У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Національний науковий центр

"інститут аграрної економіки"

української академії аграрних наук

Кальченко Сергій Володимирович

Удк 338.43:635.1/.8

напрями підвищення

Ефективності виробництва

овочів відкритого ґрунту

в степовій зоні

08.07.02- економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ-2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки” Української академії аграрних наук.

Наукові керівники: доктор економічних наук, професор

Криворучко Віктор Іванович ,

Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки” УААН, головний науковий співробітник відділу форм господарювання

доктор економічних наук, професор, академік УААН, заслужений діяч науки і техніки України

Месель-Веселяк Віктор Якович,

Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки” УААН, заступник директора з наукової роботи, завідувач відділення організації виробництва та земельних відносин

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Єрмаков Олександр Юхимович,

Національний аграрний університет Кабінету Міністрів України, професор кафедри аграрної соціології та розвитку села

кандидат економічних наук,

старший науковий співробітник

Шумейко Анатолій Іванович,

Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки” УААН, провідний науковий співробітник

відділу ціноутворення і кон’юнктури ринку

Провідна установа: Миколаївський державний аграрний університет Міністерства аграрної політики України, кафедра економіки сільського господарства

Захист відбудеться “ ” _______ 2006 р. о годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.350.01 у Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки” УААН за адресою: 03680 м. Київ, МСП, вул. Героїв Оборони, 10, 3-й поверх, конференц-зал, кім. 317.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” УААН за адресою: 03680 м. Київ, МСП, вул. Героїв Оборони, 10, кім. 212.

Автореферат розісланий “ ” 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук Пулім В.А.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Розвиток товарного овочівництва в умовах реформу-вання аграрного сектору має важливе зна-чення у вирішенні продо-вольчої про-блеми. В останні роки у харчуванні населення суттєво зросло значення овочів. В процесі реформування сільськогосподарського виробництва у господарські форму-вання ринкового типу рівень розвитку овочівництва в степовій зоні України має те-нден-цію до зростання. Загальний обсяг валового збору овочів відкритого ґрунту в цій зоні у 2004 р. порівняно з 1999 р. збільшився на 22,4% при підвищенні урожайності на 35,3%, а в Запорізькій області – відповідно на 16% і 15,8%.

Особливістю сучасного стану овочівництва відкритого ґрунту в Запорізькій області є те, що 90% валового збору овочів вирощується в особистих селянських го-сподарствах, де виробництво характеризується високими затратами ручної праці при низькому рівні товарності. Більшість цих господарств ставить собі за мету са-мозабезпечення, і вони не можуть в повній мірі забезпечити населення регіону необ-хідною кі-ль-кістю овочів, які б за цінами від-повідали рівню доходів громадян. Дану проблему можуть вирішити спеціалізовані овочівницькі господарства.

В сільськогоспо-дарських підприємствах є значні резерви зростання ефектив-ності виробництва, проте в них спостерігається спад розвитку галузі. Зокрема за період 1999-2004 рр. частка зібраних площ скоротилася з 23 до 12%, ва-лового збору зменшилася з 16 до 9,5%, а рівень то-варності внаслідок неефективної маркетинго-вої політики знизи-вся з 88 до 71%. Урожайність зросла на 44,5%, в той же час в особистих селянських господарствах вона залишилася практично незмінною.

Тому подальший розвиток овочівництва відкритого грунту вимагає опрацю-вання системи заходів у реформованих в ринкові структури сільськогосподарських підприємствах, як значний резерв у напрямі підвищення ефективності галузі шля-хом забезпечення приросту обсягів продукції, збільшення рівня товарності, скоро-чення матеріальних і трудових затрат у розрахунку на одиницю продукції та підвищення рентабельності.

Ринкові трансформації, що тривають в аграрній сфері, загост-рили існуючі не-узгодженості між виробниками овочів та переробною сферою в ланцюгу “вироб-ник – споживач”, продемонструвавши наслідки цінового диктату пе-реробних під-при-ємств у вигляді скорочення обсягів продукції, що направля-лася сільськогосподар-ськими вироб-ни-ками на переробку. В цьому зв'язку слід вирішувати питання по-шуку нових реалі-заційних схем з урахуванням специфіки зонального розміщення підприємств.

Питання підвищення ефективності в окремих галузях аграрного виробництва знайшли висвітлення у працях В.Г. Андрійчука, О.Ю. Єрмакова, В.С. Желабаєва, Н.Х. Корецького, П.М. Макаренка, Л.Л. Мельника,В.Я. Месель-Весе-ляка, О.М. Онищенка, Л.В. Ро-манової, П.Т. Саблука, Є.В. Сєрової, О.М. Шесто-паля, В.В. Юрчи-шина, зокрема в галузі овочівництва – у В.І. Бойка, В.І. Криворучка, Л.Є. Мі-рошника, А.І. Шумейка та ін. Проте зали-шається нерозкритою проблема підви-щення конкурентоспромож-ності овочівництва у постре-формаційний період розви-тку вітчизняного АПК з урахуванням зональних особливостей. Недостатньо висвіт-леними виявились питання розвитку овочівництва в умовах ринко-вого середовища, сучасних форм агропромис-лової інтеграції та підвищення ефективності галузі.

У сукупності це обумовило вибір теми, за-вдання і мету дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисер-таційна робота є складовою частиною наукових розробок Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” УААН за темою “Розробити пропозиції по організа-ції ефектив-ного виробництва в господарських формуваннях рин-кового типу” за 2001-2005 роки (номер держреєс-трації 0102U000259).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрун-тування напрямів ефективного розвитку галузі овочівництва в сільськогосподарсь-ких підприємствах степової зони України, зокрема в Запорізькій області.

Для досягнення поставленої мети передбачено вирішення наступних завдань:

- розглянути теоретичні основи й особ-ливості функціонування овочівництва від-критого ґрунту, підвищення його економічної ефективності в сільськогосподарських підприємст-вах у пострефор-маційний період;

- проаналізувати стан, тенденції розвитку й ефективність товарного овочівниц-тва в сільськогосподарських підприємствах з урахуванням специфіки зональ-ного розміщення та спеціалізації;

- дослідити особливості формування кон’юнктури ринку овочевої продук-ції та маркетингової діяльності в регіоні;

- розробити пропозиції щодо підвищення рівня ефективної взаємодії суб’єктів ін-тегрованих формувань;

- обґрунтувати напрями розвитку галузі на період до 2010 року та підвищення ефективності виробництва овочів відкри-того ґрунту в сільськогосподарських підприємствах за рахунок впровадження інноваційних технологій.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і приклад-них аспектів проблеми ефектив-ного фун-кціонування конкурентоспроможного ово-чівництва в сільськогосподарських під-приємствах в умовах ринкових трансформа-цій.

Об’єктом дослідження є овочівництво в сільськогосподарських підприємст-вах степової зони України з поглибленим вивченням в Запорізькій області.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є класи-чна та сучасна економічна теорія, системний підхід щодо процесів у сфері товарного ово-чівництва, вивчення проблем формування ринку овочів, його інфраструктури, за-конодавчі та нор-мативні акти органів держа-вної влади України з питань розвитку АПК, праці вітчизняних і зарубіжних уче-них з проблем ефективності виробництва ово-чевої продукції, фо-рмування овочевих ринків.

Для розв’язання поставлених питань у дисертаційній роботі викорис-тано на-ступні методи: аналітичний – при визначенні ефективності виробництва овочів від-критого ґрунту в сільськогосподарських підприємствах; статистичних групу-вань – при дослідженні потенційних можливостей під-вищення ефективності овочівни-цтва; монографічний – при вивченні практичного досвіду окремих господарств та факто-рів, що сприяли підвищенню в них ефективності овочівництва; логічний та істори-чний підходи – для узагальнення вітчизняного і зарубіж-ного досвіду щодо взаємо-відносин складових у ланцюгу “виробник – спожи-вач” та вивчення можливостей удосконалення економічного механізму реалізації продукції; розрахун-ково-конс-труктивний та експертний – при визначенні перспектив розвитку овочівництва в регіоні.

Інформаційною базою дослідження були річні звіти, матеріали первинного та аналітичного бухгалтерського обліку овочівницьких сільськогосподар-ських під-приємств, статистична звітність, наукові праці та публікації, нормативно-правові акти та ін.-

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна дисерта-ційної роботи полягає у дослідженні напрямів підвищення ефективно-сті овочі-вництва від-критого ґрунту в сільськогосподарських підприємствах з позиції систе-много під-ходу. В процесі дослідження одержано наступні результати, що ма-ють наукову но-визну:

вперше:

- обґрунтовано напрями ефективного ведення виробництва овочів відкритого ґрунту в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області, їх роль у розвитку галузі на період до 2010 р. з урахуванням потреб населення регі-ону в овочах, переробних підприємств – у сировині та створення експорт-ного потенціалу овочів і продуктів їх переробки;

дістали подальший розвиток:

- класифікація інтеграційних процесів у системі АПК, виходячи з суб’єкта інте-гратора, коли в пер-шому випадку інтегратором є підприємство з пере-робки овочевої продукції, а в дру-гому – сільськогосподарське підприємс-тво;

- визначення впливу на ефективність овочівництва відкритого грунту факто-рів інтенсифікації виробництва у порівнянні з існуючою технологією та шляхів зниження собівартості та трудомісткості продукції, підвищення ре-нтабельності за рахунок впровадження іноваційих технологічних рішень, зокрема крапельного зрошення;

удосконалено:

- методичні підходи щодо визначення впливу розміщення та спеціалізації ово-чівництва на його ефективність в умовах ринку, через доповнення зона-льного розміщення овочівництва в досліджуваному регіоні поняттями “ку-рортна зона” та “індустріальна зона”;

- методику обґрунтування раціональних обсягів виробництва овочів в сільсько-господарських підприємствах з урахуванням зональних умов спе-цифіки виробництва, потреби населення в свіжих овочах та продуктах їх переробки, ринкової кон’юнктури та вдосконалення маркетингової діяль-ності;

- напрями розвитку інтеграційних процесів у межах регіону шляхом форму-вання інтегрованих об'єднань за участю виробників сировини, переробних підприємств та торгівельних органі-зацій, спрямованих на удосконалення економічних відносин між суб'єктами інтеграції.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці теоре-тико-методологічних положень та практичних рекомендацій, що сприятимуть підви-щенню ефективності виробництва овочів відкритого ґрунту, удосконаленню про-цесу їх реа-лізації. Розроблені автором пропозиції щодо застосування прогресивної технології вирощування овочів відкри-того ґрунту, а також розвитку господарст-вами власної мережі реалізації овочів впроваджено в практичну діяльність сільсь-когосподарсь-ких підпри-ємств (СВК “ім. Фрунзе”, ФГ “Мрія” Запорізької області).

Особистий внесок здобувача. Наведені в дисертації результати дослі-дження і пропозиції щодо підвищення ефективності виробництва овочів від-критого ґрунту й удосконалення системи реалізації вирощеної продукції, а також прогноз розви-тку овочівництва в регіоні є особистими розробками ав-тора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідались на міжнародній науково-практичній конференції “Методичні основи сучасного до-слідження в аграрній економіці”(м. Житомир, 2005 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми пореформеного розвитку агропромислового виробництва та основні напрямки їх розв'язання” (м. Тернопіль, 2005 р.), Всеукраїн-ській науково-практичній конференції “Стан та перспективи розвитку аг-ропромис-лового виробництва в сучасних умовах” (м. Кіровоград, 2005 р.)

Публікації. Результати дослідження висвітлені в 7 одноосібних наукових пра-цях, з яких 3 опубліковано у фахових виданнях.

Обсяг та структура дисертації. Дисертаційна робота викладена на 182 сто-рінках комп’ютерного тексту, складається із вступу, трьох розділів, висно-вків, спи-ску використаних джерел (192 найменування), містить 44 таблиці, 12 рисунків, 18 додатків.

Основний зміст роботи

У першому розділі - "Теоретичні основи підвищення економічної ефектив-ності виробни-цтва овочів відкритого ґрунту" – розглянуто комплекс теоретичних і методич-них питань раціонального розміщення, спеціалізації та концентрації товарного овочі-вництва в ринкових умовах, виявлено проблеми й особливості виробництва ово-чів від-критого ґрунту та функціонування ринку овочевої продукції на регіональному рі-вні, визначено фактори підвищення ефективності овочівництва та об-ґрунтовано мето-дику оцінки ефективності виробництва овочів у ринкових умовах .

Категорія “економічна ефективність виробництва” трактується як зни-ження сукупних затрат на одиницю продукції. В умовах ринкового середовища вона роз-гляда-ється як максимізація прибутку на одиницю витрат капіталу або ре-сурсів при висо-кому рівні продуктивності праці та забезпеченні конкурентоспроможності продук-ції. Економічну ефек-тивність виробництва характеризують багато чинників: рівень тех-нологічного забезпечення, раціональність розміщення, ступінь спеціалізації та концен-трації, здатність господарства реалізувати вирощену продукцію та ін.

Одним з напрямів підвищення ефективності овочівництва відкритого грунту є застосування нових технологій, зокрема крапельного зрошення. Практичне впровадження даної технології у господарствах зони Степу свідчить про істотне зростання урожайності, зниження виробничих затрат на одиницю продукції і, як результат, підвищення прибутковості галузі.

З метою виявлення особливостей виробництва, переробки і збуту овочів, які суттєво впливають на рівень економічної ефективності галузі, в сільськогоспо-дар-ських підприємствах Запорізької області нами було виділено чотири зони вирощу-вання овочів: приміська, курортна, переробних підприємств та індустріальна.

Приміська зона характеризується наявністю великої кількості господарств-виробників овочів. Основна частина продукції реалізується тут одразу після збору вро-жаю, а решта зберігається у сховищах та реалізується через власні магазини або по-середницьким структурам. Вихід сільськогосподарських підприємств на місцеві ринки ускладнюється конкуренцією та відсутністю у бі-льшості підприємств власної торгівельної мережі.

Курортна зона відрізняється наявністю розважальних закладів, центрів ліку-вання та відпочинку, діяльність яких має переважно сезонний характер. Тому овочі відкритого ґрунту, що вирощуються господарствами даної зони, реалізуються після збирання врожаю у повному обсязі на місцевих ринках та курортним закладам. Ха-рактерною рисою ринку курортної зони є високий рівень реалізаційних цін і вимог-ливість споживачів щодо якості продукції.

Зона переробних підприємств характеризується наявністю під-приємств з пе-реробки вирощеної господарствами продукції. Особливістю гос-подарств даної зони є досить великі обсяги валового збору овочів у поєднанні з відносно низькими реалізаційними цінами, оскільки продаж вирощених овочів відбувається одразу ве-ликими партіями.

Індустріальна зона характеризується наявністю в містах промислових об'єктів з великою кількістю працюючих. З огляду на це рівень ефективної роботи промис-ловості значною мірою впливає на рівень платоспроможного попиту на свіжі овочі в даній зоні.

При визначенні раціональних обсягів виробництва овочів у сільськогоспо-дарських підприємствах Запорізької області у вказаних зонах використано наступні методичні підходи.

На першому етапі дослідження було визначено показники, які найбільш по-вно харак-теризують ефективність виробництва овочів відкритого ґрунту та зале-жать від обсягу валового збору. Це рівень товарності, собівартість, трудомісткість, ціна реаліза-ції та рівень рентабельності. Також було виявлено функцію, що най-більш точно відо-бражає зв'язок між факторною та результативною ознаками.

Оскільки зв’язок між досліджуваними показниками характеризувався нерів-номірними змінами результативної ознаки при зростанні факторної, то нами було обрано як форму математичного зв’язку параболу другого порядку.

На другому етапі обґрунтувано тісноту залежності між фактор-ними та ре-зультативними озна-ками, характеристику зв'язку та ступень до-стовірності розраху-нків. Для цього аналізувалися значення коефіцієнтів кореляції та значення показ-ника t-критерію Стьюдента.

На третьому етапі методом підстановок розрахували показники, що характе-ризують ефективність виробництва залежно від фіксованих значень валового збору. Згідно з розрахунками обрано ефективні варіанти співвідношення факторних і ре-зультативних ознак обсягів виробництва продукції.

На четвертому етапі розроблено рекомендації щодо підвищення ефекти-вності овочівництва в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області на основі аналізу тенден-цій, що випливають з розміру раціональних обсягів виробництва, впровадження новітньої технології, вивчення особли-востей регіональної кон'юнк-тури в окремих зонах вирощування овочів да-ного регіону.

Потрібно враховувати дію тен-денції до формування споживчого попиту за участю посеред-ника, коли пе-реважна більшість даних підприємств займають моно-польне становище на ринку.

Необхідно підвищити роль спеціалізованих господарств, які здатні не тільки ефективно займатися вирощуванням овочів, але й спроможні виконувати важ-ливу со-ціальну функцію, реалізуючи якісну овочеву продукцію за нижчими цінами й забезпе-чувати нові робочі місця.

Одним з основних напрямів підвищення ефективності овочівництва є погли-блення інтеграційних процесів. В умовах постприватизацій-ного періоду склалися реальні економічні умови їх розвитку в сільському господарстві в цілому і овочів-ництві зокрема щодо визначення інтегратора. Розглядаються два основних варіанти розвитку інтеграції: перший - в ролі інтегратора виступає переробне підприємство, і другий - інтегратором є виробник сільськогосподарської продукції.

При визначенні обсягів виробництва, рівня ефективності овочівництва від-критого грунту на перспективу, використано наступні методи прогнозування: екст-раполяції, опитування експертів і розахунково-конструктивний.

Зокрема, на основі аналізу загальних тенденцій розвитку галузі в Запорізькій області протягом 1998-2004 років, з використанням існуючих нормативів та при-ймаючи до уваги думку фахівців щодо напрямів функціонування овочівництва від-критого грунту в окремих господарських формуваннях з урахуванням впрова-дження запропонованих нами заходів підвищення рівня ефективності виробництва овочів, опрацьовано методику прогнозування обсягів валового збору на рі-вні досліджуваного регіону з урахуванням потреби населення, потужностей пере-робних підприємств та формування експортного потенціалу.

В другому розділі – “Сучасний стан та ефективність виробництва овочів відкритого ґрунту в сільськогосподарських підприємствах Запорі-зької обла-сті” проаналізовано стан виробництва овочів відкритого ґрунту в різних гос-подар-ських формуваннях, здійснено оцінку в них економічної ефективності овочівництва відкритого ґрунту з урахуванням специфіки зонального розміщення, досліджено особливості формування регіонального ринку ово-чів.

В останні роки в Україні намітилася пози-тивна тенденція до збільшення ва-лового збору овочів на 33,3%, підвищення урожайності на 35% при скороченні зібраних площ на 1,2%(табл.1). У зоні Степу, на яку припадає близько 60% ва-лового збору та зібраних площ під овочевими культурами, виявлено аналогічну ди-наміку. Зокрема ва-ловий збір зріс на 22,3%, урожайність – на 54,5%, а зібрана площа скоротилася на 11%. У Запорізькій області за цей період спостерігалося зро-стання вало-вого збору на 16,3%, урожайності – на 16,9%, а зі-брані площі лишилися практично незмінними.

Таким чином можна констатувати, що галузь розвивається за рахунок інтен-сифікації виробництва. Проте слід відзначити, що приріст обсягів виробництва овочів забезпечили в основному особисті селянські господарства, в яких збільшилися площі під овочами, а урожайність була вищою порівняно із сільськогосподарськими під-приємствами, в яких площі овочевих культур істотно скоротились, головним чином за раху-нок зменшення чисельності господарств, що вирощують овочі.

За період з 1999 по 2004 рік в Запорізькій області зібрана площа овочів відкри-того ґрунту в особистих селянських господарствах зросла з 18,7 до 22,9 тис. га, тобто на 23,3%, валовий збір підвищився на 24,1%, і досяг 283,2 тис.т, а урожай-ність залишилася на рівні 123,3 ц/га. У сільськогосподарських підприємствах зі-брані площі під овочами відкритого ґрунту скоротилися з 7,9 до 3,7 тис.га, або на 53,2%, а урожайність підвищилася на 44,5% - до 67,2 ц/га.

Таблиця 1

Виробництво овочів відкритого ґрунту в господарствах України

Категорії

господарств | 1999р. | 2004р. | Зібрана площа, тис. га | Урожай-ність, ц/га | Валовий збір, тис.ц | Зібрана площа, тис. га | Урожай-ність, ц/га | Валовий збір, тис.ц

Україна

Усі категорії госпо-дарств | 471,3 | 106,6 | 50240,6 | 465,7 | 143,8 | 66967,7

у т.ч. с.-г. підпри-ємства | 108,4 | 75,1 | 7853,9 | 54,9 | 116,5 | 6374,7

особисті селянські гос-подарства | 362,9 | 116,8 | 42386,7 | 410,8 | 147,5 | 60593

Зона Степу

Усі категорії госпо-дарств | 293,8 | 98,4 | 28917,6 | 265,9 | 133,1 | 35385,8

у т.ч. с.-г. підпри-ємства | 90,3 | 79,1 | 7139,4 | 40 | 122,2 | 4889,7

особисті селянські гос-подарства | 203,5 | 107 | 21778,2 | 225,9 | 135 | 30496,1

Запорізька область

Усі категорії госпо-дарств | 26,5 | 99,9 | 2649,2 | 26,6 | 115,7 | 3080,3

у т.ч. с.-г. підпри-ємства | 7,8 | 46,5 | 366,3 | 3,7 | 67,2 | 247,9

особисті селянські гос-подарства | 18,7 | 122,5 | 2282,9 | 22,9 | 123,3 | 2832,4

Водночас середньорічний рівень споживання на душу населення овоче-баш-танних культур у досліджуваній області в 2004 році становив 133 кг або 82,6% від науково-обгрунтованої норми. Отже, необхідно нарощувати обсяги виробництва овочів для задово-лення внутрішніх потреб, а також для вивозу за межі області і України.

Сучасний ринок овочів являє собою результат великої кількості різного роду економічних процесів, що відбувалися в аграрній сфері останніми ро-ками. З одного боку, реформовано великі сільськогосподарські під-приємства, діяль-ність яких була тісно пов’язана з переробниками ово-чевої сировини. З іншого боку, під впливом ринкових механізмів на селі утворилася велика кількість дрібних гос-по-дарств, що почали займатися овочі-вництвом.

Аналіз рівня розвитку овочівництва відкритого ґрунту в особистих селянсь-ких господарствах свідчить про його низькотоварний характер, оскільки основна частина вирощених овочів витрачається ними на особисте споживання. Тому осно-вна роль у подальшому розвитку товарного овочівництва в регіоні належить сіль-ськогосподарським підприємствам.

Велике значення в організації овочівництва має відпрацювання механізму ре-алізації продукції. Протягом багатьох років питання постачання та реалізації овочів брала на себе держава, нині ж товаровиробникам дуже складно сформувати нові схеми механізму збуту. В умовах ринку виробництво овочів забезпечує не ста-бі-льне постачання споживачеві якісної продукції, а виживання виро-бника в умовах кон-курентної боротьби. Тому на перший план поряд із модернізацією виробничого процесу висувається питання налаго-дження гарантованого каналу збуту, який дозво-лятиме влас-нику підприємства отримувати прибутки від своєї діяль-ності.

Аналіз економічної ефективності галузі овочівництва в сільськогосподарсь-ких під-приємствах Запорізької області здійснювався по зонах, найбільш ефектив-ними з яких виявилися приміська та курор-тна. У приміській зоні виробництва ово-чів відкритого ґрунту знаходиться найбі-льша кількість підприємств (49,1% від за-гальної кількості досліджуваних), але вони неоднорідні за складом. У цій зоні най-вищою є працемісткість овочівництва, але рівень заробітної плати є низьким.

Господарства переробної зони знаходяться в найскладнішій економічній си-туації. Кількість збиткових підприємств у цій групі становить 44% від загальної чи-сельності. Незважаючи на значні обсяги виробництва продукції на одне господарс-тво низький рівень товарності виробництва (69,5%) призводить до того, що збиток на 1 ц реалізованих овочів дорівнює 6,7 грн.

Фактором, який постійно впливає на рівень ефективності товарного овочів-ництва в регіоні, є цінова ситуація, за якої переробні підприємства, користу-ючись своїм монопольним становищем на ринку овочевої сировини, диктують не-вигідні для ви-робників умови. За період з 1999 по 2004 рік відбулося значне скорочення кі-лькості сіль-сько-господарських підприємств, що займаються овочівництвом, і від-повідно зменшення обсягу вало-вого збору овочів на 151,8 тис.ц, або на 75,2%.

Не-зважаючи на теоретичні принципи більш ефективного ведення овочівництва від-критого грунту в сільськогосподарських підприємствах галузь у більшості підпри-ємств області є збитковою (табл.2).

Таблиця 2

Економічна ефективність виробництва овочів відкритого ґрунту сільського-с-по-дарськими підприємствами Запорізької області*

Показники | Роки | 2004 в % ( або +, -) до 1999

1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004

Валовий збір овочів, тис. ц | 207,5 | 164,4 | 211,2 | 123,7 | 105,1 | 55,7 | 26,8

Виробнича собівартість 1 ц, грн. | 32,46 | 35,12 | 28,21 | 33,79 | 22,31 | 41,2 | 126,9

Затрати праці на 1 ц, люд.-год. | 12,2 | 11,1 | 6,3 | 8,3 | 4,2 | 8,1 | 66,4

Реалізовано овочів, тис.ц | 182,8 | 129,6 | 116,4 | 78,3 | 50,4 | 39,4 | 21,5

Рівень товарності ово-чів, % | 88,1 | 78,8 | 55,1 | 63,3 | 47,9 | 70,9 | -17,2

Собівартість 1 ц реа-лі-зованих овочів, грн. | 33,11 | 36,48 | 34,26 | 37,27 | 32,58 | 49,6 | 149,8

Ціна реалізації 1 ц ово-чів, грн. | 27,58 | 30,33 | 34,98 | 36,32 | 40,52 | 39,5 | 143,2

Прибуток (+), збиток (-) від реа-лізації 1 ц овочів, грн. | -5,52 | -6,15 | 0,72 | -0,95 | 7,94 | -10,1 | 183,0

Рівень рентабельності (збитко-вості), % | -16,7 | -16,9 | 2,1 | -2,6 | 24,4 | -20,4 | -3,7

*За даними вибіркового обстеження Держкомстату України.

Знизився і рівень товарності овочів, який з 1999 по 2004 рік зменшився на 17 пунктів. Але водночас за рахунок підвищення ціни реалізації на 82,7% від-булося підвищення економічної ефективності галузі в сільгосппідп-риємствах, пи-тома вага прибуткових господарств зросла з 26,4 до 41,1%.

Одним із важливих факторів, що впливає на рівень ефективності товарного овочівництва в регіоні, є ступінь концентрації виробництва в сільськогосподарсь-ких підприємствах.

Аналіз результатів групування сільськогосподарських підпри-ємств Запорізь-кої області за обсягами валового збору овочів відкритого ґрунту в розрахунку на одне господарство в середньому за 2003-2004 рр. свідчить, що із збі-льшенням вало-вого збору овочів істотно знижується собівартість 1 ц вирощеної продукції і збіль-шується маса прибутку, отриманого підприємством (табл.3).

Таблиця 3

Групування сільськогосподарських підприємств Запорізької області за об-сягами виробництва овочів за 2003-2004 рр.*

Показники | Валовий збір в середньому на господарство, ц |

Разом

до100 | 100-500 | 500-1000 | 1000-2000 | 2000-3000 | Понад

3000

Кількість об’єктів групування | 34 | 36 | 20 | 10 | 5 | 13 | 118

У % до підсумку | 28,81 | 30,51 | 16,95 | 8,47 | 4,24 | 11,02 | 100

В середньому на господарство

валовий збір, ц | 38,0 | 259,7 | 710,05 | 1554,8 | 2324,0 | 5577,35 | 1063,9

реалізовано овочів, ц | 37,97 | 196,56 | 540,15 | 1300,40 | 1616,40 | 3470,23 | 729,27

виручка від реалізації, тис.грн | 1,80 | 9,40 | 27,14 | 66,73 | 67,16 | 115,33 | 29,40

Рівень товарності, % | 99,90 | 75,69 | 76,07 | 83,64 | 69,55 | 62,22 | 68,55

Собівартість 1 ц овочів, грн | 96,90 | 72,03 | 74,50 | 39,62 | 37,16 | 27,63 | 40,96

Ціна реалізації 1 ц овочів, грн | 47,41 | 47,82 | 50,25 | 51,31 | 41,55 | 33,23 | 40,31

Прибуток (збиток) на 1 ц овочів, грн | -49,49 | -24,21 | -24,25 | 11,69 | 4,39 | 5,60 | -0,65

Прибуток (збиток) від реалізації , тис.грн | -64,10 | -4,70 | -13,10 | 15,20 | 7,10 | 19,50 | -0,47

Рівень рентабельності, % | -51,08 | -33,61 | -32,56 | 29,52 | 11,81 | 20,28 | -1,58

*За даними вибіркового обстеження Держкомстату України.

 

У господарствах з валовим збором від 100 до 1000 ц собівартість овочів є на-багато вищою за ціни її реалізації, що призводить до збитковості вирощування цієї продукції, не дивлячись на високий рівень їх товарності.Там, де валовий збір овочів коливався від 1000 до 3000 ц, собіва-ртість продукції набагато нижча і вироб-ництво є прибутковим. Найнижча собівар-тість у господарствах 6-ї групи з валовим збором овочів понад 3000 ц. Вони отри-мали найбільшу масу прибутку, що є найважливішим для підприємця. В той же час розмір прибутку в розрахунку на 1 ц овочів був найвищим у сільськогосподарсь-ких підприємствах 4-ї групи, що пов’язано з найвищими реалізаційними цінами та ви-соким рівнем товарності овочів.

На рівень прибутковості галузі значною мірою впливає здатність виробника повністю реалізувати вирощену продукцію за прийнятними для нього цінами. Проте дана проблема поки що залишається невирішеною для значної кількості сіль-ськогосподарських виробників Запорізької області. Зменшення втрат від неповної реалізації продукції є одним з основних на-прямів підвищення економічної ефекти-вності галузі. Вирішенням цього питання може бути досягнуто за рахунок пошуку нових реалізаційних схем.

У цьому зв’язку особливо важливим є практичний досвід СВК “ім. Фрунзе” Ве-селовського району Запорізької області, де за рахунок створення власної реаліза-ційної мережі сума прибутку від реалізації овочів відкритого ґрунту за період з 2000 по 2004 рік зросла на 36%.

В третьому розділі – “Напрями підвищення ефективності виробниц-тва овочів відкритого ґрунту в регіоні” на основі аналізу розвитку овочів-ництва від-критого ґрунту в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області, запро-поновано можливі напрями інтеграційних процесів у системі “виробник-перероб-ник-реалізатор-споживач”; визначено вплив прогресивних технологій та удоскона-лення реалізаційної мережі на рівень економічної ефективності галузі в сільського-сподарських підприємствах, раціональні розміри виробництва овочів, виходячи із місцерозташування конк-ретного господарства та спрогнозовано пода-льший стан розвитку галузі з урахуванням запропонованих пропозицій.

Розвиток кооперації овочівницьких господарств із переробником та ре-аліза-тором у системі ринкового механізму повинен бути спрямований на забезпе-чення гаран-тованого збуту вирощуваної продукції. У цьому зв'язку найбільш перс-пе-ктив-ною є організація інтегрованого формування на принципах, коли інтегра-тором стає виробник овочевої сировини.

Цей процес має на-ступні основні варі-анти реалізації. Перший перед-бачає для виробника насамперед налагодження вза-ємо-дії з реалізатором, для того, щоб здійснювати гарантований збут виро-щених овочів як у літньо-осінній, так і в зимово-весняний періоди. Другий ставить першочерговим завданням для інтегратора встанов-лення бізнес-кон-такту з перероб-ним підприємством. У такий спосіб виробник оде-ржує стабіль-ний канал реалізації свіжих овочів на переробку, причому збут здійс-нюється у великих обся-гах. В результаті з'явля-ється додатковий стимул до збіль-шення обсягу вирощування овочів в обсягах, асортименті та якості, потрібних пере-робному підприємству.

В ситуації, коли інтегратором стає переробне підприємство, найбільш ефек-тивною є схема, за якою інтегратор спочатку налагоджує взаємодію із реалізато-ром, забезпечуючи собі тим самим стабільний канал реалізації продукції, а потім, виходячи із власних потреб у овочевій сировини, виходить на контакт із виробни-ком.

Процес модернізації виробництва овочів відкритого ґрунту в сільськогос-по-дарських підприємствах Запорізької області може бути реалізований за умови тіс-ної співпраці сільськогосподарських виробників регіону із розміщеними в ньому науково-дослід-ними установами, співробітники яких постійно займаються дослідженням цих пи-тань, співпрацюючи із рядом вітчизняних і зару-біжних фірм, що займаються розро-бками в галузі овочівництва.

Вико-ристовуючи технологію вирощування овочів відкритого ґрунту на кра-пельному зрошенні, яку було розроблено в межах спільного шведсько-українсь-кого проекту “Впровадження нових технологій в сільськогосподарське виробниц-тво України” нами проведено її економічну оцінку та визначено переваги, порів-няно із застосованою в сільськогосподарських пі-дприємствах регіону технологією на при-кладі СВК “ім. Фрунзе” Веселовського району Запорізь-кої області.

Основним завданням при використанні даної технології є максимально чітке дотримання усіх агротехнічних норм за умов застосування новіт-ніх сортів, гібридів, добрив та за-собів захисту рослин. У порівнянні з існуючою технологією затрати накошиів і праці на 1 га зростають, а на 1 ц продукції – зменшуються (табл.4).

Таблиця 4

Порівняльна економічна оцінка технологій вирощування овочів відкритого ґру-нту в СВК “ім. Фрунзе” Веселовського району Запорізької області

Показник | Існуюча технологія | Проектна технологія

Всього | На 1 га | На 1 ц | Всього | На 1 га | На 1 ц

Зібрана площа, га | 48,5 | Х | Х | 48,5 | Х | Х

Валовий збір, ц | 7329,0 | Х | Х | 28678,1 | Х | Х

Урожайність, ц/га | 151,1 | Х | Х | 591,3 | Х | Х

Затрати праці, люд. - год. (прямі) | 48417,6 | 998,3 | 6,6 | 95619,7 | 1971,5 | 3,3

Виробнича собівартість, грн | 251482 | 5185,2 | 34,3 | 687745 | 14180,3 | 24,0

У тому числі:

насіння | 61362,2 | 1265,2 | 8,4 | 80568,2 | 1661,2 | 2,8

добрива та засоби за-хисту рос-лин | 17605,5 | 363,0 | 2,4 | 106351 | 2192,8 | 3,7

заробітна плата з нара-хуваннями | 86509,5 | 1783,7 | 11,8 | 328311 | 6769,3 | 11,5

паливо | 12270,5 | 253,0 | 1,7 | 25593,5 | 527,7 | 0,9

електроенергія | 2439,6 | 50,3 | 0,3 | 13546,1 | 279,3 | 0,5

амортизація | 3268,9 | 67,4 | 0,5 | 65348,9 | 1280,0 | 2,2

Загальновиробничі за-трати | 68026,1 | 1402,6 | 9,3 | 68026,1 | 1402,6 | 2,4

Реалізовано, ц | 4864,6 | 100,3 | Х | 25811,7 | 532,2 | Х

Собівартість реалізова-них овочів, грн | 169771 | 3500,43 | 34,8 | 652451,8 | 13452,6 | 25,3

Виручка, грн | 291873 | 6018,00 | 60,00 | 1548702 | 31932,0 | 60,0

Прибуток, грн | 122102 | 2517,57 | 25,2 | 896250,2 | 18479,4 | 34,7

 

Загальна сумма затрат на насіння, добрива та засоби захисту рослин за проектною технологією зростає на 136,7% у порівнянні з існуючою. Також значно збільшуються затрати на паливо, оскільки зростає частка механізованих технологіч-них процесів в проектній технології. Внаслідок застосу-вання системи “Євродріп” сума амортизаційних відрахувань збільшується на 62 тис.грн.

Необхідно відзначити соціальний характер даної технології. Так, розмір заро-бі-тної плати на 1 га перевищує аналогічний показник за існуючої технології на 5 тис. грн. За рахунок високого рівня механізації та дотримання технологічних норм на крапельному зрошенні значно підвищується розмір оплати виконаних робіт: оплата 1 люд.-год. зростає на 94%. Якщо підвищити оплату праці за існуючої техно-логії до рівня проектної, то собівартість 1 ц овочів зростає до 45,8 грн, прибуток скоро-чується на 11,0 грн/ц, а рентабельність знижується з 71,9 до 30,7%.

Застосування крапельного зрошення забезпечує підвищення урожайності овочів відкритого ґрунту на 440 ц/га, зниження працемісткості 1 ц на 3,3 люд.-год.

При ціні реалізації центнера овочів 60 грн прибуток з 1 ц за проектною тех-ноло-гією порівняно з існуючою збільшиться на 10 грн. Рівень рентабельності за існуючою тех-нологією становить 72,3% проти 137,2% за проектною.

Проте реалізувати такий обсяг вирощених овочів госпо-дарству буде складно, якщо застосовувати лише існуючі схеми (через власну торгівельну мережу), оскі-льки можливостей його сучасних каналів збуту не вистачає навіть на реалізацію всього обсягу овочів, вирощених за існуючою технологією, внаслідок чого рівень товарності становить 66%. Тому нами розроблено та запропоновано схему реаліза-ції вирощеної продукції, яка передбачає активне співробітництво із переробними під-приємствами фірми “Чумак”, що розташовані у Каховському районі Херсонської області. Зокрема, проектується реалізація на переробку 20,4 тис. ц овочевої сировини або 79,2% від загального обсягу товарної продукції за ціною 60 грн/ц, що дозволить отримати додатково 725,9 тис. грн прибутку.

Таким чином, науково обґрунтована модернізація технологічного процесу в овочівництві відкритого ґрунту разом з удосконаленням системи збуту продукції має стати тим чинником, що зможе підви-щити рівень ефективності галузі у регіоні. Розширення можливостей реалізації вирощеної продукції стане додатковим стиму-лом для поглиблення спеціаліза-ції та підвищення рівня концентрації овочівництва в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області, зрос-тання обсягу сукуп-ної пропозиції на регіональному ринку, що в свою чергу позити-вно вплине на рі-вень забезпеченості населення свіжими овочами та продуктами їх переробки.

За результатами дослідження визначено, що в господарствах приміської зони раціональним для сільськогосподарських підприємств є валовий збір на рівні 8500 ц. За рахунок наближеності до споживачів виробники мають змогу досягти достат-нього рівня товарності (81,2%) у поєднанні із порівняно низькими затратами на 1 ц продукції, завдяки чому рівень рентабельності та розмір прибутку на 1 ц овочів є найвищими.

У курортній зоні найбільш ефективним є виробництво овочів відкритого ґру-нту в господарстві з валовим їх збором 8000 ц (табл.5). За цих умов виручка стано-вить 219,3 тис.грн, прибуток на 1 ц продукції – 7,67 грн, а рівень рентабельності – 39%.

Важливим фактором, який обмежує подальше зростання обсягів виробництва овочів, є не-достатній рівень розвитку системи їх реалізації, внаслідок чого знижується рівень товарності і погіршуються фінансові результати.

Для сільськогосподарських підприємств, розташованих у переробній зоні, най-більш ефективним є валовий збір овочів в обсязі 17000 ц, за рахунок чого можна досягти раціонального співвідношення між реалізаційною ціною та собівартістю.

Для сільськогосподарських підприємств індустріальної зони виробництво ово-чів є найбільш ефективним за умов досягнення валового збору 7000 ц. У цьому ви-падку рівень рентабельності дорівнює 29,3%, товарність – 75,4%, а розмір прибу-тку від реалізації – 33,9 тис. грн. Подальше зростання валового збору може змен-шити питому вагу товарної продукції і призвести до певних фінансових втрат.

Слід зазначити, що наведені обсяги валового збору є раціональними для сільськогосподарських підприємств даних зон в умовах конкретної економічної си-туації, яка скла-лася в регіоні на теперішній час. Ринкова кон’юнктура, яка впливає на фак-тори, що визначають ступінь оптимальності виробництва, має властивість змінюва-тися, якщо відбуваються певні трансформації з боку суб’єктів ринку овочів відкри-того ґрунту в Запорізькій області. Саме тому дані, наведені в таблиці 5, ма-ють бути лише орієнтирами для сільськогосподарських підприємств, які визнача-ють ос-новні проблеми нормального функціонування галузі в окремих зонах Запорі-зької області та вказують на можливі шляхи їх вирішення.

Таблиця 5

Раціональні обсяги виробництва для сільськогоспо-дар-ських підприємств у зонах виробництва овочів Запорізької об-ласті ( в роз-рахунку на одне господарство)

Показники | Зони виробництва овочів

приміська | курортна | переробних під-приємств | індустріа-льна

Валовий збір овочів, ц | 8500 | 8000 | 17000 | 7000

Урожайність, ц/га | 213 | 200 | 283 | 175

Зібрана площа, га | 40 | 40 | 60 | 40

Затрати на виробництво, тис.грн | 165,75 | 197,2 | 313,14 | 137,34

Затрати праці тис. люд.-год. (прямі) | 55,17 | 40,48 | 34,51 | 57,96

Реалізовано овочевої продукції, ц | 6902 | 5768 | 15011 | 5278

Рівень товарності, % | 81,2 | 72,1 | 88,3 | 75,4

Виручка, тис.грн | 239,22 | 219,3 | 378,28 | 149,47

Собівартість реалізованої проду-кції, тис. грн | 145,8 | 157,8 | 290,4 | 115,6

Прибуток від реалізації, тис.грн | 93,4 | 61,5 | 87,9 | 33,9

Рівень рентабельності, % | 64,1 | 39,0 | 30,3 | 29,3

В розрахунку на 1 ц овочів

затрати праці, люд.-год. (прямих) | 6,49 | 5,06 | 2,03 | 8,28

собівартість реалізованої продукції, грн | 21,12 | 19,73 | 19,3 | 16,51

ціна реалізації, грн | 34,66 | 27,4 | 25,2 | 21,9

прибуток, грн | 13,54 | 7,67 | 5,9 | 5,4

Відсутність широкого спектру альтернативних каналів реалізації овочевої сировини, а також низький рівень активності маркетингової служби в господарст-вах стають на заваді ефективного розвитку в них овочівництва відкритого ґрунту як повноцінної товарної галузі.

Тому одним з головних завдань овочівницьких сільськогосподарських під-приємств є зростання якості продукції і на цій основі збільшення рівня товарності вирощеної продукції. Вна-слідок того, що може реалізовуватися близько 80% вало-вого збору ово-чів, недоотримання прибутку для господарств приміської зони ста-новить 22 тис.грн, курортної – 14 тис.грн, переробної та індустріальної – близько 12 тис.грн. Вирішити цю проблему можна за рахунок відкриття власних магазинів і налагодження інтеграційних зв’язків з торговельними підприємствами, кафе та рес-торанами, що функціонують в межах зони та мають потребу


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕФЕКТИВНІСТЬ НОВОГО СПОСОБУ НЕПРЯМОЇ СЕЛЕКТИВНОЇ ЛАЗЕРНОЇ КОАГУЛЯЦІЇ У ЛІКУВАННІ ХВОРИХ ВІКОВОЮ МАКУЛОПАТІЄЮ - Автореферат - 22 Стр.
ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ВПЛИВУ ТРИМЕТАЗИДІНУ, МІЛДРОНАТУ ТА КАРДОНАТУ НА ДИСФУНКЦІЮ МІОКАРДУ, ЛІПІДНИЙ СПЕКТР КРОВІ І ЛІПОПЕРОКСИДАЦІЮ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ - Автореферат - 27 Стр.
ФЛЮВІАЛЬНІ ГЕОМОРФОСИСТЕМИ: ГЕоінформаційне моделювання ВОДОЗБІРНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ РЕЛЬЄФУ - Автореферат - 63 Стр.
Статистична теорія самоподібних систем ІЗ різним перемішуванням потоку у фазовому просторі - Автореферат - 19 Стр.
РОЗВИТОК УПРАВЛІНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ КЕРІВНИКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ В ПРОЦЕСІ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ - Автореферат - 26 Стр.
ТРАНСФОРМАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОГО РИНКУ ПРАЦІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Автореферат - 24 Стр.
трофічні взаємовідносини білого (Hypophthalmіchthys molitrix Val.) і строкатого (Aristichthys nobilis Rich.) товстолобів та молоді промислових видів риб Кременчуцького водосховища - Автореферат - 39 Стр.