У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ Г.С.СКОВОРОДИ

КОВАЛЕНКО Денис Володимирович

УДК 378.147:34

ПЕДАГОГІЧНІ ОСНОВИ ЕТИКО-ПРАВОВОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ОФІЦЕРА В УМОВАХ ВИЩОГО ВІЙСЬКОВОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

13.00.04 – теорія і методика професійної освіти

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Харків - 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Українській інженерно-педагогічній академії (м. Харків), Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор

Васильєва Марина Петрівна,

Харківський національний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди,

професор кафедри інноваційних

педагогічних технологій.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Ягупов Василь Васильович,

Науково-методичний центр військової освіти

Міністерства оборони України, м. Київ,

начальник;

кандидат педагогічних наук

Романова Інна Анатоліївна,

Харківський національний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди,

докторант.

Провідна установа Національна академія внутрішніх справ України,

кафедра педагогіки та кадрової роботи,

Міністерство внутрішніх справ України, м. Київ.

Захист відбудеться “5” червня 2006 року о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.053.04 у Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С.Сковороди за адресою 61002, м. Харків,

вул. Артема 29, ауд. 216.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди (61168, м. Харків, вул. Блюхера, 2, ауд. 215 В).

Автореферат розісланий “_4_”___травня_____2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Штефан Л.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність і доцільність дослідження. Соціально-економічна ситуація, що склалася в країні, визначила нові принципи функціонування всіх ланок вітчизняної системи освіти, в тому числі й військової, котра переживає період радикальних змін, детермінованих реаліями часу. Зміни в політичному, соціальному, культурному й економічному житті країни й усього світового співтовариства вивели на перший план завдання досягнення високої ефективності навчання й виховання офіцерських кадрів в цілому і підготовки до військово-професійної діяльності зокрема.

З проголошенням 24 серпня 1991 року незалежності України держава отримала можливість мати власні Збройні сили, на які, відповідно з Конституцією (стаття 17 частина 2), покладається оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності й недоторканості.

Витрачаючи на утримання армії чималі кошти, суспільство очікує від Збройних сил України ефективної військово-професійної діяльності, сподівається, що представники цієї професії завжди діятимуть на користь суспільства, виконуючи функції захисників Вітчизни у відповідності до вимог, які ставить перед ними суспільство, і тих стандартів, які сформувалися у свідомості народу нашої країни.

З цією метою й розробляються певні стандарти, норми, вимоги до офіцерів, що отримали правовий статус. Проблема зв’язку моралі й права є важливою для представників військової професії, оскільки мораль і право є основними регуляторами соціального життя, а їх поєднання допомагає зрозуміти, в чому полягає змістовна основа і алгоритм застосування вимог моралі до військово-професійної діяльності.

Проблема пошуку ефективних шляхів підготовки військового фахівця – офіцера – набуває особливої актуальності, стає найважливішим напрямком науково-практичних пошуків і привертає увагу філософів, соціологів, економістів, педагогів і психологів.

У низці досліджень провідною тенденцією оновлення й розвитку змісту підготовки військових фахівців розглядається проблема розробки нових державних освітніх стандартів як системи вимог сучасного суспільства до характеру й рівня проміжних і кінцевих результатів діяльності вищої військової школи.

Наукові аспекти навчання й виховання курсантів вищих військових навчальних закладів досить широко відображено в працях багатьох педагогів і психологів. Так, О.С.Автушенко, О.В.Барабанщиков, В.І.Варваров, В.І.Вдов’юк, В.П.Давидов, Є.Ю.Литвиновський, В.С.Маслов, М.І.Нещадим, І.Г.Радванський, І.О.Томків, В.В.Трифонов, І.О.Хорєв, В.В.Ягупов та інші розглядають зміст професійної підготовки курсантів у вищих військових навчальних закладах. Проблемам виховання курсантів – майбутніх офіцерів – присвячено наукові дослідження А.О.Афанасьєва, О.В.Бойка, Т.К.Ісаєнко, С.Л.Крук, Д.М.Коцеруби, А.В.Катковського, М.О.Морозова, Г.Д.Темко та ін. Д.А.Волкогонов, М.Й.Варій, А.В.Галімов, Д.В.Іщенко, А.С.Миловидов, В.О.Ройлян, Б.М.Сапунов, М.Д.Табунов та інші обґрунтовують шляхи виховання різних професійних якостей майбутніх офіцерів, необхідних для ефективного здійснення військово-професійної діяльності.

Проте при всій безсумнівній теоретичній і практичній значущості виконаних досліджень залишаються недостатньо обґрунтованими педагогічні основи етико-правової підготовки сучасного офіцера в умовах вищого військового навчального закладу. Взагалі в педагогічній науці не розкрито цілісний процес етико-правової підготовки, спрямованої на формування готовності майбутніх офіцерів до морально-правової поведінки в військовому середовищі. Виявлена проблема потребує з’ясування, теоретичного обґрунтування педагогічних основ етико-правової підготовки майбутніх офіцерів у вищих військових навчальних закладах, розроблення змісту етико-правової підготовки й технології її реалізації.

Актуальність, теоретичне й практичне значення проблеми, недостатня її наукова розробленість у контексті демократичних перетворень підготовки офіцерів зумовили вибір теми дослідження: "Педагогічні основи етико-правової підготовки майбутнього офіцера в умовах вищого військового навчального закладу”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України № 1410 від 15 грудня 1997 року „Про створення єдиної системи військової освіти”, тематичного плану досліджень кафедри військової педагогіки і психології Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка „Психолого-педагогічні основи навчання і виховання” (РК № 0101U002547). Тема дисертації затверджена Вченою радою Української інженерно-педагогічної академії (м. Харків) (протокол № 7 від 30.01.2004 року) та узгоджена Радою з координації наукових досліджень у галузі педагогіки й психології (протокол № 2 від 22.02.2005 року).

Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні моделі етико-правової підготовки курсантів вищих військових навчальних закладів, розробці технології її реалізації в процесі їх професійної підготовки до майбутньої військової діяльності.

Відповідно до проблеми й мети визначено основні завдання дослідження:

1. Виявити ступінь дослідження проблеми й обґрунтувати сутність процесу етико-правової підготовки майбутніх офіцерів.

2. Визначити роль і місце етико-правової підготовки майбутніх офіцерів в структурі їх професійної підготовки у вищому військовому навчальному закладі.

3. Розробити й науково обґрунтувати модель етико-правової підготовки майбутніх офіцерів у вищому військовому навчальному закладі.

4. Експериментально перевірити ефективність моделі етико-правової підготовки майбутніх офіцерів у вищому військовому навчальному закладі та технології її реалізації в процесі їх професійної підготовки.

5 Уточнити систему критеріїв і показників визначення рівнів готовності майбутніх офіцерів до морально-правової поведінки у військовому середовищі.

6. Розробити методичні рекомендації для курсантів і науково-практичних працівників вищих військових навчальних закладів щодо оптимізації етико-правової підготовки майбутніх офіцерів.

Об'єкт дослідження – професійна підготовка майбутніх офіцерів.

Предмет дослідження – модель етико-правової підготовки курсантів – майбутніх офіцерів – у вищому військовому навчальному закладі та технологія її реалізації.

Гіпотеза дослідження полягає в припущенні, що успішність реалізації науково обґрунтованої моделі етико-правової підготовки майбутніх офіцерів у вищому військовому навчальному закладі визначається оптимальним вибором технологій організації їх навчально-виховної діяльності.

Методологічну і теоретичну основу дослідження становлять:

Ш філософські положення про мораль і право як суспільні явища; взаємозв’язок моралі й права, їх роль у формуванні особистості; положення про нормативність поведінки особистості в суспільстві; системний, культурологічний, аксіологічний, компетентнісний, особистісно-орієнтований підходи до вивчення процесів і явищ й ін.;

Ш законодавчі акти й нормативні документи України, зокрема Національна доктрина розвитку освіти, Закон України „Про Збройні сили України”, Воєнна доктрина України, Концепція виховної роботи у Збройних силах та інших військових формуваннях України, Концепція соціального та гуманітарного розвитку у Збройних силах України й ін.;

Ш наукові підходи, що склалися у вітчизняній і зарубіжній педагогіці й психології, філософії й культурології щодо загальної теорії культури, етики й права, соціалізації особистості, ролі держави й права в розвитку особистості, теорії освіти в процесі соціально-правової діяльності (Б.Г.Ананьєв, В.П.Андрущенко, О.Г.Асмолов, Г.О.Балл, Л.І.Божович, Л.Ц.Ваховський, Л.С.Виготський, П.Я.Гальперін, Б.С.Гершунський, С.У.Гончаренко, І.А.Зязюн, Г.С.Костюк, В.Г.Кремень, М.Д.Култаєва, О.М.Леонтьєв, В.С.Ледньов, І.Я.Лернер, Б.Ф.Ломов, В.С.Лутай, В.М.Мясищев, А.В.Петровський, К.К.Платонов, М.К.Подберезський, І.Ф.Прокопенко, І.Ф.Радіонова, С.Л.Рубінштейн, Н.Ф.Тализіна, Д.М.Узнадзе та ін.);

Ш науково-теоретичні положення про професійну підготовку майбутніх військових фахівців у вищих військових навчальних закладах, військово-педагогічний процес і педагогічну діяльність (В.А.Кортенко, М.І.Нещадим, Ю.І.Приходько, П.В.Стефаненко, М.І.Томчук, В.В.Ягупов та ін.);

Ш теоретичні положення про правову освіту й виховання майбутніх фахівців у вищих навчальних закладах (В.О.Безбородий, Г.П.Васянович, М.І.Городиський, І.М.Дарманська, Я.В.Кічук, Л.О.Мацук, А.С.Морозов, М.К.Подберезський, І.А.Романова, Н.А.Ткачова, М.М.Фіцула та ін.);

Ш методичні пошуки шляхів ефективного професійного самовизначення майбутнього спеціаліста у вищих навчальних закладах (А.М.Бойко, С.У.Гончаренко, Г.Є.Гребенюк, В.М.Гриньова, В.І.Євдокимов, С.С.Єрмаков, О.М.Іонова, В.І.Лозова, О.Е.Коваленко, З.Н.Курлянд, Л.С.Нечепоренко, І.Ф.Прокопенко, Г.В.Троцко, Г.П.Шевченко та ін.);

Ш науково-методичні основи виховання й самовиховання майбутніх фахівців у вищих військових навчальних закладах (О.В.Барабанщиков, І.В.Вдов’юк, Д.А.Волкогонов, А.І.Галімов, В.П.Давидов, Д.В.Іщенко, Ю.І.Приходько, Н.Д.Табунов та ін.).

Відповідно до визначених завдань і перевірки вихідних припущень використано в комплексі такі методи дослідження:

ь теоретичні: аналіз (історичний, порівняльний, ретроспективний), узагальнення, систематизація, порівняння й зіставлення різних поглядів на проблему; розгляд теоретичних питань з метою визначення поняттєво-категоріального апарату; теоретичне моделювання етико-правової підготовки майбутнього офіцера; розробка науково-методичного забезпечення реалізації моделі;

ь емпіричні: діагностичні (анкетування, опитування, інтерв’ю, тестування, бесіда, діалог), обсерваційні (спостереження, метод самооцінки) для виявлення рівня готовності до морально-правової поведінки в галузі військово-професійної діяльності за різними показниками; педагогічний експеримент для виявлення ефективності реалізації моделі етико-правової підготовки;

ь методи математичної статистики для кількісного й якісного аналізу емпіричних даних.

Експериментальна база дослідження. Експериментальна робота проводилася в Харківському університеті Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, Академії цивільного захисту України (м. Харків). Експериментальною роботою було охоплено 271 курсанта, 36 офіцерів.

Наукова новизна й теоретична значущість одержаних результатів полягає в тому, що:

· вперше визначено сутнісні характеристики етико-правової підготовки курсантів, розроблено модель їх підготовки у вищих військових навчальних закладах;

· науково обґрунтовано та експериментально апробовано оптимальний вибір технологій організації навчально-виховної діяльності майбутніх офіцерів у процесі етико-правової підготовки;

· уточнено поняття “військовий обов’язок”, “відповідальність військового офіцера”, „військова честь” з позицій нормативної регламентації професійної діяльності військових офіцерів; критерії й показники готовності курсанта до здійснення морально-правової поведінки у військово-професійній діяльності.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в тому, що розроблено й апробовано у ВВНЗ тематичний план, програму й методичні рекомендації щодо оптимізації етико-правової підготовки майбутніх офіцерів.

Результати дослідження впроваджено в навчально-виховний процес Харківського університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба (довідка № 3/277 від 20.12.2005), Академії цивільного захисту України (м. Харків) (акт про впровадження від 26.12.2005 року).

Отримані результати можуть бути використані в системі вищої професійної освіти для написання магістерських та дипломних робіт, розробки навчальних курсів з метою підготовки майбутніх офіцерів до морально-правової поведінки в галузі військово-професійної діяльності.

Особистий внесок автора в працях, одну з яких написано в співавторстві, полягає в теоретичному обґрунтуванні проблеми, науковій обробці результатів, теоретичному обґрунтуванні провідних ідей і положень досліджуваної проблеми, розкритті сутності етико-правової підготовки й розробці її моделі, обґрунтуванні науково-методичної технології реалізації етико-правової підготовки майбутнього офіцера.

Вірогідність і наукова обґрунтованість висновків дисертаційного дослідження забезпечується методологічною обґрунтованістю його вихідних позицій; використанням комплексу взаємопов’язаних методів, адекватних об’єкту, предмету, меті, гіпотезі й завданням дослідження; репрезентативністю вибірки, поєднанням кількісного й якісного аналізу одержаних результатів, використанням методів статистичної обробки, а також позитивними результатами їх впровадження.

Апробація результатів дослідження. Теоретичні положення й практичні напрацювання, котрі відображено в наукових статтях, науково-методичних рекомендаціях, використовуються в процесі викладацької, навчально-методичної діяльності в Харківському університеті Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, Академії цивільного захисту України (м. Харків). Основні положення й результати дослідження доповідалися на міжнародних, всеукраїнських і регіональних науково-практичних і науково-методичних конференціях: „Професійне становлення особистості: проблеми і перспективи” (Хмельницький, 2005), „Проблеми розробки та впровадження модульної системи професійного навчання” (Харків, 2005), „Теоретичні і методичні засади розвитку професійно-педагогічної освіти у контексті європейської інтеграції” (Харків, 2005), „Сучасні проблеми гуманізації та гармонізації управління” (Харків, 2004), „Сучасні проблеми науки та освіти” (Харків, 2004), „Проблеми інженерно-педагогічної освіти. Теорія і практика” (Алупка, 2005).

Результати виконаної роботи обговорювалися на засіданнях кафедр педагогіки та методики професійного навчання, загальної та інженерної психології Української інженерно-педагогічної академії (м. Харків), на звітних науково-практичних конференціях науково-педагогічних працівників (2003-2005 рр.).

Публікації. Результати дослідження висвітлено в 9 друкованих працях, 8 з них одноосібних, загальним обсягом 6,8 друк. аркушів, з них - 5 статей у провідних наукових фахових виданнях, 2 публікації у науково-методичних матеріалах, 2 – у збірниках матеріалів наукових конференцій.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, двох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаних джерел (280 найменувань, з них 7 - іноземними мовами), 16 таблиць на 18 сторінках, 4 рисунків на 4 сторінках та 6 додатків на 10 сторінках. Загальний обсяг роботи становить 220 сторінок, з них основного тексту – 184 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність проблеми дослідження, розкрито ступінь її розробленості, визначено об'єкт, предмет, гіпотезу, мету й завдання; методологічні й теоретичні засади, методи дослідження, розкрито наукову новизну, теоретичне і практичне значення результатів наукового пошуку, доведено вірогідність і обґрунтованість одержаних результатів, наведено відомості про апробацію та впровадження результатів дослідження.

У першому розділі – “Етико-правова підготовка майбутнього офіцера як психолого-педагогічна проблема” – проаналізовано філософську, педагогічну, етичну, правову літературу з метою розкриття особливостей професійної підготовки курсантів – майбутніх офіцерів – у вищих військових навчальних закладах, місця й ролі етико-правової підготовки в структурі професійної підготовки, основних категорій, пов’язаних з нормативністю поведінки представників військово-професійної діяльності, розроблено й науково обґрунтовано модель етико-правової підготовки майбутніх офіцерів.

Здійснений аналіз праць сучасних дослідників галузі військово-професійної підготовки в процесі навчання у вищому навчальному закладі дозволив стверджувати, що її стратегічною метою є формування творчої особистості військового керівника, підготовка фахівців з високою культурою праці й спілкування, розвиток таланту, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, відродження й розвиток духовного потенціалу українського народу, відродження інтелігентності. Військова освіта, як важливий напрям професійної підготовки, покликана забезпечувати підготовку військових спеціалістів, здатних не тільки організовувати й здійснювати навчально-бойову діяльність частин і підрозділів, але й здатних виступати справжніми провідниками гуманістичних цінностей світової й української культури у військових колективах, гарантувати пріоритетність людини, збереження її фізичного й морального здоров’я.

Аналіз праць науковців, що займаються проблемою військової освіти й підготовки офіцерів у вищих військових навчальних закладах, дозволив визначити професійну підготовку курсантів як цілеспрямовану, організовану, планомірну, змістовну й динамічну систему діяльності суб’єктів навчально-виховного процесу у вищому військовому навчальному закладі, спрямовану на формування в майбутніх офіцерів всіх видів компетентності, необхідних для успішної військово-професійної діяльності в мирний і воєнний часи.

Сучасні дослідження проблем підготовки майбутнього фахівця в галузі професійної діяльності характеризується створенням цілісних концепцій навчання й виховання у вищому навчальному закладі й відповідних технологій їх реалізації. Процес професійної підготовки курсантів, як специфічний вид соціальної діяльності, підпорядковується певним правилам, має свої закони й закономірності, особливості, до яких належать військово-професійна спрямованість; практичний характер навчально-виховної роботи, її тісний зв'язок із службовою діяльністю; органічна єдність теоретичної й практичної підготовки; напружений характер навчально-виховної роботи у суворій відповідності до вимог військових статутів і настанов; єдність індивідуальної й колективної підготовки; багатопрофільний, багатоплановий і багаторівневий характер; провідна роль командирів і начальників у реалізації професійної підготовки.

Здійснений аналіз психолого-педагогічної літератури дає підстави стверджувати, що професійна підготовка офіцера у вищому військовому навчальному закладі є інтегративною системою, котра поєднує відносно самостійні, але взаємозалежні й взаємообумовлені підсистеми підготовки, кожна з яких виконує специфічні завдання (рис. 1).

Рис. 1. Професійна підготовка офіцера

З огляду на те, що в комплексному розв’язанні нових завдань з підготовки офіцера постійно вирішуються питання як загальнокультурного розвитку, психолого-педагогічної освіти, так і виховання компетентного майбутнього офіцера, зокрема становлення його етичної й правової культури, обґрунтовано один з можливих варіантів розв’язання цієї проблеми засобами етико-правової підготовки, яка дає можливість їх об’єднати й підвищити рівень професійної готовності офіцера. На основі взаємодії моралі й права розкрито зв’язок між моральним і правовим аспектами в підготовці майбутніх офіцерів.

Аналіз наукової літератури дозволив визначити категорії „військовий обов’язок” як система глибоко усвідомлених морально-правових вимог до особистості офіцера щодо збройного захисту своєї країни, беззавітного служіння своєму народові; „відповідальність офіцера” як особистісне утворення, результат сприйняття, усвідомлення вимог військового обов’язку, їх реалізації в військово-професійній діяльності, що передбачає готовність відповідати перед курсантським колективом і українським суспільством за результати діяльності й поведінки; „військова честь” як внутрішнє усвідомлення офіцером своєї суспільної цінності як представника військово-професійної діяльності, а також визнання цієї цінності з боку суспільства.

На основі аналізу сутності етико-правової підготовки визначено її мету, що полягає в підготовці курсантів – майбутніх офіцерів – до здійснення морально-правової поведінки в галузі військово-професійної діяльності через формування системи ціннісних мотивів, етико-правових знань, навичок і умінь, їх застосування в військово-соціальному середовищі, здійснення рефлексії власної поведінки.

Процес етико-правової підготовки відтворено в теоретичній моделі, яка включає:

Ш мотиваційно-ціннісний компонент (сформований інтерес до проблем моралі й права як основних регуляторів поведінки офіцера, ціннісне ставлення до них, мотивація вдосконалення власної поведінки, сформовані особистісні якості курсанта, що є професійно значущими для здійснення ним морально-правової поведінки);

Ш когнітивний (система етико-правових знань, рівень і стан яких достатній для здійснення морально-правової поведінки й адекватного вирішення ситуацій, тобто знання моральних і правових норм, професійної поведінки офіцера, документів, що регламентують його поведінку в процесі військово-професійної діяльності тощо);

Ш операційно-діяльнісний (дії, операції, що забезпечують розв’язання як типових, так і нетипових ситуацій у військовій діяльності, прийоми, якість засвоєння й узагальнення яких є достатньою для здійснення морально-правової поведінки, успішного й адекватного вирішення різноманітних ситуацій на основі використання норм тощо);

Ш нормативно-рефлексивний (критичність мислення, здатність до оцінних суджень, рефлексія й корекція результатів морально-правової поведінки тощо).

У другому розділі – „Експериментальна перевірка ефективності впровадження теоретичної моделі етико-правової підготовки курсантів – майбутніх офіцерів” - обґрунтовано технології забезпечення впровадження розробленої моделі етико-правової підготовки курсантів, перевірено їх ефективність.

У процесі дослідження було виявлено, що потреба в удосконаленні власної морально-правової поведінки курсантами за самооцінкою є досить висока (82.6% курсантів, 56.0% офіцерів), однак як високий власний рівень володіння необхідними знаннями й уміннями з етико-правових питань визначили лише 24.2% курсантів і 32.2% офіцерів з опитаних. Не володіють достатнім рівнем умінь здійснювати морально-правову поведінку у військово-професійній діяльності - 23.8% курсантів і 5.6% офіцерів, рефлексію власної поведінки (особливо в нетипових ситуаціях) – 17.5% курсантів, 11.2 % офіцерів. Отримані дані свідчать про необхідність цілеспрямованої етико-правової підготовки курсантів і розробки технології її реалізації в навчально-виховному процесі вищого військового навчального закладу.

З метою визначення способів забезпечення реалізації моделі етико-правової підготовки курсантів – майбутніх офіцерів – було проаналізовано навчальний план і навчальні програми, державні стандарти вищої військової професійної освіти, кваліфікаційні характеристики відповідних профілів фахівців. Встановлено, що в державних документах не містяться питання саме етико-правової підготовки майбутніх офіцерів (не забезпечується поєднання її етичного й правового аспектів).

Виявлено й схарактеризовано варіанти впровадження теоретичної моделі етико-правової підготовки курсантів, які передбачали основні напрямки роботи командування й науково-педагогічних працівників щодо забезпечення формування готовності майбутніх офіцерів до морально-правової поведінки у військово-професійній діяльності.

З метою забезпечення мотиваційно-ціннісного й нормативно-рефлексивного компонентів етико-правової підготовки в експериментальній групі Е1 (42 особи) було спеціально організовано цілеспрямовану виховну роботу, що мала нормативний аспект, з боку керівництва ВВНЗ, вихователів (проведення роботи щодо попередження й профілактики девіантної поведінки серед курсантів, спеціальної роботи із заявами, скаргами, пропозиціями), з боку юридичної служби університету (роз’яснення й попередження порушень правових і статутних норм серед курсантів, роз’яснення статусу курсанта ВВНЗ, офіцера Збройних сил України, його прав і обов’язків тощо).

Забезпеченню когнітивного й операційно-діяльнісного компонентів етико-правової підготовки приділялася особлива увага в процесі експериментальної роботи в групі Е3 (94 особи) шляхом впровадження спеціально розроблених науково-методичних матеріалів до розділу „Етика” навчальної дисципліни „Філософія” та дисципліни „Правознавство”.

На основі єдності навчання, виховання й розвитку, що є важливою закономірністю навчально-виховного процесу, в експериментальній групі Е2 (66 осіб) впровадження моделі етико-правової підготовки відбувалося шляхом поєднання роботи, що проводилася в групах Е1 і Е3, тобто здійснювалася цілеспрямована етико-правова підготовка з метою забезпечення реалізації всіх компонентів моделі етико-правової підготовки (мотиваційно-ціннісного, когнітивного, операційно-діяльнісного й нормативно-рефлексивного).

Контрольною (К) була група, в якій курсанти (69 осіб) навчалися за традиційними програмами без акцентування уваги на етико-правовій підготовці. Контрольною група названа умовно, оскільки в курсантів цієї групи відбувалося також формування готовності до морально-правової поведінки, однак цей процес мав традиційний характер.

Під час проведення експерименту, не відмовляючись від традиційної системи навчання курсантів, з метою впровадження моделі етико-правової підготовки майбутнього офіцера використовувалися педагогічні технології, що мали особистісно-орієнтований характер і включали курсантів в інноваційну діяльність: діалогові технології, сутність яких полягала в тому, що вони за формою організації й методами навчання сприяли розвитку діалогового мислення; ігрові технології як дидактична система застосування різних ігор, що формували вміння розв’язувати професійні завдання на основі компетентного вибору альтернативних варіантів (сюжетно-рольові, ділові ігри, розв’язання практичних ситуацій і завдань тощо); проблемні технології, котрі активізували пізнавальну діяльність курсантів, включаючи їхню інтелектуальну активність, самостійний пошук; проектно-моделюючі технології, що передбачали творчий характер діяльності, стимулюючи розвиток умінь курсантів до самостійного моделювання й конструювання поведінки в майбутній військово-професійній діяльності.

Зазначені технології забезпечувалися використанням різноманітних методів і форм навчання курсантів, які були спрямовані, насамперед, на розвиток їхньої активності, самостійності, творчості й сприяли: підвищенню пізнавальної активності курсантів, інтересу до проблем морально-правової поведінки офіцера у військово-професійній діяльності (історичні дані, цікаві факти, проблемні ситуації тощо); розвитку творчого потенціалу особистості курсанта (проблемні й ігрові ситуації); створенню у майбутніх офіцерів установки на позитивне ставлення до військово-професійної діяльності, на постійний пошук оптимальних моделей здійснення морально-правової поведінки у військовому середовищі (діалоги, бесіди, приклади, моделювання військово-професійної діяльності); формуванню професійно значущих якостей, необхідних для здійснення морально-правової поведінки офіцера; формуванню практичних навичок застосування курсантами норм в майбутній професійній діяльності (розв’язання ситуацій, моделювання професійної діяльності).

На основі визначених рівнів готовності курсантів до морально-правової поведінки (високий, достатній і низький) і розроблених критеріїв та їх показників, що відбивали зміни в готовності майбутніх офіцерів до морально-правової поведінки, підтверджено ефективність впровадження науково обґрунтованої моделі етико-правової підготовки й технології її реалізації (в характері мотивації формування й удосконалення власної поведінки курсантів, що визначає їхню професійну спрямованість на здійснення морально-правової поведінки, у сформованості пізнавального інтересу до проблем етико-правової регуляції поведінки офіцера в військовому середовищі, в сформованості особистісно значущих якостях, необхідних для здійснення морально-правової поведінки офіцера, в рівні етико-правових знань курсантів, у сформованості навичок, умінь здійснення морально-правової поведінки в галузі військово-професійної діяльності й уміння здійснювати рефлексію власної поведінки).

Узагальнені результати проведеної експериментальної роботи щодо впровадження моделі етико-правової підготовки подано в таблиці (с.13).

На основі порівняння результатів, отриманих на констатувальному й контрольному етапах експериментальної роботи, визначення статистичної значущості змін у структурі готовності курсантів (експериментальних і контрольної груп) до здійснення морально-правової поведінки, аналізу ефективності запропонованої моделі їх етико-правової підготовки (за допомогою критерію ) зроблено висновок про те, що впровадження такої моделі підготовки курсантів, технологій її реалізації в вищому військовому навчальному закладі, виявилося ефективним.

В експериментальній групі Е2, в якій була забезпечена реалізації всіх компонентів моделі етико-правової підготовки (мотиваційно-ціннісного, когнітивного, операційно-діяльнісного й нормативно-рефлексивного), виявлено зокрема більш позитивні зрушення в рівнях готовності курсантів – майбутніх офіцерів – до здійснення морально-правової поведінки у військово-професійній діяльності порівняно з групами Е1 та Е3.

Отримані результати дають підставу вважати, що вихідна методологія була правильною, поставлені завдання виконано, мету досягнуто. Одержані теоретичні й практичні висновки сприяють реалізації етико-правової підготовки майбутнього офіцера в умовах вищого військового навчального закладу.

Таблиця

Результати варіативної експериментальної роботи, спрямованої на впровадження моделі етико-правової підготовки курсантів (приріст у %)

Критерії та показники | Групи | Е1(42 особи) | Е2 (66 осіб) | Е3 (94 особи) | К (69 осіб) | Характер мотивації:

· стійка

· ситуативна

· відсутність мотивів спрямованості на формування морально-правової поведінки

Характер пізнавального інтересу:

стійкий

ситуативний

відсутність інтересу |

+19.9

- 2.2

-17.7

+19.2

-6.9

-12.3 |

+18.7

+6.7

-25.4

+57.0

-39.0

-18.0 |

+11.1

+9.5

-20.6

+20.4

+3.8

-24.2 |

+7.5

-5.9

-1.6

+4.2

+7.0

-11.2 | Сформованість якостей офіцера:

· вимогливість до себе

· відповідальність

· почуття військового обов’язку

· військова честь

· гідність |

+14.4

+16.8

+19.2

+12.1

+16.8 |

+10.5

+26.5

+13.5

+18.0

+15.0 |

+3.6

+9.9

+8.1

+10.8

+4.5 |

+5.6

+7.0

+8.4

+9.8

+8.4 | Сформованість етико-правових знань:

· повнота

· характер засвоєних знань:

репродуктивний

реконструктивний

творчий |

+19.0

-14.4

+3.2

+11.2 |

+58.0

-19.0

-17.5

+36.5 |

+42.0

-23.4

-10.8

+34.2 |

+9.0

-17.8

+8.0

+9.8 | Сформованість умінь:

· цілепокладання

· інтелектуальні

· діагностичні

· організаційні

· прогностичні

· комунікативні

· рефлексивні |

+ 9.6

+12.1

+ 7.2

+16.8

+ 14.4

+ 9.6

+16.8 |

+13.5

+27.0

+10.5

+21.0

+19.5

+16.5

+18.0 |

+ 8.1

+13.5

+9.9

+11.7

+12.6

+15.3

+10.8 |

+4.2

+5.6

+2.8

+8.4

+5.6

+7.0

+7.0 |

ВИСНОВКИ

Узагальнення результатів теоретичного пошуку та експериментальної роботи підтверджують актуальність проведеного дослідження й правильність висунутої гіпотези й дозволяють зробити такі висновки.

1. На основі здійсненого аналізу наукової літератури з досліджуваної проблеми було доведено, що сучасний етап педагогічних розробок професійної підготовки майбутніх військових фахівців характеризується наявністю проблем у формуванні етико-правової культури поведінки офіцерів як теоретичного так і практичного характеру. Обґрунтовано, що сутність етико-правової підготовки курсантів – майбутніх офіцерів – у вищих військових навчальних закладах полягає у формуванні у них етико-правової свідомості, культури етико-правової поведінки, спілкування й військово-професійної діяльності в військовому середовищі.

2. Доведено, що етико-правова підготовка курсантів у вищих військових навчальних закладах є важливим складником їх професійної підготовки, яка забезпечує формування у них готовності до морально-правової поведінки у військово-соціальному середовищі.

Встановлено, що змістовну основу етико-правової підготовки курсантів складають поняття „військовий обов’язок”, відповідальність офіцера”, військова честь”.

Доведено зв’язок моралі й права в поведінці, спілкуванні й військово-професійній діяльності офіцера, що є важливим для формування у курсантів етико-правової свідомості. Ґрунтуючись на положенні про єдність, нерозривність і тісний зв’язок і взаємообумовленість між моральним і правовим компонентами в структурі професійної підготовки майбутніх офіцерів, обґрунтовано необхідність побудови системи заходів їх етико-правової підготовки.

3. Розроблено й науково обґрунтовано модель етико-правової підготовки майбутніх офіцерів, що представляє єдність цілепокладання, планування й організації цієї підготовки у вищих військових навчальних закладах і містить мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний і нормативно-рефлексивний компоненти.

3.1. Елементами мотиваційно-ціннісного компонента є мотивація формування й удосконалення етико-правової професійної поведінки, спілкування й діяльність у військово-соціальному середовищі; пізнавальний інтерес до етичних і правових проблем і знань; система етичних і правових цінностей, особистісно значущих якостей.

3.2. Когнітивний компонент етико-правової підготовки майбутніх офіцерів включає систему етичних (військовий обов’язок і відповідальність, військова честь, документи морального змісту тощо), правових (основи Конституційного устрою, права й обов’язки громадян України, відповідальність, закони, нормативно-правові акти у військовій галузі й ін.), і деонтологічних (норми деонтологічного характеру, документи, в яких містяться ці норми) знань.

3.3 До операційно-діяльнісного компоненту етико-правової підготовки майбутніх офіцерів належать навички і вміння, ритуали, традиції і стереотипи поведінки, спілкування й діяльності у військово-соціальному середовищі, що характеризують єдність морально-правової свідомості й поведінки.

3.4 Нормативно-рефлексивний компонент етико-правової підготовки передбачає здатність офіцера здійснювати саморефлексію власної поведінки, спілкування й діяльності, спрямовану на самопізнання, самоаналіз і усвідомлення своєї поведінки в руслі моральних і правових вимог, а також проводити компетентний аналіз і оцінювання поведінки, спілкування й діяльності товаришів по службі.

4. Результати експериментальної перевірки підтвердили ефективність розробленої теоретичної моделі етико-правової підготовки майбутніх офіцерів у вищих військових навчальних закладах. Встановлено, що цілеспрямована етико-правова підготовка майбутніх офіцерів на основі поєднання виховної роботи з роботою в процесі вивчення дисциплін гуманітарного циклу виявилася найбільш ефективною для формування всіх компонентів готовності майбутнього офіцера до здійснення морально-правової поведінки. Це сприяло формуванню етико-правової свідомості й культури поведінки, спілкування й діяльності майбутніх офіцерів у військовому середовищі.

Ефективність формувального експерименту забезпечувалась творчим застосуванням технологій етико-правової підготовки майбутніх офіцерів – діалогових, ігрових, проблемних, проектно-моделюючих.

5. Уточнено систему критеріїв і показників визначення рівнів готовності майбутніх офіцера до морально-правової поведінки, спілкування й діяльності. Її критеріями в дослідженні були конкретні ознаки (сформованість мотивації курсантів на вдосконалення власної поведінки, особистісно значущих якостей /відповідальність, вимогливість до себе, справедливість, чесність, гідність та ін./, якість етико-правових знань курсанта /повнота й характер/, навички й уміння морально-правової поведінки у військово-соціальному середовищі, комплекс умінь здійснювати рефлексію власної поведінки, спілкування й діяльності), на підставі яких оцінювався ступінь сформованості її компонентів.

6. Розроблено науково-методичні матеріали для курсантів і науково-практичних працівників ВВНЗ щодо оптимізації етико-правової підготовки майбутніх офіцерів.

Проведене дослідження не вичерпує всіх аспектів проблеми етико-правової підготовки майбутніх офіцерів у вищих військових навчальних закладах. Подальшого дослідження потребують такі проблемні питання, як: особистісно-орієнтований підхід до етико-правової підготовки, зміст і технології етико-правової підготовки офіцерів на різних рівнях набуття ними відповідної освіти – тактичної, оперативно-тактичної та оперативно-стратегічної, технологія етико-правової освіти офіцерів у процесі командирської підготовки тощо.

Основні положення дисертаційного дослідження викладено в таких публікаціях:

Статті в наукових фахових виданнях

1. Коваленко Д.В. Зв’язок морального і правового в вихованні особистості // Проблеми інженерно-педагогічної освіти: Зб. наук. пр. – Харків: Українська інженерно-педагогічна академія, 2005. – Вип. 10. – С. 294-298.

2. Коваленко Д.В. Роль і значення моральних норм в професійній діяльності військовослужбовців // Проблеми інженерно-педагогічної освіти: Зб. наук. пр. – Харків: Українська інженерно-педагогічна академія, 2005. – Вип. 9. – С. 223-226.

3. Коваленко Д.В. Характеристика змістовного компоненту етико-правової підготовки військового офіцера // Дидактика професійної школи: Зб. наук. пр. – Хмельницький: Хмельницький національний університет, 2005. – Вип. 3. – С. 101-103.

4. Коваленко Д.В. Професійна підготовка курсантів – майбутніх офіцерів як система // Підвищення готовності майбутніх офіцерів до інноваційної діяльності: Зб. наук. пр. // Проблеми сучасності: культура, мистецтво, педагогіка. – Харків-Луганськ: СтильІздат, 2005. – С. 106-112.

5. Коваленко Д.В. До проблеми визначення категорії військового обов’язку // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. пр. – Київ-Запоріжжя: Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, 2004. – Вип. 32. – С. 451-456.

Науково-методичні матеріали

6. Коваленко Д.В. Орієнтовно-тематичний план, програма й методичні рекомендації до розділу “Професійна етика військового офіцера” дисципліни “Філософія” (для курсантів і викладачів вищих військових навчальних закладів). – Харків: Українська інженерно-педагогічна академія, 2005. – 41 с. – 2,5 авт. арк.

7. Коваленко Д.В., Островерх О.О. Науково-методичні матеріали й рекомендації до проведення лекційних, семінарсько-практичних і самостійних занять з курсу “Правознавство” (для курсантів і викладачів вищих військових навчальних закладів). - Харків: Українська інженерно-педагогічна академія, 2005. – 65 с. – 2 авт. арк.

Матеріали наукових конференцій

8. Коваленко Д.В. Інноваційний підхід до проблеми етико-правової підготовки військового офіцера // Тези доповідей ІІІ міжнар. наук.-практ. конф. „Професійне становлення особистості: проблеми і перспективи” – Хмельницький: Хмельницький національний університет, 2005. -– С. 124-125.

9. Коваленко Д.В. Актуальні дослідження проблеми виховання військового обов’язку курсантів ВВНЗ // Матеріали третьої між нар. наук.-практ. конф. „Проблеми розробки та впровадження модульної системи професійного навчання”. – У 2 ч. – Харків: Українська інженерно-педагогічна академія, 2005. – Ч. 1. – С. 73.

Анотації

Коваленко Д.В. Педагогічні основи етико-правової підготовки майбутнього офіцера в умовах вищого військового навчального закладу. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук по спеціальності 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. – Харківський національний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди. – Харків, 2006.

У дисертації визначено сутнісні характеристики етико-правової підготовки курсантів у вищих військових навчальних закладах як складника його професійної підготовки; розроблено, науково обґрунтовано й апробовано модель етико-правової підготовки курсантів – майбутніх офіцерів, що включає мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний і нормативно-рефлексивний компоненти; розроблено, науково обґрунтовано й експериментально перевірено технології організації навчально-виховної діяльності майбутніх офіцерів в процесі етико-правової підготовки; уточнено поняття „норма”, „вимога”, що висуваються до офіцера в умовах військово-професійної діяльності, “військовий обов’язок”, “відповідальність офіцера”, „військова честь” з позицій нормативної регламентації, критерії й показники готовності курсанта до здійснення морально-правової поведінки у військово-соціальному середовищі.

Ключові слова: вищий військовий навчальний заклад, курсанти, етико-правова підготовка, модель етико-правової підготовки, морально-правова поведінка, готовність, технологія діяльності майбутніх офіцерів.

Коваленко Д.В. Педагогические основы этико-правовой подготовки будущего офицера в условиях высшего военного учебного заведения. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – теория и методика профессионального образования. – Харьковский национальный педагогический университет имени Г.С.Сковороды. – Харьков, 2006.

Диссертация посвящена проблеме этико-правовой подготовки курсантов – будущих офицеров – в высшем военном учебном заведении в период реформирования и модернизации Вооруженных сил Украины. Автором впервые определены сущностные характеристики этико-правовой подготовки курсантов в условиях высшего военного учебного заведения, место и роль этико-правовой подготовки будущих офицеров в структуре их профессиональной подготовки. Уточнены понятия “воинский долг” как система глубоко осознанных морально-правовых требований к личности офицера по вооруженной защите своей страны, беззаветного служения своему народу; “ответственность офицера” как личностное образование, результат восприятия, осознания требований воинского долга, их реализации в военно-профессиональной деятельности, которая предполагает готовность отвечать перед курсантским коллективом и украинским обществом за результаты деятельности и поведения; “воинская честь” как внутреннее осознание офицером своей общественной ценности как представителя военно-профессиональной деятельности, а также признание этой ценности со стороны общества. Раскрыта проблема связи морали и права, которая является важной для представителей военной профессии, поскольку именно мораль и право выступают основными регуляторами социальной жизни и объединение их помогает понять, в чем состоит своеобразность права и эффективность его применения, а также обеспечивает содержательную основу и алгоритм применения требований морали к военно-профессиональной деятельности.

Теоретически обоснована необходимость построения системы мероприятий по обеспечению этико-правовой подготовки с учетом взаимодействия между моральным и правовым аспектами с целью достижения того органического единства учебных и воспитательных усилий, итогом которых оказывается личность офицера – гражданина, способного осознавать важность своей роли в обществе и достойно реализовывать свое назначение.

Разработана, научно обоснована и экспериментально апробирована модель этико-правовой подготовки курсантов – будущих офицеров, структурными компонентами которой являются мотивационно-ценностный, когнитивный, операционно-деятельностный и нормативно-рефлексивный. В диссертации разработаны, научно обоснованы и экспериментально проверены технологии деятельности будущих офицеров в процессе их этико-правовой подготовки: диалоговые, игровые, проблемные и проектно-моделирующие.

Обеспечение реализации всех компонентов модели этико-правовой подготовки осуществлялось разными вариантами: путем специальной воспитательной работы, которая имела нормативный аспект, путем объединения воспитательной работы с работой в процессе изучения дисциплин гуманитарного цикла, путем использования специально разработанных материалов к разделу “Этика” в структуре учебной дисциплины “Философия” и дисциплины “Правоведение” на основе принципа последовательности и преемственности.

Установлено, что целенаправленная этико-правовая подготовка на основе объединения воспитательной работы с работой в процессе изучения дисциплин гуманитарного цикла является наиболее эффективной для формирования всех компонентов готовности будущего офицера к осуществлению нравственно-правового поведения.

Уточнены критерии и показатели готовности курсанта к осуществления поведения на основе этико-правовых норм.

Ключевые слова: высшее военное учебное заведение, курсанты, этико-правовая подготовка, модель этико-правовой подготовки, этико-правовое поведение, готовность, технология деятельности будущих офицеров.

Kovalenko D.V. Pedagogical Principles of Ethical-Law Training of Future Officer in Condition of Higher Military Educational Establishment. – Manuscript.

Thesis for awarding a scientific degree of a Candidate of pedagogical sciences in the speciality 13.00.04 – the Theory and Methods of Professional Education. – Kharkiv Skovoroda State Pedagogical University, 2006.

The thesis research defines the essence characteristics of ethical-law training of cadets in conditions of a higher military educational establishment as a part of his professional training; there has been developed and scientifically substantiated a model of ethical-law training of cadets, future officers, that comprises motivational, value, cognitive, activity and standard reflexive components.

There have been developed, scientifically substantiated and experimentally tested technologies of organization of educational training activities of future officers in the process of ethical-law training; there have been elaborated the concepts of “a norm”, “a demand” that are put on an officer in conditions of military professional activities, that are based on moral and law interconnections; the concepts of “military duty”, “officer’s responsibility”, “military honor” from the point of view standard reglamention have been elaborated; criteria and indices of cadet’s readiness for standard professional behavior have been elaborated.

Key words: a higher military educational establishment, cadets, ethical-law training of future officers, a model of ethical-law training of cadets, ethical-law behavior, readiness, technologies of activity of future officers.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЗЕМЕЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПРАВОВІДНОСИНИ - Автореферат - 26 Стр.
ЕЛЕКТРООПІР, ТЕРМО-Е.Р.С. ТА МЕХАНІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КОМПОЗИТІВ НА БАЗІ ТЕРМОРОЗШИРЕНОГО ГРАФІТУ, ФТОРОПЛАСТУ ТА ПВХ-ПЛАСТИЗОЛЮ - Автореферат - 27 Стр.
Малий бізнес регіону в умовах стратегії інноваційного розвитку України (на матеріалах Львівської області) - Автореферат - 26 Стр.
Модальність зображень впорядкованих множин. - Автореферат - 19 Стр.
ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ КАУДАЛЬНОЇ ГРУПИ ЧЕРЕПНИХ НЕРВІВ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА ПРИ ХІРУРГІЧНОМУ ЛІКУВАННІ ПОЗАМОЗКОВИХ ПУХЛИН ЗАДНЬОЇ ЧЕРЕПНОЇ ЯМИ - Автореферат - 26 Стр.
Морфофункціональні зміни слизової оболонки шлункА, кісткового мозку та периферичної крові при розвитку дефіцитних анемій після резекції шлункА - Автореферат - 30 Стр.
СТРУКТУРНО - ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ У ЖІНОК РІЗНОГО ВІКУ З ЕСТРОГЕННИМ ДЕФІЦИТОМ - Автореферат - 28 Стр.