У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національна академія наук України
Інститут регіональних досліджень

Коломієць Наталія Ігорівна

УДК 334.7:65.016.8: [330+658 +34]

Економічні та організаційно-правові
механізми запобігання банкрутству
підприємницьких структур

Спеціальність: 08.06.01 –
Економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат
дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Львів – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті регіональних досліджень НАН Укра-їни.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор
КОЗОРІЗ Марія Андріївна,
Інститут регіональних досліджень НАН України,
завідувач відділу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор
ТОЧИЛІН Віктор Олександрович
Інститут економіки і прогнозування НАН України,
завідувач відділу

кандидат економічних наук,
старший науковий співробітник
ІЩУК Світлана Олексіївна
Інститут регіональних досліджень НАН України

Провідна установа: Національний університет “Львівська політехніка”,
кафедра менеджменту і міжнародного підприємництва

Захист дисертації відбудеться “9” червня 2006 р. о 1400 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .154.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, .

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

Автореферат розісланий “5” травня 2006 р.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради,
кандидат економічних наук Жовтанецький В.І.

Загальна характеристика роботи

В процесі реформування вітчизняної економіки в напрямах адаптації до вимог ринкової системи господарювання в значній мірі підвищилась актуальність проблем, пов`язаних із забезпеченням ефективного функціонування підприємств.

Достатньо зазначити, що на теперішній час майже 40% функціонуючих в Україні підприємств, є збитковими. При цьому наростання кількості збиткових підприємств відбулося саме за період реформування економіки, тотальної приватизації державних підприємств та створення на їх основі нових організаційних форм господарювання. Багаточисленні дослідження зарубіжних і українських фахівців показують, що в Україні відбулися формальні процеси приватизації підприємств, які змінивши форму власності, залишили старі механізми управління нею. В результаті більшість приватизованих підприємств виявилась нездатною забезпечити ефективне функціонування в новому ринковому середовищі. І хоча в останні роки ситуація в Україні поступово стабілізується і намітилась тенденція щодо зниження кількості збиткових підприємств, проблема в цілому залишається досить гострою, а її розв`язання потребує поглиблених досліджень в сфері управління виробничо-господарською діяльністю суб`єктів господарювання різних форм власності. Важливими питаннями на теперішньому етапі реформування вітчизняної економіки є встановлення причин, які призводять до збиткової діяльності вітчизняних підприємств, їх банкрутства та розроблення механізмів, які дають можливість не тільки завчасно розпізнати наростання загрозливої ситуації, а й приймати управлінські рішення щодо запобігання їх негативної дії.

Слід зазначити, що висвітлення проблемних питань, пов`язаних з необ-хідністю вдосконалення систем управління ефективністю діяльності різних суб`єктів господарювання знайшло відображення в публікаціях багатьох українсь-ких вчених економістів. Зокрема, розв`язанню проблем управління ефективністю виробництва присвячені роботи О. Амоші, П. Бєленького, Є. Бойка, В. Геєця, В. Герасимчука, М. Долішного, М. Козоріз, І. Лукінова, О. Точиліна, М. Чумаченка, А. Чухна.

Актуальність проблем, пов’язаних з банкрутством підприємств, розробкою антикризового менеджменту знайшла висвітлення в дослідженнях Е. Альт-мана, І. Бланка, С. Беляєва, Т. Граматенко, О. Козля-ровсь-кої, Е. Колесарь, В. Крижановського, В. Лапенка, Л. Лігоненка, А. Луц-кевича, В. Лютера, Г. Попова та ін.

Значно менше робіт присвячено висвітленню проблем, пов`язаних з появою великої кількості збиткових підприємств у вітчизняній економіці та обґрунтуванню стратегії запобігання їх банкрутству.

Актуальність, недостатня вивченість причин, що призводять до збитковості в діяльності вітчизняних підприємств, а також необхідність розроблення нових механізмів, що запобігають їх банкрутству зумовили вибір теми дисертаційного дослідження, його мету і завдання.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане в рамках бюджетних тем Інституту регіональних досліджень НАН України “ Становлення і розвиток фінансово-кредитних механізмів приватизованих об`єктів виробничої сфери” (№ державної реєстрації 0198U002190), “Принципи формування і реалізації фінансової політики приватизованих підприємств” (№ державної реєстрації 0102U000427), “ Механізми управління ефективністю інновацій в регіоні” (№ державної реєстрації 0103U004996).

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є обґрунтування теоретико-методичних засад запобігання банкрутству підприємств і розроблення економічних та організаційно-правових механізмів їх реалізації.

Досягнення мети дослідження зумовило постановку і розв`язання таких завдань:

§ обґрунтувати роль і функції підприємництва в забезпеченні ефективного розвитку національної економіки України;

§ розробити класифікацію факторів, що спонукають до банкрутства підприємницькі структури;

§ обґрунтувати стратегічні напрями запобігання банкрутству підприємницьких структур в Україні;

§ розробити методичні підходи до аналізу фінансового стану підприємств та ознак банкрутства;

§ провести аналіз ефективності функціонування підприємницьких структур в сфері малого бізнесу ( на прикладі Львівської області) та дати оцінку впливу критичних факторів на їхній фінансовий стан;

§ обґрунтувати механізми посилення ролі функцій регіональних і місцевих органів в забезпеченні умов ефективного функціонування малого бізнесу;

§ розробити методичні підходи до вибору стратегії запобігання банкрутству підприємницьких структур;

§ обґрунтувати напрями вдосконалення законодавчої бази та механізмів їх реалізації в забезпеченні ефективного розвитку підприємництва в Україні.

Об’єктом дослідження є фінансово-господарська діяльність підприємств та процеси запобігання їх банкрутству.

Предметом дослідження є методологія та механізми запобігання банкрутству підприємств.

Методи і методологія дослідження. Теоретичною та методологічною базою досліджень слугували сучасні економічні теорії розвитку ринкової системи господарювання, законодавчі та нормативні акти України з питань управління ефективною діяльністю підприємств, публікації вітчизняних та зарубіжних авторів з досліджуваної проблеми, аналітичні розрахунки та обґрунтування автора.

В процесі роботи були використані наступні методи економічних досліджень: комплексного аналізу і синтезу, формальної і неформальної логіки (при аналізі суспільних явищ, уточненні категорій в області управління ефективністю виробничо-господарської діяльності підприємств); функціонально-вартісного та порівняльного економічного аналізу (при виявленні тенденцій у виробничо-господарської діяльності вітчизняних підприємств); економіко-статистичні методи (при обґрунтуванні моделей запобігання банкрутству підприємств); системного підходу (при формуванні економічних та організаційно-правових механізмів запобігання банкрутству вітчизняних підприємств).

Наукова новизна результатів дослідження полягає в поглибленні теоретичних положень, методичних рекомендацій щодо оцінки кризового стану підприємства та обґрунтуванні стратегічних напрямів запобігання їх банкрутству. Зокрема, в дисертаційній роботі

вперше:

§ обґрунтовані концептуальні вимоги до побудови організаційно-економічного механізму запобігання банкрутству вітчизняних підприємств, які, на відміну від існуючих, передбачають комплексне оцінювання впливу макро- і мікрофакторів на результати господарювання з врахуванням їх прогнозних змін у перспективі;

удосконалено:

§ методичні підходи до вибору стратегії запобігання банкрутству, виходячи із результатів оцінки фінансового стану підприємств, потенційних можливостей їх розвитку з врахуванням змін в ринковому середовищі;

дістали подальшого розвитку:

§ форми і методи посилення ролі і відповідності регіональних і місцевих органів влади в забезпеченні умов ефективного функціонування малого бізнесу;

§ засади правового забезпечення ефективної діяльності підприємницьких структур на базі реструктуризації інституту банкрутства, внесення змін у чинне законодавство України та посилення ролі громадських організацій.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблені автором концептуальні і методичні підходи формують основу для розроблення цілісної системи управління процесами запобігання банкротству вітчизняних підприємств, що набуває особливого значення для забезпечення ефективного розвитку підприємницького сектора економіки.

Результати дослідження можуть бути використані: менеджерами підприємницьких структур, які займаються питаннями, пов’язаними із пошуком шляхів, механізмів і форм запобігання банкрутству; місцевими і регіональними органами виконавчої влади при обґрунтуванні напрямів підвищення ефективності розвитку підприємницьких структур; в процесі викладання окремих спецкурсів у вищих навчальних закладах з питань визначення форм і методів запобігання банкрутству підприємств.

Наукові розробки автора знайшли практичне впровадження в діяльності Львівського обласного територіального відділення Анти-монопольного комітету України (довідка №13/01-62 від 12.01.2006 р.) і Львівської обласної служби Української державної інвестиційної експертизи (довідка №9-01 від 04.05.2006 р.).

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дисертаційної роботи доповідались автором і отримали позитивну оцінку на наукових і науково-практичних конференціях і семінарах. Зокрема: на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Сучасна економічна теорія та проблеми її застосування” (Львів, 2002 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Управління регіональним розвитком” (Сімферополь, 2003 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Стратегія розвитку: методологія формування, муніципальна специфіка, механізм реалізації” (Чернівці, 2004 р.); Другому міжнародному семінарі “Застосування конкуренційного законодавства судами та антимонопольними органами” (Львів, 2005 р.).

Публікація результатів дослідження. За результатами досліджень опубліковано 6 наукових праць загальним обсягом 3,0 д.а., з них 4 у фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій, що належить особисто автору складає 2,6 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Повний обсяг роботи – 215 сторінок комп’ютерного тексту, в тому числі основний текст – 196 сторінок, з яких 19 займають таблиці та рисунки, 26 таблиць і 29 рисунків, 2 додатки на 20 сторінках. Список літератури складається із 200 найменувань і займає 18 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і завдання дослідження, визначено об’єкт, предмет, методологічні засади, окреслено наукову новизну роботи, її практичне значення та характер апробації.

У розділі 1 “Теоретико-методичні основи забезпечення умов ефек-тивного функціонування підприємницьких структур” розкрито роль і функції підприємництва в забезпеченні ефективного розвитку національної економіки України, розроблено класифікацію факторів, що впливають на результати діяльності підприємств, дія яких може призводити до їх банкрутства, обґрунтовані стратегічні напрями запобігання банкрутству підприємницьких структур в Україні.

Теоретичний аналіз основних засад організації підприємницької діяльності та визначення особливостей їх прояву в різних державах світу показав, що на розвиток підприємництва в Україні вплинули специфічні фактори макроекономічної ситуації, дія яких зумовлена особливостями перехідної економіки. Зокрема, підприємництво в Україні формувалось під впливом процесів масового роздержавлення і приватизації державних підприємств та створення на їх основі підприємницьких організацій. При цьому функції управління новоствореними підприємствами з недержавною формою власності, як правило, залишались неадекватними до нових умов господарювання. В результаті в Україні сформувалась парадоксальна ситуація, коли майже 40% функціонуючих підприємств є збитковими.

В роботі проаналізовані причини збитковості вітчизняних підприємств. Встановлено, що зростання кількості об'єктів господарювання, які в процесі приватизації змінили форму власності, не забезпечило адекватного зростання ефективності виробництва. Дослідження показали, що більшість збиткових підприємств функціонує за рахунок державних дотацій і пільг в оподаткуванні, кредиторської заборгованості, затримок у виплаті заробітної плати працівникам, порушень чинного законодавства і, в першу чергу, з платіжної дисципліни.

Серед основних причин, які уможливлюють масове функціонування збиткових підприємств у вітчизняній економіці, в роботі виділені:

§ невідпрацьованість законодавчої бази з питань захисту прав власності;

§ низький рівень платіжної дисципліни як з боку платників податків, так і виконавчих владних структур;

§ часті зміни в чинному законодавстві в напрямах регулювання фінансово-господарських відносин між суб’єктами господарювання, між ними та державою;

§ пасивність вітчизняного інституту банкрутства, у функції якого входить захист майнових прав суб'єктів ринку, включаючи повернення боргів підприємствами державі, найманим працівникам, споживачам, постачальникам, кредиторам тощо.

Аналіз зарубіжного досвіду з питань протистояння збитковості підприємницьких структур показав, що в розвинутих країнах світу інститути банкрутства, як інституціональні структури держави, мають широкі повно-важення в напрямах ліквідації збитковості у функціонуванні підпри-ємств, викорис-товуючи при цьому не тільки механізми ліквідації, а й реструк-туризації, реорганізації, корегування заборгованості, поглинання та інші.

В Україні, не дивлячись на те, що Закон України “Про банкрутство” було прийнято вже в 1992 р., досі не розроблено дієвих механізмів його реалізації. Більш того в силу суб'єктивних і об'єктивних причин, які сформувались в умовах перехідної економіки, держава змушена була прийняти на себе цілу низку функцій, які в розвинутих країнах забезпечуються суб’єктами ринкової економіки. Масове визнання банкрутами збиткових підприємств – це перш за все загострення соціального становища в країні, пов’язаного з тим, що значна чисельність працюючого населення може бути звільнена при ліквідації підприємств–банкрутів. Тому для української економіки пошук шляхів уникнення банкрутства набуває не тільки особливої актуальності, але й потребує розроблення механізмів розв’язання проблемних питань з врахуванням реальної ситуації в країні. З цих позицій в дисертації на основі розробленої класифікації факторів, що впливають на результати діяльності підприємницьких структур, обґрунтовані методологічні підходи до їх дослідження. Автор звертає увагу на те, що одні й ті ж фактори в залежності від ситуації та характеру впливу, можуть забезпечувати ефективний розвиток підприємництва, або призводити до банкрутства. Тому предметом аналізу мають бути не тільки склад факторів, а й характер їх впливу, визначення порогових значень кожного фактору, за межами яких формується загрозлива для підприємств ситуація. В дисертації висвітлені типові підходи до групування факторів за характером їх впливу на виробничо-господарську діяльність підприємницьких структур. Враховуючі світові тенденції в області наростання впливу глобалізаційних процесів на діяльність підприємницьких структур, в дисертації фактори зовнішнього впливу структуровані за характером їх дії. Зокрема, виділена дія факторів глобального міжнародного рівня, макроекономічної політики держави, ринкового середовища (рис. 1).

По кожній з виділених груп визначені ознаки можливих форм прояву банк-рутства підприємств, окреслені фактори ризику та обґрунтована стратегія запобігання банкрутству. В роботі запропоновано двоетапний аналіз впливу ризи-ко-ваних факторів на діяльність підприємств, результати якого окреслю-ють послідовність формування стратегії запобігання їх банкрутству. На першому етапі розробляється стратегія поведінки суб’єкта господарювання по відношенню до партнерів, кредитодавців та власного колективу працівників, обґрунтовується план фінансового оздоровлення підприємства. Другий етап передбачає вибір оптимальних варіантів реалізації плану фінансового оздоров-лення, кінцевою метою якого є забезпечення платоспроможності підприємства.

Автор звертає увагу на те, що на вітчизняних збиткових підприємствах, як правило, не застосовуються методи сучасного фінансового менеджменту, дійовими інструментами якого є забезпечення прозорості фінансових потоків та чіткого контролю за їх цільовим і ефективним використанням. В роботі обґрунтовані напрями уникнення банкрутства підприємств на базі підвищення ефективності використання їхнього виробничо-господарського та фінансово-економічного потенціалу, застосування антикризового менеджменту. В умовах, коли фінансовий стан більшості вітчизняних підприємств знаходиться в кризовій ситуації, пошук і реалізація шляхів уникнення запобігання банкрутству повинні бути під контролем уряду, державних і місцевих органів влади, а розв’язання проблемних питань, пов’язаних із зниженням кількості збиткових підприємств в Україні, потребує внесення змін в чинне законодавство в напрямах забезпечення достовірної та прозорої інформації щодо результатів господарювання на всіх рівнях національної економіки.

У другому розділі “Аналіз ознак банкрутства та оцінка їх впливу на ефективність функціонування підприємницьких структур” на основі розроблених автором методичних підходів здійснені дослідження результатів виробничо-господарської діяльності підприємств Львівської області з позицій їхньої стійкості, платоспроможності та конкурентоспроможності в ринковому середовищі, представлені результати оцінки впливу основних факторів на фінансовий стан суб’єктів господарювання.

Дослідження зарубіжного і вітчизняного досвіду показало, що банкрутство рідко буває несподіваним для досвідчених фінансистів та менеджерів, які регулярно відслідковують тенденції розвитку не тільки власних підприємств, але й найбільш потужних контрагентів та конкурентів. У вітчизняній практиці господарювання цим питанням не надається поки що належної уваги. Більшість клієнтів, споживачів продукції підприємств, постачальників сировинно-матеріальних ресурсів залишаються непоінфор-мованими вчасно про процеси зниження ефективності господарювання, наявність ознак можливості настання банкрутства, що не тільки ускладнює розв’язання проблемних питань, а й призводить до надмірних витрат і втрат всіх учасників виробничо-господарських процесів.

Автор звертає увагу на необхідність використання превентивних заходів, спрямованих на запобігання банкрутству підприємств на основі аналізу ознак банкрутства, виявлення негативних тенденцій та розроблення заходів з їх усунення. З цих позицій в дисертації запропоновані наступні методичні підходи до аналізу і оцінки діяльності підприємств (рис. ).

Зокрема, запропонована послідовність діагностики кризового стану підприємства побудована на основі виділення таких п’яти етапів:

-

створення інформаційної бази дослідження;

-

діагностика кризового стану та загрози банкрутства підприємству;

-

прогнозування наслідків виникнення ситуації банкрутства підприємства;

-

аналіз та оцінка потенціалу виживання підприємства;

-

узагальнення результатів діагностики.

На основі запропонованих методичних підходів проаналізовані результати функціонування підприємницьких структур в сфері малого бізнесу Львівської області, визначені критичні фактори впливу на їх фінансовий стан (табл. ).

Дослідження показали наявність тенденцій зростання залежності суб’єктів господарювання від позикових та залучених коштів. Значення коефіцієнтів покриття 0,98-1,06, при оптимальному нормативі 2,0-2,5, свідчить про те, що досліджувані підприємства функціонують на межі неплатоспроможності. Про наявність проблемних питань, що можуть сприяти зростанню банкрутств, свідчать також низький рівень ліквідності підприємств, наростання дебіторської та кредиторської заборгованості. Аналіз статистичної звітності показав, що лише за 2001р. у Львівській області за рішенням арбітражного суду було визнано банкрутами 314 підприємств різних галузей економіки, майже половина з яких малі підприємства гуртової та роздрібної торгівлі. При цьому в наступні роки (2002-2005) кількість підприємств-банкрутів та збиткових підприємств області зростає. Індикаторами кризових явищ, крім зростаючої заборгованості і збитковості малих суб’єктів господарювання, в роботі виділені такі як випуск неконкурентоздатної продукції, цінові і структурні диспропорції, зниження продуктивності праці та якості продукції.

Поглиблений аналіз фінансового стану окремих підприємницьких структур, зокрема ДП “ФМК” ВАТ “Карпати” (табл. 2) підтвердив наявність проблемних питань в сфері фінансової діяльності підприємств.

Таблиця 2

Показники платоспроможності, фінансової стабільності
та ділової активності ДП “ФКМ” ВАТ “Карпати”

Показники | Нормативне зна-чення показника | 2002 | 2003 | 2004

Показники платоспроможності

Коефіцієнт абсолютної ліквідності | 0,2–0,25 | 0,008 | 0,058 | 0,11

Коефіцієнт загальної ліквідності | 2 | 0,288 | 0,281 | 0,629

Коефіцієнт критичної ліквідності | 1 | 0,168 | 0,264 | 0,331

Показники фінансової стабільності

Коефіцієнт фінансової стабільності | 1 | -0,06 | -0117 | -0,254

Коефіцієнт автономії | 0,5 | -0,64 | -0,133 | -0,341

Коефіцієнт фінансової залежності | 2 | -4,43 | -2,4 | -2,47

Коефіцієнт концентрації залученого капіталу | 0,5 зменшення | 1,06 | 1,13 | 1,34

Коефіцієнт маневреності власного капіталу | 0,5 збільшення | -11,0 | -6,12 | -1,46

Коефіцієнт співвідношення залученого і власного капіталу | зменшення | -16,7 | -8,51 | -3,93

Так, за період 2002–2004 рр. показник абсолютної ліквідності підприємства дещо підвищився, але у порівнянні з нормативною величиною стан платоспроможності є незадовільним. Не досягається рівень нормативів і за такими показниками як коефіцієнт фінансової стабільності, коефіцієнт автономії, фінансової залежності тощо. Відповідно і стан ділової активності підприємства, що визначався на основі аналізу таких показників, як оборотність кредитної заборгованості, дебіторської заборгованості, є низьким. Для розв’язання проблемних питань, на думку автора, необхідно посилити контроль за фінансовими показниками діяльності підприємств з боку їх власників та менеджерів; розробляти і впроваджувати сучасні досягнення в сфері управління фінансовою діяльністю підприємств, спрямованих на забезпечення ефективності функціонування в умовах економічної невизначеності, наростання конкуренції серед виробників.

У третьому розділі “Вдосконалення економічних та організаційно-правових механізмів запобігання банкрутству підприємницьких структур” висвітлені пропозиції автора в напрямах посилення ролі і функцій регіональних і місцевих органів влади у забезпеченні умов ефективного функціонування малого бізнесу, вдосконалення методичних підходів до вибору стратегії запобігання банкрутству підприємств та законодавчої бази з питань забезпечення ефективного розвитку підприємництва в Україні.

В роботі обґрунтована необхідність посилення ролі і відповідальності місцевих та регіональних органів влади в забезпеченні ефективного функціонування малого і середнього бізнесу в Україні на базі реалізації нових форм взаємодії органів влади і підприємницьких структур на принципах соціального партнерства, спільних інтересів в розв’язанні проблемних питань, включаючи створення необхідної нормативно-правової бази, фінансово-кредитного та ресурсного забезпечення.

Запропоновані принципи покладені в основу методичних підходів до формування та реалізації превентивних механізмів запобігання банкрутству вітчизняних підприємств (рис. 3).

Сучасний стратегічний менеджмент теоретично обґрунтовує можливість використання різних стратегій розвитку підприємств, в тому числі із питань запобігання банкрутству. Однак у вітчизняній практиці господарювання вони майже не використовуються. Однією із важливих причин цього, на думку автора, є відсутність конкретних методичних рекомендацій до застосування їх у реальних умовах господарювання. З цих позицій в дисертації дана класифікація типових стратегій запобігання банкрутству вітчизняних підприємницьких структур та обґрунтовані найбільш раціональні умови їх використання у сфері вітчизняного підприємництва.

Одним із напрямів забезпечення ефективного розвитку підприємництва в Україні в роботі обґрунтована необхідність вдосконалення чинного законодавства з питань державного регулювання підприємницької діяльності.

В дисертації запропоновані заходи по вдосконаленню державного контролю за діяльністю суб`єктів господарювання, спрощення та забезпечення прозорості процедур з ліцензування, обґрунтована необхідність внесення змін до проекту Закону України “Про малий бізнес” та приведення його у відповідність до вимог інших законодавчих актів, які регулюють підприємницьку діяльність.

Автор вважає доцільним використати зарубіжний досвід з питань правового забезпечення ефективної співпраці малих, середніх і великих підприємницьких структур. Зокрема, необхідно прийняти урядовий документ про субконтрактність, який би закріпив за малим і середнім бізнесом виключне право на виробництво специфічних товарів та економічно заохочував би великі підприємства до господарських взаємозв’язків з малими підприємницькими структурами.

Висновки

Проведені дослідження в області пошуку шляхів уникнення збитковості в діяльності вітчизняних підприємств та розроблення організаційно-економічних і правових проблем запобігання їх банкрутству, дозволяють зробити наступні висновки:

1. В умовах перехідної економіки в Україні посилилась дія факторів, які негативно вплинули на ефективність господарювання. Дослідження показали, що рівень збитковості підприємств за період 1993-2005 рр. підвищився у 3,3 рази.

2. Дослідження показали, що в Україні є слабо розвинуті інститути банкрутства, що дозволяє збитковим підприємствам довший час існувати в ринковому середовищі, збільшуючи заборгованість в розрахунках із споживачами, постачальниками сировини, матеріалів і власними працівниками.

3. Аналіз і оцінка фінансового стану малих підприємств України і, зокрема, Львівської області показали, що значна частина з досліджених підприємств функціонує на межі банкрутства. Індикаторами потенційного банкрутства є такі як випуск неконкурентоздатної продукції, структурні диспропорції, низький рівень продуктивності праці, рентабельності виробництва, низький рівень платоспроможності та фінансової дисципліни у економічних відносинах із суб’єктами ринку.

4. Розв’язання проблемних питань, пов’язаних із підвищенням ефективності господарювання і зниженням потенційної можливості масових банкрутств вітчизняних підприємств, потребує активізації державної політики стосовно розроблення нових законів та вдосконалення чинної законодавчої бази в напрямах сприяння розвиткові підприємництва, посилення відповідальності місцевих та регіональних органів влади за створення умов для ефективного розвитку підприємництва.

5. Посилення ролі і функцій регіональних і місцевих органів влади в забезпеченні сприятливих умов для розвитку в Україні малого і середнього бізнесу зумовлює необхідність розроблення і реалізації таких механізмів та заходів:

§ створення механізмів соціального партнерства у взаємовідносинах між владними структурами і підприємцями-власниками;

§ розроблення механізмів стратегічного управління підприємницькою діяльністю, спрямованих на завчасне виявлення дії критичних факторів, які можуть призвести до банкрутства і розроблення упереджуючих заходів з їх усунення.

6. В напрямах вдосконалення чинного законодавства з питань підвищення ефективності функціонування малого і середнього бізнесу в Україні запропоновано привести діючі закони і законодавчі акти у відповідність із реальною економічною ситуацією в державі та з урахуванням спільних інтересів підприємців, держави, споживачів в забезпеченні інноваційного розвитку національної економіки та її регіонів.

7. Комплексний і послідовний підхід, що запропонований в роботі в напрямах запобігання банкрутству вітчизняних підприємств, дає можливість знизити до мінімуму потенційні втрати підприємств при наявності змін у ринковому середовищі та макроекономічній політиці держави.

Список опублікованих праць

1.

Коломієць Н.І. Особливості формування конкурентного середовища серед вітчизняних товаровиробників // Регіональна економіка. – 2002. – №3. – С.229-235.

2.

Воляник Г.М., Коломієць Т.В., Коломієць Н.І. Значення депозитних операцій в банківській системі // Проблеми розвитку фінансової системи та обліку / Збірник тез доповідей НУ “Львівська політехніка”. Інститут економіки та менеджменту. Кафедра економіки фінансів та обліку. – Львів. – 2002. – С. 21-24. Особистий внесок: визначення ролі депозитів в забезпеченні фінансової стійкості банківських установ.

3.

Коломієць Н.І. Фінансові проблеми розвитку малого бізнесу в Україні // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Фінансова політика приватизованих підприємств і механізми її реалізації (Зб. наук. праць). Вип. 4(ХLІІ). – НАН України. Ін-т регіональних досліджень. Редкол.: відп. ред. акад. НАН України М.І. Долішній. – Львів, 2003. – С. .

4.

Коломієць Н.І. Запобігання банкрутству малих підприємств // Лісове господарство, лісова, паперова і деревообробна промисловість. Міжві-домчий науково-технічний збірник. Вип. 29. – Львів, 2004. – С. .

5.

Коломієць Н.І. Методичні підходи до вибору стратегії запобігання банкрутству приватизованих підприємств // Принципи формування і механізми реалізації фінансової політики приватизованих підприємств: Монографія // НАН України. Ін-т регіональних досліджень / За наук. ред. д.е.н., проф. М.А. Козоріз. – Львів: ЛБІ НБУ, 2004. – С. .

6.

Коломієць Н.І., Яворська О.М. Пріоритети формування регіональної екологічної політики // Науковий вісник: Зб. науково-технічних праць. –Львів: УкрДЛТУ, 2001. – Вип.11.4. – С. . Особистий внесок: визначення фінансових джерел реалізації регіональної екологічної політики.

Матеріали наукових конференцій

1.

Коломієць Н.І. До питання про банкрутство / Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Сучасна економічна теорія та проблеми її застосування” Вип. 12.6. – Львів, 2002. – С.93-96.

2.

Коломієць Н.І. Механізми запобігання банкрутства в регіоні // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Управління регіональним розвитком” – Сімферополь: Кримська академія природоохоронного та курортного будівництва, 2003. – С.26-28.

3.

Коломієць Н.І. Концептуальні підходи щодо посилення ролі і відповідальності регіональних і місцевих органів влади в забезпеченні умов ефективного функціонування малого бізнесу / Матеріали ХV міжнародної науково-практичної конференції „Стратегія регіонального розвитку: методологія формування, муніципальна специфіка, механізм реалізації” - 2004. В двох частинах. – Чернівці: Рута, 2004. – Ч.1. – С. .

4.

Коломієць Н.І. Механізми правового забезпечення ефективної діяльності підприємницьких структур / Матеріали другого міжнародного семінару „Застосування конкуренційного законодавства судами та антимонопольними органами”. – Львів, 2005. – С.29-31.

АНОТАЦІЯ

Коломієць Н.І. Економічні та організаційно-правові механізми запобігання банкрутству підприємницьких структур. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01. – Економіка, організація і управління підприємствами. Інститут регіональних досліджень НАН України, Львів, 2006.

В дисертації обґрунтовані теоретико-методичні засади формування політики запобігання банкрутству суб’єктів господарювання та механізмів їх реалізації у вітчизняній економіці.

На базі проведеного системного аналізу і оцінки результатів виробничо-господарської діяльності промислових підприємств визначені основні проблеми, які призводять до збитковості функціонування їх в умовах перехідної економіки; розроблена класифікація факторів, що знижують ефективність господарювання та запропоновані механізми запобігання банкрутству.

В якості заходів, що мають запобігати банкрутству вітчизняних збиткових підприємств, в роботі визначені:

§ необхідність посилення ролі і відповідальності місцевих та регіональних органів у забезпеченні умов ефективного функціонування суб’єктів малого і середнього бізнесу;

§ вдосконалення методичних підходів до вибору стратегії запобігання банкрутству;

§ вдосконалення законодавчої бази в напрямах створення об’єктивних умов для ефективного функціонування підприємств всіх форм власності, включаючи питання правового характеру, пов’язаних із розширенням можливостей використання фінансово-кредитних інструментів в умовах ринкової економіки.

Ключові слова: підприємництво, банкрутство, збитковість діяльності, запобігання банкрутству, механізми.

АННОТАЦИЯ

Коломиец Н.И. Экономические и организационно-правовые механизмы предотвращения банкротства предпринимательских структур. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01. – Экономика, организация и управление предприятиями. – Институт региональных исследований НАН Украины, Львов, 2006.

В диссертации на основании аналитического обзора и оценки известных исследований в области управления производственно-хозяйственной деятельностью промышленных предприятий обоснованы теоретико-методологические подходы формирования политики избежания банкротства субъектов хозяйствования, предложены механизмы предотвра-щения банкротства предприятий в условиях украинской экономики.

В процессе анализа и оценки эффективности функционирования промышленных предприятий выявлено наличие большого количества убыточных предприятий, которые, избегая процедур банкротства, негативно влияют на развитие национальной экономики, препятствуют использованию финансовых инструментов рыночной системы хозяйствования, используют устаревшие методы управления.

На основании проведенных исследований обоснована классификация факторов, которые снижают эффективность работы промышленных предприятий, приводят к их банкротству. С целью предотвращения таких процессов в работе предложены механизмы избежания банкротства предприятий на основании:

§ усиления роли и ответственности местных и региональных органов власти за обеспечение необходимых условий для эффективного функционирования субъектов малого и среднего бизнеса;

§ совершенствования законодательной базы в направлениях создания объективных условий для эффективного функционирования предприятий всех форм собственности, включая вопросы правового характера, расширяющие возможности использования финансово-кредитных инструментов рыночной экономики.

В диссертации предложены методические подходы в осуществлении оценки влияния критических факторов на финансовое состояние предприятий, проведены расчеты на примере конкретных реально функционирующих предприятий, обоснована технология построения стратегии предотвращения банкротства предпринимательских структур на ранних этапах проявления признаков ухудшения финансовых показателей работы предприятий.

Ключевые слова: предпринимательство, банкротство, убыточная деятельность, предотвращение банкротства, механизмы.

Annotation

Kolomiyets N.І. Economic and Organizational Legal Machineries of Warning to the Bankruptcy of Enterprise Structures. – Manuscript.

Dissertation on gaining a scientific degree of candidate of economic sciences after 08.06.01. – Economy, organization and managing by the enterprises special. Institute of the region researches NAN of Ukraine, Lvov, 2006.

In the ground dissertation theory methods principles of forming a policy of warning to the bankruptcy of subjects management and machineries of their realization in the home economy.

On the basis of the conducted systems analysis and estimation of results of production economic activity of industrial enterprises definite basic problems which over bring to unprofitable of functioning them in the conditions of the transitional economy; develop classification of factors, that bring the management efficiency down and suggest machineries of warning to the bankruptcy.

In qualities measures, that are to warn to the bankruptcy of home unprofitable enterprises in work define:

§ necessity of strengthening a role and responsibility of local and region organs in providing conditions of effective functioning of subjects little and middle business;

§ improvement of methods approaches to the choice of strategy of warning to the bankruptcy;

§ improvement of legislative base in directions of creation "objective of conditions for the effective functioning of enterprises all forms of own, including a question of legal nature, linked with expansion of finance credit instruments and possibilities of market economy.

Key words: enterprise, bankruptcy, unprofitable of activity, warning to the bankruptcy, machineries.