У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Ільків Лілія Анатоліївна

УДК 631 162: 657.6: 637

ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ВИРОБНИЦТВА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОЇ ПРОДУКЦІЇ СКОТАРСТВА

08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному аграрному університеті Кабінету міністрів України

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Кірейцев Григорій Герасимович,

Національний аграрний університет, професор

кафедри бухгалтерського обліку і аудиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України,

академік УААН

Саблук Петро Трохимович,

Національний Науковий Центр “Інститут

аграрної економіки” УААН, директор

кандидат економічних наук

Савченко Наталія Миколаївна,

Державний агроекологічний університет,

старший викладач кафедри бухгалтерського обліку

Провідна установа – Державна академія статистики, обліку та аудиту

Державного комітету статистики України,

кафедра бухгалтерського обліку, м. Київ

Захист відбудеться “26” жовтня 2006 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.004.01 у Національному аграрному університеті за адресою: 03041, м. Київ-41, вул. Героїв оборони, 15, навчальний корпус 3, аудиторія 65

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного аграрного університету за адресою: 03041, м. Київ-41, вул. Героїв оборони, 13, навчальний корпус 4, к. 28.

Автореферат розісланий “24” вересня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Балановська Т.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Важливою сучасною проблемою агропродовольчого виробництва України є його нарощування з майбутнім забезпеченням сталих оптимальних параметрів одержання необхідної продукції, насичення нею ринку та забезпечення високої конкурентної позиції підприємств і окремих галузей.

Найважливішою галуззю продуктивного тваринництва України є скотарство, яке постачає незамінні продукти харчування і цінну сировину для харчової і переробної промисловості. Вже кілька років скотарство нашої країни перебуває в кризовому стані. Обсяги виробництва продукції та чисельність поголів’я тварин скорочуються, на недостатньому рівні залишається його продуктивність, підприємства мають від галузі значні збитки. Цілком зрозуміло, що кризові явища в галузі спричинені насамперед системною кризою всієї економіки країни. На кризовий стан скотарства в нашій країні впливають як загальні економічні чинники, так і внутрішньогалузеві. Однією з ознак галузевої кризи є зменшення питомої ваги великих господарств товарного типу.

Вивченню проблем розвитку скотарства в нашій країні присвячено немало наукових досліджень: А. Г. Бабенко, В. М. Барановський, Н. О. Бей, З. П. Березівський, Т. П. Бобрушко,
А. І. Вертійчук, В. С. Дієсперов, В. П. Пабат та інші. Однак соціально-економічні умови функціонування галузі постійно змінюються. Потребують в цьому зв’язку наукового осмислення нові тенденції її розвитку. Успішність функціонування галузі скотарства знаходиться в прямій залежності від ряду факторів: стану генофонду популяції худоби; рівня годівлі тварин; людського фактора та ін. В свою чергу на вище вказані фактори мають вплив: організаційно-економічний механізм галузі; фінансовий стан галузі; системи організації і оплати праці; стан інфраструктури галузі; ціноутворення і можливості збуту продукції (маркетинг); кон’юнктура ринку тощо.

Важлива роль у вирішенні проблеми ефективності виробництва і продажу продукції скотарства належить бухгалтерському обліку та економічному контролю, адже саме вони надають необхідну інформацію для прийняття ефективних стратегічних та оперативних управлінських рішень.

Загальні проблеми обліку і контролю витрат та калькуляції собівартості виробництва продукції досліджувались багатьма економістами. Значну увагу їм приділили у своїх працях
І. А. Белебеха, І. М. Бєлий, М. Т. Білуха, Ф. Ф. Бутинець, О. П. Завитій, М. М. Коцупатрий,
В. Г. Линник, П. Т. Саблук, Н. М. Савченко, В. В. Сопко, Л. К. Сук, М. Г. Чумаченко та інші. Проблемам обліку та контролю виробництва продукції скотарства та підвищення її конкуренто-спроможності присвячена низка робіт науковців: Н.О. Бея, З.П. Березівського, М.Ф. Огійчука,
А. Я. Важова, В. В. Гливенко, Т. В. Дядик, В. Б. Моссаковського, Т. О. Мулик та інших вчених.

Проте система формування та розвитку конкурентоспроможного виробництва продукції скотарства за допомогою таких важелів як облік та контроль досі не налагоджена і потребує поглибленого вивчення та подальших наукових розробок.

На сучасному етапі становлення сільськогосподарських підприємств особливої уваги потребують питання організації технологічних процесів виробництва продукції скотарства, зниження собівартості, а також кваліфікованого підходу до вирішення всіх організаційно-господарських завдань. Недостатня увага при організації обліку приділяється питанням його автоматизації. Інтеграція технічних засобів обробки і передачі економічної інформації дасть змогу вийти на новий рівень організації бухгалтерського обліку, значно підвищити його оптимальність, аналітичність та ефективність контролю.

Важливість і необхідність підвищення наукового рівня організації та методики обліку і контролю виробництва продукції скотарства відповідно до сучасних умов господарювання обумовили вибір теми дисертаційної роботи, мету, задачі та головні напрямки дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою частиною науково-дослідних робіт Національного аграрного університету і пов’язана з темою “Розробка концепції аналітичного менеджменту аграрного сектору України в контексті євроінтеграції” (номер державної реєстрації 0104U004356). У межах наукової теми автором виконані дослідження, пов’язані з удосконаленням методики обліку та контролю виробництва продукції скотарства, а саме: обґрунтовано об’єкти обліку витрат і виходу продукції у скотарстві; розроблено систему заходів підвищення дійовості обліково-контрольної функції управління виробництвом конкурентоспроможної продукції скотарства.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування теоретичних положень та практичних рекомендацій з удосконалення обліку і контролю виробництва високоякісної, з низькою собівартістю продукції скотарства.

У відповідності з поставленою метою визначені задачі дослідження:

- розкрити та доповнити теоретичні і методичні основи економічного механізму формування витрат виробництва;

- уточнити об’єкти обліку витрат і виходу продукції у скотарстві та обґрунтувати їх параметри;

- на основі вивчення діючих класифікацій удосконалити модель класифікації витрат у скотарстві;

- уточнити технологічні та організаційні особливості виробництва продукції скотарства, оцінити їх вплив на побудову обліку та контролю в галузі;

- на основі дослідження теоретико-методологічного аспекту контролю якості сільськогосподарської продукції виявити існуючі проблеми контролю якості продукції скотарства та запропонувати заходи щодо їх вирішення;

- удосконалити облік і контроль виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства з використанням переваг комп’ютерних технологій.

Об’єктом дослідження є процедури та прийоми відображення діяльності сільськогосподарських підприємств з виробництва продукції скотарства.

Предметом дослідження є теоретичні, методологічні і прикладні питання пов’язані з обліком та контролем виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства.

Методи дослідження. Досягнення поставленої мети зумовило використання системи методів дослідження, що застосовуються при вивченні соціально-економічних процесів і явищ, а саме: методи наукового узагальнення (при уточненні сутності поняття “вартість”, “витрати”, “собівартість”), діалектичний метод, графічний метод (при визначенні головних тенденцій зміни показника собівартості досліджуваних підприємств), методи індукції (при дослідженні процесу обліку і контролю витрат і виходу продукції) та дедукції (при теоретичному осмисленні проблеми), порівняння (при дослідженні стану скотарства та конкурентоспроможності його продукції), класифікації, наукової абстракції, системного та комплексного аналізу (при розробці системи заходів підвищення дійовості обліково-контрольної функції управління виробництвом конкурентоспроможної продукції скотарства).

Теоретичною та методологічною основою дисертаційної роботи є праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем бухгалтерського обліку і контролю виробництва продукції скотарства, законодавчі та нормативно-правові акти з питань регулювання виробництва, якості продукції сільського господарства, інформація науково-практичних конференцій. У процесі дослідження використовувались матеріали Державного комітету статистики України, Управління ветеринарної медицини в Київській області, дані обліку і статистичної звітності НДГ “Ворзель”, СТОВ “Кодаки”, СВК “Деснянський” Київської області, матеріали особистих спостережень автора.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукові результати, що одержані автором і виносяться на захист, полягають в теоретико-методичному обґрунтуванні та вирішенні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням обліку і підвищенням ефективності контролю виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства. Основні положення, що складають наукову новизну і виносяться на захист, полягають в наступному:

вперше:

- виділено окремим поняттям “бухгалтерський контроль якості продукції”, що дасть змогу прискорити вирішення питань раціоналізації організаційних форм контролю якості сільськогосподарської продукції (С. 10);

- обґрунтовано систему заходів підвищення дійовості обліково-контрольної функції управління виробництвом конкурентоспроможної продукції скотарства, що дозволить підприємствам обґрунтовано приймати рішення щодо поліпшення якості продукції, а отже, дасть можливість реалізувати більшу кількість продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках та відповідно підвищити ефективність виробництва (С. 11);

удосконалено:

- класифікацію витрат на виробництво продукції скотарства за калькуляційними статтями із врахуванням особливостей галузі, які обумовлюють виділення певних ознак класифікації і груп витрат, що сприятиме підвищенню ефективності обліку (С. 6);

- напрямки обліку та контролю виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства із застосуванням комп’ютерних технологій. У зв’язку з цим запропоновано автоматизувати облік безпосередньо у виробничих підрозділах, що дасть змогу внутрішнім користувачам отримувати оперативну інформацію, дозволить чітко розподіляти витрати між окремими об’єктами обліку та сприятиме розширенню можливостей аналізу та контролю за формуванням витрат і собівартості продукції (С. 13);

- форму звіту “Відомість витрат кормів” з врахуванням перетравного протеїну, кормового жиру, вітамінів та “Накопичувальний акт на оприбуткування приплоду”, що позитивно впливатиме на якість інформації, зменшить витрати коштів на опрацювання документів, підвищить контроль за раціонами годівлі та витратами кормів на одиницю виробленої продукції скотарства (С. 10);

набули подальшого розвитку:

- теоретико-методичні основи механізму формування витрат виробництва в галузі скотарства та методологічні підходи щодо трактування суті витрат та собівартості продукції полягають в уточненні категорій “вартість”, “витрати”, “собівартість” (С. 5);

- організація і методика обліку і контролю, які враховують організаційно-технологічні особливості виробництва продукції скотарства. Це буде сприяти точнішому обліку витрат і виходу продукції та дасть змогу спростити обчислення собівартості продукції (С. 9);

- підходи щодо виділення об’єктів обліку витрат і виходу продукції у скотарстві, що сприятиме правильному й обґрунтованому визначенню собівартості продукції та забезпечуватиме належну організацію контролю витрат виробництва. Таке групування створюватиме найкращі умови для контролю за процесами виробництва продукції великої рогатої худоби, зокрема за відгодівлею тварин, за рівнем витрат в окремі періоди вирощування худоби та ін. (С. 7).

Практичне значення одержаних результатів. Застосування на практиці запропонованих автором рекомендацій дозволить забезпечити своєчасне одержання та аналіз необхідної інформації з обліку і контролю виробництва продукції скотарства. Урахування пропозицій щодо удосконалення організації і методики обліку та контролю виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства за допомогою комп’ютерної техніки дозволить отримувати достовірну і своєчасну інформацію та рекомендації для прийняття ефективних управлінських рішень.

Окремі пропозиції та рекомендації дисертаційної роботи впроваджені в господарську практику сільськогосподарськими підприємствами Київської області, зокрема СВК „Деснянський” Вишгородського району (довідка № 287 від 19.08.2005р.), НДГ „Ворзель” Києво-Святошинського району (довідка № 356 від 21.09.2005р.), і використовуються Головним управлінням агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації (довідка №02-14-1/807 від 04.05.2006р.).

Отримані результати дослідження спрямовані на підвищення достовірності, оперативності, аналітичності обліку і контролю виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Всі отримані наукові результати, розробки та пропозиції теоретичного, методологічного та практичного характеру, що містяться в роботі, виконані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження, що викладені в дисертації, пройшли апробацію шляхом обговорення та отримали позитивну оцінку науковців на: Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми соціально-економічного розвитку села та шляхи їх вирішення” (м. Київ, НАУ, 5-7 квітня 2004 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Розвиток аграрного ринку та продовольча безпека України” (м. Київ, НАУ,
8-9 квітня 2005 р.).

Публікації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано 3 одноосібні наукові праці у фахових виданнях, загальним обсягом 1,1 друкованого аркуша.

Структура та обсяг роботи. Основний зміст дисертаційної роботи викладено на 193 сторінках. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 233 найменувань, містить 14 таблиць, 7 рисунків, 23 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, її зв’язок з науковими програмами, відображено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів та особистий внесок здобувача у вирішення поставлених завдань, наведено дані про апробацію одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні основи обліку і контролю виробництва продукції скотарства” розкривається економічна природа витрат виробництва, визначено основні принципи та положення обліку витрат і виходу продукції, а також досліджено теоретичні основи класифікації витрат з метою підвищення аналітичності та обґрунтування складу статей витрат.

Здійснене дослідження наявних в економічній літературі визначень „витрати” і „собівартість” показало, що витрати виробництва представляють собою сукупні витрати суспільної праці на виробництво продукту, які утворюють її вартість, а собівартість продукції є перетвореною формою суспільних витрат виробництва і складають частину його вартості. З’ясовано, що рівень собівартості залежить не тільки від поточних витрат на продукцію, рівня ведення господарства, використання його виробничих ресурсів, співвідношення темпів змін обсягів виробництва, а головним чином ґрунтується на загальних принципах планування і обліку витрат. Тому велике значення має науково обґрунтована єдність об’єктів калькуляції, статей витрат і методики їх розподілу.

У ході дослідження з’ясовано, що в собівартість продукції потрібно включати всі витрати, які несе підприємство на виготовлення і реалізацію продукції, тобто в собівартість повинні включатись ті витрати підприємства, які обумовлені обертом довгострокових активів і оборотних засобів, що планомірно обслуговують процес виробництва та обігу.

Враховуючи особливості сільськогосподарського виробництва і з метою забезпечення раціональної організації обліку, визначення величини витрат і здійснення контролю за формуванням собівартості продукції, важливе значення має науково обґрунтована класифікація витрат. Складність встановлення класифікації витрат пояснюється масштабами виробництва, різною технологією, різноманітністю самих витрат. В дисертаційній роботі запропоновано класифікацію, яка є найбільш доцільною у скотарстві (табл. 1).

Таблиця 1

Запропонована класифікація витрат на виробництво продукції скотарства

Ознаки класифікації | Групи витрат

За елементами витрат | матеріальні витрати

витрати на оплату праці з відрахуваннями

інші операційні витрати

За статтями витрат | витрати на оплату праці з відрахуваннями;

корми: а) власного виробництва, б) покупні;

підстилка;

засоби захисту тварин;

роботи та послуги:

а) власних структур, б) зі сторони;

витрати на утримання та ремонт основних засобів;

амортизація основних засобів;

інші витрати; непродуктивні витрати;

витрати на управління;

загальновиробничі витрати

Залежно від ролі в процесі виробництва | основні, накладні

За доцільністю | продуктивні, непродуктивні

За видами виробленої продукції | на основну продукцію

на побічну продукцію

За способом включення в собівартість продукції | прямі, непрямі

За відношенням до об’єму виробництва | змінні, постійні, умовно-змінні

Залежно від прийняття рішення | релевантні, не релевантні

За можливістю здійснення контролю | контрольовані, неконтрольовані

За місцями виникнення і центрами відповідальності | у структурному підрозділі

поза структурним підрозділом

За можливістю встановлення нормативів | нормовані, ненормовані

За календарним періодом | поточні, одноразові (періодичні)

За можливістю охоплення планом | планові, позапланові

За видами діяльності | витрати звичайної діяльності (операційної, фінансової, інвестиційної діяльностей);

витрати надзвичайної діяльності

Запропонована класифікація витрат за наведеними статтями буде сприяти ефективнішому управлінню витратами на виробництво продукції скотарства.

В зв’язку з тим, що існують відмінності в технології виробництва, продуктивності поголів’я, вважаємо доцільним відкривати у скотарстві такі аналітичні рахунки: “утримання молодняка у молочному віці”, “корови-годувальниці”, “тварини на відгодівлі”, “тварини на вирощуванні”, “худоба для ремонту стада”. Кількість рахунків по обліку витрат і виходу продукції повинна бути оптимальною. Це дасть змогу забезпечити органи управління достовірною інформацією про виробничий процес і здійснення витрат. Тому вважаємо, що таке виділення аналітичних рахунків сприятиме правильному і обґрунтованому визначенню собівартості продукції та забезпечуватиме належну організацію контролю за витратами на виробництво.

Виконання завдань, поставлених перед сільським господарством, вимагає такої організації обліку, яка б забезпечила оперативне, достовірне та повне надходження інформації щодо кількості та вартості одержаної продукції, трудових, матеріальних та грошових витрат на виробництво і реалізацію продукції по підприємству в цілому та окремих його центрах відповідальності (структурних підрозділах бригадах, цехах, фермах тощо).

У ході дослідження виявлено, що найдоцільніше облік витрат і виходу продукції по великій рогатій худобі вести за такими об’єктами: велика рогата худоба молочного напрямку – основне стадо (корови); худоба на вирощуванні (телиці, бички); худоба на відгодівлі (корови, вибракувані з основного стада); м’ясного напрямку – основне стадо (корови, телята до 8 місяців); худоба на вирощуванні (телиці і бички старше 8 місяців); худоба на відгодівлі (корови, вибракувані з основного стада); худоба для ремонту стада. Таке групування, буде сприяти точному обліку витрат і виходу продукції і дасть змогу спростити обчислення собівартості продукції. Вважаємо, що наведене групування створює найкращі умови для контролю за процесами виробництва продукції великої рогатої худоби, зокрема за відгодівлею тварин, за рівнем витрат в окремі періоди вирощування худоби, допомагає глибшому аналізу госпрозрахункової діяльності окремих ферм, дає можливість правильно побудувати взаємостосунки між відгодівельними і репродукторними господарствами, а саме: точно визначити ціни, за якими передають худобу при їх постановці на відгодівлю.

Встановлено, що для одержання необхідної економічної інформації, оперативного управління виробництвом облік повинен відображати використання в скотарстві грошових, трудових, матеріальних ресурсів як у цілому по господарству, так і по окремих фермах і виробничих групах, вихід продукції з урахуванням її якості по окремих виробничих підрозділах, забезпечувати даними для заповнення відповідних форм звітності; реєструвати відхилення від плану з метою виявлення резервів виробництва, зниження собівартості продукції.

З’ясовано, що своєчасний вплив на рівень виробничих витрат і формування собівартості продукції можливий при такій організації обліку, за якої причини змін собівартості, допущення перевитрат і отримання економії засобів та коштів розкривається не тільки шляхом наступного вивчення звітних калькуляцій, але й щоденно в самому процесі виконання плану на підставі первинної документації та поточних облікових записів. Виняткового значення набуває аналітичний облік і поточний контроль за якістю продукції як складової її конкурентоспроможності.

У другому розділі “Техніко-економічні особливості скотарства та їх вплив на побудову системи обліку і контролю” дано економічну оцінку скотарства та конкурентоспроможності його продукції на сучасному етапі розвитку сільського господарства України, розкрито технологічні та організаційні особливості і їх вплив на організацію бухгалтерського обліку й економічного контролю, досліджено сучасний стан контролю якості продукції скотарства.

Для багатьох господарств України скотарство є провідною галуззю тваринництва. Останнім часом виробництво продукції в даній галузі знаходиться в кризовому стані як і все сільське господарство в цілому. Поголів’я великої рогатої худоби скорочується високими темпами і, як наслідок, зменшилося виробництво продукції скотарства. Зменшення поголів’я тварин зумовлене значним подорожчанням вартості кормів і низькими закупівельними цінами на продукцію, які не забезпечують відшкодування витрат на виробництво. Кількість великої рогатої худоби у сільськогосподарських підприємствах зменшилась у 2004 р. порівняно з 1991 р. на 81,3 %, з них чисельність корів у 2004 р. порівняно з 1991 р. – на 61 %. У господарствах населення спостерігається також зменшення кількості великої рогатої худоби на 20,6 %. Це говорить про те, що господарства населення не в змозі утримувати велику кількість худоби самостійно, без допомоги з боку держави. Світовий досвід переконує, що тільки державна дотація молочної галузі дає змогу стабільно нарощувати сировинну базу, зміцнює її позиції на внутрішньому та міжнародному ринках. Скорочення поголів’я тварин виправдане лише у випадку прискореного нарощування їх продуктивності (табл. 2).

Таблиця 2

Продуктивність великої рогатої худоби у сільськогосподарських підприємствах Київської області

Показники | 2003 р. | 2004 р. | 2004 р. % до 2003р.

Валовий надій молока, ц | 2656721 | 2692948 | 101,4

Валовий надій молока, включаючи молоко, куплене у населення по договорах, ц | 2675443 | 2699696 | 100,9

Надій молока в розрахунку:

на одну корову, яка була на початок року, кг | 2627 | 3235 | 123,1

на середнє поголів’я корів, кг | 2916 | 3496 | 119,9

Середньодобові прирости живої маси тварин на вирощуванні і відгодівлі (ВРХ), г | 332 | 398 | 119,9

Приплід молодняку: телят від корів та телиць, які розтелилися, голів | 86996 | 73381 | 84,3

в т.ч. від корів | 67236 | 58212 | 86,6

Вихід телят від корів на 100 маток, які були на поч. року, голів | 64 | 67 | 104,7

Падіж великої рогатої худоби, голів | 6144 | 3300 | 53,7

Дослідження показали, що у 2004 р. ситуація змінюється на краще. Тобто, у 2004 р. порівняно з 2003 р. валовий надій молока збільшився на 1,4 %, середньодобові прирости збільшилися на 19,9 %, а також зменшився падіж худоби на 46,3 %. Це пояснюється тим, що господарства почали звертати більшу увагу на дотримання наукових методів ведення галузі. Призупинити занепад можливо лише за умови приведення організаційно-економічних, фінансових, селекційних, технологічних факторів інтенсифікації скотарства у відповідність з соціально-економічними змінами, що відбуваються на селі.

На сучасному етапі становлення сільськогосподарських підприємств особливої уваги потребують питання організації технологічних процесів виробництва продукції скотарства, зниження собівартості, а також кваліфікованого підходу до вирішення всіх організаційно-господарських завдань.

Для підвищення ефективності скотарства велике значення має впровадження новітніх технологій. Спеціалісти повинні правильно реалізовувати слушні наукові ідеї і об’єктивно оцінювати реальні можливості. Потрібно мати цілеспрямовану, затверджену урядову програму.

Основними складовими економічної незаінтересованості товаровиробників і збитковості скотарства є: вкрай недосконала цінова політика щодо продукції скотарства, за якої реалізаційні ціни не відшкодовують витрат на її виробництво; наявність платіжної кризи; недосконала податкова політика нашої держави.

Проведені дослідження показують, що перспективи розвитку скотарства в Київській області залишаються незадовільними. Шляхами підвищення ефективності виробництва продукції скотарства є: розробка програми створення конкурентоспроможних галузей тваринництва, у якій особливий акцент зроблено на розвиток молочного і м’ясного скотарства; значне збільшення сум і цільове використання коштів на селекцію – не лише на придбання поголів’я, а й на утримання і годівлю; необхідно створити нові інтегровані формування з участю сільськогосподарських товаровиробників, обслуговуючих галузей агропродуктового виробництва тощо на акціонерній та іншій основі з диференціально розподіленого прибутку від кінцевого результату між усіма складовими цих формувань.

Розвиток аграрної економіки України в умовах ринкової трансформації обумовлює вирішення проблеми ефективності виробництва і продажу продукції сільськогосподарського виробництва і зокрема – продукції скотарства. Технологічні та організаційні особливості виробництва в цій галузі значною мірою впливають на організацію обліку і контролю.

У ході дослідження установлено, що особливостями скотарства, як галузі сільського господарства є: високий рівень трудомісткості; специфіка оподаткування; низька оборотність коштів; менший вплив природнокліматичних умов; низька мобільність галузі в плані її реструктуризації і трансформації; складність зміни спеціалізації; витрати на виробництво продукції часто не збігаються з виходом продукції, розрахунок приросту живої маси здійснюється щомісяця, використання землі – як територіально-просторового базису і основного засобу виробництва. Всі ці особливості знаходять своє відображення у бухгалтерському обліку та контролі.

В дисертаційній роботі запропоновано у Відомості витрат кормів ввести такі показники: кількість кормових одиниць в 1 кг корму, вміст перетравного протеїну в 1 кг корму, вміст кормового жиру в 1 кг корму, вміст вітамінів в 1 кг корму. Оцінку поживності кормів потрібно відображати за результатами лабораторних аналізів. Така інформація є необхідною для удосконалення раціонів годівлі, тому що нестача протеїну, кормового жиру та вітамінів суттєво впливає на витрату кормів на одиницю виробленої продукції скотарства. Дослідивши думки вчених-економістів вважаємо, що корми доцільно списувати в такому порядку: корми врожаю минулого року – за їх фактичною собівартістю; корми врожаю теперішнього року – за їх плановою вартістю; куплені корми – за ціною придбання, враховуючи транспортні витрати.

Пропонуємо з метою надання більш чіткої інформації та скорочення витрат на опрацювання документації подавати один раз на місяць разом зі Звітом про рух худоби і птиці Накопичувальний акт оприбуткування приплоду великої рогатої худоби (ф. 95-1).

Продукція сільського господарства представлена значною кількістю найменувань. Для оцінки її конкурентоспроможності широко слід використовувати показники ціни попиту рентабельності пропозиції щодо попиту і обсягу виробництва. Основою високого рівня конкурентоспроможності продукції підприємства є якість продукції.

Головними завданнями контролю є підтримка запланованого економічного режиму функціонування виробництва, скорочення нераціональних витрат і втрат, своєчасне виявлення відхилень та їх корегування в процесі господарської діяльності. Контроль стану роботи з проведення внутрішніх перевірок якості здійснюється шляхом дослідження затверджених планів таких перевірок, документального оформлення процедур проведення перевірок якості сировини й матеріалів, дотримання технологічних норм процесів виробництва, правильного використання технологічного обладнання, умов праці робітників, виконання контролю та дослідження якості готової продукції тощо

Проблема контролю якості сільськогосподарської продукції передбачає першочергове вирішення питань раціоналізації його організаційних форм. В дисертаційній роботі запропоновано виділити, окремим поняттям і персоніфікувати “бухгалтерський контроль якості продукції скотарства”, який означає перевірку витрат на забезпечення якості продукції, своєчасне виявлення відхилень якості, дослідження якості готової продукції, окреме документування надходжень грошових коштів від продажу якісної продукції, тобто, відповідність ціни продажу.

Установлено, що невід’ємною складовою частиною будь-якої системи управління є контроль, під час якого порівнюють результати функціонування системи з запланованими результатами.

Для забезпечення конкурентоспроможності продукції розроблено систему заходів підвищення дійовості обліково-контрольної функції управління виробництвом продукції ВРХ (рис. 1).

Рис. 1. Складові обліково-контрольної функції управління виробництвом конкурентоспроможної продукції скотарства

Організація управління за такою системою заходів підвищення дійовості обліково-контрольної функції управління забезпечить ефективність виробництва і конкурентоспроможність продукції скотарства.

У третьому розділі „Удосконалення обліку і контролю виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства” розглядаються особливості облікової політики, калькуляція собівартості продукції скотарства, шляхи удосконалення обліку і контролю виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства, виходячи з нових умов, пов’язаних з комп’ютеризацією обліку.

У ході проведеного дослідження підходів вчених до поняття “облікова політика” з’ясовано, що це таке тлумачення і застосування рекомендованих принципів обліку, яке задовольняє вимогам підприємства або потребам його управління. Виявлено, що формування облікової політики може здійснюватися одним із наступних способів: головним бухгалтером і керівником підприємства; головним бухгалтером із залученням відповідних спеціалістів; внутрішнім аудитором або аудиторською службою; створенням та наданням повноважень спеціальній комісії; залученням спеціалізованої фірми (бухгалтерської, аудиторської, консалтингової тощо). Документальне оформлення облікової політики підприємства здійснюється у вигляді системи внутрішніх організаційно-розпорядчих документів, в центрі якої Наказ (або Положення) про облікову політику підприємства.

Результати дослідження показали, що в аналізованих сільсько-господарських підприємствах не складається наказ про облікову політику, ведення бухгалтерського обліку здійснюється згідно з Законом України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” та Національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Пропонуємо складати відповідний наказ, який певним чином впорядковував би ведення обліку, враховуючи всі особливості господарської діяльності певного підприємства.

Для галузі тваринництва при веденні обліку витрат у скотарстві пропонуємо виділити такі підрозділи:

2.4. Облік витрат і виходу продукції у скотарстві вести за такою методикою:

2.4.1. Встановити такі об’єкти обліку витрат і виходу продукції у скотарстві: велика рогата худоба молочного напрямку – основне стадо (корови); худоба на вирощуванні (телиці, бички); худоба на відгодівлі (корови, вибракувані з основного стада); м’ясного напрямку – основне стадо (корови, телята до 8 місяців); худоба на вирощуванні (телиці і бички старше 8 місяців); худоба на відгодівлі (корови, вибракувані з основного стада); худоба для ремонту стада.

2.4.2. Для ведення обліку у скотарстві використовувати робочий план рахунків.

2.4.3. Організувати аналітичний облік у скотарстві так: облік – у кількісно-сумовому вираженні; виробництво – у кількісному вираженні; збут (продаж) – у кількісно-сумовому вираженні.

2.4.5. Оцінку незавершеного виробництва у скотарстві здійснювати за нормативними витратами.

2.4.6. Оцінку тварин при продажу здійснювати за сучасною ринковою вартістю.

2.5. Використовувати для узагальнення інформації про витрати підприємства рахунки класу 9 “Витрати діяльності”:

2.5.1. Затвердити такий склад статей калькулювання собівартості продукції скотарства: витрати на оплату праці з відрахуваннями; корми: а) власного виробництва, б) покупні; підстилка; засоби захисту тварин; роботи та послуги: а) власних структур, б) зі сторони; витрати на утримання та ремонт основних засобів; амортизація основних засобів; інші витрати; непродуктивні витрати; витрати на управління; загальновиробничі витрати.

2.5.2. Встановити метод обліку витрат на виробництво за центрами відповідальності.

Облік і калькуляція собівартості продукції – основа для достовірного поточного та перспективного планування і розробки оптимальних цін на продукцію. Вони впливають на вибір технологічних процесів, розміщення і спеціалізацію виробництва, слугують одним із критеріїв ефективності виробництва тієї чи іншої продукції. Питання обчислення калькуляції продукції тваринництва постійно потребувало дискусійного обговорення та обґрунтування і перебувало в стадії удосконалення. На даному етапі розвитку господарства та зміни організаційно-правових форм господарювання основним напрямком удосконалення калькулювання собівартості продукції скотарства є розробка та обґрунтування методики її визначення з максимальним врахуванням потреб конкурентного середовища та особливості даної галузі.

Застосування комп’ютерної техніки вносить значні зміни до організації бухгалтерського обліку, причому обчислювальна техніка з допоміжного засобу перетворюється на визначний фактор організації обліку. Ці зміни зумовлені тим, що змінюються способи обробки даних, при яких забезпечується різна швидкість подання звітної інформації. В різних системах бухгалтерського обліку (від традиційних безмашинних технологій обробки даних до комп’ютерних) вона досягається, як правило, раціональною організацією облікових даних, одноразовим їх одержанням та передачею за всіма напрямками.

Застосування відеограм робить взаємодію користувача з комп’тером зручним і надійним. Крім того, наявність нормативно-довідкових баз значно спрощує і підвищує рівень автоматизації процесу вибору і визначення відповідного реквізиту (господарської операції, груп тварин, суми). Це дає також можливість зменшити обсяг інформації, що вводиться до комп’ютера і не шифрувати облікові номенклатури в первинних документах.

В перспективі, при наявності відповідної системи зв’язку і забезпеченні комп’ютерами можливе об'єднання підрозділів і бухгалтерії господарства у локальні мережі АРМБ і, зокрема: „АРМ обліковця ферми – АРМ бухгалтера господарства”. В цілому застосовуване АРМБ з обліку наявності та руху тварин на вирощуванні й відгодівлі робить облік більш дієвим, значно підвищує оперативність і достовірність облікових даних, підвищує аналітичні та контрольні функції обліку.

Важливою ланкою в комп’ютеризації обліку повинен бути облік витрат на виробництво. З’ясовано, що при комп’ютерній бухгалтерії через розширені можливості аналітичного обліку можлива побудова багаторівневих розрізів статей витрат, необхідних для потреб управління, а також облік витрат за центрами відповідальності. В сучасних комп’ютерних системах, наприклад, в програмі „1С: Бухгалтерія 7.7” така задача може бути вирішена таким чином: для кожного виробничого підрозділу відкривається окремий субрахунок 23-го рахунку; види витрат задаються окремим переліком аналітичних статей „витрати”; для деталізації за видами продукції використовується довідник „номенклатура”. Можливості організації аналітичного обліку доповнюються гнучкими засобами формування операцій, що дозволяють, наприклад, розносити загальновиробничі витрати пропорційно до визначеної бази розподілу.

Проведені дослідження дали можливість зробити висновки, що для удосконалення обліку та контролю виробництва продукції скотарства потрібно запроваджувати комплексну автоматизацію у всіх виробничих підрозділах. Використання комп’ютерних технологій на базі програмного забезпечення обробки облікової інформації сприятиме надходженню оперативної інформації внутрішнім користувачам, чіткому розподілу витрат між окремими об’єктами обліку та розширить можливості аналізу та контролю формування витрат і собівартості продукції, впливатиме на підвищення конкурентної позиції підприємства.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і запропоновано нове вирішення наукової задачі, що полягає в дослідженні, обґрунтуванні і розробці практичних рекомендацій з удосконалення обліку і контролю виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства. Результати досліджень дають можливість зробити ряд висновків:

1. Проведені дослідження виявили, що методика і організація обліку та контролю витрат виробництва й калькулювання собівартості продукції значною мірою залежать від організаційно-технологічних особливостей виробництва, тому що на стадії виробництва найбільш чітко відображається специфіка галузі. З’ясовано, що в групу факторів, які впливають на структуру витрат і собівартість продукції скотарства та пов’язані з особливостями виробництва входить: наявність супутньої та побічної продукції, високий рівень трудомісткості; специфіка оподаткування; низька оборотність коштів; менший вплив природнокліматичних умов; низька мобільність галузі в плані її реструктуризації і трансформації; складність зміни спеціалізації; екологічні та економічні проблеми концентрації.

2. Аналіз тверджень провідних науковців з досліджуваних питань дозволив виявити, що рівень собівартості залежить не тільки від поточних витрат на продукцію, рівня ведення господарства, використання його виробничих ресурсів, співвідношення темпів змін обсягів виробництва, а головним чином ґрунтується на загальних принципах планування і обліку витрат. Тому велике значення має науково обґрунтована єдність об’єктів калькуляції, статей витрат і методики їх розподілу.

3. Враховуючи особливості сільськогосподарського виробництва і з метою забезпечення раціональної організації обліку, визначення величини витрат і здійснення контролю за формуванням собівартості продукції, важливе значення має науково обґрунтована класифікація витрат.

Складність встановлення класифікації витрат пояснюється масштабами виробництва, різною технологією, різноманітністю самих витрат. На основі вивчення і порівняльного аналізу робіт вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів нами удосконалено діючу класифікацію витрат з урахуванням особливостей виробництва у галузі скотарства і рекомендовано її до впровадження на досліджуваних підприємствах. Зокрема, запропоновано витрати виробництва класифікувати за такими напрямами: за елементами витрат; за статтями витрат; залежно від ролі в процесі виробництва; за доцільністю; за видами виробленої продукції; за способом включення в собівартість продукції; за відношенням до обсягу виробництва; залежно від прийняття рішення; за можливістю здійснення контролю; за місцями виникнення і центрами відповідальності; за можливістю встановлення нормативів; за календарним періодом; за можливістю охоплення планом; за видами діяльності.

4. При дослідженні виявлено, що на побудову обліку витрат здійснює вплив групування їх за статтями. Рекомендовано на утримання великої рогатої худоби виділити такі статті витрат: витрати на оплату праці з відрахуваннями; корми: а) власного виробництва, б) покупні; підстилка; засоби захисту тварин; роботи та послуги: а) власних структур, б) зі сторони; витрати на утримання та ремонт основних засобів; амортизація основних засобів; інші витрати; непродуктивні витрати; витрати на управління; загальновиробничі витрати. Запропонована класифікація витрат за вказаними вище статтями буде сприяти раціональному веденню обліку та ефективнішому управлінню витратами на виробництво продукції тваринництва, а зокрема скотарства.

5. В зв’язку з тим, що існують відмінності в технології виробництва, продуктивності поголів’я, в роботі запропоновано відкривати у скотарстві такі аналітичні рахунки: “утримання молодняка у молочному віці”, “корови-годувальниці”, “тварини на відгодівлі”, “тварини на вирощуванні”, “худоба для ремонту стада”. Таке виділення аналітичних рахунків сприятиме правильному і обґрунтованому визначенню собівартості продукції та забезпечуватиме належну організацію контролю за витратами на виробництво.

6. За результатами дослідження внесено пропозиції щодо ведення обліку витрат і виходу продукції за такими об’єктами: велика рогата худоба молочного напрямку – основне стадо (корови); худоба на вирощуванні (телиці, бички); худоба на відгодівлі (корови, вибракувані з основного стада); м’ясного напрямку – основне стадо (корови, телята до 8 місяців); худоба на вирощуванні (телиці і бички старше 8 місяців); худоба на відгодівлі (корови, вибракувані з основного стада); худоба для ремонту стада.

7. У дисертаційній роботі запропоновано вести удосконалену форму звіту “Відомість витрат кормів” з врахуванням перетравного протеїну, кормового жиру та вітамінів, що сприятиме раціональному веденню обліку і контролю за якістю використовуваних кормів. Така інформація є необхідною для удосконалення раціонів годівлі, тому що нестача протеїну, кормового жиру та вітамінів суттєво впливає на якість продукції і витрату кормів на одиницю виробленої продукції скотарства. З метою надання більш чіткої інформації та скорочення витрат на опрацювання документації подавати один раз у місяць разом із Звітом про рух худоби і птиці Накопичувальний акт оприбуткування приплоду великої рогатої худоби (ф. 95-1).

8. У дисертації запропоновано виділити, окремим поняттям і персоніфікувати “бухгалтерський контроль якості продукції скотарства”, який означає перевірку витрат на забезпечення якості продукції, своєчасне виявлення відхилень якості, дослідження якості готової продукції, окреме документування надходжень грошових коштів від продажу якісної продукції, тобто відповідність ціни продажу.

9. Дослідивши думки вітчизняних та зарубіжних вчених, з’ясовано, що в молочному скотарстві основними напрямами контролю якості продукції є: контроль підвищення надоїв, вмісту жиру і білка в молоці, стійкості тварин до захворювань і придатності до умов промислової технології утримання, раціональної годівлі тварин, дотримання раціонів, контроль обліку та планування витрат на виробництво продукції та утримання худоби. Контроль якості продукції в м’ясному скотарстві повинен бути спрямований на контроль за інтенсивністю росту, що має забезпечити вгодованість, вихід забійної маси тварин, за збільшенням поживних речовин, біологічної повноцінності і смакових якостей м’яса на основі повноцінної збалансованої годівлі за допомогою обліку наявності та використання кормів.

З метою ефективного виробництва продукції скотарства розроблено систему заходів підвищення дійовості обліково-контрольної функції управління виробництвом конкурентоспроможної продукції великої рогатої худоби.

10. Важливим є питання розробки та використання можливостей облікової політики. Як показали дослідження, в аналізованих сільськогосподарських підприємствах не складається Наказ про облікову політику. Пропонуємо складати відповідний наказ, який певним чином впорядковував би ведення обліку, враховуючи всі особливості господарської діяльності певного підприємства.

11. Виявлено, що у досліджуваних підприємствах облік автоматизовано тільки у НДГ „Ворзель”. В роботі запропоновано автоматизувати облік безпосередньо у виробничих підрозділах, що буде сприяти надходженню своєчасної, достовірної


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА НА ПРИВАТНУ ВЛАСНІСТЬ В УКРАЇНІ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ ОРГАНАМИ ВНУТРІШНІХ СПРАВ - Автореферат - 26 Стр.
КОСТЬ ШИРОЦЬКИЙ – НАУКОВЕЦЬ, ГРОМАДСЬКО-ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ТА ПЕДАГОГІЧНИЙ ДІЯЧ - Автореферат - 26 Стр.
ОБЛІК ТА АНАЛІЗ ВИТРАТ НА ВИРОБНИЦТВО ( на матеріалах підприємств харчової промисловості України) - Автореферат - 26 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ДІАГНОСТИКИ ТА ПЕРЕБІГУ ТУБЕРКУЛЬОЗУ ЛЕГЕНЬ ПЕРВИННОГО І ВТОРИННОГО ГЕНЕЗУ У ПІДЛІТКІВ - Автореферат - 28 Стр.
ТРУДОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ - Автореферат - 27 Стр.
ДОСЛІДЖЕННЯ РЕАКЦІЙНОЇ ЗДАТНОСТІ ГІДРАЗИДІВ О,О-ДІАРИЛТІОФОСФОРНИХ КИСЛОТ В РЕАКЦІЇ З ФЕНІЛІЗОТІОЦІАНАТОМ - Автореферат - 20 Стр.
ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ МУЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ВОЛИНІ НАПРИКІНЦІ XX - ПОЧАТКУ XXI СТОЛІТТЯ - Автореферат - 23 Стр.