У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИМІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

Тернопільська державна медична академіяТернопільська державна медична академія

ім. І.Я.Горбачевськогоім. І.Я.Горбачевського

Хмара Тетяна ВолодимирівнаХмара Тетяна Володимирівна

УДК 611.451.013УДК 611.451.013

РОЗВИТОК ТА СТАНОВЛЕННЯ ТОПОГРАФІЇРОЗВИТОК ТА СТАНОВЛЕННЯ ТОПОГРАФІЇ

НАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ В РАННЬОМУ ПЕРІОДІ
ОНТОГЕНЕЗУ ЛЮДИНИНАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ В РАННЬОМУ ПЕРІОДІ
ОНТОГЕНЕЗУ ЛЮДИНИ

14.03.01 - нормальна анатомія14.03.01 - нормальна анатомія

А в т о р е ф е р а т А в т о р е ф е р а т

дисертації на здобуття наукового ступенядисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних науккандидата медичних наук-

Тернопіль - 1999Тернопіль - 1999

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Буковинській державній медичній ака-де-мії МОЗ України, м. Чернівці.

Науковий керівник:

Заслужений діяч науки і техніки Укра-їни, доктор медичних наук, професор Круцяк Володимир Миколайович,

завідувач кафедри анатомії людини Буковин-сь-кої державної медичної академії

Офіційні опоненти:

доктор медичних наук, професор Головацький Андрій Степанович, завідувач кафедри анатомії людини, оперативної хірургії та гістології медичного факультету Ужгородського державного університету

доктор медичних наук, професор Шутка Богдан Васильович, завідувач кафедри анатомії людини Івано-Франківської дер-жав-ної медичної академії

Провідна установа:

Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця МОЗ України, кафедра топографічної анатомії і оперативної хірургії

 

Захист відбудеться “_23_” __квітня_ 1999 р. о 14 годині

на засіданні спеціалізованої вченої ради К 58. 601. 01 при Тернопільській державній медичній академії ім. І.Я.Горба-чевського (282001, м. Тернопіль, майдан Волі, 1).

 

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Терно-пі-ль-сь-кої державної медичної академії ім. І.Я.Горбачев-сь-кого (м. Тер--нопіль, вул. Руська, 12).

Автореферат розісланий “22” березня 1999 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

доктор медичних наук, професор Кіт О.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Складна та різноманітна функція, морфо-логічна своєрід-ність надниркових залоз визначають широке зацікавлення науковців як до вивчення процесів розви-тку органа, так і його топографо-анатомічних взаємо-відно-шень. Це пояснюється ще й тим, що в органі об'єднані дві різ-ні за походженням заклад-ки: інтерреналова та адреналова, а також варіантністю кровопо-ста-чання наднир-кових залоз.

В літературі є велика кількість публікацій, присвячених вивченню розвит-ку та становлення топографії надниркових залоз (А.А.Артишевский, 1964-1986; D.A.Gaillard, A.V.Lallemand, H.H.Moirot, 1990; Ф.Ф.Сакс, 1993; А.О.Лойтра, С.А.Левицька, 1994; В.Ф.Вільховий, М.С.Скрипніков, В.І.Шепітько, 1996; Ю.Т.Ахте-мій-чук, 1997 та ін.). Однак, наведені в них да-ні, торкаються лише окремих періодів розвитку над-нир--кових залоз і не дають повного уявлення про динаміку їх ста-нов-лення протягом всього пренатального періоду онто-ге-незу людини та у новонароджених. Багато питань, що стосуються цієї проблеми, недостатньо вивчені або не досліджені зовсім, а деякі з них залишаються дискусійними. Остаточно не з'ясовано меха-нізм виникнення природжених вад надниркових залоз у людини.

Таким чином, актуальність дисертаційної роботи пояс-ню-ється необхідністю комплексного дослідження особли-востей роз-вит-ку, становлення топографії надниркових залоз та дина-міки їх синтопічної кореляції у пренатальному періоді онтогенезу людини та у новонароджених, що має важливе значення для з'ясування морфологічних передумов та часу можливого виник-нення при-род--жених вад надниркових залоз з метою удосконален-ня існуючих та розробки нових більш раціональних методів їх хірургічної корекції.

Зв'язок роботи з науковими програмами, плана-ми, те-мами. Дисертаційне дослідження є фрагментом планової нау-кової роботи кафедр анатомії людини, топографічної анатомії та оперативної хірургії Буковинської державної медичної академії "Вивчення розвитку та становлення топографії середо-стіння і заочеревинного простору в пренатальному періоді онтоге-не-зу людини з метою виявлення критичних пе-ріо-дів можливого виникнення природжених вад та варіантів будови з наступним морфологічним обгрун-ту-ван-ням їх антенатальної корекції та профілактики” (№ держ-реєстрації 01.97V001514, шифр IH 07.00.000.95).

Мета і задачі дослідження. Вивчити розвиток і особливості ста-новлен-ня топографії надниркових залоз з наступним визначенням критичних періодів, варіантів будови та можливого виникнення їх природжених вад у ранньому періоді онто--генезу людини.

Для досягнення поставленої мети визначені наступні задачі:

1. Уточнити час і джерела закладки надниркових залоз.

2. Виявити особливості формоутворення наднир-ко-вих залоз в процесі їх розвитку.

3. Простежити динаміку становлення топографії наднир-ко-вих залоз на різних стадіях пренатального періоду онтогенезу та у новона-род-же-них.

4. Визначити строки інтенсивного та уповільненого росту надниркових залоз впродовж внутрішньоутробного розвитку та у новона-род-жених.

5. З'ясувати морфологічні передумови і час можливого ви-ник--нення деяких природжених вад надниркових залоз.

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше ком-плек-сно вивчені особливості розвитку та станов-лен-ня топо-гра-фії надниркових залоз в ранньому періоді онтогене-зу люди-ни. Простежено динаміку змін форми та розмірів наднир-ко-вих залоз, визначені етапи інтенсивнішого їх росту в період ан-те--наталь-ного життя. З'ясовані топографо-анато-мічні взаємо----відно-ше-н-ня наднирко-вих залоз з суміж-ними органа-ми та структурами протягом всього пренатального періоду онто--ге--не-зу та у новона-род--жених. Визначені морфо-логічні перед--у--мо-ви та час можли-вого виникнен-ня деяких природ-же----них вад надниркових залоз.

Уточнені та доповнені дані літератури стосовно джерел та часу закладки надниркових залоз, особливостей станов-лен----ня їх топо-графії впродовж пренатального періоду онтоге-незу людини.

Практичне значення одержаних результатів. Проведені дослідження доповнюють та поглиблюють існуючі уявлен-ня про роз-ви-ток та ста-нов-лення топографії надниркових залоз люди-ни. Результати дисертаційної роботи можуть стати базою для пода-льшого вивчення морфогенезу та ембріотопографії наднир-кових залоз на спеціально відібраному мате-ріалі від матерів з пев--ною клініч-ною патологією, а також еталоном для вивчення розвитку залоз в еколо-гіч-но несприятливих регіонах. Відомості про особливості топо-гра--фії надниркових залоз у плодів і новонародже-них є мор-фоло-гіч-ною основою для удосконалення існуючих та роз-роб-ки нових методів хірур-гічної корекції їх природжених вад.

Особистий внесок здобувача. Самостійно здійснено аналіз літератури, виконано морфологічні дослідження у 127 зародків, передплодів, плодів і новонароджених людини. Проведено статистичну оброб-ку, аналіз і узагальнення отриманих результатів. Сформульовано висновки. Персо-наль--ний внесок до наукових праць, опублікованих із співавторами становить від 30% до 75%.

Апробація результатів дисертації. Результати роботи допо-відались на підсумкових наукових конференціях профе-сор-сько-викладацького складу Буковинської державної ме-дич--ної акаде-мії (Чернівці, 1996; 1997; 1998); пер-шій науково-практичній конфе-ренції початкуючих науковців та молодих вчених Буко-вини "Біологія, медицина, екологія" (Чернівці, 1996); науковій конфе-ренції "Актуальні питання морфо-генезу" (Чернівці, 1996); Між-на-род-ному симпозіумі "Акту-альні питання медичної допомо-ги населенню" (Чернів-ці-Ангельхольм, 1996); Міжнарод-ній кон-ферен-ції, присвя-ченій 100-річчю від дня народження проф. Н.В.Попо-вої-Латкіної (Астрахань, 1996); Міжнародному симпо-зіумі "Принципи про-пор-ції, симетрії, структур-ної гармонії та мате-матичного моделювання в морфології" (Вінниця, 1997); дру-гому Між-народному конгресі з інтегративної антропології (Вінни-ця, 1998); ІІ На-ціо-нальному конгресі анатомів, гістологів, ембріо-ло-гів і топографоанатомів України (Луганськ, 1998); засі-данні Чернівецького обласного наукового товариства анато-мів, гістоло-гів, ембріологів та топографоанатомів (Чер-нівці, 1998).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 17 на-у--кових робіт, в тому числі у фахових наукових виданнях - 5 (3 - одноосібних, 2 - у співавторстві). Задепоновано 1 монографію.

Структура дисертації. Дисертація викладена на 170 сторін-ках машинописного тексту. Складається з вступу, огляду літератури, розділу, в якому охарактеризовані матеріал і методи дослідження, 3-х розділів влас-них досліджень, аналізу та узагальнення результатів досліджень, висновків і списку вико-ристаних джерел (всього -209, з них 54 - іноземних). Робота ілюстро-вана і документована 75 рисун-ками, з них 54 - мікро- та мак-ро-фотографій препаратів, 6 - гра-фіч-них та пла-с---тич-них рекон-струкцій, 6 - фоторентгенограм, 9 - схем кро-вопос-та--чання надниркових залоз; 5 таблицями та 6 діаграмами.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Матеріал і методи дослідження. Дослід-ження проведено на 127 препаратах зарод-ків, передплодів, плодів і новона-родже-них людини.

Вік об'єктів дослідження визначали за таблицями А.А.За-вар--зина (1939), А.Г.Кнорре (1959), Б.М.Пэттена (1959), а також за рекомендаціями Б.П.Хватова і Ю.Н.Шапо-ва-лова (1969), Л.И.Фа-ли-на (1976), А.И.Брусиловского і Л.С.Геор-гиев---ской (1985) на підставі вимірювань тім'яно-куприкової довжини (ТКД). За пропо-зицією Б.Ромейса (1953) вимірювання зародків і передплодів перших двох місяців проводили після одноденного їх фіксування у 5-6% розчині нейтрального формальдегіду, чим досягалася ста-лість форми драглистого тулуба об'єкта і, як наслідок, уника-лися неба-жа-ні огріхи при визначенні їх віку.

Виходячи з поставлених задач, застосовано комплекс адекватних морфологічних методів дослід-ження, що включав: макроскопію, виготовлення і мікроскопію серій послідовних гісто-логічних і топографо-анато-мічних зрізів, звичайне та тонке препарування під контролем бінокулярної лупи, виготовлення графічних і пластичних рекон-струк-ційних моделей, ін'єкцію судин з наступною корозією та рентге-но-графію органа. Отримані цифрові дані оброблялись варіа-ційно-статистичним методом дослідження.

Результати дослідження та їх обговорення. В результаті проведеного дослідження встановлено, що закладка кіркової речовини надниркових залоз відбувається наприкінці п'ятого тижня ембріо-нального роз-витку (зародки 7,0-7,5 мм ТКД) у вигляді потовщення цело-мічного епітелію, яке розмі-щене у куті між дорсальною брижою і краніальним кінцем пер-вин-ної нирки. На даній стадії розвитку ми не спостерігали зв'язку між заклад-кою наднир-кових залоз і закладкою постійних нирок. Скелетото-піч--но надниркові залози розмі-щуються на рівні п'ятого-шостого грудних хребців.

У зародків 8,0 мм ТКД закладка надниркової залози у вигляді незначного скупчення клітин на медіальній поверхні мезонефроса має форму дещо подовженого тіла.

Наприкінці зародкового періоду (ембріони 11,5-13,0 мм ТКД) закладки надниркових залоз являють собою парні утво-рення, неправильно-кулястої форми, роз--міщені з боків і дещо вент-ральніше від черевної аорти та латерально від кореня дорса-льної брижі. Медіовентрально від верхніх ділянок наднир-кових залоз розмі-щується стравохід. Пра-ва надниркова зало-за своєю передньою поверхнею стикається з печінкою, а та-кож зближується з правою постійною нир-кою.

Краніокаудальний розмір надниркової залози у зародків шести тижнів дорівнює 523±49,5 мкм, білатеральний - 381±39,3 мкм, передньозадній - 162±16,5 мкм.

У зародковому періоді розвитку надниркові залози зна-хо-----дяться в тісному морфологічному зв'язку з мезо-нефро-сами і стате-ви--ми залозами.

На початку сьомого тижня розвитку (передплоди 14,0-15,0 мм ТКД) надниркові залози мають подовжено-овальну форму. На да-но-му етапі ембріогенезу надниркова зало-за має зв'язок з первин-ною та постійною нирками. Постійна нир-ка почи-нає посту-пово "підні--матися", розміщу-ючись пара-ле--ль-но по відно-шен-ню до надниркової залози на її дорсальній повер-хні, між нею та закладкою хребтового стовпа.

Надниркові залози локалізуються на рівні верх-ньо-го краю восьмого - нижнього краю дев'ятого або верх---ньо-го краю де-ся--того грудних хребців.

Починаючи з передплодів 17,5-18,0 мм ТКД, надниркова за-ло-за, окрім верхнього полюса постійної нирки, частково покриває її передню поверхню. Це зумовлює формування на нижній поверхні органа відповідного ниркового втиснення. Надниркова залоза починаючи з цієї стадії розвитку посту-пово набуває колбоподібної форми, розширена крані-альна її частина направлена в бік діафрагми, а звужена каудальна - в бік мезо-нефроса та статевої залози.

Початок злиття закладок кіркової та мозкової речовин в єди-ний орган ми спостерігали у передплодів 18,0-20,5 мм ТКД.

У передплодів 18,0-20,5 мм ТКД права надниркова залоза відокремлена печінкою від стравоходу, ліва - межує з ним. Орган значно збільшується в розмірах. Вертикальний розмір правої надниркової залози дорівнює 0,93±0,13 мм; біла-тераль-ний - 0,58±0,05 мм; перед-ньо-задній - 0,27±0,03 мм. Розміри лі-вої надниркової залози від-по--відно становлять: 0,98±0,18 мм; 0,62±0,06 мм; 0,28±0,04 мм.

На даній стадії розвитку структурної межі між наднир-ковою залозою та первинною ниркою ще не існує. Постійна нирка розміщується дорсально по відношен-ню до наднирко-вої залози. Остання змикається з нею в межах своєї нижньої третини. Надниркові залози покри-вають передню поверхню постійних нирок до рівня їх пазух.

Наприкінці сьомого тижня ембріогенезу (передплоди 18,0-20,5 мм ТКД) починає диференціюватися центральна ве-на наднир-кової залози, яка знаходиться ближче до вентро-каудальної поверхні органа.

У передплодів 21,0-24,0 мм ТКД ліва надниркова залоза сти-кається зі шлунком в межах своєї нижньої половини, на від-міну від попередньої вікової групи, коли вона межувала з ним по всій своїй висоті. Верхня половина передньої поверхні органа покривається печінкою. До нижньої полови-ни та дещо каудальніше від лівої над-ниркової залози знахо-диться хвостова частина підшлункової залози та ліва статева залоза. На даній стадії розвитку мезонефрос розміщу-ється кауда-льно від наднир-кової залози і не стикається з нею.

Початок диференціювання кори на дві зони: фетальну та де-фінітивну ми відзначили у передплодів 25,3-27,5 мм ТКД.

Наприкінці восьмого тижня внутрішньоутробного роз-вит-ку (пе-ред-плоди 28,5-30,0 мм ТКД) форма надниркової за-ло-зи набли-жа-ється до бобоподібної. Вперше на цій стадії розвитку виявлена асиметрія форми правої та лівої наднир-ко-вих залоз. Права надниркова залоза мала конусоподібну фор-му, а ліва - трикутну.

Надниркова залоза не прилягає щільно до постійної нирки, а покриває її зверху зі сторони передньої поверхні.

Необхідно відзначити, що у досліджених передплодів пра-ву надниркову залозу спереду, зверху та збоку, майже пов-ніс-тю, оточує печінка, відмежо-вуючи при цьому орган від діафрагми, кореня дорсальної брижі, передньобічної стінки живота, а також, частково, від підшлункової залози та дванадцятипалої кишки. Нижня третина передньої поверхні лівої надниркової залози межує з хвостовою частиною підшлункової залози, спереду та збоку її покриває шлунок.

На дев'ятому тижні ембріогенезу надниркові залози межу-ють з передньою поверхнею постій-них нирок майже до рівня їх нижніх полюсів, повністю покри-ваю-чи при цьому нир-кову пазуху, а також примискову ділянку сечовода. В свою чергу редукована первинна нирка у передплодів 33,0-35,0 мм ТКД втрачає зв'язок з наднирковою зало-зою. Бри-жою вона з'єднується з статевою залозою. Надниркові залози за своїми розмірами майже в 2 рази перевищують постійні нир-ки.

В середині десятого тижня антенатального розвитку в органі чітко розріз-няються дві зони: зовнішня (дефінітивна) та внут-рішня (феталь-на). Зовнішня кіркова речовина дифе-рен-ційована на слабо помітні клубочкову та пучкову зони. Також як і на по-пе-редніх стадіях розвитку, ми спостерігали асиметрію форми надниркової залози.

На одинадцятому тижні внутрішньоутробного розвитку (пе-ред-плоди 54,0-66,0 мм ТКД) форма надниркової залози бобо-подіб-на. Краніокаудальний розмір пра-вої надниркової залози дорівнює 8,58±0,28 мм; білатеральний - 4,28±0,25 мм; передньо-задній - 2,27±0,21 мм. Розміри лівої надниркової залози відповід-но становлять: 9,10±0,36 мм; 4,55±0,29 мм; 2,43±0,27 мм.

Права та ліва надниркова залози розміщуються не на одному рівні. Так, права надниркова залоза локалізується на рівні середи-ни тіла одинадцятого грудного - нижнього краю першого попере-ко-вого хребців, а ліва - на рівні ниж-нього краю одинадця-того грудного - верхнього краю другого поперекового хребців.

В кінці передплодового періоду розвитку (передплоди 67,0-79,0 мм довжини) орган набуває округло-овальної фор-ми. В противагу попередній віковій групі, він стає ширшим та корот-шим. Надниркові залози розміщуються в межах вер-хніх полюсів ни-рок, а також покривають їх передню поверхню до судинної ниркової ніжки.

На початку плодового періоду онтогенезу ми відзначили змі-ну ембріональної форми надниркової зало-зи в напрямку до дефі-нітивної, її варіабельність та асиметрію.

У плодів четвертого місяця розвитку спостерігається збільшення розмірів надниркових залоз. Краніокаудальний розмір правої надниркової залози становить 13,5±1,2 мм; лівої - 14,4±1,1 мм; біла-теральний: правої - 8,9±0,8 мм; лівої - 8,7±0,6 мм; передньозадній: відповідно - 5,8±0,7 мм та 5,5±0,6 мм.

У плодів на даній стадії роз---вит-ку маса правої наднир-кової залози дорівнює 0,33±0,05 г, лівої - 0,36±0,04 г, що становить 0,45-0,47% від маси тіла.

Кровопостачання органа здійснюється за участю трьох основ-них артерій. Ми спостерігали верхні надниркові арте-рії, які відхо-дили від нижніх діафраг-мальних, середні - від черевної частини аорти та нижні наднирко-ві артерії, джере-лом яких були ниркові артерії. В одному випадку (плід 135,0 мм ТКД) верхні надниркові артерії відходи-ли від черевного стовбура.

Права надниркова залоза у плодів на четвертому місяці розвитку розміщується на рівні середини тіла одинадцятого груд--ного - нижнього краю першого поперекового хребців; ліва - на рів--ні верхнього краю одинадцятого грудного - нижнього краю першого поперекового хребців.

На початку п'ятого місяця розвитку надниркові залози та нирки з відповідного боку однакові за розмірами.

Ми виявили асиметрію середніх надниркових артерій. Дві з трьох правих середніх надниркових артерій безпосе-редньо відходили від черевної частини аорти, одна - від верхньої бри-жо-вої артерії. Ліві середні надниркові артерії відходили від черев-ної частини аорти.

Наприкінці п'ятого місяця внутрішньоутробного періоду розвит-ку (плоди 170,0-185,0 мм ТКД) надниркові залози дещо збільшу-ються за розмірами. Як і у раніше описаних плодів, спостері-гається асиметрія форми надниркових залоз. Пра-ва надниркова за-ло-за має півмісяцеву форму, а ліва - трапеціє-подібну. Обидві надниркові залози своїми нижньо-присередніми відділами при-кри-вають структури воріт нирок.

При вивченні плодів 186,0-230,0 мм ТКД встановлено, що лі--вій наднирковій залозі спочатку властива трикутна форма з верхівкою направленою догори. В подальшому її фор-ма починає наближуватись до півмісяцевої. Права над-нир----кова залоза ха--рак--теризується трикутною формою, без загостреної верхівки.

На даній стадії пренатального онтогенезу маса правої над------ниркової залози дорівнює 1,97±0,35 г, лівої - 2,02±0,33 г. Відносна маса становить 0,40-0,41%.

Впродовж сьомого місяця розвитку розміри правої надниркової залози збільшилися до 23,5±0,7 мм (краніокаудальний); 15,1±1,1 мм (біла-теральний) і 9,4±0,6 мм (передньозадній); лівої надниркової залози відповідно до: 25,6±1,5 мм; 17,8±1,2 мм; 9,7±0,9 мм.

На одному препараті (плід 270,0 мм ТКД) ми спосте-рігали дві центральні вени лівої надниркової залози. Одна з них, довжиною 12,0 мм, була розміщена більш медіально та відпо-відала положенню центральної вени на інших препаратах. Друга вена, довжиною 4,0 мм, виходила із надниркової залози нижче і дещо латеральніше від першої, в межах нижньої ділянки ор-гана. Обидві центральні вени впадали в ліву ниркову вену.

На початку восьмого місяця внутрішньоутробного розвитку (плоди 271,0-285,5 мм ТКД) постійна нирка значно перевищує за розмірами надниркову залозу.

Скелетотопічно права надниркова залоза розміщується на рів-ні верх-ньо-го краю десятого грудного - нижнього краю першого попе-ре-кового хребців. Ліва - на рівні верхньої тре-тини тіла деся-того груд---ного - середини тіла першого поперекового хребців.

У плодів дев'ятого місяця розвитку спостерігається збіль-шен---ня розмірів надниркових залоз. Так краніо-каудальний розмір пра-вої надниркової залози дорівнює 25,6±1,4 мм; лівої - 30,4±1,7 мм; біла-теральний: правої - 18,9±1,1 мм; лівої - 24,1±1,1 мм; передньозадній: відповідно - 12,3±1,4 мм та 14,1±1,8 мм. На цій стадії розвитку нами також виявлена аси-мет-рія форми надниркових залоз. В більшості випадків, як і у досліджених плодів семи-восьми місяців, форма правої наднир-кової залози наближується до трикутної, а лівої - до півмісяцевої. Положення надниркових залоз на даній стадії розвитку близьке до дефінітивного. Вони розміщую-ть-ся в межах верхніх полюсів від-по-відних нирок, прикриваючи присередній край органа аж до його воріт.

На одному препараті (плід 355,0 мм ТКД) верхня наднир-кова артерія відходила від верхньої брижової артерії.

При дослідженні плода 370,0 мм ТКД ми виявили відход-ження всіх надниркових артерій справа, в тому числі і нижньої діафрагмальної, від ниркової артерії.

Наприкінці плодового періоду розвитку маса правої наднир-ко-вої залози дорівнює 6,89±1,66 г, лівої - 7,25±1,62 г, що становить 0,26-0,27% від маси тіла. Над-ниркові залози локалізуються на рівні одинад-цято-го грудного - верхнього краю другого попере-ко-вого хребців.

Варіабель-ність форми надниркових залоз у новонарод-жених можна предс-тавити такими її різновидностями: трапецієподібна, трикут-на та неправильно-овальна. У новонароджених відбу-вається збіль-шен--ня розмірів і маси органа. Краніо-ка-удаль-ний розмір правої над-нир-кової залози - 29,2±1,5 мм; бі-латеральний - 25,2±1,3 мм і передньо-задній - 15,4±1,1 мм; лі--вої залози - відповідно: 32,1±1,7 мм; 33,3±1,1 мм та 16,4±1,2 мм. Відношення середніх ве-ли-чин крані-о-каудаль-ного розміру над--ниркової залози до довжи-ни нирки справа стано-вить - 1:1,5; а зліва - 1:1,3. Відношення краніо-каудального показ-ни-ка над-ниркової залози до довжини ту-луба, в середньому, становить 1:22. Маса правої над-нир-ко-вої залози дорівнює 7,8±1,2 г, лівої - 8,1±1,1 г, що становить 0,28-0,30% від маси тіла.

Основна кількість судин у новонароджених знахо-дить-ся вздовж верхнього краю та присереднього відділу органа. До біч-но-го краю, і особливо до нижньолатерального кута залози, підхо-дять, в основному, їх кінцеві гілки. Тому, ушкодження медіа-ль----ної ділянки органа є більш серйозним внаслі-док розри-ву основ-них стовбурів або початкових гілок наднирко-вих артерій.

У новонароджених ми відзначили початок формування сітчастої зони. Остаточне диференціювання кіркової речови-ни наднирко-вих залоз відбу-ває-ться в постнатальному періоді онтогенезу людини.

На момент народження надниркова залоза як орган прак---тично є сформованою.

Порушення процесу розвитку надниркових залоз може призвести до виникнення різних природжених вад. До найбільш частих вад роз-витку надниркових залоз нале-жать аномалії форми та поло-жен-ня органа. Водночас, ми вперше спостерігали поєднані аномалії роз-витку внутріш-ніх органів, які не описані в літературі. А саме, при дослід-женні плода 132,0 мм ТКД ми виявили: відносно нор-мальних розмірів праву надниркову залозу та виражену гіпоплазію лівої залози; агенезію правої та гіпоплазію лівої легені; товсту кишку у вигляді петлі з вис-хід-ним та низхід-ним коліном та з відсутністю поперечного відділу ободової кишки; недо-розви-нутість м’язів черевної стінки, грижі передньої стінки живота та поперекової ділянки. При вивченні пло-да 178,0 мм ТКД ми спостерігали агенезію правої наднир-кової залози, яка поєднува-лась з баштоподібною формою черепа. Описані нами вади роз--вит-ку (агенезія та гіпоплазія наднир-ко-вої залози) відносяться до дуже рідкісних. У новонародженого ми спостерігали ано--малію положення пра-вої надниркової залози, яка поєдну-валась з кістоподібним ура-женням обох легень, мор-фо-ло-гіч-ними змі--нами в будові серця, вадами в структурній організації печінки та жіночих статевих органів.

На трьох препаратах (передплід 37,0 мм ТКД; плоди 230,0 мм та 368,0 мм ТКД) ми виявили ліві додаткові над-нир-ко-ві залози.

Знання особливостей розвитку, становлення топографії наднир-кових залоз та динаміки їх синтопічної кореляції про-тя-гом раннього періоду онтогенезу людини сприяє більш достовір-ній діагностиці та вибору адекватних методів хірургічної корекції природженої патології надниркових залоз.

 

ВИСНОВКИВИСНОВКИ

1. Закладка надниркових залоз у вигляді потовщення цело-мічного епітелію відбувається протягом п’ятого тижня ембріо-наль-ного розвитку (зародки 7,0-7,5 мм ТКД) в куті між дорсальною брижою і краніальним кін-цем первинної нирки.

2. У зародковому і першій половині передплодового пе-ріо--дів розвитку надниркові залози знаходяться в тісному морфоло-гічному зв’язку з первинними нирками та статевими залозами.

3. Зближення надниркових залоз з постійними нирками відбу-вається на початку передплодового періоду розвитку (передплоди 15,0-17,0 мм ТКД).

4. Схожі до дефінітивних топографо-анатомічні взаємо-від-но---шен-ня надниркових залоз з суміжними органами черевної порож-нини встановлюються наприкінці перед-плодового періоду розвитку (передплоди 67,0-74,0 мм ТКД).

5. Форма надниркових залоз протягом раннього періоду онто-генезу людини змінюється від видовженої у зародків до трикут-ної, трапецієподібної та неправильно-овальної у плодів і новона-род-жених.

6. Найбільш інтенсивне зростання розмірів надниркових залоз відбувається у передплодів 7-8 тижнів і плодів 5-6 місяців, а уповільнення - у передплодів 10-11 тижнів та плодів 7-8 місяців розвитку.

7. Асиметрія форми, топографії та кровопостачання пра-вої та лівої надниркових залоз зумовлена їх різною син-то-пічною кореляцією.

8. Морфологічною передумовою виникнення варіантів бу-до-ви і природжених вад надниркових залоз є порушення їх розвитку в зародковому та на початку передплодового періодів онтогенезу.

СПИСОК НАУКОВИХ ПРАЦЬ, СПИСОК НАУКОВИХ ПРАЦЬ,

ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Хмара Т.В. До генезу множинності надниркових артерій //Буковинський медичний вісник. – 1997. - № 1. – С. 79-83.

2. Хмара Т.В. Ембріотопографічні особливості наднир-кових за-лоз в передплодовому періоді ембріогенезу людини //Вісник морфо-логії. – 1998. - №1. – С.146-147.

3. Хмара Т.В., Марчук Ф.Д., Унгурян В.П., Марчук В.Ф. Рідкісне поє-днання природжених вад розвитку органів ново-на-род-женого лю-дини //Буковинський медичний вісник. – 1998. - № 1. – С. 119-125.

4. Хмара Т.В. Особливості формоутворення надниркових залоз в пренатальному періоді онтогенезу людини //Вісник проб-лем біології і медицини. – 1998. - № 8. – С. 112-118.

5. Хмара Т.В., Марчук Ф.Д. Природжені аномалії розвит-ку деяких внутрішніх органів плода людини //Вісник проблем біології і медицини. – 1998. - № 17. – С. 49-52.

6. Хмара Т.В. Особливості ембріотопографії вен наднир-кових залоз //Хист. – 1997. - № 1. – С. 308-315.

7. Корелятивні взаємовідношення ниркових та наднир-ко-вих арте-рій (ог-ляд літератури) /Хмара Т.В., Дога-діна І.В., Про-няєв В.І., Коко-щук Г.І., Круцяк В.М. – Деп. в ДНТБ України № 950 16.04.96. – 64 с.

8. Архітектоніка венозної системи надниркових залоз в онто-ге--незі людини (огляд літератури) /Хмара Т.В. – Деп. в ДНТБ Укра-їни. № 1969 23.10.96. – 13 с.

9. Хмара Т.В. Про варіабельність додаткових наднир-ко-вих арте-рій у новонароджених //Матер. першої науково-практ. конф. по-чат-ку-ючих науковців та молодих вчених Буковини. – Чернів-ці, 1996. – С. 76–77.

10. Хмара Т.В. До питання про екстраорганний відділ цент-раль-ної вени надниркових залоз //Матер. наук. конф. “Актуальні питан-ня морфогенезу”. – Чернівці, 1996. – С. 352-.

11. Хмара Т.В. Про особливості кровопостачання наднирко---вих залоз у ново-на-род-жених //Матер. наук. конф. “Актуа--ль-ні пи-тан-ня морфогенезу”. – Чернівці, 1996. – С. 353-354.

12. Догадіна І.В., Хмара Т.В., Проняєв В.І. Варіабель-ність парних вісце-ральних гілок черевної аорти //Матер. Між--народ. симпоз. “Актуал. пит. мед. допомоги населенню”. – Чернівці-Ан-гель-хольм, 1996. – С. 40-41.

13. Хмара Т.В. О ранних этапах эмбриогенеза надпочеч-ни-ков //Матер. межд. конф., посв. 100-летию со дня рожд. проф. Н.В.Поповой-Латкиной. – Астрахань, 1996. – С. 204.

14. Krutsyak V.M., Pronyayev V.I., Kokoshchuk G.I., KhmaT.V., Dogadina I.V. Asymmetry of renal and adrenal veins //Матер. міжнар. симпоз. “Принц. пропорц., симет., структ. гарм. та матем. модел. в морфології”. – Вінниця, 1997. – С.103.

15. Проняєв В.І.,-Догадіна І.В., Хмара Т.В., Кру-цяк В.М., Ко--кощук Г.І., Ахтемійчук Ю.Т. Асиметрія форм де---яких си-мет-ричних органів черевної порожнини у ново-народжених //Матер. міжнар. симпоз. “Принц. пропорц., симет., структ. гарм. та ма-тем. модел. в морфології”. – Вінниця, 1997. – С. 159-160.

16. Кокощук Г.І., Проняєв В.І., Хмара Т.В., Догаді-на І.В. Особли-вості білатеральної симетрії нирки у спів----ставленні з наднирко-вою зало--зою в ранньому періоді онто-ге-незу людини //Зб. стат. “Гістологія як наук.-практ. базис підгот. медичних кадрів”. – Харків, 1997. – С. 106-108.

17. Круцяк В.М., Хмара Т.В., Марчук Ф.Д., Лойтра А.О. Структурна організація артеріальних судин наднир-кових залоз в пренатальному періоді онтогенезу людини //”Актуал. пит. морфології” Фахове видання наук. праць ІІ Націон. кон-гресу анат., гістол., ембріол. і топографоанат. України. – Луганськ, 1998. –
С. 157-158.

АНОТАЦІЯАНОТАЦІЯ

Хмара Т.В. Розвиток та становлення топографії над-нир-ко-вих залоз в ранньому періоді онтогенезу людини. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медич-них наук за спеціальністю 14.03.01 - нормальна анатомія. - Тер-нопіль-ська державна медична академія ім. І.Я.Горбачевського МОЗ України. Тернопіль, 1999.

В дисертації вивчені особливості розвитку та станов-лен-ня топографії надниркових залоз протягом пренатального періоду онтогенезу людини та у новонароджених. Уточнено час і джерела за--кладки надниркових залоз, досліджено динаміку зміни їх фор-ми, роз-мірів та особливості кровопос-тачання. Виявлено кореля-тивні взає-мовідношення наднир-кових залоз із суміжними орга-на-ми, а також морфологічні переду-мо-ви виникнення деяких їх природжених вад.

Ключові слова: надниркові залози, ембріологія, ембріотопографія, людина.

АННОТАЦИЯАННОТАЦИЯ

Хмара Т.В. Развитие и становление топографии над-почеч-ных желез в раннем периоде онтогенеза человека. - Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата ме-ди-ци-н-ских наук по специальности 14.03.01 - нормальная ана--томия. - Тернопольская государственная медицинская ака--демия им. И.Я.Горбачевского МЗ Украины. Тернополь, 1999.

Исследование проведено на 127 препаратах зародышей, пред-плодов, плодов и новорожденных человека. Использован комплекс морфологических методов исследования, который включал изго-товление и микроскопию серий гистологических и топографо-анатомических срезов, макроскопию, обычное и тонкое препа-рирование под контролем бинокулярной лупы, инъекцию сосудов с последующей коррозией, изготовление и изучение графических и пластических реконструкционных моделей и рентгенографию органа. Цифровые показатели размеров и массы надпочечных желез подвергались статис-тической обработке и анализу с построением таблиц и диаграмм.

Комплексно изучены особенности развития и становле-ния топографии надпочечных желез в пренатальном периоде онтогенеза человека и у новорожденных. Установлено, что закладка коркового вещества надпочечной железы возникает в конце пятой недели (зародыши 7,0-7,5 мм ТКД) в виде утолщения целомического эпителия, которое расположено в углу между дорсальной брыжейкой и краниальным концом первичной почки. Скелетотопически закладка органа рас-по---ла-гается на уровне пятого-шестого грудных позвонков.

У зародышей 11,5-13,0 мм ТКД закладки надпочечных желез представляют собой парные образования, неправи-льно-округлой формы, расположенные по сторонам и не-сколь--ко спереди от брюшной аорты.

В зародышевом периоде развития надпочечные железы находятся в тесной морфологической связи с первичными почками и половыми железами.

В начале предплодного периода развития (предплоды 14,0-15,0 мм ТКД) надпочечная железа имеет связь с первичной и постоянной почками. Постоянная почка начи-нает постепенно подниматься, располагаясь параллельно к надпочечнику, на его дорсальной поверхности. У пред-плодов 17,5-18,0 мм ТКД надпочечная железа, кроме верхнего полюса постоянной почки, частично покрывает и её перед-нюю поверхность. В результате этого, на нижней поверхности над-по-чечной железы формируется почечное вдавление.

Впервые асимметрия формы органа выявлена в конце восьмой недели внутриутробного развития (предплоды 28,5-30,0 мм ТКД), что обусловлено различной синтопией правой и левой надпочечных желез.

В конце предплодного периода устанавливаются похо-жие на дефинитивные топографо-анатомические соотно-ше--ния надпочечных желез с соседними органами брюшной полости.

В начале плодного периода наблюдается интенсивный рост надпочечников, а также изменение эм-брио--наль--ной формы в направлении к дефинитивной. Вариа-бельность формы надпочечников у плодов и новорожденных можна представить такими видами: треугольная, трапеци-е-видная, полулунная, неправильно-овальная и конусовидная.

Основные черты топографии надпочечных желез у новорожденных максимально приближены к дефинитивным, но окончательное становление зональности органа происхо-дит в постнатальном периоде онтогенеза.

Полученные данные являются морфологической основой для усовершенствования существующих и разработки новых методов хирургической коррекции и антенатальной профи-лак--тики врож-денных пороков развития надпочечных желез.

Ключевые слова: надпочечные железы, эмбриология, эмбрио-топография, чело-век.

SUMMARYSUMMARY

Khmara T.V. The development and formation of the topography of the adrenal glands in the early period of human onto- A

The thesis for the achievement of the scientific degree of a canof the medical sciences. Speciality 14.03.01 - normal anaTernopil State Medical Academy named after Horbathe Ministry of Health of Ukraine. Ternopil, 1999.

The questions of the development and formation of the topograof the adrenal glands during the pre-natal period of human ontogeand in the newborns have been consiin the thesis. The time and the saurces of the foundation of the adre-nal glands ha-ve been specified. The dynamics of the changing of their shapes, sizes and the peculiarities of the circulation of blood have been investigated. The correlative correlations of the adrenal glands with the opposite organs and the morphologycal preconditions of the appearance of some of their born defects have been displayed.

Key words: adrenal glands, embriology, embriotopography, man.