У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ННЦ “ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ”

НАЦІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

“ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ”

УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК

ФАЇЗОВ Анатолій Вікторович

УДК 338.439.5:339.13

ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ І

ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ РІПАКУ ТА

ПРОДУКТІВ ЙОГО ПЕРЕРОБКИ

08.07.02 – економіка сільського

господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Тернопільському державному економічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник - | доктор економічних наук, професор,

член-кореспондент УААН

Дудар Тарас Григорович,

Тернопільський державний економічний університет,

завідувач кафедри аграрного менеджменту і права

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор,

заслужений економіст України

Коденська Марія Юхимівна,

Національний науковий центр

“Інститут аграрної економіки”,

головний науковий співробітник

відділу інвестицій

кандидат економічних наук

Сегеда Сергій Андрійович,

Вінницький державний аграрний університет

Міністерства аграрної політики України,

доцент кафедри аграрної економіки

Провідна установа - | Сумський національний аграрний університет

Міністерства аграрної політики України

Захист дисертації відбудеться “ 28 ” лютого 2006 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.350.01 в Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки” УААН за адресою: 03680, м. Київ, МСП, вул. Героїв Оборони, 10, конференц-зал, 3-й поверх.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” УААН за адресою: 03680, м. Київ, МСП, вул. Героїв Оборони, 10, кім. 212.

Автореферат розісланий “ 26 ” січня 2006 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук Пулім В.А.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У перехідний період зміни системи господарювання та переходу до ринкових відносин розвиток економіки України визначається формуванням повноцінних аграрно-продовольчих ринків, побудовою ефективного економічного механізму забезпечення оптимального відтворювального процесу суспільного виробництва та створенням якісно нового ринкового потенціалу. В цьому контексті економічний механізм формування і функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки має важливе значення для ефективного розвитку олієжирового підкомплексу АПК.

Ріпак є цінною олійною культурою, продукти переробки якої користуються попитом у багатьох галузях економіки. Висока ліквідність насіння ріпаку на внутрішньому і зовнішньому ринках зумовлює нарощування його ефективного виробництва для забезпечення переробних підприємств олієжирового підкомплексу АПК сировиною, потреб підприємств харчової і хімічної промисловості олією, що сприяє підвищенню їх експортних можливостей, вирішенню проблеми продовольчої, екологічної й енергетичної безпеки держави.

Розвиток науково-технічного прогресу, впровадження новітніх технологій переробки насіння ріпаку створює передумови для освоєння нових технонапрямів його використання, зокрема з виробництва біопалива, що підвищує значення цієї сільськогосподарської культури для економіки країни.

Нині в Україні спостерігається складна ситуація на ринку ріпаку та продуктів його переробки, що характеризується нестабільністю і зменшенням обсягів виробництва ріпакового насіння, неузгодженістю взаємозв’язків між виробничою й переробною сферами, відсутністю виваженої державної політики щодо розвитку ріпакового олієпродуктового підкомплексу.

Серед дослідників зростає інтерес до проблеми формування ефективних механізмів функціонування аграрно-продовольчих ринків, побудови адаптивних функціонально-компонентних елементів з урахуванням міжнародних, територіальних і галузевих особливостей. Вагомий внесок у дослідження загальнотеоретичних і практичних аспектів даної проблеми зробили українські учені: П.І. Гайдуцький, Т.Г. Дудар, С.Л. Дусановський, Ю.С. Коваленко, М.Ю. Коденська, П.Т. Саблук, А.М. Стельмащук, Р.І. Тринько, О.М. Шпичак та інші. Проблеми формування і функціонування олієпродуктового ринку взагалі та ринку ріпаку і продуктів його переробки зокрема досліджувались у працях вітчизняних та зарубіжних учених: Ф.Ф. Адаменя, В.І. Бойка, П.С. Вишнівського, В.Д. Гречкосія, О.Г Дерев’янка, М.В. Калінчика, В.В. Лазні, О.О. Митченка, Д.І. Нікітчина, А.А. Побережної, С.А. Сегеди, Штефана фон Крамона-Таубаделя, Людвіга Штрівера.

Незважаючи на існуючий науковий доробок, проблеми економічного механізму формування і функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки недостатньо досліджені як в теоретико-методологічному, так і в практичному аспекті: не розроблено економічного механізму взаємовідносин між учасниками господарської діяльності; не створено ефективної маркетингової системи, регіональних зон виробництва і переробки ріпаку з урахуванням природно-економічних умов. Дослідження визначених проблем у межах Карпатського регіону, що є репрезентативним з точки зору економічних особливостей виробництва, переробки та реалізації ріпаку, зумовили вибір теми, мету, завдання та структуру дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Вибраний напрям досліджень є складовою реалізації науково-дослідної держбюджетної теми “Реформування економічних відносин і системи управління в агропромислових формуваннях нового типу в умовах ринкової економіки” (номер державної реєстрації 0101U000261), що виконувалась на кафедрі аграрного менеджменту і права Тернопільської академії народного господарства.

Мета та завдання дослідження. Метою дослідження є розробка і обґрунтування теоретико-методологічних засад економічного механізму формування та практичних аспектів функціонування ринку ріпаку й продуктів його переробки, визначення шляхів і напрямів його удосконалення в умовах трансформації економічних відносин.

Відповідно до поставленої мети в роботі вирішувалися такі завдання:

– обґрунтувати теоретико-методологічні основи економічного механізму формування й ефективного функціонування ринку олійної продукції;

– розробити методологічні засади дослідження ринку ріпаку та продуктів його переробки;

– визначити основні напрями державної політики розвитку ринку ріпаку та продуктів його переробки в Україні з урахуванням досвіду розвинутих країн;

– виявити й узагальнити тенденції функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки в Карпатському регіоні;

– визначити основні економіко-екологічні пріоритети виробництва і переробки ріпаку;

– розробити заходи щодо розвитку сировинної бази підприємств регіонального ріпакового олієпродуктового підкомплексу;

– удосконалити взаємовідносини організаційно-правових структур з виробництва, заготівлі, реалізації насіння ріпаку та продуктів його переробки.

Об’єктом дослідження є економічний механізм формування і функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки.

Предметом дослідження є економічні відносини між суб’єктами господарювання ріпакового олієпродуктового підкомплексу Карпатського економічного регіону на ринку олійної продукції.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційного дослідження є діалектичний метод пізнання, системний підхід до вивчення економічного механізму функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань організаційно-економічних засад формування аграрно-продовольчого та олієжирового ринку.

Методика досліджень передбачає використання загальноприйнятих положень економічної науки та опрацювання підходів поглибленого вивчення питань, пов’язаних з темою дисертаційної роботи. У процесі дослідження застосовувались методи: діалектичний та абстрактно-логічний – для теоретичних і методологічних узагальнень; вивчення ринку олійної продукції, економічного механізму його функціонування, визначення місця ріпаку в олієжировому підкомплексі АПК; статистичних групувань – при визначенні ефективності виробництва ріпаку залежно від масштабів діяльності підприємств; економіко-математичного моделювання – для формування сировинної бази переробних підприємств регіонального ріпакового олієпродуктового підкомплексу; монографічний – при дослідженні ефективності переробки та визначенні каналів збуту олійної сировини; графічний – для відображення показників виробництва і переробки насіння ріпаку; індексного та факторного аналізу – при виявленні впливу чинників на параметри виробництва; балансовий – для оцінки рівня збалансованості попиту і пропозиції на насіння ріпаку на споживчому ринку, а також методи маркетингових досліджень при анкетуванні споживачів насіння ріпаку і продуктів його переробки, експертних оцінок для виявлення чинників, що перешкоджають становленню і розвитку галузі.

Інформаційною базою дисертаційного дослідження були праці провідних вітчизняних і зарубіжних учених з питань аграрно-промислового виробництва, чинне законодавство та програми розвитку галузі. У процесі дослідження використано великий обсяг статистичної інформації та офіційних матеріалів Державного комітету статистики України, Міністерства аграрної політики України, матеріали регіональних органів управління, дані інформаційних агентств, зарубіжних спеціалізованих видань, річні звіти та первинні документи сільськогосподарських і переробних підприємств досліджуваного регіону, Національної асоціації бірж України, дані електронних видань та представницьких сайтів вітчизняних і зарубіжних торгових компаній, літературні джерела й особисті результати спостереження автора.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступних основних положеннях:

вперше:

· виявлено тенденції зміни співвідношення між структурними елементами ринку ріпаку та продуктів його переробки в Карпатському економічному регіоні з метою визначення організаційно-економічних чинників, які впливають на нарощування обсягів та підвищення ефективності виробництва;

удосконалено:

· систему управління та функціонування інтегрованого олієпродуктового ріпакового об’єднання шляхом забезпечення організаційно-технологічної єдності виробництва сировини, її промислової переробки та реалізації продукції;

· формування і розвиток організаційно-економічного механізму функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки, спрямованого на обгрунтування участі сільськогосподарських підприємств – виробників сировини, визначення перспективних параметрів її виробництва, забезпечення кредитування виробничих потреб, зниження податкового тиску на сільськогосподарські формування та промислові переробні підприємства, здійснення цінового регулювання розвитку інтегрованого ріпакового виробництва;

уточнено:

· можливості розширеного застосування продуктів переробки ріпаку в поповненні енергетичних ресурсів у сільськогосподарському виробництві, створення промислових підприємств по випуску біопалива;

набули подальшого розвитку:

· система стандартизації продукції ріпакового виробництва у процесі формування експортного потенціалу та розширення ринків її збуту з урахуванням якості товарного насіння ріпаку, виходу основної продукції, витрат сировини для одержання біопалива;

· формування регіональної сировинної зони виробництва ріпаку з найбільш повним використанням грунтово-кліматичних умов та застосуванням інтенсивних ресурсоощадливих технологій.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що обґрунтовані в дисертації пропозиції удосконалення економічного механізму функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки сприятимуть стабілізації й подальшому зростанню ефективності олієжирової галузі, підвищенню її конкурентоспроможності і можуть бути враховані як у поточній діяльності підприємств олієжирового підкомплексу АПК, так і при розробці комплексних регіональних і загальнодержавних програм розвитку галузі.

Результати дослідження, викладені у дисертаційній роботі, прийняті до впровадження у практику роботи Міністерства аграрної політики України, Головних управлінь сільського господарства і продовольства Чернівецької та Івано-Франківської обласних державних адміністрацій. Розробки автора були використанні Міністерством аграрної політики при підготовці Програми розвитку виробництва біопалива в Україні до 2010 року (довідка про впровадження №13-1-5/568 від 25.07.2005 р.). На базі Головного управління сільського господарства і продовольства Чернівецької облдержадміністрації було створено Центр цінового моніторингу олійних культур і продуктів їх переробки, а зазначені в дисертації рекомендації підтвердили економічну ефективність виробництва та переробки ріпаку в області дали можливість об’єктивно визначати фактичні потреби обсягу вирощування ріпаку та раціонально спланувати посівні площі, які в майбутньому будуть збільшені у 2–3 рази (довідка про впровадження № 11/4-924 від 7.07.2004 р.). Результати досліджень щодо оптимізації посівних площ ріпаку з використанням різних типів агротехнологій для грунтово-кліматичних умов зони Прикарпаття впроваджені при розробці й реалізації регіональної програми розвитку ріпаківництва в Івано-Франківській області до 2010 р. Запропонований механізм співпраці економічних суб’єктів різних форм власності знайшов відображення в інвестиційних проектах з виробництва товарного ріпаку, продовольчої й технічної олії та біодизелю, які здійснюються Івано-Франківським інститутом АПВ, ВАТ “Барва”, Тзов ”Сан Терра-Україна” та іншими сільськогосподарськими товаровиробниками області (довідка про впровадження № 573 / 01-13 / 01 від 16.09.2004 р.).

Запропоновані в дисертаційному дослідженні методичні підходи до комплексного аналізу ринку ріпаку та продуктів його переробки, врегулювання міжгалузевих відносин шляхом розвитку інтеграційних процесів, механізму розподілу фінансових результатів і функціонально-продуктової організації маркетингової діяльності були впроваджені на підприємствах асоціації “Укроліяпром”, що дало змогу мінімізувати витрати на виробництво та переробку ріпаку, визначити канали збуту продукції ріпакового олієпродуктового підкомплексу залежно від кон’юнктурних змін на ринку (довідка про впровадження № 15-07/215 від 1.08.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Усі розробки і пропозиції, що наведені в роботі, належать особисто автору.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень доповідались на науково-практичних конференціях “Аграрна реформа та розвиток інфраструктури аграрного ринку” (м. Тернопіль, ТАНГ, 2002 р.), “Україна в умовах ринкової трансформації економіки і сучасних форм господарювання” (м. Чортків, Чортківський інститут підприємництва і бізнесу, ТАНГ, 2002 р.), “Економічні, правові, інформаційні та гуманітарні проблеми розвитку України в постстабілізаційний період” (м. Тернопіль, ТАНГ, 2003р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Економічні проблеми виробництва та споживання екологічно чистої агропромислової продукції” (м. Суми, Сумський національний аграрний університет, 2003 р.); VII міжнародній науково-практичній конференції ”Наука і освіта 2004” (м. Дніпропетровськ, Наука і освіта, 2004 р.); науково-практичній конференції “Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку економіки України: досягнення та перспективи” (м. Чортків, Чортківський інститут підприємництва і бізнесу, ТАНГ, 2004 р.); звітній науково-практичній конференції викладачів та аспірантів ТАНГ (м. Тернопіль, ТАНГ, 2004 р.); ІII міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка наукових досліджень 2004” (м. Дніпропетровськ, Наука і освіта, 2004 р.); науковій конференції професорсько-викладацького складу, докторантів, аспірантів, здобувачів наукових ступенів “Економічні, правові, інформаційні та гуманітарні проблеми розвитку України в постстабілізаційний період” (м. Тернопіль, ТАНГ, 2005), а також на семінарах і відомчих нарадах.

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 13 наукових праць, у тому числі 1 брошура (обсягом 4,22 друк. арк.), 7 статей у фахових наукових виданнях (обсяг 4,69 друк. арк.), 5 тез доповідей на конференціях. Загальний обсяг наукових праць становить 9,02 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (197 найменувань на 17 сторінках). Основний зміст роботи викладений на 158 сторінках комп’ютерного тексту, містить 33 таблиці, 31 рисунок, 20 додатків на 38 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі “Теоретичні основи економічного механізму формування і функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки” узагальнено наукові положення щодо сутності економічного механізму, визначено особливості формування ринку олійної продукції, розкрито методологічні засади дослідження ринку ріпаку та продуктів його переробки, висвітлено зміст таких понять, як ринок олійної продукції, механізм функціонування ринку, попит і пропозиція та інших економічних категорій.

На основі вивчення вітчизняних і зарубіжних літературних джерел з питань досліджуваної проблеми та практичного досвіду встановлено, що ринок олійної продукції – це система економічних та правових відносин і господарських зв’язків у сфері виробництва й купівлі-продажу олійного насіння і продуктів його переробки.

Ринок олійної продукції підпорядкований дії об’єктивних економічних законів, сукупність яких визначає особливості його функціонування. Основними складовими цього ринкового механізму є: попит, пропозиція, ціна і конкуренція. Співвідношення попиту та пропозиції впливає на рівень і динаміку цін, зумовлює структурні зміни виробництва, переливання капіталу й переміщення ресурсів між галузями і регіонами. Ринковий попит на продукцію олієжирового підкомплексу визначається якісними, вартісними і демографічними факторами. Пропозиція товарної продукції залежить від природно-кліматичних, організаційно-економічних, технологічних факторів і формується у процесі виробництва та переробки олійної сировини. Основними складовими пропозиції є: вітчизняне сільськогосподарське виробництво, заготівля, переробка, товарна доробка, транспортування та імпортована продукція (рис ).

Рис. 1. Структура ринку олійної сировини та продуктів її переробки

Ринок олійної продукції функціонує у правовому та економічному середовищі. Вихідні його параметри залежать від впливу держави, які вона формує і коригує. Виходячи з цього, економічний механізм ринку олійної продукції визначається як система організації та взаємодії елементів ринкового і державного регулювання, що спрямована на забезпечення раціонального й ефективного його розвитку.

Ринок олійної продукції, з огляду на його експортний потенціал, є одним із перспективних. Проте екстенсивний шлях розвитку олієжирової галузі, необґрунтоване розширення площ посівів соняшнику, низький рівень його врожайності призвели до розбалансованості олієпродуктового ринку. Така ситуація спонукає підприємства до пошуку шляхів збільшення пропозиції олійної продукції через виробництво та переробку інших видів олійних культур.

Економіко-екологічний потенціал ріпаку, вітчизняний і зарубіжний досвід та новітні наукові розробки свідчать, що становлення ринку ріпаку і продуктів його переробки визначається розвитком підприємств олієжирової та суміжних з нею галузей на основі кооперації та аграрно-промислової інтеграції, а його ефективне функціонування забезпечується досконалістю економічного механізму, складовими якого є державне регулювання, фінансова підтримка товаровиробників, гарантовані ринки збуту, експортні можливості переробної промисловості, протекціонізм і лібералізація зовнішньої торгівлі.

У другому розділі “Сучасні тенденції функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки” визначено місце і роль Карпатського економічного регіону в розвитку вітчизняного олієпродуктового ринку, оцінено ефективність виробництва насіння ріпаку, виявлено структурні зміни у сфері його переробки та тенденції у формуванні регіональної пропозиції ріпаку і продуктів його переробки.

Територія сучасного Карпатського економічного регіону займає площу 56,6 тис. кв. км, що становить майже 9,4 % території країни. Досліджуваний регіон має розвинене виробництво ріпаку та потужності для його переробки, що зумовлено сприятливими природно-кліматичними умовами Прикарпаття, наявністю різномасштабних переробних підприємств, низкою заготівельних і торговельних організацій, функціонуванням науково-виробничих, спеціалізованих на вдосконаленні процесів виробництва й переробки ріпаку установ, вигідним географічним положенням та іншими чинниками, що позитивно впливають на конкурентоспроможність продукції на ринку. В середньому за останні роки підприємства регіону виробляли 14,7 тис. т ріпакового насіння, що становить 26 % від валового виробництва його в країні (рис. ).

Аналіз виробництва ріпаку в Карпатському економічному регіоні свідчить про негативні тенденції в розвитку галузі. Нестача матеріально-технічних ресурсів, недотримання вимог агротехнології, відсутність завершеного технологічного процесу виробництва та доробки насіння ріпаку призводять до втрат продукції, низьких і нестабільних врожаїв. Середня урожайність озимого ріпаку в регіоні становить 11,3 ц/га – 25 % потенційної і 30 % середньоєвропейської урожайності, а ярого – 5,5 ц/га, або 18 і 33 % відповідно.

Рис. 2. Частка досліджуваних областей Карпатського регіону у виробництві

озимого ріпаку в Україні у середньому за 1995-2004 рр.

Нестабільність продуктивності виробництва озимого ріпаку в досліджуваному регіоні характеризується коефіцієнтом варіації, значення якого на 1 % більше, ніж у середньому по Україні і становить 18,2 %. Найнижчий коефіцієнт варіації спостерігається в Івано-Франківській та Львівській областях – 13,4 і 22,4 % відповідно, а найвищий (40 %) – у Чернівецькій області (табл. 1). Високе значення показника свідчить про відсутність умов стабільного виробництва.

Таблиця 1

Розрахунок показників варіації урожайності озимого ріпаку за 1995-2004 рр.

Показники | Україна | Карпатсь-

кий

регіон | Області

Закарпатсь-

ка | Львівсь-

ка | Івано-

Франківська | Чернівець-

ка

Розмах варіації, ц

R=X max – X min | 4,9 | 5,75 | 5,3 | 8,71 | 5,47 | 18,5

Середнє лінійне відхилення, ц |

1,65 | 1,69 | 1,73 | 1,87 | 1,63 | 3,52

Дисперсія, ц |

3,4 | 4,28 | 5,32 | 6,01 | 3,42 | 26,11

Середнє квадратичне відхилення, ц |

1,84 | 2,06 | 2,30 | 2,45 | 1,84 | 5,11

Коефіцієнт варіації, % |

17,17 | 18,23 | 31,25 | 22,37 | 13,35 | 39,98

У Львівській області збільшення обсягів виробництва насіння ріпаку припадає на 1998-2001 та 2004 роки. У цей період, крім 2001 р., коли площі вирощування ріпаку зменшилися на 16,5 %, а урожайність підвищилася на 24,8 %, високі показники валових зборів було досягнуто за рахунок екстенсивних факторів виробництва. Зокрема, у 1998 р. збільшення валового збору озимого ріпаку в господарствах Львівської області було зумовлено розширенням площі посівів майже у 6 разів, а урожайність культури підвищилася лише на 12,8 %. Аналогічний характер організації виробництва ріпаку властивий господарствам Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей, де зростання обсягів його виробництва переважно відбувалося за рахунок домінування екстенсивного фактора (збільшення площі) над інтенсивним (підвищенням урожайності).

Екстенсивний характер виробництва ріпаку зумовив низький рівень рентабельності, що становив у Львівській області 2,3 %, і збитковість виробництва у Чернівецькій області. Відносно високий рівень рентабельності ріпаку (31,2 %) в Івано-Франківській області досягнуто за рахунок сприятливої цінової ситуації, експортної спрямованості реалізації насіння та його високої якості. Зростання середніх регіональних цін на насіння ріпаку від 560 грн./т (2000 р.) до 1100 грн./т (2004р.) та забезпечення урожайності 15 ц/га і більше дало змогу господарствам Чернівецької та Львівської областей у 2004 р. досягти рівня рентабельності виробництва 59 і 62,4 % відповідно.

Переробні підприємства ріпакового олієпродуктового підкомплексу Карпатського регіону характеризуються спадом виробництва. Порівняно з 2001-м у 2004 р. обсяги переробки насіння ріпаку зменшились на 70 %, а частка регіону в загальнодержавному виробництві ріпакової олії знизилася на 38 %. Така ситуація у сфері регіональної переробки ріпаку спричинена структурними змінами, пов’язаними із зменшенням обсягів виробництва насіння, зростанням цін на ріпак, світовими кон’юнктурними коливаннями, експортною переорієнтацією у реалізації продукції, відсутністю стабільних умов і взаємовигідних схем співпраці переробних підприємств із сільськогосподарськими товаровиробниками.

У процесі аналізу кон’юнктури ринку ріпаку та продуктів його переробки виявлено недосконалість економічного механізму. Це спричинило зростання експорту насіння, домінування трейдерів, неадаптованість переробних підприємств до змін ринкової ситуації, нездатність сільськогосподарських товаровиробників формувати адекватну вимогам ринку пропозицію і призвело до регіонального дисбалансу між попитом та пропозицією на насіння ріпаку.

Ситуація на регіональному ринку ріпаку та продуктів його переробки свідчить про низку взаємопов’язаних фінансових, технологічних, інфраструктурних, організаційно-інформаційних проблем у розвитку галузі, які не можуть вирішити ні переробні, ні сільськогосподарські підприємства. Як наслідок, спостерігається недовиробництво насіння ріпаку та продуктів його переробки при динамічному зростанні світового попиту на ці види продукції.

У третьому розділі “Удосконалення економічного механізму функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки” визначено систему заходів, спрямованих на удосконалення економічного механізму, а саме: обґрунтовано економіко-екологічні пріоритети виробництва і переробки ріпаку, удосконалено систему взаємовідносин і сировинного забезпечення, обґрунтовано заходи активізації маркетингової діяльності підприємств регіонального ріпакового олієпродуктового підкомплексу.

Підвищення ефективності функціонування ріпакового олієпродуктового підкомплексу Карпатського регіону потребує об’єднання зусиль спільної господарської діяльності всіх учасників з урахуванням розвитку договірних відносин та орієнтацією на нарощування виробництва якісної сировини, нових продуктів переробки та реалізації кінцевої продукції на внутрішньому й зовнішньому ринках.

З метою розвитку сировинної бази підприємств регіонального ріпакового олієпродуктового підкомплексу запропоновано економіко-математичну модель оптимізації посівних площ ріпаку на основі використання інтенсивної технології Івано-Франківського інституту АПВ, що передбачає внесення оптимальних доз мінеральних добрив, використання ефективних засобів захисту рослин, дотримання технології вирощування, збирання, доробки та зберігання насіння і забезпечує прибуткове виробництво.

Розроблено стратегію розвитку галузі, якою передбачається реалізація нових продуктів ріпакового олієпродуктового підкомплексу на харчовому, хімічному й енергетичному ринках країни, формування інтегрованих об’єднань із замкнутим виробничим циклом, концентрація промислового, фінансового та наукового потенціалу.

Для підвищення рівня інвестиційної привабливості підприємств олієжирової галузі та впровадження інновацій запропоновано модель організації аграрно-промислово-фінансових груп. Така форма організації співпраці для виробництва ріпакової олії, біопалива та інших продуктів харчового і технічного призначення реально відображає внески учасників інтегрованого об’єднання, забезпечує стимулюючий розподіл фінансових результатів та підвищує конкурентоспроможність продукції на внутрішньому і зовнішніх ринках (рис. 3).

Рис. 3. Організаційна структура аграрно-промислово-фінансової групи

Інтегровані об’єднання ріпакового олієпродуктового підкомплексу мають функціонувати на засадах маркетингового управління, що передбачає прийняття господарських рішень на основі аналізу стану та динаміки попиту, відповідності виробництва потребам ринку, просування продукції до споживача, реклами, персональних продаж, PR-технологій тощо. Запропонована модель адаптивної інформаційно-координаційної системи маркетингу корпоративного об’єднання забезпечує єдність і сталість його функціонування (рис. 4).

ДИНАМІКА

І РІВЕНЬ ЦІН | НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ГАЛУЗІ –СПОЖИВАЧІ | СИТУАЦІЯ НА СВІТОВОМУ РИНКУ | ОБСЯГИ ВИРОБНИЦТВА ТОВАРІВ – СУБСТИТУТІВ | ОБСЯГИ СПОЖИВАННЯ | ФІНАНСОВЕ СТАНОВИЩЕ В РЕГІОНІ

ЗОВНІШНЯ ІНФОРМАЦІЯ

МАРКЕТИНГОВО-КООРДИНАЦІЙНИЙ ВІДДІЛ

ВНУТРІШНЯ ІНФОРМАЦІЯ

ВИРОБНИЦТВО | ПЕРЕРОБКА | ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ | МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ОБСЯГИ ВИРОБНИЦТВА | ПОТУЖНІСТЬ | СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ТЕХНІКА, ТРАНСПОРТ | ДОБРИВА | ПАЛЬНО-МАСТИЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

ЯКІСТЬ НАСІННЯ, ОЛІЇ

ТА ШРОТУ | ОБЛАДНАННЯ

ТА ПРИМІЩЕННЯ

ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ | ЗАСОБИ ЗАХИСТУ | ПОСІВНЕ НАСІННЯ

Рис. 4. Модель інформаційно-координаційної системи маркетингу інтегрованого формування

Зіставлення зовнішньої інформації про попит на ринку ріпаку та продуктів його переробки з внутрішньою щодо обсягів виробництва, переробних потужностей, якості насіння та продуктів його переробки дасть змогу інтегрованій структурі формувати портфель замовлень та здійснювати збут продукції на прибуткових сегментах ринку.

ВИСНОВКИ

1. Формування досконалого економічного механізму функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки, що передбачає формування системи економічних, юридичних, технологічних відносин та організаційно-господарських зв’язків між виробниками ріпаку, переробними підприємствами і споживачами готової продукції, є важливим фактором ефективного розвитку олієжирового підкомплексу та економіки країни в цілому.

2. Однією із складових економічного механізму ефективного функціонування ринку є дотримання співвідношення між його структурними елементами, що базується на засадах багатовимірності, охоплює умови діяльності та зовнішнє середовище функціонування підприємств, встановлення взаємозалежностей і взаємозв’язку з тенденціями розвитку вітчизняного та світового ринків насіння ріпаку і продуктів його переробки.

3. Світовий досвід переконує, що функціонування та розвиток олійного ринку в розвинених країнах ґрунтується на процесах кооперації та аграрно-промислової інтеграції, державному регулюванні, заходах фінансової підтримки товаровиробників, протекціонізму і лібералізації у зовнішній торгівлі.

4. Основними напрямами удосконалення державного механізму регулювання ринку ріпаку і продуктів його переробки в Україні є забезпечення рівноправної і взаємовигідної діяльності економічних суб’єктів, сприяння розвитку інтеграційних процесів, реалізація державних науково-технічних програм, залучення інвестицій.

5. Розміщення виробництва і переробки ріпаку в Карпатському регіоні зумовлено його сприятливими природно-економічними умовами, наявністю переробних підприємств, заготівельних і торговельних організацій, спеціалізованого науково-дослідного інституту, проте недосконалість економічного механізму формування ринку унеможливлює його ефективне функціонування.

6. Виробництво ріпаку в досліджуваному регіоні характеризується недостатньою ресурсною забезпеченістю аграрних підприємств, порушенням агротехнології, недовикористанням потенційних можливостей сортів, недотриманням договірних умов постачання, відсутністю мотиваційних стимулів переробних підприємств олієжирового підкомплексу до розвитку сировинної бази і, як наслідок, нездатністю сільськогосподарських товаровиробників формувати адекватну пропозицію на ринку.

7. Зменшення обсягів виробництва ріпаку в Карпатському регіоні, зростання світових цін, кон’юнктурні ринкові коливання, експортна переорієнтація у реалізації продукції, складний фінансовий стан переробних підприємств, відсутність стабільних умов і взаємовигідних схем співпраці із сільськогосподарськими товаровиробниками спричинили спад у сфері переробки і низьку ефективність розвитку галузі.

8. Ситуація, що склалася на регіональному ринку ріпакового олієпродуктового підкомплексу, свідчить про дисбаланс між попитом і пропозицією на насіння ріпаку, неадаптованість товаровиробників до умов зовнішнього середовища та кон’юнктурних змін на вітчизняному ринку олійної продукції при динамічному зростанні світового виробництва.

9. В умовах ринку ефективність функціонування галузі базується на стратегічному плануванні спільної господарської діяльності, впровадженні новітніх технологій та наукових розробок, економії матеріально-технічних ресурсів, нарощуванні виробництва якісної сировини, створенні нових продуктів переробки, реалізації кінцевої продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках.

10. З метою поповнення енергетичних ресурсів у сільському господарстві пріоритетним загальнодержавним напрямом розвитку ріпакового олієпродуктового підкомплексу є виробництво біопалива, що посилює роль державного регулювання, потребує програмування виробництва і переробки насіння ріпаку, використання важелів стимулювання галузі шляхом надання податкових пільг і цільового кредитування, вдосконалення імпортно-експортної політики.

11. Важливим напрямом реалізації економіко-екологічного потенціалу галузі є створення аграрно-промислово-фінансових груп, що сприятимуть гармонізації розвитку підприємств ріпакового олієпродуктового підкомплексу, підвищенню рівня їх інвестиційної привабливості, впровадженню інновацій у виробництво.

12. Прийняття господарських рішень в інтегрованих формуваннях має здійснюватися на засадах вивчення стану і динаміки потреб ринку та державної політики сприяння розвитку галузі.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Фаїзов А.В. Особливості формування регіонального ринку ріпаку та продуктів його переробки // Вісник Тернопільської академії народного господарства. – Вип. 6. – Тернопіль: Економічна думка, 2002. – С.159-161.

2. Фаїзов А.В. Становлення системи маркетингу в олійножировому підкомплексі АПК // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: економіка. – №10. – Тернопіль, 2002. – С.178-181.

3. Фаїзов А.В. Тенденції виробництва насіння ріпаку в Західному регіоні України // Вісник Сумського національного аграр. ун-ту. Серія: економіка та менеджмент. – № 1-2. – Суми, 2003. – С.342-347.

4. Фаїзов А.В. Економіко-екологічні пріоритети виробництва та переробки ріпаку в Україні // Науковий вісник Чернівецького торг.-екон. ін-ту КНТЕУ: Вип. ІІІ. – Чернівці: Ант Лтд, 2003. – С. 271-282.

5. Фаїзов А.В. Вдосконалення організаційно-економічного механізму виробництва, заготівлі, переробки та реалізації ріпаку та продуктів його переробки // Вісник Чернівецького торг.-екон. ін-ту КНТЕУ: Вип. ІІІ. – Чернівці: Ант Лтд, 2004. – С. 307-317.

6. Дудар Т.Г., Фаїзов А.В. Кон’юнктура ринку ріпаку та продуктів його переробки // Вісник Тернопільської академії народного господарства. – Вип. 2.– Тернопіль: Економічна думка, 2003. – С.52-59. (Особисто автору належить формування шляхів підвищення конкурентоспроможності ріпакової олії на внутрішньому ринку олійної продукції).

7. Дудар Т.Г., Фаїзов А.В. Методологічні аспекти дослідження ринку ріпаку та продуктів його переробки // Наукові записки Тернопільського держ. пед. ун-ту. Серія: економіка. – № 15.– Тернопіль, 2003.– С. 222-230. (Особисто автору належить визначення методологічних засад дослідження ринку ріпаку та продуктів його переробки).

Публікації в інших виданнях

8. Фаїзов А.В. Зарубіжний досвід агропромислової інтеграції з виробництва, переробки та збуту олійної продукції // Наук. зап. за матер. наук.-практ. конф. “Україна в умовах ринкової трансформації економіки і сучасних форм господарювання”. – Вип. 2.– Чортків, 2002. – С. 101-102.

9. Фаїзов А.В. Екологічні пріоритети виробництва та переробки насіння ріпаку в Україні // Матер. третьої Міжнар. наук.-практ. конф. “Економічні проблеми виробництва та споживання екологічно чистої продукції”(ЕП-2003). – Суми: ВАТ ”СОД”, Вид-во ”Козацький вал”, 2003. – С.155-157.

10. Фаїзов А.В. Проблемні аспекти формування та розвитку ринку олійних культур в Україні // Наук. зап. за матер. наук.-практ. конф. “Макроекономічні проблеми розвитку економіки України”. – Вип. 4. – Чортків, 2004. – С. 28-32.

11. Фаїзов А.В. Вдосконалення економічного механізму взаємовідносин підприємств по виробництву, заготівлі, переробці та реалізації ріпаку та продуктів його переробки // Матер. VII міжнар. наук.-практ. конф. “Наука і освіта 2004”. Т. 16. Економіка АПК. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С.66-68.

12. Фаїзов А.В. Організаційно-економічний механізм вдосконалення ринку ріпаку та продуктів його переробки // Матер. ІII міжнар. наук.-практ. конф. “Динаміка наукових досліджень 2004”. Т. 50. Економіка АПК. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С.74-76.

13. Дудар Т.Г., Фаїзов А.В. Формування ринку ріпаку та продуктів його переробки. – Тернопіль: Економічна думка, 2004. – 81 с. (Особисто автору належить висвітлення питань щодо формування ринкових відносин в олієпродуктовому підкомплексі АПК).

АНОТАЦІЯ

Фаїзов А. В. Економічний механізм формування і функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02. – економіка сільського господарства і АПК. – Тернопільський державний економічний університет. – Тернопіль, 2006.

Досліджено питання економічного механізму формування та функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки. Проаналізовано сучасний стан ринку ріпаку і продуктів його переробки в Карпатському економічному регіоні. Проведено оцінку ефективності виробництва насіння, структурних змін у сфері переробки ріпаку та кон’юнктури регіонального ринку.

Виявлено тенденції зміни співвідношення між структурними елементами ринку ріпаку та продуктів його переробки в Карпатському економічному регіоні з метою нарощування обсягів та підвищення ефективності виробництва.

Визначено напрями удосконалення економічного механізму функціонування ринку ріпаку та продуктів його переробки. Обґрунтовано можливості розширеного застосування продуктів переробки ріпаку в поповненні енергетичних ресурсів у сільськогосподарському виробництві. Сформовано регіональну сировинну зону виробництва ріпаку на основі використання інтенсивних ресурсоощадливих технологій. Удосконалено систему управління та функціонування інтегрованого олієпродуктового ріпакового об’єднання, шляхом забезпечення організаційно-технологічної єдності виробництва сировини, її промислової переробки та реалізації.

Ключові слова: ріпаковий олієпродуктовий підкомплекс, регіональний ринок ріпаку та продуктів його переробки, попит, пропозиція, економічний механізм, регіон розміщення виробництва та переробки ріпаку, інтегроване об’єднання, маркетинг.

АННОТАЦИЯ

Фаизов А.В. Экономический механизм формирования и функционирования рынка рапса и продуктов его переработки. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02. – экономика сельского хозяйства и АПК. – Тернопольский государственный экономический университет. – Тернополь, 2006.

Исследованы теоретические основы экономического механизма и особенности формирования и функционирования рынка масличной продукции. Установлены методологические принципы исследования рынка рапса и продуктов его переработки. Изучены условия деятельности и внешняя среда функционирования предприятий маслично-продуктового подкомплекса Карпатского экономического региона. Установлены зависимости между структурными элементами рынка, тенденции развития отечественного и мирового рынка масличных культур и продуктов их переработки.

Изучен опыт функционирования полноценного рынка рапса и продуктов его переработки в зарубежных странах. Определено, что его становление в Украине зависит от уровня развития предприятий масличножировой и других смежных отраслей на принципах кооперации и агропромышленной интеграции. Эффективное функционирование рынка обеспечивается совершенствованием экономического механизма, составляющими которого являются государственное регулирование, финансовая поддержка, гарантированные рынки сбыта, экспортные возможности перерабатывающих предприятий, протекционизм и либерализм внешний торговли.

Проанализированы современные тенденции функционирования рынка рапса и продуктов его переработки в Карпатском экономическом регионе. Проведена оценка конъюнктуры регионального рынка, эффективности производства семян рапса, структурных изменений в сфере его переработки.

Установлено, что благодаря природно-экономическим условиям производства сырья, наличию перерабатывающих предприятий, заготовительных, торговых, научно-исследовательских организаций, Карпатский экономический регион является центром размещения производства и переработки рапса в Украине.

Определено влияние ситуационных колебаний на мировых рынках масличной продукции на региональную конъюнктуру рынка рапса и продуктов его переработки. Доказана необходимость и обоснована эффективность крупномасштабной переработки озимого рапса в качестве основной масличной культуры исследуемого региона.

Установлено, что несовершенный экономический механизм рынка привел к низким показателям производства, увеличению экспорта семян рапса, доминированию трейдеров, неготовности перерабатывающих предприятий к изменениям рыночной ситуации, отсутствию возможностей производителей формировать адекватное условиям рынка предложение.

Разработана система мероприятий, направленных на совершенствование экономического механизма функционирования рынка рапса и продуктов его переработки. Установлены экономико-экологические приоритеты развития производства и переработки рапса. Намечены пути наращивания производства рапса и продуктов его переработки, что способствует удовлетворению потребностей в сырье пищевой и химической промышленности, а также топливно-энергетического комплекса страны.

Обоснована система сырьевого обеспечения предприятий регионального рапсового маслично-продуктового подкомплекса, путем оптимизации посевных площадей под рапсом, с использованием интенсивной технологии Ивано-Франковского института АПП. Предполагается внесение оптимальных норм минеральных удобрений, применение эффективных средств защиты растений, а также выполнение всех технологических условий производства, уборки, доработки и сохранения семян, что обеспечивает высокую прибыль.

Для успешной реализации государственной программы развития биоэнергетических ресурсов с использованием рапсового сырья разработаны пути стимулирования отрасли, которые предусматривают разработку программ производства и переработки семян, использование инструментов стимулирования отрасли, предоставление налоговых льгот и целевого кредитования, совершенствования импортно-экспортной политики.

Для внедрения в производство достижений научно-технического прогресса, обеспечения экономического роста и гармоничного развития предприятий отрасли, повышения уровня их инвестиционной привлекательности обоснована необходимость интеграционных процессов, предложено создание региональных агропромышленно-финансовых групп, учитывающих вклад участников объединения в конечный результат. Это обеспечивает стимулирующее распределение финансовых результатов и повышает конкурентоспособность продукции рапсового маслично-продуктового подкомплекса на внутреннем и внешнем рынках.

Для активизации маркетинговой деятельности и реализации стратегических целей интеграционных объединений рапсового маслично-продуктового подкомплекса разработана модель адаптивной информационно-координационной системы управления. Предполагается принятие хозяйственных решений с учетом состояния и динамики спроса, а также адаптации производства к условиям рынка. Для продвижения продукции к потребителю предлагается использование рекламы, персональных продаж, PR-технологий.

Ключевые слова: рапсовый маслично-продуктовый подкомплекс, региональный рынок рапса и продуктов его переработки, спрос, предложение, экономический механизм, регион размещения производства и переработки рапса, интеграционное объединение, маркетинг.

SUMMARY

Fayizov А.V. Formation Economical Mechanism of formation and functioning Market of Rape and Rape Products. – Manuscript.

Thesis to Take a Scientific Degree of Candidate in Economic Science Majoring in the Subject Designated as 08.07.02 – Economy of Agriculture and Agroindustrial Complex.

Ternopil State Economy University. – Ternopil, 2006.

It’s investigated the question of economic mechanism of forming and functioning of rape market and the products of its processing in Carpathian economic district. It has been estimated the effectiveness of seeds producing structural changes in the sphere of rape processing and the conjuncture of regional market.

It’s exposed the tendencies of correlation among the structural elements of the rape market and the products of its processing in Carpathian economic district with purpose of enlarging the volumes and rising up. Also the directions of improving of the economical mechanism of rape market functioning and the products of its processing were exposed. There are grounded the possibilities of widen using the products of rape processing enlarging the energy resources in agriculture production. The regional raw zone of rape production on the base of using intensive resources economizing technology has been formed. It’s improved the system of management forming and functioning the integral rape oil producting corporation aimed on ensuring organizational-technological unity of raw processing, its industrial processing and selling.

Key words and phrases: rape - oil producing subcomplex, regional market of rape and rape products, demand, proposal, economic mechanism, area of disposed production and processing of rape, integrating corporation, marketing.

Підп. до друку 19.01. 2006. Формат 60х90 1/16. Папір офсетний.

Ум. друк. арк. 0,9. Обл.-вид. арк. 0,9.Тираж 100 пр. Зам. № 7.

Видання та друк – Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки”

03680, м. Київ, вул. Героїв Оборони, 10

Свідоцтво суб’єкта видавничої справи ДК №2065 від 18.01.2005 р.