У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Малярчук Наталя Григорівна

УДК 94 (477.6)

РОСІЯНИ В ДОНБАСІ

(20 – 30 рр. ХХ ст.)

07.00.01 – Історія України

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата історичних наук

Донецьк - 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі історії України

Донецького національного університету

Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник доктор історичних наук, професор

Нікольський Володимир Миколайович,

професор кафедри історії України

Донецького національного університету

Офіційні опоненти доктор історичних наук, професор

Кульчицький Станіслав Владиславович,

завідувач відділом історії України 20-30 рр. ХХ ст.,

заступник директора Інституту історії

України НАН України,

заслужений діяч науки і техніки України

доктор історичних наук, професор

Безпалов Микола Єгорович,

завідувач кафедри історії слов’ян

Донецького національного університету

Провідна установа Харківський національний університет

ім. В. Каразіна Міністерства освіти

і науки України (кафедра історії України)

Захист відбудеться “_23_” червня 2006 року о _13__ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.02 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24, II навч. корп., ауд. 32.

З дисертацією можна ознайомитися у науковій бібліотеці Донецького національного університету (83055, м. Донецьк - 55, вул. Університетська, 24).

Автореферат розісланий “__19__” травня 2006 р.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. З проголошенням незалежності України розпочався процес формування української етнонаціональної політики, спрямованої на врахування, поєднання та реалізацію національних інтересів представників понад 130 етносів, що мешкають на її теренах. Однак на сьогодні ще зарано говорити про повне розвязання етнічних проблем в Україні та утвердження в українському суспільстві атмосфери міжнаціональної толерантності та злагоди. Великою мірою це обумовлено наявністю “білих плям” в етнічній історії України, оскільки більшість суперечностей у міжнаціональних відносинах мають історичне походження. Отже, вивчення історії окремих етносів, безперечно, є однією з актуальних проблем вітчизняної історичної науки.

Етнічна історія України не буде повною без висвітлення минулого росіян другого за чисельністю етносу нашої держави, з яким упродовж останніх трьох з половиною століть була тісно повязана доля українського народу. Недостатня наукова розробленість історії цієї етнічної групи в Україні та її окремих регіонах є підґрунтям для свідомого чи несвідомого викривлення минулого. В умовах надзвичайної політизації та загострення “російського питання”, яке спостерігається сьогодні, це може спричинити конфліктні ситуації, призвести до погіршення міжнаціональних взаємин у державі. Тому ґрунтовне й усебічне дослідження історії російської етнічної спільноти є актуальним та важливим завданням вітчизняної історичної науки.

Необхідність вивчення історії росіян в Донбасі, як у регіоні зі значною концентрацією російського населення, обумовила регіональний аспект нашого дослідження.

Своєчасність та важливість вивчення досвіду вирішення російського питання державою у 20 – - ті рр. ХХ ст. також не викликає сумнівів, бо у міжвоєнний період перед російською етнічною спільнотою України постали проблеми, які й сьогодні є актуальними для її представників: зміна політичного статусу і, як наслідок, необхідність інтегруватися в українську культуру. Отже, врахування здобутків та прорахунків уряду в цьому питанні надасть можливість запобігти повторенню помилок.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок дослідження пов’язаний з науковою темою, що опрацьовується колективом кафедри історії України Донецького національного університету “Актуальні проблеми історії України: регіональні аспекти” ( Г – 0518 № 0105 U 004466).

Об’єктом дослідження є російське населення Донбасу.

Предмет дослідження соціально - економічне та культурне життя росіян Донбасу в 20  30 ті рр. ХХ ст.

Мета дисертації полягає у здійсненні комплексного аналізу історії російської національної меншини Донбасу в 20 – 30 - ті рр. ХХ ст., дослідженні особливостей соціально  економічного та культурного життя її представників, а також виявленні загальних засад державної політики щодо них.

Для досягнення поставленої мети в дисертації передбачається розв’язати такі завдання:

- зясувати ступінь наукової розробки проблеми, охарактеризувати джерельну базу та визначити методологічні засади дослідження;

- проаналізувати динаміку чисельності російського населення в регіоні, виявити особливості його розміщення;

- визначити характерні риси соціальної структури росіян Донбасу, їх місце та роль у місцевих партійних, радянських, господарських організаціях і установах;

- розкрити особливості процесу створення у регіоні російських національних адміністративних одиниць;

- зясувати, яким було ставлення російської національної меншини Донбасу до політики українізації;

- визначити рівень забезпечення національно - культурних потреб російського населення Донбасу;

- простежити зміни у політико  правовому статусі росіян, які відбувалися протягом міжвоєнного періоду;

- дослідити роль і місце росіян у відбудові та індустріалізації регіону;

- розглянути становище російського сільського населення Донбасу під час колективізації та голодувань 20 - х поч. 30 - х рр. ХХ ст.;

- зясувати масштаби та спрямованість політичних репресій щодо російського населення Донеччини.

Хронологічні межі дослідження охоплюють міжвоєнний період:    рр. Визначення нижньої межі обумовлене встановленням радянської влади в Україні та початком політики коренізації, яка спричинила суттєві зміни в політико - правовому статусі росіян. Верхня межа зумовлена згортанням політики коренізації, завершенням формування основних принципів радянської етнонаціональної політики й остаточним визначенням статусу росіян як домінуючої панівної нації.

Географічні рамки дисертаційного дослідження окреслені історико географічною назвою Донбас, а саме його українською частиною (сучасні Донецька та Луганська області). У 20 30 - ті рр. ХХ ст. ця територія входила спочатку до складу Донецької губернії (1920 1925 рр.), а потім пяти округ (1925 – 1930 рр.): Артемівської (до 1924 р. Бахмутська), Луганської, Маріупольської, Сталінської (до 1924 р. Юзівська) та Старобільської; 17 районів (1930 1932 рр.), Донецької області (1932 – 1938 рр.), Сталінської та Ворошиловградської областей (з 1938 р.). Російське населення тих районів Таганрозької та Шахтинської округ, котрі у 1924 р. були передані Північно - Кавказькому краю РСФРР, досліджується лише у період з 1920 р. по 1924 р., тобто коли вони перебували у складі Донецької губернії.

Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає у здійсненні всебічного та комплексного аналізу життєдіяльності російського населення Донбасу на основі критичного узагальнення досягнень вітчизняної і зарубіжної історіографії та систематизації широкого кола джерел, як опублікованих, так і вперше залучених до наукового обігу. Зроблено спробу зясувати місце та роль російської етнічної групи у суспільно - економічному житті регіону, визначити її питому вагу в державних, партійних та господарських структурах Донбасу, рівень забезпечення національно - культурних потреб російської громади, дослідити перебіг колективізації у російських національних районах, а також становище російських сіл регіону під час голоду 1921 1922 рр., 1924 1925 рр. та 1932 1933 рр. Дістали подальшого вивчення різні аспекти впровадження політики українізації в Донбасі, а також національного адміністративно - територіального районування. Було досліджено масштаби та спрямованість політичних репресій щодо російського населення Донеччини.

Практичне значення дослідження полягає в тому, що фактичний матеріал дисертації та її висновки до певної міри компенсують відсутність узагальнюючих досліджень з історії росіян Донбасу. Вони можуть бути використані при подальшому дослідженні російської етнічної спільноти, але вже в межах всієї України, а також при написанні узагальнюючих праць з вітчизняної історії, посібників та підручників з краєзнавства, у викладанні вузівських курсів та спецкурсів з історії України та національних відносин 1920 – 1930 рр. в УСРР.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації обговорювалися на засіданнях кафедри історії України історичного факультету Донецького національного університету, доповідалися на ІV Міжнародній науковій конференції молодих вчених та студентів “Нації та міжнаціональні відносини в історії людства очима молодих дослідників” (Донецьк, березень 2003 р.) та науковій конференції професорсько  викладацького складу Донецького національного університету за підсумками науково  дослідної роботи за період 2003 2004 рр. (Донецьк, 2005 р.).

Публікації. За матеріалами дисертації автором опубліковано пять наукових робіт (з них чотири було опубліковано у наукових фахових виданнях) загальним обсягом 3 друкованих аркуші.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається із вступу, чотирьох розділів (одинадцяти підрозділів), висновків, списку використаних джерел і літератури, додатків. Повний обсяг дослідження становить 183 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та завдання роботи, визначено предмет і об’єкт дослідження, його хронологічні межі, окреслено наукову новизну, практичне значення та методологічне підґрунтя дисертації.

У першому розділі “Історіографія проблеми, характеристика джерел та методологія дослідження” висвітлено ступінь наукової розробки теми, охарактеризовано джерельну базу, а також визначено методологічну основу дослідження.

У історіографії обраної теми виокремлено три періоди. У перший період (1920 поч. рр.) вивчення окремих аспектів життєдіяльності російського населення України та Донбасу відбувалося в межах досліджень, присвячених особливостям здійснення радянської національної політики й національно-культурного будівництва етнічних меншин Буценко А. Радянське будівництво серед нацменшостей УСРР. Харків, 1928.  с.; Хвиля А. До розвязання національного питання на Україні. Харків, 1930. 161 с. та ін.. Особливістю історіографії цього періоду є те, що авторами згаданих робіт здебільшого були не науковці, а радянські державні та партійні діячі, безпосередньо повязані з реалізацією політики українізації. Тому більшість з праць мали прикладний агітаційно - пропагандистський характер і були спрямовані на розяснення та популяризування різних нормативних документів з національної політики, аналіз роботи відповідних органів, змалювання досягнень в національно  культурному будівництві. Важливе місце у дослідженнях того часу посідала розробка питань повязаних з аналізом національного складу населення а також джерел формування пролетаріату в УСРР загалом та Донбасі зокрема Национальный состав Советской Украины. Харьков, 1925. – 131 с.; Хоменко А. Населення України 1897 1927 рр. Харків, 1927. 80 с.; Гіршфельд А. Міграційні процеси на Україні.  Харків, 1930. 88 с. .

Звертає на себе увагу майже повна відсутність у історіографії даного періоду спеціальних праць, присвячених розвиткові російської етнічної групи. Можна згадати лише декілька публікацій, що побачили світ у другій пол. 1920 поч. рр., в яких було розглянуто проблему забезпечення національно - культурних прав росіян у звязку з поглибленням українізації Ларин Ю. Об извращениях при проведении национальной политики // Большевик. 1926. № 23 – 24. С. ; Там само. 1927.  №1. С. 47 - 54; Скрипник М.О. Нариси підсумків українізації та обслуговування культурних потреб меншин УСРР, зокрема російської // Промова на засіданні колегії НКО УСРР 14. 02 .33 р. – Харків, 1933. – 36 с.; Ялі С. Російські ради на Україні й завдання до пожвавлення їхньої роботи // Радянська Україна. 1927. № 9. С. 62 67..

Початок другого періоду (серед. 1930 перша пол.  рр.) характеризується поступовим припиненням досліджень з національної проблематики, зумовленим згортанням політики коренізації та зміцненням тоталітарного ладу. У цей час етнічна історія досліджувалася лише у рамках концепції про єдину історичну спільноту радянський народ. Дослідники намагалися показати, що в процесі соціалістичних перетворень відбувається поступове зближення народів УРСР, яке має завершитися створенням цієї нової історичної спільностіЯсницький Г.І. Дружба народів СРСР джерело процвітання радянської України. К., 1953. 102 с.; Лихолат А.В. Содружество народов СРСР в борьбе за построение социализма (1917 - 1957).  М., 1976. 368 с. . У історіографії даного періоду російський етнос розглядався як “старший брат” у сімї народів СРСР, заслуги якого перед іншими є винятковими Волин Б. Великий русский народ. М., 1938. 48 с. . Починаючи з 50 - х рр. відбувається певне пожвавлення в дослідженнях національної проблематики. Зокрема, у межах вивчення пролетаріату УСРР та Донбасу, активно розроблялося питання щодо співвідношення на різних історичних етапах росіян та українців серед робітничого класу, національного складу пролетаріату в окремих галузях промисловості, джерел його поповненняЛось Ф.Е. Формирование рабочего класса на Украине и его революционная борьба.  К., .    с.; Лихолобова З.Г. Формирование робочих кадров Донбасса в годы первой пятилетки // Тезисы докладов и сообщений научной конференции преподавателей гуманитарных факультетов. Х., 1967. С. 38 - ; Історія робітничого класу Української РСР в 2  х томах / За ред. Ф.Є. Лося та ін. Т.1. К., 1967. 567 с.; Лихолобова З.Г. Рабочие Донбасса в годы первых пятилеток (1928 - 1937 гг.). Донецк, 1973. 177 с.; Кульчицкий С.В., Лихолобова З.Г. Рост рабочего класса Украинской ССР в ходе строительства социализма //  Формирование и развитие многонационального рабочего класса СССР в период строительства социализма (1921 - 1937). Тбилиси, 1980. С.156 - 170; История рабочих Донбасса/ Под ред. Ю.Ю. Кондуфора и др. Т.1. К., 1981. 326 с.; Лобурець В.Е. Изменение национального состава рабочего класса Украинской ССР.  Харьков, 1982. Вып. 27. С. 25  . . Продовжувалося вивчення динаміки національного складу населення України Наулко В.И. Национальный состав населения Украинской ССР по материалам переписей населения. М., 1964. 8 с.; Наулко В.І. Етнічний склад населення Української РСР. К., 1965. 135 с. .

Третій період (друга пол. рр. й до теперішнього часу) характеризується зростанням зацікавленості етнічною історією України як науковців, так і широкого загалу громадськості. Гласність та ідеологічний плюралізм, що запанували в суспільстві у другій половині 1980 на поч. 1990 рр., сприяли появі значної кількості досліджень з національної проблематики. У цей час побачили світ праці В. Лозицького, В. Панібудьласки, С. БритченкаЛозицький В.С. Політика українізації в 20 – - х роках: історія, проблеми, уроки // Український історичний журнал. .   № .  С. 46 - 55; Панібудьласка В.Ф. Національні проблеми: уроки минулого і сучасність. К., 1989. 45 с.; Бритченко С.П. Деякі питання розвитку національних відносин в Україні. К., 1990. – 46 с. , присвячені політиці коренізації (українізації), її причинам, методам реалізації, досягненням і наслідкам. Але якщо в зазначених роботах коренізація розглядалася як прагнення радянського уряду до якомога кращого задоволення національно  культурних запитів різних етнічних груп в СРСР, як взірець справжньої ленінської національної політики, то у більш пізніх дослідженнях, наприклад, у статті В. Даниленка, коренізація трактувалася як тимчасовий тактичний відступ більшовиків, покликаний зняти напруженість в стосунках між національними республіками та Москвою Даниленко В.М. До витоків політики “українізації” // Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика. К., 1993. С. 53 - 67. .

В наступні роки дослідники С. Кульчицький, В. Даниленко, П. Бондарчук, Д. Бачинський, Г. Єфіменко, Л. Якубова продовжили вивчення різноманітних аспектів радянської національної політики Кульчицький С. Зміст радянської українізації 20 - х рр. // Сучасність. 1998. № 9. С. 66 - 71; Даниленко В.М., Бондарчук П.М. Проблеми “українізації” робітників південних промислових регіонів УРСР (1920 рр.) // Історія України. Маловідомі імена, події, факти. К., 1999. Вип. 8. С. 370 - 375; Бондарчук П.М. Профспілки УСРР як обєкт політики українізації (1920 – ті рр.): Автореф. дис... канд. іст. наук: 07.00.01. Донецьк, 2000. 18 с.; Бачинський Д.В. Громадсько - політична дискусія щодо змісту політики українізації (1920 - ті рр.) // Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика. Вип. 6. К., 2002. С. 204 - 217; Єфіменко Г.Г. Національні аспекти у формуванні компартійно - радянського апарату в УРСР (1932 - 1938) // Український історичний журнал. 2000. №5. С. 3 - 17; Там само. 2000. № 6. С. 51 - 66; Його ж. Зміни в національній політиці ЦК ВКП(б) в Україні (1932-1938) // Український історичний журнал. 2000. № 2. С. 82 - 93; Там само. 2000. № 4. С. 37 47; Якубова Л.Д. Національно - культурне життя етнічних меншостей України (20 - 30 рр.): коренізація і денаціоналізація // Український історичний журнал. – 1998. № 6. С. 22 36; Там само. 1999. №1. С. 41 – 55. . У їхніх роботах знайшли відображення політичні дискусії з приводу національної політики та різних проблем національно культурного життя, зокрема статусу російської мови та культури в УСРР, а також необхідності або шкідливості українізації робітників - росіян, що тривали в 20  х рр. минулого століття. Розглядалося також питання щодо змін в радянській національній політиці й відповідно у політико - правовому статусі росіян, що відбулися у другій половині 30 - х рр.

Історія російських національних районів, сільських та селищних рад вивчалася як у межах загальних праць з цієї проблематики, так і в спеціально присвяченій цьому питанню статті дослідників О. Калакури та Л. Гуцало Калакура О., Гуцало Л. Російська автономія в Україні: перший історичний досвід // Діалог. Історія, політика, економіка. Україна і Росія. 2002. № 3. С. 170 - 173., проте, слід відзначити, що ця проблема досліджувалася в цілому без безпосереднього розгляду історії формування кожного з російських районів, часових рамок їх функціонування, перейменувань тощо.

Національний аспект репресій вивчався Б.Чирком, О.Рубльовим, В. Репринцевим та ін Чирко Б. Нацмен? Значить ворог. Проблеми національних меншин в документах партійних та радянських органів в 20 – 30 - х рр. // З архівів ВУЧК, ГПУ, НКВД, КГБ. 1995. № 1/2. С. 95 - 110; Рубльов О., Репринцев В. Репресії проти поляків в Україні в 1930 - ті роки // З архівів ВУЧК, ГПУ, НКВД, КГБ. 1995. № 1/2. С. 116 156; Ченцов В.В. Трагические судьбы. Политические репрессии против немецкого населения Украины в 1920  е 1930  е годы. М., 1998. – 208 с.. Значний внесок у дослідження політичних репресій в Донбасі зробили З. Лихолобова та В. НікольськийЛихолобова З.Г. Сталінський тоталітарний режим та політичні репресії кінця 30-х років в Україні. Донецьк, 1996. 144 с.; Нікольський В.М. Українці Донеччини, репресовані у 1937 - 1938 рр.: соціологічний аналіз статистики // Схід. 1995. № 3. С. 37  ; Нікольський В.М. Репресивна діяльність органів державної безпеки СРСР в Україні (кінець 1920 - х – 1950 - ті рр.). Історико – статистичне дослідження. Донецьк, 2003. 624 с. .

Тема голодоморів в Україні та Донбасі знайшла своє висвітлення в роботах С. Кульчицького, О. Задніпровського, В. Нікольського. Проте питання щодо голоду в російських селах та національних районах Донбасу є мало дослідженим Кульчицький С.В. Демографічні наслідки голодомору 1933 р. в Україні. – К., 2003. – 191 с.; Кульчицький С.В., Мовчан О.М. Невідомі сторінки голоду 1921 - 1923 рр. в Україні. К., 1993. 69 с.; Задніпровський О.І. Голод в історії України. Донецьк , 1999. 88 с.; Нікольський В.М. Голод 1925 р. на Донбасі // Схід. 1997. № 1. С. 25 - 28. . Було продовжено вивчення історії заселення Південно - Східної України та формування поліетнічного населення цього регіону. Значний внесок у розробку цієї проблеми зробив В. Пірко Пірко В. Заселення Степової України в XVI І ст. Донецьк, 1998. 124 с.; Пірко В.О. Заселення Донеччини у ХVІ - ХVІІІ ст. – Донецьк, 2003. 180 с.. Як і в радянські часи в центрі уваги сучасних дослідників історії Донбасу перебуває проблема національного складу пролетаріату Красноносов Ю.Н. Участие русского и украинского народов в формировании шахтерских кадров Донбасса 1926 - 1939 гг. // 340 лет Переяславской Раде. Тезисы докладов конференции 12 - 13 марта 1994. Донецк, 1994. Вып.2. С. 31 - 33; Лихолобова З.Г. Изменения в численности и составе промышленных рабочих Донбасса в условиях индустриализации (1926 - 1940) // ІІ Региональная научно - практическая конференция: Донбасс: прошлое, настоящее, будущее - формирование и развитие трудовых традиций. Тезисы докладов и сообщений. – Краматорск, 1993. С. 32 - 35.. Крім етнічної структури робітників, вивчається також національний склад інших соціальних груп Нікольський В.М. Національний склад керівних та відповідальних працівників Донбасу на поч. 20 - х рр. // Міжнаціональні відносини на півдні України. Історія та сучасність:Всеукраїнська наукова конференція.Тези.  травня 1993 р. Ч. ІІІ. Запоріжжя, 1993. С. 222 - 224; Богінська І.В. Зміни в складі вчителів Донбасу протягом 1920 – 30 - х років // Нові сторінки історії Донбасу: Кн. 6. Донецьк, 1998. С. 152 - 164..

Одним з провідних напрямків історичних досліджень у 90 - х рр. ХХ ст. на поч. ХХІ ст. стало вивчення історії національних меншин України, у тому числі й у міжвоєнний період Чирко Б.В. Національні меншини в Україні (20 - 30 рр. ХХ століття). К., 1995. 215 с.; Данильченко О.П. Етнічні групи півдня України: економічне та соціально політичне становище на початку 20 - х рр. ХХ ст. К., 1993. 58 с.; Якубова Л.Д. Етнічні меншості УРСР у першій половині 20 - х років ХХ ст. К., 2002. 188 с.. Зявилися праці з історії німців, греків, молдаван, поляків, болгар Євтух В.Б., Чирко Б.В. Німці в Україні (1920 – 1990 - ті роки). К., 1994. 183 с.; Калакура О.Я. Українська полонія в 1917 - 1939 рр.: Автореф. дис... канд. іст. наук: 07.00.01. К., 1995. 24 с.; Мельник Н.І. Національно - культурний розвиток болгарської меншини України в 20 - 30 рр. ХХ ст.: Автореф. дис... канд. іст. наук: 07.00.01. – К., 1996. 26 с.; Насєдкіна Л.Д. Соціально - політичне, економічне й культурне життя грецького населення України. 20 - ті початок 30 - х років: Автореф. дис... канд. іст. наук: 07.00.01. К., 1993. 17 с. та ін.. Розпочалося дослідження минулого представників різних національних груп на регіональному рівні Гончаров В.В. Єврейське населення Південно - Східної України 1861 – 1917 рр.: Дис…канд. іст. наук: 07.00.01. – Донецьк, 2005. – 233 с.;Сучкова О.Ю. Євреї в Донбасі (20 - 30 рр. ХХст.): Дис…канд. іст. наук: 07.00.01 – Донецьк, 2005. – 250 с.. Комплексне дослідження історії національних меншин Донбасу в 20  - х рр. ХХ ст. було здійснене О. Обидьоновою. Але, зосередившись на дослідженні історії інших етнічних меншин регіону, дослідниця лише намітила напрямки майбутніх досліджень російського етносу Донбасу Обидьонова О.В. Національні меншини Донбасу в 20 – 30 - ті роки ХХ с.: Дис…канд. іст. наук: 07.00.01. – Донецьк, 2000. – 247 с..

На сторінках зарубіжної історіографії, яка складається з праць представників української діаспори та західних дослідників, етнічна історія України міжвоєнного періоду розглядалася переважно в межах вивчення національної політики СРСР. Росіяни не були обєктом спеціального дослідження, а згадувалися лише побіжно, здебільшого як знаряддя русифікації Донбасу Хоскинг Д. История Советского Союза 1917 - 1991. М., 1995. 510 с.; Галій М. Новицький Б. Геть маску! Національна політика на радянській Україні в світлі документів. Львів Прага, 1934. 128 с.; Російщення України. К., 1992. 408 с.; Кубійович В. Територія і людність українських земель. Львів, 1935. 86 с.; Кравченко Б. Соціальні зміни і національна свідомість в Україні ХХ ст. К., 1997. 423 с.; Куромія Г. Свобода і терор у Донбасі: Українсько-російське прикордоння, 1870 – 1990 - ті роки. – К., 2002. 510 с..

Сучасна історіографія найчисленнішої етнічної меншини України обмежується статтями, які здебільшого стосуються її теперішнього стану та перспектив подальшого розвитку російської мови та культури в незалежній Українській державі Власенко О.В. Політико - правове становище росіян в Україні // Русская культура в контексте соціально - исторических реалий Украины (к. ХХ ст.). Материалы международной научно - практической конференции (22 - 23 октября 1993). К., 1993. С. 31 - 34; Малинкович В.Д. О статусе русского языка в Украине // Русская культура в контексте соціально - исторических реалий Украины (к. ХХ ст.). Материалы международной научно - практической конференции (22 - 23 октября 1993). К. , 1993. С. 34 - 37; Чаплик М. Росіяни в Донецькій області за даними перепису 1989 р. // Праці наукової конференції Донецького національного університету за підсумками науково - дослідної роботи за період 2003 - 2004 рр. – Донецьк, 2005. С. 21 - 22.. Іноді в них містяться короткі нариси, які в загальних рисах змальовують історію росіян в Україні Шевченко А. Росіяни України в аспекті сучасних етнонаціональних процесів // Етнонаціональні процеси в Україні: історія та сучасність. К..,2001. 424 с.; Шкляр Л. Росіяни // Рейтинґ. липень 1997. Ч.29. С.14 - 15.. Стислу історію російського етносу в Україні подано в тематичних етнічних довідниках, а також в монографії В. Наулка Шевченко А. Росіяни // Етнічні спільноти України. К., 2001. С. 91 - 100; Етнонаціональна структура українського суспільства Євтух В.Б., Трощинський В.П., Галушко К.Ю., Чернова К.О. К., 2004.  342 с.; Наулко В. Хто і відколи живе в Україні. К., 1998. 80 с..

У 2004 р. побачила світ ґрунтовна тритомна праця “Україна і Росія в історичній ретроспективі”, присвячена особливостям україно  російських відносин на різних історичних етапах. Проблеми взаємин України та Росії радянського періоду висвітлено у другому томі “Радянський проект для України”. Хоча росіяни не були безпосереднім обєктом цього дослідження, проте, досліджуючи особливості радянської національної політики 20 30  х рр. ХХ ст., С. Кульчицький Кульчицький С.В. Народження радянського ладу (1917-1938) / Україна і Росія в історичній ретроспективі. Т.2. Радянський проект для України. К., 2004. – С. 7-105. , який є автором відповідного нарису, проаналізував особливості становища російської етнічної групи в СРСР та УСРР в міжвоєнний період, відзначив негативне ставлення росіян до статусу національної меншини, який вони мали в УСРР протягом 20 - х на поч. - х рр. О. Лисенком та В. Гриневичем Лисенко О., Гриневич В. Випробування: перевірка війною / Україна і Росія в історичній ретроспективі. Т.2. Радянський проект для України. К., 2004. – С. 123 – 396. розглянуто механізм формування наприкінці 30 - х рр. ієрархічної схеми радянських народів, в якій росіянам було відведено місце “старшого брата”, “першого серед рівних”.

Отже, незважаючи на те, що деякі аспекти життєдіяльності російської етнічної групи на теренах України знайшли певне висвітлення в сучасній українській історіографії, необхідність та важливість комплексного дослідження історії росіян в Україні є очевидною.

Джерельна база дослідження складається з комплексу різних за змістом, характером та походженням джерел, як архівних, так і опублікованих. Головними джерелами даної роботи стали архівні документи з 26 фондів чотирьох архівів України. Насамперед це фонди ЦДАВО України, де зберігаються протоколи засідань, матеріали обстежень, листування з окремими державними органами, плани роботи Центральної комісії у справах національних меншин (Ф. 413), а також циркуляри Центральної адміністративно - територіальної комісії та матеріали щодо утворення російських національних районів, які містяться у фонді Всеукраїнського Центрального виконавчого комітету (Ф. 1).

Фонд Центрального комітету КП(б)У (Ф.1) ЦДАГО України надав цікаві документи, які відображають основні принципи радянської національної політики та особливості її здійснення щодо певних національних меншин, зокрема росіян, містять статистичні дані щодо співвідношення росіян та українців у державних та партійних органах як в центрі, так і на місцях, окреслюють проблеми у сфері задоволення національно - культурних потреб російської спільноти тощо.

Матеріали Державних архівів Донецької та Луганської областей дозволяють зясувати особливості реалізації радянської національної політики в Донбасі, місце та роль росіян у соціально - економічному та культурному житті регіону. Особливо інформативним виявився фонд Сталінського обласного комітету КП(б)У (Ф.326 ДАДО).

Цінним джерелом щодо політичних репресій проти росіян Донеччини є картотека реабілітованих, підготовлена науково - ре-дакційною групою "Реабілітовані історією" при Донецькій облдержадміністрації на матеріалах архіву Управління Служби безпеки в Донецькій області. Нами було опрацьовано та вперше залучено до наукового обігу дані більш як 5000 карток.

При роботі над дисертаційним дослідженням широко використовувалися статистичні матеріали. Це підсумки різноманітних переписів та обстежень, які особливо активно проводилися в 20 - ті рр. Завдяки добре налагодженій у 1920 рр. роботі статистичних установ вони є досить репрезентативними Итоги сплошной подворной переписи Донецкой губернии (январь - февраль 1923 г.). Итоги демографической переписи Донбасса. Т.4. – Харьков, 1923. 459 с.; Всесоюзний перепис людності 1926 р. Українська соціялістична радянська республіка. Степ. Дніпрянський промисловий підрайон. Гірничий підрайон. Національність, рідна мова, вік, письменність. Т. ХІІІ. – М., 1929. 465 с.; Всесоюзная перепись населения 1939 года. Основные итоги. М., 1992. 256 с.; Підсумки партперепису 1927 р. Харьков, 1928. 181 с.; Національний перепис робітників та службовців України (жовтень - листопад 1929). Харків, 1930. 148 с..

Значну частину джерельної бази дослідження складають опубліковані документи. Важливими для нас були урядові декрети та постанови, а також резолюції та рішення партійних пленумів та зїздів, згідно з якими визначалися та запроваджувалися в дію основні напрямки національної політики в УСРР Збірник узаконень та розпоряджень Робітничо  Селянського уряду України. 1927. № 34; Там само. 1930. № 23, № 14; Коммунистическая партия Советского Союза в резолюциях и решениях съездов, конференций и пленумов ЦК. Т. 3. 1922 – 1925. – М., 1984. 494 с.; Голод 1921 - 1923 років в Україні. – К., 1993. – 238 с..

Опрацювання матеріалів періодичних видань 1920 1930 рр. Спутник Донецкого пропагандиста. Орган Донецького губкома КП(б)У;Спутник партийного работника Донбасса. Орган Донецького губкома КП(б)У; Социалистический Донбасс (1935 - 1940). Орган Сталінського обкому, міському КП(б)У і обласної ради депутатів трудящих; Статистика труда в Донбассе (1924 - 1925). Орган Донецької губернської ради профспілок.

дало можливість краще зрозуміти, в яких історичних умовах жили та діяли представники російської етнічної меншини Донбасу. Але використання матеріалів періодики вимагає критичного підходу з огляду на її заідеологізованість.

Таким чином, джерельна база дослідження є достатньою й різнобічною. Вона дає змогу відтворити обєктивну картину соціально  економічного та культурного життя російської національної меншини в Донбасі 20 30 - х рр. ХХ ст.

Методологічними засадами дисертації стали системний та комплексний підходи, принципи історизму та наукової обєктивності. Вони дали можливість цілісного та всебічного дослідження проблеми. Комплексний підхід дозволив виявити взаємозвязки всіх чинників, що впливали на розвиток російської етнічної групи в 1920 - 1930 рр. Використанням системного підходу обумовлене вивчення росіян як складної системи, що має свою структуру й, водночас, є одним з компонентів системи вищого порядку народу України. Принцип історизму вимагає досліджувати життя та діяльність російської етнічної спільноти Донбасу в міжвоєнний період, враховуючи історію її виникнення та формування у цьому регіоні, а також особливості розвитку на попередніх історичних етапах. Принцип наукової обєктивності зобовязує до зясування обєктивної істини щодо російської етнічної спільноти з суворим урахуванням всіх фактів незалежно від світоглядних та соціально  політичних орієнтирів дослідника, уникаючи ідеологічних штампів та стереотипів, що сформувалися у суспільній свідомості. Розв’язанню поставлених завдань сприяло використання генетичного, порівняльного (компаративного), проблемно - хронологічного, кількісно - статистичного, графічного методів, а також методів формалізації, типологізації та екстраполяції.

У другому розділі “Чисельність, територіальне розташування та соціальна структура російської етнічної групи регіону” проаналізовано динаміку чисельності та особливості географічної локалізації російського населення Донбасу, а також соціальний склад та рівень представництва росіян у державних, господарських і партійних структурах регіону протягом міжвоєнного періоду.

Було встановлено, що на початку періоду, що досліджується, росіяни були другою за чисельністю етнічною групою Донбасу після українців, які становили тут абсолютну більшість 64від всього населення, тоді як росіяни 26від загалу. Протягом 20  - х рр. відбувалося швидке зростання російського населення, переважно за рахунок механічного приросту, оскільки Донбас був на той час одним з найпривабливіших регіонів трудової міграції в СРСР. За тринадцять років, що минули між переписами 1923 р. та 1939 р., кількість росіян тут збільшилася на 105тоді як українців лише на 60Відповідно змінилося й співвідношення росіян та українців в етнічній структурі населення регіону. Так у 1939 р. питома вага росіян дорівнювала вже 32 %, тоді як частка українців зменшилася й становила 61від загалу. Попри це, протягом усього міжвоєнного періоду росіяни залишалися другою за чисельністю етнічною групою Донбасу після українців, а відтак найчисельнішою національною меншиною.

Протягом 20 – 30 - х рр. змінився й характер розселення російського етносу в регіоні. На початку 20 - х рр. майже половина російського населення Донецької губернії зосереджувалася у її східній частині: Шахтинській (28та Луганській (21%) округах. Найменше росіян мешкало на півночі та на південному - заході Донбасу, а саме в Старобільській (5та Маріупольській (6округах, які мали переважно аграрно - ремісничий характер. Наприкінці 30 - х рр. більшість росіян 62 проживала у центрі та на заході Донбасу у Сталінській області, тоді як на сході, у Ворошиловградській області, лише 38 %. Це пояснюється, вищим рівнем індустріалізації Сталінської області, а також відходом до РСФРР у середині 20 - х рр. Шахтинської округи, де мешкала більш як чверть росіян регіону.

Урбанізаційні процеси, посилення яких в Донбасі було зумовлене індустріалізацією, змінили поселенську структуру російського населення шахтарського краю. Якщо у першій пол. 20 - х рр. росіяни були майже рівномірно розподілені між містом та селом, то наприкінці міжвоєнного періоду цей етнос набув яскраво вираженого міського характеру, оскільки на той час 86росіян регіону проживали у містах і лише 14 на селі.

Протягом шістнадцяти років, що минули між переписами 1923 р. та 1939 р., змінилося й співвідношення росіян та українців у містах та поселеннях міського типу Донбасу. Якщо у 1923 р. росіяни становили в них абсолютну більшість – 53населення, то у 1926 р. ця більшість була вже відносною 48а в 1939 р. частка росіян у містах зменшилася до 37а абсолютну більшість утворили українці, питома вага яких досягла на той час 56від загалу. Зміни в етнічній структурі міського населення Донбасу значною мірою були викликані непопулярною та жорстокою політикою радянської влади на селі, яка спричинила масовий відхід українських селян в міста.

Сільське російське населення Донбасу було сконцентровано переважно на сході регіону. У першій пол. 20 - х рр. більшість його мешкала в Шахтинській (36%) та Луганській (23%) округах. У цих округах були цілі райони де компактно проживали донські козаки, російський субетнос. У Шахтинській окрузі нараховувалося вісім таких районів, у Луганській три. У Маріупольській окрузі, розташованій у південно - західній частині Донбасу, був лише один район з абсолютною більшістю російського населення. Таким чином, лише у дванадцяти, з сімдесяти восьми районів Донецької губернії, більшість серед сільських жителів становили росіяни. Крім того, у Донецькій губернії було 481 (15% від загалу) сільське поселення, серед жителів яких росіяни становили абсолютну більшість У них мешкав 91% сільського російського населення Донбасу.

На початку 20 - х рр. питома вага росіян серед населення сіл Донбасу становила 17%, в 1926 р. вона склала 15%, а в 1939 р. знову зросла до 17%. Щодо абсолютних показників кількості російського сільського населення, то протягом досліджуваного періоду вони неухильно зменшувалися. У середині 20 - х р. воно було спричинене передачею до складу РСФРР Шахтинської та Таганрозької округ, які відрізнялися значною кількістю російського сільського населення, а у 30 - х рр. унаслідок голодомору, а також відпливу селян до міст, зменшення кількості сільського населення відбулося по всіх етнічних групах Донбасу. Значне скорочення кількості українців в селах регіону наприкінці 30 - х рр. призвело до збільшення питомої ваги росіян серед його сільських жителів. У 1939 р. 63 % сільського російського населення проживало на сході Донбасу, у Ворошиловградській області.

Загалом Донбас міжвоєнного періоду відрізнявся від інших регіонів УСРР великою концентрацією російського населення, особливо міського, найвищими темпами приросту російського етносу та найбільшою питомою вагою росіян серед населення краю.

Високий рівень урбанізації російського населення Донбасу, господарська специфіка регіону вплинули на його соціальну структуру, обумовивши перевагу серед росіян робітників, що працювали у фабрично  заводській промисловості, тоді як загалом по УСРР росіяни, як і українці, у більшості своїй були зайняті у сільському господарстві.

Існували й певні відмінності між місцем, яке посідали росіяни у соціально-професійній структурі Донбасу та України. Так у Донецькому регіоні росіяни кількісно переважали по двох соціальних категоріях: робітників та безробітних, у той час як загалом по республіці вони не становили більшості по жодній з категорій. Знов таки, якщо по УСРР росіяни чисельно домінували лише в профспілці гірників, то в Донбасі вони складали більшість по спілках текстильників, шкіряників, гірників, металургів, будівельників, радянських працівників, медсанпраці та нарзвязку.

Особливістю російської етнічної групи Донбасу на початку 20 - х рр. була велика питома вага її представників у лавах КП(б)У, а також серед відповідальних та керівних осіб усіх рівнів, яка значно перевищувала частку росіян серед населення Донецького регіону. Внаслідок кадрової політики, спрямованої на українізацію партійного, радянського й господарського апаратів, а також


Сторінки: 1 2