У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Одеська національна академія зв'язку ім О

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ЗВ'ЯЗКУ ім. О.С. ПОПОВА

Лєбєдєва Інна Юріївна

УДК 330.332.5

СКЛАДОВІ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПЛАНУВАННЯ ПОТРЕБИ В ПЕРСОНАЛІ

НА ПІДПРИЄМСТВАХ ЗВ'ЯЗКУ

08.06.01 - економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступенякандидата економічних наук

Одеса – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С. Попова Міністерства транспорту та зв’язку України

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент

Горєлкіна Світлана Борисівна,

Одеська національна академія зв'язку ім. О.С. Попова,

доцент кафедри менеджменту та маркетингу.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Загорулько Валентин Миронович,

Національний авіаційний університет,

професор кафедри маркетингу

та ресурсозабезпечення;

кандидат економічних наук, доцент

Никифоренко Валерій Григорович,

Одеський державний економічний університет,

завідувач кафедри управління персоналом

та економіки праці.

Провідна установа – Одеський національний політехнічний університет,

кафедра економіки підприємства (м. Одеса).

Захист відбудеться 07.07. 2006 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 41.816.03 в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С. Попова за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Кузнечна 1, ауд. 222.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Кузнечна 1.

Автореферат розісланий 04.06.2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої

ради К 41.816.03 Отливанська Г.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Проведення ринкових перетворень в Україні супроводжується створенням Національної інформаційної інфраструктури шляхом уведення нової техніки, технології, розширення номенклатури послуг зв’язку. Цей процес відбувається на базі трансформування економіки в напрямку, з одного боку – посилення ринкової конкуренції, з іншого – підриву стихійності ринку. Виникає необхідність формування цілеспрямованого управління на рівні окремих підприємств, галузей і країни в цілому як передумов становлення інформаційного суспільства. Одним з важливих елементів здійснення перетворень, що відбуваються в галузі зв'язку й засобами підвищення конкурентоздатності, є удосконалювання управління персоналом.

Вивчення цієї проблеми на підприємствах зв'язку України виявляє суттєві недоліки в наявній практиці. Підприємства зв'язку України змушені керуватися методикою формування штатного розкладу, яка уже застаріла й не відповідає вимогам інформаційного суспільства, що формується, коли співробітники підприємства стають одним із головних стратегічних ресурсів. Вироблення ефективних управлінських рішень, що стосуються організації роботи й забезпечення підприємства висококваліфікованими кадрами, утруднює відсутність чіткого інформаційного забезпечення.

У сучасній вітчизняній економічній теорії акцентується увага на якісні зміни, що відбуваються в суспільних відносинах у світі й в Україні. У роботах Є. Марчука, О. Чухно, І. Пусенкової дана характеристика нових суспільних явищ, які свідчать про процеси переходу від економічної системи з її стихійними ринковими відносинами до інформаційного суспільства, зі зростаючим значенням інтелектуального капіталу. У наукових працях вітчизняних і зарубіжних економістів, присвячених конкретним проблемам галузевих економік, І. Ансоффа, Д.С. Синка, К. Бенгта, Д. Мерсера, Р. Марра й Г. Шмідта, М.Х. Мескона, Пітера Ф. Друкера, О.С. Виханського, О.Я. Кібанова, В.Р. Весніна, Г.В. Щокіна, Г.В. Осовської, О.В. Крушельницької, М.І. Мурашко при розгляді проблем управління персоналом основна увага приділяється лише окремим елементам. Для створення інформаційного забезпечення необхідний розгляд цих елементів у їхньому взаємозв'язку. Таким чином, можна зробити висновок про те, що проблема визначення складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі підприємств зв'язку ще не знайшла свого вирішення. Ці обставини визначають актуальність проблеми й обумовлюють вибір теми дійсного дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. У дисертаційній роботі були використані матеріали, одержані автором у процесі виконання НДР в ОНАЗ ім. О.С. Попова за темою: “Розробка концепції розвитку ВАТ „Укртелеком” до 2005 року” (№ДР 0100U005555). Розділу 2.5 „Управління персоналом. Система стимулювання”, в пояснювальній записці до концепції (акт впровадження від 11.04.2006).

Дослідження має прямий зв’язок з комплексною програмою створення Єдиної національної системи зв’язку України і її розвитку до 2005 року, Концепцією розвитку національних мереж електричного і поштового зв’язку загального користування та формування ринку послуг зв’язку в Україні до 2010 року та Концепцією розвитку ОНАЗ ім. О.С. попова.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних і методичних положень визначення складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі на підприємствах зв'язку в умовах конкуренції й ринку.

Відповідно до мети поставлені й розв’язані наступні задачі:

-

виконано огляд та узагальнення теоретичних підходів до управління персоналом;

-

визначено роль і місце інформаційного забезпечення планування й прогнозування потреби в персоналі на підприємствах зв'язку;

-

обґрунтовано склад елементів інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі на підприємствах зв'язку;

-

побудовано структурно-логічну схему розрахунку й нормативного прогнозування чисельності персоналу з використанням комп'ютерних алгоритмів;

-

розроблено кодифікатори професій і посад галузі електрозв'язку й класифікатори складу персоналу за видами діяльності;

-

запропоновано шляхи удосконалення комп'ютерної системи нормативно-довідкової інформації;

-

розроблено висновки й рекомендації щодо зміни кількісного складу персоналу на підприємствах електрозв'язку.

Об'єктом дослідження є процес планування потреби в персоналі підприємства зв'язку на основі інформаційного забезпечення.

Предметом дослідження є теоретичні й методичні питання інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі на підприємствах зв'язку.

Методи дослідження. Для розв’язання задач дослідження було використано комплекс методів: аналітичний і логічний (при розгляді підходів до управління персоналом, які використовуються на вітчизняних і зарубіжних підприємствах); системний підхід у структурно-функціональному аспекті (при визначенні складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі); економіко-математичні (при удосконаленні підходів до прогнозування чисельності телекомунікаційного персоналу). Результати дослідження представлені за допомогою схем, таблиць і графічних зображень.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

Уперше:

-

обґрунтовано теоретичні засади побудови системи інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі на підприємствах зв'язку України та визначено ключові структурні елементи;

-

структуровано схему розрахунку і нормативного прогнозування чисельності персоналу на підприємствах зв'язку.

Одержали подальший розвиток:

-

система класифікації й кодування персоналу з використанням комп’ютерних технологій;

-

методи планування, прогнозування потреби в персоналі за рахунок розширення їх функцій в умовах цифровізації мережі електрозв’язку;

-

система алгоритмів маркетингового покриття потреби в персоналі на підприємствах зв'язку.

Удосконалено:

-

систему розрахунку й нормативного прогнозування чисельності персоналу на підприємствах зв'язку із застосуванням комп'ютерних алгоритмів;

-

маржинальний підхід щодо визначення граничних параметрів в розрахунках чисельності персоналу і визначення його економічної ефективності на підприємствах зв’язку.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані в ході дисертаційного дослідження наукові результати й практичні рекомендації дадуть можливість підприємствам зв'язку:

-

розробити заходи щодо інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі як важливої функції управління підприємством;

-

увести практику прогнозування чисельності персоналу з використанням комп'ютерної методики, запропонованої автором;

-

розробити заходи щодо визначення потреби у фахівцях і планах їхньої підготовки.

Матеріали дисертаційного дослідження використані в навчальному процесі при вивченні дисциплін “Моделі й методи прогнозування розвитку зв'язку”, “Проектний аналіз”, “Управління трудовими ресурсами” й “Менеджмент персоналу” навчального наукового Інституту економіки й менеджменту Одеської національної академії зв'язку ім. О.С. Попова (акт впровадження від 30.05.2005).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати й практичні рекомендації, викладені в дисертації, одержані автором особисто.

У наукових працях, які опубліковані у співавторстві, авторові належить: у статті [1] – визначення етапів стратегічного управління підприємством і його взаємозв'язку зі стратегією управління персоналом підприємства зв'язку; у статті [11] – розкриття основних напрямків визначення потреби в персоналі й тенденцій зміни чисельності персоналу на підприємствах зв'язку; у статті [12] – обґрунтування необхідності розвитку кадрового планування в загальному процесі планування на підприємстві зв'язку.

Апробація результатів дисертації. Основні ідеї, висновки й припущення проведених досліджень пройшли апробацію й схвалені на міжнародних (М), всеукраїнських (В), галузевих (Г), науково-практичних (НПК) і науково-технічних конференціях (НТК). А саме: III Міжнародний молодіжний форум ”Радіоелектроніка й молодь у XXI ст.” (Харків, 1999); V МНТК “Телеком - 2001” (Одеса, 2001); III Наукова конференція студентів й аспірантів “Сучасні технології ведення бізнесу в Україні” (Київ, 2002); II ВНПК студентів, аспірантів і молодих учених “Крок у майбутнє” (Київ, 2002); I МНТК студентів, аспірантів й молодих учених “Засоби і технології інфотелекомунікацій” (Одеса, 2002); ВНПК “Україна наукова - 2002” (Дніпропетровськ, 2002);IV ВНПК “Телекомунікації України: економіка, менеджмент, право (Економіка - 2002)” (Одеса, 2002); МНПК “Динаміка наукових досліджень - 2002” (Дніпропетровськ, 2002); МНТК студентства й молоді “Світ інформації й телекомунікацій.” (Київ, 2002); VI МНПК “Наука й освіта - 2003” (Дніпропетровськ, 2003); ВНПК молодих учених “Економіка підприємства: проблеми теорії та практики“ (Дніпропетровськ, 2003); VII Міжнародний молодіжний форум “Радіоелектроніка й молодь у XXI столітті” (Харків, 2003); ВНПК “Проблеми ефективного функціонування підприємств у сучасних умовах” (Севастополь, 2003); Всеукраїнський науково-практичний семінар “Проблеми економічного розвитку й ефективного управління в галузі зв'язку” (Одеса, 2003); МНПК “Україна наукова - 2003“ (Дніпропетровськ, 2003); 58-ма НТК професорсько-викладацького складу й науковців академії “Освіта й наука” (Одеса, 2003); II МНПК “Динаміка наукових досліджень - 2003” (Дніпропетровськ, 2003); VII МНПК “Наука й освіта - 2005” (Дніпропетровськ, 2005); МНПК “Наука та інновації - 2005” (Дніпропетровськ, 2005).

Публікації. За результатами досліджень автором опубліковано 30 робіт загальним обсягом 6,18 д. а. (з них особисто авторові належить – 5,7 д. а.), у тому числі у фахових виданнях за переліком ВАК України опубліковано 10 робіт (3,19 д. а.).

Структура дисертації складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг роботи становить 369 сторінок комп'ютерного тексту, в тому числі: основного тексту 189 сторінок; таблиць 22 і 26 рисунків, обсяг яких займає 36 сторінок; 12 додатків обсягом 179 сторінок; список використаних джерел зі137 найменувань на 11 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження, сформульовані об'єкт, предмет, мета й задачі дослідження, визначені наукова новизна й практичне значення одержаних результатів, виділений особистий внесок здобувача, наведені дані щодо апробації одержаних результатів і кількість публікацій за темою дисертації.

У першому розділі “Теоретичні аспекти сучасного формування складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі підприємства” розглядаються теоретичні основи формування й визначення складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі на підприємствах зв'язку в Україні.

В умовах переходу до інформаційного суспільства докорінно змінилася роль людини у виробництві. Підвищення ролі й значення людського розуму, перетворення інформації й знань в основний ресурс розвитку економіки й суспільства приводить до виникнення так називаного інтелектуального капіталу. Внаслідок чого в області управління підприємством виникають нові задачі, що стосуються удосконалювання організації персоналу в цілому, і особливо, при плануванні його чисельності. Автором показано, що визначення чисельності персоналу підприємства вимагає багатобічної аналітичної роботи служб управління персоналом, розробки й узагальнення великого обсягу економічної інформації. На основі критичного аналізу існуючої теорії й практики планування чисельності персоналу, а також з урахуванням сучасних підходів вимоги до характеристики управління персоналом на підприємствах зв'язку України, обґрунтована необхідність визначення складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі й розроблені теоретичні положення цих складових у сукупності з інформаційною системою планування чисельності персоналу.

Інформаційна система планування чисельності персоналу – це динамічна система, що являє собою сукупність певним чином структурованих елементів, призначена для виконання основних функцій управління персоналом відповідно до цілей і задач підприємства.

Структура й функції складових інформаційного забезпечення та їхніх взаємозв'язків представлені на рис. 1. Схема показує, що по-перше, всі елементи системи перебувають у функціональному взаємозв'язку й становлять певну системну єдність; по-друге, виділяються основні й другорядні елементи.

Основними структурними елементами інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі є: система планування, прогнозування й організація персоналу; кадрова політика; генеральна стратегія підприємства. Функціонування цих основних елементів ґрунтується на інформації від цілої низки допоміжних елементів, зазначених у схемі і, в остаточному підсумку, визначає узагальнену інформацію, необхідну для визначення чисельності персоналу і його прогнозування. Таким чином, всі структурні елементи обумовлені й взаємозв’язані інформаційними потоками й конкретними функціями.

У роботі показано, що особливе значення для визначення чисельності персоналу підприємства зв'язку має система планування, прогнозування й організації персоналу, що має у своєму розпорядженні свою допоміжну структуру й виконує найбільш відповідальні функції. Автором рекомендується увести в цю систему додаткові функції, які необхідні для функціонування складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі: формування кадрової політики підприємства зв'язку, визначення потреби в персоналі, а також вибір і обґрунтування напрямків покриття потреби в персоналі.

На рис. 2 представлено набір функцій системи планування, прогнозування й організації персоналу, рекомендований автором, і порядок їхньої реалізації. Розглянуті загальні характеристики функцій кадрової політики й генеральної стратегії підприємства. Розробка кадрової політики опирається на інформацію, що вироблена системою планування, прогнозування й організації персоналу. Ця інформація повинна бути визначена у вигляді проблем і задач, які необхідно розв’язати.

На цій основі формуванням кадрової політики повинні займатися служби управління персоналом із залученням керівників підприємства. Ці дві основні складові – кадрова політика і генеральна стратегія підприємства – визначають формування гнучкої довгострокової політики в області руху, відновлення та визначення чисельності персоналу, яка б відповідала основним напрямкам стратегічного розвитку підприємства й підвищенню його конкурентоздатності.

Рис. 1. Складові інформаційного забезпечення планування потреби
в персоналі підприємства та їхнього взаємозв'язку

Рис. 2. Основні функції системи планування, прогнозування й організації

персоналу

У роботі проведений аналіз функцій сучасної служби управління персоналом і запропонована схема основних етапів її роботи, яка обумовлена стратегічними цілями. На підставі проведеного аналізу визначений багатобічний і поетапний функціональний вплив цілей на процес управління й формування персоналу. Цільові настанови з урахуванням ділової стратегії підприємства впливають на розробку кадрової політики в цілому, включаючи кадровий прогноз, штатний розклад і визначення потреби в персоналі. У ході діяльності підприємства виникає також необхідність обґрунтувати покриття знову виниклих потреб у персоналі, здійснити оцінку й відбір кандидатів на вакантні посади. На кожному етапі цієї роботи відбувається потік вихідної й результативної інформації, яка, в остаточному підсумку, виступає базою для формування персоналу підприємства й визначення його чисельності. Тим самим формування цілей управління персоналом з урахуванням ділової стратегії, ринку праці й інших вихідних факторів виконує регулюючу функцію діяльності всієї інформаційної системи планування чисельності персоналу підприємства.

Внаслідок того, що генеральна стратегія підприємства в сучасних умовах набуває особливого значення й поширюється на управління персоналом у цілому, автором розглянуті етапи розробки цієї стратегії й основних напрямків її впливу на управління компетенцією персоналу, його стимулювання, розвиток і прогнозування при організації діяльності підприємства зв'язку України.

Розглянутий аналіз загальної постановки проблеми дає підставу конкретизувати складові інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі у напрямку засобів і методів їхнього формування.

Другий розділ “Методичні основи складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі на підприємствах зв'язку України” присвячений конкретизації складових й удосконалюванню методики їхнього визначення на підприємствах зв'язку.

Виконаний огляд робіт вітчизняних та зарубіжних вчених дозволив автору більш конкретно розглянути стратегію управління персоналом як одну з функціональних сторін загальної стратегії підприємства. При цьому важливим елементом даної стратегії виступає складання планів чисельності персоналу та розробка кадрового прогнозу. Останній являє собою систему аргументованих уявлень про напрямки розвитку й структурні зміни персоналу в майбутньому. В роботі розроблена схема ієрархічної залежності між визначенням чисельності персоналу й генеральною стратегією підприємства. Автором обґрунтовано висновок, що прогноз персоналу на підприємстві зв'язку є основною ланкою при розробці кадрової стратегії підприємства та її реалізацій. Крім того, планування й прогнозування чисельності персоналу, безпосередньо зв'язане зі стратегією підприємства й прогнозуванням персоналу. Цей аспект розглядається автором як самостійна підсистема, що виконує специфічні функції. В цих умовах вибір методів прогнозування персоналу є основою для конкретної розробки системи інформаційного забезпечення процесів планування чисельності персоналу. Перевага належить аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства. Як зовнішні фактори впливу на визначення складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі, автор розглядає зміну ринкової кон'юнктури, політичної ситуації, вимог постачальників і клієнтів, зміну техніки й технології тощо.

Спираючись на загальні принципи системи управління, у роботі проведено аналіз процесу прогнозування. На його основі розроблена схема процесу прогнозування персоналу, що опирається на стратегію підприємства та враховує часовий фактор і тенденції ринкової кон'юнктури. Показано, що для опису варіантів майбутніх обставин з метою прогнозування необхідне використання методу сценарію. При здійсненні прогнозування доцільно проводити інтеграцію якісних і кількісних методів прогнозування. На цій підставі відокремлено блок кадрового планування як одного зі складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі підприємства зв'язку. Автором обґрунтовано, що управління оперативною роботою з персоналом на підприємстві зв'язку включає послідовність виконання етапів, починаючи з формування кадрової політики підприємства й закінчуючи розробкою професійно-кваліфікаційних моделей і вимог, пред’явлених персоналу за посадами і професіями.

В дисертації розроблена схема планування потреби в персоналі, що розглядається як необхідний елемент формування й визначення складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі й повинне відповідати цілям і задачам кадрової політики.

Відзначено, що при підбиранні персоналу ще недостатньо використовується інформація про внутрішні джерела залучення персоналу, а також економічні методи, що визначають ефективність результатів підприємства в управлінні персоналом. У зв'язку з цим спеціальне місце відведено характеристиці маржинальних принципів розрахунку чисельності персоналу. Їхнє використання буде сприяти удосконалюванню інформаційної системи й вирішенню питань залучення на підприємства економічно обґрунтованої чисельності персоналу для обслуговування техніки, створення й надання послуг зв'язку.

Підкреслена роль маркетингу для одержання інформації про зміну чисельності персоналу на підприємствах зв'язку. Автором побудований алгоритм маркетингової діяльності в області персоналу на підприємствах зв'язку. На основі проаналізованих й визначених напрямків маркетингової діяльності в сфері персоналу на підприємствах зв'язку розроблені три алгоритми покриття потреби у фахівцях різного рівня спеціалізації й кваліфікації на підприємствах зв'язку, один із яких представлений на рис. 3.

На основі застосування маркетингу в сфері управління персоналом розширені можливості для створення найбільш повного інформаційного забезпечення системи планування персоналу на підприємствах зв'язку України. В роботі основна оцінка прийняття рішень визначається відповідно до економічної доцільності, у зв’язку з цим запропоновано економічний принцип визначення чисельності персоналу на основі використання граничних величин.

У роботі запропоновані шляхи удосконалення методики визначення потреби в персоналі на підприємствах зв'язку, як однієї зі складових інформаційного забезпечення. Її використання є базою для створення комп'ютерних алгоритмів розрахунку й прогнозування чисельності персоналу підприємства зв'язку. Позитивно оцінюючи й узагальнюючи існуючі методики розрахунку чисельності персоналу автором запропоноване об'єднання цілої низки розрахункових формул за трьома алгоритмами. Для визначення чисельності персоналу пропонується використати комбінацію зі статистичних методів, методу експертних оцінок, методів граничної доходності персоналу як ресурсу підприємства.

Третій розділ “Розробка інформаційної системи розрахунку й прогнозування чисельності персоналу з використанням комп'ютерних алгоритмів у галузі зв'язку” присвячений розробці системи розрахунку й прогнозування чисельності персоналу в галузі зв'язку з використанням сучасних інформаційних систем і технологій. Виконання конкретних

Рис. 3. Алгоритм покриття потреби в працівниках рідкісних спеціальностей і нових професій

розрахунків виявило тенденції, які показують динаміку чисельності й структури працівників підприємств зв'язку, загальна чисельність фахівців зменшується в чотири рази й змінюється напрямок професійної діяльності: при експлуатації декадно-крокових станцій інженери становлять 20% від загального персоналу; при експлуатації електронних і цифрових АТС інженерно-технічний персонал становить 80%.

Розроблена в ОНАЗ ім. О.С. Попова система розрахунку потреб у фахівцях, що складається із чотирьох алгоритмів, була спрощена автором до трьох алгоритмів. Створення комп'ютерної методики розрахунку й прогнозування чисельності фахівців дозволить провадити об'ємні й трудомісткі розрахунки з більшою швидкістю і точністю. Існування такої системи дозволить уніфікувати процес розрахунку й прогнозування чисельності персоналу в галузі, і використовувати її при розгляді багатоваріантної картини майбутнього складу й структури персоналу за принципом “а що, якщо?”.

Автором запропоновано низку змін форм нормативних таблиць і дана характеристика старої і нової систем нормативно-довідкової інформації. Автор розробила кодифікатор професій і посад, а також кодифікатор професій і посад, що може бути використаний в умовах функціонування мультисервісних платформ надання послуг. З огляду на зміни техніки й технології створення й надання послуг зв'язку, функціонування операторів зв'язку в умовах ринку, доцільно перейти від класифікації складу персоналу за виробничо-експлуатаційною ознакою до класифікації складу за видами діяльності, а саме: управління, проектування, нормування, постачання, фінансування, експлуатація, обслуговування, виробництво засобів зв'язку.

У дисертації фактор впливу цифровізації телекомунікаційної мережі на зміну чисельності телекомунікаційного персоналу розглянуто на основі кореляційно-регресійного аналізу прогнозування чисельності персоналу в галузі зв'язку з використанням вихідних даних за такими країнами світу: Україна, Росія, Болгарія, Румунія, Угорщина, Польща, Швеція, Норвегія, Франція, Іспанія, Великобританія, Канада, Об'єднані Арабські Емірати, Китай, Японія. У процесі прогнозування результативною ознакою (у) прийнята чисельність телекомунікаційного персоналу, у ролі факторних ознак виступали частка цифрових станцій (x1) та інвестиції в телекомунікації (капіталовкладення) (x2). На підставі проведеного дослідження зроблене групування країн за загальними властивими їм тенденціями. Так, наприклад, до I групи віднесені Україна й Болгарія; II група I підгрупа – Росія, Угорщина, Іспанія; II група II підгрупа – Румунія, Польща, III група I підгрупа – Норвегія, Великобританія, ОАЕ; Ш група II підгрупа – Франція, Канада, Китай, IV група – Швеція і Японія.

За результатами проведеного макроекономічного аналізу дисертантом обґрунтовано наступні висновки: зі збільшенням частки цифрових станцій знижується чисельність персоналу; низька частка цифрових станцій (приблизно до 20%) не впливає на зниження чисельності персоналу; при наближенні частки цифрових станцій до 100% зниження чисельності персоналу припиняється й починається його зростання за рахунок розширення мережі, а отже й надання нових робочих місць.

Макроекономічний аналіз дозволяє автору дати такі рекомендації щодо удосконалення системи інформаційного забезпечення процесів планування чисельності персоналу.

По-перше, функцію управління персоналом при класичному підході можна відбити у вигляді залежності:

YУПК = f(В,),

де В – параметри управління підприємством;

– параметри управління персоналом (класичний підхід).

Параметри управління підприємством, включаючи структуру, функції та методи, являють собою класичний підхід до управління. Стосовно функцій управління персоналом вони характеризуються: відношення до людей як одного з факторів виробництва; прагнення до мінімізації витрат на залучення, підвищення кваліфікації та вирішення соціальних питань; використання переважно грошових стимулів до праці.

Сучасні вимоги до управління персоналом обумовлюють необхідність враховувати макроекономічні параметри, що відбивають рівень розвитку економіки. Наприклад, параметри А, які характеризують рівень ВНП, особистий дохід, особисті споживчі витрати, державні закупівлі товарів і послуг, чистий експорт, валові приватні внутрішні інвестиції тощо. Тоді сучасний підхід до управління персоналом можна надати у вигляді функціональної залежності:

YУПС = f(A, В, ),

де – параметри управління персоналом (сучасний підхід);

В – параметри управління підприємством;

А – параметри макроекономічного розвитку.

Параметри сучасного підходу до управління персоналом містять у собі довгострокове планування персоналу підприємства; відношення до персоналу як до ресурсу; кадрове планування переплітається з виробничим, перестає бути короткостроковим і здійснюється на весь період життєвого циклу людських ресурсів, а співробітники стають об'єктом корпоративних стратегій; при мотивації до праці поєднуються економічні й морально-психологічні стимули, використовуються різні мотиви діяльності.

ВИСНОВКИ

Узагальнюючи результати теоретичної, методичної й практичної роботи щодо визначення складового інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі підприємства зв'язку автором зроблені наступні висновки.

1. Розроблена й рекомендована для практичного застосування сукупність складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі підприємства зв'язку в структурних, функціональних, причинно-наслідкових й організаційно-управлінських зв'язках її основних елементів.

2. Застосування на підприємствах зв'язку розглянутих підходів до управління персоналом у поєднанні з інформаційним забезпеченням сприяє активізації використання творчої й інтелектуальної складової, а також збереженню й розвитку кадрового потенціалу. Запропоновано увести в систему планування і прогнозування потреби в персоналі підприємства зв'язку наступні функції: розробку кадрової політики, визначення потреби в персоналі, вибір і обґрунтування напрямків її покриття.

3. Запропонована схема основних етапів роботи служби управління персоналом, спрямована на реалізацію принципів стратегічного управління персоналом підприємства зв'язку, що дозволить упорядкувати визначення складових системи інформаційного забезпечення.

4. Розроблено й рекомендовано для практичного використання:

- алгоритм взаємозв'язку стратегічного управління підприємством зв'язку у взаємодії з інформаційним забезпеченням планування потреби в персоналі;

- загальна схема процесу прогнозування персоналу з урахуванням параметрів зовнішнього й внутрішнього середовища;

- схема механізму управління роботи з персоналом по розкриттю функцій кадрового планування в інформаційному забезпеченні планування потреби в персоналі підприємства зв'язку;

- схема планування потреби в персоналі у взаємозв'язку з внутрішніми й зовнішніми джерелами його залучення.

5. Запропоновано економічний принцип визначення чисельності персоналу на основі використання граничних величин.

6. Розроблено алгоритм маркетингової діяльності в управлінні персоналом. Представлено основні фактори дослідження зовнішнього й внутрішнього середовища для визначення рівня реалізації маркетингової діяльності в області персоналу. Зазначено основні напрями сегментування зовнішнього й внутрішнього ринків праці. Розроблено алгоритми для проведення роботи щодо установлення джерел і вибору шляхів покриття потреби в персоналі, що описують комплекс робіт з покриття потреби в персоналі. Спрощено систему алгоритмів для розрахунку й прогнозування чисельності персоналу в галузі зв'язку. Запропоновано склад і структура комп'ютерної системи нормативно-довідкової інформації, а також зміна деяких нормативних таблиць для подальшого їхнього використання в автоматизованій системі розрахунку й прогнозування чисельності персоналу в галузях зв'язку. Розроблено кодифікатори професій і посад галузі електрозв'язку. Запропоновано класифікацію складу персоналу галузей зв'язку за видами діяльності.

7. На основі прогнозування чисельності телекомунікаційного персоналу з використанням кореляційно-регресійного аналізу показано вплив уведення цифрової техніки на зміну чисельності телекомунікаційного персоналу. Визначено основні тенденції можливих змін у структурі й чисельності телекомунікаційного персоналу.

8. Обґрунтовано доцільність проведення макроекономічного аналізу на основі виділення параметрів, що чинять вплив на управління персоналом в залежності від рівня економічного розвитку країни.

ОПУБЛІКОВАНІ ПРАЦІ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданням

1.

Горелкина С.Б., Лебедева И.Ю. Стратегическое управление персоналом предприятия связи //Наукові праці УДАЗ ім. О.С. Попова. – Одеса: УДАЗ, 2001. – № 1. – C. 93-97. (0,34 д.а., автору належить – 0,18 д.а.).

2.

Лебедева И.Ю. Планирование потребности и привлечение персонала на предприятиях связи // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 2001. – С. 82-91. (0,33 д.а.).

3.

Лебедева И.Ю. Маркетинговый подход к определению и покрытию потребности в персонале на предприятиях связи //Наукові праці ОНАЗ ім. О.С. Попова. – Одеса: ОНАЗ. – 2002. - № 1. – С. 168-172 (0,39 д.а.)

4.

Лебедева И.Ю. Роль службы персонала в стратегическом управлении человеческими ресурсами предприятия связи //Наукові праці ОНАЗ ім. О.С. Попова. – Одеса: ОНАЗ, 2002. – № 2. – С. 106-109 (0,29 д.а.).

5.

Лебедева И.Ю. Роль управления человеческими ресурсами в развитии предприятий связи // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С. Попова. – Одеса: ОНАЗ, 2002. - № 3. – С. 74-77 (0,19 д.а.).

6.

Лебедева И.Ю. Подходы к анализу рынка труда и покрытию потребности в персонале на предприятиях связи // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – Випуск 174. – Т. ІІ. – С. 373-381 (0,43 д.а.).

7.

Лебедева И.Ю. Методические подходы к анализу и сегментированию рынка труда в сфере управления персоналом на предприятиях связи // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С. Попова. – Одеса: ОНАЗ, 2003. – № 1. – С. 146-149 (0,37 д.а.).

8.

Лебедева И.Ю. Кадровое планирование как инструмент реализации кадровой стратегии предприятия связи // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С. Попова. – Одеса: ОНАЗ, 2003. - № 2. – С. 102-107 (0,3 д.а.).

9.

Лебедева И.Ю. Влияние планирования и прогнозирования человеческих ресурсов на управление персоналом предприятий связи // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С. Попова. – Одеса: ОНАЗ, 2003. – № 3. – С. 65-69 (0,36 д.а.).

10.

Лебедева И.Ю. Алгоритмы маркетингового покрытия потребности в персонале на предприятиях связи // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С. Попова. – Одеса: ОНАЗ, 2003. - № 4. – С. 92-95 (0,19 д.а.).

Статті в інших виданнях

11.

Горелкина С.Б., Лебедева И.Ю. Управление персоналом современного предприятия связи // Зв’язок. – 2000. - № 1. – С. 25-26. (0,25 д.а. – автору належить – 0,1 д.а.).

12.

Горелкина С.Б., Лебедева И.Ю. Роль планирования в сфере персонала // Зв’язок. – 2002. - № 1. – С. 36-37. (0,27 д.а. – автору належить – 0,1 д.а.).

Тези доповідей

13.

Лебедева И.Ю. Расчет и прогнозирование численности персонала в отрасли связи. // “Радіоелектроніка і молодь у XXI ст.: Зб. наук. пр. III Міжнародного молодіжного форуму. – Харків: ХДТУР – 1999. – Ч.1. – С. 471-474 (0,2 д.а.).

14.

Лебедева И.Ю. Планирование и определение потребности в персонале на предприятиях связи. // Достижения в телекоммуникациях за 10 лет независимости Украины: Сб. докладов V Международной научно-технической конференции – Одесса: ОНАС им. А.С. Попова, 2001. - Ч. 1. – С. 196-197 (0,15 д.а.).

15.

Лебедева И.Ю. Основные задачи управления персоналом при изменении стратегии предприятия // Доклады. 3-й Международной научно-технической конференции студентов, аспирантов и молодых специалистов стран СНГ, 11-12 сентября, 2001. – Одесса: ОНАС им. А.С. Попова, 2001. – С. 532-538 (0,27 д.а.)

16.

Лебедева И.Ю. Стратегический подход к управлению персоналом предприятия связи // Сучасні технології ведення бізнесу в Україні: Сборник докладов III научной конференции студентов и аспирантов – К.: НТУУ “КПІ”, 2002. – С. 75-76 (0,09 д.а.).

17.

Лебедева И.Ю. Маркетинговая деятельность по управлению персоналом на предприятиях связи // Доклады II Всеукраинской конференции студентов, аспирантов и молодых ученых “Крок у майбутнє”. – К.: НТУУ “КПІ”, 2002. –С. 245 (0,08 д.а.).

18.

Лебедева И.Ю. Прогнозирование численности персонала при разработке кадровой стратегии предприятия связи // Доклады I Международной научно-технической конференции студентов, аспирантов и молодых ученых “Средства и технологии инфотелекоммуникаций”. – Одесса: ОНАС, 2002. – С. (0,09 д.а.).

19.

Лебедева И.Ю. Прогнозирование потребности в персонале как основной этап современного управления персоналом предприятия связи // Доклады Всеукраинской научно-практической конференции “Україна наукова – 2002“. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 9-11 (0,08 д.а.).

20.

Лебедева И.Ю. Кадровая политика как основа стратегического управления персоналом предприятия связи // Доклады Международной научно-практической конференции “Динаміка наукових досліджень – 2002”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – С. 34-36 (0,09 д.а.).

21.

Лебедева И.Ю. Маркетинговый подход к анализу рынка труда и покрытию потребности в персонале на предприятиях связи // Доклады Международной научно-технической конференции студенчества и молодёжи “Мир информации и телекоммуникаций” – К.: ГУИКТ, 2002. – С. 247-252 (0,47 д.а.).

22.

Лебедева И.Ю. Маркетинговый поход к формированию персонала на предприятиях связи //Тези доповідей Всеукраїнського науково-практичного семінару „Проблеми економічного розвитку й ефективного управління в галузі зв’язку”, 22-23 травня. – Одеса: ОНАЗ ім. О.С.Попова, 2003. – С. 68-69 (0,1 д.а.)

23.

Лебедева И.Ю. Основные функции подсистемы планирования, прогнозирования и маркетинга персонала предприятия связи // Доклады Международной научно-практической конференции “Наука і освіта – 2003.” – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 9-11 (0,09 д.а.).

24.

Лебедева И.Ю. Подходы к анализу рынка труда и покрытию потребности в персонале на предприятиях связи // Доклады Всеукраинской научно-практической конференции молодых ученых “Економіка підприємства: проблеми теорії та практики“. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 192-195, (0,11 д.а.).

25.

Лебедева И.Ю. Прогнозирование численности персонала как основной механизм разработки и реализации кадровой стратегии предприятия связи // Доклады “Радиоэлектроника и молодёжь в XXI веке”: VII Международного молодёжного форума. – Харьков: ХПУ, 2003. – С. 561 (0,04 д.а.).

26.

Лебедева И.Ю. Применение маркетингового подхода к анализу и сегментированию рынка труда в сфере управления персоналом на предприятиях связи. //“Проблемы эффективного функционирования предприятий в современных условиях”: Всеукраинская научно-практическая конференция – Севастополь: СевНТУ, 2003. – С. 203 (0,09 д.а.).

27.

Лебедева И.Ю. Роль планирования и прогнозирования человеческих ресурсов в стратегическом управлении персоналом на предприятиях связи // „Україна наукова – 2003”: Доклады Международной научно-практической конференции - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 31-33 (0,1 д.а.).

28.

Лебедева И.Ю. Организация маркетинговой деятельности в сфере персонала на предприятиях связи // „Динаміка наукових досліджень - 2003”: Доклады II Международной научно-практической конференции – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 38-39. (0,09 д.а.).

29.

Лебедева И.Ю. Разработка информационной системы планирования численности персонала как следствие эволюции подходов к управлению. // Матеріали VIII Міжнародної науково-практичної конференції „Наука і освіта – 2005”. Том 77: Управління трудовими ресурсами. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С. 50-52. (0,15 д.а.).

30.

Лебедева И.Ю. Экономические ограничения численности персонала на предприятии связи //Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції „Наука та інновації – 2005”. Том 9. Економічні науки. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С. 3-6. (0,18 д.а.).

Анотація

Лєбєдєва І.Ю. Складові інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі на підприємствах зв’язку. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Одеська національна академія зв’язку ім. О.С.Попова, Одеса, 2006.

Дисертація присвячена теоретичним, методичним та практичним питанням визначення складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі на підприємствах зв’язку України.

В роботі проведено теоретичне обґрунтування формування інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі на підприємствах зв’язку України. Надане поняття інформаційної системи планування чисельності персоналу. Запропонована схема етапів роботи служби управління персоналом щодо формування персоналу згідно з його метою та стратегією. Розглянуті основні інструменти визначення складових інформаційного забезпечення планування потреби в персоналі на підприємствах зв’язку і методика визначення граничної доходності персоналу як ресурсу підприємства. Розроблені три алгоритми покриття потреби в персоналі на підприємствах зв’язку, кодифікатор професій та посад галузі електрозв’язку. Запропонована класифікація складу персоналу галузі зв’язку за видами діяльності. Удосконалена система алгоритмів розрахунку та прогнозування чисельності персоналу. За допомогою кореляційно-регресійного аналізу досліджено вплив процесу цифровізації мережі на змінювання чисельності телекомунікаційного персоналу.

Ключові слова: персонал, організація, інформаційна система, служба управління персоналом, кадрова політика, управління персоналом, компетенція, прогнозування, кадрове планування, визначення потреби в персоналі, алгоритм.

Аннотация

Лебедева И.Ю. Составляющие информационного обеспечения планирования потребности в персонале на предприятиях связи. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Одесская национальная академия связи им. А.С. Попова, Одесса, 2006.

Диссертация посвящена теоретическим, методическим и практическим вопросам определения составляющих информационного обеспечения планирования потребности в персонале на предприятиях связи Украины.

В работе проведено теоретическое обоснование формирования составляющих информационного обеспечения планирования потребности в персонале на предприятиях связи Украины. Проведен критический анализ современной теории и практики планирования потребности персонала. С учетом современных требований к характеристике управления персоналом на предприятиях связи Украины обоснована необходимость определения составляющих информационного обеспечения планирования потребности в персонале. Разработаны теоретические положения составляющих информационного обеспечения в совокупности с информационной системой планирования численности персонала. Дано понятие информационной системы планирования численности персонала. Разработана схема составляющих информационного обеспечения планирования потребности в персонале, показаны их функции и взаимосвязи. Произведено расширение функций системы планирования, прогнозирования и организации персонала.

Проведен анализ функций современной службы управления персоналом. Предложена схема этапов работы службы управления персоналом по формированию персонала предприятия согласно его целям и стратегии. Определено многосторонне и поэтапное функциональное влияние целей на процесс управления и формирования персонала. Проведен анализ этапов разработки стратегии предприятия. Рассмотрена стратегия управления персоналом как одна из функциональных общей стратегии предприятия. Исследована взаимосвязь стратегии управления предприятием и управления персоналом предприятия связи, выделены основные варианты стратегии управления персоналом, а также рассмотрен процесс управления компетенцией персонала при организации деятельности предприятия связи. Рассмотрены основные инструменты определения составляющих информационного обеспечения планирования потребности в персонале на предприятиях связи.

Разработана схема иерархической зависимости между определением численности персонала и генеральной стратегии предприятия, указана роль прогнозирования персонала при разработке кадровой стратегии. Проведен анализ процесса прогнозирования численности персонала. Предложена схема процесса прогнозирования персонала с учетом временного фактора и тенденций рыночной конъюнктуры. Предложена интеграция качественных и количественных методов прогнозирования при осуществлении прогнозирования численности персонала. Отделен блок кадрового планирования, как одного из составляющих информационного обеспечения планирования потребности в персонале предприятия связи. Обоснована последовательность этапов управления оперативной работой с персоналом на предприятиях связи. Разработаны схема оперативной работы с персоналом и схема планирования потребности в персонале. Дана характеристика маржинальных принципов расчета численности персонала и методика определения предельной доходности персонала как ресурса предприятия.

Предложена методика управления персоналом на предприятиях связи с использованием маркетинга, проанализированы и определены направления маркетинговой деятельности в сфере персонала на предприятиях связи. Предложен алгоритм маркетинговой деятельности в области персонала на предприятиях связи. Разработаны три алгоритма покрытия


Сторінки: 1 2