У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

УКООПСПІЛКА

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

КОСТІВ МИРОН АНДРІЙОВИЧ

УДК 657.471:336.25/26+661.13

 

УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ

ОПЕРАЦІЙНИХ ДОХОДІВ І ВИТРАТ

НА ПІДПРИЄМСТВАХ ЕЛЕКТРОЛАМПОВОГО ВИРОБНИЦТВА

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів - 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі бухгалтерського обліку Львівської комерційної академії Укоопспілки

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор,

Озеран Володимир Олександрович,

Львівська комерційна академія,

професор кафедри бухгалтерського обліку

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Кужельний Микола Васильович,

Київський національний економічний університет,

завідувач кафедри обліку підприємницької діяльності

кандидат економічних наук, професор,

Федорович Роман Володимирович,

Тернопільський державний економічний університет,

професор кафедри економіки підприємств і корпорацій

Провідна установа: Одеський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра бухгалтерського обліку і аудиту (м. Одеса).

Захист відбудеться 14 березня 2006 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К.35.840.01 у Львівській комерційній академії за адресою: 79005, м. Львів, вул. Туган-Барановського, 10, ауд. 205.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Львівської комерційної академії за адресою: 79005, м. Львів, вул. Туган-Барановського, 10.

Автореферат розісланий 10 лютого 2006 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент В.І. Блонська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Здійснення в Україні економічних реформ протягом останніх років супроводжується змінами у господарському механізмі підприємств, що вимагає удосконалення методів і форм управління. У зв’язку з цим великого значення набуває уточнення ролі всіх функцій управління в нових умовах господарювання. Особливого дослідження потребує функція обліку як основний засіб накопичення, оцінки та передачі інформації, необхідної для координування виробничого процесу та прийняття відповідних управлінських рішень. Тому перед вітчизняними вченими постає ряд важливих завдань, а саме: спрямувати облік не тільки на потреби зовнішніх користувачів інформації, а й на задоволення потреб керівництва підприємства, максимально врахувати вплив організаційно-технологічних особливостей виробництва на побудову системи обліку, контролю й управління.

В умовах динамічної ринкової кон’юнктури вирішення проблеми ефективного розвитку й економічного зростання промислових підприємств неможливе без оновлення, насамперед, системи управління доходами та витратами на виробництво продукції, переосмислення і реформування методології їх обліку та контролю. Вивчення і застосування передового світового й вітчизняного досвіду є основою успіху таких реформ та одним з найважливіших завдань сучасної теорії й практики. Створення якісно нової концепції бухгалтерського обліку й контролю тісно пов’язане з впровадженням у практику міжнародних стандартів фінансової звітності та системи управлінського (внутрішньогосподарського) обліку інтегрованого з діючою методологією фінансового обліку. Відтак, особливої актуальності набувають пошукові роботи, що системно враховують специфіку галузі.

Дослідженню питань обліку доходів і витрат, калькулювання собівартості продукції, аналізу й контролю присвячені праці українських вчених: М.Т. Білухи, О.С. Бородкіна, Ф.Ф. Бутинця, Б.І. Валуєва, Ю.А Вериги, А.М. Герасимовича, С.Ф. Голова, З.В. Гуцайлюка, В.І. Єфіменка, Я.Д. Крупки, М.В. Кужельного, А.М. Кузьмінського, В.О. Ластовецького, В.Г. Лінника, Ю.Я. Литвина, Є.В. Мниха, Л.В. Нападовської, В.О. Озерана, М.С. Пушкаря, В.С. Рудницького, В.В. Сопка, Б.Ф. Усача, М.Г. Чумаченка, С.І. Шкарабана та інших, а також зарубіжних вчених: С. Ансарі, І.А. Басманова, П.С. Безруких, А. Бімані, М.А. Вахрушиної, Т.П. Карпової, К. Друрі, В.Б. Івашкевича, Р.С. Каплана, В.Є. Керімова, Р.Купера, Б.Є. Нідлза, В.Ф. Палія, Т. Скоуна, В.І. Ткача, А. Ентоні, А. Яругової та інших. Проте, питання раціональної організації та методики обліку операційних доходів і витрат на підприємствах з виробництва електролампової продукції вимагають додаткового дослідження та з’ясування ряду теоретичних і практичних проблем, оскільки зарубіжний досвід не може бути прямо перенесений у діяльність вітчизняних підприємств, а власний – вимагає адаптації до ринкових реалій. Серед таких проблем можна виділити: не оптимальність та обмеженість облікової політики; недосконалість форм облікової документації; відсутність оптимального переліку статей непрямих витрат і визначення обґрунтованої бази їх розподілу між об’єктами калькулювання; вибір методів обліку витрат і калькулювання собівартості продукції; недосконалість інформаційного забезпечення системи управління виробництвом. При цьому електролампові підприємства у своїй діяльності користуються інструктивними та методичними матеріалами з обліку доходів і витрат, що мають загальний характер і не враховують організаційно-технологічних особливостей галузі.

Недостатня розробленість проблеми і гостра потреба в оновленні системи обліку та контролю доходів і витрат із застосовуванням сучасних інформаційних технологій на електролампових підприємствах України свідчить про її актуальність, що обумовило вибір теми дисертаційної роботи, мету, завдання й основні напрями дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Основні результати дисертаційного дослідження були отримані у ході виконання науково-дослідних робіт на кафедрі бухгалтерського обліку Львівської комерційної академії з тем: “Перспективи розвитку споживчої кооперації України у ринковому середовищі” (номер державної реєстрації 0197U017310); “Удосконалення бухгалтерського обліку на підприємствах України” (затверджена Вченою радою Львівської комерційної академії 24.01.1997 р.); “Методика та організація обліку і розподілу непрямих витрат” (договір № 2 від 6.09.2003 р. між ВАТ „Іскра” та Львівською комерційною академією). У межах тем автором проведені дослідження щодо підвищення ефективності управління доходами і витратами, удосконалення їх обліку та контролю на електролампових підприємствах.

Мета і задачі дисертаційного дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретичних і методичних положень та розробка на підставі дослідження сучасної концепції обліку й контролю доходів і витрат за допомогою інформаційно-аналітичних моделей та систем, спрямованих на підвищення ефективності процесу управління на підприємствах електролампового виробництва.

Для досягнення поставленої мети у дисертації було передбачено вирішити такі завдання:

- дати оцінку економічного стану електролампового виробництва та дослідити організаційно-технологічні особливості підприємств галузі як основної передумови раціональної побудови обліку та контролю доходів і витрат;

- визначити роль і місце обліку та контролю доходів і витрат в інформаційному забезпеченні системи управління підприємством;

- уточнити класифікацію доходів і витрат з метою більш раціонального формування інформації на різних рівнях управління;

- дослідити і критично оцінити існуючі концепції обліку та контролю доходів і витрат;

- розробити концептуальну модель обліку операційних доходів і витрат на основі використання сучасних інформаційних технологій;

- розробити методику обліку та розподілу непрямих витрат;

- визначити напрями удосконалення діючої системи контролю доходів і витрат на основі децентралізації управління електроламповим підприємством;

- розробити ефективну методику контролю операційних доходів і витрат електролампового підприємства на основі бюджетування.

Об’єктом дослідження обрано діючу систему обліку операційних доходів і витрат підприємств з виробництва електролампової продукції.

Предметом дослідження є комплекс теоретичних і практичних питань з обліку та контролю доходів і витрат на підприємствах електролампового виробництва в умовах розвитку ринкової конкуренції та використання нових інформаційних технологій.

Методи дослідження ґрунтуються на діалектичному методі наукового пізнання щодо вивчення сучасного стану обліку та контролю операційних доходів і витрат, їх критичної оцінки. Обґрунтування результатів дисертації проведене з використанням загальнонаукових і спеціальних методів: спостереження, вимірювання, аналітичних групувань, аналізу й синтезу, індукції та дедукції, абстрагування й конкретизації, аналогії та порівняння.

Інформаційною базою дослідження є законодавчо-нормативні й інструктивні документи України, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, спеціалізовані періодичні видання, матеріали науково-практичних конференцій та семінарів, офіційні статичні дані та дані фінансової звітності й аналітичного обліку об’єктів дослідження.

Наукова новизна одержаних результатів. Проведене дисертаційне дослідження дало змогу вирішити комплекс завдань, пов’язаних з удосконаленням формування інформаційних ресурсів у системі обліку та контролю операційних доходів і витрат на підприємствах електролампового виробництва.

Основні результати проведеного дослідження, які становлять наукову новизну, полягають у такому:

Вперше розроблено:

- класифікацію видів електролампової продукції, що є основою формування облікової інформації про операційні доходи та витрати виробництва відповідного виду продукції;

- масиви первинної документації для формування оперативної інформації з обліку використання матеріальних ресурсів;

- систему показників для забезпечення узагальнення витрат і калькулювання собівартості електролампової продукції у відповідності до потреб обліку в умовах використання сучасних комп’ютерних технологій.

Удосконалено:

- класифікацію й аналітичний облік доходів за сегментами ринку та видами продукції з метою оперативного реагування на зміни у їх структурі;

- методику обліку та розподілу загальновиробничих витрат шляхом розукрупнення комплексних статей і диференціації баз розподілу;

- методику бюджетування з метою здійснення контролю за операційними доходами і витратами у розрізі окремих підрозділів підприємства.

Набули подальшого розвитку:

- класифікація витрат електролампових підприємств за функціями управління, що сприяє покращенню аналітичного обліку та контролю;

- організація та методика обліку доходів і витрат за центрами відповідальності на основі їх локалізації з метою посилення контролю за результатами діяльності підприємства.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості вирішення назрілих проблем на підприємствах електролампового виробництва України щодо удосконалення чинної методики обліку операційних доходів і витрат. Отримані результати дослідження, направлені на підвищення достовірності, оперативності й аналітичності обліку доходів і витрат у розрізі об’єктів калькулювання, дають можливість ефективніше використовувати внутрішньовиробничі резерви електролампового виробництва для підвищення ефективності виробництва та рівня його рентабельності.

Окремі пропозиції та рекомендації за результатами дослідження впроваджені у практику роботи ВАТ „Іскра” (м. Львів, довідка № 85 від 12.08.2005 р.), ТОВ „Завод газорозрядних ламп” (м. Полтава, довідка № 822 від 16.09.2005 р.), Корпорація „Ватра” (м. Тернопіль, довідка № 100 від 21.10.2005 р.).

Теоретичні та практичні розробки використовуються у навчальному процесі Львівської комерційної академії при викладанні дисциплін “Управлінський облік” і “Бухгалтерський облік на виробничих підприємствах” (довідка № 17/05 від 10.10.2005 р.) та можуть використовуватися при написанні навчальних і практичних посібників з управлінського (внутрішньогосподарського) обліку.

Особистий внесок дисертанта. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідження. Всі розробки та пропозиції, що в ній містяться, належать особисто авторові. З опублікованих у співавторстві наукових праць у дисертації використані лише ті ідеї та положення, що пов’язані з дослідженням комплексу питань щодо удосконалення обліку та контролю доходів і витрат на підприємствах електролампового виробництва. Внесок автора в колективно опубліковані роботи конкретизований у списку опублікованих праць.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й одержали позитивну оцінку на наукових і науково-практичних конференціях, а саме: конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів Львівської комерційної академії за підсумками науково-дослідної роботи у 1994 р. (м. Львів, 1995 р.); міжнародній науковій конференції “Розвиток науки про бухгалтерський облік” (м. Житомир, 23–24 листопада 2000 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Облік, аналіз і аудит у сучасному бізнесі” (м. Львів, 27–28 травня 2004 р.); науково-практичній конференції “Теорія і практика бухгалтерського обліку та аудиту: сучасний стан і напрями удосконалення” (м. Львів, 26–27 листопада 2004 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Обліково-аналітичні системи суб’єктів господарської діяльності в Україні” (м. Львів, 25–26 березня 2005 р.); міжнародній науковій конференції “Розвиток бухгалтерського обліку і контролю в контексті європейській інтеграції” (м. Краматорськ, 19–20 травня 2005 р.).

Публікації. За підсумками дисертаційного дослідження опубліковано 11 наукових праць загальним обсягом 2,95 друк. арк., у тому числі 4 праці у фахових виданнях загальним обсягом 1,4 друк. арк., 4 праці у співавторстві загальним обсягом 0,8 друк. арк. Особистий внесок автора до опублікованих праць становить 2,5 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг дисертації викладений на 224 сторінці, у тому числі 22 таблиці на 18 сторінках, 41 рисунок на 40 сторінках і 21 додаток (А–Т) на 38 сторінці. Список використаних джерел включає 209 найменувань на 18 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі “Розвиток електролампового виробництва та концептуальні засади побудови обліку та контролю доходів і витрат в сучасних умовах господарювання” досліджується стан та перспективи розвитку електролампо-вого виробництва, обґрунтовано місце і роль обліку та контролю доходів і витрат в управлінні підприємством, розкрито вплив його організаційно-технологічних особливостей на побудову обліку та контролю доходів і витрат.

Проведені дослідження показали, що електролампове виробництво має надзвичайно важливе значення для економіки України, так як ця галузь працює на споживачів, безпосередньо задовольняючи їх життєво необхідні потреби у світлі, забезпечує швидкий грошовий обіг, значні валютні надходження, позитивно впливає на формування експортного потенціалу держави. Належний розвиток електролампового виробництва дозволить забезпечити внутрішній ринок високоякісною продукцією, яка зможе конкурувати з відомими світовими виробниками джерел штучного освітлення, такими як: Philips (Нідерланди), Osram (Німеччина), General Elektrik (США), Silvania (Франція).

Електроламповий ринок України представляють основні вітчизняні виробники джерел світла: ВАТ “Іскра” (м. Львів), ВАТ “Завод газорозрядних ламп” (м. Полтава), ВАТ “Завод “Альфа” (м. Краматорськ), Корпорація "Ватра" (м. Тернопіль). Аналіз динаміки розвитку електролампового виробництва показує суттєве зниження темпів росту у 1995-1999 роках. З початком здійснення інвестицій в галузь з 2000 року спостерігається помітне зростання випуску електролампової продукції (рис. 1).

Рис. 1. Випуск електролампової продукції підприємствами України

за 1990 – 2004 роки

Аналіз тенденцій розвитку електролампових підприємств та їх асортиментної політики дав можливість розробити класифікацію видів електролампової продукції, що є основою формування облікової інформації про операційні доходи та витрати виробництва відповідного виду продукції (рис. 2).

Зміни у господарській діяльності електролампових підприємств України вимагають змін у формах і методах управління ними. Дослідження змісту та характеристик системи управління нерозривно пов’язане з проблемою визначення ролі і місця бухгалтерського обліку як основного джерела інформації для прийняття рішень. Щоб забезпечити існування підприємства у сучасних умовах, управлінському персоналу необхідно вміти реально оцінювати фінансовий стан не тільки свого підприємства, а й існуючих та потенційних партнерів і конкурентів. При цьому, аналіз фінансового стану підприємства є заключним етапом облікового процесу, на основі якого, з однієї сторони, дається оцінка отриманих результатів, з іншої, - формується фінансова стратегія та виробляються заходи її реалізації. Ці та інші зміни суттєво впливають на систему управлінського (внутрішньогосподарського) обліку.

На основі критичного аналізу позицій різних наукових шкіл і окремих вчених, автором сформульоване власне поняття категорії “управлінський облік”: “Управлінський облік – це економічна система управління підприємством, яка дозволяє деталізувати й розширити інформаційну базу та часовий горизонт управління господарюючим суб’єктом при здійсненні інвестиційної, операційної і фінансової діяльності”.

Рис. 2. Загальна класифікація видів електролампової продукції

з метою формування облікової інформації

Також обґрунтовано, що дані управлінського обліку необхідні для прийняття рішень у чотирьох основних сферах: розробка довгострокових планів та стратегій, оцінка і контроль діяльності, розподіл ресурсів та оцінка витрат і доходів.

До основних технологічних особливостей електролампового виробництва, що впливають на методологію й організацію обліку та контролю доходів і витрат, віднесено: складна технологія та різноманітність способів обробки, що вимагають значних матеріальних, енергетичних і людських ресурсів; широкі можливості використання одного устаткування для виготовлення різних видів електролампової продукції та технічного обслуговування виробництва; тісна залежність між складовими частинами виробництва; тривалість виробничого циклу; незначні обсяги незавершеного виробництва; наявність на складах залишків готової продукції.

Дослідження свідчить, що підприємства електролампового виробництва у своїй більшості користуються Методичними рекомендаціями з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, які мають загальний характер і не враховують організаційно-технологічних особливостей підприємств з виробництва джерел світла. Тому нагальним є питання розробки рекомендацій, спрямованих на висвітлення методики обліку формування доходів і витрат при виробництві світлотехнічної продукції у відповідності до Міжнародних стандартів фінансової звітності та потреб управління.

У другому розділі дисертації “Облік операційних доходів і витрат у системі управління підприємством” розглянута класифікація доходів і витрат як основа раціональної організації їх обліку, визначені напрями удосконалення обліку прямих і непрямих витрат, досліджені питання побудови зведеного обліку витрат і калькулювання собівартості електролампової продукції.

Дослідження показали, що доходи у кожній сфері суспільного виробництва чи галузі економіки носять свій індивідуальний характер і виступають джерелом покриття матеріальних витрат, амортизації, витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, непрямих податків тощо.

В економічній літературі приділяється недостатньо уваги проблемі класифікації доходів, яка є необхідним елементом прийняття економічно обґрунтованих управлінських рішень. За результатами проведеного дослідження, автором розроблена та запропонована класифікація доходів для потреб управлінського обліку на підприємствах електролампового виробництва (рис. 3). Ця класифікація та побудований на її основі аналітичний облік дають можливість менеджерам оперативніше реагувати на зміни у структурі доходів за сегментами ринку та видами продукції. Раціональна організація аналітичного обліку доходів електролампового виробництва повинна забезпечити одержання об’єктивної інформації для контролю, аналізу і складання фінансової звітності. У дисертації запропоновано до субрахунку 701 "Дохід від реалізації готової продукції” відкрити субрахунки другого порядку й аналітичні рахунки у розрізі регіонів продажу та видів електролампової продукції, що дасть змогу керівництву оперативніше приймати рішення і реагувати на кон'юнктуру ринку.

Вивчення сутності термінів „витрати” і „затрати” дозволяє зробити висновок, що у своїй основі ці поняття в цілому означають одне і те ж – вартісні виміри ресурсів, використаних для досягнення поставленої мети, виконання певних операцій. Втім, автор вважає, що затратами є виражені у грошовій формі понесені витрати, обумовлені придбанням та використанням різних видів ресурсів у процесі виробництва та обігу, товарів і послуг.

Рис. 3. Класифікація доходів для потреб управлінського обліку на підприємствах електролампового виробництва

Під витратами слід розуміти зменшення ресурсів підприємства або збільшення його боргових зобов’язань у процесі господарської діяльності. Витрати означають факт використання сировини, матеріалів, послуг. Лише у момент реалізації продукції (робіт, послуг, товарів) підприємство визнає свої доходи і пов’язану з ними частину затрат – витрати. У зв’язку з цим у дисертації запропоновано розширити класифікацію витрат, підпорядкувавши її кожну з функцій управлінського обліку (рис. 4).

Матеріальні витрати у складі виробничої собівартості електролампової продукції займають найбільшу питому вагу (до 66%), тому для побудови раціонального обліку матеріальних витрат на підприємствах електролампового виробництва актуальним є питанням оцінки запасів у місцях зберігання та у виробництві. Проведене дослідження свідчить, що найбільш раціональним є метод оцінки запасів за нормативними затратами у поєднанні з методом середньозваженої собівартості. При цьому, протягом місяця облік матеріальних ресурсів слід вести за планово-обліковими цінами, а відхилення купівельної вартості від їх вартості за обліковими цінами необхідно відображати на окремому аналітичному рахунку. За даними розрахунку, складеного у кінці місяця, відхилення списуються пропорційно обліковій вартості використаних матеріальних ресурсів на виробництво продукції. Така методика обліку дозволяє врахувати зміни цін на матеріальні ресурси як за кожною номенклатурною позицією, так і в цілому по підприємству. Це дає можливість найбільш об’єктивно визначати результати діяльності підприємства.

Прямі матеріальні витрати в умовах застосування нормативного методу обліковуються з обов'язковим зазначенням замовлення та назви продукції. Витрати ж на обробку, що включають прямі витрати на оплату праці та непрямі загальновиробничі витрати обліковують із зазначенням виробничого підрозділу. Це дає можливість визначати матеріальні витрати у розрізі аналогічних виробничих процесів і поточну собівартість замовлень.

Методика обліку операційних витрат на підприємствах електролампового виробництва, при незначному незавершеному виробництві, передбачає визначення виробничої собівартості випущеної продукції у звітному періоді за сумою прямих і непрямих (загальновиробничих) витрат. Проведені дослідження дали можливість автору удосконалити номенклатуру загальновиробничих витрат шляхом їх диференціації - виділення в окрему групу витрат на організацію й управління виробництвом у розрізі цехів (постійні витрати) та витрат на утримання й експлуатацію устаткування (змінні витрати).

Розглянувши різні підходи та методи розподілу непрямих витрат між видами продукції, автором запропоновані оптимальні бази та методика їх диференційованого розподілу між об’єктами калькулювання. Це сприяє розукрупненню комплексних статей витрат з метою їх прямого віднесення на об’єкти калькулювання та покращенню організації аналітичного обліку за центрами відповідальності.

Автором доведено, що калькулювання собівартості продукції необхідно здійснювати у розрізі цехів із застосуванням елементів нормативного методу обліку за групами однорідних виробів, які мають подібну матеріальну основу та технологію виробництва.

Дослідження показало, що використання електроламповими підприєм-ствами України сучасних комп’ютерних технологій обліку доходів і витрат дає можливість підвищити оперативність обробки даних, здійснювати якісне накопичення та використання в управлінні інформаційної облікової бази. З цією метою у дисертації розроблені оперативні масиви для формування первинних документів з обліку матеріальних цінностей та перелік масивів і система показників для узагальнення витрат і калькулювання собівартості продукції у відповідності до потреб фінансового й управлінського обліку.

Аналіз існуючих систем обліку витрат та калькулювання собівартості продукції показав, що на електролампових підприємствах України доцільно використовувати функціональний (операційний) метод обліку виробничих витрат за допомогою конфігурації "1С: Виробництво", яка відноситься до класу універсальних комплексних програм і дає можливість створювати трьохрівневу структуру АРМ бухгалтера.

У третьому розділі “Управлінські аспекти контролю доходів і витрат” розглянуто методику контролю доходів і витрат за центрами відповідальності з використання гнучких бюджетів як основи ефективного управління підприємством. Контроль, як важлива функція управління, є засобом зворотного зв’язку між об’єктом і суб’єктом управління. Він інформує про дійсний стан керованого об’єкта, фактичне виконання управлінського рішення та дозволяє отримати інформацію, на основі якої здійснюється управління. У процесі контролю виявляється якість самого управлінського рішення; оцінюється ефективність організаційних заходів, які були прийняті для його виконання; відповідність організації об’єкта цілям успішного виконання розпорядження, а також якість підбору та розміщення кадрів.

Дослідження показало, що розширення можливостей та підвищення ефективності управлінського контролю досягається за допомогою впровадження системи обліку за центрами відповідальності, що передбачає, насамперед, умовний поділ підприємства на окремі сегменти або підрозділи, де повноваження та відповідальність у сфері керівництва й оперативного управління діяльністю розподіляються між управлінським персоналом різного рівня. При цьому вибір того чи іншого центру відповідальності слід здійснювати із врахуванням організаційної структури підприємства та складності технологічного процесу виготовлення продукції. В економічній літературі розрізняють декілька типів організаційної структури підприємства, найпоширенішими з яких є функціональ-на і децентралізована.

Автором обґрунтовано, що для електролампових підприємств найбільш доцільною є централізована функціональна організаційна структура, яка у функціональному плані є центром інвестицій тільки на рівні підприємства, а центри відповідальності у ній організовуються за принципом виробничого функціонування: постачання – виробництво – збут – управління. При цьому, центр постачання контролює не тільки витрати на закупівлю сировини і матеріалів, але й їх обсяг, величину та якість. Центр збуту контролює не тільки обсяги та вартість реалізованої продукції, але й витрати, що пов’язані з його діяльністю. Це дає можливість встановлювати нормативну величину витрат за яку несе відповідальність керівник центру. Таким чином, автор доводить наявність тісного взаємозв’язку між місцями виникненнями витрат, центрами витрат і центрами відповідальності (рис. 5).

Рис. 5. Схема взаємозв’язку центрів відповідальності та центрів витрат

З метою ефективного контролю аналітичний облік пропонується вести за місцями виникнення витрат у рамках ієрархічної підпорядкованості (цех – дільниця – бригада).Функціонування системи обліку та контролю за центрами відповідальності дає можливість складати внутрішню звітність, яка за формами та інформаційною структурою не є регламентованою. При цьому, основними класифікаційними ознаками, що містять загальні підходи до характеристики форм звітності, є: рівень управління, форма подання, зміст інформації та її обсяг.

Встановлено, що основою прийняття ефективних управлінських рішень з внутрішньовиробничих відносин на підприємстві є планування поточних і стратегічних завдань та організація контролю за їх реалізацією. Результатом поєднання вказаних функцій є система бюджетування, яка оптимізує процес прийняття управлінських рішень та дає можливість оцінювати їх наслідки. Проте, електролампові підприємства складають плани, які являють собою статичні бюджети, що передбачають постійну суму витрат при очікуваному обсязі діяльності підприємства, не враховуючи реальний рівень. Оскільки дохід і витрати залежать від зміни обсягу діяльності, то їх відхилення від статичного бюджету втрачають контрольне значення. Тому в дисертації пропонується порівнювати фактичні результати з гнучким (динамічним) бюджетом, що дозволить встановлювати винуватців відхилень та причини їх виникнення.

За результатами дослідження методів складання бюджетів, автором пропонується на електролампових підприємствах використовувати систему бюджетування „знизу – вверх”, принцип якої полягає у тому, що процес бюджетування починається із складання бюджету продаж. Тобто, складання бюджетів електролампових підприємств здійснюється у такій послідовності: спочатку керівники різних підрозділів (відділів, ділянок, цехів, служб) складають бюджети своєї діяльності, а далі ці бюджети послідовно узагальнюються та координуються на вищому рівні управління. Виходячи з бюджетів витрат і продаж визначаються окремі фінансові показники діяльності підприємства. Заключним етапом бюджетування є формування зведеного (генерального) бюджету підприємства, який охоплює операційний (постачання, виробництво, продаж) і фінансовий (капітальних вкладень, грошових потоків) бюджети.

ВИСНОВКИ

Результатом дисертаційного дослідження є теоретичне узагальнення та практичні рекомендації щодо вдосконалення на електролампових підприємствах України методики обліку та контролю доходів і витрат з метою підвищення ефективності управління. Отримані результати свідчать про досягнення поставленої мети і завдань дослідження та дають підстави зробити такі висновки:

1. З розвитком продуктивних сил, будівництвом нових та реконструкцією діючих підприємств, спорудженням житла, упорядкуванням населених пунктів зросли потреби у компактних люмінесцентних та газорозрядних лампах. Розширення асортименту і збільшення виробництва продукції та підвищення її якості є пріоритетними напрямами розвитку електролампового виробництва, що дозволить конкурувати з відомими світовими виробниками джерел штучного освітлення.

2. Аналіз тенденцій розвитку електролампових підприємств та їх асортиментної політики дав можливість розробити класифікацію електролампової продукції, як одного з основних чинників формування облікової інформації про витрати виробництва та доходи від реалізації відповідного виду продукції.

3. Дослідження змісту та характеристик системи управління нерозривно пов’язані з проблемою визначення ролі та місця бухгалтерського управлінського (внутрішньогосподарського) обліку як основної інформаційної бази для прийняття рішень. Автором сформульовано визначення управлінського обліку, розглянуто його цілі та завдання, які полягають у наданні інформації менеджерам для найбільш ефективного управління ресурсами підприємства з метою досягнення найвищого фінансового результату.

4. На методологію та організацію обліку та контролю операційних доходів і витрат істотно впливають характерні організаційно-технологічні особливості основного виробництва, оскільки на цій стадії найбільш повно відображається специфіка галузі.

5. У дисертації розроблена та запропонована класифікація доходів для потреб управлінського обліку на підприємствах електролампового виробництва. Ця класифікація та побудований на її основі аналітичний облік дають можливість менеджерам оперативніше реагувати на зміни у структурі доходів за сегментами ринку та видами продукції. Раціональна організація аналітичного обліку доходів електролампового виробництва повинна забезпечити одержання об’єктивної інформації для контролю, аналізу і складання фінансової звітності. У дисертації запропоновано до субрахунку 701 "Дохід від реалізації готової продукції” відкрити субрахунки другого порядку й аналітичні рахунки у розрізі регіонів продажу та видів електролампової продукції, що дасть змогу керівництву оперативніше приймати рішення і реагувати на кон'юнктуру ринку.

6. Обґрунтовано, що важливим завданням системи управління витратами підприємств є раціональна їх класифікація. У зв’язку з цим у дисертації запропоновано розширити класифікацію витрат, підпорядкувавши її кожну з функцій управлінського обліку.

7. Доведено доцільність протягом місяця поточний облік матеріальних ресурсів вести за планово-обліковими цінами, а відхилення купівельної вартості від їх вартості за обліковими цінами відображати на окремому аналітичному рахунку. За даними розрахунку, складеного у кінці місяця, відхилення списувати пропорційно обліковій вартості використаних матеріальних ресурсів на виробництво продукції. Така методика обліку дозволяє врахувати зміни цін на матеріальні ресурси як за кожною номенклатурною позицією, так і в цілому по підприємству. Це дає можливість найбільш об’єктивно визначати результати діяльності підприємства.

8. Проведені дослідження дали можливість автору удосконалити номенклатуру загальновиробничих витрат шляхом їх диференціації - виділення в окрему групу витрат на організацію й управління виробництвом у розрізі цехів (постійні витрати) та витрат на утримання й експлуатацію устаткування (змінні витрати).

9. Розглянувши різні підходи та методи розподілу непрямих витрат між видами продукції, автором запропоновані оптимальні бази та методика їх диференційованого розподілу між об’єктами калькулювання, що сприяє розукрупненню комплексних статей витрат з метою їх прямого віднесення на об’єкти калькулювання та покращенню організації аналітичного обліку за центрами відповідальності.

10. У дисертації розроблені оперативні масиви для формування первинних документів з обліку матеріальних цінностей та перелік масивів і система показників для узагальнення витрат і калькулювання собівартості продукції у відповідності до потреб фінансового й управлінського обліку в умовах використання сучасних комп’ютерних технологій.

11. Запропоновано використовувати операційний метод обліку виробничих витрат і калькулювання собівартості продукції у розрізі цехів із застосуванням елементів нормативного обліку за групами однорідних виробів, які мають подібну матеріальну основу та технологію виробництва.

12. Обґрунтовано, що для електролампових підприємств найбільш доцільною є централізована організаційна структура, яка у функціональному плані є центром інвестицій тільки на рівні підприємства, а центри відповідальності у ній організовуються за принципом виробничого функціонування: постачання – виробництво – збут – управління.

13. Встановлено, що розширення можливостей та підвищення ефективності управлінського контролю досягається за допомогою впровадження системи обліку за центрами відповідальності, яка передбачає умовний поділ підприємства на окремі сегменти або підрозділи, де повноваження та відповідальність розподіляються між управлінським персоналом.

14. Доведено, що електролампові підприємства складають статичні бюджети, які передбачають тільки постійну суму витрат при очікуваному обсязі виробництва. У зв’язку з цим пропонується використовувати систему бюджетування „знизу – вверх”, яка оптимізує процес прийняття управлінських рішень та дасть можливість оцінювати наслідки рішень.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Костів М.А. Нове податкове законодавство та його вплив на методику обліку реалізації готової продукції // Торгівля, комерція підприємництво: Збірник наукових праць Львівської комерційної академії. – Львів: вид-во “Коопосвіта” ЛКА, 1998. – С.173-174. – 0,15 друк. арк.

2. Костів М.А. Контроль матеріальних витрат на підприємствах електротехнічної галузі // Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Вісник. Економіка. Випуск 53. – К.: Видавничо-поліграфічний центр “Київський університет” 2001.– С. 60 – 64. – 0,45 друк. арк.

3. Костів М.А. Проблеми ціноутворення на підприємствах електротехнічної галузі // Вісник Львівської комерційної академії. – Серія економічна, випуск 16. – Львів: Львівська комерційна академія, 2004. – С. 254 – 258. – 0,35 друк. арк.

4. Костів М.А. Розрахунок витрат в управлінському обліку підприємств світлотехнічної галузі // Формування ринкової економіки в Україні. Науковий збірник. Спецвипуск 15 (частина 2). Обліково-аналітичні системи суб’єктів господарської діяльності в Україні / За ред. В.Є. Швеця. – Львів: Інтереко, 2005. – С. 496 –502. – 0,45 друк. арк.

 

В інших виданнях:

5. Озеран В.О., Костів М.А. Місце бухгалтерського обліку в системі управлення підприємством // Збірник матеріалів конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів Львівської комерційної академії за підсумками науково-дослідної роботи у 1994 році. – Львів, 1995. – С. 33–35. – 0,15 друк. арк. (особисто автору належить 0,07 друк. арк.: обґрунтовано місце обліку в системі управління підприємством).

6. Озеран В.О., Костів М.А. Впровадження і використання пакетів бухгалтерсь-ких програм // Збірник матеріалів конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів Львівської комерційної академії за підсумками науково-дослідної роботи у 1994 році. – Львів, 1995. – С. 63–64. - 0,15 друк. арк. (особисто автору належить 0,08 друк. арк.: обґрунтовано доцільність впровадження в роботу підприємств пакетів бухгалтерських програм).

7. Костів М.А. Методи оцінки матеріальних запасів підприємств електротехнічної галузі // Розвиток науки про бухгалтерський облік. Збірник тез та текстів виступів на міжнародній науковій конференції. Частина 1. - Житомир: ЖІТІ, 2000. – С. 159–168. – 0,4 друк. арк.

8. Костів М.А., Москалюк О.В. Методичні аспекти аудиту податку на прибуток підприємства // Облік, аналіз і аудит у сучасному бізнесі: Міжнародна науково-практична конференція. – Львів: ПП “Компакт-ЛВ”, 2004. – С. 164–167. – 0,2 друк. арк. (особисто автору належить 0,1 друк. арк.: визначено основні етапи перевірки формування доходів і витрат діяльності підприємства).

9. Костів М.А. Аспекти обліку та контролю доходів і витрат за центрами відпові-дальності // Матеріали науково-практичної конференції 26-27 листопада 2004 р. “Теорія і практика бухгалтерського обліку та аудиту: сучасний стан і напрямки удосконалення”. – Львів, 2004. – С.126–130. – 0,25 друк. арк.

10. Костів М.А. Тенденції розвитку управлінського обліку в Україні // Тези міжнародної науково-практичної конференції 25-26 березня 2005 р. “Обліково-аналітичні системи суб’єктів господарської діяльності в Україні”. – Львів: Україна, 2005. – С. 216 – 217. – 0,1 друк. арк.

11. Озеран В.О., Костів М.А., Паламар М.І. Проблеми розподілу непрямих витрат при калькулюванні собівартості продукції // Материалы IV-ой международной научной конференции “Развитие бухгалтерского учета и контроля в контексте европейской интеграции”. – Житомир Краматорск: ЧП “Рута”, 2005. – С. 46 – 52. – 0,3 друк. арк. (особисто автору належить 0,1 друк. арк.: визначено основні етапи та бази розподілу непрямих витрат).

АНОТАЦІЯ

Костів М.А. Управлінські аспекти обліку та контролю операційних доходів і витрат на підприємствах електролампового виробництва. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. Львівська комерційна академія. – Львів, 2005.

Дисертація містить дослідження теоретичних, методичних і практичних аспектів обліку та контролю операційних доходів і витрат на підприємствах електролампового виробництва України.

У дисертації розглянуто тенденції та перспективи розвитку електролампо-вого виробництва і вплив його організаційно-технологічних особливостей на побудову системи обліку та контролю доходів і витрат. Запропоновано класифікацію та методику аналітичного обліку доходів за сегментами ринку і видами продукції з метою оперативного реагування на зміни у їх структурі. Розглянуто класифікацію і методику обліку витрат та удосконалено розподіл загальновиробничих витрат шляхом розукрупнення комплексних статей і диференціації баз розподілу. Розглянуті управлінські аспекти і методика обліку та контролю доходів і витрат за центрами відповідальності на основі їх локалізації. Удосконалено методику бюджетування з метою посилення контролю за операційними доходами та витратами підприємства у розрізі окремих підрозділів.

Ключові слова: електролампове виробництво, доходи, витрати, облік доходів, облік витрат, калькулювання собівартості продукції, центри відповідаль-ності, бюджетування, управлінські рішення.

АННОТАЦИЯ

Костив М.А. Управленческие аспекты учета та контроля операционных доходов и затрат на предприятиях электролампового производства. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учёт, анализ и аудит. Львовская коммерческая академия. – Львов, 2005.

Диссертация состоит из теоретических, методических и практичных аспектов учёта и контроля операционных доходов и затрат на предприятиях электролампового производства Украины.

В диссертации рассмотрены тенденции и перспективы развития электролампового производства, а также влияние организационно-технологических особенностей на формирование системы учёта и контроля доходов и затрат. Предложено классификацию и методику аналитического учёта доходов за сегментами рынка и видами продукции с целью оперативного реагирования на отклонения в их структуре. Рассмотрена классификация и методика учёта затрат, а также усовершенствована методика распределения общепроизводственных затрат путём разукрупнения комплексных статей и дифференциации баз распределения. Рассмотрены управленческие аспекты методики учёта и контроля доходов и затрат за центрами ответственности на основании их локализации. Усовершенствована методика бюджетирования с целю улучшения контроля за операционными доходами и затратами предприятия в разрезе отдельных подразделений.

Ключевые слова: электроламповое производство, доходы, затраты, учёт доходов, учёт затрат, калькулирование себестоимости продукции, центры ответственности, бюджетирование, управленческие решения.

ANNOTATION

Kostiv M.A. Managerial aspects of assessment and control of operational proceeds and expenses for enterprises involved into production of electric lamps. – Manuscript.

Thesis for Degree of Candidate of Economic Sciences, Specialty 08.06.04 – Accounting, Analysis and Audit. Lviv Academy of Commerce. – Lviv, 2005.

The thesis deals with theoretical, methodological and topical aspects of assessment and control of operational proceeds and expenses incurred by Ukrainian enterprises involved into production of electric lamps.

The thesis deals with trends and aspects of development of electric lamps manufacturing where the author also considers impact of organizational and technological peculiarities of the same on the structuring of the system of assessment and control of proceeds and expenses. Position and significance of assessment and control of proceeds and expenses in the process of managing an enterprise have been proved.

Classification and methods of analysis-based assessment of proceeds as per market segments and product type has been suggested targeting the ability to respond promptly to the changes in the structure. Presented classification of expenses incurred by lighting enterprises as per management functions, when implemented, facilitates analysis-based assessment and control. Managerial aspects and methods of assessment and control of costs and proceeds as per responsibility centers on the basis of their localization have been reviewed. The author presented a more efficient method of allocation of general production expenses which is achieved by


Сторінки: 1 2