У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ІМ. М. ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

ПОПОВА ІРИНА ВІТАЛІЇВНА

УДК 339.17:336.76

ОРГАНІЗАЦІЯ ВИХОДУ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

НА ФОНДОВИЙ РИНОК

Спеціальність 08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі банківської справи Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент

Кононенко Алла Федорівна,

Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського,

доцент кафедри банківської справи

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, доцент

Богачов Сергій Валентинович,

Донецький державний університет управління,

завідувач кафедри біржової та банківської справи

кандидат економічних наук, доцент

Яркова Ніна Іванівна,

Донбаська національна академія будівництва і архітектури, інститут економіки менеджменту та права у будівництві, директор інституту

Провідна установа: |

Полтавський університет споживчої кооперації України Міністерства освіти і науки України,

(м. Полтава).

Захист відбудеться „27” червня 2006 р. о 12-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.055.01 у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий „27” травня 2006 р.

Учений секретар О.В. Виноградова

спеціалізованої вченої ради

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В економічному просторі суб’єкти торговельної діяльності стають більш самостійними у виборі варіантів забезпечення своєї поточної діяльності фінансовими ресурсами. Нестача фінансових ресурсів і власного капіталу, неналежна державна підтримка може бути компенсованою за рахунок розвитку фондового ринку, який стає перспективним і сприятливим джерелом фінансування діяльності торговельних підприємств. Фондовий ринок стає важливим постачальником капіталу для розвитку підприємств будь-яких організаційно-правових форм і видів діяльності, у тому числі й торгівлі. Однак успішне функціонування суб’єктів господарювання на фондовому ринку вимагає усунення ряду проблем законодавчого, організаційного, фінансового й інформаційного характеру. Зокрема проблемою стає розробка стратегії й організація виходу торговельних підприємств на фондовий ринок. Її розв’язання вимагає обґрунтованих науково-методичних підходів щодо запровадження механізмів діяльності торговельних підприємств як ефективних емітентів фондового ринку.

Проблеми функціонування та розвитку торгівлі, діяльності торговельних підприємств розглядаються на теоретичному й методологічному рівнях у фундаментальних роботах таких вітчизняних учених-економістів, як І.О. Бланк, Л.О. Лігоненко, А.А. Мазаракі, Л.О. Омелянович, С.Ф. Покропивний, А.А. Садєков, Н.М. Ушакова, Н.І. Яркова та ін. Значний внесок у конкретизацію проблеми розвитку фондового ринку зробили: М.Ю. Алексєєв, В.В. Булатов, В.О. Галанов, М.А. Гольцберг, А.В. Каліна, В.І. Колесников, А.Ф. Кононенко, В.В. Корнєєв, Ю.О. Кравченко, Ю.М. Лисенков, Н.В. Мещерова, О.Н. Мозговий, М.І. Назарчук, В.В. Оскольський, В.С. Торкановський. Питанням діяльності підприємств на фондовому ринку приділено увагу О.Ю. Беліковою, С.В. Богачовим, Я.М. Міркіним, Б.Б. Рубцовим. Зарубіжний досвід функціонування фондового ринку висвітлено в наукових працях Г. Александера, Дж. Бейлі, І. Валтера, Д. Гросса, Д. Ланна, М. Погано, В. Сейферта, Р. Сміта, Б. Стейла, Р. Тьюлза, Е. Бредлі, У. Шарпа, Р. Шиназі, А. Штейнера. Їх цінність полягає в розвитку теорії фондового ринку, але питання механізму виходу торговельних підприємств на фондовий ринок не розглядалися.

Актуальність теми дослідження, вагомий характер виявленої проблеми, її теоретико-методичне й практичне значення для розвитку економіки і фінансової системи України, недостатнє вивчення й висвітлення питань виходу підприємств на фондовий ринок на законодавчому рівні та в економічній літературі обумовили вибір теми дисертації, визначили її мету, завдання і зміст.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано згідно з планом науково-дослідних робіт Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, а саме: двох держбюджетних тем: Д-2002-13 „Розробка науково-практичних рекомендацій щодо практичної підготовки студентів спеціальності 7.050105 „Банківська справа” (№ 0103U004587), в якій удосконалено методику оцінки кредитоспроможності торговельних підприємств комерційними банками та обґрунтовано стратегію формування й аналізу портфеля цінних паперів комерційного банку; Д-2003-9 „Дослідження ресурсу розподільчої економічної системи держави в перехідний період” (№ 0103U004586), в якій автором структуровано можливі джерела фінансових ресурсів торговельних підприємств.

Результати дослідження знайшли своє відображення також у процесі виконання п’яти госпдоговірних науково-дослідних тем: № 885/2003 „Розробка рекомендацій щодо стимулювання функціональних взаємовідносин між суб’єктами господарювання в системі міського забезпечення грошовими ресурсами” (№ 0103U003284) – запропоновано рекомендації щодо оптимізації фінансових відносин банку з торговельними підприємствами на основі складання їх фінансового паспорта; Д-19/2004 „Оптимізаційні важелі розподілу грошових ресурсів суб’єктів господарювання в системі функціонування фінансового ринку” (№ 0104U009090) – проведено оцінку конкурентоспроможності банківського сектору і фондового ринку й обґрунтовано науково-практичні підходи до формування стратегії виходу торговельних підприємств на фондовий ринок у розрізі оцінки злиття та концентрації ресурсів торговельних підприємств; Д-20/2004 „Розробка наукових рекомендацій щодо побудови імітаційних моделей взаємодії суб’єктів господарювання і фінансово-кредитного сектору” (№ 0104U009091) – встановлено диспропорції в організаційному механізмі доступу на фондовий ринок емітентів – торговельних підприємств та на їх основі розроблено методичні рекомендації щодо застосування моделей взаємодії підприємств різних видів діяльності з фінансово-кредитним сектором в умовах розширення переліку фінансових інструментів (похідних цінних паперів) і поширення кола емітентів за рахунок виходу торговельних підприємств на фондовий ринок; Д-997/2004 „Розробка науково-практичних рекомендацій щодо стимулювання діяльності торговельних підприємств” (№ 0104U006612) – здійснено інформаційну діагностику торговельних підприємств і запропоновано перспективні напрямки виходу торговельних підприємств на фондовий ринок; Д-96/2005 „Розробка стратегії реформування банківської системи в контексті соціально-економічного розвитку регіону” (№ 0105U004951) – розроблено механізм виходу торговельних підприємств на фондовий ринок, який враховано у процесі складання програми соціально-економічного розвитку Донецької області.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних і методичних підходів щодо організації виходу торговельних підприємств на фондовий ринок, формування й реалізації стратегії торговельних підприємств на фондовому ринку. Для досягнення поставленої мети визначено такі завдання:

обґрунтування позиції торговельних підприємств як ефективних емітентів;

визначення закономірностей розвитку фондового ринку;

розкриття передумов виходу торговельних підприємств на фондовий ринок;

визначення тенденцій фондового ринку України та визначення особливостей регіонального фондового ринку;

проведення діагностики інвестиційної привабливості торговельних підприємств;

оцінка ефективності вибору стратегії торговельних підприємств на фондовому ринку;

розробка програми виходу торговельних підприємств на фондовий ринок;

визначення положень програми соціально-економічного розвитку регіону з урахуванням результатів виходу торговельних підприємств на фондовий ринок;

розробка науково-методичних підходів щодо комплексної оцінки ефективності торговельних підприємств як ефективних емітентів.

Об’єктом дослідження є процес діяльності торговельних підприємств як ефективних емітентів фондового ринку.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та методичні основи організації виходу торговельних підприємств-емітентів на фондовий ринок.

Методи дослідження. Теоретичною та методичною базою дисертації є роботи вітчизняних і зарубіжних учених у галузі дослідження фондового ринку, закони України, Постанови Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, нормативні та інструктивні акти, положення, концепції з питань організації діяльності та розвитку фондового ринку. У процесі дослідження також використано методи комплексного аналізу стану, структури та інфраструктури фондових ринків України і Донецької області, що дозволило оцінити ефективність їх діяльності, визначити окремі диспропорції розвитку з боку відсутності ефективних емітентів і фінансових інструментів; порівняльного аналізу підприємств торговельної галузі, групування економічних і фінансових показників діяльності торговельних підприємств, що дозволило сформувати вибірку торговельних підприємств відповідно до вимог допуску на фондову біржу; економіко-математичне моделювання для виявлення доцільності виходу торговельних підприємств на фондовий ринок; табличні методи – для демонстрації результатів досліджень; пакет прикладних програм MS Excel, бальний метод – для формування комплексної оцінки ефективності діяльності торговельного підприємства.

Інформаційною базою дослідження є матеріали Державного комітету статистики України, Донецького обласного управління статистики, АТ „Донецька фондова біржа”, Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку України, Донецького територіального управління Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку, єдиної інформаційної бази емітентів Istock, матеріали фінансової звітності 17 торговельних підприємств Донецької області.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в отриманні теоретичних, методичних і практичних розробок щодо організації виходу торговельних підприємств на фондовий ринок.

Результати винесені на захист:

уперше:

обґрунтовано конкурентну позицію торговельних підприємств як ефективних емітентів фондового ринку, на основі визначених можливостей торгівлі, які базуються на її особливостях як виду діяльності, що виявляється в наступному: швидкість обіговості оборотного капіталу торговельних підприємств впливає на можливість укладення коштів у короткострокові фінансові інструменти; наявність високоліквідних активів – на можливість емісії облігацій під заставу; домінування оборотного капіталу над основним у грошовій формі – на можливість купівлі і продажу цінних паперів;

запропоновано програму виходу торговельних підприємств на фондовий ринок на основі використання альтернативної стратегічної поведінки, адаптивної або випереджаючої, яка передбачає чотири послідовні етапи дій: аналіз інформаційного простору торговельного підприємства; створення фінансового паспорта торговельного підприємства; вибір стимулюючих або вирівнюючих чинників для нього; організацію торгівлі похідними фінансовими інструментами на базі наявних інструментів (цінних паперів);

удосконалено:

програмний метод управління розвитком регіонального фондового ринку в контексті створення адекватного економічного, організаційного й соціального середовища;

комплексну оцінку ефективності діяльності торговельних підприємств-емітентів на фондовому ринку. Запропоновано систему показників, які поділені на кількісні (показники ліквідності, прибутковості, фінансової стійкості, акціонерного капіталу, потенціалу, використання фінансових ресурсів, розрахунків з бюджетом, фінансової залежності) та якісні (наявність фінансового паспорта торговельного підприємства, якість менеджменту).

одержало подальший розвиток:

понятійний апарат фондового ринку, зокрема: визначення фондового ринку як динамічного середовища фінансово-економічних відносин між його суб’єктами під час переливання реального та перерозподілу фіктивного капіталу, обумовлених рівнем і специфічними особливостями етапів розвитку фінансового ринку під впливом різноспрямованих векторів внутрішніх та зовнішніх факторів; визначення ефективних емітентів як суб’єктів господарювання, діяльність яких на фондовому ринку має позитивний вектор спрямованості за певний період часу щодо залучення грошових ресурсів, підтримки постійного попиту та обігу цінних паперів; визначення функції фондового ринку як здатності фондового середовища ефективно перерозподіляти фінансові ресурси;

обґрунтування закономірностей розвитку фондового ринку, притаманних на всіх стадіях його розвитку: чим нижчий рівень розвитку фондового ринку, тим більше він залежить від внутрішніх факторів та менше від зовнішніх і навпаки.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці та моделюванні стратегії виходу торговельних підприємств на регіональний фондовий ринок, що сприяє підвищенню ефективності діяльності торговельних підприємств і функціонування фондового ринку.

Запропоновані рішення мають прикладний характер, схвалені та впроваджені в діяльність торговельних підприємств і банківських установ Донецької області, зокрема АБ „Український Бізнес Банк” (акт від 13.02.04 р.; акт від 25.01.05 р.; акт від 06.02.06 р.), відділу стратегічного планування та відділу перспективних проектів указаного банку (акт від 30.12.04 р.), ВАТ „Рубін” (довідка від 03.06.03 р.), ЗАТ „Візаві” (довідка від 22.09.03 р.), ТОВ „ТАСС” (акт від 31.12.04 р.), ВАТ „Торговельний центр „Білий лебідь” (довідка № 16-36/8 від 31.12.04 р.), ЗАТ „АРС” (довідка № 480 від 11.02.05 р.), АТ „Донецька фондова біржа” (довідка № 34-02 від 18.03.05 р.), Донецьким територіальним управлінням державної комісії з цінних паперів і фондового ринку (довідка № 63/88/с-05 від 15.05.05 р.), головним управлінням економіки Донецької обласної державної адміністрації (довідка № 1/вх.1478 від 27.10.05 р.). Загальний економічний ефект від упровадження результатів дослідження становить 80,00 тис. грн.

Окремі положення й результати дисертації використовуються в навчальному процесі під час викладання дисциплін фінансово-кредитної спрямованості: „Банківські операції”, „Кредитування і контроль”, „Фінансовий менеджмент у банку”.

Особистий внесок здобувача. Наукові розробки, методичні рекомендації, які викладено в дисертації, одержані автором самостійно на основі вивчення вітчизняних і зарубіжних теоретичних і практичних матеріалів, проведення експериментального аналізу з практичним застосуванням його результатів у практиці торговельних підприємств, банківських установ, державних органів управління тощо.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дисертаційної роботи доповідалися та схвалені на 18 науково-практичних конференціях. Серед них: міжнародна наукова конференція „Актуальні проблеми формування економічної системи України” (Львів, 2002 р.); всеукраїнська науково-практична конференція „Проблеми ефективного функціонування підприємств в сучасних умовах” (Севастополь, 2003 р.); міжнародний семінар „Нова економіка і вища освіта” (Донецьк, 2003 р.); 2, 3, 4, 5-а міжрегіональна науково-практична конференція „Оподаткування у промисловому регіоні: теорія, практика і перспективи розвитку” (Донецьк, 2002-2006 рр.); науково-практична конференція „Розвиток підприємництва – чинник стійкого зростання економіки України” (Донецьк, 2004 р.); II всеукраїнська науково-практична конференція „Розвиток фінансової системи України в умовах ринкових трансформацій” (Вінниця, 2004 р.); IV міжнародна науково-практична конференція „Актуальные проблемы экономики и новые технологии преподавания” (Санкт-Петербург, 2005 р.); щорічні наукові конференції викладачів і аспірантів Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського за підсумками науково-дослідної роботи за 2001-2004 рр.

Публікації. Загальна кількість публікацій з теми дослідження становить 22 роботи обсягом 7,48 друк. арк., з них: 8 публікацій у фахових виданнях –обсягом 2,84 друк. арк., особисто автору належить – 2,81 друк. арк.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури і додатків. Основний зміст представлено на 165 сторінках. Дисертація містить 40 таблиць і 9 рисунків на 28 сторінках, 16 додатків на 22 сторінках, список літератури із 160 джерел.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, відображено наукову новизну, практичне значення одержаних результатів і запропонованих рекомендацій; визначено особистий внесок здобувача, результати апробації положень дисертації.

У розділі 1 „Теоретичні основи виходу підприємств на фондовий ринок” уточнено сутність понять фондового ринку та ефективних емітентів, визначено закономірності розвитку фондового ринку на основі узагальнення зарубіжного досвіду, обґрунтовано передумови виходу торговельних підприємств на фондовий ринок, виходячи з визначених особливостей торгівлі як виду економічної діяльності.

Недосконалість законодавчої бази з розмежування понять фондового ринку, ринку цінних паперів, ринку капіталу компенсована за рахунок їх розподілу за сутністю, призначенням і переліком фінансових інструментів. Авторська дефініція фондового ринку базується на його розгляді як виключно економічної категорії, виходячи із сутності ринку.

Узагальнення наукових підходів до побудови класифікації елементів фондового ринку дозволило обґрунтувати місце емітентів, навести їх визначення з позиції ефективності та побудувати позиційну структуру фондового ринку й означити концептуальні засади дій емітентів (табл. 1).

Таблиця 1

Концептуальні засади дій емітентів

Структурний елемент | Дія емітенту в системі підприємства | Дія емітенту в системі фондового ринку

Мета | Залучення додаткових фінансових ресурсів | Підвищення інтересу інвесторів

Завдання | Поліпшення результатів діяльності,

розширення і зміцнення бізнесу | Розширення кола емітентів, розвиток ринку, перевірка обґрунтованості реалізації обраної стратегії

Об’єкти | Фінансово-економічні, технічні, організаційні процеси управління підприємством, стан використання ресурсів і розподіл прибутку | Процеси схвалення рішень щодо оцінки співвідношення витрат на випуск і обіг цінних паперів і вартості різних джерел залучення капіталу

Механізм досягнення мети | Злагоджені умови реалізації стратегії, система внутрішнього контролю | Механізм мобілізації ресурсів, система зовнішнього контролю

В історичному ракурсі на основі світових ринкових тенденцій висвітлено, що ефективна діяльність торговельних підприємств сприяла зародженню фондового ринку. Виділені істотні переваги торговельних підприємств як емітентів фондового ринку: підвищення конкурентних позицій; вигода як наслідок привілеїв; вибір стратегії одержання додаткового доходу; взаємозв’язок доходу і ризику; стійкість підприємств до коливань ринкової кон’юнктури; збільшення вартості капіталу, прибутку.

Досліджуючи закономірності розвитку фондового ринку під впливом внутрішніх та зовнішніх факторів, автором запропоновано їх розглядати окремо на слабо розвинутому фондовому ринку (спекулятивні операції лежать в основі функціонування будь-якого фондового ринку; чим слабше розвинутий ринок, тим більш високий імунітет він має до дії зовнішніх чинників; практично завжди підприємства починають залучати інвестиції на ринках облігацій), фондовому ринку, який розвивається (значна частина ресурсів спрямована на фінансування операцій поглинання; зміна цін на акції відбувається випадково, але під впливом певних подій; інформаційні та цінові ілюзії сприяють привабливості ринку), розвинутому фондовому ринку (величина ринкового ризику відображає ступінь залежності прибутковості акцій від руху ринку; використання нових прибуткових фінансових інструментів зміцнює ринок; прозорість діяльності підприємств робить прозорою економіку країни; головне обмеження ринку – обмеження з боку емітентів).

Шляхом оцінки передумов виходу торговельних підприємств на фондовий ринок виявлено, що торговельні підприємства мають ряд суттєвих особливостей, які дають певні переваги на фондовому ринку. Основною причиною встановлено недостатнє забезпечення фінансовими ресурсами поточної діяльності. Цей процес покладено в основу головної передумови – високого рівня акціонування торговельних підприємств, що наприкінці має за мету стимулювання діяльності торговельних підприємств.

Таким чином, особливості торгівлі як більш динамічного виду діяльності з швидким обігом капіталу сприяють її дослідженню з метою вибору найбільш відповідних торговельних підприємств щодо вимог фондової біржі та розробки стратегії їх виходу на фондовий ринок.

У розділі 2 „Оцінка внутрішнього та зовнішнього середовища підприємств як передумови виходу на фондовий ринок” досліджено тенденції фондового ринку України та відображено особливості регіонального ринку; зроблено оцінку діяльності фондової біржі з позиції кількісних показників та якісних параметрів ефективності діяльності емітентів; проведено діагностику привабливості торговельної галузі та на її основі обрано цільову групу торговельних підприємств, які відповідають вимогам фондової біржі та є потенційними емітентами; за допомогою економіко-математичного моделювання обґрунтовано стратегію поведінки торговельних підприємств на фондовому ринку.

Ринкові умови господарювання, конкуренція, інтеграційні економічні та фінансові процеси висунули на перше місце ринок капіталів, у тому числі фондовий ринок, завдяки якому торговельні підприємства одержали можливість залучати додаткові грошові кошти для розвитку своєї діяльності, а ринок – ефективних емітентів. У цьому випадку аналіз діяльності фондового ринку та оцінка фінансових можливостей торговельних підприємств виступають передумовою моделювання стратегії виходу торговельних підприємств на фондовий ринок.

Дослідження особливостей і умов функціонування фондового ринку як елемента зовнішнього середовища дозволило виявити проблеми, з якими зіткнувся сам ринок та його емітенти: спосіб залучення коштів за допомогою інструментів фондового ринку недоступний переважній більшості українських підприємств, у тому числі торговельних; інвесторів мало цікавлять акції українських підприємств (за винятком одного-двох десятків емітентів). Причинами цього названі незадовільний економічний стан підприємств і відсутність розвинутого вторинного ринку. Більшість підприємств виходить на фондовий ринок з основною метою –змінити відносини власності шляхом її фіксації і перерозподілу.

Установлено, що фондовому ринку властиві нестабільність і висока концентрація ринкового ризику через низький рівень доступу на нього і невелику кількість учасників. Це, у свою чергу, створює суттєві бар’єри для його ефективного функціонування.

Регіональний фондовий ринок пройшов етап становлення і має сформовану інфраструктуру. Кількісні показники ефективності діяльності Донецької фондової біржі відображають тенденцію зростання, але найбільша активність за кількістю виставлених і проданих пакетів цінних паперів спостерігається на вторинному ринку. Проблемою залишається відсутність широкого кола фінансових інструментів, які використовуються підприємствами-емітентами, та недостатність ефективних емітентів.

Позитивна динаміка є характерною для всіх показників діяльності фондової біржі. Збільшилася кількість контрактів, сум контрактів виставлених цінних паперів, але темпи зростання кількості виставлених пакетів цінних паперів і проданих не збігаються. З’ясовано, що, наприклад, потенційні емітенти Донецької області належать до небагатьох видів діяльності: промисловість (53,0%), торгівля (30,0%), фінансова діяльність (14,0%), будівництво (2,0%), транспорт (1,0%). Стосовно торгівлі варто підкреслити, що останній раз на Донецькій фондовій біржі зареєстровано 7 торговельних підприємств, які здійснювали свою діяльність на фондовій біржі як емітенти лише в 2001 р.

Якість торгів на первинному ринку становить 10,5-11,0% проти 75,0-77,0% – на вторинному. Зазначимо, що переважна кількість торгів на біржі були нульовими. Однак відбувалося підвищення якості за рахунок збільшення кількості учасників, а не за рахунок зростання рівня реалізації виставлених цінних паперів.

Постійними емітентами фондового ринку залишаються підприємства металургійної і машинобудівної промисловості, які мають невисоку оборотність капіталу. Таке вузьке коло емітентів неспроможне розвивати фондовий ринок і зробити його ефективним постачальником фінансових ресурсів. Таким чином, виникла об’єктивна необхідність перегляду підприємств-емітентів, центральне місце серед яких повинні займати торговельні підприємства.

Найбільшу концентрацію торговельних підприємств серед областей України мають Київська, Донецька та Дніпропетровська області. На основі анкетування встановлено, що домінуючими проблемами, які перешкоджають розвитку торговельних підприємств, є нестача оборотних коштів, зниження платоспроможності підприємств і населення, конкуренція з боку зарубіжних виробників, недоступність банківських кредитів, значні податки тощо. Тому для оцінки ефективності діяльності торговельних підприємств, крім основних позиційних показників (доходу від реалізації, нерозподіленого прибутку та фінансових результатів), застосовано показники сукупних і власних оборотних коштів, темпи їх обороту, розмір дебіторської та кредиторської заборгованості, короткострокових кредитів банку тощо. За більшістю аналізованих показників більш високі результати мають підприємства оптової торгівлі у формі товариств з обмеженою відповідальністю.

Головним негативним чинником, який має найбільшу питому вагу за аналізованими показниками, є нестача власних оборотних коштів торговельних підприємств (табл.2).

Таблиця 2

Темпи зміни власних оборотних коштів торговельних підприємств

% до попереднього року

Форма господар-ського товариства | Оптова торгівля | Роздрібна торгівля

2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004

Усього | -328,89 | -963,91 | -55,69 | 1281,06 | 287,50 | -12,86 | -108,33 | -166,67

ВАТ | -122,22 | -300,00 | -166,67 | 60,00 | 100,00 | -150,00 | 66,67 | 50,00

ЗАТ | -190,00 | -121,05 | 12,61 | 1172,41 | 87,50 | 57,14 | -125,00 | -100,00

ТОВ | -16,67 | -542,86 | 98,37 | 48,65 | 100,00 | 80,00 | -150,00 | -116,67

Покращити цей показник можна за рахунок випуску акцій або облігацій, які збільшать частку додаткового капіталу, нададуть більше фінансової самостійності, сприятимуть підвищенню ефективності діяльності.

Ураховуючи вимоги Донецької фондової біржі щодо допуску цінних паперів до офіційного і неофіційного котирування, було відібрано торговельні підприємства, які їм відповідають. Вимогам офіційного котирування відповідають: ВАТ „Обласна аптечна управляюча компанія”, ВАТ „Торговельний центр „Білий лебідь”, ЗАТ „АРС”, ЗАТ „Спецметалпром”, ВАТ „Донецькелектрооптторг”, ЗАТ „Візаві” (група 1). Менш жорстким умовам до відділення неофіційного котирування відповідають: ВАТ „Рубін”, ВАТ „Урожай”, ВАТ „Медтехніка”, ЗАТ Торговельний Дім „Веста”, ЗАТ „Мегаімпекс”, ЗАТ „Донпромкабель”, ЗАТ „Промислова спілка”, ЗАТ „Торговельний Дім „Азовзагальмаш”, ЗАТ „Енергопрогрес”, ВАТ „Хімекс”, ЗАТ „Укрполімет” (група 2). Ці підприємства є потенційними емітентами фондового ринку.

Будь-яке рішення вказаних торговельних підприємств щодо вибору стратегії виходу на фондовий ринок або діяльності на ньому вимагає врахування можливої реакції конкурентів та оцінки власної стратегічної поведінки. Тому за допомогою моделі Курно можна провести розрахунок обсягу випуску цінних паперів торговельного підприємства і визначити його первинну стратегію в умовах конкуренції, а із застосуванням моделі Монті Кляйна – оцінку впливу появи інших конкурентів на граничні витрати торговельного підприємства з управління портфелем цінних паперів і дивідендною політикою. Доведено, що під час визначення стратегії торговельного підприємства на фондовому ринку на основі теорії недосконалої конкуренції доцільно застосовувати адаптивну і випереджаючу поведінку.

У разі прийняття торговельного підприємства за фондову одиницю, його фінансова функція на фондовому ринку може бути визначена як залежність обсягу реалізованих цінних паперів даного підприємства () від загальної кількості виставлених цінних паперів () і часу знаходження на ринку торговельного підприємства ():

. (1)

Гранична продуктивність фондового ринку визначається додатковим випуском цінних паперів в обіг, досягнутим за рахунок зменшення розміру витрат в заданому періоді:

, (2)

де

Rp1 – продуктивність фондового ринку при виході торговельних підприємств групи 1, допущених у відділення офіційного котирування;

– загальний обсяг цінних паперів торговельних підприємств в обігу;

рy-1 – усереднена величина витрат торговельних підприємств, пов'язаних з випуском і обігом цінних паперів за заданий період часу;

Qid, Qidі – витрати на випуск однієї емісії;

обсяги реалізованих цінних паперів за заданий період часу.

Для i-го торговельного підприємства витрати за коригування вартості цінних паперів на фондовому ринку за певний період часу можуть бути визначені як:

, (3)

де

Ni – номінальна вартість цінних паперів;

pi – витрати, пов'язані з випуском цінних паперів;

Ti – період обігу на фондовому ринку;

Vi – загальна кількість цінних паперів;

Oi – середньостатистичні витрати на фондовому ринку серед емітентів;

Ki – капіталізовані фінансові витрати торговельних підприємств.

Розглянувши другий варіант стратегії торговельного підприємства, відзначимо, що з вибором цього варіанта гранична продуктивність фондового ринку по відношенню до цінних паперів торговельних підприємств визначається додатковим випуском цінних паперів, досягнутим за рахунок виходу торговельних підприємств другої групи на фондовий ринок:

. (4)

де

Rp2 - продуктивність фондового ринку при виході торговельних підприємств групи 2, допущених у відділення неофіційного котирування;

pt – позапланові витрати на випуск цінних паперів.

Згідно з наведеною функцією на фондовий ринок можуть залучатися торговельні підприємства за рахунок варіації витрат і обсягу цінних паперів та їх різних комбінацій. На підставі зазначених моделей було одержано такі результати (табл. 3).

Таблиця 3

Стратегія одержання прибутку торговельними підприємствами

в різних конкурентних станах

Стратегія поведінки групи 1 | Стратегія поведінки групи 2 | Адаптивна поведінка | Випереджаюча поведінка | Адаптивна поведінкаВипереджаюча поведінка | Р1= 15628,19Р1=13879,4Р2=15628,19Р2=4113,89

Моделювання стратегії торговельних підприємств на фондовому ринку припускає виконання послідовних етапів: розрахунок прогнозу обсягів продажу цінних паперів торговельних підприємств; установлення залежності величин витрат на випуск цінних паперів і оборот від їх продажу; визначення обсягу продажу цінних паперів торговельних підприємств однієї групи та її конкурентів, розмірів дивідендів на одну акцію, які відповідають різним конкурентним станам на фондовому ринку.

У розділі 3 „Організаційно-методичне обґрунтовування виходу торговельних підприємств на фондовий ринок” розроблено програму виходу торговельних підприємств на фондовий ринок, запропоновано методичні підходи та практичні заходи щодо її здійснення; з метою підвищення ефективності реалізації програми запропоновано окремі зміни до програми соціально-економічного розвитку Донецької області; конкретизовано критерії ефективності під час прийняття рішення про вихід на фондовий ринок.

Програма виходу торговельних підприємств на фондовий ринок передбачає виконання таких етапів: I етап – аналіз інформаційного простору торговельного підприємства; II етап – створення фінансового паспорта торговельного підприємства; III етап – вибір стимулюючих або вирівнюючих чинників для торговельного підприємства; IV етап – організація торгівлі похідними фінансовими інструментами на базі цінних паперів.

Очікуваними результатами наведеної програми є розширення кола емітентів і підвищення можливості одержання фінансових ресурсів. Доведено необхідність підтримки програми на державному рівні.

З метою підвищення ефективності результатів програми виходу торговельних підприємств на фондовий ринок були запропоновані зміни до складання програми соціально-економічного розвитку області, які стосуються економічного, організаційного й соціального середовища. Серед них: надання бюджетної підтримки підприємствам для компенсації частини коштів, які виплачують акціонерні товариства за корпоративними облігаціями в межах коштів, передбачених в обласному бюджеті; виконання заходів з удосконалення управління пакетами цінних паперів; створення регіонального інформаційного сервера; впровадження загальновизнаних рейтингів інвестиційної привабливості емітентів Донецької області й розміщення рейтингових таблиць; розробка програм, організація і проведення семінарів щодо специфіки діяльності ринку цінних паперів; вивчення і розповсюдження досвіду роботи емітентів області та інших регіонів.

Комплексна оцінка ефективності діяльності торговельних підприємств на фондовому ринку здійснюється за допомогою кількісних та якісних показників. Кожний показник містить коефіцієнти, які дозволять дати загальну адекватну оцінку. Набір представлених показників має бути розраховано як під час виходу торговельних підприємств на фондовий ринок, так і в процесі діяльності на ньому в майбутньому.

Запропоновані показники підлягають комплексній оцінці за методом балів у такій послідовності: ранжирування показників за ступенем значущості (кожному показнику привласнюється ранг від 1 до 10), виділення оціночних показників обраної сукупності та присвоєння їм бального значення відповідно встановленому рангу; складання таблиці оцінки ефективності діяльності обраних підприємств (табл. 4); підрахування максимальної кількості рангів відповідно до кількості показників; оцінка значення комплексного показника.

Таблиця 4

Комплексна оцінка ефективності діяльності торговельного підприємства під час прийняття рішення про вихід на фондовий ринок

Показники | Ранг показника | Бал показника | Можливість оцінки

I. Кількісні показники

1. Ліквідності | 5 | 11 | коефіцієнт

2. Прибутковості | 4 | 12 | відсоткова

3. Фінансової стійкості | 6 | 9 | коефіцієнт

4. Акціонерного капіталу | 2 | 14 | відсоткова, коефіцієнт

5. Потенціалу | 3 | 13 | відсоткова, коефіцієнт

6.Використання фінансових ресурсів | 1 | 15 | відсоткова

7. Розрахунків з бюджетом | 7 | 8 | відсоткова

8. Показники фінансової залежності | 8 | 7 | відсоткова, коефіцієнт

II. Якісні показники

9. Наявність фінансового паспорта торговельного підприємства | 9 | 6 | має, не має

10. Якість менеджменту | 10 | 5 | висока, середня, низька

Всього | - | 100 | -

Якщо загальна сума балів становить 80-100 балів – діяльність торговельного підприємства визнана ефективною; 60-80 балів – критичний показник ефективності; менше 60 балів – діяльність визнана неефективною.

За наведеною методикою на даному етапі дослідження можна оцінити тільки ефективність першого етапу комплексної оцінки, тобто під час виходу торговельних підприємств на фондовий ринок. За даними одержаних експертних оцінок цільова група обраних торговельних підприємств (6 для відділення офіційного котирування та 11 – для неофіційного) має бали від 77 до 99, їх діяльність щодо виходу на фондовий ринок може вважатися ефективною.

Таким чином, застосування запропонованої методики виходу торговельних підприємств на фондовий ринок дозволило виявити загальні підходи до розвитку фондового ринку з позиції пошуку ефективних емітентів та удосконалення діяльності торговельних підприємств шляхом залучення додаткових фінансових ресурсів.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі на основі всебічного вивчення теорії та практики функціонування фондового ринку, а також узагальнення розробок у галузі дослідження діяльності торговельних підприємств запропоновано розв’язання актуальної науково-практичної проблеми – організації виходу торговельних підприємств на фондовий ринок. Узагальнюючи найбільш вагомі результати дослідження, можна зробити такі висновки:

1. Відсутність єдиної думки та відображення в українському законодавстві дефініції фондового ринку обумовило необхідність її уточнення й доповнення класифікації елементів фондового ринку. Надано авторське поняття ефективних емітентів; визначено місце емітентів в позиційній структурі фондового ринку та означено концептуальні основи їх діяльності; виявлено, що саме поява перших акціонерних торговельних компаній сприяла зародженню й подальшому розвитку фондового ринку.

2. Дослідження зарубіжного досвіду функціонування фондових ринків дозволило виявити й упорядкувати основні закономірності, властиві на деяких етапах розвитку всім ринкам. Серед них такі: серед підприємств, які мають галузеву привабливість з точки зору емітентів фондового ринку, значне місце посідають торговельні підприємства; чим більше розвинутий фондовий ринок, тим більша кількість фінансових інструментів обертається на ринку. Це дало можливість виявити причини занепаду вітчизняного фондового ринку й визначити коло чинників, що справляють безпосередній вплив на фондовий ринок, але багато закономірностей, властивих розвиненим країнам, не знаходять свого відображення в умовах функціонування української економіки. Проте визначено головну причину, яка негативно впливає на ринок, – це обмеженість з боку емітентів і фінансових інструментів фондового ринку.

3. Узагальнення передумов виходу торговельних підприємств на фондовий ринок дозволило виділити основні з них: недостатнє забезпечення фінансовими ресурсами, удосконалення діяльності торговельних підприємств та високий рівень їх акціонування. Це свідчить про обґрунтований вибір торговельних підприємств як потенційних ефективних емітентів.

4. Проведено аналіз фондового ринку України та Донецької області зокрема. Виявлено можливі джерела додаткового фінансування торговельних підприємств, оцінка яких показала, що найперспективнішими є інструменти фондового ринку. Обґрунтовано особливості регіонального ринку, серед яких головними стали вузьке коло фінансових інструментів, які використовує фондова біржа, та належність основних емітентів до окремих видів діяльності, в основному паливно-енергетичної та металургійної промисловості.

5. На основі методу аналізу досліджено торгівлю як вид економічної діяльності. Доведено, що в цілому торгівля є прибутковою та інвестиційно перспективною, але існує головний стримуючий чинник – це нестача оборотних коштів. На основі методу групування було сформовано цільову групу торговельних підприємств, які відповідають вимогам фондової біржі й стають потенційними емітентами.

6. Адаптовано модель стратегії виходу торговельних підприємств на фондовий ринок з позиції формування ефективного ринку й слабких реакцій конкурентів. У рамках позиціонування на фондовому ринку для торговельного підприємства запропоновано вибір адаптивної або випереджаючої поведінки.

7. Розроблено програму виходу торговельних підприємств на фондовий ринок, основний підхід якої базується на механізмі підвищення попиту й пропозиції на цінні папери в розрізі покращення інформаційної прозорості потенційних емітентів на основі складання фінансового паспорта торговельного підприємства.

8. Обґрунтовано зв'язок розробки та впровадження програми виходу торговельних підприємств на фондовий ринок і програми соціально-економічного розвитку регіону. Це підтверджує, що для досягнення поставленої мети необхідна державна підтримка запропонованого в дисертаційній роботі підходу, який полягає в конкретизуванні програмних компонентів щодо розмежування організаційного, економічного й соціального середовища.

9. Розроблено комплексну оцінку ефективності діяльності торговельних підприємств-емітентів на фондовому ринку, яка представлена системою кількісних та якісних показників. Кожний показник містить коефіцієнти, які дозволять дати загальну адекватну оцінку. Набір показників має бути розраховано за методом балів, як під час виходу торговельних підприємств на фондовий ринок, так і в процесі діяльності на ньому в майбутньому.

Слід зазначити, що одержані результати дослідження визначають подальші перспективи вивчення фондового ринку. Ця робота може знайти продовження в оцінці доцільності виходу підприємств інших галузей народного господарства на фондовий ринок, удосконаленні методів аналізу й застосуванні моделей для підвищення результатів, уточненні окремих положень запропонованої програми, удосконаленні системи критеріїв оцінки ефективності торговельних підприємств для подальшого розвитку фондового ринку та галузей економіки.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у провідних фахових виданнях

1. Попова І.В. Тенденції розвитку фондових ринків в Україні // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 2002. – Вип. 13. – Т. 1. – С.134-140.

2. Попова І.В. Парадигма розвитку фондового ринку в контексті глобалізації // Вісник Донецького державного університету економіки і торгівлі. Сер.: економічні науки. –2002. – Вип. 4(16). – С.40-45.

3. Попова И.В. Совершенствование налогообложения фондового рынка // Финансы, учет, банки. – Донецк: ДонНУ. – 2002. – Вып. 8. – Ч. 1.– С.127-133.

4. Попова І.В. Інформаційне забезпечення фондового ринку // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 2003. – Вип. 15. – Т. 1. – С.142-147.

5. Кононенко А.Ф., Попова І.В. Фінансовий паспорт торговельного підприємства як інструмент виходу на фондовий ринок // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ. – 2004. – Вип. 16. – Т. 3. – С.176-181. Особистий внесок автора: розробка фінансового паспорта торговельного підприємства (0,15 друк. арк.).

6. Попова І.В. Аналіз діяльності регіонального фондового ринку // Держава і регіони. Сер. “Економіка та підприємництво”. – Запоріжжя: ЗІДМУ – 2004. – №4. – С.186-191.

7. Попова І.В. Методичні умови розробки моделі виводу торговельних підприємств на фондовий ринок // Вісник Донецького державного університету економіки і торгівлі. Сер.: економічні науки. –2004. – Вип. 3/2(23). – С.108-115.

8. Попова І.В. Інформаційна грамотність як фактор підвищення фінансової стійкості торговельних підприємств // Проблемы повышения эффективности функционирования предприятия различных форм собственности: – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2004. – С.352-360.

Публікації за результатами участі в конференціях

9. Попова І.В. Закордонний досвід розвитку фондових ринків // Проблеми та перспективи розвитку фінансів, кредиту і бухгалтерського обліку: Матер. міжнар. наук. конф. студентів та молодих вчених, Донецьк, 21 березня 2002 р. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – С.50-51.

10. Попова І.В. Державне регулювання фондового ринку // Актуальні проблеми формування економічної системи України: Матер. міжнар. наук. конф., Львів, 16-17 травня 2002 р.– Львів: ЛНУ, 2002. – С.251-252.

11. Попова И.В., Роль информации в развитии фондового рынка // Нова економіка і вища освіта: Матер. міжнар. семінару, Донецьк, 16-17 січня 2003 р. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2003. – Т.2. – С.94-97.

12. Попова И.В. Экономические аспекты деятельности предприятия в условиях трансформации экономики // Ринкова трансформація економіки: стан, проблеми, перспективи: Матер. Всеукр. наук. конф. студентів, магістрів та аспірантів, Харків, 19-20 лютого 2003 р. – К.: ІАЕ УААН, 2003. – Т.1 – С.129-130.

13. Попова И.В. Роль сферы услуг в развитии экономики // Проблемы и перспективы устойчивого развития туризма и сферы услуг в мире и в Украине: Матер. VI Междунар. науч.-практ. конф. студентов и молодых ученых, Донецк, 16-17 апреля 2003 г. – Донецк: ДИТБ, 2003. – С.49-50.

14. Гримайло Ю.А., Попова І.В. Прогнозування платоспроможності підприємства // Проблемы эффективного функционирования предприятий в современных условиях: Матер. всеукр. науч.-практич. конф., Севастополь, 20-25 апреля 2003 г.– Севастополь: СевНТУ, 2003. – С.208-209. Особистий внесок автора: визначення передумов банкрутства підприємства і характерних ознак фінансової кризи (0,05


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ УПРАВЛІННЯ УМОВАМИ ТА ОХОРОНОЮ ПРАЦІ - Автореферат - 25 Стр.
ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ РОЗКРАДАНЬ ВАНТАЖІВ НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ - Автореферат - 30 Стр.
МОДЕЛІ І СТРУКТУРИ МУЛЬТИПРОЕКТА МОДЕРНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПІДГОТОВКИ СПЕЦІАЛІСТІВ З ВИЩОЮ ОСВІТОЮ - Автореферат - 29 Стр.
ГЕОПОЛІТИЧНЕ ПОЗИЦІОНУВАННЯ УКРАЇНИ В ПРОЦЕСАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Автореферат - 29 Стр.
РОЗРОБКА МЕТОДІВ АНАЛІЗУ, РОЗПІЗНАВАННЯ ТА СТИСНЕННЯ НЕСТАЦІОНАРНИХ ЗВУКОВИХ СИГНАЛІВ - Автореферат - 23 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ ПОКАЗНИКА ФЕНОТИПІЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ РОСЛИН ЗА ГОСПОДАРСЬКО – ЦІННИМИ ОЗНАКАМИ ПРИ СТВОРЕННІ НОВОГО ВИХІДНОГО МАТЕРІАЛУ ЛЮЦЕРНИ - Автореферат - 21 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ СТУДЕНТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Автореферат - 29 Стр.