У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство аграрної політики України

Подільський державний аграрно-технічний університет

КАЛЕНЧУК ЯРОСЛАВА ВАСИЛІВНА

УДК 633.171.631.526.32:361.86

ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ, БІО- ТА МІКРОПРЕПАРАТІВ ПРИ ВИРОЩУВАННІ ПРОСА В УМОВАХ ПІВДЕННОЇ ЧАСТИНИ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

06.01.09 – рослинництво

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата сільськогосподарських наук

Кам’янець-Подільський – 2006 р

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Подільському державному аграрно-технічному університеті Міністерства аграрної політики України

Науковий керівник : доктор сільськогосподарських наук, професор

Подільський державний аграрно-технічний університет, професор кафедри селекції, насінництва і генетики сільськогосподарських культур.

Офіційні опоненти: доктор сільськогосподарських наук, професор Зінченко Олександр Іванович, Уманський державний аграрний університет, завідувач кафедри рослинництва та кормовиробництва.

кандидат сільськогосподарських наук Рудник Ольга Іванівна, Українська академія аграрних наук, провідний науковий співробітник відділення землеробства і рослинництва.

Провідна установа Білоцерківський державний аграрний університет, кафедра рослинництва. Міністерство аграрної політики України м. Біла Церква.

Захист відбудеться 16 січня 2007 р. о 1000 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 71.831.01. у Подільському державному аграрно-технічному університеті, за адресою: 32316 Хмельницька обл. м. Кам’янець-Подільський, вул. Шевченка 13. гол. к. ауд. № 20.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Подільського державного аграрно-технічного університету за адресою: 32316 Хмельницька обл. м. Кам’янець-Подільський, вул. Шевченка 13.

Автореферат розісланий “15” грудня 2006 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради С.О. Гойсюк

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Умови довкілля, які змінюються останнім часом, викликали модернізацію технологій вирощування сільськогосподарських культур. На зміну традиційним енерговитратним технологіям повинні прийти принципово нові прийоми землеробства. Саме життя на порозі третього тисячоліття привело світову науку та сільськогосподарського виробника до необхідності пошуків нових елементів високих технологій. Базуючись на результатах багаторічних досліджень, проведених у виробничих умовах різних грунтово-кліматичних регіонів України, можна стверджувати, що на сьогодні знайдено нове спрямування агротехнологій, які відповідають сучасним вимогам. До них відносяться нові екологічно безпечні біологічно активні препарати. З їх появою одержано можливість спрямованої регуляції процесів життєзабезпечення рослинного організму та ґрунтової мікрофлори, що його оточує, мобілізації потенційних можливостей, закладених у геномі природою і селекцією. Науково обґрунтоване застосування елементів технологій з використанням біологічно активних препаратів дозволяє не лише підвищити врожай, покращити його якість, але й вплинути на строки дозрівання, суттєво підвищити стійкість рослин до хвороб і стресових факторів, скоротити норми застосування мінеральних добрив та пестицидів, зменшити вміст важких металів і нітратів у продукції рослинництва. Через це, виникла нагальна потреба вивчити застосування деяких екологічно безпечних регуляторів росту, біо- та мікропрепаратів вітчизняного виробництва при вирощуванні проса.

Актуальність теми Проблема збільшення виробництва зерна, була і залишається головною в сільському господарстві. Але поряд з цим стає не менш важливе питання – отримання екологічно безпечної сировини.

Останніми роками як в світі, так і в нашій країні, тенденції формування агротехнологій спрямовані на використання біологічних методів, тобто в технології вирощування сільськогосподарських культур почали залучатись різноманітні препарати, які за санітарно-гігієнічною класифікацією відносяться до малотоксичних речовин третього та четвертого класів небезпечності. До них належать біо-, мікропрепарати та регулятори росту рослин.

В умовах південної частини західного Лісостепу України культура – просо мало поширена, зокрема, через низьку продуктивність. Тому одержання високого стабільного урожаю цієї культури з елементами сучасних технологій, спрямованих на отримання екологічно чистої продукції та збереження родючості ґрунту, є досить важливим питанням. Все це свідчить про доцільність проведення досліджень і актуальність теми.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами Експериментальні дослідження виконувались у відповідності з планом Науково-дослідного інституту круп’яних культур за темою „Модернізація енергозберігаючої технології вирощування проса для південно-західного регіону України” №5/10. Номер державної реєстрації – 0100U003370.

Мета і завдання досліджень Мета досліджень полягала у вивченні процесу формування продуктивності проса залежно від сорту, реакції рослин на застосування регуляторів росту, біо- та мікропрепаратів як факторів врожайності та покращення якості зерна в умовах південної частини західного Лісостепу України.

Дослідження включали завдання з вивчення впливу регуляторів росту, біо- та мікропрепаратів на:

- морфологічні ознаки рослин: висоту рослини, довжину волоті, продуктивних суцвіть, гілочок першого порядку.

- тривалість вегетаційного періоду та міжфазних (сходи-кущення, кущення-викидання волоті, цвітіння-достигання) періодів проса;

- лабораторну та польову схожість насіння проса;

- урожайність;

- технологічні властивості зерна (плівчастість, маса 1000 зерен, вирівняність, вміст білка);

- нові сорти проса для виділення кращих з них для південної частини західного Лісостепу України;

- дати економічну та енергетичну оцінку застосування препаратів.

Об’єкт досліджень – продукційний процес росту і розвитку рослин проса.

Предмет досліджень – біологічно активні препарати, сортові відмінності проса, умови та чинники, що впливають на врожайніcть та технологічні якості зерна.

Методи досліджень. В процесі виконання роботи використовували загальнонаукові й спеціальні методи досліджень. Серед загальнонаукових методів використовувались: гіпотеза – при виборі напрямів наукових досліджень; експеримент – для досліджень об’єкту та процесів, що відбуваються в ньому; спостереження – з метою виявлення найбільш якісних препаратів, які сприяють підвищенню продуктивності проса.

Серед спеціальних методів використовували: польовий – для виявлення достовірних різниць між варіантами досліджень, кількісної оцінки впливу різних чинників на урожайність і якість; вимірювально-ваговий – для аналізу пробних снопів за основними показниками морфології рослин; ваговий – для визначення урожайності зерна з облікових ділянок; математично-статистичний – для оцінки достовірності отриманих результатів досліджень; розрахунково-порівняльний – для встановлення економічної та енергетичної ефективності досліджуваних факторів.

Наукова новизна отриманих результатів Існуюча інформація про застосування біологічно активних препаратів була доповнена новими результатами щодо впливу останніх на сорти проса, різних груп стиглості. Вперше в умовах південної частини західного Лісостепу України теоретично обґрунтовано та експериментально доведено ефективність їх застосування.

Встановлено позитивний вплив препаратів, що досліджувались, на тривалість вегетаційного та міжфазних періодів, посівні показники, морфоструктуру рослин та продуктивність проса, а також виявлено кращі варіанти.

Практичне значення отриманих результатів досліджень полягає в удосконаленні технології вирощування проса, з урахуванням конкретних умов південної частини західного Лісостепу України, також у розробці рекомендацій виробництву із застосуванням біологічно активних препаратів для вирощування проса та визначення доз і періодів обробки регулятором росту Агростимулін та мікропрепаратом Байкал, виявленні особливостей прояву морфологічних ознак вегетативних і генеративних органів рослин проса при застосуванні регуляторів росту , біо- та мікропрепаратів.

Виробнича перевірка і випробовування здійснено в ТОВ “Мрія” с. Сокіл Кам’янець–Подільського району Хмельницької області, на площі 70 га., та ПП “Слава” с. Каплівка Хотинського району Чернівецької області на – 90 га.

Особистий внесок здобувача Полягає у формуванні проблеми, цілей і завдань досліджень, розробці програми і методики польових експериментів, проведення обліків, спостережень, лабораторних аналізів, в організації і безпосередній участі в їх виконанні, в статистичному опрацюванні, узагальненні результатів, у розробці та інтерпретації даних аналізів. Висновки і пропозиції зроблені автором особисто. Загальна частина участі автора в представленій роботі – 95%, в публікаціях – 96%.

Апробація результатів дисертації Основні положення і результати досліджень оприлюднені та обговорені на щорічних науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу Подільського державного аграрно-технічного університету та звітних засіданнях співробітників Науково-дослідного інституту круп’яних культур (2003, 2004 2005, 2006 рр.).

Публікації результатів досліджень За результатами наукових досліджень опубліковано чотири наукових праці, в тому числі три статті у наукових фахових виданнях та одна теза доповіді на конференції.

Структура та обсяг дисертаційної роботи Дисертаційна робота складається із вступу та 6 розділів, висновків і виробничих рекомендацій, списку використаної літератури і додатків. Матеріали роботи викладені на 129 сторінках друкованого тексту, включають 31 таблицю, 21 рисунок та 12 додатків. Список використаної літератури містить 156 джерел, в тому числі 6 іноземних.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Огляд літератури Дається аналіз наукових робіт вітчизняних та зарубіжних авторів стосовно застосування рістрегулюючих препаратів. З’ясовані погляди щодо ефективності застосування біологічно активних препаратів на різних сільськогосподарських культурах.

Умови, матеріал і методика досліджень Дослідження, що покладені в основу дисертації, проводилися в період з 2003 по 2005 роки в Науково-дослідному інституті круп’яних культур Подільського державного аграрно-технічного університету. Польові досліди закладались у сівозміні інституту, розміщеній на дослідному полі університету, що знаходиться в південній частині західного Лісостепу України Хмельницької області.

Ґрунт на дослідних ділянках – чорнозем глибокий малогумусний на карбонатних лесовидних суглинках. Генетичний профіль його слабодиференційований на генетичні горизонти. За гранулометричним складом ґрунти відносяться до середньосуглинкових різновидностей.

Щільність складання на глибині 0-40 см становить 1,14-1,23 г/см3, щільність твердої фази – 2,55-2,62 г/см3 і загальна пористість досягає 51,8-56,5%. Забезпеченість ґрунту рухомими сполуками поживних речовин середня. Відносно неглибоке залягання карбонатів кальцію і магнію забезпечує в гумусовому горизонті і орному шарі нейтральну реакцію ґрунтового розчину, гідролітична кислотність складає 2,3-2,8 мг/екв на 100 г. ґрунту, а ступінь насичення основами 92-64%, вмісту гумусу 4,2-4,5% (по Чірікову Р2О5 -9,0-12,0 мг, К2О – 19,0-23,0 мг на 100 г ґрунту).

Погодні умови 2003 року характеризувались дещо підвищеними температурами та низьким вмістом вологи в початкові періоди росту та розвитку рослин проса. Незважаючи на те, що просо переносить ґрунтову посуху краще від інших зернових культур, нестача вологи в ґрунті суттєво вплинула на ріст і розвиток рослин, вони відставали у рості, але липневі опади (більше як в 2 рази за середні багаторічні) та температура повітря (більше на 1,10С) сприяли в подальшому доброму росту рослин, а тепла і сонячна погода дозріванню зерна. Безперечно, ті погодні умови які склались в 2003 році вплинули на продуктивність проса і очікуваного урожаю ми не отримали.

Протягом 2004-2005 років склалися сприятливі метеорологічні умови, наближені до середніх багаторічних, це забезпечило одержання стабільних урожаїв проса.

Дослідження з вивчення впливу біологічно активних препаратів на урожайність та якість зерна проса проводилась із трьома сортами: Миронівське , Київське 87, Харківське 57.

Попередник – буряки цукрові. Під попередник вносились мінеральні добрива, розраховані на заплановану урожайність 250 ц/га, а під просо, з метою виявлення односторонньої дії біологічно активних препаратів, добрива не вносились.

Сівба дослідів проводилась сівалкою СКС-6-10. Варіанти обробки препаратами наступні: без внесення препарату – контроль; передпосівна обробка насіння; обприскування посівів у фазі кущенні; дворазова обробка (насіння + посів). Вивчалась дія таких препаратів: Агростимулін, Екозорф, Байкал ЕМ-1.

Таблиця 1.

Норми внесення препаратів

Препарат | Обробка

насіння | посівів | дворазова (насіння + посів)

Без препарату (контроль) | - | - | -

Агростимулін | 10мл/т | 10мл/га | 10мл/т+10мл/га

Екозорф | 1 кг/т | 200 г/т | 1кг/т + 200 г/га

Байкал ЕМ-1 | 10 г/т | 300г/га | 10г/т +300г/га

При передпосівній обробці насіння норма витрати води складала 10 літрів на тонну насіння, а при обприскуванні посівів гектарна норма води складала 300 літрів.

Облікова площа ділянок – 25 м2. Повторність чотириразова. Спосіб сівби широкорядний з шириною міжрядь 45 см. Норма висіву 3 мільйони схожих насінин на гектар.

У відповідності із завданнями досліджень проводились спостереження, обліки та аналізи за такими методиками: фенологічні спостереження, біометричний аналіз рослин (Грицаєнко З.М., Грицаєнко А.О., Бочкарьова Л.П.), лабораторна та польова схожість насіння, виживання рослин на кінець вегетації – підрахунком рослин (Іжик М.К.); облік урожаю – методом суцільного обмолоту кожної ділянки з перерахунком на 100% чистоту, 14% вологість; варіантно-статистична обробка даних урожайності – методом дисперсійного аналізу (Доспехов Б.О.); визначення якості зерна (Аврусь П.Б. Сапожнікова А.С.).

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Вплив біологічно активних препаратів на енергію проростання, лабораторну та польову схожість насіння проса Проведені дослідження показали, що біологічно активні препарати мали вплив на енергію проростання насіння проса. Енергія проростання насіння на контрольних варіантах (без застосування препарату) у різних сортів проса коливалася від 51 до 56%, найбільшу енергію проростання відмічено у сорту Миронівське 51. Із застосуванням біологічно активних препаратів енергія проростання насіння підвищилась і найбільшою була у всіх сортів на варіанті, де обробка насіння проводилась регулятором росту Агростимулін - 74-78%, з перевагою сорту Миронівське 51, а саме – 78%. Препарат Байкал порівняно з Екозорфом на енергію проростання насіння по сорті Миронівське 51 мав кращий вплив, різниця між варіантами склала 5 пунктів. А по сортах Харківське 57 та Київське 87 різниця між варіантами була менш суттєва, даний показник знаходився в межах 54-57%.

Обробка насіння регулятором росту Агростимулін, біопрепаратом Екозорф та мікропрепаратом Байкал сприяла суттєвому підвищенню схожості насіння усіх досліджуваних сортів проса. Лабораторна схожість насіння на цих варіантах підвищилась на 2-6, а польова на 4-9 пункти (табл. 2).

Таблиця 2.

Показники якості посівного матеріалу, залежно від застосування біологічно активних препаратів, (середнє 2003-2005 рр.),%

Препарат | Сорт

Миронівське 51 | Харківське 57 | Київське 87

Показник

енергія проростання | лабораторна схожість | польова схожість | енергія проростання | лабораторна схожість | польова схожість | енергія проростання | лабораторна схожість | польова схожість

Без препарату (контроль) | 56 | 90 | 80 | 53 | 87 | 79 | 51 | 84 | 75

Агростимулін | 78 | 95 | 89 | 74 | 91 | 87 | 75 | 90 | 82

Байкал | 65 | 94 | 84 | 55 | 89 | 83 | 54 | 86 | 78

Екозорф | 60 | 93 | 85 | 57 | 90 | 84 | 54 | 87 | 78

Найвищу схожість насіння відмічено по сортах проса: Миронівське 51 та Харківське 57, а саме: лабораторна склала 91-95%, а польова – 89-87%.

Густота стеблостою рослин різних сортів проса залежно від застосування біологічно активних препаратів Найвищий рівень виживання при обробці насіння регулятором росту Агростимулін відмічено у рослин сорту Миронівське 51, де цей показник був у межах 85-92%. Дещо нижчий рівень показника відмічено у сортів Харківське 57 та Київське 87 (84-86%). При застосуванні біологічно активних препаратів найбільш ефективними були варіанти, де проводилося обприскування посівів мікропрепаратом Байкал, густота рослин перед збиранням на цьому варіанті перевищила контроль на 6-9 пункти.

Морфологічні особливості рослин проса залежно від застосування біологічно активних препаратів Значний вплив на морфологічні ознаки рослин проса мали біологічно активні препарати. Так, найефективнішим при передпосівній обробці насіння був регулятор росту Агростимиулін по всіх сортах. Біопрепарат Екозорф при обробці насіння був дещо ефективнішим за Байкал, але при обприскуванні посівів по вегетуючих рослинах значно поступався і регулятору росту Агростимулін і мікропрепарату Байкал.

При дворазовій обробці проса показники морфології суттєво покращились із застосуванням усіх трьох препаратів порівняно з контролем. Біологічно активні препарати сприяли збільшенню довжини волоті на 1,5-6,4 см, кількості листків на 0,2-2,9 шт., продуктивних суцвіть на 0,4-1,9 шт. та кількості стебел на 0,5-1,2 шт.

Між даними морфологічними показниками рослин проса та урожайністю відмічено тісну пряму кореляційну залежність. Аналіз даних (рисунок 1) показує кореляційний зв'язок між кількістю продуктивних стебел (r =0,76) та урожайністю.

Рис 1. Кореляційний зв'язок між кількістю продуктивних стебел та урожайністю (середнє за 2003-2005 рр.)

Урожайність проса залежно від застосування біологічно активних препаратів Основним критерієм для оцінки всіх агротехнічних заходів є урожайність. Цей показник акумулює зовнішні умови середовища, в яких проходить життя рослин протягом всього вегетаційного періоду.

Найвища урожайність проса в середньому за роки досліджень одержана по сорту проса Миронівське 51, яка відмічена в межах 26,7-32,1 ц/га (табл. 3). Сорт Харківське 57 виявився дещо менш урожайним, а саме в межах 22,7-27,4 і найменшу урожайність 20,6-23,4 ц/га забезпечив сорт проса Київське 87. На підвищення урожайності проса значний вплив мали біологічно активні препарати. Найбільші прирости урожайності одержані по сорту проса Миронівське 51 у варіантах, де проводилась передпосівна обробка насіння регулятором росту Агростимулін, та обприскування мікропрепаратом Байкал та дворазова обробка обома препаратами, приріст урожайності склав 4,9-5,7 ц/га.

По сортах проса Харківське 57 та Київське 87 одержано дещо менші прирости, кращими виявились також варіанти з препаратами Агростимулін та Байкал, перевищення контролю склало 3,6-4,7ц/га.

Таблиця 3.

Урожайність проса залежно від застосування біологічно активних препаратів (середнє 2003-2005 рр.), ц/га

Препарат (фактор С) | Сорт (фактор А)

Миронівське 51 | Харківське 57 | Київське 87

середнє | ± до контролю | середнє | ± до контролю | середнє | ± до контролю

Без препарату (контроль) | 26,7 | 22,7 | 19,4

Обробка насіння (фактор В)

Агростимулін | 31,9 | 5,2 | 26,8 | 4,1 | 23,0 | 3,6

Екозорф | 30,0 | 3,3 | 24,8 | 2,1 | 21,1 | 1,7

Байкал | 29,2 | 2,5 | 24,0 | 1,3 | 20,6 | 1,2

Обробка посіву

Агростимулін | 30,9 | 4,2 | 26,0 | 3,3 | 21,9 | 2,5

Екозорф | 28,2 | 1,5 | 24,0 | 1,3 | 20,6 | 1,2

Байкал | 32,4 | 5,7 | 26,8 | 4,1 | 23,4 | 4,0

Дворазова (насіння + посів)

Агростимулін | 31,6 | 4,9 | 27,3 | 4,6 | 23,0 | 3,6

Екозорф | 28,7 | 2,0 | 24,4 | 1,7 | 20,8 | 1,4

Байкал | 32,1 | 5,4 | 27,4 | 4,7 | 23,2 | 3,8

НІР0,5,ц/га (А) = 0,9, (В) = 0,9, (С)=1,0, загальна 3,1

Необхідно відмітити, що урожайність проса суттєво різнилася залежно від сорту. Розрахунки показали, що найбільші прирости отримані від застосування Агростимуліну при передпосівній обробці насіння, та Байкалу при обприскуванні посівів, а також дворазовій обробці цими препаратами, вони знаходились в межах 18,0 - 21,3% до контролю (рис. 2).

Рис 2. Прирости урожайності сортів проса залежно від застосування біологічно

активних препаратів (середнє за 2003-2005 рр.), %.

Різниця в приростах між сортами знаходилась в межах 0,2-3,6%, тобто була незначною. Найменші прирости урожайності отримано у варіанті, де проводилось обприскування посівів біопрепаратом Екозорф, вони склали 5,6 - 6,1% до контролю.

Технологічні властивості зерна проса залежно від застосування біологічно активних препаратів Високоякісне зерно має велику масу 1000 зерен, вирівняність і найменшу плівчастість. В значній мірі ці ознаки закріплені генотипово, але їх величина може варіювати в досить широких межах залежно від грунтово-кліматичних умов та рівня агротехніки.

Наші дослідження показали насамперед суттєву різницю за масою зерен між сортами на контролі. Із застосуванням біологічно активних препаратів цей показник значно збільшився. Найбільш ваговите зерно сформували рослини у варіантах де проводилась передпосівна обробка насіння регулятором росту Агростимулін, обприскування посівів мікропрепаратом Байкал, та дворазова обробка цими препаратами, а саме 7,6-8,8 г, тобто перебільшення контролю склало 0,2-0,6 г. Найбільше підвищення маси 1000 зерен отримано у сорту проса Миронівське 51, а найменше – у сорту Київське 87 (табл.4).

Таблиця 4

Маса 1000 зерен сортів проса залежно від застосування біологічно активних

препаратів, г

Препарат (С) | Сорт (А) | Миронівське 51 | Харківське 57Київське 87 | 2003р | 2004р | 2005р | середнє | 2003р | 2004р | 2005р | середнє | 2003р | 2004р | 2005р | середнє | Без препарату (контроль) | 7,8 | 8,3 | 8,5 | 8,2 | 7,6 | 8,1 | 8,3 | 8,0 | 7,0 | 7,4 | 7,5 | 7,3 | Обробка насіння (В) | Агростимулін | 8,4 | 8,9 | 9,1 | 8,8 | 8,1 | 8,5 | 8,9 | 8,5 | 7,2 | 7,5 | 8,1 | 7,6 | Екозорф | 8,0 | 8,3 | 8,6 | 8,3 | 7,8 | 8,2 | 8,6 | 8,2 | 7,1 | 7,5 | 7,6 | 7,4 | Байкал | 8,0 | 8,4 | 8,5 | 8,3 | 7,9 | 8,4 | 8,6 | 8,3 | 7,1 | 7,4 | 7,7 | 7,4 | Обробка посіву (В) | Агростимулін | 8,2 | 8,7 | 8,9 | 8,6 | 8,0 | 8,3 | 8,9 | 8,4 | 7,2 | 7,6 | 7,7 | 7,5 | Екозорф | 7,9 | 8,2 | 8,5 | 8,2 | 7,7 | 8,3 | 8,6 | 8,2 | 7,0 | 7,5 | 7,7 | 7,4 | Байкал | 8,3 | 8,8 | 9,0 | 8,7 | 8,0 | 8,4 | 9,1 | 8,5 | 7,3 | 7,6 | 7,9 | 7,6 | Дворазова обробка (насіння + посів) (В) | Агростимулін | 8,3 | 8,6 | 9,2 | 8,7 | 8,1 | 8,5 | 8,9 | 8,5 | 7,2 | 7,5 | 8,1 | 7,6 | Екозорф | 7,9 | 8,1 | 8,6 | 8,2 | 7,7 | 8,1 | 8,5 | 8,1 | 7,1 | 7,3 | 7,5 | 7,3 | Байкал | 8,2 | 8,5 | 9,1 | 8,6 | 8,0 | 8,3 | 8,9 | 8,4 | 7,3 | 7,6 | 8,2 | 7,7 |

Вирівняність зерна проса в першу чергу залежала від особливостей сорту. Так, найбільш вирівняне зерно (до 96%) одержано у сорту проса Миронівське 51, на контрольних варіантах вирівняність сягала 90% (табл. 5).

Під впливом біологічно активних препаратів сформувалось більш однорідне зерно порівняно з контрольним варіантом, особливо у варіантах, де проводилась передпосівна обробка Агростимуліном, обприскування Байкалом та дворазова обробка цими препаратами (насіння + посів). На цих варіантах вирівняність зерна перевищила контроль у сортів: Миронівське 51 – на 5-6%, Харківське 57 – на 3-5% та Київське 87 – на 2-4%.

Таблиця 5.

Вирівняність зерна проса залежно від застосування

біологічно активних препаратів, %.

Препарат (С) | Сорт (А) | Миронівське 51 | Харківське 57 | Київське 87 | 2003р | 2004р | 2005р | середнє | 2003р | 2004р | 2005р | середнє | 2003р | 2004р | 2005р | середнє | Без препарату (контроль) | 86 | 89 | 95 | 90 | 82 | 85 | 85 | 84 | 75 | 77 | 79 | 77 | Обробка насіння (В) | Агростимулін | 94 | 96 | 98 | 96 | 86 | 88 | 93 | 89 | 77 | 82 | 84 | 81 | Екозорф | 89 | 92 | 95 | 92 | 83 | 86 | 89 | 86 | 75 | 77 | 82 | 78 | Байкал | 88 | 91 | 97 | 92 | 82 | 84 | 89 | 85 | 89 | 76 | 78 | 80 | Обробка посіву (В) | Агростимулін | 90 | 93 | 96 | 93 | 84 | 86 | 91 | 88 | 74 | 79 | 81 | 78 | Екозорф | 89 | 91 | 96 | 92 | 83 | 85 | 87 | 85 | 76 | 78 | 80 | 78 | Байкал | 94 | 97 | 97 | 96 | 86 | 89 | 92 | 87 | 77 | 79 | 84 | 80 | Дворазова обробка (насіння + посів) (В) | Агростимулін | 95 | 96 | 97 | 96 | 84 | 87 | 93 | 88 | 76 | 79 | 82 | 79 | Екозорф | 88 | 91 | 94 | 91 | 83 | 86 | 86 | 85 | 76 | 77 | 81 | 78 | Байкал | 93 | 96 | 96 | 95 | 84 | 87 | 90 | 87 | 75 | 78 | 84 | 79 |

Якщо застосування регуляторів росту, біо- та мікропрепаратів мало деякий вплив на збільшення маси 1000 зерен та вирівняність зерна досліджуваних сортів проса, то на плівчастість зерна препарати впливу не мали, різниця між варіантами склала 0,1-0,2%. Але з огляду на те, що на кращих варіантах з Агростимуліном та Байкалом маса 1000 зерен збільшилась на 0,2-0,6 г, а плівчастість залишилась аналогічна з контролем, то застосування препаратів є ефективним засобом в покращенні технологічних якостей зерна проса.

Із застосуванням біологічно активних препаратів підвищувався вміст білка в зерні проса. Так, найбільший вміст білка отримано у варіантах, де проводилась передпосівна обробка препаратом Агростимулін, а саме у сорту Миронівське  – 14,8%, Харківське 57 – 14,2%, та Київське 87 – 13,6%, тобто перевищення контролю склало 1,8-1,6%. Обприскування посівів проса сприяло підвищенню вмісту білка на 0,1-0,4%.

Економічна та енергетична ефективність застосування біологічно активних препаратів при вирощуванні проса Розрахунки економічної ефективності показали, що із застосуванням біологічно активних препаратів суттєво покращились показники економічної ефективності. Найбільший чистий доход отримано по сорту Миронівське 51, він знаходиться в межах 837,8–954,4 грн./га, рівень рентабельності знаходився в межах 151,0–175,3%, тобто з перевищенням контролю на 19,8-45,4.

Найбільший коефіцієнт окупності одержано у варіантах, де проводилась передпосівна обробка насіння регулятором росту Агростимулін, обприскування посівів мікропрепаратом Байкал та дворазова обробка цими препаратами, у сорту Миронівське 51 цей показник перевищив контроль на 0,60-0,71 та у сорту Харківське 57 на 0,45-0,57.

ВИСНОВКИ

У дисертації проведено теоретичне узагальнення і запропоновано нове вирішення науково-практичного завдання, що виявляється у з’ясуванні ролі нових регуляторів росту, біо- та мікропрепаратів при застосуванні їх для передпосівної обробки насіння та обприскування посівів проса в різні фази росту та розвитку рослин, що забезпечує отримання високої врожайності, покращення якості зерна, а також сприяє одержанню екологічно чистої продукції та удосконаленню технології вирощування проса.

1. При визначенні енергії проростання насіння проса у контрольних варіантах (без застосування препарату) цей показник коливався від 51 до 56%, залежно від сорту. Найбільшу енергію проростання відмічено у сорту Миронівське 51 на варіанті, де проводилась передпосівна обробка насіння регулятором росту Агростимулін, цей показник склав 78%, тобто перевищив контроль на 22%. У сортів Харківське 57 та Київське 87 цей показник знаходився в межах 74-78%.

2. Обробка насіння регулятором росту Агростимулін, біопрепаратом Екозорф та мікропрепаратом Байкал сприяла суттєвому підвищенню схожості насіння сортів проса, які вивчались. Лабораторна схожість насіння проса на цих варіантах підвищилась на 2-6, а польова на 4-9%. Найвищу схожість насіння відмічено на сортах проса: Миронівське 51 та Харківське 57, а саме: лабораторна склала 91-95%, а польова – 87-89%.

3. Найвищий рівень виживання рослин при обробці насіння регулятором росту Агростимулін відмічено у сорту Миронівське 51, де виживання рослин склало 85-92%, дещо менші показники відмічено у сортів Харківське 57 та Київське 87 (79-87%). При застосуванні біологічно активних препаратів найбільш ефективними були варіанти, де проводилося обприскування посівів мікропрепаратом Байкал, густота стеблостою рослин перед збиранням на цьому варіанті перевищила контроль на 6-9%.

4. На тривалість міжфазних та вегетаційних періодів досліджуваних сортів проса мали вплив регулятор росту Агростимулін та біопрепарат Екозорф, як при передпосівній обробці насіння так і при обприскуванні посівів, а також при дворазовій обробці (насіння + посів) препаратами, вегетаційний період при цьому прискорився на 3-5 діб.

5. Регулятор росту, біо- та мікропрепарати мали значний вплив на показники морфології рослин проса: кількість стебел; кількість суцвіть, в т.ч. продуктивних; кількість гілочок першого порядку та кількість листків; підвищувалась висота рослин і, особливо, довжина волоті. Найбільший вплив препаратів відмічено на варіантах, де проводилась передпосівна обробка насіння регулятором росту Агростимулін, обприскування мікропрепаратом Байкал та дворазова обробка (насіння + посів) цими препаратами. Такий морфологічний показник, як кількість продуктивних суцвіть, на цих варіантах перевищив контроль у сортів: Миронівське 51 – на 1,7-1,9 шт., Харківське 57 – на 1,6-1,9 шт. та Київське 87 – на 1,9-2,3 шт.

6. Найвища урожайність проса одержана на варіантах із застосуванням препаратів: Агростимулін при передпосівній обробці насіння, де прирости урожайності склали 3,6 – 5,2 ц/га., а при обприскуванні посівів у фазі кущення мікропрепаратом Байкал з приростами 4,0-5,7 ц/га. Прирости отримані від дворазової обробки (насіння + посів), були майже аналогічні обробці насіння, але при цьому потребують додаткових матеріальних затрат.

7. Найбільшу масу 1000 зерен отримано у сортів проса Миронівське 51 та Харківське 57, а саме відповідно: 8,2 та 8,0 г. У сортів Київське 87 цей показник був значно менший – 7,3 та 7,2 г. Із застосуванням регулятора росту, біо- та мікропрепаратів маса 1000 зерен досліджуваних сортів проса підвищилась. Найбільший вплив на підвищення маси 1000 зерен мали препарати: Агростимулін при обробці насіння, Байкал при обприскуванні посівів та дворазова обробка цими препаратами. На цих варіантах показник перевищив контроль на 0,2-0,6 г.

8. Під впливом біологічно активних препаратів зерно сформувалось більш однорідне порівняно з контрольним варіантом. Найбільш вирівняне зерно було у варіантах, де проводилась передпосівна обробка Агростимуліном, обприскування Байкалом та дворазова обробка цими препаратами. На цих варіантах вирівняність зерна перевищила контроль у сортів: Миронівське 51 – на 5-6%, Харківське 57 – на 3-5% та Київське 87 – на 2-4%.

9. Біологічно активні препарати на плівчастість зерна проса не впливали, різниця між варіантами склала 0,1-0,2%, але цей показник значно різнився між досліджуваними сортами.

10. Із застосуванням біологічно активних препаратів підвищувався вміст білка. Так, найбільший вміст білка отримано у варіантах, де проводилась передпосівна обробка препаратом Агростимулін, а саме у сорту Миронівське 51 – 14,8%, Харківське 57 – 14,2, та Київське 87 – 13,6%, тобто перевищення контролю склало 1,8-1,6%. Обприскування посівів проса сприяло підвищенню вмісту білка на 0,1-0,4%.

11. Результати економічної ефективності свідчать, що застосування біологічно активних препаратів суттєво покращує економічні показники. Найбільший чистий прибуток отримано при вирощуванні сорту Миронівське 51, він знаходиться в межах 837,8-954,4 грн./га, рівень рентабельності складав 151,0-175,6%, тобто з відсотковим перевищенням контролю на 19,8-45,4%.

12. При застосуванні регулятора росту, біо- та мікропрепаратів підвищується урожайність різних сортів проса, за рахунок чого підвищується коефіцієнт окупності урожаю зерна та соломи. Найбільший коефіцієнт окупності одержано у варіантах, де проводилась передпосівна обробка насіння регулятором росту Агростимулін, обприскування посівів мікропрепаратом Байкал та дворазова обробка цими препаратами, у сорту Миронівське 51 цей показник перевищив контроль на 0,60-0,71 та у сорту Харківське 57 на 0,45 - 0,57.

ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ

При вирощуванні проса в умовах південної частини західного Лісостепу України рекомендуємо:

- проводити передпосівну обробку насіння досліджуваних сортів проса регулятором росту Агростимулін в дозі 10 мл/т насіння, розчинених в 10 літрах води;

- проводити обприскування посівів проса у фазі кущення досліджуваних сортів препаратом Байкал в дозі 300 г розчинених у 300 літрах води, що сприятиме підвищенню урожайності на 1,7-5,7 ц/га та покращенню технологічних властивостей зерна.

ПУБЛІКАЦІЇ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Каленчук Я.В. Влияние регуляторов роста на всхожесть семян проса. //Науч. труды Крымского государственного агротехнологического университета. Симферополь, – 2003, № 81 – C. 41-43.

2. Алексеєва О.С., Каленчук Я.В. Вплив регуляторів росту, мікро- та біопрепаратів на урожайність та якість проса. //Зб. наук. праць ПДАТУ. – 2004, № 12 –C. . (автором одержано та узагальнено результати досліджень і підготовлено статтю до друку)

3. Каленчук Я.В., Хоміна В.Я., Кістяник М.Б. Технологічні якості зерна проса залежно від застосування регуляторів росту, біо- та мікропрепаратів. //Зб. наук. праць ПДАТУ. – 2005, № 13 – С. 117-121. (автором одержано та узагальнено результати і підготовлено статтю до друку, співавторами матеріали та публікація не використовувались при захисті дисертації).

4. Каленчук Я.В. Реакція різних сортів проса на застосування регуляторів росту, мікро- та біопрепаратів. //Збірник тез міжнародного наукового симпозіуму. Інститут рослинництва УААН ім. В.Я. Юр’єва Харків, – 2004 – С. 46.

АНОТАЦІЯ

Каленчук Я.В. Ефективність застосування регуляторів росту, біо- та мікропрепаратів при вирощуванні проса в умовах південної частини західного Лісостепу України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.09 – рослинництво.

Подільський державний аграрно-технічний університет. – м. Кам’янець-Подільський. – 2006 р.

В дисертації приведенні результати трирічних досліджень та рекомендації стосовно ефективності застосування регуляторів росту, біо- та мікропрепаратів при передпосівній обробці насіння і обприскуванні посівів у фазі кущення.

Встановлено, що застосування біологічно активних препаратів сприяло підвищенню енергії проростання насіння на 2-22%, лабораторної і польової схожості насіння відповідно на 2-6 і 4-9%. Найбільш високу схожість насіння відмічено на сортах проса Миронівське 51 і Харківське 57, а саме: лабораторна склала 95%, а польова - 82-87%. Досліджувані препарати істотно впливали на морфологію рослин, а саме на збільшення кількості листя на 0,2-2,9 шт., продуктивних суцвіть на 0,4-1,9 шт. і кількості стебел на 0,5-1,2 шт.

Між морфологічними ознаками і врожайністю відмічено сильні прямі кореляційні зв'язки (r = 0,73-0,93), тобто із збільшенням таких основних показників, як число продуктивних стебел, довжина волоті, індивідуальна продуктивність рослин і т.д. значно зросла врожайність досліджуваних сортів проса.

Дослідження показали, що при вирощуванні сортів проса найбільш ефективними показали себе регулятор росту Агростимулін при передпосівній обробці насіння і мікропрепарат Байкал – при обприскуванні посівів, а також дворазова обробка (насіння + посів) обома препаратами.

Рекомендовані біологічно активні препарати сприяли підвищенню врожайності проса сортів Миронівське 51 - на 4,9-5,7 ц/га, Харківське 57, - на 4,1-4,7 і Київське 87 - на 3,6-4,0 ц/га та значному поліпшенні якості зерна.

Економічна оцінка свідчать про те, що застосування вищезгаданих біологічно активних препаратів сприяє підвищенню економічних показників. Так, найбільший чистий доход отримано на сорті Миронівське 51, він знаходився в межах 837,8-954,4 грн./га, рівень рентабельності складав 151,0-175,6%, тобто з перевагою порівняно з контролем 19,8-45,4%.

Ключові слова: просо, біологічно активні препарати, регулятори росту, біопрепарати, мікропрепарати, способи обробки, урожайність, якість зерна, економічна ефективність.

АННОТАЦИЯ

Каленчук Я.В. Эффективность применения регулятора роста, био- и микропрепараты при выращивании проса в условиях южной части западной Лесостепи Украины - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата сельскохозяйственных наук по специальности 06.01.09 - растениеводство.

Подольский государственный аграрно-технический университет - г. Каменец-Подольский. – 2006 г.

Диссертация содержит результаты трехлетних исследований и рекомендации по применению биологически активных препаратов при возделывании разных сортов проса. В процессе исследований использовались биологически активные препараты: регулятор роста Агростимулин, микропрепарат Байкал и биопрепарат Экозорф. Препараты испытывались на трех сортах проса: Мироновское 51, Харьковское 57 и Киевское 87. Биологически активные препараты использовались для предпосевной обработки семян, опрыскивания посевов в фазе кущения, а также двухразовой обработки семян + посев.

Установлено, что применение биологически активных препаратов способствовало повышению энергии произрастания семян на 2-22%, лабораторной и полевой всхожести семян соответственно на 2-6 и 4-9%. Наиболее высокую всхожесть семян отмечено на сортах проса Мироновское и Харьковское 57, а именно: лабораторная составила 95%, а полевая – 82–87%. Исследуемые препараты существенно влияли на морфологию растений, а именно на увеличение количества листьев на 0,2-2,9 шт., продуктивных соцветий на 0,4-1,9 шт. и количества стеблей на 0,5-1,2шт.

Между морфологическими признаками и урожайностью отмечено сильные прямые корреляционные связи (r = 0,73-0,93), тоесть с увеличением таких основных показателей, как число продуктивных стеблей, длина метелки, индивидуальная продуктивность растений и т.п. значительно возросла урожайность исследуемых сортов проса.

Исследования показали, что при возделывании сортов проса наиболее эффективными были регулятор роста Агростимулин при предпосевной обработке семян и микропрепарат Байкал – при опрыскивании посевов, а также двухразовая обработка (семена+посев) обоими препаратами.

Рекомендуемые биологически активные препараты способствовали повышению урожайности проса сортов Мироновское 51 – на 4,9-5,7 ц/га, Харьковское 57 – на 4,1-4,7 и Киевское 87 - на 3,6-4,0 ц/га и значительному улучшению качества зерна.

С применением регулятора роста, био- и микропрепаратов масса 1000 зерен исследуемых сортов проса повысилась. Наибольшую массу 1000 зерен получено у сортов проса Мироновское 51 и Харьковское 57, соответственно: 8,2 и 8,0 г, Киевское 87 – 7,3 г. Наибольшее влияние на повышение массы 1000 зерен имели препараты: Агростимулин при обработке семян, Байкал при опрыскивании посевов и двукратная обработка этими препаратами. На этих вариантах показатель превысил контроль на 0,2-0,6 г.

Экономическая оценка свидетельствуют о том, что применение выше упомянутых биологически активных препаратов способствует повышению экономических показателей. Так, наибольший чистый доход получено при выращивании сорта Мироновское 51, он находился в пределах 837,8-954,4 грн./га, уровень рентабельности составил 151,0-175,6%, то есть с преимуществом в сравнении с контролем 19,8-45,4%.

Ключевые слова: просо, биологически


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕПОКСИДУВАННЯ ЕТИЛАЛІЛЕТИЛАКРИЛАТУ І ОКТЕНУ-1 ГІДРОПЕРОКСИДОМ ТРЕТБУТИЛУ У ПРИСУТНОСТІ Мо2В - Автореферат - 20 Стр.
МЕТОДИКА НАВЧАННЯ МАЙБУТНІХ ЕКОНОМІСТІВ АНГЛІЙСЬКОГО ДІЛОВОГО МОВЛЕННЯ НА ОСНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАНУРЕННЯ - Автореферат - 33 Стр.
ЕкономічнЕ оцінЮВАННЯ та ФОРМУвання взаємоЗВ’ЯЗКІВ підприємства-ВИРОБНИКА Із споживачами продукції - Автореферат - 34 Стр.
ТЕОРЕТИЧНЕ ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ КОНТРОЛЮ ГЕНОМУ КЛІТИН ПРИ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЯХ ТВАРИН ТА В ПРОЦЕСІ РОЗРОБКИ ЗАСОБІВ ЇХ СПЕЦИФІЧНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ - Автореферат - 54 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРНО-МІНЕРАЛОГІЧНОЇ НЕОДНОРІДНОСТІ НЕРІВНОВАЖНИХ ХОНДРИТІВ КРИМКА (LL3) І САРАТОВ (L4) - Автореферат - 27 Стр.
РОЗВИТОК ТА СТАНОВЛЕННЯ ТОПОГРАФІЇРОЗВИТОК ТА СТАНОВЛЕННЯ ТОПОГРАФІЇ НАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ В РАННЬОМУ ПЕРІОДІ ОНТОГЕНЕЗУ ЛЮДИНИНАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ В РАННЬОМУ ПЕРІОДІ ОНТОГЕНЕЗУ ЛЮДИНИ - Автореферат - 19 Стр.
ВИЛУЧЕНІ ЗІ ЗРОШЕННЯ ЗЕМЛІ: СПРЯМОВАНІСТЬ ҐРУНТОВИХ ПРОЦЕСІВ, ОЦІНКА АГРОЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ТА ШЛЯХИ ЙОГО ПОЛІПШЕННЯ - Автореферат - 31 Стр.