У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА

ОСМЯТЧЕНКО ВОЛОДИМИР ОЛЕКСАНДРОВИЧ

УДК 657.471

ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ВИТРАТ ТА ОБСЯГІВ БУДІВЕЛЬНО – МОНТАЖНИХ РОБІТ

(на матеріалах закритого акціонерного товариства “Криворіжаглобуд”)

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2006

Дисертацією є рукопис Робота виконана на кафедрі обліку підприємницької діяльності Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Міністерства освіти і науки України, м. Київ

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

КУЖЕЛЬНИЙ Микола Васильович,

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана,

завідувач кафедри обліку підприємницької діяльності

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

НАПАДОВСЬКА Любов Василівна,

Київський національний торговельно–економічний

університет,

завідувач кафедри бухгалтерського обліку;

 

кандидат економічних наук, доцент

КОЦУПАТРИЙ Михайло Миколайович,

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана,

професор кафедри обліку, аналізу та аудиту в АПК,

декан факультету економіки АПК

Провідна установа: Національний аграрний університет

Кабінету Міністрів України,

кафедра бухгалтерського обліку і аудиту, м. Київ

Захист відбудеться “19” червня 2006 року о 16-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.07 Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Міністерства освіти і науки України за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного університету імені Вадима Гетьмана за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 201.

Автореферат розісланий “19” травня 2006 р.

В.о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, професор А.М. Герасимович

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Конкуренція і ризик у новій системі господарювання неминучі, а тому їм повинна протидіяти ефективна організація внутрішнього управління підприємством.

В умовах ринкових відносин результати роботи кожного підприємства значною мірою залежать від системи управління, яка забезпечує економічну самостійність підприємства, його конкурентоспроможність та стійке фінансове становище на ринку.

Ефективність управлінських рішень має пряму залежність від об’єктивності, достовірності та повноти отриманої обліково – аналітичної інформації. В сучасних умовах діяльності будівельних підприємств практика обліку не завжди відповідає вимогам внутрішніх користувачів.

Методика обліку і контролю витрат, яку застосовують на підприємствах будівельної галузі, потребує удосконалення відповідно до П(С)БО та поставлених вимог. Серед численних проблем можна виділити такі: вибір методів обліку та контролю витрат; організація обліку витрат за центрами виникнення та відповідальності; недосконалість первинної облікової інформації для прийняття управлінських рішень.

Вирішення цих питань потребує оновлення організації і методики обліку і контролю, системи отримання оперативної інформації про виробничі витрати шляхом використання ЕОМ, адже їх стан має суттєвий вплив на результати діяльності підприємства.

У розробку методологічних питань обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт зробили суттєвий внесок вітчизняні та зарубіжні учені-економісти: Бабіч В.В., Бариленко В.І., Баширов А.А., Білуха М.Т., Волков Н.Г., Герасимович А.М., Давидюк Т.В., Дмитрук В.М., Дружинін А.В., Деркач Д.І., Дьячков М.Ф., Друрі К., Додж Р., Джон К.Шанк., Журко В.Ф., Кужельний М.В., Ковтарєва Я.В., Литвин Б.М., Малюга Н.М., Матвєєва Т.І., Монахов М.І., Наринський О.С., Нідлз Б., Осипчук В.М., Пушкар М.С., Рябікін В.І., Скопенко А.Ю., Смєхов В.М., та інші.

Аналіз результатів досліджень учених-економістів свідчить, що теоретичні та практичні розробки з питань обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт відображають ґрунтовне розуміння проблем, пов’язаних із трансформацією вітчизняної системи обліку.

У зв’язку з трансформацією вітчизняної системи обліку і контролю відбулися зміни у системі формування витрат, які потребують проведення подальших наукових досліджень і розробок у напрямі їх удосконалення.

Серед існуючих проблем можна виділити: недостатнє висвітлення досліджуваних питань в економічній літературі, її оновлення стосовно нормативно-правової бази організації обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт; недостатнє поліпшення обліку і контрою витрат як основного джерела інформації для отримання оптимального фінансового результату.

Теоретичні і методологічні положення, пов’язані з обліком і контролем витрат, потребують подальшого поглиблення і доповнення, що обумовило актуальність теми, визначило цільову спрямованість дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку підприємницької діяльності Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за темою “Удосконалення обліку і контролю в галузях економіки” (номер державної реєстрації 0103U004766). Особистий внесок автора полягає в удосконаленні організації обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт на основі різних напрямів номенклатури об’єктів будівництва. Розроблено рекомендації з удосконалення методики контролю витрат і обсягів виконаних будівельно-монтажних робіт.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є дослідження і вдосконалення теоретико - методологічних і організаційних засад бухгалтерського обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт, а також розробка практичних рекомендацій для забезпечення їх ефективного функціонування за сучасних умов господарювання. Відповідно до поставленої мети передбачено вирішення наступних завдань:

- встановити галузеві особливості будівельного виробництва та їх вплив на організацію обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт;

- оцінити стан нормативно-правової бази, що регламентує облік і контроль будівельно-монтажних робіт;

- обґрунтувати основні напрямки удосконалення організації обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт та внести пропозиції щодо удосконалення;

- удосконалити систему аналітичного і синтетичного обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт на основі забезпечення зв’язку з технічною номенклатурою будівельних об’єктів;

- обґрунтувати необхідність нормативного обліку витрат з метою їх оптимізації;

- оцінити існуючу систему внутрішнього контролю на підприємстві з метою подальшого її удосконалення;

- розробити пропозиції щодо оперативного функціонування інформаційних потоків про хід виконання обсягів будівельно-монтажних робіт від структурних підрозділів до головного підприємства;

- запропонувати напрями удосконалення системи “1С: Підприємство 7.7” в частині обліку і контролю витрат та її адаптації до особливостей будівельної галузі.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження вибрано чинну систему обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт у Криворізькому регіоні.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є методика та організація обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт з урахуванням вимог національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та використанням ЕОМ.

Методи дослідження. Методи дослідження ґрунтуються на діалектичному підході до вивчення економічних явищ і процесів сучасного стану обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт. У роботі було використано загальнонаукові прийоми і методи дослідження: спостереження, групування, узагальнення та графічного зображення даних, статистичних розрахунків, інформаційного та економіко-математичного моделювання, метод рядів динаміки. Визначальними у вирішенні поставлених завдань були синтез, індукція, дедукція, порівняння.

Інформаційною базою виконаного дослідження є законодавчі та нормативні документи України, галузеві інструкції, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених-економістів, науково-практичних конференцій, періодичні видання, статистичні дані, а також дані бухгалтерського обліку будівельних організацій.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає у визначенні нових напрямків та методичних підходів до обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт.

У процесі дослідження отримано такі наукові результати:

вперше запропоновано:

- використання прямого методу щодо віднесення витрат на перевезення працівників будівельної організації до місця роботи та у зворотному напрямку та на спорудження, розбирання титульних і нетитульних будівель і споруд, виключивши їх з переліку інших загальновиробничих витрат, що посилить контроль за станом витрат з метою їх оптимізації;

- Відомість обліку витрат на усунення недоліків, зафіксованих замовником, в процесі виконання робіт (субрахунок 24.1 “Витрати на усунення недоробок”), що сприятиме чіткому відокремленню витрат на виправлення браку та витрат на усунення недоліків, зафіксованих замовником, з метою своєчасного прийняття управлінських рішень.

Удосконалено:

- форми документів, які рекомендується використовувати на підприємстві: Комплектовочну карту, Повідомлення про зміни до норм по кожному об’єкту, Відомість зведеного аналітичного обліку при нормативному методі витрат на виконання будівельно-монтажних робіт з метою підвищення оперативності отримання інформації про відхилення від норм матеріальних витрат по об’єктах будівництва;

- аналітичну відомість обліку змінних загальновиробничих витрат на рахунку 91 “Загальновиробничі витрати” з подальшим відображенням відхилень від норм на рахунках синтетичного обліку, що створить можливості в кінці звітного періоду визначити відхилення від норм змінних загальновиробничих витрат та віднести їх на собівартість реалізованих робіт і послуг;

- класифікацію витрат за статтями калькуляції, що підвищить аналітичну та контрольну функцію обліку витрат по кожному об’єкту будівництва;

- систему “1С: Підприємство 7.7” шляхом розроблених робочого плану рахунків обліку виконання будівельно-монтажних робіт, моделі аналітичного обліку на рахунку 23 “Виробництво” та моделі ієрархічної структури довідника “Види витрат”, що дасть змогу отримати документи аналітичного і синтетичного обліку в межах програмного забезпечення по кожному об’єкту витрат;

- схему елемента довідника “Номенклатура” системи “1С: Підприємство 7.7” в частині об’єктів типового проектування, об’єктів з різною черговістю здачі, за зазначеними видами робіт і будівельними контрактами, що забезпечує зв'язок з системою аналітичного і синтетичного обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт;

- методику контрольних процедур з використанням ЕОМ в процесі проведення комплексного аналізу виконання обсягів будівельно-монтажних робіт, що сприяє отриманню прогнозних даних по виконанню виробничої програми та своєчасному виявленню причин і недоліків з метою прийняття управлінських рішень.

Набули подальшого розвитку:

- технічна номенклатура об’єктів, на основі якої розроблена система аналітичного і синтетичного обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт об’єктів типового проектування, об’єктів з різною черговістю здачі, за зазначеними видами робіт і будівельними контрактами, що забезпечить можливість вибору об’єктів витрат відповідно до особливостей технології будівельного виробництва;

- організаційна модель внутрішньогосподарського контролю на підприємстві ЗАТ “Криворіжаглобуд”: структура внутрішньогосподарського контролю на ЗАТ “Криворіжаглобуд”; структура відділу внутрішнього контролю; Положення про відділ внутрішнього контролю та Посадова інструкція контролера, що підвищить ефективність системи контролю на підприємстві з метою оптимізації витрат.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення дисертаційної роботи можуть бути використані для вдосконалення системи обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт.

Результати дослідження впроваджені у практику роботи підприємств Криворізького регіону Дніпропетровської області. Окремі положення були використані для поліпшення організації аналітичного обліку витрат відповідно до технічної номенклатури об’єктів з подальшим удосконаленням чинної системи “1С: Підприємство 7.7”, методики внутрішнього контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт на ЗАТ “Криворіжаглобуд” (довідка № 03-371 від 16.02.2006).

Пропозиції щодо удосконалення аналітичної відомості обліку змінних загальновиробничих витрат та методики виконання контрольних процедур з обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт прийнято до впровадження концерном “Криворіжпромбуд” (довідка № 73-01 від 26.01.2006), а схеми нормативного обліку витрат і калькулювання собівартості робіт, робочих документів контролера по перевірці обсягів виконаних будівельно-монтажних робіт та Посадову інструкцію контролера будівельної організації запроваджено на АТ “Дніпроводбуд” (довідка № 01-106 від 24.01.2006).

Теоретичні положення, викладені в дисертаційній роботі, застосовуються у навчальному процесі Криворізького економічного інституту Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана при підготовці навчально-методичних матеріалів для викладання курсів “Облік у галузях народного господарства”, “Організація і методика аудиту” (довідка № 01-244 від 17.02.2006).

Особистий внесок здобувача. Представлені в дисертаційній роботі рекомендації і пропозиції є особистими розробками автора. З навчального посібника, виданого у співавторстві, в дисертації використано лише ті основні положення, які є результатом особистої роботи здобувача. В ньому за темою дисертації розроблено теоретичні аспекти з вирішення проблем удосконалення системи 1С “Підприємство 7.7”.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження висвітлено та схвалено на наукових конференціях: Всеукраїнській науково-практичній конференції “Україна наукова 2002” Дніпропетровського державного університету (м. Дніпропетровськ, 2002); Всеукраїнській науково-практичній конференції Київського національного економічного університету (м. Київ, 2002); Всеукраїнській міжвузівській науково-практичній конференції Криворізького технічного університету (м. Кривий Ріг, 2005).

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження опубліковано в 9 наукових працях загальним обсягом 7 друкованих аркушів, в тому числі: 5 статей у наукових фахових виданнях (1,6 др.арк.), 3 – у матеріалах конференцій (0,4 др.арк.), у навчальному посібнику (5,0 др.арк.).

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг дисертації становить 189 сторінок друкованого тексту. Робота містить 17 таблиць на 19 сторінках, 60 рисунків на 54 сторінках. Список використаних джерел із 144 найменувань подано на 12 сторінках, а 25 додатків на 40 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет і метод дослідження, відображено наукову новизну отриманих результатів, їх практичне значення.

У розділі 1 “Методологічні основи обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт” розкрито організацію обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт, яка повинна сприяти достовірному формуванню собівартості будівельної продукції.

Дослідження галузевих особливостей показало, що вплив на організацію обліку та контролю виконаних робіт мають техніко-економічні особливості будівництва, які визначені та представлені на рис. 1.

Рис. 1. Техніко-економічні особливості будівництва

Для кращого уявлення особливостей організації обліку і контролю витрат і обсягів будівельно-монтажних робіт, як специфічної галузі, розроблено організаційні напрямки обліку і контролю виконаних будівельно-монтажних робіт за центрами відповідальності та центрами виникнення витрат (табл. 1).

Таблиця 1.

Організаційні напрямки обліку і контролю витрат та обсягів будівельних робіт за центрами відповідальності

ЗАТ “Криворіжаглобуд”

Центри відповідальності |

Центри виникнення витрат | Посадові особи, які отримують інформаційні потоки

Будівельне управління – 1 (БУ-1) | 1. Дільниця №1

2. Дільниця №2

3. Дільниця №3

4. Відділ головного механіка | Керівник, головний бухгалтер структурного підрозділу БУ - 1

Будівельне управління “Промбуд – 2” (БУ “Промбуд – 2”) | 1. Дільниця №1

2. Дільниця №2

3. Дільниця №3

4. Відділ головного механіка | Керівник, головний бухгалтер структурного підрозділу БУ “Промбуд – 2”

Будівельне управління “Промбуд – 4” (БУ Промбуд - 4) | 1. Дільниця №1

2. Дільниця №2

3. Відділ головного механіка | Керівник, головний бухгалтер структурного підрозділу БУ “Промбуд – 4”

Будівельне управління “Аглобуд – 4” (БУ “Аглобуд – 4”) | 1. Дільниця №1

2. Дільниця №2

3. Відділ головного механіка | Керівник, головний бухгалтер структурного підрозділу БУ “Аглобуд – 4”

В даному розділі дано критичну оцінку нормативно-правовій базі, що регламентує облік і контроль витрат і обсягів будівельно-монтажних робіт.

Аналіз нормативно-правової бази показав, що організація обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт досліджуваних підприємств будівельної галузі регламентується П(С)БО 18 “Будівельні контракти”, П(С)БО 16 “Витрати”, Методичними рекомендаціями з формування собівартості будівельно-монтажних робіт № 30 від 16.02.2004 р. Слід зазначити, що Методичні рекомендації з формування собівартості будівельно-монтажних робіт потребують доповнення переліку витрат за статтями калькуляції.

В результаті співставлення структури П(С)БО 18 “Будівельні контракти” і МСФЗ 11“Будівельні контракти” показало, що спільними розділами в структурі національних і міжнародних стандартів є визнання доходу і витрат за будівельним контрактом та розкриття інформації у примітках до фінансової звітності.

П(С)БО 18 “Будівельні контракти” та Методичні рекомендації з формування собівартості будівельно-монтажних робіт містять особливості, притаманні будівельному виробництву, а саме структура статей калькуляції, формування виробничої собівартості тощо.

Узагальнення теоретичних та практичних рекомендацій по використанню і класифікації різних методів обліку витрат та калькулювання собівартості будівельної продукції показало, що в їх основі покладено дві ознаки: тип будівельного виробництва; метод обліку витрат (нормативний або ненормативний).

З урахуванням нормативно-правової бази, вітчизняного та зарубіжного досвіду автором запропоновано удосконалення класифікації методів обліку витрат залежно від типу виконаних робіт, що представлено на рис.2.

Рис. 2. Класифікація методів обліку витрат будівельної продукції

На основі результатів дослідження було встановлено, що система нормативного обліку є найбільш досконалим і ефективним методом обліку виробничих витрат і калькулювання собівартості будівельно-монтажних робіт. Основна перевага в тому, що він дозволяє формувати якісну облікову інформацію для ефективного оперативного управління виробничим процесом, а також виявляти недоліки за видами витрат, місцями їх виникнення, центрами відповідальності, причинами і винуватцями цих відхилень. Отже систему нормативного обліку необхідно розглядати як один з важливих інструментів контролю і управління собівартістю. З метою посилення контролю за формуванням витрат на підприємстві запропоновано удосконалену Комплектовочну карту за видами робіт, Повідомлення про зміни норм по об’єкту та Відомість зведеного аналітичного обліку при нормативному методі витрат на виконання будівельно-монтажних робіт.

Удосконалені документи рекомендуються підприємству з метою підвищення оперативності отримання інформації про відхилення від норм матеріальних витрат за об’єктами будівництва для своєчасного прийняття управлінських рішень.

Особливості будівельного виробництва передбачають нові методологічні підходи щодо обліку виконаних будівельно-монтажних робіт на основі П(С)БО 18 “Будівельні контракти”, відповідно до якого витрати за будівельним контрактом включають: витрати, безпосередньо пов’язані з виконанням контракту; загальновиробничі витрати.

Методика проведення контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт є спільною для державного та незалежного контролю. Вона має пізнавальний характер, що ґрунтується на наукових методах дослідження: фактичних, розрахунково-аналітичних, документальних, узагальнення.

Методологічні основи обліку і контролю будівельно-монтажних робіт обґрунтовані особливостями будівельного виробництва, нормативно-правовою базою, методичними прийомами організації обліку і контролю, що дало змогу визначити основні напрямки удосконалення методики обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт.

У розділі 2 “Організація обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт” досліджена структура ЗАТ „Криворіжаглобуд”, схема взаємовідносин між замовниками та підрядниками на даному підприємстві, організаційні аспекти обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт, облік прямих та непрямих витрат, особливості формування собівартості будівельно-монтажних робіт та відображення в обліку обсягів виконаних робіт.

Важливим моментом дисертаційного дослідження є питання організації обліку витрат на виробництво будівельно-монтажних робіт, які розглянуто на прикладі структурного підрозділу БУ “Промбуд – ”. Основними недоліками організації обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт є використання вітчизняної практики пооб’єктного обліку витрат незалежно від різноманітності технічної номенклатури об’єктів. В результаті дослідження систематизовано схеми технічної номенклатури об’єктів і удосконалено модель організації аналітичного і синтетичного обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт об’єктів типового проектування, з різною черговістю здачі, за зазначеними видами робіт та будівельними контрактами. Удосконалено синтетичний облік за допомогою субрахунків та рахунків аналітичного обліку, які відкриваються на кожний об’єкт витрат (будівельний об’єкт, група однорідних об’єктів, вид робіт, черга здачі, будівельний контракт), що дасть змогу підприємству підвищити оперативність, аналітичність та контрольну функцію обліку витрат.

Формування собівартості будівельно-монтажних робіт по кожному об’єкту будівництва залежить від класифікації витрат за статтями калькуляції. Дослідження обліку в структурних підрозділах ЗАТ “Криворіжаглобуд” показало, що в структурі собівартості будівельно-монтажних робіт значну питому вагу займають матеріальні та змінні загальновиробничі витрати.

Для посилення контролю за витрачанням виробничих запасів нами рекомендовано використання удосконалених документів аналітичного обліку, як елементів нормативного обліку витрат.

Особливості виробничої діяльності ЗАТ “Криворіжаглобуд” пов’язані з розміщенням об’єктів будівництва на досить великих відстанях, що вимагає спорудження на будівельних майданчиках значних обсягів титульних і не титульних об’єктів та споруд, а також витрат пов’язаних з доставкою робітників на об’єкти будівництва та у зворотному напрямку.

Дослідження структури загальновиробничих витрат показало, що для отримання більш детальної інформації слід рекомендувати відображення витрат перевезення працівників будівельної організації до місця роботи та у зворотному напрямку і витрат на спорудження та розбирання титульних і нетитульних будівель і споруд прямим методом, виключивши їх з переліку загальновиробничих витрат.

Специфіка ЗАТ “Криворіжаглобуд” також пов’язана з наявністю браку в процесі будівлі об’єктів та необхідність його виправлення. В структуру витрат по виправленню браку необхідно включати фактичні витрати на виконання таких робіт, оформлені відповідними документами (нарядами, вимогами, накладними на внутрішнє переміщення, актами). Групування вказаних документів та їх дані є джерелом визначення витрат на виправлення браку звітного періоду. В практиці будівельного виробництва часто ототожнюють виробничий брак з недоробками, тобто не повністю виконаними окремими ділянками обсягів робіт. Тому виникає необхідність окремо відображати накопичення витрат на усунення недоліків, зафіксованих замовником, в процесі виконання робіт.

Проблеми підвищення контрольної функції обліку в будівельних підрозділах ЗАТ “Криворіжаглобуд” можливо вирішити удосконаленням класифікації витрат за статтями калькуляції шляхом доповнення її такими статтями: витрати на спорудження та розбирання титульних і нетитульних будівель і споруд; витрати на перевезення працівників будівельної організації до місця роботи та у зворотному напрямку; витрати на виправлення браку; витрати на усунення недоліків, зафіксованих замовником, в процесі виконання робіт. В синтетичному обліку передбачено рахунок 24 “Брак у виробництві” на якому відображається узагальнення інформації про втрати від браку у виробництві. Для посилення контролю відображення в обліку вказаних витрат пропонується підприємству використовувати розроблену в роботі “Відомість обліку витрат на усунення недоліків, зафіксованих замовником” та використання нового субрахунку 24.1 “Витрати на усунення недоробок”. Відомість передбачає конкретні види робіт по яким замовник зафіксував не доопрацьовані підрядником обсяги під час підписання Акту приймання виконаних робіт. В кінці місяця витрати, накопичені на субрахунку 24.1 “Витрати на усунення недоробок” списуються в дебет рахунку 23 “Виробництво”, а в аналітичному обліку на відповідний об’єкт витрат.

Для забезпечення оперативного контролю змінних загальновиробничих витрат в дисертаційній роботі рекомендується використання удосконаленої “Аналітичної відомості обліку змінних загальновиробничих витрат”, як елементу нормативного обліку, яка представлена у табл. 2.

На основі даних аналітичної відомості відхилення від норм складає 34550 тис.грн., що відображається з кредиту рахунку 91 “Загальновиробничі витрати” в дебет рахунку 903 “Собівартість реалізованих робіт і послуг” і дає змогу в поточному та звітному періоді своєчасно надати інформацію про відхилення від норм для прийняття управлінських рішень.

Таблиця 2.

Аналітична відомість обліку змінних загальновиробничих витрат

№ п/п | Статті витрат

згідно Методичних рекомендацій №30 | По нормах

(тис.грн) | Відхилення (+-) (тис. грн.) | Фактичні витрати (тис. грн.)

1. | Витрати на управління та обслуговування будівельного виробництва:

- витрати на основну, додаткову заробітну плату;

- витрати на службові відрядження, інші. | 150500

45800

17800 | +10300

-

+100 | 160800

45800

17900

2. | Витрати на організацію робіт на будівельних майданчиках та удосконалення технології:

- витрати на геодезичні роботи, що здійснюються під час виконання БМР;

- витрати на упорядкування та утримання будівельних майданчиків;

- витрати на перебазування лінійних підрозділів будівельних організацій інші. | 250120

4140

8130

3800 | +15100

-

+110

-250 | 265220

4140

8240

3550

3. | Інші загальновиробничі витрати:

- платежі зі страхування майна, ризиків;

- витрати на охорону навколишнього середовища;

- відрахування на спорудження та розбирання титульних тимчасових будівель і споруд, інші. | 80310

8140

11180

5007 | +9150

-

-

+103 | 89460

8140

11180

5110

Всього (1+2+3): | 480930 | +34550 | 515480

В процесі дослідження організації та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві ЗАТ “Криворіжаглобуд” з’ясовано, що облік господарських операцій у деяких структурних підрозділах здійснюється з використанням програми “1 С: Підприємство” 7.7” (конфігурація “Бухгалтерський облік для України”), а на інших, в тому числі і головному підприємстві, використовуються програми більш ранніх версій, що морально застарілі. Тому, для підвищення оперативності облікових процесів на ЗАТ “Криворіжаглобуд” виникла необхідність вдосконалення комп’ютеризованої системи, а саме: облік витрат ведеться пооб’єктним методом за допомогою програмного продукту, що не враховує різну технічну номенклатуру об’єктів будівництва. Для вирішення даної проблеми, удосконалено та узгоджено з розробленими організаційними моделями аналітичного обліку відповідні довідники та номенклатури програмних носіїв, а саме: робочий план рахунків обліку витрат будівельного виробництва; модель організації аналітичного обліку на рахунку 23 “Виробництво”; модель організації ієрархічної структури довідника “Види витрат”; схему введення елемента довідника “Номенклатура”: в процесі будівництва об’єктів типового проектування; в процесі будівництва об’єктів з різною черговістю здачі; в процесі будівництва об’єктів за зазначеними видами робіт; в процесі будівництва об’єктів та формування витрат за будівельними контрактами; модель довідника “Види витрат”; визначено групування об’єктів за видами робіт.

Розроблені довідники та номенклатури значно підвищують ефективність використання програмного продукту “1 С: Підприємство” 7.7”: налагоджений зв'язок оперативного отримання інформаційних потоків про хід виконання обсягів будівельно-монтажних робіт від структурних підрозділів до головного підприємства; стандартизована та систематизована система обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт для внутрішніх користувачів; покращена система управління витратами в поточному періоді.

Отже, з метою удосконалення типової конфігурації “Бухгалтерський облік для України”, яка не завжди відповідає вимогам, які висовуються до ведення бухгалтерського обліку на підприємствах будівельного комплексу та не враховує деякі особливості діяльності цих підприємств, в роботі запропоновано введення низки зазначених вище програмних документів.

У розділі 3 “Контроль витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт” досліджено стан, організаційні напрямки контролю виконання будівельно-монтажних робіт; методичні аспекти внутрішнього контролю витрат; особливості організації внутрішньогосподарського контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт з використанням ЕОМ.

У результаті дослідження встановлено, що ефективний контроль витрат і обсягів будівельно-монтажних робіт та координація виробничо-господарської діяльності структурних підрозділів ЗАТ “Криворіжаглобуд” можливі лише на основі ефективної організації внутрішньогосподарського контролю. Аналіз різних підходів вітчизняних і зарубіжних учених-економістів щодо форм і видів контролю та існуючої системи внутрішнього контролю на підприємстві дав змогу запропонувати структуру внутрішньогосподарського контролю на ЗАТ “Криворіжаглобуд” (рис.3).

Діюча система потребує удосконалення, тому що на підприємстві не існує відділу внутрішнього контролю, а в штаті не передбачено посаду контролера, ревізора або внутрішнього аудитора. Слід зазначити, що контроль системи бухгалтерського обліку є функціональним обов’язком головного бухгалтера ЗАТ “Криворіжаглобуд”.

В штат відділу внутрішнього контролю пропонується: контролер з будівельних контрактів, в обов’язки якого входить координація управлінських рішень щодо вибору замовників, своєчасності виконання будівельно-монтажних робіт, оформлення відповідних документів та розрахунків за виконані обсяги будівельних робіт; контролер з аналітичних процедур, в обов’язки якого входить контроль за оперативністю проведення аналізу витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт на основі інформації отриманої від структурних підрозділів та складання аналітичних звітів; контролер з інформаційних потоків структурних підрозділів, в обов’язки якого входить розробка графіка отримання інформаційних потоків від структурних підрозділів з використанням локальної мережі ЕОМ їх систематизація та доведення іншим підрозділам підприємства для обробки, аналізу та прийняття управлінських рішень.

Рис. 3. Структура внутрішньогосподарського контролю на ЗАТ “Криворіжаглобуд”

Для покращення організації роботи відділу внутрішнього контролю розроблено: Положення про відділ внутрішнього контролю ЗАТ “Криворіжаглобуд” та Посадову інструкцію контролера.

Слід зазначити, що визначну роль у системі контролю витрат і обсягів будівельно-монтажних робіт відіграють такі види внутрішнього господарського контролю, як попередній та оперативний. Саме ці види контролю сприяють підвищенню економічної ефективності виробництва зниженням рівня витрат і забезпечують умови для ліквідації нераціональних витрат.

Дослідженням визначено, що попередній контроль за формуванням собівартості будівельної продукції необхідно здійснювати на стадії підготовки до початку будівельних робіт з використанням економіко-математичних методів.

В практичній діяльності будівельних підприємств використання таких методів дає змогу не тільки планувати, а й контролювати стан витрат та обсяги виконаних будівельно-монтажних робіт для отримання оптимального рівня прибутку.

З метою удосконалення оперативного контролю в структурних підрозділах ЗАТ “Криворіжаглобуд” в роботі рекомендовано проведення аналізу динаміки виконаних будівельно-монтажних робіт по генпідряду та власними силами з метою виявлення недоліків, винуватців та прийняття управлінських рішень.

Дослідження показало, що підтвердження законності операцій і дій посадових осіб досягається в результаті поточного контролю; перевірка достовірності показників та їх взаємозв’язок з відповідними формами бухгалтерської звітності відбувається в процесі проведення наступного контролю.

Практика свідчить, що найбільш ефективним в процесі контролю витрат і обсягів будівельно-монтажних робіт є використання системи “1С: Підприємство 7.7” на базі конфігурації “Бухгалтерський облік для України”, яка передбачає роботу з структурними підрозділами (отримання інформаційних потоків з метою оперативного контролю).

Використання ЕОМ дає змогу суттєво змінити погляди на процес контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт. За допомогою сучасних інформаційних систем є можливість досягти значної деталізації та аналітичності інформації про витрати і обсяги будівельно-монтажних робіт з метою прийняття управлінських рішень.

ВИСНОВКИ

В процесі дисертаційного дослідження здійснено теоретичне узагальнення та запропоновано рішення наукового завдання, що полягає в розробці методичних і практичних рекомендацій, спрямованих на вдосконалення методики обліку і контрою витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт.

Одержані результати дають змогу зробити певні висновки та внести пропозиції:

1. Визначені галузеві особливості будівельного виробництва розглянуті за такими напрямками: процес виробництва, проектування та визначення вартості об’єктів будівництва, продукція будівництва.

Організаційні напрямки обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт, як специфічної галузі, пов’язані з визначенням центрів відповідальності, місцях виникнення витрат та отриманням інформаційних потоків від структурних підрозділів в процесі контролю виконання обсягів будівельно-монтажних робіт.

Дослідження показало, що істотно відрізняється від інших галузей економіки України порядок групування витрат на виробництво, їх відображення в обліку, калькулювання собівартості будівництва, облік і контроль обсягів будівельно-монтажних робіт.

2. З метою підвищення оперативності отримання інформації про відхилення від норм матеріальних витрат по об’єктах будівництва рекомендується використовувати на підприємстві удосконалені форми документів: Комплектовочну карту, Повідомлення про зміни до норм по кожному об’єкту, Відомість зведеного аналітичного обліку при нормативному методі витрат на виконання будівельно-монтажних робіт, що створює умови для посилення контролю за витрачанням виробничих запасів з метою оптимізації витрат.

3. Для забезпечення можливості вибору об’єктів витрат щодо особливостей технології виробництва, рекомендується систематизована технічна номенклатура об’єктів, на основі якої розроблена система аналітичного і синтетичного обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт об’єктів типового проектування, об’єктів з різною черговістю здачі, за зазначеними видами робіт і будівельними контрактами з метою посилення аналітичної функції обліку.

4. Для забезпечення оперативного контролю змінних загальновиробничих витрат в дисертаційній роботі рекомендується використання удосконаленої Аналітичної відомості обліку змінних загальновиробничих витрат, як елементу нормативного обліку, що дає змогу в поточному та звітному періоді своєчасно надати інформацію про відхилення від норм для прийняття управлінських рішень.

5. З метою посилення контролю за станом витрат в дисертаційній роботі запропоновано витрати на перевезення працівників будівельної організації до місця роботи та у зворотному напрямку і витрати на спорудження та розбирання титульних і нетитульних будівель і споруд відображати прямим методом, виключивши їх з переліку загальновиробничих витрат.

6. Дослідження показало, що специфіка ЗАТ “Криворіжаглобуд” містить випадки допущеного браку в процесі будівництва об’єктів та необхідність його виправлення. В практиці будівельного виробництва часто ототожнюють виробничий брак та недоробки (не повністю виконані окремі ділянки обсягів робіт). Тому, виникає необхідність окремо відображати накопичення витрат на усунення недоліків, зафіксованих замовником. З метою своєчасного прийняття управлінських рішень щодо оптимізації витрат в роботі запропоновано використання розробленої Відомості обліку витрат на усунення недоліків, зафіксованих замовником, в процесі виконання робіт (субрахунок 24.1 “Витрати на усунення недоробок”), що сприятиме чіткому відокремленню витрат на виправлення браку та витрат на усунення недоліків, зафіксованих замовником.

7. Практика показала, що на підприємстві існуюча класифікація витрат за статтями калькуляції не досконала, тому для деталізації інформації та підвищення аналітичної і контрольної функції обліку витрат, по кожному об’єкту будівництва, рекомендовано використовувати удосконалену класифікацію витрат за статтями калькуляції.

8. Оскільки на ЗАТ “Криворіжаглобуд” (це холдингова компанія, яка включає вісім підрозділів) відсутня служба внутрішнього контролю то з метою підвищення його ефективності пропонується розроблена нами організаційна модель внутрішньогосподарського контролю на підприємстві, структура відділу внутрішнього контролю, Положення про відділ внутрішнього контролю та Посадова інструкція контролера.

9. В процесі дослідження визначено, що діюча система “1С: Підприємство 7.7” не задовольняє потребу внутрішніх користувачів щодо поточного обліку витрат, тому виникла необхідність її удосконалити шляхом розроблених робочого плану рахунків обліку виконання будівельно-монтажних робіт, моделі аналітичного обліку на рахунку 23 “Виробництво”, моделі ієрархічної структури довідника “Види витрат”, схеми елемента довідника “Номенклатура”, а саме об’єктів типового проектування, об’єктів з різною черговістю здачі, за зазначеними видами робіт і будівельними контрактами, що дасть змогу оперативно отримати документи аналітичного і синтетичного обліку в межах програмного забезпечення по кожному об’єкту витрат.

10. Дослідження практичних аспектів обліку показали, що на підприємстві не достатньо оперативно надходить інформація від структурних підрозділів про обсяги виконання будівельно-монтажних робіт, що знижує контрольну функцію в поточному періоді за своєчасністю виконання виробничої програми. Тому в роботі рекомендовано методику контрольних процедур з використанням ЕОМ в процесі проведення комплексного аналізу виконання обсягів будівельно-монтажних робіт, що сприяє отриманню прогнозних даних та своєчасному виявленню причин, недоліків, винуватців, які впливають на процес виробництва.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Осмятченко В.О. Собівартість: основні джерела та фактори її зниження. // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 149. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. С.59-62 (0,2 д.а.).

2. Турило А.М. Осмятченко В.О. Деякі аспекти впровадження інформаційних систем в бухгалтерський облік. // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 166. -Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. С.149-156 (0,4 д.а.). (Особистий внесок здобувача: розроблено основні аспекти впровадження результатів дослідження по удосконаленню системи “1С: Бухгалтерія 7.7”-0,3 д.а.).

3. Осмятченко В.О. Облік витрат на виробництво будівельно-монтажних робіт за центрами відповідальності // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 193. Том 5. -Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. С.1412-1417 (0,3 д.а.).

4. Осмятченко В.О. Взаємозв’язок служби внутрішнього контролю з іншими службами та підрозділами будівельної організації // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 200. Том 4. -Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. С.1142-1149 (0,4 д.а.).

5. Осмятченко В.О. Основні напрямки організації контролю виконання будівельно-монтажних робіт // Економіка: проблеми теорії та практики; Збірник наукових праць. Випуск 208. Том 5. -Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. С.1162-1168 (04 д.а.).

В інших виданнях:

6. Новікова О.М., Осмятченко В.О. Практикум по 1С: бухгалтерії 7.7// Навчальний посібник (гриф МОН України від 27.05.2004р. №14/18.2-1120.). –Кривий Ріг: Мінерал, 2004. 205с. (Особистий внесок здобувача: розділи 1 (Перше знайомство), 2 (Інформаційна база), 4 (Довідники), 6 (План рахунків і субконто), 7 (Операції та проводки) виконувались повністю у теоретичному та практичному напрямках -5,0 д.а.).

7. Осмятченко В.О. Формування автоматизованого обліку витрат на виробництво. // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Україна наукова 2002”. Том 6. -Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. - С.20-22 (0,2 д.а.).

8. Осмятченко В.О. Окремі аспекти техніко-економічних факторів та резервів зниження собівартості; Проблеми адаптації обліку, статистики, аналізу та аудиту в Україні до міжнародних стандартів // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної студентської конференції. –Київ: КНЕУ, 2002.- С. 64-65.(0,1 д.а.).

9. Осмятченко В.О. Облікова політика: роль та значення у формуванні витрат на виконання будівельно-монтажних робіт // Матеріали Всеукраїнської міжвузівської науково-практичної конференції. - Кривий Ріг: Мінерал, 2005. - С. 33-34 (0,1 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Осмятченко В.О. Облік і контроль витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт (на матеріалах закритого акціонерного товариства “Криворіжаглобуд”). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Київ, 2006.

Дисертація присвячена актуальним проблемам удосконалення обліку і контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт.

Обґрунтовано удосконалення організації обліку витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт за технічною номенклатурою об’єктів.

Удосконалено ряд документів, які рекомендуються використовувати на підприємстві, удосконалено аналітичну відомість обліку змінних загально-виробничих витрат, розроблено Відомість обліку витрат на усунення недоліків, зафіксованих замовником, в процесі виконання робіт (субрахунок 24.1 “Витрати на усунення недоробок”).

Рекомендовано внести зміни у перелік статей загальновиробничих витрат згідно галузевих особливостей будівництва в Криворізькому регіоні.

Запропоновано організаційну модель внутрішнього контролю витрат та обсягів будівельно-монтажних робіт.

Ключові слова: будівельно-монтажні роботи, технічна номенклатура об’єктів, витрати, місця виникнення витрат, центри відповідальності, методи обліку витрат, внутрішній контроль.

АННОТАЦИЯ

Осмятченко В.А. Учет и контроль затрат и объемов строительно-монтажных работ (на материалах закрытого акционерного товарищества “Криворожаглострой”). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04. – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Киевский национальный экономический университет имени Вадима Гетьмана, Киев, 2006.

В диссертации исследованы теоретические и научно-практические вопросы, связанные с усовершенствованием организации и методики учета, контроля затрат и объемов строительно-монтажных работ.

В результате изучения отраслевых особенностей строительного производства систематизированы основные направления организации учета и контроля затрат выполненных строительно-монтажных работ, а также дана критическая оценка нормативных и законодательных документов, которые регламентируют учет и контроль затрат строительного производства. С учетом особенностей строительного производства усовершенствована классификация затрат по статьям калькуляции.

Методологические аспекты организации учета и контроля затрат и объемов строительно-монтажных работ рассмотрены в сравнении нормативного учета затрат и метода “Стандарт-кост”. С целью повышения оперативности информации об отклонениях от норм материальных затрат по объектам строительства предложено использование усовершенствованных документов: Комплектовочная карта, Уведомление об изменении норм по каждому объекту, Ведомость сводного аналитического учета при нормативном методе затрат на выполнение строительно-монтажных работ, а также разработана Ведомость учета затрат на устранение недоделок, зафиксированных заказчиком в процессе выполнения строительно-монтажных работ (субсчет 24.1 “Затраты на устранение недоделок”).

Для усовершенствования организации учета затрат и объемов строительно-монтажных работ разработано схемы технической номенклатуры объектов с разной очередностью сдачи, по определенным видам работ внутри объекта, а также техническая номенклатура объектов в процессе типового проектирования, по строительным контрактам.


Сторінки: 1 2