У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність проблеми

НАЦІОНАЛЬНИЙ аграрний університет

КАНЦЕДАЛ Наталія Анатоліївна

УДК 657.28:334.723:338.43.01

ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ З ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ФОРМУВАНЬ

08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки” Української академії аграрних наук

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Кірейцев Григорій Герасимович,

Національний аграрний університет,

професор кафедри обліку та аудиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Шевчук Володимир Олександрович,

Державна академія статистики, обліку та аудиту,

завідувач кафедри аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Петрук Олександр Михайлович,

Житомирський державний технологічний університет,

завідувач кафедри фінансів

Провідна установа – Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана,

кафедра обліку, аналізу та аудиту в АПК, м. Київ

Захист відбудеться „18” травня 2006 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.004.01 у Національному аграрному університеті за адресою: 03041, м. Київ-41, вул. Героїв оборони, 15, навчальний корпус 3, аудиторія 65

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного аграрного університету за адресою: 03041, м. Київ-41, вул. Героїв оборони, 13, навчальний корпус 4, к. 41

Автореферат розісланий „14” квітня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Балановська Т.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах ринку господарська діяльність суб’єктів агропромислового виробництва набуває підприємницького характеру. Невід’ємною умовою підприємництва є розвинені відносини власності, виробництво конку-рентноздатних товарів, приватне договірне право, розвиток міжнародної торгівлі та інших видів економічної діяльності.

Обмін у підприємницькій діяльності відбувається за допомогою розрахунків, облік яких недостатньо вивчений і не набув розвитку, адекватного до потреб ринкової економіки. Державу як суб’єкта макроекономічного управління процесами обміну з економіки та регулювання розрахунків вилучено. Створені комерційні банки суттєво послабили контроль за дотриманням економічними агентами розрахункової дисципліни. Опортунізм в обмінних операціях, що притаманний економікам ринкових країн, став складовою в характеристиці розрахунків з підприємницької діяльності безпосередньо в АПК та сільському господарстві України. Він зумовлює зростання негативних трансакційних витрат і створює кризовий стан економіки.

Одним із ймовірних шляхів зміцнення фінансового становища підприємств є контроль за фактичним станом їх розрахунків, динамікою дебіторської та кредиторської заборгованості, виявлення фактів навмисного спотворення облікових даних суб’єктами господарських зв’язків. Таким чином, важливого значення набувають питання законності обмінних операцій, їх доцільності, документальної обґрунтованості та правильності відображення у бухгалтерському обліку та фінан-совій звітності.

Все це вимагає дослідження дієвості бухгалтерського обліку і контролю за дотриманням платіжної дисципліни економічними агентами, причин незабезпечення ними своєчасних і повних розрахунків.

Загальні положення методології й організації обліку та контролю розрахунків висвітлено у працях деяких зарубіжних авторів (А. Велш Глен, Г. Деніел Шорт, Б. Нідлз, Я.В. Соколов, Е.С. Хендріксен, Л.І. Хоружій); вітчизняних вчених (М.Т. Білуха, Ф.Ф. Бутинець, Ю.А. Кузьмінський, М.Ф. Огійчук, Л.К. Сук, В.О. Шевчук) та інших науковців, проте в аграрному секторі економіки дану проблему лише розпочинають досліджувати (М.Я. Дем’яненко, Г.Г. Кірейцев). Однак, питання раціональної побудови системи обліку і контролю розрахунків висвітлені ще недостатньо.

Існуючі методологічні засади, як і практика організації бухгалтерського обліку розрахунків, не використовують можливостей підсилення його позитивного впливу на дотримання розрахунково-платіжної дисципліни суб’єктами господарських зв’язків.

Одним із напрямків вирішення проблеми ефективного управління розра-хунками є виявлення адекватних їхній сутності класифікаційних ознак, розробка науково обґрунтованої системи їх обліку та контролю.

Дисертаційні дослідження за вказаною тематикою проводились у галузях торгівлі (Л.М. Гавриловська, 2001 р.; О.А. Шевчук, 2001 р.), промисловості (С.Л. Береза, 2003 р.; І.О. Власова, 2005 р.; О.М. Петрук, 2000 р.; К.С. Сурніна, 2002 р.), сільського господарства (Т.Є. Дугар, 2005 р.; С.М. Колотуха, 1998 р.; О.Т. Левандівський, 1997 р.).

Поряд з тим, додаткового осмислення потребує ряд питань, пов’язаних із зростанням ролі розрахунків як важливішого об’єкта обліку і контролю підприємницької діяльності. Серед них: питання обліку договірних зобов’язань і прав; порядку нарахування резерву сумнівних боргів та списання безнадійної заборгованості; створення умов покращення облікової інформації та приведення її у відповідність до потреб зовнішніх і внутрішніх користувачів.

Потребують також розв’язання проблеми класифікації розрахунків, з метою побудови раціональної системи їх обліку та контролю як інструменту управління обміном у підприємницькій діяльності.

Науково-теоретична і практична значимість вказаних питань обумовила вибір теми дисертаційного дослідження та визначила його основні завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відділенні фінансів, обліку та інвестицій Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” УААН і є складовою частиною теми “Формування системи та механізмів обліково-аудиторського забезпечення сільськогосподарських підприємств у ринкових умовах” (номер державної реєстрації 0102U000267). У межах наукової програми автором виконані дослідження, пов’язані з удосконаленням обліку розрахунків з підприємницької діяльності сільськогосподарських формувань.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування теоретичних і методологічних положень та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення організації та методики обліку і контролю розрахунків з підприємницької діяльності сільськогосподарських формувань.

Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження сформульовано наступні завдання:

- узагальнити та систематизувати існуючі підходи щодо класифікації роз-рахунків;

- визначити економічну сутність категорій “розрахунок”, “платіж”, “форми розрахунків”, “суттєві умови господарського договору” та дослідити їх вплив на порядок відображення господарських операцій з обліку розрахунків;

- виявити напрями підсилення позитивного впливу держави на процес регулювання та обліку розрахунків;

- визначити порядок відображення господарських договорів товарного змісту на позабалансових рахунках обліку;

- удосконалити методику нарахування резерву сумнівних боргів;

- встановити придатність первинної документації з реалізації сільськогос-подарської продукції для забезпечення своєчасного обліку доходу та уточнити діючий порядок документування господарських операцій з реалізації сільсько-господарської продукції;

- розробити заходи щодо підвищення ефективності системи внутрішнього контролю розрахунків з підприємницької діяльності;

- сформулювати основні вимоги щодо автоматизації обліку розрахунків та розробити механізм адаптації методів бухгалтерського обліку розрахунків до використання сучасних інформаційних систем.

Об’єктом дослідження є облікові процедури відображення господарських операцій щодо розрахунків з підприємницької діяльності сільськогосподарських формувань.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні засади, а також діюча практика обліку та контролю розрахунків з підприємницької діяльності сільсько-господарських формувань Полтавської області.

Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі використані наступні наукові методи і прийоми: індукції (при дослідженні процесу облікової реєстрації розрахунків, накопичення, узагальнення та використання інформації зовнішніми та внутрішніми користувачами); дедукції (при теоретичному осмисленні проблеми); статистичного спостереження та фінансово-економічного аналізу (при дослідженні фінансового стану сільськогосподарських формувань); графічний метод (при визначенні головних тенденцій зміни показника тривалості одного обороту кредиторської заборгованості та при аналізі дебіторської заборгованості за продукцію (роботи, послуги) досліджуваних підприємств); ряди динаміки та відносних величин (при дослідженні змін рівня дебіторської заборгованості за продукцію (роботи, послуги) сільськогосподарських формувань, визначенні питомої ваги простроченої дебіторської заборгованості за продукцію (роботи, послуги) та пов’язаного з цим розміру неотриманої економічної вигоди); методичні прийоми фінансово-господарського контролю (при дослідженні стану обліку розрахунків у сільськогосподарських формуваннях); анкетування (при оцінці виконання договірних зобов’язань та реалізації договірних прав у взаємовідносинах між суб’єктами підприємницької діяльності АПК); опитування (при деталізації структури кредиторської заборгованості за матеріали виробничого призначення, роботи (послуги) досліджуваних підприємств); методи причинно-наслідкового зв’язку та абстрагування (при розробці пропозицій щодо удосконалення обліку розрахунків з підприємницької діяльності).

Теоретичною та методологічною основою дослідження є положення еконо-мічної теорії, наукові розробки вітчизняних та зарубіжних економістів з питань обліку та контролю розрахунків, законодавчі та нормативні акти України, а також дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності сільськогосподарських підприємств Полтавської області.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у поглибленні теоретичних засад та удосконаленні на цій основі теорії та практики обліку і контролю розра-хунків з підприємницької діяльності сільськогосподарських формувань.

У процесі дисертаційного дослідження одержано такі основні результати, що характеризують його наукову новизну:

вперше:

- виявлено нові класифікаційні ознаки розрахунків (за економіко-правовим змістом пропонується розрізняти комерційні та некомерційні розрахунки; в залежності від об’єкта обліку деталізовано види комерційних розрахунків). Це створило умову покращення якості облікової інформації через побудову її носіїв – бухгалтерських регістрів (С. 5-6);

- запропоновано нове (авторське) тлумачення поняття „суттєві умови господарського договору”. Визначено головні ознаки суттєвості, що забезпечують неухильність виконання господарського договору та надійність інформації про потенційні права чи зобов’язання економічного агента (С. 9);

удосконалено:

- діючий порядок документування операцій з реалізації сільськогосподарської продукції шляхом доповнення первинних документів показниками якості та забезпечення їх фіксації у момент передачі продукції покупцю (С. 12-13);

- механізм адаптування методів бухгалтерського обліку розрахунків до використання сучасних інформаційних систем. Зокрема, автором пропонується удосконалити процес документування в автоматизованих системах обліку шляхом їх доповнення первинними документами електронного виду (С. 13);

- форму Журналу оперативного контролю господарських договорів товарного змісту та порядок його ведення з метою своєчасного виявлення фактів порушення договірних умов та їх наслідків (С. 12);

набули подальшого розвитку:

- тлумачення понять “розрахунок”, “платіж”, “форми розрахунків”. Це дає можливість адекватного розуміння можливих наслідків облікової реєстрації обмінних операцій (С. 7);

- механізм посилення методів державного регулювання розрахунків, зокрема, шляхом удосконалення обліку і контролю експортних операцій сільсько-господарської продукції та продуктів її переробки заготівельними та переробними підприємствами (С. 7);

- процедури фіксації та правила документування фактів виникнення форс-мажорних обставин у сільськогосподарського виробника. Інформація такого виду необхідна для обґрунтування причин несвоєчасного виконання умов господарських договорів (С. 11);

- рекомендації щодо порядку відображення господарських договорів товар-ного змісту на позабалансових рахунках, що дозволяє поставити розрахунки підприємства під постійний контроль та визначити момент виникнення не-виправданої заборгованості (С. 9-11);

- існуюча методика нарахування резерву сумнівних боргів, що полягає у використанні спрощених прийомів визначення коефіцієнтів сумнівності за окремими класифікаційними групами дебіторської заборгованості (С. 8). Запро-поновано уточнений порядок облікового відображення резерву сумнівних боргів (С. 14).

Практичне значення одержаних результатів. Впровадження в практичну діяльність сільськогосподарських формувань запропонованих автором рекомендацій дозволить забезпечити адекватне відображення в обліку обмінних процесів, що дасть змогу своєчасно впливати на виконання економічними агентами розрахункової дисципліни.

Результати дисертаційного дослідження впроваджені в господарську практику окремих сільськогосподарських підприємств Полтавської області: ТОВ ім. А.Л. Фисуна Карлівського району (довідка № 12 від 17 лютого 2005 р.), СТОВ ім. Чапаєва Карлівського району Полтавської області (довідка № 86 від 22 вересня 2004 р.).

Окремі результати використовуються в навчальному процесі Полтавської державної аграрної академії при викладанні дисциплін “Організація обліку”, “Інформаційні системи та технології обліку” (довідка № 6-01-27 від 2 червня 2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі викладені в дисертаційній роботі рекомендації та пропозиції щодо удосконалення обліку та контролю розрахунків з підприємницької діяльності розроблені особисто автором і відображені в опублікованих наукових працях.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження обговорювалися на науково-практичних конференціях: “Економіка і підприємництво: організаційно-методологічні аспекти обліку, фінансів та аналізу” (м. Полтава, Полтавська державна аграрна академія, 6 травня 2003 р.); науково-практична конференція за підсумками науково-дослідної роботи за 2004 рік (м. Полтава, Полтавська державна аграрна академія, 20 квітня 2005 р.), Міжнародна наукова конференція „Становлення та розвиток обліку, контролю і аналізу в Україні” (м. Київ, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, 16-17 березня 2006 р.); щорічних наукових звітах аспірантів ННЦ „Інститут аграрної економіки” УААН (2003, 2004, 2005 рр.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 8 одноосібних наукових праць обсягом 1,87 др. арк., в тому числі у фахових виданнях 5 наукових статей обсягом 1,06 др. арк., в інших виданнях – 2 статті обсягом 0,56 др. арк. та тези доповіді обсягом 0,25 др. арк.

Обсяг та структура дисертаційної роботи. Основний зміст дисертації викладено на 178 сторінках друкованого тексту. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 168 найменувань, містить 11 таблиць, 20 рисунків та 17 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі висвітлено актуальність теми дисертаційного дослідження, визначено мету, основні задачі, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні основи організації, обліку та контролю розрахунків з підприємницької діяльності” досліджено методологічні основи, принципи розвитку розрахунків, узагальнено світовий досвід регулювання та обліку розрахункових відносин в умовах ринку, визначено місце і роль розрахунків у загальній моделі організації обліку.

У результаті теоретичного осмислення проблеми обліку розрахунків зроблено висновок, що сучасний підхід до формулювання сутності розрахунків повинен базуватися на розумінні їх економіко-правового змісту (рис.1).

Якісний аналіз категорій “розрахунок”, “платіж”, “форми розрахунків” “платіжні інструменти розрахункових операцій” показав, що існують різні підходи у їх тлумаченні.

Рис. 1. Класифікація розрахунків

Форми розрахунків і платіжні інструменти розрахункових операцій – взаємо-залежні поняття, але їх не можна ототожнювати.

З розвитком ринкових відносин в Україні відбулися концептуальні зміни у системі розрахунків. Це пов’язано, в першу чергу, із введенням в дію вексельної форми розрахунків. Платіжним інструментом вексельної форми розрахунків є фінансовий інструмент – вексель.

Отже, платіжними інструментами розрахункових відносин можуть бути також фінансові інструменти, що призводить до виникнення певних особливостей стосовно об’єктів обліку в розрахунках, а саме: фінансові інструменти, на відміну від розрахунково-платіжних документів, є самостійними об’єктами бухгалтерського обліку. Використання фінансових інструментів в розрахунках надає підприємствам більш широкі можливості у прийнятті рішень щодо забезпечення своєчасного виконання зобов’язань.

В результаті проведених досліджень уточнено поняття “форма розрахунку”, “розрахунок”, “платіж”. Форма розрахунку – це спосіб виконання зобов’язань, що характеризується сукупністю елементів, здатних вплинути на облікове відображення господарської операції (грошова/безгрошова, готівкова/безготівкова, використання конкретного платіжного інструмента та спосіб оплати).

Спосіб оплати передбачає дотримання певних умов при визначенні строків розрахунку і може мати наступний вираз: оплата після одержання продукції; часткова передоплата; повна передоплата.

При умові застосування специфічних форм розрахунку (залік взаємних зобов’язань, бартер) відбувається різке скорочення руху грошових коштів у процесі обміну. Цим обумовлюється авторський підхід щодо визначення понять “розрахунок” та “платіж” шляхом їх співвідношення як загального та часткового.

Розрахунок у підприємницькій діяльності – це погашення зобов’язань одного підприємства перед іншим. Платіж – спосіб погашення зобов’язань, що передбачає використання грошових коштів при здійсненні розрахунку.

Однією із складових механізму державного регулювання розрахунків є відновлення на принципово новій основі виробничих зв’язків між ланками агропромислового комплексу. Важливим при цьому є створення дієвого механізму розподілу прибутку. У цьому напрямку пропонується запровадження окремого обліку заготівельними та переробними підприємствами сільськогосподарської продукції і продуктів її переробки, що спрямовується на експорт. Розподіл прибутку від зовнішньоекономічної діяльності доцільно проводити пропорційно до акціонерного капіталу сільськогосподарських підприємств у власності переробних.

У практичній діяльності підприємств досить часто трапляється так, що розрахунки за товарними операціями не співпадають за часом. Цим пояснюється виникнення дебіторської та кредиторської заборгованості. Важливим питанням обліку дебіторської заборгованості є її оцінка. Методи оцінки дебіторської заборгованості в Україні визначені П(С)БО 10 “Дебіторська заборгованість” і передбачають її відображення у балансі за чистою реалізаційною вартістю (за вирахуванням резерву сумнівних боргів).

В ході дослідження проведено критичний аналіз вітчизняних та зарубіжних методів обчислення величини резерву сумнівних боргів. Найбільш зручним для облікових цілей є метод визначення величини резерву сумнівних боргів на основі класифікації дебіторської заборгованості. Зважаючи на те, що резерв сумнівних боргів є прогнозованою величиною, яка підлягає відображенню в обліку з подальшим її коригуванням, автор спростовує необхідність виконання складних розрахунків щодо обчислення коефіцієнта сумнівності. У цьому напрямку пропонується використовувати метод припущення щодо відсотку сумнівних боргів за кожною класифікаційною групою (табл. 1).

Таблиця 1

Коефіцієнти сумнівності за дебіторською заборгованістю

Класифікаційна група | Строки виникнення дебіторської заборгованості | Відсоток сумнівних боргів, % | Коефіцієнт сумнівності

І група | строк сплати не настав | 1 | 0,01

ІІ група | прострочена від 1 до 30 днів | 2 | 0,02

ІІІ група | прострочена від 31 до 60 днів | 10 | 0,1

ІV група | прострочена від 61 до 90 днів | 30 | 0,3

V група | прострочена понад 90 днів | 50 | 0,5

Позитивним досягненням іноземних шкіл бухгалтерського обліку є використання методу знижок у товарних розрахунках, облік інфляційних явищ, визнання договору об’єктом обліку. В теорії вітчизняного обліку ці питання є дискусійними та недостатньо висвітлені, а тому відкривають перспективи подальших розвідок у даному напрямку.

У другому розділі “Оцінка стану обліку розрахунків аграрних підприємств” здійснено аналіз фінансового стану сільськогосподарських підприємств Полтавської області у динаміці за 2002-2004 рр. Проведені обчислення вказують на низький рівень фінансової стійкості ряду досліджуваних підприємств (на 1 грн запасів нестача джерел їх формування в середньому складає 0,34 грн). “Непривабливість” сільськогосподарських підприємств для постачальників товарно-матеріальних цінностей та кредиторів пояснюється негативною характеристикою показників їх платоспроможності та ліквідності. Тому важливим питанням є дослідження поведінки економічних агентів, причин виникнення невиправданої кредиторської та дебіторської заборгованості, удосконалення обліку та контролю розрахунків з метою одержання своєчасної та достовірної інформації для підсилення управлінського впливу на дотримання економічними агентами розрахункової дисципліни.

В ринковому середовищі підприємницька діяльність будується на системі укладених договорів постачання та продажу продукції (робіт, послуг). Проведене анкетування головних спеціалістів сільськогосподарських підприємств свідчить про відсутність юридичної служби (штатного юридичного працівника), чим обумов-люється низька якість оформлення господарських договорів, не налагодженість претензійної роботи.

У сучасних умовах економічних відносин між агентами господарський договір стає важливішим об’єктом контролю та регулювання обліку діяльності підприємств. Цим обумовлюється необхідність його перетворення на зобов’язання, що відповідає критеріям “неухильності”, тобто зобов’язання, якого не можна уникнути без сплати його повної вартості (або вартості, збільшеної на розмір відповідних санкцій). Тому при укладанні господарського договору особливу увагу необхідно приділяти його суттєвим умовам. Головними ознаками суттєвості господарського договору як об’єкта бухгалтерського спостереження є його предмет, ціна, форма розрахунку та санкції при опортуністичній поведінці або порушенні умов договору.

Таким чином, суттєві умови – це перелік окремих ознак господарського договору, що виражають інтереси його укладачів та сукупність яких здатна забезпечити перебіг від можливості у дійсність.

Визнання господарського договору об’єктом бухгалтерського обліку потребує розробки способів його відображення у обліковій системі. В зв’язку з цим пропонується ведення обліку господарських договорів товарного змісту на рахунках позабалансового обліку “Договірні зобов’язання” та “Договірні права” з моменту набуття договором юридичної сили. Головною особливістю, яка визначає прийоми та методи відображення господарських договорів на позабалансових рахунках, є врахування такої умови договору, як спосіб оплати: повна передоплата, часткова передоплата, оплата після одержання продукції (табл. 2).

Подальші позабалансові операції необхідно реєструвати одночасно зі змінами майнового та фінансового стану підприємства, що виникають внаслідок виконання сторонами договірних зобов’язань, і є підставою для бухгалтерських записів на рахунках 361 “Розрахунки з покупцями та замовниками”, 681 “Розрахунки за авансами одержаними”, 631 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”, 371 “Розрахунки за авансами виданими” (рис. 2).

Аналіз стану розрахунків сільськогосподарських підприємств Полтавської області проводився за двома напрямками – дослідження дебіторської та кредиторської заборгованості, що випливає із двостороннього методу відображення розрахунків у фінансовій звітності. В структурі кредиторської заборгованості вищезгаданих підприємств найбільшу питому вагу складає заборгованість за матеріали виробничого призначення, роботи (послуги) – середнє значення цього показника по господарствах Великобагачанського району – 57%, Диканського району – 53%, Карлівського – 21 відсоток. Ситуація ускладнюється постійною наявністю простроченої дебіторської заборгованості (близько 75% її загальної вартості).

В дисертаційній роботі систематизовано результати аналізу дебіторської заборгованості сільськогосподарських підприємств у розрізі рівнів ліквідності за даними бухгалтерського обліку та проведено розрахунок втрат вартості такої заборгованості за досліджуваний період.

Встановлено, що у розрахунку на одне підприємство сума втрат від знецінення вартості простроченої дебіторської заборгованості внаслідок інфляції в середньому за рік складає близько 8-12 тис. грн.

Такі втрати спричиняють викривлення даних про фактичне становище підприємства та ліквідність його засобів. Разом з тим вони не знаходять відображення на бухгалтерських рахунках та у фінансовій звітності, але потребують обліку, що випливає із концепції майбутньої та теперішньої вартості грошей.

Таблиця 2

Порядок відображення договірних відносин на позабалансових рахунках

Зміст операції | Рахунок “Договірні зобов’язання” | Рахунок “Договірні права”

дебет | кредит | дебет | кредит

1. Спосіб оплати: оплата після одержання продукції

Облік розрахунків з покупцями (замовниками)

Укладено договір | 5000 | 5000

Відвантажено продукцію | 5000

Одержано оплату | 5000

Облік розрахунків з постачальниками (підрядниками)

Укладено договір | 5000 | 5000

Одержано товар | 5000

Здійснено оплату | 5000

2. Спосіб оплати: часткова передоплата

Облік розрахунків з покупцями (замовниками)

Укладено договір | 5000 | 5000

Одержано аванс | 1000

Відвантажено продукцію | 5000

Здійснено остаточний розрахунок | 4000

Облік розрахунків з постачальниками (підрядниками)

Укладено договір | 5000 | 5000

Перераховано аванс | 1000

Одержано товар | 5000

Здійснено остаточний розрахунок | 4000

3. Спосіб оплати: повна передоплата

Облік розрахунків з покупцями (замовниками)

Укладено договір | 5000 | 5000

Одержано передоплату | 5000

Відвантажено продукцію | 5000

Облік розрахунків з постачальниками (підрядниками)

Укладено договір | 5000 | 5000

Здійснено передоплату | 5000

Одержано товар | 5000

Обліковані суми втрат економічної вигоди є підставою для визначення розміру санкцій при опортуністичній поведінці або порушенні умов договору економічними агентами. Зростання втрат економічної вигоди сільськогосподарських підприємств зумовлюється також існуванням проблеми невідпрацьованого документообороту операцій з реалізації продукції.

Рис. 2. Урахування договірних зобов’язань: зв’язок даних обліку на балансових та позабалансових рахунках

При зміні прав власності на вироблену продукцію в умовах невизначеності щодо її якості підвищується ймовірність недоодержання доходу сільсько-господарськими підприємствами. На думку автора, якість продукції, як суттєва умова господарського договору, повинна визначатися безпосередньо перед здійсненням операцій з обміну.

Залежність сільськогосподарського виробництва від погодних умов обумовлює потребу об’єктивної фіксації форс-мажорних обставин. Зокрема, це стосується наслідків стихійного лиха локального характеру, що може стати причиною прострочення (чи невиконання) зобов’язань. У цьому напрямку автором запропоновано уточнення порядку документування фактів здійснення форс-мажору на визначеній території. Першочергового значення такий документ набуває при вирішенні господарських спорів з приводу порушення договірних умов поста-чальниками сільськогосподарської продукції. Він є корисним при визначенні ступеня обґрунтованості розміру понесених збитків для відображення їх в обліку, а також при визначенні розміру страхового відшкодування.

У третьому розділі “Основні напрями удосконалення обліку та контролю розрахунків сільськогосподарських формувань” узагальнено ряд передумов, що формують потребу в удосконаленні обліку та контролю обмінних процесів, обґрунтовано основні напрями покращення інформації для забезпечення ефектив-ності управління ресурсами підприємств та дієвості рішень.

Основою організації обліку господарюючих суб’єктів є розробка ефективної облікової політики шляхом майстерного використання можливих прийомів і способів відображення фактів господарського життя. Відповідно, облікова політика повинна сприяти створенню умов максимізації управлінських можливостей обліку.

В результаті проведених досліджень визначено, що методи і прийоми, закладені в основу облікової політики, повинні використовувати не лише наявні, а й потенційні можливості обліку, знаходити застосування при складанні фінансової та статистичної звітності, мати достатність для управління, контролю, аналізу та планування господарської діяльності підприємства.

З метою покращення якості інформації та підвищення рівня її відповідності вимогам управління до складу елементів облікової політики сільськогосподарських підприємств пропонується включити наступні методи обліку і контролю розра-хунків:

1) ведення окремої справи для господарських договорів товарного змісту: “Договори з постачальниками та покупцями”, забезпечення правового обслуго-вування господарських договорів;

2) облік господарських договорів на позабалансових рахунках;

3) підвищення вимог щодо змісту та оформлення первинних документів з продажу продукції сільськогосподарського виробництва. З цією метою систематизовано вимоги ДСТУ 3768:2004 „Пшениця. Технічні умови” та запропоновано уточнення товарної частини первинних документів з реалізації сільськогосподарської продукції у розрізі критеріїв її якості (рис. 3).

4) уточнення правил документування фактів реалізації сільськогосподарської продукції, що передбачає визначення її продажної вартості у момент передачі покупцю;

5) визнання необхідності документування фактів форс-мажорних обставин з метою адекватного відображення в обліку їх наслідків;

6) використання спрощеної процедури визначення коефіцієнтів сумнівності при обчисленні величини резерву сумнівних боргів (див. табл. 1);

7) встановлення необхідних строків зберігання ділової документації, що стосується зобов’язань або прав – не нижче строків позовної давності (5 – 10 років). Такі дані потрібні для відновлення господарських операцій під час проведення ревізій, при листуванні з партнерами;

8) удосконалення організації внутрішнього контролю розрахунків, що передбачає ведення Журналу оперативного контролю господарських договорів товарного змісту. В основу побудови даного облікового носія покладено класи-фікаційні ознаки розрахунків.

Запропоновані заходи щодо удосконалення обліку розрахунків не виходять за межі загальноприйнятих облікових концепцій, а тому можуть бути втілені в практику діяльності підприємств.

Відомості про вантаж:

Продукція _______________________ Клас_______________________________

Партія___________________________

1. Критерії визначення типу:

Зернові домішки, % | Відтінок | Колір | Склоподібність, % | Висновок: | Наявність нетипових ознак

тип | підтип

2. Критерії визначення класу:

Вага в натурі, г/л | Вологість, % | Зернова домішка, % | Смітна домішка % | Сажкове зерно, % | Масова частка: | Якість клейковини | Число падання

білка, у перерахунку на суху речовину, % | група

Сирої клейковини % | одиниць ВДК

3. Інші обов’язкові якісні характеристики:

Зараженість (%), найменування шкідника | Відповідність вимогам свіжості(+,-) | Висновок:

Колір | Запах | Смак | Інше

Рис. 3. Фрагмент товарно-транспортної накладної на відпуск зерна пшениці (товарна частина)

Практичне використання облікових методів, які не відповідають встановленим стандартам, але, разом з тим і не суперечать їм, є ознакою креативного обліку у кращих своїх проявах, і може сприяти появі в Україні нового рівня регулювання бухгалтерського обліку – власне суб’єктами господарювання.

В умовах розширення кола користувачів облікової інформації посилюється необхідність у її швидкому одержанні. В дисертаційній роботі проведено дослідження ринку автоматизованих систем бухгалтерського обліку, визначено шляхи вирішення проблеми вибору оптимальної конфігурації для сільсько-господарських підприємств.

Сформульовано ряд вимог щодо автоматизації обліку розрахунків та здійснено аналіз їх відповідності можливостям сучасних бухгалтерських систем. В результаті виявлено ряд недоліків, чим обумовлюється потреба покращення автоматизованих форм бухгалтерського обліку. У цьому напрямку пропонується удосконалити процес документування в автоматизованих системах обліку шляхом їх доповнення наступними документами електронного виду: накладна на відпуск продукції рослинництва; накладна на відпуск продукції тваринництва та конкретизувати їх за видами сільськогосподарської продукції.

На етапі дослідження можливостей адаптування облікових методів до сучасних інформаційних систем розроблено технологію автоматизації обліку господарських договорів товарного змісту та розрахунку величини резерву сумнівних боргів. Це сприятиме подальшому розширенню облікових функцій авто-матизованих систем.

Таблиця 3

Особливості коригування величини резерву сумнівних боргів за умови визнання рахунку 38 “Резерв сумнівних боргів” активно-пасивним по відношенню до балансу

Варіанти | Відображення операцій по рахунку 38 “Резерв сумнівних боргів”

Варіант 1.

Умова:

1) сальдо по рахунку 38 “Резерв сумнівних боргів” – 15000 грн

2) списано безнадійну заборгованість на суму 8000 грн

3) прогнозована величина резерву сумнівних боргів на наступний період – 12000 грн

4) коригування величини резерву сумнівних боргів (12000-7000)=5000 грн |

38 “Резерв сумнівних боргів”:

ДТ

КТ

Сальдо на початок

15000

8000 (КТ 36)

Сальдо на кінець

7000

Коригування

(ДТ 944) 5000

12000

Варіант 2.

Умова:

1) сальдо по рахунку 38 “Резерв сумнівних боргів” – 15000 грн

2) списано безнадійну заборгованість на суму 1000 грн

3) прогнозована величина резерву сумнівних боргів на наступний період – 11000 грн

4) коригування величини резерву сумнівних боргів (11000-14000)=-3000 грн |

38 “Резерв сумнівних боргів”

ДТ

КТ

Сальдо на початок

15000

1000 (КТ 36)

Сальдо на кінець

14000

Коригування:

3000 (КТ 716)

11000

Варіант 3.

Умова:

1) сальдо по рахунку 38 “Резерв сумнівних боргів” – 15000 грн

2) списано безнадійну заборгованість на суму 20000 грн

3) прогнозована величина резерву сумнівних боргів на наступний період – 12000 грн

4) коригування величини резерву сумнівних боргів (12000+7000)=19000 грн |

38 “Резерв сумнівних боргів”

ДТ

КТ

Сальдо на початок

15000

20000 (КТ 36)

Сальдо на кінець:

5000

7000

Коригування

(ДТ 944) 19000

12000

Обліково-аналітичне забезпечення потреб управління в умовах автоматизації обліку потребує визнання рахунку 38 “Резерв сумнівних боргів” активно-пасивним по відношенню до балансу. Діюча практика не допускає можливості перевитрат створеного резерву. Однак, при цьому його прогнозна величина штучно змен-шується (на суму безнадійної дебіторської заборгованості, списаної за дебетом 949 “Інші витрати операційної діяльності” з кредиту 36 “Розрахунки з покупцями і засновниками”). Це дало підставу для уточнення порядку відображення резерву сумнівних боргів на рахунках обліку та визначення особливостей коригування його величини на дату балансу (табл. 3). Така постановка обліку сприятиме підвищенню якості управлінської інформації, якою забезпечується дієвість прийняття невідкладних рішень.

Висновки

В дисертації проведено теоретичне та методологічне обґрунтування окремих положень економічної теорії, наукових розробок вітчизняних та зарубіжних економістів, діючого законодавства України з питань регулювання й обліку обмінних процесів у підприємницькій діяльності. В результаті дослідження одержано ряд висновків концептуально-теоретичного, методологічного та науково-практичного характеру:

1. На основі розглянутих трактувань вітчизняних та зарубіжних вчених щодо принципів розвитку та економічної сутності розрахунків виявлено нові підходи до їх класифікації. Відповідно до цілей бухгалтерського обліку розрахунки необхідно класифікувати за економіко-правовим змістом, що передбачає їх розмежування на комерційні та некомерційні; в залежності від об’єкта обліку розрізняти товарні та фінансові комерційні розрахунки.

2. Узагальнено підходи щодо трактування понять “розрахунок”, “платіж”, “форми розрахунків”. Економіці України властиві такі способи обміну як залік зустрічних вимог і натуральний обмін. Вони є формою розрахунку, але не засобом платежу. В зв’язку з цим при формулюванні змісту категорій “розрахунок” і “платіж” слід співвідносити їх між собою як загальне та часткове. Головними критеріями при визначенні сутності поняття „форма розрахунків” як об’єкта облікового спостереження є сукупність елементів, здатних вплинути на порядок відображення господарської операції. До них відносяться: грошовий або безгрошовий спосіб обміну, використання конкретного платіжного інструмента та способу оплати.

3. Специфіка діяльності сільськогосподарських формувань характеризується сезонністю виробництва, чим обумовлюється нерівномірність здійснення витрат та одержання доходів. Залежність сільськогосподарських підприємств від коротко-строкового зовнішнього фінансування, відсутність ефективної системи кредиту-вання та державного регулювання розрахунків є причиною невдалих угод з агентами-покупцями. У дисертації запропоновано створення принципово нового механізму обліку та контролю розрахунків між суб’єктами АПК, що передбачає рівномірний розподіл прибутку від зовнішньоекономічних операцій з реалізації сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки.

4. Дослідженням стану договірних відносин сільськогосподарських під-приємств Полтавської області за період 2002-2004 рр. виявлено причини вкрай низької їх платоспроможності, зростання витрат на здійснення трансакцій і недоодержання доходу. Серед них: наявність простроченої дебіторської заборгованості, вплив інфляційних явищ, опортунізм у обмінних операціях. Цим обумовлюється потреба уточнення поняття „суттєві умови” господарського договору, що відображують інтереси його сторін і можуть бути спільними та особистими. Так, ціна договору виражає спільний інтерес суб’єктів договірних відносин. Предмет договору втілює в собі особистий інтерес покупця (замовника). Особистим інтересом постачальника (підрядника) є своєчасний розрахунок за продану продукцію, проведені роботи (надані послуги). Це дало підставу для визначення головних ознак суттєвості господарського договору.

5. У процесі формування оптимального варіанту облікової політики сільськогосподарських підприємств необхідно дотримуватися вимог щодо реально-го відображення їх економічного стану. Тому господарський договір у сучасних умовах є важливим об’єктом бухгалтерського і господарського контролю. Дотри-мання запропонованого порядку облікового відображення господарських договорів на рахунках позабалансового обліку забезпечить оперативне регулювання транс-акцій між економічними агентами.

6. В умовах ринку відбувається зростання ролі нефінансової інформації в обліку. Тому при розробці правил документування та графіків документообороту необхідно враховувати важливість об’єктивної фіксації фактів виникнення форс-мажорних обставин, що можуть стати причиною невиконання господарських договорів.

7. Основним джерелом даних про здійснення господарської операції є первинні документи та внутрішньогосподарська бухгалтерська звітність. З метою своєчасного обліку доходу від реалізації продукції (товарів, інших активів) відповідно до вимог П(С)БО 15 “Дохід” та зниження ризику втрати економічної вигоди сільськогосподарського виробника у процесі обміну запропоновано уточ-нення діючої процедури документування операцій з реалізації сільськогос-подарської продукції шляхом доповнення первинних документів показниками якості продукції.

8. Одним із ймовірних шляхів покращення якості фінансової інформації, подолання проблеми її “відставання” та непридатності для потреб управління є впровадження в обліковий процес сучасних інформаційних технологій. В ході дослідження виявлено нові напрями в розвитку автоматизованої форми обліку розрахунків з урахуванням основних технологічних операцій обробки документів та завдань, що випливають із потреби забезпечити повноту, вчасність й оптимальність прийняття рішень. Важливим моментом при цьому є розширення можливостей інформаційних систем шляхом створення нормативно-довідкового фонду для внутрішніх управлінських потреб підприємства.

9. Необхідність своєчасного виявлення фактів порушення договірних умов та прогнозування їх наслідків обумовлює потребу якісної організації претензійної роботи на сільськогосподарських підприємствах. Запропонована форма „Журналу оперативного контролю господарських договорів товарного змісту” передбачає організацію систематичного спостереження за достовірністю облікових та звітних даних про наявність та зміни сум дебіторської та кредиторської заборгованості, своєчасність розрахунків з кредиторами та пред’явлення боргових вимог дебіторам.

10. Запропоновано методику обчислення величини резерву сумнівних боргів, яка полягає у спрощенні процедури визначення коефіцієнтів сумнівності за окремими класифікаційними групами дебіторської заборгованості. Одночасно уточнено порядок відображення та списання сумнівної заборгованості на рахунках обліку.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ за темою дисертації

1. Канцедал Н.А. Особливості розрахунків сільськогосподарських підприємств в умовах платіжної кризи // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2002. – № 4. – С. 105-107.

2. Канцедал Н.А. Про методику визначення величини резерву сумнівних боргів // Економіка АПК. – 2003. – №8. – С. 120-123.

3. Канцедал Н.А. Договірні права і зобов’язання як об’єкт фінансово-економічного аналізу: стан, облік, перспективи // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 192: В 4 т. Том III. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2004. – С. 916-920.

4. Канцедал Н.А. Удосконалення безготівкових розрахунків: класифікація та облік // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2004. – № 3. – С. 151-153.

5. Канцедал Н.А. Форс-мажор у сільськогосподарського виробника: обліковий аспект // Вісник Житомирського державного технологічного універ-ситету / Економічні науки. – Житомир: ЖДТУ. – 2005. – №4 (34). – С. 252-253.

6. Канцедал Н.А. Господарський договір як об’єкт бухгалтерського обліку та контролю // Економіка АПК. – 2004. – № 10. – С. 106-110.

7. Канцедал Н.А. Врегулювання розрахункових відносин між суб’єктами аграрного сектору економіки // Економіка і підприємництво: Організаційно-методологічні аспекти обліку, фінансів, аудиту та аналізу. Збірник наукових праць. Випуск 1. – Полтава: ПДАА. – 2004. – С. 15-19.

8. Канцедал Н.А. Потенційні права підприємства за простроченим договором: визнання та облік // Становлення та розвиток обліку, контролю і аналізу в Україні: Тези доп. Міжнар. наук. конф. 16-17 берез. 2006 р. – К.: КНЕУ, 2006. – С.145-149.

Канцедал Н.А. Облік розрахунків з підприємницької діяльності сільськогосподарських формувань. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Національний аграрний університет, Київ, 2006.

Дисертація присвячена дослідженню стану розрахунків з підприємницької діяльності сільськогосподарських формувань з метою побудови раціональної системи їх обліку та контролю як інструменту управління обміном.

В результаті дослідження виявлено нові класифікаційні ознаки розрахунків; запропоновано авторське тлумачення понять „суттєві умови господарського договору”, “розрахунок”, “платіж”, “форми розрахунків”; удосконалено організаційні та методологічні положення облікової політики щодо обліку і контролю розрахунків; розроблено механізм посилення методів державного регулювання розрахунків; механізм адаптування методів бухгалтерського обліку обмінних операцій до використання сучасних інформаційних систем; виявлено нові підходи щодо порядку нарахування та обліку резерву сумнівних боргів.

З метою забезпечення внутрішніх та зовнішніх користувачів інформацією щодо потенційних прав та зобов’язань підприємства в дисертації запропоновано порядок відображення господарських договорів товарного змісту на позабалансових рахунках обліку, розроблено форму Журналу оперативного контролю господ-дарських договорів товарного змісту.

Ключові слова: підприємницька діяльність, сільськогосподарські підпри-ємства, розрахунок, платіж, форми розрахунку, господарський договір, облікова політика, форс-мажорні обставини, резерв сумнівних боргів.

Канцедал Н.А. Учет расчетов предпринимательской деятельности сельскохозяйственных формирований. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Национальный аграрный университет, Киев, 2006.

Диссертация посвящена исследованию состояния учета и контроля расчетов сельскохозяйственных предприятий в ходе осуществления ими предпринима-тельской деятельности.

С целью создания условий повышения качества учетной информации предложены новые классификационные группы расчетов. В соответствии с экономико-правовым содержанием расчетов их необходимо разделять на коммерческие и некоммерческие. В зависимости от объекта учета следует различать товарные и финансовые коммерческие расчеты.

Предложено уточнение понятий “расчет”, “платеж”, “формы расчетов”. Экономика Украины не исключает такие способы обмена, как зачет встречных требований и бартер. Они являются формой расчета, но не средством платежа. Следовательно, категории “расчет” и “платеж” соотносятся между собой как общее и частное. По мнению автора, форма расчетов как объект учетного наблюдения – это способ выполнения обязательств, характеризующийся совокупностью элементов, влияющих на учетное отображение хозяйственной операции (денежная/безденежная, наличная/безналичная, использование конкретного платежного инструмента и способ оплаты).

Специфика деятельности сельскохозяйственных формирований характе-ризуется сезонностью


Сторінки: 1 2