У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ ім. М. ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

ХІСТЄВА ОЛЕНА В’ЯЧЕСЛАВІВНА

УДК 658.155.018:330.342

ЯКІСТЬ ПРИБУТКУ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.07.05 - Економіка торгівлі та послуг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук

Донецьк -2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькому державному університеті економіки і

торгівлі ім. М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник | – доктор економічних наук, професор

Омелянович Лідія Олександрівна,

Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського, перший проректор, завідувач кафедри фінансів.

Офіційні опоненти: | - доктор економічних наук, професор

Крамаренко Галина Олександрівна,

Дніпропетровський університет економіки та права,

завідувач кафедри фінансів і банківської справи;

- кандидат економічних наук, доцент

Мельникова Марина Віталіївна,

Інститут економіки промисловості НАН України,

старший науковий співробітник відділу проблем

економіки підприємств.

Провідна установа | Полтавський університет споживчої кооперації

Укоопспілки (м. Полтава).

Захист відбудеться 28 березня 2006 р. о 12.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.055.01 у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б-р Шевченка, 30.

Автореферат розісланий 28 лютого 2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради О.В. Виноградова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Забезпечення динаміки сталого розвитку підприємства визначається його спроможністю здійснювати фінансування відтворювального процесу на розширеній основі. А для цього необхідно, в першу чергу, отримувати прибуток, що забезпечує розширене відтворення підприємства, тобто прибуток певної величини і якості.

Проблеми формування і використання прибутку підприємства, його прибуткової діяльності в різних аспектах досліджувалися науковцями України і зарубіжжя. Серед них визначимо: Г. Азгальдова, І. Бланка, І. Балабанова, Л. Бадалова, Б. Данилишина, Дж. Джурана, С. Дорогунцова, І. Каца, Г. Крамаренко, М. Коробова, Л. Лігоненко, А. Мазаракі, А. Маршалову, Н. Менкью, М. Мельникову, Л. Омелянович, А. Поддєрьогіна, Р. Солоу, А. Садєкова, Р. Сайфуліна, О.Стоянову, Н. Ушакову, Н.Чумаченка, А. Шеремета. Як за радянських часів, так і в період ринкових трансформацій, ці проблеми залишаються актуальними і не до кінця вирішеними. Так, за межами сучасних досліджень залишаються поєднання якісної та кількісної характеристик прибутку, що поширює не тільки систему об’єктів якості, а й просуває показник прибутку на принципово новий рівень і місце у фінансовому механізмі підприємства.

Крім цього актуальним є перенос уваги з суто економічної характеристики категорії прибутку на відповідність вимогам окремих процесів, тобто кваліметричну складову.

Актуальність дослідження теоретичних основ категорії „якість прибутку”, прикладного аспекту якості прибутку у контексті визначення фактичного стану економічної діяльності підприємства і прогнозування ймовірного характеру подальшого розвитку обумовило вибір теми дисертації, визначили її мету, завдання і зміст.

Зв'язок з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до планів науково-дослідної роботи Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського на 2000-2005 рр., а саме: Д "Розробка науково-методичних рекомендацій з нових фінансово-кредитних дисциплін навчального плану (спеціальність 7.050.104 “Фінанси”), в якій досліджено основні складові сталого розвитку підприємства та умови фінансового забезпечення; №917/2003 “Управління якістю навчального процесу в ДонДУЕТ на основі освітніх стандартів” (державний реєстраційний номер 0103U007786), в якій розроблено та впроваджено протоколи відповідності елементів системи якості вимогам стандартів; госпдоговірних науково-дослідних робіт: № КЦА-8 (102-3)/1 "Якість прибутку та її вплив на фінансову сталість підприємства" (державний реєстраційний номер 0103U005526), в якій надано оцінку якості прибутку підприємства та визначено можливості його сталого розвитку; № КЦА-9 (103-1) "Управління витратами підприємства" (державний реєстраційний номер 0103U005525), в якій запропоновано економічний механізм управління підприємством, в основу якого покладено оцінку витрат на функціонування системи управління якістю прибутку.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка науково-обгрунтованих рекомендацій щодо оцінки якості прибутку з позиції визначення його впливу на сталий розвиток підприємства.

Для досягнення мети поставлені та вирішені такі завдання:

характеристика процесу еволюції формування категорії "якість” і надання авторського тлумачення її змісту;

обґрунтування сутності кваліметричної характеристики прибутку і визначення її складових;

аналіз впливу основних фінансових процесів на якість прибутку;

визначення сутності сталого розвитку торговельного підприємства та оцінка його залежності від якості прибутку;

встановлення особливостей функціонування торговельних підприємств та обґрунтування доцільності оцінки якості прибутку;

розробка методики оцінки якості прибутку торговельного підприємства за допомогою відносних показників;

розробка узагальнюючого показника якості прибутку, обґрунтування його порогових значень та рівнів якості прибутку;

розробка системи управління якістю прибутку на підприємстві згідно з вимогами міжнародних стандартів якості серії ISO-9000:2001.

Об'єктом дослідження є економічні відносини, які пов’язані з процесами формування і використання прибутку торговельних підприємств.

Предметом дослідження є механізм формування певної якості прибутку торговельних підприємств з позицій їх сталого розвитку.

Інформаційною базою дисертації послужили наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів і практиків, законодавчі та нормативні акти України, звітні дані Державного комітету статистики України і Головного управління статистики у Донецькій області, міжнародні стандарти серії ISO, також використано широке коло інформації, що зібрана автором шляхом експертного оцінювання і анкетного обстеження сукупності торговельних підприємств і кредитних установ Донецької області.

Методи дослідження.

Теоретико-методичну базу дослідження складають загальнонаукові та спеціальні методи пізнання. При дослідженні економічної сутності якості прибутку використано метод наукової абстракції та історизму; при побудові моделі фінансового забезпечення сталого розвитку підприємства - методи економіко-математичного моделювання; аналіз сучасного стану економіки України та основних показників діяльності торговельних підприємств, в тому числі прибутку, проводився з використанням економіко-статистичних методів, таких, як групування, порівняння, метод фінансових коефіцієнтів; оцінка прибутку торговельних підприємств здійснювалась за допомогою методів кореляційно-регресивного аналізу, трендового аналізу; при розробці моделі кількісного визначення якості прибутку були використані експертний метод та метод переваг. Проведення розрахунків здійснювалося із використанням можливостей сучасних комп’ютерних технологій.

Наукова новизна одержаних результатів:

вперше:

розроблено узагальнюючий показник якості прибутку торговельних підприємств з використанням величини ваги його складових елементів та обґрунтовано рівні якості прибутку, відповідно розрахованим пороговим значенням даного показника;

удосконалено:

методичний підхід до застосування системи управління якістю стосовно фінансових процесів згідно з вимогами міжнародних стандартів якості серії ISO-9000:2001 з виявленням першочергових центрів управління якістю прибутку;

формалізація процесу сталого розвитку підприємства, що полягає у розробці економіко-математичної моделі процесу у вигляді системи рівнянь, які дозволяють визначити величину прибутку, отриманого підприємством від операційної діяльності, в результаті використання залучених коштів та недоотриманого прибутку через їх відволікання;

методичний підхід до оцінки якості прибутку з використанням системи відносних показників на основі застосування фінансових показників, узагальнюючого показника якості прибутку, даних діючої фінансової та податкової звітності підприємств;

набуло подальшого розвитку:

система функціональних зв’язків основних фінансових процесів з категорією “якість прибутку” шляхом визначення впливу методу розрахунку виручки від реалізації продукції, облікової політики, результату аудиту фінансових звітів на якість прибутку підприємства;

визначення сутності категорії “якість прибутку”, що являє собою сукупність змістовних і кількісних характеристик прибутку, його формату для забезпечення сталого розвитку підприємства;

зміст поняття “сталий розвиток підприємства”, як динамічну результативність функціонування системи, що забезпечує вирішення тактичних задач, створюючи умови стратегічного росту потенційних можливостей системи за рахунок внутрішніх резервів якісного характеру.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення дисертації є певним внеском у розвиток економічної теорії щодо управління якістю прибутку з урахуванням відповідності процесному підходу і впливовій дії на сталий розвиток торговельного підприємства.

Практичне значення мають такі результати дослідження: алгоритм визначення величини прибутку, що забезпечує сталий розвиток підприємства; методика оцінки якості прибутку з використанням узагальнюючого показника якості; визначення його порогових значень та рівнів якості прибутку; методика оцінки якості фінансової інформації та звітності; система управління якістю прибутку підприємства (СУЯП) з визначеними основними бізнес-процесами; механізм документування результатів СУЯП та взаємодії структурних підрозділів підприємства; програмний продукт оперативної обробки масиву інформації „Розрахунок якості прибутку підприємства”. Результати дослідження спрямовані на визначення умов для досягнення торговельним підприємством прибутку певної якості, який забезпечить його сталий розвиток.

Отримані наукові результати впроваджені у практику роботи підприємств Донецької області, що займаються торговельною і іншими видами економічної діяльності. Найсуттєвішими з них є методичні положення щодо проведення оцінки якості прибутку підприємства. Розроблена система заходів, спрямованих на забезпечення сталого розвитку підприємства (акт впровадження ТОВ “Аркон” № 105 від 17.06.2003 р., акт впровадження КП “Укртранском” № 107 від 12.07.2003 р.).

Результати дисертації використовуються у навчальному процесі при викладанні дисциплін: "Економіка підприємства", "Управління якістю", "Фінансовий менеджмент", "Економічна діагностика", при виконанні курсових і дипломних робіт студентами спеціальностей „Економіка підприємства”, „Фінанси”.

Особистий внесок здобувача. Теоретичне обґрунтування, практичні розробки, висновки і рекомендації, які містяться у дисертації, одержані автором самостійно на основі інтеграції інформаційного забезпечення з використанням сукупності методів дослідження.

Апробація результатів роботи. Основні положення дисертації доповідалися, обговорювалися і дістали позитивну оцінку на Міжнародній науково-практичній конференції "Качество и полезность: пути повышения и роста" (м. Новосибірськ, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Економічні проблеми розвитку промислового виробництва”, (м. Одеса, 2004 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції "Підприємництво, менеджмент, маркетинг: стан та перспективи розвитку в Україні" (м. Донецьк, 2002 р.), Міжнародному семінарі професорсько-викладацького складу ДонДУЕТ "Нова економіка і вища освіта" (м. Донецьк, 2002 р.), Міжрегіональній науково-практичній конференції "Оподаткування в промисловому регіоні: теорія, практика і перспективи розвитку" (м. Донецьк, 2004 р.), а також наукових конференціях Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського за підсумками дослідної роботи за період 1991-2005 рр.

Публікації. За результатами проведених досліджень опубліковано 13 наукових праць загальним обсягом 4,99 друк.арк. З них 8 статей у фахових наукових виданнях загальним обсягом 3,26 друк.арк.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 204 найменувань. Основна частина роботи викладена на 176 сторінках, у тому числі 25 таблиць на 12 сторінках, 13 рисунків на 8 сторінках, 23 додатки на 93 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність наукового дослідження, сформульовано його мету і завдання, показано зв’язок роботи з напрямком досліджень, що визначені у планах науково-дослідної роботи університету, окреслено методи дослідження, визначено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

В першому розділі “Якість прибутку, як показник сталого розвитку підприємства” на основі аналітичних досліджень економічної теорії і практики розглянуто категорію якості, її еволюцію, поширено діапазон об’єктів, визначено зміст якості прибутку, показників, що її характеризують, а також дана оцінка впливу якості прибутку на сталий розвиток підприємства.

З позицій історизму проведено дослідження якості як аналітичної категорії, визначено об’єкт якості і серед них - активи, фінансовий стан підприємства, прибуток. Економічний потенціал підприємства характеризується результативністю його діяльності або його прибутковістю. Але мова йде не просто про прибуток, а про отримання підприємством такої величини прибутку, яка дозволяє забезпечити нормальні умови для його відтворювального розвитку. Тобто підприємство повинно отримати прибуток певної якості, що викликає необхідність кількісної і якісної оцінки.

У дисертації дана оцінка підходів до визначення кількісної і якісної сторін прибутку. Якісна сторона прибутку характеризується його властивостями задовольняти соціально-економічні потреби підприємства, в першу чергу, саморозвиток, реінвестування.

Доказана практична значущість надання кваліметричної характеристики економічним категоріям, у тому числі і прибутку. Обґрунтоване видатним вченим Р.Солоу “Золоте правило” моделі зростання доказує, що в основі росту заможності економічної системи лежить позитивний результат її функціонування – прибуток з великою ймовірністю його отримання.

Якість прибутку підприємства характеризує життєздатність усієї діяльності підприємства у подальшому періоді з точки зору власника, кредитора та потенційного інвестора.

На основі аналізу точок зору вчених щодо характеристики якості прибутку визначено авторське поняття. Сутність його полягає в тому, що якість прибутку, як економічна категорія представляє сукупність змістовних і кількісних характеристик прибутку, його формату для забезпечення розширеного розвитку підприємства.

Ґрунтуючись на аналітичних оцінках впливу чинників, що визначають якість прибутку, в дисертації наведено складові якості прибутку підприємства: організаційні, економічні та фінансові. Організаційна складова якості містить облікову політику та результати аудиту фінансових звітів підприємства, економічна - результат діяльності та характер надходження прибутку, фінансова - джерела прибутку за видами діяльності, метод фінансування діяльності та форму оборотних коштів підприємства.

В процесі аналізу доведено прямий вплив на якість прибутку підприємства з боку економічної та фінансової складової та опосередкований – з боку організаційної. Оцінка якості прибутку може бути повною за умов використання якісних параметрів і залучення інструментарію відносних фінансових коефіцієнтів.

В дисертації проведено оцінку впливу якості прибутку на сталий розвиток підприємства.

Сталий розвиток визначено як динамічну результативність функціонування системи, що забезпечує вирішення тактичних задач, створюючи умови стратегічного росту потенційних можливостей системи за рахунок внутрішніх резервів якісного характеру.

Математична модель сталого розвитку торговельного підприємства під впливом якості прибутку має такий вигляд (1).

max;

; (1)

?(-)•;

де ОП | - операційний прибуток;

ЧП | - чистий прибуток;

- сума прибутку недоотриманого за період обігу дебіторської заборгованості;

- рентабельність операційної діяльності;

- частка дебіторської заборгованості;

- рентабельність дебіторської заборгованості;

| - термін обігу дебіторської заборгованості;

- прибуток, отриманий за період обігу поточних зобов’язань;

- ставка відсотку НБУ;

- ставка відсотку комерційного банку;

п– | ставка податку на прибуток.

Для визначення прибутку певної якості пропонується такий алгоритм

(2)

ПQ- маса прибутку, що забезпечить сталий розвиток підприємства.

У другому розділі “Оцінка якості прибутку торговельного підприємства” проведено аналіз діяльності торговельних підприємств України та Донецької області, визначено рівень і динаміку їх прибутковості, доведено доцільність забезпечення якості прибутку для відтворювального сталого розвитку; запропоновано методику визначення якості прибутку, розроблені показники, що характеризують якість фінансової звітності і інформації.

Серед видів економічної діяльності торговельна є найрентабельнішою (після транспорту та зв’язку) (табл.1).

Таблиця 1

Рентабельність торговельної діяльності у порівнянні з іншими видами економічної діяльності у 2004 р.

Види економічної діяльності | Рентабельність,

% | Порівняння:

рентабельність торгівлі=1,0

Оптова і роздрібна торгівля; торгівля транспортними засобами; послуги з ремонту | 6,9 | 1,0

Транспорт та зв’язок | 11,0 | 1,6

Сільське господарство, мисливство та лісове господарство | 4,2 | 0,6

Промисловість | 3,3 | 0,5

Будівництво | 2,2 | 0,3

Аналіз показав, що в торгівлі зростає кількість прибуткових підприємств. Якщо в 2000 р. частка прибуткових підприємств в Україні, що займаються оптовою та роздрібною торгівлею, торгівлею транспортними засобами і послугами з ремонту, складала 63,7% від загальної кількості підприємств, то в 2004 р. – 68,4%. Поряд з цим зазначимо, що 38,3% торговельних підприємств у 2000 р. були збитковими, а сума збитків становила 4323,2 млн. грн., а у 2004 р. – ці показники складали 31,6% і 7841,2 млн. грн. відповідно.

Це свідчить про те, що за межами дослідження залишається ще значна частка торговельних підприємств, що працюють збитково і потребують розробки рекомендацій щодо подолання збитковості, виходу на рентабельну діяльність. Водночас відмітимо і те, що основним принципом ринкових взаємовідносин є отримання прибутку від будь-якого виду економічної діяльності. Більше того, для підприємства важливо мати чітку стратегію розвитку, дотримання фінансової дисципліни і стабільну прибутковість, а не випадкову.

В цьому контексті проведена оцінка основних джерел формування прибутку підприємства, їх стабільності, достатності для фінансування відтворювального розвитку, а також запропонована кваліметрична характеристика прибутку.

Встановлені відмінності джерел чистого прибутку торговельних підприємств залежно від їх спеціалізації, функціонального призначення та каналів надходження товарів.

Для оцінки якості прибутку торговельного підприємства запропонована методика, сутність якої полягає у визначенні складових якості чистого прибутку на основі використання системи відносних показників. Інформаційною базою для розрахунків рекомендована діюча фінансова і податкова звітність торговельних підприємств. Розроблена методика включає схему комплексного аналізу якості прибутку (рис.1).

Рис. 1. Комплексний аналіз якості прибутку.

В дисертації запропонована система фінансових показників, що використовуються при оцінці якості прибутку та методика їх розрахунку.

Поряд з традиційними показниками запропоновано такі показники, як:

, (3)

де - коефіцієнт якості фінансової інформації,

ДНЗ - додатково нараховані зобов’язання, штрафи, пені нараховані, тис. грн.,

ЧП – чистий прибуток, тис. грн.

, (4)

де К- коефіцієнт оподаткування;

- фактично виконані податкові зобов’язання, тис. грн.;

- нараховані податкові зобов’язання, тис. грн.

, (5)

де КQ - коефіцієнт якості виконання податкових зобов'язань,

АС – адміністративні стягнення, тис. грн.;

ЧП – чистий прибуток, тис. грн.

Запропонована система фінансових показників була апробована на фактичних матеріалах діяльності торговельних підприємств Донецької області. Застосування цих показників дозволяє охарактеризувати джерела та стабільність надходження прибутків, стан грошових потоків та якість фінансової інформації на підприємстві.

З метою узагальнення величини та значущості впливу окремих чинників на рівень якості прибутку в дисертаційній роботі було розроблено узагальнюючий показник якості прибутку на основі використання методу переваг.

Узагальнюючий показник якості прибутку (Q) має вигляд

Q ,173•a ,105•a ,104•a ,164•a ,102•a ,155•a, (6)

де a - рентабельність операційної діяльності;

a - коефіцієнт загальної ліквідності;

a - коефіцієнт зміцнення платоспроможності;

a - фінансовий леверидж;

a - коефіцієнт надійності капіталу;

a- рівень операційних витрат.

Для визначення порогових рівнів якості прибутку було використано нормативні максимальні і мінімальні значення розрахункових фінансових коефіцієнтів. За результатами проведених розрахунків отримані такі рівні якості прибутку: |

- абсолютний рівень якості;

- добрий (належний) рівень якості;

- задовільний рівень якості;

- незадовільний рівень якості.

З метою більш конкретного дослідження якості прибутку нами було проведене вибіркове дослідження механізму діяльності та формування фінансової звітності на прикладі 20 прибуткових торговельних підприємств м. Донецька різних форм власності та організаційно-правових форм господарювання, які були згруповані у чотири групи за рівнем рентабельності операційної діяльності.

Результати апробації узагальнюючого показника якості прибутку свідчать про те, що максимальне значення узагальнюючого показника якості прибутку спостерігається у підприємств першої групи і коливається від 2,33 до 2,77. Рівень якості прибутку цих підприємств можна охарактеризувати як добрий (належний). Друге місце посідають підприємства другої групи, значення узагальнюючого показника ( 1,26 та 1,63) відповідає задовільному рівню якості прибутку. В цілому по Донецькій області (табл.2) в 2002-2003 рр. підприємства торгівлі мають добрий (належний) рівень якості прибутку.

Таблиця 2

Розрахунки показників якості прибутку торговельних підприємств

Донецької області

№ | Показник | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | Абс. зміна (2003-2000) (+/-)

1. | a  | 3,7 | 2,4 | 6,6 | 9,2 | +5,5

2. | a | 0,99 | 1,01 | 0,95 | 0,67 | -0,32

3. | a | 0,98 | -0,32 | 4,63 | 3,22 | +2,24

4. | a | 0,17 | -0,14 | 0,13 | 0,67 | +0,5

5. | a | 0,05 | 0,02 | 1,02 | 0,99 | +0,94

6. | a | 0,12 | 0,06 | 1,01 | 1,3 | +1,18

7. | Q | 0,94 | 0,46 | 2,17 | 2,46 | +1,52

Аналіз отриманих результатів дозволив зробити висновок про те, що торговельні підприємства створюють належні умови для власного сталого розвитку.

З метою визначення відповідності прибутку вимогам фінансового забезпечення сталого розвитку було використано економіко-математичну модель.

Порівняння значення величини операційного прибутку з розрахованою величиною прибутку, що забезпечує сталий розвиток свідчить про те, що рентабельність операційної діяльності значної кількості підприємств із сукупності, що обстежувалася, коливається від 6,5% до 13,5%, а рівень якості прибутку характеризується як добрий (належний).

Результати показали і те, що прибуток цих підприємств забезпечує не лише власний розвиток. Крім цього ефективно використовуються залучені кошти у вигляді кредиторської заборгованості, а також обґрунтовано відволікаються власні кошти у вигляді дебіторської заборгованості.

У третьому розділі “Управління якістю прибутку торговельного підприємства” запропоновано систему управління якістю прибутку підприємства, яка розроблена на основі міжнародних стандартів якості серії ISO-9000:2001, де визначено основні бізнес-процеси, складові операції, запропоновано делегування повноважень, відповідальності: за ресурси, що використовуються, за кожну операцію і бізнес-процеси (рис.2).

В дисертації обґрунтована доцільність використання СУЯП, розроблені етапи дії системи, звернена увага на формування організаційних заходів щодо впровадження СУЯП, визначені основні бізнес-процеси в межах системи управління якістю прибутку, а також практичний інструментарій і методичні підходи до розробки документації та використання засобів контролю.

Рис. 2. Схематичний план функціонування

системи управління якістю прибутку.

Інструментарій контролю функціонування СУЯП, запобігання виникнення невідповідностей, їх визначення та своєчасне усунення регламентує система коригувальних та запобіжних заходів.

Запропоновано документування управління якістю прибутку шляхом розробки і використання документів різних рівнів, визначено їх місце та роль у загальній структурі документації СУЯП торговельного підприємства.

Визначено і згруповано зовнішні та внутрішні резерви впровадження СУЯП, до яких було віднесено: організаційно-методичне забезпечення СУЯП, інформаційне забезпечення, кадровий потенціал, процесне забезпечення системи.

За результатами моделювання виявлено центри першочергової уваги в межах СУЯП для реального торговельного підприємства.

Розроблено пакет документів СУЯП, який містить політику та цілі в галузі якості, настанову в галузі якості, методики процесів та інструкції.

Серед методик процесів запропоновано: концепцію змісту та формування якості прибутку підприємства, контроль та аудит якості прибутку підприємства, коригувальні та запобіжні дії.

Згідно з вимогами ISO-9000:2001 СУЯП містить пакет інструкцій, які регламентують систему практичних дій, спрямованих на плідне функціонування всієї системи. В дисертації запропоновано: положення про службу якості на підприємстві, аудит якості прибутку.

Для встановлення функціональних зв’язків між функціональними підрозділами підприємства та визначення зони відповідальності в умовах функціонування СУЯП запропонована система документообороту.

В дисертації розроблено структуру організації СУЯП на підприємстві за видами робіт, запропоновано матрицю делегування повноважень за елементами системи управління якістю прибутку, визначено зони відповідальності серед перших керівників підприємства, а також серед керівників функціональних підрозділів. Запропоновано схему взаємодії структурних підрозділів для досягнення цілі функціонування СУЯП на підприємстві. Встановлено, що впровадження на підприємстві СУЯП потребує нового підходу до процесу інформаційного забезпечення.

Забезпеченість надійною інформацією сприяє більш поглибленому та регулярному контролю якості прибутку. В дисертації розроблено програмний продукт, впровадження якого дозволить визначити і кваліфікувати рівень якості прибутку і прогнозувати ту його величину, що забезпечує сталий розвиток підприємства при існуючій структурі капіталу.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі наведено наукове і практичне вирішення важливого завдання визначення якості економічної категорії, поширено об’єкти її застосування на фінансові процеси, у тому числі прибуток підприємств. Проведено дослідження якості прибутку торговельних підприємств, його впливу на сталий розвиток та розроблено систему управління.

Сутність основних висновків і рекомендацій зводиться до наступного:

1. Доведено, що категорія „якість” еволюціонувала від суто філософської категорії до технічної, економічної і навіть фінансової. Авторське визначення категорії якості тлумачить її як відповідність специфічних ознак об’єкту вимогам споживачів.

2.Запропоновано методику поєднання кількісної і якісної сторін прибутку на основі теоретичних і прикладних досліджень прибутку як економічної категорії і результативного показника діяльності підприємства.

3. Встановлено складові якості: управління якістю як соціальний кругооборот, що характеризує розвиток суспільства. Визначено якість прибутку, як сукупність змістовних і кількісних характеристик прибутку, його формату для забезпечення розширеного розвитку підприємства.

4. Запропоновано авторський підхід до визначення організаційної, економічної і фінансової складових якості прибутку, що дає методичну схему проведення оцінок і визначення можливостей підприємств самостійно фінансувати діяльність при збереженні інвестиційної привабливості і кредитоспроможності.

Доведено прямий вплив на якість прибутку підприємства з боку характеру надходження прибутку, його джерел за видами діяльності, методу фінансування та форм грошових коштів та опосередкований – з боку облікової політики підприємства та результату аудиту фінансових звітів.

5. Розроблено модель фінансового забезпечення сталого розвитку підприємства, що включає цикли відтворення товарно-матеріальних цінностей і грошових коштів: репродукованих і генерованих.

Проведено аналітичне дослідження з використанням кореляційно-регресивного методу, що дозволило встановити тісний зв’язок прибутку підприємства і обсягу кредитування, структурою основних елементів прибутку і його якості, між якістю прибутку і сталим розвитком підприємства.

6. Встановлено особливості торговельних підприємств, які полягають у їх функціональному призначенні і соціальній спрямованості, а також відрізняються складом, що характеризується значною кількістю малих підприємств (більш 50,0% від загальної кількості у 2004 р.), різними каналами надходження товарів, рівнем спеціалізації торговельних підприємств і порівняльними характеристиками прибутковості (збитковості).

7. Доведено доцільність визначення якості прибутку торговельного підприємства та запропонована методика оцінки якості прибутку на основі використання діючої фінансової і податкової звітності підприємств, системи фінансових показників і узагальнюючого показника якості прибутку за допомогою методу переваг.

Особисте обстеження сукупності торговельних підприємств м. Донецька у контексті визначення якості прибутку за запропонованою методикою показало її економічну доцільність для розробки і прийняття управлінських рішень щодо якості прибутку і забезпечення сталого розвитку.

8. Результативним здобутком дослідження явилася розроблена система управління якістю прибутку торговельного підприємства на основі міжнародних стандартів ISO, пропозиція документообороту та організаційних процедур.

9. В зв’язку з необхідністю обробки значного масиву інформації в процесі оцінки якості прибутку підприємства і визначення можливостей забезпечення сталого розвитку запропоновано програмний продукт “Розрахунок якості прибутку підприємства”.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у фахових виданнях України

1. Чимирис Е.В*. Жизнеспособность деятельности, как целевая функция хозяйствующего субъекта // Економіка промисловості. 1997.-№1.- С.167-170.

2. Чимирис Е.В. Качество прибыли – как фактор вероятности банкротства // Демографія, економіка праці та соціальна політика: Фаховий зб. наук. ст. - Кіровоград: КІСМ,1998. - Вип.5. – С.126-128.

3. Чимирис Е.В. Качество прибыли и методологические подходы к ее оценке // Прометей: Регион. сб. науч. тр. по экономике. - Донецк:Юго-Восток, 1999. – Вип.1. - С.335-341.

4. Чимирис О. В. Прибуток як цільова функція діяльності підприємства // Торгівля і ринок України: Темат. зб. наук. пр.– Донецьк: ДонДУЕТ, 2001.-Вип. 12, т.3. - С.272-276.

5. Чимирис О.В.Товарний асортимент та якість прибутку: взаємозв'язок та взаємозалежність // Торгівля та ринок України: Темат. зб. наук. пр.– Донецьк: ДонДУЕТ, 2001.- Вип.13, т.2 - С.473-478.

6. Чимирис О.В. Теоретичні аспекти функціонування якості прибутку як самостійної економічної категорії // Торгівля та ринок України: Темат. зб. наук. пр.– Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – Вип.14, т.2. - С.306-309.

7. Чимирис О.В.Управління якістю прибутку підприємства в контексті міжнародних стандартів // Торгівля та ринок України Темат. зб. наук. пр.– Донецьк: ДонДУЕТ, 2003. – Вип.15, т.1. - С.310-319.

8. Хістєва О.В. Концепція аудиту якості прибутку підприємства // Труды Одесского политехнического университета: науч. и производственно-практ. сб. по техническим и естественным наукам.-Одесса: ОПУ, 2004. Т.3. - С.218-221.

Публікації за матеріалами конференцій:

9. Чимирис О.В. Оценка качества: финансовый аспект // Глобалізація економіки: нові можливості чи загроза людству?: Матеріали міжнар. конф.- Донецьк: ДонДУЕТ, 2001.- С.206-209.

10. Хистева Е.В. Качество прибыли предприятия как мера жизнеспособности бизнеса // Качество и полезность: пути повышения и роста: Материалы междун. научно-практ. конф. - Новосибирск: НГАЭУ, 2002.- С.342-344.

11. Хістєва О.В. Аудит фінансової звітності підприємств // Налогообложение в промышленном регионе: теория, практика и перспективы: Матеріали IV між регіон. науково-практ. конф. - Донецьк:ДонДУЕТ, 2003.- С.411-417.

* прізвище Хістєва О.В. згідно з свідоцтвом про розірвання шлюбу I-HO №266327, виданого Відділом реєстрації актів громадського стану Калінінського районного управління юстиції м. Донецька 17 вересня 2001 р.

12. Чимирис О.В. Кредитоспроможність: проблема банку чи позичальника? // Нова економіка і вища освіта: Матеріали між нар. сем.- Донецьк: ДонДУЕТ, 2003. - С.174-176.

13. Хістєва О.В. Фінансовий аспект сталого розвитку підприємства// Наука і освіта 2004: Матеріали VII Між нар. науково-практ. конф. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004.- С.63-65.

АНОТАЦІЯ

Хістєва О.В. Якість прибутку та його вплив на сталий розвиток торговельного підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.05. - Економіка торгівлі та послуг. – Донецький державний університет економіки та торгівлі ім. М. Туган-Барановського. - Донецьк, 2006 р.

Дисертація присвячена дослідженню якості прибутку торговельного підприємства, розробці методологічних підходів до проведення оцінки якості прибутку та управління цим процесом на торговельному підприємстві.

У дисертації визначено поняття економічної категорії якості і якості прибутку підприємства. На основі дослідження теорії і практики діяльності торговельних підприємств, їх прибутковості (збитковості), чинників, що впливають на їх сталий розвиток встановлено доцільність приділення уваги не тільки кількісній характеристиці прибутку, а й його якості. Доведено, що підприємство забезпечить сталий розвиток за умов стабільного отримання прибутку певної якості. В дисертації визначені основні джерела формування прибутку, дана оцінка, запропонована методика визначення якості прибутку, узагальнюючого показника якості прибутку, якості фінансової інформації, система управління якістю прибутку, ґрунтуючись на вимоги міжнародних стандартів ISO, визначені основні бізнес-процеси СУЯП. Дослідження конкретизувалося за допомогою залучення звітних даних підприємств, офіційних статистичних даних та використання сучасних економіко-статистичних методів комп’ютерних технологій.

Ключові слова: якість прибутку, сталий розвиток торговельного підприємства, узагальнюючий показник якості прибутку, якість фінансової інформації, система управління якістю прибутку.

АННОТАЦИЯ

Хистева Е.В. Качество прибыли и её влияние на устойчивое развитие торгового предприятия. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.05. - Экономика торговли и услуг – Донецкий государственный университет экономики и торговли им. М. Туган-Барановского.- Донецк, 2006 г.

Диссертация посвящена исследованию качества прибыли торгового предприятия, разработке методологических подходов к проведению оценки качества прибыли и управления этим процессом на торговом предприятии.

В диссертационной работе исследована эволюция категории „качество”, расширена сфера ее использования, пополнен перечень объектов качественного анализа. На основе результатов теоретических исследований сформулировано авторское понятие категории „качество прибыли”.

Определены организационная, экономическая и финансовая составляющие качества прибыли, раскрыто их содержание. Выявлено непосредственное влияние со стороны финансовой и экономической составляющих на качество прибыли предприятия и опосредованное – со стороны организационной.

В диссертации определено понятие устойчивого развития и предложена экономико-математическая модель установившегося развития предприятия под влиянием качества прибыли, а также алгоритм расчета величины прибыли, обеспечивающей стабильное развитие. Выявлены и доказаны основные факторы, обеспечивающие устойчивое развитие предприятия.

На основе результатов макро-анализа в диссертации обоснована необходимость оценки качества прибыли торговых предприятий.

Рекомендована методика оценки качества прибыли предприятия с использованием системы относительных показателей, разработан обобщающий показатель качества прибыли предприятия, обоснованы его пороговые значения и уровни качества прибыли. Методика комплексного анализа качества прибыли предприятия апробирована с использованием данных финансовой и налоговой отчетности совокупности предприятий торговли, проведен анализ качества финансовой информации и отчетности.

Разработана система управления качеством прибыли (СУЯП) торговых предприятий в соответствии с требованиями международных стандартов качества серии ISO.

Сформулировано содержание организационного и информационно-методологического этапов внедрения СУЯП на предприятии и разработана структура данной системы в зависимости от видов осуществляемых работ. Определены основные бизнес-процессы СУЯП, выделены центры ответственности и делегированы полномочия в соответствии с функциональными элементами системы управления качеством прибыли.

В качестве инструментария контроля функционирования СУЯП рекомендована система корректирующих и предупредительных мероприятий.

Предложен механизм документирования результатов функционирования и контроля системы управления качеством прибыли торгового предприятия и взаимодействия его функциональных подразделений.

Разработан пакет документов СУЯП торгового предприятия, который включает политику в области качества, цели и задачи, методики процессов, инструкции. Рекомендуемый пакет документов может быть использован в виде пилотного варианта при создании соответствующей системы на предприятии.

Для обработки привлекаемого массива информации при проведении оценки качества прибыли предприятия предложен программный продукт “Расчет качества прибыли предприятия”.

Исследование конкретизировалось с помощью привлечения отчетных данных предприятий, данных официальной статистики, с использованием современных экономико-статистических методов компьютерных технологий.

Ключевые слова: качество прибыли, устойчивое развитие торгового предприятия, обобщающий показатель качества прибыли, качество финансовой информации, система управления качеством прибыли.

SUMMARY

Khisteva E.V. Income quality and effect on constant development of an trading enterprise.- Manuscript.

The dissertation for a candidate scientific degree in economics on a specialty 08.07.05 Economy of trade and services.- Donetsk State University of Economy and Trade named by M.Tugan-Baranovsky, Donetsk, 2006.

The dissertation is dedicated to research of quality of the profit of trade enterprise, mining of the methodological approaches to realization of an estimation of quality of the profit and control of this process on trade enterprise.

In a dissertation are determined concept of an economical category of quality and quality of the profit of firm. On the basis of research of the theory and practice of activity of trade enterprises, their profitability (unpredictability), factors, which one influence their steady development the expediency of attention not only quantitative characteristic of the profit, and its quality is established. Is demonstrated, that the firm will supply constant development under conditions of stable obtaining of the profit of definite quality. In a dissertation the main sources of formation of the profit are certain, the estimation is given, the technique of definition of quality of the profit, quality of the financial information is offered, the management system of quality of the profit is offered, on the basis of the requirements of the international standards ISO, the main business-processes (SMIQ) are determined. The research was rendered concrete with the help of engaging of the account data of firms, official statistical data and usage of modern economics-statistical methods of computer know-how’s.

Information: income quality, constant development of an trading enterprise, total indicator quality of the income, quality of the financial information, system of management of income quality.