У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІВАНІНА Світлана Леонідівна

УДК 657. 474. 51: 678

ОБЛІК ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА І КОНТРОЛЬ ФОРМУВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ В ГУМОВО-ТЕХНІЧНІЙ ПІДГАЛУЗІ

Спеціальність 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз і аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті Міністерства освіти і науки України на кафедрі фінансового аналізу і контролю

Науковий

керівник: | доктор економічних наук, професор

БІЛУХА Микола Тимофійович,

Київський національний торговельно-економічний університет,

професор кафедри фінансового аналізу і контролю

Офіційні

опоненти: | доктор економічних наук, професор

ОСАДЧИЙ Юрій Іванович,

Міжгалузевий інститут управління,

завідувач кафедри обліку і аудиту

кандидат економічних наук, професор

ДУДКО Валентин Парфенович

Чернівецький торговельно-економічний інститут,

професор кафедри обліку і аудиту

Провідна

установа: | Східноукраїнський національний університет,

кафедра обліку і аналізу господарської діяльності, м. Луганськ

Захист відбудеться „ 06 ” квітня 2006р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ - 156, вул. Кіото, 19, ауд. А 227.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ - 156, вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий „ 2 ” березня 2006 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Н.І. Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження.

Розвиток національної економіки України в значній мірі залежить від успішної діяльності промисловості, сільського господарства, транспорту та інших галузей пов’язаних між собою виробничою кооперацією. Провідне місце в цій кооперації належить хімічній промисловості, яка включає гумово-технічне виробництво, обране темою цього дослідження. Виробництво гумово-технічної продукції має задовольняти потреби всіх галузей виробництва і населення у доброякісній, дешевій і конкурентноздатній продукції на внутрішньому і зарубіжному ринках. Досягти цих показників можливо при оперативному управлінні виробництва гумово-технічної продукції. Якість управління залежить від інформаційного забезпечення, яке в основному надається обліком і контролем витрат виробництва і реалізації продукції.

Управління витратами залежить від оперативності обліку і контролю за місцями їх виникнення і центрами відповідальності, за витратами ресурсів, дотримання стандартів якості продукції та її собівартості. Дослідження показують, що приведені інформаційні функції обліку в управлінні витратами виробництва і реалізації гумово-технічної продукції мають певні недоліки. Продукція має високу собівартість завдяки недостатній аналітичності обліку перевитрат ресурсів у процесі виробництва, технологічного браку, недотриманню інформаційного циклу управління та інших недоліків.

Основною гіпотезою дослідження є припущення, що теоретико-методологічне забезпечення обліку та контролю витрат у гумово-технічній підгалузі хімічного комплексу потребує удосконалення. Зміни необхідні насамперед у частині підвищення оперативності інформації та виявленні перевитрат і відхилень від технічних нормативів. Для досягнення зазначених цілей потрібно, зокрема, комп’ютеризувати нормативний облік та запровадити міжнародні стандарти обліку. Такі прості, на перший погляд кроки, дозволять підвищити оперативність управління витратами, а як наслідок – зробити вітчизняну гумово-технічну продукцію конкурентоспроможною.

Проблеми розвитку та удосконалення обліку й контролю виробничих витрат турбують багатьох економістів. Зокрема, зазначеній темі присвятили свої наукові праці такі відомі вітчизняні та зарубіжні вчені, як М.Т.Білуха, І.О.Бланк, В.П.Завгородній, М.В.Кужельний, Л.О.Лігоненко, А.А.Мазаракі, Є.В.Мних, Л.В.Нападовська, Ю.І.Осадчий, В.В.Пастухова, В.В.Сопко, В.Я.Шевчук, В.О.Шевчук, А.Д.Шеремет та ін. Проте питання обліку та контролю виробничих витрат і калькулювання собівартості продукції на підприємствах гумово-технічної підгалузі не втрачають своєї актуальності й потребують подальшого дослідження. Адже нині країна перебуває в нових соціально-економічних умовах, які потребують реформування бухгалтерського обліку відповідно до міжнародних стандартів. Тому обрана тема дослідження є актуальною, має значення для розвитку економічної науки і прикладної економіки.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами визначається Законом України від 16.07.99 р. № 996-XIV „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” та Програмою реформування системи бухгалтерського обліку із застосування міжнародних стандартів, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.98 р. № 1706. Тема дисертації є складовою науково-дослідної роботи кафедри фінансового аналізу і контролю Київського національного торговельно-економічного університету „Фінансовий контроль в системі державного управління розподілом і використанням бюджетних ресурсів” в частині адаптованого дослідження фінансово-господарських процесів в хімічному комплексі України, номер державної реєстрації 0105U000766.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка пропозицій і рекомендацій з удосконалення теоретико-методологічної бази обліку та контролю витрат виробництва, формування собівартості гумово-технічної продукції на технічній базі ПЕОМ з урахуванням міжнародних стандартів обліку, спрямованої на більш ефективне використання ресурсів, забезпечення випуску конкурентоспроможної продукції.

Відповідно до цільової спрямованості дисертаційної роботи завданням дослідження є:

визначення тенденцій розвитку гумово-технічної підгалузі хімічного комплексу та напрямків удосконалення методології обліку та контролю в управлінні виробництвом конкурентоспроможної продукції на внутрішньому та зарубіжному ринках;

дослідження стану обліку та контролю витрат виробництва і формування собівартості гумово-технічної продукції;

виявлення недоліків в організації та методології обліку та контролю, встановлення їх причини;

розроблення рекомендацій з удосконалення обліку та контролю в інформаційному забезпеченні управління підприємством в умовах ринкової економіки;

вивчення структури виробництва гумово-технічної продукції з метою класифікації місць утворення витрат та центрів відповідальності і відображення їх в обліку для попередження втрат;

дослідження методології обліку та калькулювання собівартості продукції підгалузі з метою визначення, чи відповідає така методологія вимогам ціноутворення на внутрішньому та зовнішньому ринках;

визначення організаційно-методологічної концепції контролю в інформаційному забезпеченні прогнозування та попередження непродуктивних витрат у виробництві продукції із застосуванням економіко-матиматичного моделювання і комп’ютерних технологій.

Об’єктом дослідження є виробничо-фінансова діяльність 56 підприємств гумово-технічної підгалузі України та відображення її в системі обліку і контролю за період 2000 - 2004 рр.

Предметом дослідження є організація та методологія обліку витрат виробництва і контроль формування собівартості продукції в гумово-технічній підгалузі як інформаційної системи управління витратами виробництва та реалізації продукції.

Методи дослідження, які застосовувалися в дисертації, ґрунтуються на діалектичному методі наукового пізнання, який охоплює загальнонаукові та методичні прийоми дослідження економічних процесів, а також емпіричні прийоми обліку та контролю виробничих витрат і формування собівартості гумово-технічної продукції. У процесі дослідження застосовувалися такі методичні прийоми, як аналіз і синтез (для виявлення основних напрямків розвитку гумово-технічної підгалузі); абстрагування (для визначення чинників, що впливають на поведінку витрат); документалістики (для встановлення достовірності досліджуваної інформації, удосконалення документообігу та розробки маршрутної технології обліку витрат гумово-технічного виробництва); розрахунково-аналітичні прийоми (при проведені розрахунків та побудові таблиць); узагальнення та реалізації результатів (при формуванні висновків і пропозицій); інформаційних технологій ПЕОМ; нормативного обліку та калькулювання собівартості виробництва й реалізації промислової продукції (для підгалузевого застосування в гумово-технічному виробництві) та інші методичні прийоми.

Обробка економічної інформації, яка отримана в процесі дослідження, апробація наукових рекомендацій та економіко-математичного моделювання виконувалися на ПЕОМ з використанням пакетів Microsoft, Excel, 1С: Підприємство 7.7.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розроблених дисертантом рекомендаціях і пропозиціях щодо вдосконалення організації та методології обліку і контролю витрат виробництва та формування собівартості гумово-технічної продукції за місцями виникнення і центрами відповідальності з використанням комп’ютерних технологій та економіко-математичного моделювання.

Основними науковими результатами, які виносяться на захист, є такі:

вперше одержано::

теоретико-методологічні рекомендації з інтеграції всіх видів обліку в гумово-технічному виробництві на основі використання єдиної бази даних і комп’ютерних технологій в реальному часі, що підвищить активність інформації в управлінні формуванням собівартості продукції та її конкурентоспроможності на внутрішньому та зарубіжному ринках;

класифікацію витрат виробництва за місцями виникнення та центрами відповідальності за нормативним методом обліку та маршрутною технологією документування операцій, яка дозволить попереджати перевитрати ресурсів та випуск недоброякісної продукції;

удосконалено;

нормативний облік витрат виробництва продукції в гумово-технічній підгалузі хімічного комплексу за комп’ютерною технологією, що підвищує активність інформації в управлінні витратами та попереджує різного роду втрати у виробничому циклі;

калькулювання собівартості продукції за нормативним методом з введенням нових субрахунків, машинограм, що дозволить попереджати випуск продукції з низькою рентабельністю, а також встановлювати науково-обгрунтоване її ціноутворення;

розподілення комплексних витрат виробництва за нормативно-коефіцієнтним методом між видами продукції, що підвищить ефективність контролю за достовірністю собівартості продукції.

дістали подальший розвиток;

групування витрат виробництва та реалізації гумово-технічної продукції за функціями виробничого процесу та їх економічною роллю у цьому процесі, що дозволяє контролювати формування собівартості продукції та попереджати виникнення втрат і сприяє підвищенню достовірності облікових даних;

організаційно-методичні підходи внутрішньогосподарського оперативного контролю господарської та фінансової діяльності, розроблена номенклатура відхилень від норм для гумово-технічного виробництва, що забезпечить управління діяльністю підприємства у реальному часі.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що рекомендації та пропозиції, викладені у дисертації, спрямовані на збагачення практики конкретними методиками обліку та контролю витрат, які базуються на використанні нових інформаційних технологій в управлінні підприємствами підгалузі в умовах ринкової економіки.

Запропоновані методичні розробки й практичні рекомендації автора з організації та методології обліку за центрами відповідальності, нормативного методу обліку витрат і обліку за напівфабрикатним варіантом; методичні прийоми розподілу комплексних витрат; запропонована номенклатура статей калькуляції; процедури аналізу та контролю економічної інформації знайшли своє практичне застосування на ВАТ „Київгума” (довідка № 5/1238 від 10.06.2005р.), ТОВ „ІНТЕР-ГТВ” (довідка № 24-3819 від 26.10.2005р.) і рекомендовані до впровадження на підприємствах гумово-технічної підгалузі Державним науково-дослідним інститутом „Еластик” (довідка № 709/1 від 29.09.2005р.)

Особистий внесок здобувача полягає у одноосібно виконаному науковому дослідженні, в котрому викладено авторський підхід щодо вирішення важливого наукового завдання – удосконалення організації та методології обліку і контролю витрат виробництва та калькулювання собівартості гумово-технічної продукції. Теоретичні узагальнення, положення, висновки, рекомендації та пропозиції зроблені автором самостійно на підставі проведених досліджень фінансово-господарської діяльності підприємств гумово-технічної підгалузі хімічного комплексу України різних форм власності. Аналітична частина роботи виконана на основі дослідження фактографічної інформації 56 підприємств хімічного комплексу України.

З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використано лише ті ідеї та положення, які є результатом особистих здобутків дисертанта. Так у науковій праці [3], створеній у співавторстві, особистим здобутком здобувача є запропоновані напрямки удосконалення контролю формування собівартості гумово-технічної продукції з урахуванням організаційно-технологічних особливостей процесу виробництва та використанням елементів нормативного методу обліку витрат, схема контролю витрат виробництва гумовотехнічної продукції на АРМ третього рівня; у науковій праці [4] особистим здобутком здобувача є запропонована комплексна система контролю, яка об’єднує автоматизовані системи контролю виробництва (технологічного процесу) та автоматизованого обліку витрат виробництва з використанням інтегрованої бази даних обліково-економічної інформації.

Апробація результатів дисертації проводилася шляхом експериментального впровадження розробок автора на підприємствах гумово-технічної підгалузі України за його особистою участю. Основні результати дослідження отримали схвальну оцінку під час оприлюднення у доповідях на конференціях професорсько-викладацького складу Київського національного торговельно-економічного університету за підсумками науково-дослідної роботи за 2001-2004 рр.; науково-практичній конференції „Внутрішній аудит та управління бізнесом” (м. Київ, 2004 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції „Сучасні проблеми фінансово-господарського контролю” (м. Кривий Ріг, 2005 р.); міжнародному форумі молодих вчених „Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн” (м. Харків, 2005 р.).

Окремі результати проведеного дослідження використовуються у навчальному процесі Київського національного торговельно-економічного університету.

Публікації. За підсумками дисертаційного дослідження у фахових виданнях опубліковано 7 робіт загальним обсягом 2,8 друкованого аркуша, з них особисто автору належить 5 роботи загальним обсягом 2,1 друкованого аркуша, 3 тези – у збірниках матеріалів вітчизняних науково-практичних конференцій загальним обсягом 0,5 друкованого аркуша.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків і пропозицій, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації – 192 сторінки, у тому числі 47 таблиць, 14 рисунків, 28 додатків, а також список використаної літератури (162 найменувань).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі до дисертації обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, наукову новизну і практичну цінність запропонованих рекомендацій та результати їх апробації.

У першому розділі „Розвиток гумово-технічної підгалузі та стан обліку і контролю витрат виробництва” досліджено місце та роль гумово-технічної підгалузі в хімічному комплексі України, стан її розвитку в умовах ринку, розкрито особливості технологічних і організаційних аспектів гумово-технічного виробництва та вимоги до обліку і контролю витрат, досліджено фактичний стан обліку та контролю витрат виробництва гумово-технічної продукції.

Дослідження стану розвитку гумово-технічної підгалузі засвідчило, що вона має важливе значення для розвитку хімічного комплексу України в цілому. Питома вага гумово-технічних підприємств складає 16 %. На основі вивчення головних техніко-економічних показників, які характеризують фінансово-економічну діяльність підгалузі, зроблено висновок про те, що рівень виробництва та споживання гумово-технічної продукції має тенденцію до зниження. Так, у 2000 році в порівняні з 1999 роком випуск продукції хімічного комплексу України склав 146,2 %, у 2001 році в порівняні з 2000 роком – 133,7 %, в 2002 році в порівняні з 2001роком – 70,1 %, в 2003 році в порівняні з 2002 роком – 140,0 %, в 2004 році в порівняні з 2003 роком – 147,9 %; у гумово-технічній підгалузі відповідно – 108,0 %, 86,4 % 106,3 % і 123,1 %, 131,0 %.

Спостерігається зниження випуску і споживання гумово-технічних виробів за їх видами. Зокрема, за даними Черкаського державного науково-дослідного інституту техніко-економічної інформації в хімічній промисловості значна частина виробленої в Україні гумової продукції залишається не реалізованою та перебуває на складах (товарні запаси у розрізі основних видів гумових виробів складали від 8 % до 15 % від обсягу виробленої продукції з початку 2004 року). У секторі внутрішнього споживання продовжує домінувати імпортна продукція (у 2004 році частка імпортної продукції на внутрішньому товарному ринку гумово-технічних виробів у вартісних показниках склала 77–78 %, що в порівняні з попередніми роками вище майже на 10 %).

Проведені дослідження дозволили зробити висновок про те, що головною причиною тенденції спаду виробництва (і рівня споживання) є низька конкурентоспроможність та висока собівартість вітчизняних гумово-технічних виробів. Оскільки конкурентоспроможність гумово-технічних виробів значною мірою залежить від їх ціни та якості, в дисертації визначено основні чинники, які призводять до зростання цін та зниження якості продукції підгалузі. Серед зовнішніх чинників виділено: неповернення експортного ПДВ, високий рівень діючих податкових ставок, митна політика тощо. Серед внутрішніх чинників виділено значні витрати на виробництво та реалізацію гумово-технічної продукції та недостатнє технічне і технологічне оснащення гумово-технічних підприємств.

Господарська самостійність підприємств та подальший розвиток ринкових відносин ставлять результати роботи кожного підприємства та його конкурентоспроможність в усе більшу залежність від рівня витрат. Тому одним із найважливіших завдань управління виробництвом стає створення ефективної системи обліку та контролю витрат. Така система має забезпечити процес управління якісною інформацією щодо витрат виробництва. Адже на основі лише достовірної інформації можна виявити резерви зниження витрат.

Сучасний стан промисловості України характеризується високим рівнем витрат, що впливає на цінову політику та певною мірою ускладнює просування вітчизняних гумово-технічних виробів на міжнародному ринку. За даними Державного комітету статистики України, витрати промислових підприємств на одиницю виробленої продукції у 2000 році склали 97,3 коп./грн., у 2001 році – 96,9 коп./грн., у 2002 році – 96,4 коп./грн., у 2003 році - 96,6 коп./грн., у 2004 році – 93,5 коп./грн. Питома вага збиткових підприємств в Україні у 2000 році становила 42,2 %, у 2001 році – 41,1 %, у 2002 році – 41,8 %, у 2003 році – 39,9 %, і у 2004 році – 37,5 % . Аналогічна ситуація спостерігається і в інших галузях економіки, у тому числі, як у хімічному комплексі України в цілому, так і на підприємствах гумово-технічної підгалузі зокрема.

Проведений автором аналіз офіційних даних Державного комітету статистики України показав, що витрати на одиницю вироблених гумових та пластмасових виробів мають за період дослідження суттєві коливання. Це свідчить про нестабільний стан витрат виробництва. Так, у 2000 році витрати на одиницю виробленої продукції склали 101,7 коп./грн., у 2001 році – 98,5 коп./грн., у 2002 році – 100,5 коп./грн., у 2003 році – 97,2 коп./грн., у 2004 році – 94,3 коп./грн.

На основі проведеного дослідження зроблено висновок, що з метою запобігання кризової ситуації на підприємствах гумово-технічної підгалузі необхідно поліпшувати якість продукції, облік та контроль витрат в системі управління. Адже погіршення ситуації в значній мірі пояснюється збільшенням витрат і зменшенням рентабельності діяльності підприємств. Особливої уваги потребує удосконаленню обліку та контролю матеріальних витрат, оскільки їх питома вага у складі операційних витрат є значно вищою від галузевих показників.

Дослідженням встановлено, що поліпшити стан гумово-технічної підгалузі за рахунок внутрішніх резервів, знизити собівартість продукції та підвищити рівень рентабельності можна за допомогою таких заходів: удосконалення технологічних процесів, обладнання та транспортних систем; застосування новітніх безвідходних технологій з метою створення високоякісних гумово-технічних виробів, які могли б конкурувати на внутрішньому та зарубіжному ринках; використання принципово нових технологічних схем, здатних у кілька разів підвищити продуктивність праці; рівномірне використання виробничих потужностей шляхом кооперації виробництва та залучення нетрадиційних видів сировини; використання матеріалів вищої якості; підвищення технологічності конструкцій виробів за рахунок скорочення кількості деталей; удосконалення систем обліку та контролю за виробництвом як основних джерел інтегрованої обліково-економічної інформації та ефективного управління витратами за процесами.

Велика матеріаломісткість виробництва зумовила необхідність виявити і класифікувати основні чинники, які викликають зміни матеріальних витрат і містять резерви зниження собівартості.

У процесі вивчення практики діяльності вітчизняних гумово-технічних підприємств було встановлено, що в умовах ринкової економіки система обліку витрат, яка застосовується на підприємствах, не може задовольнити інформаційні потреби управлінців, оскільки має ряд недоліків. Серед недоліків системи обліку витрат можна виділити такі: відсутня інтегрована система всіх видів обліку, на основі якої можна було б приймати виважені управлінські рішення; не ведеться внутрішньогосподарський облік витрат за нормативним методом за місцями їх виникнення і центрами відповідальності; в базах даних ПЕОМ не ведеться щоденний облік інформації щодо відхилень фактичних показників від нормативних, що знижує ефективність управління підприємством; контроль витрат обмежується звітними періодами, що унеможливлює попередження втрат і перевитрат ресурсів.

Дослідженням визначені напрями удосконалення теоретичних і практичних положень існуючої організації та методології обліку і контролю витрат виробництва гумово-технічної продукції з урахуванням нових умов господарювання, міжнародних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, а також досягнень вітчизняної та міжнародної облікової практики.

Отже, за результатами проведеного дослідження визначено основні проблеми та недоліки обліку і контролю виробництва, вирішення яких сприятиме зниженню собівартості гумово-технічної продукції та покращенню якості роботи підприємств підгалузі.

У другому розділі „Удосконалення обліку витрат виробництва в гумово-технічній підгалузі” досліджено структуру виробництва гумово-технічної продукції, підгалузеву класифікацію витрат, методологію обліку прямих і комплексних витрат виробництва гумово-технічних підприємств. Метою такого дослідження є пошук резервів удосконалення системи обліку та встановлення можливостей і способів упровадження обліку витрат за місцями їх виникнення і центрами відповідальності. З урахуванням організаційно-технологічних особливостей гумово-технічного виробництва обґрунтовано впровадження на підприємствах підгалузі системи обліку за місцями виникнення витрат і центрами відповідальності. В рамках окремих структурних одиниць та відповідальних осіб така система обліку забезпечить відображення, накопичення, оперативний контроль та надання інформації про витрати і результати діяльності, а також дозволить оцінювати роботу управлінського персоналу і трудових колективів. Запропоновано виділяти місця витрат за адміністративною, технологічною та умовною ознаками.

Серед критеріїв доцільності створення центрів відповідальності визначено такі: чітке територіальне чи функціональне виділення центру; гнучкість управління; можливість точного планування та обліку витрат і результатів; закріплення персональної відповідальності за кожним керівником підрозділу; правильний вибір контролюючих параметрів. На основі застосування запропонованих критеріїв у роботі запропоновано схему групування центрів відповідальності та типову номенклатуру місць виникнення витрат гумово-технічного підприємства.

Запропонована система кодування та алгоритми автоматизації обліку витрат для АРМ, встановлених у центрах відповідальності, дозволяють уніфікувати процедури обліку з метою оперативного визначення результатів роботи кожного центру, своєчасного встановлення причин відхилень і прийняття коригуючих рішень щодо попередження втрат ресурсів. Оскільки закритий характер виробництва не дозволяє відображати в обліку всі негативні відхилення при витрачанні ресурсів, розроблено порядок розподілення витрат за обліковими й технологічними показниками, а також запропоновано методику їх обліку та управлінського регулювання в мережі АРМ підприємства. Крім того, на прикладі виробництва гумово-технічної продукції розроблено методику попередільного аналітичного обліку витрат, застосування якої дозволить оперативно визначати собівартість напівфабрикатів.

Виходячи з аналізу класифікації витрат за статтями калькуляції, яка нині застосовується на підприємствах підгалузі, пропонується використовувати класифікацію витрат, що ґрунтується на їх групуванні за функціями виробничого процесу та економічною роллю в цьому процесі. Проведені дослідження дозволили зробити висновок про те, що для управління підприємством в умовах ринку потрібна комплексна інформація. Отримати таку інформацію можна шляхом інтеграції всіх видів обліку в єдину інформаційну систему на основі застосування новітніх комп’ютерних технологій (рис. 1).

Використання бази даних інтегрованої економічної інформації в мережі АРМ фахівців дозволить досягти оптимальної побудови документообігу, забезпечити взаємозв’язок регістрів бухгалтерського, статистичного, фінансового та податкового обліку витрат.

Рис.1 Інтегрована система господарського обліку в управлінні гумово-технічним виробництвом

Відповідно до потреб і організаційно-технологічних особливостей гумово-технічних підприємств в дисертації запропоновано методологічні рекомендації щодо інтегрованої інформаційної системи обліку та контролю витрат виробництва, які включають меню АРМ бухгалтера з обліку витрат, номенклатури причин і відповідальних за відхилення фактичних витрат від нормативних, форми вихідних машинограм, методику автоматизованого формування бухгалтерських проводок за допомогою банку типових господарських операцій.

У роботі обґрунтовано, що на підприємствах підгалузі необхідно застосовувати нормативний метод обліку витрат виробництва за місцями їх виникнення та центрами відповідальності, адаптований до комплексної технології попередільної переробки сировини.

Автором розроблено рекомендації щодо використання спеціальних рахунків та субрахунків для обліку відхилень від норм, які дозволять ефективно управляти витратами на основі аналізу цих відхилень. На основі проведеного дослідження доведено доцільність застосування нормативного внутрішньогосподарського обліку з використанням розробленої „Машинограми витрат сировини”, яка дозволяє групувати витрати за окремими видами гумово-технічної продукції з виділенням відхилень від норм за причинами і відповідальними особами.

Для виробництв, на яких є необхідність відокремити партію переробленої сировини, в дисертації обґрунтовано впровадження маршрутної технології документування. Так, автором розроблено „Маршрутну карту обліку використання сировини та виходу гумово-технічних виробів” за всіма переділами технологічного процесу. Враховуючи, що в результаті використання відходів виробництва значною мірою підвищується прибутковість підприємств підгалузі, в дисертації запропоновано обліковувати відходи на окремому рахунку та оцінювати їх за ціною можливого використання для власних потреб (при реалізації – за початковою вартістю сировини). Таким чином, зацікавленість підприємств у використанні відходів виробництва буде підкріплена практичною можливістю проводити відповідні розрахунки та приймати відповідні виважені рішення.

Облік комплексних витрат гумово-технічних підприємств пропонується вести в розрізі облікових груп за місцями виникнення витрат. Такий підхід до обліку сприятиме отриманню достовірних даних щодо рівня витрат, виявленню резервів їх скорочення і дозволить знизити собівартість продукції. У дисертації доведено, що загальновиробничі витрати в цехах, в яких переважає ручна праця, доцільно розподіляти за видами гумово-технічних виробів пропорційно сумі прямих витрат на сировину та матеріали. В автоматизованих виробництвах за базу розподілу рекомендується брати кількість машино-годин роботи устаткування. Розподіл витрат допоміжних виробництв за підрозділами основного виробництва доцільно здійснювати або за методом послідовного розрахунку, або за методом взаємних послуг. Враховуючи, що загальновиробничі витрати безпосередньо впливають на формування собівартості готової продукції, тобто на формування запасів, у дисертації запропоновано вести їх облік на рахунках класу 2 „Запаси”. Результати порівняльної характеристики методів калькулювання, які застосовуються на виробництві, дозволяють зробити висновок, що нормативний попередільний метод калькулювання собівартості гумово-технічної продукції повністю відповідає вимогам управління витратами. Його застосування дозволяє здійснювати оперативний контроль відхилень від норм витрат за причинами і відповідальними особами, що, у свою чергу, сприяє попередженню втрат і наднормативних витрат безпосередньо в місцях їх виникнення та центрах відповідальності. Автором обґрунтовано необхідність обчислення повної собівартості гумово-технічної продукції і запропоновано форму звітної калькуляції (табл. 1).

Таблиця 1

Звітна калькуляція собівартості 1000 шт. ременів привідних

за квітень 2004 року по цеху формованих виробів ТОВ „Інтер-ГТВ”

Стаття калькуляції виробничої собівартості | Витрати за нормою | Фактичні витрати | Відхилення фактичних витрат від нормативних (грн.)

Кіль-кість | Ціна (грн.) | Сума (грн.) | Кіль-кість | Ціна (грн.) | Сума (грн.) | А | Б | В | Г

Прямі матеріальні витрати, всього в т.ч. |

х |

х |

13 862,53 |

х |

х |

18 525,07 |

4 662,54 |

4 000,84 |

649,70 |

12

напівфабрика-ти (кг) | 153,563 | 52,4 | 8 046,70 | 154,712 | 58,00 | 8 ,30 | 926,60 | 66,64 | 859,96 | -

матеріали (кг) | 1,5 | 2587,5 | 3 881,25 | 3 | 2622,80 | 7 868,40 | 3 987,15 | 3 934,20 | 52,95 | -

допоміжні матеріали (кг) | 8,53 | 6,08 | 51,86 | х | х | х | -51,86 | - | -51,86 | -

транспортні послуги (грн.) | х | х | 663,12 | х | х | 528,00 | -135,12 | - | 135,12 | -

паливо (гКал) | 5 660 | 0,11 | 622,60 | 6 120 | 0,11 | 673,20 | 50,6 | - | 50,6 | -

електроенер-гія (кВт./ч) | 4 748 | 0,17 | 807,00 | 4 001 | 0,17 | 680,17 | -126,83 | - | 126,83 | -

Відходи (кг) | 210 | 1,00 | 210,00 | 198 | 1,00 | 198,00 | -12 | - | - | 12

Прямі витрати на оплату праці |

х |

х |

518,05 |

х |

х |

518,05 |

- |

- |

- |

-

Інші прямі витрати, всього, в т.ч. |

х |

х |

199,5 |

х |

х |

199,5 |

- |

- |

- |

-

амортизація | х | х | 48,3 | х | х | 48,3 | - | - | - | -

відрахування на соціальні заходи |

х |

х |

151,2 |

х |

х |

151,2 |

- |

- |

- |

-

Загальнови-робничі витрати,

всього, в т.ч. |

х |

х |

2 258,40 |

х |

х |

2 322,35 |

63,95 |

63,95 |

- |

-

витрати на опалення | х | х | 870,82 | х | х | 858,8 | -12,02 | -12,02 | - | -

електроенер-гія | х | х | 250,24 | х | х | 250,24 | - | - | - | -

охорона праці | х | х | 51,9 | х | х | 51,9 | - | -- | - | -

інші витрати | х | х | 1085,44 | х | х | 1 161,41 | 75,97 | - | 75,97 | -

Виробнича собівартість |

х |

х |

16 838,48 |

х |

х |

21 564,97 |

4 726,49 |

4 064,79 |

649,70 |

12

Адміністра-тивні витрати | х | х | 2 251,07 | х | х | 2251,07 | - | - | - | -

Маркетинго-во-збутові витрати |

х |

х |

458,36 |

х |

х |

458,36 |

- |

- |

- | -

Повна

собівартість |

х |

х |

19 547,41 |

х |

х |

24 273,90 |

4 726,49 |

4 064,79 |

649,70 |

12

Примітка: А – загальна сума відхилень; Б – відхилення обліковані; В – відхилення, обчислені за нормами; Г – інші розраховані відхилення.

Оскільки національні стандарти бухгалтерського обліку не регламентують порядок обчислення виробничої собівартості продукції при використанні нормативного методу обліку витрат і нормативного калькулювання, в дисертації запропонована методика розрахунку фактичної виробничої собівартості на основі нормативної.

Таким чином, розроблені рекомендації дозволять удосконалити організацію та методологію обліку витрат виробництва в гумово-технічній підгалузі відповідно до ринкових умов господарювання.

У третьому розділі „Контроль формування собівартості гумово-технічної продукції” досліджено організацію та методологію контролю витрат виробництва та реалізації гумово-технічної продукції, контролю формування собівартості продукції та методику оперативного контролю витрат виробництва гумово-технічної продукції за місцями їх виникнення.

У сучасних умовах господарювання збільшується потреба підприємства в інформації про те, скільки коштує йому виробництво продукції, яким є взаємозв’язок між витратами, обсягами виробництва та його рентабельністю, в яких напрямках слід шукати резерви зниження цих витрат з метою ефективного контролю формування собівартості. Тому для керівництва гумово-технічних підприємств все більшого значення набуває контроль витрат виробництва, і саме він має стати засобом досягнення оптимального рівня рентабельності виробництва.

Ринкові відносини зумовлюють необхідність контролю, в основу якого покладено економічні методи управління підприємством та його виробничими підрозділами. Такий контроль дозволяє оперативно перевіряти і координувати господарсько-виробничу діяльність бригади, цеху, підприємства; своєчасно визначати економічну та виробничу доцільність кожної операції, знижувати витрати за всіма елементами, що входять до складу собівартості продукції і впливають на кінцевий результат діяльності підприємства.

За результатами проведених досліджень обґрунтовано доцільність оперативного (поточного) і попереднього видів контролю витрат. З огляду на технологічні особливості гумово-технічних виробництв оперативний контроль пропонується здійснюється у двох організаційних формах.

Перша форма – контроль, який здійснюється безпосередньо на кожному робочому місці, його проводять працівники відділу технічного контролю (ВТК). Друга форма – контроль, який здійснюється спеціально створеним контрольним апаратом, на основі контролю інженерно-технічних служб за виробничими процесами та внутрішнього аудиту контрольно-ревізійних служб діяльності цехів (рис. 2).

У дисертації наведено переконливі докази того, що особливості контролю витрат у гумово-технічній підгалузі полягають у єдності виробничо-технічного контролю (ВТК) випуску продукції та фінансово-господарського контролю витрат за місцями їх виникнення і центрами відповідальності з використанням нормативного обліку та комп’ютерних технологій.

Рис.2. Взаємодія організаційних форм контролю на гумово-технічних підприємствах

Враховуючи, що ефективне функціонування системи контролю витрат неможливе без застосування сучасних автоматизованих систем та новітніх комп’ютерних технологій, в дисертації розроблено рекомендації щодо комплексної автоматизації контролю гумово-технічним підприємством з використанням інформації, яка формується в гнучких автоматизованих комплексах (ГАК), з урахуванням трирівневої мережі АРМ фахівців. Реалізація функцій контролю, забезпечення зворотнього зв’язку між усіма рівнями діяльності та впровадження комплексної автоматизації дозволить оперативно та чітко координувати роботу всіх підрозділів гумово-технічного підприємства. Інтеграція ресурсів, синхронізація діяльності різних центрів відповідальності, уникнення розбіжностей між показниками стануть запорукою більш ефективної та продуктивної організації виробництва, що в цілому сприятиме зниженню витрат та собівартості продукції. На гумово-технічних підприємствах найпоширенішим є завершальний контроль витрат. Здійснюється він після закінчення звітного періоду на основі аналізу відхилень. Такий контроль не дає можливості попереджати економічно недоцільні дії та своєчасно приймати коригуючі рішення з метою недопущення непродуктивних витрат. Для удосконалення організації оперативного контролю на гумово-технічних підприємствах пропонується методика оперативного контролю за формуванням собівартості у ході технологічного процесу на основі нормативного методу обліку витрат і калькулювання. З метою організації щоденного виявлення відхилень від норм щодо виробленої продукції рекомендується використовувати номенклатуру місць виникнення витрат за видами гумово-технічного виробництва та центрами відповідальності (табл. 2) та класифікацію цих відхилень.

Таблиця 2

Номенклатура місць технологічного процесу виробництва

гумово-технічної продукції для здійснення оперативного контролю витрат

Вид вироб-ництва | Цехи і дільниці основного виробництва |

Вид сировини |

Технологічні процеси і операції | Контрольні місця | Адміністра-тивні | Техноло-

гічні переділи | Умовні місця |

Підготовка інгредієнт-тів |

Підготовчий цех | Натуральний каучук

Синтетичний каучук

Синтетичні латекси

Інгредієнти:

вулканізуючі речовини;

прискорювачі;

активатори;

наповнювачі;

барвники;

пластифікатори тощо | Приймання і сортування | + | + | Очищення | + | Сушіння | + | + | Подрібнення | + | Просів | + | Підготовка пом’якшувачів | + | + | Розпарка | + | + | Підготовка та пластика-ція каучуків |

Підготовчий цех |

Натуральний каучук

Синтетичний каучук |

Різання | + | + | Пластикація | + | + | Змішування на вальцях | + | Виготов-лення гумової суміші |

Підготовчий цех | Натуральний каучук

Синтетичний каучук

Синтетичні латекси

Інградіенти | Змішування в гумозмішувачах | + | Листування | + | + |

Каландру-вання |

Цех каландрів |

Гумова суміш | Профілювання | + | + | Промазка тканини | + | + | Обкладка тканини | + | + | Дублювання | + | + | Розігрів | + |

Шприцю-вання | Цех формованих виробів |

Гумова суміш | Загрузка | + | Рух суміші скрізь черв’як | + | Розігрів | + | Лиття гумової суміші під тиском | Цех формованих виробів |

Гумова суміш | Загрузка | + | Заповнення | + | Подача вулканізаційного середовища | + |

Вулканіза-ція | Цех формованих та неформова-них виробів |

Напівфабрикати | Тиск | + | + | Нагрівання | + | + |

Запропоновані для оперативного контролю витрат виробництва гумово-технічних виробів на АРМ фахівців підприємства форми машинограм контролю витрат і алгоритм автоматизованої інтеграції технологічних і облікових показників дозволяють у режимі реального часу здійснювати коригуючи дії щодо попередження втрат ресурсів.

У дисертації доведено, що розроблена класифікація відхилень від норм витрат та оперативне визначення розміру відхилень за рахунок зміни норм та форми вихідних машинограм облікових і розрахункових відхилень сприятимуть управлінню витратами за технологічними факторами. Значна увага в роботі приділена контролю формування собівартості гумово-технічної продукції.

За результатами дослідження зроблено висновок, що контроль формування собівартості гумово-технічної продукції має бути організований таким чином, щоб ним були охоплені усі грані та джерела системи інформаційного забезпечення, які включають не лише норми й нормативи, а й організацію процесів нормування, планування та обліку зміни норм, аналіз їх ефективності. Такий контроль забезпечить реальну та своєчасну оцінку стану й перспектив розвитку підприємства за умови найменших витрат.

За умови використання елементів нормативного обліку та трирівневої системи АРМ бухгалтера організація зазначеного вище контролю передбачає: формування об’єктів контролю витрат шляхом виділення обґрунтованих груп напівфабрикатів (гумових сумішей); ведення контролю обліку відхилень витрат сировини та матеріалів за місцями виникнення, причинами, відповідальними особами та окремими об’єктами; встановлення норми витрат на суміш одного об’єкту контролю витрат; складання узагальнених відомостей витрат за групами однорідних сумішей (об’єктів контролю витрат), а на основі їх – узагальнену відомість по цеху в цілому; контроль розподілу визначених відхилень від норм (пропорційно витратам використаної сировини) за групами в цілому та за конкретними видами сумішей, які входять до групи.

Отже, безперервний технологічний та фінансово-господарський контроль формування собівартості гумово-технічної продукції пропонується впроваджувати через застосування нормативної попередільної методики калькулювання собівартості на АРМ. Така методика передбачає алгоритм розрахунків повної собівартості, форми машинограм узагальнень результатів контролю, розрахунок фактичної собівартості на основі нормативної. Її застосування дозволить контролювати у реальному часі відхилення у формуванні собівартості від норм за центрами відповідальності та видами гумово-технічних виробів.

Отже, розроблені рекомендації спрямовані на підвищення ролі контролю формування собівартості гумово-технічної продукції в системі управління витратами сучасних гумово-технічних підприємств.

ВИСНОВКИ

Результатом дисертаційного дослідження є методологічні рекомендації щодо удосконалення обліку і контролю витрат виробництва, спрямовані на зниження собівартості продукції підприємств гумово-технічної підгалузі, підвищення рентабельності виробництва та конкурентоспроможності продукції на товарному ринку.

За результатами проведеного дослідження можна зробити наступні висновки.

1. Підвищення ефективності діяльності підприємств гумово-технічної підгалузі в умовах ринку є одним з пріоритетних напрямків розвитку хімічного комплексу України. Формування ринкового середовища та необхідність отримання прибутків нерозривно пов’язані з пошуком ефективних методів управління виробництвом на основі удосконалення облікової інформації та адаптації існуючої системи обліку й контролю витрат до національних і міжнародних стандартів.

2. Обґрунтовано необхідність впровадження на підприємствах підгалузі інтегрованої системи господарського обліку на технологічній основі комп’ютеризації обробки інформації про фінансово-господарську діяльність підприємств, що дозволить підвищити оперативність і достовірність економічної інформації та управлінських рішень в реальному часі.

3. Запропоновані критерії визначення центрів відповідальності за виготовленням гумово-технічної продукції і витратами на неї, що забезпечить дотримання технології виробництва продукції і унеможливить перевитрати ресурсів. Обґрунтовано необхідність застосування нормативного методу обліку витрат за місцями виникнення і центрами відповідальності, адаптованого до технологічно–організаційних особливостей підприємств підгалузі з використанням нових рахунків і субрахунків обліку відхилень від норм, що сприятиме ефективному використанню ресурсів.

4. Удосконалена система нормативного методу обліку використання сировини та виходу гумово-технічної продукції. Запропоновані блок-схеми і алгоритм вирішення комплексу облікових задач, меню АРМ бухгалтера з обліку витрат, форми вихідних машинограм, що дозволяє в системі автоматизованої обробки даних на основі ПЕОМ виявляти непродуктивні витрати і втрати ресурсів, визначати причини та відповідальних за відхилення в режимі реального часу для оперативного прийняття управлінських рішень.

5. Обґрунтовано необхідність застосування нормативного попередільного методу калькулювання виробничої собівартості гумово-технічної продукції та


Сторінки: 1 2