У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИ-ТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ГРУЗД МАРИНА ВОЛОДИМИРІВНА

УДК 658.152

РОЗВИТОК МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИМИ

ПРОЦЕСАМИ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація

і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Харків – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Харківському національному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник кандидат економічних наук, доцент
Іванієнко Віктор Васильович,
Харківський національний економічний університет,
доцент кафедри економічного аналізу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Ілляшенко Сергій Миколайович,

Сумський державний університет,

завідувач кафедри маркетингу

кандидат економічних наук, доцент

Телішевська Лідія Іванівна,

Харківський державний технічний університет

будівництва та архітектури,

доцент кафедри біржової, страхової та банківської справи

Провідна установа – Донецький державний університет економіки і торгівлі

імені М. І. Туган-Барановського,

кафедра економіки підприємств,

Міністерство освіти і науки України, м. Донецьк

Захист відбудеться “_29_” __червня____ 2006 р. о 1300 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському національному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського національного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пров. Інженерний, 1-а.

Автореферат розісланий “_29_” __травня__ 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О. М. Ястремська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Реформування економіки країни, її структурні перетворення з якісним оновленням товаровиробництва, соціальної та ринкової інфраструктури, формування сучасного і майбутнього конкурентоспроможного середовища неможливі без відповідних капіталовкладень, розробки і здійснення науково обґрунтованих програм та проектів трансформацій. Тому в сучасних умовах Україна постала перед об’єктивною необхідністю активізації інвестиційного процесу.

Низький рівень інвестиційної активності, непрозорість процесів, високі ризики та правова невизначеність вимагають подальшого наукового обґрунтування та методичної розробки розвитку механізму управління інвестиційними процесами. Головними напрямками його вдосконалення мають стати забезпечення активізації інвестиційних процесів відповідно до визначених пріоритетів, посилення економічної відповідальності за ефективність рішень у сфері державного інвестування, оптимальне використання мобілізаційних методів перерозподілу фінансових ресурсів в інтересах здійснення ефективних інвестицій в пріоритетні напрямки розвитку господарства, створення дієвого й вигідного для інвестора механізму залучення вільних коштів в масштабні інвестиційні процеси, що забезпечить сприятливі економіко-правові передумови для здійснення високо організованої ефективної та цілеспрямованої інвестиційної діяльності в Україні.

В економічних дослідженнях вивченню проблем інвестування приділяється значна увага. Теоретичні і практичні розробки питань, пов’язаних з управлінням інвестиційним процесом підприємства, знайшли відображення в наукових працях вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів: Г. Александера, І. Бланка, В. Бочарова, М. Герасимчука, В. Гриньової, Б. Губського, А. Гойка, М. Джонка, Г. Загороднього, М. Книша, В. Ковальова, А. Махмудова, Д. Норткотта, П. Орлова, В. Паламарчука, А. Пересади, В. Пономаренка, О. Пушкаря, П. Рогожина, Р. Фатхутдинова, В. Федоренка, У. Шарпа, В. Швандара, В. Шевчука, О. Ястремської та ін.

Управління інвестиційним процесом підприємства та розвиток його теоретичних і методичних засад потребує розробки складних механізмів взаємодії інвестиційної, ринкової та соціальної структур, об’єднання їх в єдине ціле. Для ефективної роботи підприємства механізм управління інвестиційними процесами необхідно привести у відповідність до нового механізму господарювання, адаптувати до нових вимог управління.

Наукова і практична актуальність зазначених питань зумовили вибір теми дисертації, формування мети і завдань дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно з планами наукових досліджень Харківського національного економічного університету за темою "Формування фінансової стратегії підприємства" (номер державної реєстрації 0105U006400).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є обґрунтування теоретичних положень, формування методичних підходів і науково-практичних рекомендацій щодо розвитку механізму управління інвестиційним процесом промислового підприємства, адаптованого до складних умов перебігу економічних процесів.

Для досягнення цієї мети було поставлено і вирішено такі завдання:

визначити сутність, склад та характеристики механізму управління інвестиційними процесами промислового підприємства;

визначити сутність та зміст поняття „інвестиційний процес”;

обґрунтувати та розробити методичне забезпечення прийняття стратегічних управлінських рішень щодо вибору та оптимального співвідношення джерел фінансування інвестиційно-фінансової програми промислового підприємства;

проаналізувати фактори формування економічної ефективності інвестиційного процесу;

розробити методичний підхід до планування зон безпеки інвестиційного процесу підприємства;

розробити методику комплексної оцінки інвестиційної привабливості промислових підприємств;

оцінити вплив зміни тривалості інвестиційних фаз за часом на ефективність здійснення інвестиційного процесу.

Об’єктом дослідження є інвестиційні процеси на рівні промислових підприємств та їх адаптація до змін зовнішнього та внутрішнього середовища.

Предмет дослідження – теоретичні положення, методичні підходи, методи, механізми управління інвестиційним процесом промислового підприємства.

Методи дослідження. Теоретичною і методичною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні положення сучасної економічної теорії, дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених та фахівців з питань управління інвестиційними процесами підприємств.

Для досягнення мети дослідження поставленої у роботі було використано такі методи та прийоми дослідження: теоретичного узагальнення – для розкриття змісту і сутності основ понятійного апарату теорії управління інвестиційним процесом; статистичного і графічного аналізу – для вивчення, угрупування, порівняння і наочного відображення емпіричних даних з метою дослідження тенденцій розвитку промислових підприємств та інвестиційних процесів, виявлення факторів, які впливають на управління ними; системного аналізу – для розробки механізму управління інвестиційним процесом; формалізації та економіко-математичного моделювання – для розробки моделей, що дозволяють оцінити результати інвестиційного процесу, виявити причини недоліків та резерви для підвищення ефективності інвестування; прогнозування – для розробки рекомендацій щодо визначення ефективних напрямків розвитку інвестування; метод зв’язаних градієнтів – для вирішення задачі оптимізації інвестиційно-фінансової програми підприємства; метод експертних оцінок – для оцінки якісних показників інвестиційної привабливості промислового підприємства.

Інформаційною базою дослідження стали нормативні документи, офіційні статистичні дані Державного комітету статистики України, дані фінансової звітності та результати експертних обстежень машинобудівних підприємств Харківського регіону.

Наукова новизна одержаних результатів, отриманих автором, полягає в розробленні й обґрунтуванні теоретичних положень, методичних підходів та прикладних рекомендацій щодо вдосконалення механізму управління інвестиційним процесом промислового підприємства, а саме:

вперше:

запропоновано модель синхронного планування інвестиційно-фінансової програми промислового підприємства на основі комплексної оцінки ефективності використання та оптимального співвідношення інвестиційних і фінансових ресурсів суб’єктів господарювання, що створює можливості для використання логістичних підходів до управління інвестиційними процесами;

удосконалено:

визначення складових механізму управління інвестиційним процесом підприємства шляхом включення до його складу внутрішньої складової управління та зовнішньої складової регулювання процесу інвестування, що характеризує його як механізм змішаного управління та створює теоретичне підґрунтя для ефективної організації процесу інвестування;

методику комплексної оцінки інвестиційної привабливості промислових підприємств на основі побудови інтегрального показника, який розраховано за допомогою матричної моделі, що дає можливість врахувати кількісні та якісні критерії оцінки фінансового стану підприємств;

підхід до оцінки впливу скорочення та сполучення інвестиційних фаз за часом на прибуток від реалізації інвестиційного процесу на основі методів лінійної алгебри; його використання спрощує процедуру оцінки впливу зміни тривалості процесу інвестування на ефективність інвестицій;

дістали подальшого розвитку:

методичний підхід до планування зон безпеки інвестиційного процесу, що залежать від зміни інвестиційних витрат та поточних доходів і витрат підприємства;

аналіз факторів формування економічної ефективності інвестиційного процесу на основі визначення її відхилення за рахунок інтенсивних та екстенсивних факторів впливу;

сутність поняття „інвестиційний процес” як категорії інвестування за рахунок розкриття його місця в стратегічному управлінні підприємством та уточнення послідовності етапів.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблені методичні підходи і обґрунтовані прикладні методики, пов’язані з управлінням інвестиційним процесом на промисловому підприємстві, можуть бути використані суб’єктами господарювання України і дозволять: забезпечити досягнення цілей інвестування в коротко- та довгостроковому періодах; формувати найбільш ефективні інвестиційні стратегії; досліджувати зміну отриманих інвестиційних доходів і прибутків; визначати вплив зміни обсягів власних і залучених інвестиційних ресурсів на фактичний фінансовий результат від інвестування; передбачати ефективні напрямки розвитку інвестиційного процесу промислового підприємства.

Результати дослідження, що мають прикладний характер, знайшли практичне застосування на машинобудівних підприємствах Харківської області: АТЗТ "ТОМА" (довідка № 112 від 07.09.2005 р.), ВАТ "ХСТЗ" (довідка № 303 від 12.09.2005 р.), ВАТ "ЛКМЗ" (довідка № 8/450 від 12.09.2005 р.), ВАТ „Харківський верстатобудівний завод” (довідка № 790 від 23.09.2005 р.).

Особистий внесок здобувача в роботах, що виконані у співавторстві, полягає в такому (у дужках вказано номери праць за списком, який подано в авторефераті): визначено та класифіковано фактори інвестиційної привабливості підприємств України [1]; визначено джерела фінансування інвестицій та розроблено методичні рекомендації щодо стимулювання інвестиційних потоків на підприємстві [2]; розроблено алгоритм формування стратегії управління інноваційною діяльністю на державному рівні та визначено види інноваційних стратегій, що рекомендовано до впровадження на підприємствах України [6]; надано визначення інвестиційного контролінгу як важливої складової механізму управління інвестиційним процесом промислового підприємства [11].

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати апробовані на „Першій всеукраїнській науково-практичній конференції „Україна наукова 2001” (Дніпропетровськ, 2001 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Фінансові механізми активізації підприємництва в Україні” (Львів, 2001 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Динаміка наукових досліджень” (Дніпропетровськ, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Наука і освіта” (Дніпропетровськ, 2002 р.), Всеукраїнській науковій конференції студентів, магістрів та аспірантів „Ринкова трансформація економіки: стан, проблеми, перспективи” (Харків, 2003 р.), ІІ Міжнародній науково-практичній конференції „Динаміка наукових досліджень 2003” (Дніпропетровськ, 2003 р.), Четвертій Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених „Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (Донецьк, 2003 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Соціально-економічні проблеми суспільства та шляхи їх подолання” (Запоріжжя, 2003 р.), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції „Економіко-математичні методи прийняття управлінських рішень на сучасному етапі” (Дніпропетровськ, 2004 р.), VІ Міжнародній науковій конференції студентів і молодих вчених „Економіка і маркетинг в ХХІ сторіччі” (Донецьк, 2005 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції „Інвестиційні стратегії підприємств України на міжнародних товарних та фінансових ринках” (Дніпропетровськ, 2006 р.).

Публікації. Основні результати і висновки дисертації знайшли відображення в 17 наукових працях (6 статей у наукових фахових виданнях та 11 тез доповідей на конференціях), що відбивають основний зміст дисертації. Загальний обсяг – 3,63 ум.-друк. арк., з яких особисто автору належить 3,32 ум.-друк, арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел, що нараховує 188 найменувань, 15 додатків. Робота викладена на 209 сторінках машинописного тексту, містить 24 таблиці – на 10 сторінках, з них 4 таблиці займають 4 повних сторінки, 30 рисунків на 24 сторінках, з них – 8 рисунків займають 8 повних сторінок, список використаних джерел наведено на 14 сторінках, 15 додатків на 23 сторінках. Обсяг основного тексту дисертації становить 160 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, завдання, предмет і об’єкт дослідження, сформульовано наукову новизну та практичне значення отриманих результатів і запропонованих рекомендацій.

У першому розділі – „Теоретико-методологічні засади управління інвестиційним процесом промислового підприємства” – проведено теоретичне узагальнення існуючих підходів до економічної сутності і сучасного змісту поняття „інвестиційний процес”; визначено сутність, склад та характеристики механізму управління інвестиційним процесом; проаналізовано концептуальні підходи до управління інвестиційним процесом.

Порівняння різних точок зору на визначення інвестиційного процесу підприємства дало змогу визначити цю категорію як сферу економічної діяльності, що включає визначення мети і завдань інвестування, розроблення інвестиційної стратегії щодо інвестиційного середовища, розробку і реалізацію інвестиційної програми та оцінку її ефективності. Інвестиційний процес необхідно розглядати у взаємозв’язку з ресурсним забезпеченням. При цьому під ресурсним забезпеченням слід розуміти необхідні для здійснення інвестиційного процессу фінансові, трудові, інформаційні ресурси (які в свою чергу є базою для стратегічного планування), правове забезпечення інвестиційного процесу.

Перехід управління інвестиційним процесом підприємства на якісно новий рівень передбачає необхідність опанування комплексом питань, що пов’язані із його специфікою. Тому виникає необхідність у розробці та формуванні комплексного механізму управління інвестиційним процесом з метою максимального використання переваг інвестування. Даний механізм має охоплювати аналіз різноманітних факторів, що впливають на процес інвестування, регламентувати розробку, обґрунтування і реалізацію управлінських рішень щодо управління ним.

Механізм управління інвестиційними процесами підприємства має такі характеристики: за природою інтересів і характером завдань він є організаційно-економічним; за рівнем функціонування – реалізується на рівні підприємства; за способом здійснення цілей є механізмом змішаного управління, який об’єднує в собі самоуправління та управління ринковими структурами, також впливають державні органи; за способом реалізації є інструментом реалізації управління інвестиційним процесом у динаміці; до складу механізму управління інвестиційними процесами підприємства входять внутрішня складова управління (управління інвестиційним процесом підприємства і внутрішні фактори впливу на нього) та зовнішня складова регулювання (зовнішня фактори впливу на інвестиційний процес) (рис.1). Кожна складова виконує свої специфічні функції, доповнюючи одна одну, що забезпечує ефективне функціонування усього механізму управління інвестиційним процесом.

У відповідності до розглянутих характеристик механізм управління інвестиційними процесами підприємства представляє собою сукупність органічно взаємопов’язаних та взаємодіючих елементів, узгоджене функціонування яких підпорядковано здійсненню і підвищенню ефективності інвестування, спрямованого на вирішення завдань, визначених зовні заданими потребами підприємства.

Інвестиційний процес вимагає управління та здійснюється через функції, спираючись на визначені закони і принципи. Управління інвестиційним процесом – це частина системи управління, яка поєднує елементи (стан інвестиційного процесу, фактори, що визначають інвестиційну політику, загальноекономічний розвиток регіону та організацію управління процесом інвестування), що взаємопов’язані один з одним та утворюють визначену цілісність, упорядкованість та єдність.

Управління інвестиційним процесом промислового підприємства необхідно здійснювати на основі системного підходу, який включає ряд послідовно пов’язаних між собою завдань: вивчення ринку товарів і послуг, що їх виробляє підприємство; обґрунтування мети та об’єктів інвестування; обґрунтування вибору джерел інвестиційних ресурсів; аналіз ефективності використання інвестиційних ресурсів.

У другому розділі – „Оптимізація рішень з інвестицій у механізмі управління інвестиційним процесом” – запропоновано модель синхронного планування інвестиційно-фінансової програми промислового підприємства з позиції оптимальності співвідношення інвестиційних і фінансових ресурсів, проведено аналіз факторів економічної ефективності інвестиційного процесу.

З метою вдосконалення управління інвестиційним процесом у дисертації запропоновано модель синхронного планування інвестиційно-фінансової програми промислового підприємства, яка враховує умови недостатності або повної відсутності власних коштів у більшості підприємств та необхідності оцінювати можливості залучення і ефективність позикових джерел фінансування. Ця модель передбачає оптимальне співвідношення платежів по фінансових та інвестиційних проектах.

Синхронне планування інвестиційної та фінансової діяльності дає змогу сформувати оптимальну інвестиційно-фінансову програму, врахувати специфіку джерел фінансування і напрямів здійснення капіталовкладень, що сприяє уникненню помилок при прогнозних розрахунках і одержанню ефективного кінцевого результату. Оптимальна інвестиційно-фінансова програма забезпечує не лише урівноваженість попиту і пропозиції капіталу, а й максимальну вигідність використання вкладених коштів, що створює можливості для використання логістичних підходів до управління інвестиційним процесом.

Цільова функція планування інвестиційно-фінансової програми промислового підприємства має вигляд:

НП = СК + Пi > max, (1)

де НП – накопичений прибуток за період розрахунку по інвестиційних і фінансових проектах, грн;

n – кількість розрахункових періодів (кварталів);

СК – стартовий капітал, який підприємство має в наявності на початку проекту (час і0);

Пі – прибуток, грн; розраховується за формулою (2):

Пi = Дi – ФВi – ІВi , (2)

де Пi – прибуток, отриманий в i-му кварталі;

Дi – дохід, отриманий в i-му кварталі;

ФВi – сума фінансових витрат, що мають місце в i-му кварталі;

ІВi – сума інвестиційних витрат, що мають місце в i-му кварталі.

Дохід визначається як сума процентних платежів за фінансовими проектами і вкладеного у фінансові проекти капіталу.

Для k-тої кількості фінансових й інвестиційних проектів використовуються матриця фінансових витрат (ФВ) і матриця інвестиційних витрат (ІВ) на весь період розрахунку. У завданні оптимізації саме оптимальні значення елементів масивів ФВ і ІВ є результатами рішення оптимізаційної задачі.

Слід зазначити, що відсотки за фінансовими проектами в i-й момент часу розраховуються за формулою:

ВФПi= С(i-1) k Ч ФК(i-1) k , (3)

де ВФПi – сума відсотків за фінансовими проектами в і-му кварталі, грн;

С(i-1)k – ставка прибутковості по k-ому фінансовому проекту в (i-1)-м кварталі, од.;

ФК(i-1)k – вкладений фінансовий капітал у фінансовий проект на момент часу (i-1), грн;

k – кількість фінансових проектів, од.;

m – максимальна кількість проектів в моделі, од.

Особливістю моделі є реалізація підходу, який дозволяє розраховувати складні відсотки для фінансових проектів. Сума по відсотках, отримана у момент часу і-1, згідно з умовами фінансових проектів, може вкладатися в поточний фінансовий проект або альтернативний у момент часу і. Відповідно до даного підходу величина доходу від реалізації фінансових проектів збільшується нелінійно. В моделі розглядається варіант, коли устаткування починає функціонувати у тому ж кварталі, коли було встановлено, тобто послідовність оплати вартості устаткування не залежить від часу його експлуатації. Таким чином, одним із завдань оптимізації є визначення сум платежів за інвестиційним проектом (платежів по кожному виду устаткування).

Інвестиційні проекти є витратною частиною моделі. Підприємство виплачує не тільки суму платежів по устаткуванню, але й відсотки за ними. Таким чином, з погляду зменшення витрат підприємству вигідно та доцільно виплатити вартість майна на початку інвестиційного проекту.

При вирішенні задач оптимізації здійснюється пошук такого співвідношення витрат на інвестиційні і фінансові проекти, які б мінімізували інвестиційні витрати і максимізували фінансові доходи при визначенних обмеженнях. У моделі було використано такі обмеження: фінансові вкладення в аналізований період не повинні перевищувати величину накопиченого прибутку у попередньому періоді; вартість устаткування необхідно сплатити повністю за інвестиційними проектами. У моделі також використані такі додаткові параметри: рівень інфляції, депозитна ставка комерційних банків, річна ставка прибутковості фінансового проекту, одноразові витрати на придбання устаткування в межах інвестиційного проекту, мінімальна сума вкладень у фінансові проекти.

Запропонована модель синхронного планування інвестицій і фінансування має такі переваги: чітко сформульована цільова функція; враховані варіанти використання позикового капіталу; постановка моделі враховує можливість здійснення додаткових фінансових інвестицій у разі наявності у підприємства вільних коштів. У роботі для оптимізації автором було обрано метод зв'язаних градієнтів.

При плануванні інвестиційного процесу також необхідно враховувати вплив різних обставин, що знижують чи підвищують економічну ефективність. Ці обставини мають враховувати інтенсивні та екстенсивні фактори, під якими розуміють комплекс матеріально-технічних умов, що впливають на рівень ефективності інвестиційного процесу і за допомогою певної процедури оцінки процесу формування величини результатів і витрат, що обумовлюють одержання необхідних результатів.

У дисертаційній роботі проаналізовано фактори економічної ефективності інвестиційного процесу підприємств, яка припускає таку геометричну інтерпретацію. У системі координат з осями Д (доходи) і В (витрати) ефективність буде характеризуватися тангенсом кута нахилу прямої лінії, що з’єднує точку з координатами (В; Д) і центр координат. Чим вище ефективність проекту, тим більше значення тангенса кута нахилу прямої лінії (табл. 1).

У третьому розділі – „Управління ефективністю інвестиційного процесу промислового підприємства” – запропоновано методичний підхід до планування зон безпеки інвестиційного процесу; удосконалено методику комплексної оцінки інвестиційної привабливості промислових підприємств; запропоновано підхід до оцінки впливу скорочення та сполучення інвестиційних фаз за часом на рівень прибутку від реалізації інвестиційного процесу.

Використання розглянутих у дисертаційній роботі математичних інструментів розрахунку зони безпеки інвестиційного процесу і оцінки ступеня та напряму її приросту при зміні параметрів платіжного ряду, а також апробація у виробничих умовах дозволяє прогнозувати наслідки зміни параметрів ефективності інвестиційного процесу.

Розроблені пропозиції щодо залежності зміни зони безпеки від зміни інвестиційних

Таблиця 1

Варіанти рівня економічної ефективності інвестиційного процесу

ВАТ „Харківський верстатобудівний завод”

Варіанти зміни ефективності | Допустимі значення показників | Характеристика факторів

IД – динаміка доходів | IЗ – динаміка витрат | Е – ефективнсть капіталовкла-день | – відношення ефективності капіталовкладень до динаміки витрат

>1 | <1 | >1 | >1 | Інтенсивні (найбільш прогресив-ний варіант)

>1 | >1 | >1 | >1 | Інтенсивні

>1 | >1 | >1 | <1 | Екстенсивні

>1 | >1 | <1 | <1 | Екстенсивні (найбільш регресивний варіант)

витрат, поточних доходів та витрат позбавляє від трудомістких розрахунків чистої дисконтованої вартості та внутрішньої норми прибутковості, так як дає наглядне уявлення про можливий рівень ефективності.

Актуальними для інвестування в умовах сьогодення є проблеми вибору промислових підприємств, що мають найкращі перспективи розвитку і зможуть забезпечити високу ефективність вкладеного капіталу. Для розв’язання цієї проблеми в дисертаційній роботі розроблено методику комплексної оцінки інвестиційної привабливості промислових підприємств — потенційних об’єктів інвестування. Методика побудови моделі полягає у формуванні певного інтегрального показника F(х1...х11) (рис. 2).

...

х1 х2 х3 х4 х5 х11

Рис. 2. Формування інтегрального показника оцінки інвестиційної привабливості промислових підприємств

Дана методика передбачає проведення аналізу кількісних F1(x1...x4) і якісних F2(х5...х11) показників, які допомагають всебічно здійснити процес оцінки. Складовими показника F1(x1...x4) є: f(x1) – показник ліквідності активів підприємства; f(x2) – показник фінансової стійкості підприємства; f(x3) – показник обіговості активів підприємства; f(x4) – показник прибутковості використовуваних активів. Складові F2(х5...х11): f(x5) – динаміка економічного стану; f(x6) – вплив політичних факторів; f(х7) – стадія життєвого циклу підприємства; f(х8) – податкове регулювання інвестиційних процесів; f(x9) – професійні здібності керівництва; f(x10) – наявність джерел щодо інвестицій; f(х11) – інвестиційна активність підприємства. Для формування інтегрального показника було визначено пріоритети і впорядковано варіанти рішень за допомогою певних правил. Для відображення цього показника використовується матрична форма, яка забезпечує зручність і прозорість в інтерпретації відповідних результатів.

Врахування кількісних показників пропонується здійснювати шляхом складання підсумкової матриці E(nЧm), кількість рядків якої визначається числом кількісних показників, що оцінюють фінансовий стан підприємства (п = 4), а кількість стовпчиків — кількістю складових, які забезпечують коректне визначення відповідних кількісних показників (m = 3).

В результаті проведення оцінки інвестиційної привабливості 20 промислових підприємств Харківського регіону за наданою в дисертаційній роботі методикою можна виділити лише 3 підприємства регіону, які є інвестиційно привабливими, кількісна оцінка яких дорівнює 1.

У дисертаційній роботі було проведено порівняльний аналіз запропонованої методики з альтернативною методикою Шеремета А. Д. Наглядно інтегральну оцінку інвестиційної привабливості 20 промислових підприємств Харківського регіону за двома методиками надано на рис. 3.

Рис. 3. Інтегральна оцінка інвестиційної привабливості підприємств

Проведений аналіз виявив такі переваги запропонованої методики: інтегральні оцінки інвестиційної привабливості підприємств можна порівняти, використовуються визначені значення показників, а не середньогалузеві, що сприяє врахуванню факторів територіального розміщення об’єкту аналізу, проектної виробничої потужності, особливостей технологій та ін.; не використовується умовне еталонне підприємство.

У дисертаційній роботі запропоновано підхід, що забезпечує урахування впливу зміни цінності платежів у часі на рівень ефективності вкладення капіталу. Тому часовий лаг між моментами вкладення капіталу й одержанням першого прибутку, вкладенням капіталу й окупністю інвестиції, вкладенням капіталу і ліквідацією інвестиційного об’єкта є визначальним для планування кінцевого результату реалізації інвестиційного процесу.

Для скорочення тривалості інвестиційних фаз інвестиційний цикл розглядається як єдиний об’єкт планування і регулювання, як безперервний взаємопов’язаний процес, в якому кожна з попередніх інвестиційних фаз безпосередньо впливає на наступні фази і тривалість інвестиційного циклу взагалі. При цьому скорочення тривалості однієї фази впливає на тривалість виконання інших фаз. Використання запропонованого інструментарію дає практичну можливість управління економічною ефективністю інвестиції, змогу підвищення привабливості капіталовкладень та прискорення пошуку потенційних інвесторів.

ВИСНОВКИ

Одержані в процесі дослідження результати в сукупності вирішують важливе науково-практичне завдання – розроблення методичних підходів і практичних рекомендацій щодо розвитку механізму управління інвестиційними процесами промислових підприємств.

У ході проведення досліджень були отримані такі результати.

1. Перехід управління інвестиційним процесом на якісно новий рівень передбачає розробку та формування комплексного механізму управління інвестиційним процесом промислового підприємства з метою максимального використання переваг інвестування. Механізм управління інвестиційними процесами підприємства має такі характеристики: за природою інтересів і характером завдань він є організаційно-економічним; за рівнем функціонування – реалізується на рівні підприємства; за способом здійснення цілей є механізмом змішаного управління, який об’єднує в собі самоуправління та управління ринковими структурами, також на нього впливають державні органи; за способом реалізації є інструментом управління інвестиційним процесом у динаміці; до складу механізму управління інвестиційними процесами підприємства входять внутрішня складова управління та зовнішня складова регулювання. У відповідності до розглянутих характеристик механізм управління інвестиційними процесами підприємства є сукупністю органічно взаємопов'язаних та взаємодіючих елементів, узгоджене та взаємопов’язане функціонування яких підпорядковано здійсненню і підвищенню ефективності інвестиційної діяльності, яка спрямована на вирішення завдань, визначених зовні заданими потребами даної системи.

2. Інвестиційний процес – сфера економічної діяльності, що включає визначення мети і завдань інвестування, розроблення інвестиційної стратегії щодо інвестиційного середовища, розробку і реалізацію інвестиційної програми та оцінку її ефективності. Інвестиційний процес вимагає управління та здійснюється через функції, спираючись на визначені закони і принципи. Управління інвестиційним процесом – це частина системи управління, яка поєднує елементи (стан інвестиційного процесу, фактори, що визначають інвестиційну політику, загальноекономічний розвиток регіону та організацію управління процесом інвестування), що взаємопов’язані один з одним та утворюють визначену цілісність, упорядкованість та єдність.

3. Синхронне планування інвестиційної та фінансової діяльності дає змогу сформувати оптимальну інвестиційно-фінансову програму, врахувати специфіку джерел фінансування і напрямів здійснення капіталовкладень, що сприяє уникненню помилок при прогнозних розрахунках і одержанню ефективного кінцевого результату. Оптимальна інвестиційно-фінансова програма забезпечує не лише урівноваженість попиту і пропозиції капіталу, а й максимальну вигідність використання вкладених коштів, що створює можливості для застосування логістичних підходів до управління інвестиційним процесом. Використання моделі на практиці дає змогу поєднати вигідність від реалізації інвестиційних процесів з оптимізацією умов їхнього фінансування, що забезпечує найбільшу ефективність капіталовкладень.

4. Для підвищення обґрунтованості управління ефективністю інвестиційних процесів промислових підприємств у дисертаційній роботі запропоновано розкладати відхилення економічної ефективності інвестиційного процесу на фактори, за рахунок яких відбулась зміна рівня результативності процесу інвестування. Як фактори виокремлено постійні та змінні витрати, а також доходи, отримані за рахунок інтенсивних та екстенсивних факторів, управління якими дозволить сформувати рівень ефективності відповідний інтересам учасників інвестиційного процесу.

5. На основі проробки різних підходів до планування ефективності управління інвестиційним процесом розроблено інструментарій, який дозволяє кількісно оцінити характер впливу окремих факторів на ступінь розширення чи звуження зони безпеки інвестиційного проекту і на основі аналізу окремих його складових забезпечити у відповідності із встановленими критеріями не тільки уникнення ситуації зниження рівня ефективності інвестиції, але й більш обґрунтовано виявити проекти, зона безпеки яких не чутлива до зміни факторів внутрішнього та зовнішнього середовища.

6. Актуальним для сьогодення є проблеми вибору для інвестування промислових підприємств, що мають найкращі перспективи розвитку і зможуть забезпечити високу ефективність вкладеного капіталу. Для розв’язання цієї проблеми в дисертаційній роботі розроблено методику комплексної оцінки інвестиційної привабливості промислових підприємств на основі побудови інтегрального показника, який розраховано за допомогою матричної моделі, що дає можливість врахувати кількісні та якісні критерії оцінки фінансового стану підприємств.

7. З урахуванням загальних положень теорії управління та організації виробництва розроблено підхід до оцінки взаємозв’язку між часом скорочення інвестиційних фаз при сполученому їх виконанні та рівнем прибутку від реалізації інвестицій. Використання розробленого підходу дозволяє визначити вплив скорочення складових інвестиційного циклу на величину прибутку від реалізації проекту з урахуванням встановлених фінансово-технічних обмежень при постійній та змінній величині інвестиційних платежів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Грузд М.В., Мантулин С.В. Факторы инвестиционной привлекательности предприятий Украины и условия их формирования // Вісник Харківського державного економічного університету. – Харків: Видавництво ХДЕУ, 2000. – №4(16). – С. 86 – 88.

2. Иваниенко В.В., Грузд М.В. Приоритеты инвестиционной политики хозяйственной системы Украины в условиях трасформационной экономики // Вісник Харківського державного політехнічного університету. Зб. наук. пр. Вип. 107. – Харків: ХДПУ, 2000. – С. 86 – 90.

3. Грузд М.В. Вагомі фактори зростання ефективності використання інвестицій у промислові підприємства України // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. пр. Вип. 98. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. – С. 80 – 84.

4. Грузд М. В. Теоретичні основи вибору інвестиційної стратегії підприємства // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі. – Харків: ХДАТОХ, 2002. – С. 425 – 430.

5. Грузд М.В., Карлюкова Н.М. Стратегія управління інноваційною діяльністю в умовах реформації економіки // Вісник Національного університету „Львівська політехніка”. Логістика. – Львів: Видавництво Національного університету „Львівська політехніка”, 2002. – № 446. – С. 147 – 152.

6. Грузд М.В. Шляхи стимулювання стратегічного інвестування в Україні// Економіка розвитку. – 2003. – №2 (26). – С. 20 – 23.

7. Грузд М.В. Матрична модель оцінки інвестиційної привабливості промислових підприємств // Матеріали 6 – ї Міжнар. конф. студентів і молодих вчених „Економіка і маркетинг в ХХІ сторіччі” в 2-х частинах. – Ч. 1. – Донецьк: РВА ДонНТУ, 2005. – С. 125 – 127.

8. Грузд М.В. Моделювання інвестиційних процесів в умовах економіки перехідного періоду // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Фінансові механізми активізації підприємництва в Україні: Зб. наук. пр. Вип. 2. Ч. 1. – Львів, 2002. – С. 305 – 308.

9. Грузд М.В. Активізація інвестиційного процесу в період економічної нестабільності // Зб. матер. Першої Всеукр. наук.-практ. конф. „Україна наукова’ 2001”. Т. 10. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 52 – 53.

10. Грузд М.В. Державне регулювання інвестиційного процесу промислового підприємства // Зб. матер. Міжнар. наук.-практ. конф. „Динаміка наукових досліджень”. Т. 20. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 29 – 30.

11. Іванієнко В.В., Грузд М.В. Інвестиційний контролінг як важлива складова механізму управління інвестиційними процесами підприємства // Зб. матер. V Міжнар. наук.-практ. конф. „Наука і освіта’2002”. Т. 10. Економіка. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 33 – 35.

12. Грузд М.В. Екологічний аспект управління інвестиційним процесом // Зб. матер. Всеукр. наук. конф. студентів, магістрів та аспірантів. Т.1. – К: ІАЕ УААН, 2003. – С. 211 – 213.

13. Грузд М.В. Модель стратегічного планування інвестиційної програми діяльності підприємства // Зб. праць VI Міжнар. наук. конф. студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Ч. 1. – Донецьк: ДонНУ, 2003. – С. 70 – 73.

14. Грузд М.В. Складові механізму управління інвестиційними процесами на підприємстві // Зб. матер. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. „Динаміка наукових досліджень ‘2003”. Т. 22. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 20 – 21.

15. Грузд М.В. Комплексна оцінка інвестиційних проектів підприємств // Зб. матер. ІІ Всеукр. наук.-практ. конф. „Економіко-математичні методи прийняття управлінських рішень на сучасному етапі”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 78 – 79.

16. Грузд М.В. Синхронне планування інвестиційної програми розвитку підприємства // Зб. матер. Всеукр. наук.-практ. конф. „Інвестиційні стратегії підприємств України на міжнародних товарних та фінансових ринках”. 3 - 4 лютого 2006 р. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2006. – С. 71 – 73.

17. Грузд М.В. Пути создания благоприятного инвестиционного климата на региональном уровне // Вчені записки ХІУ: Серія „Наука і практика управління”. Вип. 3(7). – Харків: ХІУ, 2001. – С. 166 – 167.

АНОТАЦІЯ

Грузд М. В. Розвиток механізму управління інвестиційними процесами на промислових підприємствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Харківський національний економічний університет, Харків, 2006.

Дисертацію присвячено теоретичному обґрунтуванню та методичному забезпеченню розвитку механізму управління інвестиційними процесами на промислових підприємствах. Для цього визначено сутність, склад та характеристики механізму управління інвестиційними на процесами промислових підприємствах, розроблено нові методичні підходи та практичні рекомендації щодо удосконалення управління інвестиційним процесом; узагальнено існуючі підходи до визначення поняття „інвестиційний процес” та уточнено послідовність його етапів; надано концептуальні підходи до управління інвестиційним процесом. Запропоновано модель синхронного планування інвестиційно-фінансової програми промислового підприємства; проведено аналіз факторів формування економічної ефективності інвестиційного процесу. Здійснено комплексний аналіз інвестиційної привабливості 20 промислових підприємств Харківського регіону; розроблено підхід до оцінки впливу скорочення та сполучення інвестиційних фаз на рівень прибутку від реалізації інвестиційного процесу; подано методичний підхід до планування зон безпеки інвестиційного процесу.

Ключові слова: інвестиційний процес, управління інвестиційним процесом, механізм управління інвестиційним процесом промислового підприємства, інвестиційно-фінансова програма, ефективність інвестиційного процесу, інвестиційна привабливість, зона безпеки інвестиційного процесу.

АННОТАЦИЯ

Грузд М. В. Развитие механизма управления инвестиционными процессами на промышленных предприятиях . – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Харьковский национальный экономический университет, Харьков, 2006.

Диссертация посвящена теоретическому обоснованию и методическому обеспечению развития механизма управления инвестиционными процессами промышленных предприятиях. Для решения поставленной цели в работе раскрыта сущность, состав и характеристики механизма управления инвестиционными процессами промышленных предприятий.

В работе под инвестиционным процессом понимается сфера экономической деятельности, включающая определение цели и задач инвестирования, разработку инвестиционной стратегии, разработку, реализацию инвестиционной программы и оценку ее эффективности. Предложено рассмотрение инвестиционного процесса с учетом его ресурсного обеспечения; проведен анализ концептуальных подходов к управлению инвестиционными процессами на промышленных предприятиях.

В диссертации под механизмом управления инвестиционными процессами на предприятии понимается совокупность органически взаимосвязанных и взаимодействующих элементов, согласованное функционирование которых направлено на осуществление и повышение эффективности инвестирования, нацелено на решение задач, которые задаются извне потребностями предприятия. Механизм управления инвестиционными процессами на промышленном предприятии имеет следующие характеристики: по природе реализуемых интересов и характеру решаемых задач он является организационно-экономическим; по уровню функционирования – реализуется на уровне предприятия; по способу осуществления целей – механизм смешанного управления; по способу реализации – инструмент реализации управления инвестиционным процессом в динамике; по составу – включает внутреннюю составляющую управления и внешнюю составляющую регулирования инвестиционного процесса.

Предложена модель синхронного планирования инвестиционно-финансовой программы промышленного предприятия на основе комплексной оценки эффективности использования и оптимального соотношения инвестиционных и финансовых ресурсов субъектов хозяйствования, что делает возможным применение логистических подходов к управлению инвестиционными процессами. Использование предложенной модели позволяет учесть специфику источников финансирования и направлений осуществления капиталовложений.

Проведен анализ факторов формирования экономической эффективности инвестиционного процесса на основе определения ее отклонения за счет интенсивных и экстенсивных факторов, что позволяет формировать уровень его эффективности соответствующий интересам участников инвестирования.

Предложен подход к оценке влияния длительности инвестиционных фаз на уровень прибыли от реализации инвестиционного процесса; проведен комплексный анализ инвестиционной привлекательности 20 промышленных предприятий Харьковского региона с помощью интегрального показателя, который дает возможность учесть количественные и качественные критерии оценки финансового состояния промышленных предприятий; представлен методический подход к планированию зон безопасности инвестиционного процесса.

Ключевые слова: инвестиционный процесс, управление инвестиционным процессом, механизм управления инвестиционным процессом промышленного предприятия, инвестиционно-финансовая программа, эффективность инвестиционного процесса, инвестиционная привлекательность, зона безопасности инвестиционного процесса.

ANNOTATION

Gruzd M. V. Development of mechanism of management investment process on the industrial enterprise. – Manuscript.

Dissertation on the reception of a scientific degree of candidate of economic sciences by speciality 08.06.01 – economics, organization and management by enterprises. – Kharkiv National University of Economics, Kharkiv, 2006.

Dissertation is devoted to the theoretical explanation and methodical maintenance of development of the mechanism of management investment processes on the industrial enterprise. Maintenance the essence, structure and characteristics of the mechanism of management investment processes on the industrial enterprise. The new methodical approaches and practical recommendations of improvement of management investment processes are developed. The existing approaches to definition of concept “investment process” and specified sequence of its stages is generalized. The conceptual approaches to management of investment process were given. The model of synchronous planning of the investment and financial program of the industrial enterprise have been offered. The analysis factors of formation economic efficiency of investment process are carried out. The complex analysis of investment appeal 20 industrial enterprises of the Kharkiv region is carried out. The approach to an estimation influence of reduction of investment phases on a profit level from realization of investment process is developed; the methodical approach to planning safety zones of investment process is submitted.

Keywords: investment process, management investment process, the mechanism of management investment process on the industrial enterprise, investment and financial program, efficiency of the


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Формування та реалізація регіональної політики розвитку рекреаційної сфери - Автореферат - 28 Стр.
ДИНАМІЧНА СТІЙКІСТЬ ПРУЖНИХ СИСТЕМ ПРИ СТОХАСТИЧНОМУ ПАРАМЕТРИЧНОМУ НАВАНТАЖЕННІ - Автореферат - 25 Стр.
МОТИВАЦІЯ ПРАЦІ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 22 Стр.
КАТЕГОРІЯ ІНТЕНСИВНОСТІ В СУЧАСНІЙ НІМЕЦЬКІЙ ФРАЗЕОЛОГІЇ (на матеріалі фразеологічних одиниць тематичної групи ”інтелектуальні здібності людини”) - Автореферат - 29 Стр.
НАУКОВА ТА ГРОМАДСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ МИКОЛИ ЧУБАТОГО (1889–1975 рр.) - Автореферат - 28 Стр.
РОЛЬ ОПІОЇДНИХ ПЕПТИДІВ В МОДУЛЯЦІЇ ІМУННОЇ ВІДПОВІДІ ХВОРИХ НА ДИСЦИРКУЛЯТОРНУ ЕНЦЕФАЛОПАТІЮ У ВІДДАЛЕНИЙ ПЕРІОД ПІСЛЯ ОПРОМІНЕННЯ - Автореферат - 35 Стр.
РОЗВИТОК КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ УЧИТЕЛІВ У СИСТЕМІ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ - Автореферат - 26 Стр.