У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ІНСТИТУТ ПСИХОЛОГІЇ ІМ

ІНСТИТУТ ПСИХОЛОГІЇ ІМЕНІ Г. С. КОСТЮКА

АПН УКРАЇНИ

ХАПІЛОВА ВІРА ПЕТРІВНА

УДК: .6; 316.343.653

СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ УМОВИ

ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ

МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ

19.00.05 – соціальна психологія; психологія соціальної роботи

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата психологічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті психології ім. Г. С. Костюка АПН України, лабораторія організаційної психології, м. Київ.

Науковий керівник доктор психологічних наук, професор

КАРАМУШКА Людмила Миколаївна,

Інститут психології ім. Г. С. Костюка АПН України,

лабораторія організаційної психології, завідувач (м. Київ).

Офіційні опоненти: доктор психологічних наук, професор

ТРЕТЬЯЧЕНКО Вікторія Віталіївна

Східноукраїнський національний університет

імені В.Даля МОН України,

кафедра психології та педагогіки, завідувач (м. Луганськ).

кандидат психологічних наук, доцент

БОНДАРЧУК Олена Іванівна

Центральний інститут післядипломної педагогічної

освіти АПН України, кафедра психології, завідувач (м. Київ).

Провідна установа: Інститут соціальної та політичної психології

АПН України,

лабораторія методології психосоціальних

та політико-психологічних досліджень (м. Київ)

Захист відбудеться “22” травня 2006 року об 11.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .453.01 в Інституті психології ім. Г. С. Костюка АПН України за адресою: 01033, м. Київ – , вул. Паньківська, 2.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту психології ім. Г. С. Костюка АПН України, 01033, м. Київ – , вул. Паньківська, 2.

Автореферат розісланий 20 квітня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.О. Балл

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження. Однією з актуальних проблем, від вирішення якої значною мірою залежить соціально-економічний розвиток України, є формування конкурентоздатних фахівців. Особлива потреба існує у підготовці конкурентоздатних менеджерів, які б відзначалися чітко вираженою професійною спрямованістю, високим інтелектуальним рівнем, творчістю, здатністю до постійного розвитку, відданістю загальнолюдським і національним ідеям, активною участю у розбудові незалежної держави.

Аналіз літератури свідчить, що проблема конкуренції та конкурентоздатності знайшла певне відображення в роботах зарубіжних та вітчизняних вчених, виконаних з позицій філософських, соціологічних та економічних наук. Так, до робіт, виконаних представниками цих напрямків, можна віднести праці Г.Л.Акаєва, І.М.Акімової, В.Н.Бесєдіної, Х.Д.Брайана, В.А.Василенка, А.А.Жиляєвої, Л.Д.Кривеги, О.Є.Кузьміна, К.МакКі, О.Г.Мельник, Б.А.Орбитько, Р.Пейса, М.Є.Портера, К.К.Прахалада, Р.Розена, І.Ю.Савченка, С.Сессіон-Робінсона, Б.Скотта, Є.Стефана, Т.І.Ткаченко, Р.А.Фатхутдінова, Ф.А.Хаєка, Т.Хамела, З. Е.Шершньової та ін.

Що ж до психологічних аспектів конкурентоздатності особистості, то вони в літературі відображені значно менше і лише окремі аспекти цієї проблеми розкриті в роботах О.Білоус, І.В.Ващенко, В.В.Гончарова, Д.К.Грейсона, К.О’Дейлла, Л.М.Карамушки, Л.Д.Кривеги, Л.М.Мітіної, П.С.Препелиці, В.В.Рибалки, Р.Розена, Л.Є. Соколової, В.О.Тюріної, О.А.Філь, О.К.Філатова, Д.Б.Чернилевського та ін.

Психологічні особливості конкурентоздатності майбутніх фахівців досліджували В.І.Андрєєв, В.О.Василенко, Є.В.Охотський, Т.І.Ткаченко, Р.А.Фатхутдінов та ін. При аналізі цієї проблеми певна увага приділялась і конкурентоздатності менеджерів, але навіть в цих роботах характеристики конкурентоздатності здебільшого представлено фрагментарно, не системно, без чітких діагностичних критеріїв. Що ж до особливостей формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі, то ця проблема взагалі, наскільки, нам відомо, не виступала раніше предметом спеціального наукового дослідження.

Отже, соціальна значущість проблеми та її недостатня наукова розробка зумовили вибір теми нашого дисертаційного дослідження “Соціально-психологічні умови формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів”.

Зв’язок роботи із науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано в межах комплексних науково-дослідних тем Інституту психології ім. Г. С. Костюка АПН України: “Теоретико-методологічні основи психолого-управлінського консультування керівників закладів освіти” (державний реєстраційний номер 0196U012044, 1997-1999 рр.) та “Теоретико-методичні основи психологічної підготовки практичних психологів до надання психологічної допомоги управлінському персоналу організацій” (реєстраційний номер № 0100U000100, 2000-2004 рр.). Тему дисертаційного дослідження затверджено на Вченій раді Інституту психології ім. Г. С. Костюка АПН України (протокол № 3 від 17.03.2005 р.) та узгоджено Радою з координації наукових досліджень у галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № від 26.04.2005 р.).

Об’єкт дослідження – конкурентоздатність особистості.

Предмет дослідження – психологічні особливості конкурентоздатності майбутніх менеджерів.

Мета дослідження: розкрити зміст і структуру конкурентоздатності майбутніх менеджерів та визначити соціально-психологічні умови їх формування у вищому навчальному закладі.

В основу дослідження покладено припущення про те, що підвищити рівень конкурентоздатності майбутніх менеджерів у процесі їх підготовки у вищому навчальному закладі можна, використавши спеціальну соціально-психологічну програму навчання, яка спрямована на оволодіння студентами: а) знаннями, що розкривають зміст та структуру конкурентоздатності менеджерів; б) методами діагностики основних структурних компонентів конкурентоздатності; в) засобами та прийомами розвитку конкурентоздатності.

Відповідно до мети й гіпотези було визначено наступні завдання дослідження:

1. Розкрити зміст та психологічні особливості конкурентоздатності майбутніх менеджерів.

2. Виявити рівень розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів та психологічні фактори, які впливають на її становлення.

3. Визначити соціально-психологічні умови формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі.

Методологічна та теоретична основа дисертаційного дослідження. Методологічною основою даної роботи служать загальні принципи психологічної науки (детермінізму, активності, розвитку, системно-структурного підходу тощо).

В основу дослідження покладено концепцію психологічного забезпечення управління освітніми організаціями (Л. М. Карамушка). Істотне значення для визначення психологічних особливостей формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі відіграли роботи, що відображають методологічні та психолого-педагогічні основи управління сучасними освітніми організаціями (О. І. Бондарчук, Н. Л. Коломінський, С. Д. Максименко, В. В. Москаленко, Л. Е. Орбан-Лембрик, М.І.Пірен, В. В. Третьяченко та ін.).

Значну роль в осмисленні сутності конкурентоздатності менеджерів відіграли роботи І.В.Ващенко, В.В.Гончарова, Д.К.Грейсона, К.О’Дейлла, Л.М.Карамушки, Л.Д.Кривеги, М.П.Лукашевича, Л.М.Мітіної, В.О.Тюріної, О.А.Філь, О.К.Філатова, Д.Б.Чернилевського та ін., які розкривають зміст, структуру та психологічні характеристики конкурентоздатності особистості.

Важливими для розуміння психологічних особливостей конкурентоздатності майбутніх менеджерів є роботи К.О.Абульханової-Славської, Л.І.Анциферової, Г.О.Балла, О.О.Деркача, Є.О.Климова, Л.А.Коростильової, О.М.Леонтьєва, Г.В.Ложкіна, А.Маслоу, В.О. Моляко, Л.Е. Орбан-Лембрик, М.І.Пірен, В.В.Рибалки, К.Роджерса, В.В.Третьяченко та ін., які стосуються психологічних чинників ефективної професійної діяльності.

Суттєве значення для розробки програми соціально-психологічної підготовки, спрямованої на формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів в умовах вищого навчального закладу, відіграли роботи, що розкривають зміст та форми активного соціально-психологічного навчання (В. А. Семиченко, В. О. Татенко, Н. В. Чепелєва, Ю. М. Швалб, Т. С. Яценко).

Організація та методи дослідження. Для перевірки гіпотези і розв’язання поставлених завдань було використано комплекс методів дослідження: теоретичний аналіз проблеми, констатуючий та формуючий експерименти, методи математичної статистики.

Дослідно-експериментальна робота проводилась в три етапи упродовж 1998-2004 рр.

На першому етапі (1998 р.) було здійснено теоретичний аналіз проблеми, розроблено програму дослідження.

На другому етапі (1998-2002 рр.) було проведено констатуючий експеримент, спрямований на вивчення рівня розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів та психологічних чинників, які впливають на її становлення.

Для вирішення цих завдань було використано такі методи дослідження: спостереження; тестування (опитувальник “Орієнтовна анкета” (В.Смейкл, М.Кучер); “Короткий орієнтований тест” (адаптація тесту Вандерліка); методика “Комунікативні та організаторські здібності” (Б.О.Федоришин); “Опитувальник локусу контролю” (Дж.Роттер, адаптація В.А.Ядова); методика “Самооцінка сили волі” (М.М.Обозов), методика “Соціометрія” (Дж.Морено). Отримані дані піддавались статистичному аналізу з наступною якісною інтерпретацією та змістовним узагальненням. Математична обробка даних та графічна презентація результатів здійснювались за допомогою комп’ютерного пакету статистичних програм SPSSверсія 10).

На третьому етапі (2003–2004 рр.), який полягав у проведенні формуючого експерименту, було здійснено розробку та експериментальну перевірку соціально-психологічної програми формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів. Було використано систему проблемно-пошукових методів та активних форм навчання (проблемні лекції, психологічні практикуми, семінарські та практичні завдання, які проводилися з використанням групових дискусій, аналізу управлінських ситуацій, рольових ігор, соціально-психологічних тренінгів, індивідуальних творчих завдань тощо).

Експериментальна база дослідження. Дослідження проводилось в Запорізькому національному університеті. Дослідженням було охоплено 315 студентів 1-4 курсів факультету соціології та управління (основна група) та біологічного і математичного факультетів (допоміжна група).

Надійність та вірогідність результатів дослідження забезпечувалися використанням методів, адекватних меті і завданням дослідження; репрезентативністю вибірки; аналізом отриманих результатів; статистичною оцінкою експериментальних даних.

Наукова новизна дослідження полягає у: а) визначенні психологічних особливостей конкурентоздатності майбутніх менеджерів; б) вивченні рівня розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів; в) розробці програми формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі.

Теоретичне значення дослідження полягає у: а) розкритті змісту та структури конкурентоздатності майбутніх менеджерів; б) виділенні психологічних чинників, які впливають на становлення конкурентоздатності майбутніх менеджерів; в) визначенні соціально-психологічних умов формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі.

Практичне значення роботи полягає в тому, що отримані в дисертаційному дослідженні дані можуть бути використані в процесі професійної підготовки майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі, на курсах перепідготовки керівників підприємств та на факультетах післядипломної освіти.

Результати дослідження знайшли практичне втілення протягом 2003–2004 рр. в процесі викладання навчального курсу “Психологія формування конкурентоздатної особистості” для студентів факультету соціології та управління Запорізького національного університету та в інших вищих навчальних закладах (див. довідку про впровадження № 01-25/36 від 13.09.05 р.). Окрім того, результати дисертаційного дослідження протягом 2004-2005 рр. впроваджено в практику підготовки фахівців в Інституті соціальної роботи і управління Національного педагогічного університету ім. М.П Драгоманова (див. довідку про впровадження № 04-10/1736 від 15.09.05 р.) та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (див. довідку про впровадження № 46-66-16 від 9.03.06 р.). Також програму навчального курсу “Психологія формування конкурентоздатної особистості” Науково-методичним центром вищої освіти рекомендовано включити в навчальні плани підготовки фахівців зі спеціальності “Менеджмент організацій” (див. довідку про впровадження № 14/18.2-447 від 22.02.06 р.).

Особистий внесок здобувача. Розроблені автором наукові положення та одержані емпіричні дані є самостійним внеском у розробку проблеми соціально-психологічних умов формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів. Розробки та ідеї, що належать співавторам, у дисертації не використовуються.

Апробація результатів дослідження. Головні положення дисертації дістали своє відображення в публікаціях автора, доповідалися й обговорювалися на засіданнях лабораторії організаційної психології Інституту психології ім. Г. С. Костюка АПН України.

Результати роботи доповідалися автором на: а) республіканських та всеукраїнських конференціях та семінарах: Республіканській науково-практичній конференції “Нагальні проблеми практичної психології” (Одеса, 2001р.); VI Костюківських читаннях (Київ,  р.); Всеукраїнській науково-методичній конференції “Філософські, культурологічні та релігієзнавчі аспекти сучасного світу та їх науково-методичне значення” (Запоріжжя, 2003р.); б) міжнародних конференціях та семінарах: Міжнародній науковій конференції, присвяченій 35-річчю наукової та педагогічної діяльності академіка С.Д. Максименка (Київ, 2001 р.); Міжрегіональному науковому семінарі “Конструктивна психологія і професіоналізація особистості” (Луцьк, 2002 р.); ІХ Міжнародній науково-методичній конференції “Актуальні питання вдосконалення підготовки конкурентоздатних спеціалістів в нових соціально-економічних умовах” (Севастополь, 2002 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Управління конфліктами в сучасних організаціях” (Київ, 2003 р.); Міжнародному семінарі-тренінгу “Професійний стрес, синдром “вигорання” та професійна кар’єра в закладах середньої освіти: гендерні аспекти” (Кам’янець-Подільський, 2004 р.); ІІІ міжнародній науково-практичній конференції з організаційної та економічної психології (Умань, 2005 р.) тощо.

Результати дисертаційного дослідження також представлялись за кордоном – на 12 Європейському конгресі з організаційної психології та психології праці (Туреччина, Стамбул,  р.).

Публікації. Основні теоретичні положення дисертаційного дослідження, результати дослідження, висновки відображено у 1 навчальній програмі, 5 статтях у збірниках наукових праць, в тому числі у 4 фахових збірниках, включених до списку ВАК України, 6 тезах виступів на науково-практичних конференціях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (239), додатків (28). Основний зміст дисертації викладено на  170 сторінках. Робота містить  21 таблицю і  рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

Вступ містить обґрунтування актуальності проблеми дослідження та обраного напряму дисертаційної роботи, розкриває її об’єкт і предмет, основну мету, гіпотезу та завдання, методологічні та методичні підходи. Викладено наукову новизну, теоретичне і практичне значення роботи. Подані відомості про апробацію результатів дослідження, впровадження їх у практику та публікації за темою дисертації.

У першому розділі роботи “Теоретико-методологічні основи дослідження конкурентоздатності майбутніх менеджерів” висвітлено стан вивчення досліджуваної проблеми, проаналізовано основні підходи до розуміння понять “конкуренція”, “конкурентоздатність особистості”, “конкурентоздатність менеджерів організацій”. Особливу увагу приділено аналізу структури конкурентоздатності майбутніх менеджерів та її ролі у формуванні майбутніх фахівців в умовах вищих навчальних закладів.

Було проаналізовано праці зарубіжних та вітчизняних вчених (Г.Л.Акаєвої, В.Н.Бесєдіної, Х.Д.Брайана, В.А.Василенка, А.А.Жиляєвої, О.Є.Кузьміна, К.МакКі, О.Г.Мельник, Б.А.Орбитько, Р.Пейса, М.Є.Портера, К.К.Прахалада, Р.Розена, С.Сессіон-Робінсона, Б.Скотта, Є.Стефана, Р.А.Фатхутдінова, Т.Хамела та ін.), присвячені проблемі конкуренції та конкурентоздатності. На основі здійсненого аналізу дано характеристику конкуренції як специфічної форми взаємодії між особистостями, групами, організаціями у процесі досягнення значущих для них цілей. Окреслено позитивні й негативні прояви конкуренції, зумовлені особливостями інтересів учасників взаємодії та рівнем їх психологічної культури.

На підставі існуючих в літературі підходів (І.В.Ващенко, В.В.Гончаров, Д.К.Грейсон, К.О’Дейлл, Л.М.Карамушка, Л.Д.Кривега, М.П.Лукашевич, Л.М.Мітіна, В.О.Тюріна, О.А.Філь, О.К.Філатова, Д.Б.Чернилевський та ін.) зроблено висновок про доцільність виокремлення понять “конкурентоспроможність” та “конкурентоздатність”. Підкреслено, що поняття “конкурентоспроможність” слід використовувати, коли предметом аналізу виступає об’єкт (наприклад, фірма, товар тощо), поняття “конкурентоздатність” доцільним є тоді, коли предметом аналізу є суб’єкт (особистість, група, організація).

Більш детальний аналіз цих феноменів дав можливість визначити конкурентоспроможність як певну здатність, властивість товару, послуги, технології відповідати вимогам конкурентного ринку, конкурувати з іншими аналогічними товарами, послугами, технологіями, а також, що є особливо важливим, задовольняти потреби споживача. В той же час, конкурентоздатність особистості розуміється як системна характеристика особистості, яка забезпечує швидку адаптацію особистості до навколишнього світу, її готовність успішно виконувати професійну та інші види діяльності за найвищими стандартами, а також здатність генерувати нові, оригінальні ідеї, аргументувати їх важливість для соціального, професійного та особистісного розвитку та створювати умови для їх ефективного втілення.

Аналіз діяльності сучасних організацій (О. І. Бондарчук, Л.М.Карамушка, Н. Л. Коломінський, С. Д. Максименко, В. В. Москаленко, Л. Е. Орбан-Лембрик, М.І.Пірен, В. В. Третьяченко та ін.), показав, що важливу роль у забезпеченні їх ефективності відіграє конкурентоздатність менеджерів. Конкурентоздатність менеджерів розуміється в роботі як система психологічних характеристик, яка забезпечує швидку адаптацію менеджера до менеджерської діяльності, його здатність виконувати цю діяльність на найвищому рівні професіоналізму, а також готовність започатковувати й реалізовувати нові, оригінальні, перспективні напрямки діяльності і розвитку організації та мобілізовувати персонал організації на їх виконання, створюючи при цьому необхідні умови для задоволення потреб як організації, так і персоналу.

У роботі наголошено, що важливу роль у формуванні конкурентоздатності менеджерів відіграє студентський вік, в якому відбувається активний процес професійного становлення та розвитку особистості. На основі аналізу літератури та власного теоретичного аналізу проблеми побудовано структуру конкурентоздатності майбутніх менеджерів, яку слід формувати у вищому навчальному закладі. Наголошено, що дана структура включає дві групи психологічних характеристик: а) загальні; б) спеціальні. До групи загальних психологічних характеристик, які забезпечують ефективність менеджерської діяльності (як виду професійної діяльності), належать: а) загальні інтелектуальні здібності (високий рівень розвитку: уваги, словникового запасу, логічності, кмітливості, просторового мислення, стратегій поведінки); б) регулятивні якості (високий рівень інтернальності – як загальної, так і в окремих сферах життєдіяльності – в сфері досягнень, невдач, сімейних стосунків, ділових та міжособистісних стосунків, сфері здоров’я); в) вольові якості (високий рівень сили волі). До групи спеціальних характеристик, які забезпечують ефективність безпосередньо менеджерської діяльності, належать: а) професійна спрямованість (гармонійне поєднання особистісної, колективної та ділової спрямованості); б) спеціальні здібності (високо розвинуті організаторські та комунікативні здібності); в) лідерські якості (високий рівень розвитку в усіх сферах – діловій (формальній), неформальній та емоційній).

Підкреслено, що формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі передбачає реалізацію таких психологічних умов: а) актуалізацію у майбутніх менеджерів потреби у розвитку конкурентоздатності; б) засвоєння теоретичних знань з проблеми психології конкурентоздатності особистості та конкурентоздатності менеджерів; в) розвиток основних структурних компонентів конкурентоздатності менеджерів; г) формування умінь та навичок, необхідних для діяльності конкурентноздатного менеджера тощо.

Зазначені теоретико-методологічні підходи до розуміння сутності конкурентоздатності майбутніх менеджерів та соціально-психологічних умов їх формування були реалізовані на подальших етапах емпіричного дослідження.

У другому розділі “Емпіричне дослідження рівня розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів” викладається загальна стратегія експериментального дослідження, обґрунтовується система методичних прийомів та діагностичних методик, аналізуються рівні та динаміка розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів та соціально-психологічні чинники, які впливають на її розвиток.

Констатуючий етап дослідження проводився у три етапи.

Перший етап був спрямований на вивчення та динаміки розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів в процесі навчання у вищому навчальному закладі і включав такі три підетапи: а) аналіз та динаміки розвитку основних структурних компонентів конкурентоздатності майбутніх менеджерів 1-4 курсів; б) визначення рівня розвитку узагальнюючих показників основних структурних компонентів конкурентоздатності майбутніх менеджерів (загалом по факультету, де готують менеджерів); в) визначення рівня розвитку узагальнюючого показника конкурентоздатності майбутніх менеджерів (загалом по факультету, де готують менеджерів).

Дослідження рівнів розвитку основних структурних компонентів конкурентоздатності майбутніх менеджерів (загальні інтелектуальні здібності, регулятивні якості, вольові якості, професійна спрямованість, комунікативні та організаторські здібності, лідерські якості) показало, що більшість опитаних майбутніх менеджерів має низький і середній рівні їх розвитку. Це призводить до певної диспропорції у розвитку основних структурних компонентів конкурентоздатності, що знаходить вияв: а) у переважанні особистісної спрямованості над діловою; б) у недостатній логічності та кмітливості; в) у переважанні екстернального локусу контролю над інтернальним; г) у недостатньому рівні розвитку волі; д) у недостатньому рівні розвитку лідерських якостей.

Порівняльний аналіз розвитку основних структурних компонентів конкурентоздатності студентів протягом навчання на перших-четвертих курсах показав, що у процесі навчання у вищій школі не спостерігається позитивної динаміки у розвитку цих компонентів, окрім інтелектуального розвитку.

Аналіз рівня розвитку узагальнюючих показників основних структурних компонентів конкурентоздатності майбутніх менеджерів показав, що спостерігається певна диспропорція у їх розвитку, відсутність системності. Це виявляється в тому, що на фоні досить високого рівня організаторських та комунікативних здібностей студентів спостерігається недостатній рівень розвитку професійної спрямованості, а також сили волі, загальної інтернальності та інтелектуального розвитку.

Аналіз рівнів розвитку узагальнюючого показника конкурентоздатності загалом по факультету показав, що високий рівень конкурентоздатності має незначна частина опитаних майбутніх менеджерів (лише 5 %). Ці студенти мають високий рівень таких складових конкурентоздатності: 1) загальних показників забезпечення ефективності професійної діяльності: а) загальних інтелектуальних здібностей (у них на високому рівні знаходяться показники уваги, словникового запасу, логічності, кмітливості, просторового мислення, стратегій поведінки); б) регулятивних якостей (представлено високий рівень розвитку загальної інтернальності загалом та в різних сферах життєдіяльності – в сфері досягнень, невдач, сімейних стосунків, ділових та міжособистісних стосунках, сфері здоров’я); в) вольових якостей (представлено високий рівень сили волі); 2) специфічних показників забезпечення ефективності діяльності безпосередньо менеджерської діяльності: а) професійної спрямованості (гармонійно поєднують високий рівень особистісної, колективної та ділової спрямованості); б) спеціальних здібностей (високо розвинуті організаторські та комунікативні здібності); в) лідерських якостей (представлено високий рівень їх розвитку в усіх сферах - діловій, неформальній та емоційній).

Середній рівень конкурентоздатності має переважна кількість (74%) майбутніх менеджерів. Для них характерні середній рівень розвитку як загальних, так і специфічних показників забезпечення ефективності менеджерської діяльності. Тобто, можна говорити про те, що належним чином розвинуті професійні якості перебувають у зоні найближчого розвитку, а це означає, що цілеспрямована робота на факультеті може підштовхнути їх розвиток та забезпечити достатній рівень розвитку конкурентоздатності.

Низький рівень розвитку конкурентоздатності було виявлено в однієї п’ятої студентів (21%). Студенти цієї групи мають низькі значення усіх узагальнюючих показників основних структурних компонентів конкурентоздатності і потребують особливої уваги з боку професорського-викладацького складу.

Другий етап констатуючого дослідження був спрямований на виявлення того, які чинники впливають на рівень конкурентоздатності майбутніх менеджерів. Це з’ясовувалось, зокрема, щодо: а) спеціальності фахівців у процесі навчання у вищому навчальному закладі; б) курсу навчання у вищому навчальному закладі; в) статі майбутніх фахівців.

В результаті використання критерію “хі-квадрат” було виявлено статистично значущі відмінності у рівні розвитку конкурентоздатності у різних категорій фахівців (р<0,05). Це знайшло відображення в таких виявах: а) студенти-менеджери за узагальнюючим показником конкурентоздатності загалом по факультету займають проміжне (друге) місце між студентами-математиками (перше місце) та студентами-біологами (третє місце); б) студенти-менеджери мають свої певні сильні сторони (дещо вищі показники рівня розвитку організаторських здібностей, загального рівня інтернальності, інтернальності досягнень та інтегральності міжособистісних стосунків, порівняно із студентами інших спеціальностей тощо) та деякі слабкі сторони (дещо нижчі показники рівня розвитку логічності, кмітливості, порівняно із студентами інших факультетів).

Разом з тим, вивчення узагальнюючого показника конкурентоздатності у студентів різних факультетів загалом показало, що у процесі підготовки студентів інших спеціальностей спостерігаються такі ж самі тенденції, що і при підготовці майбутніх менеджерів - лише незначна частина студентів мають високий рівень конкурентоздатності. Такий рівень зафіксовано лише у 1,9% студентів-біологів та 16,3 % студентів-математиків.

Дослідження не виявило статистично значущих відмінностей між майбутніми менеджерами різної статі за узагальнюючим показником конкурентоздатності, що свідчить про те, що як дівчата, так і юнаки, здатні бути конкурентоздатними в своїй професійній діяльності.

Загалом було констатовано, що досить значна частина опитаних не є в достатній мірі конкурентоздатними майбутніми менеджерами, і це є досить проблемним питанням в процесі їх професійного становлення у вищому навчальному закладі. Відповідно, було зроблено висновок про необхідність застосування в процесі професійної підготовки у вищому навчальному закладі спеціальних навчальних курсів та методів навчання для підвищення рівня конкурентоздатності майбутніх менеджерів.

У третьому розділі “Особливості формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів в умовах вищого навчального закладу” наведено загальну стратегію формуючого експерименту, розкрито зміст і структуру навчальної програми “Психологія формування конкурентоздатності особистості (на матеріалі підготовки майбутніх менеджерів організацій)”, аналізуються дані експериментального впровадження програми.

Спираючись на підходи таких вчених, як: О.І.Бондарчук, Л.М.Карамушка, Н.Л.Коломінський, В.В.Третьяченко, О.А.Філь, а також враховуючи результати констатуючого етапу дослідження, було розроблено навчальну програму “Психологія формування конкурентоздатної особистості”.

Формуючий експеримент з використанням цієї програми проводився впродовж одного семестру 2003-2004 навчального року на третьому курсі факультету соціології і управління Запорізького національного університету. Для його проведення із числа майбутніх менеджерів, які брали участь у констатуючій частині дослідження, були створені експериментальна та контрольна групи (по 30 осіб). Одна група студентів третього курсу виступала як експериментальна, інша – як контрольна.

Обидві групи студентів мали приблизно однакові соціально-професійні характеристики: навчалися на одному курсі, мали однакову спеціальність, навчалися на одному факультеті зазначеного вищого навчального закладу тощо; серед студентів переважну більшість становили жінки.

Студенти експериментальної та контрольної групи навчались за однаковим навчальним планом, але в навчання студентів експериментальної групи було додатково включено навчальний курс “Психологія формування конкурентоздатної особистості”.

Для проведення діагностичних зрізів, які були зроблені до початку та після завершення формуючого експерименту, використовувався такий самий комплекс діагностичних методик, як в констатуючому експерименті. При проведенні діагностичних зрізів в експериментальній та контрольній групах застосовувалися такі критерії: 1) визначення рівнів розвитку основних структурних компонентів конкурентоздатності майбутніх менеджерів; 2) визначення рівня розвитку узагальнюючого показника конкурентоздатності (загалом по факультету).

Для проведення психолого-педагогічного експерименту нами була розроблена програма формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів, в основу якої було покладено підхід, розроблений в лабораторії організаційної психології Інституту психології імені Г. С. Костюка щодо психологічної підготовки менеджерів. Організаційно реалізація цієї програми передбачала розробку та включення в навчальний план підготовки майбутніх менеджерів спеціального навчального курсу “Психологія формування конкурентоздатної особистості” (на матеріалі підготовки майбутніх менеджерів організацій). Основна мета навчального курсу полягала у засвоєнні студентами основних психологічних закономірностей формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів. Основні завдання навчального курсу полягали в тому, щоб: а) актуалізувати у майбутніх менеджерів потребу у розвитку конкурентоздатності; б) забезпечити засвоєння теоретичних знань з проблеми психології конкурентоздатності особистості та конкурентоздатності менеджерів; в) сприяти розвитку основних структурних компонентів конкурентоздатності менеджерів; г) сформувати уміння та навички, необхідні для діяльності конкурентоздатних менеджерів.

Загальними принципами описуваної програми були: системність, особистісний підхід, комплексність використання методичних засобів та організаційних прийомів, організація умов для активізації та гуманізації професійного спілкування і взаємодії учасників тощо.

Реалізація програми формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів передбачала, насамперед, розробку змісту соціально-психологічної підготовки майбутніх менеджерів. Зміст навчального матеріалу включав розгляд таких основних питань (відображених в трьох розділах програми): 1) Теоретико-методологічні основи вивчення конкурентоздатності менеджерів організацій. 2) Аналіз основних тенденцій розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі. 3) Особливості формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі.

Програма курсу передбачала послідовний аналіз одинадцяти тем: 1) “Сутність конкуренції та основні підходи до її вивчення”. 2) “Особливості конкурентоcпроможності об’єкта та конкурентоздатності суб’єкта”. 3) “Психологічні особливості конкурентоздатності менеджерів організацій”. 4) “Психологічні особливості студентського віку”. 5) “Розвиток конкурентоздатності як важливий напрямок підготовки менеджерів у вищому навчальному закладі”. 6) “Зміст та структура конкурентоздатності майбутніх менеджерів”. 7) “Роль психологічної діагностики у вивченні рівня конкурентоздатності майбутніх менеджерів”. 8) “Основні тенденції в рівні розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі”. 9) “Психологічні чинники, що впливають на рівень розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів”. 10) “Соціально-психологічні умови формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі”. 11) “Основні форми реалізації програми формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у вищому навчальному закладі”.

Було визначено такі форми навчання: 1) проблемні лекції; 2) психологічні практикуми; 3) проблемні семінарські заняття та практичні заняття, на яких використовувалися: а) групові дискусії; б) аналіз управлінських ситуацій; в) рольові ігри; г) соціально-психологічні тренінги; д) індивідуальні творчі завдання тощо.

Так, на проблемних лекціях викладався теоретичний матеріал (основні поняття теми, принципи, підходи тощо), який містив аналіз: психологічних аспектів конкурентоздатності; моделей конкурентоздатної особистості, конкурентоздатного менеджера та майбутнього конкурентоздатного менеджера; сутність управлінської діяльності та основні закономірності управлінської діяльності конкурентоздатних менеджерів; умови формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів; об’єктивні і суб’єктивні чинники, що впливають на рівень конкурентоздатності майбутніх менеджерів тощо.

Психологічні практикуми були спрямовані на забезпечення пізнання майбутніми менеджерами своїх індивідуально-психологічних особливостей, пов’язаних із складовими конкурентоздатності (професійною спрямованістю, інтелектуальним розвитком, комунікативними й організаторськими здібностями, загальною інтернальністю та інтернальністю в різних соціальних сферах, силою волі, лідерськими якостями тощо). У ході проведення практикуму була здійснена оцінка та аналіз кожним студентом власного рівня розвитку психологічних показників конкурентоздатності майбутніх менеджерів за діагностичними методиками. Це давало можливість майбутнім менеджерам: а) звернути увагу на свої сильні та слабкі сторони; б) визначити свій індивідуальний профіль; в) здійснити програму дій по самовдосконаленню.

У процесі проведення проблемних семінарських та практичних занять майбутнім менеджерам пропонувалося проблемні завдання, спрямовані на формування умінь та навичок самостійно працювати з психолого-управлінською літературою, виділяти основні підходи до вивчення проблеми конкуренції та конкурентоздатності фахівців, обґрунтовувати інноваційні підходи до діяльності менеджерів організацій, сформувати вміння та навички вирішувати управлінські проблеми в умовах конкурентної взаємодії тощо. Особлива увага при цьому була приділена розробці майбутніми менеджерами індивідуальної програми розвитку конкурентоздатності, яка включала аналіз таких питань: 1) аналіз змісту “ідеального” профілю конкурентоздатності менеджера; 2) визначення майбутніми менеджерами власного індивідуального профілю конкурентоздатності; 3) зіставлення власного індивідуального профілю конкурентоздатності з “ідеальним” профілем конкурентоздатного менеджера та визначення основних “проблемних зон”; 4) вивчення основних “проблемних зон” у власному індивідуальному профілю конкурентоздатності; 5) розробка власної індивідуальної програми розвитку конкурентоздатності як майбутнього фахівця-менеджера тощо.

Експериментальне впровадження навчального курсу “Психологія формування конкурентноздатної особистості” виявило статистично значущі відмінності між студентами експериментальної та контрольної групи.

Порівняльний аналіз результатів діагностичних зрізів - до формуючого експерименту та після формуючого експерименту в експериментальній групі та контрольній групах, які стосуються рівня розвитку узагальнюючого показника конкурентоздатності, показав, що між ними існують статистично значущі відмінності (за критерієм “хі-квадрат”, р<0,01).

Як видно із рис. , в експериментальній групі в результаті формуючого експерименту відбулися такі позитивні зміни стосовно розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів: значно знизилася кількість студентів, які мали низький рівень узагальнюючого показника конкурентоздатності - із 50,0% до 13,3%; дещо збільшилася кількість студентів, які мають середній рівень узагальнюючого показника конкурентоздатності - із 43,3% до 46,7%, та значно збільшилася кількість студентів із високим рівнем узагальнюючого показника конкурентоздатності - із 6,7% до 40,0%.

У той же час, в контрольній групі відбулися деякі зміни в розвитку узагальнюючого показника конкурентоздатності, але вони не є статистично значущими. Так, серед студентів контрольної групи відбулися певні зміни, які відображають такі тенденції: деяке зменшення кількості студентів із низьким рівнем узагальнюючого показника конкурентоздатності - із 46,7 до 36,7%, деяке збільшення числа студентів із середнім рівнем узагальнюючого показника конкурентоздатності - із 43,3% до 53,3% і практично не збільшилася кількість студентів із високим рівнем конкурентоздатності (10,0% таких студентів спостерігалося до початку формуючого експерименту та 10,0% спостерігалося після закінчення формуючого експерименту).

А Б

Рис.1. Рівні розвитку узагальнюючого показника конкурентоздатності студентів експериментальної та контрольної групи: А – до формуючого експерименту; Б – після формуючого експерименту

Загалом можна зробити висновок про те, що розроблена нами програма формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів, яка використовувалася в експериментальній групі, реально сприяла підвищенню рівня конкурентоздатності студентів (як узагальнюючого показника конкурентоздатності, так і показників більшості окремих структурних компонентів конкурентоздатності).

У процесі розв’язання завдань дисертаційного дослідження ми дійшли наступних висновків:

1. Конкурентоздатність менеджера – це система психологічних характеристик, яка забезпечує швидку адаптацію менеджера до менеджерської діяльності, його здатність виконувати цю діяльність на високому рівні професіоналізму, а також готовність започаткувати та реалізовувати нові, оригінальні, перспективні напрямки діяльності і розвитку організації та мобілізовувати персонал організації на їх виконання, створюючи при цьому необхідні умови для задоволення потреб як організації, так і персоналу.

2. Структура конкурентоздатності майбутніх менеджерів, включає дві групи психологічних характеристик: 1) загальні; 2) спеціальні. До групи загальних психологічних характеристик, які забезпечують ефективність менеджерської діяльності (як виду професійної діяльності), належать: а) загальні інтелектуальні здібності (високий рівень розвитку: уваги, словникового запасу, логічності, кмітливості; просторового мислення; стратегій поведінки); б) регулятивні якості (високий рівень загальної інтернальності та інтернальності в різних сферах життєдіяльності – у сфері досягнень, невдач, сімейних стосунків, ділових та міжособистісних стосунків, сфері здоров’я); в) вольові якості (високий рівень сили волі). До групи спеціальних характеристик, які забезпечують ефективність безпосередньо менеджерської діяльності, належать: а) професійна спрямованість (гармонійне поєднання особистісної, колективної та ділової спрямованості); б) спеціальні здібності (високо розвинуті організаторські та комунікативні здібності); в) лідерські якості (високий рівень розвитку в усіх сферах – діловій (формальній), неформальній та емоційній).

3. Дослідження рівнів розвитку основних структурних компонентів конкурентоздатності майбутніх менеджерів в процесі констатуючого експерименту показало, що більшість опитаних майбутніх менеджерів має низький або середній рівні їх розвитку. Це знаходить вияв у диспропорції розвитку основних структурних компонентів конкурентоздатності: а) у переважанні особистісної спрямованості над діловою; б) у недостатній логічності та кмітливості; в) у переважанні екстернального локусу контролю над інтернальним; г) у недостатньому рівні розвитку сили волі; д) у недостатньому рівні розвитку лідерських якостей.

4. Порівняльний аналіз розвитку основних структурних компонентів конкурентоздатності студентів протягом навчання на перших-четвертих курсах показав, що у процесі навчання у вищій школі не спостерігається позитивної динаміки у розвитку цих компонентів, окрім інтелектуального розвитку.

5. Дослідження взаємозв’язку між спеціальністю майбутніх фахівців на рівнем їх конкурентоздатності виявило статистично значущі відмінності між різними категоріями фахівців. Це знайшло відображення в таких виявах: а) студенти-менеджери за узагальнюючим показником конкурентоздатності загалом по факультету займають проміжне (друге) місце між студентами-математиками (перше місце) та студентами-біологами (третє місце); б) студенти-менеджери мають свої певні сильні сторони (дещо вищі показники рівня розвитку організаторських здібностей, загального рівня інтернальності, інтернальності досягнень та інтегральності міжособистісних стосунків, порівняно із студентами інших спеціальностей тощо) та деякі слабкі сторони (дещо нижчі показники рівня розвитку логічності, кмітливості, порівняно із студентами інших факультетів).

6. Разом з тим, вивчення узагальнюючого показника конкурентноздатності у студентів різних факультетів показало, що у процесі підготовки студентів інших спеціальностей спостерігаються такі ж самі тенденції, що і при підготовці майбутніх менеджерів - лише незначна частина студентів мають високий рівень конкурентоздатності. Такий рівень зафіксовано лише у 1,9% студентів-біологів та 16,3 % студентів-математиків.

7. Дослідження не виявило статистично значущих відмінностей між майбутніми менеджерами різної статі за узагальнюючим показником конкурентоздатності загалом по факультету, що свідчить про те, що як дівчата, так і юнаки, здатні бути конкурентоздатними в своїй професійній діяльності.

8. Результати формуючого експерименту підтвердили висунуту на початку експерименту гіпотезу і дали можливість зробити висновок про те, що до основних умов формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у процесі навчання у вищому навчальному закладів можна віднести: а) визначення змiсту соціально-психологічної пiдготовки майбутніх фахівців з проблеми конкурентоздатності менеджерів (спрямованої на розкриття сутності конкурентоздатності та основних її елементів); б) моделювання управлінських ситуацій, які виникають в діяльності менеджерів в умовах конкуренції; в) включення студентів в активну пізнавальну діяльність та міжособистісну взаємодію в процесі розв’язання управлінських ситуацій; г) розробку індивідуальних програм розвитку конкурентоздатності.

Проведене дослідження відкриває перспективи подальшої розробки та вивчення проблеми формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів. До перспективних напрямків дослідження даної проблеми можна віднести: психологічні особливості розвитку конкурентоздатності менеджерів в процесі їх адаптації в організації; порівняльний аналіз ефективності професійної діяльності та здійснення професійної кар’єри конкурентоздатними та неконкурентоздатними менеджерами тощо.

Основний зміст дисертаційного дослідження відображений у таких публікаціях автора:

а) Навчальна програма:

1. Хапілова В.П. Психологія формування конкурентоздатної особистості (на матеріалі підготовки майбутніх менеджерів): Програма лекційного курсу і плани семінарських занять для підготовки майбутніх менеджерів організацій / За наук. ред. Л.М.Карамушки.-К.: Міленіум, 2005.-30 с.

б) Статті у наукових фахових виданнях, включених до списку ВАК України:

1. Хапілова В. П. Методологические проблемы оценки конкурентоспособности будущего специалиста в системе высшего образования // Міжвузівський зб. наук. пр. “Соціальні технології”. – Випуск 16. – К.: Київський націон. ун-т ім. Т. Шевченка, 2002. – С. 134-138.

2. Хапілова В.П. Управлінські характеристики конкурентоздатної особистості менеджера як чинник ефективного управління сучасними організаціями // Актуальні проблеми психології. Том. 1: Соціальна психологія. Психологія управління. Організаційна психологія: Зб. наук. пр. Інституту психології ім. Г.С.Костюка АПН України – К.: Міленіум, 2003. – Ч.10. – С.137-143.

3. Хапілова В.П. Психологічні особливості розвитку конкурентоздатності майбутніх менеджерів // Актуальні проблеми психології. Том. 1.: Соціальна психологія. Психологія управління. Організаційна психологія: Зб. наук. пр. Інституту психології ім. Г.С.Костюка АПН України – К.: Міленіум, 2004. – Ч.13. – С.144-152.

4. Хапілова В. П. Соціально-психологічні умови формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів // Актуальні проблеми психології. Том. 1.: Соціальна психологія. Психологія управління. Організаційна психологія.: Зб. наук. пр. Інституту психології ім. Г. С. Костюка АПН України. – К.: Міленіум, 2005. – Ч.16. – С. 89-94.

в) Статті у не фахових виданнях та тези доповідей на наукових конгресах, конференціях і семінарах:

1. Хапилова В. П. Формирование конкурентоспособной личности будущего специалиста в высшем учебном заведении // Матеріали Міжнар. наук. конф., присвяченої 35-річчю наукової та педагогічної діяльності академіка С. Д. Максименка “Теоретико-методологічні проблеми генетичної психології” (17-18 грудня 2001р.). – К.: Міленіум. – 2002. – С. 386-390.

2. Хапилова В. П. Психологический аспект оценки конкурентоспособности будущего специалиста // Матеріали міжрег. наук. семінару “Конструктивна психологія і професіоналізація особистості” (21-22 лютого 2002р.) – Луцьк: “Вежа” Волинський держ. ун-т ім. Л. Українки, 2002. – С. 143-146.

3. Хапілова В. П. Комунікативні та організаторські здібності як інтегративні якості конкурентоздатної особистості майбутнього фахівця // Материалы ІХ Междунар. научно-метод. конф. “Актуальные вопросы совершенствования подготовки конкурентоспособных специалистов в новых социально-экономических условиях” (18-20 сентября 2002г.). – Севастополь: ”СевНТУ”, 2002. – С. 196-198.

4. Хапілова В.П. Конкурентоздатність особистості як предмет психологічного дослідження // Психологічний вісник: Зб наук. праць Інституту психології ім. Г.С.Костюка АПН України / За ред. С.Д.Максименка. - Ніжинський держ. пед. ун-т ім. М.Гоголя, 2003.- Випуск 1.- С.144-148.

5. Хапілова В.П. Розвиток вольових якостей особистості як процес становлення професіонала // Збірник матеріалів VІ Костюківських читань (28-29 січня 2003р.). – К.: Міленіум, 2003. – Т.1. – С.280-284.

6. Хапілова В. П. Психологічні особливості професійної підготовки майбутніх фахівців-менеджерів у системі вищої освіти // Матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. “Філософські, культурологічні, релігієзнавчі аспекти осмислення сучасного світу та їх науково-методичне значення” (24-25 жовтня 2002р.).: Зб. наук. пр. з гуман. наук. – Запоріжжя: Запорізька державна інженерна академія, 2003. – С. 170-174.

7. Hapilova V. Gender effects on competitive ability of management student // ХІІ. European Congress of Work and Organization Psichology. – Istanbul-Turkey (May 12-15, 2005).

АНОТАЦІЯ

Хапілова В.П. Соціально-психологічні умови формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів.– Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.05 – соціальна психологія; психологія соціальної роботи. – Інститут психології ім. Г.С.Костюка АПН України. – Київ, 2006.

Дисертацію присвячено аналізу соціально-психологічних умов формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів. Робота містить теоретичне обґрунтування, методичні засади та результати емпіричного дослідження з проблеми формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів.

Розкрито сутність конкурентоздатності особистості й, зокрема, конкурентоздатності менеджерів. Проаналізовано структуру конкурентоздатності майбутніх менеджерів, яка включає: 1) загальні психологічні характеристики, які забезпечують ефективність менеджерської діяльності (як виду професійної діяльності); 2) спеціальні психологічні характеристики, які забезпечують ефективність безпосередньо менеджерської діяльності.

Виявлено низький рівень конкурентоздатності майбутніх менеджерів та відсутність динаміки її розвитку протягом навчання у вищому навчальному закладі. Зафіксовано певну диспропорцію у розвитку основних структурних компонентів конкурентоздатності.

Обгрунтовано, що до основних умов формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів у процесі навчання у вищому навчальному закладів належать: а) визначення змiсту соціально-психологічної пiдготовки майбутніх фахівців з проблеми конкурентоздатності менеджерів (спрямованої на розкриття сутності конкурентоздатності та основних її елементів); б) моделювання управлінських ситуацій, які виникають в діяльності менеджерів в умовах конкуренції; в) включення студентів в активну пізнавальну діяльність та міжособистісну взаємодію в процесі розв’язання управлінських ситуацій; г) розробка індивідуальних програм розвитку конкурентоздатності.

Ключові слова: конкурентоздатність особистості; конкурентоздатність майбутніх менеджерів; структура конкурентоздатності майбутніх менеджерів; соціально-психологічні умови формування конкурентоздатності майбутніх менеджерів.

АННОТАЦИЯ

Хапилова В.П. Социально-психологические условия формирования конкурентоспособности будущих менеджеров. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата психологических наук по специальности


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДЕРЖАВНІ ЦІННІ ПАПЕРИ ЯК ОБ’ЄКТИ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ - Автореферат - 27 Стр.
СПОСОБИ ДОБОРУ КЛОНІВ КАРТОПЛІ ТА ЇХ ЕФЕКТИВНІСТЬ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 25 Стр.
ЛАНДШАФТОЗНАВЧЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИРІШЕНЬ ЛОКАЛЬНИХ ГЕОЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ (НА ПРИКЛАДІ БОЯРСЬКОГО ПРИРОДНО- ГОСПОДАРСЬКОГО ПІДРАЙОНУ) - Автореферат - 26 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ТА ПРОДУКТІВ ЙОГО ПЕРЕРОБКИ - Автореферат - 30 Стр.
Формування фазового складу, структури та властивостей квазікристалічних сплавІВ системи Al-Cu-Fe при реакційній дифузії галіЮ - Автореферат - 28 Стр.
ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ КОСМЕТИЧНИХ ДЕФЕКТІВ ГОЛОВИ, ТУЛУБА, КІНЦІВОК З ВИКОРИСТАННЯМ ОПОРНИХ ТА ФІКСАЦІЙНИХ СИСТЕМ М’ЯКИХ ТКАНИН - Автореферат - 41 Стр.
РОЗВИТОК ХУДОЖНЬОГО СПРИЙМАННЯ ЕПІЧНОГО ТВОРУ СТУДЕНТАМИ ФІЛОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ - Автореферат - 24 Стр.