У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний торговельно-економічний університет

Київський національний торговельно-економічний університет

Єрмошенко Анастасія Миколаївна

УДК 65.012.8:368.03

МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ СТРАХОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічного університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Гончарова Наталія Петрівна

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, професор кафедри економіки підприємництва.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Козаченко Ганна Володимирівна

Східноукраїнський національний університет імені В. Даля, завідувач кафедри менеджменту.

кандидат економічних наук, доцент

Кузенко Тетяна Борисівна

Харківський національний економічний університет, доцент кафедри фінансів.

Провідна установа: Донецький державний університет управління,

кафедра менеджменту невиробничої сфери, Міністерства освіти і науки України, м. Донецьк.

Захист відбудеться “_19_” __жовтня__ 2006 р. о _14_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19, аудиторія А-227.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий “_14__” ___вересня____ 2006 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Н.І. МорозоваЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний стан вітчизняного ринку страхових послуг вимагає від керівників та менеджерів страхових компаній прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності, коли діяльність організацій перебуває під впливом загроз внутрішнього та зовнішнього характеру, результатом яких може стати неплатоспроможність або банкрутство. Наявність жорсткої конкурентної боротьби на страховому ринку України загострює ці проблеми. Тому актуальним на сьогоднішній день стає забезпечення фінансової безпеки страхових організацій (ФБСО), як запоруки нормального їх функціонування.

Недотримання належного рівня ФБСО може призвести до уповільнення темпів зростання страховика, негативно вплинути на його ринкову вартість. Поряд із цим, страхові компанії є однією зі складових матеріальної основи фінансової безпеки держави, виступаючи водночас ще і частиною єдиного процесу відтворення економіки.

Основні аспекти визначення сутності поняття фінансової безпеки, відповідних загроз, індикаторів, а також системи критеріїв і параметрів фінансової безпеки досліджено у наукових працях вітчизняних та зарубіжних учених: О.В. Ареф’євої, О.І. Барановського, І.О. Бланка, З.С. Варналія, Н.П. Ващекина, Н.П. Гончарової, К.С. Горячевої, Ф.І. Євдокімова, М.М. Єрмошенка, Я.А. Жаліла, В. Забродского, В.Б. Зубік, С.М. Ілляшенка, Л. Коженьовські, Г.В. Козаченко, Т.Б. Кузенко, Д. Ламбера, О.М. Ляшенка, Г.А. Пастернак-Таранушенка, В.П. Пономарьова, Р.С. Седегова, Н.В. Федорової, Н.П. Фокіної, В.В. Шликова, В.І. Ярочкіна та ін.

Разом із тим, варто відзначити недостатність розробки проблеми забезпечення фінансової безпеки страхових організацій. Окремі питання стосовно даного поняття досліджувались О.І. Барановським, Н.М. Внуковою, О.О. Гаманковою, Р.Глейзером, Ю.В. Панковим, В.О. Суховим.

Таким чином, окреслені проблеми зумовлюють необхідність і актуальність дослідження механізму забезпечення фінансової безпеки страхових організацій, а також мету, завдання і структуру дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження узгоджується з основними теоретичними положеннями, науковими результатами, а також висновками, одержаними у рамках проведення науково-дослідної роботи в Київському національному торговельно-економічному університеті „Методологічні аспекти підвищення ефективності функціонування страхового ринку України” (номер державної реєстрації 0104U000920). У межах зазначеної роботи здобувачем досліджено теоретичні аспекти механізму забезпечення фінансової безпеки страхових організацій, розроблено методику оцінки рівня ФБСО, визначено якісні та кількісні параметри безпечного стану страховиків.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних засад і основ практичного застосування механізму забезпечення фінансової безпеки страхових організацій, методичних рекомендацій щодо підвищення рівня ФБСО.

Для реалізації поставленої мети було визначено наступні завдання:

· виявити сутність і місце фінансової безпеки в загальній системі безпеки страхової компанії;

· визначити особливості страхової організації як об’єкта управління фінансовою безпекою;

· розглянути інформаційно-аналітичне забезпечення фінансової безпеки страховиків;

· узагальнити організаційно-правові основи забезпечення фінансової безпеки страхових компаній;

· дослідити існуючі методи оцінки рівня фінансової безпеки страхових компаній;

· розробити й обґрунтувати структуру механізму забезпечення фінансової безпеки страхових організацій;

· обрати й обґрунтувати якісні і кількісні параметри безпечного стану страховиків;

· розробити методику оцінки і забезпечення належного рівня фінансової безпеки страхових компаній.

Об’єктом дослідження виступає діяльність страхових організацій у контексті забезпечення їх фінансової безпеки.

Предметом дослідження є закономірності функціонування й структура механізму забезпечення фінансової безпеки страховиків у сучасних економічних умовах.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу дослідження становлять теорія наукового пізнання, економічна теорія, методи системного аналізу, праці вітчизняних і закордонних учених та практиків у галузі економічної та фінансової безпеки, а також страхового бізнесу. Інформаційною базою дисертації є законодавчі та нормативно-правові акти України, дані статистичної фінансової звітності страхових компаній.

У процесі написання дисертаційної роботи здобувачем було застосовано наступні методи дослідження: методи теоретичного узагальнення і порівняння – для розкриття сутності категорійного апарату фінансової безпеки страховиків, а також сутнісних характеристик ФБСО; статистичний і графічний аналіз – для здійснення аналізу, порівняння й ілюстрації діяльності страхових організацій у контексті забезпечення їхньої фінансової безпеки; класифікації – для вивчення та узагальнення загроз фінансової безпеки, а також фінансових інтересів страховика; системний та комплексний підходи – для розробки й обґрунтування структури механізму забезпечення ФБСО; економіко-математичні і експертні методи – при розробці методики оцінки рівня ФБСО.

Наукова новизна результатів, отриманих особисто автором. У дисертаційному дослідженні обґрунтовано механізм забезпечення фінансової безпеки страхових організацій, розроблено підходи щодо його формування та функціонування, подальшого вдосконалення. Отримані наукові результати та основні положення, що виносяться на захист, полягають у наступному:

уперше:

v визначено й обґрунтовано структуру механізму забезпечення фінансової безпеки страхових організацій, до складу якого віднесено: об’єкт та суб’єкт управління; сукупність фінансових інтересів страховика; функції, принципи та методи управління; інструментарій управління; критерії та індикатори оцінки рівня ФБСО; техніку і технологію управління;

v розроблено методику оцінки і забезпечення належного рівня фінансової безпеки страхових організацій, яку побудовано на якісних (показники оцінки конкурентної позиції страхової компанії) і кількісних (показники фінансової стійкості, платоспроможності та ефективності діяльності) параметрах безпечного стану страховиків, що надає можливість застосовувати інтегральний показник оцінки рівня ФБСО;

удосконалено:

v інформаційно-аналітичне забезпечення ФБСО як складову механізму забезпечення фінансової безпеки страхових компаній на основі запровадження інформаційної системи забезпечення ФБСО;

v систему показників для здійснення аналізу діяльності страхових компаній в контексті забезпечення їхньої фінансової безпеки, в яку включено наступні групи показників: ліквідності, аналізу дебіторської та кредиторської заборгованості, залежності від перестраховиків, оцінки страхових зобов’язань, платоспроможності, оцінки власних коштів, ділової активності, рентабельності, рівня виплат та затрат, аналізу інвестиційної діяльності;

дістало подальшого розвитку:

v обґрунтування місця і значення фінансової безпеки в загальній системі безпеки страхових організацій; сутність і зміст категорії „фінансова безпека страхової організації”, яку визначено як фінансовий стан, котрий характеризується збалансованістю системи фінансових показників, стійкістю до внутрішніх та зовнішніх загроз і дозволяє своєчасно та у повному обсязі виконувати взяті на себе зобов’язання, а також забезпечує ефективний розвиток страхової організації в поточному та наступних періодах;

v технологія аналізу конкурентної боротьби на страховому ринку, що передбачає виокремлення чинників (діючі конкуренти, інші учасники страхової галузі, державне регулювання, страхувальники, нові учасники ринку) та індикаторів, які визначають привабливість страхової галузі.

Практичне значення одержаних результатів. На основі узагальнення теоретичних положень і особистих досліджень автора запропоновано методичні рекомендації щодо формування й удосконалення функціонування механізму забезпечення фінансової безпеки страхових організацій. До результатів, які мають практичне значення, належать наступні:

Ш структура механізму забезпечення фінансової безпеки страхових організацій;

Ш інформаційна система забезпечення фінансової безпеки;

Ш методика оцінки рівня фінансової безпеки страхових компаній.

Наукові результати дисертаційної роботи знайшли практичне застосування у практичній діяльності Міністерства фінансів України (довідка №01040/11-15 від 11.05.06); Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг (довідка №4654/08 від 18.05.06); перестрахувальної компанії „Лідер РЕ” (довідка №382 від 23.05.06).

Основні положення та рекомендації дисертації використовуються в навчальному процесі Київського національного торговельно-економічного університету під час викладання навчальних курсів „Фінанси страхових організацій” і „Страховий менеджмент” (довідка №1023/38 від 22.05.2006).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною кваліфікаційною науковою працею, у якій викладено авторський підхід щодо формування та вдосконалення механізму забезпечення фінансової безпеки страхових організацій, розробки методики оцінки рівня фінансової безпеки, застосування методологічних та організаційних аспектів стосовно покращення її рівня. Наукові результати, які виносяться на захист, отримані здобувачем особисто і знайшли відображення в опублікованих роботах.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження були оприлюднені і отримали схвалення на Міжнародній конференції студентів, аспірантів і молодих учених „Ломоносов-2003” (м. Москва, 15 - 17 квітня 2003 р.), ІІІ Міжнародній конференції студентів, аспірантів і молодих учених „Країни СНД в умовах глобалізації” (м. Москва, 31 березня - 2 квітня 2004 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції „Проблеми розвитку підприємств та нових економічних структур в сучасних умовах” (м. Донецьк, 20-21 травня 2004 р.), IV-му Міжнародному науковому семінарі „Сучасні проблеми інформатики в управління, економіці, освіті” (м. Луцьк – м. Київ, червень 2004 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих учених, аспірантів і студентів „Проблеми підвищення ефективності діяльності підприємств в сучасних умовах” (м. Севастополь, 11-14 жовтня 2004 р.), VI Міжнародній науковій конференції студентів і молодих учених „Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми” (м. Донецьк, 17-18 листопада 2004 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції „Проблеми і перспективи розвитку підприємництва в Україні” (м. Ялта, 17-19 травня 2005), ІІ Міжнародній науково-практичній конференції аспірантів і студентів „Проблеми розвитку фінансової системи України” (м. Сімферополь, 15-17 березня 2006 р.), Круглому столі „Тенденції та перспективи розвитку фінансового посередництва в Україні” (м. Київ, 23 березня 2006 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції „Проблеми і перспективи розвитку підприємництва в Україні” (м. Ялта, 17-19 травня 2006).

Публікації результатів дослідження. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 16 наукових праць, у тому числі 7 статей видано у наукових журналах і збірниках наукових праць, які визнані ВАК України фаховими з економічних наук, а також 9 публікацій у матеріалах конференцій. Загальний обсяг робіт складає 4,05 друк. арк., з яких всі належать особисто автору.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота включає вступ, 3 розділи, 9 підрозділів, висновки, список використаних джерел та додатки. Її загальний обсяг становить 162 сторінки. Робота містить 40 рисунків на 16 сторінках, 23 таблиці на 12 сторінках, 7 додатків на 33 сторінках, список використаних джерел із 169 найменувань на 10 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дисертації, визначено сутність та стан наукової проблеми, її значущість, сформульовано мету і завдання роботи, визначено предмет і об’єкт дослідження, висвітлено наукову новизну й практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні основи забезпечення фінансової безпеки страхових організацій” проаналізовано та узагальнено сутність фінансової безпеки страхових організацій, виявлено особливості страховика як об’єкта управління фінансовою безпекою, розкрито процес інформаційно-аналітичної підтримки механізму забезпечення ФБСО.

Спираючись на аналіз сутності поняття „фінансова безпека страхової організації”, наведений в науковій літературі, нею необхідно вважати такий її фінансовий стан, який характеризується збалансованістю системи фінансових показників, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх загроз, дозволяє своєчасно та в повному обсязі виконувати взяті на себе зобов’язання, а також забезпечує ефективний розвиток страхової організації в поточному та наступних періодах. При цьому в роботі обґрунтовано, що дане поняття можна розглядати як у статиці, тобто через оцінку рівня фінансової безпеки, так і в динаміці – через безперервний процес її (фінансової безпеки) забезпечення.

Розширено понятійний апарат фінансової безпеки страховика, а саме в роботі до нього віднесено й обґрунтовано: об’єкт, суб’єкт фінансової безпеки та її сутнісні характеристики; головний та пріоритетні фінансові інтереси; загрози фінансовій безпеці; мету забезпечення фінансової безпеки; предмет фінансової безпеки; інформаційно-аналітичне забезпечення ФБСО; механізм забезпечення ФБСО; критерії оцінки та ефективності управління фінансовою безпекою; оцінку рівня ФБСО; якісні і кількісні параметри безпечного стану страховиків; інтегральний показник оцінки рівня фінансової безпеки; методика оцінки і забезпечення належного рівня фінансової безпеки; рівень фінансової безпеки; методи і інструменти забезпечення ФБСО; технологію управління фінансовою безпекою; інформаційну підсистема забезпечення ФБСО; моніторинг фінансової безпеки страховика; прогнозування рівня фінансової безпеки. У методологічному плані виявлено зв’язок між основними поняттями фінансової безпеки страхової організації.

У роботі доведено, що для страхової організації, у зв’язку з необхідністю забезпечення страхового захисту, головним фінансовим інтересом виступає максимізація ринкової вартості страховика, за умови, що примноження капіталу власників страхової компанії має відбуватись з одночасним задоволенням потреб страхувальників.

Обґрунтовано, що особливості страхової компанії обумовлюються характерними рисами об’єктів управління фінансовою безпекою, до яких віднесено: страховий тариф, страхові резерви, власні кошти, страховий портфель, перестрахування, інвестиційну діяльність, кінцевий фінансовий результат.

Процес забезпечення фінансової безпеки страхової організації вимагає здійснення інформаційно-аналітичної роботи, результати якої є необхідною умовою для впровадження моніторингу, оцінки рівня та аналізу чинників, що впливають на рівень її фінансової безпеки. Функціонування системи інформаційно-аналітичного забезпечення є обов’язковим для правильної та оперативної оцінки рівня фінансової безпеки страховика, прогнозування можливих внутрішніх та зовнішніх загроз діяльності компанії, дотримання достатності фінансових ресурсів для своєчасного погашення страхових зобов’язань. Водночас із цим, інформаційно-аналітична робота закладає підґрунтя для формування механізму забезпечення фінансової безпеки страховиків і внаслідок цього сприяє виробленню ефективних рішень в процесі управління нею.

Другий розділ “Дослідження форм і методів забезпечення фінансової безпеки страхових організацій” присвячено аналізу організаційно-правових основ забезпечення фінансової безпеки страховиків, вивченню існуючих методів оцінки рівня ФБСО, а також аналізу діяльності страхових компаній у контексті забезпечення їхньої фінансової безпеки.

Відповідно до обґрунтованих в роботі форм і методів безпечного стану страховиків досліджено та проаналізовано організаційно-правові основи забезпечення ФБСО, виявлено їхні особливості та вплив на фінансову безпеку. Зокрема встановлено, що найбільш оптимальною організаційно-правовою формою з точки зору фінансової безпеки страховика є акціонерна. У залежності від мети створення страхової компанії, її основної місії та цілей може бути обрана інша організаційно-правова форма, яка не суперечить чинному страховому законодавству. Якщо ж основною метою страхової діяльності є організація взаємної системи страхового захисту майнових інтересів декількох підприємств, то ними утворюються товариства взаємного страхування. Для розподілення ризиків, а також підвищення фінансової стабільності страхових операцій, страховики можуть об’єднуватись в страхові пули.

У розрізі проведеного аналізу методів оцінки рівня фінансової безпеки доведено, що в сучасних умовах, які склались на страховому ринку України, вони виступають важливою складовою в процесі зміцнення фінансової безпеки страховиків. В результаті аналізу методів оцінки рівня фінансової безпеки, наведених у науковій літературі, виявлено наступні основні підходи: індикаторний [а) порівняння фактичних значень показників фінансової безпеки з пороговими значеннями індикаторів її рівня; б) оцінка фінансової безпеки на основі аналізу фінансової стійкості; в) оцінка на основі використання критерію “мінімум сукупного збитку, який наноситься безпеці”]; ранговий (оцінка, що базується на використанні рангових ознак); ресурсно-функціональний (оцінка стану фінансової безпеки на основі визначення рівня використання фінансових ресурсів та виконання функцій).

Під час дослідження форм і методів забезпечення фінансової безпеки страховиків установлено, що система показників для аналізу фінансової безпеки має відповідати наступним основним вимогам: вони мають базуватись на чинній бухгалтерській та статистичній звітності; показники в системі не повинні дублюватись; вони мусять охоплювати всі важливі частини аналізу рівня фінансової безпеки; їхня сукупність повинна включати оптимальну кількість показників, тобто розмір системи не має виходити за ліміти реальної можливості її оцінки.

Система показників для аналізу діяльності страхових компаній в контексті забезпечення їхньої фінансової безпеки, має базуватись на наступних критеріях: 1) фінансової стійкості та платоспроможності (показники ліквідності, кредиторської та дебіторської заборгованості, залежності від перестраховиків, оцінки страхових зобов’язань, оцінки власних коштів); 2) ефективності діяльності страховика (показники ділової активності, рентабельності, рівня виплат та затрат, ефективності інвестиційної діяльності). На основі даної системи показників автором розроблено й апробовано інтегральний показник оцінки рівня фінансової безпеки страховиків (табл. 1, 2).

Таблиця 1

Оцінка фінансової безпеки страхових компаній за 2002-2004 рр.*

Страхові компанії | Роки

2002 | 2003 | 2004 | СК 1 | Оцінка 2 (44 бали) | Оцінка 2 (32 бали) | Оцінка 2 (45 балів) | СК 2 | Оцінка 3 (51 бал) | Оцінка 3 (57 балів) | Оцінка 3 (54 бали) | СК 3 | Оцінка 3 (71 бал) | Оцінка 3 (66 балів) | Оцінка 3 (59 балів) | СК 4 | Оцінка 2 (47 балів) | Оцінка 3 (54 бали) | Оцінка 2 (46 балів) | *розраховано за даними Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг

СК 1, СК 2, СК 3, СК 4 – страхова компанія 1, 2, 3, 4 відповідно

Таблиця 2

Узагальнена шкала оцінки рівня фінансової безпеки страховиків, балів

Рівень фінансової безпеки | ОЦІНКА ЗА ГРУПОЮ ПОКАЗНИКІВ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ТА ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ | ОЦІНКА ЗА ГРУПОЮ ПОКАЗНИКІВ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ | Загальна оцінка

Абсолютний – ОЦІНКА 1 | <13 | <12 | <25

Достатній – ОЦІНКА 2 | 13-26 | 12-24 | 25-50

Критичний – ОЦІНКА 3 | 26-39 | 24-36 | 50-75

Катастрофічний - ОЦІНКА 4 | 39-52 | 36-48 | 75-100

У третьому розділі “Обґрунтування механізму забезпечення фінансової безпеки страхових організацій” визначено структуру механізму забезпечення ФБСО, запропоновано параметри безпечного стану страховиків, розроблено методику оцінки і забезпечення належного рівня фінансової безпеки страхових організацій.

Запропоновано і обґрунтовано включити до складу механізму забезпечення ФБСО наступні елементи: суб’єкт і об’єкт управління; сукупність фінансових інтересів страховика; функції, принципи і методи управління; інструментарій управління фінансовою безпекою; критерії оцінки рівня фінансової безпеки; техніку і технологію управління (рис. 1).

Визначено наступні етапи функціонування механізму забезпечення ФБСО: вчасне виявлення та аналіз зовнішніх та внутрішніх загроз фінансовій безпеці страховика; оцінка поточного стану фінансової безпеки та запровадження заходів моніторингу з цього приводу; вчасна реалізація запланованих заходів спрямованих на забезпечення ФБСО; здійснення відповідних заходів контролю щодо забезпечення ФБСО; коригування вищеназваних етапів.

Обґрунтовано якісні і кількісні параметри фінансової безпеки страховиків. До складу якісних параметрів включено показники для здійснення аналізу конкурентної позиції страхової компанії, до складу кількісних - систему показників для аналізу діяльності страхових компаній в контексті забезпечення їхньої фінансової безпеки.

Встановлено основні завдання, які слід розв'язувати під час аналізу конкурентної позиції: визначення стану конкурентоспроможності на момент обстеження страхової організації; виявлення тенденцій і закономірностей підвищення конкурентної позиції страховика за аналізований період; дослідження процесів, які негативно впливають на конкурентоспроможність компанії; виявлення та уточнення резервів, котрі можуть бути використані для підвищення конкурентної позиції страховика.

У складі якісних параметрів фінансової безпеки дістала подальшого розвитку технологія аналізу конкурентної боротьби на страховому ринку, заснована на підході М. Портера (модель “п’яти сил”), розглянута з точки зору фінансової безпеки та вдосконалена за допомогою індикаторів, що дозволяють вимірювати вплив „п’яти сил” на страхову галузь взагалі та на страхову компанію зокрема (рис. 2).

Обґрунтовано, що система кількісних показників для аналізу діяльності страхових компаній у розрізі забезпечення їхньої фінансової безпеки має бути побудована з точки зору держави, акціонерів та страхувальників, тому що саме вони виступають основними рушійними силами якісних та кількісних змін у діяльності страховика.

Рис. 1. Структура механізму забезпечення фінансової безпеки страхових організацій

Рис. 2. Технологія аналізу конкурентної боротьби на страховому ринку

Держава зацікавлена, у першу чергу, у зростанні капіталізації компанії з метою забезпечення відповідного рівня маржі платоспроможності, страхувальники – у своєчасному отриманні страхових відшкодувань (рівень фінансової безпеки можливо виміряти за рахунок показників платоспроможності та фінансової стійкості), а акціонери – у збільшенні ринкової вартості страхової організації (показники ефективності діяльності).

У роботі розроблено методику оцінки і забезпечення належного рівня фінансової безпеки страхових організацій (рис. 3).

Алгоритм застосування запропонованої методики є наступним: 1) процедура збору й обробки вхідної інформації, тобто перевірка достовірності джерел останньої, із наступним відбором даних та їх переведенням із бухгалтерської в аналітичну форму; на даному етапі здійснюється також діагностика внутрішніх та зовнішніх загроз фінансовій безпеці страхової компанії; 2) процедура аналітичної обробки даних, яка передбачає проведення аналізу конкурентної позиції страховика, показників фінансової стійкості, платоспроможності та ефективності діяльності, обчислення інтегрального показника фінансової безпеки з інтерпретацією отриманих результатів на кінцевому етапі; 3) процедура підготовки підсумків стосовно стану фінансової безпеки, яка включає в себе оцінку її рівня на основі розрахунку інтегрального показника та прогнозування можливого стану фінансової безпеки, що базується на прогнозних значеннях системи відповідних показників.

Рис. 3. Алгоритм оцінки і забезпечення належного рівня фінансової безпеки

Обґрунтовано склад інтегрального показника (ІП) оцінки рівня фінансової безпеки страховиків (формула 1).

 

, (1)

де: - інтегральний показник оцінки рівня фінансової безпеки страховиків;

- кількість балів, отриманих в результаті аналізу фінансової стійкості та платоспроможності;

- кількість балів, отриманих в результаті проведення аналізу ефективності.

ВИСНОВКИ

1. Обґрунтовано, що фінансова безпека входить до складу загальної системи безпеки страховика, виступаючи при цьому її підсистемою та забезпечуючи реалізацію інтересів організації, насамперед, у сфері фінансових відносин. Фінансову безпеку страхової організації можна розглядати як у статиці, тобто через оцінку рівня фінансової безпеки, так і в динаміці – через безперервний процес її (фінансової безпеки) забезпечення.

2. З метою реалізації основних цілей забезпечення фінансової безпеки, тобто фінансової підтримки стійкого розвитку страхових компаній, мінімізації фінансових ризиків, а також підвищення іміджу страховиків розроблено засади механізму забезпечення фінансової безпеки для запровадження в практичну діяльність страхових організацій.

3. До складу механізму забезпечення фінансової безпеки страховиків запропоновано й обґрунтовано віднести наступні елементи: суб’єкт і об’єкт управління; сукупність фінансових інтересів; функції, принципи і методи управління; інструментарій управління фінансовою безпекою; критерії оцінки рівня фінансової безпеки; техніку і технологію управління, використання яких в сукупності сприяє досягненню кінцевих цілей управління страховою організацією.

4. Етапами функціонування механізму забезпечення фінансової безпеки страховиків слід вважати: вчасне виявлення та аналіз зовнішніх та внутрішніх загроз фінансовій безпеці страховика; оцінку поточного стану фінансової безпеки та запровадження заходів щодо його моніторингу; реалізацію запланованих заходів, спрямованих на забезпечення ФБСО; здійснення відповідних заходів контролю щодо забезпечення ФБСО.

5. Встановлено, що оцінка рівня фінансової безпеки неможлива без формування відповідних критеріїв, на основі яких будується система параметрів безпечного стану страхових організацій. Останні виступають підґрунтям для здійснення оперативної роботи інформаційної системи, а також впровадження дієвого інформаційно-аналітичного забезпечення фінансової безпеки страховика.

6. Всю сукупність параметрів фінансової безпеки страхових організацій запропоновано представити у вигляді якісних індикаторів, які ґрунтуються на результатах визначення конкурентної позиції, та кількісних, що базуються на показниках фінансової стійкості, платоспроможності, а також ефективності діяльності.

7. Обґрунтовано, що технологія аналізу конкурентної боротьби на страховому ринку дає можливість одержати інформацію аналітичного характеру для попередження дії ймовірних загроз фінансовій безпеці компанії.

8. Удосконалено підсистему інформаційно-аналітичного забезпечення, яка є необхідною умовою для правильної та оперативної оцінки рівня фінансової безпеки страховика, прогнозування можливих внутрішніх та зовнішніх загроз діяльності компанії, дотримання достатності фінансових ресурсів для своєчасного погашення страхових зобов’язань, а також формування механізму забезпечення фінансової безпеки страховиків.

9. Методику оцінки й забезпечення належного рівня фінансової безпеки страхових організацій представлено за наступним алгоритмом: 1) процедура збору й обробки вхідної інформації; 2) аналітична обробка даних; 3) підготовка підсумків оцінки стану фінансової безпеки.

10. Обґрунтовано склад інтегрального показника (ІП) оцінки рівня фінансової безпеки страховиків, а також основні вимоги до його побудови: а) до показників, які слід ввести до ІП, необхідно включити такі, що характеризують всі об’єкти фінансової безпеки страхової компанії, тобто показники фінансової стійкості, платоспроможності та ефективності діяльності; б) методика розрахунку ІП фінансової безпеки страхових організацій повинна бути зрозумілою і простою, базуватись на даних фінансової звітності компанії; в) обов’язково необхідно передбачити можливість розрахунку прогнозних величин зазначених показників та на цій основі проводити прогнозування рівня фінансової безпеки страховика.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових наукових виданнях:

1. Єрмошенко А.М. Визначення поняття фінансової безпеки страховика та її категорії // Актуальні проблеми економіки. – 2004. - №4 (34). – с.46-52.

2. Єрмошенко А.М. Інформаційно-аналітичне забезпечення фінансової безпеки страхових організацій // Актуальні проблеми економіки. – 2004. - №9 (39). – с 56-62.

3. Єрмошенко А.М. Фінансова безпека страховика: теорія питання // Науковий вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ. – Чернівці: Ант Лтд, 2004. – Вип. ІІ. – с. 158-165.

4. Єрмошенко А.М. Співвідношення основних категорій фінансової безпеки страхових організацій // Вісник Української академії банківської справи. – 2005.- №1(18). – с. 33-38.

5. Єрмошенко А.М. Методи оцінки рівня фінансової безпеки страхових організацій // Вісник Київського національного торговельно-економічного університету. – 2005. - №3. – с. 116-123.

6. Єрмошенко А.М. Технологія управління як складова механізму забезпечення фінансової безпеки страховика // Менеджер. Вісник Донецького державного університету управління. – 2006. - №2. – с. 31-37.

7. Єрмошенко А.М. Аналіз організаційно-правових основ забезпечення фінансової безпеки страховиків // Збірник наукових праць: Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України. Т.14. – Суми: УАБС НБУ, 2005. – с. 243 -254.

Тези доповідей:

8. Ермошенко А.Н. Методы управления финансовой устойчивостью страховых компаний // Сборник тезисов международной конференции студентов, аспирантов и молодых ученых по фундаментальным наукам “Ломоносов-2003”, МГУ им. М.В. Ломоносова 15-17 апреля 2003 г., Секция “Экономика”. – М.: ТЕИС, 2003. – 199-200.

9. Ермошенко А.Н. Сущность и основные угрозы финансовой безопасности страховой компании // Материалы ІІІ международной научно-практической конференции студентов, аспирантов и молодых ученых “Страны СНГ в условиях глобализации” (31 марта – 2 апреля 2004 г.). – Москва: “ЭКОН-ИНФОРМ”, 2004. – 266-268.

10. Єрмошенко А.М. Механізм підтримання фінансової безпеки страхових організацій // Тезисы докладов и сообщений на Всеукраинской научно-практической конференции “Проблемы развития предприятий и новых экономических структур в современных условиях”.- Донецк, 2004. – с. 327-329.

11. Єрмошенко А.М. Складові механізму забезпечення фінансової безпеки страховика // Материалы Всеукраинской научно-практической конференции молодых ученых, аспирантов и студентов “Проблемы повышения эффективности деятельности предприятий в современных условиях” (11-14 октября 2004 г.). – Севастополь: Вид-во СевНТУ, 2004. – с. 39-40.

12. Єрмошенко А.М. Техніка управління фінансовою безпекою страхових організацій // Тези доповідей і виступів VI Міжнародної наукової конференції студентів і молодих вчених (17-18 листопада 2004 р.) „Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми”. – Донецьк: Юго-Восток, 2004. – с. 136-137.

13. Єрмошенко А.М. Методи оцінки рівня фінансової безпеки страхових організацій // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (17-19 травня 2005, м. Ялта) „Проблеми і перспективи розвитку підприємництва в Україні”. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. – с. 68-69.

14. Єрмошенко А.М. Якісні параметри безпечного стану страхових організацій // Cборник трудов ІІ Международной научно-практической конференции аспирантов и студентов “Проблемы развития финансовой системы Украины” (15-17 марта 2006 г., г. Симферополь). – Симферополь: Изд. МОО “Центр Стабилизации”, 2006. – с. 99-100.

15. Єрмошенко А.М. Модель „п’яти сил” для аналізу конкурентної боротьби на страховому ринку // Тези виступів учасників Круглого столу „Тенденції та перспективи розвитку фінансового посередництва в Україні” (23 березня 2006 р.). – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. – с.85-87.

16. Єрмошенко А.М. Оцінка ринкової вартості страхових компаній // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (17-19 травня 2006 р., м. Ялта) „Проблеми і перспективи розвитку підприємництва в Україні”. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. – с. 105-107.

АНОТАЦІЯ

Єрмошенко А.М. Механізм забезпечення фінансової безпеки страхових організацій. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Київський національний торговельно-економічний університет. - Київ, 2006.

В дисертаційному дослідженні проаналізовано та узагальнено сутність фінансової безпеки страхових організацій, виявлено особливості страховика як об’єкта управління фінансовою безпекою, розкрито процес інформаційно-аналітичної підтримки механізму забезпечення фінансової безпеки страховиків.

Відповідно до обґрунтованих в роботі форм і методів безпечного стану страховиків проаналізовано організаційно-правові основи забезпечення фінансової безпеки, досліджено існуючі методи оцінки належного рівня фінансової безпеки, проаналізовано діяльність страхових компаній у контексті забезпечення їхньої фінансової безпеки.

Обґрунтовано структуру механізму забезпечення фінансової безпеки, запропоновано параметри безпечного стану страховиків, розроблено методику оцінки і забезпечення належного рівня фінансової безпеки страхових організацій.

Ключові слова: фінансова безпека страхових організацій, загрози фінансовій безпеці, механізм забезпечення фінансової безпеки страхових організацій, методика оцінки рівня фінансової безпеки, параметри безпечного стану страховиків, інформаційно-аналітична підтримка механізму забезпечення фінансової безпеки страхових компаній.

АННОТАЦИЯ

Ермошенко А.Н. Механизм обеспечения финансовой безопасности страховых организаций. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Киевский национальный торгово-экономический университет. - Киев, 2006.

В работе впервые комплексно исследован процесс формирования механизма обеспечения финансовой безопасности страховых организаций, обоснована структура данного механизма.

В диссертационном исследовании уточнено понятие финансовой безопасности страховых организаций под которым подразумевается такое их финансовое состояние, которое характеризуется сбалансированностью системы финансовых показателей, устойчивостью к внутренним и внешним угрозам, позволяет своевременно и в полном объеме выполнять взятые на себя обязательства, а также обеспечивает эффективное развитие страховой организации в текущем и последующих периодах. В результате проведенного исследования выявлены особенности страховщика как объекта управления финансовой безопасностью, раскрыт процесс информационно-аналитической поддержки механизма обеспечения финансовой безопасности страховщиков.

Установлено, что особенности страховой компании обусловливаются характерными свойствами объектов управления финансовой безопасностью, к которым отнесены: страховой тариф, страховые резервы, собственный капитал, страховой портфель, перестрахование, инвестиционная деятельность, конечный финансовый результат.

Соответственно приведенным в работе формам и методам безопасного состояния страховщиков рассмотрены организационно-правовые основы обеспечения финансовой безопасности, исследованы существующие методы оценки надлежащего ее уровня, проанализирована деятельность страховых компаний в контексте обеспечения их финансовой безопасности.

Определено, что оценка состояния финансовой безопасности невозможна без формирования соответствующих критериев, на основе которых строится система параметров безопасного состояния страховых организаций. Последние выступают основой для осуществления оперативной работы информационной системы, а также внедрения действенного информационно-аналитического обеспечения финансовой безопасности страховщиков.

Всю совокупность параметров финансовой безопасности представлено в виде качественных, которые основываются на параметрах определения конкурентной позиции, и количественных параметров, которые базируются на показателях финансовой устойчивости, платежеспособности, а также эффективности деятельности страховой компании.

Предложенная технология анализа конкурентной борьбы на страховом рынке в составе качественных параметров финансовой безопасности позволяет выделить пять факторов (конкуренты, другие участники страхового рынка, государственное регулирование, страхователи и новые участники рынка), которые определяют привлекательность страховой отрасли.

Доказано, что создание подсистемы информационно-аналитического обеспечения является необходимым условием для правильной и оперативной оценки уровня финансовой безопасности страховщика, прогнозирования возможных внутренних и внешних угроз деятельности компании, соблюдения достаточности финансовых ресурсов для своевременного погашения страховых обязательств, а также формирования механизма обеспечения финансовой безопасности страховых организаций.

В диссертации обоснована структура механизма обеспечения финансовой безопасности, предложены параметры безопасного состояния страховщиков, разработана методика оценки и обеспечения надлежащего уровня финансовой безопасности страховых организаций.

Предложено включить в состав механизма обеспечения финансовой безопасности следующие элементы: субъект и объект управления; совокупность финансовых интересов страховщика; функции, принципы и методы управления; инструментарий управления финансовой безопасностью; критерии оценки уровня финансовой безопасности; технику и технологию управления.

Установлено, что основным этапом в процессе разработки методики оценки уровня и обеспечения надлежащего уровня финансовой безопасности является диагностика внутренних и внешних угроз, а также анализ качественных и количественных параметров финансовой безопасности страховщиков с последующим вычислением интегрального показателя.

В диссертационном исследовании обоснован состав интегрального показателя оценки уровня финансовой безопасности страховщиков, а также основные требования к его построению.

Ключевые слова: финансовая безопасность страховых организаций, угрозы финансовой безопасности, механизм обеспечения финансовой безопасности страховых организаций, методика оценки уровня финансовой безопасности, параметры безопасного состояния страховщиков, информационно-аналитическая поддержка механизма обеспечения финансовой безопасности страховых компаний.

SUMMARY

Yermoshenko A.M. Mechanism of insurers’ financial security guaranteeing. – Manuscript.

Thesis for a Candidate’s degree of economic sciences, speciality 08.06.01 – economics, establishment & enterprises’ management. – Kyyiv National University of Trade & Economy. – Kyyiv, 2006.

Essence of insurers’ financial security is analyzed & summarized; insurance companies’ features as financial security management object are determined along with the process of it’s informational & analytical support.

According to grounded forms & methods of insurers’ secure position the organizational & legal basis of financial security guaranteeing are examined, existing methods of financial security’s indispensable level estimating are investigated as well as insurance companies’ activity from the financial security ensuring standpoint.

Procedure of estimating & ensuring of financial security essential level is developed; structure of insurers’ financial security guaranteeing mechanism along with safety position parameters is grounded.

Key words: insurers’ financial security; financial security’s threats; insurers’ financial security guaranteeing mechanism; estimation procedure of financial security level; insurers’ safety position parameters; informational & analytical support of insurers’ financial security guaranteeing mechanism.

ЄРМОШЕНКО АНАСТАСІЯ МИКОЛАЇВНА

МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ СТРАХОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

Підписано до друку 08.09.06. Формат 60 х 84/16. Папір письм. Ризографія.

Ум. друк. арк. 0,95. Ум. фарбо-відб. 1,05.

Обл.-вид. арк. 1,00. Тираж 100 пр. Зам. 794.

_____________________________________________________________________________________

Центр підготовки навчально-методичних видань КНТЕУ.

02156, м. Київ-156, вул. Кіото, 19.