У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МИНИСТЕРСТВО ОХРАНЫ ЗДОРОВЬЯ УКРАИНЫ

МІнІстерство ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я України

КрИмсЬкий ДЕРЖАВНИЙ медиЧНИЙ унІверситет

ім. С.І. Георгієвського

Лебідь Ігор ГригорОвич

УДК 616.123–07–053.31:612.648

ОцІнка функцІЇ правИх ВІДДІЛІВ серцЯ

у новоНАРОДЖЕНИХ в нормІ І при патологІЇ

14.01.10 – педіатрія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Сімферополь – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Кримському державному медичному університеті

ім. С.І. Георгієвського МОЗ України.

Науковий керівник: доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, Іванова Маргарита Василівна, Кримський державний медичний університет ім. С. І. Георгієвського МОЗ України, завідуюча кафедри шпитальної педіатрії.

Офіційні опоненти: доктор медичних наук, професор, Сенаторова Ганна Сергіївна, Харківський державний медичний університет МОЗ України, завідуюча кафедри шпитальної педіатрії;

доктор медичних наук, професор, Дриневський Микола Павлович, Український НДІ дитячої курортології та фізіотерапії МОЗ України, керівник відділення прогнозування, планування і координації наукових досліджень.

Провідна установа: Дніпропетровська державна медична академія МОЗ України, м. Дніпропетровськ, кафедра шпитальної педіатрії №2.

Захист відбудеться “24” лютого 2006 р. о 13.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 52.600.01 Кримського державного медичного університету ім. С. І. Георгієвського МОЗ України (95006,
м. Сімферополь, бул. Леніна, 5/7).

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Кримського державного медичного університету ім. С. І. Георгієвського МОЗ України (95006, м. Сімферополь, бул. Леніна, 5/7).

Автореферат розісланий “21” січня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Є.П. Смуглов

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Серед проблем сучасної кардіології, педіатрії і не-она-тології особливе місце за актуальністю, медико-соціальним значенням за-ймають питання ранньої діагностики і ефективного лікування уражень серцево-судинної системи у новонароджених внаслідок перенесеної перинатальної па-тології (Воло-совець О.П. і співавт., 2004).

Останніми роками у зв'язку зі значним розвитком неонатології, вдоско-на-ленням невідкладної допомоги новонародженим зріс інтерес до проблем гі-поксії та її впливу на серце плода і новонародженої дитини (Прахов А.В., 2002; Котлу-кова Н.П., 2003; Третьякова О.С., 2004). Асфіксія новонароджених є найпошире-нішим захворюванням серед дітей неонатального періоду. Рівень захворюваності на дану патологію за останній час зріс, займаючи 1-е місце в структурі захворюва-ності новонароджених (Сулима Е.Г., 2001; Бережной В.В., 2003). Кардіальна деза-даптація, як результат впливу перинатальної гіпоксії на стан серця і судинної сис-теми, є важким ускладненням, призводить до роз-ви-тку серцевої недостатності та є основою розвитку кардіальної патології в більш старшому віці (Сидоров А.Г., 2001; Школьникова М.А., 2004).

Оцінка функції серця в нормі і при кардіальній дезадаптації, як правило, проводиться на основі аналізу роботи лівих відділів серця. Якщо функція ЛШ при ЕхоКГ досить добре досліджена (Фейгенбаум Х., 1999; Snider R., 1990; Park M., 1996), то оцінка функції правих відділів вивчена недостатньо, носить порів-няль-ний характер і не дозволяє оцінювати динамічні зміни в серці. У дитячій кардіоло-гії дослідження функції ПШ при різній кардіальній патології прак-тично не висвіт-лено.

На нашу думку, своєчасне виявлення і адекватна оцінка змін гемодина-міч-них параметрів і функції ПШ, легеневої гемодинаміки у новонароджених сприя-тиме ранньому виявленню чинників ризику декомпенсації серцевої дія-льності в періоді новонародженості, підбору і призначенню адекватної терапії, а також до-зволить запобігти прогресуванню патології серця в старшому віці.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота виконувалася в рамках науково-дослідної роботи ка-федри шпитальної педіатрії Кримського державного медичного університету ім. С.І. Георгієвського МОЗ України: “Сучасні технології діагностики і ліку-вання гі-поксичних пошкоджень перинатального періоду” (№ державної реєст-рації 0105U002783).

Мета дослідження. Удосконалення діагностики гіпоксичного ураження серця у новонароджених з перинатальною гіпоксією на підставі вивчення фун-кції правих відділів серця у дітей в нормі і при патології.

Завдання дослідження:

1.

Оцінити клініко-анамнестичні й електрокардіографічні маркери постгіпок-сич-ної дезадаптації серцево-судинної системи у доношених новонародже-них, які перенесли перинатальну гіпоксію;

2.

Дослідити гемодинамічні об'єми порожнин серця і проаналізувати їх дина-міку у здорових новонароджених і новонароджених, які перенесли перина-тальну гі-поксію в процесі перебудови кровообігу;

3.

Вивчити динаміку тиску ЛА у здорових новонароджених і новонароджених з перенесеною перинатальною гіпоксією на тлі адаптації гемодинамики;

4.

Оцінити параметри діастолічної функції обох шлуночків у новонароджених при нормальному перебігу постнатальної перебудови кровообігу і при гіпо-кси-чній дезадаптації серцево-судинної системи;

5.

Розробити критерії гіпоксичного ураження серцево-судинної системи з ура-ху-ванням аналізу функції ПШ.

Об'єкт дослідження – функціональний стан серцево-судинної системи у здорових доношених новонароджених і новонароджених, які перенесли перина-тальну гіпоксію.

Предмет дослідження – зміни в правих відділах серця при гемоди-на-мічній перебудові серцево-судинної системи у доношених новонароджених в нормі і при синдромі постгіпоксичної кардіальної дезадаптації.

Методи дослідження – загальноклінічні, інструментальні: ЕКГ в 12 ста-н-дартних відведеннях, холтерівське моніторування, ЕхоКГ (двовимірна, з про-веденням морфометрії правих і лівих відділів серця новонароджених, допп-ле-рогра-фічне дослідження кровотоку в серці і магістральних судинах з вико-ристанням безперервного, імпульсно-хвильового і кольорового допплерівсь-кого картування), статистичні методи.

Наукова новизна одержаних результатів. Уперше виділені етапи ста-нов-лення гемодинаміки у доношених новонароджених: період первинної адап-тації і період стабілізації. Розроблено критерії оцінки гемодинамічних показни-ків ПШ як єдиного морфо-функціонального блоку (притічної частини ПШ і ви-хідного тракту ПШ) у доношених немовлят при перебудові з внутрішньоутроб-ного до позаутроб-ного типу кровообігу, як в нормі, так і при патології.

Дано порівняльну оцінку об'ємних параметрів і функції правих відділів се-рця в різні вікові періоди (протягом перших 14 діб, 1-го міс.) у здорових но-вона-роджених і новонароджених, які перенесли перинатальну гіпоксію.

Виявлено фізіологічну динаміку показників діастолічної функції серця у доношених новонароджених в процесі перебудови кровообігу. У процесі адап-тації гемодинаміки діастолічна функція серця переходить до параметрів, що відповіда-ють здоровим дітям більш старшого віку.

Встановлена патогенетична роль дисфункції ПШ у розвитку постгіпок-сич-ної дезадаптації серцево-судинної системи.

Практичне значення одержаних результатів. Результати роботи роз-ши-рюють і поглиблюють розуміння патогенетичної суті пошкоджуючої дії пе-рината-льної гіпоксії на серцево-судинну систему новонародженого з розвит-ком транзи-торної ішемії міокарда.

Розроблено і впроваджено в практику метод комплексної оцінки функції ПШ у здорових доношених новонароджених і дітей з патологічним плином пе-рі-оду адаптації: “Спосіб визначення функції ПШ у новонароджених”.

Розроблено інтегральний показник оцінки об'єму ПШ (КДІ ПШ), дина-міка якого дозволяє стандартизувати аналіз функції правих відділів серця в здо-рових доношених новонароджених, а також у новонароджених, які перенесли перината-льну гіпоксію.

Впровадження результатів роботи в практику. Результати дослі-дження впроваджені в практичну діяльність відділень новонароджених і відді-лення реані-мації новонароджених Республіканської дитячої клінічної лікарні (м. Сімферо-поль), дитячого відділення пологового будинку Центральної ра-йонної клінічної лікарні (м. Сімферополь), а також використовуються в навча-льному процесі кафе-дри шпитальної педіатрії, кафедри пропедевтики педіатрії Кримського державного медичного університету ім. С.І. Георгієвського.

Особистий внесок здобувача. Дисертантом особисто проведено: патен-т-ний пошук, аналіз наукової медичної літератури, відбір, обстеження, динамі-чне спостереження за новонародженими, запис електрокардіограм, аналіз ре-зультатів інструментальних досліджень. Ехокардіографічне дослідження всіх новонародже-них виконане автором на базі Кримського Республіканського діа-г-ностичного центру (м. Сімферополь). Автором самостійно виконаний науко-вий аналіз отри-маних результатів, їх статистична обробка, сформульовані ос-новні положення, ви-сновки і практичні рекомендації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної ро-боти повідомлені та обговорені на: IІІ Всеукраїнській науково-практичній конфе-ренції “Актуальные вопросы детской кардиоревматологии” (Євпаторія, 2004); Всеросійському Конгресі “Детская кардиология 2004” (Москва, 2004); науковій конференції “День науки” (Сімферополь, 2004); науково-практичній конференції з міжнародною участю “Від фундаментальних досліджень – до прогресу в меди-цині” (Харків, 2005); IV Всеукраїнській науково-практичній конференції “Актуальные вопросы детской кардиоревматологии” (Євпаторія, 2005); науково-практичній конференції “Актуальные проблемы акушерства, гинекологии и перинатологии” (Судак, 2005); Республіканській науково-практичній конференції з міжнародною участю “Неотложные состояния в кардиоревматологии в практике терапевта и педиатра” (Феодосія, 2005); VII Всеукраїнській науково-практичній конференції “Актуальные вопросы педиатрии” (Київ, 2005).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 13 наукових праць, з них 6 – в наукових виданнях, рекомендованих ВАК України (4 статті надруковані без співавторів).

Дисертантом отриманий декларативний патент на корисну модель № 5628 U від 15.03.05, який безпосередньо пов'язаний з темою дисертації.

Об'єм і структура дисертації. Дисертаційна робота об'ємом 158 сторінок машинописного тексту складається зі вступу, огляду літератури, розділу матеріалів і методів дослідження, клінічної характеристики пацієнтів, отриманих результатів, обговорення отриманих результатів, висновків, практичних рекомендацій. Список використаних джерел включає 167 робіт, з яких 119 – авторів країн СНД і 68 – іноземних, що складає 18 сторінок. Робота ілюстрована 35 рисунками, 15 таблицями і 3 виписками з історій хвороби.

Основний зміст роботи

Матеріали і методи дослідження. Під спостереженням знаходилося 119 доношених новонароджених: 78 новонароджених, які перенесли перинатальну гіпоксію і 41 практично здоровий новонароджений. Програма дослідження включала вивчення анамнезу матері (соматичні і гінекологічні захворювання, особливості перебігу вагітності і пологів), загальноклінічне обстеження. Стан новонароджених після народження оцінювали за шкалою Апгар на першій і п'ятій хвилинах. Оцінка функціонального стану серцево-судинної системи проводилася з використанням інструментальних методів дослідження. ЕКГ реєстрували в 12-ти стандартних відведеннях на апараті ЕК1Т-07М “Аксіон” (Росія) за загальноприйнятою в педіатрії методикою (Макаров Л.М., 2002). ЕхоКГ проводилася на апараті “HDI-1500” фірми “ATL” (США) з кольоровим допплеровським картуванням, датчиками Р7-5 і Р4-2. Показники серця вимірювалися згідно стандартної методики, рекомендованої Американським товариством ехокардіографії (ASE) (Шиллер Н., Осипов М.А., 1993; Фейгенбаум Х., 1999; Park M.K., 1996). Для оцінки діастолічної функції обох шлуночків проводилося допплерографічне дослідження транстрикуспідального і трансмітрального діастолічного потоку в імпульсно-хвильовому режимі сканування з чотирикамерної позиції (Митьков В.В., Сандриков В.А., 1998; Snider A.R, Serwer G.A., Ritter S.B., 1990).

Для оцінки об'ємів і функції ПШ нами був розроблений алгоритм, який полягає в тому, що оцінка об'ємів ПШ проводилася як сума двох камер: притіч-ного відділу ПШ і вихідного відділу ПШ. Дослідження об'ємів і функції ПШ у новонароджених дозволили нам сформулювати спосіб визначення функціона-льних об'ємів ПШ у новонароджених. Спосіб полягає в ЕхоКГ дослідженні но-вонародженого в положенні лежачи на спині або на лівій стороні, ехокардіог-раму обробляють за допомогою вмонтованих програмних засобів обробки зо-браження в ультразвуковому сканері. В апікальній чотирикамерній позиції се-рця вимірюють КДО притічної частини у кінцево-діастолічній фазі серцевого циклу, використовуючи метод Сімпсона. У субкостальній позиції вимірюють об'єм вихідного тракту ПШ, використовуючи метод “площа-довжина”. Обчис-люють загальний КДО ПШ, як суму КДО притічної частини ПШ і об'єму вихід-ного тракту ПШ. Розраховують показник КДІ ПШ, як відношення загального КДО ПШ на площу поверхні тіла. Визначають площу поперечного перетину ЛА. Обчислюють УО ПШ, як добуток інтеграла лінійної швидкості кровотоку в ЛА, за допомогою вмонтованих програмних засобів, на площу поперечного пе-ретину ЛА. Використовуючи отримані величини загального КДО ПШ і УО ПШ, обчислюють ФВ ПШ, як відношення УО ПШ до КДО ПШ.

Математична обробка клінічних і інструментальних методів дослі-дження проводилася на персональному комп'ютері з використанням пакету прикладних статистичних програм “Statistica 5.0” фірми StatSoft Inc. (США) і “Excel-Office” фірми Microsoft (США).

Результати досліджень та їх обговорення. У структурі новонародже-них було 73 хлопчиків (61,3 %), 46 дівчаток (38,7 %). Всі діти народилися до-ношеними в терміні гестації від 38 до 42 тижнів.

Всі пацієнти були розділені на 3 групи, ґрунтуючись на критеріях, за-пропонованих в МКХ Х перегляду (відображених в рубриці Р20, Р21). До групи А увійшли 41 здоровий новонароджений, з фізіологічним перебігом вагітності і пологів, а також з відсутністю соматичних і гінекологічних захворювань у ма-тері. До групи В увійшли 38 новонароджених з перенесеною в періоді вагіт-ності внутрішньоутробною гіпоксією. До групи С увійшли 40 новонароджених, які перенесли асфіксію в пологах різного ступеня важкості в поєднанні з пере-несеною внутрішньоутробною гіпоксією. У кожній групі новонароджені додат-ково були розділені на 2 підгрупи залежно від віку, в якому проводилося ЕхоКГ дослідження. У підгрупу 1 входили діти у віці від 1 до 14 днів, в підгрупу 2 – новонароджені у віці від 15 днів життя до 1 міс. Підгрупи були репрезентативні за кількістю дітей і віком.

При вивченні материнської патології у новонароджених, які перенесли перинатальну гіпоксію, практично у половини матерів була виявлена екстраге-нітальна патологія (52,6 % – у групі В, 62,5 % – в групі С). У структурі перева-жали: хронічний пієлонефрит, гострі респіраторні вірусні інфекції, гіпертонічна хвороба, ожиріння. У третини матерів були виявлені хронічні захворювання статевої сфери (28,9 % – в групі В, 42,5 % – в групі С). Патологічний перебіг вагітності спостерігався практично у всіх матерів аналізованих груп (100 % – в групі В, 87,5 % – в групі С). Найчастіше в структурі патологічного перебігу ва-гітності виявлялася загроза переривання вагітності на різних етапах її перебігу, фетоплацентарна недостатність, обтяжений акушерський анамнез. Патологія пологів була відмічена у половини матерів (55,2 % – в групі В, 67,2 % – в групі С). У структурі патології пологового акту переважали туге обвиття пуповини, передчасне відходження навколоплідних вод, слабкість і дискоординація поло-гової діяльності.

За даними ЕКГ у новонароджених, які перенесли перинатальну гіпоксію, були виявлені різні порушення ритму серця і провідності. У обох групах номо-топні порушення ритму були виявлені приблизно в однакової кількості дітей: найчастіше виявлялася синусова тахікардія (21,2% в групі В, 21,0 % в групі С), рідше – синусова брадикардія (6,0 % – в групі В, 7,9 % – в групі С). Гетеротопні порушення ритму (екстрасистолія) були виявлені у новонароджених в групі С (18,4 %). У структурі переважала суправентрикулярна екстрасистолія (10,5 %), рідше відзначалася шлуночкова екстрасистолія (5,6 %) і політопна екстрасисто-лія (2,6 %). У цій групі новонароджених відзначалися синдром слабкості сину-сового вузла (2,6 %) і міграція водія ритму (2,6 %). Подовження інтервалу Q–T було виявлено у 3,0 % в групі В, 5,2 % – в групі С.

Ознаки мінімальних ішемічних змін, у вигляді ізольованих патологічних змін зубця Т були виявлені практично у половини дітей, які перенесли перина-тальну гіпоксію (51,5 % в групі В і 52,6 % в групі С). Глибші ішемічні пору-шення в міокарді (поява депресії сегменту S–T) найчастіше визначалися у но-вонароджених, які перенесли асфіксію в пологах (до 52,6 %), тоді як в групі В – 36,3 %. Одержані дані можуть свідчити про значні пошкодження міокарду при перенесеній асфіксії в пологах.

Узагальнюючи дані, отримані за оцінкою серцевої діяльності, при ЕхоКГ дослідженні з використанням способу оцінки об'ємів і систолічної фун-кції ПШ, динаміки показників діастолічної функції обох шлуночків, показників тиску в ЛА на тлі періоду адаптації здорового новонародженого до позаутроб-них умов існування, ми рекомендуємо виділяти 2 етапи: I етап (перші 2 тижні життя) – період первинної адаптації, II етап – період стабілізації.

I етап – період первинної адаптації у здорових доношених новона-роджених відображає період перших 2 тижнів життя. При оцінці об'ємів по-ро-жнин обох шлуночків на цьому етапі відзначаються нижчі показники кінце-вого систолічного і діастолічного об'ємів ЛШ. КДІ ЛШ у здорових новонаро-джених визначається на рівні 41,18 ± 1,37 мл/м2. Функціональні об'єми ПШ ви-значаються практично на рівні аналогічних параметрів ЛШ. КДІ ПШ– 42,00 ± 1,18 мл/м2.

На цьому етапі визначаються низькі показники At (78,64 ± 3,50 мс), і співвідношення At/Et (0,33 ± 0,02) і високі показники Et (236,14 ± 4,75 мс) за даними допплерографії в ЛА. Тиск в ЛА (середній і систолічний) підвищений (СерТЛА – 32,41 ± 3,04 мм.рт.ст., СисТЛА – 38,40 ± 2,11 мм.рт.ст.). Показники УО і ХОК обох шлуночків дещо понижені. Стандартизовані показники (УІ і СІ) обох шлуночків мають практично рівні дані.

Параметри діастолічної функції у здорових доношених новонароджених на I етапі неонатальної перебудови кровообігу мають ряд функціональних особливостей. У перші дні життя відзначається зниження кровотоку через ТК і збільшення кровотоку через МК. Пікова швидкість Е (0,43 ± 0,04 м/с) і співвід-ношення Е/А (0,87 ± 0,08) кровотоку через ТК у цих дітей на I етапі неонаталь-ного періоду мають низькі показники. Показник пікової швидкості А (0,50 ± 0,03 м/с) дещо вищий за пікову швидкість Е на ТК.

Зміна діастолічної функції у доношених новонароджених в перші дні життя не є раптовим процесом, а характеризується поступовим відновленням параметрів діастолічного наповнення обох шлуночків. Діастолічна функція ЛШ в перші дні життя швидко відновлюється, що виявляється невеликою частотою виявлення її на I етапі неонатального періоду (до 14 %). Виявлена тенденція до сповільненого темпу відновлення діастолічної функції ПШ у здорової дитини в перші дні життя (частота виявлення діастолічної дисфункції ПШ на I етапі неонатального періоду складає до 68 %).

II етап – період стабілізації здорових доношених новонароджених ві-дображає період старше 2 тижнів життя. Показники КСО і КДО ЛШ збіль-шуються з переважним збільшенням КСО ЛШ до 3,04 ± 0,16 мл (р<0,05). Інтег-ральний показник КДІ ЛШ у здорових новонароджених на цьому етапі неона-тального періоду залишається стабільним (39,63 ± 1,14 мл/м2). Об'єми ПШ на II етапі залишаються достатньо стабільними в порівнянні з I етапом неонаталь-ного періоду. КДІ ПШ на цьому етапі періоду новонародженості достовірно знижується до 37,42 ± 0,93 мл/м2 (р<0,05) в порівнянні з новонародженими в перші дні життя. Ми пов'язуємо це зі зменшенням об'ємного навантаження, яке переважало в ПШ у внутрішньоутробному періоді, закриттям фетальных кому-нікацій, зменшенням венозного повернення до ПШ, і вважаємо, що така дина-міка показника КДІ ПШ може служити маркером нормальної адаптації гемоди-наміки у міру зростання і адаптації здорового новонародженого.

II етап періоду відображає достовірне збільшення показників At (95,79 ± 3,10 мс) (р<0,05) і співвідношення показників At/Et (0.44 ± 0,01) (р<0,05) і зни-ження показника Et (217,37 ± 4,20 мс) (р<0,05) за даними допплерографії кро-вотоку в ЛА. Показники тиску в ЛА достовірно знижуються, досягаючи рівня, характерного для дітей старшого віку (СерТЛА до 16 мм.рт.ст, СисТЛА до 25 мм.рт.ст.) (р<0,05). Індекси гемодинаміки УІ і СІ обох кругів кровообігу зали-шаються стабільними.

При нормальному перебігу неонатального періоду на II етапі відсоток виявлення діастолічної дисфункції ПШ знижується і залишається у 26 % здоро-вих новонароджених. Показники діастолічної функції ЛШ практично не змі-нюються. На II етапі відбувається достовірне збільшення пікової швидкості Е (0,69 ± 0,05 м/с) (р<0,001) і співвідношення Е/А (1,22 ± 0,09) (р<0,05) кровотоку через ТК. Пікова швидкість А (0,59 ± 0,05 м/с) на цьому етапі достовірно не відрізняється від такого ж показника на I етапі, що відображає адекватний вне-сок систоли ПП в діастолічне наповнення ПШ.

Виявлені нами зміни (оптимально позначати це як зміну, а не пору-шення) діастолічної функції у частини (біля ?) здорових новонароджених до кінця першого місяця життя ми пов'язуємо з поступовою зміною жорсткості міокарду, вираженішої у внутрішньоутробному періоді розвитку. Отримані нами дані особливості діастолічної функції ми рекомендуємо тракту-вати як процес нормальної адаптації у позаутробному житті і брати до уваги при оцінці діастолічної функції при патологічних станах.

Перенесена внутрішньоутробно гіпоксія і асфіксія в пологах робить зна-чний вплив на показники гемодинаміки серцево-судинної системи. Оцінивши і порівнявши одержані ЕхоКГ дані гемодинаміки у доношених новонароджених, які перенесли внутрішньоутробну гіпоксію і асфіксію в пологах, на тлі внутрі-шньоутробної гіпоксії, ми не виявили достовірних відмінностей за більшістю порівнюваних параметрів гемодинаміки. На нашу думку це відображає тісний взаємозв'язок патологічних процесів, аналогічні механізми пошкодження сер-цево-судинної системи при внутрішньоутробній гіпоксії і асфіксії в пологах, що дозволило нам надалі об'єднати результати двох досліджуваних груп в єдину групу дітей з перенесеною перинатальною гіпоксією.

I етап – період первинної адаптації у новонароджених з перенесеною перинатальною гіпоксією характеризувався наступними змінами. Показники об'ємів обох шлуночків, а також інтегральні показники обох шлуночків (КДІ ПШ і ЛШ) достовірно не відрізнялися в порівнянні з відповідними показниками у здорових новонароджених цього віку. Об'ємні гемодинамічні параметри ПШ і ЛШ (УО, ХОК, УІ, СІ), що визначаються за даними допплерографії, були дещо вищі в порівнянні з контрольною групою здорових новонароджених на I етапі неонатального періоду. Дані допплерографії кровотоку через ЛА, що відобра-жають СерТЛА, СисТЛА, у новонароджених з перенесеною перинатальною гі-поксією достовірно не відрізнялися в порівнянні з аналогічними показниками у здорових новонароджених на цьому етапі періоду новонародженості. Частота недостатності ТК фіксувалася достовірно частіше у новонароджених з асфік-сією в пологах (до 68 %) (р<0,05).

Діастолічна функція обох шлуночків у цих новонароджених на I етапі адаптації мала характерні зміни, пов'язані з перенесеною гіпоксією в періоді ва-гітності і асфіксією в пологах. На цьому етапі у новонароджених визначалися достовірно вищі показники пікової швидкості А обох шлуночків (на МК у В1 – 0,57 ± 0,51 м/с, в С1 – 0,58 ± 0,03 м/с; на ТК у В1 – 0,64 ± 0,04 м/с, в С1 – 0,62 ± 0,02 м/с) (р<0,01) в порівнянні зі здоровими новонародженими цього ж віку. Дані зміни відображають підвищення внеску передсердя в діастолічне напов-нення шлуночків. Співвідношення Е/А кровотоку через ТК в підгрупі С1 (0,69 ± 0,03) було достовірно нижче порівняно з підгрупою здорових новонароджених (р<0,05). Виявлення діастолічної дисфункції обох шлуночків на цьому етапі адаптації у наших пацієнтів визначається частіше, ніж в групі здорових новона-роджених цього вікового періоду. Достовірно частіше виявлялося порушення діастолічної функції ПШ у новонароджених, які перенесли асфіксію в пологах (до 95 %) (р<0,05).

II етап – період стабілізації у новонароджених з перенесеною перина-тальною гіпоксією характеризувався збільшенням КДО і КСО обох шлуночків. Збільшення об'ємів ЛШ протікає з переважною динамікою КДО ЛШ (у підгрупі В2 10,70 ± 0,52 мл) (р<0,05). Ми пов'язуємо це з безпосереднім впливом гіпоксії на міокард і з розвитком гіпоксично-ішемічного пошкодження міоцитів. КДІ ЛШ у новонароджених з перенесеною перинатальною гіпоксією на II етапі був достовірно вищим (у підгрупі В2 – 47,43 ± 1,88 мл/м2, в підгрупі С2 – 45,64 ± 1,42 мл/м2) (р<0,01) від аналогічного показника у здорових новонароджених, що також може служити показником гіпоксично-ішемічного ураження міокарду.

Показники об'ємів ПШ значно погіршуються на II етапі адаптації ново-народженого з перенесеною перинатальною гіпоксією. КДО ПШ (у підгрупі В2– 10,09 ± 0,39 мл, в підгрупі С2 – 9,77 ± 0,32 мл) були достовірно вищі, ніж у здорових новонароджених (р<0,05). КДІ ПШ у новонароджених, які перенесли перинатальну гіпоксію (у підгрупі В2– 44,95 ± 1,43 мл/м2, в підгрупі С2 – 47,45 ± 1,52 мл/м2) (р<0,05), достовірно підвищувався в порівнянні з таким же показ-ником у здорових новонароджених. Таку динаміку порожнин ПШ та інтеграль-ного показника КДІ ПШ ми розглядаємо в аспекті безпосереднього впливу гі-поксії на міокард з розвитком транзиторної ішемії міокарду ПШ, з його об'єм-ним перевантаженням, викликаним збереженням фетальних комунікацій, пер-систуванням легеневої гіпертензії. Динаміку стандартизованих показників КДІ обох шлуночків, а особливо ПШ, як найбільш скомпрометованого в умовах пе-ринатальної гіпоксії, необхідно використовувати як характерну ознаку гіпокси-чно-ішемічного пошкодження серця (транзиторної ішемії міокарду).

Об'ємні показники системного і легеневого кровотоку (УО і ХОК обох шлуночків) на II етапі збільшуються в порівнянні з аналогічними показниками на I етапі у новонароджених з перенесеною перинатальною гіпоксією. Важливо відзначити динаміку гемодинамічних індексів обох шлуночків, які були досто-вірно вищими, ніж у здорових новонароджених цього віку: УІ ЛШ (у В2 – 31,81±1,08 мл/м2, в С2 – 31,68 ± 0,74 мл/м2) (р<0,05); СІ ЛШ (у В2 – 3,98 ± 0,11 л/хв/м2, в С2 – 4,15±0,11 л/хв/м2) (р<0,05); УІ ПШ (у В2 – 31,67 ± 1,07 мл/м2, в С2 – 32,41±0,72 мл/м2) (р<0,05); СІ ПШ (у В2 – 3,96 ± 0,12 л/хв/м2, в С2 – 4,25±0,11 л/хв/м2) (р<0,05). Ми пов'язуємо це як із зміною об'єму порожнин обох шлуночків, і особливо ПШ, викликаного гіпоксичним ураженням міока-рду, підвищеною їх роботою, так і з неадекватними компенсаторними змінами гемодинаміки на перенесену гіпоксію.

Показники At (у В2– 81,67 ± 2,63 мс, в С2– 77,27 ± 2,01 мс) і співвідно-шення At/Et (у В2– 0,37 ± 0,01, в С2– 0,36 ± 0,01) у ПШ збільшувалися, а показ-ник Et (у В2– 218,33 ± 3,45 мс, в С2– 213,41 ± 3,39 мс) – вкорочувався в порів-нянні з новонародженими на I етапі адаптації, проте вони достовірно відрізня-лися від аналогічних показників у здорових новонароджених у цьому віці (р<0,05). У результаті цього тиск в судинах ЛА знижувався, проте дані показ-ники були достовірно вищі, ніж у здорових новонароджених на цьому етапі неонатального періоду (у В2 СерТЛА – 23,57±1,48 мм.рт.ст., в С2 СерТЛА – 25,77 ±1,75 мм.рт.ст., СисТЛА – 31,23 ±1,56 мм.рт.ст.) (р<0,05). Частота ТК не-достатності на II етапі знижувалася у міру зростання новонароджених з перене-сеною перинатальною гіпоксією в порівнянні з I етапом адаптації. Проте, час-тота виявлення ТК недостатності в цій групі новонароджених на II етапі пері-оду новонародженості залишається вищою за аналогічний показник у здорових новонароджених (у підгрупі С2 – 59,10 ± 10,73 %) (р<0,05).

Показники діастолічної функції ЛШ на II етапі неонатального періоду практично відповідають показникам здорових новонароджених цього віку. Пі-кова швидкість Е (у В2 – 0,79 ± 0,03 м/с, в С2 – 0,73 ± 0,03 м/с) (р<0,05) досто-вірно збільшується в порівнянні з аналогічним показником на I етапі адаптації. Показники пікової швидкості А і показник Е/А залишаються практично без ди-наміки. Відсоток виявлення діастолічної дисфункції ЛШ на цьому етапі знижу-вався до 22 % (у підгрупі С2), що, проте, дещо вище, ніж у здорових ново-народжених.

Відновлення діастолічної функції ПШ у новонароджених з перенесеною перинатальною гіпоксією йде повільніше, ніж у здорових новонароджених. По-казник пікової швидкості Е (у В2 – 0,64 ± 0,04 м/с, в С2 – 0,54 ± 0,03 м/с) збіль-шується в порівнянні з I етапом, проте, залишається достовірно нижчим, ніж у здорових новонароджених на цьому етапі адаптації (р<0,05). Пікова швидкість А (у В2 – 0,68 ± 0,04 м/с, в С2 – 0,64 ± 0,03 м/с) підвищується зі зростанням но-вонароджених, які перенесли перинатальну гіпоксію, і визначається вище за аналогічний показник у здорових новонароджених. Дана тенденція не дозво-лила нормалізувати показник співвідношення пікових швидкостей Е/А (у В2 – 0,98 ± 0,08, в С2– 0,86 ± 0,08) (р<0,05) і відображає підвищений внесок перед-сердя в діастолічне наповнення ПШ.

Відсоток виявлення діастолічної дисфункції ПШ знижувався з віком у дітей з внутрішньоутробною гіпоксією (до 52 %), з перенесеною асфіксією на тлі внутрішньоутробної гіпоксії (до 68 %) (р<0,05), залишаючись, проте, ви-щим, ніж у здорових новонароджених на II етапі.

Результати проведеного дослідження, а також дані різних авторів, що досліджували вплив гіпоксії на адаптацію гемодинаміки у новонароджених (Котлукова Н.П., 2001; Сулима Е.Г., 2001; Третьякова О.С., 2003; Волосовець О.П. та співавт. 2004; Kozak-Barany A. et al., 2001) дозволили запропонувати схему гіпоксичного ураження серцево-судинної системи, доповнену критеріями ЕхоКГ дослідження правих відділів серця (рис. 1).

Таким чином, ми вважаємо, що внутрішньоутробна гіпоксія робить пря-мий пошкоджуючий вплив на міокард обох шлуночків з переважним уражен-ням ПШ, впливає на метаболічні процеси всього організму, в тому числі і міо-карду, порушує нормальний процес адаптації діастолічної функції обох шлу-ночків при переході з внутрішньоутробного до позаутробного типу існування. Асфіксія, яку переніс новонароджений в періоді пологів, посилює порушення в міокарді шлуночків, ще більше подовжуючи процеси адаптації діастолічної фун-кції обох шлуночків. Найуразливішим в періоді адаптації є ПШ, що най-імовірніше пов'язано з його домінуючою роллю у плода. Дезадаптація міокарду виявляється повільнішим відновленням діастолічної функції ПШ, з підвищеним внеском систоли передсердя в діастолічне наповнення ПШ.

На нашу думку, оцінка динаміки ЕхоКГ показників серцево-судинної системи з урахуванням зміни об'ємів і функції ПШ у новонароджених з перене-сеною перинатальною гіпоксією у міру адаптації до позаутробних умов життя дозволить розширити критерії постановки діагнозу – синдрому постгіпоксичної дезадаптації.

Висновки

У дисертації встановлені фізіологічні закономірності зміни правих від-ділів серця у здорових доношених новонароджених, а також розроблені і об-ґрунтовані діагностичні критерії гіпоксичного пошкодження серця з урахуван-ням оцінки правих відділів серця.

1.

Клініко-анамнестичними маркерами постгіпоксичної дезадаптації сер-цево-судинної системи у новонароджених, які перенесли перинатальну гіпо-ксію, є висока частота екстрагенітальної і генітальної патології у матерів, пато-логічний перебіг вагітності і пологів, ЕКГ маркерами – порушення серцевого ритму і провідності (номотопні порушення ритму, синдром слабкості синусо-вого вузла, екстрасистолія), ознаки субендокардіальної ішемії міокарду.

2.

Доведено існування двох етапів постнатальної перебудови кровообігу у доношених немовлят: період первинної адаптації (перші 14 днів життя), період стабілізації (від 2 тижнів до 1 місяця і старше при порушенні адаптації).

3.

Встановлено, що у здорових новонароджених протягом періоду адапта-ції відбувається зниження параметрів інтегрального показника – КДІ ПШ, роз-рахованого з використанням “способу визначення функції ПШ у новонародже-них”, що носить фізіологічну (адаптаційну) спрямованість. Підвищені показ-ники КДІ ПШ в перші дні життя і недостатня динаміка його зниження у ново-народжених, що перенесли перинатальну гіпоксію, є діагностичним критерієм гіпоксичного ушкодження міокарда.

4.

Показано, що у здорових доношених новонароджених параметри, які характеризують фізіологічну легеневу гіпертензію, знижуються до кінця пері-оду первинної адаптації, а кінцева їх нормалізація відбувається в періоді стабі-лізації. Важливою патогенетичною складовою перинатальної гіпоксії є збере-ження легеневої гіпертензії в періоді стабілізації постнатального кровообігу.

5.

У здорових новонароджених відновлення параметрів діастолічної фун-кції серця відбувається поступово з менш вираженою динамікою в ПШ. Пери-натальна гіпоксія подовжує процеси відновлення діастолічної функції серця, що найбільше відображається на ПШ.

6.

Розроблені додаткові діагностичні критерії гіпоксичного пошкодження серцево-судинної системи, що включають динамічну оцінку ехокардіографіч-них параметрів (КДІ ПШ, СерТЛА і СисТЛА, параметри діастолічної функції ПШ).

Практичні рекомендації

1.

Всім новонародженим, які перенесли перинатальну гіпоксію (за клініко-анамнестичними і ЕКГ даними) необхідно проводити стандартне ЕхоКГ дослі-дження з додатковою оцінкою гемодинамічних об'ємів ПШ, визначенням рівня СерТЛА і СисТЛА, оцінкою діастолічної функції обох шлуночків.

2.

З метою своєчасної діагностики транзиторної ішемії міокарду у новона-роджених, які перенесли перинатальну гіпоксію, слід рекомендувати викорис-тання “Способу визначення функції ПШ у новонароджених” (декларативний патент на корисну модель № 5628U від 15.03.2005 р.) з оцінкою стандартизова-ного показника КДІ ПШ.

3.

Гемодинамічні параметри ПШ повинні оцінюватися в динаміці: у перші дні життя, а також повторно після 14 днів. Неадекватну зміну показників в пе-ріоді стабілізації у новонароджених, які перенесли перинатальну гіпоксію, необхідно розцінювати як критерій гіпоксичної дезадаптації серцево-судинної системи.

Список ПРАЦЬ, опублІкованИх ЗА темОЮ дисертацІЇ

1.

Лебедь И.Г. Метод оценки функции правого желудочка у новорожденных в норме и при патологии // Таврический медико-биологический вестник. – 2004. – №3. – С.31-33.

2.

Лебедь И.Г. Оценка диастолической функции правого желудочка у новорожденных с перинатальной гипоксией // Проблемы, достижения и перспективы развития медико-биологических наук и практического здравоохранения: Тр. Крым. гос. мед. ун-та им. С.И. Георгиевского. – Симферополь, 2004. – Т.140, Ч.3. – С.111-115.

3.

Іванова М.В., Лебідь І.Г. Неонатальні аспекти легеневої гіпертензії в нормі та при патології // Таврический медико-биологический вестник.– 2005. – №2. – С.46-48. (Здобувачем проведено клінічний підбір новонароджених, їх обстеження, проведення ЕхоКГ дослідження, виконана статистична обробка отриманих результатів).

4.

Лебедь И.Г. Особенность диастолической функции обоих желудочков у новорожденных в норме и при перенесенной внутриутробной гипоксии и асфиксии в родах // Проблемы, достижения и перспективы развития медико-биологических наук и практического здравоохранения: Тр. Крым. гос. мед. ун-та им. С.И. Георгиевского. – Симферополь, 2005. – Т.141,Ч.2. – С.78-83.

5.

Лебедь И.Г. Гемодинамические изменения объемов полостей желудочков у новорожденных в норме и при перенесенной гипоксии // Проблемы, достижения и перспективы развития медико-биологических наук и практического здравоохранения: Тр. Крым. гос. мед. ун-та им. С.И. Георгиевского. – Симферополь, 2005. – Т.141,Ч.4. – С.46-51.

6.

Іванова М.В., Філімоненкова В.А., Лебідь І.Г. Вплив метаболічної терапії на стан ендотелійзалежних факторів і діастолічну функцію правого шлуночка новонароджених з синдромом дезадаптації серцево-судинної системи // Зб. наукових праць співроб. КМАПО ім. П.Л. Шупика. – К., – 2005.– Вип.14, – кн.2.–С.178-186. (Автором проведено огляд літератури, аналіз отриманих результатів, оформлення роботи).

7.

Лебідь І.Г. Спосіб визначення функції правого шлуночка у новонароджених // Деклараційний патент на корисну модель №5628U; заявл. 22.07.2004; опубл. 15.03.05

8.

Лебідь І.Г. Метод оценки функции правых отделов сердца у новорожденных в норме и при патологии // Таврический медико-биологический вестник. – 2004. – №3. – С.15. (Матеріали III Всеукр. науково-практичної конференції “Актуальные вопросы детской кардиоревматологии” – Евпатория, 2004).

9.

Іванова М.В., Лебідь І.Г. Особенности легочной гипертензии в неонатальном периоде // Таврический медико-биологический вестник. – 2005. –№2.– С.46-48. (Матеріали IV Всеукр. науково-практичної конференції “Актуальные вопросы детской кардиоревматологии”, Евпатория, 2005) (Автором проведено клінічне і інструментальне обстеження новонароджених, робота підготовлена і оформлена до друку).

10.

Иванова М.В., Лебедь И.Г. Электрокардиографические и эхокардио-графические маркеры дисфункции правого желудочка при синдроме дезадаптации сердечно-сосудистой системы у новорожденных // Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю “Від фундаментальних досліджень – до прогресу в медицині” (додаток) – Харків, – 2005. – С.7. (Автором проведено клінічне і інструментальне обстеження новонароджених, робота підготовлена і оформлена до друку).

11.

Лебедь И.Г. Сухарева Г.Э. Методика оценки правых отделов сердца у новорожденных в норме и при патологии // Тези Всеросійського конгресу “Детская кардиология 2004”. – М., – 2004. – С.202-203. (Здобувачем проведено обстеження новонароджених, ЕхоКГ, розробка критеріїв розрахунку, обґрунтування запропонованого методу).

12.

Лебедь И.Г. Особенность динамики обоих желудочков у здоровых новорожденных и у детей, перенесших перинатальную гипоксию // Проблемы, достижения и перспективы развития медико-биологических наук и практического здравоохранения: Тр. Крым. гос. мед. ун-та им. С.И. Георгиевского. – Симферополь, 2005. – Т.141, – Ч.4. – С.116-117 (Матеріали конференції “Неотложные состояния в кардиоревматологии в практике терапевта и педиатра” – Феодосия, 2005).

13.

Лебедь И.Г. Адаптация параметров диастолической функции сердца у новорожденных на фоне гемодинамической перестройки в норме и при патологии // Проблемы, достижения и перспективы развития медико-биологических наук и практического здравоохранения: Тр. Крым. гос. мед. ун-та им. С.И. Георгиевского. – Симферополь, 2005. – Т.141, Ч.2. – С.173-174 (Матеріали конференції “Актуальные вопросы акушерства, гинекологии и перинатологии” – Судак, 2005).

14.

Иванова М.В., Лебедь И.Г. Диастолическая функция правого желудочка у новорожденных, перенесших перинатальную гипоксию // Материалы XI съезда педиатров Украины, “Актуальные проблемы педиатрии на современном этапе”. –К., 2004. – С.58-59. (Здобувач здійснив огляд літератури, оформив результати обстеження, аналіз та узагальнення даних, висновки).

Анотація

Лебідь І.Г. Оцінка функції правих відділів серця у новонароджених в нормі і при патології. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.10 – педіатрія. Кримський державний медичний університет ім. С. І. Георгієвського, Сімферополь, 2006.

Дисертація присвячена оцінці функції правих відділів серця у здорових доношених новонароджених і розробки ЕхоКГ діагностичних критеріїв гіпоксичного ураження серця у дітей із перинатальною гіпоксією. Обстежено 119 доношених новонароджених: 78 дітей, які перенесли перинатальну гіпоксію, і 41 практично здоровий новонароджений. Для оцінки об’ємів і функції ПШ було розроблено спосіб визначення функціональних об’ємів ПШ у новонароджених.

Отримані дані ЕхоКГ дослідження з використанням способу оцінки об’ємів ПШ, динаміки показників діастолічної функції обох шлуночків, тиску в ЛА в процесі адаптації дозволили виділити 2 етапи: I етап (перші 2 тижні життя) – період первинної адаптації, II етап – період стабілізації (від 2 тижнів до 1 міс. і старше при порушенні адаптації).

Ключові слова: новонароджені, праві відділи серця, перинатальна гіпоксія.

Аннотация

Лебедь И.Г. Оценка функции правых отделов сердца у новорожденных в норме и при патологии. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.10 – педиатрия. Крымский государственный медицинский университет им. С. И. Георгиевского, Симферополь, 2006.

Диссертация посвящена оценке функции правых отделов сердца у здоровых доношенных новорожденных и разработке ЭхоКГ диагностических критериев гипоксического поражения сердца у новорожденных с перинатальной гипоксией. Обследовано 119 доношенных новорожденных: 78 новорожденных, которые перенесли перинатальную гипоксию и 41 практически здоровый новорожденный. Для оценки объемов и функции ПЖ нами был разработан алгоритм, который состоит в том, что оценка объемов ПЖ производилась как сумма двух камер: приточного отдела ПЖ и выходного отдела ПЖ. Исследование объемов и функции ПЖ у новорожденных позволили нам сформулировать способ определения функциональных объемов ПЖ у новорожденных.

Показано, что клинико-анамнестическими маркерами гипоксической дезадаптации у новорожденных, которые перенесли перинатальную гипоксию, являются высокая частота экстрагенитальной и генитальной патологии у матерей, патологическое течение беременности и


Сторінки: 1 2