У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

РАДА ПО ВИВЧЕННЮ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Лебедик Тетяна Миколаївна

УДК 332.14 (477) (043.3)

ОРГАНІЗАЦІЙНО–ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА

В СФЕРІ ПОСЛУГ

Спеціальність 08.10.01 – розміщення продуктивних сил та регіональна

економіка

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Раді по вивченню продуктивних сил України Національної академії наук України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Куценко Віра Іванівна, Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, завідувач відділом розвитку і розміщення галузей соціальної сфери.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України

Столяров Василь Феодосійович,

Київський національний інститут технологій і дизайну, завідувач кафедри фінансів;

кандидат економічних наук, доцент

Громоздова Лариса Василівна,

Державний інститут підготовки кадрів Мінпромполітики України (м. Київ).

Провідна установа: Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України, відділ регіональної політики, м. Київ.

Захист відбудеться 22 січня 2007 р. об 11.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.160.01 Ради по вивченню продуктивних сил України Національної академії наук України за адресою: 01032, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 60.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Ради по вивченню продуктивних сил України Національної академії наук України за адресою: 01032, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 60.

Автореферат розісланий „_18_” грудня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор економічних наук, професор Я. В.Коваль

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Формування цивілізованої ринкової системи господарювання в Україні відбувається на ґрунті складного становлення української державності та демократизації суспільного життя. Вирішальна роль у здійсненні глибинних соціально-економічних перетворень належить людському чиннику, якісні рушії якого формуються підприємництвом у сфері послуг. Значення підприємництва в сфері послуг особливо зростає за умов, коли необхідно забезпечити такі зміни, які б визначали суспільний розвиток у напрямку глобального становлення постіндустріальної інформаційної цивілізації.

Для України підприємництво в сфері послуг є винятково важливим, зокрема, у формуванні класу підприємців, здатних за власною ініціативою започаткувати стійкі структури – малі підприємства, забезпеченні новими робочими місцями, задоволенні потреб споживачів у товарах і послугах, формуванні конкурентного середовища.

Проблеми вдосконалення організаційно–економічного забезпечення розвитку підприємництва в сфері послуг, застосування методів аналізу та прогнозування розвитку загальнодержавних і регіональних підприємств сфери послуг знайшли відображення в наукових працях багатьох провідних зарубіжних та українських учених. Вагомий внесок у розробку загальнометодологічних і окремих аспектів проблеми розвитку підприємництва сфери послуг зробили О.Амоша, В.Афанасьєва, Г.Беккер, А. Блінова, Б.Вейсборг, О.Гальчинський, М.Долішній, С.Дорогунцов, І.Калачова, І.Лукінов, А.Маршал, В.Мінєєва, Дж.Мінцер, В.Петті, Д.Рікардо, А.Сміт, С.Струмилін, Т.Шульц та ін. Методологічні питання використання економіко-статистичних методів в управлінні підприємництвом висвітлено в роботах В.Геєця, А.Головача, С.Герасименка, Б.Данилишина, А.Єріної, М.Кизима, Р.Моторина, О.Осауленка, М.Чумаченка, В.Швеця та ін. Територіальні аспекти розвитку підприємництва відображенні в роботах О.Барановського, Л.Воротіної, Л.Громоздової, В.Куценко, А. Лисецького, В.Маркової, А.Мельника, О.Новікової, В.Новікова, Л.Омеляновича, В Столярова., В.Сизоненко, А. Степаненка, С.Соболь, О.Титаренко, Л.Чернюк, М.Фащевського та ін.

Проте зазначена проблема залишається недостатньо вивченою як в українській, так і в світовій науці. Аналіз наявних досліджень вказує на відсутність у більшості з них комплексного бачення концептуальної моделі підприємництва в цій сфері, пріоритетів її розвитку на коротко- та довготермінову перспективи, без чого неможливе обґрунтування адекватної для умов України стратегії реформування галузі та прийняття відповідних законодавчих актів.

Надзвичайно важливою для сучасної України є проблема налагодження такого організаційно-економічного забезпечення розвитку підприємництва в сфері послуг, який би сприяв суттєвому підвищенню рівня економічної ефективності та досягненню соціальної справедливості у сфері послуг.

Ці та інші причини спонукали до вибору відповідної теми дисертаційної роботи, визначають її актуальність, наукову та прикладну значимість.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження автора має безпосередній зв’язок з тематикою науково-дослідних робіт РВПС України НАН України, зокрема, з темами 3.1.5.85 "Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил України та її регіонів до 2015 року” (Хмельницького, Донецького, Івано-Франківського, Тернопільського) (номер державної реєстрації 0100V00657), де автором здійснено оцінку рівня розвитку підприємницької діяльності в сфері послуг і розроблено прогноз до 2015 р.

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає в розробці теоретико-методичних засад і практичних підходів до вдосконалення організаційно-економічного забезпечення розвитку підприємництва в сфері послуг в умовах ринкової трансформації економіки з урахуванням світового та вітчизняного досвіду.

Досягнення сформульованої мети обумовило необхідність вирішення таких задач:

розкрити економічну сутність поняття "підприємництво", що враховує функції підприємництва в сфері послуг і можливості їх реалізації в умовах трансформаційних процесів як в економіці в цілому, так і в даній сфері зокрема;

проаналізувати стан і виявити тенденції розвитку підприємництва в сфері послуг України та її регіонів і виявити специфіку трансформаційних процесів у підприємництві сфери послуг країн з соціально-орієнтованою ринковою економікою та визначити можливості їх застосування в нашій державі;

визначити фактори впливу на розвиток підприємництва в сфері послуг регіону, що зумовлюють його вплив на загальну динаміку відтворення;

розробити методичні підходи до визначення показників підприємницької діяльності;

проаналізувати та оцінити організаційні й економічні форми функціонування підприємництва в сфері послуг України та її регіонів з метою виявлення можливих ризиків реформування даної сфери;

визначити пріоритети та основні завдання державної політики для розвитку підприємств сфери послуг в умовах ринкової трансформації економіки;

розкрити складові механізму використання багаторівневої системи ресурсного забезпечення підприємництва в сфері послуг;

обґрунтувати пропозиції щодо вдосконалення організаційно-економічного забезпечення розвитку підприємництва в сфері послуг та його реформування на регіональному рівні.

Об’єктом дисертаційного дослідження виступає система економічних, організаційних відносин, що виникають в процесі регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг в умовах трансформації економіки.

Предметом дослідження є процес формування теоретико-методологічних і практичних аспектів формування та реалізації організаційно-економічного забезпечення ефективного регіонального розвитку підприємництва різних форм власності в сфері послуг.

Методи дослідження. Теоретична основа дослідження базується на системному загальнотеоретичному осмисленні досягнень вітчизняних і зарубіжних учених з проблем організаційно-економічного забезпечення розвитку підприємництва в сфері послуг.

У процесі дослідження використано системний підхід до обґрунтування закономірностей розвитку підприємництва в сфері послуг; метод порівняльного аналізу, що дозволило визначити принципи та функції реалізації механізму ефективного регулювання в умовах ринкової трансформації України; наукової абстракції застосовано для визначення особливостей і проблем формування механізму регіонального регулювання підприємницької діяльності; абстрактно-логічного – для виявлення взаємозв'язку та взаємозумовленості співвідношення різних факторів об'єктивного й суб'єктивного характеру. Були застосовані прийоми узагальнення, групування та ін.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти з питань регіонально розвитку підприємництва та реалізації державою регулювання та нагляду за регіональним розвитком підприємництва у сфері послуг, статистичні дані Держкомстату України.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукову новизну дисертаційного дослідження визначають такі наукові положення:

вперше

-

розроблено концептуальну схему ефективного організаційно-економічного забезпечення розвитку підприємництва в сфері послуг з урахуванням її регіональних можливостей;

-

обґрунтовано авторську концепцію застосування методів і моделей прогнозування розвитку підприємств сфери послуг, що є вдосконаленням теоретико-методологічного апарату досліджень і дозволяє підвищити ефективність управління;

удосконалено

-

методи аналізу організаційно-економічного забезпечення розвитку підприємництва в сфері послуг на основі співвідношення обсягу реалізованих послуг і грошових доходів населення, витрат на послуги домогосподарств, чисельності зайнятих і кількості підприємств сфери послуг, що дозволило здійснити економічну оцінку впливу підприємництва на макроекономічні показники України;

-

систему трендових і регресійних моделей прогнозування найважливіших показників підприємств сфери послуг, що, на відміну від існуючих, сприяє обґрунтуванню раціональних управлінських рішень;

-

системи впливу умовно-змінних й умовно-постійних факторів на ефективність організаційно-економічного забезпечення регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг, що дозволило спрогнозувати розвиток основних показників підприємництва на довгострокову перспективу як в Україні в цілому, так і в її регіонах;

подальшого розвитку набули

- сутність понять "підприємництво", „підприємець”, „підприємництво в сфері послуг”, які враховують функції та можливості їх реалізації в умовах формування ринкових відносин як в економіці в цілому, так і в сфері послуг, зокрема;

- ідентифікація статистичних показників, синтезована їх система, яка відображає різні аспекти стану, динаміки та ефективності функціонування підприємств сфери послуг, що відкриває нові можливості поглибленого аналізу організаційно-економічного забезпечення розвитку підприємництва у сфері послуг;

- методологія використання багатомірної середньої величини щодо аналізу стану підприємств сфери послуг на регіональному рівні управління, зокрема, запропоновано метод комплексної оцінки рівня організаційно-економічного забезпечення розвитку підприємництва в сфері послуг регіону;

- шляхи вдосконалення ефективності організаційно-економічного забезпечення регіонального розвитку підприємництва на сучасному етапі.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені методологічні та методичні положення дослідження організаційно-економічного забезпечення регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг розширюють наукову базу для подальшого теоретичного вивчення даної проблематики.

Розроблені пропозиції щодо удосконалення розвитку та розміщення об’єктів підприємницької діяльності в сфері послуг можуть бути використані Міністерством охорони здоров'я України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством економіки України, Міністерством праці і соціальної політики України при розробці державної стратегії регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг України.

Основні положення та висновки дисертації використовуються при підготовці фахівців із спеціальності розміщення продуктивних сил та регіональної економіки, менеджерів і економістів та ін.

Одержані наукові результати були використані при виконанні науково-дослідних робіт РВПС України НАН України, зокрема, з темами 3.1.5.85 "Схеми (прогнози) розвитку і розміщення продуктивних сил України та її регіонів до 2015 року" (номер державної реєстрації 0100V00657), де автором здійснено оцінку рівня розвитку підприємницької діяльності в сфері послуг та розроблено прогноз до 2015 р.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібно виконаною науковою працею, в якій запропоновано авторське вирішення важливого наукового завдання – створення дієвого, ефективного організаційно-економічного забезпечення регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг. Сформульовані в дисертації положення, висновки і рекомендації відповідають її змісту і випливають з основних результатів. Результати, одержані здобувачем, знайшли відображення в опублікованих роботах. Науково-аналітичні та теоретико-методологічні висновки і рекомендації розроблені автором на основі джерелознавчого аналізу, опрацювання даних державної та відомчої статистики.

Із наукових праць, опублікованих у співробітництві, в роботі використані лише ті, які належать особисто автору.

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження, викладені у дисертації, оприлюднено на науково-практичних конференціях „Стан культурно–митецької освіти в Україні та новітні парадигми її розвитку” (м. Київ, жовтень 2003р.), „Інноваційний розвиток України: парадигми ХХІ ст.” (м. Київ, квітень 2005 р.); „Сучасні проблеми управління” (м. Київ, листопад 2005 р.); науково-методичній конференції „Культура України: динаміка змін та перетворень” (м. Київ, травень 2003 р.); „Україна на шляху становлення соціально-орієнтованої держави” (м. Київ, квітень 2003 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції „Мистецька освіта та мистецтво освіти в контексті формування сталого суспільства” (м. Київ, 2004 р.); Всеукраїнській науково-методичній конференції „Українська культура: стан та перспективи розвитку (організаційно-правовий аспект)” (м. Київ, 2004); Міжнародній науково-практичній конференції „Гуманізація вищої освіти: філософські виміри” (Суми - Бердянськ, 2004 р.)

Публікації. Основні положення дисертації та окремі його результати опубліковано в 15 наукових працях, три з яких у наукових фахових виданнях загальним обсягом 7 д.а., із них належить автору 1,9 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації складає - 200 сторінок, у тому числі 11 рисунків, 10 таблиць, список використаних джерел із 196 найменувань – на 16 сторінок, 9 додатків на 10 сторінок.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету і завдання дослідження, його предмет, об’єкт, методологічну базу, практичне значення і наукову новизну отриманих результатів.

У першому розділі дисертації “Теоретико-методологічні аспекти дослідження організаційно-економічного забезпечення регіонального розвитку підприємництва” обґрунтовано економічну сутність і розкрито особливості підприємництва в сфері послуг, визначено теоретико-методичні підходи до його дослідження, обґрунтовано основні положення нової парадигми регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг і напрями реформування його організаційно-економічного забезпечення, проаналізовано світовий досвід проведення реформ у цій складовій національної економіки та визначено ключові проблеми, які потребують вирішення.

Проведений аналіз сутності підприємництва в сфері послуг дозволяє стверджувати, що воно характеризується територіальною, галузевою, функціональною та організаційною структурами, які відображають: форми територіального зосередження установ, закладів, організацій і підприємств сфери послуг, масштаби розвитку та регіональні пропорції з надання відповідних послуг; структуру системи за галузевою належністю її елементів; роль окремих елементів щодо виконання певних зовнішніх і внутрішніх функцій; організаційні форми та органи управління, які забезпечують цілеспрямований узгоджений розвиток усіх елементів системи.

Аналіз світового досвіду регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг показав, що поглиблення конкуренції як провідного джерела розвитку ринкової економіки, регіональний розвиток і підтримка підприємництва повинні якнайшвидше вирішити головні фінансові проблеми країни, а через їх вирішення вийти на напрямок економічного зростання. Дія цих інструментів розглядається з урахуванням досвіду країн далекого та близького зарубіжжя, в першу чергу, по відношенню до України як однієї з великих держав Східної Європи. Він повинен стати не тільки предметом теоретичних досліджень, але й головним практичним засобом трансформаційного переходу України.

Крім того, слід зазначити, що стан ринку в Україні, на якому діють суб'єкти підприємництва на регіональному рівні, суттєво відрізняються від економічно розвинутих країн. В цілому правове, соціально-економічне середовище для розвитку підприємництва є ще, на жаль, несприятливим. Крім того, відбувається активний процес концентрації капіталу, що є одночасним встановленням фінансового та управлінського контролю за самостійними підприємствами з боку великих компаній й відповідних монопольних угруповань.

Основою підвищення ефективності регіонального розвитку підприємництва є вдосконалення його організаційно-економічного забезпечення- сукупності економіко–правових форм, організаційних методів та інструментів, які використовує держава з метою врегулювання та підтримки розвитку підприємницької діяльності. Структура організаційно-економічного забезпечення за функціональною ознакою повинна включати три основні підсистеми: державне регулювання на різних рівнях (загальнодержавному, регіональному, локальному), саморегулювання та саморозвиток на мікрорівні, громадське регулювання з боку населення. Таким чином, забезпечення виражатиме типову форму поєднання елементів ринкової саморегуляції з елементами демократичного державного регулювання, властиву сучасній соціально-орієнтованій економіці.

У другому розділі “Стан та оцінка регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг” проведено дослідження стану, тенденцій регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг, регіональних відмінностей та факторів, що їх спричиняють.

Аналіз регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг засвідчує стійку тенденцію кількісного і якісного зростання цього важливого сегмента економіки (рис.1).

Рис. 1 Динаміка мережі підприємств–юридичних осіб

Загальна кількість підприємств нині складає більше одного мільйона. Швидке зростання кількості підприємств у сфері послуг значною мірою пов'язане із введенням у дію спрощеної системи оподаткування фізичних осіб і стійкою тенденцією переходу юридичних на статус фізичних, які сплачують єдиний податок.

Переважна більшість з них знаходиться в семи регіонах України, а саме в Донецькій, Одеській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській областях, м. Києві та АР Крим.

У загальній кількості частка функціонуючих підприємств склала 81,3%, решта підприємств тимчасово призупинила свою діяльність на ринку послуг та займалася іншою допоміжною діяльністю.

Обсяг послуг, як вироблених, так і наданих споживачам підприємствами сфери послуг, також має тенденцію до зростання (табл.).

Таблиця

Основні показники діяльності підприємств нефінансових послуг,

млрд. грн.*

Роки

Показник | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2005 до 2000, %

Обсяг вироблених послуг (у діючих цінах), млрд грн. | 26,5 | 30,5 | 46,4 | 56,1 | 72,0 | 90,8 | 342,8

Обсяг реалізованих послуг (у діючих цінах), млрд грн. | 29,1 | 33,4 | 46,9 | 56,7 | 73,4 | 94,3 | 323,9

Податок на додану вартість, млрд грн. | 2,7 | 3,1 | 4,6 | 5,7 | 7,6 | 10,7 | 396,4

Проміжне споживання, млрд грн. | 17,3 | 19,6 | 24,6 | 29,5 | 38,5 | 48,9 | 283,1

Матеріалоємність послуг, % | 30,2 | 29,1 | 26,7 | 25,6 | 25,7 | 25,7

* Джерело: Діяльність підприємств сфери послуг за 2001 рік: Стат. бюл. К.: Держкомстат України, 2001. С. 13.; Діяльність підприємств сфери послуг за 2003 рік: Стат. бюл. К.: Держкомстат України, 2003. С. 13.; Діяльність підприємств сфери послуг за 2005 рік: Стат. бюл. К.: Держкомстат України, 2005. С. 13.

В цілому, як засвідчили результати наших досліджень, для розвитку підприємництва у сфері послуг характерним є: зростання чисельності об’єктів, суб'єктів малого бізнесу та середньорічної кількості зайнятих; збільшення частки виробленої малими підприємствами продукції у загальних обсягах суспільного виробництва. Обсяг вироблених послуг за цей час зріс майже у 3,5 раза. Основним виробником послуг є приватні підприємства (рис.2).

Рис. 2 Питома вага послуг, реалізованих підприємствами різних форм власності, 2005 p.

Серед позитивних моментів розвитку підприємництва в сфері послуг слід також назвати підвищення якості послуг, використання нових технологій і методів обслуговування, зокрема, замовлення товарів через Інтернет та ін.

Аналіз територіальної структури підприємництва в сфері послуг указує на існування помітних територіальних відмінностей (рис.3).

Рис. 3 Розподіл регіонів за обсягом реалізованих послуг на душу населення, грн, 2005 р.

Найнижчим показником обсягу реалізованих послуг на душу населення характеризуються Чернігівська, Житомирська, Хмельницька, Тернопільська, Вінницька, Івано-Франківська, Луганська області, що у певній мірі можна пояснити особливостями спеціалізації ринку послуг того чи іншого регіону (найбільш матеріалоємними є соціальна допомога, технічне обслуговування та ремонт офісного обладнання і комп'ютерної техніки, діяльність з охорони здоров'я людини, транспортне обслуговування тощо), а також різним рівнем розвитку технологій надання одних і тих же.Групування регіонів України за основними показниками розвитку підприємництва у сфері послуг дозволило виділити групи регіонів, що мають споріднені характеристики, схожі сильні та слабкі сторони, можливості й обмеження для подальшого розвитку. Так, низький рівень розвитку підприємництва у сфері послуг (кількість підприємств на 10 тис. населення) характерний для Черкаської, Житомирської, Хмельницької, Вінницької, Закарпатської, Кіровоградської, Київської, Чернівецької,Волинської областей, де не лише кількість об’єктів, але й обсяг реалізованих послуг у розрахунку на одну особу становить менше 40% середньоукраїнського показника, в тому числі населенню - менше 60% (рис.4).

Рис. 4 Групування регіонів за кількістю малих підприємств у сфері послуг на 10 тис. населення, 2005 р.

Поступово змінюється і структура послуг. У ній нині збільшується частка гуманітарних послуг. Проте найбільшу частку нині складають послуги транспорту, пошти і зв'язку, частка яких перевищує більше 60%, тоді як послуги охорони здоров’я складають лише 2,3% (рис. 5). Низькі показники розвитку підприємництва у сфері послуг є характерними для регіонів із високою часткою сільського населення та сільського господарства у валовому регіональному продукті.

Рис. 5 Структура обсягу реалізованих послуг за видами економічної діяльності , %, 2006 р.

Виявлені тенденції та недоліки у розвитку підприємництва в сфері послуг дозволили обґрунтувати шляхи подальшого вдосконалення регіонального розвитку підприємництва в даній сфері діяльності.

У третьому розділі “Основні напрями вдосконалення організаційно-економічного забезпечення регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг” на основі запропонованого методичного апарату обґрунтовано шляхи вдосконалення ресурсного забезпечення регіонального розвитку підприємництва у сфері послуг. Останнє потребує виваженого співставлення оцінки сучасного стану та прогнозів регіонального розвитку малих і середніх підприємств сфери послуг, у тому числі наявних і перспективних ресурсів, що дозволить визначити комплекс конструктивних заходів по забезпеченню її прискореного розвитку як на макро-, так і на мезорівні. На рівні регіону, який являє собою цілісне економічне утворення, найбільш доцільним є вирішення питань взаємодії сфери послуг із місцевими потребами, враховувати особливості регіонального ринку праці тощо. Регіон концентрує в собі головні важелі управління - планування, розподіл ресурсів і контроль за цими процесами, на регіональному рівні враховуються місцеві культурні традиції, демографічні особливості та специфіка запитів населення та ін (рис.6).

Цільовий блок

· Формування людського капіталу як важливого фактора економічного зростання підприємництва сфери послуг по всіх регіонах України.

· Покращення рівня життя населення та вирішення соціальних проблем

· Досягнення оптимальних стандартів обслуговування всіх категорій споживачів

· Підвищення якості послуг і їх доступності | Аналітичний блок

· Аналіз сучасного стану та ретроспективи розвитку підприємництва в сфері послуг у всіх регіонах України

· Дослідження впливу факторів на розвиток підприємництва в сфері послуг на регіональному рівні

· Вивчення просторової організації підприємництва в сфері послуг

· Аналіз організаційних і економічних основ формування підприємництва в сфері послуг

Ресурсний блок*

Визначення потреби в матеріальних, фінансових, трудових ресурсах для реалізації підприємництва в сфері послуг

*Визначення джерел надходження ресурсів для підприємств сфери послуг*

Визначення можливих обсягів залучення ресурсів | Конструктивний блок*

Стимулювання саморегуляції та саморозвитку на мікрорівні

*Раціоналізація державного регулювання: створення цілісної нормативно-правової бази, використання адміністративного впливу, проведення зваженої регіональної політики, посилення методів фінансово-бюджетного, цінового та кредитного економічного регулювання, державне планування та програмування *

Розширення громадського регулювання | Прогнозний блок*

Прогнозування попиту на послуги *

Прогнозування стану та майбутньої потреби в інфраструктурі *

Прогнозування обсягів ресурсного забезпечення підприємництва у сфері послуг

Рис. 6 Схема вдосконалення організаційно-економічного забезпечення підприємництва в сфері послуг

Нами спрогнозовано обсяг реалізованих послуг в Україні при впливі обраних факторів, а саме грошових доходів на душу населення, витрат на послуги 1 домогосподарства, чисельність зайнятих у сфері послуг та кількість підприємств сфери послуг на наступні 10 років( рис.7).

Отже, основними напрямами розробки державної стратегії сприяння розвитку інноваційної діяльності підприємництва мають стати:

- формування механізму фінансового забезпечення інноваційної діяльності, у тому числі, стартових стадій реалізації інноваційних проектів фірмами;

- стимулювання масового створення об'єктів нефінансової інфраструктури інноваційної діяльності;

- сприяння вирішенню проблеми кадрового забезпечення інноваційної діяльності тощо.

 

Рис. 7 Прогноз обсягу реалізації послуг, млрд грн.

Успішність розробки та реалізації заходів державної політики в цій сфері має визначити перспективи розвитку інноваційного підприємництва України та її регіонів, а також розкриття його інноваційного потенціалу.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено розробку теоретико-методичних засад і практичних підходів до підвищення ефективності організаційно-економічного забезпечення та функціонування регіонального підприємництва в сфері послуг, що можливо за допомогою детального аналізу його організаційно-економічного механізму в умовах ринкової трансформації економіки з урахуванням світового та вітчизняного досвіду. Отримано такі результати:

1. Уточнено економічну сутність понять „підприємництво”, „підприємець”, визначено – „підприємництво в сфері послуг”, під яким розуміється діяльність підприємців, щодо реалізацій статутних функцій та повноважень, здійснення різного роду операцій з юридичними та фізичними особами, надання їм на підставі отриманих ліцензій послуг, реалізація виробленої продукції, виконання робіт, а також здійснення в межах наданої компетенції іншу дозволену на інноваційній основі та на власний ризик діяльність від свого імені і за власний рахунок, з метою отримання прибутку.

2. Розкрито сутність підприємництва в сфері послуг як вид самостійної чи колективно-кооперативної економічної діяльності; санкціонованою державою, здійснюваної на основі використання майна, що заснована на приватній власності, на свій ризик і під свою майнову відповідальність, з метою систематичного вилучення прибутку з наданих послуг.

3. Поглиблено дослідження новітніх світових тенденцій розвитку підприємницької діяльності, виявлено переваги та недоліки основних діючих у світі моделей підприємницької діяльності й обґрунтовано можливості їх запровадження в Україні, на цій основі дістали подальшого розвитку дослідження напрямів і механізмів удосконалення державної політики стосовно реформування підприємницької діяльності.

4. Визначено пріоритети та завдання реформи стосовно організаційно-економічного забезпечення регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг, основними з яких є:

§ формування механізму фінансового забезпечення інноваційної підприємницької діяльності, у тому числі, стартових стадій реалізації інноваційних проектів фірмами;

§ стимулювання масового створення об'єктів нефінансової інфраструктури;

§ сприяння вирішенню проблеми кадрового забезпечення.

5. На основі врахування показників, які характеризують стан підприємств сфери послуг, здійснено комплексну оцінку рівня розвитку підприємництва цієї сфери регіонів України, зокрема встановлено, що найнижчий рівень розвитку підприємництва у сфері послуг характерний для Черкаської, Житомирської, Хмельницької, Вінницької, Закарпатської, Кіровоградської, Київської, Чернівецької, Волинської областей, де основні показники є удвічі меншими середньо українських.

6. За допомогою методів економіко-математичного моделювання виявлено залежність обсягу реалізованих послуг від факторів зовнішнього середовища. На основі моделі визначено тенденції, що покладені в основу прогнозування основних макроекономічних показників розвитку підприємницької діяльності в сфері послуг як в Україні, так і її регіонах.

7. Розроблено прогноз основних показників розвитку підприємництва в сфері послуг у перспективі до 2015 року, обґрунтовано шляхи впливу на майбутній розвиток економічних відносин сфери послуг, зроблена прогнозна оцінка коливань ринкової кон'юнктури і соціально-економічних наслідків запропонованих програмних рішень.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Наукові видання

1. Культура та відпочинок / Куценко В.І., Бережна І.В., Прокопишак К.В., Лебедик Т.М., Піньковська Г.В. // Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил Тернопільської області на період до 2015 року. – К. – 2005. – С. 84 – 86. Особистий внесок автора: здійснено оцінку рівня розвитку підприємницької діяльності в сфері культурних послуг.

2. Туризм, рекреаційна діяльність / Куценко В.І., Бережна І.В., Трілленберг Г.І., Котенко Т.М., Лебедик Т.М. // Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил Тернопільської області на період до 2015 року. – К. – 2005. – С. 86 – 90. Особистий внесок автора: здійснено оцінку рівня розвитку туристичних послуг та розвитку рекреаційної діяльності.

3. Культура та відпочинок / Куценко В.І., Піньковська Г.В., Шпильова Ю.Б., Лебедик Т.М. // Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил Донецької області на період до 2015 року. – К. – 2005. – С. 97 – 98. Особистий внесок автора: здійснено оцінку рівня розвитку підприємницької діяльності в сфері культурних послуг.

4. Туризм, рекреаційна діяльність / Куценко В.І., Котенко Т.М., Лебедик Т.М. // Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил Донецької області на період до 2015 року. – К. – 2005. – С. 98 – 102. Особистий внесок автора: здійснено оцінку рівня розвитку туристичних послуг та розвитку рекреаційної діяльності.

5. Культура та відпочинок / Куценко В.І., Бережна І.В., Прокопишак К.В., Лебедик Т.М., Піньковська Г.В. // Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил Хмельницької області на період до 2015 року. – К. – 2005. – С. 88 – 90. Особистий внесок автора: дійснено оцінку рівня розвитку підприємницької діяльності в сфері культурних послуг.

6. Туризм, рекреаційна діяльність / Куценко В.І., Бережна І.В., Трілленберг Г.І., Котенко Т.М., Лебедик Т.М. // Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил Хмельницької області на період до 2015 року. – К. – 2005. – С. 90 – 94. Особистий внесок автора: здійснено оцінку рівня розвитку туристичних послуг та розвитку рекреаційної діяльності.

7. Культура та відпочинок / Куценко В.І., Шпильова Ю.Б., Лебедик Т.М. // Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил Івано –Франківської області на період до 2015 року. – К. – 2005. – С. 99 – 101. Особистий внесок автора: здійснено оцінку рівня розвитку підприємницької діяльності в сфері культурних послуг.

8. Туризм, рекреаційна діяльність / Куценко В.І., Котенко Т.М., Лебедик Т.М. // Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил Івано – Франківської області на період до 2015 року. – К. – 2005. – С. 101 – 105. Особистий внесок автора: здійснено оцінку рівня розвитку туристичних послуг та розвитку рекреаційної діяльності.

Навчально-методичні матеріали

9. Лебедик Т.М. Основи бізнесу: НМК.- К.: КНУКіМ. – 2004. – 40 с.

Статті у наукових фахових виданнях

10. Лебедик Т.М. Рівень обслуговування покупців як чинник підвищення ефективності виробництва // Підприємництво, господарство і право. – К.: Інстит. приватного права і підприємництва АПрН Укр. – 2004. - № 7. – С. 150 – 153.

11. Лебедик Т.М. Місце та роль освіти у розвитку підприємницької діяльності // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. пр. – К.: НДЕІ, 2004. – Вип. 8 (39).– С. 57 – 61.

12. Лебедик Т.М. Особливості формування ринку інноваційних послуг в Україні // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. пр. – К.: НДЕІ, 2005. – Вип. 2 (45). – С. 13 – 17.

Статті в інших наукових виданнях

13. Лебедик Т.М. Проблеми модернізації вищої освіти // Зб. статей за матеріалами ІV Міжн. наук. практ. конф. „Гуманізація вищої освіти: філософські виміри”. – Суми – Бердянськ.: Сумський державний університет. – 2004. – С. 102 -104.

Тези доповідей

14. Лебедик Т.М. Організаційно – правові проблеми розвитку підприємництва в соціально – культурній сфері // Тези Всеукр. наук. практ. конф. „Українська культура: стан та перспективи розвитку (організаційно – правовий аспект)”. – К.: КНУКіМ. – 2004. – С. 113 -119.

15. Лебедик Т.М. Розвиток підприємництва в сфері культурних послуг (регіональний аспект) // Матеріали Всеукр. наук. практ. конференції „Мистецька освіта та мистецтво освіти в контексті формування сталого суспільства”. – К.: ДАКККіМ. – 2005. – Ч. 2. – С. 207 – 209.

АНОТАЦІЯ

Лебедик Т.М. Організаційно-економічне забезпечення регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.10.01 – розміщення продуктивних сил та регіональна економіка. – Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, м. Київ, 2006.

У дисертації розроблено теоретико-методичні засади та практичні підходи до вдосконалення організаційно-економічного забезпечення регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг в умовах ринкової трансформації економіки з урахуванням світового і вітчизняного досвіду.

Визначено економічну сутність та особливості підприємництва в сфері послуг, розкрито зміст і структуру організаційно-економічного забезпечення його регіонального розвитку як сукупності форм, методів і механізмів, за допомогою яких здійснюється організація підприємницької діяльності.

Проведений аналіз сучасного стану, виявлено тенденції регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг в Україні та фактори, що впливають на нього.

Запропонована авторська концепція реформування організаційно-економічного забезпечення регіонального розвитку підприємництва в сфері послуг.

Ключові слова: підприємництво, підприємець, підприємництво в сфері послуг, організаційно-економічне забезпечення, обсяг реалізованих послуг.

АННОТАЦИЯ

Лебедик Т.Н. Организационно-экономическое обеспечение регионального развития предпринимательства в сфере услуг. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.10.01 – размещение производительных сил и региональная экономика. – Совет по изучению производительных сил Украины НАН Украины, г. Киев, 2006.

В диссертации разработаны теоретико-методические основы и практические подходы к усовершенствованию организационно-экономического обеспечения регионального развития предпринимательства в сфере услуг в условиях рыночной трансформации экономики с учетом мирового и отечественного опыта.

Определена экономическая сущность и особенности предпринимательства в сфере услуг как вид самостоятельной или коллективно-кооперативной экономической деятельности, санкционированной государством, осуществляемой на основе использования имущества, что основана на частной собственности, на свой риск и под свою имущественную ответственность, с целью систематической прибыли из предоставленных услуг.

Раскрыто содержание и структуру организационно-экономического обеспечения его регионального развития как совокупности форм, методов и механизмов, с помощью которых осуществляется организация предпринимательской деятельности.

Проведен анализ состояния, показано тенденции регионального развития предпринимательства в сфере услуг в Украине и факторы, которые влияют на него.

Предложена авторская концепция реформирования организационно-экономического обеспечения регионального развития предпринимательства в сфере услуг:

- формирование механизма финансового обеспечения инновационной предпринимательской деятельности, в том числе, стартовых стадий реализации инновационных проектов фирмами;

- стимулирование массового создания объектов нефинансовой инфраструктуры;

- содействие решению проблемы кадрового обеспечения и т.д.

К конкретным мероприятиям местной политики относительно стимулирования инновационной деятельности предпринимательства в регионе можно отнести, в частности, такие:

- создание специализированной городской лизинговой компании, направленной исключительно на сектор предпринимательства в сфере услуг. В этом направлении главное внимание целесообразно сосредоточить на содействии обновлению основных фондов инновационных предприятий и укреплению экспериментальной базы для проведения прикладных исследований;

- разработка программы создания муниципального рынка интеллектуальной собственности, в рамках которой разработать механизмы передачи технологий и защиты прав интеллектуальной собственности в сфере предпринимательства, способствовать коммерческому использованию результатов интеллектуальной деятельности и стимулировать развитие инновационных идей и их внедрение в производственные процессы на больших предприятиях;

- формирование электронной биржи инноваций. Это предусматривает создание базы данных об инвестиционно привлекательных инновационно ориентированных малых предприятиях; развитие интернет–портала инновационного предпринимательства в направлении популяризации и рекламирования инновационных проектов предпринимательства; предоставление помощи в подготовке бизнес-планов и инвестиционных проектов предприятий регионов в инновационной сфере;

- внедрение инновационных технологий на предприятиях торговли. В этом направлении необходимо произвести инвентаризацию рынков, провести мониторинг среди владельцев малых торговых фирм с целью выявления наиболее перспективных форм технологического обновления; разработать механизм частичной компенсации средств, потраченных на технологическую переоснастку торгового процесса и тому подобное.

Ключевые слова: предпринимательство, предприниматель, предпринимательство в сфере услуг, организационно-экономическое обеспечение, объем реализованных услуг.

SUMMARY

Lebedyk T.M. Organizational and economic maintenance of regional development of business in sphere of services. – The manuscript.

Thesis for competing a scientific degree of the candidate of economic sciences by speciality 08.10.01 – Accommodation of productive forces and regional economics. – Council of study of productive forces of Ukraine of NAS of Ukraine, Kyiv, 2006.

During the work under the thesis there were developed theoretical and methodical bases and practical ways for the improvement of organizational and economic maintenance of regional development of business in sphere of services under conditions of market transformation of economics taking into account world and domestic experience.

There have been determined economic essence and features of business in sphere of services, described and substantiated substance and structure of organizational and economic maintenance of it regional development as the synthesis of forms, methods and mechanisms by which organization of business is realized.

The analysis of the contemporary state, the dynamic tendencies of regional development of business in Ukraine and factors, by which have influence onto these changes.

The author’s concept of the control system reforming is offered in organizational and economic maintenance of regional development of business in sphere of services.

Key words: business, businessman, business in sphere of services, organization-economic maintenance, volume of services realizing.

Підписано до друку 23.11.2006 р.

Формат 60x84/16.

Ум. друк. арк. 1,16 Обл.-вид. арк. 0,9.

Наклад 100 прим. Зам. № 141

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України

01032, м. Київ, бульвар Т. Шевченка, 60.

Дільниця оперативного друку РВПС України НАН України

01032, м. Київ, бульвар Т. Шевченка, 60.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕЛЕКТРОІМПУЛЬСНА ТА ПСИХОФОНОТЕРАПІЯ В КОМПЛЕКСНОМУ САНАТОРНО-КУРОРТНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА СИНДРОМ ХРОНІЧНОЇ ВТОМИ - Автореферат - 23 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ ВПЛИВУ САМОКОНТРОЛЮ ТА САМОАНАЛІЗУ НА ПЕРЕБІГ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ ПІСЛЯ НАВЧАННЯ В “АСТМА – ШКОЛІ” З ВРАХУВАННЯМ ПІКФЛОУМЕТРІЇ - Автореферат - 32 Стр.
міграційні та екотоксикологічні властивості свинцю і кадмію в системі “Ґрунт-рослина” В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 28 Стр.
Шапероноподібні властивості компонентів апарату трансляції вищих еукаріотів - Автореферат - 26 Стр.
вплив Економічної інформаціЇ на планування господарської Діяльності підприємства - Автореферат - 26 Стр.
РОЛЬ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ В РИНКОВИХ ПЕРЕТВОРЕННЯХ КРАЇН З ПЕРЕХІДНОЮ ЕКОНОМІКОЮ - Автореферат - 27 Стр.
ЕКОНОМІКО-ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ - Автореферат - 28 Стр.