У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАДЖИНОВА ОЛЕНА ВІКТОРІВНА

УДК 004:658.5

ЛОГІСТИЧНА СТРАТЕГІЯ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ВЕЛИКОГО БАГАТОПРОФІЛЬНОГО ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація

і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Маріуполь – 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник - доктор економічних наук, доцент

Ларіна Рена Рінатівна,

Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк), завідувач кафедри логістики.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, ст. науковий співробітник Мартякова Олена Володимирівна,

Інститут економіки промисловості

НАН України (м. Донецьк), завідувач відділом проблем економічного регулювання соціальних процесів;

кандидат економічних наук, доцент

Єськов Олексій Леонтійович,

Донбаська державна машинобудівна академія Міністерства освіти і науки України (м. Краматорськ), доцент кафедри економіки промисловості.

Провідна установа - Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, кафедра маркетингу.

Захист дисертації відбудеться “ 20 ” грудня 2006 р. об 1100 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К12.052.02 у Приазовському державному технічному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою:

87500, м. Маріуполь Донецької обл., вул. Університетська, 7.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Приазовського державного технічного університету за адресою:

87500, м. Маріуполь Донецької обл., вул. Університетська, 7.

Автореферат розісланий “ 20 листопада 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.М.Колосок

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Динамічний розвиток ринкових процесів в Україні, реформування усього комплексу виробничих відносин вимагають створення принципово нової системи управління великими промисловими підприємствами. Це пов’язано з тим, що входження України до світового економічного простору як рівноправного економічного партнера ставить перед вітчизняними промисловими підприємствами проблеми, створені як їх тривалою роботою в умовах командно-адміністративної системи, так і необхідністю становлення сучасної ринкової економіки та зміною цільової орієнтації підприємств.

За умов глобальних ринкових відносин, що швидко змінюються, одним із основних напрямків підвищення конкурентоспроможності продукції великих промислових підприємств є формування системи управління витратами. Сьогодні як ніколи необхідне вдосконалення наявних інструментів управління, і розробка нових, що відповідатимуть сучасним економічним умовам діяльності великих промислових підприємств. Стратегія подальшого розвитку великих промислових підприємств країни полягає в підвищенні ефективності їх роботи на основі максимального використання економічних важелів впливу на всі боки роботи промислових підприємств. Такий підхід забезпечить досягнення оптимальних результатів зменшення витрат на виробництво конкурентноспроможної продукції. Вибір економічних важелів на великих багатопрофільних промислових підприємствах повинен ґрунтуватися, з одного боку, на розширенні меж економічної свободи, а з іншого, на зміну окремих елементів організаційно-економічного механізму управління витратами, впровадження технологій та інструментів логістики.

Проблемам впровадження нових методів та інструментів управління виробничо-господарською діяльністю великих промислових підприємств, а також опанування суб’єктами господарювання противитратного механізму діяльності, присвячені дослідження провідних вчених України: М.Г.Белопольского, О.С.Поважного, М.Г.Чумаченка, Л.М.Саломатіної, В.Н.Амітана, А.М.Турило, Ю.Б.Кравчука та ін. Ряд зарубіжних та вітчизняних вчених підкреслює значущість та необхідність використання суб’єктами господарювання логістики, як системи зниження витрат: А.Д.Чандлер, Дж.Доналд Бауерсокс, Дж. Дейвід Клосс, Дж. Шанк, В. Говараджан, О.І. Амоша, В.Л. Пілюшенко, П.Т. Бубенко, Є.В.Крикавський та ін.

Необхідність подальшого теоретичного обґрунтування та розробки практичних рекомендацій щодо формування логістичної стратегії управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства зумовила актуальність теми дисертаційної роботи, її мету та завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася відповідно до плану наукових досліджень кафедри логістики Донецького державного університету управління. В межах виконання держбюджетної теми “Теоретичні та практичні засади впровадження логістики у діяльність організаційно-економічних систем” (№ державної реєстрації 0105U006624) здобувачем визначено вплив логістики на зменшення витрат в діяльності великих багатопрофільних промислових підприємств та можливі напрями їх зменшення.

Мета і задачі дослідження. Метою роботи є формування логістичної стратегії управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства та методичного інструментарію щодо її реалізації.

Для досягнення мети було поставлено й вирішено такі задачі:

досліджено особливості функціонування великих багатопрофільних промислових підприємств як важливої складової виробничо-господарського потенціалу країни;

узагальнено досвід вітчизняних і зарубіжних вчених з питань управління витратами;

визначено роль та місце стратегічного планування в системі управління великими промисловими підприємствами та передумови переходу до стратегічного планування й необхідності впровадження нових профілів діяльності як інноваційної стратегії розвитку підприємства;

проаналізовано особливості існуючого механізму управління витратами на великих багатопрофільних промислових підприємствах;

обґрунтовано необхідність впровадження інформаційної системи управління підприємством, що є передумовою формування логістичного підходу до управління його витратами;

розроблено логістичні підходи до управління ресурсами великого багатопрофільного промислового підприємства;

упроваджено рекомендації щодо оптимізації структури витрат великого багатопрофільного промислового підприємства та розподілення його ресурсів в логістичному ланцюгу на основі функціонально-логістичного підходу до управління витратами;

розроблено методику проведення аудиту логістичної діяльності великого багатопрофільного промислового підприємства та обґрунтовано показники ефективності і якості логістичного управління його витратами.

Об’єкт дослідження – процес управління витратами на великих багатопрофільних промислових підприємствах.

Предмет дослідження – принципи, положення, економічні методи, прийоми та практичні аспекти формування логістичної стратегії управління витратами підприємства.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є сукупність способів наукового пізнання, методів і прийомів, що використовувалися в процесі роботи, та загальнонаукові принципи проведення досліджень, основні закони діалектики. Теоретичною основою дослідження є фундаментальні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних й зарубіжних вчених у галузі управління витратами, економічного аналізу, економіко-математичного моделювання, логістики. Правове поле дослідження склали чинні законодавчі та нормативні документи України, що регулюють формування витрат в сучасних умовах господарювання. Інформаційною базою дослідження є офіційні статистичні матеріали, дані первинного обліку та звітності великих багатопрофільних промислових підприємств, результати власних досліджень і спостережень здобувача.

У роботі при теоретичному аналізі, синтезі, актуалізації, класифікації, узагальненні літературних джерел, що присвячені питанням управління витратами, використано конкретно-пошукові методи; при дослідженні організаційно-економічного механізму управління витратами застосовано методи системного та структурного аналізу; для дотримання логіки й обґрунтування структури роботи використано метод структурно-логічного аналізу; при дослідженні діяльності підприємств – функціонально-вартісний аналіз; формування структури витрат підприємства та розподілення його ресурсів у логістичному ланцюгу з врахуванням ризику зроблено за допомогою методів оптимізації.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні та розробці нових теоретичних підходів до управління витратами великих багатопрофільних промислових підприємств, що базуються на принципах і методах логістики.

У дисертації вперше:

обґрунтовано логістичний підхід до формування стратегії розвитку профілів діяльності великих багатопрофільних промислових підприємств на основі оптимізації їх витрат;

запропоновано функціонально-логістичний підхід до управління запасами великого багатопрофільного промислового підприємства, що полягає у встановленні термінів і обсягів замовлення на їхнє поповнення під час розподілу знову прибулої партії за ланками системи постачання, виробництва та розподілення;

удосконалено:

поняття “виробничо-господарський потенціал”, під яким автор розуміє узагальненість низки потенціалів, що сьогодні активно використовуються в економічних дослідженнях: “виробничий потенціал”, “інноваційний потенціал”, “фінансовий потенціал”;

методичний підхід до процесу вибору і оцінки доцільності впровадження нових профілів діяльності підприємства, що базується на визначенні їх інвестиційного потенціалу;

дістало подальшого розвитку:

підхід до планування та управління суб’єктами господарювання на основі виділення цільових пріоритетів, що спрямований на ефективне управління матеріальними ресурсами підприємства та його витратами;

методика визначення оптимального співвідношення розподілення обмежених ресурсів між елементами логістичної системи підприємства з метою одержання доходів, що задовольняє критерію бажаного ризику.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в дисертації підходи, способи і отримані результати являють собою методичну базу формування логістичної стратегії управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства.

До результатів, що мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

впровадження алгоритму процесу вибору й оцінки ефективності проекту засвоєння нових профілів діяльності підприємства з урахуванням можливих витрат;

методики планування та управління витратами на основі логістичного підходу з точки зору виділення цільових пріоритетів.

Розробки та рекомендації автора використовуються в практичній діяльності великих промислових підприємств Донецької області, що підтверджується відповідними документами, які містяться в додатках до дисертації: ВАТ “Азовзагальмаш” (довідка № 234е-26 від 06.06.2006 р.), ВАТ“Маріупольський завод важкого машинобудування” (довідка № 901-395 від 05.06.2006 р.), ТОВ “Судоремонтний завод” (довідка № ЗДФ-647/1 від 14.06.2006 р.).

Прикладні аспекти дисертаційної роботи, методики реалізації логістичної стратегії управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства використовуються при викладанні курсів лекцій “Промисловий маркетинг”, “Управління логістичними системами”, “Логістика” в Донецькому державному університеті управління (довідка № 05-12/878 від 26.04.2006 р.) та “Управління фінансовою санацією підприємств”, “Фінансова санація і банкрутство підприємств” в Приазовському державному технічному університеті (довідка № 67/102-3013 від 14.11.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Основні наукові положення, розробки, висновки та рекомендації, які виносяться на захист, є результатом самостійно проведеного автором дослідження щодо формування логістичної стратегії управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства. Особистий внесок автора дисертації в наукові праці, опубліковані у співавторстві, конкретизовано у списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні висновки, положення та результати дисертаційного обговорювались на Щорічних конференціях професорсько-викладацького складу за підсумками науково-дослідної роботи ДонДУУ ( 2002р., 2003р., 2004р.).; Регіональних наукових і науково-технічних щорічних конференціях професорсько-викладацького складу за підсумками науково-дослідної роботи Приазовського державного технічного університету (2000р., 2001р., 2002р., 2003р., 2004р, 2005р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Дні науки 2005” (м. Дніпропетровськ); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Держава та ринок: стратегія внутрішнього розвитку промислових регіонів” ( 9-11 червня 2006 р., м. Маріуполь).

Публікації. За темою дослідження опубліковано 10 робіт загальним обсягом 4,4 ум.-друк. арк., з яких особисто автору належить 2,85 ум.-друк. арк., з них у наукових фахових виданнях – 8 робіт загальним обсягом 4,2 ум.-друк. арк., з яких особисто автору належить 2,7 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, викладених на 199 сторінках, списку використаних джерел зі 167 найменувань на 14 сторінках і 4 додатків на 9 сторінках. Дисертація містить 20 таблиць на 10 сторінках і 25 рисунків на 14 сторінках.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі розвинуто теоретичні положення, розроблено методичний підхід і практичні рекомендації щодо впровадження логістичної стратегії управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства.

У першому розділі “Теоретичні основи управління витратами на великому багатопрофільному промисловому підприємстві” розкривається сутність об’єкта та предмета дослідження, визначаються фактори та шляхи розвитку великих багатопрофільних промислових підприємств у складі виробничо-господарського потенціалу країни, сучасні тенденції і закономірності розвитку ресурсних стратегій великих багатопрофільних промислових підприємств та основних теорій управління їх витратами, наводиться аналіз існуючих моделей стратегічного планування, спрямованих на управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства (ВБПП) і розширення сфер його діяльності.

Сучасні підходи до формування економічної стратегії промислових підприємств базуються на узагальненій оцінці можливостей їх функціонування і динамічного розвитку. Ця оцінка виражається за допомогою таких понять, як “виробничий потенціал”, “інноваційний потенціал”, “фінансовий потенціал”, які описують різні, але взаємопов’язані боки існування і життєдіяльності підприємства, що дозволило поєднати їх в одне інтегроване поняття – виробничо-господарський потенціал. В нових умовах господарювання видозмінюється сутність виробничо-господарської діяльності, у зв’язку з чим при розробці стратегії поведінки підприємства на ринку, в тому числі і при плануванні нових профілів його діяльності, необхідно розглядати не тільки можливості розвитку підприємства, але і його виробничо-господарський потенціал, який має суттєвий вплив на витрати.

Базою для формування витрат є, перш за все, ресурсний склад підприємства, а витрати всіх видів ресурсів, які здійснюються під час операційної (основної) діяльності, в свою чергу, є категорією, яка об’єднує формування та використання ресурсів підприємства. Враховуючи характер ресурсного складу, який є необхідним для логістичного процесу, та пов’язаних з його створенням витрат, слід з’ясувати ступінь його однорідності, умови використання та перетворення в готовий продукт.

Послідовність оцінки виробничо-господарського потенціалу ВБПП представлена у вигляді певної послідовності дій, що дозволяє здійснити цей процес більш ефективно (рис.1).

Рис.1. Послідовність розв’язання завдання оцінки виробничо-господарського потенціалу підприємства

Підвищення рівня виробництва залежить від ефективності використання наявних ресурсів підприємства, пошуку і використання виробничих резервів у зменшенні витрат. Ресурси виробництва є джерелом виготовлення продукції і надання послуг для споживачів, вимагаючи при цьому відповідних витрат. У роботі доведено, що тільки в цьому ракурсі необхідно розглядати поняття ресурсів, відображаючи їх як об’єкт виробництва і витрат. Досліджуючи поняття ресурсу, виявлено його двоєдиний характер: ресурс як технічна та як економічна категорія. Раціональне регулювання споживання ресурсів у виробництві в межах оптимуму їх використання - є головним завданням системи управління витратами, якщо вона має мету забезпечення доходів підприємства.

Визначено, що значне місце в ефективному управлінні витратами займають ресурсні стратегії. Для досягнення максимального ефекту, стратегічне планування підприємства, яке функціонує в ринковому середовищі, повинно орієнтуватися як на раціональне управління витратами, так і на розширення сфер своєї діяльності, для чого необхідні відповідні ресурси. В умовах ринкових відносин підприємство може сформувати необхідні для розширення сфер своєї діяльності ресурси тільки за умов рентабельної роботи та ефективного управління витратами. Основні напрямки можливої економії матеріальних ресурсів і їх вплив на зміст ресурсних стратегій великого багатопрофільного промислового підприємства представлено у вигляді схеми (рис.2).

Рис.2. Основні напрямки економії матеріальних ресурсів і їх вплив на зміст ресурсних стратегій великого багатопрофільного промислового підприємства

Значення та вплив ресурсів на ефективність роботи підприємства визначаються роллю, яку відіграє той чи інший ресурс для досягнення цілей підприємства, можливостями його заміни, рівнем впливу цін окремих ресурсів на показники ефективності роботи підприємства.

В роботі доведено, що витрати являють складну економічну категорію, що поєднує в собі, з одного боку, процес формування необхідного обсягу економічних ресурсів на підприємстві, і, з іншого боку, процес їхнього використання. Зазначено, що ефективне управління великим багатопрофільним промисловим підприємством неможливе без належного управління його витратами. В роботі надана порівняльна характеристика теорій управління витратами та доведено, що вони потребують удосконалення (табл.1).

Таблиця 1

Порівняльна характеристика класичної та чандлеровської теорії витрат

Класична теорія витрат | Чандлерівська теорія витрат

· Не приймає існування постійних витрат у довгостроковому періоді

· Розглядає розподіл постійних витрат на обсяги випуску продукції для окремо взятого розміру підприємства у певний короткостроковий період

· Оперує не стільки одноразовими витратами у різних короткострокових періодах, скільки умовно-постійними витратами

· Враховує негативний ефект зростання масштабів виробництва

· Не завжди може пояснити відсутність негативного ефекту масштабу

| · Заснована на існуванні постійних витрат у довгостроковому періоді і можливості безмежного зростання підприємства

· Ігнорує негативний ефект зростання масштабів виробництва

· Під квазі-постійними витратами припускає переважно одноразові витрати підприємства

· Припускає, що процеси інтегрування підприємств відбуваються переважно з метою зниження одноразових витрат

· Не враховує негативний ефект зростання масштабів виробництва

· Повністю ігнорує умовно-постійні витрати

Найбільш придатною для даного дослідження є теорія С.О. Волонцевича, який поділяє усі витрати в довготривалому періоді на одноразові, змінні, умовно-постійні. Для уникнення негативного ефекту масштабу, а також для мінімізації середніх загальних витрат у довгостроковому періоді вважається за необхідне оптимізувати структуру витрат у відповідності до масштабів зростання профілів діяльності підприємства.

Оскільки центральне місце в системі стратегічного управління підприємством посідає процес стратегічного планування, то важливими передумовами переходу до стратегічного планування визнані такі: обмеженість ресурсів; ускладнення всієї сфери управління підприємством; необхідність пошуку і розвитку нових сфер діяльності, що дозволить підприємству деякою мірою уникнути або зменшити ризики підприємницької діяльності; наявність макропроцесів. Визначені об’єктивні та суб’єктивні фактори, які заважають широко застосовувати систему стратегічного планування: нерозвиненість теоретичних і методологічних засад стратегічного планування; неспроможність виробничо-управлінської системи сприймати вимоги зовнішнього і внутрішнього середовища, що пов’язано з низькою кваліфікацією керівників та персоналу планових служб; відсутність координації та інтеграції діяльності усіх підрозділів підприємства.

Варіантність сучасних стратегій пояснюється невизначеністю зовнішнього оточення, ініціатив конкурентів та пріоритетів споживачів. У зв’язку з цим проаналізовані найбільш ефективні моделі стратегічного планування, їх особливості та умови впровадження, що дозволило визначити найбільш раціональну модель планування. Раціональною, на наш погляд, є модель планування, спрямована на вертикальну інтеграцію постачання, виробництва та розподілу необхідних ресурсів для забезпечення нових профілів діяльності. Вертикальна інтеграція дозволяє ефективно розподіляти витрати між профілями діяльності та надає реальні умови для економії на певних видах витрат.

У другому розділі “Методологія логістики і її систем в управлінні витратами великого багатопрофільного промислового підприємства” досліджуються ресурсні потоки великого багатопрофільного промислового підприємства, що розглядаються як важливий елемент логістики, показана їх роль в організації відтворювальних процесів, окреслюються задачі удосконалення процесу управління витратами підприємства на основі впровадження логістики та надається економічне обґрунтування ролі ресурсного потенціалу підприємства в організації його нових профілів діяльності і оптимізації витрат.

Категорія витрат характеризує всі сторони та етапи діяльності суб’єктів господарювання, ефективність використання їх ресурсів. Враховуючи складність, багатоаспектність та різноманіття чинників, що впливають на витрати, необхідно використання нового підходу в їх дослідженні як об’єкта управління. В основу таких підходів можна покласти принципи логістики. Логістичний підхід до управління витратами передбачає урахування всіх видів витрат, які прямо або опосередковано пов’язані з підготовкою, виробництвом та реалізацією продукції, дослідження процесу і організацію управління рухом потоку витрат – від початку втягнення ресурсів у виробничий цикл до трансформації витрат у готову продукцію, що прямує до споживача.

Проведений в роботі аналіз витрат великого багатопрофільного підприємства важкої промисловості показав, що вагому частину у їх складі займають матеріальні витрати – більш 85%. Високий рівень матеріаломісткості виробництва підприємства, що досліджується, свідчить про необхідність пошуку резервів зменшення матеріальних витрат.

Логістичний підхід до управління матеріальними ресурсами передбачає виділення логістичних витрат та їх оптимізацію відповідно до потреб виробництва і впровадження нових профілів діяльності. Проведене дослідження витрат великого багатопрофільного промислового підприємства показало, що наявна схема обліку на вітчизняних підприємствах не відповідає потребам логістики, особливо в частині транспортних і складських потоків. На основі проаналізованих існуючих концепцій логістики, запропоновано проводити структуризацію витрат великого багатопрофільного промислового підприємства за етапами їх формування: передвиробничі, виробничі та післявиробничі. Це дозволило розробити інтегровану структуру логістичних витрат (табл. 2).

Таблиця 2

Структура логістичних витрат великого багатопрофільного

промислового підприємства

Елементи логістичної системи підприємства | Види витрат

Підсистема постачання | Витрати постачання:

- трансакційні витрати, пов’язані з постачальниками ресурсів;

- витрати на транспортні послуги;

- витрати на приймання, складування та технічну експертизу матеріальних ресурсів

Підсистема виробництва | Витрати виробництва:

- вартість сировини та матеріалів;

- вартість палива та енергії;

- витрати на робочу силу;

- витрати, пов’язані з роботою устаткування;

- витрати на складання та пакування;

- витрати на контроль якості продукції;

- витрати, пов’язані з управлінням виробничими процесами;

- витрати на внутрішнє транспортування

Підсистема збуту | Витрати збуту:

- витрати на після продажну рекламу;

- витрати на діяльність з організації продажу;

- витрати на після продажний маркетинг;

- витрати на представництво;

- дилерські та дистриб’юторські витрати;

- трансакційні витрати, пов’язані з замовниками продукції

Підсистема складування | Витрати складування:

- витрати на утримання запасів матеріальних ресурсів;

- витрати на утримання запасів в межах виробничих цехів;

- витрати на утримання запасів готової продукції

Виділення логістичних витрат із загальної величини витрат підприємства та їх структуризація дозволили розробити алгоритм управління ними (рис.3).

Рис.3. Алгоритм управління витратами підприємства в логістичній системі

Для впровадження моделі управління витратами логістичної системи підприємства у ринкових умовах слід розробити методичне, аналітичне і інформаційне забезпечення системи, що передбачає відповідне планування, нормування, поточний і перспективний аналіз витрат, стимулювання підвищення ефективності використання ресурсів.

Аналіз діяльності великого багатопрофільного промислового підприємства показав відсутність логістичних зв’язків, що приводить до його необґрунтованих простоїв (табл.3).

Таблиця 3

Аналіз простоїв ВАТ “Азовмаш” за 2005 рік

Причини простоїв | Простої, годин | Відхилення від плану

План | Питома вага, % | Факт | Питома вага, % | Абсолютне, годин | Відносне, %

Загальні простої | 1708,5 | 100 | 1983,8 | 100 | + 275,3 | +16,1

у тому числі:

технологічні | 1285,0 | 75,2 | 1086,8 | 54,8 | - 198,2 | -15,4

ремонт механічного обладнання | 254,2 | 14,9 | 178,9 | 9,0 | - 75,3 | -29,6

ремонт електричного обладнання | 169,3 | 9,9 | 228,7 | 11,5 | + 59,4 | +35,1

відсутність матеріалів | - | - | 489,4 | 24,7 | +489,4 | -

Аналіз показав, що простої виробництва через відсутність матеріалів становлять майже 25% загальних простоїв. Це є обґрунтуванням необхідності формування логістичного ланцюгу, який дає можливість удосконалити управління сполученими між окремими цехами матеріальними потоками виробництва і забезпечити оптимальні витрати. Перебудова схем потоків передбачає удосконалення системи управління транспортним обслуговуванням і повністю виключає затримки руху потоків, створює реальну основу для впровадження логістичних графіків, що базуються на оптимальних нормативах часу транспортних операцій.

В роботі зазначено, що фундаментальною основою розробки ресурсних потоків на великому багатопрофільному промисловому підприємстві в умовах обмеженості ресурсів є реальна оцінка здатності підприємства ефективно сприймати й освоювати інвестиції в нові профілі діяльності. На основі кількісного аналізу інвестиційного потенціалу здійснено оцінку рівня готовності підприємства до впровадження нових профілів діяльності. Для цього угруповано профілі діяльності підприємства і визначено внесок кожного з них у формування загального рівня інвестиційного потенціалу великого багатопрофільного промислового підприємства ВАТ “Азовмаш” (табл. 4).

Таблиця 4

Внесок основних профілів діяльності підприємства в інвестиційний потенціал ВАТ “Азовмаш”

№п/п | Сфера діяльності | Рівень інвестиційного потенціалу | Частка внеску до інвестиційного потенціалу ВБПП, % | Група та її внесок до інвестиційного потенціалу, %

1 | Важке машинобудування | 0,9824 | 41,7 | Група А

68,6%

2 | Вагонобудування | 0,6340 | 26,9

3 | Виробництво металоконструкцій | 0,4906 | 20,8 | Група Б

20,8%

4 | Ливарне виробництво | 0,1183 | 5,0 |

Група В

10,6%

5 | Товари народного споживання | 0,0678 | 2,9

6 | Будівництво | 0,0410 | 1,7

7 | Матеріально-технічне забезпечення | 0,0151 | 0,6

8 | Торгівля та громадське харчування | 0,0090 | 0,4

9 | Всього по підприємству | 2,3582 | 100% | 100%

Таким чином, два профілю діяльності - важке машинобудування та вагонобудування сумарно створюють майже 70% рівня інвестиційного потенціалу підприємства і є найбільш підготовленими до ефективного використання інвестиційних коштів і найбільш значимими з погляду досягнення кінцевої цілі. Остаточний вибір критерію визначення доцільності впровадження нових профілів або розвитку вже існуючих профілів діяльності залежатиме від пріоритетів політики управління витратами самого підприємства, від кон’юнктури ринку та загальної економічної ситуації в країні.

У третьому розділі “Формування логістичної стратегії управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства” запропоновано шляхи створення логістичної стратегії розвитку великих багатопрофільних промислових підприємств, запроваджено інформаційну систему управління підприємством, що є передумовою формування логістичного підходу до управління витратами підприємства, обґрунтовано необхідність оптимізації структури його витрат та розподілення ресурсів в логістичному ланцюгу з урахуванням ризику. Запропоновано функціонально-логістичний підхід до управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства, розроблено методику проведення аудиту його логістичної діяльності та обґрунтовано показники ефективності і якості логістичного управління витратами промислового підприємства.

Проаналізовані конкурентні стратегії розвитку профілів діяльності промислового підприємства надали можливість визначити цільову спрямованість кожної з них. Обґрунтовано, що найбільш актуальним та придатним в сучасних умовах господарювання повинен стати логістичний підхід, під яким запропоновано розуміти процес побудови механізму, за допомогою якого усі можливі стратегії діяльності окремих елементів логістичної системи підприємства повинні бути щільно пов’язані між собою та забезпечувати якомога скоріше досягнення загальної мети підприємства.

Доведено, що ефективне управління розвитком профілів діяльності багатопрофільного промислового підприємства та витратами на ці заходи неможливе без наявності інформаційної системи. Модель процесу впровадження такої системи наведено на рис.4.

Рис.4. Схематична модель процесу впровадження інформаційної системи управління великим багатопрофільним промисловим підприємством

Впровадження інформаційних технологій в управління великим багатопрофільним промисловим підприємством дозволить домогтися логістико-інформаційної оптимізації цього процесу, для визначення якої запропоновано критерії, зведені в табл.5.

Таблиця 5

Критерії оптимізації процесу управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства

Критерій | Умови оптимізації

Субоптимальний стан логістико-інформаційної системи (ЛІС), що складається з інформаційної і логістичної підсистем, менш ефективно, чим оптимальний стан ЛІС | S ,

Оптимізація кожної підсистеми з безлічі всіх підсистем ЛІС приводить до субоптимального стану ЛІС, складеної з усіх цих підсистем

Оптимальний стан кожної підсистеми ЛІС менш ефективний, чим оптимальний стан ЛІС | S

Оптимізація стану повної системи приводить до субоптимального стану безлічі складових повної системи | S

Оптимізація кожної з підсистем повної системи ЛІС не приводить до настільки ж гарного стану повної системи, як у випадку субоптимізації підсистем |

де Si – субоптимізація i-тої підсистеми;

S – оптимізація логістико-інформаційної системи

Доведена необхідність систематичного застосування в умовах управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства елементів дослідження операцій логістики. Однією із основних задач оптимізації витрат є розподіл ресурсів. Логістичний аспект задачі розподілу ресурсів полягає в оптимальному розподілі ресурсів між операціями логістики, що забезпечить максимальну загальну ефективність. Доцільно запровадження функціонально-логістичного підходу до управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства, що полягає у встановленні термінів і обсягів замовлення на їхнє поповнення під час розподілу знову прибулої партії по нижчестоящих ланках системи постачання. Отримані на основі функціонально-логістичного підходу результати дозволяють надалі моделювати логістичні процеси великого багатопрофільного промислового підприємства.

Систематизація та узагальнення існуючих підходів до визначення ефективності функціонування логістичної системи підприємств надали змогу представити проект внутрішньої звітності виробничого підприємства “Звіт про логістичну діяльність”, для заповнення якої потрібно лише із загальної суми витрат підприємства виділити запропоновані логістичні витрати (таб.2). Складання цієї форми принципово не ускладнить облікову роботу, але дасть змогу підрахувати ефективність логістичних заходів. За наведеними у формі звітності показникам доцільно проводити періодичний моніторинг ефективності логістичної системи управління витратами.

Внаслідок не виконання логістичних операцій можуть виникати втрати прибутку через невиконані (втрачені) можливості. Рівень прибутковості підприємства, його конкурентоспроможність цілком залежить від ефективності логістичної діяльності, а точніше, від належного контролю за нею. Отже, актуальності набуває питання аудиту логістичної діяльності великого багатопрофільного промислового підприємства.

Під логістичним аудитом пропонуємо розуміти процес, під час якого компетентна незалежна особа оцінює кількісну інформацію, що стосується діяльності лоігстичної системи з метою формування висновків про відповідність цієї інформації встановленим критеріям та розробки заходів щодо виправлення викритих недоліків. Внутрішній аудит логістичної діяльності великого багатопрофільного промислового підприємства пропонується здійснювати за такими напрямками: аналіз системи обліку і внутрішнього контролю логістичної діяльності; вивчення фінансової й оперативної інформації стосовно логістичних операцій (за окремими статтями витрат); вивчення ефективності управлінських рішень на різних рівнях господарювання; аналіз адекватності політики у сфері менеджменту підприємства; оцінка якості інформації; розроблення проектів управлінських рішень у сфері логістичної діяльності; проведення стратегічного аналізу; розробка прогнозів логістичної діяльності.

Впровадження логістичної стратегії управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства рекомендується здійснювати логістичним центром, діяльність якого підпорядковується безпосередньо генеральному директору. Основні обов’язки логістичного центру полягають в наступному: впровадження інформаційної системи управління підприємством з виділенням підсистем управління витратами, профілями діяльності, виробництвом, фінансами, постачанням, збутом, що спрямовується на оптимізацію управління витратами підприємства.

Важливим завданням логістичного центру є розробка шляхів зниження витрат підприємства за допомогою використання концепції логістики. Основне завдання застосування логістичного підходу постає у мінімізації сукупних логістичних витрат, що виникають в процесі надходження матеріальних ресурсів на склад підприємства, переміщення їх у цех на початкову операцію, транспортування незавершених продуктів праці в межах цеху, між цехами, і після закінчення всіх операцій – переміщення продукції за межі підприємства в сферу реалізації та споживання. Запропоновані напрямки удосконалення управління матеріальними ресурсами дозволили раціоналізувати схеми матеріальних потоків ВАТ “Азовмаш”, що посприяло усуненню організаційно-технічних причин, які приводять до затримки руху матеріального потоку, тривалих простоїв і перевитрат виробництва. Впровадження інформаційної системи управління підприємством, застосування інформаційних технологій, застосування логістичних графіків, що базуються на оптимальних нормативах часу внутрішніх транспортних операцій, дозволили зменшити загальні витрати на виробництво продукції (табл.6).

Таблиця 6

Показники зменшення витрат і ефективності впровадження логістичної системи ВАТ “Азовмаш”

№ п/п | Показники | Одиниця виміру | Значення показника

1. | Зменшення виробничих витрат

за рахунок скорочення тривалості простоїв за відсутності матеріалів | грн/од.прод. | 118,55

2. | Зменшення логістичних витрат

за рахунок скорочення часу транспортних операцій | грн/од.прод. | 52,1

за рахунок скорочення часу для обробки інформації | грн/од.прод. | 16,0

3. | Економія від зменшення виробничих та логістичних витрат на одиницю продукції | грн/од.прод. | 186,65

4. | Річний обсяг виробництва продукції | од. прод. | 2528

5. | Річна економія | тис. грн. | 471,9

Отже, логістична система управління витратами підприємства на основі удосконалення використання ресурсів, повинна базуватися на розробці стратегічних планів використання матеріальних ресурсів багатопрофільного промислового підприємства, ураховуючи цільові пріоритети розвитку його профілів.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне обґрунтування та вирішення науково-практичного завдання щодо формування логістичної стратегії управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства на основі принципів і методів логістики, що дозволить максимально використовувати всі важелі та можливості для реалізації внутрішніх резервів зменшення витрат в сучасних умовах господарювання. Основні науково-практичні результати дослідження дозволяють зробити такі висновки.

1. Доведено необхідність вивчення функціонування та регулювання діяльності багатопрофільних підприємств, що обумовлено швидким переходом до розвинутих економічних відносин і потребує глибокого аналізу організації процесу управління їх витратами.

2. Виявлено, що центральне місце в системі стратегічного управління підприємством посідає процес стратегічного планування. Найбільш раціональною моделлю стратегічного управління визнана модель планування, що спрямована на вертикальну інтеграцію, використання якої дозволяє приймати рішення щодо розширення профілів діяльності підприємства на базі використання послідовного та спланованого пошуку оптимальних рішень в галузі ефективного управління витратами.

3. Доведено, що формування нових профілів діяльності великого багатопрофільного промислового підприємства передбачає впровадження механізму управління витратами, які в них формуються. Запропонована структуризація витрат на основі логістичного підходу дозволить підприємству знайти шляхи їх оптимізації. Обґрунтовано, що без оцінки ресурсної бази та виробничого потенціалу підприємства неможливо визначити перспективні напрямки розвитку його профілів діяльності і виробити оптимальну стратегію управління витратами. Тому необхідно приділяти особливу увагу питанням визначення та оцінки технічного рівня виробництва, можливостям розвитку його профілів діяльності.

4. При плануванні профілів діяльності підприємства запропоновано враховувати загальну нестачу ресурсів, необхідних для розширення сфер його діяльності. Це здійснено на основі аналізу інвестиційного потенціалу, що дозволило провести кількісну оцінку рівня готовності підприємства до впровадження нових профілів діяльності з врахуванням відмінностей в рівні інвестиційного потенціалу окремих з них. Проведено угруповання профілів діяльності підприємства за методом АВС-аналізу, що дозволило визначити внесок кожного з них у формування загального рівня інвестиційного потенціалу великого багатопрофільного промислового підприємства ВАТ “Азовмаш”.

5. Обґрунтовано, що найбільш доцільним в сучасних умовах господарювання є логістичний підхід до управління великим багатопрофільним промисловим підприємством, який передбачає встановлення логістичних зв’язків між його окремими службами, що забезпечить щільний зв’язок між усіма можливими стратегіями окремих підрозділів підприємства.

6. Доведено, що ефективна діяльність підприємства потребує впровадження інформаційної системи управління, наявність якої дозволить оптимізувати процес управління великим багатопрофільним промисловим підприємством за рахунок додержання визначених критеріїв логістико-інформаційної оптимізації цього процесу.

7. Запропоновано функціонально-логістичний підхід до управління витратами при формуванні запасів великого багатопрофільного промислового підприємства, що полягає у встановленні термінів і обсягів замовлення на їх поповнення і розподілі знову прибулої партії по нижчестоящих ланках системи постачання. Сукупність логістичних правил, за якими формується стратегія управління запасами, пов'язана з визначенням витрат по закупівлі матеріальних засобів, доведенню їх до виробництва, транспортуванню в межах виробництва, та реалізації готової продукції. Отримані на основі функціонально-логічного підходу результати дозволяють надалі моделювати логістичні процеси багатопрофільного підприємства.

8. Розроблено методику проведення аудиту логістичної діяльності великого багатопрофільного промислового підприємства, що дозволить оптимізувати процес управління витратами підприємства, підвищити ефективність його функціонування. Обґрунтовано показники ефективності логістичного управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства. Представлено проект внутрішньої звітності виробничого підприємства “Звіт про логістичну діяльність”, впровадження якої в практику діяльності великого промислового підприємства дозволить впорядкувати процес обліку його витрат та проводити періодичний моніторинг ефективності функціонування логістичної системи.

9. Запропоновано створити на підприємстві логістичний центр, діяльність якого підпорядкувати генеральному директору. Визначені основні функції та напрямки діяльності цього підрозділу, що дозволить підвищити рівень ефективності управління витратами підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у наукових фахових виданнях

1. Хаджинова Е.В., Логутова Т.Г., Машненков К.А. Обоснование необходимости формирования многопрофильных предприятий в Украине. // Зб. наук. пр. ДонДАУ “Управління економікою регіону та підприємства”. - вип.29. - серія “Економіка”. – Донецьк: ДонДАУ, 2003. – С.216-222. (особистий внесок здобувача – визначені передумови створення багатопрофільних підприємств, освітлені позитивні аспекти різних видів їх діяльності)

2. Ларіна Р.Р., Хаджинова О.В., Чуприна О.О. Логістичний аудит та консультування в оптимізації діяльності багатопрофільного підприємства. // Зб. наук. пр. ДонДУУ “Маркетинг і логістика в управлінні суб’єктами господарювання”, т. V, вип. 42, серія “Економіка”. – Донецьк: ДонДУУ, 2004. – С.34-42. (особистий внесок здобувача – обґрунтовано роль логістичного аудиту та логістичного консалтингу в оптимізації функціонування багатопрофільного підприємства)

3. Ларина Р.Р., Хаджинова Е.В. Логистическая стратегия организации финансов многопрофильных предприятий // Актуальні проблеми економіки. - 2005. - № 5 (47). – С.62-67. (особистий внесок здобувача – освітлені проблеми організації фінансів великих промислових підприємств, розроблені пропозиції з організації фінансового забезпечення виробничо-господарської діяльності промислових підприємств)

4. Хаджинова О.В. Ресурсні стратегії при розширенні сфер діяльності підприємства // Схід. – 2005. - № 4 (70). – С.37-40.

5. Хаджинова О.В., Пилюшенко А.В., Машненков К.А. Функціонально-логістичні операції управління багатопрофільним підприємством // Менеджер. – 2005. - № 4 (34). – С.123-128. (особистий внесок здобувача – систематизовано цілі функціонально-логістичного підходу до управління запасами багатопрофільного підприємства)

6. Хаджинова О.В. Ресурсні стратегії багатопрофільних підприємств // Зб. наук. пр. “Економіка: проблеми теорії та практики”. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2005. - № 204/2. – С.408-412.

7. Хаджинова О.В. Логістична стратегія інноваційного розвитку багатопрофільних підприємств // Менеджер. – 2006. - № 2. – С.35-44.

8. Хаджинова О.В. Оцінка виробничо-господарського потенціалу великого промислового підприємства. // Зб. наук. пр. ДонДУУ “Інновації в маркетингу і логістиці”, т. 7, вип. 63, серія “Економіка”. – Донецьк: ДонДУУ, 2006. – С.42-49.

Опубліковано за матеріалами конференцій

9. Ларина Р.Р., Хаджинова Е.В. Логистическая стратегия восстановления производственного потенциала предприятий // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Дні науки 2005”. Том 7. Економіка підприємства та промисловості. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С.88-90. (особистий внесок здобувача – розроблена логістична схема процесу формування, використання та відновлення виробничого потенціалу підприємства)

10. Хаджинова О.В. Логістичний підхід в управлінні витратами промислових підприємств // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції 9-11 червня 2006 р. Держава та ринок: стратегія внутрішнього розвитку промислових регіонів. – Маріуполь: ПДТУ, 2006. – С.367-370.

АНОТАЦІЯ

Хаджинова О.В. Логістична стратегія управління витратами великого багатопрофільного промислового підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – “Економіка, організація і управління підприємствами”. – Приазовський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України, Маріуполь, 2006 р.

Дисертацію присвячено питанню розробки та впровадження нових теоретичних підходів до управління витратами великих багатопрофільних промислових підприємств, що базуються на принципах і методах логістики. Розроблено логістичні підходи до управління ресурсами великого багатопрофільного промислового підприємства та методику проведення аудиту логістичної діяльності великого багатопрофільного промислового підприємства та обґрунтовано показники ефективності і якості логістичного управління його витратами. Запропоновано функціонально-логістичний підхід до управління структурою витрат великого багатопрофільного промислового підприємства та розподілення його ресурсів. Розроблені методики планування та управління витратами суб’єктів господарювання на основі виділення цільових пріоритетів впроваджено в ВАТ “Азовзагальмаш”, ВАТ “Маріупольський завод важкого машинобудування”, ТОВ “Судноремонтний завод” (м. Маріуполь).

Ключові слова: логістична стратегія, управління витратами, розподілення ресурсів, ефективність логістичного управління, велике багатопрофільне промислове підприємство.

АННОТАЦИЯ

Хаджинова Е.В. Логистическая стратегия управления затратами крупного многопрофильного промышленного предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности – 08.06.01 – “Экономика, организация и управление предприятиями”. - Приазовский государственный технический университет Министерства образования и науки Украины, Мариуполь, 2006г.

Диссертация посвящена вопросу разработки и внедрения новых теоретических подходов к управлению затратами крупных многопрофильных промышленных предприятий, основанных на принципах и методах логистики.

В работе рассмотрены предпосылки и факторы развития крупных многопрофильных промышленных предприятий, выявлены преимущества их функционирования. Отмечено, что при разработке стратегии развития предприятия, в том числе при планировании новых профилей его деятельности, необходимо учитывать реальные возможности предприятия, т.е. его производственно-хозяйственный потенциал. Предложен алгоритм


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДИДАКТИЧНІ УМОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНИХ ФАКУЛЬТЕТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТІВ - Автореферат - 32 Стр.
РОЛЬ СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНОЇ СПАДКОЄМНОСТІ У РОЗВИТКУ ОСОБИ: ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКИЙ АСПЕКТ - Автореферат - 17 Стр.
КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНА ОБУМОВЛЕНІСТЬ ФЕНОМЕНУ ВЛАСНОСТІ - Автореферат - 29 Стр.
РОЗВИТОК БЛАГОДІЙНИЦТВА У ХАРКОВІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТЬ - Автореферат - 30 Стр.
ЯКІСТЬ ПРИБУТКУ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 22 Стр.
ФУЛЕРЕНВМІСНІ КОМПОЗИТИ ВИСОКОДИСПЕРСНИХ МАТЕРІАЛІВ НА ОСНОВІ СПОЛУК СИЛІЦІЮ З ЛЮМІНЕСЦЕНТНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ - Автореферат - 25 Стр.
ФРАЗЕОЛОГІЧНІ ОДИНИЦІ З КІНЕСИЧНИМ КОМПОНЕНТОМ У СУЧАСНІЙ НІМЕЦЬКІЙ МОВІ: СЕМАНТИКО-СТРУКТУРНИЙ АСПЕКТ - Автореферат - 28 Стр.