У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Міністерство освіти і науки України

Одеський державний економічний університет

Гончаренко Олена Миколаївна

УДК 336.531.2 (001.13)

Фінансові методи управління

інвестиційними проектами

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація

і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Одеському державному економічному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Арутюнян Світлана Сергіївна,

Одеський державний економічний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри фінансового менеджменту

та фондового ринку

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Бельтюков Євген Афанасійович,

Одеський національний політехнічний

університет Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економіки підприємств

кандидат економічних наук,

старший науковий співробітник

Шлафман Наталія Леонідівна,

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних

досліджень НАН України, старший науковий

співробітник відділу розвитку підприємництва

Провідна установа: Хмельницький національний університет

Міністерства освіти і науки України, кафедра

економіки і менеджменту, м. Хмельницький

Захист відбудеться “17” березня 2006 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.055.01 Одеського державного економічного університету за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 8.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Одеського державного економічного університету за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 8.

Автореферат розісланий “15” лютого 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент А.І. Ковальов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Активна інвестиційна діяльність підприємств усіх галузей і особливо промисловості, як однієї з базових галузей, є найголовнішим напрямком подальшого економічного розвитку України. Але розвиток промисловості не можливий без впровадження інвестицій. З переходом до ринкових форм господарювання в Україні особливого значення набуває управління інвестиційними проектами на підприємствах, а також їхнє забезпечення відповідною теоретичною базою і методичними рекомендаціями, які б дозволили здійснювати оцінку інвестиційних можливостей і розробляти шляхи ефективної реалізації інвестиційної стратегії в сучасних умовах.

Специфіка підприємства як соціально-економічної системи мікрорівня, його зовнішнього оточення, проблем життєдіяльності, динамічність процесів, що відбуваються, – все це вимагає формування системи управління інвестиційними проектами, постійного нарощування та інтеграції зусиль усіх її підсистем і елементів. Система управління інвестиційними проектами багатопланова, в її складі головне місце займають фінансові методи.

Фінансові методи управління інвестиційними проектами, що використовуються на промислових підприємствах останнім часом, мають серйозні недоліки, які зменшують їх потенційні можливості, а, отже, і цілеспрямованість та ефективність впровадження.

В умовах прискорення економічних процесів, трансформації економічних відносин особливу актуальність набуває удосконалення фінансових методів управління інвестиційними проектами на промислових підприємствах. Ця проблема містить ще багато дискусійного і невирішеного як щодо обґрунтовування загального концептуального підходу оцінювання ефективності, так і в аспекті вироблення конкретних методичних рекомендацій, що визначають механізм реалізації інвестиційного проекту.

Світова економічна наука має великий досвід вивчення проблем інвестування, дослідження їхньої економічної природи, місця і ролі в ринковій економіці. Розробкою питань управління інвестиціями й фінансового аналізу інвестиційних проектів займалися такі зарубіжні автори як В. Беренс, П. Хавранек, Г. Бірман, В. Шарп, Кліффорд Ф. Грей, Ерик У. Ларсон та інші.

Підвищена зацікавленість учених і практиків України й країн СНД до визначення ефективності інвестиційних проектів обумовлює формування різних підходів щодо цих проблем. Широко відомі роботи вітчизняних авторів і російських учених, які розкривають різносторонні фінансові аспекти управління інвестиційними проектами: В. А. Верби, О. А. Загородніх, А. Ф. Гойка, І. А. Бланка, А. А. Пересади, В. П. Савчука, З. І. Абрамова, Р. В. Грачової, І. Г. Волкова, В. В. Ковальова та інших.

Незважаючи на глибоку розробленість інвестиційної теорії, багато питань, пов’язаних зі здійсненням капітальних вкладень промисловими підприємствами в період трансформації економіки, залишаються невирішеними. До їх кола належать питання щодо сутності інвестиційного проекту, управління інвестиційними проектами, фінансового аналізу інвестиційної привабливості проектів у сучасних умовах господарювання. Цей факт зумовлює необхідність проведення подальших теоретико-методологічних і прикладних досліджень з управління інвестиційними проектами на підприємствах у просторі часу, фінансових методів оцінки інвестиційних проектів. Актуальність, теоретична новизна та практична значущість дослідження цих проблем визначили вибір теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в Одеському державному економічному університеті відповідно до теми кафедри фінансового менеджменту і фондового ринку “Становлення і особливості розвитку фінансового менеджменту в Україні” (номер державної реєстрації 0104U005271), відповідно до теми кафедри економіки підприємства “Організаційно-економічні умови підвищення ефективності реструктурованих господарських систем” (номер державної реєстрації 0104U005274), де здобувач був виконавцем окремих розділів.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретико-методологічних засад та методичних і науково-практичних рекомендацій щодо управління інвестиційними проектами за допомогою фінансових методів з урахуванням фактору часу.

Реалізація поставленої мети обумовила виконання таких завдань дослідження:

- систематизувати та поглибити теоретико-методологічні засади управління інвестиційними проектами за допомогою фінансових методів;

- проаналізувати існуючі методи й критерії оцінювання інвестиційної діяльності промислових підприємств;

- розробити теоретичну модель взаємозв’язків процесів аналізу інвестиційних проектів промислового підприємства;

- розробити алгоритм економічної оцінки й вибору інвестиційного проекту;

- розробити модель запізнювання повернення грошових потоків при реалізації інвестиційних проектів;

- розробити методику обліку запізнювання повернення грошових потоків і оцінку впливу на ефективність інвестиційних проектів;

- розробити комплексний показник економічної ефективності інвестиційних проектів за критерієм терміну окупності;

- визначити домінуючі чинники, відповідно до яких повинна створюватися, функціонувати, удосконалюватися і оцінюватися система управління інвестиційними проектами, орієнтована на досягнення цілей життєдіяльності промислового підприємства.

Об’єктом дослідження є процес реалізації інвестиційних проектів на підприємствах.

Предметом дослідження є фінансові методи управління інвестиційними проектами.

Методи дослідження. Теоретичну й методологічну основу дослідження склали фундаментальні положення економічної теорії, методи діалектики, загальнонаукові й спеціальні методи, положення теорії ефективності й загальної теорії систем, теорії ймовірності й математичної статистики, диференціального й інтегрального числення.

Для дослідження обґрунтованості запропонованих попередниками підходів, розробки авторської концепції оцінки інвестиційних проектів і вироблення пов’язаних з нею критеріїв ефективності використані системний підхід, методи аналізу і синтезу, індукції й дедукції, абстрагування і конкретизації, аналогії й порівняння.

Інформаційну базу дослідження склали роботи провідних вітчизняних і зарубіжних учених в області оцінки ефективності інвестиційних проектів, законодавчі й інші нормативні документи, що визначають управління інвестиційними проектами на промислових підприємствах.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні нових підходів до оцінки ефективності інвестиційних проектів промислових підприємств в умовах ринкової трансформації, що дозволяє доповнити теоретико-методичні основи процесу управління інвестиційною діяльністю суб’єктів господарювання за допомогою фінансових методів, а саме:

вперше:

- розроблено теоретичну модель взаємозв’язків процесів аналізу інвестиційних проектів промислового підприємства, що дозволяє в системному вигляді розглянути формування механізму їхньої реалізації з урахуванням домінуючих складових інвестиційно-фінансового і виробничого планування діяльності підприємства;

- розроблена оцінка запізнювання повернення грошових потоків, яка дозволила встановити вплив часового лага повернення грошового потоку, при розбіжності фактичного і планованого термінів реалізації інвестиційних проектів, на ефективність інвестиційних проектів;

- запропоновано комплексний показник економічної ефективності інвестиційного проекту за критерієм терміну окупності;

дістали подальшого розвитку:

- модель управління інвестиційним проектом з урахуванням часових лагів, що дозволяє управляти окремими етапами робіт, з метою скорочення термінів упровадження в експлуатацію інвестиційного проекту;

- система управління інвестиційним проектом. Встановлено, що в даний час вимоги до системи управління стають все більш складними й комплексними, що викликає необхідність появи все більш досконалих інструментів багатоаспектного автоматизованого проектування і моделювання виробничого процесу, що дозволяє створювати проекти для промислових підприємств. Дані проекти повинні включати адміністративні зв’язки, горизонтальні процеси, інформаційну систему, структуру цілей і завдань, виробничо-технологічну інфраструктуру, фінансово-економічні показники діяльності підприємства й управління ним;

- схема управління ризиковою ситуацією інвестиційного проекту. Встановлена послідовність дій промислового підприємства з обмеження економічного ризику;

удосконалено:

- методичні рекомендації щодо використання фінансових методів управління інвестиційними проектами на підприємствах, що забезпечує підвищення результативності їх діяльності; визначені домінуючі фактори, відповідно з якими удосконалена система управління, орієнтована на досягнення цілей життєдіяльності промислового підприємства, як у стані статики, так і в динаміці реалізації інвестиційних проектів.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблені в дисертації методичні підходи та рекомендації можуть бути використані для підвищення ефективності управління інвестиційними проектами промислових підприємств, покращити можливість їхнього швидкого реагування на зміни зовнішнього та внутрішнього середовища. Прикладна цінність методичного забезпечення кількісної оцінки інвестиційних проектів, аналізу ефективності їх реалізації, визначення фінансових методів управління полягає в його впроваджені та безпосередньому використанні в практиці управління інвестиційними проектами промислових підприємств як конкретних рекомендацій щодо підвищення її результативності. Деякі положення дисертаційної роботи реалізовані в практичній діяльності промислових підприємств, що підтверджено відповідними довідками. Зокрема методичні рекомендації щодо оцінки ефективності інвестиційного проекту з урахуванням фактору запізнювання повернення грошових потоків і аналізу ризику інвестиційного проекту залежно від величини запізнювання на ВАТ “Мікрон”, м. Одеса (акт №737/210-02 від 18.05.04), методичний підхід до управління реалізацією інвестиційних проектів з урахуванням мінімізації часу повернення грошових потоків на ВАТ “Одескабель”, м. Одеса (довідка № 1719/53 від 27.07.04), методологічні розробки щодо оцінки і вибору інвестиційних проектів за допомогою комплексного показника економічної ефективності на ВАТ “Пресмаш”, м. Одеса (акт № 1237 від 24.10.05). Результати дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі при викладанні курсів “Інвестування”, “Аналіз інвестиційних проектів” (довідка №01-18/993 від 12.09.05), “Економіка підприємства” (довідка №01-18/992 від 12.09.05) для студентів Одеського державного економічного університету.

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що всі теоретичні та практичні результати дисертаційного дослідження отримані здобувачем самостійно. З наукових публікацій, які видані у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї, положення і розрахунки, що є результатом особистого дослідження і індивідуальним внеском здобувача.

Апробація результатів дисертації Основні положення, результати роботи й висновки доповідалися, обговорювалися на підсумковій науковій конференції професорсько-викладацького складу ОДЕУ (м. Одеса, 2002 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми теорії і практики залучення інвестицій в розвиток економіки регіонів” (м. Одеса, 2002 р.); підсумковій науково-практичній конференції професорсько-викладацького складу ОДЕУ, академічних і вищих навчальних закладів України (м. Одеса, 2003 р.); підсумковій науково-практичній конференції професорсько-викладацького складу ОДЕУ, академічних і вищих навчальних закладів України (м. Одеса, 2004 р.); підсумковій науково-практичній конференції професорсько-викладацького складу ОДЕУ, академічних і вищих навчальних закладів України (м. Одеса, 2005 р.); IV Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми планування виробництва в умовах переходу до ринку” (м. Алушта, 2005 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення” (м. Ялта, 2005 р.); ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні інформаційні технології в економіці та управлінні підприємствами, програмами та проектами” (м. Алушта, 2005 р.).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження викладені у 9 наукових публікаціях, 7 з яких у фахових наукових виданнях. Загальний обсяг публікацій 3,1 друк. арк., у тому числі у фахових виданнях 2,7 друк.арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Повний обсяг дисертації складає 231 сторінка. Робота містить 36 рисунків, 8 таблиць до тексту, список використаних джерел нараховує 177 найменувань, додатки на 20 сторінках.

Основний зміст ДИСЕРТАЦІЙНОЇ роботи

У вступі наведено загальну характеристику дисертаційної роботи, обґрунтовано вибір теми дослідження та її актуальність, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет, методи дослідження, охарактеризовано наукову новизну і практичне значення, подано інформацію щодо апробації одержаних результатів.

У першому розділі – “Теоретичні основи управління інвестиційними проектами в умовах ринкової трансформації” – досліджено економічну сутність і сучасне трактування поняття “інвестиційний проект”, представлено систему управління інвестиційними проектами, розглянуто місце фінансових методів в ній, обґрунтовано концептуальний підхід до інвестиційної діяльності промислових підприємств як до процесу вибору інвестиційних проектів, розкрито економічний зміст методів оцінки ефективності інвестиційних проектів підприємств.

Ефективне, науково обґрунтоване управління інвестиційною діяльністю підприємства вимагає розробки нових методичних засад і елементів теорії управління інвестиційними проектами з урахуванням особливостей трансформаційних процесів в економіці.

Проведені дослідження виявили, що трансформаційні умови розвитку економіки висувають якісно нові вимоги до інвестиційних проектів підприємств. До системи вимог входять: аналіз галузі, її масштаби, показники маркетингу, виробничої і фінансової діяльності, аналіз сировинного, технічного і кадрового забезпечення, об’єми необхідних інвестицій і терміни їх повернення, ризики, пов’язані з реалізацією проекту, та інші показники.

На основі розробленого концептуального підходу до організації інвестиційної діяльності промислових підприємств запропоновано таке визначення: інвестиційний проект – це комплекс взаємозв’язаних організаційно-правових, розрахунково-фінансових, конструктивно-технологічних заходів, який забезпечує окремі напрями стратегічного розвитку підприємства, обґрунтовує потребу в інвестиційних ресурсах у різних їх формах і включає систему відповідних управлінських рішень із забезпеченням найефективніших форм реалізації включених у нього інвестиційних цілей в умовах обмеженості ресурсів і часу.

Система управління проектами розглядається не тільки як окрема система, а і як складова системи вищого рівня – системи управління підприємством.

Доведено, що система управління інвестиційним проектом у загальному вигляді включає два структурні елементи: об’єкт управління і суб’єкт управління або управляючу систему.

Представлено систему управління інвестиційним проектом на діючому підприємстві (рис. 1).

До особливостей процесу реалізації інвестиційних проектів відноситься: зміна кількісних і якісних характеристик системи управління, неповторність і своєрідність кожного проекту, певна тривалість життєвого циклу, комплексність внутрішніх і зовнішніх факторів оточення, а також специфічність організаційних форм, що дозволяють виділити управління проектами в окремий напрям менеджменту.

Рис. 1. Система управління інвестиційним проектом

Управління відбувається в системі певних координат, однією з яких є час. У системі цих координат задається траєкторія руху об’єкту управління – інвестиційного проекту, а метою управління є вироблення таких дій, при яких кожне миттєве значення параметрів об’єкту у вигляді певних значень координат було б якомога ближчим до координат заданої траєкторії в цей конкретний момент часу.

Проаналізовано фази управління інвестиційними проектами на підприємстві: фаза планування, фаза обліку, фаза контролю, фаза аналізу, фаза вироблення ряду альтернативних рішень або визначення оптимального рішення, фаза реалізації одного або декількох з цих альтернативних рішень.

Встановлено, що вирішальна роль у процесі управління інвестиційними проектами належить фінансовим методам. Під фінансовими методами управління інвестиційними проектами слід розуміти діалектичний спосіб підходу до вивчення й аналізу процесів реалізації інвестиційних проектів у їх становленні й розвитку, націлений на ухвалення управлінських рішень. Характерними особливостями фінансових методів управління є: використовування системи показників, що всебічно характеризують інвестиційні проекти, вивчення причин зміни цих показників, виявлення і вимірювання взаємозв’язку між ними в цілях підвищення економічної ефективності.

Фінансові методи, а саме методи оцінки ефективності інвестиційних проектів, є інструментом, який забезпечує інвесторів, замовників та інших зацікавлених осіб інформацією, необхідною для ухвалення управлінських рішень.

Автором зроблено висновок, що методи й критерії оцінки ефективності інвестиційних проектів, а також урахування ролі фактору часу при їх реалізації є найважливішими аспектами управління інвестиційними проектами на промислових підприємствах.

У другому розділі – “Аналіз фінансових методів і моделей управління інвестиційними проектами” – розроблено алгоритм економічної оцінки й вибору інвестиційного проекту, запропоновано систему показників оцінки інвестиційних проектів підприємств з урахуванням часових лагів, розроблено методику оцінки запізнювання повернення грошових потоків, яка дозволила встановити вплив часового лага повернення грошового потоку на ефективність інвестиційних проектів, обґрунтовано і розроблено методичні рекомендації щодо комплексної оцінки інвестиційних проектів і вибору моделей управління на підприємстві.

Особливості інвестиційних проектів визначають специфіку процесу управління, в основі якого лежать наступні принципи: цілеспрямованість, системність, комплексність, пріоритетність, забезпеченість фінансовими, інформаційними, матеріальними й трудовими ресурсами, узгодженість інвестиційних програм різних рівнів, своєчасність досягнення необхідного кінцевого результату.

Встановлено, що фінансові методи, комплекс показників – є інструментарієм при виборі інвестиційних проектів. Приводиться систематизація методів оцінки ефективності інвестиційних проектів.

Дослідження показують, що залежно від того, який критерій ефективності інвестиційних проектів вибраний за основу, можуть бути зроблені діаметрально протилежні висновки. Навіть щодо одиничного інвестиційного проекту рішення про його ухвалення не завжди очевидні, оскільки вибір потрібного критерію за певних умов може допомогти обґрунтувати те або інше рішення. Ситуація різко ускладнюється, якщо доводиться оцінювати декілька інвестиційних проектів, причому таких, які знаходяться в різних відносинах взаємозалежності. Суперечності виникають між критеріями різних груп, які ґрунтуються на дисконтованих і недисконтованих оцінках, проте, навіть на інтуїтивному рівні можна допустити, що такі розбіжності можуть виникнути також у групі однорідних критеріїв.

Зроблено висновок, що для оцінки й вибору інвестиційних проектів необхідний комплексний підхід, що враховує особливості їх реалізації.

Побудовано алгоритм економічної оцінки й вибору інвестиційного проекту на рівні підприємства. За допомогою алгоритму побудована модель вибору інвестиційного проекту для реалізації на підприємстві. Вона враховує різні умови реалізації інвестиційних проектів, дозволяє застосовувати різні фінансові методи для ухвалення управлінських рішень, зокрема використовування комплексного підходу в оцінці ефективності й ранжуванні інвестиційних проектів в інвестиційній програмі підприємства, тому може цілком успішно застосовуватися на практиці.

У рамках розгляду проблемно-орієнтованих моделей і методів інвестиційного проектування слід окремо зупинитися на завданнях ранжирування і відбору проектів (варіантів проекту), що виникають як на попередньому, так і на завершальному етапах фінансово-економічного аналізу. Встановлено, що у наведених методах і моделях відсутня часова складова і врахування інвестиційних лагів при реалізації інвестиційних проектів.

Для вибору найкращого проекту пропонується використовувати комплексний показник економічної ефективності Е за критерієм терміну окупності Т, який визначається потенційним інвестором:

(1)

де: стандартизована матриця чистої теперішньої вартості проекту;

стандартизована матриця індексу прибутковості;

— стандартизована матриця внутрішньої норми рентабельності;

Т розрахунковий час введення в експлуатацію інвестиційного проекту;

m0, m1, m2 — вагові коефіцієнти.

Проведені дослідження показали, що за допомогою вагових коефіцієнтів mo, m1 і m2 не тільки варіюється ступінь важливості показника, але і враховується вплив ризику.

Основний напрямок робіт з інвестиційного проектування на даний момент - дослідження проблем ефективності окремих інвестиційних проектів. У той же час необхідність розробок з економічного обґрунтовування сукупності інвестиційних проектів стає все більш актуальною в різних сферах і на різних рівнях господарювання.

Не випадково питання формування і фінансово-економічного аналізу інвестиційних програм фахівці відносять до невирішених завдань і вважають одним із найважливіших напрямів подальших досліджень.

Формування інвестиційної програми у дисертаційному дослідженні пропонується проводити шляхом оптимізації черговості впровадження проектів з урахуванням чинника ризику кожного з них і часових лагів у отриманні інвестиційної віддачі.

Вкладення капіталу і отримання результату від здійснених інвестицій відбувається з певним відставанням. В економічній теорії це явище трактують як інвестиційний лаг — проміжок часу з моменту вкладення капіталу до моменту отримання результатів. Тривалість інвестиційного лагу може бути різною залежно від форм інвестування, конкретних особливостей інвестиційного проекту.

При вирішенні питань про фінансування і реалізацію конкретного інвестиційного проекту необхідно враховувати наявність кадрових, матеріальних, фінансових ресурсів та інших, і його відповідність домінуючим параметрам та з’ясувати, чи існують альтернативні шляхи досягнення економічних результатів з меншими витратами, встановити на скільки раціональним буде використовування в рамках проекту наявних ресурсів, перевірити можливості підвищення прибутковості за рахунок зміни масштабу проекту, технології, а також його реалізації за розрахунковий період часу.

Динаміка економічних процесів передбачає певні часові затримки грошових потоків через нестабільність економічних взаємовідносин. Особливо відчутні розбіжності між запланованим і реальним термінами реалізації інвестиційних проектів в умовах трансформаційної економіки. Тому, облік часу запізнювання в реалізації інвестиційних проектів є необхідним для підвищення їх ефективності.

Здобувачем розроблена схема синхронного інвестиційно-фінансового і виробничого планування діяльності підприємства з урахуванням часових лагів. Формування набору інвестиційних альтернатив, визначення потенційних джерел фінансування і прогнозування обсягів виробництва й реалізації продукції є важливими складовими при реалізації інвестиційного проекту.

Моделювання таких економічних процесів дозволяє виявити ступінь їхнього впливу на ефективність. Використовування моделей з часовим лагом в економіці цілком природно, оскільки час реакції системи завжди значний. Практично у будь-якій економічній діяльності присутнє запізнювання, тому доцільно обчислити його величину, ґрунтуючись на економічних критеріях даного інвестиційного процесу і включаючи в аналіз всі його етапи.

Для моделювання впливу часового лагу на ефективність інвестиційного проекту використаємо рівняння із запізнюванням:

(2)

де: t0 – час запізнювання;

е(t)– функція, яка характеризує ефективність інвестиційних проектів у часі;

(t) – похідна, яка характеризує зміну ефективності інвестиційних проектів у разі відхилення від розрахункових термінів повної реалізації;

t – час повернення грошових потоків.

Рівняння (2) розв’язується при t=k?, ?>0 – крок дискретності наглядів за ходом реалізації інвестиційного проекту, k=0,1,2,…,N. Нехай у нашому випадку t0>?.

Розв’язок рівняння (2) запишемо в інтегральній формі:

(3)

Замінимо приблизно інтеграл сумою, а запізнювання t0 – цілим числом l кроків дискретності ?, одержимо:

(4)

Вводиться у розгляд функціонал квадратичних відхилень:

(5)

де еk=е(k?).

Якщо t0=l?, то F(l)=0. У супротивному випадку F(l)>0.

Узагальнивши одержаний алгоритм на лінійну систему диференціальних рівнянь із запізнюванням, тобто припустивши, що спостерігається часовий векторний ряд {е0, е1,…,еN} для інвестиційної програми підприємства, в яку входить K інвестиційних проектів, будуємо за ним лінійну систему авторегресії із запізнюванням

(6)

де A, B – матриці розмірності [nxn] і запізнювання t0 – невідомі.

Наведений алгоритм дозволяє визначити матриці коефіцієнтів системи при фіксованому значенні l. Перебираючи всі можливі значення l від l=1 до l=N-1, можна знайти найменшу величину функціонала.

На прикладі реалізації інвестиційного проекту в кабельній промисловості, який пов’язаний з виробництвом прогресивних засобів телекомунікацій – оптичних волоконних кабелів (ВОК), нами були проведені розрахунки за оцінкою ефективності даного проекту.

Таким чином, запропонований у дисертаційному дослідженні підхід до оцінки впливу запізнювання повернення грошових потоків на ефективність реалізації інвестиційних проектів дозволяє розрахувати прямі збитки від невчасної здачі проекту в експлуатацію. При цьому вказаний підхід можна реалізувати на великій номенклатурі продукції, що випускається, в рамках даного інвестиційного проекту.

У результаті розрахунків одержано вирішення економічного завдання – підвищення ефективності інвестиційних проектів.

У третьому розділі “Методологічний підхід до використання фінансових методів управління інвестиційними проектами на підприємствах (на прикладі підприємств галузі машинобудування)” – розглянуто особливості реалізації інвестиційних проектів у машинобудівній галузі в контексті трансформації економіки України; на основі багатовимірного аналізу використано комплексний показник економічної ефективності для оцінки інвестиційних проектів у рамках інвестиційної програми підприємства; запропоновано методичні рекомендації щодо побудови моделі управління інвестиційними проектами з урахуванням часових лагів, розроблено методичні положення відносно комплексної оцінки ефективності інвестиційних проектів і програм підприємств.

У процесі аналізу інвестиційної діяльності підприємств галузі машинобудування виявлено фактори, які стримують реалізацію інвестиційних проектів.

Встановлено, що всі головні складові, на основі яких здійснюється формування інвестиційної діяльності підприємства і реалізація інвестиційних проектів, ґрунтуються на базових компонентах, які можна охарактеризувати кількісно, що робить можливим формалізацію процесу формування стратегічних інвестиційних альтернатив і спрощує їх вибір. Такими базовими складовими для інвестиційної привабливості є внутрішні особливості об’єкту капіталовкладень на мікроекономічному рівні, що характеризує його в економічному аспекті; для сприйнятливості — це готовність підприємства до впровадження пропозицій інвестиційного проекту, що відображає об’єкт капіталовкладень в організаційно-управлінському аспекті; для економічної ефективності — це внутрішня підприємницька ефективність, яка є визначальною для інвестора.

На основі багатовимірного аналізу використано комплексний показник економічної ефективності для оцінки інвестиційних проектів з виробництва пресових автоматів у рамках інвестиційної програми ВАТ “Пресмаш”. Запропоновано алгоритм розрахунків за комплексним показником економічної ефективності, який представлено на рис. 2.

Рис. 2. Алгоритм розрахунків за комплексним показником економічної ефективності

У дисертаційному дослідженні проведені розрахунки комплексного показника економічної ефективності:

Проведені розрахунки дозволили зробити ранжування інвестиційних проектів в інвестиційній програмі ВАТ “Пресмаш”, за якими найкращим виявився перший проект із виробництва пресових автоматів модифікації ПА 2638.

Проведені дослідження дозволили зробити висновок, що в рамках інвестиційної програми одного підприємства комплексний показник економічної ефективності дає можливість відібрати перспективніші інвестиційні проекти з прогнозуванням їх економічної ефективності, а також можливості реінвестування. Більше того, використовування цього показника дозволяє провести оцінку інвестиційних проектів для різних підприємств однієї галузі.

Запропонований комплексний підхід дозволяє всебічно охарактеризувати інвестиційні проекти в інвестиційній програмі, що розробляється. Також комплексний показник дасть можливість інвесторам, власникам і менеджерам підприємства отримати об’єктивну інформацію щодо ефективності проектів.

Ефективність проектів, які впроваджуються на підприємствах Одеського регіону (ВАТ “Мікрон”, ВАТ “Одескабель”, ВАТ “Пресмаш”), свідчить, що запізнювання першої фази життєвого циклу проекту збільшує витрати і зменшує зворотні грошові потоки. Це, у свою чергу, впливає в цілому на ефективність інвестиційного проекту і за деякими параметрами вона зменшується на інших фазах життєвого циклу. Для підвищення ефективності інвестиційних проектів необхідно, щоб вони сприймалися як керована система, результати діяльності якої визначаються одержаним прибутком. Для цього цілком можливо встановлювати різний час дослідження ефективності, наприклад, на різних етапах циклу здійснення проекту або ж при виникненні нестандартних ситуацій.

В управлінні проектом час також є величиною, яка визначає його успіх. У практиці функціонування підприємства дуже важливо відстежувати ситуації, що призводять до зміни ключових показників ефективності інвестиційних проектів, тобто проводити моніторинг. З цією метою нами пропонується використовувати динамічний комплексний показник економічної ефективності, що дозволяє врахувати запізнювання грошових потоків, методика розрахунку якого представлена в дисертації.

Згідно моделі оцінки ефективності інвестиційних проектів з урахуванням запізнювання проведено розрахунок і порівняльний аналіз проектів ВАТ “Пресмаш”. У процесі реалізації проекту з виробництва пресових автоматів модифікації ПА 2638 фінансування (виділення другого траншу) було затримано на один рік.

Статичний комплексний показник економічної ефективності інвестиційних проектів не реагує на подібні затримки, тому в дослідженні використовувався динамічний показник, методика розрахунку якого реалізована в дисертаційному дослідженні.

Проведені розрахунки дозволили встановити, що знайдені значення динамічного комплексного показника економічної ефективності свідчать про перерозподіл рангів даних інвестиційних проектів (порівняно із статичним показником). Для остаточного ухвалення рішення про фінансування інвестиційних проектів слід керуватися як статичним, так і динамічним показником ефективності мінімізуючи запізнювання фінансування. Моніторинг поетапного фінансування дозволяє ухвалювати відповідні рішення, що враховують перерозподіл фінансових потоків в рамках встановленого ранжування проектів.

Облік часових лагів інвестиційних проектів показує, що в процесі їхньої реалізації можуть бути зроблені певні кроки щодо управління часом. Для пояснення ідеї використовуються наступні аргументи: традиційно початок проекту визначений, а термін його завершення має певну ймовірність, тому за допомогою розрахунку термінів проводилися відповідні обчислення зі зведення до мінімуму терміну здійснення проекту, або відхилення від запланованого.

Так, наприклад, поєднання технологічних операцій з підготовки виробництва й випуску планованої продукції, дозволяє скоротити час здачі інвестиційного проекту в експлуатацію. Це в свою чергу створює передумови для мінімізації часу запізнювання. Вище відзначене продемонстровано на прикладі реалізації інвестиційного проекту з виробництва кульково-гвинтових пар у рамках ВАТ “Мікрон”. Даний проект припускав здійснення трьох видів діяльності: А (виділення траншу на придбання устаткування основного і контрольно-вимірювального, підготовка кваліфікованих робітників); В (створення, будівництво виробничих приміщень, їх оснащення, закупівля сировини і матеріалів); С (випуск продукції, транспортні витрати, зокрема доставка готової продукції замовнику). У рамках даного проекту нами були використані прийоми послідовного, паралельного поєднання робіт, скорочення часу здійснення різних видів діяльності. Виходячи з проведених розрахунків витрат і результатів слідує необхідність співставлення додаткових витрат, пов’язаних із економією часу, а також приріст результатів (прибутку), який дає заощаджений час.

Таким чином, планування термінів і ходу робіт гарантує встановлення терміну початку і закінчення проекту, а також встановлення часових резервів щодо окремих процесів. Планування термінів це не тільки важливе попереднє завдання для проекту і його учасників, а також і підстава для подальшого планування всієї роботи за проектом, наприклад, для планування потужностей, додаткового придбання послуг і так далі.

Результати дослідження показали, що при ухваленні управлінських рішень щодо реалізації інвестиційних проектів і програм, а також їх ефективності, необхідно використовувати комплексний підхід, певну систему показників, яка повинна:

- характеризувати результати інвестування з внутрішніх і зовнішніх позицій: внутрішні передбачають урахування інтересів підприємства, на якому реалізується інвестиційний проект, та інвестора, тобто осіб, які беруть безпосередню участь в процесі капіталовкладення; зовнішні повинні враховувати ступінь досяжності очікуваних результатів з боку суспільства, а саме органів влади, територіального суспільства і ринкового бізнес-середовища;

- визначати показники за допомогою динамічних моделей з урахуванням фактору часу;

- визначати прямі збитки від невчасної здачі проекту в експлуатацію за рахунок запізнювання повернення грошових потоків;

- у практиці функціонування підприємства дуже важливо відстежувати ситуації, що призводять до зміни ключових показників ефективності інвестиційних проектів, тобто проводити моніторинг;

- використовувати комплексний показник економічної ефективності за критерієм терміну окупності, який визначається потенційним інвестором. Комплексний показник економічної ефективності дозволяє оцінити ефективність інвестиційних проектів, а також провести їхнє ранжування в інвестиційній програмі підприємства.

Запропоновані рекомендації щодо використання фінансових методів управління інвестиційними проектами дозволять підприємствам своєчасно реагувати на зміни параметрів інвестиційних проектів у процесі їхньої реалізації, а також ухвалювати науково-обґрунтовані управлінські рішення.

ВИСНОВКИ

Дисертаційне дослідження присвячене вирішенню наукової проблеми поглиблення теоретичних засад, подальшому розвитку і розробці методичних та науково-практичних рекомендацій щодо управління інвестиційними проектами промислових підприємств на основі фінансових методів, дали змогу сформулювати наступні висновки та пропозиції.

1. Проведений аналіз особливостей інвестиційної діяльності в Україні показав, що для промислових підприємств здійснення активного інвестування є найважливішою формою реалізації їх економічних інтересів і розглядається як основний чинник подолання кризових явищ, гарантія подальшого зростання і розвитку. Результативність процесу інвестування зумовлюється спроможністю підприємств використовувати сучасні методи управління інвестиційними проектами, які реалізовуються.

2. Аналіз наукових та практично-орієнтованих досліджень у галузі управління інвестиційними проектами і власне бачення проблеми управління інвестиційними проектами з використанням фінансових методів дозволили одержати результати, які показали, що інвестиційний проект слід розглядати як керовану систему, що характеризується наступними ознаками: динамічним розвитком, комплексною структурою, конкретизацією заходів, розробкою, обмеженістю часу і термінів здійснення, обмеженістю ресурсів.

3. У процесі дослідження встановлено, що систему управління інвестиційними проектами необхідно розглядати не тільки як окрему систему, а і як складову системи вищого рівня – системи управління підприємством. Доведено, що елементами системи управління інвестиційними проектами є фінансові методи й інструменти, нормативно-правове, інформаційне і програмне забезпечення, які дозволяють приймати обґрунтовані управлінські рішення.

4. Визначено місце фінансових методів у системі управління інвестиційними проектами. Розроблена класифікація фінансових методів управління інвестиційними проектами, яка дозволяє систематизувати основні показники, що кількісно оцінюють інвестиційний проект і дозволяють приймати рішення щодо його реалізації.

Проаналізовані існуючі методи й критерії відбору інвестиційних проектів. Відзначено, що фінансові методи, а саме методи оцінки ефективності інвестиційних проектів, є інструментом, який забезпечує інвесторів, замовників й інших зацікавлених осіб інформацією, необхідною для ухвалення управлінських рішень.

5. Розроблений алгоритм економічної оцінки й вибору інвестиційного проекту, використовування якого дозволить аналізувати можливість реалізації інвестиційного проекту й ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення. Даний алгоритм економічної оцінки є підґрунтям для створення моделі вибору інвестиційного проекту і його реалізації на підприємстві. Він враховує різні умови реалізації інвестиційних проектів, дозволяє застосовувати різні фінансові методи для ухвалення управлінських рішень, зокрема використовування комплексного підходу в оцінці ефективності й ранжуванні інвестиційних проектів у інвестиційній програмі підприємства.

6. Розроблено комплексний показник економічної ефективності, що дозволяє аналізувати ефективність інвестиційних проектів, а також проводити їх ранжування в рамках інвестиційної програми підприємства. Комплексний показник економічної ефективності враховує також вплив запізнювання грошових потоків на ефективність інвестиційних проектів.

7. Доведено, що для прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо оцінки ефективності інвестиційних проектів необхідно враховувати вплив часового лагу повернення грошового потоку при розбіжності фактичного і планованого термінів реалізації інвестиційних проектів, оскільки запізнювання повернення грошових потоків та запізнювання фінансування істотно впливають на управління інвестиційними проектами та їх ефективність. Розроблено методичні рекомендації щодо оцінки запізнювання повернення грошових потоків, встановлено його вплив на ефективність інвестиційних проектів, які реалізувалися на підприємствах.

8. З метою підвищення обґрунтованості прийняття інвестиційних рішень створена теоретична модель взаємозв’язків процесів аналізу інвестиційних проектів промислового підприємства, що дозволяє в системному вигляді розглянути формування механізму їх реалізації з урахуванням домінуючих складових інвестиційно-фінансового і виробничого планування діяльності підприємства.

9. З метою удосконалення системи управління в рамках діючих підприємств побудована модель управління інвестиційним проектом з урахуванням часових лагів, яка дозволяє управляти окремими етапами робіт, з метою скорочення термінів упровадження в експлуатацію інвестиційного проекту.

Використання системи теоретичних положень і методичних рекомендацій, розроблених у дисертації, дозволить менеджерам промислових підприємств приймати обґрунтовані рішення щодо активізації та підвищення ефективності їх інвестиційної діяльності при вирішенні проблем оцінки інвестиційних проектів, аналізу їх ефективності, використання фінансових методів управління інвестиційними проектами, які приймаються до реалізації.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

І. Статті у наукових фахових виданнях:

1. Гончаренко О.М. Передумови пожвавлення інвестиційної активності та шляхи залучення інвестицій у розвиток економіки регіонів України// Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 13 / Одес.держ.екон.ун-т — Одеса: ОДЕУ — 2002. — №13. — С. 82 — 85. (0,38 д.а.)

2. Гончаренко О.М. Вплив фактору запізнювання повернення грошових потоків на ефективність реалізації інвестиційних проектів // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 16 / Одес.держ.екон.ун-т — Одеса: ОДЕУ — 2004. — №16. — С. 60 — 65. (0,41 д.а.)

3. Гончаренко Е.Н. Исследование временного лага капитальных вложений при реализации инвестиционных проектов // Труды Одесского политехнического университета: Научный и производственно-практический сборник по техническим и естественным наукам. — Одесса, 2004. — Вып. 2 (22). — С. 331 — 336. (0,38 д.а.)

4. Гончаренко Е.Н. Управление эффективностью и продолжительностью инвестиционного проекта // Вісник Технологічного університету Поділля (Хмельницький національний університет). — Хмельницький, 2004. — №6(64). — С. 74 — 79. (0,35 д.а.)

5. Гончаренко Е.Н. Проблемно-ориентированный анализ эффективности инвестиционных проектов // Труды Одесского политехнического университета: Научный и производственно-практический сборник по техническим и естественным наукам. — Одесса, 2005. — Вып. 1 (23). — С. 252 — 256. (0,43 д.а.)

6. Гончаренко О.М. Організаційно-фінансові методи оптимізації інвестиційних проектів // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 19 / Одес.держ.екон.ун-т — Одеса: ОДЕУ — 2005. — №19. — С. 62 — 66. (0,44 д.а.)

7. Усова И.А., Гончаренко Е.Н. Реализация инвестиционных проектов на промышленных предприятиях с выходом на внешний рынок // Вісник Технологічного університету Поділля (Хмельницький національний університет). — Хмельницький, 2005. — №5 (Ч.2. Т. 3). — С. 67 — 70. (0,31 д.а.)

ІІ. Матеріали і тези конференцій:

1. Гончаренко Е.Н. Управление инвестиционными проектами на базе моделей // Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. Т.2. – Донецьк: Дон дует, 2005. — С. 199 — 203. (0,30 д.а.)

2. Усов А.В., Гончаренко Е.Н. Влияние запаздывания возврата денежных потоков на эффективность инвестиционного проекта и управление им // Міжнародна науково-технічна конференція “Інтегровані комп’ютерні технології в машинобудуванні ІКТМ-2005”: Тези доповідей. — Харків: Національний аерокосмічний університет “Харківський авіаційний інститут”, 2005. — С. 379 — 380. (0,10 д.а.)

Анотація

Гончаренко О.М. Фінансові методи управління інвестиційними проектами. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Одеський державний економічний університет, Одеса, 2006.

Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретичних і методичних засад щодо вдосконалення фінансових методів управління інвестиційними проектами та їх використання на промислових підприємствах. Досліджено особливості реалізації інвестиційних проектів у машинобудівній промисловості в контексті трансформації економіки України. Запропоновано концептуальний підхід до оцінки ефективності інвестиційних проектів промислових підприємств в умовах трансформації, що дозволяє доповнити теоретико-методичні основи процесу управління їх інвестиційною діяльністю. Створено теоретичну модель взаємозв’язків процесів аналізу інвестиційних проектів промислового підприємства, що дозволяє в системному вигляді розглянути формування механізму їх реалізації з урахуванням домінуючих складових інвестиційно-фінансового і виробничого планування діяльності підприємства. Розроблено методику оцінки запізнювання повернення грошових потоків, яка дозволила встановити вплив часового фактору на ефективність інвестиційних проектів. Побудовано модель управління інвестиційним проектом з урахуванням часових лагів, що дозволяє управляти окремими етапами робіт, з метою скорочення термінів упровадження в експлуатацію інвестиційного проекту. Запропоновано комплексний показник економічної ефективності інвестиційного проекту спільно з умовою оптимальності терміну окупності. Удосконалено методичні рекомендації з використання фінансових методів управління інвестиційними проектами на підприємствах, що забезпечує підвищення результативності їх діяльності; визначені домінуючі фактори, відповідно до яких удосконалена система управління, орієнтована на досягнення цілей життєдіяльності промислового підприємства, як у стані статики, так і в динаміці реалізації інвестиційних проектів.

Ключові слова: інвестиційний проект, фінансові методи управління, запізнювання повернення грошових потоків, часовий лаг, комплексний показник економічної ефективності.

Аннотация

Гончаренко Е.Н. Финансовые методы управления инвестиционными проектами. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 –


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ІСТОРИКО-ПРАВОВОЇ НАУКИ В ПРАЦЯХ УКРАЇНСЬКИХ ВЧЕНИХ XІX – ПОЧАТКУ XX СТОріччЯ - Автореферат - 28 Стр.
Організація обліку та аналізу роботи ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ АГРАРНих підприємств - Автореферат - 27 Стр.
ГІГІЄНІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ КОМПЛЕКСУ ВЕДУЧИХ КОМПОНЕНТІВ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ (ФЕНОЛУ, СТИРОЛУ, ФОРМАЛЬДЕГІДУ) ЯК ФАКТОРІВ ЗАБРУДНЕННЯ ЖИТЛОВОГО СЕРЕДОВИЩА. - Автореферат - 26 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ НЕГЛАЗУРОВАНИХ ЦУКЕРОК З МЕТОЮ ПОДОВЖЕННЯ ТЕРМІНУ ЇХ ЗБЕРІГАННЯ - Автореферат - 29 Стр.
МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ТА ЇХ СПОЛУК У КЛАСАХ ХІМІКО-БІОЛОГІЧНОГО ПРОФІЛЮ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКІЛ - Автореферат - 23 Стр.
УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ЗЕРНОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ НА СВІТОВОМУ РИНКУ - Автореферат - 24 Стр.
ОПТИКО-ЕЛЕКТРОННий засіб контролю поверхневого натягу рідин на основі методу лежачої краплі - Автореферат - 24 Стр.