У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Південноукраїнський державний

Кіровоградський державний

педагогічний університет імені Володимира.Винниченка

Покровщук Людмила Михайлівна

 

УДК: 378. 937 + 378. 14 + 378. 126

РОЗВИТОК ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА В УМОВАХ ЗАСТОСУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

13.00. 04 – теорія та методика професійної освіти

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Кіровоград – 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі педагогіки Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент

Бабченко Ольга Володимирівна,

Південноукраїнський державний педагогічний

університет ім. К.Д. Ушинського, доцент

кафедри образотворчого мистецтва

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Мельничук Сергій Гаврилович,

Кіровоградський державний педагогічний

університет імені Володимира Винниченка,

завідувач кафедри педагогіки початкової освіти

та соціальної педагогіки

 

кандидат педагогічних наук, старший

науковий співробітник

Коновець Світлана Володимирівна,

Інститут педагогіки і психології професійної

освіти АПН України, докторант

відділу мистецької освіти

Провідна установа: Луганський національний педагогічний

університет імені Т.Г.Шевченка,

кафедра педагогіки, Міністерство освіти і

науки України, м. Луганськ

Захист відбудеться 19 жовтня 2006 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 23.053.02 у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка за адресою: 25006, м. Кіровоград, вул. Шевченка, 1.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Кіровоградського державного університету імені Володимира Винниченка (25006б м. Кіровоград, вул. Шевченка,1).

Учений секретар

Спеціалізованої вченої ради Т.Я.Довга

Загальна характеристика роботи

Актуальність дослідження та ступінь наукової розробки теми. На сучасному етапі демократичного розвитку українського суспільства особливої гостроти і актуальності набувають питання творчого розвиту особистості, здатної глибоко сприймати, високо цінувати і цілеспрямовано примножувати матеріальні і духовні цінності. Як зазначено у Національній доктрині розвитку освіти України у XXI столітті головною метою системи освіти є створення умов для розвитку і самореалізації кожної особистості як громадянина України, формування покоління, здатного навчатися впродовж життя, створювати і розвивати цінності громадянського суспільства. Школа покликана розвивати творчі здібності особистості, підтримувати обдаровану молодь у сфері науки, техніки, культури і мистецтва.

У педагогічному забезпеченні пріоритетних напрямів та завдань шкільної освіти і виховання важливою є професійна діяльність вчителів образотворчого мистецтва, покликаних відкривати учням світ прекрасного, допомагати у пізнанні художньої культури, освоєнні навколишньої дійсності за законами краси. Зміст і характер вирішення освітньо-виховних завдань передбачає виявлення учителями образотворчого мистецтва творчих здібностей, естетичної активності, вміння встановлювати художній діалог та залучати до нього учнів. Саме тому перед вищою педагогічною освітою поставлені завдання цілеспрямованого розвитку творчих здібностей і можливостей майбутніх учителів образотворчого мистецтва, підтримки художньо обдарованої студентської молоді, формування умінь і навичок творчої самореалізації у сфері мистецтва .

Відомі педагоги А.Макаренко, В.Сухомлинський, К.Ушинський та ін. вказували на творчий характер учительської праці, підкреслювали необхідність цілеспрямованого розвитку і збагачення творчого потенціалу майбутніх учителів. В існуючій системі професійно-педагогічної освіти питання розвитку творчих здібностей учителів образотворчого мистецтва знаходять певну методичну підтримку й практичне вирішення. Водночас, ефективність педагогічного забезпечення цього процесу залишається ще недостатньою, що негативно позначається на розвитку творчої активності студентів художньо-графічних факультетів, збільшує ризик переходу їх на репродуктивні способи розв’язання як педагогічних, так і мистецьких питань.

У процесі педагогічного впливу на творчий розвиток майбутніх учителів образотворчого мистецтва традиційні форми і методи роботи поступово оновлюються новими технологічними рішеннями. На їх необхідності і важливості наголошують вчені В. Бутенко, С.Мельничук, Н.Миропольська, О.Олексюк, Г.Шевченко та ін. В основних напрямах досліджень з педагогічних і психологічних наук в Україні, розроблених ученими АПН України зазначено, що на особливу увагу заслуговує опрацювання сучасних педагогічних технологій, які базуються на використанні найновіших досягнень психологічної науки, вікової фізіології, соціології та інших наук про людину, нових інформаційних технологій, враховують різноманітності індивідуальних відмінностей і здібностей молоді. Пріоритетом наукових досліджень є розробка інформаційних і комунікаційних технологій, визначення їх ролі в розвитку єдиного освітнього простору країни. Важливою складовою цього напряму є дослідження із формування навчального середовища, зокрема розробка нового покоління засобів навчання для різних типів навчальних закладів, створення програмних продуктів для комп’ютерно-орієнтованих систем і технологій, підручників і навчальних матеріалів на електронних носіях .

Комп’ютерні технології являють собою цілеспрямовану і організовану сукупність інформаційних процесів з використання засобів обчислювальної техніки, що забезпечують високу швидкість обробки даних, швидкий пошук інформації, розосередження даних, доступ до джерел інформації незалежно від місця їх розташування. Одним із очікуваних наслідків реалізації Національної програми інформатизації має бути підвищення якості навчання на всіх рівнях освіти і підготовки та перепідготовки кадрів за рахунок впровадження автоматизованих систем масового поширення інформації у вищих навчальних закладах, школах на основі спеціальних телевізійних каналів, налагодження випуску навчальної літератури в електронній формі, впровадження методик і програмно-технічних засобів дистанційного навчання.

Використання комп’ютерних технологій у процесі розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва залишається однією з актуальних проблем вищої педагогічної освіти. На шляху її теоретичного і практичного вирішення існує ряд діалектичних суперечностей, зокрема:

· між суспільним визнанням ролі і можливостей комп’ютерних технологій у художньо-педагогічній освіті і недостатнім теоретичним обґрунтуванням вихідних положень ( мети, завдань та ін.) щодо їх застосування у процесі розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва;

· між орієнтацією вищої педагогічної освіти на створення необхідного навчального середовища і відсутністю зацікавленого ставлення на художньо-графічних факультетах до застосування комп’ютерно-орієнтованих систем і технологій у розвитку творчих здібностей студентів;

· між існуючим програмним забезпеченням, яке використовується на художньо-графічних факультетах і поверховим розкриттям при застосуванні комп’ютерних технологій ролі творчих здібностей студентів у процесі освоєння образотворчого мистецтва;

· між завданнями культурологічної підготовки студентів художньо-графічних факультетів та їх епізодичним залученням при застосуванні комп’ютерних технологій до використання творчих здібностей у процесі художньо-естетичного діалогу з образотворчим мистецтвом;

· між необхідністю системного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва при застосуванні комп’ютерних технологій та недостатнім досвідом викладачів художньо-графічних факультетів щодо методичного забезпечення та практичного вирішення вказаної проблеми.

Необхідність успішного розв’язання існуючих протиріч та активної організації навчально-виховного процесу, спрямованого на розвиток творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій передбачає обґрунтування відповідних педагогічних засад. Відповідь на окремі аспекти вказаної проблеми дозволяють отримати результати наукових досліджень в галузі філософії, психології, культурології, естетики, соціології та педагогіки. Так, у розкритті сутності творчих здібностей вчителя образотворчого мистецтва важливе значення мають дослідження, присвячені питанням психології особистості та її творчого розвитку (Д.Богоявленська, Н.Литвинова, Н.Магло, О.Яковлєва), художньої обдарованості та здібностей у сфері образотворчої діяльності (А.Ковальов, Н.Левітов, В.Юркевич), психології мистецтва та художньої творчості (Б.Лезін, В.Романець), особливостей художньо-творчого розвитку учнів різних вікових груп (Л.Дерев’яна, Л.Руденко, О.Смалько), формування творчої особистості та професійно-творчого саморозвитку майбутнього вчителя (Г.Грибенко, Н.Дудніченко, М.Костенко, Н.Стельмах).

У визначенні ролі та можливостей впливу професійно-педагогічної освіти на творчий розвиток майбутніх учителів образотворчого мистецтва ми спиралися на наукові праці, у яких досліджувалися актуальні проблеми підготовки вчителя на сучасному етапі (П.Гусак, Л.Кондрашова, Г.Троцко), формування професійної культури вчителя образотворчого мистецтва (С.Головатий, С.Коновець, О.Ткачук), організації художньо-естетичної освіти студентів (О.Дем’янчук, Л.Масол, О.Ростовський, С.Уланова), творчої активності майбутніх учителів засобами мистецтва (Т.Агапова, О.Виговська, О.Кайдановська, Н.Мартинович, Л.Мільто, М.Стась, О.Полякова, В.Хмель, Т.Хоменко, Р.Шакуров), розвитку творчих здібностей студентів вищих навчальних закладів (А.Мелік-Пашаєв, І.Сніцар, В.Щербина).

Визначенню педагогічних умов ефективного використання комп’ютерних технологій у творчому розвитку майбутніх вчителів образотворчого мистецтва сприяли наукові праці, присвячені актуальним питанням інформатизації сучасної освіти (В.Биков, Ю.Долгоруков, К.Зуєв, І.Носова, С.Сисоєва), комп’ютеризації навчального процесу (П.Гевал, М.Кларін, Т.Колеснік, Б.Коліс, Г.Попов, І.Роберт), запровадженню комп’ютерних технологій у вищій школі (В.Баженов, В.Барбарук, І.Булах, І.Голіцин, В.Гуменюк, І.Жуков, І.Карімов), психолого-педагогічного забезпечення комп’ютерних технологій (І.Богданова, Ю.Васьков, М.Жалдак, Л.Панченко, Т.Тихонова, О.Трофімов), вирішенню завдань художньо-педагогічної освіти засобами комп’ютерних технологій (М.Анісімова, Н.Бєлявіна, В.Браткевич, М.Бутов, М.Ігнатьєв, Г.Кедрович, С.Мартиян, Т.Трубчанінова, В.Фукс), творчого розвитку дітей та молоді засобами інформаційних технології (І.Теплицький, В.Тюхтін).

Досліджені вченими закономірності творчого розвитку особистості, основні напрями та форми удосконалення навчально-виховного процесу у вищій педагогічній школі, шляхи упровадження комп’ютерних технологій в системі професійної підготовки сучасного вчителя мають важливе теоретичне і методичне значення, сприяють осмисленню проблеми творчого розвитку майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій.

Водночас, на шляху розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій є чимало проблем, які вимагають свого подальшого теоретичного осмислення й практичного вирішення. Ці проблеми не знайшли належного висвітлення у науково-педагогічній літературі, що негативно позначається на існуючій практиці розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва. Так, вимагають свого теоретичного й експериментального дослідження питання, що стосуються творчих здібностей як важливої складової художньо-педагогічної діяльності вчителя образотворчого мистецтва та можливостей комп’ютерних технологій у забезпеченні процесу творчого розвитку студентів художньо-графічних факультетів та ефективності застосування комп’ютерних технологій з метою стимулювання творчих сил і активності майбутніх учителів образотворчого мистецтва. Предметом наукового пошуку має стати обґрунтування педагогічних засад ефективного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій у навчальному процесі.

На жаль, на практиці зазначені питання вирішуються ще не ефективно, залишається недостатньою увага працівників вищих педагогічних навчальних закладів до вирішення завдань творчого розвитку майбутніх учителів образотворчого мистецтва, часом спостерігається формальний підхід до організації художньо-творчої діяльності студентів художньо-графічних факультетів, відсутні необхідні програмні матеріали і методичні рекомендації щодо ефективного застосування комп’ютерних технологій з метою розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва.

Усе це дає підстави вважати, що зазначена проблема вимагає відповідного науково-теоретичного і експериментального обґрунтування, педагогічного забезпечення і практичного вирішення. Подальший науково-педагогічний пошук покликаний сприяти розв’язанню діалектичних протиріч, які з’явилися у результаті недостатньої уваги до цієї проблеми в системі вищої педагогічної освіти, відсутності відповідних досліджень щодо особливостей творчого розвитку студентів художньо-графічних факультетів, умов ефективного упровадження комп’ютерних технологій з метою розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва.

Актуальність проблеми, її недостатнє вивчення і висвітлення у науково-педагогічній літературі, усвідомлення необхідності підготовки відповідних програмно-методичних матеріалів і рекомендацій щодо ефективного розв’язання зазначених питань зумовили вибір теми нашого дослідження – „Розвиток творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане згідно з темою науково-дослідної роботи кафедри педагогіки Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К.Д.Ушинського (м. Одеса) „Дослідження педагогічних засад підготовки вчителя національної школи” (N01000U000958). Тема затверджена Вченою радою ПУДПУ ім. К.Д.Ушинського ( протокол № 7 від 28 лютого 2002р.) та узгоджена Радою з координації наукових досліджень у галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № 3 від 27 березня 2002р.).

Об’єктом дослідження є процес професійної підготовки майбутнього вчителя, а предметом – педагогічні засади ефективного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій.

Мета дослідження полягає у розкритті сутності творчих здібностей як важливої складової художньо-педагогічної діяльності, теоретичному обґрунтуванні та експериментальній перевірці педагогічних засад ефективного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій.

Відповідно до поставленої мети визначені такі завдання дослідження:

1. Визначити сутність та особливості розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва.

2. Проаналізувати можливості комп’ютерних технологій у розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва.

3. Визначити критерії, показники та рівні розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва.

4. Теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити педагогічні засади ефективного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій.

5. Укласти методичні рекомендації щодо ефективного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій.

Гіпотеза дослідження: ефективність розвитку творчих здібностей майбутніх вчителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій можна підвищити, якщо педагогічно забезпечити:

· програмно-цільове спрямування комп’ютерних технологій на розвиток творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва;

· формування у студентів засобами комп’ютерних технологій зацікавленого ставлення до розвитку власних творчих здібностей у сфері образотворчого мистецтва;

· виявлення творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва у процесі комп’ютерного освоєння художньо-естетичних цінностей;

· організацію засобами комп’ютерних технологій художньо-творчого діалогу майбутніх учителів образотворчого мистецтва у процесі комунікативної, пізнавальної та креативної діяльності;

· використання на комп’ютерному матеріалі найважливіших способів розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва.

Методологічну основу дослідження становлять загальнотеоретичні й методологічні принципи діалектико-матеріалістичного пізнання, концептуальні положення про особистість, соціальну, психологічну та культурологічну зумовленість її творчого розвитку, роль професійно-педагогічної освіти у забезпеченні творчої активності студентської молоді.

Теоретичною основою дослідження є філософські положення теорії творчого розвитку особистості ( Л.Занков, Н. Леонтьєв, В.Рибалка), наукові праці з естетики та культурології, присвячені проблемі художньої творчості (Л.Виготський, В.Моляко, Я.Пономарьов), психологічні положення щодо особливостей розвитку творчих здібностей у сфері образотворчого мистецтва (В.Дружинін, В.Тесленко, Т.Хрустальова), праці вчених з соціології та педагогіки, присвячені проблемі професійної підготовки вчителя на сучасному етапі(І.Бех, В. Бутенко, А.Богуш, І. Зязюн, Г.Троцко), науково-методичні рекомендації щодо організації художньо-естетичної освіти студентів (О.Олексюк, О.Рудницька), психолого-педагогічного забезпечення комп’ютерних технологій (М.Жалдак, В.Мадзігон, С.Сисоєва). У роботі використано творчі ідеї в галузі теорії та методики образотворчої діяльності (М.Пічкур, В.Томашевський, І.Удріс).

Для реалізації поставлених завдань використовувався комплекс методів науково-педагогічного дослідження: наукові спостереження, дослідницькі бесіди, анкетування, тестування студентів та вчителів образотворчого мистецтва, аналіз існуючої практики застосування комп’ютерних технологій, організації педагогічного впливу на творчий розвиток студентів художньо-графічних факультетів, аналіз результатів наукових досліджень у сфері художньо-естетичної освіти і професійної підготовки майбутніх вчителів, вивчення програмних та навчально-методичних матеріалів, пов’язаних з плануванням та організацією творчої діяльності студентів, отримання статистичних даних, проведення констатувального і формувального експериментів. Використані у процесі дослідження методи наукового пошуку були спрямовані на отримання об’єктивної інформації щодо стану та особливостей творчого розвитку студентів художньо-графічних факультетів, визначення та обґрунтування педагогічних засад розвитку творчих здібностей майбутніх вчителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій.

Дослідження здійснювалося у три етапи протягом 2000-2006 років.

На першому етапі ( 2000-2001рр.) здійснювалося вивчення та аналіз стану теоретичної розробленості вказаної проблеми дослідження у науковій літературі та діяльності вищих навчальних закладів, а також визначення вихідних методологічних і теоретичних положень, що стосувалися об’єкту, предмету, мети, завдань та гіпотези дослідження.

На другому етапі (2002-2003рр.) проведено констувальний експеримент уточнено критерії та показники, визначено основні рівні розвитку творчих здібностей студентів художньо-графічних факультетів, проаналізовано стан вирішення вказаної проблеми в умовах застосування комп’ютерних технологій.

На третьому етапі (2004-2006рр.) обґрунтовано педагогічне забезпечення процесу ефективного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій, проведено формувальний експеримент і здійснено обробку одержаних даних, узагальнено результати, сформульовано загальні висновки дослідження, укладено відповідні методичні рекомендації для викладачів вищих педагогічних навчальних закладів.

Експериментальна база дослідження. Дослідно-експериментальною роботою були охоплені студенти Південноукраїнського державного педагогічного університету ім..К.Д.Ушинського, Криворізького державного педагогічного університету та Херсонського державного університету. Експериментальна робота проводилась автором дослідження, а також під його керівництвом викладачами художньо-графічних факультетів.

Наукова новизна і результатів дослідження: вперше розроблено та експериментально перевірено педагогічні засади ефективного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій; удосконалено систему діагностики стану творчого розвитку студентів художньо-графічних факультетів; подальше вивчення дістали питання впровадження комп’ютерних технології в системі професійної підготовки педагога-художника.

Теоретична значущість результатів дослідження полягає у розкритті сутності творчих здібностей як важливої складової художньо-педагогічної діяльності вчителя образотворчого мистецтва, виявленні можливостей комп’ютерних технологій у творчому розвитку майбутніх учителів образотворчого мистецтва, обґрунтуванні педагогічних засад, спрямованих на ефективне забезпечення розвитку творчого потенціалу педагогів-художників в умовах використання комп’ютерних технологій.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у виявленні комп’ютерних засобів підвищення ефективності педагогічного впливу на розвиток творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва, розробці та впровадженні у процес їх професійної підготовки методики, що стимулює творчу активність, сприяє формуванню зацікавленого ставлення та глибокого усвідомлення ролі комп’ютерних технологій у становленні і збагаченні творчого потенціалу; розробці програми та комп’ютерному забезпеченні спецкурсу „Художнє моделювання одягу”, визначенні змісту та упровадженні програми міжкафедрального семінару для викладачів ХГФ „Актуальні проблеми творчого розвитку студентів в умовах застосування комп’ютерних технологій; підготовці методичного посібника для викладачів вищих педагогічних навчальних закладів „Комп’ютерні технології у творчому розвитку майбутніх учителів образотворчого мистецтва”. Теоретичні положення, висновки і рекомендації дослідження можуть бути використані з метою подальшого удосконалення професійної комп’ютерно-зорієнтованої освіти, підготовки і перепідготовки вчителів образотворчого мистецтва, у ході створення підручників, навчально-методичних посібників, програмно-методичних матеріалів, які передбачають активне використання можливостей комп’ютерних технологій у вищій педагогічній освіті.

Результати дослідження впроваджено у процес професійної підготовки студентів художньо-графічних факультетів Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К.Д.Ушинського (довідка № 947 від 14. 06.2005р.), Криворізького державного педагогічного університету (довідка від 07.02.2005р.), факультету культури та мистецтва Херсонського державного університету (довідка № 34-11/507 від 18.05.2005р.), Київського міського педагогічного університету ім. Б.Г.Грінченка (довідка №11 від 16.01.2006р.), в практику навчальної роботи та підвищення майстерності вчителів образотворчого мистецтва в Одеському обласному інституті удосконалення вчителів (довідка № 41 від 01.02.2006р.).

Вірогідність та обґрунтованість здобутих результатів забезпечується методологічною і теоретичною обґрунтованістю вихідних положень дослідження, відповідністю використаного комплексу методів дослідження його об’єкту , меті і завданням, аналізом значного обсягу теоретичного та емпіричного матеріалу, дослідно-експериментальною перевіркою висунутої гіпотези, поєднанням кількісного і якісного аналізу експериментальних даних, репрезентативністю вибірки опитуваних.

Апробація результатів дослідження здійснювалась у вигляді публікацій і доповідей на Міжнародних, Всеукраїнських науково-практичних конференціях: „Формування національної свідомості молоді засобами художньої культури” (м. Херсон, 2001); „Підготовка майбутніх учителів образотворчого мистецтва: проблеми та досвід” (м. Одеса, 2002); „Теорія та практика управління педагогічним процесом” (м. Одеса, 2003); „Комп’ютери. Програми. Інтернет. 2004” (м. Київ, 2004); „ Інформатизація освіти України: стан, проблеми, перспективи” (Херсон, 2005); „Історико-педагогічні дослідження: методологія, періодизація, методика” (Херсон, 2005); „Удосконалення професійної підготовки вчителя початкових класів засобами дисциплін гуманітарного циклу” (Херсон, 2005), „Формування адекватноъ самооцінки як фактор самореалізації особистості” (Херсон, 2006). Основні положення результати і висновки дисертаційної роботи доповідалися на засіданнях кафедри педагогіки Південноукраїнського державного педагогічного університету (2000-2005 рр.).

Результати дисертаційного дослідження опубліковано у 10 одноосібних наукових та науково-методичних працях: у методичному посібнику „Комп’ютерні технології у творчому розвитку майбутніх учителів образотворчого мистецтва”, 7 статтях у фахових виданнях затверджених ВАК України, 2- у матеріалах наукових конференцій.

Структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (241 найменувань) та 14 додатків. Основний зміст дисертації викладено на 204 сторінках, проілюстрована 7 рисунками і 7 таблицями. Загальний обсяг роботи – 247 сторінок.

Основний зміст дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність та ступінь дослідженості проблеми, визначено об’єкт, предмет, мету, концептуальну ідею, гіпотезу і завдання дослідження, розкрито його методологічну та теоретичну основу, етапи наукового пошуку, сформульовано наукову новизну, теоретичне і практичне значення результатів дослідження, охарактеризовано їх вірогідність та ґрунтовність, наведено відомості про апробацію і впровадження результатів дослідження та публікації.

У першому розділі “Теоретичні засади розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій” на основі аналізу наукових джерел визначено сутність творчих здібностей к важливого чинника художньо-педагогічної діяльності вчителя образотворчого мистецтва, розкрито можливості комп’ютерних технологій у розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва. Зазначено, що на сучасному етапі розвитку педагогічної теорії і практики відбувається активний пошук шляхів формування особистості вчителя образотворчого мистецтва, здатного глибоко сприймати і розуміти твори світової і вітчизняної художньої культури, послідовно й цілеспрямовано залучати учнівську молодь до художньо-естетичних цінностей минулого й сьогодення. Учитель образотворчого мистецтва покликаний бути активним у сфері художньої творчості, виявляти творчі здібності, які б дозволяли встановлювати плідний діалог з мистецтвом, примножувати художньо-естетичні цінності.

Важливим чинником художньо-педагогічної діяльності вчителя образотворчого мистецтва є розвинені творчі здібності, спираючись на які, він отримує можливість успішно вирішувати основні завдання навчально-виховного процесу, пов’язані з підготовкою учнів до активної взаємодії зі світом мистецтва, у якому за допомогою художніх образів знаходить відображення багатогранна палітра життя людини, її предметного і природного середовища, різних форм, видів і способів діяльності. Завдяки творчим здібностям учитель образотворчого мистецтва стає спроможним займатися продуктивною діяльністю, накопичувати власний досвід освоєння предметів та явищ навколишньої дійсності з урахуванням їх виразності, емоційної забарвленості, гармонії, взаємозв’язку змісту і форми.

У результаті теоретичного вивчення вказаної проблеми виділено декілька підходів (філософський, психологічний, культурологічний) до визначення сутності творчих здібностей учителя образотворчого мистецтва. Являючи собою складне психологічне утворення, творчі здібності характеризуються соціальною, психологічною та культурно-освітньою детермінацією, знаходиться під впливом соціально-історичного середовища, залежить від окремих структур психіки почуттів, розуму, волі та ін.), розвивається у процесі освоєння цінностей у сфері науки, освіти, художньо-естетичної культури. Творчі здібності вчителя образотворчого мистецтва характеризують його індивідуальні особливості (швидкість, глибину, міцність оволодіння певними способами і прийомами художньо-творчої активності), функціонують як суб’єктивні умови успішного здійснення комунікативної пізнавальної та креативної діяльності, забезпечують емоційно забарвленне, інтелектуально спрямоване, організаційно-діяльнісне освоєння творів мистецтва, здатне продукувати художньо-естетичні цінності у матеріальній та духовній сфері.

Художньо-педагогічна діяльність вчителя образотворчого мистецтва передбачає розвиток його творчих здібностей, формування художнього світогляду, самосвідомості, естетичного ставлення до дійсності і мистецтва, накопичення необхідного досвіду креативної діяльності. Згідно сучасних вимог учитель образотворчого мистецтва повинен бути готовим до кваліфікованого здійснення творчої роботи у сфері образотворчого мистецтва, забезпечувати процес естетичного виховання в загальноосвітній школі, розвивати художньо-творчі можливості дітей та молоді, творчо використовувати у педагогічному процесі професійні знання та художньо-естетичний досвід.

Для забезпечення належних умов творчого зростання майбутніх учителів образотворчого мистецтва вища педагогічна освіта покликана ефективно використовувати як традиційні, так і новітні засоби педагогічного впливу.

У розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва значні можливості мають комп’ютерні технології. Вони можуть впливати на естетичне ставлення до навколишньої дійсності, збагачувати емоційно-чуттєвий досвід сприймання предметів і явищ, розвивати образне мислення, формувати систему знань, понять та уявлень про художньо-виразні засоби образотворчого мистецтва, стимулювати творчу активність, пов’язану з пошуком і реалізацією способів самовираження у сфері живопису, графіки та інших видів художньо-творчої діяльності. Зазначено, що роль комп’ютерних технологій дедалі усвідомлюється сучасною практикою професійної підготовки майбутніх учителів образотворчого мистецтва, як важливої педагогічної умови оптимізації навчально-виховного процесу, приведення його у відповідність з існуючими вимогами творчого становлення та самореалізації особистості.

У дисертації виділено шляхи розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій. Вони передбачають інформаційне, організаційне та діалогічне забезпечення вказаного процесу, зокрема, розробку комп’ютерних навчальних програм, спрямованих на креативний розвиток особистості педагога; створення на основі сучасних комп’ютерних засобів інформаційної бази, яка б охоплювала необхідну для творчої діяльності вчителя науково-методичну, соціально-культурну, художньо-естетичну інформацію; широке використання розвивальних ресурсів навчального середовища; організацію значної частини самостійної роботи студентів у телекомунікаційному режимі, посилення ролі та функцій комп’ютерного діалогу з метою створення власних продуктів художньо-естетичного змісту.

У другому розділі “Особливості та стан розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій” виділено особливості розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва, здійснено аналіз існуючої практики творчого розвитку студентів художньо-графічних факультетів в умовах застосування комп’ютерних технологій.

Теоретичне та експериментальне вивчення вказаних питань засвідчило, що розвиток творчих здібностей студентів художньо-графічних факультетів має певні особливості, пов’язані із загальною спрямованістю особистості на утвердження в житті та професійній діяльності художньо-естетичних цінностей, ступенем сталості та схильності до художньо-педагогічної діяльності, характером та способами виявлення. Наголошено, що через виявлення творчих сил видається можливим прослідкувати їх зв'язок з існуючою практикою художньо-естетичної освіти, методами вирішення пізнавальних і творчих задач, характером розв’язання проблемних ситуацій, можливостями особистості щодо творчої самореалізації.

У процесі наукового пошуку було з’ясовано, що творчі здібності студентів художньо-графічних факультетів залежать у значній мірі від мотивації, почуттів, інтелектуальної активності та характеру продуктивної діяльності. З урахуванням цих положень були визначені та обґрунтовані критерії та показники розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва. До них віднесено критерії мотиваційної, емоційної, інтелектуальної та діяльнісної зумовленості творчих здібностей.

За результатами констатувального експерименту виділено рівні розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва, з’ясовано, що найбільшу кількість (41,4%) становить та частина студентів, яка має низький рівень розвитку творчих здібностей, 36,7% - середній, 13,8% - достатній і лише 8,3% - високий. Останні усвідомлювали значення своїх творчих здібностей у майбутній професійній діяльності, виявляли зацікавленість у їх подальшому розвитку, відзначалися задоволеністю творчою діяльністю, відсутністю емоційного напруження в роботі, вмінням яскраво виражати емоції, ініціативністю під час вирішення творчих завдань тощо.

У процесі дослідження здійснено аналіз існуючої практики творчого розвитку майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій, дано оцінку ефективності використання комп’ютерних засобів на заняттях з інформаційних технологій, суспільних, психолого-педагогічних та фахових дисциплін, вказано на те, що в діяльності художньо-графічних факультетів залишається проблема комп’ютерного забезпечення творчого розвитку майбутніх учителів образотворчого мистецтва. Серед причин, що не сприяють ефективному вирішенню вказаної проблеми, виділено такі, як недостатня підготовка викладачів художньо-графічних факультетів до роботи з комп’ютерними засобами, відсутність досвіду роботи з мультимедійними програмами, спрощене використання комп’ютерних технологій у навчальному процесі (надання переваги інформаційним функціям та недооцінка інших). Визнано необхідним зміцнення матеріально-технічної бази для застосування комп’ютерних технологій, розробку комп’ютерних програм та методичного забезпечення творчого розвитку особистості, формування у студентів зацікавленого ставлення до вирішення вказаної проблеми, набуття викладачами факультетів необхідного досвіду використання комп’ютерних засобів у художньо-творчому процесі.

У третьому розділі “Педагогічне забезпечення розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій” визначено основні параметри педагогічного забезпечення вказаного процесу, обґрунтовано педагогічні засади ефективного розвитку творчих здібностей студентів художньо-графічних факультетів в умовах застосування комп’ютерних технологій, розкрито зміст, організацію та результати формувального експерименту.

Зазначено, що розвиток творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва є одним з найбільш складних завдань вищої і тому педагогічне забезпечення цього процесу повинно носити системний характер. У процесі дослідження визначено основні параметри педагогічного забезпечення розвитку творчих здібностей студентів художньо-графічного факультету в умовах застосування комп’ютерних технологій). До таких параметрів віднесено: аксіологічний (передбачає програмно-цільове спрямування комп’ютерних технологій), психологічний (пов'язаний з формуванням зацікавленого ставлення студентів до розвитку власних творчих здібностей), гносеологічний (розкриває креатині можливості процесу освоєння художньо-естетичних цінностей), культурологічний (засвідчує про можливості встановлення художньо-творчого діалогу з мистецтвом), організаційний (передбачає використання засобів впливу на творчу активність особистості).

Науково-теоретичний пошук дозволив визначити та обґрунтувати педагогічні засади ефективного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва (рис. 1).

Рис. 1. Педагогічна модель ефективного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій

Програма дослідження передбачала проведення формувального експерименту, у якому взяли участь студенти художньо-графічного факультету. Експеримент передбачав перевірку ефективності теоретично обґрунтованих педагогічних засад і охоплював декілька етапів. На підготовчому етапі визначено наявний рівень розвитку творчих здібностей у студентів контрольної та експериментальної групи, проведено заняття методичного семінару для викладачів художньо-графічного факультету, розроблено комп’ютерну програму навчального курсу “Художнє моделювання одягу” та інших навчальних дисциплін. Під час основного етапу експерименту здійснено навчально-виховні заходи передбачені програмою курсу “Художнє моделювання одягу”, та інших навчальних дисциплін і спрямовані на розвиток творчих здібностей студентів в умовах застосування комп’ютерних технологій. На прикінцевому етапі формувального експерименту проаналізовано його результати, здійснено порівняння даних у контрольній та експериментальній групі, визначено динаміку розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва (табл. 1).

Таблиця 1.

Динаміка розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва

(за даними формувального експерименту)

Визначення

розвитку творчих здібностей | Контрольна група | Експериментальна група

Рівні розвитку творчих здібностей (%) | Рівні розвитку творчих здібностей (%)

Низьк. | Середн | Достатн | Висок. | Низьк. | Середн | Достатн | Висок

На початку експерименту |

42,0 |

36,6 |

13,1 |

8,3 |

41,2 |

37,4 |

13,5 |

7,9

На кінець експерименту |

38,5 |

37,4 |

14,8 |

9,3 |

20,6 |

30,3 |

28,6 |

20,5

Результати формувального експерименту засвідчили якісні та кількісні зміни в обох групах (експериментальних і контрольних). Однак динаміка змін, яка відзначалась в експериментальних групах, засвідчує ефективність апробованих на теоретичному і практичному рівні методичних засад розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій.

На підставі отриманих даних формувального експерименту можемо констатувати позитивну динаміку розвитку творчих здібностей студентів експериментальної групи, переважна більшість яких (79,4%) після завершення експерименту відповідала показникам середнього достатнього та високого рівня креативного розвитку. Оцінюючи ефективність педагогічних засад розвитку творчих здібностей в умовах застосування комп’ютерних технологій були ураховані думки та оцінні судження студентів і викладачів художньо-графічного факультету. До позитивних проявів було віднесено творчу атмосферу навчальних занять, зацікавленість викладачів і студентів, наявність позитивних почуттів, можливість висловлювання власної думки, здійснення творчої самореалізації, широке використання комп’ютерних засобів, підтримка творчої ініціативи, натхнення пошуку. Позитивну оцінку викликали педагогічні рішення щодо використання за допомогою комп’ютерних засобів різних видів навчальної інформації (наукової, художньої, естетичної), самопрезентації, участі у вирішенні навчальних і творчих ситуацій, створення навчально-творчого середовища, взаємозв’язку традиційних і комп’ютерних методів навчанні, підтримки творчого пошуку та творчої самореалізації у сфері образотворчого мистецтва.

У загальних висновках викладено результати наукового дослідження проблеми розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій.

1. У дисертації зазначено, що однією з актуальних проблем сучасної педагогічної теорії та практики є розвиток творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій. Необхідність прийняття науково обґрунтованих педагогічних рішень з цього питання зумовлена тим, що українське суспільство дедалі підвищує вимоги до професійної підготовки вчителя образотворчого мистецтва, розвитку його творчих сил і можливостей, спрямовує зусилля вищої педагогічної освіти на розробку та впровадження нового покоління засобів навчання, створення програмних продуктів для комп’ютерно-орієнтованих педагогічних систем і технологій, навчальних матеріалів на електронних носіях.

2. Встановлено, що творчі здібності є важливим чинником художньо-педагогічної діяльності вчителя образотворчого мистецтва, мають об’єктивний характер, реалізуються та функціонують як індивідуальна властивість особистості, яка впливає на сприйняття та оцінку естетичних явищ, встановлення художнього діалогу з мистецтвом, освоєння навколишньої дійсності за законами краси. Спираючись на розвинені творчі здібності, вчитель образотворчого мистецтва отримує можливість успішно вирішувати складні завдання художньо-естетичної освіти і виховання учнів, своїм власними прикладом та художніми здобутками стимулює їх творчу активність, спонукає до самостійної творчої діяльності у сфері мистецтва.

3. У дисертації висвітлено філософські аспекти творчого розвитку особистості, з’ясовано можливості психологічного осмислення цього процесу, досліджено культурологічну сутність творчих здібностей. Це дозволило визначити творчі здібності майбутнього вчителя образотворчого мистецтва як складне особистісне утворення, на розвиток якого може впливати соціокультурне середовище, окремі структури психіки, почуття, розум, воля та ін., а також цілеспрямовані педагогічні дії викладачів вищої школи.

4. Теоретичний пошук дозволив розкрити можливості комп’ютерних технологій у розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва, виділити їх переваги порівняно з традиційними формами і методами навчальної роботи, зокрема у системному використанні різних джерел художньо-естетичного досвіду, упровадженні проблемних ситуацій, евристичних дій та ігрових форм, збалансованому розвитку сенсорної, інтелектуальної та творчої активності особистості. У дисертації визначено шляхи творчого розвитку майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій, які пов’язані із послідовним вирішенням питань інформаційного, організаційного та діалогічного забезпечення вказаного процесу.

5. За результатами дослідження вдалося виявити особливості розвитку творчих здібностей студентів художньо-графічних факультетів, охарактеризувати їх спрямованість, рівень організації та способи виявлення у процесі образотворчої діяльності, розглянути з погляду особистісного значення як важливу умову професійної самореалізації. У дисертації обґрунтовано критерії та показники розвитку творчих здібностей, що дозволяють у процесі діагностування враховувати їх мотиваційну, емоційну, інтелектуальну та діяльнісну зумовленість.

6. Матеріали констатувального експерименту дозволили визначити основні рівні (низький, середній, достатній та високий) розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва, засвідчили, що значна частина із них має низькі показники. При цьому також підтверджено, що існуюча практика творчого розвитку студентів художньо-графічних факультетів відчуває певні труднощі, пов’язані із застосуванням комп’ютерних технологій (відсутність необхідної матеріально-технічної бази, комп’ютерних програм, необхідних для креативного розвитку студентів, навчально-методичних рекомендацій щодо комп’ютеризації художньо-педагогічної освіти, організаційно-практичного досвіду викладачів щодо вирішення вказаної проблеми).

7. Зазначено, що комп’ютерні технології є засобом навчально-виховного впливу, який покликаний сприяти оптимізації процесу професійної підготовки майбутніх учителів образотворчого мистецтва, а його використання має носити системний характер. Саме тому в дисертації обґрунтовано найважливіші параметри (аксіологічний, психологічний, гносеологічний, культурологічний та організаційний) педагогічного забезпечення процесу розвитку творчих здібностей студентів художньо-графічних факультетів в умовах застосування комп’ютерних технологій, висвітлено їх зміст та значення.

8. У дисертації обґрунтовано педагогічні засади ефективного розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій. Вони передбачають: програмно-цільове спрямування комп’ютерних технологій (мети, завдань, напрямів і функцій) на творчий розвиток особистості; поетапне формування у студентів зацікавленого ставлення (інтересу, орієнтацій, потреб) до розвитку власних творчих здібностей; творчий розвиток у процесі сприймання, оцінки та інтерпретації художньо-естетичних цінностей; організацію художньо-творчого діалогу на матеріалі основних видів діяльності (комунікативної, пізнавальної та творчої); використання способів стимулювання творчого натхнення, залучення студентів до творчого пошуку та підтримки їх художньо-творчої діяльності.

9. Автором дослідження розроблено комп’ютерну програму навчального курсу „Художнє моделювання одягу”, експериментально перевірено ефективність педагогічних засад розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій. Формувальний експеримент повністю підтвердив ефективність запропонованих педагогічних засад.

Дослідження не вичерпує зазначену проблему і передбачає подальше проведення науково-дослідної роботи у напрямку підготовки майбутніх учителів образотворчого мистецтва до творчого використання комп’ютерних засобів в системі художньо-естетичного виховання учнів загальноосвітньої школи.

Основний зміст дисертації викладено у таких публікаціях автора:

1. Покровщук Л.М. Комп’ютерні технології у творчому розвитку вчителів образотворчого мистецтва: Методичний посібник. – Херсон, Айлант, 2005. – 106 с.

2. Покровщук Л.М. Комп’ютер как средство развития творческих способностей будущих учителей изобразительного искусства //Збірник наукових праць. Педагогічні науки. – Вип. 16. - Херсон, Видавництво ХДПУ, 2000. – С. 156-160.

3. Покровщук Л.М. Розвиток творчих здібностей студентів художньо-педагогічних факультетів в умовах комп’ютерних технологій //Науковий вісник Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К.Д.Ушинського. – Одеса, 2002. – С.206-211.

4. Покровщук Л.М. Ефективність та якість використання інформаційних технологій у педагогічному процесі //Науковий вісник Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К.Д.Ушинського.– Одеса, 2002. – С.156-160.

5. Покровщук Л.М. Медіа технології у художньо-педагогічній освіті //Збірник наукових праць. Педагогічні науки. – Вип. 30. - Херсон: Видавництво ХДПУ, 2002. – С. 96-98.

6. Покровщук Л.М. Теоретичні засади розвитку творчих здібностей майбутніх вчителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій //Збірник наукових праць. Педагогічні науки. – Вип. 40. - Херсон: Видавництво ХДУ, 2005. – С. 343-347.

7. Покровщук Л.М. Основні параметри методичного забезпечення процесу розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій //Вісник Запорізького Національного університету: Збірник наукових статей. Педагогічні науки. – Вип. 1./Гол. ред. Л.І. Міщик. – Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2006. – С. 138-145.

8. Покровщук Л.М. Готовність викладачів художньо-графічних факультетів до розвитку творчих здібностей студентів в умовах застосування комп’ютерних технологій //Збірник наукових праць. Педагогічні науки. – Вип. 42. – Херсон: Видавництво ХДУ, 2006. – С. 369 -373.

9. Покровщук Л.М. Использование современных информационных технологий в художественно-педагогическом образовании // Комп’ютери. Програми. Інтернет: Тези доповідей Міжнародної науково-практичної конференції. – К., Друк НТУУ „ КПІ”, 2003. – С. 52.

10. Покровщук Л.М. Можливості комп’ютерних технологій у розвитку творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва //Удосконалення професійної підготовки вчителя початкових класів засобами дисциплін гуманітарного циклу: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Херсон, Айлант, 2005. – С.236-340.

Анотація

Покровщук Л.М. Розвиток творчих здібностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.04 – теорія та методика професійної освіти. – Кіровоградський державний педагогічний університеті імені Володимира Винниченка. – Кіровоград, 2006.

Дисертаційне дослідження присвячене актуальній проблемі сучасної педагогічної теорії і практики – розвитку творчих здібностей у майбутніх учителів образотворчого мистецтва в умовах застосування комп’ютерних технологій. На основі аналізу наукової літератури визначено сутність творчих здібностей як важливого чинника художньо-педагогічної діяльності вчителя, висвітлено філософські, психологічні та культурологічні аспекти цього складного особистісного утворення.

Теоретичний пошук дозволив розкрити можливості комп’ютерних технологій


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

БРОНХІАЛЬНА АСТМА ТА МЕТАБОЛІЧНИЙ СИНДРОМ: ОБҐРУНТУВАННЯ ПАТОГЕНЕТИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ - Автореферат - 51 Стр.
ОПТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КРЕМНІЄВИХ, ГЕРМАНІЄВИХ І ВУГЛЕЦЕВИХ НАНОСТРУКТУР, ОДЕРЖАНИХ ІМПЛАНТАЦІЄЮ - Автореферат - 25 Стр.
ПАТОГЕНЕТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ІМУНОТРОПНИХ ЕФЕКТІВ БАЛЬНЕОТЕРАПЕВТИЧНОГО ТРУСКАВЕЦЬКОГО КОМПЛЕКСУ В УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧАЕС - Автореферат - 29 Стр.
СИНТЕЗ, ХІМІЧНІ ТА БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТІАЗОЛІЛ-2-АМІДІВ 1-R-2-ОКСО-4-ГІДРОКСИ-ХІНОЛІН-3-КАРБОНОВИХ КИСЛОТ - Автореферат - 22 Стр.
Правовий статус християнської церкви за римським імператорським законодавством IV сторіччя - Автореферат - 27 Стр.
ГЕНДЕРНІ СТЕРЕОТИПИ В СТРУКТУРІ РОЛЬОВОГО КОНФЛІКТУ ЖІНКИ-КЕРІВНИКА - Автореферат - 30 Стр.
ЕКОНОМІЧНІ УМОВИ РЕФОРМУВАННЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ПЕРІОД ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 25 Стр.