У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА

Коваленко Аліна Григорівна

УДК 658.14:658.15

ОБЛІК І АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ ІНВЕСТИЦІЙ

(на прикладі промислових підприємств

УКРАЇНИ)

Спеціальність 08.06.04. – бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі обліку підприємницької діяльності Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Лисенко Надія Михайлівна,

Київський національний економічний університет
ім. Вадима Гетьмана,

професор кафедри обліку підприємницької діяльності

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Мних Євген Володимирович,

Київський національний торговельно-економічний університет,

завідувач кафедри фінансового аналізу і контролю

кандидат економічних наук, професор

Верига Юстина Андріївна

Полтавський університет споживчої кооперації України

завідувач кафедри бухгалтерського обліку та аудиту

Провідна установа: Житомирський державний технологічний університет, кафедра бухгалтерського обліку і контролю, м. Житомир

Захист дисертації відбудеться „__26___” ____січня__2007 р. о _16.00_ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.07 у Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, аудиторія 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за адресою: 03113, м. Київ, вул. Дегтярівська, 49 г , аудиторія 601.

Автореферат розісланий „___21__” __грудня__2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, профессор В.Я. Савченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ринкові перетворення в Україні, необхідність переорієнтації виробництва з метою випуску конкурентоспроможної продукції потребує значних інвестицій. Головною умовою запровадження у життя нових форм підприємництва, що базуються на приватній власності, акціонерному капіталі, є розробка дієвого механізму здійснення фінансового інвестування. Об’єднання капіталів, залучення коштів іноземних інвесторів для здійснення економічних перетворень у нашій країні може бути реальністю лише за умови повної довіри і співпраці між учасниками інвестиційного процесу, забезпечення їх оперативною та достовірною інформацією.

Однією з причин, що не дозволяє найбільш повно залучати як зовнішні, так і внутрішні інвестиційні ресурси, є неповне і необ’єктивне розкриття інформації про інвестиційні процеси в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності. Вітчизняна облікова політика донедавна не давала інвесторам повної і достовірної інформації про діяльність підприємств у сфері інвестування. Нерозвиненість сфери фінансового інвестування призвела до надто спрощеної оцінки та обліку фінансових інвестицій у статутний капітал та акції інших суб’єктів. Ускладнюють облік і чисельні неузгодження в нормативно-правовому полі, що регулює інвестиційну діяльність. Очевидною є недостатність теоретичних і практичних напрацювань щодо оцінки й обліку фінансових інвестицій в похідні цінні папери, обіг яких поширюється на фондовому ринку. Також потребують розв’язання питання інвентаризації фінансових інвестицій, організація якої і порядок відображення в обліку має значні особливості порівняно з іншими активами.

Особливої актуальності набувають проблеми системного аналізу майбутніх фінансових інвестицій в умовах ринкової трансформації економіки. Важливо використовувати традиційні для розвинутої ринкової економіки його методи, які базуються на проведенні експертних оцінок і досвіді інвесторів. Але для цього необхідно, щоб експерт мав широкий кругозір знань не тільки в напрямах фінансування та інвестування, але й в особливостях технічного розвитку потенційних галузей економіки та наукових розробок, що можуть докорінно змінити ситуацію з точки зору привабливості інноваційного інвестування у той чи інший об’єкт. Тому особливо актуальною є розробка математичних моделей і методики визначення ефективності і затратності здійснення майбутніх фінансових інвестицій з використанням загальної теорії систем у багаторівневих ієрархічних структурах, що дозволить знайти оптимальне співвідношення численних інтересів та устремлінь людей і економічних реалій, які можуть вступати між собою у протиріччя. Використання в цьому аналізі ПЕОМ і комп’ютерних програм значно знизить ймовірність помилок при вирішенні проблеми вибору напрямів інвестування.

Проблеми бухгалтерського обліку та аналізу фінансових інвестицій отримали певне висвітлення в працях вчених України, серед яких треба відзначити В.В. Бабича, Ф.Ф. Бутинця, Б.І. Валуєва, С.Ф. Голова, Р. Грачову, О.О. Ємця, В.І.Єфіменка, Г.Г. Кірейцева, М.В. Кужельного, Я.Д. Крупку, Є.В. Мниха, А.А. Пересаду, М.С. Пушкара, В.С. Рудницького, В.В. Сопка, Н.М. Ткаченко, М.Г. Чумаченка, В.Г. Швеця, В.О. Шевчука, І.Г. Яремчука. Серед визнаних зарубіжних науковців, які займалися проблемами інвестицій, необхідно відзначити Х. Андерсона, І.О. Бланка, Дж. Блейка, В.В. Бочарова, Глен А. Велша, М.Ф. Ван Бреда, Л. Гітмана, В.В. Ковальова, Б. Нідлза, Т. Сааті, Е.С. Хендріксена, Ч.Хонгрена, У. Шарпа, А.Д. Шеремета та інших.

Сучасні умови ставлять нові завданя, вимагають комплексного підходу до розв’язання проблем, пов’язаних зі зміною інвестиційної політики в Україні, реформуванням національної системи обліку і звітності. Саме ці проблеми та мотиви зумовили вибір теми та цільове спрямування даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку підприємницької діяльності Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за темою „Удосконалення обліку і контролю в галузях економіки” (номер державної реєстрації 0103U004766).

У межах наукових програм автором виконано дослідження, пов’язані з удосконаленням бухгалтерського обліку й аналізу фінансових інвестицій з використанням розробленої економіко-математичної моделі та методики обробки результатів для оцінки інвестиційної привабливості різних суб’єктів господарювання.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є науково-методичне обґрунтування механізму здійснення фінансових інвестицій, методології їх оцінки, обліку і контролю, а також розробка рекомендацій щодо порівняльного аналізу інвестиційної привабливості підприємств з використанням економіко-математичного моделювання.

Для досягнення поставленої мети в роботі передбачено вирішення таких завдань:

- розкрити економіко-правову сутність фінансових інвестицій, визначити особливості їх розвитку на різних історичних етапах та в сучасних умовах;

- провести аналіз чинників, які впливають на класифікацію фінансових інвестицій та систематизувати їх для цілей бухгалтерського обліку, контролю і використання в економіко-математичних моделях;

- дослідити формування облікової політики в організації обліку фінансових інвестицій на підприємствах Полтавської області та розробити пропозиції щодо її вдосконалення;

- дослідити методику оцінки фінансових інвестицій за національними та міжнародними стандартами бухгалтерського обліку;

- внести пропозиції щодо вдосконалення організаційно-методичних аспектів бухгалтерського обліку фінансових інвестицій в Україні;

- дослідити нормативно-правову базу з метою узгодження окремих положень законодавчих актів та нормативних документів для більш об’єктивного відображення облікової інформації про фінансові інвестиції відповідно до П(с)БО і податкового законодавства;

- розробити рекомендації щодо проведення інвентаризації фінансових інвестицій з урахуванням їх ринкової вартості, сутності впливу інвестора на об’єкт інвестування, вибору методу оцінки тощо;

- розробити методику визначення пріоритетності фінансових інвестицій із застосуванням системного аналізу.

Об’єктом дослідження є система бухгалтерського обліку та аналізу фінансових інвестицій на промислових підприємствах України.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних та економіко-математичних аспектів обліку фінансових інвестицій та аналізу інвестиційної привабливості суб’єктів господарювання.

Методи дослідження. При проведенні дослідження було використано історичний, діалектичний та системний підходи, що дало змогу комплексно дослідити розвиток теоретичних і методологічних основ бухгалтерського обліку фінансових інвестицій. Використано також прийоми оцінки, зіставлення, порівняння, групування, класифікації, математичного моделювання.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі акти та нормативно-правові документи з питань регламентації бухгалтерського обліку фінансових інвестицій в Україні, міжнародні стандарти, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених. Обробка даних здійснювалась за допомогою сучасних інформаційних технологій.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розроблених рекомендаціях і пропозиціях щодо вдосконалення бухгалтерського обліку й аналізу фінансових інвестицій. Головними з них є:

вперше:

- розроблено методику аналізу вигідності та затратності фінансових інвестицій з використанням ієрархічної моделі, до якої включено такі рівні: фактори, класи, види інвестицій в класі. Це дозволило вперше розрахувати пріоритети всіх видів фінансових інвестицій в кожному класі, а також уможливило опрацювання методики визначення пріоритетності фінансових інвестицій, що базується на застосуванні системного аналізу;

- запропоновано форму Акту інвентаризації фінансових інвестицій з метою відображення реальних змін в обліку інвестора і фінансового стану об’єкта інвестування за певний період;

удосконалено:

- систематизацію критеріїв групування фінансових інвестицій для потреб бухгалтерського обліку і системного аналізу. Розроблена класифікація як основа подальших дисертаційних теоретичних і практичних досліджень забезпечила чітке визначення методів оцінки й обліку фінансових інвестицій;

- порядок оцінки фінансових інвестицій, встановлений П(с)БО 12 „Фінансові інвестиції”, з урахуванням побудованої класифікації та методику їх обліку з формуванням інформаційної бази для задоволення потреб різних користувачів з різним ступенем деталізації;

- методику оцінки похідних фінансових інструментів на основі дослідження їх обігу і виконання та П(С)БО 13 „Фінансові інструменти”;

- порядок проведення інвентаризації фінансових інвестицій, враховуючи особливості цього виду активу, методику відображення в обліку її результатів;

одержали подальший розвиток:

- уточнення визначення терміну фінансових інвестицій як економічної категорії та як засобу отримання певної фінансової і правової вигоди від вкладання активів;

- пропозиції щодо необхідності узгодження окремих положень нормативно-правових актів, а також облікової інформації про фінансові інвестиції відповідно до П(С)БО та податкового законодавства;

- рекомендації щодо розв’язання проблем, які виникають при виборі методів оцінки і відображенні в обліку фінансових інвестицій.

Практичне значення одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає в тому, що розроблені в роботі рекомендації та пропозиції, спрямовані на вдосконалення методології бухгалтерського обліку і аналізу фінансових інвестицій, можуть бути впроваджені в діяльність як професійних, так і непрофесійних інвесторів. Їх використання дасть можливість посилити інформаційну, контрольну та аналітичну функції бухгалтерського обліку інвестиційної діяльності, підвищити ефективність обліково-аналітичних робіт і достовірність одержаних результатів, зменшити інвестиційні ризики і знизити вимоги до кваліфікаційного рівня експертів.

Основні результати дисертаційної роботи знайшли відображення та практичне застосування в діяльності провідних промислових підприємств Полтавської області, що підтверджено відповідними довідками: ВАТ „Ізумруд”(довідка № 112 від 26.02.06), ВАТ „Кременчуцький колісний завод” (довідка № 6/8-1937 від 25.01.06), ВАТ „Крюківський вагонобудівний завод” (довідка №47-10/261 від 03.03.06), ВАТ „Кредмаш”(довідка № 42/1124 від 01.02.06), ВАТ „Кременчукгаз” (довідка № 03/1-04-26 від 15.03.06). Результати дослідження використовуються у навчальному процесі Дніпропетровського університету економіки і права для розробки методичного забезпечення та при викладанні дисциплін „Облік інвестиційної діяльності”, „Моделі і методи прийняття рішень в аналізі та аудиті” (довідка № 040-ДУЕП від 30.03.06).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Особистий внесок дисертанта полягає в розробці пропозицій щодо вдосконалення організаційно-методичних засад обліку фінансових інвестицій в Україні, а також економіко-математичної моделі та методики визначення об’єктів інвестування потенційними інвесторами.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи пройшли апробацію на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях: „Проблеми реформування бухгалтерського обліку в сучасних умовах господарювання” (м. Львів,15-16 травня 1997р), „Облік, аналіз, та контроль в системі управління економікою підприємства”(м. Київ, 25-26 листопада 1997р.), наукова конференція за результатами досліджень професорсько-викладацького складу, аспірантів і студентів Полтавського кооперативного інституту за 1996-1998рр., „Проблеми і перспективи розвитку фінансів, обліку та контролю в Україні” (м. Донецьк, 1999р.), „Проблеми удосконалення бухгалтерського обліку в умовах ринкової економіки” (м.Полтава, 21-22 січня 1999р.) „Удосконалення інформаційного середовища прийняття рішень в обліку, аналізі та аудиті” (м.Мукачево, 15-16 вересня 2005р.) „Регіональні аспекти економічного розвитку у перехідний період” (м.Кременчук, 25-26 березня 2005р.).

Публікації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано 16 наукових праць загальним обсягом 4,68 друк.арк., у тому числі 9 праць у наукових фахових виданнях (5 – одноосібно, 4 – у співавторстві), 7 – в інших виданнях.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку літератури. Загальний обсяг роботи становить 165 стор. У дисертації містяться 115 таблиць на 65 сторінках, 10 рисунків на 10 сторінках та 3 додатки на 3 сторінках. Список використаних джерел містить 169 найменувань на 13 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету, завдання, предмет і об’єкти дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У розділі 1 „Фінансові інвестиції як складова фінансового ринку України” розкрито економіко-правову сутність та класифікацію фінансових інвестицій, їх суб’єктів та об’єктів, проведено аналіз нормативно-правового забезпечення інвестиційної діяльності в Україні, визначено особливості здійснення фінансових інвестицій на різних історичних етапах.

На основі огляду нормативно-правової бази і наукових підходів до визначення інвестицій зроблено висновок, що це поняття має як фінансову, так і економічну основу. З фінансової точки зору, інвестиції – це всі види активів, які використовують у господарській діяльності з метою отримання економічних вигід; за економічним визначенням інвестиції – це витрати на створення, розширення, реконструкцію і технічне переоснащення основного капіталу, а також пов’язані з цим зміни оборотного капіталу.

Фінансові інвестиції можуть здійснюватись і утримуватись з різних міркувань: для одержання доходу, здійснення контролю за діяльністю об’єкта інвестування, розміщення тимчасово вільних коштів або майна, для подальшого продажу тощо. Економічно обґрунтована класифікація фінансових інвестицій є основою для організації обліку, контролю і аналізу цих вкладень. Для побудови класифікації фінансових інвестицій автором враховано цілі та об’єкти інвестування, період утримання інвестиції, суттєвість впливу, залежність суб’єктів інвестиційної діяльності та інші ознаки. Вдосконалену класифікацію фінансових інвестицій наведено у табл.1.

У роботі розглянуто особливості здійснення фінансових інвестицій на різних історичних етапах (починаючи з ХVІІ-го століття), кожний з яких мав певні особливості та розвивався під впливом відповідних економічних умов. За даними звітів Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку проаналізовано сучасний стан ринку цінних паперів в Україні, вказано на перешкоди, які стримують його розвиток, та надано пропозиції щодо їх усунення. Однією із суттєвих практичних проблем як для інвесторів, так і об’єктів інвестування, є неузгодженість положень певних законодавчих актів між собою і з міжнародною практикою.

Встановлено, що наявність своєчасної, достовірної, зіставної та доречної інформації є важливою умовою для здійснення акціонерами та потенційними інвесторами об’єктивної оцінки фінансово-економічного стану суб’єкта господарювання з метою прийняття ними виважених рішень щодо придбання або відчуження фінансових інвестицій. Автором визначено позитивні тенденції щодо побудови системи розкриття інформації, яка розпочалася в 1997 році з розробки відповідних нормативних актів. Зроблено акцент на тому, що облікова політика підприємства повинна розкривати обраний метод оцінки та обліку вартості фінансових інвестицій.

Таблиця 1

Класифікація фінансових інвестицій

Ознака класифікації | Інвестиції

Залежно від цілей | -  для збереження коштів і отримання доходу

-  для встановлення впливу або значного контролю

-  для забезпечення диверсифікації та інтеграції

За об’єктами інвестування | - в цінні папери

-  до статутних капіталів інших суб’єктів

- в доходні грошові інструменти

За характером участі в інвестиційній діяльності | - прямі

- непрямі

За сукупністю і єдністю управління | - індивідуальні

- портфельні

За періодом інвестування | - поточні

- довгострокові

За рівнем інвестиційного ризику | - з малим ризиком

- з середнім ризиком

- з високим ризиком

За рівнем ліквідності | - ліквідні

- неліквідні

За регіональною належністю | - іноземні

- національні

За формою | - у грошовій формі

- у матеріальній формі

- у нематеріальній формі

За суттєвістю впливу | - не мають суттєвого впливу

- мають суттєвий вплив

- надають право контролю

За підпорядкованістю і залежністю суб’єктів інвестиційної діяльності | - в асоційовані підприємства

- у дочірні підприємства

- у спільні підприємства

У розділі 2 „Організаційно-методичні аспекти обліку фінансових інвестицій” визначено засади організації бухгалтерського обліку фінансових інвестицій, досліджено та критично проаналізовано вітчизняні та зарубіжні методи оцінки й обліку даного активу, визначено особливості проведення їх інвентаризації.

Об’єктивність оцінки інвестицій під час складання фінансової звітності обумовлює достовірність її даних. Тому особливої уваги вимагає правильний вибір методу оцінки фінансових інвестицій для конкретного суб’єкта господарювання. На основі дослідження різних методів оцінки фінансових інвестицій визначено, що існують різні системи оцінок для інвестицій в пайові і боргові цінні папери, виявлено особливості оцінки довгострокових фінансових інвестицій, враховано статус інвестора на фондовому ринку. Для характеристики методів оцінки фінансових інвестицій автором використано побудовану класифікацію (табл. 1), а саме такі ознаки: цілі і період інвестування, залежність суб’єктів інвестиційної діяльності, суттєвість впливу, форми майнових прав, що засвідчує цінний папір.

Для аналітичності і деталізації інформації про здійснені фінансові інвестиції запропоновано використання субрахунків другого порядку до рахунків 14 „Довгострокові фінансові інвестиції” і 35 „Поточні фінансові інвестиції” залежно від форм майнових прав, що засвідчують цінні папери (пайові, боргові та похідні).

Уточнено кореспонденцію для відображення в системі рахунків окремих аспектів руху фінансових інвестицій, враховуючи національні і міжнародні стандарти бухгалтерського обліку і фінансової звітності. При цьому враховано цілі і категорії фінансових інвестицій, зміни намірів інвестора. Відповідно до П(с)БО 12 „Фінансові інвестиції” до інвестицій в боргові цінні папери (облігації), що утримуються до їх погашення, застосовується метод оцінки і обліку за амортизованою собівартістю. Але якщо ці інвестиції утримуються для продажу або отримання доходу від короткострокової цінової різниці, то необхідно використовувати метод оцінки і обліку за справедливою вартістю.

Згідно з П(с)БО 12 „Фінансові інвестиції” для відображення в балансі інвестицій, по яких неможливо достовірно визначити справедливу вартість, враховують зменшення їх корисності. Автором визначено, що для фінансових інвестицій зменшенням корисності будуть втрати економічної вигоди в сумі перевищення балансової вартості інвестиції над сумою, яку підприємство очікує отримати за час утримання інвестиції. Втрати від зменшення корисності фінансових інвестицій визнаються як інші витрати з одночасним зменшенням балансової вартості інвестицій.

Для цінних паперів, що не обертаються на фондовому ринку і не мають ринкового котирування, проведення оцінки ускладнюється необхідністю аналізу позабіржового ринку цінних паперів з метою виявлення критеріїв аналогічних цінних паперів. Тому запропоновано надання професійними інвесторами звітів про придбані цінні папери, інформацію яких доцільно систематизувати і публікувати у вигляді відповідних бюлетенів.

З метою організації процесу контролю фінансових інвестицій проведено наукове дослідження основних чинників, що мають безпосередній вплив на реальність і достовірність результатів інвентаризації та відображення їх в обліку і звітності. До таких чинників віднесено: стан об’єкта інвестування; види і форма випуску цінного паперу; обраний метод оцінки і обліку фінансових інвестицій. З метою відображення реальних змін в обліку інвестора і фінансового стану об’єкта інвестування за певний період автором запропоновано форму Акту інвентаризації фінансових інвестицій з урахуванням зазначених чинників. Розроблено методику відображення в обліку можливих результатів інвентаризації фінансових інвестицій. На с.107 дисертаційного дослідження сгруповано типові помилки в обліку фінансових інвестицій, досліджено й узагальнено основні проблеми їх оцінки та обліку і надано рекомендації щодо їх розв’язання.

У розділі 3 „Системний аналіз фінансових інвестицій” розроблено математичну модель і методику визначення ефективності здійснення фінансових інвестицій на перспективу, застосовуючи методи системного аналізу.

Дослідження підходів до аналізу інвестиційної привабливості потенційних об’єктів інвестування показало, що в основу більшості з них покладено оцінку їх фінансового стану на основі показників минулих періодів, тобто не враховувалось майбутні впровадження, нові технології, інновації тощо. Тому обґрунтовано відбір таких показників, що дають змогу здійснити комплексну оцінку як фінансового стану і фінансових результатів попередньої діяльності, так і особливості функціонування інвестиційних об’єктів у перспективі.

Системний аналіз дозволив перевести аналіз вигідності фінансових інвестицій та їх затратності з якісного на кількісний, значно зменшивши елементи суб’єктивізму під час його проведення. При цьому використано методологічний прийом системного аналізу, а саме - представлення складних систем, явищ та проблем у вигляді структурованих ієрархічних систем. У рамках цього системного підходу проблеми аналізу вигідності та затратності фінансових інвестицій вперше представлено у вигляді ієрархічних систем, що містять декілька рівнів: фактори, класи фінансових інвестицій, види інвестицій в класі (рис. 1). Для побудови зазначених ієрархічних систем використано розроблену автором класифікацію фінансових інвестицій за різними ознаками (табл. 1).

Таке представлення проблем дозволило вперше застосувати в інвестиційній діяльності відомий метод системного аналізу – метод аналізу ієрархій, який дозволив розраховувати систему показників, почергово встановлюючи пріоритет елементів, розташованих на певному рівні. Метод аналізу ієрархій складається з таких основних етапів: декомпозиція проблеми; побудова ієрархічної структури моделі проблеми; експертне оцінювання переваг; побудова локальних пріоритетів; оцінка узгодженості висновків; синтез локальних пріоритетів; висновки та пропозиції для прийняття рішення.

Використовуючи метод аналізу ієрархій, у дисертаційній роботі розраховано пріоритети всіх видів інвестицій в кожному класі. При цьому суб’єктивізм в аналізі зведено до порівняння двох однорідних елементів системи (проблеми) по одному критерію згідно з дев’ятибальною шкалою американського вченого Т.Сааті з метою заповнення матриць попарних порівнянь.

Останній рівень ієрархії аналізу проблем вигідності та затратності фінансових інвестицій – це визначення серед альтернативних підприємств об’єкта для здійснення інвестицій. На основі системного аналізу досліджено три підприємства: ВАТ „Ізумруд”, ВАТ „Крюківський вагонобудівний завод”, ВАТ „Кременчуцький колісний завод”. Отримані результати (відсотки) можна інтерпретувати як обернені частки вкладання капіталу в три підприємства, що розглядалися.

Одержання пріоритетів підприємств як з точки зору вигідності, так і з точки зору затратності інвестицій, дозволяє проранжувати ці підприємства, враховуючи водночас обидва аспекти аналізу. Результати цього ранжування наведено в таблиці 2. Частка інвестицій в кожне підприємство в інвестиційному портфелі визначається як відношення вигідності до затратності, поділена на суму всіх трьох часток (тобто, доля – це пронормована частка).

Таким чином, у дисертаційній роботі вперше розроблено методику визначення пріоритетності можливих фінансових інвестицій, що ґрунтується на застосуванні системного аналізу. Розрахунки показників здійснювались з використанням інформаційних технологій на базі комп’ютерної програми Microsoft EXCEL.

Таблиця 2

Пріоритети та долі фінансових інвестицій підприємств

Підприємства | Вигідність інвесту-вання | Затратність інвестування | Відношення вигідності до затратності | Пріоритет інвесту-вання | Доцільна

доля в інвестицій-ному портфелі

ВАТ “Ізумруд” | 0,1892 | 0,1971 | 0,9599 | 2 | 0,3261

ВАТ “КВБЗ” | 0,5187 | 0,4777 | 1,0858 | 1 | 0,3689

ВАТ “КрКЗ” | 0,2921 | 0,3254 | 0,8977 | 3 | 0,3050

ВИСНОВКИ

У дисертації проведено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання щодо методики й організації обліку і аналізу фінансових інвестицій. Отримані результати свідчать про досягнення поставленої мети і завдань дослідження та дають змогу зробити наступні узагальнюючі висновки:

1. Для прогнозування подальшого розвитку інвестиційної діяльності проведено ретроспективний аналіз здійснення інвестицій починаючи з ХVІІ-го століття по теперішній час, виявлено тенденції спаду та підйому інвестиційної діяльності під впливом різних економічних умов і чинників.

2. У зв’язку з тим, що чинні нормативні документи не дають чіткого уявлення про можливі види фінансових інвестицій, проведено їх систематизацію за різними ознаками, яку було використано при науково-методичному обґрунтуванні методів оцінки і обліку та при побудові економіко-математичної моделі.

3. В сучасній економічній ситуації, коли Україна знаходиться на шляху інтеграції в міжнародну економіку, необхідно гармонізувати законодавство з бухгалтерського обліку та оподаткування в такій послідовності: проведення комплексного порівняльного аналізу регулювання норм в Україні та ЄС і розробка проектів нормативно-правових актів, рекомендацій щодо приведення національного законодавства у відповідність, а також здійснення економічного аналізу наслідків реалізації таких рекомендацій.

4. З метою підвищення достовірності фінансової звітності досліджено різні методи оцінки і обліку фінансових інвестицій, обґрунтовано вибір певного методу залежно від періоду інвестування, статусу інвестора на фондовому ринку, форм майнових прав, що засвідчує цінний папір, підпорядкованості і залежності суб’єктів інвестиційної діяльності, мети інвестування і суттєвості впливу. Зменшення корисності для фінансових інвестицій визначено як втрати економічної вигоди в сумі перевищення балансової вартості інвестиції над сумою, яку підприємство очікує отримати за час утримування інвестиції.

5. Для дослідження методів оцінки фінансових інвестицій в похідні цінні папери доведено, що ця категорія цінних паперів більш наближена до короткострокових боргових цінних паперів. Тому оцінка похідних фінансових інструментів (на прикладі опціону) повинна здійснюватись за ринковою вартістю, яка формується під впливом таких чинників: тривалості періоду до моменту виконання угоди, підвищення або зниження поточної вартості об’єкта угоди.

6. Для відображення довгострокових фінансових інвестицій щодо яких відбулося зменшення вартості рекомендовано використовувати регулюючі контрарні субрахунки до рахунків 14 і 42 з обліку резервів зменшення вартості цих інвестицій та нереалізованих втрат капіталу в результаті знецінення інвестицій.

7. З метою відображення реальних змін в обліку інвестора і фінансового стану об’єкта інвестування за певний період розроблено форму Акту інвентаризації фінансових інвестицій, який містить інформацію про види фінансових інвестицій, форму випуску цінних паперів, ступінь впливу на об’єкт інвестування, метод оцінки й обліку, а також дані про емітентів.

8. З метою організації процесу контролю фінансових інвестицій проведено наукове дослідження основних чинників, що мають безпосередній вплив на реальність і достовірність результатів інвентаризації та відображення їх в обліку і звітності. До таких чинників віднесено: стан об’єкта інвестування; види і форма випуску цінного паперу; обраний метод оцінки і обліку фінансових інвестицій. Розроблено методику відображення в обліку можливих результатів інвентаризації фінансових інвестицій, досліджено і узагальнено основні проблеми їх оцінки та обліку і надано рекомендації щодо їх розв’язання.

9. Проведено системний аналіз вигідності майбутніх фінансових інвестицій та системний аналіз затратності фінансових інвестицій. Проблеми аналізу вигідності та затратності фінансових інвестицій вперше представлено у вигляді ієрархічних систем, що містять декілька рівнів: фактори, класи фінансових інвестицій, види інвестицій в класі. Таке представлення проблем дозволило вперше до їх аналізу застосувати відомий метод системного аналізу – метод аналізу ієрархій. Розраховано пріоритети всіх видів інвестицій в кожному класі. Останній рівень ієрархії – це аналіз альтернатив та вибір підприємства для здійснення інвестицій. На основі системного аналізу досліджено три підприємства: ВАТ „Ізумруд”, ВАТ „КВБЗ”, ВАТ „КрКЗ”.

10. Одержання пріоритетів підприємств як з точки зору вигідності, так і з точки зору затратності інвестицій, дозволило проранжувати ці підприємства з одночасним врахуванням обох заданих аспектів аналізу. Результати аналізу дають змогу визначити пріоритети підприємств водночас як з точки зору вигідності, так і з точки зору затратності фінансових інвестицій. З іншого боку, отриманий результат (відсотки) можна інтерпретувати як частки вкладення капіталу в підприємства, які розглядалися. Розрахунки показників здійснювались з використанням інформаційних технологій на базі комп’ютерної програми Microsoft EXCEL.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.) Аналіз інвестиційного потенціалу підприємства // Вісник Житомирського інженерно-технічного інституту. Економічні науки. – 1998. - №8 – С.159-161. (0,47 друк.арк.).

2. .Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.) Обліково-аналітичні принципи класифікації фінансових інвестицій в цінні папери // Торгівля і ринок України. – 1999. - №9. – С.152-159 (0,59 друк.арк.).

3. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.) Інвестиції в цінні папери: історія і сучасність // Регіональні перспективи. – 1999. - №4(7). – С.45-47(0,43 друк.арк.).

4. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.) Використання різних методів аналізу для прийняття інвестиційних рішень // Вісник Львівської комерційної академії. – 2000. - №7. – С. 105-110. (0,57 друк.арк.).

5. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.), Токар О.В. Інвестиційна якість як головний чинник визначення реальної цінності акції// Регіональні перспективи. – 2000. - №4(11). – С.64-66. (особисто автору 0,2 друк.арк., досліджено методи оцінки вартості акцій і проаналізовано структуру ринку цінних паперів Полтавської області).

6. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.), Токар О.В Вплив оптимізації структури капіталу на інтереси власників підприємства // Регіональні перспективи. – 2001. - №4(17). – С.72-74 (особисто автору 0,21 друк.арк., систематизовано види капіталу підприємства як об’єкта інвестування).

7. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.), Токар О.В, Гудзь Т.П. Елементи формування механізму антикризового управління підприємства // Регіональні перспективи. – 2003. - №2-3(27-28). – С.173-174 (особисто автору 0,1 друк.арк., визначено необхідність і напрями здійснення інвестицій для запобігання банкрутству підприємства).

8. Коваленко А.Г. Сучасні аспекти аналізу інвестиційної привабливості суб’єктів господарювання// Вісник Хмельницького національного університету. – Економічні науки, ч.2, т.2 – 2005 – С.125-129. (0,58 друк.арк.).

9. Коваленко А.Г., Лисенко Н.М. Проблеми розкриття інформації щодо фінансових інвестицій за міжнародними і національними стандартами// Науковий вісник Полтавського національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка. Економіка і регіон - №3(6) – грудень, 2005 – С.140-143. (особисто автору 0,3 друк.арк., проведено порівняльний аналіз національної і міжнародної систем розкриття інформації щодо здійснення фінансових інвестицій).

В інших виданнях

1. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.) Деякі питання організації діяльності і обліку в інвестиційних фондах // Матеріали міжвузівської науково-практичної конференції „Проблеми реформування бухгалтерського обліку в сучасних умовах господарювання” 15-16 травня 1997р. – Львівська комерційна академія. – Львів,1997. – С.165-166 (0,12 друк.арк.).

2. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.) Інвестиційні фонди: деякі проблеми організації обліку // Тези доповідей на Міжнародній науково-методичній коференції „Облік, аналіз, та контроль в системі управління економікою підприємства” – Київський державний торговельно-економічний університет 25-26 листопада 1997р. – С.24-25 (0,11 друк.арк.).

3. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.) Аналіз факторів, що впливають на фінансові інвестиції в цінні папери // Матеріали наукової конференції за результатами досліджень професорсько-викладацького складу, аспірантів і студентів Полтавського кооперативного інституту за 1996-1998рр. – Полтава: ПКІ, 1999. –С. 204-208. (0,23 друк.арк.).

4. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.), Губачова О.М. Інвестиційна політика в Україні та її особливості в перехідний період до ринкових відносин // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції „Проблеми і перспективи розвитку фінансів, обліку та контролю в Україні”. – Донецьк: ДонДУЕТ, 1999. – С.64-70 (особисто автору 0,31 друк.арк., проаналізовано галузеву і географічну структуру інвестування в Україні).

5. Гордєєва А.Г. (Коваленко А.Г.) Методи оцінки фінансових вкладень в цінні папери // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції „Проблеми удосконалення бухгалтерського обліку в умовах ринкової економіки”. – Полтава: ПКІ, 1999. – С. 70-74. (0,2 друк.арк.).

6. Коваленко А.Г. Систематизація фінансових інвестицій для їх обліку і аналізу // Збірник тез та текстів виступів на Міжнародній науково-практичній конференції „Удосконалення інформаційного середовища прийняття рішень в обліку, аналізі та аудиті”. – Мукачево: - 15-16 вересня 2005р. – С.36-38 (0,15 друк.арк.).

7. Коваленко А.Г. Деякі аспекти оцінки фінансових інвестицій // Тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції студентів та молодих вчених „Регіональні аспекти економічного розвитку у перехідний період”. – Кременчук: КІДУЕП, 2005 – С.5-6. (0,11 друк.арк.).

АНОТАЦІЯ

Коваленко А.Г. Облік і аналіз фінансових інвестицій (на прикладі промислових підприємств України). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана.- Київ, 2007.

Дисертація присвячена комплексному дослідженню теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій щодо вдосконалення методики й організації обліку та аналізу фінансових інвестицій.

У дисертації висвітлено економіко-правову сутність фінансових інвестицій та обліку і аналізу інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання. Розроблено класифікацію фінансових інвестицій за різними ознаками, визначено її вплив на побудову обліку і проведення аналізу. Критично проаналізовано історичний аспект здійснення фінансових інвестицій і сучасний стан фондового ринку в Україні. Досліджено методику оцінки та обліку фінансових інвестицій за національними і міжнародними стандартами бухгалтерського обліку та фінансової звітності, зроблено порівняльний аналіз і надано пропозиції щодо їх удосконалення. Розглянуто узгодження доходів і витрат від утримування фінансових інвестицій в бухгалтерському і податковому обліку. Розроблено рекомендації щодо порядку проведення інвентаризації фінансових інвестицій і відображення її результатів на рахунках бухгалтерського обліку. Досліджено і узагальнено проблеми оцінки та відображення в обліку фінансових інвестицій і надано рекомендації щодо їх вирішення.

Побудовано економіко-математичну модель для визначення пріоритетності фінансових інвестицій, використовуючи методи системного аналізу. Розроблено методику її застосування і розрахунку з використанням інформаційних технологій.

Ключові слова: фінансові інвестиції, оцінка, метод обліку, суттєвість впливу, справедлива вартість, інвестор, системний аналіз, модель, ієрархія, пріоритет.

АННОТАЦИЯ

Коваленко А.Г. Учет и анализ финансовых инвестиций (на примере промышленных предприятий Украины). – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Киевский национальный экономический университет имени Вадима Гетьмана. - Киев, 2007.

Диссертация посвящена комплексному исследованию теоретических положений и разработке практических рекомендаций относительно усовершенствования учета и анализа финансовых инвестиций. Объектом исследования является система бухгалтерского учета и анализа финансовых инвестиций; предметом – совокупность теоретических, методических и экономико-математических аспектов учета финансовых инвестиций и анализа инвестиционной привлекательности субъектов хозяйствования.

В работе уточнено понятие и экономико-правовая сущность финансовых инвестиций и представлена их характеристика для целей бухгалтерского учета и анализа. Разработана классификация финансовых инвестиций по разным признакам, которая учитывает цели и объекты инвестирования, период владения инвестицией, уровень влияния, зависимость субъектов инвестиционной деятельности.

Проведен ретроспективный анализ становления и развития финансового инвестирования, начиная с 17 столетия по настоящее время. При этом определены тенденции спада и подъема инвестиционной деятельности на определенных этапах под влиянием разных экономических условий и факторов.

В результате оценки нормативной базы были выявлены основные направления регулирования инвестиционной деятельности в Украине и их влияние на порядок осуществления, учет и анализ финансовых инвестиций.

В диссертации определены основы организации бухгалтерского учета финансовых инвестиций, исследованы и критически проанализированы отечественные и зарубежные методы оценки и учета. Обосновано выбор того или иного метода в зависимости от периода инвестирования, положения инвестора на фондовом рынке, форм имущественных прав по ценным бумагам, уровня влияния. Также уточнено понятие „уменьшение полезности” для финансовых инвестиций как потери экономической выгоды в сумме превышения балансовой стоимости инвестиции над суммой, которую инвестор ожидает получить за период владения инвестицией.

Рассмотрено отражение в системе счетов отдельных аспектов операций по осуществлению, переоценке, продаже финансовых инвестиций, обоснована необходимость открытия дополнительных субсчетов по отношению к предложенным синтетическим.

Для исследования методов оценки и учета финансовых инвестиций в производные инструменты обосновано, что эта категория наиболее приближена к текущим инвестициям в долговые ценные бумаги. Поэтому их оценка должна проводиться по рыночной стоимости, которая будет формироваться под влиянием таких факторов: продолжительности периода до момента исполнения контракта, повышения или снижения текущей стоимости объекта контракта.

Для ценных бумаг, которые не котируются на фондовом рынке, проведение оценки усложняется необходимостью анализа внебиржевого рынка с целью определения критериев аналогичных ценных бумаг. Поэтому предложено представление профессиональными инвесторами отчетов о приобретенных ценных бумагах, информацию которых целесообразно в дальнейшем систематизировать и опубликовывать в виде соответствующих бюллетеней.

По результатам исследования установлено, что порядок проведения инвентаризации финансовых инвестиций имеет значительные особенности по сравнению с другими активами. При этом проанализированы основные факторы, которые имеют непосредственное влияние на реальность и достоверность результатов инвентаризации финансовых инвестиций и отражение их в бухгалтерском учете и отчетности, а именно: финансово-правовое состояние объекта инвестирования, виды и формы выпуска ценных бумаг, применяемые методы оценки и учета, порядок составления отчетности. Также рассмотрены и обобщены основные проблемы оценки финансовых инвестиций, их учета и отражения в отчетности с разработкой направлений и рекомендаций по их решению.

В диссертации разработана экономико-математическая модель и методика определения эффективности осуществления будущих финансовых инвестиций. Использование методов системного анализа – представление сложных систем, явлений и проблем в виде структурированных иерархических систем - способствовало переводу анализа выгодности и издержек финансовых инвестиций с качественного в количественный, значительно уменьшив элементы субъективизма при его проведении. В рамках этого системного подхода проблемы определения выгодности и издержек будущих финансовых инвестиций впервые представлены в виде иерархических систем, которые включают несколько уровней: факторы, классы, виды инвестиций в классе.

Используя разработанную методику анализа иерархий в работе рассчитаны приоритеты всех видов инвестиций в каждом классе. Исследованы ряд предприятий как потенциальных объектов для осуществления будущих инвестиций с точки зрения выгодности и возможных издержек, что позволило ранжировать эти объекты и определить доли инвестиций в каждое предприятие в инвестиционном портфеле инвестора. Расчет данных показателей реализован в среде электронных таблиц Microsoft EXCEL.

Ключевые слова: финансовые инвестиции, оценка, метод учета, уровень влияния, справедливая стоимость, инвестор, системный анализ, модель, иерархия, приоритет.

ANNOTATION

A.G.Kovalenko. Accounting and analysis of financial investments (on the example of industrial enterprises of Ukraine) – Manuscript.

The dissertation for getting scientific degree of economic sciences candidate on speciality 08.06.04 – Accounting, analysis and audit. – Vadim Getman Kyiv National Economic University. – Kyiv, 2007.

The dissertation is devoted to the complex research of theoretic statements and working out of practical recommendations concerning the improvement of methodology and organization of accounting and analysis of financial investments.

The dissertation highlights economic – legal essence of financial investments and accounting and analysis of investment activity of economic subjects.

The classification of financial investments on different features has been worked out. Its influence on the accounting structure and analysis marking have been determined as well. The historic aspect of marking financial investments and the modern state of Ukrainian Stock, Exchange have been analysed critically. The methodology of evaluation of financial investments accounting under national and international standards of accounting and financial recording, the comparative analysis have been done. The recommendations on their improvement


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕХАНІЗМ ІННОВАЦІЙНОГО ОНОВЛЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ (за матеріалами підприємств сільськогосподарського машинобудування України) - Автореферат - 29 Стр.
СТАН ОКИСНЮВАЛЬНОГО МЕТАБОЛІЗМУ ПРИ ДІЇ НА ОРГАНІЗМ ІОНІЗУЮЧОЇ РАДІАЦІЇ, НАДЛИШКОВОГО НАДХОДЖЕННЯ ФТОРИДУ НАТРІЮ ТА ЙОГО КОРЕКЦІЯ АНТИОКСИДАНТАМИ - Автореферат - 44 Стр.
ДИНАМІКА САМОВИЗНАЧЕННЯ МИТЦЯ В КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКОГО ТА УКРАЇНСЬКОГО СОЦІОКУЛЬТУРНОГО ПРОСТОРУ ПЕРШОЇ ТРЕТИНИ ХХ СТ. - Автореферат - 27 Стр.
ПОЛІТИКО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ етнІЧниМ конфлІктОМ - Автореферат - 44 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ СТРЕСУ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ В КОРІВ У ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТИПІВ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 30 Стр.
ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ - Автореферат - 45 Стр.
Синтез і властивості поверхнево-активних пероксидів і мономерів - Автореферат - 25 Стр.