У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Внешняя среда является главной первичной характеристикой предприят ия как открытой социально-экономической системы

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Глєбова Наталія Володимирівна

УДК 658.152

УПРАВЛІННЯ інвестИЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ

НА ПІДПРИЄМСТВІ в умовах РИЗИКУ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків, 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному економічному університеті, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент

Маляревський Юрій Дмитрович,

Харківський національний економічний університет,

завідувач кафедри обліку підприємницької діяльності

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Орлов Петро Аркадійович,

Харківський національний економічний університет,

завідувач кафедри економіки і маркетингу

кандидат економічних наук, доцент

Макаренко Віта Олександрівна,

Криворізький економічний інститут КНЕУ

ім. Вадима Гетьмана,

декан фінансово-економічного факультету

Провідна установа – Сумський державний університет,

кафедра економіки,

Міністерство освіти і науки України, м. Суми

Захист відбудеться “18” травня 2006 р. о 13-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01 у Харківському національному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пров. Інженерний, 1-а.

Автореферат розісланий “14” квітня 2006 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Ястремська О.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Інвестиційна діяльність є одним із головних джерел забезпечення довгострокових конкурентних переваг підприємств, надає їм можливості для формування надійних основ сталого економічного зростання; оскільки від ефективності управління інвестиціями значною мірою залежить технічний рівень основних фондів, якість і конкурентоспроможність продукції та ін. В умовах структурно-інноваційних перетворень перебіг процесів інвестування характеризується високим рівнем невизначеності, що зумовлює об’єктивну необхідність теоретичного узагальнення і нового вирішення науково-прикладної проблеми щодо розвитку методичних засад, практичних рекомендацій з управління інвестиційними процесами підприємств із урахуванням ризиків.

Наукові та практичні проблеми, пов’язані з удосконаленням управління інвестиційними процесами на підприємстві, відображені в роботах: Р. Бауэра, В. Беренса, І. О. Бланка, М. Бромвіча, В. М Гриньової, А. Т. Завгороднього, В. В. Ковальова, Т. І. Лепейко, Д. Норткотта, П. А. Орлова, А. А. Пересади, В. С. Пономаренка, В. П. Савчука, П. М. Хавранека, У. Шарпа, В. Д. Шапіро, О. М. Ястремської та ін. Розробкою проблем визначення ризику в процесі інвестування займалися такі закордоні і вітчизняні вчені: А. П. Альгін, В. В. Вітлінський, В. Ю. Катасонов, Т. С. Клебанова, Г. Б. Клейнер, Я. Д. Крупка, А. А. Лактіонова, Г. Марковіц, О. Моргенштерн, Ф. Х. Найт, С. І. Наконечний, Дж. Нейман, А. А. Первозванський, Т. Н. Первозванська, Т. Райс, К. Редхед, Н. В. Хохлов, О. І. Ястремський та ін.

Роботи зазначених учених є підґрунтям дисертаційного дослідження, проте теоретико-методичне забезпечення управління інвестуванням з урахуванням ризику на сьогодні є недостатньо розробленим. Вимагають вирішення питання кількісної оцінки ризику господарювання, що враховує цінові стратегії виробництва продукції з орієнтацією на цілі інвестора; результати прогнозування обсягу продажу продукції для забезпечення ефективності діяльності підприємства. Крім того, потребують подальших досліджень питання визначення сутності і змісту етапів управління інвестуванням у поточну діяльність підприємства з урахуванням суб’єктивних ризикових переваг інвестора. Зазначені обставини визначили вибір теми дисертаційного дослідження, її актуальність і практичне значення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Матеріали дисертаційної роботи пов’язані з науково-дослідними роботами Харківського національного економічного університету. Окремі пропозиції автора відображені в науково-дослідних роботах: “Організаційно-економічні аспекти підвищення ефективності інноваційної діяльності підприємств в умовах розвитку стратегії маркетингу” (номер державної реєстрації 0199U003644) – підрозділи “Оцінка інвестиційної привабливості” і “Розробка та впровадження інвестиційних проектів на підприємстві”; “Розробка пропозицій щодо вдосконалення управління витратами підприємства” (номер державної реєстрації 0103U008940) – підрозділ “Проблеми вдосконалення оцінки повної собівартості виробничої продукції з метою прийняття управлінських рішень при розробці стратегії підприємства”.

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є подальший розвиток теоретичних положень і науково-методичного забезпечення щодо обґрунтування та розробки методичних підходів та практичних рекомендацій до прийняття інвестиційних рішень у сфері поточної діяльності підприємства в умовах ризику.

Для досягнення мети дисертації було поставлено і вирішено такі завдання:

проаналізувати інвестиційне середовище в Україні та виявити фактори впливу на його розвиток;

уточнити визначення поняття ризику інвестиційного проекту з урахуванням особливостей його кількісного оцінювання;

визначити сутність і зміст етапів управління інвестуванням у поточну діяльність підприємства та сукупність цілей для прийняття обґрунтованих інвестиційних рішень;

проаналізувати методичні підходи до оцінки ефективності інвестиційних проектів та розробити пропозиції з розрахунку ставки дисконтування;

розробити методичний підхід до комплексного аналізу ризиків інвестування у поточну діяльність підприємства;

розробити методичне забезпечення до кількісного визначення ризику в процесі інвестування у поточну діяльність підприємства;

розробити технологію розрахунку показника “ціна ризику” для врахування і кількісної оцінки можливого впливу змін умов інвестування на показники інвестиційного проекту.

Об’єктом дослідження є інвестиційні процеси на промислових підприємствах.

Предметом дослідження є теоретичне забезпечення, методичні підходи, методи, інструменти та науково-практичні рекомендації з управління інвестуванням у поточну діяльність промислового підприємства в умовах ризику.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є сучасна інвестиційна теорія, теорія часової вартості грошей, портфельна теорія, теорія вартості капіталу, фінансовий менеджмент, теорія ризику, наукові праці вітчизняних і зарубіжних фахівців з питань управління інвестиційною діяльністю.

У роботі використовувалися такі методи та прийоми: прийоми теоретичного

узагальнення та порівняння – для розкриття змісту й уточнення наукових понять з питань управління інвестиційною діяльністю підприємства й оцінки її ризику; анкетного опитування та експертних оцінок – для отримання інформації при прогнозуванні обсягу продажу продукції; економіко-статистичний аналіз – для вивчення, порівняння емпіричних даних, аналізу динаміки, структури й ефективності використання інвестиційних ресурсів; метод формалізації – для розробки методичних рекомендацій з технології управління інвестуванням в поточну діяльність підприємства; аналіз, синтез, системний і ситуаційний підходи – для дослідження суті процесу інвестування в поточну діяльність і підходів до прийняття управлінських рішень; економіко-математичні методи (імітаційне моделювання, дерева рішень, портфельний і сценарний аналіз, трендовий регресійний аналіз, теорія ігор) – для розроблення і застосування інструментів урахування ризику в процесі управління інвестуванням поточної діяльності підприємства.

Наукова новизна одержаних результатів. Найбільш вагомі результати, які характеризують наукову новизну дисертаційного дослідження, полягають у тому, що:

вперше:

запропоновано методичний підхід до комплексного аналізу ризиків інвестування поточної діяльності підприємства щодо: реалізації певних видів продукції за обсягом і ціною в умовах конкурентного середовища; впровадження нових технологій їх виробництва з використанням методів портфельного і сценарного аналізу, імітаційного моделювання, дерева рішень, трендового регресійного аналізу, теорії ігор, аналізу чутливості показників інвестиційного проекту до змін зовнішнього оточення;

удосконалено:

визначення поняття ризику інвестиційного проекту, в якому, на відміну від традиційних підходів, враховується індивідуальна толерантність інвестора до втрат, що є ціною ризику і можуть виникати внаслідок прийняття інвестиційного рішення в умовах невизначеності;

сутність і зміст етапів процесу управління інвестуванням у поточну діяльність підприємства, що враховує ситуативну поведінку інвестора та його толерантність до ризику, базується на достатній інформації про перебіг інвестиційних процесів та спрямований на досягнення основних цілей інвестування: максимального прибутку, мінімального ризику, оптимальної ймовірності отримання та оптимального коливання чистого дисконтованого доходу (NPV) від поточної діяльності підприємства;

модель розрахунку ставки дисконтування, яка поєднує переваги САРМ-моделі та кумулятивного підходу; її особливістю є запропоноване визначення -коефіцієнта ризику з урахуванням ситуативного впливу чинників мікро- і макросередовища на впровадження інвестиційного проекту;

дістали подальший розвиток:

методичне забезпечення до: визначення ризику за умов прогнозування обсягів продажу продукції з урахуванням чинника сезонності виробництва; формування оптимальної структури портфеля реалізації за критерієм його максимальної рентабельності; визначення цінової стратегії виробництва продукції з орієнтацією на цілі інвестора;

технологія розрахунку показника “ціна ризику”, яка передбачає використання методу аналізу сценаріїв у разі визначеної кількості і сполучень чинників впливу на процес інвестування, або методу імітаційного моделювання при їх відносній необмеженості. Застосування запропонованої технології дозволяє підвищити ступінь обґрунтованості і достовірності управлінських рішень щодо поточної діяльності підприємства.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційного дослідження впроваджено на підприємствах м. Харкова у формі пропозицій і методичних рекомендацій до забезпечення формування системи управління інвестуванням в поточну діяльність підприємств на основі оцінювання і врахування ризиків, що дозволить визначити ризики мультипродуктового проекту, спрогнозувати їх ключові показники і обрати першочерговий напрямок забезпечення ефективної діяльності підприємства.

Запропоновані у дисертації висновки і рекомендації, що мають прикладний характер, впроваджені на двох підприємствах м. Харкова а саме: ВАТ “Харківський підшипниковий завод” (довідка №21 від 23.09.2005 р.); ВАТ Харківський електротехнічний завод “Укрелектромаш” (довідка №19-34/957 від 23.09.2005 р.). Основні положення дисертаційної роботи використано для поглиблення теоретичного та методичного забезпечення навчального процесу на кафедрі менеджменту Харківського національного економічного університету при викладенні дисципліни “Економічний ризик та методи його вимірювання” для підготовки фахівців зі спеціальності “Менеджмент організацій” (довідка №86/20 – 182 від 12.09.2005р.).

Особистий внесок здобувача. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використано тільки ті положення, що є особистим внеском здобувача (у дужках вказано номер праці за списком, який подано в авторефераті): [12] – розроблено схему прийняття рішень з інвестування поточної діяльності, обґрунтовано підхід до використання кількісного аналізу; [13] – запропоновано підхід до оцінки інвестиційного ризику на основі кривих байдужості.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і висновки, викладені в дисертації, доповідалися на 4 науково-практичних конференціях, зокрема на науково-практичній конференції “Сучасні проблеми розвитку виробництва” (м. Харків, 2000 р.); на Першій всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна наукова 2001” (м. Дніпропетровськ, 2001 р.); на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Концептуальні засади формування менеджменту в Україні” (м. Судак, 2005 р.); Final international scientifically-practical conference “The Scince: theory end practice” (Prague, Cztcyia – Dnepropetrovsk, Ukraine – Belgorod, Russian, 2005 y.).

Публікації. Основні результати і висновки дисертації знайшли відображення в 13 наукових працях, (9 з яких опубліковані у фахових виданнях і 4 – тези доповідей на науково-практичних конференціях) загальним обсягом – 4,14 ум.-друк. арк., з яких автору належить 3,8 ум.-друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 315 найменувань, 19 додатків. Робота викладена на 238 сторінках машинописного тексту, містить 34 таблиці – на 15 сторінках, з них 3 – займають повні чотири сторінки, 16 рисунків на 8 сторінках, 19 додатків – на 39 сторінках, список використаних джерел – на 23 сторінках. Обсяг основного тексту дисертації становить 172 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, завдання, об’єкт та предмет дослідження, визначено наукову новизну і практичне значення отриманих результатів та запропонованих рекомендацій.

У першому розділі – “Теоретичні основи управління інвестиційною діяльністю підприємства” –  проаналізовано інвестиційне середовище в Україні; розглянуті теоретичні засади та визначено сутність і зміст етапів управління інвестуванням у поточну діяльність підприємства, сформульовано цілі інвестування в умовах ризику для прийняття управлінських рішень, уточнено визначення поняття ризику інвестиційного проекту та запропоновано використання комплексного показника “ціна ризику”.

На підставі проведеного аналізу умов інвестиційної діяльності в Україні було виявлено етапи її розвитку, які характеризуються різною якістю інвестиційних процесів на підприємствах, а також визначено переважні джерела формування інвестиційних ресурсів. Дослідженням встановлено, що інвестиційна ситуація характеризується високим ризиком і невизначеністю, (за оцінкою експертів європейського центру досліджень рівень ризику інвестування в Україні складав 80 %), які знижують можливості залучення інвестицій, що зумовлює необхідність дослідження процесів, які забезпечують стійке функціонування підприємств, зокрема їх поточну діяльність.

У роботі трактується поточна діяльність підприємства згідно з МСБО, як виробничо-комерційна діяльність, пов’язана з випуском та реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), які є метою створення підприємства та забезпечують основну частку його доходу впродовж поточного року (або одного операційного циклу). Це обмежує інвестиції короткостроковим горизонтом, який знаходиться під суттєвим впливом чинників зовнішнього середовища, що характеризуються ризиком та невизначеністю дії.

Представлені в дисертаційній роботі результати дослідження дозволили узагальнити схему етапів управління процесом інвестування у поточну діяльність підприємства (рис. 1), на основі якої конкретизовано прийняття і виконання рішення

з інвестування в поточну діяльність для умов сучасної економіки в Україні.

Рис 1. Узагальнена схема етапів управління процесом інвестування у поточну діяльність підприємства

В роботі систематизовано принципи (методологічні, методичні та технологічні), а також визначена сукупність цілей інвестування в умовах ризику для прийняття

обґрунтованих управлінських рішень, яка є достатньою, практично значущою, включає варіативну поведінку інвестора і полягає у:

максимізації прибутку (з усіх варіантів вкладень капіталу обирається той, що забезпечує найбільший результат при прийнятному для інвестора ризику: оцінюється за NPV – чистим дисконтованим доходом, прибутком);

оптимізації ймовірності отримання доходу (з можливих рішень приймається те, при якому ймовірність результату є прийнятною для інвестора: оцінюється за математичним сподіванням NPV);

оптимізації коливань чистого дисконтованого доходу (з можливих варіантів

рішень обирається те, при якому ймовірність виграшу та програшу від вкладення капіталу має невелику відмінність: оцінюється за дисперсією, середнім квадратичним відхиленням і коефіцієнтом варіації);

мінімізації ризику (з усіх можливих рішень обирається те, що дозволяє одержати очікуваний виграш (NPV) при мінімальному ризику).

У роботі визначено, що ризик інвестиційного проекту – це ймовірність виникнення збитків або недоотримання доходів при прийнятті управлінського рішення стосовно інвестування у поточну діяльність підприємства з урахуванням індивідуальної толерантності інвестора.

У дисертації ризик (R) розглядається як головна характеристика впливу ймовірності настання події, пов’язаної з можливими втратами на доходність інвестиційного проекту, тобто можливість настання ризику (Р); втрати (L), які виникатимуть через необхідність прийняття інвестиційних рішень в умовах невизначеності, при урахуванні індивідуальної толерантності інвестора до ризику ():

R = {Р; L; }. (1)

Враховуючи, що можливість настання несприятливої події зводиться до показника ймовірності, індивідуальну толерантність інвестора до ризику () доцільно описувати кривими корисності або індиферентності, невизначеність є об’єктивною передумовою існування ризику, реалізація якої відбуватиметься тільки при прийнятті певного інвестиційного рішення, ризик (на відміну від об’єктивно існуючої невизначеності) має цілком суб’єктивний характер.

Для узагальнення можливого впливу зміни умов інвестування на показники інвестиційного проекту щодо поточної діяльності підприємства, в роботі обґрунтовано доцільність використання комплексного показника “ціна ризику” (ЦР), що характеризує величину потенційно можливих втрат при реалізації певної сукупності інвестиційних рішень:

, (2)

де i – певний фактор умов реалізації інвестиційного проекту, який є джерелом їх змін;

n – кількість факторів умов реалізації інвестиційного проекту.

В дисертації доведено, що аналіз та управління ризиком при прийнятті рішення за проектами інвестування у поточну діяльність підприємства доцільно здійснювати за чотирма етапами (якісний аналіз, кількісний аналіз, мінімізація та контроль ризику), використовуючи адекватний їх особливостям інструментарій (рис. 2).

Оскільки при управлінні інвестуванням в поточну діяльність пропонується використовувати сучасну концепцію проектного управління, то сутність інвестиційного проектування в умовах ризику зводиться до моделювання інвестиційних грошових потоків з урахуванням чинників ризику. Отже, його метою є побудова стохастичної прогнозної моделі грошових потоків обсягу реалізації, оптимізація капіталовкладень, оцінка ризику проекту з урахуванням індивідуального відношення інвестора до ризику.

Рис. 2. Завдання та інструменти кількісного аналізу ризиків

На основі аналізу теоретичних підходів і практики роботи підприємств запропоновано організаційні заходи зниження ризиків інвестування, спрямовані на зниження ризиків інвестування через їх передачу і розподіл; заходи регулювання невизначеності й ризику, які в сукупності з методами регулювання інвестиційного ризику та забезпечення надійності проектів, здатні забезпечити надійну основу розвитку щодо поточної діяльності підприємств.

У другому розділі – “Аналіз підходів до оцінки ризику в інвестуванні” – досліджено аналіз методичних підходів до оцінки ефективності інвестиційних проектів; запропоновано модель розрахунку ставки дисконтування; доведено необхідність оцінки ризику на основі портфельного підходу до інвестування.

Аналіз існуючого методичного забезпечення та практики прийняття інвестиційних рішень в умовах ризику виявив такі його вади: відсутність моделей та методів погодження комплексу дисконтованих інтегральних показників оцінки ефективності інвестиційних проектів; комплексних науково-обґрунтованих рекомендацій визначення ставки дисконтування при здійсненні оцінки ефективності інвестиційного проекту та кількісної оцінки рівня невизначеності й ризику для інвестиційних проектів та інші.

На основі проведеного аналізу існуючих моделей оцінки ризику і доходності

інвестицій обґрунтована модель розрахунку ставки дисконтування, що є синтезом САРМ-моделі та кумулятивного підходу. Її особливістю є розрахунок -коефіцієнта ризику (на відміну від моделі САРМ) без використання статистики ринку цінних паперів з урахуванням множини чинників, впливу на поточну діяльність підприємства.

Формула розрахунку коефіцієнтів :

= Cov (F1, r): Var (r)·b1+…+ Cov (Fi, r): Var (r)·bi +

… + Cov (Fn, r): Var (r) · bn , (3)

де Cov (F1, r) – коваріація чинника F1, що впливає на ризик середньоринкової ставки прибутковості;

F1,.., Fi,…Fn – чинники, що зумовлюють виникнення ризику; запропоновано розглядати такі групи: фінансові (ліквідність, рівень рентабельності, стабільність доходу, фінансовий та операційний леверидж), макроекономічні (темпи інфляції та економічного зростання, динаміка ставки відсотка та обмінного курсу) і маркетингові (ринкова частка, диверсифікованість за продуктом, за споживачем, за територією, рівень конкуренції, динаміка попиту);

r – ризик інвестиційного проекту;

Var (r) – варіація чинника середньоринкової ставки прибутковості;

b1,…bi,…bn – чутливість до i-го чинника – коефіцієнт, що показує ступінь значущості даного чинника (від 0 % до 100 %).

У роботі визначено, що інвестор при інвестуванні в поточну діяльність вирішує в основному двохкритеріальне завдання: максимізувати очікуваний прибуток і мінімізувати ризик. Оскільки ці цілі суперечать одна одній, остаточним інвестиційним рішенням є компроміс, у якому ризик і прибутковість повинні бути збалансовані в оптимальній для інвестора пропорції. Для того щоб досягти компромісу в дисертації запропоновано використовувати елементи теорії портфельного аналізу, що дозволяє:

1) здійснити розрахунок ставки дисконтування при визначенні критеріїв ефективності інвестиційного проекту щодо поточної діяльності підприємства на основі моделі “дохід-ризик”, яка враховує невизначеність отримання доходу;

2) визначити оптимальне для інвестора співвідношення “ризик-прибутковість”

за допомогою методів диверсифікації.

У третьому розділі – “Методичне забезпечення прийняття інвестиційних рішень на основі аналізу і оцінки ризику” – запропоновано методичний підхід до комплексного аналізу ризиків інвестування поточної діяльності підприємства; розроблено методичне забезпечення до: прогнозування обсягів продажу продукції з урахуванням чинника сезонності виробництва; формування оптимальної структури портфеля реалізації за критерієм його максимальної рентабельності; визначення цінової стратегії виробництва продукції з орієнтацією на цілі інвестора; удосконалено технологію розрахунку показника “ціна ризику” інвестування у поточну діяльність підприємства.

Обґрунтований і розроблений методичний підхід до комплексного аналізу ризиків інвестування поточної діяльності підприємства складається з чотирьох етапів.

На першому етапі методичного підходу до прийняття інвестиційних рішень для аналізу і оцінки ризику, притаманному поточній діяльності, запропоновано використовувати технологію прогнозування обсягу продажу для формалізації невизначеності, що полягає у визначенні тренду, який найкраще апроксимує фактичні дані, розрахуванні помилки моделі та побудові моделі прогнозування, на основі якої проводиться остаточний прогноз обсягу продажів.

На другому етапі запропоновано оцінювати інвестиційний ризик поточної діяльності з урахуванням індивідуальної толерантності інвестора. Завданням цього етапу є визначення оптимальної цінової стратегії підприємства для конкретних умов. Критеріями оптимізації виступають, з одного боку, вимоги мінімізації ризику, а з іншого – максимізації виручки. На основі даних маркетингового дослідження визначаються можливі стани ринкової кон’юнктури і можливі стратегії підприємства. За отриманими результатами даного дослідження будується платіжна матриця. На основі її даних визначаються максимальні оцінки стратегій, що показують гарантований максимальний обсяг продажів у найгірших умовах та обирається найкраща стратегія.

Третім етапом методичного підходу є розрахунок ризиків інвестування у поточну діяльність підприємства щодо впровадження нових технологій виробництва з використанням методів сценарного аналізу та імітаційного моделювання. На даному етапі визначаються ключові чинники інвестиційного проекту, їх максимальне та мінімальне значення, задається характер розподілу ймовірності і проводиться імітація базових чинників. З урахуванням набутих значень розраховуються значення чистого дисконтованого доходу та критерії, що кількісно характеризують ризик інвестиційного проекту.

На четвертому етапі запропонованого підходу враховується ризик при формуванні оптимальної структури портфеля реалізації продукції. Поточна діяльність підприємства, зазвичай, припускає випуск та продаж певного спектру продуктів, кожний з яких має свій рівень рентабельності і ризику. Як показник ризику продукту в загальному випадку в роботі пропонується використовувати дисперсію обсягу його продажу. Завдання полягає в обґрунтуванні того, які продукти і в якому співвідношенні слід продавати, для того, щоб одержати максимальний економічний ефект від проекту з мінімальним ризиком. У дисертації це завдання сформульовано як завдання оптимізації товарного асортименту і запропоновано для його вирішення використовувати методи теорії портфеля.

Для практичного використання методичного підходу до комплексного аналізу ризиків інвестування поточної діяльності підприємства запропоновано

методичне забезпечення для кожного етапу його здійснення.

1. Для прогнозування обсягів продажу продукції з урахуванням чинника сезонності виробництва пропонується проводити трендовий регресійний аналіз з використанням поліноміального тренду, який дозволяє скоротити помилку прогнозної моделі. Суть даної поправки полягає в тому, що вона нівелює недолік адаптивних моделей, а саме, дозволяє швидко врахувати нові економічні тенденції, що склалися.

Побудований прогноз обсягів реалізації для продуктів з сезонним характером продажу (наведено на рис. 3, розрахований на основі даних ВАТ “ХарП”) зазначається високою мірою достовірності (середньоквадратична помилка моделі – 2,01 % або ± 612,95 грн.), що дозволяє підвищити точність прогнозної моделі, і, як наслідок, ефективно використовувати оборотні кошти, приймати обґрунтовані управлінські рішення щодо інвестування у поточну діяльність підприємства.

Рис. 3. Модель прогнозу обсягу продажів

2. Для визначення ризику інвестування поточної діяльності за чинником ціни реалізації продукції пропонується обґрунтування цінової стратегії. На основі даних маркетингового дослідження визначаються можливі стани ринкової кон’юнктури і можливі стратегії підприємства, після чого будується платіжна матриця, комірки якої заповнюються прогнозними значеннями обсягу продажів. Ці значення доцільно визначити методом множинного регресійного аналізу. Для цього необхідно побудувати модель множинної регресії у вигляді залежності між обсягом реалізації та чинниками внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства (ціна реалізації, ціна конкурента на аналогічну продукцію, собівартість, витрати на рекламу, індекс споживацьких цін і т.д.) і використати її як прогнозну модель.

Цінові стратегії пропонується розглядати як сукупність цілеспрямованих заходів підприємства, що характеризуються певною ціновою та збутовою політикою, рекламним бюджетом, рівнем витрат, тобто ризиком. На основі даних платіжної матриці визначаються максимальні оцінки стратегій, що показують гарантований обсяг реалізації продукції (максимальний виграш підприємства в найгірших умовах). Після цього доцільно будувати матрицю ризиків, в якій на перетині стовпців і рядків зазначаються значення ризику реалізації даної стратегії при даному стані ринкової кон’юнктури, розраховані за формулою (4):

R = Y max – Y (4)

де Y max – максимально можливий обсяг продажу при даному стані ринкової кон’юнктури, грн.;

Y – обсяг продажу при реалізації даної стратегії, грн.

Значення матриці ризиків використовується для визначення мінімаксних оцінок стратегій, що показують гарантоване мінімальне значення ризику в найсприятливішій ситуації (за критерієм Севіджа). Для визначення компромісного рішення між песимістичною і оптимістичною (максимаксною) оцінкою, необхідно визначити значення критерію Гурвіца для кожної стратегії. На підставі даних розрахунків слід обирати ту стратегію, компромісне рішення якої є максимальним.

Практичне застосування методичного забезпечення на фактичній інформації бізнес-проекту ВАТ “ЛКМЗ”, підтверджує його прикладне значення (табл. 1).

За результатами розрахунків табл. 1 доцільно обрати стратегію №1, оскільки її компромісне рішення дає найкращий результат за обсягом реалізації продукції. В той же час стратегія, яка забезпечує мінімальний ризик в найсприятливіших умовах буде стратегія №5. За остаточним управлінським рішенням інвестор обирає ту стратегію, що відповідає його відношенню до ризику.

Таблиця 1

Компромісні рішення щодо інвестування у поточну діяльність з урахуванням ризику

Цінові стратегії | Ціна за шт., грн. | Обсяг реалізації продукції, тис. грн., (компромісне рішення)

Стратегія 1: ціна на 10% вище, ніж у конкурентів | 23,1 | 2839

Стратегія 2: ціна на 5% вище, ніж у конкурентів | 22,05 | 2240

Стратегія 3: ціна така сама, як у конкурентів | 21 | 2092

Стратегія 4: ціна на 5% нижче, ніж у конкурентів | 20 | 1884

Стратегія 5: ціна на 10% нижче, ніж у конкурентів | 19,09 | 1706

3. Для визначення ризику інвестування у впровадження нових технологій виробництва продукції в дисертації доведено доцільність використання сценарного аналізу з урахуванням всіх можливих сценаріїв господарювання, а не трьох загальноприйнятих варіантів (оптимістичний, песимістичний, реалістичний). Для цього рекомендується будувати “дерево сценаріїв”, методом експертних оцінок визначати ймовірність кожного сценарію, а за кожним сценарієм з урахуванням його імовірності розраховувати масив NPV проекту, на основі даних якого розраховувати критерії ризику інвестиційного проекту.

У дослідженні обґрунтовано використання сценарного аналізу лише в тих випадках, коли кількість сценаріїв кінцева, а значення чинників дискретне, якщо ж кількість сценаріїв дуже велика, а значення чинників безперервні – слід застосовувати імітаційне моделювання. Доведено можливе поєднання сценарного аналізу з іншими методами кількісного аналізу ризиків, наприклад, з методом дерева рішень і аналізом чутливості, що дозволяє підвищити ступінь обґрунтованості та достовірність управлінських рішень, про інвестування у поточну діяльність підприємства. Запропоноване методичне забезпечення апробовано на даних підприємства АТ “ХАРП” щодо використання нових технологій у виробництво продукції основної діяльності.

4. Для формування оптимальної структури портфеля реалізації продукції з мінімальним ризиком в роботі запропоновано використовувати методи диверсифікації, що передбачає реалізацію декількох продуктів з різною рентабельністю (портфельний аналіз). Як показник ризику доцільно використовувати дисперсію обсягів продажу продуктів. На основі статистики обсягу продажів визначено дисперсію, частки кожного продукту в портфелі інвестиційного проекту, за яких його ризик буде мінімальним, кореляцію між обсягами продажів продуктів та розраховано показник ризику проекту – дисперсію портфеля. Рентабельність проекту з мінімальним ризиком запропоновано визначати за формулою середньозваженої, де за ваги виступають частки обсягів продажу продуктів в проекті. Зазначені пропозиції апробовано за даними реалізації електродвигунів різних видів (продуктів) на ВАТ “Укрелектромаш”, отримані результати наведено в табл. 2.

Таблиця 2

Результати визначення ризику портфеля реалізації продукції

Продукт | Дисперсія обсягів продажу продуктів, од. | Частка продукту в проекті | Рентабельність проекту (%) |

Ризик (дисперсія) портфеля реалізації, од.

Продукт 1 | 95491 | 0,8761 |

24,004 |

78641

Продукт 2 | 1309442 | 0,0639

Продукт 3 | 1395007 | 0,06

Результати розрахунків дозволяють на комплексній основі здійснити оцінку ризику та провести обґрунтування рішень з інвестування в поточну діяльність підприємства.

Для кількісного визначення рівня ризику в роботі запропоновано розраховувати показник “ціна ризику”. З урахуванням впливу ключових чинників інвестиційного проекту (ціна реалізації, рекламний бюджет, обсяг продажів, собівартість продукції та ін.), застосовуванням аналізу чутливості та використанням спеціалізованого пакету прикладних програм Project Expert, що дозволяє підвищити обґрунтованість розрахунків та істотно скоротити час для прийняття інвестиційного рішення. Як ключові обрано ті чинники, зміни яких приводять до найбільших відхилень чистої поточної вартості (NPV). Інвестиційних пропозицій щодо поточної діяльності підприємства, після чого визначено їх максимальне та мінімальне значення і задано характер розподілу ймовірності (бажано використовувати нормальний розподіл). На основі вибраного розподілу необхідно здійснити імітацію базових чинників з урахуванням набутих значень розрахувати значення NPV. За допомогою одержаних в результаті імітації даних доцільно визначити критерії, що кількісно характеризують ризик інвестиційного проекту (математичне сподівання, дисперсію, середнє квадратичне відхилення NPV).

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення науково-прикладного завдання щодо розвитку теоретичних і методичних засад та розробки практичних рекомендацій з управління інвестуванням у поточну діяльність підприємства в умовах ризику. До найбільш значущих результатів проведеного дослідження належать такі:

1. Аналіз умов інвестиційної діяльності в Україні виявив, що сучасний етап

розвитку економіки в Україні та ті структурні зрушення, які спостерігаються в ній, вимагають підвищення ефективності діяльності підприємства. Оскільки поточна діяльність підприємства зумовлена цілями його функціонування і розвитку, а процеси, які протікають у зовнішньому середовищі, характеризуються високим рівнем невизначеності і ризику, виникає необхідність дослідження умов, що підтримують стійке функціонування підприємства, зокрема інвестування у поточну діяльність.

2. Мінливість зовнішнього середовища, в якому функціонують підприємства, потребує розробки засобів оцінки ризику. Ризик у роботі розглядається як можливість втрат, що виникає внаслідок прийняття інвестиційних рішень у поточну діяльність підприємства в умовах невизначеності з урахуванням індивідуальної толерантності інвестора до ризику, а для його виміру запропоновано використовувати узагальнений комплексний критерій “ціна ризику”, який характеризує величину умовних втрат, що є потенційно можливими при реалізації певної сукупності інвестиційних рішень.

3. Процес здійснення інвестицій необхідно розглядати як впорядковане явище з позицій теорії систем. Управління інвестуванням в поточну діяльність повинно включати такі основні етапи, як прогнозування, поточне планування, контролінг, що дозволить приймати рішення, ґрунтуючись на прийнятному рівні прибутковості і ризику з урахуванням ситуативної поведінки інвестора та його відношення до ризику за наявності достатньої інформації про перебіг інвестиційних процесів. Сукупність цілей інвестування в умовах ризику для прийняття обґрунтованих управлінських рішень спрямована на максимізацію прибутку, мінімізацію ризику, оптимізацію ймовірності отримання та оптимізацію коливання чистого дисконтованого доходу від поточної діяльності.

4. На основі проведеного аналізу існуючого методичного та прикладного забезпечення прийняття інвестиційних рішень в умовах ризику, моделей оцінки ризику і доходності інвестицій, обґрунтована модель розрахунку ставки дисконтування, що є синтезом САРМ-моделі та кумулятивного підходу. Її особливістю є пропозиції з визначення -коефіцієнта ризику з урахуванням множини чинників, що впливають на ризик інвестиційного проекту.

5. Важливим етапом оцінки ризиків при прийнятті інвестиційного рішення є проведення не тільки якісного, але й кількісного аналізу, що зумовило необхідність розробки методичного підходу до комплексного аналізу ризиків інвестування у поточну діяльність підприємства. Запропонований в роботі методичний підхід дозволяє формалізувати невизначеність, оцінити ризик інвестування у виробництво продукції і реалізацію з урахуванням індивідуальної толерантності інвестора до ризику, розрахувати та врахувати ризик оновлення техніки і технології за допомогою використання методів портфельного і сценарного аналізу, імітаційного моделювання, дерева рішень, трендового регресійного аналізу, теорії ігор, аналізу чутливості показників інвестиційного проекту до змін зовнішнього середовища.

6. Розроблене методичне забезпечення управління інвестуванням в поточну діяльність підприємства дозволяє спрогнозувати обсяги продажу продукції з урахуванням чинника сезонності виробництва – на основі трендового регресійного аналізу; сформувати оптимальну структуру портфеля реалізації за критерієм його максимальної рентабельності – за допомогою методів теорії інвестиційного портфеля; визначити цінову стратегію виробництва продукції з орієнтацією на цілі інвестора – методами теорії ігор з використанням платіжної матриці. Впровадження методичного забезпечення дозволяє оцінити ризик інвестування у поточну діяльність підприємства.

7. Для розрахунку показника “ціна ризику” в дисертації запропонована технологія ризик-аналізу з використанням: сценарного аналізу (у випадках, коли кількість сценаріїв кінцева, а значення чинників дискретне та імітаційного моделювання, якщо кількість сценаріїв дуже велика, а значення чинників безперервні). Також можливо поєднувати сценарний аналіз з іншими методами кількісного аналізу ризиків: з методом дерева рішень і аналізом чутливості, що дозволяє підвищити ступінь обґрунтованості та достовірність рішень, що приймаються. Використання запропонованої технології розрахунку ризику дозволяє враховувати і оцінити можливий вплив змін умов інвестування у поточну діяльність на показники інвестиційного проекту.

Список опублікованих ПрАЦЬ за темою дисертації

1. Глебова Н.В. Использование маркетинговой стратегии при разработке инвестиционных решений // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвуз. зб. наук. праць. Вип. 38. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. – С.12 – 16.

2. Глебова Н.В. Особенности оценки рисков инвестиционных проектов // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип. 40. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. – С. 43 – 47.

3. Глебова Н.В. К вопросу о рисках в инвестиционной деятельности предприятия

// Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип. 8. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. – С. 31 – 35.

4. Глебова Н.В. Учет риска в инвестиционном проектировании // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип. 105. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. – С. 11–14.

5. Глебова Н.В. Инвестиционные риски и пути их снижения // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип.2. – Дніпропетровськ: Наука і

освіта, 2001. – С. 45– 48.

6. Глебова Н.В. Эконометрика инвестиционного проектирования // Економіка:

проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип. 107. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. – С 9 – 12.

7. Глебова Н.В. Принципы инвестиционного проектирования в условиях риска и неопределенности // Коммунальное хазяйство городов. Выпуск 46. – Киев: “Техніка”, 2002. – С. 68 – 70.

8. Глєбова Н. В. Оценка перекрестного влияния инвестиционных рисков предприятия и проекта // Економіка розвитку. – Х.: ХНЕУ. – 2005. – № 2 (34).– С. 71–73.

9. Глебова Н. В. “Методологический подход к управлению инвестированием текущей деятельности предприятия” // Вісник економіки транспорту і промисловості. – Укр. гос. академия железнодорожного транспорта. – 2005. – № 11-12. – С. 37 – 43.

10. Глебова Н.В. Региональные аспекты развития инвестиционных процессов // Зб. матеріалів IV наук.-практич. конференції молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробництва”. – Харків: Модель Всесвіту, 2000. – С. 233 – 235.

11. Глебова Н.В. Портфельный подход к инвестиционному проектированию // Зб. матеріалів Першої всеукр. наук.-практич. конференції “Україна наукова 2001”. Том 2. – Київ – Дніпропетровськ – Донецьк, 25/27 червня 2001 р. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 5 – 6;

12. Маляревський Ю. Д., Глєбова Н. В. Прийняття рішень з інвестування у поточну діяльність підприємства на підставі використання методів кількісного аналізу // Зб. мат. Всеукр. наук.-практ. конф. “Концептуальні засади формування менеджменту в Україні” (Судак-2005). – Київ: МАУП, 2005. – С. 74-82.

13. Маляревський Ю. Д., Глєбова Н. В. Оцінка інвестиційного ризику з урахуванням індивідуальної толерантності інвестора до ризику // Materials of final international scientifically–practical conference “The scince: theory end practice” July 20-h – August 5-h 2005. Volume 5. Economic sciences. Prague, Nauka i osvita, Dnepropetrovsk, Runauchkninga. Belgorod 2005, р. 13 – 16.

АНОТАЦІЯ

Глєбова Н. В. Управління інвестиційними процесами на підприємстві в умовах ризику. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. Харківський національний економічний університет, Харків, 2006.

Дисертацію присвячено комплексу питань, пов’язаних з управлінням інвестиційними процесами на підприємстві в умовах ризику. Для цього досліджено інвестиційне середовище в Україні, розглянуті теоретичні засади та визначено сутність і зміст етапів управління інвестуванням у поточну діяльність підприємства, а також сформульовано цілі інвестування в умовах ризику для прийняття управлінських рішень, уточнено визначення поняття ризику інвестиційного проекту та запропоновано використання комплексного показника “ціна ризику”. Запропоновано модель розрахунку ставки дисконтування та оцінювання ризику на основі портфельного підходу до інвестування.

Обґрунтовано і розроблено методичний підхід до комплексного аналізу ризиків інвестування поточної діяльності підприємства щодо: реалізації певних видів продукції за обсягом та ціною в умовах конкурентного середовища, впровадження нових технологій їх виробництва. Запропоновано методичне забезпечення до: прогнозування обсягів продажу продукції з урахуванням чинника сезонності виробництва; формування оптимальної структури портфеля реалізації за критерієм його максимальної рентабельності; визначення цінової стратегії виробництва продукції з орієнтацією на цілі інвестора; та технологія розрахунку показника “ціна ризику” для підвищення ступеню обґрунтованості управлінських щодо поточної діяльності підприємства

Ключові слова: управління інвестиційними процесами, цілі інвестування, ризик, ціна ризику, ставка дисконтування, комплексний аналіз ризику, поточна діяльність підприємства, обсяг продажу продукції, портфель реалізації, цінова стратегія.

АННОТАЦИЯ

Глебова Н. В. Управление инвестиционными процессами на предприятии в условиях риска. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. Харьковский национальный экономический университет, Харьков, 2006.

Диссертация посвящена комплексу вопросов, связанных с формированием и функционированием управления инвестиционными процессами на предприятии в условиях риска. С этой целью проведен анализ условий инвестиционной деятельности в Украине, определены факторы повышения инвестиционной привлекательности отечественных предприятий в современных условиях, рассмотрены теоретические основы и определена сущность и содержание этапов управления инвестирования текущей деятельности предприятия. Обозначена совокупность целей инвестирования в условиях риска для принятия обоснованных управленческих решений, которая ориентирована на индивидуальное отношение инвестора к риску и включает: максимизацию прибыли, минимизацию риска, оптимизацию вероятности получения и оптимизацию колебания чистого дисконтированного дохода от текущей деятельности предприятия. Рассмотрена экономическая сущность инвестиционного риска и теоретико-методическое обеспечение его оценки; виды рисков, присущие инвестиционным проектам. В работе уточнено содержание


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДІЯ СУПРАМОЛЕКУЛЯРНИХ ГАЛОЇДВМІСНИХ КОМПЛЕКСІВ НА РОЗПАД АЦИЛПЕРОКСИДІВ ТА ІНІЦІЮВАННЯ НИМИ РАДИКАЛЬНО-ЛАНЦЮГОВОГО ОКИСНЕННЯ - Автореферат - 21 Стр.
МУТАЦІЇ, ІНДУКОВАНІ РЕНТГЕНІВСЬКИМ ОПРОМІНЕННЯМ ТА ДЕЯКИМИ ХІМІЧНИМИ РЕАГЕНТАМИ, ЩО ЗМІНЮЮТЬ ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ DROSOPHILA MELANOGASTER - Автореферат - 26 Стр.
Ю.М. ГОВОРУХА-ОТРОК – ПИСЬМЕННИК І КРИТИК - Автореферат - 25 Стр.
ФІЗІОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОРГАНІЗМУ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ В РІЗНИХ УМОВАХ НАВЧАННЯ - Автореферат - 27 Стр.
СОЦІАЛЬНА РОБОТА В ОРГАНАХ ВНУТРІШНІХ СПРАВ: СОЦІОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Автореферат - 30 Стр.
МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ ДРАМАТИЧНИХ ТВОРІВ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ У ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКАХ З УКРАЇНСЬКОЮ НА УРОКАХ У 8-11 КЛАСАХ - Автореферат - 27 Стр.
ВОЛИНЬ І ГАЛИЧИНА В ДЕРЖАВНОПОЛІТИЧНОМУ РОЗВИТКУ ЦЕНТРАЛЬНО-СХІДНОЇ ЄВРОПИ (ІХ – ПЕРША ПОЛОВИНА ХІІІ ст.) - Автореферат - 46 Стр.