У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Міністерство освіти і науки україни

Хмельницький національний університет

ІВАСИШИН ОЛЬГА ІВАНІВНА

УДК 330.142.26

ОЦІНКА І ПРОГНОЗУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ

ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНОГО КАПІТАЛУ

ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація

і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Хмельницький - 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Міністерства освіти і науки України, м. Івано-Франківськ

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Благун Іван Семенович,

Прикарпатський національний університет

ім. Василя Стефаника

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Бельтюков Євген Афанасійович,

Одеський національний політехнічний університет

Міністерства освіти і науки України,

pавідувач кафедри економіки підприємств

кандидат економічних наук, доцент

Квасницька Раїса Степанівна,

Хмельницький національний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри фінансів та банківської справи

Провідна установа: Тернопільський державний економічний університет, Міністерства освіти і науки України,

кафедра економіки підприємств і корпорацій

Захист відбудеться 19 вересня 2006 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.052.01 Хмельницького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 29016, м. Хмельницький, вул. Інститутська, 11, зал засідань вченої ради.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Хмельницького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 29016, м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 110.

Автореферат розісланий 18 серпня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Н. В. Скринник

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Функціонування підприємств в ринковому середовищі, яке послугувало каталізатором інституційних змін, проблема забезпечення неперервного процесу виробництва в значній мірі визначається ефективним використанням оборотного капіталу.

Досягнення цієї мети в умовах нестабільної економіки вимагає вдосконалення методики аналізу і оцінки структури використання оборотного капіталу з метою мінімізації ризиків, які пов’язані з відбором джерел його фінансування.

Відповідно до цього дослідження процесу формування і використання оборотного капіталу, якому властивий системний характер, вимагає розробки певних методів і моделей, які б адекватно відображали досліджувані проблеми.

Важливий внесок у створення фундаментального підґрунтя для таких досліджень внесли вітчизняні та зарубіжні вчені: О. Авраменко, Л. Бабич, Є. Бельтюков, І. Благун, І. Бланк, В. Бойко, Є. Брігхем, Ван Хорна Дж. К., П. Бунич, І. Зайцева, А. Золотарьов, С. Калабухова, Р. Квасницька, М. Крейніна, А. Лебедєв, Н. Лісіціан, О. Магазаник, В. Маргасова, Т. Момот, Л. Павлова, Л. Пан, В. Перламутров, Ю. Петленко, Р. Савон, Л. Фролов, А. Шило, В. Шокун та інші.

Разом з тим, аналіз результатів наукових досліджень показує, що теоретичні і практичні питання оцінки і прогнозування ефективності використання оборотного капіталу є ще недостатньо розробленими.

Тому, наявність окремих проблем, їх теоретичних і практичних значень та відсутність на цей час розробок в даній сфері обумовили актуальність вибору теми дослідження, її мету та завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. исертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Прикарпатського національного університету і є частиною комплексної теми „Моделювання соціально-економічного розвитку економіко-виробничих структур в ринкових умовах” (ДР 0102U004510) кафедри економічної кібернетики. Особистий внесок автора полягає в розробці методів і моделей оцінки і прогнозування ефективності використання оборотного капіталу.

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретичних і науково-методичних засад та інструментарію для оцінки ефективності використання оборотного капіталу.

Відповідно до сформульованої мети були поставлені та розв’язані наступні задачі:– 

розглянуто еволюцію теоретичних поглядів щодо сутності оборотного капіталу;– 

досліджено генезис існуючих підходів до оцінки ефективності використання оборотного капіталу;– 

проведено комплексний фінансово-економічний аналіз стану та розвитку підприємств легкої промисловості, результат яких є актуальним при виявленні основних проблем формування і використання оборотного капіталу підприємств;– 

розроблено комплекс моделей оцінки і прогнозування ефективного використання оборотного капіталу;– 

запропоновано методику оцінки ефективності використання оборотного капіталу.

Об’єктом дослідження є процес формування та використання оборотного капіталу підприємств легкої промисловості.

Предметом дослідження є методи оцінки і прогнозування ефективності використання оборотного капіталу.

Методи дослідження. Теоретичними та методологічними засадами дослідження є наукові праці вітчизняних і закордонних вчених в галузі економічної теорії, фінансового аналізу, фінансово-грошових відносин, бухгалтерського обліку, статистичного та економетричного аналізу і прогнозування, параметричного програмування, методів оптимізації.

Інформаційну основу дослідження сформували опубліковані у періодиці статистичні дані, матеріали головного управління статистики в Івано-Франківській області, періодичних та Internet видань, фінансові звіти підприємств легкої промисловості, науково-практичних конференцій, інформативна та довідкова інформація.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в розробці комплексу теоретичних і методичних положень, які дозволяють проводити оцінку та прогнозування ефективності використання оборотного капіталу підприємства. При цьому отримано наступні результати:

вперше:

розроблено цілісну методику оцінки і прогнозування ефективності використання оборотного капіталу підприємства, на основі задач параметричного програмування з використанням моделі його фінансування, яка на відміну від існуючих дозволяє проводити імітаційні експерименти щодо визначення мінімального рівня оборотного капіталу, достатнього для максимізації прибутку підприємства;

розроблено прогнозну модель формування та використання оборотного капіталу з врахуванням динаміки зміни показників розвитку підприємства, яка на основі економетричного та статистичного аналізу сприяє розробці критеріїв оцінки виробничо-господарської діяльності підприємств;

одержали подальший розвиток:

окремі положення теорії побудови фінансових показників, які на відміну від існуючих враховують їх динамічний характер і сприяють більш об’єктивній оцінці ефективності використання оборотного капіталу;

механізм відтворення оборотного капіталу, структурованого за номенклатурними позиціями програми, який дає можливість на основі розроблених показників питомої фондомісткості і чистого прибутку визначати його обсяги, які є необхідними для ритмічного виконання виробничої програми;

удосконалено:

уточнено суть поняття „оборотний капітал” на основі аналізу і узагальнення результатів наукових досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропоновані в дисертації наукові положення сприяють розробці теоретичних основ і практичних рекомендацій з оцінки і прогнозу ефективності використання оборотного капіталу.

Наукові результати дисертаційної роботи, що мають прикладний характер, знайшли практичне застосування при оцінці ефективності використання оборотного капіталу в роботі ВАТ ВТШП „Галичина” (довідка № /01 від 23.12.2005 р.) та ВАТ „Хутрофірма „Тисмениця” (довідка № від 26.12.2005 р.).

Теоретичні положення дисертації використані автором у навчальному процесі при викладанні курсів „Фінансовий менеджмент” та „Економіка підприємств” на економічному факультеті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (довідка № 9 від 22.12.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Особистим внеском здобувача є сформульовані і обґрунтовані наукові положення, висновки і рекомендації з вирішення науково-практичних завдань оцінки і прогнозування ефективного використання оборотного капіталу. Дисертаційне дослідження є особистою науковою працею. Усі результати, одержані безпосередньо автором відображені в опублікованих здобувачем роботах.

Апробація результатів дисертації. Основні результати і положення дисертаційної роботи були представлені й обговорювались на: VIII Всеукраїнській науково-методичній конференції „Проблеми економічної кібернетики” (м. Донецьк, 6-8 жовтня 2003 р.); IV Міжнародній науково-практичній конференції „Теорія і практика сучасної економіки” (м. Черкаси, 15-17 жовтня 2003 р.); V Міжнародній науково-практичній конференції „Теорія і практика сучасної економіки” (м. Черкаси, 15-17 вересня 2004 р.); Всеукраїнській науковій конференції „Проблеми організації і управління економікою регіону в умовах самоврядування” (м. Івано-Франківськ, 7-9 жовтня 2004 р.).

Публікації. Основні положення і наукові результати дисертаційних досліджень відображені в 9 наукових працях загальним обсягом – 3,76 д.а., з них 5 – у наукових фахових виданнях, 4 – в інших виданнях, які додатково характеризують результати дослідження.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних літературних джерел. Основний зміст роботи викладено на 184 сторінках. Робота містить 41 таблицю, 15 рисунків та 19 додатків розміщених на 23 сторінках. Список використаних літературних джерел включає 160 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, ступінь її розробленості в економічній літературі, зв’язок роботи з науковими програмами і темами, сформульована її мета та задачі дослідження, визначено об’єкт, предмет та методи дослідження, викладена наукова новизна і практичне значення одержаних результатів дослідження та їх апробацію.

У першому розділі „Концептуальні основи сутності та структуризації оборотного капіталу” проаналізовано фінансово-економічні механізми та методологічні основи організації системи формування структури оборотного капіталу. Проведено аналіз наукових праць та напрямків досліджень щодо особливостей оцінки і прогнозування ефективності його використання.

Показано, що на сьогоднішній день трактування оборотний капітал є досить різнобічним. Проте, воно є об’єднаним загальною філософією дефініцій в рамках наукових досліджень розвитку економіки в ринковому середовищі.

Внаслідок дослідження еволюції поглядів на категорію оборотний капітал, які стали підґрунтям формування сучасного його розуміння, узагальнено дане поняття, яке визначено як авансовану вартість у грошові кошти та матеріальні цінності підприємства, які у процесі кругообігу переходять з однієї форми в іншу та повністю переносять свою вартість на готовий продукт впродовж одного виробничо-комерційного циклу.

Проведений ретроспективний аналіз методів оцінки економічної ефективності використання оборотного капіталу дав змогу встановити, що вони в ринкових умовах в певній мірі втратили свою значущість, оскільки не враховують головної особливості ринкового середовища – чинника ризику і невизначеності, особливостей розвитку окремих галузей, яким характерно сезонність збуту продукції, залежності їх діяльності від вартості і ритмічності поставок сировини, а також в них недостатньо обґрунтована процедура формування грошових потоків та застосування процедури дисконтування.

Здійснена в дисертації оцінка таких методологічних засад оцінки ефективності використання оборотного капіталу підкреслює необхідність більш глибоких і всебічних наукових пошуків в напрямку виявлення основних функціональних чинників підвищення його ефективності на вітчизняних підприємствах, адаптація світового досвіду щодо розробки перспективних моделей управління ним.

У другому розділі „Аналіз використання оборотного капіталу підприємств” проведений аналіз структури та джерел формування і використання оборотного капіталу підприємств легкої промисловості Івано-Франківської області.

Внаслідок аналізу динаміки періодів обороту оборотного капіталу підприємств легкої промисловості (рис.1) встановлено, що найменший його період був зафіксований в 2004 році.

Рис. . Динаміка періоду обороту оборотного капіталу підприємств легкої промисловості Івано-Франківської області

При цьому варто зауважити, що виручка від реалізації продукції мала найбільше значення також в 2004 р. (рис. ).

Рис.2. Динаміка обсягу виручки від реалізації продукції підприємств легкої промисловості Івано-Франківської області

Порівняння періодів обороту дебіторської та кредиторської заборгованості (рис. ) показало, що період обороту кредиторської заборгованості перевищує період обороту дебіторської, що зменшує період роботи підприємства за рахунок власних коштів.

Рис. . Періоди обороту дебіторської та кредиторської заборгованості

на підприємствах легкої промисловості Івано-Франківської області

Саме тому, на основі проведеного нами аналізу розроблені моделі фінансування оборотного капіталу на досліджуваних підприємствах (рис. ).

|

Оборотний

капітал | Ок варіативна частина 6,64% | Короткострокові зобов'язання

58,61%

Ок постійна частина 56,27%

Довгострокові пасиви та власний капітал 41,39%

Необоротні активи 37,09%

Оборотний

капітал | Ок варіативна частина 27,12% | Короткострокові зобов'язання 24,79%

Довгострокові пасиви та власний капітал 75,21%

Ок постійна частина 36,33%

Необоротні активи 36,55%

Оборотний

капітал | Ок постійна частина 57,39% | Короткострокові зобов'язання 99,0%

Необоротні активи 42,61%

Довгострокові пасиви та власний капітал 1%

Рис. 4. Модель фінансування оборотного капіталу

Аналіз даної моделі показує, що на СП „Тикаферлюкс” фінансування оборотного капіталу здійснюється в значній мірі за рахунок короткострокових позичкових коштів. Це підтверджує наявність істотних ризиків, запобігти яким можна внаслідок збільшення обсягу грошових коштів за рахунок продажу низьколіквідних елементів оборотного капіталу, а також переведення своїх короткострокових зобов’язань в довгострокові.

Модель фінансування оборотного капіталу на ЗАТ „Коломийська швейна фабрика” є близькою до компромісної. Хоча даній моделі властиві певні ризики, які є незначні і можуть бути в певній мірі ліквідовані за рахунок скорочення дебіторської заборгованості.

На ЗАТ „Коломийська гардинна фабрика” модель фінансування оборотного капіталу наближається до агресивної, оскільки оборотний капітал істотно фінансується за рахунок короткострокових позичкових коштів. На нашу думку, виправлення такої ситуації можливе за рахунок інкасації дебіторської заборгованості.

Доведено, що однією із важливих умов стабілізації фінансової ситуації на досліджуваних підприємствах є процес прискорення обороту оборотного капіталу через прискорення оборотності відповідних активів та оптимізацію співвідношень між усіма його структурними елементами.

Розроблена модель оцінки ступеня відтворення оборотного капіталу підприємств і на основі так званого „Золотого правила бізнесу” (табл. ), результати реалізації якої показують, що на даних підприємствах має місце лише часткове відтворення оборотного капіталу.

Таблиця 1

Визначення ступеня відтворення оборотного капіталу підприємств

(відсотків до попереднього року)

Підприємство | Формула відтворення

СП „Тикаферлюкс”

ЗАТ „Коломийська швейна фабрика”

ЗАТ „Коломийська гардинна фабрика”

Встановлено, що така ситуація має місце внаслідок нагромадження значних обсягів товарно-матеріальних цінностей, що приводить до зменшення ліквідності, дебіторської заборгованості, а також до збільшення періоду обороту капіталу.

У третьому розділі „Прогнозування ефективності використання оборотного капіталу підприємства” розроблені моделі оцінки ефективності використання основного і оборотного капіталу з використанням наступних показників:

– показник зміни випуску валової продукції при зростанні основного капіталу підприємства на 1%,

– показник зміни випуску валової продукції при зростанні оборотного капіталу підприємства на 1%,

– показник зміни нагромаджень (прибуток і податок з обороту) при зростанні основного капіталу підприємства на 1%,

– показник зміни нагромаджень при зростанні оборотного капіталу підприємства на 1%.

Розроблені моделі оцінки впливу основного і оборотного капіталу на зміну випуску валової продукції та величину нагромаджень, які мають наступний формалізований вигляд:

(1)

,

де R – величина основного капіталу,

S – величина оборотного капіталу,

– параметри моделі.

На основі інформаційної бази підприємства ВАТ ВТШП Галичина побудовані наступні економетричні моделі:

,

адекватність яких підтверджується низкою статистичних критеріїв, зокрема коефіцієнтом детермінації, який в першому випадку рівний 0,932; а в другому – 0,945.

Внаслідок реалізації даних моделей отримані наступні значення показників ефективності (табл. 2).

Таблиця 2

Показники ефективності використання основного і оборотного капіталу ВАТ ВТШП „Галичина”

Роки | Показники

UR | US | WR | WS

2000 | 0,960 | 0,040 | - 0,00418 | - 0,00021

2001 | 0,959 | 0,041 | - 0,004075 | - 0,00077

2002 | 0,961 | 0,039 | - 0,004081 | 0,000912

2003 | 0,963 | 0,037 | - 0,004191 | 0,002566

2004 | 0,959 | 0,041 | - 0,004059 | - 0,0015

2005 | 0,959 | 0,041 | - 0,00406 | - 0,00109

Так, якщо приріст основного капіталу зросте на 1%, то це приведе до збільшення випуску валової продукції на 0,96%, а приріст оборотного капіталу на 1% – до збільшення її на 0,05%.

озроблено модель оцінки впливу оборотного капіталу на величину прибутку підприємства, яка має наступний вигляд:

(2)

де

– мінімальний обсяг оборотного капіталу, який забезпечує реалізацію виробничої програми;

– питома фондомісткість по оборотному капіталу j-го виду продукції;

– обсяг випуску продукції, при якому чистий прибуток від її реалізації є максимальний;

К1t – власні кошти в складі оборотного капіталу в період t;

K2t – позичкові кошти в складі оборотного капіталу в період t;

K2mint – мінімальна величина кредиту в період t, при якій виконується виробнича програма;

– параметр збільшення чи зменшення оборотного капіталу по періодах планування t.

Критерієм розв’язку даної задачі розглядається максимум дисконтованого прибутку з урахуванням виплати відсотків за кредит у періоді t, який має наступний вигляд:

(3)

де

– загальний прибуток з урахуванням дисконтування;

Т – горизонт планування;

n – кількість видів продукції, що планується для випуску на підприємстві;

h – норма дисконту (дисконтна ставка);

– відсоток за кредит у періоді t;

– обсяг випуску продукції j-го виду у період t;

– чистий прибуток, одержаний при реалізації продукції j-го виду у період t;

K2mint – мінімальна величина кредиту в період t, при якій виконується виробнича програма;

– параметр збільшення чи зменшення оборотного капіталу по періодах планування t.

Внаслідок практичної реалізації даної моделі, ми отримали, що для одержання чистого дисконтованого прибутку з урахуванням відсотків за кредит в сумі 4751 тис. грн. нам потрібно 7534,6134 тис. грн. оборотного капіталу. При чому, оптимальна частка залучених коштів є в межах 25%.

Крім цього, розподіл оборотного капіталу по групах в процентному відношенні представлений в табл. .

Таблиця 3

Розподіл оборотного капіталу по групах в процентному відношенні

Розподіл оборотного капіталу | Значення показника, %

t=1 | t=2 | t=3

Оборотний капітал, в тому числі вкладений: | 100 | 100 | 100

- в запаси сировини і матеріалів | 74,80 | 75,50 | 76,40

- в готову продукцію | 8,30 | 8,00 | 7,60

- в товари відвантажені | 9,80 | 9,40 | 8,90

- в інші елементи оборотного капіталу | 7,10 | 7,10 | 7,10

Розроблено модель оцінки впливу мінімального рівня оборотного капіталу на досягнення заданого обсягу виробництва, яка має наступний вигляд:

(4)

де

– мінімальний обсяг оборотного капіталу який забезпечує реалізацію виробничої програми;

n – кількість видів продукції, що планується для випуску на підприємстві;

– обсяг випуску продукції j-го виду у період t;

– питома фондомісткість по оборотному капіталу продукції j-го виду.

Внаслідок реалізації моделі ми отримали, що оптимальне значення мінімального рівня оборотного капіталу для досягнення заданого обсягу виробництва становить 804,74 тис. грн. (табл. ).

Таблиця 4

Результати реалізації по моделі оцінки впливу мінімального рівня оборотного капіталу на досягнення заданого обсягу виробництва

Показник | Значення показника,

тис. грн. | Сума,

тис. грн.

t=l | t=2 | t=3 | У

Мінімальний розмір оборотного капіталу, необхідний для виконання виробничої програми | 804.74 | 856.5860 | 868.33 | 2529.656

Загальний чистий прибуток від реалізації продукції при мінімальному розмірі оборотного капіталу | 387.2332 | 441.1632 | 433.1202 | 1261.5166

Модель оцінки максимального рівня оборотного капіталу на одержання максимального чистого прибутку.

Як цільова функція моделі розглядається чистий прибуток від реалізації продукції:

(5)

де

n – кількість видів продукції, що планується для випуску на підприємстві;

– обсяг випуску продукції j-го виду у період t;

– чистий прибуток, одержаний при реалізації продукції j-го виду у період t.

Внаслідок реалізації моделі ми визначили, щоб отримати максимальне значення прибутку потрібно 2694,87 тис. грн. оборотного капіталу (табл. ).

Таблиця 5

Результати реалізації по моделі оцінки максимального рівня оборотного капіталу на одержання максимального чистого прибутку

Показник | Значення показника, тис. грн. | Сума,

тис. грн.

t=l | t=2 | t=3 | У

Розмір оборотного капіталу, необхідний для одержання максимального чистого прибутку | 2589.2788 | 2694.8693 | 2650.3212 | 7934.4693

Максимальний загальний чистий прибуток від реалізації продукції | 1618.6340 | 1687.0274 | 1625.3917 | 4931.0530

Результати розрахунків моделей оцінки впливу мінімального рівня оборотного капіталу на досягнення заданого обсягу виробництва та оцінки максимального рівня оборотного капіталу на одержання максимального чистого прибутку дали змогу обчислити додаткові параметри (табл. ), а саме:

К2mint – мінімальна величина кредиту в період t, яка забезпечує виконання виробничої програми;

K2maxt – максимальна величина кредиту, що доцільно взяти для поповнення оборотного капіталу, при якій чистий прибуток від реалізації продукції також максимальний.

Таблиця 6

Розмір кредиту, який може взяти підприємство

Показник | Значення показника,

тис. грн.

t=l | t=2 | t=3

Мінімальна величина кредиту, яка забезпечує виконання виробничої програми | 0 | 288.81 | 244.42

Максимальна величина кредиту, що доцільно взяти для поповнення оборотного капіталу, при якій чистий прибуток від реалізації продукції також максимальний | 1210.2773 | 770.0489 | 647.8147

Як видно з таблиці, максимальний кредит доцільно буде взяти у першому місяці, що дасть змогу швидко отримати максимальний прибуток від реалізації продукції.

Аналіз кількісних результатів, отриманих з використанням запропонованого комплексу моделей, дозволив розширити теоретичні уявлення, що відображають вихідну формалізовану постановку.

Доведено економічну доцільність розробленого комплексу моделей реалізація якого забезпечує поліпшення цілої низки показників, включаючи чистий прибуток, величина якого зросла на 4.4%. Такий значний ріст цього показника зумовлений, як диверсифікаційним характером діяльності підприємства на ринку продукції, так і спрямованістю ресурсів на випуск продукції, яка приносить значний прибуток в складі виробничої програми.

ВИСНОВКИ

Для української економіки, у якій фінансові інструменти використовуються на недостатньому рівні, значення проблем, зв'язаних з удосконаленням управління оборотним капіталом, ще більше зростає. Тому, у дисертації наводиться нове вирішення проблем ефективного управління оборотним капіталом. Результати проведеного наукового дослідження дозволяють зробити наступні висновки:

1. Доведено, що основне призначення оборотного капіталу підприємства полягає в забезпеченні безперервності і ритмічності процесу виробництва і обороту. При цьому чинники кризового стану української економіки впливають на зміну ефективності використання оборотного капіталу і сповільнення його оборотності. Разом з тим, встановлено, що підприємства мають внутрішні резерви підвищення ефективності використання оборотного капіталу, на які воно може активно впливати. До них відносяться не тільки раціональна організація виробничих запасів, зменшення перебування оборотного капіталу у незавершеному виробництві (впровадження новітніх технологій, відновлення виробничого апарату, тощо), але і визначення оптимальних розмірів його формування, структура якого спрямована на ефективність виробничої програми підприємства.

2. За результатами аналізу вітчизняного та зарубіжного досвіду дослідження даної проблеми, на наш погляд, головними недоліками наявних методик є деякі припущення відносно ідеальних умов, існування яких, внаслідок недоступності вхідних даних для проведення точних розрахунків є суперечливими в реальних ринкових умовах. Отримані результати дають змогу зробити висновок про можливість використання наявних методик для визначення ефективності використання оборотного капіталу, а також адаптації їх зарубіжного досвіду до сучасних умов підвищення розвитку вітчизняного виробництва.

3. Доведено, що необхідною умовою для підвищення ефективності використання оборотного капіталу є продумане економічне визначення потреби в ньому, тобто визначення такого його оптимального розміру, який би при мінімальному запасі забезпечив безперервне виробництво. Встановлено, що нормування оборотного капіталу повинно розглядатись не тільки як економічний метод обчислення необхідного розміру оборотного капіталу, а як спосіб виявлення і мобілізації на кожному підприємстві внутрішніх резервів підвищення ефективності виробництва.

4. Структуризація оборотного капіталу дозволяє методично більш точно оцінити величину оборотного капіталу, як по усій виробничій програмі, так і по номенклатурі продукції, що випускається. Оцінка розміру оборотного капіталу, диференційованого на власний і позичковий, багато в чому визначає основні показники виробничо-господарської діяльності, включаючи фінансову стійкість, що служать орієнтиром при кредитуванні підприємства.

5. Єдино можливим способом проведення такої оцінки є економіко-математичне моделювання, базу якого складає системний підхід, що відображає взаємодію таких елементів, як оборотний капітал і виробнича програма. Існуючі економіко-математичні методи дозволяють автономно розглядати задачі, що визначають обсяг випуску продукції, формування ціни в ринкових умовах з урахуванням механізму витрат і тимчасової концепції грошей. З'єднання цих елементів у єдину систему дозволяє сформувати комплекс економіко-математичних моделей для визначення розмірів оборотного капіталу.

6. Формування розмірів оборотного капіталу в диференційованому вигляді в повній мірі відображає індивідуальний характер формалізованої постановки задачі, розв’язок якої одержуємо за допомогою її зведення до процедур параметричного лінійного програмування. Створений критеріальний простір системно узгоджується, як формалізовано, так і економічно, наступними характеристиками: питомою фондомісткістю продукції по оборотному капіталу і чистому прибутку. Варто підкреслити, що при оптимізації за першим критерієм має місце мінімізація, а по другому – максимізація. Область допустимих рішень визначається: обмеженістю можливого випуску продукції, використаними ресурсами, значеннями техніко-економічних показників, що задаються або як верхня, або як нижня границя.

7. Зведення задачі, що узгоджує мінімальний обсяг оборотного капіталу, що відповідає максимальному чистому прибутку, до квазідинамічних процедур параметричного лінійного програмування дало змогу визначити доказове вирішення з однієї сторони математичних питань про сумісність обмежень і інтервалів параметричного ряду для проведення варіантних розрахунків, а з іншого боку – оцінку таких економічних показників, як розмір мінімально необхідного власного оборотного капіталу для функціонування підприємства в межах нижніх границь, заданих техніко-економічними показниками, так і максимум можливих розмірів оборотного капіталу.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1.

Івасишин О.І. Семантична модель вдосконалення управління оборотним капіталом підприємства // Вісник Тернопільської академії народного господарства: економіко-математичне моделювання. – Тернопіль: Економічна думка, 2002. – № . – С. , 0.56 д.а.

2.

Івасишин О.І. Модель оптимізації управління оборотним капіталом // Моделювання регіональної економіки. Зб. наук. праць. – Івано-Франківськ: Плай, 2004. – № . – С. , 0.5 д.а.

3.

Івасишин О.І. Параметрична модель для визначення оптимальних варіантів використання оборотного капіталу // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – Випуск 204. – Т. 1.– С. , 0.88 д.а.

4.

Івасишин О.І. Економетрична модель оцінки ефективності оборотних коштів підприємств // Вісник Хмельницького національного університету. – Хмельницький: Редакційно-видавничий центр ХНУ, 2005. – № . – Т. 2. – С. , 0.22 д.а.

5.

Івасишин О.І. Особливості управління оборотним капіталом підприємства // Моделювання регіональної економіки. Зб. наук. праць. – Івано-Франківськ: Плай, 2005. – № . – С. , 0.3 д.а.

В інших виданнях:

6.

Івасишин О.І. Моделювання рівня прибутку на обсяг оборотного капіталу // Проблеми економічної кібернетики присвяченої 35-річчю кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету: Тези доповідей VIII Всеукраїнської науково-методичної конференції (Алушта, 6-8 жовтня 2003р.) – Донецьк: ТОВ ”Юго-Восток, Лтд”, 2003. – С. 57-61, 0.28 д.а.

7.

Івасишин О.І. Модель впливу ціни на обсяги власного оборотного капіталу підприємства // Теорія і практика сучасної економіки. Матеріали ІV Міжнародної науково-практичної конференції (Черкаси, 15-17 жовтня 2003р.) – Черкаси: ЧДТУ, 2003. – С. 225-227, 0.17 д.а.

8.

Івасишин О.І. Алгоритм розрахунку прибутку підприємства // Теорія і практика сучасної економіки. Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції (Черкаси, 15-17 вересня 2004р.) – Черкаси: ЧДТУ, 2004. – С. 295-298, 0.22 д.а.

9.

Івасишин О.І. Економіко-математичне моделювання оборотного капіталу // Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. Науковий збірник. Випуск 1. – Івано-Франківськ: Плай, 2005. – С. 228-229, 0.11 д.а.

АНОТАЦІЯ

Івасишин О.І. Оцінка і прогнозування ефективності використання оборотного капіталу підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація та управління підприємствами. Хмельницький національний університет. Міністерство освіти і науки України. Хмельницький, 2005.

Дисертація містить результати дослідження теоретичних та науково-методичних засад і інструментарію для оцінки ефективності використання та прогнозування оборотного капіталу.

Проведення аналізу міждисциплінарних підходів до управління оборотним капіталом дозволило розробити систему критеріїв оцінки оптимального розміщення оборотних активів, що сприяє оптимізації відповідних розмірів і структури оборотного капіталу, а також підтримувати оптимальні співвідношення між власним та позичковим капіталом.

Доведено, що належне фінансове забезпечення сталих темпів соціально-економічного розвитку підприємства є неможливим без пошуків джерел формування та ефективного використання оборотного капіталу кожним суб’єктом підприємницької діяльності, передумовою якого є аналіз показників стану та ефективності використання оборотного капіталу при авансуванні активів підприємства.

Результати аналізу поточної ситуації та розрахунки, проведені на основі розроблених економіко-математичних моделей підтвердили гіпотезу про те, що однією з важливих умов стабілізації фінансового стану на підприємствах легкої промисловості є розробка і реалізація дієвих механізмів, які сприятимуть прискоренню оборотності оборотного капіталу та оптимізації співвідношень між його структурними елементами.

Розроблені економіко-математичні моделі стали основою створення СППР для конкретного підприємства з дрібносерійним типом виробництва, економічна інтерпретація та апробація якої підтвердила ефективність розробки.

Ключові слова: оборотний капітал, ефективність використання, оптимізація співвідношень, економетрична модель, параметричне програмування.

АННОТАЦИЯ

Ивасишин О.И. Оценка и прогнозирование эффективности использования оборотного капитала предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. Хмельницкий национальный университет. Министерство образования и науки Украины. Хмельницкий, 2005.

Диссертация содержит результаты исследования теоретических и научно-методических принципов и инструментария для оценки эффективности использования и прогнозирования оборотного капитала.

Проведение анализа междисциплинарных подходов к управлению оборотным капиталом позволило разработать систему критериев оценки оптимального размещения оборотных активов, что содействует оптимизации соответствующих размеров и структуры оборотного капитала, а также поддерживать оптимальные соотношения между собственным и заимообразным капиталом.

Интересы субъектов предпринимательской деятельности всех форм собственности лежат в плоскости двух стадий круговорота капитала, то есть в сфере производства и в сфере обращения. В течение переходного периода самым важным фактором стабилизации экономики является ускорение оборотности капитала и оптимизация соотношения длительности его пребывания в отмеченных сферах. Используя эти факторы, при других условиях можно высвободить часть оборотного капитала и использовать его как источник инвестиций для расширения производства в процессе его диверсификации.

Для более эффективного определения необходимых объемов товарно-материальных запасов отечественным предприятиям целесообразно выучить положительный опыт зарубежных фирм, что заключается в составление модели самого экономичного объема заказов, создание компьютеризованной системы управления запасами. Связыванию оборотного капитала в запасах можно предотвратить путем правильного ведения политики материально-технического обеспечения, что производится главными специалистами предприятия, к которым принадлежат производители, специалисты из маркетинга и финансисты.

Доведено, что надлежащее финансовое обеспечение постоянных темпов социально-экономического развития предприятия является невозможным без поисков источников формирования и эффективного использования оборотного капитала каждым субъектом предпринимательской деятельности, предпосылкой которого является анализ показателей состояния и эффективности использования оборотного капитала при авансирование активов предприятия.

Результаты анализа текущей ситуации и расчеты, проведенные на основе разработанных экономико-математических моделей подтвердили гипотезу о том, что одним из важных условий стабилизации финансового состояния на предприятиях легкой промышленности является разработка и реализация действенных механизмов, которые будут содействовать ускорению оборотности оборотного капитала и оптимизации соотношений между его структурными элементами.

Разработанные экономико-математические модели стали основой создания СППР для конкретного предприятия с мелкосерийным типом производства, экономическая интерпретация и апробация которой подтвердила эффективность разработки.

Ключевые слова: оборотный капитал, эффективность использования, оптимизация соотношений, эконометрическая модель, параметрическое программирование.

ANNOTATION

Ivasyshyn O. I. Evaluation and prognostication of enterprise circular capital efficiency usage. – Manuscript.

Thesis on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on specialty 08.06.01 – 08.06.01 – economics, organization and management of enterprises.

The Hmeljnytsk National University. Ministry of Education and Science of Ukraine. Hmeljnytscyj, 2005.

The thesis contains the results of research of theoretical and guidance fundamentals and tool for evaluation and prognostication of enterprise circulating capital efficiency usage.

Based on analysis carried out of already existent interdisciplinary approaches to the circulating capital management, a set of criteterions for circulating assets optimal allocation is provided. This elaboration allows to optimize circulating assets dimensions and structure – it wakes possible to maintain on optimal parity between own and borrowed capital.

It’s proved that adequate financial support of stable rates of social and economical development couldn’t be achieved without source of finance search and circulating capital effective usage by every subject of entrepreneurial activity. This advantage could be achieved only after analysis of indices describe the state and efficiency usage of circulating capital before money advance to enterprise assets.

The results of analysis and imitations carried out, based on economic and mathematical models created, confirmed hypothesis about the most effective ways of financial stabilization of light industry enterprises. It’s aimed to accelerate the process of circulating capital turnover and optimize a parity between its structural elements.

Economic and mathematical models constructed serve as a basis for decision-waking support system which was created for small branch production enterprise. Economical interpretation and approbation of system created has proved its effectiveness.

Key words: circulating capita, efficiency of the usage, parity optimization, econometric model, parametric programming.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПОЛІТИЧНІ МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ ВЛАДНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА: ІСТОРИКО-ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Автореферат - 26 Стр.
ОБЛІК І АНАЛІЗ ЛІКВІДНИХ АКТИВІВ (на прикладі суднобудівних та судноремонтних підприємств АР Крим) - Автореферат - 31 Стр.
ОБЛІК І АНАЛІЗ ЛІКВІДНИХ АКТИВІВ (на прикладі суднобудівних та судноремонтних підприємств АР Крим) - Автореферат - 31 Стр.
ІНСТИТУЦІЙНИЙ РОЗКОЛ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ В УКРАЇНІ В УМОВАХ МОДЕРНІЗАЦІЇ (ХІХ ст. – 30-ті рр. ХХ ст.) - Автореферат - 48 Стр.
АНЕСТЕЗІОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКСТРЕНИХ ОПЕРАТИВНИХ ВТРУЧАНЬ У НОВОНАРОДЖЕНИХ З ПРОЯВАМИ ПЕРИНАТАЛЬНОГО ГІПОКСИЧНОІШЕМІЧНОГО УРАЖЕННЯ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ - Автореферат - 29 Стр.
ЗАМІЩЕННЯ СТРОНЦІЮ НА РІДКІСНОЗЕМЕЛЬНІ ЕЛЕМЕНТИ В СТРУКТУРІ АПАТИТУ - Автореферат - 23 Стр.
РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ ЗАСТОСУВАННЯ КАРБОКСИМЕТИЛЬОВАНОГО КРОХМАЛЮ В ДРУКУВАННІ І ЗАКЛЮЧНІЙ ОБРОБЦІ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Автореферат - 30 Стр.