У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ім. М. ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

Оліфірова Юлія Олександрівна

УДК 658.15

БЮДЖЕТУВАННЯ ГРОШОВИХ КОШТІВ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка,

організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент,

Дядечко Лідія Павлівна,

Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського, професор кафедри економіки підприємства

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Ковальчук Костянтин Федорович,

Національна металургійна академія України (м. Дніпропетровськ), декан факультету економіки та менеджменту, завідувач кафедри фінансів

кандидат економічних наук

Белопольська Тетяна Володимирівна, Донецький національний університет, доцент кафедри економічного аналізу господарської діяльності

Провідна установа: Східноукраїнський національний університет ім. В.Даля Міністерства освіти і науки України, кафедра фінансів (м. Луганськ)

 

Захист дисертації відбудеться 21 березня 2006 р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.055.01 Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, за адресою: 83050, Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий 20 лютого 2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради О.В. Виноградова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Загальна глобалізація фінансових ринків, інфляційні процеси, упровадження новітніх інформаційних систем і технологій, зміни в чинному законодавстві, посилення конкуренції, мінливість цін на фінансових та товарних ринках суттєво впливають на трансформацію економіки України і викликають значні зміни в системі фінансових ресурсів як на рівні всієї країни, так і на рівні підприємств. У таких умовах на підприємствах збільшується потреба в ліквідних засобах і виникає необхідність формування ефективних механізмів управління грошовими коштами. Одним із таких механізмів фінансового управління, який дозволяє керівництву своєчасно реагувати на невпинні зміни зовнішнього та внутрішнього середовища, аби підтримувати ліквідність підприємства на достатньому рівні, є ефективне бюджетування грошових коштів. Удосконалення бюджетування грошових коштів стає першочерговим завданням системи фінансового управління підприємством. Актуальність дослідження бюджетування грошових коштів посилюється необхідністю автоматизації контролю за фінансовими потоками підприємств в умовах розширення видів діяльності і номенклатури продукції, ускладнення структури фінансування, збільшення обсягів кредитування та депозитів.

Вагомий внесок у розробку теоретико-методологічних і методичних основ управління фінансовими ресурсами та бюджетування грошових коштів внесли вітчизняні й зарубіжні вчені Аптекар С.С., Балабанов І.Т., Белопольська Т.В., Бланк І.О., Брігхем Євхен, Голов С.Ф., Данилочкіна Н.Г., Джонс Э., Дикки Т., Єгоров П.В., Ковальчук К.Ф., Лігоненко Л.О., Ковальов В.В., Омелянович Л.О., Пастухова В.В., Поддерьогін А.М., Савчук В.П., Стоянова О.С., Терещенко О.О., Фостер Дж., Хан Д., Хорн Дж.В. та інші. В їхніх працях висвітлюються окремі теоретичні та практичні аспекти бюджетування як ефективного напряму вдосконалення системи управління.

Однак дослідження теоретико-концептуальних основ системно-процесного підходу до бюджетного планування та контролю за рухом грошових коштів, обгрунтування комплексу показників системи бюджетування і засобів їх збалансування, оцінка ризику невиконання бюджету, побудова організаційно-економічного механізму впровадження бюджетування грошових коштів на підприємствах залишилися поза увагою науковців, хоча сучасний стан ринкових перетворень вимагає нових підходів до управління формуванням грошових потоків суб’єктів підприємницької діяльності.

Це й обумовило актуальність обраної нами теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до планів науково-дослідних робіт Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, а саме:

госпдоговірної науково-дослідної роботи номер 33/2004 “Удосконалення процесів управління фінансовими ресурсами промислового підприємства”, в якій на замовлення ЗАТ ММЗ “Істіл (Україна)” автором визначено принципи та розроблено рекомендації застосування процесного підходу до системи управління фінансовими ресурсами підприємства; держбюджетної науково-дослідної роботи Д-2003-4 “Моделювання інформаційної системи підприємства” (номер державної реєстрації 0104U010979, замовник – Міністерство освіти і науки України), в якій особисто автором розроблено методологічні та методичні положення побудови інформаційної системи бюджетування і запропоновано інструментарій автоматизації бюджетування грошових коштів підприємств.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка науково-методичних основ і практичних рекомендацій з удосконалення процесів бюджетування грошових коштів у системі управління підприємством.

Відповідно до мети в дисертації поставлено і вирішено такі завдання:

розкрито сутність і роль бюджетування в системі управління фінансовими ресурсами підприємства;

визначено систему бюджетування грошових коштів як інструмент планування й контролю фінансово-господарської діяльності;

розроблено концепцію процесного підходу до бюджетування грошових коштів;

сформовано комплекс показників системи бюджетування;

обґрунтовано обсяги планових статей бюджету та оптимальні залишки грошових коштів на рахунках підприємств;

розроблено механізм контролю виконання статей бюджету та оцінки ризиків;

виявлено особливості складання та впровадження на підприємствах регламенту бюджетування грошових коштів;

обґрунтовано організаційно-економічний механізм і методику оцінки економічної ефективності впровадження бюджетування грошових коштів на підприємстві.

Об’єктом дослідження є процеси управління фінансовими ресурсами підприємств на основі бюджетування грошових коштів.

Предметом дослідження були обрані методи та механізми бюджетування грошових коштів у системі управління підприємством.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження стали результати наукових праць вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів з проблем теорії та практики фінансового управління підприємствами, бюджетування, системного аналізу, економіко-математичного моделювання. Нормативною базою дослідження були закони України, постанови Кабінету Міністрів України та інші законодавчо-нормативні акти з регулювання грошових відносин та управління фінансовими ресурсами.

У процесі роботи застосовувались такі методи: системний аналіз (аналіз фінансових показників підприємства, які пов’язані з системою бюджетування грошових коштів), оптимізаційні методи (оптимізація залишків грошових коштів підприємств), метод сіткового планування (розробка регламенту бюджетування грошових коштів), кореляційно-регресивний аналіз (моделі планування витратних статей бюджету), статистичне оцінювання (аналіз відхилень між фактичними та бюджетними показниками на основі критерію накопиченої відносної частоти діапазонів відхилень та статистичного критерію відношення інтервалів), метод дисконтування грошових потоків (методика оцінки економічної ефективності бюджетування).

Наукова новизна одержаних результатів У дисертації здійснено постановку й вирішення нового наукового завдання формування системи бюджетного планування і контролю руху грошових коштів на стратегічному, тактичному та оперативному рівнях управління підприємством. Основні положення наукової новизни, що виносяться на захист, полягають у наступному:

уперше:

розроблено концептуальні положення бюджетування грошових коштів на основі принципів системної парадигми та процесного підходу до управління, які дозволяють цілеспрямовано планувати та контролювати процеси формування й використання грошових коштів;

обґрунтовано методичний підхід до оцінки ризиків і розробки механізму запобігання потенційним загрозам невиконання бюджету на основі методів статистичного оцінювання, що забезпечує оптимізацію руху грошових коштів;

удосконалено:

понятійний апарат стосовно визначення системи бюджетування грошових коштів з урахуванням її складових компонентів, етапів і рівнів впровадження бюджетного планування, що забезпечує цілісність, структуризацію бюджетів й контроль їх виконання;

методичний підхід щодо формування системи бюджетування грошових коштів на основі автоматизованого складання і реалізації регламенту, обґрунтування комплексу показників та інструментарію бюджетування, розробки структури бюджетів в залежності від цілей та рівнів управління, що дозволяє підвищувати якість та ефективність діяльності керівників фінансових служб;

набули подальшого розвитку:

обґрунтування витратних статей бюджету, оптимальних залишків грошових коштів на рахунках підприємства на підставі функцій виробничих витрат і моделей оптимізації запасів, які дають можливість знизити втрати від незбалансованості вхідного й вихідного грошових потоків та ефективніше управляти потоками грошових коштів;

організаційно-економічний механізм бюджетування грошових коштів, заснований на організаційному, технічному, програмному, кадровому та методичному забезпеченні, процедурах погодження та прийняття фінансових рішень, який дозволяє підвищити ефективність фінансового управління.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні положення дисертаційної роботи доведені до рівня конкретних методик і рекомендацій щодо розвитку концептуальних положень та побудови бюджетно-контрольних моделей системи бюджетування грошових коштів на підприємствах. Методологічні положення та інструментальні результати дисертації впроваджувались під час розробки методичних рекомендацій для формування та контролю бюджету грошових коштів, вибору інструментарію автоматизації бюджетування на ТОВ “Содружество” (м. Донецьк, довідка про впровадження №38 від 14.12.04 р.), ВКП “Реконструкція” (м. Докучаєвськ, довідка про впровадження №27 від 16.02.05 р.), ТОВ “Сталкер” (м. Донецьк, довідка про впровадження № 17 від 22.06.05 р.), ЗАТ ММЗ “Істіл (Україна)” (м. Донецьк, акт про впровадження №33/1 від 12.10.2005 р.).

Результати дослідження використовуються також у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського у процесі викладання курсів “Планування діяльності підприємства”, “Інформаційні системи і технології фінансових установ” (довідка про впровадження №13.02/2114 від 04.10.05 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі основні наукові положення, розробки, висновки та рекомендації, які виносяться на захист, одержано автором самостійно. У науковій праці, яка опублікована у співавторстві, особистий внесок здобувача відображено у списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні положення дисертаційної роботи доповідалися та обговорювалися на 12 міжнародних, всеукраїнських та міжрегіональних науково-практичних конференціях: “Інноваційний менеджмент: проблеми формування в умовах перехідної економіки” (м.Київ, 2001р.), “Інформаційні технології в економіці та підприємництві: проблеми науки, практики та освіти” (м.Запоріжжя, 2003р.); “Проблеми підвищення ефективності функціонування підприємств різних форм власності” (м.Донецьк, 2004р.); “Теорія та практика економіки та підприємництва” (м.Алушта, 2005р.); “М.І.Туган-Барановський – видатний вчений-економіст. Спадщина та новації” (м.Донецьк, 2005р.); “Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення” (м.Ялта, 2005р.); “Фінанси, грошовий обіг та кредит у забезпеченні суспільного добробуту” (м.Київ, 2001р.); “Актуальні проблеми та перспективи розвитку економіки України (у контексті глобалізації)” (м.Алушта, 2004р.); “Оподаткування у промисловому регіоні: теорія, практика та перспективи розвитку” (м.Донецьк, 2002р.); “Оподаткування у промисловому регіоні: теорія, практика та перспективи розвитку” (м.Донецьк, 2003р.); “Оподаткування у промисловому регіоні: теорія, практика та перспективи розвитку” (м.Донецьк, 2004р.); на Х науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (м.Київ, 2005р.); на науковій конференції професорсько-викладацького складу ДонДУЕТ за підсумками науково-дослідної роботи за 2003 рік.

Публікації. Основні положення дисертації опубліковані у 13 роботах, у тому числі 7 статей у фахових виданнях та 6 у тезах доповідей конференцій. Загальний обсяг наукових праць становить -4,3 друк. арк., з яких особисто автору належить  ,2 друк. арк.

Обсяг і структура дисертації складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Основний зміст роботи викладено на 152 сторінках. Дисертація містить 22 таблиці, 21 рисунок (з них 7 таблиць і 7 рисунків займають 14 окремих сторінок), 16 додатків на 62 сторінках. Список використаних джерел нараховує 179 найменувань.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету та завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, відображено наукову новизну і практичне значення отриманих результатів дисертації у відкритому друці.

У першому розділі “Теоретичні основи бюджетування грошових коштів у системі управління підприємством” з метою наукового узагальнення і систематизації матеріалу стосовно пізнання предмету дослідження було проаналізовано теоретичні аспекти бюджетування у системі управління підприємством, визначено сутність, функції, об’єкти та рівні бюджетування грошових коштів. Розроблено комплекс завдань, вимог, принципів бюджетування грошових коштів у системі управління фінансовими ресурсами підприємства.

З урахуванням змісту і принципів управління фінансовими ресурсами формулються основні цілі цього управління. Важливим інструментом досягнення цілей управління фінансовими ресурсами є бюджет. Система бюджетів реалізує функції планування й контролю для кожної із визначених цілей підприємства через окремий бюджет. Вищенаведене дозволяє визначити бюджетування як механізм у контурі фінансового управління, що працює за принципом зворотного зв’язку.

Уточнено понятійний апарат, визначено систему бюджетування грошових коштів як цілеорієнтовану сукупність процесів бюджетного планування та вироблення коригуючих заходів на основі контролю виконання бюджету. Така система характеризується гнучкістю, актуальністю та ефективністю на стратегічному, тактичному та оперативному рівнях управління підприємством та містить такі складові:

методи бюджетного планування та контролю за залишками і рухом грошових коштів;

аналітичну та прогнозну інформацію про розвиток зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства; планово-контрольну інформацію, яка міститься в бюджетах грошових коштів та звітах про їх виконання;

суб’єкти складання бюджету та контролю грошових коштів;

специфічні зв’язки між елементами, тобто структури бюджетів та регламенти процесів їх складання.

Концептуальну схему системи бюджетування у структурі управління підприємством на базі процесного підходу наведено на рис. 1. Концепція бюджетування підприємницьких структур являє собою такий погляд на організацію бюджетування, який дозволяє його розглядати як цілісний процес економічного управління формуванням фінансових ресурсів, спрямований на мінімізацію трансакційних витрат і максимізацію чистого руху грошових коштів.

Така концепція бюджетування грошових коштів в системі управління підприємством охоплює сукупність методичних підходів до складання та контролю

виконання бюджетів, до розробки бюджетних форм і методів їх заповнення, а також до прийняття управлінських рішень різного рівня на основі бюджетної інформації підприємства та вивчення впливу факторів зовнішнього середовища на ефективність бюджетування.

Концепція процесного підходу до бюджетування охоплює сукупність усіх бюджетів підприємства та його структурних підрозділів, сукупність процесів та функцій бюджетування відповідно до регламентів, що визначають послідовність, правила та терміни складання відповідних бюджетів і створюють систему бюджетування як складову управління.

У другому розділі “Формування системи бюджетування грошових коштів підприємств” обґрунтовано комплекс показників бюджету грошових коштів, розроблено моделі планування статей бюджету, а також механізм контролю відхилень фактичних значень від бюджетних та оцінки ризиків невиконання бюджету.

Комплекс основних показників системи бюджетування грошових коштів у контурі управління підприємством подано на рис.2. Склад цих показників залежить від бюджетної моделі підприємства, яка визначається наявністю бюджету грошових коштів, бюджетного звіту про прибуток та бюджету балансу.

Проблему аналізу та вибору показників оцінки фінансового результату від впровадження системи бюджетування запропоновано розв’язувати протягом двох етапів. Перший етап – оцінка впливу системи бюджетування грошових коштів на зміну основних фінансових та виробничих показників підприємства, пов’язаних з процесами бюджетування. Тобто на першому етапі потрібно визначити чутливість основних фінансових та виробничих показників до процесів бюджетування грошових коштів. Другий етап визначає вплив зміни цих фінансових та виробничих показників на ліквідність, прибуток підприємства, чисту поточну вартість та акціонерну вартість підприємства.

За від’ємних значень ліквідності існує три основних варіанти розвитку подій в умовах коли підприємство виконує наступні дії: трансформує наявні активи і залучає додаткові кошти для виконання поточних платежів; не виконує в строк зобов’язання перед клієнтами, у зв’язку з затримкою платежів і виплачує штраф; проводить реструктуризацію заборгованості перед клієнтом.

За додатного значення коефіцієнта ліквідності виникає проблема ефективного розміщення тимчасово вільних грошових коштів (дилема “ліквідність – прибутковість”).

Процедури забезпечення ліквідності грошового потоку підприємства ґрунтуються на використанні відповідних фінансових інструментів. У роботі розглянуті переваги і недоліки наступних фінансових інструментів, найбільш поширених для українських підприємств: попередньо експортне фінансування; звичайні кредити від комерційних банків; кредити “овердрафт”; передплата від покупців; кредити ЄБРР. Для підприємств які не працюють на зовнішньому ринку із зазначеними інструментами доступні лише звичайні кредити від українських комерційних банків, кредити “овердрафт” та передплата від покупців, а зазвичай нижчі за ціною зовнішні джерела фінансування для них є недоступними.

Аналіз руху грошових коштів ТОВ “Содружество” показав, що це підприємство, яке водночас здійснює як торгівельну діяльність так і надання послуг у сфері будівельних та проектно–вишукувальних робіт, не користується залученими фінансовими ресурсами, тобто працює лише за рахунок власних коштів. Аналіз бюджету грошових коштів цього підприємства за 2005 рік свідчить, що воно планує рух грошових коштів з орієнтацією на постійну додатну ліквідність, яка підтримується лише власними активами. При цьому ліквідність операційного грошового потоку підприємства за останній рік зросла на 55%. Основним механізмом залучення коштів та прискорення їх обігу підприємства є залучення попередньої оплати від покупців і замовників.

У роботі досліджено вхідні й вихідні грошові потоки від операційної, фінансової та інвестиційної діяльності виробничих, торговельних підприємств та підприємств, які надають послуги.

Згідно звітів про рух грошових коштів за 2003 рік подано структуру вхідних (рис.3) та вихідних (рис.4) грошових потоків підприємств. На основі цього визначено, що тільки 25% досліджуваних підприємств (ЗАТ ММЗ “Істіл (Україна)”, ВАТ “ДМЗ”, ЗАТ “Донецький центральний універмаг”) мають вхідні та вихідні грошові потоки від усіх видів діяльності.

Прогнозування потоку платежів за заданим обсягом виробництва побудовано з використанням функцій виробничих витрат на прикладі ММЗ “Істіл (Україна)”. У діяльності цього підприємства спостерігаються позитивні зміни обсягів грошових потоків (ліквідність операційного грошового потоку зросла за 2003-2004 роки на 31,44% і досягла значення 142,15%), і також воно має відповідну базу для бюджетування грошових потоків від операційної, фінансової та інвестиційної діяльності. Використано виробничі функції (за класом функцій виробничих витрат) лінійного типу із залежними змінними, що вимірюються за місяць у гривнях : - платежі за металобрухт,- платежі за на електроенергію , - платежі за газ, - платежі за транспорті послуги, - витрати грошових коштів на заробітну плату,- платежі за сировину і матеріали та - значення обсягу виробленої за місяць продукції, що є --незалежною змінною яка вимірюється у тоннах. Ці функції адекватно відбивають існуючу залежність між обсягами платежів за ресурси й обсягом виробництва. Отримано наступні характеристики для функцій найбільш вагомих виробничих витрат. Коефіцієнти множинної детермінації вказують на істотний відсоток дисперсії, що пояснюють ці функції: . Відносні помилки прогнозу становлять: для платежів за металобрухт за електроенергію .

Розроблено моделі оптимізації грошових залишків на рахунках ТОВ “Содружество”(за 100 операційних днів 2005 року).

Виходячи з моделі Міллера-Орра, потрібно розглянути можливі фінансові рішення стосовно залишків грошових коштів: якщо залишок грошових коштів досяг верхньої межі (225 000 грн) або зменшився до нижньої межі (20 000 грн), то потрібно прийняти фінансове рішення, яке переведе залишки грошових коштів у точку повернення (95000 грн); якщо залишки грошових коштів перебувають у діапазоні між верхньою (225 000 грн) та нижньою межею (20 000 грн), то їх не слід змінювати. Значення показників операційних днів з 69 по 75 вказують на можливість отримання додаткових доходів від розміщення тимчасово вільних грошових коштів у сумі, близькій до 100 000 гривень.

Управління за відхиленнями передбачає, що звіт про виконання бюджету має привернути увагу менеджерів тільки до значних відхилень. Для визначення випадаючих показників впорядковуються модулі середніх значень за зростанням діапазонів відхилень гістограми розподілу ймовірностей. Потім підсумовуються частоти відхилень у загальній вибірці та виділяються випадаючі відхилення з урахуванням сум відхилень та їх частот. Інший підхід, який досліджено в роботі, заснований на оцінці відхилення значення показника, підозрюваного на випадання, від найближчого до нього показника основної сукупності. Застосування цих двох підходів дозволило поліпшити контроль та аналіз звітів про виконання бюджетів.

Визначено ризики небажаних відхилень фактичних значень показників від бюджетних на базі статистичних даних, отриманих на ММЗ “Істіл (Україна)” (табл.1.)

Таблиця 1

Ризики відхилень фактичних значень від бюджетних показників

ММЗ “Істіл (Україна)”

Основні статті надходжень та витрат бюджету

грошових коштів | Ймовірність небажаних подій

(недоотримання доходу або перевищення витрат)

(P) | Середнє значення сум відхилень

фактичних значень показників від бюджетних за місяць, грн

(C) | Ризик відхилень фактичних значень від бюджетних, грн

(R=PхC) | Рейтинг ризику

(серед надходжень та витрат відповідно)

Надходження

від експорту | 0,58 | 5 466 333 | 3 170 473 | 1

з внутрішнього ринку | 0,50 | 595 921 | 297 961 | 3

відшкодування ПДВ | 0,14 | 5 082 403 | 711 536 | 2

Витрати на | - | -

металобрухт | 0,14 | 1 444 541 | 202 236 | 1

сировину | 0,31 | 622 011 | 192 823 | 2

ремонти та запасні частини | 0,22 | 493 044 | 108 470 | 5

газ | 0,28 | 174 761 | 48 933 | 7

електроенергію | 0,28 | 603 125 | 168 875 | 3

транспортування вантажів | 0,39 | 145 585 | 56 778 | 6

митне оформлення | 0,19 | 47 734 | 9 069 | 8

заробітну плату | 0,22 | 21 273 | 4 680 | 10

податки | 0,28 | 22 243 | 6 228 | 9

імпортні матеріали | 0,19 | 622 211 | 118 220 | 4

Це дало можливість виконати ранжування значень ризиків статей бюджету та визначити відповідні заходи протидії бюджетним ризикам. Статті надходження від експорту та повернення ПДВ найбільш підвладні ризику недоотримання грошових коштів серед статей надходжень. Ризик відхилень фактичних даних від бюджетних

по статті “Надходження від внутрішнього ринку” на порядок нижче від ризику по статті “Надходження від експорту”. З витратних статей бюджету ризик перевищення витрат притаманний статтям металобрухту, сировини, електроенергії, імпортним матеріалам. Більш стабільно сплачуються податки та заробітна плата.

У третьому розділі “Методичні засади реалізації бюджетування грошових коштів на підприємствах” визначено методичні засади розробки та впровадження системи бюджетування грошових коштів, структуру та компоненти її організаційно-економічного механізму.

У роботі з метою реалізації стратегії розширення виробництва (досягнення запланованої потужності) розроблено структуру стратегічного прогнозного бюджету грошових коштів промислового підприємства (табл.2).

У розглянутому прикладі як результат реалізації проекту планується збільшення виробництва рідкої сталі з 970 тис. т у 2006 році до 1200 тис. т у 2009 році.

Стратегічний бюджет грошових коштів забезпечує ліквідність під час реалізації проекту за рахунок кредитів ЄБРР та інших банків.

Запропонована структура стратегічного бюджету грошових коштів дозволяє визначити обсяг додатково потрібних грошових коштів та джерела їх надходження на період реалізації стратегії, а за відповідної заміни специфічних статей бюджету може використовуватися не тільки для промислових підприємств, а і для підприємств торгівлі та підприємств, що надають послуги, та інших галузей економіки.

При складанні стратегічного бюджету в будівельних підприємствах, на прикладі формування статей бюджету грошових коштів від будівельної діяльності ТОВ “Содружество”, потрібно враховувати наступні особливості галузі: тривалість і індивідуальність будівельних проектів; залежність фінансового результату проекту від якості складання проектно-кошторисної документації.

Стратегічне бюджетне планування грошових коштів як основа економічного обґрунтування реалізації стратегічних цілей підприємства пов’язано з розробкою тактичних та оперативних бюджетних планів. Ці плани деталізують стратегічні бюджети підприємств за термінами бюджетування та складом фінансових позицій (статей надходжень та витрат). Фінансовий відділ не тільки визначає потребу у фінансових ресурсах на плановий період, а й забезпечує вчасне виконання платежів згідно відповідного регламенту.

Проаналізовано прямий та непрямий методи бюджетування і алгоритми визначення надлишку (дефіциту) грошових коштів для прийняття відповідних управлінських рішень з використанням методу проектованого фінансового звіту, який базується на проектуванні потреб в активах на поточний період та подальшому урахуванню зобов’язань (пасивів) та власного капіталу, які створюються за нормальних умов функціонування.

Таблиця 2

Стратегічний прогнозний бюджет грошових коштів ММЗ “Істіл (Україна)” на 2006-2009 рр., тис. грн

Надходження | 2005р. | 2006р. | 2007р. | 2008р. | 2009р.

Від експорту | 1 500 | 1 649 | 1 736 | 1 902 553 | 2 890

від реалізації на внутрішньому ринку | 227 250 | 212 613 | 234 176 | 280 840 | 296 229

Відшкодування ПДВ | 227 250 | 284 330 | 276 031 | 327 460 | 428 958

інші надходження | 75 750 | 96 285 | 94 381 | 95 100 | 99 160

Всього надходжень | 1 750 | 2 877 | 2 324 | 2 953 | 2 236

Витрати на | - | - | - | - | -

металобрухт | 914 000 | 1 222 | 1 237 | 1 509 075 | 1 920

сировину та матеріали | 257 550 | 300 583 | 321 685 | 374 153 | 388 920

ремонт и запасні частини | 195 940 | 231 176 | 245 642 | 252 113 | 222 552

електроенергію | 90 900 | 94 013 | 94 531 | 97 304 | 96 812

газ | 20 882 | 25 961 | 25 075 | 24 927 | 24 050

митні збори | 45 450 | 60 064 | 75 043 | 93 488 | 110 280

транспортування вантажів | 50 500 | 51 354 | 53 171 | 56 136 | 57 116

капітальне будівництво | 85 420 | 125 632 | 54 582 | 26 000 | 30 236

заробітну плату | 65 650 | 64 711 | 68 497 | 73 715 | 76 277

відсотки за кредитами | 12 569 | 13 650 | 13 580 | 13 953 | 14 023

податки та збори | 14 184 | 15 487 | 17 795 | 18 386 | 38 308

інші платежі | 52 042 | 55 752 | 42 446 | 47 073 | 49 704

Всього витрат | 1 087 | 2 604 | 2 284 | 2 321 | 2 197

- | - | - | - | - | -

Грошовий потік за період | - 56 737 | - 92 727 | 12 041 | 19 632 | 112 039

Залишок коштів на початок | 94 934 | 128 153 | 3 426 | 2 467 | 1 586

Всього надходжень | 1 750 | 2 877 | 2 324 | 2 953 | 2 236

Всього витрат | 1 087 | 2 604 | 2 284 | 2 321 | 2 197

Залишок коштів на кінець (до використання кредитів) | 82 597 | 35 426 | 15 467 | 22 099 | 113 625

- | - | - | - | - | -

Кредит від ЄБРР | - | - | - | - | -

Заборгованість на початок | 132 635 | 176 750 | 136 750 | 131 750 | 111 750

Отримано за період | 176  | - | - | - | -

Погашено за період | 132  | 40  | 5 000 | 20 000 | 111 750

Заборгованість на кінець | 176 750 | 136 750 | 131 750 | 111 750 | 0

Кредити в інших банках | - | - | - | - | -

Заборгованість на початок | 0 | 1 441 | 9441 | 1 441 | 928

Залучено за період | 26 541 | 23 000 | 19 000 | 13 050 | 40 000

Погашено за період | 25 100 | 15 000 | 27 000 | 13 563 | 40560

Заборгованість на кінець | 1 441 | 9441 | 1 441 | 928 | 368

Залишок коштів на кінець | 128 153 | 3 426 | 2 467 | 1 586 | 1 315

У роботі виконано проект розробки регламенту системи бюджетування, що містить опис робіт, перелік ресурсів та дозволяє отримати сітковий графік; інші документи сіткового планування, які оптимізують процеси бюджетування грошових коштів на підприємстві. Обґрунтовано методичні підходи, засновані на аналізі завдань, розв’язуваних автоматизованою системою, можливості реалізовувати основні функції бюджетування і будувати систему бюджетування грошових коштів, яка відповідала б встановленим вимогам і характеризувалась необхідними інструментами, структурою, вхідними даними та алгоритмами реалізації процесів бюджетування, відповідним кадровим забезпеченням.

Розроблено організаційно-економічний механізм бюджетування грошових коштів на підприємстві. Визначено, що він являє собою сукупність організаційних, технічних, програмних, кадрових, правових, методичних та інших складових, форм їхньої взаємодії та послідовності впровадження й експлуатації в умовах збурення планових процесів у діяльності підприємства.

Запропоновано методику оцінки ефективності впровадження системи бюджетування грошових коштів на підприємстві, яка ґрунтується на якісних показниках та на методології дисконтного грошового потоку процесів бюджетування. Згідно розробленої методики визначено відповідні показники та розглянуто розрахунок ефективності впровадження системи бюджетування.

ВИСНОВКИ

У дисертації теоретично обгрунтовано оцінки, основні положення, розкрито зміст, функції, об’єкт, суб’єкт і регламентні процедури бюджетування як складової системи управління підприємством на основі системно-процесного підходу до формування, розподілу та використання грошових коштів. Розроблено прикладні моделі, технології, що забезпечують наукове та практичне використання отриманих результатів у процесах бюджетування грошових коштів на підприємстві.

1. Розкрито сутність і роль бюджетування в системі управління підприємством як механізму забезпечення планової (нормативної) інформації, необхідної для оцінки й контролю ходу виконання бюджетних управлінських рішень. Таку інформацію покладено в основу визначення ефективності руху грошових коштів, а також розробки заходів запобігання ризиковим ситуаціям.

2. Визначення сутності та функцій бюджетування дозволило виявити доцільність застосування процесного підходу до формування системи бюджетування як цілеорієнтованої сукупності форм, методів та інструментів бюджетного планування й контролю. Механізм бюджетування обгрунтовано з використанням уточненого понятійного апарату. Розроблено структури бюджетів і регламенти їх упровадження, спрямовані на забезпечення цілісності та повноти бюджетних планів з урахуванням відповідних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

3. На основі принципів процесно-системного підходу до планування фінансово-господарської діяльності розроблено концепцію бюджетування грошових коштів підприємства як основу планування збалансованості грошових потоків і контролю за її дотриманням. Рівень збалансованості вхідних і вихідних грошових потоків у просторі й часі з рухом товарно-матеріальних цінностей та витрат покладено в основу визначення критеріїв ефективності бізнес-процесів бюджетної системи підприємств і використано як індикатори оптимізації запасів грошових коштів.

4. У концепції бюджетування грошових коштів підприємство виступає складною відкритою соціально-економічною структурою, основною метою функціонування якої є оптимізація прибутку, зростання акціонерної вартості капіталу, отримання соціального ефекту за умови забезпечення ліквідності. Під час вибору комплексу показників ефективності системи бюджетування розглядаються дві проблеми оцінки результатів фінансової діяльності підприємтсв. Одна з них пов’язана з ліквідністю, яка впливає на показники формування статутного капіталу, резервного фонду, дивідентної політики та визначення потреби в кредитах, можливостей розміщення коштів на депозитах, а інша є результатом впливу зміни першої групи показників на прибуток, чистий рух грошових коштів і на ринкову вартість підприємства.

5. Для обгрунтування управлінських рішень щодо оптимізації грошових потоків, як за обсягами, так і у просторі та часі, запропоновано моделі прогнозування статей бюджетів на основі побудови функцій витрат та моделі мінімізації залишків грошових коштів на рахунках підприємств. Застосування методів Міллера та Орра дало можливість проаналізувати залишки грошових коштів досліджуваних підприємств,обгрунтувати оптимальні їх обсяги і визначити операційні дні, протягом яких підприємства можуть отримувати доходи від розміщення грошей на банківських депозитах.

6. Розроблено механізм контролю за виконанням планових бюджетів на основі ранжування ризиків недоотримання коштів за статтями надходжень і перевищення витратних статей, що дозволяє виявити ймовірність бюджетних втрат, визначити об’єкт коригування та застосувати засоби протидії ризикам. Ранжування ризиків на підприємствах показало, що для зменшення втрат необхідно підвищувати захист статей бюджету від загроз їх невиконання на основі оптимізації збалансовності руху грошових коштів, що потребує автоматизації складання, контролю та впровадження регламенту бюджетування, залежно від мети та рівнів управління підприємством.

7. Визначення життєвого циклу системи бюджетування грошових коштів підприємств стало передумовою обгрунтування та впровадження регламенту розробки й контролю виконання бюджетів на основі сіткових моделей та вибору інформаційних технологій, програмних засобів автоматизації процесів бюджетування та моніторингу виконання планових завдань.

8. Розвиток ринкових відносин і посилення невизначеності зовнішнього середовища викликали необхідність удосконалення організаційно-економічного механізму планування, у тому числі й бюджетування грошових коштів підприємств, з урахуванням запропонованого в роботі методичного забезпечення, побудованого на моніторингу прямих і зворотніх інформаційних потоків про рух грошових коштів у системі фінансового управління. Такий підхід забезпечив реалізацію ефективних процедур узгодження та прийняття управлінських рішень щодо організації бюджетування з урахуванням особливостей фінансового стану конкретного підприємства.

9. Особлива увага в організаційно-економічному механізмі бюджетування приділяється методиці оцінки економічної ефективності впровадження у практику діяльності підприємств обгрунтованого в дисертації регламенту бюджетування грошових коштів. Методика дозволяє визначити вплив на результати діяльності таких показників, як збільшення оперативності розрахунків, скорочення термінів формування бюджетних документів та визначення чистої теперішньої вартості проекту впровадження системи бюджетування грошових коштів. До якісних показників ефективності віднесено визначення рівня розвитку системи бюджетування за пятибальною шкалою (від початкового рівня, коли підприємство визнає існування проблем управління процесами бюджетування та необхідність їхнього вирішення, до оптимізаційного, коли процеси управління побудовані з використанням найкращої практики). Кількісно економічна ефективність оцінювалась як сума вихідного грошового потоку інвестиційних витрат і дисконтованого грошового потоку (вхідного або вихідного) від застосування системи бюджетування на підприємстві.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях

1. Оліфірова Ю. О. Моделі управління грошовими потоками промислового підприємства // Вісник ДонДУЕТ: Науковий журнал. – Донецьк, 2002. – № 4 (16). – С. 96 – 103.

2. Оліфірова Ю.О. Грошовий бюджет у системі управління фінансовими потоками підприємств // Вісник Київського національного університету ім.Т.Г.Шевченка. – К: ВПЦ Київський університет, 2002. – Вип. 60-61. – С.71–73.

3. Олифирова Ю.А. Налог на добавленную стоимость в структуре денежных потоков промышленного предприятия // Финансы, учет, банки: Сб. научн. тр. – Донецк: ДонНУ, 2002. – Вып. 8, ч. 2. – С. 512–517.

4. Оліфірова Ю.О. Моделі прогнозування потреб у фінансових ресурсах промислових підприємств // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. – Донецк: ДонНУ, 2003. – Спец. выпуск, кн. 3. – С. 192–200.

5. Оліфірова Ю.О. Теоретичні аспекти управління фінансовими ресурсами підприємств // Торгівля і ринок України: Темат. зб. наук. пр. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2004. – Вип. 16, т. 3. – С. 201–209.

6. Олифирова Ю.А. Инструменты оптимизации кредитной политики предприятия // Проблемы повышения эффективности функционирования предприятий различных форм собственности: Сб.науч.тр. – Донецк, ИЭП НАН Украины, 2004. – С. 333–342.

7. Оліфірова Ю.О. Концептуальні засади вдосконалення процесу бюджетування коштів на промисловому підприємстві // Торгівля і ринок України: Темат. зб. наук. пр. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2004. – Вип. 17, т. 3. – С. 105–115.

За матеріалами конференцій

8. Олифирова Ю.А. Анализ внешних источников финансирования инновационной деятельности предприятия // Інноваційний менеджмент: проблеми формування в умовах перехідної економіки: Наукові праці МАУП. – Київ, 2002. – Випуск 3. – С.226–228.

9. Олифирова Ю.А. Электронный обмен финансовой информацией и совершение платежей в условиях глобализации экономики // Актуальные проблемы и перспективы развития экономики Украины (в контексте глобализации): Материалы Всеукраинской научно-практической конференции. – Симферополь, 2004. – С.19–20.

10. Олифирова Ю.А. Налоговое планирование в системе управления финансовыми ресурсами промышленного предприятия // Налогообложение в промышленном регионе: теория, практика и перспективы развития: Материалы IV межрегиональной научно-практической конференции. – Донецк: ДонГУЭТ, 2004. – C. 464 – 469.

11. Оліфірова Ю.О. Шляхи вдосконалення управління підприємством // М.І.Туган-Барановський – видатний вчений-економіст. Спадщина та новації: Матеріали науково-практичної конференції /Оліфірова Ю.О. Маковейчук К.О.– Донецьк: ДонДУЕТ, 2005. – Т. II. – С. 191–193. (Особистий внесок здобувача (0,1 друк.арк.) полягає в обґрунтуванні процесно-орієнтованої технології організаційного управління підприємством на підставі використання теорії систем, стандартів якості й методології структурного аналізу).

12. Оліфірова Ю.О. Концепція бюджетування грошових коштів підприємства – планування і контроль // Теория и практика экономики и предпринимательства: Материалы II научно-практической конференции. – Симферополь, 2005.– С.84–85.

13. Оліфірова Ю.О. Статистичні критерії для виявлення значень випадаючих відхилень між фактичними та бюджетними показниками // Проблеми економічної кібернетики: Тези доповідей Х Всеукраїнської науково-методичної конференції з нагоди 40-ї річниці “Економічної кібернетики”. – Київ, 2005.– С. 214–216.

АНОТАЦІЯ

Оліфірова Ю.О. Бюджетування грошових коштів у системі управління підприємством. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01– Економіка, організація і управління підприємствами. – Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. – Донецьк, 2006.

Дисертацію присвячено створенню методичних та практичних рекомендацій удосконалення процесів бюджетування грошових коштів у системі управління підприємством. Розроблена концепція системи бюджетування грошових коштів підприємства на основі системного та процесного підходів. Обґрунтовано теоретичні основи для аналізу і вибору комплексу показників та бізнес-процесів бюджетування.

Обґрунтовані процеси бюджетного планування з використанням функцій витрат. Розроблено моделі оптимізації залишків грошових коштів, моделей, заснованих на аналізі відхилень між фактичними та бюджетними показниками, визначено ризики бюджетування. Удосконалено економіко-організаційний механізм упровадження системи бюджетування грошових коштів підприємства, який забезпечує організаційно-інформаційну підтримку процесу бюджетування та оцінку його економічної ефективності.

Ключові слова: бюджет грошових коштів, система бюджетування, економіко-математичне моделювання, бізнес-процеси бюджетування, фінансове планування, ризик бюджетування, система управління підприємством.

АННОТАЦИЯ

Олифирова Ю.А. Бюджетирование денежных средств в системе управления предприятием. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01.–Экономика, организация и управление предприятиями. – Донецкий государственный университет экономики и торговли им. М.Туган-Барановского – Донецк, 2006. Диссертация посвящена теоретическим и прикладным аспектам усовершенствования процесов бюджетирования денежных средств в системе


Сторінки: 1 2