У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Степан ГЛАС

УДК 69.003:658.5:012.2

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ В БУДІВЕЛЬНИХ ФІРМАХ

(на прикладі будівельних фірм Республіки Хорватії)

Спеціальність 08.06.01. - Економіка підприємства та організація

виробництва (технічні науки)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ - 1999

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі організації і управління будівництвом Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА)

Науковий керівник -

доктор економічних наук, професор УШАЦЬКИЙ Сергій Андрійович, завідувач кафедрою організації і управління будівництвом КНУБА.

Офіційні опоненти:

- доктор технічних наук, професор БУШУЄВ Сергій Дмитрович, завідувач кафедрою автоматизації будівельного виробництва КНУБА;

- кандидат технічних наук, старший науковий співробітник МАСЛОВ Юрій Олексійович, завідувач відділом інформатики та документування пам'ятників архітектури національного заповідника "Софія Київська".

Провідна установа -

Придніпровська державна академія будівництва та архітектури Міністерства освіти України, м. Дніпропетровськ.

Захист відбудеться " 23 " червня 1999 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03 Київського національного університету будівництва і архітектури Міністерства освіти України за адресою: 252037, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного університету будівництва і архітектури за адресою: 252037,
м. Київ, Повітрофлотський проспект, 31.

Автореферат розісланий " 21 " травня 1999 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

Погорельцев В.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Раціональне використання трудових ресурсів здійснює значний вплив на своєчасне виконання договірних зобов'язань будівельними фірмами та ефективність їхньої роботи, що є підгрунтям надійного їх функціонування в умовах переходу до ринкових відносин. Проблема інтенсифікації будівництва в Республіці Хорватії, обумовлена необхідністю будівництва нових та відбудовою зруйнованих під час війни 1991  років об'єктів, розбудовою та реконструкцією діючих підприємств, з метою нарощування економічного потенціалу та поліпшення добробуту народу, потребує підвищення ефективності використання трудових ресурсів.

Вирішення цієї задачі може бути досягнуте шляхом удосконалення формування трудових ресурсів у будівельних фірмах, грунтуючись на визначенні потрібної кількості робітників бригад різних спеціальностей з урахуванням створення необхідного їх резерву, що обумовлюється імовірносним характером будівельного виробництва. В теперішні часи, у більшості випадків, при вирішенні цієї задачі застосовуються методи, що грунтуються на детерміністських підходах, без урахування імовірносного характеру будівельного виробництва і, отже, що не можуть забезпечити надійність розрахунків і, відповідно, рішень, що приймаються. Існуючі методи визначення рівня резервування трудових ресурсів, необхідність якого обумовлена імовірносним характером будівельного виробництва, враховують специфіку розвитку потужностей будівельних організацій, виходячи з їх діяльності в умовах централізованої планової економіки та командно-адміністративної системи управління, які, у більшості випадків, не враховують організаційно-технологічні умови виконання будівельно-монтажних робіт (БМР). Це не дозволяє використати існуючі методи для розрахунку економічно обгрунтованого резерву робітників бригад різних спеціальностей при формуванні трудових ресурсів у будівельних фірмах, що функціонують в умовах ринкових відносин. Отже, необхідність проведення досліджень по удосконаленню методів формування трудових ресурсів у будівельних фірмах є актуальною проблемою, яка має науковий і практичний інтерес.

Зв'язок дисертації з науковими програмами, планами, темами. Вибраний напрямок досліджень відповідає тематичній спрямованості наукових розробок, що проводяться на кафедрі організації і управління будівництвом КНУБА та Програмі наукових досліджень у будівництві в Республіці Хорватії.

2

Мета та задачі досліджень. Метою дисертації є розробка методологічної основи формування трудових ресурсів в будівельних фірмах з урахуванням організаційно-технологічних умов виконання БМР, імовірносного характеру будівельного виробництва та специфіки ринкових відносин.

Досягнення поставленої мети пов'язано з вирішенням таких основних задач:

проведенням аналізу використання трудових ресурсів в будівельних фірмах Республіки Хорватії та вивченням і узагальненням даних літературних джерел у галузі удосконалення формування трудових ресурсів в будівництві;

дослідженням процесу виконання БМР та його характеристик;

розробкою науково обгрунтованої методики формування трудових ресурсів у будівельних фірмах з урахуванням організаційно-технологічних умов виконання БМР, імовірносного характеру будівельного виробництва та специфіки ринкових умов;

експериментальною перевіркою методики формування трудових ресурсів в будівельних фірмах.

Методи досліджень. Дослідження проводились, грунтуючись на аналізі статистичної інформації, документальних та літературних джерел, узагальненні та оцінюванні одержаних відомостей, з використанням методів математичної статистики, економіко-математичного моделювання, лінійного програмування, при застосуванні математичного апарату теорії масового обслуговування та теорії ігор.

Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше для будівельних фірм розроблені моделі та алгоритми визначення оптимальної кількості трудових ресурсів, що забезпечують врахування організаційно-технологічних умов виконання БМР, імовірносного характеру будівельного виробництва та специфіки ринкових відносин.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що завдяки формуванню трудових ресурсів в будівельних фірмах, на основі визначення оптимальної кількості робітників бригад різних спеціальностей, може бути знижено економічні втрати, що пов'язані з простоєм фронту робіт внаслідок дефіциту трудових ресурсів, на 16-17 % та економічні втрати, що пов'язані з простоєм робітників в очікуванні фронту робіт внаслідок їх надлишку, на 12-15Це дозволяє знизити собівартість БМР на 0,7-0,8

Апробація результатів дисертації. Основні результати досліджень оприлюднені у доповідях на 57-й, 58-й, 59-й науково-практичних конференціях Київського національного університету будівництва і архітектури.

3

Публікації. За темою дисертації опубліковано чотири роботи в спеціалізованих виданнях, що увійшли до переліку №3 ВАК України.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел літератури з 120 найменувань; 5-ти додатків. Повний обсяг дисертації складає 162 сторінки, в тому числі: обсяг списку використаних літературних джерел - 12 сторінок, обсяг додатків - 17 сторінок. В основній частині дисертації нараховується 27 таблиць і 19 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі дається обгрунтування актуальності теми, сформульовано мету та основні завдання дослідження, розкрито наукову новизну роботи і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі "Досвід і наукові дослідження в галузі використання і формування трудових ресурсів в будівництві" проведено критичний аналіз джерел літератури та статистичної інформації, в якому відображено вітчизняний та зарубіжний досвід використання та шляхи удосконалення формування трудових ресурсів у будівництві.

Аналіз використання трудових ресурсів у будівельних фірмах Республіки Хорватії показав, що значна зміна структури обсягів робіт за видами будівництва і включення до виробничої програми будівельних фірм різнотипних об'єктів обумовлює нерівномірність виконання обсягів БМР за їх видами на протязі різних часових періодів (роки, квартали, місяці). Це призводить до виникнення дефіциту або, навпаки, надлишку потрібної кількості робітників в окремі проміжки часу, у порівнянні зі середньосписковою їх чисельністю, що негативно відбивається на виконанні договірних зобов'язань будівельних фірм і ефективності використання трудових ресурсів, про що свідчать дані, наведені у роботі.

Підвищення ефективності використання трудових ресурсів в умовах імовірносного характеру будівельного виробництва, як свідчать досвід і наукові дослідження, може бути досягнуто шляхом формування трудових ресурсів у будівельних фірмах на підставі визначення оптимальної кількості робітників бригад різних спеціальностей з урахуванням їх резервування.

Значний внесок в розробку методів розрахунку потреби у ресурсах в будівництві, в тому числі трудових, внесли К.А. Антанавічюс, В.С. Балицький, С.Д. Бушуєв, І.Г. Галкін, А.А. Гусаков, Й. Марушич, Р.М. Мєркін, В.О. Міхельс, П.П. Олійник, М.Д. Спектор, О.Ф. Шкляров, О.Л. Устенко, С.А. Ушацький,
4

Т.М. Цай та інші. Але існуючі методи розрахунків потреби у трудових ресурсах у будівництві, у своїй більшості, орієнтовані на використання детермінованих оцінок будівельних процесів, без урахування імовірносного характеру будівельного виробництва. Вони не передбачають визначення необхідного резерву трудових ресурсів, що не сприяє надійності функціонування будівельних фірм і підвищенню ефективності використання цих ресурсів.

Методи, що пропонуються для врахування імовірносного характеру будівельного виробництва при визначенні потрібної кількості трудових ресурсів в будівництві з урахуванням резерву, передбачають розрахунки цих ресурсів для вищого рівня управління будівництвом (міністерств, об’єднань) з послідуючим розподілом цього резерву по підвідомчим рівням управління будівництвом. Вони орієнтовані на специфіку розвитку потужності будівельних фірм і управління будівництвом в умовах централізованої планової економіки і командно-адміністративної системи керівництва. При цьому не враховуються організаційно-технологічні умови виконання БМР в будівельних фірмах, що не дозволяє використовувати ці методи для розрахунку економічно обгрунтованого резерву робітників бригад різних за спеціальністю при формуванні трудових ресурсів будівельних фірм, що функціонують в умовах ринкових відносин.

Виконаний критичний аналіз літератури дозволив зробити висновок про необхідність створення методологічної основи оптимізації формування трудових ресурсів в будівельних фірмах з урахуванням організаційно-технологічних умов виконання БМР, імовірносного характеру будівельного виробництва і специфіки ринкових відносин, що визначило вибір напрямку досліджень.

У другому розділі "Обгрунтування вибору напрямку досліджень і аналіз характеристик процесу виконання будівельно-монтажних робіт", на основі критичного аналізу методів розв'язання поставленої задачі, обгрунтовано вибір напрямку досліджень і наведена загальна методика їх проведення. У розділі також наведено аналіз характеристик виконання БМР.

На основі аналізу методів розв'язання задач, пов'язаних з визначенням і оптимізацією потреби трудових ресурсів в будівництві, намічені шляхи досягнення поставленої мети роботи. При цьому зазначено що: оптимальне розв'язання задачі може бути одержано з використанням економіко-математичних методів; організаційно-технологічні умови виконання будівельно-монтажних робіт можуть бути враховані на основі всебічного аналізу цього процесу і відображення його основних характеристик в моделі задачі, яку розв'язують; імовірносний характер будівельного виробництва може
5

бути враховано шляхом застосування методів, що дозволяють зважати вплив випадкових факторів при визначенні характеристик процесу, який досліджується. При відомих вихідних даних по поставленій задачі це може бути досягнуто з використанням математичного апарату теорії масового обслуговування, а в умовах наявності неповної вихідної інформації - з використанням математичного апарату теорії ігор; специфіка ринкових відносин може бути врахована шляхом обгрунтованого вибору критерія оптимальності і врахування відповідних умов при розв'язанні поставленої задачі.

При аналізі процесу виконання семи основних видів БМР у відповідності до понять, прийнятих в теорії масового обслуговування, в якості заявок (вимог) розглядалися різні види БМР, а в якості каналів обслуговування розглядалися робітники бригад різних спеціальностей. Аналіз основних характеристик процесу виконання БМР, які відображають організаційно-технологічні умови їх виконання, дозволив встановити, що цей процес може бути апроксимовано одноканальною або багатоканальною системою масового обслуговування, нескінченним джерелом вимог на обслуговування, обмеженою кількістю місць в черзі на обслуговування і "терплячими" заявками. На основі аналізу, з застосуванням методів математичної статистики, встановлено, що, в залежності від розподілу потоку вимог на виконання БМР (вхідного потоку подій) і розподілу часу виконання БМР (потоку обслуговування), процес виконання БМР може бути апроксимовано однією із таких різновидів систем масового обслуговування: з пуассонівським вхідним потоком подій і потоком обслуговування, який відповідає експоненціальному розподілу (виконання покрівельних і малярних робіт); з пуассонівським вхідним потоком подій і потоком обслуговування, який відповідає розподілу Ерланга другого порядку (збирання і установлення дерев'яних конструкцій і виробів; установлення арматурних сіток і каркасів; укладання бетону); з пуассонівським вхідним потоком подій і потоком обслуговування, який відповідає розподілу Ерланга третього порядку (мурування стін і перегородок з цегли; виконання штукатурних і облицювальних робіт).

Встановлені на основі проведеного аналізу різновиди систем масового обслуговування, які апроксимують організаційно-технологічні умови виконання БМР, дозволяють обгрунтовано використовувати математичний апарат теорії масового обслуговування для визначення основних його характеристик з метою послідуючої оптімізації цього процесу.

6

Третій розділ "Удосконалення формування трудових ресурсів у будівельних фірмах" присвячений розробці науково обгрунтованої методики формування трудових ресурсів у будівельних фірмах як при відомих обсягах різних видів БМР, так і в умовах неповної вихідної інформації. Окрім цього в розділі наведені дані експериментального впровадження результатів досліджень в будівельних фірмах.

Формування трудових ресурсів будівельної фірми пов'язано з необхідністю визначення оптимальної кількості робітників бригад різних спеціальностей, що може забезпечити виконання виробничої програми БМР з найменшими економічними втратами.

При відомих обсягах різних видів БМР оптимальна кількість робітників бригад j-го типу (j=1, 2, ... , n) для виконання БМР i-го виду (i=1, 2, ..., m) визначається із застосуванням математичного апарату теорії масового обслуговування виходячи з оптимальної величини зведеної інтенсивності вхідного потоку вимог на виконання цих робіт. Це дозволяє забезпечити оптимальний резерв трудових ресурсів у будівельній фірмі.

Відомо, що ненасиченість вихідної системи (існування стаціонарного розподілу довжини черги на виконання БМР i_го виду робітниками бригад j_го типу) забезпечується при дотриманні умови

(1)

де - зведена інтенсивність вхідного потоку вимог на виконання БМР i_го виду робітниками бригад j_го типу (зведена інтенсивність вхідного потоку заявок);

- інтенсивність вхідного потоку вимог на виконання БМР i_го виду робітниками бригад j_го типу (інтенсивність вхідного потоку подій);

- інтенсивність виконання БМР i_го виду робітниками бригад j_го типу (інтенсивність потоку обслуговування).

Умова (1) передбачає необхідність перевищення інтенсивності виконання БМР i_го виду робітниками бригад j_го типу (інтенсивності потоку обслуговування) над інтенсивністю вхідного потоку вимог на виконання БМР i_го виду робітниками бригад j-го типу (інтенсивністю вхідного потоку подій). В протилежному випадку виникне переповнення системи, тобто черга вимог на виконання БМР i_го виду робітниками бригад j-го типу необмежено зросте, що може бути однією із причин простою фронту робіт. Отже, в умовах
7

імовірносного характеру будівельного виробництва, скорочення часу простою фронту робіт БМР i_го виду може бути досягнуто за рахунок збільшення кількості робітників бригад j_го типу в порівнянні з їх кількістю, що розрахована виходячи із нормативної трудомісткості робіт. Але зростання інтенсивності потоку обслуговування призводить до зниження завантаження робітників бригад j_го типу, що може бути однією з причин простою робітників бригад в очікуванні фронту БМР i_го виду. Тому, за критерій оптимальності, при розв'язанні задачі визначення оптимальної потреби трудових ресурсів будівельної фірми, приймається мінімум сумарних втрат у вартісному вираженні , що пов'язані як з простоєм фронту БМР i_го виду, внаслідок дефіциту робітників бригад j_го типу , так і з простоєм робітників бригад j_го типу в очікуванні фронту БМР i_го виду внаслідок їх надлишку . Це може бути зображено як

= + min. (2)

Послідовність визначення оптимальної потреби трудових ресурсів будівельної фірми наведена на рис. 1.

Середній час простою фронту БМР i_го виду при їх виконанні робітниками бригад j-го типу (середній час знаходження заявки в черзі на обслуговування) і середній час простою робітників бригад j_го типу в очікуванні фронту БМР i_го виду (середній час простою каналу обслуговування) визначаються з застосуванням математичного апарату теорії масового обслуговування. При цьому враховується встановлений на основі аналізу, з використанням методів математичної статистики, різновид системи масового обслуговування, яка апроксимує організаційно-технологічні умови виконання БМР i_го виду робітниками бригад j_го типу.

Економічні втрати, що пов'язані з простоєм фронту робіт внаслідок дефіциту робітників бригад j_го типу визначаються як добуток середнього часу простою фронту БМР i_го виду у прийнятих одиницях виміру на величину втрат у вартісному вираженні , що пов'язані з простоєм цього фронту робіт, за прийняту одиницю виміру часу. При цьому враховуються

8

1 | Визначення середнього часу простою

робітників бригад j-го типу і фронту БМР i-го виду

2 | Визначення економічних втрат, що пов'язані з простоєм фронту

БМР i-го виду при дефіциті робітників бригад j-го типу

3 | Визначення економічних втрат, що пов'язані з простоєм робітників

бригад j-го типу в очікуванні фронту БМР i-го виду при їх надлишку

4 | Визначення оптимальної величини зведеної інтенсивності потоку вимог

на виконання БМР i-го виду робітниками бригад j-го типу

5 | Визначення оптимальної кількості робітників бригад

j-го типу для виконання БМР i-го виду

6 | Визначення оптимальної кількості робітників для виконання

виробничої програми БМР будівельної фірми

Рис. 1. Послідовність визначення оптимальної кількості трудових ресурсів будівельної фірми

9

економічні втрати будівельної фірми, які є наслідком неповного отримання: очікуваного прибутку; умовно-постійної частини витрат у складі заробітної плати; умовно-постійної частини витрат на експлуатацію машин і механізмів; умовно-постійної частини накладних витрат; умовно-постійної частини заготівельно-складських витрат. Окрім цього враховуються економічні втрати, що пов'язані з оплатою простою машиністів будівельних машин і неповним використанням нормованих обігових фондів та потужностей виробничих підприємств і господарств матеріально-технічної бази будівельної фірми.

Економічні втрати, що пов'язані з простоєм робітників бригад в очікуванні фронту БМР i-го виду внаслідок їх надлишку , визначаються як добуток середнього часу простою робітників бригад j-го типу в прийнятих одиницях виміру на величину втрат у вартісному вираженні , які є наслідком простою робітників цих бригад, за прийняту одиницю виміру часу. При цьому враховуються економічні втрати, що пов'язані з оплатою простою робітників.

Втрати у вартісному вираженні, що пов'язані як з простоєм фронту БМР i_го виду внаслідок дефіциту робітників бригад j_го типу , так і з простоєм робітників бригад j_го типу в очікуванні фронту БМР i_го виду внаслідок їх надлишку за прийняту одиницю часу визначаються виходячи із середнього обсягу БМР i_го виду у вартісному вираженні, який може бути виконаний одним робітником бригади j_го типу за прийняту одиницю часу.

Оптимальна кількість робітників бригад j-го типу для виконання БМР i_го виду визначається за формулою

(3)

де j - кількість робітників бригад j_го типу, яка потребується для виконання БМР i_го виду, виходячи із їх нормативної трудомісткісті;

- оптимальне значення величини зведеної інтенсивності вхідного потоку вимог на виконання БМР i-го виду робітниками бригад j_го типу.

10

Оптимальне значення величини зведеної інтенсивності вхідного потоку

вимог на виконання БМР i_го виду робітниками бригад j_го типу визначається на основі розрахунків сумарних втрат у вартісному вираженні для різних монотонно зростаючих величин зведеної інтенсивності вхідного потоку вимог на виконання робіт. За оптимальне приймається значення зведеної інтенсивності вхідного потоку вимог на виконання робіт, для якого величина сумарних економічних втрат є мінімальною. На рис. 2 наведена залежність економічних втрат від величини зведеної інтенсивності потоку вимог на виконання робіт з мурування стін і перегородок з цегли і приклад визначення оптимальної величини зведеної інтенсивності вхідного потоку вимог на виконання цього виду робіт.

Оптимальна кількість робітників для виконання програми БМР будівельної фірми визначається як

. (4)

Планування поповнення трудових ресурсів будівельної фірми в перспективі, у більшості випадків, здійснюється в умовах коли відомий тільки можливий перелік об'єктів. У цьому випадку виникає необхідність визначення раціональної структури робітничого колективу (співвідношення кількості робітників бригад різних спеціальностей) при неповній вихідній інформації про обсяги БМР за їх видами. Розв'язання цієї задачі досягається з використанням математичного апарату теорії ігор. Великий різновид об’єктів, які можуть бути включені до виробничої програми робіт, обумовлює необхідність їх групування. При цьому виконується перевірка однорідності груп об’єктів із застосуванням відомої методики.

В термінах теорії ігор задача формулюється таким чином. Є дві сторони:   будівельна фірма, яка формує робітничий колектив для виконання програми БМР;   природа (невідомі пропорції різних груп об'єктів, що можуть бути включені до виробничої програми будівельної фірми). Необхідно визначити таку структуру робітничого колективу, яка дозволить забезпечити найбільш ефективне використання робітників різних спеціальностей при будь-якому, навіть найменш сприятливому співвідношенні обсягів спеціалізованих потоків БМР на об'єктах, що включені до виробничої програми будівельної фірми. Позначимо стратегії - робітничі колективи з різними структурами, які можуть бути сформовані в будівельних фірмах, через (i=1, 2,..., m), а стратегії  


11

???. . ?????????? ??????????? ????? ??? ???????? ?????????????

?????? ????? ?? ????????? ???? ? ??????????? ? ?????:

1 - ?????? ????????? ??????? ?????????? ?????? ;

2 - ?????? ????????? ??????? ?????? ????? ;

3 - ??????? ?????? S.

12 

групи об'єктів, які можуть бути включені в виробничу програму робіт будівельної фірми, через (k=1, 2,..., l). За оцінки ефективності приймається виробіток у вартісному вираженні на одного робітника колективу i_ої структури за прийняту одиницю часу при виконанні БМР на об'єктах _ї групи .

Вихідні дані можуть бути відображені у вигляді табл. 1 (матриці гри).

Таблиця 1

Вихідні дані (матриця гри)

Тип структури | Група об'єктів |

Мінімум

робітничого | ... | рядків

колективу | Виробіток на одного робітника у вартісному вираженні за прийняту одиницю часу

...

...

... | ... | ... | ... | ...

...

Максимум

стовпців

У відповідності до загальної методики аналізу ігрових задач процес розв'язання починається з перевірки гри на сідлову точку. Наявність сідлової точки означає, що гравець має чисту стратегію, тобто будівельній фірмі слід формувати робітничий колектив, структура якого повинна відповідати рядку з . При відсутності сідлової точки розв'язання задачі слід шукати в змішаних стратегіях. В цьому випадку, з метою використання аналітичних методів, задача зводиться до вигляду, що дозволяє використати симплекс-метод лінійного програмування.

Після деяких перетворень цільова функція і обмеження мають вид:

цільова функція

(5)

13

обмеження

(6)

де - невід'ємні змінні.

Внаслідок розв'язання задачі при відомому на планований період загальному обсягу БМР у вартісному вираженні, визначають загальну кількість робітників будівельної фірми , кількість робітників бригад різних спеціальностей , а також величину середнього виробітку ( ціну гри на одного робітника у вартісному вираженні за прийняту одиницю часу, нижче якої цей показник не може бути при будь-якому, навіть найменш сприятливому співвідношенні обсягів різних видів БМР.

Проведена оптимізація формування трудових ресурсів будівельної фірми на основі розроблених методик визначення кількості робітників різних спеціальностей, як при відомих обсягах різних видів БМР, так і в умовах неповної вихідної інформації, сприяє виконанню виробничої програми з найменшими економічними втратами.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

1.

Аналіз досвіду будівництва і використання трудових ресурсів у будівельних фірмах Республіки Хорватії довів, що нерівномірність виконання обсягів будівельно-монтажних робіт і постійний вплив на них випадкових факторів зумовлюють наявність простоїв фронту робіт і робітників бригад. Це негативно відбивається на надійності функціонування будівельних фірм і призводить до економічних втрат.

14

2. Підвищення ефективності використання трудових ресурсів і зменшення економічних втрат у будівництві, як підтверджують дослідження, може бути досягнуто шляхом створення науково обгрунтованого резерву цих ресурсів при їх формуванні в будівельних фірмах.

3. Аналіз літератури, присвячений методам формування трудових ресурсів у будівництві, довів, що у своїй більшості вони зорієнтовані на використання детермінованих оцінок будівельних процесів. Вони не враховують імовірносний характер будівельного виробництва і не передбачають резервування трудових ресурсів з метою зменшення ризику економічних втрат у будівельних фірмах внаслідок дефіциту цих ресурсів. Такий підхід до формування трудових ресурсів не забезпечує надійність функціонування будівельних фірм і, отже, призводить до економічних втрат.

4. Існуючі методи формування трудових ресурсів, які враховують імовірносний характер будівельного виробництва, зорієнтовані на специфіку розвитку потужностей будівельних фірм і управління будівництвом в умовах централізованої планової економіки та командно-адміністративної системи керівництва, які в більшості випадків не враховують організаційно  технологічні умови виконання будівельно-монтажних робіт у будівельних фірмах. Це не дозволяє використовувати існуючі методи для розрахунку економічно обгрунтованого резерву робітників бригад різних спеціальностей при формуванні трудових ресурсів у будівельних фірмах, які функціонують в умовах ринкових відносин.

5. Аналіз основних характеристик процесу виконання БМР, який проведено з використанням методів математичної статистики, підтвердив, що цей процес, в залежності від організаційно-технологічних умов виконання робіт, може бути апроксимований системою масового обслуговування з пуассонівським вхідним потоком подій (розподілом вимог на виконання БМР) і експоненціальним потоком обслуговування (розподілом часу виконання БМР) або системою масового обслуговування з пуассонівським вхідним потоком подій і потоком обслуговування, що відповідає закону Ерланга другого або третього порядку. Це дозволило обгрунтовано визначити різновид системи при використанні математичного апарату теорії масового обслуговування для визначення основних характеристик процесу виконання БМР з метою його оптимізації.

6.

Проведені дослідження дозволили розробити науково обгрунтовану методику формування трудових ресурсів у будівельних фірмах, яка забезпечує врахування імовірносного характеру будівельного виробництва і специфіки ринкових відносин, що дозволяє:

15

визначати оптимальну кількість робітників бригад різних за спеціальністю при відомих обсягах БМР з урахуванням організаційно-технологічних умов їх виконання. Це досягається з використанням математичного апарату теорії масового обслуговування;

визначати оптимальну кількість робітників бригад різних за спеціальністю в умовах неповної вихідної інформації з використанням математичного апарату теорії ігор.

7. Експериментальна перевірка результатів досліджень в будівельних фірмах свідчить про достатньо високу ефективність розробленої методики формування трудових ресурсів. Отримані результати її впровадження в практику планування показали, що оптимізація формування трудових ресурсів у будівельних фірмах, з урахуванням організаційно-технологічних умов виконання БМР, імовірносного характеру будівельного виробництва і специфіки ринкових відносин, сприяла зниженню собівартості БМР на 0,7  ,8Це досягалось завдяки зменшенню економічних втрат, що пов'язані як з простоєм робітників бригад в очікуванні фронту робіт, так і внаслідок простою фронту робіт через дефіцит робітників цих бригад.

8. Рекомендації з оптимізації формування трудових ресурсів будівельних фірм мають загальнометодичний характер і можуть бути використані у будівельних фірмах різних форм власності.

9. Подальші дослідження в галузі формування трудових ресурсів у будівництві необхідно поглиблювати і розвивати в напрямку удосконалення:

методики визначення раціонального професійно-кваліфікаційного складу робітників бригад при зведенні різних груп об'єктів з урахуванням організаційно-технологічних умов виконання БМР та імовірносного характеру будівельного виробництва;

методики формування організаційно-технічних заходів по підвищенню ефективності використання трудових ресурсів у будівельних фірмах з урахуванням імовірносного характеру будівельного виробництва.

ПУБЛІКАЦІЇ ПО ТЕМІ ДИСЕРТАЦІЇ:

1. Глас С. Аналіз причин утрати робочого часу в будівництві   Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин.-К.:КДТУБА.-1996.-С.53-55.

2.

Глас С. Підвищення надійності планування трудових ресурсів у будівництві   Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин. -Вип.2. -К.: КДТУБА.-1997.-C.151-152.

16

3. Визначення потреби будівельної фірми у трудових ресурсах в умовах невизначеності Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах ринкових відносин. -Вип.4- К.: КДТУБА.-1998.-С.221-223.

4.

Глас С. Формування трудових ресурсів будівельної фірми Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах ринкових відносин.  Вип. .- К.: КДТУБА.-1998.-С.223-225.

АНОТАЦІЯ

Глас С. Організаційно-технологічні основи формування трудових ресурсів в будівельних фірмах (на прикладі будівельних фірм Республіки Хорватії). - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 08.06.01. - Економіка підприємства та організація виробництва (технічні науки). - Київський національний університет будівництва і архітектури, Київ, 1999.

Дисертацію присвячено розробці моделей і алгоритмів визначення оптимальної потреби трудових ресурсів для виконання програми робіт будівельної фірми з урахуванням організаційно-технологічних умов виконання будівельно-монтажних робіт, імовірносного характеру будівельного виробництва і специфіки ринкових відносин. Формування трудових ресурсів будівельної фірми пропонується здійснювати з урахуванням оптимального їх резервування. Оптимальну потребу у трудових ресурсах будівельної фірми при відомих обсягах різних видів будівельно-монтажних робіт пропонується визначати з використанням математичного апарату теорії масового обслуговування, а в умовах неповної вихідної інформації на основі використання математичного апарату теорії ігор і лінійного програмування. Результати роботи знайшли впровадження в будівельних фірмах.

Ключові слова: трудові ресурси, будівельна фірма, будівельно-монтажні роботи, організаційно-технологічні умови, імовірносний характер будівельного виробництва, ринкові відносини, оптимальне резервування, економіко  математичне моделювання.

АННОТАЦИЯ

Глас С. Организационно  технологические основы формирования трудовых ресурсов в строительных фирмах (на примере строительных фирм Республики Хорватия). - Рукопись.

17

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 08.06.01. - Экономика предприятия и организация производства (технические науки). - Киевский национальный университет строительства и архитектуры, Киев, 1999.

Диссертация посвящена разработке моделей и алгоритмов определения оптимальной потребности трудовых ресурсов для выполнения программы работ строительной фирмы, обеспечивающих учет организационно  технологических условий выполнения строительно-монтажных работ, вероятностного характера строительного производства и специфики рыночных отношений как при известных объемах работ, так и в условиях неполной исходной информации.

Формирование трудовых ресурсов в строительной фирме предлагается осуществлять с учетом оптимального их резервирования.

Оптимальную потребность рабочих бригад различных специальностей для выполнения программы работ строительной фирмы при известных объемах различных видов строительно-монтажных работ предлагается определять с использованием математического аппарата теории массового обслуживания. Обоснована возможность аппроксимации процесса выполнения строительно-монтажных работ системой массового обслуживания, где требованиями являются различные виды строительно-монтажных работ, а каналами обслуживания являются рабочие бригад различных специальностей. Установлено, что в соответствии с понятиями, принятыми в теории массового обслуживания, процесс выполнения строительно-монтажных работ может быть аппроксимирован одноканальной или многоканальной системой массового обслуживания с бесконечным источником требований на обслуживание, ограниченным числом мест на обслуживание и "терпеливыми" заявками. На основе анализа, с применением методов математической статистики, установлено, что, в зависимости от распределения требований на выполнение строительно-монтажных работ (входящего потока событий) и распределения времени выполнения строительно-монтажных работ (потока обслуживания), процесс выполнения строительно-монтажных работ может быть аппроксимирован одной из следующих разновидностей систем массового обслуживания: с пуассоновским входящим потоком событий и экспоненциальным потоком обслуживания; с пуассоновским входящим потоком событий и потоком обслуживания, соответствующим распределению Эрланга второго порядка; с пуассоновским входящим потоком событий и потоком обслуживания, соответствующим распределению Эрланга третьего порядка. Установленные разновидности систем массового обслуживания,
18

аппроксимирующие организационно-технологические условия процесса выполнения строительно-монтажных работ различных видов, позволяют определить основные характеристики этого процесса (среднее время простоя фронта работ и среднее время простоя рабочих бригад в ожидании фронта работ).

Обоснована необходимость формирования трудовых ресурсов в строительной фирме при известных объемах различных видов строительно-монтажных работ на основе определения оптимального количества рабочих бригад различных специальностей для выполнения производственной программы работ исходя из оптимальной величины приведенной интенсивности потока требований на выполнение каждого вида работ, что позволяет обеспечить оптимальный резерв трудовых ресурсов, способствующий снижению экономических потерь строительной фирмы. Оптимальное количество рабочих бригад различных специальностей предлагается определять как отношение количества рабочих, рассчитанного исходя из нормативной трудоемкости строительно-монтажных работ, к оптимальной величине приведенной интенсивности потока требований на выполнение работ соответствующего вида. В основу алгоритма определения оптимального значения приведенной интенсивности потока требований на выполнение строительно-монтажных работ положена минимизация потерь строительной фирмы в стоимостном выражении, связанных как с простоем фронта работ из-за дефицита трудовых ресурсов, так и с простоем рабочих бригад в ожидании фронта работ.

Разработана методика определения оптимального количества рабочих бригад различных специальностей для выполнения программы работ строительной фирмы при неполной исходной информации (неизвестных объемах строительно-монтажных работ по их видам) на основе применения математического аппарата теории игр и линейного программирования. В результате решения задачи, при известном на планируемый период общем объеме строительно-монтажных работ в стоимостном выражении, может быть определено количество рабочих бригад различных специальностей, а также величина средней выработки на одного рабочего в стоимостном выражении за принятую единицу времени, ниже которой этот показатель не может быть при любом, даже наименее благоприятном, соотношении объемов различных видов строительно-монтажных работ.

Оптимизация формирования трудовых ресурсов в строительной фирме на основе разработанных методик определения оптимального количества рабочих бригад различных специальностей, как при известных объемах
19

различных видов строительно-монтажных работ, так и в условиях неполной исходной информации, способствует выполнению производственной программы с наименьшими экономическими потерями.

Результаты работы нашли внедрение в строительных фирмах.

Ключевые слова: трудовые ресурсы, строительная фирма, строительно-монтажные работы, организационно-технологические условия, вероятностный характер строительного производства, рыночные отношения, оптимальное резервирование, экономико-математическое моделирование.

ABSTRACT

Glas S. Organizational and technological principles of labour resources formation for civil engineering firms (taking civil engineering firms of the Republic of Croatia as an example) — Manuscript.

Thesis for the degree of Ph.D. in Engineering, speciality: 08.06.01. —Business Economics and Management (Engineering) —Kyiv National University of Construction and Architecture, Kyiv, 1999.

The thesis is dedicated to development of models and algorithms of determination of optimum labour resources requirements for implementation of the program of work of a civil engineering firm which provides accounting of organizational and technological conditions for performance of construction and erection work, probabilistic nature of construction and principles of market relations. It is proposed to form labour resources for a civil engineering firm with consideration of their optimum reservation. It is suggested to determine the optimum labour resources of a civil engineering firm with specified scope of different kinds of construction and erection work by using mathematical apparatus of the waiting line theory, and mathematical apparatus of the games and linear programming theories with incomplete initial information. The results of the work have found practical use by civil engineering firm.

Key-words: labour resources, civil engineering firm, construction and erection work, organizational and technological conditions, probabilistic nature of construction, market relations, optimum reservation, economic-mathematical modelling.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОБЛІК ТА КОНТРОЛЬ КОРПОРАТИВНИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ (на прикладі акціонерних товариств м. Києва та Київської області) - Автореферат - 29 Стр.
РЕМЕДІАЦІЯ ЗАБРУДНЕНОГО ХЛОРОРГАНІЧНИМИ ПЕСТИЦИДАМИ ҐРУНТУ ЗА ДОПОМОГОЮ ЛУЖНИХ АГЕНТІВ - Автореферат - 25 Стр.
ОКИСНЕННЯ МАЛИХ МОЛЕКУЛ НА ПОВЕРХНІ ОКСИДІВ ВОЛЬФРАМУ ТА МОЛІБДЕНУ З НАНЕСЕНИМИ ПЛАТИНОВИМ МЕТАЛОМ ТА ЦЕЗІЄМ - Автореферат - 22 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ДОЗВІЛЛЯ ПІДЛІТКІВ ЗАСОБАМИ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ ПЕДАГОГІКИ - Автореферат - 29 Стр.
ТОКСИКО-ЕКОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОМАЙТУ (ПРОПАРГІТУ) - Автореферат - 31 Стр.
МЕХАНІЗМИ ВИКОРИСТАННЯ ПОТЕНЦІАЛУ ІННОВАТОРІВ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА - Автореферат - 45 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ГУМАНІТАРИЗАЦІЇ ПРИРОДНИЧО-НАУКОВОЇ ОСВІТИ СТАРШОКЛАСНИКІВ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ - Автореферат - 31 Стр.