У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ГОЛОВАЩЕНКО ОЛЕНА МИХАЙЛІВНА

УДК 657.15

Інформаційні ТА структурно-методичні засади ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ

08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз і аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Чацкіс Юхим Давидович,

Донецький державний університет економіки і

торгівлі, ім. М. Туган – Барановського,

завідувач кафедри бухгалтерського обліку

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Білуха Микола Тимофійович,

Київський національний торговельно-економічний

університет, професор кафедри фінансового аналізу

і контролю

кандидат економічних наук, доцент,

Редько Олександр Юрійович,

Національний центр обліку та аудиту Академії

статистки, обліку і аудиту Держкомстату України,

професор

Провідна установа: Національний аграрний університет

Кабінету Міністрів України,

кафедра обліку та аудиту,

м. Київ

Захист відбудеться “17” березня 2006 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д. 26.055.01 при Київському національному торговельно-економічному університеті за адресою:

02156, м. Київ - 156, вул. Кіото, 19

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою:

02156, м. Київ-56, вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий “_14 ” лютого 2006 р.

Учений секретар спеціалізованої

вченої ради Н.І. Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розвиток української економіки привів до ускладнення середовища функціонування бізнесу, пов'язаному з посиленням конкуренції, постійними технологічними інноваціями, змінами інформаційного і правового поля. Динаміка взаємозв'язаних світових ринків робить вплив на підприємницькі структури, які конкурують на місцевому, регіональному і міжнародному рівнях. Як наслідок, змінюється стратегічні цілі підприємств, і, якщо підприємницькі структури сподіваються досягти успіху, то їм необхідно мати таку економічну інформацію, яка надасть можливість керівництву швидко та адекватно реагувати на ринкові зміни. В таких умовах значно підвищується роль інформаційного забезпечення в управлінні фінансово-господарською діяльністю, важливе місце в якому відводиться фінансовій звітності.

В розвинутих країнах державний апарат, акціонери, інвестори, кредитори, дебітори, адміністрація підприємства і його працівники переслідують свої економічні інтереси, які можуть бути протилежними за характером. Проте відомо, що будь-яка з цих груп учасників ринку бажала б мати якомога великий прибуток. Досягти цього можливо різними шляхами, у тому числі і за допомогою бухгалтерських розрахунків, адже прибуток зрештою обчислює бухгалтер. Причому йдеться не про усвідомлену фальсифікацію даних звітності, а про злагоджений і законний вибір облікових процедур, які дозволяють одержувати різні підсумки показників фінансового положення підприємства та його фінансового результату.

Зіставлення економічних інтересів різних суспільних груп впливає на побудову методології бухгалтерського обліку і, як наслідок, формування фінансової звітності. Виходячи з вимог, що пред'являються до фінансової звітності, облікова методологія не повинна бути упередженою, оскільки якість і корисність інформації залежать від принципів, на яких базується бухгалтерський облік, а також на існуючих обмеженнях щодо включення даних до звітів.

Результати дослідження процесів формування показників фінансової звітності дозволяють стверджувати, що в цілому вони задовольняють інформаційним потребам користувачів України. Проте, враховуючи, вище вказане, можлива різна інтерпретація цієї інформації, що, в свою чергу, може привести до управлінських помилок. Рішення цих проблем, насамперед, залежить від рівня їх теоретичного, методологічного і структурно-методичного вивчення, а також узагальнення, який є науковою засадою розробки практичних рекомендацій щодо підвищення якості і корисності інформації фінансової звітності в цілях управління підприємством.

Дослідження питань теоретичного і методологічного процесу

формування фінансової звітності знайшли відображення в роботах вітчизняних вчених: М.Т.Білухи, Ф.Ф.Бутинця, С.Ф.Голова, В.Г.Горелкіна, Ю.І.Осадчого, В.В.Сопка, В.К.Савчука, В.М.Пархоменка, О.І.Малишкіна, а також зарубіжних вчених, зокрема таких як: Л. Бернстайн, Ван Бреда, Г.Велш, В.В.Ковальов, Д.Колдуел, В.МакКензі, Д.Міддлтон, Б.Нідлз, Я.В.Соколов, А.Д.Шеремет, Ж.Рішар та інших.

Разом з тим, дослідження інформаційного та структурно-методичного процесу формування фінансової звітності і практики її застосування згідно з Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, дозволило виявити наявність багатьох недостатньо розроблених і неузгоджених питань, що впливають на використання інформації для обґрунтування та прийняття управлінських рішень. Тому виникла об'єктивна необхідність подальшого поглибленого дослідження теоретичних, методичних і організаційних питань, спрямованих на удосконалення практики складання та використання фінансової звітності, забезпечення користувачів науково розробленою методикою інтерпретації інформації, що і визначило актуальність обраної теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація пов’язана з роботою, що виконувалася кафедрою бухгалтерського обліку Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.І. Туган-Барановського у відповідності з держбюджетними науково-дослідним темами: "Методологічні, методичні і технічні аспекти обліку в умовах використання МБС"; "Бухгалтерський облік: проблеми інтеграції балансового і податкового обліку" (номер державної реєстрації – 0201U000580); "Удосконалення обліку активів, зобов'язань і капіталу на підставі національних стандартів" (номер державної реєстрації - 0105U008171); “Дослідження взаємозв’язку та розбіжності національних положень та Плану рахунків бухгалтерського обліку в Україні ” (номер державної реєстрації - 0105U008167).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є обґрунтовування теоретичних і методологічних правил складання фінансової звітності, а також розробка на цій основі рекомендацій, що дозволяють розширити її інформаційні можливості і які спрямовані на удосконалення методики формування і інтерпретації основних фінансових показників для прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

Реалізація мети дослідження обумовила необхідність вирішення в роботі таких завдань:

обґрунтувати вплив теорій балансоведення на розвиток національної фінансової звітності, визначити її місце і значення в системі управління підприємством і, тим самим, показати залежність її інформаційної місткості від креативності формування показників;

дослідити наукову обґрунтованість побудови Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій з метою з’ясування відповідності цілям складання фінансової звітності задля його удосконалення;

розглянути склад якісних характеристик формування фінансової звітності з погляду їх впливу на створення реальної інформації про діяльність підприємства і на цій основі розробити їх адаптовану систему;

виявити вплив методів оцінки статей фінансової звітності на її інформаційні можливості і визначити напрями удосконалення з урахуванням діючої практики ведення бухгалтерського обліку і відповідно положень міжнародних стандартів обліку;

дослідити систему принципів бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності у напрямі отримання достовірної та об'єктивної інформації, а також розробити рекомендації щодо удосконалення структури і змісту бухгалтерського балансу та звіту про фінансові результати з метою оптимальних управлінських рішень;

розробити методичні підходи інтерпретації інформації фінансової звітності, яка дозволить отримати достовірну та об'єктивну картину господарської діяльності на основі облікової політики підприємства.

Об'єктом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і організаційних правил формування фінансової звітності і використання її показників, що характеризують фінансовий стан і результати господарської діяльності підприємства.

Предметом дослідження є процедури формування і використання інформації найважливіших форм фінансової звітності на підприємствах, якими є баланс і звіт про фінансові результати.

Методи дослідження. В ході проведення дослідження були використані як загальнонаукові методи пізнання, так і специфічні: методи індукції і дедукції (при визначенні впливу принципів обліку і якісних характеристик на формування показників фінансової звітності, і при розробці пропозицій щодо удосконалення їх системи); логічного аналізу і синтезу (при обґрунтуванні впливу на становлення і розвиток фінансової звітності в Україні теорії балансоведення, при визначенні місця і значення фінансової звітності в системі управління, а також при розгляді облікової політики підприємства як інструментарію складання достовірної фінансової звітності); порівняння, асоціацій і аналогій (при виявленні впливу методів оцінки на інформативність звітності, вивченні думок вчених з різних питань дослідження і розробки методики інтерпретації інформації фінансової звітності); евристичного аналізу і спостереження (при анкетному дослідженні порядку формування показників фінансової звітності); деталізації (при розробці рекомендацій щодо удосконалення структури і змісту фінансової звітності з метою управлінських рішень); угрупування (при систематизації і узагальненні результатів дослідження); графічні – при представленні результатів дослідження.

Теоретичною і методологічною основою роботи є законодавчі акти та нормативні документи, праці вітчизняних і зарубіжних вчених з питань формування фінансової звітності, фактографічні дані 44 досліджених підприємств Донецька, Донецької області та Автономної Республіки Крим, а також інформація довідково-статистичного характеру.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в удосконаленні теоретичних, методичних і організаційних положень щодо формування й ефективного використання системи показників фінансової звітності.

Основними науковими результатами дослідження, що складають його наукову новизну та виносяться на захист є:

Вперше:

- визначені елементи сучасної фінансової звітності, що сформовані під впливом різноманітних теорій балансознавства, й визначені підходи до отримання достовірної інформації за допомогою інтеграції концепцій статичної та динамічної інтерпретації балансу;

- запропоновані методичні підходи інтерпретації інформації, що дозволяє задовольняти вимоги та інтереси окремих груп користувачів фінансової звітності в умовах множинності балансів;

- розроблені рекомендації щодо удосконалення структури, змісту основних форм фінансової звітності, які сприятимуть реальному відчуттю дійсності та підвищуватимуть корисні властивості отримуваної інформації.

Удосконалено:

-

структурно-методичні підходи до формування фінансової звітності на основі оптимізації взаємозв’язку та залежностей інформаційних потоків між основними функціями управління;

-

система принципів обліку шляхом застосування до обґрунтування їхнього вибору метода герменевтики, а також система якісних характеристик фінансової звітності шляхом введення нових елементів “надійність”, “перевіряємість”, “нейтральність”, “істотність”, “своєчасність” у відповідності з принципами відображення даних, які логічно взаємопов’язані між собою;

-

методичні підходи щодо формування інформації у поточному обліку для складання фінансової звітності: відносно перегрупування рахунків, введення нових субрахунків, що відповідатиме економічній сутності окремих об’єктів обліку та посилить аналітичність даних для прийняття оптимальних управлінських рішень.

Дістали подальшого розвитку:

-

поняття “принципи бухгалтерського обліку й фінансової звітності”; обґрунтована їх залежність від цілей обліку, зовнішнього економічного середовища та методів обґрунтування;

-

тлумачення сутності облікової політики підприємства, яка найбільш повно відповідає вимогам Міжнародних стандартів фінансової звітності та національної системи обліку; виявлено залежність її положень від принципів обліку, що мають статус закону. Доведено, що законодавче затвердження принципів обліку знижує можливості вуалювання й фальсифікації фінансової звітності.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці науково обґрунтованих пропозицій і рекомендацій щодо удосконалення фінансової звітності у напрямі підвищення її якості та корисності. Реалізація таких пропозицій і рекомендацій сприятиме оптимізації процесу формування й ефективності використання одержаної інформації для прийняття управлінських рішень.

Отримані результати дисертаційної роботи у час виконання держбюджетних тем підготовлені до практичного використання у формі методичних рекомендацій та впроваджені в господарську практику ЗАТ “Донецьксталь” (акт впровадження від 30.11.2003 р.), ТОВ ПКП “Алвема” (акт впровадження від 15.08.2002 р.), КП “МашТехСервис” (довідка № 34-9 від 24.09.2004 р.), ТОВ “Лекам” (довідка № 211 від 09.11.2004 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати, які містяться в дисертаційній роботі, отримані автором особисто. Теоретичні узагальнення, положення, висновки, рекомендації та пропозиції зроблені автором самостійно на основі проведених досліджень економічної діяльності підприємств м. Донецька та Автономної Республіки Крим. Застосування їх в практиці роботи підприємств України сприятиме підвищенню якості інформації фінансової звітності, що дозволить, у свою чергу, ефективно використовувати її дані для прийняття управлінських рішень. Особистий внесок автора

у роботі [8] полягає у розробці рекомендацій щодо переходу підприємств України на застосування міжнародних стандартів обліку, в роботі [9] – у розробці пропозицій щодо удосконалення структури і змісту балансу.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації були оприлюднені та отримали схвалення на: міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених “Проблеми та перспективи розвитку фінансів, кредиту і бухгалтерського обліку” (м. Донецьк, ДонДУЕТ, 2002); щорічних наукових конференціях професорсько-викладацького складу Донецького державного університету економіки та торгівлі ім. Туган-Барановського за 1994 – 2004 рр.; науково-практичній конференції “Проблеми створення організаційно-господарського механізму фінансового обліку на підприємствах” (м. Донецьк, Донецька державна академія управління, 2002 р.); міжрегіональній науково-практичній конференції “Оподаткування в промисловому регіоні: теорія, практика та перспективи розвитку” (м. Донецьк, Державна податкова адміністрація в Донецькій області, 2002 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми і перспективи розвитку фінансів, обліку і контролю в Україні” (м. Донецьк, ДонДУЕТ, 1999р.); міжнародній науково-практичній конференції “Облік, аналіз і аудит в сучасному бізнесі” (м. Львів, Львівський національний університет ім. І. Франка, 2004 р.); міжнародній науково-практичній конференції “М.І. Туган-Барановський – видатний вчений-економіст. Спадщина та новації” (м. Донецьк, ДонДУЕТ, 2005 р.); VIII міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта 2005” (м. Дніпропетровськ, 2005 р.).

Публікації. За темою дослідження у фахових виданнях опубліковано 9 статей загальним обсягом 3,1 друкованих аркушів, в інших виданнях 2 статті обсягом 0,9 друкованих аркушів, 2 тези загальним обсягом 0,4 друкованих аркушів. З них особисто авторові належить 2,9 друкованих аркушів.

Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота викладена на 179 сторінках комп'ютерного тексту і складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який включає 162 найменування. Робота містить 14 таблиць, 11 рисунків, 22 додатка.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, її зв’язок з науковими програмами, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну, практичне значення одержаних результатів, особистий внесок автора та наводяться дані про апробацію отриманих результатів.

В розділі 1 “Теоретичні основи формування фінансової звітності та її використання в інформаційній системі підприємства” визначено, що важливе значення у формуванні показників фінансової звітності має цілеспрямованість окремих звітів. Теорії звітності трактують її задачі, форму і зміст. Вивчення цих теорій показало: відмітною їх ознакою є те, що вони незалежно від законодавчих норм намагаються вивести значення і цілеспрямованість фінансової звітності, її концепцію і зміст, виходячи із загальних економічних міркувань.

Існує багато різних теорій, які впливають на формування показників сучасної фінансової звітності. Найбільший інтерес представляють так звані класичні теорії звітності: статична; динамічна; органічна; камеральна; актуарна; податкова; макроекономічна; конфіденційна та інші. Узагальнення змісту наведених вище теорій звітності, дозволило констатувати той факт, що в сучасних умовах суворої регламентації бухгалтерського обліку в Україні, не всі вказані теорії можуть бути реалізованими. Враховуючи важливість інформаційних можливостей фінансової звітності, а саме даних про фінансове положення підприємства і даних про фінансові результати його діяльності, була встановлена максимальна цінність двох теорій звітності: статичної та динамічної. У зв'язку з цим, у роботі розглянуто зміст вищезгаданих теорій та їх вплив на сучасну фінансову звітність.

На основі дослідження економічних інтересів сучасних користувачів фінансової звітності проведено групування їх в певні блоки відповідно до інформаційних потреб, використовуючи концепції статичної і динамічної інтерпретації балансу. З’ясовано, якщо переслідується мета визначення платоспроможності підприємства, то, як правило, вдаються до системи статичного балансоведення. Вона дозволяє відносно правильно оцінити майнове положення, але з неминучістю перекручує фінансовий результат. Статичне балансоведення необхідне кредиторам і тому, хто думає про гарантії повернення вкладених коштів. Саме така система поглядів потрібна аудиторам, але не адміністрації. Якщо необхідно оцінити ефективність роботи підприємства, його економічні (фінансові) результати, що особливо важливо для адміністрації і власників підприємства, то вдаються до зовсім іншої системи поглядів, іменованої динамічним балансоведенням. При цьому оцінка майнового стану підприємства перекручується.

Результати дослідження впливу різних теорій звітності на сучасну модель звіту дали можливість визначити, що кожна побудова й методологічні підходи до формування системи бухгалтерського обліку залежать від мети тих, хто організовує бухгалтерське спостереження і тим самим аргументувати необхідність застосування одночасно двох теорій звітності (статичної і динамічної), оскільки в Україні обов'язкові форми фінансової звітності носять змішаний характер.

Сьогодні фінансова звітність господарюючих суб'єктів є основним засобом комунікації і найважливішим елементом інформаційного забезпечення управління. Не випадково концепція зіставлення і публікації звітності є наріжним каменем системи національних стандартів в більшості економічно розвинутих країн. Тому формування інформаційної системи на підприємстві повинне враховувати всі аспекти його фінансово-господарської діяльності і забезпечити оптимізацію взаємозв'язків і залежності між всіма основними функціями управління, що дасть можливість використовувати дані для досягнення поставленої мети. У цьому напрямку широко використовується процесний підхід. Відповідно до нього процес управління є системою її загальних функцій. При цьому окремі стадії управлінського процесу логічно зв’язані у відповідному циклі, для якого характерний прямий та зворотній рух, що постійно повторюється. На основі економічних характеристик функцій управління можна виділити з них 5 загальних: планування; організація; мотивація; облік; контроль. Вказані функції поєднані сполучними процесами: комунікації та рішення. При цьому під комунікацією слід розуміти процес обміну інформацією. Вищенаведене дозволило представити організаційно-циклічну модель взаємозв'язку та послідовності реалізації функцій в загальній системі управління підприємством відповідно до процесного підходу.

Роль і значення фінансової звітності в інформаційному забезпеченні підприємства визначається ступенем запитуваності інформації, яка формується системою управління. Встановлено, що звітна інформація – це основа для прийняття важливих управлінських рішень як у середині

підприємства, так і поза ним. Особливу важливість при цьому має саме фінансова звітність, оскільки нею можуть користуватися як внутрішні користувачі, так і зовнішні.

Але фінансова звітність як підсистема інформаційного забезпечення управління підприємством має ряд недоліків, які обмежують його інформаційну місткість. До таких недоліків слід віднести: грошовий вид всіх активів. Інформація за межами грошового віддзеркалення випадає зі сфери уваги фінансової звітності; несвоєчасність надання інформації користувачам з причини періодичності її складання відповідно до законодавства (квартал, рік). Даний недолік розв'язується за допомогою комп'ютеризації облікового процесу, тобто інформація може бути отримана у будь-який час. Недоліком фінансової звітності також можна вважати: нестабільність грошової одиниці, особливо під час інфляційних процесів. Тому, відпрацьовуючи стратегію розвитку господарства, треба прогнозувати грошове визначення активів з урахуванням індексу інфляції; оцінку необоротних і оборотних активів за цінами їх придбання (хоча до останніх за новими правилами обліку можна застосовувати правило якнайменшої оцінки), яка не завжди відповідає ринковій (поточній) ціні. Цей недолік пов'язаний з попереднім, а також з кон'юнктурними явищами на ринку товарів і послуг.

Існує і такий недолік, як нереальне представлення інформації, що є наслідком суб'єктивізму тих, хто її складає. Часто фінансова звітність показує ту інформацію, яка є вигідною для власника. Особливо це торкається тих власників, у яких значна частина економічного потенціалу їх підприємств знаходиться в тіні.

Дослідження питань суб'єктивізму при складанні фінансової звітності дозволило встановити, що існує два види її перекручування: вуалювання та фальсифікація. Під вуалюванням слід розуміти всі перекручування фінансової звітності в межах, дозволених законодавством, тобто в рамках самостійно розробленої підприємством облікової політики. Під фальсифікацією треба розуміти застосування таких облікових прийомів, які не передбачені законодавчими документами. Вуалювання і фальсифікація може привести до різних наслідків відносно об'єктивності інформації фінансової звітності. В ході дослідження організації бухгалтерського обліку і порядку складання фінансової звітності на підприємствах Донецького регіону та АР Крим було з’ясовано, що найпоширенішим на практиці є одночасно і вуалювання, і фальсифікація даних фінансової звітності. Результати аналізу формування інформації фінансової звітності 44 досліджених нами підприємств наступні: у 15% підприємств знайдено і фальсифікація, і вуалювання; у 12 % - тільки вуалювання; 10 % - тільки фальсифікація. Ці дослідження дозволили прогнозувати основні напрями вуалювання і фальсифікації даних фінансової звітності, що дає можливість в перспективі одержувати об'єктивну інформацію.

Проте, не можна не відзначити той факт, що якщо при формуванні фінансової звітності навіть не вдавалися ані до вуалювання, ані до фальсифікації, то все одно неможливо досягти об'єктивності звітних даних, оскільки чим більш точно виміряно кількісно один показник, тим менш точно обчислено інший показник, пов'язаний з ним. Це можна підтвердити на прикладі віддзеркалення у фінансовій звітності інформації про реалізовані товари: намагаючись найбільш реально відобразити в звітності отриманий фінансовий результат шляхом використання одного з методів оцінювання, рекомендованих П(С)БО 9 "Запаси" для визначення собівартості реалізованих товарів при їх списанні, підприємства занижують, або завищують оцінку товарних залишків, збільшують, або зменшують собівартість і тим самим перекручують фінансовий результат.

У розділі 2 “Оцінка інформаційної місткості та методики формування показників фінансової звітності” проведене дослідження фундаментальних основ формування фінансової звітності, а саме: принципів обліку, якісних характеристик та оцінки статей з точки зору їх впливу на інформаційну місткість.

Для підвищення ступеню довіри користувачів до даних фінансової звітності, вона повинна відповідати загальноприйнятим принципам бухгалтерського обліку. При розробці вимог до якості інформації виникає ряд проблемних питань: по-перше, які принципи слід вважати загальноприйнятими; по-друге, хто повинен визнати їх загальноприйнятість; по-третє, чому їм надається таке важливе, майже, першорядне значення.

Дослідження питань сутності принципів дозволяє визначити, що принципи бухгалтерського обліку і фінансової звітності – це положення, які неможливо створити, але які витікають з певних правил бухгалтерського обліку, можуть змінюватися відповідно до змін цих правил і є базою для встановлення стандартів. Тобто це те, що само собою розуміється в певних умовах. Але для того, щоб принципи неухильно дотримувалися, їм необхідно додати статус закону, тобто їх треба сформулювати на законодавчому рівні. Звідси витікає відповідь на перше питання: які принципи вважати загальноприйнятими. Загальноприйнятими принципами обліку і складання звітності є принципи, які застосовуються на інтернаціональному рівні, тобто, передбачені міжнародними стандартами фінансової звітності. Логічною відповіддю на наступне питання: хто повинен визнати загальноприйнятість принципів, буде – ті організації, які беруть участь в ухваленні загальноприйнятих принципів, і ті країни, які керуються МСФЗ або національними стандартами, розробленими на їх основі. Відповідь на питання, чому принципам додається таке важливе значення витікає з перших двох відповідей. Оскільки інформацію фінансової звітності, що складена на основі загальноприйнятих принципів, використовуватимуть на міжнародному рівні, то універсальність показників дозволить користувачам ухвалити вірне економічне рішення.

В роботі встановлена залежність принципів від методів їх обґрунтування. В спеціальній літературі щодо складання фінансової звітності простежується застосування в основному індуктивних і дедуктивних методів обґрунтування принципів, але є й інші, а саме: законодавчо-дедуктивний та герменевтика. Доведено, що доцільно використовувати метод інтерпретації – герменевтику. Згідно цього методу критерії тлумачення положень бухгалтерського обліку визначатимуться на основі загальноприйнятих логічних правил.

Застосування методу герменевтики при інтерпретації принципів дозволило обґрунтувати, що: принцип "повного освітлення" в редакції Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” за змістом майже повністю співпадає з принципом істотності, що широко вживається; принцип “неприпустимості згортання статей активів і зобов'язань” прямо не сформульований, але про нього йде мова в П(С)БО 2 "Баланс" (п.7); необхідність ідентичності показників балансу попереднього і наступного років є правилом складання балансу; принцип обачності, як він сформульований у Законі, це не принцип, а дія бухгалтера, що не одне й те ж; такий принцип, як історична собівартість (ст. 4 Закону), по суті, не розповсюджується на всі активи, не вносить нічого нового в оцінку статей балансу, а по назві ніяк не пов'язаний ані з історією бухгалтерського обліку, ані з історією формування витрат виробництва. Тому необхідно переглянути його назву (назвати: “собівартість”); не можна також віднести до принципів обліку і звітності “періодичність” – можливість розділення діяльності підприємства на певні періоди часу з метою складання звітності. Він сформульований нечітко, без вказівки конкретного зовнішнього періоду. Періодичність складання звітності повинна бути передбаченою іншими законодавчими документами.

Враховуючи економічне середовище і на основі виявленої закономірності (чим більше принципів мають статус закону, тим ширше межа облікової політики підприємств і тим менше можливостей для вуалювання і фальсифікації фінансової звітності) пропонується: уточнити, доповнити й видозмінити систему принципів обліку і фінансової звітності, яка всебічно характеризуватиме організаційні і методологічні основи української системи бухгалтерського обліку і дасть можливість ефективно управляти підприємством.

Дослідження питань впливу якісних характеристик на формування інформації у фінансовій звітності дозволило нам представити систему властивостей і взаємозв'язку корисності інформації фінансової звітності залежно від спрямованості, а саме: а) спрямованої на користувача і б) спрямованої на рішень (рис. 1).

Представлення якісних характеристик як систему властивостей корисності інформації фінансової звітності дозволило розробити рекомендації щодо удосконалення П(С)БО з урахуванням запропонованого складу якісних характеристик. Пропонується додатково включити до складу П(С)БО такі елементи: надійність, перевіряємість, нейтральність, своєчасність, істотність, які сприятимуть здійсненню функцій передбачуваності та зворотного зв'язку.

Рис. 1. Система властивостей корисності (якісних характеристик) інформації фінансової звітності та їх взаємозв'язок.

Встановлено, що вибір методів оцінки залежить від її цілей. Оскільки оцінки використовуються для мети бухгалтерського обліку і звітності, то останні в значній мірі їх визначають.

Дослідженнями встановлено, що в даний час не існує такого методу оцінки активів підприємства, який був би прийнятним і для представлення фінансового положення підприємства, і для визначення його прибутку, і для інформаційного забезпечення процесу рішень всіма користувачами фінансової звітності. З позиції структурного підходу ідеальною є оцінка активів за собівартістю, оскільки базується на системі подвійного запису, у відповідності з якою реєструються всі зміни ресурсів підприємства, і здійснюється їх подальша ідентифікація. Але і для інших методів оцінок можна розробити формальні структури. Таким чином, бухгалтерський облік, вдаючись в одних випадках до оцінки вибуття, в інших – придбання, по своїй суті еклектичний. Не дивлячись на те, що для фінансової звітності більш змістовною представляється оцінка вибуття, нерідко більш прийнятною є оцінка придбання, якщо відображає максимальну оцінку для фірми або доступна в умовах відсутності ринкових цін вибуття. Дослідження у цьому напрямку дозволило визначити методи оцінок окремих статей фінансової звітності, які дозволяють одержувати найбільш реальну інформацію про майновий стан, розрахунки і зобов'язання, використання власних і позикових коштів, і в цілому – фінансовий стан підприємства, а також показати зв’язок означених методів оцінки з принципами обліку і фінансової звітності й з її якісними характеристиками.

У розділі 3 “Удосконалення структурно-методичних основ формування фінансової звітності ” дослідженні питання, що стосуються інформаційних потреб управління. Облікова політика підприємства розглядається як організаційно-методична основа формування фінансової звітності, що має вплив на її показники. Обґрунтовано вибір прийомів та способів облікової політики, що мають залежність від інтересів користувачів. Запропоновано внесення змін до форм балансу та звіту про фінансові результати.

Ефективність ведення бухгалтерського обліку характеризується можливістю одержувати повну, точну, достовірну та оперативну інформацію з фінансової звітності про стан підприємства і про зміни, що відбуваються. Проте цифри, що представлені у фінансовій звітності, не несуть ніякої інформації про те, за допомогою яких методичних прийомів вони були отримані і, отже, прийняте на їх основі рішення не завжди може бути достатньо об'єктивним. Дійсно, збільшення запасів в балансі не обов'язково є наслідком їх придбання, але може бути наслідком зміни їх оцінки. Також і зниження прибутку звітного періоду не обов'язково викликано зниженням ефективності діяльності підприємства, а може бути наслідком зміни підходів до створення резервів. Визначення дійсних причин конкретних змін і правильного управлінського рішення можливо тільки за умови ознайомлення з обліковими принципами, якісними характеристиками і оцінкою, за допомогою яких сформована інформація фінансової звітності, тобто обліковою політикою підприємства.

Облікова політика підприємства повинна забезпечити своєчасне формування фінансової і управлінської інформації, її достовірність, об'єктивність, доступність і корисність для економічних рішень. Тому пропонується таке визначення облікової політики: “сукупність принципів і правил (варіантів) організації і технології реалізації методу (способів) бухгалтерського обліку на підприємстві з метою формування повної, об'єктивної і достовірної фінансової звітності”.

Доведено, що облікова політика унаслідок різних обставин може відрізнятися на однакових підприємствах, і це необхідно враховувати, аналізуючи їх фінансову звітність з метою прийняття рішень. Слід мати на увазі, що динаміка співвідношень витрат і доходів залежить не тільки від ефективності використання ресурсів підприємством, але й від вживаних правил обліку. Дійсно, в рамках прийнятої облікової політики підприємство сьогодні має нагоду збільшувати або зменшувати розмір прибутку за рахунок вибору способу оцінки активів, встановлення терміну використання і порядку їх списання, а також вибору порядку віднесення на собівартість реалізованої продукції окремих видів витрат шляхом безпосереднього їх списання на виробництво або шляхом зарахування їх до складу майбутніх витрат і платежів.

Результати аналізу порядку формування облікової політики в рамках обстежених підприємств Донецького регіону і АР Крим на основі анкетних даних дозволяють констатувати наступне: у 10 % підприємств наказ про облікову політику був відсутній; інші 90% при його розробці не ставили перед собою мету – задоволення інтересів яких-небудь користувачів. Ситуація, що склалася на підприємствах, передбачає вироблення певного роду рекомендацій, які стосуються порядку формування облікової політики з урахуванням не тільки своїх інтересів, але й інтересів потенційних користувачів. З урахуванням інтересів останніх нами розроблена методика інтерпретації інформації фінансової звітності, в основі складання якої лежить творча ініціатива її укладачів. Модель методики представлена у вигляді схеми (рис. 2).

Запропонована методика інтерпретації інформації фінансової звітності, надасть можливість одержувати достовірну та об'єктивну картину економічного стану підприємства будь-яким користувачам.

Дослідження інформаційної місткості балансу з урахуванням вимог в частині проведення аналізу дозволило нам розробити рекомендації щодо запропонованої оптимізації структури і змісту діючої його форми. Зокрема, пропонується внести такі зміни:

-

структура активу балансу повинна мати такий вигляд: 1 розділ “Необоротні активи”, 2 розділ “Запаси”, 3 розділ “Дебіторська заборгованість”, 4 розділ “Грошові кошти”. Запропонована структура, по-перше, відповідає структурі активів підприємства, по-друге, відповідає вимогам аналізу;

- у розділі 1 “Необоротні активи”: активи слід показувати за залишковою вартістю, оскільки наявність зайвої інформації ускладнює її сприйняття користувачами; пропонується ввести в розділ нову статтю “Відстрочені витрати”, в якій відображати частину витрат майбутніх періодів і капітальні інвестиції в об'єкти, що законсервовані;

- замість існуючого розділу 2 “Оборотні активи”: виділити 3 самостійні розділи по видах оборотних активів: 2 “Запаси”, 3 “Дебіторська заборгованість” і 4 “Грошові кошти”. Розподіл 2 розділу на 3 пропонованих відповідає структурі активів підприємства і вимогам аналізу.

Рис. 2. Схема інтерпретації інформації фінансової звітності в управлінні підприємством.

В новому розділі 2 “Запаси” - показувати тільки загальну суму запасів. Розшифровка запасів по окремих видах порушує вимогу істотності інформації і приводить до інформаційної перевантаженості. Пропонується нова стаття “Попередньо проведені витрати”, в якій показувати витрати майбутніх періодів, що не приводять до виникнення розрахунків;

- у розділі 3 “Дебіторська заборгованість” пропонується показувати статті за чистою вартістю реалізації, а інформацію про первинну вартість і суму резерву сумнівних боргів приводити в примітках до фінансової звітності. Таке відображення в балансі дебіторської заборгованості відповідає визначенню активів в поєднанні з принципом обачності і виключає інформаційну перевантаженість балансу. Передбачити статтю “Попередньо сплачені витрати”, в якій відображати витрати майбутніх періодів, що приводять до виникнення дебіторської заборгованості.

- структура пасиву балансу повинна мати наступний вигляд: 1 розділ “Капітал”, 2 розділ “Довгострокові зобов'язання” і 3 розділ “Поточні зобов'язання”. Запропонована побудова балансу відповідає структурі пасивів і вимогам аналізу.

- у розділі 1 “Власний капітал”: вилучити зі складу розділу статті “Неоплачений капітал” і “Вилучений капітал” та приводити інформацію про них в примітках до фінансової звітності. Відзначені статті є регулюючими і повинні бути вилучені з метою дотримання вимоги істотності інформації, яка приводиться у фінансовій звітності; треба вилучити зі складу розділу статтю “Пайовий капітал” і показувати його у складі статутного капіталу в дужках. Окрема стаття для основної частини підприємств є зайвою інформацією;

- діючий розділ 2 “Забезпечення майбутніх витрат і платежів” слід перейменувати на “Довгострокові зобов'язання”, з відповідним віднесенням до нього статей з розділу 3 “Довгострокові зобов’язання”, а також певних сум з розділу 5 “Доходи майбутніх періодів” діючої форми балансу. Вилучити зі складу розділу статтю “Забезпечення виплат персоналу”, оскільки це нарахування витрат на оплату майбутніх відпусток, що є короткостроковою заборгованістю і тому цю статтю слід показувати у складі поточних зобов'язань по розрахунках в 3 розділі пасиву балансу, що рекомендується; цільове фінансування слід розділити: тобто віднести до довгострокових зобов'язань фінансування з терміном більше року, а у випадку, якщо воно є короткостроковим – до поточних зобов'язань. При цьому статтю, яку слід показувати у складі розділу 2, назвати “Довгострокове цільове фінансування”. Пропонується ввести в розділ статті: “Забезпечення зобов'язань”, в якій відображати довгострокові забезпечення та “Відстрочені зобов'язання”, в якій відображати частину доходів майбутніх періодів, що відносяться до довгострокових;

- розділ 3 назвати “Поточні зобов'язання” з відповідним віднесенням до нього статей з розділу 2, 4 і 5 діючої форми балансу; ввести до складу розділу статтю “Забезпечення виплат персоналу”, оскільки це поточні зобов'язання, а також ввести до складу розділу нові статті “Короткострокове цільове фінансування і цільові надходження” і “Доходи майбутніх періодів”.

В роботі розроблені рекомендації щодо удосконалення діючої форми звіту про фінансові результати, а саме: відображати чистий доход від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), очищений від непрямих податків та інших відрахувань з доходу; вилучити зі складу статті “Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)” загальновиробничі та понаднормативні витрати і для їх відображення в звіті виділити окремий рядок як елемент операційних витрат підприємства. Нерозподілені постійні загальновиробничі витрати, а також понаднормативні витрати виникають унаслідок виробництва продукції і не є елементом собівартості її реалізації; послідовно відображати доходи і витрати, згруповані по видах діяльності. Це забезпечить наочність інформації, що надається, і зручність в складанні звіту; перейменувати статті “Інші доходи” та “Інші витрати”, відповідно на “Інші доходи від інвестиційної діяльності” та “Інші витрати від інвестиційної діяльності”. Розподіл в звіті доходів і витрат по видах діяльності не тільки сприяє наочності та ефективності проведення фінансового аналізу, але й дозволяє отримати інформацію для складання звіту про рух грошових коштів; виділити в звіті такі показники, як “Фінансовий результат від фінансової діяльності”, “Фінансовий результат від інвестиційної діяльності” та “Чистий прибуток (збиток) від надзвичайної діяльності”. Таке виділення дозволить одержувати інформацію про те, який прибуток (збиток) отримало підприємство внаслідок здійснення фінансової та інвестиційної діяльності без додаткових розрахунків та буде спрощений порядок визначення чистого прибутку (збитку) підприємства від всіх видів діяльності; представляти фінансові результати від кожного виду діяльності одним рядком. Наявність окремих рядків для відображення прибутку і збитку від всіх видів діяльності збільшує обсяг звітної форми і заважає сприйняттю інформації.

Застосування наведених вище рекомендації потребує певних змін в плані рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій і відповідно в Інструкції про його застосування. В роботі з цього приводу зроблені конкретні пропозиції, які стосуються рахунків: 17 “Відстрочені активи; 47 “Забезпечення майбутніх витрат і платежів”; 69 “Попередньо отримані доходи”.

Дані рекомендації посилять аналітичність балансу та звіту про фінансові результати і підвищать якість одержуваної користувачами інформації.

ВИСНОВКИ

В дисертації сформульовані науково обґрунтовані висновки щодо удосконалення фінансової звітності, розроблені рекомендації, що спрямовані на поліпшення методики складання та інтерпретації основних фінансових показників для прийняття оптимальних управлінських рішень.

1. Встановлена особлива значущість двох теорій звітності: статичної і динамічної, застосування яких сприяє отриманню корисної інформації різними користувачами. Положення статичної теорії забезпечують визначення реальної платоспроможності підприємства. Динамічна теорія забезпечує отримання реальних даних щодо прибутковості.

2. Доведено, що формування інформаційної системи на підприємстві повинне здійснюватися так, щоб були задіяні та враховані всі аспекти його економічної діяльності. Тому в роботі з'ясований ступінь співвідношення і тісноти взаємозв'язку основних функцій системи управління, що дозволило позначити їх місце і послідовність реалізації в загальній системі управління.

3. Обґрунтовано, що недоліком формування фінансової звітності є суб'єктивізм показників, які сформовані конкретними виконавцями та показують інформацію, що є вигідною для власників, особливо якщо значна частина економічного потенціалу підприємств знаходиться в тіні. З цієї причини її дані можуть бути перекрученими. Розроблені напрями розпізнавання вуалювання і фальсифікації даних фінансової звітності, що дасть можливість отримання надалі об'єктивної інформації.

4. Уточнено сутність поняття “принципи обліку”, що дозволяє відрізняти їх від інших категорій і тим самим підкреслює виняткову важливість в отриманні достовірної інформації. Визначена дефініція “принципів бухгалтерського обліку і фінансової звітності”. Доведено, що фінансова звітність повинна відповідати загальноприйнятим принципам бухгалтерського обліку, що підвищить ступінь довіри різних користувачів до показників фінансової звітності, а також надасть можливість правильної оцінки її елементів. Встановлена залежність принципів обліку від методів їх обґрунтування, що дає можливість перевірити їх відповідність правилам, затвердженим в Україні, а також розробити нову систему з введенням до неї таких принципів, як “неприпустимості згортання статей”, “подвійності” і “реєстрації”, яка дозволить


Сторінки: 1 2