У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний торговельно-економічний університет

КИІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Мацегора Ірина Анатоліївна

УДК 330.53:334.722.8

ОБЛІК І АНАЛІЗ ОПЕРАЦІЙ З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ ВЛАСНОІ ЕМІСІІ В АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВАХ

Спеціальність 08.06.04-бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертаціі на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Киів 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Волинському інституті економіки та менеджменту Міністерства освіти і науки України на кафедрі обліку та аудиту

Науковий керівник: | кандидат економічних наук

доцент Бутко Анатолій Дмитрович

Київський національний

Торговельно-економічний університет,

професор кафедри фінансового аналізу і контролю |

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук ,професор

Осадчій Юрій Іванович,Міжгалузевий інститут управління МОН (м.Киів)

Украіни, завідувач кафедри обліку та аудиту

кандидат економічних наук ,доцент

Алексєєва Алла Василівна ,

Київський національний торговельно-економічний університет

Провідна установа: | Львівська комерційна академія,кафедра аудиту, Укоопспілка,м.Львів

Захист відбудеться 09 червня 2006 р. о14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 в Київському національному торговельно-економічному університеті за адресою: 02156, м. Київ – 156, вул. Кіото, 19, ауд. А-227.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ – 156, вул. Кіото, 19

Автореферат розісланий 04 травня 2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Н.І. Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасні тенденції розвитку економічних відносин як на національному, так і міжнародному рівнях, базуються на об’єднанні та спільному використанні капіталу, одним із атрибутів якого є емісія акцій. Враховуючи процеси глобалізації, спільне використання капіталу, серед іншого, характеризується територіальним та часовим відокремленням власників капіталу від його фізичної форми.

Об’єднаний капітал уособлюється у вигляді функціонування господарських товариств.

Корпоративні відносини, тобто, ті, що пов’язані із спільними використанням капіталу, в найбільшій мірі проявляються у такому виді господарських товариств, як акціонерні товариства. Адже їх створення передбачає залучення найбільш широкого кола інвесторів.

Всі суб’єкти, що мають інтереси до спільного використання капіталу формують корпоративний сектор економіки.

Про роль згаданого сектору в економіці України свідчать наступні дані: питома вага акціонерних товариств станом на 01.01.2005 року складала 3,31% від загальної кількості об’єктів, внесених до Єдиного реєстру підприємств і організацій України. Значення аналогічного показника у 2003 році становило близько 4% та в акціонерних товариствах було сконцентровано 30,1% вартості основних засобів; 30,3% оборотних активів; було сформовано 26,1% чистого доходу (виручки) та 79,6% чистого прибутку підприємств усіх сфер економіки.

Разом з тим, подальший розвиток корпоративного сектору економіки України потребує нагального вирішення ряду проблемних питань, серед яких: недостатня організація ринку цінних паперів; малоефективна система захисту прав акціонерів, підвищення дієвості якої в значній мірі залежить від якості управління фінансами акціонерних товариств сфери виробництва і товарного обігу тощо.

Подолання наявних негативних явищ без активної участі всіх суб’єктів корпоративних відносин неможливе.

Для того, щоб така участь була ефективною та спрямовувалась на подолання корпоративних конфліктів та захист прав акціонерів, зацікавлені особи повинні своєчасно отримувати достовірну інформацію про діяльність акціонерного товариства.

Якісне інформаційне забезпечення, наприклад, менеджерської ланки, дасть змогу підвищити ефективність управління товариством. Дійсні та потенційні інвестори зможуть визначитися з найбільш сприятливим об’єктом інвестування та контролювати якість управління об’єднаним капіталом.

Особливої ретельності потребує збір інформації про рух акцій власної емісії. Адже вони є сутнісною особливістю процесу формування власного капіталу акціонерних товариств сфери виробництва і товарного обігу.

Акумуляція даних про рух акцій на мікрорівні можлива лише у системі бухгалтерського обліку, яка має бути побудована таким чином, щоб забезпечувати зацікавлених осіб інформацією про: обсяги задекларованого та фактично оплаченого статутного капіталу; реальні напрями використання чистого прибутку акціонерного товариства з урахуванням прав, наданих окремим суб’єктам корпоративних відносин чинними нормативно-правовими актами; фактичні об’єкти оподаткування; реальні джерела поповнення статутного капіталу тощо.

Оцінка ефективності спільного використання капіталу з урахуванням різновекторних за своїм спрямуванням інтересів суб’єктів корпоративних відносин, здійснюється за допомогою аналізу, мета якого має визначатися зацікавленою особою.

Серед іншого, аналітичні процедури мають стояти за варті захисту інтересів дійсних та потенційних інвесторів та давати змогу обґрунтовано визначати суму прибутку акціонерного товариства, яка, одночасно із його подальшим розвитком, забезпечувала б виплату дивідендів.

Також аналіз має слугувати підвищенню ефективності управління корпоративними фінансовими ресурсами шляхом визначення найбільш оптимальних джерел залучення додаткових коштів. Питання економічної сутності корпоративних відносин, обліку та аналізу операції із акціями власної емісії розглядалися у роботах багатьох вчених-економістів, зокрема: Алексєєва М., Басюка Т., Білоруса О., Білухи М., Бланка І., Бочарова В., Бутинця Ф., Вінник О., Гайдуцького П., Голова С., Клоченок Л., Лігоненко Л., Лупенка Ю., Мазаракі А., Рудницького В., Сіроша Н., Сопка В., Юрчук Н. та інших.

Однак у сучасних дослідженнях, як правило, не достатньо приділено уваги захисту прав акціонерів шляхом підвищення рівня їх поінформованості, крім зазначеного у таких дослідженнях облік та аналіз операцій з акціями та статутним капіталом розглядаються відокремлено одне від одного, а не як різні зрізи одного об’єкту.

Одночасно, національні особливості розвитку корпоративного сектору економіки; постійні зміни вимог чинного законодавства; побудова аналітичних методик, на базі даних, що використовуються у міжнародній практиці з урахуванням розвинутого фондового ринку, обґрунтували необхідність удосконалення обліку та аналізу операцій з акціями власної емісії та обумовили актуальність проведеного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження визначено в контексті вимог Закону України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16 липня 1999 року №996-XIV та Державної програми реформування бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 1998 р. №1706.

Тема дисертації є складовою науково-дослідної роботи Київського національного торговельно-економічного університету „Управління стратегічним розвитком підприємств торгівлі” номер держреєстрації 0105U000767 (довідка Київського національного торговельно-економічного університету №2657/33 від 12 грудня 2005 року).

Особистий внесок автора до якої полягає у розробці рекомендацій щодо формування облікової та дивідендної політики акціонерного товариства сфери торгівлі як чинників, що впливають на досягнення стратегічної мети його розвитку.

Мета і задачі дослідження. Мета дослідження полягає у розробці рекомендацій щодо удосконалення окремих теоретичних та науково-практичних положень обліку та аналізу операцій з акціями власної емісії на сучасному етапі розвитку вітчизняних акціонерних товариств з урахуванням європейських орієнтирів.

Впровадження рекомендацій дозволить покращити процес управління акціонерним товариством та забезпечить зацікавлених користувачів достовірною інформацією, що дасть змогу останнім приймати ефективні рішення.

Поставлена мета визначає зміст завдань дослідження:

- вивчення економічної сутності корпоративних відносин та акціонерного капіталу з урахуванням особливостей вітчизняної економічної системи;

- дослідження природи корпоративних інтересів та їх впливу на інвестування та управління акціонерним товариством;

- дослідження стану обліку та аналізу операцій з акціями власної емісії, виявлення недоліків та чинників, що їх обумовили;

- розробка рекомендацій щодо вдосконалення обліку та аналізу операцій із акціями власної емісії.

Об’єктом дослідження є операції з цінними паперами власної емісії акціонерних товариств сфери виробництва і товарного обігу.

Предметом дослідження є організація і методика обліку та аналізу операцій з акціями власної емісії акціонерних товариств як джерел інформації, необхідної для прийняття рішень заінтересованими особами.

Методи дослідження. Дослідження обліку та аналізу операцій з акціями власної емісії базується на діалектичному методі, що передбачає постійний розвиток та взаємодію предмету дослідження. Також застосовані загальнонаукові та специфічні методи обліку та аналізу.

Так, під час дослідження економічної сутності корпоративних відносин та їх відмінностей від інших видів економічних відносин застосований метод порівняння. Виділення класифікаційних ознак корпоративних інтересів та дослідження функцій акціонерного капіталу здійснено за допомогою методу абстрагування.

Метод аналізу застосований під час визначення методики розрахунку цільової суми прибутку, що необхідна для ефективного розвитку акціонерного товариства та забезпечення виплати дивідендів тощо. У ході обґрунтування формульних розрахунків застосовані методи формалізації, розрахунково – аналітичні методичні прийоми, спостереження тощо.

Інформаційною базою при здійсненні дослідження слугували роботи вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, спеціальна економічна література, нормативно-законодавча база України, матеріали наукових конференцій, статистичні дані, дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності акціонерних товариств.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає у визначенні основних напрямів удосконалення організації та методики обліку та аналізу операцій із акціями власної емісії акціонерних товариств.

Основні результати дослідження, що складають його наукову новизну, одержані особисто дисертантом та виносяться на захист:

удосконалено класифікацію корпоративних інтересів, яку доповнено часовим класифікаційним критерієм, за яким інтереси поділяються на довгострокові та короткострокові;

вперше надано пропозиції щодо коригування суми цільового прибутку акціонерного товариства на величину, яка дозволить здійснити виплату дивідендів за результатами господарської діяльності у розрахунковому періоді;

дістала подальший розвиток методика порівняння вартості капіталу з урахуванням можливих джерел його залучення акціонерним товариством;

удосконалено методику обліку нерозподіленого прибутку акціонерного товариства;

дістало подальший розвиток обґрунтування аргументів щодо того, що акціонерне товариство не є податковим агентом з податку з доходів фізичних осіб щодо сум компенсації, яка виплачується акціонерам – фізичним особам при зменшенні величини статутного капіталу;

удосконалено порядок обліку та відображення у фінансовій звітності операцій, пов’язаних із неоплаченим капіталом та акціями, викупленими товариством у акціонерів, за методом номінальної собівартості.

Практичне значення одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у розробці рекомендацій щодо удосконалення організації та методики обліку та аналізу операцій з акціями власної емісії акціонерних товариств, застосування яких дасть змогу підвищити якість інформаційного забезпечення користувачів фінансової звітності та даних бухгалтерського обліку, що, у свою чергу, є одним із чинників прийняття ефективних рішень.

Окремі рекомендації, сформульовані за результатами дисертаційного дослідження, впровадженні в діяльність економічних суб’єктів. Так, методика коригування цільового прибутку з урахуванням суми дивідендів, які мають бути виплачені акціонерам, необхідної для забезпечення інвестиційної привабливості акціонерного товариства, впроваджена у діяльність ВАТ „Луцький підшипниковий завод” (довідка №19 від 19 жовтня 2005 року).

Методика обліку операцій, пов’язаних із неоплаченим капіталом впроваджена у господарську діяльність СП ЗАТ „Теріхем-Луцьк” (довідка №15 від 19 серпня 2005 року).

Пропозиції щодо порядку обліку нерозподіленого прибутку акціонерного товариства впроваджені в облікову практику ВАТ „Луцькпластмас” (довідка № 18 від 19 вересня 2005 року).

Аргументи, запропоновані автором, стосовно того, що акціонерне товариство не має бути податковим агентом податку з доходів фізичних осіб щодо суми компенсації, яка виплачується фізичним особам при зменшенні величини статутного капіталу, впроваджені в роботу Луцької об’єднаної державної податкової інспекції (довідка №15830/4/17-1 від 05 жовтня 2005 року).

Особистий внесок здобувача. Одержані результати дослідження є особистими розробками автора, спрямованими на: удосконалення організації та методики обліку і аналізу операцій з акціями власної емісії; підвищення ефективності роботи акціонерних товариств та поінформованості зацікавлених осіб; захист інтересів та прав дійсних та потенційних інвесторів.

Апробація та впровадження результатів дослідження. Основні положення дисертаційного дослідження доповідались автором і були схвалені на: науково-практичній конференції „Реформа фінансово-кредитної системи перехідної економіки України” (м. Луцьк, 1998 рік), науково-практичній конференції „Проблеми розвитку соціально-економічних систем” (м. Полтава, 2003 рік), міжнародній науково-практичній конференції „Концептуальні підходи до підготовки спеціалістів з обліку та аудиту в сучасних умовах України” (м. Харків, 2004 рік).

Публікації. Основні результати проведеного дисертаційного дослідження оприлюднено у трьох роботах загальним обсягом 0,7 друкованих аркушах, надрукованих у фахових виданнях України, в яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук.

Структура і обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації становить 171 сторінок тексту, в тому числі 25 таблиць, 18 рисунків; 19 додатків (29 сторінок), список використаних джерел складається з 230 найменувань (20 сторінок).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дисертації обґрунтовано актуальність обраної теми дослідження, визначені мета й основні задачі, предмет і об’єкт дослідження, викладено наукову новизну, теоретичне та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Економічна сутність цінних паперів власної емісії як форми реалізації корпоративних відносин” роль такого виду цінних паперів, як акції власної емісії, досліджено у якості невід’ємного атрибуту корпоративних відносин. Саме корпоративні відносини є базовими для сучасного розвитку економічних відносин, які передбачають спільне використання підприємницького капіталу, що після об’єднання стає акціонерним капіталом. Функціонування акціонерного капіталу з урахуванням його двоїстої функції, реалізується через діяльність акціонерних товариств і є об’єктом інтересів суб’єктів корпоративних відносин. В роботі обґрунтовано доцільність доповнення класифікації часовим критерієм, за яким корпоративні інтереси запропоновано поділити на довгострокові та короткострокові (рис. 1).

 

Рис. 1 Критерії класифікації корпоративних інтересів

Зміст корпоративних інтересів, одних із основних та найменш захищених учасників корпоративних відносин - власників капіталу, засвідчується економічною сутністю акцій власної емісії. Саме тому предметом дослідження обрано облік та аналіз операцій із акціями власної емісії, адже облік інших видів цінних паперів власної емісії, наприклад, облігацій або векселів, є однаковим і для підприємств інших організаційно-правових форм.

Протягом останніх років в Україні спостерігається тенденція щорічного збільшення обсягів емісії акцій (рис. 2).

Рис. 2 Динаміка обсягу зареєстрованих в Україні акцій станом на 01 січня 2000 -2005 років

Найбільша питома вага емісії вітчизняними підприємствами акцій у 2004 році припадає на емісію в процесі створення акціонерних товариств закритого типу – 33,6% (у 2003 році - 36,22%) та в процесі реорганізації (злиття, приєднання тощо) підприємств – 23,06%. Одночасно, питома вага акціонерних товариств у загальній кількості суб’єктів господарської діяльності поступово зменшується. Так, наприклад, питома вага акціонерних товариств станом на 01.01.2005 року складає 3,31%, тоді як на початок 2004 року вона становила 3,47%. Вказані явища (динаміка питомої ваги акціонерних товариств та основні чинники емісії акції на прикладі 2004 року) і недостатній розвиток відповідної інфраструктури України (фондового ринку) свідчать про те, що умови розвитку корпоративного сектору економіки потребують удосконалення, спрямованого, серед іншого, на захист прав інвесторів. Так, з 14 обстежених акціонерних товариств протягом 2003-2004 років лише 2 виплачувало дивіденди.

Враховуючи мету формування акціонерного капіталу, його двоїсту природу, економічну сутність акцій власної емісії, можна дійти висновку, що рівень розвитку корпоративного сектору економіки України має прямопропорційну залежність від поінформованості зацікавлених осіб про діяльність акціонерного товариства та функціонування і стан акціонерного капіталу. Найважливішим із джерел отримання вказаної інформації є система бухгалтерського обліку операцій із акціями власної емісії. Для прийняття ефективних рішень на підставі облікової інформації, необхідним є її інтерпретація з урахуванням часового аспекту, тобто, застосування аналітичних процедур.

У другому розділі „Теоретико-методичні засади обліку операцій з цінними паперами власної емісії” визначено, що побудова системи бухгалтерського обліку операцій із акціями власної емісії на кожному конкретному акціонерному товаристві має бути підпорядкована основній меті – задоволенню інформаційних потреб користувачів. Структура таких потреб є досить складною, адже вона поєднує в собі довгострокові та короткострокові інтереси суб’єктів корпоративних відносин. Суттєвий вплив згаданих інтересів реалізується у формуванні облікової політики акціонерного товариства, адже від, наприклад, методу обрання оцінки вибуття запасів або нарахування амортизації, залежать фінансові результати діяльності акціонерного товариства у конкретному звітному періоді. Досліджено вплив порядку та наслідків змін облікової політики на фінансовий стан акціонерного товариства та обґрунтовано доцільність публікації порівняльної інформації при зміні облікової політики.

Досить проблемними є питання обліку операцій, пов’язаних із зміною розміру статутного капіталу акціонерного товариства. Так, у дисертаційному дослідженні викладено аргументи щодо недоцільності визнання індексації основних фондів джерелом збільшення статутного капіталу.

Ця позиція підтверджується тим, що на більшості обстежених акціонерних товариств, які були утворені до 1997 року зустрічалася ситуація, за якою основні фонди, вартість яких була проіндексована, на даний час повністю замортизовані, ліквідовані внаслідок морального та/або фізичного застаріння або продані.

Також обґрунтовано, що зменшувати статутний капітал (за умови зменшення номінальної вартості акцій) доцільно з урахуванням власного капіталу товариства, а не загальної вартості його активів. Запропоноване забезпечить дотримання інтересів кредиторів такого товариства. За результатами дослідження сформульовані аргументи, за якими акціонерне товариство не має бути податковим агентом з податку з доходів фізичних осіб щодо операцій по виплаті акціонерам сум компенсації, що виплачується акціонерам – фізичним особам при зменшенні статутного капіталу. Подальше дослідження здійснювалося у напрямі підвищення інформативності фінансової звітності акціонерних товариств. Так, з указаною метою стосовно 1-го розділу пасиву Балансу запропоновано за рахунками 45 „Вилучений капітал” та 46 „Неоплачений капітал” обліковувати акції не за фактичною собівартістю, а за номінальною вартістю (табл. 1).

Таблиця 1

Порівняльна характеристика І-го розділу Балансу залежно від методу обліку акцій за рахунком 45 „Вилучений капітал”

Пасив | Код рядка | За номінальною вартістю | За собівартістю

І. Власний капітал

Статутний капітал | 300 | 200,0 | 200,00

Інший додатковий капітал | 330 | 1,0 | -

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) | 350 | (30,0) | -

Вилучений капітал | 370 | (60,0) | (89,00)

Усього за розділом І | 380 | 111,00 | 111,00

За даними табл. 1 можна дійти висновку, що у випадку, коли викуплені акції власної емісії обліковуються за номінальною вартістю, користувачі фінансової звітності отримають більш розгорнуту інформацію. Однак, на нашу думку, право вибору методу обліку операцій із викупленими акціями, залежно від їх суттєвості слід надавати безпосередньо акціонерному товариству. Така практика застосовується закордонною економічною спільнотою.

Також запропоновано доповнити форму Звіту про фінансові результати, що передбачена для суб’єктів малого підприємництва розділом, присвяченим розрахункам суми дивідендів, що припадає на одну акцію. Це необхідно для більш повної поінформованості акціонерів товариства, що є суб’єктом малого підприємництва.

Звіт про рух грошових коштів не повинен враховувати вартість матеріальних цінностей, рух яких не опосередкований грошовими коштами. До таких цінностей відносяться ті, що отримані як внески до статутного капіталу. За результатами дослідження запропоновано облік цінностей, отриманих від акціонерів в обмін на акції, вести за окремими аналітичними субрахунками.

Як показали практичні дослідження, особливої уваги потребує облік використання чистого прибутку акціонерного товариства. За результатами дослідження встановлено, що чинними нормативно-правовими актами у сфері бухгалтерського обліку дещо обмежені напрями такого використання, що не відповідає економічній природі категорії „чистий прибуток” та порушує відповідні права акціонерів, передбачені чинними нормативно-правовими актами. Враховуючи згадані чинники, у розділі надані пропозиції щодо обліку операцій, пов’язаних із розподілом прибутку.

У третьому розділі “Методико-інформаційні аспекти аналізу операцій з цінними паперами власної емісії” досліджено організаційно-інформаційну модель аналізу операцій з акціями власної емісії, як засіб формалізації аналітичної роботи. За результатами дослідження запропоновано доповнити її блоком, що характеризує користувачів аналітичної інформації. Адже саме інформаційні запити визначають цілі аналізу, та, відповідно, методичний апарат. Враховуючи особливості об’єктів аналізу (рис.3), запропоновано інформаційні джерела, що використовуються в аналітичних роботах, поділяти на: внутрішні, що формують дані про акціонерне товариство; зовнішні, що характеризують окремі аспекти середовища, у якому функціонує товариство, що аналізується.

Рис. 3 Об’єкти аналізу операцій з акціями власної емісії акціонерного товариства

Враховуючи, що однією із основних точок перетину інтересів суб’єктів корпоративних відносин є прибуток акціонерного товариства, особлива увага була приділена методиці розрахунку суми цільового прибутку, яка дала б змогу не тільки забезпечити подальший розвиток товариства відповідно до обраної стратегії, але й дозволила б виплатити акціонерам дивіденди. Вказане, у свою чергу, є необхідним для підтримання рівня інвестиційної привабливості акціонерного товариства. Акціонерні товариства вирізняються поміж підприємств інших організаційно-правових форм можливістю та особливостями процедури залучення капіталу шляхом додаткової емісії акцій. Однак, це не єдине джерело отримання коштів, які використовує товариство в процесі господарської діяльності. Найбільш розповсюдженими альтернативними джерелами є отримання кредитів та використання передоплат. За результатами дослідження запропоновано методику визначення вартості грошових коштів, залучених із відповідного джерела та, відповідно, визначення джерела в найбільшій мірі адекватного подальшим напрямам розвитку товариства (табл. 2).

Таблиця 2

Визначення вартості коштів, залучених із різних джерел

Назва результативного показника | Розрахунок | Умовне позначення та назва чинника

Вартість власного капіталу, що залучається за рахунок додаткової емісії простих акцій, Ввк х100 | Ка – кількість простих акцій, що мають бути додатково емітовані;

Д – сума дивідендів, що припадає на одну звичайну акцію у звітному періоді, грн.;

І – запланований індекс зростання дивідендів;

?Вк – величина капіталу, залученого в процесі додаткової емісії;

Ве – відношення витрат, пов’язаних з емісією акцій, до загальної суми додаткової емісії

Вартість коштів отриманих у кредит, Вкх100 | ?Кр – загальна сума кредиту;

і – ставка відсотку за кредит у частках;

n - кількість періодів кредитування за нарахуванням відсотків;

Вк – відношення витрат, пов’язаних із отриманням кредиту (наприклад, витрати на отримання аудиторського підтвердження фінансової звітності), до загальної суми кредиту

Вартість коштів, отриманих у вигляді передоплати, Вп()х100 | Цр – різниця у цінах товарів (робіт, послуг), передоплата за якими використовувати-меться певний час;

Вп – додаткові витрати, які має визнати продавець, або отримати передоплату;

?Кз – загальна сума отриманої передоплати

ВИСНОВКИ

Розвиток ринкових відносин в Україні в значній мірі взаємопов’язаний із поступовою трансформацією корпоративних відносин, що передбачають спільне використання капіталу. Вказане характеризується, серед іншого, територіальним та часовим відокремленням власників від капіталу та від управління ним. На підставі вказаного методика обліку та аналізу операцій із акціями власної емісії має бути спрямована на єдину мету – забезпечення інформаційних потреб суб’єктів корпоративних відносин.

Проведені теоретичні та практичні дослідження економічної сутності корпоративних відносин, стану і перспектив подальшого розвитку обліку та аналізу операцій з акціями власної емісії з урахуванням сучасних умов господарської діяльності акціонерних товариств, дозволили сформулювати наступні висновки та пропозиції щодо їх вдосконалення:

1. Розглянуто економічну сутність корпоративних інтересів, у тому числі тих, що опосередковані емісією акцій. З метою визначення напрямів розподілу ресурсів акціонерного товариства класифікацію корпоративних інтересів доповнено таким критерієм, як часовий. За цим критерієм інтереси суб’єктів корпоративних відносин поділяються на довгострокові та короткострокові.

Реалізація довгострокових інтересів передбачає більші реінвестиції у акціонерне товариство, ніж реалізація короткострокових інтересів, які можуть бути задоволені виплатою більшої суми дивідендів у поточному періоді.

Застосування часового критерію дасть змогу вибудувати облікову політику акціонерного товариства адекватно до інтересів інвесторів.

2. З урахуванням ролі акціонерного капіталу, окреслені його функції на макроекономічному рівні.

3. Для того, щоб дійсні та потенційні інвестори могли приймати ефективні рішення, базуючись на даних фінансової звітності, запропоновано визначити обов’язковість та затвердити механізм публікації порівняльної інформації у випадку зміни облікової політики акціонерного товариства. Це дасть змогу в більшій мірі дотриматися вимог чинних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Уникнути формального підходу до обов’язковості такої публікації дозволить реалізація пропозиції, що полягає у необхідності встановлення нормативу обов’язкового порогу суттєвості для визначення доцільності (недоцільності) публікації порівняльної інформації про зміну облікової політики.

4. У випадку, якщо акції, під час їх первісної емісії, розповсюджуються за вартістю, що перевищує їх номінальну вартість, різницю пропонується відображати не за рахунком 46 „Неоплачений капітал”, як це передбачено окремими нормативно-правовими актами, а за дебетом рахунків обліку активів та за кредитом субрахунку 421 „Емісійний дохід”.

Запропоноване дасть змогу уникнути того, що за даними 1-го розділу пасиву Балансу не буде відображено неоплаченого капіталу, коли він фактично матиме місце.

5. З урахуванням економічної сутності індексації балансової вартості основних фондів, що є одним із джерел збільшення статутного капіталу акціонерних товариств, запропоновано визначити порядок списання суми такої індексації по аналогії із списанням дооцінки основних засобів, що проводиться відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Вказане дасть змогу більш реально оцінювати активи акціонерного товариства та джерела їх формування, адже суми індексації, як правило, не наближають вартість основних фондів до ринкової вартості.

6. З метою відокремлення інформації про індексацію та дооцінку основних засобів, що проводиться з урахуванням вимог положень (стандартів) бухгалтерського обліку, запропоновано вести окремі аналітичні рахунки для обліку відповідних сум.

Зазначене поліпшить якість інформації про обсяги джерел збільшення статутного капіталу, з тих, що передбачені чинними нормативно-правовими документами.

7. З метою захисту інтересів кредиторів, запропоновано визначати суму, на яку може бути зменшено статутний капітал акціонерного товариства при зменшенні номінальної вартості акцій, співставляючи зі статутним капіталом не загальну вартість активів, а лише власний капітал.

8. Під час виплати акціонерам – фізичним особам компенсації при зменшенні розміру статутного капіталу є досить проблематичним питання щодо того, хто є податковим агентом стосовно податку з доходів фізичних осіб: акціонерне товариство, або сама фізична особа. Прямої відповіді на таке питання чинними нормативно-правовими актами не передбачено.

Враховуючи вимоги Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб”, обґрунтовано, що сума компенсації зменшує витрати фізичної особи, які мають бути враховані під час розрахунку інвестиційного прибутку, що і є безпосереднім об’єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб.

Отже, акціонерне товариство не повинно утримувати та сплачувати до бюджету податок з доходів фізичних осіб при виплаті акціонерам – фізичним особам компенсації внаслідок зменшення величини статутного капіталу.

9. Для задоволення інформаційних потреб користувачів фінансової звітності, Звіт про фінансові результати, що передбачений чинними нормативно-правовими актами для суб’єктів малого підприємництва, пропонується доповнити розділом, аналогічного за змістом до розділу ІІІ Звіту про фінансові результати, форма якого передбачена для акціонерних товариств, які не відносяться до суб’єктів малого підприємництва.

Це поставить у рівні умови акціонерів акціонерних товариств, що відносяться до суб’єктів малого підприємництва та тих товариств, що не є такими суб’єктами.

10. Згідно чинних нормативно-правових актів за дебетом субрахунку 451 „Вилучений капітал” викуплені акціонерним товариством у акціонерів акції мають відображатися за фактичною собівартістю, яка формується з урахуванням вартості придбання таких акцій. Тобто, викуплені акції відображаються в Балансі акціонерного товариства за фактичною собівартістю.

З урахуванням міжнародного досвіду запропоновано надати акціонерним товариствам право вибору методу обліку викуплених у акціонерів акцій: за фактичною собівартістю або за номінальною вартістю.

Критерієм вибору має стати суттєвість відхилення фактичної собівартості від номінальної вартості акції, що має місце на конкретному акціонерному товаристві протягом певного періоду часу. Обґрунтовано, що у випадку, якщо вказане відхилення є суттєвим, а акції обліковуватимуться за методом фактичної собівартості, за даними 1-го розділу пасиву Балансу зацікавленою особою може бути прийняте рішення, неадекватне стану справ. Адже вказаний розділ, відповідно до вимог чинних вітчизняних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, може не конкретизувати дані про те, яка частина статутного капіталу вилучена.

11. Кореспонденція рахунків, передбачена нормативно-правовими актами для обліку розподілу прибутку не в повній мірі реалізовує права акціонерних товариств, що надані їм чинним законодавством України. Внаслідок чого у обліку окремих акціонерних товариств накопичується нерозподілений прибуток, який фактично, вкладений у їх розвиток.

Аби уникнути такої ситуації обґрунтовано можливість розширення кореспонденції рахунків щодо обліку господарських операцій, пов’язаних із використанням прибутку акціонерного товариства. Зазначене дозволить уникнути складних процедур, пов’язаних з додатковою емісією акцій.

12. Згідно вимог нормативно-правових актів у Звіті про рух грошових коштів не відображаються операції, що не пов’язані із рухом грошових коштів. До таких операцій відноситься отримання від акціонерів матеріальних цінностей у якості внесків до статутного капіталу акціонерного товариства.

Отже, при складанні Звіту про рух грошових коштів, виникає необхідність виокремити інформацію про згадані операції. Для цього запропоновано обліковувати матеріальні цінності, отримані як внесок до статутного капіталу, за окремими аналітичними рахунками. Це дасть змогу суттєво полегшити облікову роботу, зменшити ймовірність помилки та підвищити достовірність та інформативність фінансової звітності акціонерного товариства.

13. Враховуючи, що основна мета аналізу операцій з акціями власної емісії акціонерних товариств полягає у задоволенні інформаційних потреб зацікавлених осіб, запропоновано організаційно-інформаційну модель аналізу доповнити блоком, що класифікує користувачів аналітичної інформації. Це дасть змогу суб’єкту та виконавцю аналітичних робіт адекватно зорієнтуватися на вимоги споживача у методах аналізу, необхідній інформаційній базі та інших аналітичних аспектах.

14. Застосування окремих методик визначення інвестиційної привабливості акціонерного товариства обумовлює використання для порівняння показників акціонерних товариств, які мають подібні характеристики до того акціонерного товариства, що аналізується. З урахуванням викладеного, таку складову організаційно-інформаційної моделі як інформаційне забезпечення, запропоновано класифікувати за джерелами формування на зовнішні та внутрішні. Вказане дасть змогу суб’єкту аналізу враховувати можливі обмеження при формуванні мети та завдань аналізу.

15. Під час обґрунтування очікуваних основних параметрів діяльності на наступні періоди та з метою захисту інтересів акціонерів, акціонерне товариство має враховувати у складі цільового прибутку суму дивідендів, яку слід буде виплатити акціонерам за результатами господарської діяльності у таких періодах. Для цього запропоновано механізм розрахунку коригування цільового прибутку на величину, що забезпечить належну виплату дивідендів, з урахуванням їх середньої величини за декілька попередній років. Застосування вказаного механізму дає змогу визначати реальні величини показників господарської діяльності акціонерного товариства (наприклад, обсяги продажу товарів тощо), які базуються на показнику цільового прибутку.

16. В процесі господарської діяльності у акціонерного товариства може виникнути необхідність поповнення грошової маси. Як правило, акціонерне товариство має декілька джерел залучення коштів у вигляді власного або залученого капіталу. Однак, використання коштів передбачає відповідні витрати. Інформацією про вартість залученого капіталу необхідно володіти на етапі обрання відповідного джерела. З урахуванням викладеного, запропоновано методику порівняння вартості капіталу, залученого із різних джерел, застосування якої дає змогу акціонерному товариству раціонально планувати витрати.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1. Мацегора І.А. Проектування первинного обліку цінних паперів в умовах введення в дію П(С)БО // Збірник наукових праць ТАНГ: Випуск 4.- 2000.-С.242-249.

2. Мацегора І.А. Економічна сутність та значення цінних паперів в умовах трансформації економіки України //Економіка і ринок: облік, аналіз, контроль. Науковий журнал ТАНГ: Випуск 4.-2001.- С.316-327.

3. Мацегора І.А. Принцип визначення прибутку на акцію в управлінні підприємством на сучасному етапі розвитку економіки України //Науковий вісник Буковинського державного фінансово – економічного інституту: Збірник наукових праць. Випуск 4: Економічні науки. -2003.- С.292-294

4. Мацегора І.А. Облік статутного капіталу відкритих акціонерних товариств в сучасних умовах //Наукові записки. Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу. Випуск 12.- 2003.- С116-119.

5.Мацегора І.А. Інформаційне забезпечення аналізу цінних паперів в умовах трансформації економіки України // Збірник на Міжнародній науково-практичній конференції .- 2005.- С. 114-116.

6.Мацегора І.А. Теоретичні основи обліку цінних паперів та облікова інтерпретація їх класифікації //Управління регіональним економічним розвитком в контексті сучасних процесів міжнародної інтеграції Всеукраїнська міжвузівська наукова конференція студентів та молодих науковців. -2005-С.198-202.

АНОТАЦІЯ

Мацегора І.А. Облік і аналіз операцій з цінними паперами в акціонерних товариствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз і аудит. – Волинський інститут економіки та менеджменту, Луцьк, 2005.

Предметом дослідження обрано облік та аналіз операцій з акціями власної емісії, адже порядок обліку та аналізу операцій з іншими цінними паперами однаковий як для акціонерних товариств, так і для підприємств інших організаційно-правових форм. За результатами дослідження доповнена класифікація корпоративних інтересів. Знайшли подальшого розвитку визначення функцій акціонерного капіталу. Досліджено методику обліку операцій з акціями власної емісії з урахуванням інформаційних потреб зацікавлених осіб. Удосконалено методику обліку неоплаченого та викупленого капіталу, обліку розподілу нерозподіленого прибутку. Запропоновано методику визначення суми цільового прибутку, що враховує виплату дивідендів акціонерам та методику порівняння джерел залучення необхідних товариству коштів.

Ключові слова: акції, акціонерні товариства, облік операцій з акціями, аналіз операцій з акціями.

АНОТАЦИЯ

Мацегора И.А. Учет и анализ операций с ценными бумагами в акционерных обществах. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Волынский институт економики и менеджмента, Луцк, 2005.

Диссертация посвящена решению теоретических, организационно-методологических и прикладных проблем учета и анализа операций с ценными бумагами акционерных обществ.

Предметом исследования являются учет и анализ операций с акциями собственной эмиссии, поскольку порядок учета и анализа операций с иными ценными бумагами, используемый акционерными обществами практически аналогичен тому, который используется предприятиями других огранизационно-правовых форм.

В первом разделе исследована экономическая суть категории “корпоративные отношения”. При этом учитывалось, что современные экономические отношения, как в Украине, так и за рубежом, базируются на совместном использовании предпринимательского капитала, который, после объединения, приобретает характеристики акционерного капитала.

Рассмотрены функции акционерного капитала на микроуровне и конкретизированы функции, которые выполняет указанный капитал на макроуровне. Исследована категория “корпоративные интересы” с учетом того, что они формируются всеми заинтересованными в совместном использовании капитала, лицами. Классификация корпоративных интересов дополнена временным критерием, согласно которому интересы целесообразно разделять на долгосрочные и краткосрочные. Также рассмотрены участники корпоративного сектора экономики, проанализировано его современное состояние в Украине. На основании изложенного выше, отмечено, что участники корпоративных отношений формируют информационные потребности, которые должны удовлетворяться данными, сформированными в системе учета и анализа.

Во втором разделе обоснованы рекомендации относительно целесообразности рассмотрения индексации стоимости основных фондов в качестве источников увеличения уставного капитала акционерного общества. Также предложено вести разные аналитические субсчета для учета индексации основных фондов, которые, согласно действующему законодательству, могут быть источником увеличения уставного капитала, и дооценки, которая не может быть признана таким источником. Обоснована необходимость, с учетом международного опыта, предоставления акционерным обществам права выбора метода учета акций, выкупленных таким обществом: по номинальной стоимости или по фактической себестоимости. Принимая во внимание необходимость защиты интересов кредиторов акционерного общества, предложено суму, на которую может быть уменьшен уставный капитал (при уменьшении номинальной стоимости акций) определять с учетом только собственного капитала, а не всей стоимости активов акционерного общества. С учетом требований действующего законодательства довольно спорным является вопрос относительно того, должно ли быть акционерное общество налоговым агентом при выплате акционерам – физическим лицам компенсации при уменьшении размера уставного капитала. В работе приведены аргументы, на основании которых акционерное общество не должно быть в данном случае налоговым агентом. Особое внимание уделено учету операций, связанных с распределением прибыли, с учетом прав акционеров, предоставленных им действующим законодательством.

Третий раздел посвящен проведению анализа операций с акциями собственной эмиссии. Так, организационно-информационную модель предложено дополнить блоком, который классифицирует пользователей результатов анализа. Ведь именно интересы пользователей формируют цели анализа и, соответственно, методический инструментарий. Также обоснована целесообразность классификации источников информации, необходимой для проведения анализа, на внутреннюю и внешнюю. Особое внимание уделено анализу прибыли акционерного общества. Предложен механизм определения суммы целевой прибыли, позволяющей обеспечить не только развитие акционерного общества, но и выплату дивидендов. Также предложена методика, позволяющая сравнить расходы на привлечения дополнительных денежных средств с учетом такого источника, как дополнительная эмиссия акций, характерного только для акционерных обществ.

Ключевые слова: акции, акционерные общества, учет операций с акциями, анализ операций с акциями.

ANNOTATION

Mathegora I.A. The accounting and stocks’ analysis in the joint-stock companies. – Manuscript.

Dissertation is on attaining the degree as an Economic Sciences Candidate on the speciality 08.06.04 – Accounting, analysis and audit. – Volyn Institute of Economic and management, Lutzk, 2006.

There is Accounting, analysis of operations with own emission shares as an object of research. Because method of accounting, of analysis of operations with other emission papers is by the joint-stock companies used and one is practically similar to that which enterprises of others organizational and legal forms used. A corporate interests classification is complemented on the research results. The determination of share capital functions have got the further development.

An accounting method of unpaid and bought out capital, a distribution method of retained joint-stock company earnings are improved. A determination method of sum that have got a special purpose profit is offered. One will secure not only development of society but also payment of dividends. Also a method allowing comparing a cost of money facilities which are from the different sources attracted, including in the process of additional emission of shares are developed.

Keywords: actions, joint-stock companies, accounting of operations with shares, analysis of operations with shares.

МАЦЕГОРА ІРИНА АНАТОЛІЇВНА

ОБЛІК І АНАЛІЗ ОПЕРАЦІЙ З ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ В АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВАХ

Підп.до друку06.04.06. Формат 60х84/16.

Папір письм. Офс.друк. Ум.друк.арк. 0,9. Ум.фарбо-відб. 1,05.

Обл.-вид.арк. 1,0. Тираж 100 пр. Зам 406 .

Видавничий центр УНТЕУ. Друкарня ВЦ КНТЕУ.

02156, Київ-156, вул. Кіото,19






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗРОБКА СКЛАДІВ СТЕКОЛ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ГАРЯЧОГО ДЕКОРУВАННЯ СКЛОВИРОБІВ - Автореферат - 29 Стр.
ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ПРЕПАРАТУ МІРАМІСТИНУ ПРИ ЛІКУВАННІ ХРОНІЧНИХ КОН’ЮНКТИВІТІВ - Автореферат - 21 Стр.
Синтез поліпероксидів з первинно-третинними пероксидними фрагментами для модифікації міжфазних поверхонь - Автореферат - 25 Стр.
ОПТИМАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНИМИ ПОТОКАМИ В БАГАТОКАНАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ - Автореферат - 17 Стр.
УПРАВЛІННЯ СПОЖИВЧОЮ КООПЕРАЦІЄЮ ЯК СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЮ СИСТЕМОЮ: ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА   - Автореферат - 50 Стр.
МЕДИКО-СОЦІАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТАНУ ЗДОРОВ’Я ТА НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СУЧАСНОЇ І ПРОГНОЗНОЇ ПОТРЕБИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В АМБУЛАТОРНО-ПОЛІКЛІНІЧНІЙ ДОПОМОЗІ - Автореферат - 23 Стр.
УЧАСТЬ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН У СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНОМУ ТА ЕКОНОМІЧНОМУ ЖИТТІ ХАРКІВСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ ( ХІХ – ПОЧАТОК ХХ ст.) - Автореферат - 30 Стр.