У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





OCR Document

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ПАРІЙ ВАЛЕНТИНА МИКОЛАЇВНА

УДК 658.14:629.7(075.8)

ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ОПЕРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ АЕРОПОРТОМ

спеціальність 08.07.04 – економіка транспорту і зв'язку

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному авіаційному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник - | кандидат економічних наук, доцент

КОСАРЕВ Олександр Йосипович,

Національний авіаційний університет, доцент кафедри логістики

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України

КОБА В’ячеслав Григорович

Київська державна академія водного транспорту ім. Петра Конашевича - Сагайдачного, завідувач кафедри економіки і менеджменту;

кандидат економічних наук

САДЛОВСЬКА Ірина Петрівна,

заступник директора Департаменту фінансового регулювання та соціально – економічної політики – начальник відділу бюджету та фінансового регулювання Міністерства транспорту і зв’язку.

Провідна установа - | Національний транспортний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економіки, м. Київ.

Захист відбудеться 26 травня 2006 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.062.02 у Національному авіаційному університеті за адресою: 03058, Київ-58, просп. Космонавта Комарова, 1, корп.2, ауд.418.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного авіаційного університету за адресою: 03058, м. Київ-58, просп. Космонавта Комарова, 1.

Автореферат розісланий 25 квітня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук В.В. Матвєєв

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Необхідність стабілізації роботи вітчизняних аеропортів, підвищення рівня авіаційної безпеки, якості обслуговування пасажирів і повітряних суден викликає потребу у пошуку більш ефективних методів управління їх фінансово-господарською діяльністю. Тому формування економічного механізму оперативного управління, який би в умовах нестабільного зовнішнього середовища забезпечив підвищення ефективності роботи аеропорту, спираючись на цільову орієнтацію і координацію всіх подій, що охоплюють зміну напрямків використання ресурсів підприємства та їх джерел, виявлення ризиків та зниження їх рівня, а також підвищення гнучкості в функціонуванні економічного суб’єкта є актуальною проблемою на сучасному етапі розвитку вітчизняних аеропортів.

Формування економічного механізму оперативного управління аеропортом в умовах нестабільності зовнішнього середовища стає неможливим без складання бюджету, як основного інструменту гнучкого управління, який забезпечує точною, повною і своєчасною інформацією вище керівництво. Накопичений досвід показує, що використання даного інструменту дозволяє вивести систему управління організацією на якісно новий рівень, при якому досягається "прозорість" прийняття управлінських рішень з погляду фінансових наслідків, наявність реальної можливості керування фінансовими результатами і грошовими потоками структурних одиниць і організації як єдиного цілого.

Багато західних науковців висвітлювали тему бюджетування у своїх роботах: Брігхем Ю., Дікки Т., Кінг А., Лейхи Т., Лоранг Р., Майер Е., Мейтленд И., Мак Ки С., Отлей Д., Рачлін Р., Сігел Д., Шим Д. та ін. Більш близькі до українських реалій, але також не націлені на українські підприємства, роботи з бюджетування російських науковців: Балабанова І., Бочарова В., Горбунова А., Данилочкина В., Ляпунова С., Самочкина В., Попова В., Хруцького В. та ін.

Питання організації бюджетування в українських наукових колах менш актуалізовано, ніж у російських, і, тим більше, у західних наукових колах, що пояснюється його новизною для національної економіки. Питання, щодо актуальності організації бюджетування на вітчизняних підприємствах представлені окремими публікаціями періодичних видань, наприклад, працями Голова С.Ф. та Савчука В.П., Харко А.; дослідженнями Єгорова П.В. та Лисенко Ю.Г. в частині організації механізмів управління підприємством; роботами Аптекаря С.С. в частині оптимізації витратного механізму підприємства; працями Терещенко О.О., який розглядав значення бюджетування при проведенні заходів з оздоровлення підприємств. Більш детально питання бюджетного управління розглянуті Новіковим Д.Г., Жамойдою О.А., Онищенком С.В. Але робіт, що присвячені проблемам формування економічного механізму оперативного управління підприємствами повітряного транспорту, що базується на інтегрованій системі бюджетів, в даний час практично немає.

Відсутність комплексного, системного підходу до вирішення цих питань обумовили актуальність дослідження та визначили мету і основні завдання дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Результати дисертаційного дослідження були використані при виконанні держбюджетної теми “Бюджетування у системі управління підприємством” (номер держ. реєстрації №47-ф6/к64).

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження - розробка науково-методичних положень та практичних рекомендацій щодо формування економічного механізму оперативного управління аеропорту.

Реалізація поставленої мети обумовила такі задачі дослідження:

-

визначити зміст категорії економічного механізму оперативного управління аеропорту;

-

визначити економічну сутність вихідних понять (економічний механізм, оперативне управління, бюджет, бюджетування);

- розробити методичні рекомендації з формування і використання системи бюджетів як інструменту економічного механізму оперативного управління;

-

встановити місце та роль економічного механізму оперативного управління у системі забезпечення економічної безпеки аеропорту;

-

з’ясувати вплив макросередовища на формування системи бюджетів з позиції забезпечення економічної безпеки аеропорту;

-

з’ясувати виробничий потенціал вітчизняних аеропортів та провести аналіз їх фінансово-економічної діяльності;

-

обґрунтувати і розробити науково-методичні підходи до формування системи бюджетів аеропорту;

-

сформулювати підходи до вибору критеріїв раціонального бюджету на основі дослідження стану фінансової стійкості аеропорту;

-

надати практичні рекомендації щодо впровадження бюджетного методу управління аеропорту.

Об'єктом дослідження є процеси оперативного управління діяльністю аеропорту.

Вибір об'єкту дослідження обумовлений практичною необхідністю створення методик оперативного управління підприємствами повітряного транспорту в сучасних умовах господарювання.

Предметом дослідження є науково-методичні та практичні положення по формування економічного механізму оперативного управління діяльністю аеропорту, які враховують особливості його діяльності в конкурентному середовищі.

Методи дослідження. У даному дослідженні використовувався понятійний апарат, розроблений у рамках теорії бюджетного управління, а також результати досліджень в області контролінгу і фінансів підприємств. Широко використовувалися монографії і публікації відомих економістів, що спеціалізуються в цій області.

Для вирішення поставлених задач в роботі використовувались методи: аналізу та синтезу при обґрунтуванні сутності та місця бюджетування в системі оперативного управління; порівняльних характеристик при дослідженні трактування термінів „економічний механізм оперативного управління”, "бюджетування", "бюджет"; опитування при збиранні інформації про стан фінансового планування і бюджетування на вітчизняних підприємствах повітряного транспорту та при визначенні доцільності впровадження бюджетування на підприємствах.

Для вирішення поставлених задач в роботі були застосовані статистичні методи, а також методи теорії управління: середні величини, графіки, табличний метод, моделювання економічного процесу.

Інформаційною базою дослідження слугували законодавчі й нормативні акти України, інструктивні матеріали, які регламентують діяльність суб'єктів господарювання, дані бухгалтерської, статистичної й внутрішньої звітності вітчизняних аеропортів, матеріали періодичної преси.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у поглибленні теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій, що стосуються формування економічного механізму оперативного управління діяльністю аеропорту в ринкових умовах, зокрема:

вперше:

- науково узагальнена і обґрунтована роль економічного механізму оперативного управління у системі забезпечення економічної безпеки аеропорту з позиції швидкої й адекватної адаптації підприємства до впливів зовнішнього середовища;

- розроблені методичні рекомендації з формування і використання системи бюджетів аеропорту як інструменту економічного механізму оперативного управління, що враховує специфіку діяльності підприємства та включає у себе специфічні операційні бюджети - бюджет продажу авіаційних та неавіаційних видів діяльності, бюджет аеропортових витрат, тощо; та специфічні функціональні бюджети відповідно до виділених центрів фінансової відповідальності аеропорту;

- запропоновані форми та обґрунтовано рекомендації щодо заповнення бюджетів аеропорту, що дозволяє планувати та оцінити показники фінансово-господарської діяльності підприємства;

- сформульовано підходи до вибору критеріїв раціонального бюджету на основі дослідження стану фінансової стійкості аеропорту, що дозволяє розраховувати більшість фінансових змінних та забезпечує користувачу вибір варіанту зміни витрат за визначеною схемою, що дає змогу прийняти управлінське рішення в залежності від запланованої фінансової стійкості підприємства;

- запропоновано рекомендації із впровадження економічного механізму оперативного управління аеропортом на основі удосконалення комплексної автоматизованої системи бюджетування, що дозволяє максимально оперативно отримувати інформацію про виконання бюджету і відповідно вносити коректування до бюджетів з метою підвищення ефективності оперативного управління фінансовими ресурсами аеропорту, використовуючи сучасні інформаційні технології;

удосконалено:

- визначення понять: „економічний механізм оперативного управління аеропорту” під яким розуміється сукупність економічних важелів, елементів, інструментів і їх взаємозв’язків, цілеспрямований вплив яких на об’єкт управління сприяє стабілізації поточного стану аеропорту; „бюджет”, під яким розуміється оперативний план підприємства, який виступає економічним регулятором відносин між структурними підрозділами підприємства і підприємством та зовнішнім середовищем; „бюджетування” під яким розуміється інструмент економічного механізму оперативного управління, що базується на інтегрованій системі бюджетів, яка дозволяє аналізувати отримані і прогнозні фінансові показники;

знайшли подальший розвиток:

- класифікація бюджетів, в частині її доповнення функціональними бюджетами - бюджетами, що описують господарчі операції центрів відповідальності.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що розроблені в дисертаційній роботі рекомендації з формування і використання системи бюджетів аеропорту як інструменту економічного механізму оперативного управління, частково застосовані в практичній діяльності вітчизняних аеропортів (акти впровадження Державного міжнародного аеропорту „Бориспіль”, Державного підприємства „Міжнародний аеропорт „Львів”) та у процесі державного управління підприємствами галузі (акт впровадження департаменту фінансового-економічного регулювання Державіаслужби).

Теоретичні положення, рекомендації та висновки, які викладено у дисертаційній роботі, використовуються у навчальному процесі при викладанні дисципліни “Контролінг”, а також були використані при розробці навчальної програми і методичного забезпечення дисципліни “Контролінг” (акт впровадження НАУ).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення та результати дисертаційного дослідження, що виносяться на захист, отримані здобувачем самостійно.

У наукових статтях, опублікованих у співавторстві, особисто автору належить:

у роботі [3] - визначення особливостей та послідовності впровадження бюджетування в аеропортах;

у роботі [4] - розкриття принципів та послідовності підготовки системи бюджетів аеропорту; надання рекомендацій щодо складання бюджетів аеропорту, з позиції забезпечення можливості проведення оцінки показників фінансово-господарської діяльності підприємства;

у роботі [6] - розкриття економічного механізму залучення додаткових фінансових ресурсів аеропорту.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й одержали позитивну оцінку на одинадцяти наукових і науково - практичних конференціях: ІІІ Міжнародна наукова конференція "Політ - 2003" (м. Київ); Міжнародна конференція "Развитие авиатранспортной отрасли и рынка воздушных перевозок СНГ" (м. Одеса); 5 Міжнародна науково - практична конференція "Ринок послуг комплексних транспортних систем та прикладні проблеми логістики" - жовтень 2003 р. (м. Київ); Перша науково-практична конференція "Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління" (м. Київ); VI Міжнародна наукова конференція студентів та молодих учених Політ - 2004 (м. Київ); VI Міжнародна науково-технічна конференція ,Авіа - 2004" (м. Київ); 6 Міжнародна науково-практична конференція "Ринок послуг комплексних транспортних систем та прикладні проблеми логістики" (м. Київ); І Міжнародна науково-практична конференція "Проблемы подготовки профессиональных кадров по логистике в странах СНГ” (м. Київ); V Міжнародна наукова конференція студентів та молодих учених „Політ – 2005” (м. Київ); Науково-практична конференція “Сучасні проблеми економіки та управління підприємствами” (м. Київ); наукова конференція “Інвестиційна політика України: проблеми теорії і практики” (м. Київ).

Публікації. Основні наукові і прикладні результати дисертаційного дослідження опубліковано у 17 наукових працях загальним обсягом 9,04 друк. арк., з них: навчальний посібник "Методологія бюджетування діяльності підприємств" авторів Косарева О.Й., Волик В.М. (гриф надано листом МОНУ №14/18.2-2294 від 27.10.2004) обсягом 5,58 друкованих аркуша; сім статей у наукових фахових виданнях України загальним обсягом 2,04 друкованих аркуша; дев’ять – у матеріалах та тезах конференцій – 1,42 друкованих аркуша.

Структура й обсяг дисертації. Відповідно до мети, завдань та логіки дослідження визначена структура роботи, яка складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Обсяг дисертаційного дослідження становить 216 сторінок машинописного тексту, в роботі наведені 62 таблиці, 42 рисунка, та додатки викладені на 26 сторінках. Список використаних джерел налічує 144 найменування на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, розкрито рівень її розробки у економічній літературі, визначено мету, завдання, предмет та об'єкт дослідження, методологічну та інформаційну базу роботи, наукову новизну й практичне значення одержаних результатів та їх апробацію.

У першому розділі "Критичний аналіз теоретичних підходів до визначення сутності економічного механізму поточного управління аеропортом та його місця у системі забезпечення економічної безпеки підприємства”, вивчено зміст категорії економічного механізму оперативного управління аеропорту, проведено аналіз основних понять, розроблено методичні рекомендації з формування і використання системи бюджетів аеропорту як інструменту економічного механізму оперативного управління, встановлено місце та роль економічного механізму оперативного управління у системі забезпечення економічної безпеки аеропорту.

Аналіз сучасних умов господарювання вітчизняних аеропортів дозволяє зробити висновок, що в умовах постійних змін в економічній і політичній сферах, характерних для української економіки, їх успішна діяльність неможлива без реалізації продуманого економічного механізму оперативного управління фінансово-господарською діяльністю.

Проведення аналізу теоретичних засад дозволило зробити висновок, що економічний механізм оперативного управління це - сукупність економічних важелів, елементів, інструментів і їх взаємозв’язків, цілеспрямований вплив яких на об’єкт управління сприяє стабілізації поточного стану аеропорту. Об’єктом оперативного управління є ресурси, що має у своєму розпорядження аеропорт. Економічними інструментами виступають – бюджетування, контроль та регулювання.

Узагальнення розробок вітчизняних і зарубіжних учених дозволило зробити висновки, що поняття бюджетування ще далеко від логічної завершеності і кінцевого осмислення як вид комплексно сформованої сфери знань в економічній теорії і практиці. Виявлено, що комплексних розробок проблем бюджетного управління поточною діяльністю підприємств цивільної авіації в українській науці не достатньо. Досліджено різноманітні визначення бюджету та бюджетування, що наводяться в економічній літературі і зроблено власні висновки, відповідно до яких бюджетування - це інструмент оперативного управління, обліку та контролю доходів і витрат, що базується на інтегрованій системі бюджетів, яка дозволяє аналізувати отримані і прогнозні фінансові показники; бюджет - це оперативний план підприємства на майбутнє, який виступає економічним регулятором відносин між структурними підрозділами підприємства і підприємством та зовнішнім середовищем.

Проаналізовано порядок формування та складові найбільш загальних бюджетів, виявленні основні моменти, на які необхідно звертати особливу увагу при впровадженні бюджетування на підприємстві. Зроблено висновок, що склад операційних і фінансових бюджетів відрізняються в залежності від сфери діяльності підприємства та мети яка стоїть перед ним. Розглянуто типову систему бюджетів, що складається на підприємстві та включає у себе основні, операційні та фінансові бюджети. Зроблено висновок, що дана система бюджетів не забезпечує у повній мірі взаємозв'язок між бюджетами, що складаються підрозділами підприємства (центрами відповідальності), бюджетами, що описують окремі фінансові-господарські процеси, фінансовими бюджетами та головним бюджетом підприємства. Зважаючи на це, у структуру бюджетів, було запропоновано, крім основних, операційних і фінансових бюджетів включати функціональні бюджети – бюджети підрозділів підприємства.

Робиться висновок, що сьогодні авіаційні підприємства змушені працювати в умовах, що характеризуються високим рівнем невизначеності зовнішнього середовища. Орієнтація економічного механізму оперативного управління на забезпечення ефективної роботи підприємства в цих умовах припускає, що управлінські рішення, прийняті в будь-якій сфері діяльності підприємства, повинні обов'язково розглядатися й одержувати оцінку з погляду їхнього впливу на економічну безпеку підприємства як у даний час, так і в перспективі. Організація управління сучасним авіатранспортним підприємством, що працює в ринковому середовищі, повинна передбачати добре організований процес адаптації, що забезпечує швидку й адекватну перебудову його внутрішньої структури до впливів зовнішнього середовища. Рішення даної задачі тісно зв'язано з впровадженням бюджетного методу управління та забезпеченням економічної безпеки бізнесу.

Другий розділ "Формування бізнес-прогнозів для розрахунку бюджету аеропорту” присвячено аналізу розвитку найбільших аеропортів України та перспектив впровадження бюджетування їх діяльності, проведено бізнес-прогнози зовнішнього середовища для подальшого розрахунку бюджетів підприємства, здійснено комплексний аналіз фінансово-господарських показників діяльності аеропорту, проведена їх прогнозна оцінка.

Для розрахунку бюджетів аеропорту, в першу чергу, було проведено аналіз зовнішнього середовища та визначено прогнозні значення його подальшого розвитку. Ріст реальних доходів населення разом із поліпшенням фінансового стану підприємств і оздоровленням банківської системи створить необхідні умови для збільшення інвестицій в реальний сектор економіки, інтенсивнішого оновлення основних виробничих фондів та подальшого економічного зростання. Всі названі тенденції сприятимуть розвитку вітчизняних аеропортів та підприємств транспорту взагалі. Зважаючи на те, що авіаційний транспорт України тісно пов’язаний з проведенням економічних реформ та інтеграційними процесами до Європи, робиться висновок щодо необхідності розробки економічного механізму оперативного управління, адаптованого до умов функціонування вітчизняних аеропортів.

Другим етапом став комплексний аналіз фінансово-господарської діяльності аеропортів, який показав що їх кількісні та якісні характеристики не відповідають міжнародним стандартам і нормам, встановленими провідними організаціями світу в галузі цивільної авіації і тому потребують реконструкції та технічного переобладнання, що вимагає значних інвестицій на розвиток їх інфраструктури.

Зважаючи, що на долю одного аеропорту – Бориспіль, приходиться 53% всіх відправлень авіапасажирів, найбільш цікавим та показовим вважаємо розгляд запровадження бюджетування на прикладі саме цього аеропорту. На основі аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища аеропорту виконані прогнозні розрахунки пасажиропотоку, кількості рейсів, максимальної злітної ваги і вантажів. Згідно яких у 2006 році буде спостерігатися їх подальше зростання. Проведені розрахунки дозволяють отримати інформацію необхідну для подальшої роботи із формування бюджетів аеропорту.

У третьому розділі "Методичні аспекти розробки бюджету аеропорту" розроблено та обґрунтовано науково-методичні підходи до формування системи бюджетів аеропорту; сформульовані підходи до вибору критеріїв раціонального бюджету на основі дослідження стану фінансової стійкості аеропорту; даються практичні рекомендації щодо впровадження бюджетного методу управління аеропорту.

Специфіка бюджетного управління діяльністю аеропорту та його задачі в економічній ситуації, що склалася, вимагає формування цілісної системи бюджетів, яка складається з основних, операційних та фінансових бюджетів (рис. 1).

Головний бюджет аеропорту представлений трьома фінансовими документами, які по суті також є самостійними бюджетами: бюджет доходів та витрат; бюджет руху грошових коштів; розрахунковий баланс.

Рис. 1 Запропонована система бюджетів аеропорту

Для розробки головного бюджету аеропорту розробляються ще дві групи бюджетів: операційні та фінансові бюджети. Фінансові бюджети представляють собою прогноз фінансової звітності. Операційні бюджети відображають поточну (виробничу) діяльність аеропорту. Для розробки операційних бюджетів, у свою чергу, розробляються функціональні бюджети. Функціональні бюджети представляють собою бюджети, що описують господарчі операції центрів фінансової відповідальності.

Зважаючи на особливості діяльності аеропорту, у дисертаційній роботі традиційний перелік бюджетів розширено бюджетами, які відбивають специфіку його роботи. Розроблено форми бюджетів, проведено аналіз основних статей та факторів, що на них впливають, обґрунтовані рекомендації щодо складання та аналізу бюджетів.

Для забезпечення детального оперативного контролю доходів і витрат аеропорту у бюджеті передбачається можливість відбивати доходи (витрати) за зонами і службами аеропорту та передбачено ведення групування витрат за двома видами, а саме: основними рахунками, де відбиваються (доходи) витрати за відповідними статтями, і допоміжними рахунками, що складаються за різними зонами і службами, у рамках яких передбачається розподіляти доходи (витрати), відбиті за основними статтями.

Аналіз побудови системи бюджетів приводить до формування методології бюджетного управління, що складається з наступних етапів:

1. Визначення прогнозних макроекономічних показників. На основі аналізу змін основних макроекономічних показників за останні роки, робиться загальний висновок про економічну ситуацію, що склалася в країні та здійснюється її прогноз а перспективу.

2. Аналіз потенційних можливостей аеропорту та попиту на його послуги. Для подальшого аналізу умов функціонування аеропорту та прогнозних значень його подальшого розвитку аналізується безпосереднє оточення аеропорту для виявлення можливих загроз та перспектив його діяльності.

3. Аналіз витрат аеропорту при прогнозованому попиті та технологіях, що склалися.

4. Складання бюджетів продажу аеропорту. На основі наведених даних щодо аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища аеропорту виконуються прогнозні розрахунки спираючись на прогнозні показники росту пасажиропотоку, кількості рейсів, максимальної злітної ваги і вантажів.

5. Складання функціональних бюджетів центрами фінансової відповідальності аеропорту;

6. Обробка даних фінансовим відділом, їх коректування та складання операційних бюджетів аеропорту;

7. Розробка розрахункового балансу та розрахунок прогнозних фінансових показників, що характеризують фінансовий стан аеропорту.

Отже, методологія бюджетування призначена для організації системи аналізу і планування грошових потоків та базується на розробці і контролі за виконанням виконання ієрархічної системи бюджетів аеропорту, яка дозволяє встановити жорсткий оперативний контроль отримання і витрачання коштів та створити реальні умови для розробки ефективної фінансової стратегії. Процес формування бюджету аеропорту представлено на рис.2 у вигляді наступної схеми.

Рис. 2. Основні етапи формування та виконання бюджету аеропорту, при прогнозуванні перспектив його діяльності.

Характерна риса бюджетування – багатоваріантність прогнозних розрахунків, які дозволяють обрати раціональний план розвитку підприємства. У цілому, розрахунок так званого „гнучкого бюджету”, сформованого з урахуванням різноманітних варіантів діяльності аеропорту, дозволяє обрати коректний варіант витрат для кожного підрозділу аеропорту.

Критерієм, за яким буде визначатися раціональний бюджет аеропорту, повинна бути система показників, яка дозволятиме оцінити прогнозний фінансовий стан аеропорту і оптимізувати потоки фінансово-економічних ресурсів. Зважаючи, що фінансове положення підприємства фіксується у трьох основних звітах (бухгалтерський баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів), найбільш ефективний менеджмент можливий лише на основі бюджетування господарчої діяльності підприємства, що дозволяє зв’язати у єдине всі вказані форми звітності (рис. 3).

Рис. 3. Схема взаємозв’язків форм бюджетів, що дозволяє провести прогноз фінансового стану аеропорту

Підвищення ефективності процесу оперативного управління діяльності аеропорту за допомогою розробки системи бюджетів можливо на основі детального пророблення всіх необхідних інформаційних потоків і встановлення раціональних зв'язків між окремими регістрами бухгалтерського обліку, затвердженими формами фінансової звітності і запропонованими бюджетними таблицями.

У цілому, система бюджетів, взаємозалежна з бухгалтерськими проводками, що відбивають усі фінансово-господарські операції, здійснені економічним суб'єктом, підходить для планування діяльності будь-якого підприємства через універсальність плану рахунків. При цьому враховуємо, що метою формування економічного механізму оперативного управління аеропорту є забезпечення і підтримка на належному рівні його фінансової стійкості, що представляє в широкому сенсі здатність економічного суб'єкта функціонувати, одержуючи достатній для власного відтворення прибуток, і вчасно виконувати всі зобов'язання за платежами, а фінансова стійкість є економічною категорією, що дозволяє дати однозначну оцінку результатів діяльності підприємства в цілому. Для аеропорту була сформульована система вимог (у виді набору кількісних параметрів), яким повинне задовольняти дане підприємство, щоб бути фінансово стійким.

Кінцевий результат аналітичних досліджень - точне визначення ключових проблем, що характеризують фінансове положення аеропорту, і причин їхнього виникнення, відповідно до яких пропонуються варіанти рішення даних проблем із прогнозом можливих результатів.

У цілому, запропонована методика раціоналізації бюджету аеропорту характеризується наступними можливостями:

- дозволяє прогнозувати більшість фінансових змінних: витрати і доходи підприємства, податки, прибуток, необхідну величину позик і кредитів та запасів оборотних коштів, кредиторську заборгованість перед постачальниками і персоналом, тощо;

- забезпечує користувачу вибір варіанта зміни витрат за визначеною схемою, що дозволяє прийняти управлінське рішення в залежності від запланованої фінансової стійкості підприємства.

Оцінивши заплановані витрати і передбачувані доходи, ми здійснили оцінку результатів діяльності ДМА „Бориспіль” з використанням бюджетування (табл. 1)

З представленої таблиці видно, що бюджетування на підставі підвищення прозорості, координації та узгодженості дій сприяє покращенню результатів у досягненні поставленої стратегічної мети.

Крім того, запровадження бюджетування сприятиме посиленню стратегії бізнесу, її формалізації, доведенню до кожного співробітника підприємства завдань та контроль їх виконання, забезпечення моніторингу і зворотного зв'язку з метою відстеження і генерації організаційних ініціатив усередині структурних підрозділів.

Таблиця 1.

Оцінка результатів діяльності ДМА „Бориспіль” при використанні бюджетування.

п/п | Показники | Фактичні показники

за 2005 рік | Показники на 2006 р., без використання бюджетування (відповідно до фінансового плану аеропорту) | Прогнозовані показники на 2006 р., з використанням рекомендацій по впровадженню бюджетування | 1. | Рентабельність власного капіталу, % | 4,00 | 4,00 | 4,37 | 2. | Рентабельність активів, % | 1,86 | 2,00 | 2,17 | 3. | Рентабельність реалізації, % | 30,0 | 35,5 | 35,8 | 4. | Коефіцієнт покриття | 0,87 | 0,95 | 1,06 | 5. | Індекс задоволення персоналу, (max. 10 б.) | 7 | 8 | 8 | 6. | Плинність персоналу, % | 10,0 | 7,0 | 7,0 | 7. | Індекс задоволення споживачів, (max. 10 б.) | 5 | 7 | 9 | 8. | Оборотність дебіторської заборгованості | 2 | 5 | 7 | 9. | Оборотність кредиторської заборгованості | 3 | 5 | 6 |

Реалізація системи бюджетування значно підвищується при впровадженні комплексної автоматизованої системи бюджетування (на базі локальної комп’ютерної мережі), що дозволяє максимально оперативно (щодня) отримувати інформацію про виконання бюджету і відповідно вносити коректування до бюджетів з метою підвищення ефективності оперативного управління фінансовими ресурсами аеропорту.

У роботі автоматизацію системи бюджетного планування пропонується здійснювати на базі MS Excel. Для опису кожного окремого бюджету реалізований спеціальний шаблон - набір автоматизованих таблиць, що дозволяє швидко настроїти структуру всіх основних фінансових даних підрозділів. Для забезпечення роботи з великим обсягом інформації цей шаблон містить цілий ряд функцій, що доповнюють стандартні можливості Excel. Відповідно до яких бюджет аеропорту - модуль, здатний зібрати дані з бюджетів підрозділів і представити їх у виді єдиного файлу MS Excel з додатковими інструментами для аналізу даних.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі щодо розробки, теоретичного обґрунтування й практичної апробації економічного механізму оперативного управління аеропорту шляхом складання системи бюджетів та її оптимізації, що забезпечує максимальну ефективність функціонування підприємства в умовах вітчизняної економіки. Результати проведеного дослідження дають підстави для наступних висновків:

1. В умовах нестабільності зовнішнього середовища, невизначеності умов господарювання, економічна безпека аеропорту багато в чому залежить від ефективності економічного механізму його оперативного управління. У свою чергу, ефективне оперативне управління аеропортом в умовах ринкової економіки неможливо без чіткої системи внутрішнього планування на підприємстві, заснованої на такому інструменті оперативного управління, як бюджетування. У зв’язку з цим, у дисертації зроблено висновок щодо необхідності розробки методичних рекомендацій з формування і використання системи бюджетів аеропорту як інструменту економічного механізму оперативного управління.

2. Узагальнення розробок вітчизняних і зарубіжних учених дозволило сформулювати власне бачення понять: „економічний механізм оперативного управління аеропорту” під яким розуміється сукупність економічних важелів, елементів, інструментів і їх взаємозв’язків, цілеспрямований вплив яких на об’єкт управління сприяє стабілізації поточного стану аеропорту; „бюджет”, під яким розуміється оперативний план підприємства на майбутнє, який вступає економічним регулятором відносин між структурними підрозділами підприємства і підприємством та зовнішнім середовищем; „бюджетування” під яким розуміється інструмент економічного механізму оперативного управління, що базується на інтегрованій системі бюджетів, яка дозволяє аналізувати отримані і прогнозні фінансові показники.

3. На підставі вивчення теоретичних засад побудови й функціонування бюджетування зроблено висновок щодо необхідності розширення класифікації бюджетів в частині її доповнення функціональними бюджетами - бюджетами, що описують господарчі операції центрів відповідальності.

4. Аналіз основних принципів побудови системи бюджетів аеропорту приводить до формування методичних положень бюджетування, яке складається з наступних етапів:

- визначення прогнозних макроекономічних показників;

- аналіз потенційних потужностей аеропорту та попиту на його послуги;

- аналіз витрат аеропорту при попиті та технологіях, що склалися;

- складання бюджетів продажу аеропорту;

- складання функціональних бюджетів центрами фінансової відповідальності аеропорту;

- обробка даних фінансовим відділом, їх коректування і складання операційних бюджетів аеропорту та головного бюджету;

- раціоналізація бюджету аеропорту з метою підвищення ефективності його діяльності на основі системи показників;

- визначення фактичних показників та їх відхилень від запланованих.

5. Розроблено методичні рекомендації з впровадження і використання бюджетування в системі управління аеропортом, в яких подано порядок складання бюджетів. Зважаючи на специфіку діяльності аеропорту у роботі традиційний перелік бюджетів розширено специфічними бюджетами, які відбивають специфіку роботи аеропорту. Розроблено форми бюджетів, проведено аналіз основних статей та факторів, що на них впливають, дані рекомендації щодо складання та аналізу бюджетів.

6. Удосконалено критерії оцінки прийняття раціонального бюджету, що базуються на проведенні багатоваріантних прогнозних розрахунків, які дозволяють обрати раціональний план розвитку підприємства, спираючись на систему показників, що характеризують фінансовий стан підприємства. Розрахунок „гнучкого бюджету”, сформованого з урахуванням різноманітних варіантів діяльності аеропорту, дозволяє обрати коректний варіант функціонального бюджету для кожного підрозділу аеропорту та дозволяє моделювати не тільки кінцевий результат фінансово-господарської діяльності аеропорту, але й оцінювати фінансове положення економічного суб'єкта при зміні окремих показників у залежності від різних зовнішніх і внутрішніх факторів, що дозволяє обрати найраціональніший бюджет у кожному конкретному випадку.

7. У роботі робиться висновок, що ефективність процесу оперативного планування діяльності аеропорту за допомогою розробки системи бюджетів можлива на основі детального пророблення всіх необхідних інформаційних потоків і встановлення раціональних зв'язків між окремими регістрами бухгалтерського обліку, затвердженими формами фінансової звітності і запропонованими бюджетними таблицями. У цілому система бюджетів взаємозалежна з бухгалтерськими проводками, що відбивають усі фінансово-господарські операції, здійснені економічним суб'єктом, підходить для планування діяльності будь-якого підприємства через універсальність плану рахунків.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ :

У наукових фахових виданнях :

1. Волик В.М. „Використання бюджетування в діяльності транспортних підприємств” // Проблеми інформації та управління. Збірник наукових праць. Випуск 7. -К.: НАУ, 2002. -85с.

2. Волик В.М. „Адаптивне фінансове планування – основний фактор забезпечення економічної безпеки транспортного підприємства” // Проблеми інформатизації та управління: Збірник наукових праць: Випуск 9. – К.:НАУ, 2004. – 268 с.

3. Волик В.М., Пустова А.В. „Технологія впровадження бюджетування на авіаційних підприємствах” // Проблеми системного підходу в економіці: Збірник наукових праць: Випуск 5. – К.: НАУ, 2003. – 260 с.

4. Косарев О.Й., Волик В.М. „Структура і складові бюджету аеропорту” // Проблеми системного підходу в економіці: Збірник наукових праць: Випуск 5. – К.: НАУ, 2003. – 260 с.

5. Волик В.М. “Бюджет руху грошових коштів у системі бюджетів аеропорту” // Вісник соціально-економічних досліджень - №16, 2004 р.- 48 с.

6. Косарев О.Й., Волик В.М. „Управління емісійної політикою підприємств повітряного транспорту шляхом оптимізації транзакційних витрат” // Проблеми інформації та управління. Збірник наукових праць. Випуск 12. - К.: НАУ, 2005. - 94с.

7. Парій В.М. „Формування та оптимізація бюджету аеропорту” // Проблеми системного підходу в економіці: Збірник наукових праць: Випуск 14. – К.: НАУ, 2005. – 137 с.

В інших виданнях

1. Навчальний посібник "Методологія бюджетування діяльності підприємств" авторів Косарева О.Й., Волик В.М. (гриф надано листом МОНУ №14/18.2-2294 від 27.10.2004).

2. Волик В.М. Методологія формування бюджету авіатранспортних підприємств. // Наука і молодь, збірник наукових праць міжнародної наукової конференції. -К.: НАУ, 2003. -561с.

3. Бюджетний метод управления как основной компонент обеспечения экономической безопасности авиатранспортных предприятий. Волык В.Н. // Официанальный каталог 1-ой международной конференции "Развитие авиатранспортной отрасли и рынка воздушных перевозок СНГ".

4. Косарев О.Й., Волик В.М. Логістика фінансових потоків транспортних підприємств// Збірник доповідей 5 Міжнародної науково – практичної конференції „Ринок послуг комплексних транспортних систем та прикладні проблеми логістики” – жовтень 2003 р, Київ, Україна.

5. Волик В.М. Використання аутсорсингу при плануванні і управлінні комерційною діяльністю аеропорту. // Перша науково-практична конференція „Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління”: Тези доповідей, - К.:КУЕТТ, 2003.

6. Волик В.М. Економічний ефект від впровадження системи бюджетного управління в аеропорту.// Матеріали VI Міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених Політ – 2004.

7. Волик В.М. Проблеми формування та оптимізації бюджету аеропорту // VI Міжнародна науково-технічна конференція „Авіа- 2004”.

8. Волик В.М. Логістичний підхід до управління матеріальними і фінансовими потоками підприємства // матеріали 6 Міжнародної науково-практичної конференції „Ринок послуг комплексних транспортних систем та прикладні проблеми логістики”.

9. Волик В.М. Застосування логістичного підходу при формуванні бюджету авіапідприємства в умовах невизначеності // Проблемы подготовки профессиональных кадров по логистике в странах СНГ: Сб. докладов 1-й международной научно – практической конференции – К.:НАУ, 2004 – 142 с.

10. Парій В.М. Формування бюджету доходів у системі бюджетів аеропорту// Матеріали V Міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених Політ – 2005.

АНОТАЦІЯ

Парій В.М. Формування економічного механізму оперативного управління аеропортом. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.04 – Економіка транспорту і зв’язку. - Національний авіаційний університет, Київ, 2006.

У дисертації науково узагальнено і обґрунтовано роль економічного механізму оперативного управління у системі забезпечення економічної безпеки аеропорту з позиції забезпечення процесу швидкої й адекватної адаптації підприємства до впливів зовнішнього середовища. Розроблено методичні рекомендації з формування і використання системи бюджетів аеропорту як інструменту економічного механізму оперативного управління, що враховує специфіку діяльності підприємства та включає у себе специфічні операційні та функціональні бюджети аеропорту. Сформульовано підходи до вибору критеріїв раціонального бюджету на основі дослідження стану фінансової стійкості аеропорту, що дозволяє розраховувати більшість фінансових змінних та забезпечує користувачу вибір варіанта зміни витрат за визначеною схемою, і дає змогу прийняти управлінське рішення в залежності від запланованої фінансової стійкості підприємства.

Ключові слова : авіапідприємство, аеропорт, економічний механізм оперативного управління, бюджет, бюджетування.

АННОТАЦИЯ

Парий В.Н. Формирование экономического механизма оперативного управления аэропортом. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.04 – Экономика транспорта и связи. – Национальный авиационный университет, Киев, 2006.

В диссертации научно обосновано роль экономического механизма оперативного управления в системе обеспечения экономической безопасности аэропорту с позиции обеспечения процесса быстрой и адекватной адаптации предприятия к влияниям внешней среды. Разработано методические рекомендации по формированию и использованию системы бюджетов аэропорта как инструмента экономического механизма оперативного управления, который учитывает специфику деятельности предприятия и включает в себя специфические операционные и функциональные бюджеты аэропорта. Сформулированы подходы к выбору критериев рационального бюджета на основе исследования состояния финансовой устойчивости аэропорта, что дает возможность принять управленческое решение в зависимости от запланированной финансовой устойчивости предприятия, и обеспечивает пользователю выбор варианта изменения расходов по определенной схеме, что дает возможность принять управленческое решение в зависимости от запланированной финансовой устойчивости аэропорта.

Ключевые слова: авиапредприятие, аэропорт, экономический механизм оперативного управления, бюджет, бюджетирование.

THE SUMMARY

Pariy V. Formating of economical mechanizm of operative regulating of airport. Manuscript

Deseration for aquairing of doctors degrees of candidate of economic sciences. On a speciality 08.07.04 - Transports and communication Economics. - National aviation university, Kiev, 2006.

Analisys of modern conditons of managing at national airports, lets make conclusion , that in conditions of permanent changes in economical and political scopes, specified to ukrainian economics , it successful activity is impossible without implementing of constructive economical mechanism of operative economical and hosting activity.

Actuality of work is determined with organization of managing of modern air-transport enterprise that works in modern market environment , must predict well organized adaptation process , that provides quick and adequate rebild of its internal structure to the influence of outer environment. Solving of that task tightly connected to implementing of economical machanism of operative managing on budget system basis.

Desertion work includes deve;loped methodical reccomendations due to implementation and using of budgeting at airport managing. Strictly developed budget models , was made specific analysis of main articles and factors that influences on it , below recommendations that make constructing and analisys of budget. Taking into consideration specific activity of airport in desertation work, traditional count of budgets was expanded with specific budgets.

Methodology was made of budget managing of airport, that consists of following stages;determing of forecasting of macroeconomic results. Analysis of potential activities of airport and demand on its services.

Analysis of expences of airport with determined demand and technologies, that was proposed

Constructing of sales of airport;

Constructing of functional budgets , by centres of financial responsibility of airport

Processing of data by financial department it correcting and constructing of operational budgets of airport.

Processing of forecast of financial state and project financial balance for comparison with base year

Methodology of budgeting was determined in work of the airport supposed for organization of system of analisys and planning of money flow and based on deve;opment and control over implementing ierarchy ascending system of budgets, that lets to set rigid followong operative control over incoming and outcomig money flow. Create a real conditions for deveoping of effective of financial strategy.

Improved criteria of estimation of making of rational budget , that based on leading of multidecisional forecasting calculations, that let to choose most effective plan of developement of enterprise. Basing of indicators system , that characterise financial conditions of enterprise . Calculation of “flexible budget” formed with consideration of different possibilities of airport activity, lets to choose and moderate either


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФОРМУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКОГО МЕХАНІЗМУ СТАБІЛІЗАЦІЇ СЕРЕДОВИЩА ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 21 Стр.
ОПТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЕЛЕКТРОННОГО ГАЗУ В НАПІВПРОВІДНИКАХ ЗІ СКЛАДНОЮ СТРУКТУРОЮ ЗОН - Автореферат - 41 Стр.
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗАБРУДНЕННЯ, ЗАСМІЧЕННЯ ТА ВИСНАЖЕННЯ ВОДНИХ ОБ'ЄКТІВ - Автореферат - 26 Стр.
Агроекологічний моніторинг та відтворення родючості ґрунтів північно-західного регіону України - Автореферат - 54 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ІОНОСФЕРИ ПРИ ДИСТАНЦІЙНОМУ МОНІТОРИНГУ МЕТОДОМ НЕКОГЕРЕНТНОГО РОЗСІЯННЯ - Автореферат - 56 Стр.
Обґрунтування раціональних параметрів вибухових хвиль у піщаних гірських породах поблизу підземних споруд - Автореферат - 23 Стр.
ФОРМУВАННЯ І РОЗВИТОК КОРПОРАТИВНИХ СТРУКТУР В АГРАРНОМУ ВИРОБНИЦТВІ - Автореферат - 29 Стр.