У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Мерджанова Лілія Зеккіяєвна

УДК 336.763:36(477.75)

РОЗВИТОК ТА РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

В РЕГІОНІ

08.04.01- фінанси, грошовий обіг і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Дніпропетровськ – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Республіканському вищому навчальному закладі „Кримський інженерно-педагогічний університет” Міністерства освіти АРК, Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України НОВІКОВ Юрій Миколайович, РВНЗ ”Кримський інженерно-педагогічний університет”, професор кафедри теоретичної та прикладної економіки

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор ВАСЕНКО В'ячеслав Ксенофонтович, Українська Академія банківської справи Національного банку України (м. Суми), професор кафедри банківської справи;

кандидат економічних наук, доцент ЗУБКОВА Валентина Іванівна, Кримський економічний інститут Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, доцент кафедри обліку і аудиту.

Провідна установа - Тернопільський державний економічний університет, кафедра фінансового інжинірингу, м. Тернопіль.

Захист відбудеться „10” січня 2007 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 08.804.01 у Дніпропетровському державному аграрному університеті за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ-27, вул. Ворошилова, 25, ауд.342.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Дніпропетровського державного аграрного університету за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ-27, вул. Ворошилова, 25

Автореферат розісланий 8 грудня 2006 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради Миронова Р.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Формування і розвиток ринку цінних паперів є одним з важливих напрямів прискорення процесу розширеного відтворення сукупного суспільного продукту в ринковій економіці. Ринок цінних паперів, його інфраструктура як складові частини ринкових відносин, створюють передумови мультиплікаційного ефекту, який значно разів підсилює дію виробничого капіталу, залученням обсягів фіктивного капіталу, що росте, до розвитку сукупного суспільного продукту. В Україні цінні папери грають особливу роль не тільки в розвитку ринкових методів господарювання, але в першу чергу в їх становленні, на основі приватизації шляхом акціонування державної власності і посилення стійкості ринкових механізмів економіки.

Вітчизняні та зарубіжні дослідники внесли істотний внесок до розвитку теорії і практики ринку цінних паперів в Україні. На рівні законодавчої влади створена нормативно-правова база функціонування фондового ринку, закладені основи його інфраструктури: системи незалежних реєстраторів, інвестиційних фондів і компаній, фондових бірж, центрального депозитарію, позабіржових фондових структур. Створена Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку з її територіальними підрозділами, ростуть темпи продажу цінних паперів.

Разом з тим, збільшені темпи розвитку виробництва сукупного суспільного продукту вимагають встановлення типу взаємозв'язку його зростання з розвитком ринку цінних паперів для управління процесом прискорення розвитку економіки. Оскільки процес акціонування власності і розширення ринку цінних паперів, що відбувається, за останні роки здійснювався в переважаючій кількості установ рекреаційного комплексу, які відносяться до нематеріального виробництва (з позицій радянської політекономії), то об'єктивно встало питання про уточнення з теоретичних позицій категорії сукупного суспільного продукту. Було висунуто положення, що регіональний сукупний продукт створюється в трьох підрозділах, з яких третє - це сфера діяльності освіти, охорони здоров'я, культури, мистецтва, науки.

Положення, викладені в дисертації спираються на розробки дослідників, і, власне, українських учених : А.Барановського, М. Гольцберга, В. Колісника, Н. Кузнецової, О. Мозкового, В Набоки і інших; зарубіжних дослідників : Ф. Блека, Д. Роберта, А. Кардвей, Р. Марковіца, М. Міллера, Ф.Уолкера і інших. Разом з тим проблема взаємозв'язку розвитку ринку цінних паперів і його впливу на відтворення сукупного суспільного продукту регіону дослідниками не розглядалися.

Зв'язок теми з науковими програмами, планами. Дисертація є складовою частиною плану НДР РВНЗ „Кримський інженерно-педагогічний університет” з проблеми “Ефективність використання ресурсного потенціалу регіону” (номер державної реєстрації № 0105U007191) і виконана за замовленням Міністерства фінансів АРК (лист №13-01/5020 від 15.03.2002 р.).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розвиток теоретичних і методичних основ концепції регіонального ринку цінних паперів для посилення його позитивної дії на процеси відтворення суспільного продукту.

Виходячи з поставленої мети вирішуються наступні завдання:

Ш розглянути роль ринку цінних паперів у моделі відтворення сукупного суспільного продукту регіону;

Ш уточнити пріоритетний напрям розвитку економіки регіону і об'єктивні умови зародження ринку цінних паперів;

Ш обгрунтувати методику розрахунку впливу ринку цінних паперів на відтворення сукупного суспільного продукту регіону;

Ш провести ретроспективний аналіз розвитку ринку цінних паперів України;

Ш дати оцінку процесу приватизації державного майна Криму і формуванню ринку цінних паперів;

Ш визначити взаємозв'язок між ринком цінних паперів регіону і розвитком валової доданої вартості регіону, що відображає приріст сукупного суспільного продукту регіону;

Ш розглянути напрями вдосконалення державного регулювання розвитком ринку цінних паперів регіону;

Ш уточнити методи оцінки інвестиційної вартості підприємств з урахуванням регіонального ризику;

Ш розглянути принципи моделювання портфеля інвестицій на ринку цінних паперів з урахуванням регіонального ризику і обґрунтувати прогноз розвитку ринку термінових біржових операцій.

Об'єктом дослідження є процеси відтворення сукупного суспільного продукту і розвитку ринку цінних паперів регіону.

Предмет дослідження - оцінка ролі регіонального ринку цінних паперів у відтворенні сукупного суспільного продукту регіону.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали основні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, присвячені дослідженню процесу розширеного відтворення і ринку цінних паперів.

У роботі використовувалися методи досліджень: абстрактно-логічний (теоретичні і методичні узагальнення економічної суті відтворення сукупного суспільного продукту, ринку цінних паперів), порівняльний аналіз (розрахунок динаміки і ефективності використання чинників виробництва і ринку цінних паперів), графічний (дослідження взаємозв'язку обсягів продажу цінних паперів і валового продукту регіону), економіко-статистичний (вплив ринку цінних паперів на темпи зростання валової доданої вартості), розрахунковий (прогноз розвитку оптимального портфеля цінних паперів).

Інформаційною основою дослідження є матеріали Державного комітету статистики АРК, Державного комітету з цінних паперів та фондового ринку, матеріали наукових і інформаційно-публіцистичних видань.

Наукова новизна одержаних результатів. Головний науковий результат дослідження - це обґрунтування і апробація наукової концепції закономірного взаємозв'язку між розвитком ринку цінних паперів і відтворенням регіонального сукупного суспільного продукту. В рамках наукових положень:

вперше:

- розроблені методичні положення розрахунку впливу ринку цінних паперів в трьохсекторній моделі розширеного відтворення регіонального суспільного продукту, на відміну від існуючої двохсекторної моделі. Показана роль третього підрозділу сукупного суспільного продукту, в якому створюються інтелектуальні цінності і формується людський капітал регіону;

- обґрунтована методика визначення взаємозв'язку між обсягами продажу цінних паперів і сукупним суспільним продуктом регіону: виділений вплив цього ринку і встановлені важелі дії на економіку регіону;

набули подальшого розвитку:

:- концепція державного регулювання регіонального фондового ринку: рекомендується в цілях підвищення надійності облігацій місцевих позик понизити граничний розмір допустимої емісії з 30 до 15% доходної частини місцевих бюджетів;

- методичні основи оцінки інвестиційної вартості підприємств з урахуванням регіонального ризику і прогноз розвитку ринку термінових біржових операцій;

- моделювання портфеля інвестицій на ринку цінних паперів з урахуванням регіонального ризику.

В рамках прикладних досліджень вперше:

- проведений розрахунок по трьом секторам сукупного суспільного продукту регіону;

- визначені кількісні параметри впливу обсягів продажу на ринку цінних паперів на процеси відтворення економіки регіону.

Практичне значення одержаних результатів визначається рекомендаціями і пропозиціями, спрямованими на вдосконалення ринку цінних паперів і посилення його дії на процеси відтворення сукупного суспільного продукту регіону.

Прийняті до впровадження Міністерством фінансів АР Крим (довідка № 1093 від 20.01.2006 р.), ЗАТ “Кримська фондова біржа” (довідка 01-05/42 від 03.02.2006 р.), ЗАТ “Українська фондова біржа” Кримською філією (довідка № 3 від 14.02.2006 р.) моделі взаємозв'язку відтворювальних процесів і ринку цінних паперів для перспективного прогнозу і вироблення управлінських рішень, концепція державного регулювання фондовим ринком регіону; методичні основи оцінки інвестиційної вартості підприємств з урахуванням регіонального ризику, моделювання портфеля інвестицій на ринку цінних паперів і перспективи розвитку ринку термінових біржових операцій.

Теоретичні і методичні розробки дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі при викладанні дисциплін “Гроші та кредит”, “Фінанси”, “Фінансове право” (довідка № 451 від 10.02.2006).

Особистий внесок здобувача. Всі опубліковані роботи виконані особисто претендентом без співавторства.

Апробація результатів дисертації. Результати наукових досліджень пройшли апробацію на міжнародних науково-практичних конференціях: м. Дніпропетровськ, ДНУ, “Наука та освіта” 2004 р.; м. Дніпропетровськ, ДНУ ”Динаміка наукових досліджень” 2004 р.; м. Дніпропетровськ, ДНУ “Науковий потенціал світу” 2004 р., II Всеукраїнській науково - практичній конференції 2004 р., на науково-практичних конференціях Кримського державного агротехнологічного університету 2001 -2002 рр., Кримського інженерно-педагогічного університету 2003-2006 рр.

Публікації. Результати дослідження опубліковані в 6 статтях в спеціалізованих журналах, що входять в перелік ВАК Україні. Крім того опубліковані тези доповідей чотирьох міжнародних науково-практичних конференцій і трьох інших конференцій . Обсяг публікацій 2,4 друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, викладених на 170 сторінках комп'ютерного тексту, ілюстрованого 21 таблицями, 29 малюнками. Список використаних джерел містить 157 найменувань, та 7 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі - “Теоретичні основи функціонування регіонального ринку цінних паперів в сукупному суспільному продукті” обґрунтовується роль ринку цінних паперів в моделі сукупного суспільного продукту, пріоритетні напрями розвитку економіки регіону, що створює об'єктивні умови розвитку ринку цінних паперів і методичні основи дослідження впливу ринку цінних паперів на економіку регіону.

На наше переконання, суспільний продукт створюється в загальній схемі відтворення в трьох секторах. Крім: виробництва засобів виробництва і виробництва предметів споживання, об'єктивно необхідно виділити третій підрозділ - формування людського капіталу і розробка інтелектуальних цінностей. Об'єктивно людський капітал накопичується як капітал- здоров'я і капітал - знань і професійного досвіду. Таким чином, якщо в промисловості, сільському господарстві, будівництві, транспорті, зв'язку, торгівлі було зайнято в Україні в 2005 році 9,4 млн. чоловік, то у сфері освіти, культури, мистецтва, охорони здоров'я, фізичної культури, тобто в процесах створення інтелектуальних цінностей і формування людського капіталу брало участь 3,8 млн. чоловік. Тому в результаті діяльності всіх зайнятих у всіх сферах економічної діяльності створюється сукупний суспільний продукт.

На жаль, за роки економічних реформ відбувається скорочення числа зайнятих в сферах економіки. Через низький життєвий рівень населення збільшилося число захворювань. З моменту початку ринкових реформ щорічне природне зменшення чисельності населення перевищує 300 тис. чоловік в рік. Держава, знаходячись в кризовому стані, не могла виділити необхідні кошти в сферу охорони здоров'я, а рівень життя людей, що знизився, не дозволяє використовувати цілющі сили українських курортів зробити доступними. Все це свідчить про порушення процесів відтворення в цілому і, особливо, відтворення робочої сили, людського капіталу.

Уявимо собі пропоновану схему трьох підрозділів суспільного відтворення (рис. 1).

К.Маркс розумів під символом V- змінний капітал, тобто число працівників певної кваліфікації (N), помножених на їх заробітну плату (Z), то V=N x Z. Проте в процесі виробництва число працівників поступово зменшується (природний спад, вихід на пенсію, міграція). Тоді завдання третього підрозділу визначається таким чином: забезпечити поповнення вибулих працівників і фахівців першого підрозділу, другого підрозділу, третього підрозділу і приріст робочих і фахівців з цих підрозділів. Таким чином, всі підрозділи тісно взаємозв'язані. Одні забезпечують всі підрозділи засобами виробництва, інші поставляють товари споживання, а треті поставляють робочу силу і фахівців, створюють інтелектуальне багатство.

Нами, спираючись на обґрунтовану методику, вдалося визначити внесок в сукупний суспільний продукт Криму кожного з секторів. Так в першому секторі створюється 40,7 %, у другому – 34,6 %, у третьому секторі 24,1 % загальній вартості сукупного продукту регіону.

Забезпечення процесу відтворення здійснюється фінансовим ринком, як сукупністю всіх грошових ресурсів країни, причому ресурсів тих, що знаходяться в постійному русі, розподілі або перерозподілі, змінних під впливом попиту і пропозиції на ці ресурси з боку різних суб'єктів економіки. У ринковій економіці створюється механізм перерозподілу грошових накопичень через ринок цінних паперів. Співвідношення ринків представлено на рис. 2.

Рис. 2. Види ринків і їх взаємозв'язок

З рисунку видно, що ринок цінних паперів відображає процес відтворення сукупного суспільного продукту і як частина фінансового ринку здійснює важливий комплекс операцій по багатовекторному руху капіталу від емісії фондових цінностей, що виражають відношення співволодіння і позики, до переходу засобів від інвестора до емітентів, а також зміни власників цінних паперів за допомогою торгових операцій.

Одна з основних функцій ринку цінних паперів – це забезпечення можливо повнішого і швидшого переливу капіталу. Головна функція ринку цінних паперів це розширення і полегшення всім суб'єктам економіки доступу до отримання необхідних грошових ресурсів і стимулювання зростання виробництва, накопичення фінансових ресурсів і сприяння накопиченню позитивних соціальних змін в суспільстві.

Кажучи про АР Крим, підкреслимо, що його економіка і соціальна сфера визначаються, перш за все, унікальними рекреаційними можливостями, завдяки лікувальному клімату побережжя, наявності бальнеологічних грязьових і водних лікувальних джерел. Отже, рекреаційно-лікувальний комплекс АР Крим стає пріоритетним, головним комплексом, що вимагає підпорядкування собі таких комплексів і галузей, як аграрно-промисловий, всіх видів транспорту, торгівлі, інфраструктури виробничою і комунальною і. т.д. Взаємозв'язок учасників ринку цінних паперів наведений на рис. 3.

Рис.3. Склад і взаємозв'язок учасників ринку цінних паперів

У АР Крим склалася ринкова структура власності, що продовжує зміцнюватися. Саме ця обставина: поява підприємств і установ, заснованих на акціонерній власності, слугує основою формування і розвитку ринку цінних паперів. Розвиток ринку цінних паперів тісно пов'язаний з процесами відтворення сукупного суспільного продукту, з процесами приватизації.

У другому розділі - “Становлення регіонального ринку цінних паперів АР Крим, його взаємозв'язок з процесами приватизації майна і відтворенням сукупного суспільного продукту” показані етапи становлення ринку цінних паперів в Україні, особливості розвитку процесу приватизації державної власності АР Крим, як об'єктивної основи формування ринку цінних паперів, розкриті тенденції взаємозв'язку процесу ринку цінних паперів і розширеного відтворення сукупного суспільного продукту АР Крим.

Вивчення ретроспективного огляду становлення ринку цінних паперів України дозволяє виділити три етапи його розвитку:

а) перший етап, відноситься до першої половини 90-х років;

б) другий етап починається з другої половини 1994 р. і закінчується в серпні 1998 р.;

в) третий етап почався в 1999 р. Основні напрями діяльності його визначаються завданнями вдосконалення захисту прав інвесторів, особливо дрібних, посилення державного регулювання ринку, підвищення якості інфраструктурного забезпечення трансакцій з цінними паперами.

В АР Крим приватизація почалася на 3 роки пізніше за всі області України і співпала з тим періодом, коли економічний стан абсолютної більшості великих і малих підприємств, що неухильно погіршується з 90-х років, досяг критичного стану через величезні заборгованості перед бюджетом, постачальниками, власними колективами, відсутність реальних ринків збуту виробленої продукції, неможливість переоснастити і перепрофілювати виробництво. Особливо постраждали орендні колективи, які в результаті введення жорстких коефіцієнтів індексації, втратили свої напрацьовані оборотні кошти, а часто і основні фонди за час знаходження в оренді.

За цей період приватизації отримали сертифікати в готівці і безготівковій формі 1 899 506 чоловік, що проживають в Ар Крим, що складає 88,03%. Використали ж свої сертифікати - одна третина всього населення регіону. Обсяг торгів на фондових біржах АР Крим пакетами акцій, що належать державі, склав за підсумками 2005 року всього 5,3 млн. грн., зокрема на Кримській фондовій біржі - 1,9 млн. грн., на Кримському філіалі УФБ - 3,3 млн. грн. За станом на 1.01.2005 р. на пакети акцій, що належать Автономній республіці, перераховані дивіденди до республіканського бюджету на суму 562,9 тис. грн. Має місце тенденція зростання перерахування грошових коштів від приватизації Фондом майна АР Крим до бюджету.

Основною ланкою фондового ринку є емітенти. За офіційними даними державного реєстру в АР Крим на 01.01.2005 р. налічувалося більше 1550 емітентів. Завдяки функціонуванню фондового ринку на підприємства АР Крим поступово починає надходити реальний капітал. Додаткові емісії здійснили акціонерні товариства "Сизакор", "Сімферопольська макаронна фабрика", "Продмаш", "Массандра", тютюнова фабрика Феодосії і ряд інших підприємств, що дозволило отримати реальні гроші. Особливістю фондового ринку АР Крим є дуже складна інфраструктура ринку цінних паперів. Так, окрім значної кількості емітентів, в АР Крим функціонують 69 реєстраторів, торговців, інвестиційних фондів і компаній. Поступово збільшується викуп емітентами власних цінних паперів. Наукове і практичне значення має зміна структури основних власників цінних паперів в АР Крим. Питома вага власників цінними паперами - фізичних осіб за п'ять років зменшився на 30%, а юридичних осіб збільшилась майже на 13%. Важливою тенденцією є зменшення кількості акціонерів, зареєстрованих в реєстрах власників іменних цінних паперів. Загальна чисельність акціонерів в АР Крим за останній час зменшилася в два рази і складає 400 тис. власників цінних паперів. Це результат розвитку процесів концентрації власності і акціонерного капіталу. Таким чином, ринок цінних паперів виступає одним з основних інструментів перерозподілу і концентрації власності в акціонерних товариствах. Після 2000 р. в структурі власників цінних паперів кримських акціонерних товариств різко зросла питома вага іноземних інвесторів. Економіка набирає темпи зростання (табл. 1).

Таблиця 1

Основні параметри економічного розвитку АР Крим

Показники | Роки | 2005 до 1998, %

1998 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005

Валова продукція,

млрд. грн. | 6,01 | 9,63 | 12,25 | 12,89 | 13,71 | 14,2 | 15,9 | 264,5

Додана вартість,

млрд. грн. | 2,58 | 4,09 | 5,49 | 6.03 | 7,31 | 9,3 | 11.4 | 441,9

Прибуток, млн. грн. | 65.3 | 172,3 | 168,2 | -107,3 | 51,9 | 317,4 | 605,0 | 926,4

Основні засоби виробництва,

млрд. грн. | 42,7 | 34,5 | 36,4 | 40,1 | 41,28 | 42,6 | 46,3 | 108,4

Оборотні засобі виробництва,

млрд. грн. | 3,48 | 4,46 | 6,14 | 8.33 | 9,65 | 11,9 | 12,8 | 367,8

Чисельність робітників у всіх сферах економіки, тис. чол. | 818,6 | 909,9 | 910,6 | 963,8 | 931,8 | 899,7 | 906,1 | 110,7

Грошові доходи населення, млрд. грн. | 3,43 | 4,81 | 5.832 | 6,56 | 7,80 | 10,04 | 13,68 | 398,8 | Площа сільськогоспо-дарських угідь, що використовується,

тис. га | 1653.4 | 1547,6 | 1530.1 | 1521.9 | 1512.8 | 1506.9 | 1502.9 | 90,9 | Вкладено реальних інвестицій, млрд. грн. | 1,68 | 3,3 | 3,7 | 4.0 | 3,8 | 3,3 | 3,38 | 201,2 | Продано цінних паперів, млн. грн. | 377,2 | 1726,6 | 2556,9 | 3152,1 | 3071,9 | 4192,5 | 4981,2 | 13,2 раза | В т.ч. акцій, млн. грн. | 360,0 | 1533,6 | 2019,9 | 2602,1 | 2768,3 | 3689,1 | 3945,1 | 10,96 раза | Досягнувши в АР Крим нижньої точки обсягів виробництва і послуг в 1998 р., коли за рік було вироблено у всіх сферах економіки валової продукції на 6,01 млрд. грн., кримська економіка поступово зміцнюється. За підсумками 2005 року загальний обсяг виробництва виріс до 15,9 млрд. грн. (у 2,6 раз), зокрема валова додана вартість (далі ВДВ), склала 11,4 млрд. грн. Темпи розвитку ВДВ які виросли за останні шість років в 3,18 рази, випереджають зростання валового продукту. Зростання виробництва забезпечується скороченням виробничих витрат (що дуже позитивно). Основні засоби виробництва в 1998 році складали 42.7 млрд. грн. в 2000 р. - 34,5 млрд. грн., тобто зменшилися на 8.2 млрд. грн. або на 19.2 %. В 2005 році зросла вартість основних засобів до 46,3 млрд. грн., що складає 108,4 % до рівня 1998 року. З цих даних видно, що приріст продукції був обумовлений частково впливом приросту основного капіталу. Відбулася заміна багатьох застарілих виробничих фондів на нові засоби виробництва (на суму 6,38 млрд. грн.) більш відповідним прогресивним технологіям – це поза сумнівом.

Зміна в складі і чисельності трудових ресурсів також дещо вплинула на зростання виробництва в АР Крим. У 1998 році у всіх сферах економіки було зайнято 818,6 тис. чоловік, потім чисельність зайнятих скоротилась. У 2005 році число працівників у всіх сферах економіки склало 906,1 тис. чоловік, що складає 110,7 % рівня 1998 року. Не сприяло зростанню виробництва продукції залучення такого чинника як земельний капітал. В 8 разів менше вноситься органічних і мінеральних добрив і тому знизилася врожайність сільськогосподарських культур.

Має місце тенденція збільшення одержаної маси прибутку, що проте не відображає складного фінансового положення галузей економіки. Значна кількість підприємств всіх галузей економіки збиткові, що означає зниження можливостей власного відтворення.

З аналізу чинників виробництва можна зробити висновок, що приріст валового продукту і ВДВ обумовлений зростанням оборотного капіталу, що використав кредити банків, інвестиціями в основний капітал і зростанням продажу цінних паперів. Відобразимо на рис. 4. тенденції зростання ВДВ, зростання продажу цінних паперів і вкладених інвестицій. Тенденцію зростання ВДВ можна описати наступним рівнянням:

(1)

де – тенденція приросту (у фактичних цінах) валової доданої вартості, вираженої у відсотках до 1998г.; t – кількість років, починаючи з 1998 року.

Рис 4. Співвідношення темпів зростання цінних паперів, реальних інвестицій і валової доданої вартості

По темпам щорічного приросту фінансові інвестиції випереджають зростання доданої вартості в 4,35 рази. Так для 2005 року значення рівня приросту ВДВ і визначиться як У=1,26 х 8років +1,32 млрд. грн. = 11.4 млрд. грн.

Можливо спрогнозувати, наприклад, як виросте валова додана вартість до 2010 року за умови збереження наявної тенденції:

У 2010=1,26х 13 + 57,2= 483 % або до 17,7 млрд. грн.

Тенденція зростання фінансових інвестицій (з даних табл.1 і рис 4), тобто реалізації цінних паперів може бути виражена у вигляді рівняння:

У цп =142,88 t – 42,88 (%) (2)

де У цп – тенденція зростання реалізації цінних паперів (у фактичних цінах), виражена у відсотках до 1998р. Значення приросту фінансових інвестицій

У= 142,88 х 6 –42,88=814,4%. По темпах щорічного приросту фінансові інвестиції випереджають зростання доданої вартості в 4,35 рази.

Рішення сукупності рівнянь дозволяє обґрунтувати тенденцію впливу цих чинників на валову додану вартість, як

R=0.815 (3)

З рівняння можна зробити висновки, що при збільшення на 1 млрд. грн. оборотних коштів, валова додана вартість виросте на 199,68 млн. грн., від вкладення інвестицій на 1 млрд. грн. - на 787 млн. грн. ВДВ. Продаж цінних паперів на 1млрд. грн. на фондовій біржі Криму збільшить отриману додану вартість на 1722,7 млн. грн.

Проведено порівняння між всіма чинниками виробництва у вартісній формі (грошова оцінка землі, людський капітал, основні і оборотні кошти), що дозволило описати рівнянням тенденцію зростання всіх ресурсів: У= 0,74 t +99.26 (%). Це означає, що середньорічний приріст ресурсів, починаючи з 1998 року характеризується величиною 0,74 %.

Ресурсовіддача від вкладених нових ресурсів послідовно зростає за рахунок інтенсифікації використання основних засобів, притоку оборотних коштів і дії фінансових інвестицій. Важливу роль в цьому процесі належить цінним паперам. Рівняння ресурсовіддачі визначене як:

(4)

Це означає, що щорічна віддача на вкладені ресурси дозволяє на 32,4 % збільшувати масу доданої вартості. При незначному приросту вартості ресурсів немає іншого пояснення зростання валової доданої вартості як краще використання ресурсів і вплив фінансових інвестицій, їх мультиплікаційної дії на процеси створення сукупного суспільного продукту регіону.

У третьому розділі - “Шляхи розвитку і вдосконалення ринку цінних паперів Криму” обґрунтовані напрями вдосконалення регулювання регіонального ринку цінних паперів, запропоновано вдосконалення методів оцінки інвестиційної вартості підприємств з урахуванням регіонального ризику, принципи моделювання портфеля інвестицій на ринку цінних паперів з урахуванням регіонального ризику і обґрунтовані перспективи розвитку ринку термінових біржових операцій в Україні.

Ринок позикових капіталів - це історична категорія, яка з'явилася в умовах товарно-грошових відносин, перетворилася на особливу сферу господарювання. Фіктивний капітал не просто відокремлюється від промислового капіталу, але, генеруючи з факту позики дійсного капіталу виступає як кредит на базі операції, що відбулася Способи повернення капіталу визначаються дійсним кругообігом капіталу, що відтворюється.

Ринок позикових капіталів грає величезну роль в економічному механізмі розвинених капіталістичних країн. Накопичення фіктивного капіталу протікає по своїх законах і знецінення або підвищення вартості цінних паперів не пов'язане з рухом вартості дійсного капіталу. Багатство країни у разі знецінення або підвищення вартості цінних паперів не міняється. Проте величина фондового ринку залежить від рівня розвитку економіки і ступеня довіри населення і юридичних осіб до надійності акціонерних товариств На основі вивчення вітчизняної практики, а також враховуючи зарубіжний досвід були розроблені заходи щодо державного регулювання випуску і обігу місцевих позик.

Рекомендується для поліпшення фінансового стану підприємств, що приватизуються, використовувати принцип матеріального стимулу прискорення приватизації, тобто залишати 20-30% обсягу надходжень від приватизації. Слід реалізовувати акції через конкурсні торги, що забезпечують дотримання інтересів держави, підприємства і інвесторів. Саме на цій основі можливо отримати значні надходження до бюджету, підприємство отримає реальні інвестиції, а інвестори - пакети акцій привабливих підприємств вітчизняної економіки.

Аналіз ринку облігацій внутрішньої позики підтвердив що існує невиправдано високий їх рівень прибутковості, що приводить до самодостатності і відділення кредитно-банківської системи від виробництва. При оцінці вартості цінних паперів на основі показників фундаментального аналізу претендент дізнається про дійсну вартість підприємства.

Можливо виділити три теорії поведінки цін на фондовому ринку: фундаментальні, технічні і теорії випадкових блукань. Нами пропонується комплексна оцінка інвестиційної вартості цінних паперів підприємств з урахуванням регіонального чинника ризику і обгрунтован його вплив.

Пропонована нами комплексна методика розрахунку ставки дисконтування виглядає таким чином:

P=Pf +k( Pr-Pf )+ Zm +Zr +Z rr +C, (5)

де P- бажана інвестором ставка доходу на власний капітал; Pf – безризикова ставка доходу; k - коефіцієнт (він є мірою системного ризику); Pr- середньоринкова прибутковість диверсифікованого портфеля цінних паперів; Zm - премія для малих підприємств; Z r – премія за ризик, характерний для підприємства або фірми галузі; Zrr –премія за регіональний рівень ризику; C – державний ризик.

Важливо вирішити як врахувати регіональний чинник ризику разом з іншими важливими показниками, такими як прогнозний курс долара, темпи інфляції і т.д.

Фінансовий ризик пов`язан з невизначеністю операції у момент складння угоди, яка пов`язана з складністю прогнозу її ціни у майбутньому. Міра ризику по портфелю зростає із зростанням очікуваної прибутковості. Комбінуючи між собою різні види активів, можна скласти портфель, що забезпечує очікуваний дохід при заданому рівні ризику. Чинник регіонального рівня ризику є інтегральним показником, що включає три самостійні характеристики. Зокрема, в нього включений інвестиційний потенціал, інвестиційний ризик, вплив інвестиційного законодавства.

В дисертації розроблена математична модель двохперіодного формування оптимального інвестиційного портфеля. Істотною є адекватність моделі прогнозування курсової вартості цінних паперів. Її рішення корінним чином відрізняється від інвестиційного портфелю з мінімальним ризиком.

Для вдосконалення методів оцінки вартості цінних паперів підприємства необхідно враховувати регіональні чинники ризику і їх вплив. Пропонується для вдосконалення методів оцінки портфеля цінних паперів ввести чинник регіонального рівня ризику в модель оцінки капітальних активів і формулу розрахунку середньозваженої ціни капіталу при проведенні оцінки вартості цінних паперів українських підприємств для врахування специфіки регіону.

У дисертації розглянуті перспективи розвитку термінових операцій в Україні. Ринок термінових операцій - це система економічних відносин суб'єктів економіки з приводу розподілу і перерозподілу ризиків, пов'язаних з господарською діяльністю, через здійснення специфічних операцій: форвардів, ф'ючерсів, опціонів. Уточнені визначення цих операцій. Аналіз українського термінового ринку показує, що на практиці поки що не відбувся перерозподіл ризиків через відсутність хеджерів.

Держава недостатньо бере участь у формуванні очікувань і припущень учасників ринкових відносин, віддавши процес формування національної економічної стратегії на розсуд учасників, які переслідують корпоративні інтереси, пов'язані із збагаченням на основі агресивної спекуляції.

Економічні вигоди від функціонування термінових ринків дозволяють за допомогою операцій з ф'ючерсами і опціонами понизити ризики по портфельних інвестиціях і здійснити раніше неможливі інвестиційні стратегії.

Висновки

1. Доведений вплив ринку цінних паперів в забезпечення процесу розширеного відтворення розвитку економіки України і її регіонів, і зокрема, АР Крим. Обґрунтовано теоретичне положення про те, що сукупний суспільний продукт України і її регіонів створюється в трьох підрозділах: а) сфері виробництва засобів виробництва; б) сфері виробництва предметів споживання; в) сфері формування людського капіталу і створення інтелектуальних і духовних цінностей. Визначена схема і модель взаємозв'язку підрозділів суспільного виробництва і ринку цінних паперів. Потрібно визнати як аксіому, що праця лікарів, працівників освіти, культури, науки, мистецтва, бере участь в створенні, формуванні вартості людського капіталу, інтелектуальних і духовних цінностей, складає специфічну сферу відтворення. Обґрунтовані постулати, що дозволяють встановити економічний потенціал регіону для забезпечення себе засобами виробництва, предметами споживання і необхідними кадрами, з урахуванням природного спаду і міграції населення, а також приросту робочих місць.

2. Уточнені пріоритетні напрями розвитку економіки АР Крим – розвиток рекреаційного комплексу. Визначальною умовою часткової організаційно-економічної самостійності кримського регіону є наявність різноманітних форм власності, у тому числі і регіональною. Основою розвитку ринку цінних паперів регіону є процес приватизації державної власності, перш за все, установ санаторно-туристичного комплексу.

3. Розроблена методика розрахунку рівня впливу ринку цінних паперів на відтворення сукупного суспільного продукту регіону. Методика дозволяє встановити кількісні параметри впливу зростання основних засобів виробництва, оборотних коштів, людського капіталу обсягів продажу цінних паперів на приріст ВДВ.

З теоретичних позицій доведений взаємозв'язок між зростанням валового сукупного суспільного продукту регіону і фінансовим ринком, складовою частиною якого є ринок цінних паперів.

4. Ретроспективний огляд становлення ринку цінних паперів України дозволяє виділити три етапи його розвитку. Встановлено, що прискорення темпів ринкових перетворень, зміна державного управління ринком цінних паперів, його самоорганізація спричинили за собою розширення ринку цінних паперів, сплеск портфельного інвестування, зокрема міжнародного

5. Тенденції процесів приватизації власності в АР Крим показали, що її затримка привела до негативних наслідків для підприємств, які почали акціонування в несприятливих економічних умовах із знеціненими оборотними коштами, в умовах жорстокої інфляції. Починаючи з 1996 року до бюджетів різних рівнів АР Крим перераховуються кошти від приватизації. Аналіз торгів на фондовій біржі за останні роки показує, що більшість акцій реалізуються з перевищенням номінальної вартості, що дозволяє збільшувати відрахування до бюджету АР Крим. Встановлено, що середньорічний приріст надходжень доходів від приватизації дорівнює 25 млн. грн. Має місце тенденція залучення реального капіталу за рахунок додаткових емісій акцій акціонерних товариств. Інфраструктура фондового ринку АР Крим і України в цілому сильно переобтяжена різними дрібними учасниками ринку, що знижує ефективність їх діяльності.

6. На основі аналізу тенденцій зростання валової доданої вартості і всіх чинників виробництва, що визначають економічний потенціал Кримського регіону за 1998-2005р.р., встановлено, що:

- середньорічні темпи приросту (на 32,8 %) ВДВ регіону обумовлені середньорічним темпом приросту оборотних коштів (на 35,4 %), приростом інвестиційних вкладень (на 25,2 %) зростанням фінансових інвестицій і продажем цінних паперів ( на 42,8 %);

- в прирості валової доданої вартості на 1 млрд. грн. частка безпосереднього впливу зростання ринку цінних паперів визначена як 96,7 млн. грн. на основі рішення багатофакторного рівняння множинної регресії;

- тенденція приросту вартісного виразу всіх чинників виробництва, включаючи земельний і людський капітал, розрахована на основі уточненої методики, рівна 0,74 % у рік, можливо є проявом кращого використанням ресурсів і мультиплікаційного ефекту зростання ринку цінних паперів.

Виходячи з виконаної роботи рекомендується :

а) використовувати у макроаналізі регіональної економіки запропонований метод розділення сукупного виробництва регіону на три сектори: виробництва засобів виробництва, виробництва предметів споживання і формування людського капіталу, інтелектуальних і духовних цінностей. Цей метод дозволяє більш повно відображати складний взаємозв'язок всіх відтворювальних процесів регіону.

б) розробити і подати на затвердження у Верховну Раду закон “Про випуск і обіг облігацій місцевих позик”, відповідно до якого визначаються емітенти – органи влади на регіональному рівні. Введення в дію цього закону, забезпечить правову базу функціонування цінних паперів, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. В цілях підвищення надійності облігацій місцевих позик понизити граничний розмір допустимої емісії з 30 до 15% доходної частини місцевих бюджетів.

в) проводити по розробленому методичному підходу комплексну оцінку вартості цінних паперів промислових підприємств і фірм, що враховує вплив регіонального ризику. Існує вплив фондового ринку на оцінку підприємств потенційними інвесторами. Аналіз теоретичних і методологічних питань і концепцій теорії вартості цінних паперів дозволяє зробити висновок про існування поняття “Інвестиційна вартість”, властивого всім підприємствам, учасникам ринку цінних паперів.

г) використовувати модель прогнозування структури інвестиційного портфеля, що дозволяє отримати структуру цінних паперів з мінімальним ризиком. Для цього необхідно провести аналіз показників, виявити тенденції стану курсу цінних паперів на фондовому ринку. Комбінуючи між собою різні види активів, можна скласти портфель, що забезпечує очікуваний дохід при заданому рівні ризику.

д) використовувати пропозиції по вдосконаленню державного регулювання ринку термінових операцій. Суть регулювання, перш за все, полягає у встановленні принципів, правил і орієнтирів для здійснення операцій на ринку термінових операцій. Необхідна розробка типових договорів з точним описом правомочності власників. Слід диференціювати оподаткування учасників ринку термінових операцій, що проводять стратегію хеджування і трейдинга, що дозволить повернути грошові потоки у бік реальної економіки.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях:

1. Мерджанова Л.З. Проблемы использования финансовых инструментов в предприятиях//Научные труды КГАУ - Экономические науки .2002.-№70.-С.261-266.

2. Мерджанова Л.З. Особенные элементы рынка ценных бумаг в Украине. //Научные труды. КГАУ -2002.-№ 76.- С. 185-187.

3. Мерджанова Л.З. Тенденции развития рынка ценных бумаг Крыма //Экономика и управление -2003 .- №3-4.- С. 7-11.

4. Мерджанова Л.З. Про моделювання портфеля інвестицій на ринку цін-них паперів //Збірник наукових праць ДНУ. Економіка: проблеми теорії та практики, 2004. - № 193, Т.3 .-С. 885-890.

5. Мерджанова Л.З. Об учете региональных особенностей рынка ценных бумаг// Научный журнал “Культура народов Причерноморья”, 2004. - № 51. С. 50-53.

6. Мерджанова Л.З О взаимосвязи рынка ценных бумаг и роста валовой добавочной стоимости Крымского региона Украины //Збірник наукових праць ДНУ. Економіка: проблеми теорії та практики.2004.- № 197 , -Т.3. – С. 770-776.

Матеріали науково-практичних конференцій.

7. Мерджанова Л.З. Рост объемов рынка ценных бумаг обусловлен подъемом экономики Крыма// Матеріали VII Міжнародної науково-практичної конференції „Наука і освіта, 2004”, Дніпропетровськ, 2004.-Т.10.-С.30-31.

7. Мерджанова Л.З. Рост объемов рынка ценных бумаг обусловлен подъемом экономики Крыма// Матеріали VII Міжнародної науково-практичної конференції „Наука і освіта, 2004”, Дніпропетровськ, 2004.-Т.10.-С.30-31.

8. Мерджанова Л.З. Про моделювання портфеля інвестицій на ринку цін-них паперів // Тези. Матеріали II Всеукраїнської науково-практичної конференції “Україна у світовій економічній спільноті”. Дніпропетровськ. Наука і освіта .2004.- С. 97-98.

9. Мерджанова Л.З. Перспективы развития рынка срочных сделок Украины.- Матеріали III Міжнародної науково-практичної конференції „Динаміка наукових досліджень, 2004”-Дніпропетровськ, Наука і освіта, 2004.-Т.38.-С.35-36.

10. Мерджанова Л.З. Исследование взаимосвязи роста производства совокупного общественного продукта Крыма и темпов роста продаж на рынке ценных бумаг // Матеріали першої Міжнародної науково-практичної конференції „Науковий потенціал світу 2004”-Дніпропетровськ, Наука і освіта, 2004.-Т.11.-С.43-44.

АНОТАЦІЯ

Мерджанова Л.З. Розвиток і регулювання ринку цінних паперів в регіоні. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01- фінанси, грошовий| обіг і кредит. Дніпропетровській державний аграрний університет, Днепропетровськ, 2006.

Дисертація присвячена розкриттю впливу ринку цінних паперів на відтворення сукупного суспільного продукту, функціонування трьох секторів суспільного виробництва, що розглядається як результат виробництва засобів виробництва, виробництва предметів споживання і створення інтелектуальних цінностей та формування людського капіталу. На основи аналізу тенденцій зростання валової доданої вартості і всього факторів виробництва, що визначають економічний потенціал Кримського регіону за 1997-2005р.р., встановлено, що середньорічні темпи приросту валової доданої вартості регіону обумовлені зростанням фінансових інвестицій, продажам цінних паперів і до певної міри, мультиплікативним ефектом зростання ринку цінних паперів.

Аналіз теоретичних і методологічних питань і концепцій теорії вартості цінних паперів дозволяє зробити висновок про існування поняття “Інвестиційна вартість”, властивого всім підприємствам, учасникам ринку цінних паперів. Запропонована модель прогнозування структури інвестиційного портфеля, що дозволяє отримати структуру цінних паперів з мінімальним ризиком.

Ключові слова: ринок цінних паперів, акціонування власності,


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МОРФОГЕНЕЗ СЕРЦЯ ПРИ УРАЖЕННІ НЕРВОВОГО ГРЕБЕНЯ ЕТАНОЛОМ ТА РЕТИНОЄВОЮ КИСЛОТОЮ - Автореферат - 49 Стр.
ПРИНЦИП ЗМАГАЛЬНОСТІ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ - Автореферат - 29 Стр.
ПОШИРЕНІСТЬ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ ГОСТРОГО ПОЧАТКОВОГО КАРІЄСУ, СУЧАСНІ МЕТОДИ ЙОГО ПРОФІЛАКТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ В ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ - Автореферат - 27 Стр.
МОЛЕКУЛЯРНО-БІОЛОГІЧНЕ ВИВЧЕННЯ ГЕНОМНИХ І РЕПЛІКАТИВНИХ РНК ФІТО- ТА МІКОВІРУСІВ ЯК ОСНОВА ДЛЯ СТВОРЕННЯ РОСЛИННИХ БІОТЕХНОЛОГІЙ - Автореферат - 57 Стр.
ГАНІЗАЦІЯ МОДУЛЬНОГО КУРСОВОГО ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОГО НАВЧАННЯ І ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ РОБІТНИКІВ БУДІВЕЛЬНОГО ПРОФІЛЮ - Автореферат - 29 Стр.
ФІТОТЕРАПІЯ ТА ЕЛЕКТРОПУНКТУРА В КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ КОРІВ, ХВОРИХ ПІСЛЯРОДОВИМ МЕТРИТОМ - Автореферат - 27 Стр.
СПАЛАХОВА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА БОТУЛІЗМ В УКРАЇНІ ТА МЕТОДИ ЇЇ ПРОФІЛАКТИКИ - Автореферат - 30 Стр.