У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. В.Н. КАРАЗІНА

ЖУРАВЕЛЬ ВІТАЛІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ

УДК 338.246.025.2:336.76:332.12

УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ

ПРОЦЕСІВ РЕГІОНАЛЬНОГО СЕГМЕНТА ФОНДОВОГО РИНКУ

Спеціальність 08.02.03 – організація управління, планування

і регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному університеті

імені В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник - | доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки

Бабич Володимир Петрович,

Харківський національний університет

ім. В.Н. Каразіна, Міністерство освіти і науки

України, завідувач кафедри економіки та

менеджменту.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Сало Іван Васильович,

Українська академія банківської справи (м. Суми), Міністерство освіти і науки України, зав. кафедрою банківської справи.

кандидат економічних наук, доцент

Стешенко Олена Дамирівна,

Українська державна академія залізничного транспорту України (м. Харків), Міністерство транспорту та зв’язку України, доцент кафедра фінансів.

Провідна установа - | Донецький державний університет управління (м. Донецьк), кафедра менеджменту у невиробничій сфері, Міністерство освіти і науки України.

Захист відбудеться "30" травня 2006 р. о 1000 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.051.05 Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна за адресою: 61002, м. Харків, вул. Мироносицька, 1, ауд. 3-23.

З дисертацією можна ознайомитись у Центральній науковій бібліотеці Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна за адресою: 61077, м. Харків, пл. Свободи, 4.

Автореферат розісланий 25 квітня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.П. Третяк

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Фондовий ринок будь-якої країни завжди виступає барометром суспільного виробництва. Він дуже чутливо, тонко і швидко реагує на всі зміни у виробництві, торгівлі і кон'юнктурі ринку. Він є вищою формою розвитку товарно-грошових відносин. При гармонійному розвитку, розвиненій інфраструктурі, налагодженому правовому забезпеченні механізмів захисту інтересів всіх учасників ринку – інвесторів, емітентів, посередників він є потужним прискорювачем економічного розвитку країни.

Становлення фондового ринку України вимагає одночасного формування і удосконалення системи регулювання і контролю за процесами, що виникають на ньому. Особливої уваги потребує гармонізація економічних процесів, що відбуваються на фондовому ринку із загальними системами господарювання економіки в цілому, регіону, галузі. Сучасний етап характеризується нерівномірністю розвитку фондового ринку у регіонах, хоча він забезпечує формування умов стійкого розвитку. В наш час економіка України гостро відчуває нестачу фінансових ресурсів для закріплення отриманих темпів економічного розвитку. Саме тому формування методології регулювання регіонального сегмента фондового ринку є актуальним питанням сьогодення.

Питання вивчення фондового ринку, а також різні аспекти системи його регулювання в різний час розглядалися в працях українських та закордонних вчених.

Дослідженню проблем фондового ринку та його інструментів приділяли увагу у своїх працях такі класики, як Дж. Кейнс, М.І. Туган-Барановський, Хікс та багато інших.

Вітчизняні дослідники у своїх працях зосереджують увагу головним чином або на врахуванні поточних тенденцій функціонування фондового ринку та перспектив його розвитку (О.І. Барановський, О.І. Давидов, Н.І. Костіна, Т.М. Литвиненко, О.Г. Мендрул, О.М. Мозговий, Я.М. Міркин, В.І. Міщенко, В.В. Оскольский, І.А. Павленко, Ю.Е. Петруня, В.М. Соболєв), або на питаннях регулювання фондового ринку у визначенні першорядних заходів з поліпшення відповідної законодавчої бази. Окремо також можна зазначити й ті дослідження, в яких обговорюється взаємовплив фондового ринку та певних факторів розбудови ринкових відносин (В.П. Бабич, Н.О. Бей, Н.В. Блага, В.В. Глущенко, В.В. Клименко, Л.А. Кривцун, О.Д. Мартиненко, В.С. Пономаренко, Є.В. Раєвнєва, І.В. Сало, К.А. Стрижиченко, О.М. Царенко і багатьох інших авторів). Значний масив наукової літератури представлено роботами вчених і практичних фахівців фондового ринку країн з розвиненою ринковою економікою – М. Александера, Дж. Бейлі, Е. Бредлі, Р. Брейлі, Л. Дж. Гитмана, Дж. Гелбрейта, М.Д. Джонка, С. Майєрса, К. Редхеда, Дж. Сороса, З. Боді, Ю. Данілова, І. Дороніна, А. Кейна, А.Дж. Маркуса, Б. Рубцова, П. Шульца та інших, серед яких є такі, що удостоєні звання нобелівських лауреатів.

Віддаючи належне науковим напрацюванням вітчизняних та зарубіжних вчених з даної проблематики, слід зауважити, що існує потреба у її подальшому дослідженні. Це зумовлено недостатнім рівнем розробки теоретичних аспектів сутності фондових інструментів, регіонального аспекту трансформації відносин власності і ролі в цьому фондового ринку, необхідності та інструментарію формування регуляторних впливів на фондовий ринок. Дослідження регіонального механізму функціонування фондового ринку має для України виключне теоретичне та практичне значення, що визначається недостатнім рівнем науково-теоретичного обґрунтування цієї проблеми та його об'єктивно високою соціально-економічною роллю.

Саме новизна, масштабність і особлива складність вирішення задачі створення ефективної системи управління окремим регіональним сегментом фондового ринку в умовах макроекономічної нестабільності зумовили вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Результати дослідження відповідають тематиці НДР виконуваних кафедрою економіки та менеджменту Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, зокрема держбюджетній темі: "Інноваційна модель стійкого розвитку науково-технічного і виробничого потенціалу України" (номер державної реєстрації 0104U000676), у виконанні якої автор приймав участь.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в обґрунтуванні теоретико-методологічних аспектів функціонування регіональних сегментів фондового ринку України та у розробці концептуальних та методичних засад їх регулювання.

Досягнення поставленої мети передбачає необхідність вирішення таких завдань:

-

наукове обґрунтування підходу до регіональної сегментації фондового ринку в Україні;

-

узагальнення світового досвіду регулювання та територіальної організації фондового ринку і його адаптація до умов України;

-

обґрунтування чинників та умов розвитку фондового ринку в економічному просторі України та її регіонах;

-

розробка методичного апарату аналізу стану регіонального сегмента фондового ринку та визначення напрямків його регулювання;

-

удосконалення інструментарію регулювання емісійної діяльності;

-

визначення методичного апарату прогнозування регіонального сегменту фондового ринку;

-

формування концептуальної моделі регулювання регіонального сегменту фондового ринку.

Об'єктом дисертаційного дослідження є фондовий ринок як елемент фінансового перерозподільчого механізму, зокрема, тенденції його розвитку та ефективність системи регулювання.

Предметом дисертаційного дослідження є система економічних процесів, що відбиває регіональну сегментацію фондового ринку та пов'язаний з цим комплекс теоретичних та практичних питань щодо проблем регулювання та перспектив його розвитку.

Методи дослідження. Методологічну основу дослідження склали принципи матеріалістичної діалектики, поєднання логічного та історичного аналізу, дедукції та індукції. Для досягнення мети у роботі використано методологію системного аналізу для визначення властивостей регіонального сегменту фондового ринку, методи порівняння, рейтингової оцінки та структурного аналізу в розробленій методиці аналізу фондового ринку, методи математичного моделювання для розробки інструментарію удосконалення емісійної діяльності, основи динамічного моделювання при прогнозуванні фондового ринку.

Інші питання дисертаційної роботи вивчалися з використанням традиційних для економічної науки методів досліджень.

Інформаційною базою дослідження стали законодавчі та нормативно-правові акти з питань функціонування фондового ринку в Україні, статистичні матеріали Державного комітету статистики України, Національного банку України, Комісії з цінних паперів та фондового ринку, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції, енциклопедичні видання, монографічні дослідження та публікації зарубіжних і вітчизняних авторів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що в роботі розроблено методичний інструментарій та удосконалено концептуальні підходи до регулювання економічних процесів регіонального сегменту фондового ринку. До наукових результатів, що мають наукову новизну і отримані особисто автором, належать наступні:

вперше:

-

розроблено основи методичного апарату аналізу стану регіонального сегмента фондового ринку, що дозволяє кількісно характеризувати рівень його активності, показники обіговості коштів, завантаженості інфраструктури та створює наукові основи його регулювання у відповідності до специфіки виробничого комплексу регіону;

-

запропоновано концептуальну модель регулювання регіонального сегмента фондового ринку, що орієнтована на забезпечення його відповідності пріоритетам регіонального виробничого комплексу.

удосконалено:

-

інструментарій прогнозування фондового ринку в умовах невизначеності;

-

існуючі підходи до регулювання емісійної діяльності, що втілені у запропонованому механізмі емісії облігацій, який забезпечує ув’язування показників кількості емісій та приросту випусків пірамідальної позики.

дістало подальшого розвитку:

-

наукове обґрунтування регіональної сегментації фондового ринку України;

-

узагальнено світовий досвід територіальної організації фондового ринку з позицій його можливого використання в Україні.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що одержані висновки й узагальнення можуть використовуватися в подальшому вивченні функціонування і регулювання фондового ринку. Практичне впровадження отриманих наукових результатів підтверджується відповідними довідками від Центру наукових досліджень Національного банку України (довідка №53-117/233), Головного управління економіки та ринкових відносин Харківської обласної державної адміністрації (довідка № 04-15/625-1, та довідка №04-15/657-1), Головного управління бюджету та фінансів Харківської міської ради, при викладанні курсу “Регіонально-адміністративний менеджмент для студентів економічного факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною завершеною працею, в якій наведено авторський підхід до вивчення та удосконалення методичних засад регулювання фондового ринку. Всі наукові результати, викладені у дисертації, отримані автором самостійно.

Апробація результатів роботи. Одержанні автором власні наукові результати публікувалися в спеціальних виданнях ВАК України й інших наукових виданнях. Основні результати дисертаційного дослідження доповідалися і обговорювалися автором на міжнародних і республіканських науково-практичних конференціях: з питань інноваційної діяльності (м. Харків, квітень 2002 р.), Михайло Туган-Барановський і сучасна економічна наука. (м. Харків, грудень 2005 р), Еволюція наукових знань і сучасні проблеми економічної теорії (м. Харків, квітень 2005 р.), "Науковий потенціал світу – 2005" (м. Дніпропетровськ, вересень 2005 р.), Ліберманівських читаннях "Сучасний стан і тенденції розвитку підприємництва в Україні" (м. Харків, листопад 2004 р. та листопад 2005 р.).

Публікації по темі дисертації. За результатами досліджень опубліковано 12 наукових праць (загальний обсяг 5,0 д. арк.), 6 з яких (загальний обсяг 2,7 д. арк.) – у виданнях, що входять до переліку фахових видань.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, що нараховує 274 праці, і додатків на 17 сторінках. Загальний обсяг дисертації – 215 сторінок комп'ютерного тексту, у якому 21 таблиця, 33 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розкрито актуальність теми дисертації, визначено її мету і завдання, предмет і об`єкт дослідження, показано її наукову новизну та практичне значення.

У першому розділі – "Теоретико-методологічні основи регулювання регіонального сегменту фондового ринку" автором досліджено сутнісні основи функціонування фондового ринку України. Проаналізовано світовий досвід розвитку та регулювання фондового ринку, що дозволило визначити основи концептуального підходу до регулювання регіонального сегмента фондового ринку.

Відокремлення розуміння регіонального сегмента фондового ринку є результатом впливу двох різноспрямованих тенденцій: з одного боку розвиток інформаційних технологій і комунікацій знімає існуючі географічні обмеження та знімає кордони не тільки між регіонами, а і між державами; з іншого боку відбувається “регіоналізація” фондового ринку в частині його прив’язки та адаптації до специфіки потреб ТВК регіону. Тобто слід виділяти дві функціональні складові фондового ринку: з одного боку – фондовий ринок це частка світової фінансово-інформаційної системи – ринку капіталу, з іншого – частка економічної інфраструктури держави, і регіону зокрема, яка забезпечує перерозподіл коштів.

Серед аргументів, що виступають на користь теоретико-методичного відособлення регіонального сегмента фондового ринку, є наступні.

На сучасному етапі розвиток фондового ринку в Україні носить сегментарний характер. Свідченням цього може бути аналіз тенденцій і обсягів розподілу виконаних угод за регіонами України.

Як видно з таблиці 1 загальний річний обсяг торгівлі цінними паперами в Україні дещо перевищує 200 млрд. грн. При цьому понад половина цих угод припадає на столичний регіон. Крім того можна відзначити Дніпропетровську, Донецьку та Харківську області, на які відповідно припадає 17 %,16 % та 7 % (таблиця 1).

Таблиця 1. Обсяги виконаних угод торговцями цінних паперів у 1997-2003 роках (за регіонами) млн.грн.

Області | 1997 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2003 р. структура

Дніпропетровська | 1813,21 | 8803,56 | 11981,32 | 12146,17 | 34383,40 | 17%

Донецька | 85,18 | 2872,10 | 6409,82 | 18295,76 | 33124,53 | 16%

Київська | 2959,21 | 21103,60 | 40096,90 | 59835,64 | 108425,10 | 53%

Харківська | 277,53 | 1781,97 | 3069,45 | 7761,21 | 14550,01 | 7%

Україна в цілому | 7500,39 | 39223,00 | 68481,30 | 108607,86 | 202963,60 | 100%

Тобто загалом на чотири регіони припадає 93 % загального обсягу виконаних угод. Таким чином можна вказувати на сегментність розвитку фондового ринку. Такий стан потребує відокремлення питань регулювання фондового ринку саме для тих регіонів, де він функціонує, що має враховувати регіональну специфіку.

Наступним аргументом на користь сегментарного підходу до регулювання фондового ринку в Україні є регіонально-галузеві особливості виробничого комплексу, що визначають специфіку інструментарію впливу та регулювання фондового ринку в регіонах.

І останнім аргументом на користь окремого дослідження регіонального сегмента фондового ринку є притаманна йому системність, логічна, концептуальна та функціональна єдність, що зумовлена його структурною організацію.

Дослідження підходів до удосконалення системи регулювання фондового ринку в Україні дозволило сформувати гіпотезу, що однією з найбільш перспективних концептуальних моделей є реалізація селективної концепції регулювання конкретних сегментів ринку, яка несуть на собі відбитки виробничих комплексів кожного з регіонів.

Узагальнення підходів до регулювання фондових ринків у країнах з розвиненими ринковими відносинами дозволило виділити основні тенденції розвитку на сучасному етапі. Серед них : концентрація і централізація капіталів; інтернаціоналізація і глобалізація ринку; підвищення рівня організованості і посилення державного контролю; комп'ютеризація ринку цінних паперів; сек’юритизація; взаємопроникнення з іншими ринками капіталів. Аналіз класифікаційних ознак основних існуючих фондових моделей і практики функціонування фондової системи України дозволили зробити висновок про близькість її до фондової системи Франції.

Аналіз типових проблем організації функціонування регіонального сегмента фондового ринку (рис. 1) як економічної системи, що був здійснений через поєднання методології аналітичного моделювання та експертного аналізу, виявив недоліки методично-прикладного забезпечення механізму регулювання та необхідність розробки інструментарію динамічного аналізу стану фондового ринку в регіоні.

Рис. 1. Системна модель існуючого рівня забезпечення фондового ринку в Україні

Адаптація передового іноземного досвіду до умов та проблематики існуючого рівня забезпечення фондового ринку України дозволила сформувати основи концептуального підходу до регулювання регіональним сегментом фондового ринку, що враховує передумови, функції, суб’єкти, елементи та завдання, які у сукупності визначають єдність механізму регулювання фондового ринку в регіоні. Вказане дозволило більш виважено підійти до визначення регіональних особливостей фондового ринку, уточнити і конкретизувати загальнодержавні підходи до його регулювання окреслити шляхи усунення недоліків існуючого методичного апарату.

У другому розділі "Дослідження напрямків удосконалення системи регулювання фондового ринку" проаналізовані тенденції розвитку фондового ринку в Україні та її регіонах, вивчено проблематику системи організаційно-правового регулювання фондового ринку України, запропоновано методику аналізу регіонального сегмента фондового ринку.

У роботі було здійснене дослідження тенденцій зміни кількісних показників фондового ринку України рис. 2.

Рис. 2. Тенденції розвитку обсягів зареєстрованих випусків акцій в Україні

Як видно з рисунку обсяги випуску акцій на фондовому ринку України протягом останніх років характеризується тенденціями загального зростання, проте дослідження регіональних особливостей розвитку фондового ринку, показали існування істотного впливу виробничо-господарського комплексу в регіоні на регіональний фондовий ринок.

Аналіз показників розвитку фондового ринку за регіонами показав що, кількісні показники наявності та обігу більшості цінних паперів на ринку відповідають виробничій специфіці регіонів, при цьому більшість цінних паперів сконцентрована у столичному регіоні. Таким чином можна говорити про наявність двох тенденцій: централізації - найбільші потоки сконцентровані в столичному регіоні, та галузевої спеціалізації – розвиток фондового ринку в регіонах зумовлений наявністю в них відповідних крупних емітентів – підприємств флагманів виробничого комплексу регіону. Аналіз загальних передумов та тенденцій децентралізації в економіці дозволяє очікувати посилення цієї тенденції розвитку регіональних сегментів фондового ринку.

Проведений аналіз показників розвитку фондового ринку в Україні засвідчив загальний високий розвиток показників інфраструктури фондового ринку, показників оборотів як на біржовому, так і на позабіржовому ринках. Проте дослідження також засвідчили недостатню відповідність роботи окремих його підсистем, загальному векторові економічного розвитку.

Дослідження системи організаційно-правового регулювання фондового ринку в Україні дозволило визначити наступні пріоритетні напрямки:

Регулювання безпеки учасників: забезпечення захисту прав інвесторів, прозорості, справедливості й ефективності фондового ринку.

Формування ринкових умов функціонування: сприяння чесній конкуренції на фондовому ринку, збільшення ринкової капіталізації; створення сприятливих умов і забезпечення однакових можливостей для учасників фондового ринку, що відповідають чітко визначеним критеріям допуску.

Удосконалення методично-правового забезпечення: оптимізація процедур входження на фондовий ринок; сприяння процесам упровадження нових фінансових інструментів; реалізація єдиного системного підходу до розвитку законодавства щодо фондового ринку.

Розвиток інформаційного середовища: забезпечення вільного доступу до інформації; забезпечення обов'язкового оприлюднення всієї суттєвої інформації про ринок цінних паперів (умови випуску та обігу цінних паперів, результати фінансово-господарської діяльності, стан управління діяльністю емітентів, обсяг, характер і тенденції в торгівлі цінними паперами тощо);

Регулювання та контроль: ліцензування і регулювання діяльності фінансових посередників, у тому числі тих, які займаються довірчою діяльністю на фондовому ринку, нагляд за її результатами, встановлення економічних нормативів щодо адекватності власних фінансових ресурсів посередників, обсягу і характеру операцій, що ними здійснюються; нагляд за діяльністю організованих систем торгівлі цінними паперами, встановлення у разі потреби обов'язкових для виконання правил торгівлі, контроль за дотриманням антимонопольного законодавства на ринку цінних паперів; притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності осіб, які використовують внутрішню інформацію, тобто таку, що не була оприлюднена, з метою отримання доходу чи запобігання збиткам по операціях з цінними паперами; забезпечення прав власників цінних паперів.

Дослідження існуючих напрямків вдосконалення системи регулювання фондового ринку засвідчило, що на сучасному етапі регіональна сегментація фондового ринку є життєздатною. Регіональний розподіл фондового ринку створює об’єктивні передумови для інтеграції фондового ринку у виробничий комплекс регіону, максимального врахування його особливостей та специфіки потреб.

Запропонована у роботі методика аналізу та регулювання регіонального сегмента фондового ринку включає систему показників регулювання діяльності регіонального сегмента фондового ринку, розподілену на шість груп показників, а саме: рейтингові показники регіонального сегменту фондового ринку; структурні показники регіонального сегмента фондового ринку; показники пропорційності розвитку регіонального сегмента фондового ринку; показники завантаженості інфраструктури фондового ринку в регіоні; показники активності регіонального сегмента фондового ринку; показники обіговості регіонального сегмента фондового ринку. Розроблена система показників забезпечує більш глибокий аспект аналізу порівняно з існуючими розробками. Вона включає основні напрямки економічного аналізу стану фондового ринку в регіоні.

Методика дозволяє здійснювати аналіз структурних показників, які сприяють виявленню структурних змін в наявності цінних паперів в регіоні в межах оперативного планування та забезпечити відповідні державні регулюючі впливи. Структурні показники пропонується розраховувати по регіонам за основними видами цінних паперів: акціями, облігаціями, ощадними сертифікатами, векселями та іншими цінними паперами. Перелік структурних показників включає в себе показники, що характеризують частку вартості відповідного виду цінних паперів в регіоні в загальному обсязі цінних паперів.

Окремо слід підкреслити можливість за допомогою розробленої методики визначити характеристики завантаженості ринкової інфраструктури в регіоні показати дієвість конкретних її суб’єктів, що дає підстави характеризувати реальність та номінальність функціонування ринкової інфраструктури в регіоні, та відповідно застосовувати цільовий інструментарій для регулювання окремих суб’єктів ринку.

Третій розділ – "Методологія системи регулювання регіонального сегменту фондового ринку" присвячено розробці окремих елементів методичного інструментарію та узагальненню концептуального механізму регулювання регіонального сегмента фондового ринку. У цьому розділі розглянуті питання удосконалення регулювання емісійної діяльності; прогнозування фондового ринку в умовах невизначенності; регулювання функціонування регіонального сегмента фондового ринку.

Проведений аналіз показав недостатню ефективність моделі регіонального фондового ринку в Україні, недостатню координацію та узгодженість процесів його регулювання та розвитку. У роботі сформована єдина модель регулювання регіонального сегмента фондового ринку. Головним завданням у цьому напрямку є визначення саме такої моделі, яка буде орієнтована на вирішення конкретних практичних проблем та не буде суто теоретичною, а з іншого боку дозволить ефективно використати розроблений та існуючий методичний інструментарій, що є однією з рушійних сил розвитку фондового ринку як системи.

На рис. 3 подано концептуальну модель механізму регулювання регіонального сегмента фондового ринку. Як видно з рис. 3, вона включає сім базових складових формування регулюючих впливів, а саме: визначення головних тенденцій і проблем, постановка завдань та критеріїв регулювання, визначення ключових факторів, що впливають на регіональний сегмент фондового ринку, реалізацію аналізу за допомогою запропонованої методики та здійснення моніторингу та контролю сегмента фондового ринку в регіоні, прогнозування напрямків його розвитку та визначення регуляторних заходів за основними функціональними елементами фондового ринку.

Реалізація пропонованої концептуальної моделі у роботі організована на принципах визначення виробничого профілю регіону та відповідності рівня розвитку фондового ринку. Для цього, автором були побудовані профілі для кожного з регіонів, що відбивають галузеві характеристики формування доданої вартості. Крім того, побудова профілю функціонування регіонального сегменту фондового ринку за результатами розрахунків пропонованої методики дозволяє у наглядній формі визначити відповідність галузевих характеристик виробництва додатної вартості в регіоні та структурних характеристик фондового ринку. Використання пропонованого підходу є об’єктивною основою розробки окремих управлінських рішень та формування системних керівних впливів на регіональний сегмент фондового ринку.

У роботі удосконалено існуючий інструментарій управління емісійною діяльністю на ринку, що дозволяє виробити найкращу для емітента стратегію отримання позики. При цьому, розв’язання проблеми оптимізації емісії шляхом створення "піраміди" дозволило проілюструвати взаємодію економічних і математичних прийомів, та ще раз звернути увагу на недопустимість обмеження при прийнятті управлінських рішень на фондовому ринку на суто математичному апараті, а на необхідність залучення для прийняття обґрунтованого рішення інших (зовнішніх) чинників й умов.

Рис. 3 Концептуальна модель механізму регулювання регіонального сегмента фондового ринку

Узагальнення підходу до застосування пірамідального методу випусків облігацій та побудови співвідношень, що зв’язують основні показники випусків облігацій, дозволяє використовувати пропонований підхід як потужний інструмент здійснення регуляторних впливів на ринку цінних паперів.

З метою удосконалення існуючого апарату прогнозування регіонального сегменту фондового ринку запропоновано узагальнення існуючих методів, що дозволяє виявити критичні рівні цін цінних паперів як державних, так і корпоративних емітентів, при досягненні яких варто очікувати зміни вартості до визначеного рівня. Це дозволить регулюючим органам заздалегідь підготуватися до проведення заходів, спрямованих на посилення тенденції або на її вирівнювання (наприклад, купівля/продаж фіксованої порції цінних паперів, створення нових послуг, правил, розподіл акцій, припинення торгів, проведення переговорів, розслідувань, розірвання/укладання контрактів та ін.). Місце застосування впливу визначається цим методом у вузьких цінових межах, оскільки використовуються хвилинні звіти часових рядів. Методика дозволяє скласти віртуальні коридори цін, які мають місце при досягненні цінними паперами деяких точок, що плавають щодо попередньої історії торгів за тривалий період часу (півроку, рік). Знаючи оптимальні і негативні коридори цін і умови входу на ринок, можна розробляти більш складні програми по їх цілеспрямованому впливу на курс цінних паперів, прикладаючи зусилля в конкретних оптимальних цінових точках.

ВИСНОВКИ

Проведені дослідження системи регулювання економічних процесів регіонального сегмента фондового ринку дозволили сформувати наступні висновки:

1.

Фондовий ринок в Україні з позицій регулювання доцільно розглядати за окремими сегментами, оскільки регіонально-галузеві особливості виробничого комплексу визначають специфіку інструментарію впливу та регулювання фондового ринку в регіонах. З іншого боку існують істотні відмінності в обсягах виконуваних операцій на різних сегментах фондового ринку, що потребує обліку впливу масштабу певного сегмента на специфіку виконуваних операцій та чутливість до відповідних регулюючих впливів.

2.

Дослідження іноземного досвіду регулювання фондового ринку засвідчило, що найбільш дієвими чинниками його розвитку на сучасному етапі є розширення електронно-інформаційних систем, що забезпечують торгівлю і обсяг грошових потоків, а також розширення використання інтелектуального капіталу. При цьому можна стверджувати, що однією з найбільш перспективних концептуальних моделей є реалізація селективної концепції регулювання конкретних сегментів ринку.

3.

Запропонований концептуальний підхід до регулювання регіональним сегментом фондового ринку, що включає структурні та функціональні складові дозволяє більш виважено підійти до визначення регіональних особливостей фондового ринку, уточнити і конкретизувати загальнодержавні підходи до його регулювання, а також сприяє визначенню недоліків існуючого методичного апарату та формуванню проблематики подальших досліджень.

4.

Дослідження чинників та умов регіонального розвитку фондового ринку, дозволили дійти висновку про існування істотного впливу виробничо-господарського комплексу регіону на стан регіонального фондового ринку, що зумовлюється зіткненням тенденцій загальнодержавної централізації та регіоналізації.

5.

Запропонована методика аналізу та регулювання регіонального сегмента фондового ринку включає систему показників регулювання діяльності регіонального сегмента фондового ринку, розподілену на шість груп показників, а саме: рейтингові показники регіонального сегмента фондового ринку; структурні показники регіонального сегмента фондового ринку; показники пропорційності розвитку регіонального сегмента фондового ринку; показники завантаженості інфраструктури фондового ринку в регіоні; показники активності регіонального сегмента фондового ринку; показники обіговості регіонального сегмента фондового ринку. Розроблена система показників висвітлила основні напрямки економічного аналізу стану фондового ринку в регіоні.

6.

Узагальнення інструментарію випусків облігацій та прогнозування фондового ринку дозволяє використовувати пропонований механізм як потужний інструмент здійснення регуляторних впливів на ринку цінних паперів.

7.

Узагальнення існуючих методів прогнозування фондового ринку на рівні регіонального сегменту поширює інструментарій впливу на фондовий ринок та дозволяє регулюючим органам заздалегідь підготуватися до проведення заходів, спрямованих на посилення або вирівнювання певних тенденцій

8.

Запропонована концептуальна модель регулювання фондового ринку в Україні дозволяє на основі використаних принципів системного аналізу реалізувати регулівний підхід до регіонального сегмента фондового ринку через уточнення переліку і функцій основних регуляторних елементів регіонального сегмента фондового ринку, а саме: передумов, функцій, суб’єктів, елементів та завдань, що у сукупності визначають єдність механізму регулювання фондового ринку в регіоні. Вона містить в собі елементи визначення виробничого профілю регіону, аналізу ринку, його моніторингу та забезпечує використання запропонованого автором інструментарію регулювання фондового ринку шляхом його прогнозування та регулювання емісійних процесів. Поєднання вказаних елементів в моделі відрізняє її від існуючих аналогічних розробок орієнтацією на конкретні практичні заходи та комплексністю реалізації регуляторних впливів в межах конкретного регіонального сегмента фондового ринку.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ З ТЕМИ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Давыдов А.И., Журавель В.В. Развитие украинского рынка государственных ценных бумаг // Вісн. Харк. нац. ун-ту ім. В.Н. Каразіна № . Економічна серія. – Х.: ВЦ РізоХНУ, 2001. – С. 161-165. (Особисто автору належить дослідження та обґрунтування пірамідального характеру ринку ОВДП)

2. Давыдов А.И., Журавель В.В. Мировой опыт развития рынка ценных бумаг // Вісн. Харк. нац. ун-ту ім. В.Н. Каразіна № . Економічна серія. – Х.: ВЦ РізоХНУ, 2002. - С. 21-26. (Особисто автору належить узагальнення моделей ринку цінних паперів та обгрунтування тенденцій їх розвитку в країнах з розвинутою економікою)

3. Давыдов А.И., Журавель В.В. Влияние экономической политики на формирование рынка ценных бумаг // Вчені записки: Наук. жур. Вип. № 10. Матеріали наук.-практ. конф. з питань інноваційної діяльності, 12 квіт. 2002 р. – Х.: ХІУ, 2003. – С. 84-87. (Особисто автору належить обґрунтування переліку чинників та умов що забезпечать переорієнтацію грошових потоків фондового ринку на розвиток реального сектору економіки)

4. Журавель В.В. Концептуальна схема державного регулювання регіонального фондового ринку (на прикладі Харківського регіону) // Национализация и приватизация: прошлое, настоящее, будущее. Вестн. Харьк. нац. ун-та № 613. Серия экономическая. – Х.: АОЗТ “Саммит Харьков”, 2003. – С. 334-339.

5. Журавель В.В. Особливості становлення ринку цінних паперів в Україні // Вчені записки: наук. журн. Т. 2, № 13. - Х.: ХІУ, 2004. – С. 229-234.

6. Бабич В.П., Журавель В.В. Методологічний інструментарій регулювання сегмента фондового ринку // Вісн Харк. нац. ун-ту № 630 частина 2. - Х.:
ВЦ РізоХНУ, 2004. – С. 146-154.

7. Журавель В.В. Методологічні аспекти оптимізації емісії облігацій // Вісн Харк. нац. ун-ту № 650. Серія економічна. Х.: ВЦ РізоХНУ, 2005. – С.166-169.

8. Журавель В.В. Вдосконалення методів прогнозування фондового ринку // Вісн Харк. нац. ун-ту № 668. Серія економічна. Х.: ВЦ РізоХНУ, 2005. – С. 168-174.

9. Журавель В.В. Деякі аспекти оптимізації емісії облігацій // Вчені записки: Наук. жур. Вип. № 15. – Х.: ХІУ, 2005. – С. 111-114.

10. Журавель В.В. Підходи до регулювання фондового ринку // Вчені записки: Наук. жур. Вип. № 18. – Х.: ХІУ, 2005. – С. 220-225.

11. Журавель В.В. Підхід до прогнозування фондового ринку // Матеріали ІІ міжнар. наук.-практ. конф. "Науковий потенціал світу – 2005". – Т. 4. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. - 2005. – С. 41-43.

12. Журавель В.В. Передумови формування механізму регулювання регіонального сегмента фондового ринку // Еволюція наукових знань і сучасні проблеми економічної теорії: Матеріали міжнар. наук. - практ. конф. – Х.: АОЗТ “Саммит Харьков”, 2005. – С. 276-279.

АНОТАЦІЯ

Журавель В.В. Удосконалення системи регулювання економічних процесів регіонального сегмента фондового ринку. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 – організація управління, планування і регулювання економіки. – Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Харків, 2006.

Дисертаційне дослідження присвячено розробці методичних основ регулювання регіонального сегмента фондового ринку. Вивчено світовий досвід розвитку та регулювання фондового ринку. Запропоновано концептуальний підхід до регулювання фондового ринку. Проаналізовано тенденції розвитку фондового ринку України в цілому та її регіонів. Досліджено організаційно-правові засади регулювання розвитку фондового ринку. Розроблено методику аналізу та регулювання розвитку регіонального сегмента фондового ринку.

Обґрунтовано систему регулювання регіонального сегмента фондового ринку. Удосконалено методологію регулювання емісійної діяльності та запропоновано методику прогнозування фондового ринку в умовах невизначеності. Розроблено механізм функціонування та регулювання регіонального сегмента фондового ринку України.

Ключові слова: регулювання фондового ринку, регіональний сегмент фондового ринку, регулювання емісійної діяльності, прогнозування фондового ринку.

АННОТАЦИЯ

Журавель В.В. Усовершенствование системы регулирования экономических процессов регионального сегмента фондового рынка. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 – организация управления, планирования и регулирования экономики. – Харьковский национальный университет им. В.Н. Каразина, Харьков, 2006.

Диссертационное исследование посвящено разработке методических основ регулирования регионального сегмента фондового рынка. Исследованы теоретико-методологические основы создания регулируемого фондового рынка в современных условиях. Раскрыты сущность, структура и принципы функционирования фондового рынка Украины. Обобщен мировой опыт развития и территориальной организации фондового рынка и его адаптации к условиям Украины.

Обобщена системная модель существующего уровня обеспечения фондового рынка в Украине. Предложен концептуальный подход к регулированию региональным сегментом фондового рынка, который разрешает более взвешенно подойти к определению региональных особенностей фондового рынка, уточнить и конкретизировать общегосударственные подходы к его регулированию, а также помогает определить недостатки существующего методического аппарата и сформулировать проблематику дальнейших исследований.

Проанализированы тенденции развития фондового рынка Украины в целом и по регионам. Доказано, что региональное структурирование фондового рынка создает объективные предпосылки для интеграции фондового рынка в производственный комплекс соответствующего региона. Разработана система показателей, позволяющая осветить основные направления экономического анализа состояния фондового рынка в регионе. Исследованы организационно-правовые основы регулирования развития фондового рынка.

Разработана методика анализа и регулирования развития регионального сегмента фондового рынка, с помощью которой можно определить характеристики загруженности рыночной инфраструктуры в регионе, показать действенность конкретных ее субъектов, который дает основания характеризовать реальность и номинальность функционирования рыночной инфраструктуры в регионе.

Обоснована система регулирования регионального сегмента фондового рынка. Усовершенствована методология регулирования эмиссионной деятельности. Усовершенствованы существующие подходы к регулированию эмиссионной деятельности, которые воплощены в предложенном механизме эмиссии облигаций, которая обеспечивает увязывание показателей количества эмиссий и прироста выпусков пирамидального займа. Предложена методика прогнозирования фондового рынка в условиях неопределенности. Разработан механизм регулирования регионального сегмента фондового рынка Украины.

Ключевые слова: регулирование фондового рынка, региональный сегмент фондового рынка, регулирование эмиссионной деятельности, прогнозирование фондового рынка.

ANNOTATION

Juravel V.V. Improvement of system of regulation of economic processes of a regional segment of the share market. - the Manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.02.03 - the organization of management, planning and regulation of economy. - the Kharkov national university. V.N.Karazina, Kharkov, 2006.

Dissertational research is devoted to development of methodical bases of regulation of a regional segment of the share market. World experience of development and regulation of share roar is investigated. The conceptual approach to regulation of the share market is offered. Tendencies of development of the share market of Ukraine as a whole and its regions are analysed. Organizational - legal bases of regulation of development of the share market are investigated. The technique of the analysis and regulation of development of a regional segment of the share market is developed.

The system of regulation of a regional segment of the share market is proved. The methodology of regulation of issue activity is advanced and the technique of forecasting of the share market in conditions of uncertainty is offered. The mechanism of functioning and regulation of a regional segment of the share market of Ukraine is developed.

Key words: regulation of the share market, a regional segment of the share market, regulation of issue activity, forecasting of the share market.

Журавель Віталій Володимирович

УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ

ПРОЦЕСІВ РЕГІОНАЛЬНОГО СЕГМЕНТА ФОНДОВОГО РИНКУ

Спеціальність – 08.02.03 – організація управління, планування

і регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск

д.е.н., проф. Бабич В.П.

Підписано до друку 15.04.2006 р. Формат 60Ч84/16.

Обсяг 1,0 умов. друк. арк. Папір друкарський.

Наклад 100 прим. Зам. № 423.

61077, м. Харків, пл. Свободи, 4

Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна.

Видавничий центр. РізоХНУ