У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені володимира даля

макаренко МАРИНА ВАСИЛІВНА

УДК 621:658(043.3)

УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНИМ ФУНКЦІОНУВАННЯМ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління
підприємствами

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ).

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Гончаров Валентин Миколайович,

Східноукраїнський національний

університет імені Володимира Даля

Міністерства освіти і науки України,

професор кафедри менеджменту

зовнішньоекономічної діяльності.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Семенов Григорій Антонович, Гуманітарний університет Запорізького інституту державного муніципального управління Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економіки, підприємництва і маркетингу (м. Запоріжжя);

кандидат економічних наук, доцент Дубницький Володимир Іванович, Донецький економіко-гуманітарний інститут, завідувач кафедри міжнародної економіки (м. Донецьк).

Провідна установа – Одеський національний політехнічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економіки підприємства (м. Одеса).

Захист відбудеться 4 липня 2006 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, м. Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за адресою: 91034, м. Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розіслано 30 травня 2006 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.В. Козаченко

загальна характеристика работи

Актуальність теми. Стабілізація економіки України та її подальший розвиток в умовах ринкової економіки можливі за умови ефективного функціонування промислових підприємств. Особливо це стосується машинобудування, оскільки підприємства галузі мають достатній науково-технічний і технологічний потенціал для перспективного розвитку та інноваційних перетворень. Продукція машинобудування застосовується на підприємствах інших галузей промисловості, тому користується попитом як на внутрішньому ринку, так і за рубежем. Це зумовлює необхідність пошуку шляхів досягнення ефективного функціонування машинобудівних підприємств, що позитивно позначиться на добробуті як акціонерів, так і споживачів, якими є підприємства інших галузей промисловості.

Сучасні машинобудівні підприємства діють у ринковій економіці в умовах жорсткої конкуренції, яка носить глобальний характер. Це вимагає використання сучасних методів і підходів щодо управління підприємствами. Досягнення ефективного функціонування машинобудівних підприємств можливе лише за умови застосування відповідних інструментів управління, які дозволяють використовувати потенціал машинобудівного підприємства в напрямку досягнення визначеної мети. Отже, управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств передбачає застосування більш удосконалених інструментів управління, які допоможуть приймати сучасні управлінські рішення, випускати продукцію, що є конкурентоспроможною як на міжнародному, так і на внутрішньому ринках, збільшувати прибуток підприємств.

Дослідженню проблемних областей управління ефективним функціонуванням підприємства приділено багато уваги в сучасних працях науковців, але поки що не всі їх можна вважати вирішеними: недостатньо обґрунтовано необхідність обрання загального критерію оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства; потребує вдосконалення механізм управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства, оцінка управління підприємством з метою визначення ступеня ефективного функціонування, процедура визначення домінантних видів продукції та вибору науково-обгрунтованих кількісних управлінських рішень.

Наявність великої кількості невирішених теоретичних і практичних питань щодо управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств, їх недостатнє вивчення зумовили вибір теми дисертаційної роботи та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано відповідно до планів науково-дослідних робіт кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Луганськ). Результати дослідження використано при виконанні держбюджетної теми ДН 33-03 "Розробка механізму управління конкурентоспроможністю суб’єктів господарської діяльності в умовах глобалізації економіки” (номер держреєстрації 0103U000421). Особистий внесок автора полягає в розробці процедури оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства.

Відповідно до Координаційного плану Міжнародної академії науки і практики організації виробництва (затверджено президією Академії 16.12.03 р., протокол № 4) за проблемою "Трансформація організаційно-економічного механізму управління підприємствами Донбаського регіону" розроблено порядок вибору управлінського рішення щодо ефективного функціонування машинобудівного підприємства.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних, методичних і практичних положень щодо управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств.

Для досягнення поставленої мети в роботі вирішено такі наукові та практичні завдання:

виявлено особливості діяльності машинобудівних підприємств і визначено основні проблеми в управлінні ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств;

розглянуто та систематизовано підходи й методи щодо управління ефективним функціонуванням підприємств;

вивчено сутність управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств;

обгрунтовано та здійснено процедуру оцінки управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства;

визначено складові механізму управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства;

удосконалено послідовність вибору управлінського рішення щодо ефективного функціонування машинобудівного підприємства;

використано розроблені рекомендації в діяльності машинобудівних підприємств.

Об'єктом дослідження є ефективне функціонування промислового підприємства. Предметом дослідження є теоретичні питання, принципи, логіка, методи та практичні аспекти управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є сукупність способів наукового пізнання та загальнонаукових принципів. Теоретичною основою роботи є наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань управління підприємствами. Правове поле дослідження склали чинні законодавчі та нормативні документи, що регулюють діяльність промислових підприємств. Інформаційною базою дисертаційної роботи послугували офіційні статистичні матеріали Державного комітету статистики України і Донецького обласного управління статистики та результати власних досліджень, ресурси Internet.

У процесі дослідження використовувалися методи: аналізу і синтезу (при дослідженні методів оцінки ефективного функціонування підприємства); метод експертних оцінок (при визначенні значущості чинників і виборі домінантної продукції), кореляційно-регресійний аналіз (при дослідженні чинників, які впливають на досягнення мети управління ефективним функціонуванням підприємства); трендовий і структурний аналіз (при дослідженні динаміки та структури показників ефективної діяльності машинобудівних підприємств); метод економіко-статистичного моделювання (при створенні кластерів продукції для визначення області господарської діяльності).

Обробку фактичного та аналітичного матеріалу проведено за допомогою комп'ютерних програм EXCEL і STATISTICA у модулях CLUSTER і MULTIPLE REGRESSION.

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в розробці принципових підходів до управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств, що враховують особливості діяльності машинобудівних підприємств й орієнтовані на збільшення їх доданої вартості.

Наукова новизна основних результатів дослідження полягає в такому:

уперше:

доведено доцільність використання показника економічної доданої вартості як загального критерію оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства, що відповідає ринковим умовам його діяльності та дозволяє аналізувати цю діяльність за часовим лагом;

запропоновано процедуру оцінки управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства шляхом розрахунку впливу встановлених чинників на розвиток сфер цільових орієнтирів, які визначають досягнення позитивного значення показника економічної доданої вартості;

удосконалено:

процедуру прийняття управлінського рішення шляхом уведення в неї критерію збільшення доданої вартості, який дозволяє здійснювати вибір альтернативних варіантів, приймати оперативні науково-обгрунтовані управлінські рішення щодо ефективного функціонування підприємства;

механізм управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств на основі спрямування його функціональних і ресурсних складових, інструментів на збільшення доданої вартості підприємства;

процедуру визначення домінантних видів продукції підприємства шляхом угруповання номенклатури продукції на основі експертного та кластерного аналізу, що дозволяє контролювати обсяги її реалізації й чистого прибутку підприємства;

одержало подальший розвиток:

поняття управління ефективним функціонуванням підприємства як процесу, основаному на науково-обгрунтованих принципах, практично підтверджених методах і реалізації функцій управління, дію яких спрямовано на збільшення вартості підприємства.

Практичне значення отриманих результатів. Отримані в дисертації результати та розроблені рекомендації являють собою методичну базу з питань управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств.

До результатів, що мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

використання показника доданої вартості підприємства як загального критерію ефективності;

процедури оцінки управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств за єдиним критерієм ефективності;

визначення домінантних видів продукції, що грунтується на її угрупованні за відповідними ознаками.

Результати дисертаційної роботи використовуються в практичній діяльності машинобудівних підприємств, що підтверджується відповідними документами, які містяться в додатках до дисертації: ВАТАзовмаш" (м. Маріуполь) (довідка № 531-102 від 29.01.2005 р.), ЗАТ "АзовЕлектроСталь" (м. Маріуполь) (довідка № 2297 від 27.01.05 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертації є особистим здобутком автора. Конкретний внесок автора в спільні наукові праці показано в переліку основних публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні положення були розглянуті і схвалені на конференціях різного рівня: II Международной научной конференции студентов и молодых ученых "Экономика и маркетинг в XXI веке" (м. Донецьк, 2001 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Проблеми економічного зростання України на сучасному етапі: мікро- і макрорівень" (м. Феодосія, 2002 р.); Другій Міжнародній – Третій Всеукраїнській науковій конференції студентів та молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання" (м. Донецьк, 2002 р.); I Всеукраїнській конференції студентів і аспірантів "Сучасні технології ведення бізнесу в Україні" (м. Київ, 2002 р.); IV Міжнародній науковій конференції студентів та молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання" (м. Донецьк, 2003 р.); Міжнародній конференції у межах програми європейської комісії "Менеджмент організацій і управління людськими ресурсами" (м. Ялта, 2005 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковано в 25 наукових працях, серед яких 14 статей – у наукових журналах, 5 статей – у збірниках наукових праць і 6 публікацій – у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій 11,88 д.а., з яких автору належать 11,5 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 171 сторінці машинописного тексту. Матеріали дисертації містять 15 таблиць і 21 рисунок, які подано на 15 сторінках. Список використаних джерел із 237 найменувань уміщено на 21 сторінці і 11 додатків – на 24 сторінках.

основний зміст дисертаційної роботи

Розділ 1. Теоретичні засади управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств. Машинобудівні підприємства посідають особливе місце серед промислових підприємств, тому що вони мають великий науково-технічний потенціал, який дозволяє виробляти конкурентоспроможну продукцію як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Від ефективного функціонування цих підприємств головним чином залежать показники економічного розвитку суспільства. У зв’язку з цим виникає об'єктивна потреба в дослідженні проблем управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств.

У роботі визначено такі основні проблеми в управлінні ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств: орієнтація на короткострокові результати діяльності; недостатній інформаційний обмін між керівництвом підприємства та його співробітниками; відсутність відповідної методики оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства, загального критерію оцінки управління, точних розрахунків у прийнятті управлінських рішень, що дозволяють заздалегідь оцінити наслідки кожного рішення, уникнути неприпустимих варіантів; недостатнє знання поточного та прогнозного стану ринку; необхідність високих витрат для орієнтації на ринку; невизначеність домінантних видів продукції, що випускається підприємством. Наведені проблеми є наслідком неефективного управління машинобудівними підприємствами. Це зумовлює актуальність дослідження управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств.

Під функціонуванням підприємства розуміються всі сторони його діяльності, всі функції, які воно виконує. Функціонування являє собою двоєдиний процес, який багаторазово повторюється: процес виробництва продукції та відтворювальний процес, що забезпечує можливість численного повторення в тому чи іншому вигляді виробничого процесу. Основними елементами господарювання, що відрізняються своєю функціональною роллю, є: продукція; технологія; обладнання; сировина та матеріали, енергоресурси, персонал. Використовуючи ці елементи, підприємство здійснює фінансову, виробничу, комерційну, організаційну та інші діяльності, які підпорядковані досягненню головної мети. В економічній теорії існує кілька основних концепцій виникнення і функціонування підприємства, які з часом ускладнювалися. Так само ускладнювалося та розширювалося й поняття ефективного функціонування підприємства.

За результатами дослідження наявних підходів і методів щодо управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств, їх упорядкування та систематизації за відповідними класифікаційними ознаками визначено необхідність використання в сучасному підході до управління складових різних концепцій, які відповідають ринковим відносинам в Україні.

Неоднозначність існуючих трактувань учених щодо поняття ефективного функціонування зумовила необхідність уточнення поняття управління ефективним функціонуванням підприємства. Тому управління ефективним функціонуванням підприємства пропонується розглядати як процес, що базується на спеціальних методах і прийомах, спрямованих на досягнення поставленої мети – збільшення вартості підприємства.

Отже, у роботі пропонується розглядати управління ефективним функціонуванням підприємства як процес, що спрямований на збільшення вартості підприємства при органічному поєднанні інтересів різних зацікавлених в його діяльності сторін і оснований на реалізації функцій управління та науково-обгрунтованих принципів за допомогою методів управління ефективним функціонуванням підприємства.

Розділ 2. Оцінка управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства. В умовах ринкових відносин метою управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства є збільшення його вартості як у короткостроковому, так і довгостроковому періодах. Інструментом, який дозволяє встановити, наскільки управління підприємством відповідає ступеню досягнення визначеної мети, та виявити причини відхилень, є оцінка. Оцінка управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства, котра дозволяє враховувати його особливості та багатопрофільність, є універсальною тому що дає можливість проводити порівняння з іншими підприємствами, носить комплексний характер, включає загальний критерій ефективності, який допомагає визначити, наскільки ефективно функціонує підприємство.

У дисертаційній роботі за результатами аналізу методів щодо оцінки управлення ефективним функціонуванням підприємства визначено такі їх недоліки, як відсутність загального інтегрального показника ефективного функціонування підприємства, який дозволить спростити аналіз і оцінку управління; відсутність повного охоплення всіх чинників, що впливають на динаміку результатів діяльності, головним чином тих, які не піддаються прямій вартісній оцінці; відсутність взаємозв'язку між різними часовими аспектами аналізу (короткостроковим і довгостроковим) функціонування підприємства. За результатами аналізу методів щодо оцінки управління підприємством обґрунтовано необхідність вибору загального критерію ефективного функціонування підприємства, яким необхідно користуватися в управлінні – показника підвищення ринкової вартості підприємства. Управління ефективним функціонуванням підприємства, націлене на збільшення його вартості в довгостроковій і короткостроковій перспективі, дозволяє максимально задовольнити інтереси власників, визначити стратегічні напрями розвитку підприємства та розробити систему управлінських заходів, які сприятимуть досягненню поставлених цілей.

У роботі доведено, що в оцінці управління ефективним функціонуванням підприємства загальним критерієм ефективності є значення показника економічної доданої вартості (EVA), який розраховується як різниця між прибутком підприємства та сумою витрат на обслуговування його капіталу. Додатне значення цього показника свідчить про збільшення вартості підприємства, тоді як від’ємне – про її зниження.

Збільшення доданої вартості підприємства відбувається під впливом багатьох чинників. Їх дослідження дозволило згрупувати чинники за напрямами впливу (група чинників фінансового стану, внутрішнього та зовнішнього середовища) і визначити типові показники, які характеризують кожний з цих напрямів.

Вибір відповідних чинників і показників управління ефективним функціонуванням підприємства є індивідуальним для кожного підприємства й відбувається за допомогою використання експертних методів. Наприклад, для машинобудівних підприємств у роботі були отримані такі важливі чинники, як сервісне обслуговування, інновації та кадри підприємства, які визначили специфіку функціонування машинобудівних підприємств.

У дисертації розроблено процедуру оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства (рис. 1), яка дозволяє намітити перелік необхідних заходів щодо поліпшення показників роботи підприємства та їхніх коректувань у різних сферах господарської діяльності й надає можливість реалізувати стимулюючі важелі для менеджерів і персоналу підприємства.

До принципів, на яких базується оцінка управління ефективним функціонуванням підприємства, належать: достовірність інформаційних джерел (від цього залежить реальність відображення існуючого становища підприємства); відсутність дублювання показників; достатнє охоплення показників для реального відображення діяльності підприємства й визначення його ефективного функціонування. Доведено, що обмежений вибір найважливіших показників, які необхідно досліджувати з метою підтримки ефективного функціонування підприємства, забезпечує найбільшу оперативність і ефективність заходів для коректування стану підприємства та наявність істотного стохастичного зв'язку між вибраними чинниками та цільовим показником доданої вартості.

Процедуру оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства запропоновано проводити шляхом розрахунку впливу встановлених чинників на розвиток сфер цільових орієнтирів машинобудівного підприємства, які визначають досягнення позитивного значення показника доданої вартості.

За вибраним критерієм ефективності на чотирнадцяти машинобудівних підприємствах Донецької області проведено порівняння ступеня їх ефективного функціонування, що дозволило виявити підприємства, які досягли позитивного значення критерію. Серед досліджуваних підприємств найбільше позитивне значення показника доданої вартості було отримано у ВАТМаріупольський завод важкого машинобудування" (рис. 2).

Апробація процедури оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства проведена на прикладі ВАТ "МЗВМ" м. Маріуполь. У роботі проведено запропоновану процедуру оцінки управління ефективним функціонуванням цього підприємства, виявлено причинно-наслідкові зв'язки чинників, установлено їхній вплив на показник доданої вартості підприємства та доведено, що чистий прибуток, обсяг реалізації, витрати на науково-технічні роботи, обсяг виконаних НДДКР значно впливають на збільшення вартості підприємства й можуть стати важелями управління ефективним функціонуванням підприємства.

Запропонована процедура оцінки управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства шляхом розрахунку впливу встановлених чинників на розвиток сфер цільових орієнтирів підприємства, які визначають досягнення позитивного значення показника доданої вартості підприємства, є важливим інструментом в управлінні, враховує особливості функціонування машинобудівного підприємства.

Розділ 3. Напрями вдосконалення управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства. Ефективне функціонування підприємства в умовах ринкової економіки передбачає формування відповідного механізму управління ефективним функціонуванням підприємства, метою якого є досягнення ефективного функціонування підприємства. Застосування механізму управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства дозволить підприємству збільшувати свою вартість, створивши єдину основу для прийняття управлінських рішень, а також моделювати, відслідковувати й оцінювати прийняті рішення в одному плані – додавання вартості підприємства (рис. 3).

У дисертації в основу механізму управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства покладено такі основні елементи, як критерій, ресурсна база підприємства, що є забезпеченням досягнення мети, функціональні складові механізму, які визначають його функції. Крім того, механізм управління ефективним функціонуванням машинобудівним підприємством використовує відповідні підходи та принципи дії, які у взаємозв’язку з іншими його елементами забезпечують прийняття управлінських рішень щодо ефективного функціонування підприємства.

Специфіку механізму зумовлюють такі його елементи, як оцінка управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства та угруповання номенклатури продукції.

Розроблена процедура визначення домінантних видів продукції передбачає можливість забезпечувати машинобудівному підприємству обсяги реалізації продукції та стабільне отримання чистого прибутку в різні періоди часу. Необхідність формування кластерів машинобудівної продукції визначена її специфікою, а саме: наукоємністю, тривалим терміном виготовлення, матеріалоємністю. В роботі доведено, що для машинобудівних підприємств продукція є окремим сегментом на ринку, оскільки особливості діяльності машинобудівних підприємств пов’язані з тривалим терміном використання продукції машинобудування різними галузями промисловості та постійною потребою в інноваційних розробках, які у свою чергу, сприяють підвищенню конкурентоспроможності інших галузей промисловості.

У межах дослідження продукції ВАТ "МЗВМ" виділено області господарювання підприємства за галузями її кінцевого споживання та регіонами (рис. 4).

Виділені області господарської діяльності рекомендовано доповнити процедурою угруповання всієї номенклатури продукції на базі експертного та кластерного аналізу за критеріями ваги продукції, що реалізується в кожному з напрямів, її оцінки та прогнозної рентабельності. Вага продукції визначається експертним методом у залежності від попиту на неї. Оцінка продукції з позиції виробника відбувається за десятибальною шкалою за такими критеріями: трудомісткість; матеріалоємність; термін виготовлення; наявність потужностей, виробничих площ, технологій; собівартість; ціна.

Угруповання номенклатури продукції апробовано у ВАТ "МЗВМ". Завдяки експертному опитуванню менеджерів підприємства за визначеними критеріями отримано оціночні значення продукції, що випускає підприємство. Методом кластерного аналізу за встановленими критеріями отримано групи домінантних видів продукції (табл. 1).

Результати угруповання продукції допоможуть машинобудівному підприємству зорієнтуватися на ринку, обрати відповідний напрям діяльності. Одержані результати свідчать, що продукція першого кластеру має меншу прогнозну рентабельність, але отримала вище оцінне значення, а тому має домінантне значення для підприємства порівняно з другим кластером.

Однією з важливих процедур механізму управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства є технологія вибору управлінського рішення щодо ефективного функціонування підприємства. Ґрунтуючись на принципах і вимогах до якості управлінського рішення, у роботі запропоновано алгоритм здійснення вибору управлінського рішення щодо ефективного функціонування підприємства, який ураховує специфіку машинобудівного підприємства та сучасні вимоги до його ефективного функціонування (рис.5).

На рис. 5 Хi – чинники, які вибирає підприємство в залежності від їхнього впливу на додану вартість підприємства; i – кількість вибраних чинників, від 1 до n.

Процес вибору рішень є складною ітераційною процедурою та визначається значною мірою структурою алгоритму її виконання. В дисертації вдосконалено процедуру прийняття управлінського рішення шляхом уведення в алгоритм вибору альтернативних управлінських рішень критерію збільшення доданої вартості. Це дозволяє отримати кількісно обґрунтовані рішення, за допомогою математичних моделей. Аналітичні моделі є обов'язковим інструментом підготовки та прийняття рішень.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне обґрунтування та вирішення науково-практичного завдання щодо управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств. Основні висновки та результати, які одержано в ході проведеного дослідження, зводяться до такого.

1. Визначна роль машинобудівної галузі в економіці країни та зростаючий попит на продукцію галузі зумовили необхідність дослідження специфіки діяльності машинобудівних підприємств і аналізу проблем, що накопичилися в управлінні ефективним функціонуванням цими підприємствами. Це дозволило сформувати основні проблеми в управлінні машинобудівними підприємствами.

2. У зв’язку з наявністю відмінностей в умовах функціонування вітчизняних і зарубіжних підприємств використання закордонного досвіду управління без достатньої адаптації до українських умов неможливе. Дослідження підходів і методів управління ефективним функціонуванням підприємств дозволило провести їх систематизацію за класифікаційними ознаками та визначити необхідність використання складових різних концепцій для вирішення сучасних управлінських завдань.

3. Сутність поняття управління ефективним функціонуванням підприємства полягає в його сприйнятті як процесу, спрямованого на збільшення вартості підприємства при органічному поєднанні інтересів різних груп учасників його діяльності, основаному на реалізації функцій управління та науково-обгрунтованих принципів, за допомогою практично підтверджених методів управління ефективним функціонуванням підприємства. Управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства є об’єктивною необхідністю, пов’язаною зі створенням інструменту управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств.

4. Дослідження методів оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства проводилося з метою виявлення позитивних і негативних сторін. Отже, дослідження цих методів дозволило обґрунтувати необхідність вибору показника доданої вартості підприємства, який є єдиним критерієм його ефективного функціонування й допомагає встановити зв’язок між різними часовими періодами проведення його оцінки.

5. Процедуру оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства рекомендовано проводити шляхом розрахунку впливу встановлених чинників на розвиток сфер цільових орієнтирів машинобудівного підприємства, які визначають досягнення позитивного значення показника економічної доданої вартості. Оцінка управління є інструментом управління підприємством, бо дозволяє враховувати особливості функціонування машинобудівних підприємств. Вона ґрунтується на розрахунку єдиного критерію ефективності, який можна використовувати при порівнянні машинобудівних підприємств.

6. Для створення ефективно працюючого підприємства, визначення чітких орієнтирів його діяльності та прийняття якісних управлінських рішень удосконалено механізм управління ефективним функціонуванням підприємства, що формується на базі поєднання та взаємодії його головних елементів: важелів управління, підходів, принципів управління, методів, критеріїв і ресурсів, які забезпечують дію механізму та досягнення мети.

7. З метою прийняття науково-обгрунтованого управлінського рішення щодо ефективного функціонування підприємства було вдосконалено процедуру вибору рішення шляхом застосування критерію доданої вартості підприємства. На основі відбору найбільш впливових чинників і розрахунку показника доданої вартості вибирається варіант, який дозволяє збільшити додану вартість підприємства. Вдосконалена процедура допомагає приймати кількісно обгрунтовані рішення в умовах швидких змін зовнішнього середовища.

8. Оскільки продукція машинобудівного підприємства може виступати окремим сегментом на ринку для підприємства, то забезпечення стабільного обсягу її реалізації в різні часові періоди вимагає впровадження процедури угруповання номенклатури продукції машинобудівного підприємства шляхом кластерного аналізу за вибраними критеріями оціночного значення продукції, отриманого експертним опитуванням менеджерів підприємства, та показника рентабельності цієї продукції для визначення області господарської діяльності.

Перелік основних опублікованих автором праць

за темою дисертації

Статті в наукових фахових виданнях

1. Макаренко М.В. Роль и место предприятий машиностроительного комплекса в промышленной инфраструктуре Украины // Прометей. Регіональний зб. наук. праць з економіки. Вип. 3 (12). – Донецьк: Юго-Восток, 2003. – С. 159-169.

2. Макаренко М.В. Основні особливості визначення критеріїв ефективного функціонування машинобудівних підприємств // Схід. – 2002. – №7(50). – С. 11-14.

3. Макаренко М.В. Планирование модернизации предприятия как предпосылки его эффективного функционирования // Вісник Технологічного університету Поділля. – 2002. – № 5. – Т.3. – Ч.2. – С. 53-56.

4. Солоха Д.В., Макаренко М.В. Деякі аспекти визначення критерію гнучкості підприємства щодо організації виробництва у нестійкому середовищі // Вісник Сумського державного аграрного університету. Серія: Фінанси і кредит. – 2000. – №2 (9). – С. 180-186.

Особистий внесок здобувача: обґрунтовано необхідність визначення критерію гнучкості машинобудівного підприємства.

5. Солоха Д.В., Макаренко М.В. До питання управління ефективним функціонуванням регіональної соціально-економічної інфраструктури в умовах трансформаційної економіки // Прометей. Регіональний зб. наук. праць з економіки. Вип. 2 (5). – Донецьк: Юго-Восток, 2001. – С. 175-186.

Особистий внесок здобувача: визначено критерії, що складають поняття ефективного функціонування, запропоновано схему управління ефективним функціонуванням промисловими підприємствами.

6. Солоха Д.В., Капканец В.А., Макаренко М.В. Конкурентоспособность продукции и коммерческая тайна предприятия – как предпосылка устойчивых экономических отношений // Наукові праці Донецького державного технічного університету. Серія: Економічна. Вип. 47. – Донецьк: ДонНТУ, 2002. – С. 53-59.

Особистий внесок здобувача: визначено зв’язок конкурентоспроможності продукції та комерційної таємниці на машинобудівних підприємствах.

7. Гончаров В.М., Макаренко М.В. Экономический механизм эффективного функционирования предприятий как путь достижения устойчивого развития // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2002. – №5(51). – С.45-54.

Особистий внесок здобувача: розглянуто дію механізму ефективного функціонування підприємства для досягнення його стійкого розвитку.

8. Макаренко М.В. Місце держави як гаранта та провідника економічних реформ, залучення інвестицій у сучасних умовах господарювання // Торгівля, комерція, підприємництво. Зб. наук. праць Львівської комерційної академії. – Львів: ЛКА, 2001. – С. 226-229.

9. Макаренко М.В. Стратегічне управління ефективним функціонуванням корпоративних об'єднань підприємств // Менеджер. Вісник Донецької державної академії управління. – 2003. – №4 (26). – С. 99-104.

10. Макаренко М.В. Визначення стану ефективного функціонування промислового підприємства // Вестник Национального технического университета "ХПИ". – 2003. – № . – С. .

11. Макаренко М.В. Ефективне керування виробництвом у контексті трансформаційної економіки // Вісник Українського державного університету водного господарства та природокористування. Секція: Економіка. Проблеми управління регіональним економічним і соціальним розвитком. Вип. 1 (20). – Рівне: УДУВГП, 2003. – С. 547-551.

12. Макаренко М.В. Методи та підходи до управління ефективним функціонуванням підприємств // Схід. – 2003. – №7(57). – С. 29-33.

13. Макаренко М.В. Фактори позитивного впливу на ефективне функціонування підприємств машинобудівного комплексу України // Актуальні проблеми економіки. – 2004. – № 3(33). – С. 108-119.

14. Макаренко М.В. Процес створення моделі ефективного функціонування промислових підприємств // Актуальні проблеми економіки. – 2004. – № 4(34). – С. .

15. Макаренко М.В. Умови та перспективи ефективного функціонування машинобудівних підприємств // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вип. 11. – Луганськ: СНУ ім. В. Даля, 2003. – С. 96-106.

16. Макаренко М.В. Концепция управления эффективным функционированием промышленного предприятия в рыночной экономике // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2004. – №10 (80). Ч. 1. – С. 119-127.

17. Макаренко М.В. Критерий эффективного функционирования предприятия // Вісник Технологічного університету Поділля. – 2004. – № 4. Т.1. Ч.1. – С. 38-43.

18. Макаренко М.В. Формирование модели оценки управления эффективным функционированием машиностроительного предприятия // Вісник Хмельницького національного університету. – 2005. – № 5. Т.1. Ч.2. – С. 102-106.

19. Макаренко М.В. Формування механізму управління ефективним функціонуванням підприємства // Актуальні проблеми економіки. – 2005. – № (53). – С. 126-135.

Друковані праці наукових конференцій

20. Макаренко М.В. Некоторые аспекты выбора инновационной стратегии предприятий как фактор повышения эффективности национальной экономики // Материалы II Международной научной конференции студентов и молодых ученых “Экономика и маркетинг в XXI веке”. – Донецк: ДонГТУ, 2001. – С. 104-105.

21. Макаренко М.В., Солоха Д.В. Машинобудування – пошук шляхів стійкого економічного росту // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Проблеми економічного зростання України на сучасному етапі: мікро- і макрорівень”. – Феодосія: ФДФЕІ, 2002. – С. 33-35.

Особистий внесок здобувача: досліджено результати діяльності машинобудівних підприємств Донецької області.

22. Макаренко М.В. Достижение экономически эффективного развития предприятия путем управления развитием его организационно-правовой формы производства // Матеріали Другої Міжнародної – Третьої Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання". Ч. 1. – Донецьк: ДонНУ, 2002. – С. .

23. Макаренко М.В. Стратегический менеджмент инвестиций в машиностроении Донбасса // Матеріали I Всеукраїнської конференції студентів і аспірантів “Сучасні технології ведення бізнесу в Україні”. – К.: НТСА НТУУ "КПІ", 2002 – С. 81-82.

24. Макаренко М.В. Модель ефективного функціонування промислових підприємств у сучасних умовах // Матеріали IV Міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Ч.2. – Донецьк: ДонНУ, 2003. – С. 51-54.

25. Макаренко М.В. Проектирование системы управления эффективным функционированием предприятия // Матеріали Міжнародної конференції у межах програми європейської комісії "Менеджмент організацій і управління людськими ресурсами". – Ялта: РВВ КДГІ, 2005. – С. 172-184.

АНОТАЦІЯ

Макаренко М.В. Управління ефективним функціонуванням машинобудівних підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальності 08.06.01 – Економіка, організація та управління підприємствами. – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2006.

Розглянуто теоретичні аспекти управління ефективним функціонуванням підприємства. Визначено специфіку діяльності машинобудівних підприємств і проблеми управління цими підприємствами. Досліджено сутність ефективного функціонування підприємства та поняття управління ефективним функціонуванням підприємства. Обґрунтовано вибір критерію оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства, який являє собою показник економічної доданої вартості. Встановлено групи чинників і показників, що впливають на управління. Запропоновано процедуру оцінки управління ефективним функціонуванням підприємства шляхом розрахунку впливу чинників-показників на розвиток сфер основного бізнес-процесу машинобудівного підприємства, які визначають досягнення визначеної мети. Здійснено оцінку управління ефективним функціонуванням ВАТ "МЗВМ"
м. Маріуполь. Удосконалено структуру механізму управління ефективним функціонуванням машинобудівного підприємства. Розроблено порядок вибору управлінського рішення на базі його кількісного обґрунтування. Виділено області господарської діяльності шляхом сегментації номенклатури машинобудівної продукції за допомогою методів експертного опитування та кластерного аналізу.

Ключові слова: ефективне функціонування, управління, машинобудівні підприємства, критерій ефективності, оцінка управління, механізм, управлінське рішення.

аннотация

Макаренко М.В. Управление эффективным функционированием машиностроительных предприятий. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2006.

Исследованы подходы и методы относительно управления эффективным функционированием машиностроительных предприятий. Проведена их систематизация по соответствующим классификационным признаками, что позволило сгруппировать подходы и методы и определить необходимость использования составных разных концепций для решения современных управленческих задач. Проанализированы точки зрения ведущих специалистов в области управления эффективным функционированием предприятий и рассмотрены теоретические концепции функционирования предприятия и критериев их эффективности (неоклассическая, институционная, эволюционная, предпринимательская и интеграционная). Это позволило сделать вывод о том, что управление эффективным функционированием предприятия представляется как процесс, направленный на увеличение стоимости предприятия при органическом объединении интересов разных групп участников его деятельности (акционеров, потребителей, партнеров и кредиторов, собственников), основанный на реализации функций управления и научно-обоснованных принципов, с помощью практически подтвержденных методов управления эффективным функционированием предприятия.

Проведен анализ методов оценки управления эффективным функционированием предприятием. Выявлены их достоинства и недостатки. Обоснована необходимость выбора единого интегрального показателя эффективной деятельности предприятия – показателя экономической добавленной стоимости предприятия. Приведены диапазоны, в которых может находится критерий оценки управления эффективным функционированием предприятия. Установлены группы факторов, влияющие на управление эффективным функционированием предприятиям (факторы финансового состояния, внешней и внутренней среды), а также показатели, характеризующие действие этих факторов. На основании экспертного опроса выделены факторы управления эффективным функционированием машиностроительного предприятия. Разработана процедура оценки управления эффективным функционированием предприятия, которую рекомендовано проводить путем расчета влияния установленных факторов на развитие сфер целевых ориентиров основного бизнес-процесса машиностроительного предприятия, определяющих достижение положительного значения показателя добавленной стоимости. Приведены этапы оценки управления эффективным функционированием предприятия. Проведена апробация оценки управления эффективным функционированием предприятия по избранному критерию эффективности на машиностроительных предприятиях Донецкой области.

Усовершенствован механизм управления эффективным функционированием предприятия, обеспечивающий выполнение функциональных задач управления предприятием. Представлена схема механизма управления предприятием, которая рассматривается как совокупность взаимозависимых инструментов управления, подходов, принципов управления, методов, критериев и ресурсов, обеспечивающих достижение установленных целей. Сформулированы цель и критерии механизма управления и его назначение на предприятии. Разработан порядок выбора альтернативных управленческих решений на базе максимизации увеличение добавленной стоимости, адекватный для любого предприятия независимо от состояния его критерия эффективности. Предложено сегментирование номенклатуры продукции с помощью методов экспертной оценки и кластерного анализа для определения области хозяйственной деятельности, обеспечивающей эффективное функционирование предприятия.

Ключевые слова: эффективное функционирование, управление, машиностроительные предприятия, критерий эффективности, оценка управления, механизм, управленческое решение.

annotation

Makarenko M.V. The managing of the effective functioning of the machine-building enterprises. – Manuscript.

Thesis for a candidate’s degree by a speciality 08.06.01 - Economy, organization and enterprises management. – East-Ukrainian National University named after Vladimir Dal of Ministry of education and science of Ukraine, Lugansk, 2006.

In this work there were researched the theoretical bases of management of the effective functioning of the enterprises Specificity of activity of the machine-building enterprises and problems of management is determined by these enterprises. The essence of effective functioning of the enterprise and concept management of effective functioning of the enterprise is investigated. The choice of criterion of an estimation of management is proved by effective functioning of the enterprise, which represents a parameter of the economic added cost. Groups of factors, which influence of management are established. Procedure of an estimation management of effective functioning of the enterprise is offered, by calculation of influence of factors and parameters on development of spheres of the basic business - process of the machine-building enterprise which determine achievements of the established purpose. The estimation of management by effective functioning Open joint-stock company " Mariupol factory of heavy mechanical engineering ". Basic bases of the mechanism management of effective functioning of the machine-building enterprise are offered. The algorithm of a choice of the administrative decision is developed on the basis of his quantitative substantiation. Areas of economic activities are determined by segmentation of the nomenclature of machine-building production, using methods of expert interrogation and the analysis of cluster.

Key words: effective functioning, management, the machine-building enterprises, criterion of efficiency, an estimation of management, the mechanism, the administrative decision.

Підписано до друку 19.05.2006 р. Формат 60х90/16 0,9 д.а.

Тираж 100 екземплярів. Замовлення №

Ротапринт СНУ ім. В. Даля. 91034, м. Луганськ, кв. Молодіжний, 20а.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

БОРОТЬБА ТОТАЛІТАРНОЇ СИСТЕМИ ПРОТИ ДІЯЧІВ УКРАЇНСЬКОЇ НАУКИ ТА КУЛЬТУРИ В ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД (1946-1953 рр.) - Автореферат - 27 Стр.
СЕМАНТИКА ДІЄСЛІВ РОЗТАШУВАННЯ В АНГЛІЙСЬКІЙ, НІМЕЦЬКІЙ ТА УКРАЇНСЬКІЙ МОВАХ спеціальність 10.02.17 – порівняльно-історичне і типологічне мовознавство - Автореферат - 30 Стр.
ВПЛИВ КОНТАКТУ БЕРЕГІВ ТРІЩИН НА ГРАНИЧНИЙ СТАН ОБОЛОНОК ТА ПЛАСТИН НА ПРУЖНІЙ ОСНОВІ - Автореферат - 21 Стр.
Прогнозування та профілактика плацентарної недостатності у вагітних з антифосфоліпідним синдромом, пов’язаним з урогенітальною інфекцією - Автореферат - 31 Стр.
МЕТОДИКА АНАЛІЗУ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОЇ СУМІСНОСТІ СИСТЕМ АБОНЕНТСЬКОГО РАДІОДОСТУПУ - Автореферат - 25 Стр.
АГІТАЦІЙНО-ПРОПАГАНДИСТСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ НІМЕЦЬКОЇ ОКУПАЦІЙНОЇ ВЛАДИ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ (1941–1944 рр.) - Автореферат - 36 Стр.
СПЕЦИФІКА ХУДОЖНЬОГО СВІТУ МАРТІНА ВАЛЬЗЕРА - Автореферат - 33 Стр.