У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

ХАРКІВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ повітряних сил

імені Івана КОЖЕДУБА

Мартинюк Володимир Микитович

УДК 124.5:355.359

ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

(соціально-філософський аналіз)

09.00.03 – соціальна філософія та філософія історії

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата філософських наук

Харків – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, Міністерство оборони України

Науковий керівник: кандидат філософських наук, доцент

Квіткін Петро Васильович,

Харківський університет Повітряних Сил

імені Івана Кожедуба, заступник

начальника кафедри філософії.

Офіційні опоненти: доктор філософських наук, професор

Чаплигін Олександр Костянтинович,

Харківський національний автомобільно-

дорожній університет, завідувач кафедри

філософії та політології;

кандидат філософських наук, доцент

Дзьобань Олександр Петрович,

Національна юридична академія України

імені Ярослава Мудрого, доцент кафедри

філософії.

Провідна установа: Національний технічний університет

України “КПІ”, м. Київ.

Захист відбудеться “ 2 ” березня 2006 року о 15.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.702.05 при Харківському університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба за адресою: 61023, м. Харків, вул. Динамівська, 6, ауд. Д-606.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба за адресою: 61023, м. Харків, вул. Сумська 77/79.

Автореферат розісланий “28”січня 2006 року.

Актуальність теми дослідження. Проблема цінностей і ціннісних орієнтацій належить до вічних фундаментальних проблем людства. Особливої актуальності вона набуває в переломні періоди історії, в умовах докорінної трансформації основ суспільства й виникнення глобальних загроз існуванню цивілізації.

Ціннісні орієнтації є досить актуальною проблемою для українського суспільства, яке переживає сьогодні складний і відповідальний етап своєї історії. Загальні умови буття українського соціуму – збіг процесів соціальної трансформації суспільства й процесів трансформації системи міжнародних відносин, загострення глобальних проблем сучасності й поява нових загроз існуванню людства, системна криза всіх сфер життєдіяльності суспільства, відсутність єдності в ньому щодо напрямків та перспектив його розвитку.

Найбільш гостро проблема ціннісних орієнтацій постає в Збройних Силах. Військовослужбовці не лише відчувають усі труднощі життя суспільства, але й зазнають додаткових навантажень. Скорочення чисельності армії та звільнення з лав Збройних Сил до отримання права на пенсію, незадовільний рівень матеріально-фінансового забезпечення діяльності армії, відсутність розвитку її матеріально-технічної бази – усе це реалії сьогодення. За таких умов виникає небезпека руйнування традиційних для військовослужбовців ціннісних орієнтацій, дезорганізації їх системи і втрати її фундаментальних елементів, формування орієнтацій на цінності окремих соціальних груп і політичних сил українського суспільства.

Ця ситуація примушує відшукувати нові концептуальні підходи до освіти та виховання, які б орієнтували особистість військовослужбовця як ключової фігури модернізації сучасної армії на цінності професійного й духовного вдосконалення і змогли б не тільки їх декларувати, а й зробити привабливими й затребуваними, відповідними до завдань реформування Збройних Сил України, і висуває чимало наукових проблем у сфері військово-соціальних досліджень. Отже, актуальність теми дослідження ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України зумовлена:

По-перше, потребами філософсько-соціологічної рефлексії ціннісних орієнтацій як феномена буття особистості й соціуму, особливостями функціонування ціннісних орієнтацій у період трансформації суспільства й докорінних змін умов життєдіяльності соціуму.

По-друге, необхідністю з’ясування сутності, змісту та специфіки ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил як особливої соціальної групи українського суспільства; місця й ролі ціннісних орієнтацій у забезпеченні життєдіяльності особистості й Збройних Сил, у виконанні завдань їх конституційного та військово-професійного призначення й повсякденної діяльності.

По-третє, необхідністю визначення стану й тенденцій, протиріч і детермінант ціннісних орієнтацій військовослужбовців у сучасних умовах буття українського соціуму й життєдіяльності Збройних Сил України.

По-четверте, необхідністю з’ясувати соціальний механізм формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців і забезпечити їх відповідність ідеалам і цінностям українського суспільства, а також неприйняття тих орієнтацій, що суперечать загальнолюдським і національно-історичним ідеалам і цінностям українського народу та відображають прагнення окремих соціальних груп і політичних сил.

По-п’яте, необхідністю пошуку шляхів і напрямків оптимізації процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців в умовах професіоналізації військової діяльності; оптимізації процесу формування особистості; подолання негативних явищ у військовому середовищі та створення передумов для всебічного розвитку й самореалізації особистості у Збройних Силах.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження пов’язаний із програмами комплексних науково-дослідних робіт (НДР) "Гуманізація - 2" (Сучасний стан і напрямки вдосконалення змісту та методики викладання гуманітарних та соціально-економічних дисциплін у ВВНЗ МО України) і “Гуманітаризація” (Гуманітарні проблеми реформування та розвитку Збройних Сил України), що реалізуються кафедрою філософії Харківського військового університету й Харківського університету Повітряних Сил за завданням Міністерства оборони України. Результати дослідження знайшли відображення в проміжних та заключних звітах про НДР.

Проблеми, що розглядаються в дисертації, тісно пов’язані з реалізацією положень Воєнної доктрини України та Державної програми реформування та розвитку Збройних Сил України, Концепції гуманітарного та соціального розвитку у Збройних Силах України, Концепції виховної роботи у Збройних Силах та інших військових формуваннях України.

Ступінь наукової розробленості проблеми. Аналіз теоретико-методологічних досліджень ціннісних орієнтацій військовослужбовців дозволяє визначити основні їх напрямки, існуючі підходи й ступінь ефективності вирішення проблеми.

Особливе місце в розробці проблеми ціннісних орієнтацій займають праці, присвячені загальним аксіологічним проблемам. Увагу привертають учення античних філософів (Платон, Аристотель), учення італійських гуманістів (Л. Валла, Л.Б. Альберті, Н. Макіавеллі), філософія І. Канта та праці його учнів і послідовників (О. Лібман, Ф. Ланге, О. Введенський, Р. Лотце, В. Віндельбанд, Г. Ріккерт). Специфічний підхід в аксіології являє собою матеріалістична теорія цінностей, насамперед її положення про їх суб’єкт-об’єктну природу, ціннісні відносини й умови набуття ціннісного статусу. У дослідженнях ціннісної проблематики окремо виділяються праці, присвячені визначенню сутності й змісту цінностей (Л. Архангельський, В. Василенко, В. Вітаньї, Г. Горак, О. Дробницький, М. Каган, А. Коршунов, К. Любутін, Є. Подольська, С. Попов, А.Ручка, Л. Столович, В. Тугаринов).

Уведення поняття “ціннісна орієнтація” (Г. Спенсер, У. Томас, Ф. Знанецький) виділило проблему ціннісних орієнтацій в окремий напрямок досліджень ціннісної проблематики в американській і західноєвропейській філософії та соціології. Основні теоретико-методологічні підходи західної школи до ціннісних орієнтацій найшли відображення в працях М. Вебера, Д. Девіса, Е. Дюркгейма, Ф. Знанецького, К. Клакхона, У. Колба, Р. Макківера, Р. Мертона, Д. Мура, Д. Паркера, Т. Парсонса, Р. Пері, М. Рокіча, П. Сорокіна, Г. Спенсера, У. Томаса, Е. Фромма.

Найбільш глибокі дослідження аксіологічної проблематики серед науковців радянської школи в 70 ? 80-і роки минулого століття здійснювали О. Бакурадзе, В. Василенко, А. Здравомислов, В. Мшвенєрадзе, В. Ольшанський, В. Тугаринов, В. Ядов. Ученими визначені сутнісні характеристики ціннісних орієнтацій (Б. Ананьєв, В. Ольшанський, М. Тітма, Л. Фоміна), запропоновані підходи до їх класифікації (В. Пазенок, О. Шорохова), розглянуті функції ціннісних орієнтацій (В. Водзинська, С. Галченко, Б. Додонов, А. Ручка, В. Скрипай, І. Тимофєєв, В. Чесноков, В. Ядов), з’ясовані особливості формування ціннісних орієнтацій окремих професійних груп і соціальних спільнот.

У філософській традиції знайшли відображення проблеми детермінації ціннісних орієнтацій: об’єктивних і суб’єктивних факторів, які впливають на розвиток і функціонування ціннісних орієнтацій (А. Тельнов, В. Ядов), особливостей детермінації в умовах трансформаційних процесів (П. Кравченко, С. Хантінгтон, О. Чаплигін, П. Штомпка), впливу виховної діяльності на формування ціннісних орієнтацій (Є. Богатирьов, М. Голомач, В. Горбунов).

Окрему групу досліджень складають праці, які присвячені проблемам цінностей і ціннісних орієнтацій військовослужбовців. Особливої уваги заслуговують праці: Ч. Москоса (розглядається система цінностей інституціональної армії), В. Вебера (аналізуються політичні цінності військовослужбовців бундесверу), Д. Гункеля (з’ясовуються засоби формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців), А. Штуккі (установлюється місце та роль критеріїв цінностей у процесі формування особистості молодих військовослужбовців), Р. Фіттона (визначаються моральні цінності військовослужбовців), Д. Портнера (розглядаються моральні цінності солдата), П. Петрія (виявляються духовні цінності військовослужбовців Російської армії), І. Коваленко (розкриваються духовні цінності Збройних Сил України).

Значний внесок у розробку проблем цінностей і ціннісних орієнтацій зроблений тими працями російських військових філософів і психологів, які присвячені вивченню наслідків впливу ціннісних орієнтацій на ті чи інші аспекти військової діяльності (Ю. Славинський, В. Чесноков), установленню ролі ціннісних орієнтацій особового складу в системі “людина – військова техніка” (І. Тимофєєв), визначенню діалектики раціонального й емоціонального в системі ціннісних орієнтацій особистості воїна (В. Кузнєцов), розгляду військово-професійних цінностей і ціннісних орієнтацій (С. Галченко).

Соціально-філософські й соціально-психологічні аспекти формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців відображені в працях українських науковців В.І. Абрамова, В.А. Ананьїна, Е.А. Афоніна, В.Ф. Баранівського, М.І. Горлача, П.В. Квіткіна, І.І. Коваленко, О.М. Кривулі, О.Г. Разумцева, В.Г. Рибалки, В.К. Рибалки, О.Ю. Панфілова, К.А. Паюсова, І.В. Тимощука, Г.Д. Темка, М.П. Требіна й інших.

Віддаючи належне досягненням вітчизняних і зарубіжних науковців в осмисленні проблеми ціннісних орієнтацій, слід зазначити відсутність спеціального дослідження, у якому б здійснювався соціально-філософський аналіз кризи й трансформації ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України. Таким чином, соціально-філософська затребуваність і недостатня наукова розробленість проблеми визначили актуальність, доцільність і зумовили вибір теми дослідження.

Об’єкт дослідження – ціннісні орієнтації як феномен буття особистості й соціуму.

Предмет дослідження – ціннісні орієнтації військовослужбовців Збройних Сил України в умовах соціальної трансформації суспільства.

Мета дослідження полягає в тому, щоб на основі соціально-філософського аналізу визначити сутність, детермінанти і протиріччя, сучасний стан і еволюцію ціннісних орієнтацій військовослужбовців, соціальний механізм і шляхи оптимізації процесу формування цих ціннісних орієнтацій в умовах соціальної трансформації суспільства, реформування та розвитку Збройних Сил України.

Реалізація поставленої мети зумовила необхідність послідовного вирішення таких дослідницьких завдань:

- з’ясувати сутність та зміст ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України;

- розробити класифікацію ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України;

- виявити систему детермінант ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України в умовах трансформаційних процесів;

- розкрити протиріччя та тенденції системи ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України в умовах зміни парадигми світосприйняття;

- визначити соціальний механізм діяльності щодо формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців у період соціальної трансформації суспільства, реформування та розвитку Збройних Сил України;

- обґрунтувати напрямки діяльності щодо оптимізації процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України.

Теоретична й методологічна основа дослідження. Загальну теоретико-методологічну основу дослідження становить розуміння ціннісних орієнтацій як феномена буття соціуму й особистості, багатопланового й різнорівневого утворення, що детерміноване соціокультурними факторами й має індивідуально-особистісні виміри, які визначають зміст і спрямованість його функціонування та розвитку, суперечливість і багатоваріантність.

Методологічну основу дослідження становлять принципи соціально-філософського дослідження – генетичний, онтологічний, аксіологічний, соціологічний, структурно-функціональний, конкретно-історичний, змістовний, принципи об’єктивності, детермінізму, протиріччя, усебічності, єдності об’єктивного й суб’єктивного, історичного й логічного, принципи герменевтики й синергетики.

Методичний інструментарій дослідження базується на загальнонаукових методах пізнання – на порівнянні, аналізі й синтезі, індукції й дедукції, систематизації та узагальненні, на методах соціологічних досліджень – аналізі нормативно-правових актів із проблем дослідження, контент-аналізі матеріалів періодичних видань, на методах проведення конкретних соціологічних досліджень.

Значним теоретичним підгрунтям проведеної роботи стали праці вітчизняних і зарубіжних учених, присвячені соціально-філософській рефлексії сутності й змісту духовного життя й свідомості (О. Спіркін, В. Тугаринов, О. Уледов, М. Федосєєва), загальним проблемам формування особистості (О. Ефендієв, В. Ларцев, А. Москаленко, В. Сержантов), особливостям трансформаційних процесів в українському суспільстві (С. Аукуціонек, І. Бураковський, П. Кравченко) і специфіці їх прояву в духовній сфері (М. Жулинський, І. Макаровський, А. Черненко, О. Шморгун), взаємозв’язку суспільства та армії (О. Дзьобань, Б. Каверін, П. Квіткін, О. Тіморин, М. Требін, С. Хантінгтон), проблемам соціальних протиріч (С. Вяккерев, О. Данільян, В. Дурін, В. Жаданов, М. Тайсумов), соціально-філософській рефлексії цінностей.

Безпосередню теоретичну основу дослідження становлять праці вітчизняних і зарубіжних учених, присвячені проблемам цінностей військовослужбовців, особливостям військової служби, факторам формування особистості під час військової діяльності, особливостям соціалізації особистості в умовах військової служби.

Емпіричну базу дослідження становлять закони України з оборонних та військових питань; норми міжнародного гуманітарного права й відповідні міжнародні угоди; укази Президента України з питань проходження військової служби, Концепції гуманітарного й соціального розвитку у Збройних Силах, виховної роботи; постанови й рішення Уряду України; Державні програми розвитку Збройних Сил України; накази Міністра оборони України.

У дисертації використані результати соціологічних досліджень Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди й Інституту соціології НАН України, військових науковців, проведених за останні роки серед населення України, у тому числі серед молоді й військовослужбовців; публікації в засобах масової інформації; факти, викладені в науковій та науково-популярній літературі. При проведенні дослідження автор спирався на особистий практичний досвід управління й виховання підлеглих у війську й Полтавському військовому інституті зв'язку.

Наукова новизна дослідження полягає у здійсненні соціально-філософського аналізу ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил в умовах соціальної трансформації українського суспільства. На підставі цього аналізу вперше визначено сутність і зміст ціннісних орієнтацій військовослужбовців; установлено детермінанти й протиріччя цих орієнтацій, їх об’єктивну необхідність; розкрито соціальний механізм і напрямки діяльності щодо оптимізації процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України.

У дисертації висунуто й обґрунтовано низку положень, які конкретизують наукову новизну дослідження:–

запроваджено розуміння ціннісних орієнтацій військовослужбовців як різнорівневе за ступенем усвідомлення й багатогранне за формою, сформоване в залежності від розуміння сутності цінностей, відносно стале й вибіркове ставлення до системи суспільних цінностей, яке визначає характер відносин військовослужбовця з навколишнім світом, зміст, спрямованість і спосіб його життєдіяльності, виконання військового обов’язку й завдань функціонального призначення;–

здійснено класифікацію ціннісних орієнтацій військовослужбовців за рівнем сформованості; за ступенем усвідомлення; за спрямованістю (видами цінностей); за суб’єктами (носіями) ціннісних орієнтацій; за ступенем загальності; за ступенем сталості; за місцем та роллю в процесі життєдіяльності військовослужбовців. Визначені та розкриті основні функції ціннісних орієнтацій військовослужбовців – світоглядна, пізнавальна, адаптаційна, регулятивно-комунікативна, інтегруюча та організуюча (спонукаюча до діяльності);– 

розкрито систему детермінант ціннісних орієнтацій військовослужбовців, яка включає органічно взаємопов’язані соціокультурні фактори (економічні, соціальні, політичні та духовні, котрі, у залежності від рівня організації соціуму та впливу, диференційовані за мета-, мега-, макро- і мікрорівнями) та індивідуально-особистісні фактори;–

аргументовано, що протиріччя ціннісних орієнтацій військовослужбовців – це зумовлені соціокультурними та індивідуально-особистісними вимірами такі співвідношення суспільних цінностей і ціннісних прагнень військово-службовців, елементів системи ціннісних орієнтацій військовослужбовців та іманентно притаманних їм протилежних тенденцій, що визначають зміст, динаміку й спрямованість еволюції ціннісних орієнтацій. Здійснено класифікацію протиріч ціннісних орієнтацій військовослужбовців (за джерелами походження, за місцем та роллю в розвитку ціннісних орієнтацій військовослужбовців і за сферами прояву);– 

доведено динамічність характеру системи ціннісних орієнтацій військовослужбовців, визначено й проаналізовано загальні тенденції цих ціннісних орієнтацій у сучасних умовах буття суспільства й життєдіяльності Збройних Сил України, характерні тенденції ціннісних орієнтацій офіцерського складу, специфічні тенденції ціннісних орієнтацій військовослужбовців строкової служби;–

визначено, що соціальний механізм формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців – це детермінований потребами суспільства, армії й особистості спосіб прямого й опосередкованого впливу на духовний світ та індивідуальні особливості військовослужбовців з метою формування відповідного ставлення до суспільних цінностей, який реалізується через систему суб’єкт-суб’єктних та суб'єкт-об'єктних відносин і зумовлюється об’єктивними закономірностями формування ціннісних орієнтацій. Розкриті складові механізму формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців;–

обґрунтовано напрямки діяльності щодо оптимізації процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців: це – забезпечення стабільності й прогнозованості нормативно-правової бази з воєнних та військових питань, її відповідності вимогам Конституції та законам України; удосконалення концептуальних засад і підходів до військового будівництва, реформування та розвитку Збройних Сил України; демократизація всіх сфер життєдіяльності Збройних Сил України; створення оптимальної моделі системи цивільно-військових відносин; удосконалення нормативно-правової бази з питань проходження військової служби, соціального та правового захисту військовослужбовців; гуманізація та гуманітаризація системи військової освіти; зміцнення військової дисципліни, порядку та організованості у Збройних Силах України.

Теоретичне значення одержаних результатів полягає у створенні передумов для розробки соціально-філософської концепції особистості військовослужбовця, для дослідження проблем духовних складових оборонної могутності України й духовного потенціалу Збройних Сил, духовної культури особистості військовослужбовця й духовного життя української армії. Теоретичні положення й висновки можуть бути використані при обґрунтуванні та розробці теоретичних засад гуманітарної й соціальної політики у Збройних Силах України, військового навчання та виховання.

Практичне значення роботи полягає в рекомендаціях, спрямованих на оптимізацію процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців у сучасних умовах життєдіяльності суспільства й Збройних Сил України. Їх реалізація сприятиме підвищенню якісного рівня теоретичної та методологічної підготовки кадрового складу в системі військової освіти, удосконаленню військового, духовного виховання особового складу, формуванню позитивних основ ціннісних орієнтацій армійської молоді. Отримані результати можуть бути використані при викладанні курсів філософії, спецкурсів та окремих тем курсів етики, релігієзнавства, основ педагогіки та психології.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження та висновки з нього викладені в авторських публікаціях, доповідались на Міжнародній науково-практичній конференції “Філософські основи виховання особистості фахівця в умовах реформування загальноосвітньої середньої школи” (Полтава, ), науково-практичній конференції “Основні напрямки виховання української військової інтелігенції в сучасних умовах” (Харків, ), науково-практичній конференції “Формування національних і загальнолюдських цінностей у студентів вищих технічних навчальних закладів” (Полтава, ), на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Демократичні процеси та демократична освіта – основа розвитку соборності в Україні” (Полтава, 2005), на теоретичних семінарах кафедри філософії Харківського військового університету й Харківського університету Повітряних Сил, кафедри суспільних наук Полтавського військового інституту зв’язку, використовувалися в процесі проведення навчальних занять з філософії з ад’юнктами, слухачами й курсантами Полтавського військового інституту зв’язку.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків і списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації – 214 сторінок, з них 191 – основного тексту. Список використаної літератури налічує 297 позицій.

Публікації. Основний зміст дисертації відображено в 11 публікаціях, із них 5 статей надруковано у фахових наукових виданнях.

Основний зміст Дисертації

У вступі висвітлюється авторське бачення актуальності теми й доцільності дослідження, розкривається його мета, завдання, об’єкт, предмет, методи; формулюється наукова новизна отриманих результатів, установлюється їх практичне значення; наводяться відомості про апробацію результатів дисертації, публікації та структуру роботи.

Перший розділ – “Теоретико-методологічні основи дослідження ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил” – присвячений розгляду теоретико-методологічних підходів до аналізу ціннісних орієнтацій, дослідженню сутності й змісту ціннісних орієнтацій військовослужбовців.

У підрозділі 1.1 – “Дослідження проблеми ціннісних орієнтацій особистості в працях вітчизняних і зарубіжних науковців” – доведено, що проблема ціннісних орієнтацій є складовою загальної теорії цінностей і пройшла тривалий історичний шлях формування.

Аналіз походження та генезису ціннісної проблематики дозволив зробити декілька висновків: ціннісна проблематика належить до основних проблем соціальної філософії, тому що безпосередньо пов’язана з основами суспільної життєдіяльності; становлення й розвиток проблеми цінностей органічно взаємопов’язаний з історією суспільства й процесом перетворення людини в її активного суб’єкта; ціннісна проблематика значною мірою активізується в умовах кризових етапів та трансформаційних процесів; ефективність вирішення проблеми цінностей значною мірою залежить від існуючої в суспільстві парадигми світосприйняття, традицій і ступеня ідеологізації процесів суспільної життєдіяльності.

У підрозділі 1.2 – “Ціннісні орієнтації військовослужбовців Збройних сил як об’єкт соціально-філософського аналізу” – поглиблена соціально-філософська рефлексія цінностей, визначена сутність і проведена класифікація ціннісних орієнтацій військовослужбовців, установлені й розкриті їх функції.

Доведено, що сутнісні ознаки різних систем цінностей, відображаючи через діалектику загального та одиничного, цілого та частини сутнісні ознаки цінностей як таких, містять і специфічні особливості, що зумовлені соціально-економічними, політичними й духовними факторами життєдіяльності соціуму та соціальних спільнот. Специфічні сутнісні ознаки цінностей військовослужбовців як особливої соціальної групи суспільства відображають: характер їх місії, соціальний статус, специфіку життєдіяльності, правове положення, нормативно-правове регулювання професійних компонентів системи цінностей військовослужбовців.

На основі застосування принципів герменевтики, гносеологічного, онтологічного, соціологічного, аксіологічного, синергетичного та структурно-функціонального підходів до ціннісних орієнтацій визначена сутність ціннісних орієнтацій військовослужбовців.

Доведено, що основними підставами для класифікації ціннісних орієнтацій військовослужбовців повинні бути: рівень усвідомлення (усвідомлені та неусвідомлені ціннісні орієнтації); рівень сформованості (ціннісні орієнтації науково-теоретичного та буденно-емпіричного рівнів сформованості); спрямованість (матеріальні, соціальні, політичні, духовні та військово-професійні орієнтації); суб’єкти ціннісних орієнтацій (ціннісні орієнтації військовослужбовців строкової служби; ціннісні орієнтації військовослужбовців рядового й сержантського складу, що проходять військову службу за контрактом; ціннісні орієнтації офіцерського складу); ступінь загальності (загальнолюдські ціннісні орієнтації, ціннісні орієнтації українського суспільства, корпоративні ціннісні орієнтації військовослужбовців, особисті ціннісні орієнтації); ступінь сталості (мінливі й сталі ціннісні орієнтації); місце та роль у процесі життєдіяльності (ситуаційні, поточні, службово-професійні та перспективні ціннісні орієнтації).

Обґрунтовано, що особливе місце в системі ціннісних орієнтацій військовослужбовців займають військово-професійні ціннісні орієнтації, які є специфічним різновидом професійних ціннісних орієнтацій. Специфіка військово-професійних ціннісних орієнтацій полягає в тому, що, на відміну від інших професійних ціннісних орієнтацій, вони не лише містять у собі професійно-технологічну спрямованість, а є своєрідним синтезом й інтегративним утворенням матеріальних, соціальних, політичних і духовних ціннісних орієнтацій.

Показано, що ціннісні орієнтації військовослужбовців – багатофункціональне утворення, у якому кожна функція відіграє специфічну роль у процесі життєдіяльності військовослужбовців і вирішує тільки їй притаманні завдання. До основних функцій ціннісних орієнтацій військовослужбовців віднесені: світоглядна, пізнавальна, адаптаційна, регулятивно-комунікативна, інтегруюча та організуюча (спонукаюча до діяльності) функції.

Другий розділ – “Ціннісні орієнтації військовослужбовців Збройних Сил України в умовах соціальної трансформації суспільства” – присвячений розгляду системи детермінант ціннісних орієнтацій, визначенню протиріч і тенденцій системи ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України в умовах трансформаційних процесів.

У підрозділі 2.1 – “Соціокультурні та індивідуально-особистісні виміри ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України в умовах трансформаційних процесів” – доведено, що ціннісні орієнтації військовослужбовців є складною динамічною системою, яка зумовлена впливами різноманітних факторів, що детермінують її стан, динаміку та тенденції, визначають зміст, особливості функціонування та розвитку на певних етапах існування суспільства та життєдіяльності соціуму.

Ціннісні орієнтації військовослужбовців детерміновані двома органічно взаємопов’язаними групами факторів: соціокультурними факторами (економічні, соціальні, політичні та духовні фактори, які, у залежності від рівня організації соціуму та впливу, диференційовані за мета-, мега-, макро- і мікрорівнями) та індивідуально-особистісними факторами. Метарівень соціокультурних факторів детермінації ціннісних орієнтацій військовослужбовців – це економічні, соціальні, політичні та духовні процеси буття людства в цілому; мегарівень соціокультурних факторів ціннісних орієнтацій військовослужбовців – це економічні, соціальні, політичні та духовні процеси життєдіяльності українського суспільства; макрорівень соціокультурних факторів ціннісних орієнтацій військовослужбовців – це стан і тенденції розвитку армії, процеси, що відбуваються у військово-професійній, військово-політичній, соціальній та духовній сферах життєдіяльності Збройних Сил; мікрорівень соціокультурних факторів ціннісних орієнтацій військовослужбовців – це безпосередні умови життєдіяльності військовослужбовців, стан та особливості військово-професійних, соціальних та духовних процесів життя військових колективів; індивідуально-особистісні виміри ціннісних орієнтацій військовослужбовців мають прояв через особливості їх психічної діяльності на рівні умовного рефлексу та їх життєдіяльності як процесу адаптації, через психологічні особливості різних груп військовослужбовців, специфіку функціонування колективного та індивідуального неусвідомленого, через формування певних стереотипів та архетипів, життєвому та історичному досвідові військовослужбовців.

У підрозділі 2.2 – “Протиріччя і тенденції ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України” – доведено, що буття ціннісних орієнтацій військовослужбовців являє собою складний і суперечливий процес.

Установлено, що протиріччя ціннісних орієнтацій військовослужбовців зумовлені системою їх детермінант і відображають співвідношення суспільних цінностей і ціннісних прагнень військовослужбовців, елементів системи їх ціннісних орієнтацій і притаманних їм протилежних тенденцій.

Обґрунтована й розкрита класифікація протиріч ціннісних орієнтацій: за походженням (об’єктивні та суб’єктивні, внутрішні та зовнішні, необхідні та випадкові протиріччя), за місцем та роллю в розвитку ціннісних орієнтацій військовослужбовців (суттєві та несуттєві, основні та неосновні, головні та другорядні протиріччя), за сферами прояву (протиріччя матеріальних, політичних, соціальних, духовних і військово-професійних ціннісних орієнтацій; протиріччя між різними видами ціннісних орієнтацій та їх складовими), за рівнями прояву (протиріччя ціннісних орієнтацій окремих військовослужбовців, груп та категорій військовослужбовців; загальні протиріччя ціннісних орієнтацій військовослужбовців; протиріччя між ціннісними орієнтаціями різних груп та категорій військовослужбовців).

Визначено, що ціннісні орієнтації військовослужбовців мають динамічний характер і відображають особливості сучасного буття українського суспільства, зміст і спрямованість процесів його соціальної трансформації, особливості реформування та розвитку Збройних Сил України. Серед тенденцій ціннісних орієнтацій військовослужбовців виділені й розкриті: загальні тенденції ціннісних орієнтацій військовослужбовців, тенденції ціннісних орієнтацій офіцерського складу, тенденції ціннісних орієнтацій військовослужбовців строкової служби.

Третій розділ – “Соціальний механізм і специфіка формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців у сучасному соціокультурному просторі” – присвячений аналізу соціального механізму формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців і напрямкам діяльності щодо оптимізації процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців в умовах соціальної трансформації суспільства, реформування та розвитку Збройних Сил України.

У підрозділі 3.1 – “Соціальний механізм формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців в умовах соціальної трансформації суспільства, реформування та розвитку Збройних Сил України” – розкривається об’єктивна необхідність формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців, аналізується сутність і зміст процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців, визначається сутність і зміст соціального механізму формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців.

Установлено, що об’єктивна необхідність формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців у сучасних умовах має загальнолюдську, суспільну (загальнодержавну), військово-професійну та особистісну обумовленість.

Доведено, що формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців – це процес впливу на їх духовний світ та індивідуальні особливості з метою формування у них відповідного ставлення до суспільних цінностей. Обґрунтовані й розкриті функціональний, змістовний та структурний аспекти процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців.

Визначена сутність соціального механізму формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців. Доведено, що соціальний механізм формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців являє собою систему органічно взаємопов’язаних елементів: цілей формування ціннісних орієнтацій; суб’єкт-об’єктних відносин процесу формування ціннісних орієнтацій; шляхів та форм діяльності щодо здійснення формування ціннісних орієнтацій; суб’єктів, у діяльності яких реалізуються закономірності формування ціннісних орієнтацій; умов формування ціннісних орієнтацій.

У підрозділі 3.2 – “Напрямки діяльності щодо оптимізації процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил” – доведено, що основні напрямки діяльності щодо оптимізації процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців зумовлені сутністю й специфікою, системою детермінант і протиріччями, тенденціями й соціальним механізмом формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців.

До напрямків діяльності щодо оптимізації процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців віднесені: забезпечення стабільності й прогнозованості нормативно-правової бази з воєнних та військових питань, її відповідності вимогам Конституції та законам України; удосконалення концептуальних засад і підходів до військового будівництва, реформування та розвитку Збройних Сил України; демократизація всіх сфер життєдіяльності Збройних Сил України; створення оптимальної моделі системи цивільно-військових відносин; удосконалення нормативно-правової бази з питань проходження військової служби, соціального та правового захисту військовослужбовців; гуманізація та гуманітаризація системи військової освіти; зміцнення військової дисципліни, порядку та організованості у Збройних Силах України.

висновки

У висновках підбиті підсумки дослідження, зроблені теоретичні узагальнення, запропоновані рекомендації теоретичного, методологічного й методичного характеру, визначені можливі напрямки подальшої розробки проблеми.

1. Ціннісні орієнтації військовослужбовців визначено як різнорівневе за ступенем усвідомлення й багатогранне за формою, сформоване в залежності від розуміння сутності цінностей, відносно стале вибіркове ставлення до системи суспільних цінностей, яке зумовлює характер взаємовідносин військовослужбовців з навколишнім світом, зміст, спрямованість і спосіб їх життєдіяльності, виконання військового обов’язку й завдань їх функціонального призначення.

2. Здійснено класифікацію ціннісних орієнтації військовослужбовців за рівнем сформованості, за спрямованістю (видами цінностей), за суб’єктами (носіями) ціннісних орієнтацій, за ступенем загальності, за ступенем сталості, за місцем та роллю в процесі життєдіяльності військовослужбовців. Визначено та розкрито основні функції ціннісних орієнтацій військовослужбовців – світоглядна, пізнавальна, адаптаційна, регулятивно-комунікативна, інтегруюча та організуюча (спонукаюча до діяльності).

3. Доведено, що ціннісні орієнтації військовослужбовців детерміновані двома органічно взаємопов’язаними групами факторів: соціокультурними факторами (економічні, соціальні, політичні та духовні фактори, які, у залежності від рівня організації соціуму та впливу, диференційовані за мета-, мега-, макро- і мікрорівнями) та індивідуально-особистісними факторами.

4. Обгрунтовано, що протиріччя ціннісних орієнтацій військовослужбовців зумовлені системою їх детермінант і відображають співвідношення суспільних цінностей і ціннісних прагнень військовослужбовців, елементів системи ціннісних орієнтацій військовослужбовців та іманентно притаманних їм протилежних тенденцій, які визначають зміст, динаміку й спрямованість еволюції ціннісних орієнтацій. Протиріччя ціннісних орієнтацій військовослужбовців класифікуються: за походженням, за місцем та роллю в розвитку ціннісних орієнтацій військовослужбовців, за сферами й рівнями прояву.

5. Соціально-філософський аналіз ціннісних орієнтацій військовослужбовців засвідчує, що вони мають динамічний характер і відображають особливості буття сучасного українського суспільства, зміст і спрямованість процесів його соціальної трансформації, особливості реформування та розвитку Збройних Сил України. Серед тенденцій ціннісних орієнтацій військовослужбовців виділяються: загальні тенденції ціннісних орієнтацій військовослужбовців, тенденції ціннісних орієнтацій офіцерського складу й тенденції ціннісних орієнтацій військовослужбовців строкової служби.

6. Визначено соціальний механізм формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців як детермінований потребами суспільства, армії й особистості спосіб прямого й опосередкованого впливу на духовний світ та індивідуальні особливості військовослужбовців з метою формування в них відповідного ставлення до суспільних цінностей, який реалізується через систему суб'єкт-об'єктних відносин і зумовлюється об’єктивними закономірностями формування ціннісних орієнтацій.

До елементів соціального механізму формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців належать: цілі формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців; система суб’єкт-об’єктних відносин, яка складається та функціонує в процесі формування цих ціннісних орієнтацій; шляхи формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців; суб’єкти, у діяльності яких реалізуються закономірності цього формування; умови формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців.

7. Основними напрямками діяльності щодо оптимізації процесу формування ціннісних орієнтацій визначені: забезпечення стабільності й прогнозованості нормативно-правової бази з воєнних та військових питань, її відповідності вимогам Конституції та законам України; удосконалення концептуальних засад і підходів до військового будівництва, реформування та розвитку Збройних Сил України; демократизація всіх сфер життєдіяльності Збройних Сил України; створення оптимальної моделі системи цивільно-військових відносин; удосконалення нормативно-правової бази з питань проходження військової служби, соціального та правового захисту військовослужбовців; гуманізація та гуманітаризація системи військової освіти; зміцнення військової дисципліни, порядку та організованості у Збройних Силах України.

Основні положення дисертації викладено у таких публікаціях:

1.

Мартинюк В.М. Ціннісні орієнтації особистості: сутність, місце та роль у детермінації соціальної активності // Філософські обрії: Науково-теоретичний часопис Інституту філософії ім. Г.С.Сковороди НАН України та Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка. – Вип. ІV. – Київ; Полтава, 2000. – С. 79 – 92.

2.

Мартинюк В.М. Механізм формування та критерії ціннісних орієнтацій військовослужбовців // Наукові записки Харківського військового університету. Соціальна філософія, педагогіка, психологія. – Вип. ІХ. – Харків: ХВУ, 2001. – С.78 – 85.

3. Мартинюк В.М. Ціннісні детермінанти соціальної діяльності особистості //Філософські обрії: Науково-теоретичний часопис Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України та Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка. – Вип. VІ. – Київ; Полтава, 2001.– С. 97 – 110.

4. Мартинюк В.М. Проблема ціннісних орієнтацій військовослужбовців: актуалізація в умовах зміни парадигми світосприйняття // Мультиверсум. Філософський альманах: Зб. наук. праць Інституту філософії ім. Г.С.Сковороди. – Вип. 27. – Київ: Український центр духовної культури, 2002.– С. 219 – 228.

5. Мартинюк В.М. Оптимізація процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців в умовах Збройних Сил України // Імідж сучасного педагога: Науково-практичний освітньо-популярний часопис Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка. – Полтава, 2003. – № 1.– С. 16 – 19.

6. Мартинюк В.М. Трансформація цінностей військової служби та її вплив на формування особистості військового інтелігента // Основні напрямки виховання української військової інтелігенції у сучасних умовах: Тези науково-практичної конференції. – Харків: ХВУ, 2002. – С. 77 – 80.

7. Мартинюк В.М. Функціональний аспект ціннісних орієнтацій військовослужбовців // Формування національних і загальнолюдських цінностей у студентів вищих технічних навчальних закладів: Тези науково-практичної конференції. – Полтава: ПДТУ, 2002. – С. 36 – 39.

8. Мартинюк В.М. Патріотизм – домінуюча цінність військовослужбовців Збройних Сил України // Матеріали науково-практичної конференції викладачів, ад’юнктів та студентів ПВІЗ. – Полтава: ПВІЗ, 2003. – С. 34 – 37.

9. Мартинюк В.М. Духовні цінності українського козацтва періоду Хмельниччини // Національно-визвольна війна українського народу середини XVII століття та її значення для виховання курсантів інституту: Тези міжвузівської науково-практичної конференції. – Полтава: АСМІ,2003.– С.38 – 40.

10. Мартинюк В.М. Ставлення військовослужбовців Збройних Сил України до християнських цінностей // Тези міжвузівської науково-практичної конференції, присвяченої річниці факультету. – Полтава: ПВІЗ, 2004. – С. 10 – 12.

11. Мартинюк В.М. Ціннісні орієнтації військовослужбовців Збройних Сил України в системі сучасних суспільних відносин // Демократичні процеси та демократична освіта – основи розвитку соборності в Україні: Тези Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Полтава: АСМІ, 2005. – С. – 173.

анотація

Мартинюк В.М. Ціннісні орієнтації військовослужбовців Збройних Сил України (соціально-філософський аналіз). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук за спеціальністю 09.00.03 – соціальна філософія та філософія історії. – Харківський університет Повітряних Сил ім. І. Кожедуба, Харків, 2006.

Дисертація присвячена дослідженню ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України в умовах соціальної трансформації суспільства.

Удосконалено соціально-філософську рефлексію цінностей, з’ясовано сутність і зміст цінностей військовослужбовців. Проаналізована сутність, здійснена класифікація й визначені основні функції ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України. Розкрита система детермінант ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України в умовах трансформаційних процесів. Виявлена система протиріч ціннісних орієнтацій військовослужбовців і проведена їх класифікація. Проаналізовані тенденції системи ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України в умовах зміни парадигми світосприйняття. Доведена об’єктивна необхідність формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців, визначені сутність і зміст цього процесу. Розкрито сутність і зміст механізму формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців в умовах соціальної трансформації суспільства, реформування та розвитку Збройних Сил України. Обґрунтовані напрямки діяльності щодо оптимізації процесу формування ціннісних орієнтацій військовослужбовців Збройних Сил України.

Ключові слова: цінність, ціннісні орієнтації, детермінанти ціннісних орієнтацій, класифікація ціннісних орієнтацій, протиріччя ціннісних орієнтацій, класифікація протиріч ціннісних орієнтацій, формування ціннісних орієнтацій, механізм формування ціннісних орієнтацій, оптимізація формування ціннісних орієнтацій.

аннотация

Мартынюк В.М. Ценностные ориентации военнослужащих Вооруженных Сил Украины (социально-философский анализ). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата философских наук по специальности 09.00.03 – социальная философия и философия истории. – Харьковский университет Воздушных Сил им. И. Кожедуба, Харьков, 2006.

Диссертация посвящена исследованию ценностных ориентаций военнослужащих Вооруженных Сил Украины в условиях социальной трансформации общества.

Усовершенствована социально-философская рефлексия ценностей, проанализирована их сущность и содержание. Ценностные ориентации военнослужащих определены как разноуровневое по степени осознания и многообразное по форме, сформированное в зависимости от понимания сущности ценностей, относительно устойчивое избирательное отношение к системе общественных ценностей, которое обусловливает характер взаимоотношений военнослужащих с окружающим миром, содержание, направленность и способ их жизнедеятельности, исполнение воинского долга и задач их функционального назначения.

Осуществлена классификация ценностных ориентаций военнослужащих по уровню сформированности, по направленности (видам ценностей), по субъектам (носителям) ценностных ориентаций, по степени всеобщности, по степени устойчивости, по месту и роли в процессе жизнедеятельности военнослужащих. Выявлены и раскрыты основные функции ценностных ориентаций военнослужащих – мировоззренческая, познавательная, адаптационная, регулятивно-коммуникативная, интегрирующая и организующая (понуждающая к деятельности).

Доказано, что ценностные ориентации военнослужащих детерминированы двумя органически взаимосвязанными группами факторов: социокультурными факторами (экономические, социальные, политические и духовные факторы, дифференцированные, в зависимости от уровня организации социума и влияний, по мета-, мега-, макро- и микроуровням) и индивидуально-личностными факторами.

Установлено, что противоречия ценностных ориентаций военнослужащих обусловлены системой их детерминант и отражают соотношение общественных ценностей и ценностных стремлений военнослужащих, элементов системы ценностных ориентаций военнослужащих и имманентно присущих им противоположных тенденций, которые определяют содержание, динамику и направленность эволюции ценностных ориентаций. Противоречия ценностных ориентаций военнослужащих классифицируются: по происхождению, по месту и роли в развитии ценностных ориентаций военнослужащих, по сферам и уровням проявления.

Социально-философский анализ ценностных ориентаций военнослужащих свидетельствует о том, что они носят динамический характер и отображают особенности бытия современного украинского общества, содержание и направленность процессов его социальной трансформации, особенности реформирования и развития Вооруженных Сил Украины. Среди тенденций ценностных ориентаций военнослужащих выделяются: общие тенденции ценностных ориентаций военнослужащих, тенденции ценностных ориентаций офицерского состава и тенденции ценностных ориентаций военнослужащих срочной службы.

Доказана объективная необходимость формирования ценностных ориентаций военнослужащих, определены сущность и содержание этого процесса. Социальный механизм формирования ценностных ориентаций военнослужащих рассматривается как детерминированный потребностями общества, армии и личности способ прямого и опосредствованного влияния на духовный мир и индивидуальные особенности военнослужащих с целью формирования у них соответствующего отношения к общественным ценностям, который реализуется через систему субъект-объектных отношений и обусловливается обьективными закономерностями формирования ценностных ориентаций. К элементам социального механизма формирования ценностных ориентаций военнослужащих относятся: цели формирования ценностных ориентаций военнослужащих; система субъект-объектных отношений, которая складывается и функционирует в процессе формирования этих ценностных ориентаций; пути формирования ценностных ориентаций военнослужащих; субъекты, в деятельности которых реализуются закономерности этого формирования; условия формирования ценностных ориентаций военнослужащих.

Определены основные направления деятельности по оптимизации процесса формирования ценностных ориентаций: обеспечение стабильности и прогнозированности нормативно-правовой базы по военным вопросам, ее соответствия требованиям Конституции и законам Украины; совершенствование концептуальных основ и подходов к военному строительству, реформированию и развитию Вооруженных Сил Украины; демократизация всех сфер жизнедеятельности Вооруженных Сил Украины; создание оптимальной модели системы отношений между военными и гражданскими лицами; усовершенствование нормативно-правовой базы по вопросам прохождения военной службы, социальной и правовой защиты военнослужащих; гуманизация и гуманитаризация системы военного образования; укрепление воинской дисциплины, порядка и организованности в Вооруженных Силах Украины.

Ключевые слова: ценность, ценностные ориентации, детерминанты ценностных ориентаций, классификация ценностных ориентаций, противоречия ценностных ориентаций, классификация противоречий ценностных ориентаций, формирование ценностных ориентаций, механизм формирования ценностных ориентаций, оптимизация формирования ценностных ориентаций.

summary

Martynjuk V.M. Valued orientations of servicemen of the Armed Forces of Ukraine (social-philosophical analysis). – Manuscript.

Dissertation on gaining of scientific degree of candidate of philosophical sciences on speciality 09.00.03 – social philosophy and philosophy of history. – Kharkiv Aircraft


Сторінки: 1 2