У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДОПОВІДЬ ФАБРОЇ І

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ІМ. М.ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

Фабрая Інна Миколаївна

УДК 334.012.64

РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО

ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ

Спеціальність 08.02.03 – Організація управління, планування і регулювання економікою

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент Виноградова Олена Володимирівна, Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського, професор кафедри міжнародної економіки.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Дмитриченко Лілія Іванівна, Донецький національний університет; професор кафедри економічної теорії;

кандидат економічних наук, доцент Благодарний Олександр Іванович, Інститут економіко-правових досліджень НАН України, заступник начальника відділу проблем територій зі спеціальним режимом господарювання.

Провідна установа: Одеський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України (м. Одеса).

Захист дисертації відбудеться ”11” квітня 2006 р. о 12-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.055.01 у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського Міністерства освіти и науки України за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського Міністерства освіти и науки України за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий ”9” березня 2006 р.

В.О. ученого секретаря

спеціалізованої вченої ради О.Б.Чернега

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Невід'ємною складовою частиною сучасного ринкового господарства є мале підприємництво, яке надає економіці певну гнучкість, мобілізує крупні фінансові і виробничі ресурси населення, акумулює в собі потужний антимонопольний потенціал, служить серйозним фактором розв'язання соціальних завдань. Але, на розвиток малого підприємництва в Україні негативно впливають проблеми недосконалості й обтяжливості системи оподаткування, адміністративні перешкоди у сфері підприємництва, неврегульованість питань фінансування і кредитування, зокрема мікрокредитування малого підприємництва, практична відсутність державної фінансової допомоги, нерозвиненість інфраструктури підтримки підприємництва. Усунення цих проблем та створення сприятливих умов для розвитку малого підприємництва потребує впровадження в практику господарювання нових методів регулювання економіки, які повинні враховувати ринкові відносини.

Теоретичні та методологічні питання, присвячені проблемам розвитку підприємництва знайшли своє відображення у дослідженнях багатьох закордонних вчених – економістів: М.Вебера, В.Зомбарта, Д.Кейнса, П.Самуельсона, Ф.Хайєка, Й.Шумпетера та інших. Серед російських дослідників проблем малого підприємництва варто назвати В.Афанасьєва, А.Блінова, В.Мінєєва, П.М'ягкова, В.Радаєва, В.Савченка, О.Фесенка, О.Черноуцана, Ф.Шахмалова, О.Шулуса та інших. В Україні дослідження проблем функціонування малого підприємництва зародилось лише з початком ринкових перетворень та відповідним формуванням законодавчої бази здійснення підприємницької діяльності. Питання розвитку малого підприємництва розглянуті у працях Ю.Авксентьєва, В.Білика, О.Благодарного, З.Варналія, Л.Воротіної, В.Воротіна, Л.Дмитриченко, В.Карсекіна, О.Квасовського, Ю.Клочка, І.Копченка, О.Кужель, Л.Мартинюка, В.Миски, О.Невєлєва, О.Подзерея, О.Попова, В.Сизоненка, И.Слободянюка, О.Титаренка, Т.Черняка та інших. Але питання щодо регулювання розвитку малого підприємництва потребують подальшого дослідження з урахуванням організаційно-економічних умов його розвитку в Україні.

Необхідність рішення цих питань визначило актуальність дослідження та обумовило вибір теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана відповідно до комплексного плану науково-дослідницьких робіт Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського за темою “Розробка рекомендацій по підвищенню ефективності управління підприємствами малого бізнесу” - № держ. реєстрації 0105U002994 (автором розроблено рекомендації з удосконалення процесу стратегічного планування для малих підприємств та методику оцінки стратегічного положення малого підприємства) та науково-дослідницької роботи Макіївського економіко-гуманітарного інституту “Розробка теоретичних положень, науково-методичних розробок та практичних рішень щодо актуальних питань економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств та організацій” - № держ. реєстрації 0105U001602 (автором запропоновано математичну модель аналізу структури витрат підприємства для вибору оптимального методу оподаткування при спрощеній системі оподаткування).

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних та практичних рекомендацій щодо регулювання розвитку малого підприємництва в Україні. Для досягнення мети дисертації поставлено і вирішено такі завдання:

визначення місця та ролі малого підприємництва як специфічної форми дрібного виробництва й особливого типу діяльності у сучасній економічній системі;

систематизація підходів до трактування понять “мале підприємство”, “малий бізнес”, “мале підприємництво”;

обґрунтування особливостей, форм і принципів розвитку та функціонування малого підприємництва на рівні регіону;

оцінка стану розвитку малого підприємництва Донецької області;

розробка методики та схеми проведення аналізу фінансового стану малих підприємств;

розробка рекомендацій щодо використання моделі рейтингової оцінки інвестиційної привабливості малих підприємств для прийняття управлінських рішень різними групами користувачів інформації;

розробка основних напрямків удосконалення податкової та кредитно-фінансової системи у сфері малого підприємництва з метою сприяння його становлення та розвитку;

розробка етапів формування стратегії розвитку малих підприємств, що значно полегшує її практичне впровадження.

Об’єктом дослідження є процес регулювання розвитку малого підприємництва.

Предметом дослідження є основні принципи, тенденції й інструменти регулювання розвитку малого підприємництва в Україні.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження стало вивчення та творче переосмислення основних досягнень закордонної та вітчизняної економічної науки з проблем регулювання розвитку малого підприємництва. Для досягнення поставленої в дисертаційній роботі мети застосовувалися наступні методичні засоби і прийоми: логічного узагальнення – для уточнення наукових понять теорії підприємництва; діалектичний – для дослідження соціально-економічної сутності малого підприємництва; компаративний – для порівняння розвитку малого підприємництва у різних регіонах і країнах; причинно-наслідкових зв’язків – при обґрунтуванні існування необхідності державної підтримки становлення та розвитку малого підприємництва; економіко-статистичні методи порівняння, середніх і відносних величин, угрупувань, динамічних рядків – для аналізу тенденцій розвитку малого підприємництва.

Інформаційну базу дослідження складають закони України, нормативно-правові акти Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, статистичні матеріали Державного комітету статистики України, монографічні дослідження закордонних і вітчизняних авторів, матеріали фінансової звітності малих підприємств регіону. Формування результативних даних здійснювалося за допомогою прикладних програмних продуктів, зокрема табличного процесора Microsoft Excel.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у таких теоретичних, методологічних і методичних розробках:

Вперше:

запропоновано науково-методичний підхід до аналізу структури витрат малого підприємства для вибору оптимального методу оподаткування при спрощеній системі оподаткування, який базується на порівнянні податкових складових у виторзі підприємств, при обкладанні податками за різними системами.

Удосконалено:

підхід до оцінки порівняльної доцільності застосування альтернативних систем оподаткування при прийнятті рішення про перехід на одну з них, який складається з наступних етапів: загальна оцінка переваг і недоліків альтернативних систем; оцінка наявності об'єктивних умов застосування альтернативних систем оподаткування; розрахунок економічного ефекту від застосування кожного з можливих варіантів альтернативного оподаткування; оцінка додаткових факторів; ухвалення рішення щодо вибору системи оподаткування;

методичні підходи до рейтингової оцінки інвестиційної привабливості малих підприємств на базі використання показників фінансового стану (майнового стану; ліквідності активів і платоспроможності; показників фінансової стійкості; показників прибутковості та рентабельності; показників ділової активності; ринкової активності) з урахуванням показників вагомості для різних груп користувачів (керівництво підприємства, банки, партнери з бізнесу).

Набуло подальшого розвитку:

концептуальні засади регулювання розвитку малого підприємництва в Україні шляхом доповнення державного регулювання регулюванням на рівні малого підприємства; застосування організаційних, економічних та соціально-психологічних методів на базі дослідження існуючої практики розвитку малого підприємництва (аналіз розвитку малого підприємництва, діагностика фінансового стану та інвестиційної привабливості малих підприємств);

теорія малого підприємництва, а саме: систематизація методичних підходів до визначення малого підприємництва в різних країнах за кількісними (чисельність працюючих) і якісними (виторг від реалізації та розмір власного капіталу) ознаками; елементи понятійного апарата теорії малого підприємництва: “мале підприємство”, “малий бізнес”, “мале підприємництво”;

основні положення стратегічного планування для малих підприємств (місія, цілі, етапи, методи, типологія); обґрунтовані напрямки використання різних видів стратегій у малому підприємництві, а саме: використання стратегії фокусування на певному регіональному ринку, на поставці продукції великим підприємствам, на пропозиції унікального товару;

класифікація засобів фінансового регулювання розвитку малого підприємництва шляхом виокремлення недержавних форм регулювання (фінансування та кредитування); обґрунтовано доцільність та умови застосування засобів фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва (лізинг, факторинг, форфейтинг, франчайзинг, венчурне фінансування).

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці рекомендацій з підвищення ефективності регіональної політики організаційної та економічної підтримки створення та розвитку малих підприємств. Основні наукові положення дисертації доведені до рівня методичних узагальнень і практичних рекомендацій, які дозволяють підвищити ефективність розвитку малих підприємств. Завдяки використанню універсальних технологій прикладні розробки можуть використовуватися в управлінні будь-якими формами підприємств у різних сферах малого бізнесу. Практичне значення мають такі розробки, як: методика аналізу фінансового стану малих підприємств на основі існуючої „Методики проведення поглибленого аналізу фінансово-господарського стану неплатоспроможних підприємств і організацій” з врахуванням особливостей розвитку малого підприємництва та стандартів бухгалтерського обліку; математична модель аналізу структури витрат підприємства для вибору оптимального методу оподаткування при спрощеній системі оподаткування; алгоритм оцінки порівняльної доцільності застосування альтернативних систем оподаткування при прийнятті рішення про перехід на одну з них; методика рейтингової оцінки інвестиційної привабливості малих підприємств на базі використання показників фінансового стану; процес стратегічного планування для малих підприємств.

Розроблені в дисертації пропозиції щодо оптимізації регулювання розвитку малого підприємництва були впроваджені в діяльність ТОВ “Магістр” (акт впровадження від 14.02.2005 р.), ТОВ „Максервіс – ІІ” (акт впровадження від 20.05.2005 р.), МКП „Абсолют” (акт впровадження від 14.11.2005), ТОВ „ТриА” (акт впровадження від 07.11.2005 р.), ТОВ „Укрінвестбуд” (акт впровадження від 10.11.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійних наукових досліджень автора. Теоретичні розробки, обґрунтування, висновки і пропозиції, що містяться у дисертації, отримані автором самостійно на основі всебічного вивчення, аналізу та узагальнення теоретичного і практичного матеріалу з малого підприємництва.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертації повідомлені на 11 науково-практичних конференціях, а саме: IV Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми становлення глобально-інформаційного технологічного укладу в країнах СНД і Китаї” (Донецьк – 2003), ІІ Міжнародній науковій конференції “Розвиток підприємницької діяльності в Україні: історія і сьогодення” (Тернопіль – 2004), V Міжнародній науково-практичній конференції “Маркетинг та логістика в системі менеджменту” (Львів – 2004), Міжнародній науково-практичній конференції „Формування ринкових структур у трансформаційній економіці України” (Одеса – 2004), V Міжнародній науково-практичній конференції „Теорія і практика сучасної економіки” (Черкаси – 2005), Міжнародній науково-практичній конференції „Управління підприємством: проблеми та шляхи їх рішення” (Ялта – 2005), Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих учених “Бухгалтерський облік і фінансова звітність як інструменти контролю” (Дніпропетровськ – 2003), Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми теорії і практики обліку, аудита й аналізу і шляхи їхнього рішення” (Севастополь – 2003), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Економіка підприємства: проблеми теорії і практики” (Дніпропетровськ – 2004), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Актуальні питання розвитку підприємництва, менеджменту і маркетингу в умовах трансформації економіки України” (Луцьк – 2004), Першій всеукраїнській міждисциплінарній конференції “Бар’єри та можливості розвитку малого та середнього бізнесу в Україні” (Київ – 2005).

Публікації. За темою дисертаційної роботи надруковано 13 наукових праць, загальним обсягом 3,9 д.а., з яких особисто автору належить 2,5 д.а.; у тому числі: 9 статей, з них – 9 робіт обсягом 2,6 д.а. у виданнях, рекомендованих ВАК України, 4 тези доповідей.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, 9-ти підрозділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг роботи складає 180 сторінок основного тексту. У дисертації містяться 32 таблиці і 41 рисунок на 50 сторінках та 12 додатків. Список використовуваних джерел нараховує 195 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність вибраної теми дисертації, визначено мету і основні завдання, методологічну основу дослідження, відображено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, подано інформацію щодо апробації результатів дисертаційної роботи.

У першому розділі дисертаційної роботи „Теоретичні аспекти розвитку малого підприємництва” розроблені рекомендації з удосконалення концепції регулювання розвитку малого підприємництва та сформовано теоретико-методичні засади для подальшого практичного дослідження; систематизовано методичні підходи до визначення малого підприємництва за різними країнами, за кількісними і якісними ознаками.

Як правило, найбільш загальними критеріальними показниками, на основі яких суб’єкти ринкової економіки відносяться до суб’єктів малого підприємництва, є чисельність персоналу (зайнятих працівників), розмір статутного капіталу, величина активів, обсяг обороту (прибутку, доходу) тощо. Однак, найбільш застосовуваними критеріями є середня чисельність зайнятих на підприємстві працівників, щорічний обіг, отриманий підприємством, та величина активів.

У роботі обґрунтовано організаційно-економічні передумови розвитку малого підприємництва в Україні, а саме:

­ розвиток ринкових відносин;

­ формування ринкової економіки, приватної власності на засоби виробництва;

­ конвертованість грошової одиниці, розвинена фінансово-кредитна система, можливість ефективних інвестицій;

­ наявність системи державних механізмів фінансової й управлінської підтримки;

­ сполучення політики стимулювання малого підприємництва з національною економічною і промисловою політикою;

­ відносна економічна обґрунтованість товаровиробників, що виражається в їхній економічній свободі і самостійності;

­ наявність підприємницького “генотипу” (економічна культура, здатність до підприємництва, ризику, комерційні схильності й настанови);

­ наявність позитивного соціального фона підприємницької діяльності (доброзичливе відношення до підприємців з боку основних верств і груп суспільства).

В результаті дослідження сформовано концепцію регулювання розвитку малого підприємництва (рис. 1), а саме: узагальнено цілі регіональної політики в сфері підприємництва; досліджено та систематизовано існуючи методи регулювання малого підприємництва; розглянуто органи, що здійснюють регулювання у сфері малого підприємництва та їх повноваження (рис. 2). Розроблена концепція регулювання розвитку малого підприємництва в Україні розглядає регулювання на рівні держави та підприємства із застосуванням різноманітних методів на базі дослідження існуючої практики розвитку малого підприємництва. Основними засобами регулювання розвитку малого підприємництва, на наш погляд є такі засоби, як формування єдиної державної регуляторної політики у сфері малого підприємництва, фінансове регулювання розвитку малого підприємництва, удосконалення податкової системи в сфера малого підприємництва та стратегічне управління.

Рис. 1. Концепція регулювання розвитку малого підприємництва

Рис. 2. Цілі, напрями та органи державної підтримки малого підприємництва

З метою постійного контролю за розвитком малого підприємництва вважаємо необхідним проводити постійне дослідження існуючою практики розвитку малого підприємництва за напрямками: аналіз розвитку малого підприємництва, діагностика фінансового стану підприємств малого бізнесу, оцінка ефективності інвестування в малий бізнес.

У другому розділі дисертаційної роботи „Дослідження існуючої практики розвитку малого підприємництва” був проведений аналіз розвитку малого підприємництва, діагностика фінансового стану підприємств малого бізнесу та оцінка ефективності інвестування в малий бізнес.

Проведений аналіз розвитку малого підприємництва показав, що Донецька область займає одне з перших місць у країні за кількістю малих підприємств і входить у число декількох регіонів, у яких показник кількості малих підприємств на 10 тисяч осіб населення вище, ніж середній по Україні (рис. 3).

Рис. 3. Розподіл суб’єктів малого підприємництва за регіонами України у 2004 році (відсотків до загальної кількості суб'єктів)

Основні показники діяльності суб'єктів малого підприємництва за 2004 рік наведено у табл. 1.

Таблиця 1

Основні показники діяльності суб'єктів малого підприємництва за 2004 рік |

Кількість суб'єктів | Середня кількість зайнятих працівників, тис.осіб | Обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг),

млн. грн.

Тисяч

одиниць | На 10 тис. осіб наявного

населення, одиниць | Всьо-го | З неї

середня кількість найманих працівників

Суб'єкти малого підприємництва - всього | 2077,1 | 438 | 5263,3 | 3391,2 | 151261,5

у тому числі:

малі підприємства | 325,5 | 69 | 2098,0 | 1977,5 | 75879,0

у % до загального показника | 15,7 | х | 39,9 | 58,3 | 50,2

фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності | 1751,6 | 369 | 3165,3 | 1413,7 | 75382,5

у % до загального показника | 84,3 | х | 60,1 | 41,7 | 49,8

У цілому, прогноз економічного розвитку малого підприємництва Донецької області можна назвати сприятливим, про що свідчить збільшення темпів росту кількості суб'єктів малого підприємництва і чисельності зайнятих у цьому секторі економіки.

У роботі проведена діагностика фінансового стану малих підприємств, а саме:

Визначено, що основним недоліком існуючих методик оцінки фінансового стану підприємств є те, що вони містять інформацію про порядок обчислення показників із застосуванням форм річної звітності, що складалися підприємствами до впровадження національних стандартів бухгалтерського обліку. В роботі автором розроблена методика оцінки фінансового стану малих підприємств з урахуванням вимог нових стандартів бухгалтерського обліку та особливостей розвитку малих підприємств.

Оцінка фінансового стану малих підприємств здійснюється в більшості випадків на основі аналізу фінансових звітів. Основним джерелом інформації при аналізі фінансового стану малих підприємств є типові форми річної бухгалтерської звітності підприємств, зокрема: Баланс підприємства (ф. № 1-М), Звіт про фінансові результати (ф. № 2-М). У результаті аналізу фінансового стану малі підприємства одержують певні показники, необхідні для його оцінки, планування і підготовки оперативних управлінських рішень за всіма аспектами фінансової діяльності малого підприємства, тобто формується інформаційна система фінансового менеджменту, або фінансова інформація.

Запропонована автором методика діагностики фінансового стану була апробована на 30 досліджуваних підприємствах Донецької області. Результати аналізу за 2004 рік показали, що: показники оцінки майнового стану свідчать про задовільний стан МП; ліквідними є 56,7 % від усіх МП; 53,3 % аналізованих МП є фінансово незалежними; 46,7 % аналізованих МП є рентабельними.

В результаті дослідження розроблено методичні підходи до рейтингової оцінки інвестиційної привабливості малих підприємств на базі використання показників фінансового стану з урахуванням показників вагомості для різних груп користувачів.

Запропоновано наступна послідовність визначення інтегрального показника інвестиційної привабливості (рис. 4).

Рис. 4. Послідовність розрахунку інтегрального показника інвестиційної привабливості підприємств малого бізнесу

Одним з методів оцінки фінансового стану партнерів рекомендується використовувати рейтинговий аналіз, заснований на системі показників, що охоплюють параметри виробничої і фінансової діяльності підприємства. Даний аналіз базується на показниках фінансової звітності.

Існує кілька варіантів розрахунку рейтингової оцінки. Перший спосіб дозволяє визначити рейтингову оцінку для j – того підприємства за максимальним значенням, тобто найвищий рейтинг має підприємство, яке набирає найбільший сумарний результат (1).

, (1)

де R1j - рейтингова оцінка;

а2 - найменування показника;

i – порядковий номер показника;

j – підприємство;

n – кінцевий номер показника.

Розрахункові показники їх виробничо-комерційної діяльності представлені в табл. 2, вихідні данні представлені у виді матриці з елементами aij. У рядках записані суми показників і = 1, ... n (де n = 11), а у стовпцях – номера підприємств j = 1, ... m (у даному прикладі m = 3).

Таблиця 2

Вихідні данні по трьох малих підприємствах за 2004 рік

№ пор. (і) | Показник | Назва підприємства (j)

ТОВ “Магістр” | ЗАТ “ДІГ” | ТОВ “З-Сам”

1 | 1.1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності | 0,34 | 0,21 | 0,30

2 | 1.2. Коефіцієнт поточної (загальної) ліквідності (покриття) | 8,7 | 2,80 | 0,60

3 | 1.3. Коефіцієнт швидкої (миттєвої) ліквідності | 4,19 | 1,71 | 5,60

4 | 2.1. Коефіцієнт незалежності (автономії, власного капіталу) | 0,94 | 0,67 | 0,90

5 | 2.2. Коефіцієнт маневрування власних оборотних коштів | 0,04 | 0,12 | 0,52

6 | 2.3. Коефіцієнт фінансової стабільності | 15,98 | 2,0 | 8,80

7 | 2.4. Коефіцієнт інвестування | 1,93 | 9,93 | 2,25

8 | 3.1. Коефіцієнт рентабельності власного капіталу | 0,09 | 0,33 | 0,25

9 | 3.2. Коефіцієнт оборотності активів (коефіцієнт трансформації капіталу, ресурсовіддача) | 0,78 | 2,66 | 2,80

10 | 3.3. Коефіцієнт рентабельності реалізації (операційна рентабельність продажу) | 0,11 | 0,09 | 0,07

11 | 3.4. Коефіцієнт рентабельності активів (усього капітал) | 0,09 | 0,22 | 0,20

Рейтингова оцінка (R1j) | 18,81 | 11,01 | 11,11

Швидкість розрахунку, простота і ясність є основними достоїнствами даної модифікації. Однак тут можна враховувати тільки ті показники, збільшення яких характеризує успішну діяльність підприємства. Крім того, стає неможливим урахування показників, зниження яких є позитивним чинником. Коли при аналізі потрібно виділити значимість кожного показника матриці, можна застосувати другу модифікацію рейтингової оцінки (R2j) (2):

, (2)

де Zi – коефіцієнти переваг, які рекомендується ввести у формулу 2;

У даному випадку вводять вагомі коефіцієнти для кожного показника, що визначають значимість кожного параметра в загальній оцінці фінансового стану підприємства, іншими словами фактор переваг, розрахований експертним шляхом у залежності від цілей аналізу. З огляду на результати анкетування, найбільш оптимальними рекомендуються наступні вагові коефіцієнти (табл. 3).

Таблиця 3

Вагові коефіцієнти при розрахунку рейтингової оцінки

№пор. (і) | Показ-ник* | Вагові коефіцієнти

Для керівництва підприємства | Для банків | Для вибору партнера по бізнесу

1 | 1.1 | 0,03 | 0,1 | 0,03

2 | 1.2 | 0,04 | 0,1 | 0,05

3 | 1.3 | 0,03 | 0,1 | 0,02

4 | 2.1 | 0,1 | 0,1 | 0,1

5 | 2.2 | 0,1 | 0,1 | 0,1

6 | 2.3 | 0,1 | 0,1 | 0,1

7 | 2.4 | 0,1 | 0,1 | 0,1

8 | 3.1 | 0,1 | 0,06 | 0,1

9 | 3.2 | 0,1 | 0,06 | 0,1

10 | 3.3 | 0,1 | 0,06 | 0,1

11 | 3.4 | 0,1 | 0,06 | 0,1

*Назви показників див. табл. 2.

Використовуючи введені нами коефіцієнти, які залежать від інформаційних потреб різних груп користувачів (рис. 5), формулу (2) і вихідні показники трьох малих виробничих підприємств, можна розрахувати рейтингову оцінку. Отримані результати розрахунків подано у вигляді табл. 4.

Рис. 5. Інформаційні потреби користувачів фінансової звітності малих підприємств

Таблиця 4

Рейтингова оцінка для конкретних користувачів

Назва підприємства (j) | Рейтингова оцінка для конкретних користувачів (R2j)

Для керівництва підприємства | Для банків | Для вибору партнера по бізнесу

ТОВ „Магістр” | 5,44 | 5,95 | 5,5

ЗАТ „ДІГ” | 3,38 | 3,44 | 3,39

ТОВ „З-Сам” | 3,18 | 3,47 | 3,13

Проведене обстеження 30 малих підприємств Донецької області підтвердило висновки запропонованої методики про те, що одне і теж мале підприємство може мати різний рівень привабливості у залежності від конкретних користувачів.

Вважаємо необхідним проводити постійне дослідження існуючою практики розвитку малого підприємництва за такими напрямками, як аналіз розвитку малого підприємництва, діагностика фінансового стану підприємств малого бізнесу та оцінка ефективності інвестування в малий бізнес, з метою постійного контролю за розвитком малого підприємництва та створення ефективної системи його регулювання.

У третьому розділі дисертаційної роботи „Регулювання розвитку малого підприємництва” надаються розроблені рекомендації з напрямків регулювання розвитку малого підприємництва.

У роботі сформовано напрямки фінансового регулювання розвитку малого підприємництва (рис. 6).

Автором запропоновано основні напрямки податкового регулювання розвитку малого підприємництва, а саме: запропоновано наступні етапи оцінки порівняльної доцільності застосування альтернативних систем оподаткування при прийнятті рішення про перехід на одну з них:

1) Загальна оцінка переваг і недоліків альтернативних систем.

2) Оцінка наявності об'єктивних умов застосування альтернативних систем оподаткування.

3) Розрахунок економічного ефекту від застосування кожного з можливих варіантів альтернативного оподаткування.

4) Оцінка додаткових факторів.

5) Ухвалення рішення.

Рис. 6. Рекомендовані напрямки фінансового регулювання розвитку малого підприємництва

Запропоновано методичний підхід до аналізу структури витрат малого підприємства для вибору оптимального методу оподаткування при спрощеній системі оподаткування, який базується на порівнянні податкових складових у виторзі підприємств, що обкладаються податками за різними системами. Структура витрат малого підприємства при різних системах оподаткування наведена у табл. 5.

Таблиця 5

Структура витрат малого підприємства при різних системах оподаткування

Система оподаткування | Структура витрат | Висновок про доцільність переходу

1 | 2 | 3

Звичайна система оподаткування | СП1 = 0,5782ФОП + 0,2А + 1,2Пі + 0,2І + 0,45Пб

де Пб – прибуток;

ПДВ – податок на додаткову вартість;

Нфоп – нарахування на фонд оплати праці;

Пн – інші обов'язкові податки;

А – амортизаційні відрахування;

І – інші витрати, яке відносяться на собівартість продукції. | -

Спрощена система оподаткування за принципом 6% + ПДВ | СП2 = 0,072МВ + 0,272ФОП + 0,272А + 1,272Пі + 0,272І +0,272Пб

Після спрощення

СП1 > СП2

2ФОП + Пб > 0,4СП

де СП – собівартість продукції | Варто переходити на спрощену систему оподаткування (6% + ПДВ), якщо сума прибутку і подвійних витрат на зарплату більше 40% собівартості продукції.

Спрощена система оподаткування за принципом 10% у порівнянні з 6% + ПДВ | СП3 = 0,1МВ + 0,1ФОП + 0,1А + 1,1Пі+ 0,1І+0,1Пб

Після спрощення

СП 2 > СП3

В - 0,38ФОП > 1,16 МВ

де В – виторг від реалізації | Краще обрати 10% податок, якщо різниця виторгу і 38% нарахувань на фонд оплати праці перевищують суму матеріальних витрат більше, ніж на 16%.

Спрощена система оподаткування за принципом 10% у порівнянні зі звичайною системою оподаткування | СП1 > СП3

ФОП + 0,3СП + Пб > 0,6МВ | Зарплата плюс 30% собівартості продукції плюс прибуток повинний перевищувати 60% матеріальних витрат тоді перехід зі звичайної системи оподаткування на 10% податок є економічно виправданим.

В результаті дослідження запропоновано основні напрямки стратегічного планування на малих підприємствах, а саме: установлення місії і основних цілей підприємства, вибір стратегії, оцінка виконання стратегії.

На кожному з цих етапів автором рекомендується проводити малим підприємствам аналіз зовнішньої і внутрішньої середи підприємства у наступній послідовності:

1) Аналіз зовнішнього середовища підприємства.

2) Аналіз внутрішнього середовища підприємства.

3) Оцінка здатності підприємства скористатися можливостями, які відкриваються, і мінімізувати негативний вплив зовнішніх погроз.

4) Вибір оптимальної стратегії і розробка комплексу дій для перетворення її в життя.

Розробляючи стратегію малого підприємства необхідно враховувати, що вона повинна бути спрямована на усунення слабких сторін, які роблять підприємство уразливим, заважають його діяльності та не дозволяють використовувати привабливі можливості зовнішнього середовища.

Автором обґрунтовані напрямки використання різних видів стратегій у малому підприємництві та пропонується малим підприємствам, використовуючи стратегію фокусування, зосередити свою увагу на:

-

певному регіональному ринку;

-

поставці продукції великим підприємствам;

-

пропозиції унікального товару.

Використання стратегічного планування дає підприємству можливість скоротити негативні наслідки, пов'язані з постійними змінами в економіці, і сприяє його подальшому розвитку. Тому стратегічне планування повинне стати основним елементом управлінських процесів, які відбуваються в межах вітчизняних малих підприємств.

Фінансове регулювання та удосконалення податкової системи є інструментом регуляторної політики держави, а питання вибору методів фінансового регулювання, вибору різноманітних систем альтернативного оподаткування та стратегічного планування вирішуються на рівні підприємства. Тому ми вважаємо, що питання регулювання розвитку малого підприємництва треба розглядати не лише на державному рівні, але й на рівні підприємства.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі узагальнено науково-теоретичні підходи до регулювання розвитку малого підприємництва і запропоновано нове вирішення наукової проблеми щодо регулювання розвитку малого підприємництва України. За результатами виконаної роботи можна зробити наступні висновки:

1. Аналіз економічної природи малого підприємництва визначається двома обставинами: по-перше, воно об'єктивно існує і розвивається як певна цілісність, сектор економіки (національного, регіонального, місцевого рівнів); по-друге, воно є особливим типом підприємницької діяльності. Результати аналізу доводять, що не існує вагомих причин для розмежування в українській суспільно-економічній практиці понять “бізнес” і “підприємництво” (відповідно – “малий бізнес” і “мале підприємництво”). Дотримуючись вітчизняної традиції, є сенс використовувати ці категорії як тотожні або взаємозамінні. Терміни, які відповідають англомовному поняттю “entrepreneurship”, вважаємо за доречне визначити словосполученнями: “інноваційний бізнес”, “інноваційне підприємництво”. В залежності від розмірів (масштабів господарської діяльності) підприємства необхідно розділяти на чотири категорії: мікро-, малі, середні і великі підприємства. Для визначення відповідних категорій підприємств рекомендуємо використовувати, як мінімум, два критерії: середньооблікову чисельність працюючих і розмір виручки (валового доходу) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік.

2. Концепція регулювання розвитку малого підприємництва в Україні розглядає регулювання на рівні держави та підприємства із застосуванням різноманітних методів (організаційних, економічних та соціально-психологічних) на базі дослідження існуючої практики розвитку малого підприємництва (аналіз розвитку малого підприємництва, діагностика фінансового стану та інвестиційної привабливості малих підприємств).

3. На сьогодення Донецький регіон займає одне з перших місць у країні за кількістю малих підприємств і входить у число декількох регіонів, у яких показник кількості малих підприємств на 10 тисяч осіб населення вище, ніж середній по Україні. У 2004 р. у порівнянні з 1999 р. кількість малих підприємств Донецької області збільшилася в 1,46 рази. У цілому, прогноз економічного розвитку малого підприємництва Донецької області можна назвати сприятливим, про що свідчить збільшення темпів росту кількості суб'єктів малого підприємництва і чисельності зайнятих у цьому секторі економіки.

4. Основним недоліком існуючих методик оцінки фінансового стану підприємств є те, що вони містять інформацію про порядок обчислення показників із застосуванням форм річної звітності, що складалися підприємствами до впровадження національних стандартів бухгалтерського обліку. В роботі автором розроблена методика оцінки фінансового стану малих підприємств з урахуванням вимог нових стандартів бухгалтерського обліку та особливостей розвитку малих підприємств. У результаті аналізу фінансового стану малі підприємства одержують певні показники, необхідні для його оцінки, планування і підготовки оперативних управлінських рішень за всіма аспектами фінансової діяльності малого підприємства

5. Особливо актуальним є питання залучення інвестицій малими підприємствами, тому що вони, зазвичай, не мають великого стартового капіталу, а отримання кредитів в банках для них є проблематичним, особливо на ранній стадії розвитку. Першочерговим завданням, виконання якого визначає успіх у конкурентній боротьбі, є максимальне підвищення інвестиційної привабливості. Для рішення зазначених вище завдань і з метою забезпечення об'єктивної оцінки інвестиційної привабливості малих підприємств автором пропонується використовувати алгоритм визначення інтегрального показника. Запропонована методика є більш досконалою та зручною в використанні порівняно з існуючими. У випадку вибору між різними об’єктами інвестування або партнерами по бізнесу, доцільно використовувати рейтингову оцінку фінансового стану.

6. Фінансове регулювання розвитку малого підприємництва повинне формуватися за такими напрямками: стимулювання комерційних банків й інших фінансових небанківських установ до надання позик і розширення послуг малим підприємствам шляхом звільнення від оподаткування коштів, які направляються у фонд кредитів малому підприємництву, та надання державної гарантії повернення позики; переорієнтація бюджетних коштів, спрямованих на фінансово-кредитну підтримку малого сектора економіки, від прямого забезпечення фінансовими ресурсами на формування фондів для надання послуг з метою стимулювання процесу кредитування малого підприємництва; активізація процесу створення та діяльності недержавних гарантійних і страхових установ для обслуговування малого бізнесу шляхом створення відповідних мотиваційних механізмів зацікавленості в цієї діяльності з наданням пільгових умов для їхнього функціонування; більш ефективне використання іноземної допомоги й активне виявлення позиції у взаєминах з міжнародними фінансовими організаціями; сприяння процесу самоорганізації суб'єктів малого підприємництва в рішенні своїх фінансово-кредитних проблем шляхом створення установ взаємного фінансування та гарантування.

7. З метою регулювання на рівні підприємства податкових платежів автором була розроблена математична модель аналізу структури витрат підприємства для вибору оптимального методу оподаткування при спрощеній системі оподаткування, що базується на порівнянні податкових складових у виторзі підприємств, що обкладаються податками за різними системами а також запропоновано алгоритм оцінки порівняльної доцільності застосування альтернативних систем оподаткування при прийнятті рішення про перехід на одну з них.

8. Автором була запропонована послідовність стратегічного планування для малих підприємств та методика оцінки стратегічного положення малого підприємства, яка дозволяє дати точну оцінку стратегічного положення малого підприємства і виробити систему довгострокових дій. Такий аналіз пропонується проводити у кілька етапів: аналіз зовнішнього середовища підприємства; аналіз внутрішнього середовища підприємства; оцінка здатності підприємства скористатися можливостями, які відкриваються, і мінімізувати негативний вплив зовнішніх погроз; вибір оптимальної стратегії і розробка комплексу дій для перетворення її в життя.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у провідних наукових фахових виданнях:

1. Фабрая И.Н. Инновационность малых предприятий // Прометей: регион. сб. науч. тр.по экономике . - Донецк: Юго - Восток, Лтд, 2003. - Вып.12. - С.489-497.

2. Акаев Ш.М., Фабрая И.Н. Альтернативные системы налогообложения предприятий// Методи оновлення та механізми фінансового забезпечення розвитку підприємств: Зб.наук.пр.ДонДУУ: Серія “Економіка”. – Донецьк: ДонДУУ, 2004.– Т.5, вип.41.–С.146–152. (Особистий внесок - проведено аналіз діючих систем альтернативного оподаткування та пропонується послідовність оцінки порівняльної доцільності їх використання.–0,15 д.а.).

3. Акаев Ш.М., Фабрая И.Н. Оптимизация системы налогообложения и бухгалтерского учета на малых предприятиях // Економіка: проблеми теорії і практики: Зб.наук.пр. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Вип.184, т.ІІ .-С.78-88. (Особистий внесок – запропоновано основні напрямки удосконалення системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва – 0,25 д.а.).

4. Акаев Ш.М., Фабрая И.Н. Некоторые вопросы совершенствования механизма налогового стимулирования малого предпринимательства // Галицький економічний вісник. – 2004. - № 3. – С. 67 – 72. (Особистий внесок – пропонується математична модель аналізу структури витрат підприємства з метою вибору оптимального методу оподаткування суб’єктами малого підприємництва – 0, 15 д.а.).

5. Акаев Ш.М., Фабрая И.Н. Спрощення оподаткування як метод податкового стимулювання малого підприємництва // Проблеми раціонального використання соціально-економічного та природно-ресурсного потенціалу регіону: фінансова політика та інвестиції: Зб.наук.пр. – Луцьк: Надстир’я, 2004. – Вип.Х, № 1-2. – С. 242 – 246. (Особистий внесок – доводиться економічна доцільність використання альтернативних методів оподаткування суб'єктами малого підприємництва – 0,15 д.а).

6. Крещенко О.В., Фабрая И.Н. Логистические стратегии развития предприятий //Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління. – Одеса: Астропринт, 2004. –Вип.8, т.7. – С. 472 – 478. (Особистий внесок – запропоновано етапи розробки стратегії розвитку підприємства – 0,15 д.а).

7. Фабрая И.Н. Рейтинговая оценка инвестиционной привлекательности малых предприятий // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб.наук.пр. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – Вип.192, т.ІІІ. – С. 921 – 925.

8. Виноградова О.В., Фабрая І.М. Стратегічний аналіз як інструмент маркетингового дослідження // Вісник національного університету „Львівська політехніка". 2005. №526.1 – С. 19 – 22. (Особистий внесок – запропоновано етапи оцінки стратегічного положення підприємства на основі SWOT – аналізу – 0,15 д.а).

9. Виноградова О.В., Фабрая І.М. Оцінка ефективності інвестування в малий бізнес // Актуальні проблеми міжнародних відносин. Вип.47.К:КНУ ім. Т.Шевченка ІМВ, 2005.- С.129-142. (Особистий внесок – запропоновано методику рейтингової оцінки інвестиційної привабливості малих підприємств – 0,3 д.а).

Опубліковано за матеріалами конференцій та у нефахових виданнях:

10. Фабрая І.М. Концептуальні основи малого підприємництва в сучасному економічному середовищі // Теорія і практика сучасної економіки: Матеріали VI міжнар. наук.-практ.конф. – Черкаси: ЧДТУ, 2005. - С. 266-269

11. Акаев Ш.М., Фабрая И.Н. Реформирование системы бухгалтерского учета в малом бизнесе: вопросы учета затрат на производство // Проблемы теории и практики учета, аудита, анализа и пути их решения: Материалы Всеукр. науч.-метод. конф.- Севастополь: Изд-во СевНТУ, 2003.-С.17-20. (Особистий внесок – запропоновано модель класифікації витрат підприємства – 0,1 д.а).

12. Фабрая І.М. Діагностика фінансового стану підприємств малого бізнесу як основа для прийняття управлінських рішень // Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. Т.2. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2005, - С.154 – 157.

13. Фабрая І.М. Фінансове стимулювання розвитку малого підприємництва // Актуальные проблемы и перспективы развития экономики Украины (в контексте глобализации): Материалы Всеукр.науч.-практ.конф.- Алушта - Симферополь, 2004. – С.105-106.

АНОТАЦІЯ

Фабрая І.М. Регулювання розвитку малого підприємництва в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 – Організація управління, планування і регулювання економікою – Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган - Барановського, Донецьк, 2006.

Дисертація присвячена проблемі регулювання розвитку малого підприємництва. Досліджено теоретичні засади й економічна природа малого підприємництва, його місце і роль у структурі ринкової економіки, систематизовано методичні підходи до визначення малого підприємництва за різними країнами, за кількісними і якісними ознаками, визначено функції малого підприємництва у сучасній економіці. В результаті дослідження сформовано концепцію регулювання розвитку малого підприємництва.

Проведений аналіз розвитку малого бізнесу в Україні та більш детально в Донецькій області. Розроблена методика оцінки фінансового стану малих підприємств та удосконалено методичні підходи до рейтингової оцінки інвестиційної привабливості малих підприємств на базі використання показників фінансового стану з урахуванням показників вагомості для різних груп користувачів.

У роботі сформовано загальні напрямки фінансового регулювання розвитку малого підприємництва. Запропоновано основні напрямки податкового регулювання розвитку малого підприємництва та розроблено етапи оцінки порівняльної доцільності застосування альтернативних систем оподаткування при прийнятті рішення про перехід на одну з них. Запропоновано методичний підхід до аналізу структури витрат малого підприємства для вибору оптимального методу оподаткування при спрощеній системі оподаткування. В результаті дослідження запропоновано основні напрямки стратегічного планування на малих підприємствах та обґрунтовані напрямки використання різних видів стратегій у малому підприємництві.

Ключові слова: мале підприємництво, регулювання розвитку малого бізнесу, фінансове регулювання, альтернативні системи оподаткування, стратегічне планування.

АННОТАЦИЯ

Фабрая И.Н. Регулирование развития малого предпринимательства в Украине.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 – Организация управления, планирования и регулирования экономики – Донецкий государственный университет экономики и торговли им.


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

КОДИФІКАЦІЯ АДМІНІСТРАТИВНО-ДЕЛІКТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ - Автореферат - 32 Стр.
УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ АВТОТРАНСПОРТНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 22 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 27 Стр.
ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ПОДАТКОВО- СУБСИДІАРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Автореферат - 26 Стр.
Одержання хемосорбенту на основі заліза для глибокого очищення інертних газів від кисню - Автореферат - 18 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ МОДЕРНІЗОВАНОЇ МІКРОХІРУРГІЧНОЇ ТЕХНІКИ В ФОРМУВАННІ ДОДАТКОВИХ ШЛЯХІВ ВІДТОКУ ВНУТРІШНЬООЧНОЇ РІДИНИ ПРИ ЛІКУВАННІ ВІДКРИТОКУТОВОЇ ГЛАУКОМИ - Автореферат - 22 Стр.
МОДЕЛІ І МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ КОМУНІКАЦІЙНИМИ МЕРЕЖАМИ В УМОВАХ ЇХ ПРОГНОЗОВАНОГО РОЗВИТКУ - Автореферат - 22 Стр.