У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний транспортний університет

 

КУНИЦЬКА Ольга Миколаївна

УДК 656.073

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ МИТНОГО ТЕРМІНАЛУ ПРИ ВИКОНАННІ МІЖНАРОДНИХ ВАНТАЖНИХ АВТОМОБІЛЬНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ

Спеціальність 05.22.01 – “Транспортні системи”

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному транспортному університеті Міністерства освіти і науки України, м. Київ.

Науковий керівник: кандидат технічних наук, доцент

ПРОКУДІН Георгій Семенович,

Національний транспортний університет Міністерства освіти

і науки України, докторант кафедри "Транспортні системи та маркетинг".

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор,

ПЕТРАШЕВСЬКИЙ Олег Львович,

Національний транспортний університет Міністерства освіти

і науки України, професор кафедри "Аеропорти".

кандидат технічних наук, доцент,

ГУЗІЙ Микола Миколайович,

Національний авіаційний університет Міністерства освіти

і науки України, професор кафедри "Обчислювальної техніки".

 

Провідна установа: Державний автотранспортний науково-дослідний і проектний інститут Міністерства транспорту та зв’язку України, відділ вантажних перевезень, м. Київ.

Захист відбудеться "23" червня 2006 р. о 10.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.059.02 при Національному транспортному університеті за адресою: 01010, Україна, м. Київ, вул. Суворова, 1, аудиторія 333.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, Україна, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42.

Автореферат розісланий "19" травня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

к.т.н., доцент В.І. Каськів

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Аналіз інфраструктури систем виробництва і споживання свідчить про пріоритетність напрямку розвитку міжнародних вантажних автомобільних перевезень. Створення нових вантажопотоків суттєво змінили організаційно-економічні, а також правові взаємовідносини між учасниками транспортного процесу, в наслідок чого виникають проблеми сумісності національної транспортної системи з міжнародною транспортною системою. Збільшення ролі автомобільних перевезень в обслуговуванні міжнародного вантажообігу, підсилення ролі експедиційної діяльності у формуванні попиту та пропозиції транспортних послуг докорінно змінили концепції транспортного ринку. Створення єдиної міжнародної транспортно-логістичної системи та географічне положення транспортного простору України вимагає окремого аналізу управління роботи транспортних вузлів, забезпечення координації та взаємодії транспорту, результативності досягнень науково-технічного прогресу на транспорті.

З кожним роком у країнах світу прискореними темпами поширюється перевезення з використанням вантажних модулів. Основою таких перевезень є термінальна система, ключовим елементом якої є термінал. Розробкам ефективного функціонування терміналів присвячена велика кількість теоретичних і експериментальних досліджень, в яких встановлені основні закономірності функціонування транспортних систем, розроблені принципи формування систем і методи раціональної організації виробництва. Проте, до дійсного часу майже відсутні методичні рекомендації стосовно роботи терміналу при виконанні митних процедур в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях.

Тому тема дисертаційної роботи, яка спрямована на розробку методики раціональної організації роботи митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень, що забезпечує мінімальні витрати часу обслуговування та збільшує пропускну здатність системи, є актуальною.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана згідно з "Комплексною програмою утвердження України як транзитної держави у 2002-2010 роках", затвердженої Законом України від 07 лютого 2002 р. №3022-ІІІ, планів Міністерства освіти і науки України за напрямом "Проблеми формування раціональних транспортних логістичних систем і забезпечення ефективного функціонування їх складових", в рамках держбюджетної науково-дослідної роботи №41 згідно Наказу Міністерства освіти і науки України №960 від 22.12.2004 р. на тему "Теоретичні основи оптимальної маршрутизації перевезень в транспортних системах України" за номером державної реєстрації 0105U000662.

Мета роботи та задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є підвищення ефективності роботи митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень як мережі масового обслуговування.

Для досягнення поставленої мети в роботі визначені такі задачі дослідження:

1. Аналіз стану та закономірностей розвитку міжнародних вантажних автомобільних перевезень.

2. Формування та дослідження критеріїв ефективності роботи митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях.

3. Аналіз організації та управління митними терміналами в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях та формування на цій основі заходів підвищення ефективності їх роботи.

4. Моделювання процесу виконання митних процедур в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях з урахуванням визначених критеріїв ефективності роботи терміналу.

5. Дослідження впливу дисципліни обслуговування з пріоритетами на ефективність роботи митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях.

6. Розробка методики раціональної організації митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях, що забезпечує мінімальні витрати часу обслуговування та збільшує пропускну здатність системи.

Об'єкт дослідження – процес проходження митного огляду на терміналі при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень.

Предмет дослідження – технологічні операції на митному терміналі.

Методи досліджень. У роботі використані методи теорії транспортних процесів і систем, математичний апарат теорії імовірності та масового обслуговування, окремі методики та положення системного аналізу та моделювання складних систем, а також методи дослідження операцій та методи імітаційного моделювання.

Наукова новизна:

1. Встановлено закономірності функціонування митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях з урахуванням впливу обсягів перевезень, кількості вантажних модулів та часу обороту на зміну експлуатаційних показників, в критеріальній системі забезпечення якості та ефективності.

2. Запропонована модель функціонування митного терміналу в міжнародних вантажних перевезеннях в класі мереж масового обслуговування, з урахуванням стохастичного характеру потоку вимог і дисципліни обслуговування з пріоритетами.

Практичне значення полягає в розробці методики раціональної організації роботи митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях, що враховує вимоги перевізників. Для мережі, що моделює роботу митного терміналу, одержано умови існування сталого режиму, імовірнісні характеристики, розроблено програмне забезпечення, яке дозволяє одержувати рекомендації щодо формування структури прикордонного митного пункту у визначених вихідних ситуаціях.

Особистий внесок здобувача:

- здійсненна постановка і вирішена задача удосконалення роботи митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень в критеріальній системі забезпечення якості та ефективності;

- встановлено закономірності, які притаманні роботі митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях, а саме вплив обсягів перевезень, кількості вантажних модулів та часу обороту на зміну експлуатаційних показників функціонування;

- розроблена методика визначення дисципліни обслуговування з пріоритетами на митному терміналі в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях;

- запропонована модель функціонування митного терміналу в міжнародних вантажних перевезеннях в класі мереж масового обслуговування, з урахуванням стохастичного характеру потоку вимог. Вирішення такої задачі забезпечує мінімальні витрати часу обслуговування та збільшує пропускну здатність мережі.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації та результати наукових розробок доповідались і обговорювались на:

- VII, VIII та Х Міжнародних науково-практичних конференціях "Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики та освіти" (м. Київ, 2002-2003 та 2005 рр.),

- І Міжнародній науково-практичній конференції "Інформаційні системи та технології на транспорті України – стан, проблеми, перспектива" (м. Київ, 2003 р.).

- 58-й – 61-й Наукових конференціях професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету (м. Київ, 2002-2005 рр.);

Публікації. По темі дисертації опубліковано 9 наукових праць, із них 6 статей – у фахових виданнях, що входять до переліку затверджених ВАК України, 3 статті в інших періодичних науково-практичних виданнях, а також 3 тези доповідей на наукових конференціях.

Структура та об'єм дисертації. Дисертаційна робота складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 127 найменувань, разом з якими її обсяг складає 122 сторінки. Ілюструється 40 рисунками, містить 12 таблиць і 3 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовується актуальність дисертаційної теми, сформульовано мету та задачі дослідження, наведено основні наукові результати, показано практичне значення отриманих результатів та напрямки впровадження.

Перший розділ дисертаційної роботи присвячено аналізу сучасного стану та закономірностей розвитку міжнародних автомобільних перевезень вантажів, досліджено процеси та методи їх організації. Встановлено, що доставка вантажів на основі широкого застосування термінальних технологій є одним із основних засобів забезпечення ефективності та якості їх переміщення у міжнародному сполучені. Проаналізовано управління та функціонування митних терміналів при доставці вантажів у міжнародному сполученні.

Виконаний аналіз та огляд літературних джерел дозволив визначити проблеми у функціонуванні митних терміналів, вибрати об'єкти удосконалення. Значну допомогу у визначені вихідних позицій автору надали наукові праці Беляєва В.М., Воркута А.І., Четверухіна Б.М., Галушко В.Г., Смородинського С.С., Прокудіна Г.С., Батина Н.В., Кофмана А., Крюона Р., Бенсон Д., Уайтхед Дж., Меликова А. З. та інших вчених. Основні питання, які розглядались у наукових роботах можна класифікувати за напрямками: загальні питання теорії транспортних процесів і систем; взаємодія видів транспорту і транспортно-експедиційна діяльність; формування логістичних систем. В роботах цих науковців встановлені основні закономірності функціонування транспортних систем, розроблені принципи формування систем і методи раціональної організації виробництва.

На цій основі розроблена загальна схема взаємозв'язку задач наукового супроводження функціонування митного терміналу, що представлена на рис. 1. Зі схеми видно, що реалізація групи задач одного етапу забезпечує створення засобів розв'язання групи задач іншого етапу по всьому циклу.

При такому підході є можливість здійснення системної постановки задачі дослідження в критеріальній системі забезпечення якості та ефективності функціонування митного терміналу, яка є основою для формування теоретичних і методологічних аспектів діяльності.

Використовуючи системний підхід визначено задачу підвищення ефективності міжнародних вантажних автомобільних перевезень за рахунок раціональної організації функціонування митного терміналу системною метою Мс якісного та ефективного удосконалення транспортного процесу. Системна мета Мс може бути розподілена шляхом декомпозиції на локальні цілі Мік, які враховують окремі аспекти діяльності.

Звідси, задачі дослідження ставляться і вирішуються комплексно з урахуванням функціональних взаємозв’язків згідно з формулою системного аналізу:

(1)

 

 

Мс, Мік – відповідно системна і локальна мета забезпечення результативності вдосконалення;

F ік – множина функцій, які необхідно реалізувати на і-му проміжку часу;

Зік – множина задач забезпечення необхідного рівня результативності вдосконалення;

Rік – множина методів вирішення задач;

А ік – множина алгоритмів вирішення задач Зік;

П ік – програмно-методичні засоби вирішення задач Зік ;–

множина систем (підсистем), що реалізує множину задач Зік на даному проміжку часу;

Р ік – результати вирішення множини задач Зік на даному проміжку часу.

Життєвий цикл розв'язання науково-прикладної задачі | Аналіз та дослідження об'єктів управління митним терміналом при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень

Методологічні та теоретичні аспекти поліпшення роботи митного терміналу

Функціонування митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень

Рис. 1. Логістична модель дослідження функціонування митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень

Обґрунтовано, що для підвищення ефективності роботи митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях необхідне нове представлення його структури в рамках теорії систем, а саме в класі мереж масового обслуговування.

Другий розділ присвячено теоретичним основам формування структури та технології функціонування митних терміналів при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень. З цією метою досліджено основні характеристики транспортних потоків міжнародних вантажних автомобільних перевезень на митних терміналах. Доведена можливість представлення їх як стаціонарних пуасонівських потоків подій.

Встановлено основні закономірності функціонування митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень, в результаті чого прийшли до наступних висновків:

1. Дослідження впливу обсягів перевезень на зміну експлуатаційних показників, свідчить про те, що збільшення обсягів перевезень веде до зменшення часу простою і кількості транспортних засобів, які очікують відправлення в рейс.

Рис. 2. Вплив зміни часу обороту (tо) автомобілів (АТ) та вантажних модулів (ВМ) на час їх перебування на терміналі (tw)

Рис. 3. Залежність часу простою автомобілів (tw) від співвідношення кількості автомобілів і вантажних модулів

2. Аналіз впливу часу обороту на експлуатаційні показники вказує, що збільшення значення часу обігу не впливає на кількість автомобілів, що простоюють на митному терміналі, а тільки викликає пропорційну зміну часу очікування на терміналі. При цьому час простою вантажних модулів більший за час простою автомобілів (рис. 2).

3. Збільшення кількості вантажних модулів веде до зменшення часу простою автомобілів (рис. 3) і збільшення терміну доставки вантажу (рис. 4).

Рис. 4. Вплив зміни співвідношення автомобілів та вантажних модулів (АТ/ВМ) на зміну часу доставки вантажу (tд)

В результаті визначення закономірностей функціонування митного терміналу обґрунтована необхідність його удосконалення при доставці вантажів у міжнародному сполученні. Для цього досліджена технологія роботи митного терміналу, що представляє собою дві тягові ділянки, об’єднані одним перевантажувальним терміналом (рис. 5).

Рис.5. Технологічна схема перетину кордону із зміною вантажних модулів:

- автопоїзд;

- вантажний модуль;

- автомобіль-тягач.

При такій організації перевезень можливі ситуації накопичення на митному терміналі автомобілів, що очікують надходження вантажних модулів, або вантажних модулів, які очікують автомобілів. Для вирішення задачі визначення можливих черг, оптимальної кількості каналів обслуговування на митному терміналі, тощо, необхідне вивчення процесу функціонування митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень.

На основі дослідження потоків подій та послідовності проходження вимогами вузлів обслуговування, зроблено висновок, щодо дослідження митного терміналу як мережі масового обслуговування.

Можливі стани мережі представлено на рис. 6. Матеріальний зміст станів мережі наступний:

СМО І, СМО ІV – системи масового обслуговування до яких надходять вимоги, що представляють собою автомобілі зі змінними вантажними модулями.

Потоки вимог характеризуються відповідними інтенсивностями л1 та л4. В СМО І та СМО IV утворюються потоки тягачів (відповідно л2 та л5), обслуговування яких полягає у перечепленні вантажних модулів, що потрапили на кордон з іншого боку, пройшли митний контроль та готові до транспортування до місць призначення. Іншими потоками вимог, що утворилися в СМО І та СМО IV – є потоки змінних вантажних модулів, що направляються на митний контроль, позначений як СМО ІІ та СМО V.

Рис. 6. Граф мережі масового обслуговування митного термінала при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень

СМО ІІ, СМО V – системи масового обслуговування проходження митного догляду, які включають в себе виконання митних операцій. На цьому етапі можуть виникати відмови. Якщо недоліки несуттєві, які можна виправити на місці, то вантажний модуль йде на повторне обслуговування, з імовірністю відповідно Р22 та Р55. Якщо вантаж не можливо пропустити через кордон, то він утворює потік відмов (втрат), з імовірністю відповідно Р26 та Р53.

СМО ІІІ, СМО VІ - системи масового обслуговування на яких до вільних тягачів приєднуються вантажні модулі, що пройшли митний контроль.

Кожен вузол, функціонування якого розглянуто, представляє окрему систему масового обслуговування, що має власну структуру та параметри.

На основі рис. 5 визначено матрицю передач:

 

(2)

де - імовірність виходу вимоги з і-ої та надходження її до j-тої системи.

З метою спрощення моделі, вхідні потоки, що надходять з обох боків кордону на митний термінал, з'єднуються в одне зовнішнє джерело, що пояснює розмірність матриці.

На підставі (2) розроблена методика визначення внутрішніх інтенсивностей мережі масового обслуговування, які дають можливість одержати такі основні характеристики, як загальний час перебування заявки в системі, час чекання вимоги в і-тій системі, середню кількість вимог, що знаходяться в мережі та інше.

На цій основі можливе вирішення задачі визначення оптимальної кількості постів обслуговування, за критерієм мінімізації часу перебування вимоги в мережі та максимізації абсолютної пропускної здатності мережі.

За допомогою співвідношень, визначених Вентцель О.С., Четверухіним Б.М. та Смородинським С.С., визначено відносну пропускну спроможність мережі масового обслуговування, що в загальному вигляді представляє:

(3)

Тоді, згідно рис. 5 сумарна відносна пропускна здатність для СМО I, СМО II та СМО III визначається:

(4)

і, відповідно для СМО IV, СМО V та СМО VI:

(5)

Визначивши значення для кожної системи та знаючи їх характер взаємодії в мережі, загальна відносна пропускна здатність визначиться:

(6)

Тоді абсолютна пропускна здатність мережі масового обслуговування визначається наступним співвідношенням:

(7)

При цьому враховано як структуру кожної окремої системи, так і можливі втрати в процесі обслуговування.

В залежності від кількості каналів обслуговування в кожній системі митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних перевезень, рівняння часу перебування вимоги в мережі може мати вигляд:

а) для СМО ІІ, СМО ІІІ, СМО V та СМО VІ – одноканальних систем з обмеженою кількістю місць для очікування:

(8)

де і - кількість місць для очікування у черзі.

б) для СМО ІІ, СМО ІІІ, СМО V та СМО VІ – багатоканальних систем з обмеженою кількістю місць для очікування:

(9)

За допомогою рівнянь (3) – (9) розроблена методика аналізу мережі масового обслуговування, яка передбачає адекватне реагування на виникаючі в процесі її функціонування ситуації та дозволяє корегувати значення тих чи інших параметрів та характеристик мережі (кількість каналів, інтенсивність обслуговування, тощо) з метою покращення роботи мережі та забезпечення оптимального процесу обслуговування вимог.

В третьому розділі роботи на основі дослідження процесів та параметрів митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень, запропоновані системні критерії оцінки ефективності і показані напрямки їх реалізації у реальному середовищі. Застосування у практичній діяльності запропонованих критеріїв забезпечує оптимізацію обсягів вантажів, термінів та якості доставки за рахунок отримання прогностичних характеристик та формування на цій основі ефективних управлінських рішень.

Вивчення функціонування митного терміналу за допомогою аналітичної моделі ускладнено, що пов'язано зі складними зв'язками в середині мережі. Тому для визначення поведінки мережі в узагальнених умовах функціонування була розроблена імітаційна модель, з урахуванням визначених критеріїв ефективності роботи митного терміналу. Імітаційна модель дає можливість оцінити насідки тих чи інших планових рішень та забезпечити можливість визначення широкого кола питань, головним серед яких є:

- оцінка ефективності впроваджених нововведень та прийнятих рішень;

- дослідження механізму прийняття рішень.

Дослідження на моделі дозволили встановити основні закономірності роботи митного терміналу. Імітаційна модель мережі масового обслуговування відображає поводження мережі і зміни її стану в часі. Вихідними параметрами є величини, що характеризують властивості мережі і якість її функціонування. Розроблена модель дозволяє досліджувати мережу при різних типах вхідних потоків різної інтенсивності, а також різних дисциплінах обслуговування вимог.

Наявність вимог, що відрізняються одна від одної за навантажувальними параметрами – за рівнем пріоритетів, спостерігається в системах І та ІV митного терміналу, граф яких представлено окремо на рис. 7.

 

Рис. 7. Обслуговування у вхідній системі надходження вимог СМО І (аналогічно для СМО IV), де:

АТ – автомобіль;

ВМ – змінний вантажний модуль;

Dч – дисципліна постановки в чергу;

лі - інтенсивність вхідного потоку вимог в і-ій системі;

м і – інтенсивність обслуговування в і-ій системі;

n і – кількість каналів обслуговування в і-ій системі.

Пріоритетна дисципліна обслуговування задає правила для:

- прийому вимог в систему;

- вибору типу вимог, що направляються на обслуговування при звільнені каналу;

- призначення каналу для обслуговування.

Існуючі два основних типа екзогенних пріоритетів: відносні та абсолютні, передбачають різні дисципліни обслуговування. Вибір дисципліни відбувається за обраним показником ефективності. Тому, для визначення дисципліни обслуговування в роботі митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних перевезень розроблена модель в програмному середовищі MathCAD з урахуванням tсист > min. Визначена специфіка розрахунку окремих характеристик систем.

Для систем з абсолютними пріоритетами середній час обслуговування вимог () визначається:

- для вимог з найвищим пріоритетом:

(10)

- для вимог з пріоритетами 2, 3 ... R:

(11)

- коефіцієнт варіації часу обслуговування вимог з j-м рівнем пріоритету.

Для систем з відносними пріоритетами:

- для вимог з найвищим пріоритетом:

(12)

- для вимог з пріоритетами 2, 3 ... R:

(13)

Середній час перебування вимоги в системі визначається як:

(14)

Дослідження перетину кордону на митному терміналі для визначених умов показали, що з точки зору витрат часу рекомендовано прийняти режим роботи з відносними пріоритетами.

В четвертому розділі розглядається питання застосування розробленої методики організації роботи митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях. Очікуваний економічний ефект від впровадження інноваційного підходу до структури митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень визначається зменшенням величини витрат, що, в першу чергу, досягається оптимальним використанням ресурсів.

З врахуванням (3) – (9) реалізована комп'ютерна задача оптимізації роботи митного терміналу в середовищі програмування Delphi. Основними показниками, за якими сформоване програмне забезпечення є інтенсивність вхідних потоків, максимальна кількість каналів, що виконують обслуговування, час обслуговування та обмеження за кількістю місць очікування в черзі. Програма дозволяє ввівши вихідні дані одержати характеристики мережі - абсолютну та відносну пропускну здатність мережі, час перебування вимоги в кожній системі, довжину черги та інші. Розглянута ефективність впровадження методики для митного терміналу Київської регіональної митниці. Програма дозволяє визначити оптимальні характеристики мережі, скорегувавши вихідні параметри митного терміналу (рис. 8).

Рис. 8. Оптимізація роботи митного терміналу за критерієм мінімізації часу обслуговування та абсолютної пропускної здатності

Рис. 9. Результуючий графік залежності часу перебування вимоги в мережі та абсолютної пропускної здатності мережі від кількості каналів обслуговування

 

Встановлене оптимальне співвідношення абсолютної пропускної здатності мережі та часу перебування вимоги в мережі, що визначає необхідну кількість обслуговуючих постів (рис. 9).

Розроблена автоматизована система аналізу митного терміналу як мережі масового обслуговування передбачає адекватне реагування на виникаючі в процесі його функціонування ситуації, а розроблений математичний апарат дозволяє корегувати значення тих чи інших параметрів та характеристик мережі (кількість каналів, інтенсивність обслуговування і таке інше) з метою покращення роботи мережі та забезпечення оптимального процесу обслуговування вимог.

ВИСНОВКИ

1. Аналіз сучасного стану організації міжнародних вантажних автомобільних перевезень показав, що підвищення ефективності та якості їх виконання можливе за рахунок застосування перспективних технологій, одною з яких є використання термінальних систем доставки вантажів зі змінними вантажними модулями.

2. Сформовані основні критерії ефективності роботи митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях, які полягають в мінімізації часу митних операцій, а отже скороченню загальних витрат в ланцюгу доставки вантажів, при зберіганні встановлених параметрів якості обслуговування. Застосування у практичній діяльності запропонованих критеріїв забезпечує оптимізацію обсягів перевезень вантажів та термінів доставки за рахунок отримання прогностичних характеристик та формування на цій основі ефективних управлінських рішень.

3. В результаті дослідження підходів до організації роботи митного терміналу, обґрунтована можливість нового представлення його структури в рамках теорії систем, а саме в класі мереж масового обслуговування.

4. Запропоновані аналітичні та імітаційні моделі виконання митних процедур в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях, що враховують визначені критерії ефективності, а також дозволяють встановити основні функціональні залежності між абсолютною пропускною здатністю мережі та оцінками витрат часу на виконання окремих операцій. Розроблена на цій основі методика дає змогу визначати параметри митного терміналу та виконувати можливі впровадження в організацію доставки вантажів.

5. Розроблена методика визначення дисципліни обслуговування з пріоритетами на вхідних системах митного терміналу міжнародних вантажних автомобільних перевезень, за критерієм мінімізації часу, що надає можливість адаптивного реагування в процесі функціонування. Дослідження перетину кордону на митному терміналі для визначених умов показали, що з точки зору витрат часу раціонально прийняти режим роботи з відносними пріоритетами.

6. Запропоновано методику організації роботи митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях, що враховує стохастичний характер потоку транспортних засобів зі змінними вантажними модулями. Дана методика дозволяє зменшити час обслуговування вимог на 24%. Розроблена автоматизована система аналізу митного терміналу передбачає адекватне реагування на виникаючі в процесі її функціонування ситуації та забезпечення оптимального процесу обслуговування вимог.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1. Четверухін Б.М., Радкевич С.Д., Куницька О.М. Оптимізація рухомого складу із застосуванням двоїстої задачі лінійного програмування // Вісник НТУ, ТАУ – К., РВВ НТУ, 2000. – Вип. 4. – С. 154–158.

2. Коцюк О.Я., Куницька О.М., Четверухін Г.Б. Застосування моделей мереж масового обслуговування для дослідження термінальних автомобільних перевезень // Вісник НТУ, ТАУ – К., 2002. – Вип. 7. – С. 204–208.

3. Четверухін Б.М., Радкевич С.Д., Куницька О.М. Метод вирішення транспортної задачі про призначення для вантажних автомобільних перевезень // Автомобильный транспорт: Сборник научных трудов – Харьков, 2002. – №10. – С. 27–30.

4. Четверухін Б.М., Куницька О.М. Застосування сучасних комп’ютерних технологій для вибору оптимального рухомого складу при здійснені міжнародних вантажних перевезень // Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту і експлуатації автомобілів: Зб. наук. пр. – К., НТУ, ТАУ, 2002. – Вип. 14. – С. 114–118.

5. Прокудін Г.С., Куницька О.М. Аналіз митної термінальної мережі масового обслуговування // Автомобільні дороги і дорожнє будівництво. Науково-технічний збірник. – 2004. – №71. – С. 127–133.

6. Куницька О.М. Формування програмно-методичних засобів забезпечення ефективного функціонування мережі масового обслуговування // Вісник НТУ, ТАУ – К., 2005. – Вип. 11 – С. 317–322.

7. Четверухін Б.М., Куницька О.М. Шляхи поліпшення організації міжнародних вантажних перевезень // Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі: Проблеми науки, практики та освіти, Збірник наукових праць VII Міжнар.наук.-практ.конф. – К.: Вид-во Європ.ун-ту, 2002. – С. 194–196.

8. Куницька О.М. Визначення оптимальної кількості каналів обслуговування в мережі масового обслуговування // Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі: Проблеми науки, практики та освіти, Збірник наукових праць VIII Міжнар.наук.-практ.конф. – К.: Вид-во Європ.ун-ту, 2003. – С. 404–411.

9. Куницька О.М., Четверухін Г.Б. Застосування комп’ютерних технологій при визначенні оптимальних показників мережі масового обслуговування // Інформаційні системи та технології на транспорті України – стан, проблеми, перспектива. Збірник статей Міжнародної науково-технічної конференції – К.: НТУ, 2003. – С. 112–120.

10. Куницька О.М. Оптимізація структури прикордонного пункту як мережі масового обслуговування. 60 Ювілейна наукова конференція професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету. Тези доповідей. – К.: НТУ, 2004. – С. 127

11. Куницька О.М. Застосування методу імітаційного моделювання при аналізі структури митного прикордонного пункту як мережі масового обслуговування. 61 Наукова конференція професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету. Тези доповідей. – К.: НТУ, 2005. – С. 151

12. Куницька О.М. Програмне забезпечення реалізації нових технологій функціонування термінальних систем на митному прикордонному пункті. 62 Наукова конференція професорсько-викладацького складу, студентів, аспірантів та структурних підрозділів університету. Тези доповідей. – К.: НТУ, 2006. – С. 149

АНОТАЦІЯ

Куницька О.М. Підвищення ефективності роботи митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук зі спеціальності 05.22.01 – "Транспортні системи". – Національний транспортний університет, Київ, 2006.

Дисертація присвячена розробці методичних основ удосконалення роботи митного терміналу при виконанні міжнародних вантажних автомобільних перевезень шляхом представлення митного терміналу мережею масового обслуговування.

В роботі встановлено закономірності функціонування митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях з урахуванням впливу обсягів перевезень, кількості вантажних модулів та часу обороту на зміну експлуатаційних показників.

Розроблені аналітичні та імітаційні моделі функціонування митного терміналу в міжнародних вантажних автомобільних перевезеннях та проведені експерименти надали можливість розробити методику вибору дисципліни обслуговування з пріоритетами на митному терміналі.

Запропонована модель функціонування митного терміналу в міжнародних вантажних перевезеннях в класі мереж масового обслуговування, з урахуванням стохастичного характеру потоку вимог. Вирішення такої задачі забезпечує мінімальні витрати часу обслуговування та збільшує пропускну здатність системи.

Ключові слова: митний термінал, міжнародні вантажні перевезення, мережа масового обслуговування.

АННОТАЦИЯ

Куницкая О.Н. Повышение эффективности работы таможенного терминала при выполнении международных грузовых автомобильных перевозок - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.22.01 – "Транспортные системы" – Национальный транспортный университет, Киев, 2006.

С целью повышения эффективности работы таможенного терминала при выполнении международных грузовых автомобильных перевозок, терминал аппроксимируется сетью массового обслуживания. При этом разработана имитационная модель процесса выполнения таможенных процедур.

Определены закономерности функционирования таможенного терминала, в результате чего было установлено, что увеличение объема перевозок ведет к уменьшению времени простоя и количества транспортных средств, ожидающих отправки в рейс на таможенном терминале; увеличение времени оборота не влияет на количество автомобилей, ожидающих на таможенном терминале, но вызывает, при этом, пропорциональное изменение времени ожидания на терминале; увеличение количества грузовых модулей ведет к изменению простоя автомобиля и увеличению времени доставки груза.

Предложен подход нового представления структуры таможенного терминала при выполнении международных грузовых автомобильных перевозок в рамках теории систем, а именно в классе сетей массового обслуживания. Задача поставлена и решена в критериальной системе обеспечения качества и эффективности.

Сформулированы основные критерии эффективности работы таможенного терминала, состоящие в минимизации времени таможенных операций, а также сокращению общих затрат в цепи доставки грузов, при сохранении установленных параметров качества обслуживания. Использование в практической деятельности предложенных критериев обеспечивает оптимизацию объемов перевозки грузов и терминов доставки за счет получения прогностических характеристик и формирования на это основе эффективных управленческих решений.

Предложены аналитические и имитационные модели выполнения таможенных процедур в международных грузовых автомобильных перевозках, позволяющие установить основные функциональные зависимости абсолютной пропускной способности сети и оценками времени нахождения заявки в сети. В основу моделей положены основные соотношения и закономерности функционирования транспортных систем, разработанные принципы формирования систем и методы рациональной организации производства.

Предложена методика определения дисциплины обслуживания с приоритетами на входных системах таможенного терминала, по критерию минимизации времени в системе, что представляет возможность адаптивного реагирования в процессе функционирования. Методика учитывает специфику определения отдельных характеристик системы для двух основных типов экзогенных приоритетов: относительных и абсолютных. Исследования предложенной модели - работы таможенного терминала в процессе доставки грузов в международном сообщении, показали, что с точки зрения времени целесообразно принять режим работы с относительными приоритетами.

Разработана методика организации работы таможенного терминала при выполнении международных грузовых автомобильных перевозок, учитывающая стохастический характер потока транспортных средств со сменными кузовами. Данная методика позволяем сократить время обслуживания на таможенном терминале до 24%. Предложенная автоматизированная система анализа таможенного терминала предполагает адекватное реагирование на возникающие в процессе работы ситуации, а также позволяет корректировать значение тех или иных параметров и характеристик сети с целью оптимизации работы сети и обеспечения процесса обслуживания заявок.

Ключевые слова: таможенный терминал, международные грузовые перевозки, сеть массового обслуживания.

ANNOTATION

Kunitska O.M. Increase of operating efficiency of customs terminal at performance of international cargo automobile transportations. - Manuscript.

The thesis on reception of scientific degree of Cand.Tech.Sci. by specialty 05.22.01 - "Transport systems". – National transport university, Kyiv, 2006.

The thesis is devoted to development of methodical bases of improvement of the customs terminal’s work at performance of the international cargo automobile transportations by representation of the customs terminal by the network of mass service.

In work are determined the objective laws of functioning of the customs terminal in the international cargo automobile transportations in view of influence of volumes of transportations, quantity of cargo modules and time of revolution for change of operational parameters.

The developed analytical and imitating models of functioning of the customs terminal in the international cargo automobile transportations and the carried out experiments have given the possibility to develop the method of the choice of discipline of service with priorities on the customs terminal.

Is proposed the model of functioning of the customs terminal in the international freight traffic in the class of networks of mass service, in view of stochastic nature of the stream of requirements.

The solving of such task provides the minimal holding timetable and increases capacity of system.

Key words: customs terminal, international freight traffic, network of mass service.