У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Infected Document

Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти

Академії педагогічних наук України

Мануйленко Валентина Володимирівна

УДК 37.014.5:332

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ОСВІТОЮ НА РАЙОННОМУ РІВНІ

13.00.01 загальна педагогіка і історія педагогіки

Автореферат

дисертації на здобуття вченого ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті педагогіки Академії педагогічних наук України.

Науковий керівник | кандидат педагогічних наук,

старший науковий співробітник

Калініна Людмила Миколаївна,

Інститут педагогіки АПН України,

лабораторія управління загальноосвітніми навчальними закладами, завідувач.

Офіційні опоненти: | доктор педагогічних наук, професор

Маслов Валентин Іванович,

Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти АПН України,

професор кафедри менеджменту освіти;

кандидат педагогічних наук, доцент

Паращенко Людмила Іванівна,

Університет економіки та права „Крок”.

Провідна установа | Інститут проблем виховання АПН України, лабораторія соціальної педагогіки, м. Київ

Захист відбудеться “21” квітня 2006 р. о 1200 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.455.01 у Центральному інституті післядипломної педагогічної освіти АПН України за адресою: 04053, м. Київ -53, вул. Артема, 52-А.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти АПН України за адресою: 04053, м. Київ-53, вул. Артема, 52-А.

Автореферат розісланий “21” березня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради |

О.С.Снісаренко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження. У педагогічній управлінській практиці України почався процес переходу від традиційних уніфікованих методів, форм і засобів управління системами освіти до диверсифікаційних, регіонально-орієнтованих варіантів.

В даний час в різних регіонах України йде накопичення досвіду організації управління регіональними системами освіти в нових соціально-економічних, культурних і політичних умовах.

У педагогічній і методичній літературі існують дослідження, присвячені аналізу проблем діяльності районних, міських, обласних відділів освіти (М.О.Алієв, М.П.Легкий, Н.Я.Малахов, М.А.Пайрімаа, В.І.Подобєд, Ю.Ю.Ратус та ін.), організації управління системами освіти різного рівня підпорядкування (О.І.Данилович, М.М.Дарманський, І.Ф.Жерносек, О.І.Зайченко, В.В.Маськін, П.В.Худоминський та ін.).

Значний внесок в розробку проблеми оновлення змісту, форм і методів роботи районних відділів освіти в Україні внесли дослідження останнього десятиліття (Л.І.Даниленко, М.М.Дарманського, О.І.Зайченко, Н.М.Островерхової та ін.). У цих роботах висвітлені актуальні проблеми управління районним відділом освіти в сучасних умовах, обґрунтовано зміст окремих напрямків роботи регіональних органів управління освітою, пов'язаних з координацією їх діяльності з закладами освіти в річному управлінському циклі, виокремлені деякі шляхи реалізації системного і диференційованого підходів до управління загальноосвітніми навчальними закладами, представлені апробовані в конкретних регіональних умовах моделі структури управління районного відділу освіти, описані класичні і модернізовані функції окремих працівників апарату районного відділу освіти. Разом з тим, незважаючи на безумовну теоретичну і практичну цінність, ці матеріали не можуть забезпечити вичерпну методологічну і технологічну базу для організації сучасного управління системою освіти на районному рівні.

Незважаючи на методологічне і практичне значення вказаних досліджень, слід зазначити, що проблема вдосконалення управління районною системою освіти вимагає подальшого науково-теоретичного відпрацювання з урахуванням нових наукових підходів, концепцій, а також запитів замовників освіти. Функціонально-посадові обов'язки фахівців мають бути визначені, виходячи з сучасного змісту управлінських функцій і компетентних повноважень відділу освіти як ключового структурного компоненту районної системи освіти.

Вимагає подальшої розробки проблема визначення критеріїв оцінки ефективності роботи районного відділу освіти. У роботах різних авторів представлений цікавий досвід розробки критеріїв діяльності шкіл, обласних і міських відділів освіти, інститутів післядипломної освіти з урахуванням регіональних особливостей і сучасних завдань освіти.

Але проблема критеріїв оцінки ефективності управлінської діяльності для інших рівнів організації освітніх систем поки не знайшла достатнього вирішення в педагогічній теорії і практиці. Причому, ці критерії повинні бути зручними для практичного використання, мають передбачати можливість оперативної зміни змісту функцій окремих працівників апарату відділу, відображати взаємозв'язок діяльності районного відділу та інших структур, які приймають участь у створенні освітнього середовища району.

В цілому, аналіз наявних досліджень з проблем управління освітою дозволяє зробити висновок про те, що існують чітко сформульовані концепції, теоретично обґрунтовані і апробовані алгоритми управління міськими освітніми системами, співвіднесені з реаліями сучасної соціально-економічної ситуації в країні (П.О.Балашов, Є.С.Березняк, В.І.Богачов, В.М.Бурков, Д.М.Гвіншані, М.П.Сологубов та ін.).

Але певна стихійність модернізації системи освіти, що спостерігається зараз в Україні, з одного боку, стимулює пошук нових прогресивних управлінських моделей, а з іншого боку, стримує процес цілеспрямованого, методологічно обґрунтованого їх впровадження. Необхідно застосовувати системний підхід до вивчення тенденцій і суперечностей в розвитку сучасного управління.

Необхідність подальшого поглиблення і сучасної розробки вище переліченої проблематики, як в теоретичному, так і в практичному плані, та існування об'єктивної потреби вдосконалення процесу управління освітніми системами районного рівня, породжує ряд проблем наукового й прикладного характеру, дослідження яких обумовило актуальність теми дослідження: “Організаційно-методичні заходи вдосконалення управління системою освіти на районному рівні”.

Об'єктом дослідження є управлінська діяльність районного відділу освіти в сучасних соціально-економічних умовах функціонування та розвитку системи освіти України.

Предмет дослідження – шляхи модернізації організації діяльності і змісту функцій управління районного відділу освіти на основі наукового аналізу й урахування регіональних особливостей освітньої системи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами – тема дослідження є складовою частиною науково-дослідної теми „Функціональний підхід до управління загальноосвітніми навчальними закладами” лабораторії управління освітніми закладами Інституту педагогіки АПН України (реєстраційний номер 0102U000326). Тема дисертації затверджена вченою радою Інституту педагогіки АПН України і узгоджена з Радою з координації наукових досліджень в галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № 9 від 27 листопада 2001 р.).

Мета дослідження розробити теоретично обґрунтовану і експериментально апробовану систему управління функціональною діяльністю районного відділу освіти, адекватну сучасним соціально-економічним процесам і реформам освітньої сфери України.

В основу дослідження закладена робоча гіпотеза: стійкий поступовий розвиток районної системи освіти можливий тільки за умови наявності адекватної структурно-функціональної моделі її управління, реалізація якої передбачає:

вивчення, аналіз теорії і практики соціального управління освітою, облік основних тенденцій розвитку освіти в країні та регіональних особливостей освітнього середовища конкретного району;

реалізацію сукупності концептуальних положень і принципів управління районною системою освіти;

комплексну реалізацію в діяльності районного відділу освіти науково-обгрунтованої моделі модернізації управління районною системою освіти та управлінського циклу, який включає наступні функції: аналітико-прогностичну, інформаційно-методичну, проектну, регулятивно-координаційну, інноваційно-впроваджувальну, розвитку економіки освіти, соціального захисту, зворотного зв'язку, контрольну;

наявність відповідної цим функціям системи організації діяльності районного відділу освіти і критеріїв оцінки ефективності.

Відповідно до поставленої мети та гіпотези були визначені наступні завдання дослідження:

1.

Вивчити та проаналізувати стан проблеми управління освітою на районному рівні в теорії та практиці.

2.

Охарактеризувати основні тенденції розвитку освітніх процесів в умовах соціально-економічних і духовних перетворень в Україні.

3.

Узагальнити сучасні принципи управління освітою і шляхи їх реалізації в діяльності районного відділу освіти.

4.

Розробити, науково обґрунтувати та апробувати модель управлінської діяльності районного відділу освіти з урахуванням регіональних особливостей.

5.

Розробити систему критеріїв і показників оцінки ефективності управлінської діяльності районного відділу освіти.

6.

Підготувати рекомендації з підвищення ефективності управління системою освіти на районному рівні.

Методологічну основу дослідження складають: філософські положення про діалектичний взаємозв'язок і взаємообумовленість явищ і процесів соціально-педагогічної дійсності; системний підхід до управлінської діяльності; закономірності, принципи та функції управління соціально-педагогічними системами.

Теоретичну основу дослідження складають теоретичні та нормативні положення щодо реформування системи освіти України, які містяться в державних документах; фундаментальні дослідження педагогічної та психологічної науки з проблем управління системами освіти (В.І. Бондар, Л.І. Даниленко, М.М. Дарманський, Г.А. Дмитренко, Г.В. Єльникова, Л.М. Калініна, Н.Л. Коломинський, Ю.А. Конаржевський, В.І. Маслов, Н.М. Островерхова, М.М. Поташник, П.І. Третяков та ін.).

Методи дослідження. Для досягнення мети, розв’язання поставлених завдань, перевірки гіпотези були використані:

§

загально-наукові методи теоретичного рівня (системно-структурний аналіз і синтез, порівняння, абстрагування, узагальнення, класифікація, систематизація, алгоритмізація, схематизація, моделювання), застосування яких уможливило об’єктивне вивчення порушених питань, систематизацію і узагальнення отриманих інформаційних матеріалів, обґрунтування системної цілісності та багатофункціональності сучасної управлінської діяльності;

§

емпіричні методи дослідження (діагностичні – анкетування, інтерв’ю; обсерваційні – пряме та опосередковане спостереження, контент-аналіз документів; прогностичні – метод експертних оцінок, самоаналіз), за допомогою котрих було зібрано емпіричний матеріал стосовно практичного стану управлінської діяльності РВО в різних умовах її реалізації, констатувальний та формуючий експерименти, завдяки яким була здійснена оцінка ефективності розробленої автором моделі управлінської діяльності;

§

методи математичної верифікації даних, які застосовувались для об’єктивізації виокремлених тенденцій розвитку освіти та доведення ефективності результатів модернізації діяльності районного відділу освіти.

Вірогідність результатів дослідження та сформульованих висновків забезпечується методологічною обґрунтованістю теоретичних положень дослідження; застосуванням комплексу методів, адекватних об`єкту, предмету, меті та завданням дослідження; коректним застосуванням методів кількісного та якісного аналізу експериментальних даних.

Експериментальна база дослідження. Дослідження проводилося на базі системи освіти Ленінського району м. Севастополя. Дослідженням було охоплено 15 середніх загальноосвітніх шкіл, 16 дошкільних установ, що входять в мережу освітніх закладів Ленінського району. До масиву експериментальних даних увійшли результати обстеження 46 керівників установ освіти та їх заступників, підвідомчих Ленінському районному відділу освіти, 14 працівників апаратів відділів освіти м. Севастополя.

Організація дослідження. Дослідницька робота здійснювалася впродовж трьох взаємопов'язаних етапів:

I етап: 1994 1997 рр. емпірично-пошуковий. Включає вивчення науково-педагогічної літератури з проблеми дослідження, вибір об'єкту і предмету дослідження, розробку гіпотези та програми дослідно-експериментальної роботи, підбір методичних і дослідницьких матеріалів, діагностику стану управління районною системою освіти.

II етап: 1996 1997 рр. аналітичний. На даному етапі відбувалося уточнення гіпотези дослідження. Здійснювався теоретичний аналіз концептуальних підходів до організації управління освітою з урахуванням принципу регіональності. Визначалися загальний алгоритм створення оптимальної моделі управлінської діяльності та зміст сучасних функцій управління районного відділу освіти. Аналізувався стан і виявлялися особливості системи освіти Ленінського району.

III етап: 1998 2002 рр. експериментальний. В ході етапу здійснювалася реорганізація діяльності районного відділу освіти відповідно до нових його функцій. Проводилося уточнення та корекція алгоритму організації управління регіональною системою освіти. Здійснювалася апробація структурно-функціональної моделі організації управління районним відділом освіти.

IV етап: 2002 2005 рр. завершальний. Включає обробку, узагальнення та систематизацію отриманих результатів, розробку рекомендацій щодо впровадження ефективних технологій модернізації управління системи освіти.

Наукова новизна та теоретична значущість отриманих результатів полягає в тому, що вперше розроблена та науково обґрунтована модель управлінської діяльності районного відділу освіти з урахуванням регіональних особливостей; одержали подальший розвиток сучасні концептуальні підходи до модернізації організаційної структури та змісту управлінської діяльності районних відділів освіти на основі сучасних принципів управління; науково обґрунтований алгоритм модернізації організації управління районною системою освіти в співвідношенні з об'єктивними та суб'єктивними чинниками, що його забезпечують в умовах соціально економічної трансформації і реформування освіти в Україні; визначений та науково обґрунтований зміст управлінських функцій районного відділу освіти (традиційних з оновленим змістом і модернізованих), реалізація яких забезпечує функціонування і розвиток всієї системи освіти в контексті системно-функціонального та ціннісно-культурологічного підходів; розроблена система критеріїв і показників оцінки ефективності управлінської діяльності районного відділу освіти.

Практичне значення отриманих результатів полягає: в розробці та реалізації проектів “Освіта для кожного”, “Фонд суспільної підтримки школи”, “Педагог: професіоналізм і творчість”, “Здорове харчування”, “Грант розвитку”; в розробці методичних рекомендацій щодо вдосконалення діяльності районних відділів освіти; виділенні системи принципів управління, на підставі яких здійснювалася модернізація діяльності Ленінського районного відділу освіти; розробці методики аналізу освітнього середовища Ленінського району м. Севастополя в контексті сучасного наукового управління.

Отримані в ході дослідження результати дозволяють істотно поліпшити ефективність управління районними системами освіти, забезпечити процеси стабілізації і розвитку освіти в регіоні та можуть бути використані керівниками освіти для модернізації структури, функцій, змісту та форм управління освітніми системами різних ієрархічних рівнів підпорядкування.

Апробація та впровадження результатів дослідження. Матеріали дисертаційного дослідження були апробовані шляхом їх обговорення на:

Всеукраїнських і міжнародних науково-практичних конференціях: Всеукраїнська науково-практична конференція “Стратегія управління закладами освіти в умовах формування інформаційного суспільства” (м. Херсон, 16 – 18 жовтня 2003 р); Всеукраїнська Міжнародна науково-практична конференція “Стратегія управління закладами освіти” (м. Миколаїв, 22 – 24 квітня, 2004 р);

проблемних семінарах і засіданнях лабораторії управління загальноосвітніми навчальними установами Інституту педагогіки АПН України;

на міських і районних нарадах керівників шкіл, колегіях управління освіти і науки Севастопольської міської та Ленінської державної адміністрацій, на засіданнях сесій районної Ради народних депутатів.

Публікація матеріалів дослідження. З теми дисертації опубліковано 9 робіт без співавторів, з них 3 – у провідних наукових фахових виданнях.

Структура дисертації. Робота складається із вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел, що включає 249 найменувань, шість додатків. Основний текст складає 181 сторінку машинописного тексту та містить 11 рисунків та 43 таблиці.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначені об'єкт, предмет, мета, гіпотеза, основні завдання, методологічна база і методи дослідження, зазначена наукова новизна, теоретична і практична значущість роботи, представлені дані щодо апробації і впровадження результатів досліджень, сформульовані положення, які виносяться на захист, означений особистий внесок пошукувача.

У першому розділі – „Управління освітніми процесами на районному рівні як проблема науки та організаційно-педагогічної практики” – представлені результати аналізу літератури з проблеми дослідження, розкриті теоретичні основи управління районними системами освіти, проаналізовано стан практики управління в сучасній освіті, визначені основні чинники ефективної діяльності районного відділу освіти.

Найважливішим напрямом досліджень сучасної освіти є вивчення закономірностей, принципів і механізмів її управління.

Роботи вітчизняних і зарубіжних учених (В.І.Бондаря, Д.А.Бєлухіна, Б.М.Бім-Бада, Е.Н.Гусинського, І.Н.Гавриленко, Ю.А.Гагіна, Ю.П.Громико, В.В.Давидова, В.І.Звєрєва, Л.М. Карамушки, В.Г.Кременя, В.С.Лазарева, В.С.Ледньова, Л.І.Масленікової, В.І.Маслова, В.В.Нестерова, Н.М.Островерхової, Т.С.Паніної, О.Я.Савченко, П.І.Підкасистого, І.В.Харламова, В.Я.Шевченко, Ю.Р.Юсуфбекової та ін.), державні документи та нормативні акти про освіту підтверджують важливість теоретичної та практичної розробки проблеми управління сучасними освітніми системами різного рівня.

Низка досліджень показала, що система управління не є інваріантною вона залежить від соціокультурних особливостей того регіону, де вона впроваджується. Отже, можна зробити висновок, що при проектуванні та моделюванні систем управління освітою необхідно враховувати соціокультурні особливості району, менталітет і моделі поведінки суб'єктів управління та підпорядкування в соціальній організації, особливості національної культури.

У світлі тенденції до регіоналізації управління освітніми системами особливої актуальності набувають дослідження, присвячені організації і змісту діяльності районних відділів освіти. У роботах М.М. Дарманського, Л.І. Даниленко, О.І. Зайченко, Н.М. Островерхової та інших українських учених представлені глибокі та різноманітні підходи до вивчення сучасних аспектів діяльності районних відділів освіти.

Вивчення робіт вітчизняних і зарубіжних учених, дослідників, що розглядають системний підхід до управління освітніми процесами, установами дозволяє розкрити основні компоненти управління районною системою освіти; відслідкувати процес цілепокладання; проаналізувати організацію та координацію діяльності всіх ланок районної системи освіти; дослідити шляхи забезпечення органами управління високоефективної освітньої діяльності установами, що нею займаються; відстежити процес створення органами управління умов для ефективних педагогічних пошуків, інноваційного руху; визначити можливості діагностики результатів і оцінки зусиль установ освіти з формування соціально-освітнього середовища. В цілому, суть управління полягає у впливі системи, яка управляє, на керовану підсистему в цілях забезпечення її стабілізації та розвитку.

Забезпечення високоефективної практики освіти відповідно до сучасних тенденцій її розвитку вимагає розробки нових моделей управління та нових підходів до особистісних і професійних якостей керівника.

У педагогічній літературі існують дослідження, присвячені аналізу окремих аспектів діяльності районних відділів освіти.

Проте, в цілому проблема управління районними системами освіти продовжує залишатися актуальною. Проблема функціонального аналізу діяльності районного відділу освіти вимагає свого вирішення на вищому системно-ієрархічному рівні зміст функцій окремих працівників необхідно доповнити аналізом функцій районного відділу освіти як цілісного структурного компоненту регіональної системи освіти.

У науковій літературі, як вітчизняній, так і зарубіжній, визначено близько ста різних принципів організації управління соціальними та соціально-педагогічними системами, які групуються по різних підставах. Представлені в даному дослідженні точки зору на принципи організації управління освітніми системами не суперечать одна одній, а є взаємодоповнюючими. Урахування цих принципів дозволить створити ефективну модель управління конкретними районними освітніми системами. Розглянуті в дослідженні принципи управління та їх зміст представляють методологічну основу для виокремлення сучасних критеріїв оцінки процесу управління освітніми системами різного рівня.

В роботі обґрунтовано, що система критеріїв оцінювання діяльності районного відділу освіти як єдиного суб'єкта управління настійно вимагає свого відпрацювання.

У другому розділі – „Науково-організаційні умови модернізації діяльності районних відділів освіти” – розкривається програма та методика дослідно-експериментальної роботи, представлені результати констатуючого і формуючого досліджень.

У програмі дослідно-експериментальної роботи визначені етапи, завдання, методи, зміст і результати дослідження.

Найважливішим етапом експериментальної роботи був аналіз особливостей конкретного освітнього середовища - Ленінського району міста Севастополя. Призначення даного етапу полягало у виявленні основних характеристик освітнього середовища, які детермінують діяльність районного відділу освіти. Виявлені характеристики дозволили визначити пріоритетні напрямки діяльності Ленінського відділу освіти в процесі її модернізації:–

аналіз і прогноз розвитку соціального і освітнього середовища району з метою планування і організації освітніх послуг, що відповідають запитам конкретних прошарків і груп населення;–

координація зусиль різних соціально-освітніх структур і громадських організацій щодо здійснення єдиної освітньої політики та забезпечення ефективної соціалізації підростаючого покоління;–

соціальний захист дітей та молоді, працівників освіти в умовах нестабільної економіки;–

забезпечення умов для ефективної професійно-особистісної cамореалізації керівного складу системи освіти району.

Реалізація вказаних напрямків вимагала перегляду змісту діяльності районного відділу освіти відповідно до сучасного змісту функцій управління, і, відповідно, розробки технологій їх реалізації.

У сучасних умовах функції управління освітою видозмінюються, оновлюються, змінюється їх кількість, виокремлюються пріоритетні.

В роботі виділені та обґрунтовані функції управління районного відділу освіти: аналітико-прогностична, проектна, регулятивно-координаційна, інформаційно-методична, розвитку економіки освіти, соціального захисту, контрольна, інноваційно-впроваджувальна (рис. 1).

Cеред виділених функцій управління як видів діяльності є аналітико-прогностична функція, реалізація якої дозволяє зробити районний відділ освіти координаційно-керованим центром. Одночасно формується інформаційно-методична основа управління та стає можливою реалізація проектної і інноваційно-впроваджувальної функцій. Аналітико-прогностична функція служить також вихідною підставою для здійснення таких функцій, як управління розвитком економіки освіти та соціального захисту. Контрольна функція районного відділу освіти забезпечує необхідний зворотній зв'язок, виступаючи найважливішим джерелом інформації для аналізу та прогнозу. Науково-обгрунтований розподіл функціональних обов'язків між співробітниками апарату районного відділу освіти дозволяє підвищити ефективність управлінської діяльності.

Рис. 1. Взаємозв`язок функцій управління районною системою освіти

Структурно-функціональна організація управління, разом з виокремленням сучасного і модернізованого змісту функцій, дозволяє побудувати ефективний механізм управління районною системою освіти, особливо при реалізації проектів і програм, які вимагають зусиль багатьох співробітників апарату.

Оцінка ефективності роботи районного відділу освіти є найважливішим аспектом управлінської діяльності. Оцінний аналіз оптимальної реалізації виділених функцій здійснювався на основі системі критеріїв показників (табл. 1).

Таблиця 1

Критерії та показники оцінки ефективності управлінської діяльності районного відділу освіти

Критерії | Показники

1 | 2

1.

Управління формуванням освітнього середовища району. | Залучення суб’єктів освітньої сфери району до проектування і реалізації освітньої практики.

Перспективне планування мережі закладів освіти з урахуванням соціально-економічного розвитку району.

Оперативне планування роботи районного відділу освіти відповідно до діючої мережі закладів освіти.

Робота з громадськими організаціями и науково-педагогічними закладами.

Організація додаткової освіти, дозвілля учнів.

Продовження табл. 1

1 | 2

2.

Забезпечення оптимального функціонування закладів освіти району. | Кадрове забезпечення закладів освіти.

Фінансово-господарське забезпечення навчальних закладів.

Адекватність якості навчання і виховання дітей і школярів потребам сучасного суспільства.

Науково-методичне забезпечення навчально-виховного процесу в закладах освіти району.

Участь в дослідно-експериментальній роботі, впровадження нових педагогічних, управлінських інформаційних технологій.

3.

Забезпечення соціального захисту суб`єктів освітньої системи району. | Забезпечення умов для підвищення кваліфікації та перепідготовки педагогічних кадрів.

Реалізація оздоровчо-профілактичних заходів для педагогічних працівників і дітей

Здійснення програм, які гарантують соціально-правову підтримку педагогів, дітей-сиріт, осіб, що зостались без батьківської опіки, дітей з багатодітних, малозабезпечених родин. Результативність роботи з профілактики правопорушень.

Створення на базі закладів освіти профільних медичних закладів.

Організація харчування дітей, в тому числі на альтернативних засадах. Наявність договорів з працевлаштування школярів. Організація літнього відпочинку дітей.

4.

Забезпечення готовності апарата управління до реалізації нових функцій управління. | Зростання кваліфікації співробітників апарата районного відділу освіти.

Позитивна динаміка суб`єктно-креативних характеристик особистості працівників районного відділу освіти.

Раціональне сполучення прав, обов`язків та відповідальності в управлінні.

Поєднання одноосібності і колегіальності в роботі апарата районного відділу освіти.

Організація аналізу і контролю якості освіти на основі державних освітніх стандартів для оцінки рівня освіти учнів, кваліфікації педагогічних кадрів та ефективності діяльності освітнього закладу незалежно від форм отримання освіти.

Наявність особистісних якостей керівника-актуалізатора.

В дисертації представлені детальний опис і аналіз процесу модернізації діяльності Ленінського районного відділу освіти у відповідності з розробленою моделлю (див. рис. 2).

Узагальнення результатів нашого дослідження підтвердило висунуту гіпотезу щодо умов поступального розвитку районної системи освіти та впровадження нових підходів до управління районними системами освіти (на прикладі діяльності Ленінського районного відділу освіти м. Севастополя). У висновках викладені основні теоретичні та прикладні результати дослідження, окреслені шляхи подальшої розробки проблеми.

Системності

Конкретності

Міри

Демократичного централізму

Соц. детермінації і прогнозування

_дно осібност достатності

Зворотнього зв`язку

Оперативного регулювання

Правової пріоритетності

Фін.-ек. раціональності

Єдності _дно осібності і колегіальності

Наступності

Раціонального поєднання прав, обов`язків і відповідальності

Професійної компетентності

Гуманізації і психологізації

Рис. 2. Структурно-функціональна модель модернізації управлінської діяльності Ленінського районного відділу освіти м. Севастополя

ВИСНОВКИ

5.

Науковий аналіз проблеми управління районними системами освіти дозволив виявити основні тенденції розвитку сучасної системи освіти та її управління в Україні, урахування яких зумовлює необхідність вдосконалення теорії і практики управління, пов’язаного, перш за все, з модернізацією змісту діяльності управлінських структур різного рівня організації, у тому числі і районного. Виявлені наступні основні тенденції розвитку освіти, які обумовлюють необхідність реформації управління:

-

гуманізація освіти;

-

диверсифікація освітніх послуг і структур;

-

диференціація та інтеграція освіти;

-

наукова орієнтованість практики освіти та управління освітою;

-

регіоналізація управління освітою.

2. Аналіз педагогічних досліджень і практики управління районною системою освіти свідчить, що зроблені спроби сформулювати оптимальні принципи, розробити технології, механізми управління системою освіти на рівні району. Найбільш типовими характеристиками позитивних змін є:

-

модернізація змісту організаційної структури органів управління освітою з урахуванням конкретних умов, цілей, завдань, тенденцій розвитку сучасної освіти;

-

корекція функцій, що реалізуються районним відділом освіти;

-

зміна стилю управління, моделей взаємодії;

-

оволодіння новими методами управління;

-

створення та реорганізація центрів, відділів і інших структур, які забезпечують органи управління освітою необхідною інформацією для ухвалення адекватних управлінських рішень і реорганізації функцій управління на науковій основі;

Разом з тим аналіз теорії та практики управління показує, що діючим управлінським системам властиві і певні недоліки:

-

недостатньо оперативно визначаються цілі управління;

-

плани роботи не повною мірою відповідають реальним ресурсам: матеріальним, людським;

-

не здійснюється достатній прогноз майбутніх освітніх потреб і послуг;

-

відсутні оптимальні структури управління під час реалізації проектів, програм, які вимагають спільних зусиль різних фахівців і організацій.

В цілому проблема управління районною системою освіти продовжує залишатися актуальною. Перш за все це стосується структурно-функціональних характеристик діяльності районного відділу освіти, розробки алгоритмів реалізації державної політики в умовах конкретного району, формулювання змістовно і інструментально доцільних критеріїв діяльності районного відділу освіти.

3. Управління районною системою освіти будується на певних фундаментальних основах принципах, які відображують його головні структурні та змістові характеристики. Нами виділена наступна система принципів, на підставі яких здійснювалася модернізація роботи Ленінського районного відділу освіти: загальні (організаційні): системності, конкретності, міри; конкретні (структурно-змістові): ресурсно-операційні (демократичного централізму, соціальної детермінації й аналітичного прогнозування, інформаційної достатності, зворотного зв’язку, оперативного регулювання, правової пріоритетності і законності, фінансово-економічної раціональності); функціонально-рольові (єдності одноосібності і колегіальності в управлінні, раціонального поєднання прав, обов’язків і відповідальності, наступності в управлінні); особистісні (наукової компетентності, гуманізації і психологізації).

Урахування виділеної системи принципів управління освітою при організації роботи районного відділу освіти забезпечує її відповідність сучасним тенденціям і перспективам розвитку освіти в Україні та в світі.

4. До основних функцій районних відділів освіти на сучасному етапі розвитку системи освіти в Україні відносяться: аналітико-прогностична, проектна, регулятивно-координаційна, інноваційно-впроваджувальна, інформаційно-методична, розвитку економіки освіти, соціального захисту, контрольна.

Визначення змісту та напрямків діяльності районного відділу освіти повинне включати роботу з ієрархизації вказаних функцій на основі аналізу особливостей освітнього середовища відповідного регіону.

5. Основним механізмом ефективної реалізації оновлених функцій районного відділу освіти є організація його діяльності на основі розробленого нами управлінсько-організаційного алгоритму, який включає:

-

аналіз особливостей регіонального освітнього середовища відповідно до завдань і перспектив загальнодержавної політики;

-

визначення концептуальної бази управління на основі співвідношення можливостей того або іншого теоретичного підходу із завданнями розвитку регіональної освітньої системи;

-

ієрархизацію функцій управління і визначення способів їх реалізації відповідними структурами конкретного органу управління;

-

визначення критеріїв і показників оптимальності діяльності районного відділу освіти.

6. Об’єктивна оцінка ефективності діяльності районного відділу освіти повинна бути заснована на аналізі її показників відповідно до наступних критеріїв:

-

управління формуванням освітнього середовища району;

-

забезпечення оптимального функціонування установ освіти району;

-

забезпечення соціального захисту суб’єктів освітньої діяльності району;

-

забезпечення готовності апарату управління до реалізації нових функцій управління.

7. Ефективна реалізація заявлених в дослідженні підходів до управління сучасною освітою залежить від управлінської компетентності керівника. Стрижньовим компонентом цієї компетентності є здатність керівника до творчої самореалізації. Маніпулятивні характеристики особистості, що виявляються в специфічних особливостях управління, значно знижують ефективність функціонування керованої системи як на рівні певного навчального закладу, так і на рівні освітньої системи району.

8. Встановлена в дослідженні достовірна позитивна динаміка показників функціонування системи освіти Ленінського району м. Севастополя свідчить про високу ефективність розробленої моделі організації діяльності районного відділу освіти. Закладені в основу моделі підходи до виокремлення принципів управління, змісту функцій, визначення критеріїв оцінки ефективності діяльності районного відділу освіти можуть бути ефективно використані в практиці роботи інших регіонів України.

З метою вдосконалення діяльності районних відділів освіти вважаємо за доцільне керуватися наступними науково-практичними рекомендаціями:

а) при плануванні роботи районних відділів освіти пріоритетним вважати принцип регіоналізації, що передбачає аналіз і урахування своєрідності конкретного освітнього середовища;

б) реорганізацію структури і визначення основних напрямків діяльності районних відділів освіти здійснювати, виходячи з можливостей реалізації ними оновленого змісту управлінських функцій: аналітико-прогностичної, проектної, регулятивно-координаційної, інноваційно-впроваджувальної, інформаційно-методичної, управління розвитком економіки освіти, соціального захисту, контрольної;

в) оцінку ефективності діяльності районних відділів освіти здійснювати на основі комплексу критеріїв і показників, співвіднесених з основними управлінськими функціями регіональних відділів освіти різного рівня підпорядкованості;

д) організацію процесу управління районною освітньою системою доцільно здійснювати на основі розробленого алгоритму. Деталізація алгоритму може бути представлена у вигляді наступної послідовності кроків:

-

збір і узагальнення інформації від потенційних замовників регіонального освітнього середовища;

-

формулювання і розподіл соціального замовлення між підвідомчими установами;

-

співвіднесення моделі розподіленого замовлення з наявними можливостями територіальної освітньої системи;

-

ухвалення на цій основі узгоджених з суб'єктами управління рішень про коректування наявних в установах практик і результатів освіти;

-

вибір оптимального типа управління;

-

розробка критеріїв і показників ефективності діяльності всієї регіональної системи освіти та її компонентів (установ);

-

забезпечення особистісної та професійної підготовки співробітників апарату і керівників установ освіти до реалізації поставлених завдань;

-

проведення заходів щодо управлінського забезпечення соціального замовлення;

-

порівняння отриманих результатів з операціонально поставленою метою;

-

прогноз подальшого розвитку регіональної системи освіти.

Проведене дослідження не вичерпує всіх аспектів поставленої проблеми визначення організаційно-методичних засад вдосконалення управління сучасною освітою. Вимагають подальшої розробки проблеми методологічного забезпечення управління відповідно до нових парадигм освіти, нових функцій районних відділів освіти. Актуальним є вивчення можливостей уніфікації управлінських дій, спрямованих на оперативну реорганізацію регіональних систем освіти.

Бажано підкреслити особливо: повноцінне вирішення проблеми ефективного управління регіональними системами освіти можливо тільки в тісному зв'язку з подальшою розробкою його теорії в межах проблем всієї системи освіти України. Саме в межах такої співпраці реалізована представлена в даному дослідженні модель структурно-функціональної модернізації діяльності Ленінського районного відділу освіти м. Севастополя.

Основні положення дисертації відображено в таких публікаціях:

1. Мануйленко В.В. Образовательная среда как объект управления районного отдела образования // Нова педагогічна думка: Науково-методичний журнал. – Рівне, 2002. – С. 63-71.

2. Мануйленко В.В. Реалізація проектної функції в діяльності районного відділу освіти // Освіта і управління: Науково-практичний журнал. – 2002 р. – Т. 5, №3. – С. 113-117.

3. Мануйленко В.В. К вопросу о принципах современного управления районным отделом образования // Стратегія управління закладами освіти в умовах формування інформаційного суспільства: Матеріали II Всеукраїнської науково-практичної конференції (м. Херсон, 16-18 жовтня 2003 р.). – Херсон, 2003. – С. 110-115.

4. Мануйленко В.В. Критерии и показатели оценки оптимальной деятельности районного отдела образования // Стратегія управління закладами освіти в умовах формування інформаційного суспільства: Матеріали III Міжнародної науково-практичної конференції (м. Миколаїв, 22-24 квітня 2004 р.). – Київ-Миколаїв, 2004. – С. 172-174.

5. Мануйленко В.В. Управлінська діяльність районного відділу освіти в сучасних умовах // Педагогічні науки: Збірник наукових праць. – Херсон: Видавництво ХДПУ, 2002. – С. 146-150.

6. Мануйленко В.В. Новий зміст контрольно-аналітичної функції районного відділу освіти // Горизонты образования: Научно-методический журнал. – 2003. – №5. – С. 16-18.

7. Проектирование развития образовательной системы района // Горизонты образования: Научно-методический журнал. – 2004. – №4. – С. 60-67.

8. Мануйленко В.В. Роль отдела образования в управлении процессом формирования здорового образа жизни воспитанников и учащихся Ленинского района г. Севастополя: Сборник научных работ. - Приморский город: Рекреация. Здоровье. Инновации. - Севастополь: Издательство , 2005г. – С. 169-173.

9. Мануйленко В.В. Діяльність районного відділу освіти з формування освітнього середовища (на прикладі Ленінського району м. Севастополя) // Освіта і управління: Науково – практичний журнал. – 2005 р. № 3-4. – С. 75-82.

АНОТАЦІЯ

Мануйленко В.В. Організаційно-методичні засади вдосконалення управління освітою на районному рівні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.01 – загальна педагогіка і історія педагогіки. – Інститут педагогіки АПН України – м. Київ, 2006 р.

Дисертаційна робота присвячена розробці та апробації нових підходів до управління районними системами освіти.

Актуальність теми дослідження проблеми обумовлена сучасними тенденціями розвитку суспільства і існуючими характеристиками сучасної освіти в Україні.

У дисертації розглянуто теоретичні та прикладні аспекти управління районними системами освіти, обґрунтовані сучасні принципи управління освітою і шляхи їх реалізації в діяльності районного відділу освіти, розроблена модель управлінської діяльності з урахуванням регіональних особливостей, представлена система критеріїв і показників оцінки її ефективності.

На основі аналізу теорії та практики управління районною системою освіти обґрунтовується необхідність модернізації управління, що потребує визначення змісту сучасних функцій управління, зміни їх ієрархічної структури та розробки на цій основі функціональних обов'язків співробітників апарату.

Управління районною системою освіти будується на певних фундаментальних основах – принципах, що відображують її головні структурні і змістові характеристики. У дисертації виділена система принципів, що включає загальні (організаційні), ресурсно-операційні, функціонально-рольові, особистісні. Обґрунтовано, що урахування впроваджуваної системи принципів при організації роботи районного відділу освіти забезпечує її відповідність сучасним перспективам розвитку освіти.

У дисертації обґрунтована та представлена структурно-функціональна модель управлінської діяльності Ленінського районного відділу освіти м. Севастополя. Експериментально доведено, що розроблена модель сприяє високій ефективності діяльності районного відділу освіти.

Ключові слова: управління, районний відділ освіти, функція, критерії.

АННОТАЦИЯ

Мануйленко В.В. Организационно-методические основы совершенствования управления образованием на районном уровне. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.01 – общая педагогика и история педагогики. – Институт педагогики АПН Украины, г. Киев. 2006 г.

Диссертационная работа посвящена разработке и внедрению новых подходов к управлению районными системами образования.

Актуальность темы и степень исследования проблемы обуславливаются современными тенденциями развития общества и существующими характеристиками современного образования в Украине.

В диссертации рассмотрены теоретические и прикладные аспекты управления районными системами образования, обоснованы современные принципы управления образованием и пути их реализации в деятельности районного отдела образования, разработана модель управленческой деятельности с учетом региональных особенностей, представлена система критериев и показателей оценки ее эффективности.

На основе анализа теории и практики управления районной системой образования обосновывается необходимость модернизации управления, что предполагает определение современных функций управления, изменение структуры и содержания функциональных обязанностей сотрудников аппарата.

Управление районной системой образования строится на определенных фундаментальных основах – принципах, отражающих ее главные структурные и содержательные характеристики. В диссертации выделена система принципов управления образованием, включающая общие (организационные), ресурсно-операционные, функционально-ролевые и личностные принципы. Обосновано, что учет предложенной системы принципов при организации работы районного отдела образования обеспечивает ее соответствие современным перспективам и тенденциям развития образования.

В исследовании определены и описаны базовые функции управления районным отделом образовании, выделена аналитико-прогностическая функция как системообразующая для всех остальных. В основу эффективной реализации обновленных функций районного отдела образования положен разработанный в диссертации управленческий алгоритм построения деятельности отдела. Постулировано, что объективная оценка оптимальной деятельности районного отдела образования должна основываться на разработанной системе критериев и показателей.

В диссертации обоснована и представлена структурно-функциональная модель управленческой деятельности Ленинского районного отдела образования г. Севастополя. Экспериментально доказано, что разработанная модель способствует высокой эффективности деятельности районного отдела образования. Заложенные в основу модели подходы к определению принципов, функций, критериев оценки эффективности могут быть успешно использованы в практике работы других регионов Украины.

В диссертации представлены научно-практические рекомендации для работников районных отделов образования.

Ключевые слова: управление, районный отдел образования, функция.

SUMMARY

Manujlenko V.V. Organisation-methodical basis of improving educational management on Local department level. – Manuscript.

The thesis is submitted for a candidate degree in pedagogical sciences. Speciality 13.00.01 – general pedagogics and history of pedagogics. – Institute of Pedagogics at Academy of Pedagogical Sciences of Ukraine. – Kyiv, 2006.

Elaboration and adoption of scientific approaches to lokal system of education managment are considered in the thesis. Urgency of the theme and extentof researching into the problemare conditioned by the modern tendency to developing of society and existing characteristics of modern education in Ukrain.

In the thesis theoretical and applied aspects of local system of education managment are considered, modern principles of education managment and ways of their realization in the local education depatment activities are substantiated, the model of goverment activities with consideration of regional peculiarities is worked out, the system of criterions and qualitative indices of its effectiveness is presented.

Necessity of managment modernization which means determination of modernmanagment functions, structure and essence of employees` functional duties changing is substantiated on theory and practice of local system of education managment fundamentals.

Local system of education managment is based on definite principles which are reflected its main structural and profound features. In the thesis the system of education managment principles which includes general ( organizational ), resource-operating, functionally-roling and personal priciples is detailed. It is proved the sustem of priciples on organizing work of local education depatment ensures its harmony with modern perspectives and tendencies to education developing.

In the thesis the structural functional model of Lenin local education depatment government activities in Sevastopol is presented and substantiated.

Key words: managment, local education depatment, function.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ ТА МОДЕРНІЗАЦІЯ СЕРІЙНОГО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЛИТТЯ ПІД ТИСКОМ З ВАКУУМОМ СЕКЦІЙ РАДІАТОРІВ З АЛЮМІНІЄВИХ СПЛАВІВ - Автореферат - 23 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ ТА РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ - Автореферат - 30 Стр.
Розвиток політичної психології в Україні: історична ретроспектива і новітній досвід - Автореферат - 29 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ДВОШАРОВОГО НЕПЕРЕРВНОГО ВНУТРІШНЬОШКІРНОГО ШВА В ХІРУРГІЧНІЙ СТОМАТОЛОГІЇ - Автореферат - 22 Стр.
ЛОКАЛЬНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ОЗОНУ В КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ З ТЕРМІЧНИМИ УРАЖЕННЯМИ КІНЦІВОК - Автореферат - 27 Стр.
підвищення ЕФЕКТИВНоСТі ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ УГІДЬ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Автореферат - 29 Стр.
Теоретико-методологічні ЗАСАДи управління територіальним розвитком - Автореферат - 46 Стр.