У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РОЗДІЛ І

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КУЛЕШОВА Ганна Миколаївна

УДК 634.8:339.13

Підвищення конкурентоспроможності продукції

виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК

08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Миколаїв – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Миколаївському державному аграрному університеті Міністерства аграрної політики України

Науковий керівник | – доктор економічних наук, професор

ЧЕРВЕН Іван Іванович, Миколаївський державний аграрний університет, завідувач кафедри організації виробництва та агробізнесу

Офіційні опоненти: | – доктор економічних наук, професор

ЄРМАКОВ Олександр Юхимович, Національний аграрний університет, професор кафедри аграрної соціології та розвитку села;

– кандидат економічних наук, доцент

ДОДОНОВ Сергій Володимирович, Південний філіал “Кримський агротехнологічний університет” Національного аграрного університету, доцент кафедри фінансів.

Провідна установа | – Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки” УААН, відділ ціноутворення та кон’юнктури ринків, м. Київ.

Захист відбудеться 23 березня 2006 року о 9 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 38.806.01 у Миколаївському державному аграрному університеті за адресою: 54010, м. Миколаїв, вул. Паризької Комуни, 9, конференц-зал.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Миколаївського державного аграрного університету за адресою: м. Миколаїв, вул. Карпенка 73.

Автореферат розісланий “20” лютого 2006 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради |

Клочан В.Ф.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Для успішного розвитку виноградарсько-виноробного підкомплексу в Україні є сприятливі ґрунтово – кліматичні умови і достатня забезпеченість трудовими та іншими ресурсами. Але, в останні роки у зв’язку з посиленням конкуренції на ринку аграрним підприємствам стає все складніше виробляти конкурентоспроможну продукцію і успішно її реалізувати.

Проблеми конкуренції і конкурентоспроможності досліджувались у працях багатьох вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, серед яких: В.Г.Андрійчук, С.С.Гаркавенко, В.І.Крамаренко, Ф.Котлер, А.Б.Кулешова, А.Н.Литвиненко, М.Й. Малік, С.В.Мочерний, Г.Г.Пастернак–Таранущенко, А.М.Романов, П.Т.Саблук, Р.А.Фатхутдінов, А.Ю.Юданов та ін. Питання розвитку і ефективного функціонування галузей агропромислового комплексу, в тому числі і виноградарсько-виноробного підкомплексу досліджували А.М.Авідзба, А.Г.Бузні, Г.Г.Валуйко, О.М.Гаркуша, С.В.Додонов, В.А.Домарецький, О.Ю.Єрмаков, А.М.Матчина, В.О.Рибінцев, В.І.Соколов, Я.С.Спектор, В.О.Фуркевич, І.І.Червен тощо.

Проте питання, пов’язані з забезпеченням належної конкурентоспроможності винограду і продуктів його переробки, вимагають більш детального опрацювання. Зокрема, в плані розвитку та удосконалення ринку продукції підкомплексу, формування сортименту винограду і виробленої винопродукції з урахуванням попиту і пропозицій ринку. Не в повній мірі залишаються розробленими моделі інтеграційних зв’язків між виробниками винограду і винопродукції, а також маркетингові стратегії подальшого розвитку виноградарсько-виноробного підкомплексу.

Актуальність теми, її практичне значення та недостатня теоретична і методична розробленість обумовили вибір теми дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження є складовою плану науково-дослідних робіт Миколаївського державного аграрного університету з теми “Організація інтенсивного виробництва у продуктових підкомплексах АПК”, підпрограми “Розробити пропозиції по організації ефективного виробництва в господарських формуваннях ринкового типу” (номер державної реєстрації 0102 U 000259).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є обґрунтування наукових рекомендацій і розробка практичних заходів з підвищення конкурентоспроможності продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу. Для досягнення мети в роботі були поставлені і вирішені наступні завдання:

· уточнити сутність конкурентоспроможності продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК і склад факторів, що на неї впливають;

· удосконалити методику оцінки конкурентоспроможності винограду і винопродукції;

· проаналізувати сучасний стан і розвиток ринку винограду і винопродукції в регіоні;

· обґрунтувати пропозиції щодо удосконалення розміщення та оптимізації сортименту виноградних насаджень з урахуванням комплексу факторів, що на них впливають;

· розробити рекомендації по удосконаленню економічних взаємовідносин підприємств з виробництва і переробки винограду;

· дослідити маркетингові стратегії на ринку винограду і вина, а на їх основі - надати обґрунтовані пропозиції щодо удосконалення ціноутворення та забезпечення найбільш раціональної політики реалізації виробленої кінцевої продукції.

Об’єктом дослідження є теоретико-методичні положення та організаційно-економічні заходи, пов’язані з виробництвом і переробкою винограду в регіоні, становленням ринкових відносин.

Предметом дослідження є процес формування конкурентоспроможності винограду і винопродукції в умовах переходу до ринкової економіки.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дисертаційної роботи є діалектичний метод, основні положення економічної теорії, законодавчі та нормативні акти України, наукові розробки та публікації вітчизняних і зарубіжних вчених стосовно проблеми дослідження.

У процесі дослідження використовувалося широке коло економічних методів, серед яких: монографічний (при висвітлені позицій вчених по теоретичних і методичних основах конкурентоспроможності виноградарсько-виноробної продукції, досягнень науки та передового досвіду); абстрактно-логічний (при узагальненні та формуванні висновків); індексний (при аналізі конкурентоспроможності винограду і винопродукції); кореляційно-регресійний (в аналізі впливу витрат праці та матеріально – грошових коштів на рівень урожайності винограду); розрахунково-конструктивний (при визначенні порівняльної ефективності виробництва продукції в аграрних і агропромислових формуваннях, а також в розрахунках ефективності проектного сортового складу виноградних насаджень для ВАТ “Радсад”); графічний (при дослідженні динаміки розвитку і структурних змін у ціноутворенні на виноград і винопродукцію), екстраполяції (у моделюванні складу, функцій та ефективності спеціалізованого маркетингового центру при корпорації “Миколаївсадвинпром”).

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

вперше:

· запропоновано методику визначення рівня конкурентоспроможності продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу з використанням рейтингової оцінки по підприємствах, в основу якої покладено: по винограду – прибуток з 1 га і рівень рентабельності; по винах, коньяках і шампанському – рентабельність продажу;

· обґрунтовано необхідність створення на базі корпорації “Миколаївсадвинпром” спеціалізованого маркетингового центру і розроблено модель його побудови та основних функцій;

· розроблено програмне забезпечення методики розрахунку собівартості і показників прибутковості по ампелографічних сортах винограду;

удосконалено:

· принципи оптимального сортового складу виноградників і методичні підходи до його проектування – виходячи з рівня економічної ефективності вирощування ампелографічних сортів (з використанням рейтингової оцінки) і з урахуванням строків збирання врожаю, попиту споживачів та спеціалізації виноробства;

· механізм економічних взаємовідносин між партнерами підкомплексу, в основу якого покладено застосування економічно обґрунтованих цін;

· методичні підходи до визначення цін на виноград технічних сортів, які враховують цінність сорту та якісні кондиції його урожаю при прийнятті на переробку для виготовлення виноробної продукції;

знайшли подальший розвиток:

· маркетингова стратегія розвитку виноградарсько-виноробного підкомплексу, головною метою якої є визначення перспективної структури готової продукції з урахуванням попиту споживачів (за допомогою анкетування), ресурсного потенціалу підприємств та можливостей підвищення ефективності його використання.

Практичне значення одержаних результатів. Найбільшу практичну цінність мають наступні розробки дисертанта: методичні підходи до розрахунку закупівельних цін на ампелографічні сорти винограду технічного напрямку використання; проект удосконалення сортового складу виноградників ВАТ “Радсад” Миколаївського району; рекомендації по створенню спеціалізованого маркетингового центру на базі корпорації “Миколаївсадвинпром”; комплекс пропозицій по формуванню високоефективного ринку продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК.

Практичне значення одержаних у процесі дослідження результатів підтверджується довідками про їх використання: пропозиції щодо системи заходів для підвищення ефективності виробництва і формування ринку винограду та виноробної продукції прийняті до впровадження Головним управлінням сільського господарства і продовольства Миколаївської облдержадміністрації (довідка № 1-1598 від 13.09.05); проект формування спеціалізованого маркетингового центру прийнятий до впровадження корпорацією “Миколаївсадвинпром” (довідка № 126 від 28.08.05); пропозиції по удосконаленню сортименту виноградників, а також автоматизована програма розрахунку собівартості і показників прибутковості виноградарства вже використовуються у роботі ВАТ “Радсад” Миколаївського району (довідка № 591 від 23.06.05). Результати досліджень застосовуються в навчальному процесі Миколаївського державного аграрного університету.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є науковим дослідженням, у якому висвітлено власний підхід автора до сутності напрямів підвищення конкурентоспроможності продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу Миколаївської області. Основні положення, висновки та пропозиції дисертації сформульовані і обґрунтовані автором особисто. З 8 наукових публікацій дисертанта 7 самостійні. У статті, що опублікована у співавторстві, в дисертації використана та її частина, яка належить особисто автору.

Апробація результатів. Основні положення та результати дисертаційного дослідження доповідались і отримали позитивну оцінку на 4-х регіональних науково-практичних конференціях, що відбулися у Миколаївському державному аграрному університеті (в 2001 – 2005 рр.), а також на 4-х міжнародних науково-практичних конференціях: “Ринкова трансформація економіки АПК” (м. Харків, 2002 р.); “Формування конкурентноздатності підприємств АПК в умовах ринкової трансформації економіки” (м. Полтава, 2004 р.); “Методичні основи сучасного дослідження в аграрній економіці” (м. Харків, 2004 р.); конференції, присвяченій 110 – річчю з дня народження професора І.В. Поповича (м. Житомир, 2005 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 8 наукових праць, з них 7 – у фахових виданнях, загальним обсягом 2,1 друк. арк.

Обсяг та структура дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 169 найменувань, 9 додатків. Загальний обсяг роботи - 171 сторінка комп’ютерного тексту. Вона містить 56 таблиць і 17 рисунків.

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі “Теоретичні і методичні основи конкуренції та конкурентоспроможності продукції АПК” розкриті сутність та значення конкуренції та конкурентоспроможності продукції АПК, її особливості у виноградарсько-виноробному підкомплексі, основні методичні підходи до оцінки рівня конкурентоспроможності винограду і винопродукції.

Розвиток конкуренції в агропромисловому комплексі ґрунтується на загальноприйнятих принципах, але він трансформується з урахуванням специфічних особливостей сільського господарства, а також змін, що відбуваються у ринковій економіці. У результаті економічної кризи в АПК країни обсяги виробництва продукції значно скоротились, але починаючи з 2001 року відбулось його зростання. А це спричинило стрімкий розвиток конкуренції, що призвело до виникнення проблем з реалізацією виробленої продукції.

В умовах становлення ринкових відносин актуальність забезпечення належного рівня конкурентоспроможності економіки в цілому, у тому числі і виноградарсько-виноробного підкомплексу, різко зростає. Під конкурентоспроможністю виноградарської і виноробної продукції ми розуміємо комплекс основних властивостей, що відрізняють її від товару–аналогу. Підвищенню конкурентоспроможності винограду і вина сприяють перш за все покращення сортової спеціалізації (за рахунок використання перспективних, найбільш якісних районованих сортів винограду), запровадження новітніх ресурсозберігаючих технологій. Саме вони дають можливість отримання необхідної кількості якісної сировини і виноробної продукції, прогресивних форм організації праці та високоприбуткового підприємництва. Сортимент виноградних насаджень у значній мірі визначає потребу в капіталовкладеннях на їх закладення, робочій силі, машинах та знаряддях протягом року, засобах хімізації, а також якість, строки збирання врожаю і напрямок його використання, економічні результати виробництва.

Коливання в обсягах пропозиції на ринку винограду і винопродукції в останні роки є досить суттєвим, що робить вкрай необхідним здійснення відповідної маркетингової діяльності. Виявлення позитивних і негативних характеристик продукції, порівняння її показників з продукцією конкурентів, прогноз розвитку галузі з урахуванням позитивних змін у вимогах ринку до кількісних і якісних параметрів продукції - основні етапи оцінки конкурентоспроможності винограду і винопродукції.

Конкурентоспроможність продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК найбільш адекватно відображають показники, в основу яких кладуть витрати виробництва, ступінь насичення ринку, рівень купівельної спроможності кінцевих споживачів. Для оцінки конкурентоспроможності того чи іншого виду продукції значна частина авторів пропонує використовувати показник рівня рентабельності, на основі якого розраховують відповідний індекс. Якщо показник дорівнює одиниці або наближений до неї, то галузь конкурентоспроможна. Це свідчить про наявність умов виживання в конкурентній боротьбі. Такий підхід має сенс. З його використанням можна, на наш погляд, проводити порівняльну оцінку конкурентоспроможності основних видів продукції. При цьому доцільним є розрахунок рейтингу кожного з них за бальною оцінкою (перше місце одержує той вид продукції, який має найвищий рівень рентабельності, далі розміщуються інші продукти згідно їх розподілу за цим показником).

У той же час, враховуючи високу капіталоємність виробництва винограду, в якості показників його конкурентоспроможності є сенс використовувати розмір прибутку з 1 га плодоносних насаджень і рівень рентабельності. Що стосується винопродукції, то по ній у зв’язку з труднощами, які відчувають з її реалізацією винзаводи в останні роки, для оцінки конкурентоспроможності більш прийнятною є рентабельність продажу.

Саме за вказаними показниками доцільно обчислювати рейтинг кожного окремого підприємства за рівнем конкурентоспроможності винограду, виноматеріалів, вина, коньяків тощо. Причому, в якості базових величин при обчисленні індексів конкурентоспроможності можна використовувати як розміри перелічених показників аналізованого підприємства в базисному періоді, так і середні по об’єднанню (корпорації, регіону) або в більшості випадків – показники передового (кращого) господарства.

У другому розділі “Розвиток і сучасний стан ринку продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК Миколаївської області” проведено детальний аналіз сучасного стану ринків винограду і продукції виноробства, виявлено існуючі недоліки та невикористані резерви, проведено оцінку конкурентоспроможності винограду та продуктів його переробки.

У розвитку виноградарства Миколаївської області за останні роки спостерігаються негативні тенденції: скорочуються площі насаджень, зменшуються урожайність і валові збори продукції. Основні причини скорочення площ – старіння насаджень, їх висока зрідженість і відсутність у господарств коштів для їх оновлення. Що стосується врожайності, то, як показує проведений нами аналіз, на її рівень, поряд з несприятливими погодними умовами, негативно вплинули викликані нестачею у господарств коштів порушення технології, недостатнє застосування добрив, засобів захисту рослин від хвороб та шкідників тощо. Це, в свою чергу, негативно впливає і на собівартість, і на якість вирощеного винограду, а в кінцевому рахунку – на конкурентоспроможність галузі. У загальних насадженнях переважають технічні сорти, що свідчить про направленість області на забезпечення споживачів винопродукцією.

Провідні позиції у розвитку виноградарства області належать корпорації “Миколаївсадвинпром”, яка на сьогоднішній день об’єднує 17 підприємств, на частку яких припадає 81 % виноградарських господарств регіону. До її складу входять вісім підприємств, що мають переробку, три з них випускають готову продукцію (вино та коньяк). Створення корпорації дозволило забезпечити більш ефективне використання об’єднаних виробничих і фінансових ресурсів, комерційних зусиль учасників, розширення асортименту та поліпшення якості продукції за рахунок поєднання інтересів виробників винограду і переробної промисловості. У результаті не є випадковим, що економічна ефективність ведення виноградарства в корпорації є більш високою, ніж у середньому по всіх виноградарських господарствах області (табл.1).

Таблиця 1

Основні показники економічної ефективності виноградарства у Миколаївській області (у середньому за 2000 – 2004 рр.)

Показники | Сільськогоспо-дарські підприємства

в цілому* | Корпорація "Миколаївсадвинпром"** | Індекс корпорації до середньо- обласного показника | Урожайність, ц/га | 44,8 | 51,9 | 1,16 | Витрати праці на 1 ц, люд.-год. | 10,1 | 9,8 | 0,97 | Собівартість 1 ц реалізованого винограду, грн. | 60,73 | 54,93 | 0,90 | Ціна реалізації 1 ц, грн. | 62,45 | 62,31 | 1,00 | Прибуток (грн.) у розрахунку на:   | - 1 ц винограду | 1,72 | 7,38 | 4,29 | - 1 га насаджень | 77,1 | 383,0 | 4,96 | Рівень рентабельності , % | 2,8 | 13,4 | 4,79 | *за даними Управління статистики; **за даними звітів корпорації

В усі аналізовані роки виноград, вирощений підприємствами корпорації, був більш конкурентоспроможним, ніж той, що вироблений підприємствами Миколаївської області в цілому. Рівень рентабельності галузі в середньому за п’ять років вищий в 4,8 рази, а прибуток з 1 га – в 5 разів.

Рівні конкурентоспроможності винограду по підприємствах корпорації “Миколаївсадвинпром” за середніми даними 2002-2004 рр. наведені в таблиці 2. Їх значення визначені нами з використанням показників прибутку з 1 га плодоносних насаджень та рівня рентабельності галузі.

За результатами рейтингової оцінки провідні позиції належать підприємствам, які мають переробку. Найбільш високою конкурентоспроможністю відрізняється виноград ВАТ “Радсад”, а найнижчою – ВАТ “Виноградівський”.

Що стосується ринку виноробної продукції, то за останні п’ять років Миколаївська область забезпечила собі одну з провідних позицій в Україні серед виробників виноградних вин. Однак, слід визнати, що потужності винзаводів використовуються не в повній мірі. Немає жодного заводу, де б забезпечувалось 100-відсоткове завантаження ліній по переробці, та ємкостей для зберігання винопродукції.

Таблиця 2

Оцінка конкурентоспроможності винограду в підприємствах корпорації “Миколаївсадвинпром” (у середньому за 2002-2004 рр.)*

Підприємства | Індекс за прибутком

з 1 га () | Індекс за рівнем рентабельності () | Сума квадратів |

Номер ранжування |

ВАТ “Зелений гай” | 0,29 | 0,37 | 0,0833 | 0,1392 | 0,2226 | 7 | СВК “Лиманський” | 0,84 | 0,75 | 0,7009 | 0,5551 | 1,2560 | 3 | ЗАТ “Сонячний” | 0,01 | 0,07 | 0,0002 | 0,0053 | 0,0055 | 13 | ЗАТ “Родіна” | -0,04 | -0,05 | 0,0016 | 0,0022 | 0,0038 | 14 | ЗАТ ім. Ольшанців | 0,03 | 0,05 | 0,0009 | 0,0020 | 0,0030 | 15 | СЗАТ “Ольвія” | 0,53 | 1,00 | 0,2808 | 1 | 1,2808 | 2 | ТОВ “Оксамит” | 0,26 | 0,26 | 0,0677 | 0,0702 | 0,1379 | 10 | ВАТ “Коблево” | 0,50 | 0,29 | 0,2522 | 0,0854 | 0,3375 | 5 | ДП “Агро – Коблево” | 0,27 | 0,27 | 0,0740 | 0,0717 | 0,1457 | 9 | ВАТ “Жовтневе” | -0,01 | -0,10 | 0,0002 | 0,0110 | 0,0112 | 12 | ВАТ “Виноградівський” | 0,00 | -0,01 | 0,0000 | 0,0001 | 0,0001 | 17 | Держгосп “Виноградна долина” | 0,52 | 0,25 | 0,2751 | 0,0633 | 0,3384 | 4 | ВАТ “Березанський” | 0,20 | 0,40 | 0,0410 | 0,1610 | 0,2019 | 8 | ВАТ “Радсад” | 1,00 | 0,57 | 1,0000 | 0,3261 | 1,3261 | 1 | Держгосп “Гвардія Ілліча” | -0,05 | -0,12 | 0,0028 | 0,0155 | 0,0183 | 11 | ЗАТ “Дніпро” | -0,02 | -0,04 | 0,0004 | 0,0017 | 0,0021 | 16 | ВАТ “Прикордонник” | 0,42 | 0,23 | 0,1781 | 0,0524 | 0,2305 | 6 | *розраховано автором

Звертає на себе увагу те, що прибутковість вина значно перевищує показники по виноматеріалах. Прибуток на 1 дал виноматеріалів по Миколаївській області у середньому за 2002-2003 рр. склав 6,55 грн., а на 1 дал. вина – 52,18 грн., рівень рентабельності – відповідно 51,3 і 137,2 %%. У 2004 р. за більшістю показників економічна ефективність галузі знизилась. А це означає, що винзаводи повинні прикладати всі зусилля до створення власних ліній розливу винопродукції і забезпечення її ефективної реалізації.

Визначена нами за рентабельністю продажу конкурентоспроможність виноматеріалів і вин по винзаводах Миколаївської області наведена в таблиці 3.

Таблиця 3

Конкурентоспроможність випуску виноматеріалів і вин за рентабельністю продажу по винзаводах корпорації “Миколаївсадвинпром”*

Підприємства | Індекс конкурентоспроможності | Рейтинг за конкурентоспроможністю

2002 р. | 2003 р. | 2004 р. | 2002 р. | 2003 р. | 2004 р. | сукуп-ний | підсум-ковий

Виноматеріали

ВАТ

“Березанський” | 0,89 | 0,47 | -0,50 | 3 | 1 | 1 | 5 | 5

ВАТ “Радсад” | 1,05 | 1,21 | 1,05 | 4 | 5 | 4 | 13 | 1

СЗАТ “Ольвія” | 1,26 | 1,14 | 0,90 | 6 | 3 | 3 | 12 | 2

СВК “Лиманський” | 0,82 | 0,89 | 1,33 | 2 | 2 | 5 | 9 | 4

Радгосп “Виноградна долина” | 1,25 | 1,15 | 0,86 | 5 | 4 | 2 | 11 | 3

Радгосп “Гвардія Ілліча” | 0,46 | - | - | 1 | - | - | 1 | 6

Корпорація у середньому | 1 | 1 | 1 | х | х | х | х | х

Вина

ВАТ “Коблево” | 1,01 | 1,03 | 1,04 | 3 | 3 | 3 | 9 | 1

ВАТ “Радсад” | 0,56 | 0,70 | 0,86 | 1 | 1 | 2 | 4 | 3

ВАТ “Зелений гай” | 0,64 | 0,85 | 0,43 | 2 | 2 | 1 | 5 | 2

Корпорація у середньому | 1 | 1 | 1 | х | х | х | х | х

*розраховано автором

Лідируючими підприємствами по виробництву виноматеріалів є ВАТ “Радсад”, вин – ВАТ “Коблево”. Їх маркетингова політика спричинила суттєвий вплив на формування типів ринку виноробної продукції. Внаслідок цього відбувся розподіл конкурентів у залежності від бажань споживачів, видів і якісних властивостей виготовленої ними продукції та торгової марки.

У третьому розділі “Основні стратегічні напрями підвищення конкурентоспроможності продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу” розглядаються основні шляхи підвищення конкурентоспроможності винограду і винопродукції, серед яких: раціональне розміщення виробництва, ефективне використання основних ресурсів, удосконалення сортиментного складу винограду і продуктів його переробки, удосконалення економічних взаємовідносин партнерів підкомплексу, розробка маркетингової стратегії розвитку ринку продукції.

Для підвищення конкурентоспроможності продукції виноградарсько - виноробного підкомплексу насамперед слід удосконалювати спеціалізацію виноградарських підприємств. Більше уваги необхідно зосереджувати на запровадженні нових поколінь техніки й обладнання, які б дали змогу раціонально механізувати і автоматизувати виробництво винограду та винопродукції. На основі цього можна досягти підвищення якості продукції та рівня продуктивності праці, зниження поточних витрат, а в кінцевому рахунку – підвищення конкурентоспроможності продукції.

Систематизована, комплексна робота з формування стандартного сортименту винограду для промислової культури в господарствах будь-якого регіону, у тому числі і Миколаївщини, повинна будуватись, виходячи з наступних принципів: підбору найкращих сортів для включення їх у стандартний сортимент; обмеження кількості сортів; урахування відповідності включених у сортимент насаджень сортів винограду природно-кліматичним умовам господарств та спеціалізації виноробних підприємств; доведення питомої ваги кожного сорту до оптимальних розмірів; підбору найбільш економічно ефективних сортів винограду; урахування потреб споживачів у конкретних видах виноробної продукції.

Високого рівня конкурентоспроможності винограду можливо досягти при наявності не тільки великих масивів виноградників, а й оптимальному співвідношенні сортів, які повинні відповідати вимогам переробної промисловості. Причому, кількість обраних кожним підприємством сортів повинна бути обмеженою. Виходячи з результатів проведеного маркетингового дослідження, досягнутих рівнів економічної ефективності вирощування наявних ампелографічних сортів, строків збирання їх урожаїв, спеціалізації виноробства, нами розроблено перспективний сортовий склад виноградних насаджень технічного напряму в провідному підприємстві Миколаївської області – ВАТ “Радсад”. До 2010 р. пропонується довести загальну площу технічних сортів до 970 га (тобто збільшити на 32,7 га), а в 2015 р. – до 1000 га (тобто на 30 га більше рівня 2010 р.). При цьому передбачаються досить суттєві зміни в сортовому складі виноградних насаджень, у результаті чого ВАТ “Радсад” в 2010 р. одержуватиме 758,3 тис. грн. додаткового прибутку, а у 2015 р. – 844,6 тис. грн., прибуток з 1 га становитиме відповідно 1573,0 і 1612,7 грн., а рівень рентабельності – 48,1 і 49,3 % %.

Робота по оцінці ринку продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу повинна здійснюватись конкретними організаціями. Нами було розроблено проект створення спеціалізованого маркетингового центру (СМЦ). Основна його мета – пошук кращих каналів реалізацій продукції за вигідними для виробників цінам та забезпечення аграрних підприємств матеріально - технічними засобами, які закуповуватимуться за оптовими цінами. Основними завданнями вказаного центру повинні бути: оцінка рівня рентабельності по окремих товарах і прибутковості сегментів ринку, визначення системи показників для оцінки ринку винограду і вина, розрахунок цін на продукцію, виходячи з заданого рівня рентабельності та якісних показників, розробка прогнозів продажу. Все це сприятиме збільшенню обсягів виробництва і продажу винограду і винопродукції, зниженню собівартості, оптимізації цінової політики, удосконаленню роботи підкомплексу в цілому і кожного його підприємства – окремо. Вказаний центр буде охоплювати насамперед ті підприємства, які зосереджені в одній мікрозоні, а саме: ВАТ “Радсад” – Миколаївського, ВАТ “Коблево” і ВАТ “Березанський” – Березанського, СЗАТ “Ольвія”, СВК “Лиманський” і СЗАТ ім. Ольшанців – Очаківського районів. Завдяки цьому на підприємствах корпорації “Миколаївсадвинпром” очікується суттєве підвищення урожайності насаджень, зниження собівартості та покращення якості продукції. Основні показники економічної ефективності винограду і винопродукції по Миколаївсадвинпрому наведені в таблиці 4.

Таблиця 4

Основні показники економічної ефективності виробництва в корпорації “Миколаївсадвинпром” після впровадження СМЦ

Показники | 2006 р. | 2007 р.

Виноград столовий

Собівартість 1 ц, грн. | 44,12 | 43,71

Ціна реалізації 1 ц, грн. | 95,00 | 95,00

Прибуток від реалізації 1 ц, грн. | 50,88 | 51,29

Рівень рентабельності, % | 115,32 | 117,34

Винопродукція

Собівартість 1 дал, грн. | 14,77 | 13,96

Ціна реалізації 1 дал, грн. | 21,00 | 21,00

Прибуток на 1 дал, грн. | 6,23 | 7,04

Рівень рентабельності, % | 42,2 | 50,4

Сукупна (по винограду і винопродукції) ефективність

Прибуток на 1 грн. маркетингових витрат, грн. | 64,22 | 66,59

Рентабельність продажу, % | 98,44 | 98,37

Прибуток підприємств у 2006 р. (за мінусом витрат на утримання СМЦ) становитиме 8889,5 тис. грн., що складатиме 64,22 грн. на 1 грн. маркетингових витрат, а в 2007 р. відповідно - 10533,5 тис. грн. і 66,59 грн.

Основним показником конкурентоспроможності винограду для внутрішньогосподарських підрозділів є порівняно низький рівень собівартості продукції, який надає можливість встановлювати конкурентоспроможну ціну. Слід вказати, що висока собівартість винограду в значній мірі обумовлена недосконалістю застосовуваних при його вирощуванні технологій, які не враховують особливостей сортів. Нами розроблено програмне забезпечення складання технологічної карти вирощування виноградних насаджень різних ампелографічних сортів, яке надасть можливість оптимізувати витрати і за рахунок цього виявити резерви їх зниження. Як показали проведені нами по ВАТ “Радсад” розрахунки, завдяки запровадженню вказаної програми собівартість 1 ц винограду може зменшитися на 3,6 грн. (або на 8,8 %).

На нашу думку, в Україні необхідно повернутися до використовуваного раніше порядку нарахування надбавок і знижок за цукристість винограду у порівнянні з її базисним стандартним рівнем. Ураховуючи, що кожний відсоток вмісту цукру у винограді збільшує відсоток спирту у вині в 0,0588 рази, ми маємо можливість при зміні цукристості на 1 % збільшити ціну винограду на 5,88 %.

Нині підприємства, які мають винзаводи, спрямовують на переробку виноград власного виробництва в оцінці по собівартості, що не враховує інтереси виноградарів. Для забезпечення об’єктивної оцінки діяльності останніх і правильного визначення розмірів їх розрахункової виручки (яку слід використовувати при розподілі кінцевого результату діяльності інтегрованого формування) доцільно, на нашу думку, ціну 1 ц технічного винограду кожного окремого і-го ампелографічного сорту () визначати за наступною формулою:

,

де: - ціна 1 ц винограду певного ампелографічного сорту винограду (з урахуванням його цінності для виноробства) при базисних кондиціях, грн.;

та - вміст цукру – відповідно фактичний і базисний, %.

Для проведення сегментації ринку насамперед слід визначити цілі, зібрати необхідну інформацію, обробити її, провести та належним чином оформити результати досліджень. Збір інформації можна проводити за допомогою первинних досліджень, спостережень, інтерв’ю, експериментів та ін. Найбільш обґрунтованим, на нашу думку, є метод анкетування. Саме останній був використаний нами на ринку продукції виноградарсько–виноробного підкомплексу Миколаївської області. Його метою було виявлення потенційних споживачів та поділ їх на окремі сегменти, що дає змогу реалізувати на практиці принцип орієнтації на споживача. Основні підсумки здійснених нами опитувань споживачів показані на рисунку 1.

Рис.1. Розподіл опитаних покупців Миколаївської області за їх смаками

щодо якісних параметрів вин

У результаті проведеного в 2005 р. анкетування споживачів продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу Миколаївської області нами було оцінено попит на неї і визначені шляхи підвищення її конкурентоспроможності.

Висновки

1. Під конкурентоспроможністю продукції розуміють комплекс основних властивостей, що відрізняють її від товару–аналогу. Підвищенню конкурентоспроможності винограду і вина сприяють перш за все покращення сортової спеціалізації (використання перспективних, найбільш якісних районованих сортів винограду) та запровадження новітніх ресурсозберігаючих технологій, які дають можливість отримання необхідної кількості якісної сировини і виноробної продукції та високоприбуткового підприємництва.

2. Для забезпечення більш повної оцінки конкурентоспроможності винограду слід визначати рейтинг за такими показниками ефективності, як прибуток з 1 га і рівень рентабельності. Стосовно винопродукції для цього більш прийнятною є рентабельність продажу.

3. Головними виробниками винограду на території Миколаївської області є підприємства корпорації “Миколаївсадвинпром”. Вирощений ними виноград за рівнем рентабельності є більш конкурентоспроможним, ніж той, що вироблений сільськогосподарськими підприємствами Миколаївської області в середньому (рівень рентабельності галузі за 2000-2004 рр. вищий в 4,8 рази, а прибуток з 1 га – в 5 разів). Найбільш високі показники економічної ефективності виноградарства мають, в основному, ті господарства, де є переробка.

4. У виноробній галузі Миколаївської області працюють 8 заводів, з яких 3 мають і первинну, і вторинну переробку. Наявні у них потужності використовуються не в повній мірі. Ступінь їх використання в середньому по області в 2004 р. становив: по виноматеріалах – 49,1 %, по винах – 43,9%. Їх незавантаженість зумовлена рядом причин, які в кінцевому рахунку призводять до зниження рейтингу підприємств.

Прибуток на 1 дал виноматеріалів по Миколаївській області у середньому за 2002-2003 рр. становив 6,55 грн., на 1 дал вина – 52,18 грн., а рівень рентабельності – відповідно 51,3 і 137,2 %%. У 2004 р. за більшістю показників економічна ефективність галузі знизилась, причиною чого є зростання собівартості 1 дал виноматеріалів.

5. Серед підприємств Миколаївсадвинпрому найбільш конкурентоспроможними є: у сфері виноградарства – ВАТ “Радсад”, СЗАТ “Ольвія” і СВК “Лиманський”, по виробництву виноматеріалів – ВАТ “Радсад”, вина – ВАТ “Коблево”.

6. Важливими напрямами підвищення конкурентоспроможності продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу є раціональне розміщення і поглиблення спеціалізації виробництва, підвищення рівня забезпеченості підприємств матеріально-технічними ресурсами і робочою силою та ефективність їх використання. Все це створює умови для покращення якості продукції, зниження поточних витрат, а в кінцевому рахунку – підвищення її конкурентоспроможності. Конкретні рекомендації щодо вирішення цих проблем наведені в дисертації.

7. При формуванні сортового складу виноградних насаджень необхідно ураховувати якісні особливості кожного ампелографічного сорту, ефективність його вирощування в конкретних умовах. При цьому кількість сортів, їх площі і строки збирання урожаю повинні бути оптимальними. Перспективними можуть бути лише сорти, що відповідають потребам винзаводів і споживачів вин, коньяків, шампанського. Саме виходячи з вказаного для ВАТ “Радсад” нами розроблений проект удосконалення сортового складу виноградників технічного напряму. Його впровадження забезпечить зростання прибутку на 1 га насаджень зі 790,89 грн. у середньому за 2003 – 2004 рр. до 1573,0 грн. у 2010 р. і 1612,7 грн. – у 2015 р. Рівень рентабельності відповідно становитиме 25,2, 48,1 і 49,3 %%.

8. На базі корпорації “Миколаївсадвинпром” доцільно створити спеціалізований маркетинговий центр (СМЦ). Основні функції та етапи запровадження розробленого нами проектного центру наведено в дисертації. Додатковий прибуток підприємств, які ввійдуть до цього формування, в 2006 р. становитиме 8889,5 тис. грн., що складатиме 64,22 грн. на 1 грн. маркетингових витрат, а в 2007 р. – відповідно 10533,5 тис. грн. і 66,59 грн.

9. З метою зниження собівартості винограду, а в кінцевому рахунку – і підвищення його конкурентоспроможності, при складанні технологічних карт доцільно використовувати розроблене нами програмне забезпечення. Це дасть можливість оптимізувати витрати на одиницю продукції, забезпечити калькуляцію собівартості винограду у розрізі ампелографічних сортів і, як наслідок, – встановлювати конкурентоспроможну ціну.

10. Ціну 1 ц винограду при прийнятті на переробку доцільно визначати з урахуванням цінності сорту та його цукристості згідно з наведеною у роботі формулою. Поправочний коефіцієнт корегування ціни становить 0,588 - у розрахунку на 1 % відхилення вмісту цукру від базисних кондицій.

11. Головними стратегічними напрямами подальшого розвитку виноградарсько-виноробного підкомплексу та підвищення його конкурентоспроможності повинні бути формування та функціонування цивілізованого ринку продукції і законодавча підтримка вказаного підкомплексу. Сучасним виробникам винограду і винопродукції більше уваги необхідно звертати у своїй виробничій і збутовій діяльності на застосування маркетингових інструментів, що дасть можливість вийти на конкурентні ринки, скоротити витрати, отримати більші прибутки, розширити і зміцнити свій виробничий потенціал. Для здійснення сегментації ринку продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу найбільш обґрунтованим методом маркетингових досліджень, на нашу думку, є анкетування, головна мета якого – виявлення потенційних споживачів та поділ їх на окремі сегменти. Він дає змогу реалізувати на практиці принцип орієнтації на споживача. Результати проведених нами опитувань споживачів винограду і продуктів його переробки по Миколаївській області і конкретні пропозиції щодо покращення стану справ у цьому плані висвітлені в дисертації.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

у наукових фахових виданнях за темою дисертації:

1. Кулешова Г.М. Асортимент виноградарсько-виноробної продукції і конкурентоспроможність підприємств // Вісник аграрної науки Причорномор’я, 2004. – Випуск 3(27). – С.108-111.

2. Кулешова Г.М. Основні напрями розвитку якісного виноградарства в Миколаївській області // Вісник аграрної науки Причорномор’я, 2003. – Випуск 1(21). – С.51-55.

3. Кулешова Г.М. Особливості функціонування спільних підприємств в АПК Миколаївської області // Ринкова трансформація економіки АПК: кол. монографія у чотирьох частинах / За ред. П.Т. Саблука, В.Я. Амбросова, Г.Є. Мазнєва. Ч.2 Підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. К.: ІАЕ, 2002. – С.292-294.

4. Кулешова Г.М. Ринки збуту і конкурентоспроможність виноградарсько- виноробної продукції // Вісник аграрної науки Причорномор’я, 2003. – Випуск 4(24). – С.96-101.

5. Кулешова Г.М. Роль корпоративних об’єднань в формуванні конкурентоспроможності винограду // Вісник Харк. нац. техн. ун-ту сільського господарства: Економічні науки. Ринкова трансформація економіка АПК. Випуск 30. – Х.: ХНТУСГ, 2004. – С.269-273.

6. Кулешова Г.М. Роль трудових ресурсів у підвищенні конкурентоспроможності виноградарства // Вісник аграрної науки Причорномор’я, 2005. – Випуск 3 (31). – С.90-97.

7. Червен І.І., Кулешова Г.М. Ефективний розвиток виноградарсько-виноробного підкомплексу на маркетинговій основі // Економіка АПК, 2005. - № 9. – С.107-112. – (Особистий внесок: автором обґрунтовується роль маркетингових досліджень в виноградарстві і виноробстві та необхідність створення маркетингового центру в корпорації “Миколаївсадвинпром”).

в інших виданнях:

8. Кулешова Г.М. Методичні підходи до оцінки конкурентоспроможності виноградарсько-виноробної продукції / Методичні основи сучасного дослідження в аграрній економіці // Матеріали Міжнародної науково – теоретичної конференції. – В 3-х т., Житомир, 3-5 березня 2005 р. – Житомир: Вид-во “Державний агроекологічний університет”, 2005. – Ч.2. – С.90-92.

АНОТАЦІЇ

Кулешова Г.М. Підвищення конкурентоспроможності продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК. – Рукопис

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК. – Миколаївський державний аграрний університет, Миколаїв, 2006.

Розкриті сутність та значення конкуренції та конкурентоспроможності, особливості конкурентоспроможності продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК, основні методичні підходи до оцінки рівня конкурентоспроможності винограду (по рівню рентабельності і прибутку на 1 га) і винопродукції (по рентабельності продажу). Виявлено фактори, що в найбільшій мірі впливають на конкурентоспроможність винограду і винопродукції. Здійснено економічний аналіз ринку продукції виноградарства і виноробства Миколаївської області, виявлені існуючі недоліки та невикористані резерви, проведено оцінку конкурентоспроможності винограду і продуктів його переробки. На основі проведеного автором маркетингового дослідження виявлено і проаналізовано попит на продукцію виноградарсько-виноробного підкомплексу, з урахуванням результатів якого розроблено подальшу стратегію його розвитку. З метою підвищення конкурентоспроможності підкомплексу обґрунтовано: основні напрями вдосконалення сортименту виноградних насаджень та винопродукції; розроблено перспективний план оптимальної структури виноградників технічного напрямку в підприємстві; створення спеціалізованого маркетингового центру; формування політики ціноутворення на сировину з метою удосконалення відносин партнерів підкомплексу.

Ключові слова: конкуренція, конкурентоспроможність продукції, ринок винограду, ринок винопродукції, виноградарсько-виноробний підкомплекс, сортимент виноградників і винопродукції, маркетинг, маркетинговий центр, ціноутворення, економічні відносини.

Кулешова А.Н. Повышение конкурентоспособности продукции виноградарско-винодельческого подкомплекса АПК. – Рукопись

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 – экономика сельского хозяйства и АПК. – Николаевский государственный аграрный университет, Николаев, 2006.

В работе изложены теоретические и методологические основы формирования конкурентоспособности виноградарства и виноделия, их организационно-экономические проблемы. На основе изучения отечественного и зарубежного опыта определены сущность и особенности конкуренции в современных условиях развития рыночной экономики и в АПК непосредственно. Приведена методика расчета конкурентоспособности продукции и дополнена с учетом особенностей виноградарско-винодельческого подкомплекса (введен показатель конкуренто-способности: для виноградарства - основанный на показателях уровня рентабельности и прибыли на 1 га, для виноделия – рентабельность реализации).

Проведена комплексная оценка современного состояния рынка винограда и винопродукции в Николаевской области, выявлены основные тенденции развития отрасли, а также факторы, влияющие на конкурентоспособность её продукции. В роботе прослеживаются причины изменений структуры площадей виноградных насаждений, преимущественная роль корпоративного объединения “Николаевсадвинпром” по сравнению с другими виноградарскими предприятиями области в повышении конкурентоспособности продукции. Проведена оценка конкурентоспособности винограда и продуктов его переработки в разрезе отдельных предприятий.

На основе изучения зарубежного и отечественного опыта, а также собственных исследований определены основные направления стратегического развития отрасли с целью повышения её конкурентоспособности. При этом наибольшее внимание уделено рациональному размещению отрасли по территории региона, усовершенствованию сортимента


Сторінки: 1 2