У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Побудова моделі дозволила проаналізувати взаємозв’язок між функціо нальною структурою промислового підприємства і динамікою операційних і балансових показників

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Мельник Євген Володимирович

УДК 65: 519.876.2

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ АДАПТИВНОГО

ПЛАНУВАННЯ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

Спеціальність 08.03.02 – економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент

Тимохин Володимир Миколайович,

Донецький національний університет Міністерства освіти і

науки України, докторант кафедри

економічної кібернетики (м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук Стасюк Валерій Петрович, ТОВ “Смарт-груп”, директор з маркетингу та збуту продукції металургійного виробництва (м. Київ);

кандидат економічних наук, доцент Берсуцький Антон Якович, Донецький університет економіки та права, проректор з економічної та фінансової діяльності (м. Донецьк).

Провідна установа:

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, кафедра економічної кібернетики (м. Київ)

Захист відбудеться 26 жовтня 2006 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198_а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24).

Автореферат розісланий 26 вересня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої ради Г.С. Овечко

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку економіки України особливої важливості набуває процес підвищення ефективності промислового виробництва. Це зумовлено насамперед переходом до стійкого функціонування після періоду кризи й спаду економічної активності, відновленням й налагодженням нових економічних зв'язків, припливом інвестицій й одержаним ефектом від приватизації й корпоратизації, що для промислових підприємств надало можливість збільшення обсягів виробництва.

Так, у галузях чорної і кольорової металургії в 2004 році спостерігалося підвищення обсягів виробництва на 38,9 %, у машинобудуванні - на 41,2 %. Можливості розширення ринків збуту й збільшення обсягів виробництва вимагають принципово нових, науково-обґрунтованих і високопродуктивних підходів до управління виробництвом, оскільки чинні підходи до планування, постачання, збуту й управління запасами на підприємствах, що містять елементи традиційного підходу централізованої системи, у сучасних умовах виявляються низько ефективними й, у цілому, організаційно малопридатними. Ця проблема є досить актуальною, насамперед, для означених галузей промисловості України, частка яких у загальному обсязі промислового виробництва в 2004 році склала 38,4 %.

Найбільш раціональним підходом до підвищення ефективності процесів управління промисловим виробництвом на підприємствах є розробка методів адаптивного планування діяльності, що заснована на застосуванні сучасного апарату економіко-математичного моделювання й інформаційних технологій.

Специфічною рисою даного підходу є врахування переважно контрактно-орієнтованої діяльності промислових підприємств, яка характерна для важкого машинобудування, чорної й кольорової металургії, орієнтація на побудову виробничих систем з функцією логістики, що інтегрує інші види діяльності, а також забезпечення можливостей оперативного коректування виробничої програми з урахуванням змін ринкової кон'юнктури й вимог потенційних замовників.

У дослідження означених особливостей систем управління промислових підприємств та вирішення проблем підвищення їхньої керованості й ефективності функціонування внесли вагомий вклад учені - академіки: Алимов О.М., Амоша О.І., Геєць В.М., Чумаченко М.Г., а також Александров І.О., Аптекар С.С. Методологічні принципи адаптивного планування викладено в роботах Акоффа Р., Берсуцького Я.Г., Буркова В.М.,
Галіцина В.К., Гузя М.Г., Єгорова П.В., Забродського В.А., Заруби В.Я., Ковальчука К.Ф., Лисенка Ю.Г., Мільнера Б.З., Петренка В.Л., Скуріхіна В.І. Однак проблеми моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах у сучасних умовах, що враховують контрактно-орієнтовану діяльність і логістичну інтеграцію процесів виробництва, висвітлено недостатньо, що й зумовило вибір теми дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано за матеріалами держбюджетних тем ДонНУ “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем” Г-00/54, номер державної реєстрації - 0100U001971 (автором розроблено комплекс економіко-математичних моделей об'ємно-календарного планування промислового виробництва); “Моделювання логістичної системи підприємства” 04-1/27, номер державної реєстрації - 0104U009167 (автором розроблено адаптивну систему управління логістикою промислового підприємства).

Мета та завдання дослідження. Метою даної роботи є розробка комплексу економіко-математичних моделей процесів адаптивного планування на промислових підприємствах, що забезпечить підвищення ефективності управління підприємством.

Відповідно до поставленої мети в роботі поставлено й вирішено наступні завдання:

проведено аналіз специфіки сучасних умов функціонування промислових підприємств України;

проведено аналіз існуючих підходів до об'ємно-календарного планування на промислових підприємствах;

запропоновано концепцію моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах;

розроблено комплекс економіко-математичних моделей об'ємно-календарного планування промислового виробництва;

запропоновано формальний підхід до синтезу адаптивного плану виробництва;

запропоновано структуру системи адаптивного планування діяльності промислового підприємства;

проведено аналіз ефективності запропонованої системи адаптивного планування діяльності промислового підприємства, яку запроваджено у ВАТ “ММК “Азовсталь”.

Об'єктом дослідження є процеси об'ємного й календарного планування діяльності промислового підприємства.

Предметом дослідження є економіко-математичне моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах. Конкретні результати дослідження отримано на підприємстві ВАТ “МК “Азовсталь”.

Методологія й методика дослідження. Методологічною основою даного дослідження послужили праці вітчизняних і закордонних вчених в галузях: управління економічними системами (досліджено специфіку сучасних умов функціонування промислових підприємств України, а також існуючі підходи до об'ємного та календарного планування на промислових підприємствах), економіко-математичного моделювання (розроблено комплекс економіко-математичних моделей об'ємно-календарного планування промислового виробництва), адаптації в економічних системах (запропонований формальний підхід до синтезу адаптивного плану виробництва).

Наукова новизна. У дисертаційній роботі вирішено нову актуальну для економіки України проблему моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах, і було отримано наступні нові наукові результати:

вперше:

розроблено концепцію моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах, орієнтованих переважно на роботу за замовленнями, яку засновано на побудові ієрархії економіко-математичних моделей виробничого планування; концепція дозволяє максимізувати фінансові результати діяльності й мінімізувати прямі виробничі витрати за рахунок моніторингу змін у зовнішньому і внутрішньому середовищі підприємства;

розроблено метод синтезу адаптивного плану виробництва, заснований на проектуванні й побудові області маневрування, що дозволяє підвищити адаптивні якості об'ємного плану виробництва та знизити втрати від непередбачуваних змін у ринковій кон’юнктурі;

одержали подальший розвиток:

комплекс економіко-математичних моделей об'ємно-календарного планування промислового виробництва, що дозволяє оптимізувати об'ємні й календарні плани виробництва з урахуванням змін зовнішнього й внутрішнього середовища підприємства з метою мінімізації прямих витрат і забезпечення раціональності використання ресурсів;

структура системи адаптивного планування діяльності промислового підприємства, яку засновано на концепції моделювання життєздатних систем С. Біра, що дозволяє вносити оперативні зміни в плани всіх рівнів з метою зниження виробничих витрат та втрат.

Практичне значення отриманих результатів. Запропонований комплекс економіко-математичних моделей, що реалізує технологію адаптивного планування, є універсальним заходом організації виробничої діяльності промислових підприємств в умовах динамізму зовнішнього й внутрішнього середовища підприємства й може бути використаний для управління будь-якими складними мікроекономічними системами.

Впровадження результатів дослідження дозволяє одержати зростання ефективності функціонування підприємства за рахунок зниження прямих витрат, підвищення завантаження виробничих потужностей й ефективності використання виробничих ресурсів. Основні результати дослідження використано на підприємстві ВАТ “МК “Азовсталь”.

Підтверджений актом економічний ефект склав 210 тис. грн.

Особистий внесок здобувача. З наукових праць, виданих у співавторстві, використано тільки ті ідеї, що були отримані в результаті індивідуальних досліджень.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження були представлені і обговорювались на VII Всеукраїнській науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики” (11-13 жовтня 2002 р., м. Запоріжжя); Х Всеукраїнської науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики” (15-17 вересня 2005 р., м. Київ); методологічних семінарах, інтенсивних проектних семінарах, нарадах та тренінгах на ВАТ “ММК “Азовсталь” та на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету в період 1999-2005 рр.

Публікації. Основні результати і висновки дисертаційного дослідження знайшли відображення у 7 наукових статтях загальним обсягом 3,3 д.а., з яких автору належить 2,7 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг роботи – 160 сторінок. Матеріал ілюструє 7 таблиць, 22 рисунків, 6 додатків. Список використаних джерел включає 164 найменування.

 

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету і завдання дослідження, визначено об’єкт і предмет, відображено наукову новизну та практичну значущість одержаних результатів і розроблених рекомендацій.

У першому розділі “Методологія адаптивного планування діяльності підприємства” досліджено особливості функціонування промислових підприємств на сучасному етапі розвитку економіки, проведено аналіз теоретичних засад та практичних підходів до організації процесів планування на промислових підприємствах, розглянуто комплекс проблем, що виникають на етапі планування діяльності та запропоновано концепцію моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах, специфічною рисою яких є переважна орієнтація на роботу за замовленням.

Як свідчить аналіз сучасного стану економіки України, тенденції до стійкого підйому, які сформувалися до середини 2004 року в основних галузях промисловості, змінили свій напрямок. Незважаючи на те, що обсяги і темпи розвитку економіки свідчать про подолання загального спаду економічної активності 90-х років, нинішні тенденції, які сформувалися в економіці, аргументують необхідність переходу більшості підприємств до антикризового управління. Про це, насамперед, свідчить динаміка індексів промислового виробництва (табл. 1.).

Період зростання, що прийшовся на 1999-2003 р. та характеризував вихід окремих підприємств і економіки у цілому на рівень ефективної експлуатації виробничого потенціалу, скінчився, тому зростає актуальність підвищення ефективності функціонування підприємств в умовах підвищення цін на енергоносії, скорочення темпів виробництва і падіння обсягів експорту.

Дослідження показало, що суттєвим внеском у підвищення ефективності функціонування промислових підприємств в Україні на цей час є вдосконалення процесів і механізмів планування, насамперед, у напрямках підвищення ступеню раціонального використання людських ресурсів, промислових потужностей та виробничих ресурсів.

Недосконалість традиційного підходу до управління виробництвом зумовлено низкою недоліків. По-перше, план виробництва, що фактично обмежує діяльність, призводить до того, що зворотний зв'язок між системою планування й системою оперативного управління практично відсутній. Внаслідок цього поточний план має лише ту міру гнучкості, що була в нього закладена річним планом випуску. По-друге, система нормування оборотних коштів не дозволяє коректувати й переглядати норми витрат залежно від результатів виробничої діяльності, сезонності постачання продукції й т. ін. По-третє, даний підхід не відображає специфіки діяльності підприємства з яскраво вираженою сезонністю роботи.

Таким чином, традиційна система планування й організації виробничої діяльності на промислових підприємствах є малоефективною в сучасних умовах господарювання. Крім того, у силу неспроможності системи управління до врегулювання типових проблем прийняті економічні рішення носять багато в чому інтуїтивний, необґрунтований характер, що найчастіше призводить до виникнення ризикових ситуацій і втрат. Все це вимагає розробки систем адаптивного планування діяльності, спрямованих на врахування змін у зовнішньому середовищі та використання внутрішніх резервів промислового підприємства. Також слід підкреслити, що сучасні великі промислові підприємства, насамперед металургії й машинобудування, в більшості випадків орієнтовані на роботу за замовленнями. Виключення становлять лише підприємства, орієнтовані на задоволення потреб населення, а також ті, чиє виробництво носить переважно серійний характер. Таким чином, саме ринкові потреби конкретного споживача, формально закріплені у вигляді контракту, є основним стимулом для здійснення діяльності підприємством.

Для вирішення зазначеної проблеми в роботі розроблено концепцію моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах (рис. 1), яка припускає, що підприємство виконує селекцію замовлень потенційних споживачів і формує множину потенційних замовлень. На підставі цих даних із застосуванням економіко-математичного моделювання проводиться розрахунок об'ємного плану - найбільш загальної програми діяльності підприємства на тривалий (як правило, 1 рік) період часу за наведених критеріїв, обмежень та початкових умов.

На підставі проекту об'ємного плану підприємство укладає контракти й формує портфель замовлень - множину замовлень, прийнятих до виконання. Деталізація об'ємного плану дає можливість побудувати календарний план, а на його основі - виробничу програму підприємства.

Суттєвою особливістю розробленої концепції є регулярне проведення моніторингу змін внутрішнього й зовнішнього середовища підприємства й можливість оперативного коректування планів всіх рівнів з використанням економіко-математичних моделей. Для забезпечення ефективної й стабільної роботи системи планування необхідно внести ряд удосконалень у чинну систему управління підприємства.

Іншою особливістю розробленого підходу є наявність зворотного зв'язку між підсистемою планування, яка формує план випуску продукції, і підсистемою оперативного управління, що забезпечується системою контролю за процесом виконання замовлень: виявлення серйозних відхилень під час виконання замовлень викликає відповідні зміни у структурі портфеля замовлень, а також дає можливість визначити причини й встановити коло осіб, відповідальних за виникнення даного відхилення.

У другому розділі “Моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах” розроблено формальний підхід до синтезу адаптивного плану виробництва, який дозволяє підвищити адаптивні якості об'ємного плану виробництва та знизити втрати від непередбачуваних змін у ринковій кон’юнктурі, а також представлено комплекс оптимізаційних економіко-математичних моделей об'ємно-календарного планування промислового виробництва, що дозволяє знизити прямі витрати і забезпечити раціональне використання ресурсів.

Модель об'ємного планування підприємства з виділеними центрами відповідальності або об'єднання підприємств зводиться до розв'язання наступної задачі лінійного програмування:

(1)

(2)

, (3)

(4)

(5)

При формуванні адаптивного плану використовується модель формування адаптивного планового рішення з урахуванням зовнішніх впливів, що змінюються, та ризику, яку можна представити у наступному вигляді:

, (6)

Прийняття рішення щодо формування адаптивного плану зводиться до вибору одного із множини варіантів плану при виконанні комплексу умов:

1. Критерій Байеса-Лапласа:

(7)

2. Множина погодження для деякого заданого рівня припустимого ризику :

(8)

3. Оптимістичні альтернативи:

(9)

4. Стійкі рішення:

(10)

При синтезі оптимального календарного плану вирішуються наступні задачі:

1. Оптимальний план постачання - задача управління запасами:

2. Оптимальна топологія мережі - задача знаходження потоку по дугах технологічного графа, що мінімізує загальну вартість проходження потоку по мережі. При цьому повинні виконуватися обмеження на пропускні потужності дуг і на величини пропозиції та попиту окремих (або всіх) вузлів.

Цільова функція буде задана у вигляді:

,

Для ефективного використання розроблених моделей у роботі запропоновано алгоритм оптимізації календарного плану та алгоритм пошуку максимального потоку на технологічному графі.

Якщо в таким шляхом не вдається побудувати припустиму матрицю, то роботу, що порушує обмеження, замінюють альтернативною, отриманою з іншого шляху графа. На цьому шляху -ий агрегат повинен або не використовуватися, або використовуватися протягом менш тривалого періоду часу. Після цього відбувається перехід до кроку 6. Такі заміни виконуються доти, доки не буде отримано припустиму матрицю , або доки не буде вичерпано всі варіанти.

Сукупність матриць дає оптимальне рішення, що містить інформацію як про календарний план, так і про завантаження.

Ідея алгоритму знаходження максимального потоку полягає в знаходженні наскрізних шляхів з позитивними потоками від джерела до стоку.

Розглянемо ребро з початковою пропускною спроможністю . У процесі виконання алгоритму частина пропускних спроможностей ребра погашається потоками, що проходять через нього, у результаті чого кожне ребро характеризуватися залишкової пропускну спроможність. Будемо використовувати запис для опису залишкових пропускних спроможностей. Мережу, де всі ребра мають залишкову пропускну спроможність, назвемо залишковою.

З довільного вузла , що приймає потік від вузла , визначимо мітку , де - величина потоку, що протікає від вузла до вузла . Алгоритм знаходження максимального потоку припускає ряд певних дій:

Задача визначення потоку найменшої вартості в мережі з обмеженою пропускною спроможністю узагальнює задачу визначення максимального потоку за наступними напрямками:

всі ребра пропускають потік виключно в одному напрямку, тобто є орієнтованими дугами;

кожній дузі відповідає від’ємна вартість проходження одиниці потоку;

дуги можуть мати позитивну нижню межу пропускної спроможності;

будь-який вузол мережі може виступати у якості, як джерела, так і стоку.

У третьому розділі “Синтез системи адаптивного планування діяльності підприємства” запропоновано структуру системи адаптивного планування діяльності промислового підприємства, яку засновано на концепції моделювання життєздатних систем С. Біра, проведено аналіз ефективності застосування запропонованої системи адаптивного планування діяльності промислового підприємства на прикладі ВАТ “ММК “Азовсталь”.

Згідно з концепцією життєздатних систем, систему управління промислового підприємства розподіляють на метасистему управління та операційні елементи. Призначенням метасистеми управління у випадку адаптивного управління є забезпечення процедур планування на всіх рівнях ієрархічної структури плану. При цьому найбільш узагальнюючим є рівень планування обсягів виробництва – Система 5 (рис. 2). На цьому рівні також задається мета функціонування системи, тобто підприємства, у цілому, оскільки показники плану виробництва, такі, як наприклад запланований прибуток, безумовно, мають стратегічне значення.

Система 5 виконує функцію стратегічного цілеутворення за допомогою розроблених моделей оптимізації плану обсягів виробництва. Адаптивна стратегія розробляється за допомогою наведеного в роботі формального підходу до синтезу адаптивного плану виробництва, який стає базою для укладання контрактів та формування портфеля замовлень. Адаптивні якості, покладені в основу цього плану, насамперед виступають у якості резервів виробництва. Розроблений інструментарій використовується підрозділами підприємства, які займаються формуванням плану обсягів виробництва, наприклад, планово-економічним відділом.

Водночас, Система 4 – Моніторинг зовнішнього середовища, та Система 3 – Календарне планування, виконують функції гомеостату системи, тобто забезпечують балансування стану системи між самозбереженням та змінами в умовах динамічності внутрішнього та зовнішнього середовища. У постановці задачі ієрархічного планування календарне планування виступає не в якості стратегічного плану нижчого рівня ієрархії планів, а, насамперед, як механізм розподілу ресурсів – виробничих потужностей та людських ресурсів. Необхідною умовою функціонування гомеостату є розробка та актуалізація даних технологічних операцій, вдосконалення норм використання ресурсів, побудова дерев технологічних процесів та використання конструкторської документації на етапі календарного планування. Безумовно, це неможливо без інтеграції зазначених процесів в межах єдиною комп’ютерною інформаційною системи (КІС), яка, крім того, виступає в якості засобу проведення моніторингу і аудиту операційних елементів – конкретних відокремлених технологічних ланок підприємства.

Сутність гомеостатичного процесу полягає у виявлені резервів, передбачених адаптивним планом, та використанні їх на етапі “розшивання вузьких місць” під час розробки оперативних планів та змінно-добових завдань. Слід зазначити, що уточнення плану обсягів виробництва, що ініціюється гомеостатом Система 3-Система 4, не обов’язково приводить до збільшення резервів. У деяких ситуаціях гомеостат передбачає поповнення портфеля замовлень за рахунок позицій, які не були прийняті до виробництва, наприклад, через низьку рентабельність, аби використати надмірні резерви виробничих потужностей, і таким чином знизити простої обладнання.

Результати дисертаційної роботи було впроваджено під час вдосконалення системи планування виробництва прокату ВАТ “ММК “Азовсталь”. Впровадження запропонованої структури системи адаптивного планування та застосування формального підходу до синтезу адаптивного плану і розробленого модельного комплексу привело до підвищення продуктивності праці адміністративного персоналу за рахунок зниження трудомісткості й підвищення швидкодії процесів прийняття управлінських рішень. Вплив вдосконалення системи планування на показники ефективності роботи адміністративного персоналу подано у табл. 2. Підтверджений актом економічний ефект склав 210 тис. грн.

Висновки

1. Аналіз специфіки сучасних умов функціонування промислових підприємств України показав, що вдосконалення процесів планування на вітчизняних підприємствах повинно враховувати переважно контрактно-орієнтовану діяльність промислових підприємств, орієнтацію на побудову виробничих систем з функцією логістики, що інтегрує інші види діяльності, а також можливості оперативного коректування виробничої програми з урахуванням змін ринкової кон'юнктури й вимог потенційних замовників та застосовувати сучасний апарат економіко-математичного моделювання й інформаційних технологій для підвищення продуктивності процесів прийняття управлінських рішень.

2. Аналіз існуючих підходів до об'ємного та календарного планування на промислових підприємствах показав, що традиційний підхід до управління призводить до того, що поточний план має лише ту міру гнучкості, що була в нього закладена річним планом випуску, а система нормування оборотних коштів не дозволяє коректувати й переглядати норми витрат залежно від результатів виробничої діяльності, сезонності постачання продукції.

3. В роботі запропоновано концепцію моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах, особливостями якої є регулярне проведення моніторингу змін внутрішнього й зовнішнього середовища підприємства, можливість оперативного коректування планів всіх рівнів з використанням економіко-математичних моделей, наявність зворотного зв'язку між системою планування, що формує план випуску продукції, і рівнем оперативного управління, що здійснюється за допомогою системи контролю над ходом виконання замовлень.

4. Методичним забезпеченням запропонованої концепції є розроблений у роботі комплекс економіко-математичних моделей об'ємно-календарного планування промислового виробництва, який дозволяє оптимізувати об'ємні й календарні плани виробництва з погляду мінімізації прямих витрат і забезпечення раціональності використання ресурсів, враховувати зміни зовнішнього й внутрішнього середовища підприємства за рахунок проведення періодичного моніторингу.

5. У роботі запропоновано формальний підхід до синтезу адаптивного плану виробництва, який дозволяє підвищити адаптивні якості розробленого об'ємного плану виробництва та знизити втрати від непередбачуваних змін у ринковій кон’юнктурі.

6. Використання запропонованого комплексу моделей і авторського підходу до планування потребує вдосконалення чинної системи планування підприємства. В роботі запропоновано структуру системи адаптивного планування діяльності промислового підприємства, яку засновано на концепції моделювання життєздатних систем С. Біра, що дозволяє забезпечити інтеграцію всіх рівнів планування підприємства у єдиному інформаційному просторі, організувати періодичний моніторинг та вносити оперативні зміни в плани всіх рівнів.

7. Основні результати дослідження використано на підприємстві ВАТ “МК “Азовсталь”. Проведений аналіз ефективності запропонованої системи адаптивного планування діяльності промислового підприємства дав змогу оцінити економічний ефект, отриманий за рахунок зниження втрат та виробничих і адміністративних витрат підприємства, що фактично склав 210 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях:

1. Мельник Е.В. Модели производственного планирования в управлении капиталом // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. // Модели управления капиталом. - Донецк, ДонНУ, 2005.- № 4. - С. 97-103.

2. Мельник Е.В. Методология сетевого планирования в управлении материальными потоками предприятия // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) Под общ. ред. Ю.Г.Лысенко; Донецкий нац. ун-т.– Донецк: ДонНУ, 2005.- Вып. 8. – С. 133-140.

3. Тимохин В.Н., Мельник Е.В. Концепция моделирования процессов адаптивного планирования на промышленных предприятиях // Міжнародний науковий журнал "Економічна кібернетика". - Донецьк, ДонНУ, 2005. - №5-6 (35-36). -С.57-63. (Особистий внесок здобувача: запропоновано концепцію моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах)

4. Мельник Е.В. Задачи моделирования процессов объемного планирования на предприятии // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. // Моделирование микроэкономических систем. - Донецк, ДонНУ, 2006.- № 2. - С. 54-58.

5. Тимохин В.Н., Мельник Е.В. Синтез систем адаптивного управления в промышленности // Міжнародний науковий журнал "Економічна кібернетика". - Донецьк, ДонНУ, 2006. - № 1-2 (37-38). -С.47-53. (Особистий внесок здобувача: запропоновано структуру системи адаптивного планування діяльності промислового підприємства)

за матеріалами конференцій:

6. Мельник Е.В. Моделирование лагов при управлении рисками ПЭС // Тези доповідей VII Всеукраїнської науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики” 11-13 жовтня 2002 р. м. Запоріжжя. - Запоріжжя: ЗДУ, 2002. – С. 118-120.

7. Мельник Е.В. Проблемы совершенствования механизмов управления предприятий металлургии Украины // Тези доповідей Х Всеукраїнської науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики” 15-17 вересня 2005 р. м. Київ. - Донецьк: ТОВ “Апекс”, 2005. – С. 205-207.

Анотація

Мельник Е.В. Моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – економіко-математичне моделювання. – Донецький національний університет, Донецьк, 2006.

У дисертації розглядається нова актуальна проблема моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах. Дослідження спрямоване на розробку концепції, комплексу моделей та засобів застосування в умовах сучасного стану промислових підприємств.

У методичній частині запропоновано концепцію моделювання процесів адаптивного планування на промислових підприємствах, формальний підхід до синтезу адаптивного плану виробництва. Подальшого розвитку дістали комплекс економіко-математичних моделей об'ємно-календарного планування промислового виробництва і структура системи адаптивного планування діяльності промислового підприємства.

Під час реалізації результатів дослідження на базі підприємства було вдосконалено систему планування за рахунок впровадження запропонованої концепції та моделей, що призвело до зменшення втрат і виробничих й адміністративних витрат.

Розроблені теоретико-методологічні положення, а також методичне і інструментальне забезпечення впроваджено в діяльність ВАТ “ММК “Азовсталь”.

Ключові слова: промислове підприємство, адаптивне планування, економіко-математичне моделювання, об’ємно-календарне планування.

АННОТАЦИЯ

Мельник Э.В. Моделирование процессов адаптивного планирования на промышленных предприятиях. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук за специальностью 08.03.02 - экономико-математическое моделирование. - Донецкий национальный университет, Донецк, 2006.

В диссертации рассматривается новая актуальная проблема моделирования процессов адаптивного планирования на промышленных предприятиях. Исследование направлено на разработку концепции, комплекса моделей и средств их применения в условиях современного состояния функционирования промышленных предприятий.

В методической части предложена концепция моделирования процессов адаптивного планирования на промышленных предприятиях, специфической чертой которых является преимущественная работа под заказ. Концепция предполагает построение иерархии экономико-математических моделей производственного планирования и позволяет максимизировать финансовые результаты деятельности и минимизировать прямые производственные затраты за счет учета изменений во внешней и внутренней среде предприятия.

Для реализации предложенной концепции в работе предложен формальный подход к синтезу адаптивного плана производства позволяющий повысить адаптивные качества объемного плана производства и снизить потери от непредвиденных изменений в рыночной конъюнктуре.

В работе получили дальнейшее развитие комплекс экономико-математических моделей объемно-календарного планирования промышленного производства, позволяющий оптимизировать объемные и календарные планы производства с учетом изменений внешней и внутренней среды предприятия с точки зрения минимизации прямых затрат и обеспечения рациональности использования ресурсов, и структура системы адаптивного планирования деятельности промышленного предприятия.

Во время реализации результатов исследования на базе предприятия была усовершенствована система планирования за счет внедрения предложенной концепции и моделей, что привело к уменьшению потерь и производственных и административных затрат предприятия.

Разработанные теоретико-методологические положения, а также методическое и инструментальное обеспечения введены в деятельность ОАО “ММК “Азовсталь”.

Ключевые слова: промышленное предприятие, адаптивное планирование, экономико-математическое моделирование, объемно-календарное планирование.

THE SUMMARY

Melnik E.V. Modelling of Adaptive Planning Processes at Industrial Enterprises - Manuscript.

Thesis for the candidate of economical sciences academic degree by the speciality 08.03.02 – economic and mathematical modelling. – Donetsk National University, Donetsk, 2006.

In the thesis a new actual problem of adaptive planning processes modelling at industrial enterprises is considered. The research is directed to development of conception, model complex and means for their implementation under conditions of industrial enterprises’ modern state of functioning.

In the methodical part conception of adaptive planning processes at industrial enterprises, formal approach to adaptive plan of production are proposed, complex of economic and mathematical models of output and schedule panning for industrial enterprises and adaptive planning system’s structure for industrial enterprise’s activity are modified.

Under implementation of research’s results on a basis of an enterprise planning system is improved by the implementation of presented conception and models, which lead to lowering of losses and production and management costs.

The results of the research were implemented at JSC “Azovsteel”.

Key words: industrial enterprise, adaptive planning, economic and mathematical modelling, output and schedule panning.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РЕГІОНАЛЬНИЙ КОНФЛІКТ НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ У ГЛОБАЛЬНОМУ КОНТЕКСТІ - Автореферат - 29 Стр.
„ФІЛОСОФІЯ АБСУРДУ” І ТЕАТРАЛЬНА ЕСТЕТИКА ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 27 Стр.
ВЕЛИКІ ДЕФОРМАЦІЇ КУСКОВО-ОДНОРІДНИХ АНІЗОТРОПНИХ ГІПЕРПРУЖНИХ ТІЛ ОБЕРТАННЯ - Автореферат - 25 Стр.
ФАРМАКОЛОГІЧНЕ ВИВЧЕННЯ НОВОГО РОСЛИННОГО ПРЕПАРАТУ – СУПОЗИТОРІЇВ ФЛАГІНАТ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ПРОСТАТИТІВ - Автореферат - 28 Стр.
ІМУНОМЕТАБОЛІЧНІ ЗСУВИ ТА СТАН НИРКОВОГО КРОВООБІГУ У ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ СЕРОЗНИЙ ПІЄЛОНЕФРИТ ЗА УМОВ ЙОГО КОРЕКЦІЇ - Автореферат - 27 Стр.
СОЦІАЛІЗАЦІЯ НЕПОВНОЛІТНІХ У СОЦІАЛЬНО НЕБЛАГОПОЛУЧНИХ СІМ`ЯХ - Автореферат - 23 Стр.
Обгрунтування використання комплексів мембраностабілізуючих препаратів та альфа- адреноблокаторів у лікуванні дітей з атопічною бронхіальною астмою - Автореферат - 39 Стр.