У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В.В. ДОКУЧАЄВА

РУДЬ Лариса Павлівна

УДК 631.16:658.155

ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Спеціальність 08.07.02 - економіка сільського господарства і АПК

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Харківському національному аграрному університеті імені В.В. Докучаєва Міністерства аграрної політики України

Науковий керівник – кандидат економічних наук, професор

Ульянченко Олександр Вікторович,

Харківський національний аграрний

університет ім. В.В. Докучаєва,

професор кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Дацій Олександр Іванович

Гуманітарний університет „Запорізький інститут

державного та муніципального управління”,

проректор з наукової роботи

кандидат економічних наук, доцент

Гуторов Олександр Іванович

Харківський національний аграрний

університет ім. В.В. Докучаєва,

декан факультету менеджменту і економіки

Провідна установа – Державний агроекологічний університет Міністерства

аграрної політики України (м. Житомир), кафедра

зовнішньоекономічної діяльності підприємств

Захист відбудеться 13 вересня 2006 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.803.01 у Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва за адресою: 62483, Харківська область, Харківський район, п/в „Комуніст-1”, навчальне містечко ХНАУ, корпус 1, ауд. 213.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва за адресою: 62483, Харківська область, Харківський район, п/в „Комуніст-1”, навчальне містечко ХНАУ, корпус 1.

Автореферат розісланий 9 серпня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.В. Македонський

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Галузь сільського господарства має велике значення для розвитку України. Незважаючи на те, що останнім часом український аграрний сектор характеризується певним зростанням, сьогодні він все ще знаходиться в скрутному становищі. Наслідками нестабільності розвитку сільського господарства є деградація основних виробничих фондів, зниження відтворювального потенціалу і всіх його складових – техніки, землі, трудових ресурсів, зниження якості продукції, нераціональне використання природних ресурсів, а також погіршення екологічного стану.

В спектрі численних проблем аграрної реформи необхідно, виходячи з аналізу сучасних обставин, визначити позиції по найбільш важливих і дискусійних аспектах інвестиційної діяльності, з тим, щоб пов’язати подальше становлення економіки сільського господарства в Україні з розвитком інвестиційної сфери.

Сьогодні аграрний сектор гостро потребує фінансових ресурсів на інвестиційні цілі, але не в змозі зацікавити потенційних інвесторів. В той же час, багато з реалізованих інвестиційних проектів часто бувають неефективними.

Проблема визначення інвестиційної привабливості, вибору пріоритетних напрямів інвестиційної політики та оцінки інвестиційних проектів хоч і складна, але цілком можлива задача. Тому дослідження, що проводяться у цьому напрямі, актуальні на будь-якому етапі розвитку економіки, а в умовах жорсткого дефіциту інвестиційних ресурсів набувають особливу цінність як в теоретичному, так і практичному аспектах.

Проблеми інвестиційної діяльності відображені у працях багатьох вчених-економістів зарубіжних та вітчизняних шкіл. Питанням інвестування присвячені роботи провідних зарубіжних вчених: Дж. Кейнса, П. Массе, К.Р. Макконела, С.Л. Брю, Л.Дж. Гітмана та інших. Важливе місце ці питання займають у працях вітчизняних дослідників: І.О. Бланка, В.М Гриньової, О.І. Дація, Т.В. Майорової, А.А. Пересади, В.С. Пономаренка, В.Г. Федоренка, В.П. Савчука, В.Я. Шевчука, П.С. Рогожина та інших. Особливості розвитку та вдосконалення інвестування агропромислового комплексу відображені в роботах С.А. Гуткевич, О.І. Гуторова, М.І. Кісіля, П.Т. Саблука, В.М. Трегобчука та інших.

Віддаючи належне науковій та практичній цінності праць вчених, та розглянувши опубліковані за останні роки роботи в області інвестиційної діяльності можна зробити висновок, що не всі її науково-методичні та практичні аспекти отримали необхідне відображення. Аспект активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві є найбільш складною та гострою проблемою. Ряд її сторін, враховуючи специфіку галузі, ще не достатньо вивчений та вимагає подальших наукових досліджень.

Актуальність викладених питань, недостатня розробка їх в умовах економічних реформ, важливість вирішення цієї проблеми і зумовили вибір теми та конкретних завдань дослідження.

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до основних напрямів наукових досліджень, що були проведені в межах науково-дослідної теми кафедри економічної кібернетики ХНАУ ім. В.В. Докучаєва „Розробка пропозицій щодо механізму підвищення ефективності управління агроресурсами в умовах реформування відносин власності та форм господарювання” (номер державної реєстрації 0102U004401).

Мета і завдання дослідження. Метою даної дисертаційної роботи є економічне обґрунтування інвестиційної діяльності в сільському господарстві регіону та розробка системи заходів щодо її активізації на сучасному етапі. Відповідно до цієї мети в дисертації передбачалось вирішити такі основні завдання:

· дослідити та поглибити теоретичні аспекти формування інвестиційної
діяльності в сільському господарстві;

· розкрити загальні питання оцінки інвестиційної привабливості об’єктів інвестування та розробити методичні підходи до комплексної рейтингової оцінки інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств;

· охарактеризувати тенденції розвитку сільського господарства Харківської області;

· проаналізувати сучасний стан інвестиційної діяльності в сільському господарстві Харківської області;

· розширити типову структуру інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств;

· розробити методику оцінки ризику інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств;

· обґрунтувати напрями активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві регіону.

Об'єктом дослідження є розвиток процесів інвестування за умов формування ринкових відносин в аграрному секторі економіки.

Предметом дослідження визначено теоретичні, методичні та прикладні положення щодо економічного обґрунтування інвестиційної діяльності в сільському господарстві Харківської області в сучасних економічних умовах.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є досягнення економічних наук, критичний аналіз праць вітчизняних і зарубіжних вчених, пов’язаних з вирішенням проблеми інвестування, законодавчі й нормативно-правові акти та програмні документи державних органів влади України.

В якості інформаційної бази були використані дані офіційної статистичної звітності Державного комітету статистики України та Харківського обласного управління статистики, дані річної звітності сільськогосподарських підприємств Харківської області, інформація з комп’ютерної мережі Internet, літературні джерела та результати власних досліджень і розрахунків.

У процесі дослідження використовувалися такі методи: економіко-статистичний – для аналізу сучасного стану інвестиційного процесу в сільському господарстві та виявлення закономірностей його розвитку; монографічний – для вивчення літературних джерел, нормативно-правових актів та оцінки інвестиційної привабливості окремих сільськогосподарських підприємств; абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення і формування висновків; розрахунково-конструктивний – для розробки перспективних рішень щодо напрямів активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві регіону з метою підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва; економіко-математичний – для побудови моделі оцінки ризику інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств та ін.

Наукова новизна одержаних результатів. До основних результатів дослідження, що відображають наукову новизну, розкривають зміст дисертації та виносяться на захист, належать такі:

вперше:–

запропоновано методику комплексної рейтингової оцінки інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств з точки зору однорідності інвестиційного клімату та проведено оцінку інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств Харківської області;–

запропоновано методику оцінки ризику інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств в сучасних економічних умовах та проведено оцінку ризику інвестиційного проекту, пов’язаного з виробництвом продукції птахівництва;

дістали подальший розвиток: –

теоретичні положення щодо застосування моделі кругообігу інвестицій в сільському господарстві, яка розкриває зміст всього інвестиційного циклу – від визначення напрямів використання та розмірів інвестицій до реального відшкодування вартості та капіталізації доходу;–

на основі загального аналізу існуючих класифікацій інвестицій обґрунтовано класифікацію інвестицій сільськогосподарських підприємств за об’єктами вкладення з урахуванням реальних цілей використання інвестицій;

уточнено існуюче положення:–

запропоновано уточнене поняття „інвестиція”, яке на відміну від існуючих тлумачень даної економічної категорії повніше враховує всі особливості процесу інвестування та означає всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти різних видів діяльності на певний період з метою одержання прибутку (доходу) або досягнення соціального ефекту в умовах ризику та невизначеності;

доповнено:–

структуру інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств розділом „Правові аспекти реалізації інвестиційного проекту”. Цей розділ повинен містити відомості про взаємовідносини засновників стосовно власності, що ви-никла в ході реалізації проекту, розподілу прибутків при впровадженні проекту, визначати права інвесторів і виконавців, їх взаємовідносини з місцевими органами влади, юридичну базу законодавства України, використану при розробці інвестиційного проекту в якості регламентуючого документа, інше.

Практичне значення отриманих результатів. Головні положення дослідження доведено до рівня методичних розробок і прикладних рекомендацій, що надасть можливість активізувати інвестиційну діяльність в сільському господарстві.

Розроблені методичні підходи створюють наукову основу процесу пожвавлення інвестиційної діяльності в сільському господарстві регіону та використовуються в практичній діяльності Головним управлінням агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації (довідка № /04 – від 20.03.2006 р.).

Результати дослідження застосовано в навчальному процесі Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва при викладанні курсів „Дослідження операцій” та „Управління проектами” (довідка № 597 від 14.06.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертантом самостійно розроблено основні положення роботи, виконано розрахунки та сформульовано рекомендації, подані в дисертації. У праці, опублікованій у співавторстві (номер 9 за наведеним у авторефераті списком), автору належить обґрунтування резервів активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві регіону.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та результати досліджень доповідалися і отримали позитивну оцінку на міжнародних науково-практичних конференціях: „Сталість, екологізація і ефективність сільськогосподарського виробництва в умовах аграрної реформи” (Харків, 2002 р.); „Сталий розвиток аграрного сектора економіки” (Харків, 2004 р.); „Ринкові трансформації та розвиток продуктивних сил аграрного сектора” (Харків, 2004 р.); „Ринкова трансформація економіки АПК” (Харків, 2004 р.); Міжнародному Форумі молодих вчених „Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн” (Харків, 2005 р.); „Інтенсифікація і сталий розвиток сільськогосподарського виробництва” (Харків, 2006 р.); X міжнародній науково-виробничій конференції „Проблемы сельскохозяйственного производства на современном этапе и пути их решения”
(Белгород, 2006 р.).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи опубліковано у 15 наукових працях, з них - 12 статей в наукових фахових виданнях (одна - у співавторстві) загальним обсягом 3,59 друк. арк., (особисто автору належить 3,56 друк. арк.).

Структура і обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Повний обсяг роботи становить 219 сторінок комп’ютерного тексту. Дисертаційна робота містить 36 таблиць на 28 сторінках, 25 рисунків на 12 сторінках, 5 додатків на
15 сторінках. Список використаних джерел, на які зроблено посилання, налічує 224 найменування та займає 17 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі „Теоретичні аспекти інвестиційної діяльності в сільському господарстві” поетапно розглянуто концепцію розвитку інвестиційної теорії; уточнено сутність та значення поняття „інвестиція”; запропоновано класифікацію інвестицій сільськогосподарських підприємств за об’єктами вкладення інвестицій; розглянуто особливості формування та використання інвестицій в сільському господарстві та розроблено модель кругообігу інвестицій в сільському господарстві.

В результаті аналізу і узагальнення результатів теоретичних досліджень, методичних підходів провідних вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів зроблено висновок, що інвестиції пов’язані з такими чинниками як ризик, невизначеність та час, оскільки інвестор ризикує не отримати бажаного результату, вкладаючи майнові та інтелектуальні цінності на певний період часу.

На основі вищезазначеного дається визначення поняття „інвестиція”, яке
повніше враховує всі особливості процесу інвестування та означає всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти різних видів діяльності на певний період з метою одержання прибутку (доходу) або досягнення соціального ефекту в умовах ризику та невизначеності.

Дослідження ряду класифікацій інвестицій вказали на необхідність розробки класифікації інвестицій в сільському господарстві на мікрорівні, яка б наглядно продемонструвала всі цілі використання інвестицій підприємством. В зв’язку з цим було розроблено класифікацію інвестицій з урахуванням особливостей сільськогосподарських підприємств (рис. 1).

Позитивним моментом цієї класифікації є те, що вона дає реальне уявлення про цілі використання інвестицій підприємством. По суті, ця класифікація характеризує інвестиційний портфель сільськогосподарського підприємства, оптимізація якого за мінімумом ризику та максимуму отримання економічної вигоди є однією з найголовніших проблем підприємства.

Істотну роль в концепції розвитку механізму інвестиційної діяльності в сільському господарстві відіграють складові кругообігу інвестицій, які розкривають зміст всього інвестиційного циклу.

На відміну від існуючих поглядів щодо кругообігу інвестицій, який містить у собі такі три етапи: формування нагромаджень, вкладення ресурсів (власне інвестування) та одержання доходу, в дисертаційній роботі нами розширено етапи загальної схеми кругообігу інвестицій в сільському господарстві.

З’ясовано, що модель кругообігу інвестицій в сільському господарстві передбачає:

встановлення напрямів вкладення інвестиційних ресурсів та їх розміру;

відбір найефективніших інвестиційних проектів і пошук найбільш пріоритетних напрямів інвестування через оцінку інвестиційної привабливості та оцінку ризику інвестиційного проекту;

процес трансформації інвестицій в об’єкти інвестиційної діяльності;

завершення інвестування, створення нової вартості;

одержання прибутку і виплату дивідендів;

капіталізацію доходу від інвестування;

реінвестування.

Процес інвестування в сільському господарстві формується під впливом інвестиційного клімату, економічного механізму інвестування та особливостей ведення сільського господарства.

Проведене нами дослідження свідчить про суттєвий вплив особливостей аграрного сектору на характер розвитку ринкових відносин, інвестиційну привабливість та ефективність цієї частини економіки.

Аграрний сектор відрізняється значною сезонністю виробництва, просторовим розміщенням виробництв, населених пунктів, порівняно високою капітало-місткістю та більш повільним, ніж в промисловості обертанням засобів, що вимагає значних інвестицій для забезпечення процесу розширеного відтворення виробництва.

Рис. 1. Класифікація інвестицій сільськогосподарських підприємств за

об’єктами вкладення інвестицій

Також в першому розділі даної роботи було розглянуто сутність привабливості об’єктів інвестування (країни, регіонів, галузі та окремих підприємств) та зроблено висновок про необхідність розробки методики комплексної рейтингової оцінки інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств.

У другому розділі „Аналіз тенденцій розвитку інвестиційного процесу в сільському господарстві регіону та оцінка його інвестиційної привабливості” надано загальну характеристику тенденціям розвитку сільського господарства в Харківській області; проаналізовано стан інвестиційної діяльності в аграрному секторі регіону та зроблено висновок щодо доцільності обґрунтування заходів щодо її активізації; розроблено методику комплексної рейтингової оцінки інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств на регіональному
рівні та проведено оцінку інвестиційної привабливості 119 сільськогосподарських підприємств Харківської області.

В результаті проведеного дослідження встановлено, що галузь сільського господарства в області займає близько 12 % валової доданої вартості економіки регіону. Проведений аналіз свідчить про те, що сільське господарство має сприятливі економічні умови, а також значний ресурсний потенціал для забезпечення розширеного відтворення й ефективної інвестиційної діяльності.

Однак, останнім часом в Харківській області спостерігається значне скорочення обсягів сільськогосподарського виробництва. Вихід валової продукції сільського господарства у порівнянних цінах 2000 р. знизився з 5,5 млрд грн у 1990 р. до 3,7 млрд грн у 2004 р., або майже в півтори рази.

Серед причин зниження ефективності господарювання сільськогосподарських підприємств перш за все можна назвати відсутність фінансових ресурсів, зруйновану матеріально-технічну базу, падіння мотивації праці при несприятливих цінових умовах на сільськогосподарську та промислову продукцію, низький платіжний попит населення та не менш важливий фактор – погодні умови. Втрати аграрними підприємствами обігових коштів і неможливість залучення кредитних ресурсів призвели до блокування процесу відтворення основних засобів.

Незважаючи на пріоритетність розвитку, галузь сільського господарства в Харківській області виявилася однією з найменш інвестиційно привабливих галузей економіки: загальна сума щорічних капітальних вкладень у сільському господарстві скоротилася у 2004 році порівняно з 1990 роком у 12,5 разів (табл. 1), в той час як в цілому по економіці скорочення склало 1,5 рази (при існуванні галузей, в яких інвестиційні вкладення зросли за даний період).

Питома вага інвестицій, спрямованих в сільське господарство області у за-гальній структурі інвестицій за галузями економіки постійно зменшується. Якщо у 1990 році їх частка складала 26,2то в 2004 році лише 3,2.

В структурі прямих іноземних інвестицій в Харківську область за видами економічної діяльності у 2004 році частка сільського господарства склала лише ,5 %.

Статистика свідчить, що вітчизняні інвестори (включаючи також аграрні підприємства) скорочують обсяги інвестування в сільське господарство, а іно-земні – не поспішають вкладати кошти у цю галузь.

Таблиця 1

Динаміка інвестицій в сільське господарство та економіку

Харківської області

Показники

Роки

1990 | 1995 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004

Інвестиції в основний капітал сільського господарства у порівнянних цінах, млн грн | 811,9 | 70,4 | 30,6 | 99,8 | 52,4 | 67,1 | 64,9

Індекси у відсотках до 1990 р., % | 100 | 8,7 | 3,8 | 12,3 | 6,5 | 8,3 | 8,0

Інвестиції в основний капітал сільського господарства в розрахунку на 1 га с.-г. угідь, грн | 337 | 29 | 13 | 44 | 23 | 30 | 27

Індекси у відсотках до 1990 р., % | 100 | 9 | 4 | 13 | 7 | 9 | 8

Інвестиції в основний капітал за всіма галузями економіки регіону, млн грн | 3095 | 717 | 803 | 990 | 1193 | 1634 | 2046

Індекси у відсотках до 1990 р., % | 100 | 23,2 | 25,9 | 32,0 | 38,5 | 52,8 | 66,1

Питома вага інвестицій в с.-г. в загальному обсягу по всіх галузях, % | 26,2 | 9,8 | 3,8 | 10,1 | 4,4 | 4,1 | 3,2

Оскільки економічне зростання потребує відповідного інвестиційного забезпечення, постає питання активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві.

Для створення системи оперативного пошуку партнерів у сфері іноземного інвестування, фінансування та кредитування в регіоні було створено обласний каталог інвестиційних проектів, де свої пропозиції надали і сільськогосподарські підприємства. Однак, інвестори потребують більше інформації щодо об’єктів інвестування.

Тому в даному розділі запропоновано методику комплексної рейтингової оцінки інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств. Алгоритм її розрахунку такий:

Формулюються основні групи оціночних показників.

Для кожного з показників обґрунтовується величина коефіцієнта значимості vi, i = 1…n, так, що:

Для цього група експертів 1 … K оцінює значимість кожного показника: aik, i = 1… n, k = 1 … K.

Коефіцієнт значимості визначається за формулою:

де – сума балів, присвоєних всіма експертами по i–му показнику;

– сума балів, присвоєних всіма експертами за всіма показниками.

Оскільки для усіх підприємств відомі значення їх основних економічних показників xij, i = 1…n, j = 1 … m, то для кожного показника визначається макси-мальне значення:

Таким чином, комплексний рейтинговий показник інвестиційної привабливості сільськогосподарського підприємства матиме такий вигляд:

На основі вихідних даних за 2005 рік було розраховано комплексні рейтингові показники інвестиційної привабливості по кожному зі 119 досліджуваних підприємств.

Потім було побудовано рейтинг інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств в порядку зниження їх інвестиційної привабливості та визначено місце кожного дослідженого аграрного підприємства за ступенем привабливості для інвестицій у сільськогосподарське виробництво, а також розподілено на класи за інвестиційними пріоритетами (табл. 2).

Таблиця 2

Ранжування досліджених сільськогосподарських підприємств

Харківської області за групами інвестиційної привабливості

Групи господарств за величиною комплексного рейтингового

показника інвестиційної

привабливості | Кількість

господарств

у групі | Клас

інвестиційної

привабливості

0,61-0,55 | 2 | стратегічний

0,55-0,49 | 0–

0,49-0,42 | 1 | найвищий

0,42-0,36 | 1 | високий

0,36-0,30 | 13 | привабливий

0,30-0,24 | 39 | середній

0,24-0,17 | 53 | ризикований

0,17-0,11 | 10 | непривабливий

Запропонована методика дозволяє оцінити надзвичайно велику кількість досліджуваних одиниць та надати потенційним інвесторам початкову інформацію щодо економічного стану об’єкту вкладення інвестицій. Вибравши з загального рейтингу підприємства з кращим інвестиційним потенціалом інвестор в подальшому зможе провести більш детальний та глибокий аналіз їх фінансово-господарської діяльності, використовуючи ті аналітичні дані, які по причині комерційної таємниці можуть бути недоступні для широкого загалу.

Безперечним позитивним моментом у використанні даної методики є зручний алгоритм її обчислення, що скорочує затрати праці на обробку інформації та одержання вихідних результатів до мінімуму.

В результаті проведеної комплексної рейтингової оцінки реальних об’єктів з позицій інвестиційної привабливості підприємств було встановлено, що 52,9досліджених сільськогосподарських підприємств є ризикованими та непривабливими об’єктами вкладення інвестицій.

Крім того, вимагають більш детальної розробки інвестиційні проекти сільськогосподарських підприємств, оскільки будь-який сторонній інвестор повинен мати чітку уяву про стратегічну концепцію проекту, його масштаби, важливі показники маркетингової, економічної та фінансової діяльності, обсяги необхідних інвестиційних затрат, строки їх повернення та інші характеристики.

Розроблений реальний інвестиційний проект дає змогу спочатку власникам та менеджерам підприємства, а пізніше і стороннім інвесторам оцінити доцільність його реалізації та очікувану ефективність. Тому, в дисертації запропоновано приблизну структуру інвестиційного проекту сільськогосподарського підпри-ємства.

У третьому розділі „Оцінка ризику інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств та напрями активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві регіону ” запропоновано методику оцінки ризику інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств, способи мінімізації ризиків інвестиційних проектів, напрями активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві регіону та проаналізовано доцільність державної підтримки галузі сільського господарства.

Методику оцінки ризику інвестиційного проекту в сільському госпо-дарстві створено на основі методу імітаційного моделювання. Процес оцінки ризику за допомогою методу імітаційного моделювання було розбито на п’ять етапів (рис. ).

На першому етапі було розроблено математичну модель оцінки ризику інвестиційного проекту сільськогосподарського підприємства. З цією метою спочатку були визначені вхідні показники, на основі таких даних:–

сільськогосподарський інвестиційний проект розрахований на n років; початкові інвестиції проекту складають I0; постійні витрати, заплановані в проекті складають F, норма дисконту r;–

у відповідності до плану проекту очікується випуск декількох видів сільськогосподарської продукції Пi, i = 1… m; шляхом експертних оцінок були встановлені три класи значень: найгірше, найкраще та найбільш вірогідне значення для таких величин: об’єму випуску продукції Qmin i, Qmax i, Qpr i; ціни за одиницю про-дукції Pmin i, Pmax i, Ppr i; витрат на одиницю продукції Vmin i, Vmax i, Vpr i.

Рис. . Етапи імітаційного підходу

В якості кінцевого показника була взята чиста поточна вартість проекту NPV:

, (1)

де NCFt – величина чистого грошового потоку у t - му році.

Будемо вважати, що в нашому випадку грошовий потік має вигляд ануїтету, тобто величина грошового потоку NCF буде однаковою впродовж всіх періодів і може бути визначена з такого співвідношення:

(2)

Зробимо припущення, що ключові змінні параметри – витрати на одиницю продукції V, об’єм випуску сільськогосподарської продукції Q, та ціна продукції P мають нормальний розподіл імовірності.

Отже, математичну модель оцінки ризику інвестиційного проекту сільськогосподарського підприємства можна записати за допомогою таких позначень:

n – тривалість проекту;

I0 – початкові інвестиції;

F – постійні затрати, заплановані в проекті;

r – норма дисконту;

Пi – види сільськогосподарської i-ї продукції;

Q i – обсяг випуску i-ї продукції;

P i –ціна за одиницю i-ї продукції;

V i – витрати на одиницю i-ї продукції;

Qmin i – мінімальний об’єм випуску i-ї продукції;

Qmax i – максимальний об’єм випуску i-ї продукції;

Qpr i – найбільш імовірний об’єм випуску i-ї продукції;

Pmin i – мінімальна ціна за одиницю i-ї продукції;

Pmax i – максимальна ціна за одиницю i-ї продукції;

Ppr i – найбільш імовірна ціна за одиницю i-ї продукції;

Vmin i – мінімальні витрати на одиницю i-ї продукції;

Vmax i – максимальні витрати на одиницю i-ї продукції;

Vpr i – найбільш імовірні витрати на одиницю i-ї продукції;

NCF – величина чистого грошового потоку;

NPV – чиста поточна вартість проекту.

З урахуванням введених позначень узагальнена модель оцінки ризику інвестиційного проекту сільськогосподарського підприємства може бути сформульована таким чином: необхідно розрахувати ймовірність того, що чиста поточна
вартість проекту від’ємна (тобто проект збитковий):

за умов обмежень:

Qmin i ? Qi ? Qmax i

Pmin i ? Pi ? Pmax i

Vmin i ? Vi ? Vmax i

На наступному етапі обирається велике число K, і обираються довільні числа Qij, Pij, V ij (j = 1 … K) з нормальним розподілом імовірності так, що

Qmin i ? Qij ? Qmax i

Pmin i ? Pij ? Pmax i

Vmin i ? Vij ? Vmax i

Для кожного варіанту за формулами (1) та (2) розраховуються величини NCFj та NPVj (j = 1 … K). Обчислюється NPVсер – середнє арифметичне значення поточної вартості проекту, а також стандартне відхилення:

(3)

(4)

Для подальшого визначення ймовірності того, що проект буде збитковий, тобто NPV 0, розраховується нормалізоване значення NPV:

Насамкінець одержано значення ймовірності того, що чиста поточна вартість проекту буде від’ємна, тобто проект збитковий:

(5)

Описаний вище підхід може бути реалізований з використанням програмних засобів пакету програм MS Excel.

За допомогою даної методики було проведено оцінку ризику інвестиційного проекту, пов’язаного із переобладнанням птахівницького комплексу новим
обладнанням з закінченим технологічним циклом.

В результаті дослідження значення ймовірності того, що проект буде збитковий склало лише 2,97 %, тому інвесторам можна не вагатися при прийнятті рішення щодо доцільності участі в даному проекті.

Таким чином, запропонована методика дозволяє визначити рівень ризику будь-якого інвестиційного проекту в сільському господарстві, що допоможе зацікавленим особам оцінити можливість провалу проекту та уникнути збитків.

Рішення щодо впровадження або ж відхилення проекту приймається інвестором особисто, виходячи з особистих якостей інвестора та від того, в якій мірі він схильний до ризику.

Звичайно після проведення оцінки рівня ризику інвестиційного проекту інвестор розробляє комплекс заходів по зниженню інвестиційних ризиків. Тому в дисертаційній роботі нами продемонстровано систему механізмів нейтралізації проектних ризиків, що передбачає: гарантування та заставні операції, розподіл ризику між учасниками проекту, лімітування, еккаунтинг, страхування, хеджування та інші форми захисту.

Окрім вищевказаного в третьому розділі дисертаційної роботи проаналізовано доцільність державної підтримки сільського господарства та обґрунтовано перспективні напрями активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві на регіональному рівні. Як то: формування агропромислово-фінансових груп, створення регіонального інформаційного центру та регіонального фонду венчурного фінансування.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання, що відобразилося у розробці комплексу проблемних питань стосовно економічного обґрунтування інвестиційної діяльності у сільському господарстві регіону та розробки системи заходів щодо її активізації на сучасному етапі, що дає можливість сформулювати ряд нових наукових положень, висновків та рекомендацій.

1. Запропоновані в дисертаційній роботі теоретичні положення щодо застосування моделі кругообігу інвестицій в сільському господарстві, класифікації інвестицій сільськогосподарських підприємств та уточнене поняття „інвестиція” безперечно поглиблюють теоретичні аспекти формування інвестиційної діяльності в аграрній сфері та відображають особливості формування та використання інвестицій в сільському господарстві.

2. Інвестиції пов’язані з такими чинниками як ризик та час, оскільки інвестор ризикує не отримати бажаного результату, вкладаючи майнові та інтелектуальні цінності на певний період часу. Запропоноване в дисертаційній роботі уточнене поняття „інвестиція” повніше враховує всі особливості процесу інвестування та означає всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти різних видів діяльності на певний період з метою одержання прибутку (доходу) або досягнення соціального ефекту в умовах ризику та невизначеності.

3. Запропонована класифікація інвестицій сільськогосподарських підприємств надає реальне уявлення про цілі використання інвестицій підприємством, що дозволить грамотно обліковувати та всебічно аналізувати рівень їх використання для розробки і реалізації ефективної інвестиційної політики.

4. Істотну роль в концепції розвитку механізму інвестиційної діяльності в сільському господарстві відіграють складові кругообігу інвестицій в сільському господарстві. На відміну від існуючих поглядів щодо кругообігу інвестицій, який містить у собі такі три етапи: формування нагромаджень, вкладення ресурсів та одержання доходу, в дисертаційній роботі нами було розширено етапи загальної схеми кругообігу інвестицій в сільському господарстві. Запропонована розширена модель кругообігу інвестицій в сільському господарстві передбачає встановлення напрямів і розміру інвестиційних ресурсів; відбір найефективніших інвестиційних проектів і пошук найбільш пріоритетних напрямів інвестування, через оцінку інвестиційної привабливості та оцінку ризику інвестиційного проекту; процес трансформації інвестицій в об’єкти інвестиційної діяльності; завершення інвестування та створення нової вартості; одержання прибутку і виплату дивідендів; капіталізацію доходу від інвестування; реінвестування.

5. Cільське господарство Харківської області має значний потенціал і є пріоритетним у забезпеченні соціально-економічного розвитку регіону. Однак, вихід валової продукції сільського господарства регіону у порівнянних цінах 2000 року знизився з 5,5 млрд грн у 1990 р. до 3,7 млрд грн у 2000 р., або майже у півтора рази. Оскільки економічне зростання потребує відповідного інвестиційного забезпечення, то необхідно активізувати інвестиційну діяльність в сільському господарстві регіону. Саме активне інвестування може сформувати матеріальні
передумови для виходу галузі із кризового стану та подальшого стійкого росту.

6. Незважаючи на пріоритетність розвитку, галузь сільського господарства в Харківській області виявилася однією з найменш інвестиційно привабливих галузей економіки: загальна сума щорічних капітальних вкладень у сільському господарстві скоротилася у 2004 році порівняно з 1990 роком у 12,5 разів, в той час як в цілому по економіці скорочення склало 1,5 рази. Питома вага інвестицій, спрямованих в сільське господарство області у загальній структурі інвестицій за галузями економіки теж постійно зменшується. Якщо у 1990 році їх частка складала 26,2то в 2004 році лише 3,2

7. Інвестори не зацікавлені сільськогосподарськими підприємствами, бо жадають вкладати свої кошти у інші галузі економіки. Це протиріччя, вимагає комплексного підходу до підвищення інвестиційної привабливості галузі та більш глибокого опрацювання інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств. Розроблений реальний інвестиційний проект повинен включати окрім традиційних розділів також і розділ „Правові аспекти реалізації інвестиційного проекту“. Крім того, необхідно забезпечувати потенційних інвесторів інформацією щодо наявності та привабливості об’єктів інвестування – сільськогосподарських підприємств.

8. Запропонована методика комплексної рейтингової оцінки інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств дозволяє оцінити будь-яку
кількість досліджуваних одиниць та надати інформацію щодо інвестиційної привабливості об’єктів вкладення інвестицій. Безперечним позитивним моментом у використанні даної методики є зручний алгоритм її обчислення, що скорочує витрати на обробку інформації та одержання вихідних результатів до мінімуму. Дана методика може бути корисною для приватних інвесторів, інвестиційних компаній, державних органів влади.

9. Враховуючи те, що сільське господарство є ризиковою сферою діяльності, питання оцінки ризику є першочерговим. Розроблений реальний механізм оцінки інвестиційного ризику проекту дає змогу спочатку власникам та менеджерам підприємства, а пізніше і стороннім інвесторам оцінити надійність його реалізації. Запропонована методика оцінки ризику інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств дозволяє визначити рівень ризику будь-якого інвестиційного проекту в сільському господарстві, що допоможе зацікавленим особам оцінити можливість провалу проекту та уникнути збитків. Дана методика може бути корисною як інвесторам, інвестиційним компаніям, державним органам влади так і сільськогосподарським підприємствам, а також в якості практичної задачі може бути використана в навчальному процесі у вищих навчальних закладах аграрного профілю.

10. При розробці державних програм щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників необхідно врахувати такі моменти: при розподілі бюджетних коштів необхідно надавати перевагу найменш рентабельним видам сільськогосподарської продукції (яловичина, свинина, вовна тощо); з метою запобігання позаплановій реалізації м’яса на забій у період посівної та збору врожаю, збільшити обсяги бюджетного фінансування, спрямованого на здешевлення кредитів для виробників сільськогосподарської продукції, та надавати їх вчасно, саме в ті періоди, коли сільськогосподарські підприємства їх найбільше потребують; передбачити, що фінансування сільськогосподарських підприємств здійснюється лише при умові надання ними повної та достовірної інформації про використання
бюджетних коштів, отриманих у попередніх періодах.

11. З метою активізації інвестиційної діяльності необхідно розробити систему напрямів державного впливу, а саме: відповідну законодавчу базу; запровадити інформаційно-методичне забезпечення здійснення інвестиційної діяльності;
вирішити проблему забезпечення сільського господарства кваліфікованими кадрами; створити ефективну структуру аграрного ринку, що забезпечить просування безпосередньо товаровиробників до організованих оптових ринків. Перспективними напрямами активізації інвестиційної діяльності регіону є створення та функціонування агропромислово-фінансових груп, регіонального фонду венчурного фінансування та регіонального інформаційного центру.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Наукові фахові видання:

1. Дзябура Л.П. Концептуальні основи розвитку механізму інвестиційної діяльності в аграрній сфері України // Вісник ХНАУ.– 2002. – № 7.– С. 264-269.

2. Дзябура Л.П. Основні джерела інвестицій у регіональному АПК // Вісник ХНАУ.– 2002. – № 8. – С. 50-53.

3. Рудь Л.П. Теоретичне обґрунтування інвестиційної діяльності в сільському
господарстві // Збірник наукових праць ЛНАУ.– Луганськ, 2004.– № 37(49). – С. 119-122.

4. Рудь Л.П. Шляхи поліпшення інвестиційного клімату в аграрній сфері України // Вісник ХНАУ.– 2004. – № .– С. 195-200.

5. Рудь Л.П. Методика рейтингової оцінки інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств // Вісник ХНАУ.– 2004. – № 9. – С. 294-298.

6. Рудь Л.П. Соціальні результати інвестиційної діяльності // Вісник ХНТУСГ: Економічні науки. Ринкова трансформація економіки АПК. Випуск 30. – Х.: ХНТУСГ.– 2004 – С. 173-176.

7. Рудь Л.П. Особливості та перспективи залучення іноземних інвестицій в економіку Харківщини // Комунальне господарство міст: науково-технічний зб. Вип. .– К.: Техніка, 2004.– С. 181-184.

8. Рудь Л.П. Особливості оцінки ризику інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств // Вісник ХНАУ.– 2006. – № .– С. 254-258.

9. Ульянченко О.В., Рудь Л.П. Резерви активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2006. – № 2. – С. 269-274.

10. Рудь Л.П. Сучасний стан та шляхи активізації інвестиційної діяльності регіону // Комунальне господарство міст: науково-технічний зб. Вип. 68.– К.: Техніка, 2006.– С. 42-46.

11. Рудь Л.П. Сучасний стан інвестиційної діяльності в сільському господарстві Харківської області // Вісник ХНАУ.– 2006. – № .– С. 273-277.

12. Рудь Л.П. Особливості комплексної рейтингової оцінки інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2006. – № 3. – С. 264-267.

Інші видання:

13. Дзябура Л.П. Особливості процесу інвестування аграрного сектору України //
Ринкова трансформація економіки АПК: кол. монографія у чотирьох частинах. / За ред. П.Т. Саблука, В.Я. Амбросова, Г.Є. Мазнєва. Ч.3. Фінансово-кредитна система – К.: ІАЕ, 2002.– С. 236-239.

14. Рудь Л.П. Аналіз класифікацій та структур інвестицій // Матеріали Міжнародного форуму молодих вчених „Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн”. У двох томах. Т.1.– Х.: ХНТУСГ.– 2005. – С. 264.

15. Рудь Л.П. Особенности оценки и способов минимизации риска инвестиционных проектов сельскохозяйственных предприятий // Материалы Х международной научно-производственной конференции „Проблемы сельскохозяйственного производства на современном этапе и пути их решения”. Т.1. – Белгород: Белгородская ГСХА, 2006. – С.172.

АНОТАЦІЯ

Рудь Л.П. Економічне обґрунтування інвестиційної діяльності в сільському господарстві – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК. – Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, Харків, 2006.

Дисертацію присвячено дослідженню проблем розвитку та активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві Харківської області.

Уточнено поняття “інвестиція” та структуру інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств. Систематизовано теоретичні положення щодо моделі інвестиційної діяльності в сільському господарстві з урахуванням специфічних особливостей галузі. Обґрунтовано класифікацію інвестицій сільськогосподарських підприємств. Розроблено методику комплексної рейтингової оцінки
інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств та методику оцінки ризику інвестиційних проектів сільськогосподарських підприємств в сучасних економічних умовах.

Ключові слова: економічний механізм, інвестиції, інвестиційна діяльність, сільське господарство, інвестиційна привабливість, інвестиційний ризик.

АННОТАЦИЯ

Рудь Л.П. Экономическое обоснование инвестиционной деятельности в сельском хозяйстве. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 – экономика сельского хозяйства и АПК. – Харьковский национальный аграрный университет им. В.В. Докучаева, Харьков, 2006.

Диссертация посвящена исследованию проблем развития и активизации инвестиционной деятельности в сельском хозяйстве Харьковской области.

В современных условиях отрасль сельского хозяйства остро нуждается в инвестициях, но часто не в состоянии заинтересовать потенциальных инвесторов. В то же время, многие реализованные инвестиционные проекты оказываются неэффективными. Проблема формирования инвестиционной привлекательности и оценки инвестиционных проектов является основой развития инвестиционного процесса в отрасли сельского хозяйства.

На основе исследования научных публикаций отечественных и зарубежных авторов, в которых освещаются разнообразные аспекты проблемы инвестиционной деятельности, в диссертационной работе научно обоснованы теоретические и методологические основы системы формирования и активизации инвестиционной деятельности в сельском хозяйстве региона.

Изучены особенности инвестиционной деятельности в сельском хозяйстве, обоснована классификация инвестиций сельскохозяйственных предприятий с учетом реальных целей использования инвестиций.

В работе предоставляется общая характеристика тенденций развития сельского хозяйства Харьковской области, современного состояния инвестиционного климата, как одного из многих факторов, влияющих на инвестиционную привлекательность.

В ходе дисcертационного исследования разработана методика комплексной рейтинговой оценки инвестиционной привлекательности сельскохозяйственных предприятий.

Данная методика позволяет оценить любое количество исследуемых объектов и предоставить потенциальным инвесторам начальную информацию касательно экономического состояния объектов вложения инвестиций. Выбрав из общего рейтинга сельскохозяйственные предприятия с наилучшим инвестиционным потенциалом, инвестор в будущем сможет провести более детальный и глубокий анализ их финансово-хозяйственной деятельности, используя те аналитические данные, которые по причине коммерческой тайны могут быть недоступны для широкой общественности. Несомненным позитивным моментом в использовании данной методики является удобный алгоритм ее расчета, который сокращает затраты на обработку входящей информации и получение заключительных результатов до минимума.

Сельскохозяйственные предприятия отличаются существенной неоднородностью показателей, что обусловлено как объективными, так и субъективными факторами. На основании комплексной рейтинговой оценки инвестиционной привлекательности сельскохозяйственных предприятий все исследуемые предприятия области разделены на восемь групп. Исследованиями установлено, что 52,9обследованных сельскохозяйственных предприятий являются рискованными и непривлекательными объектами для целей инвестирования.

В работе также предложена методика оценки риска инвестиционных проектов сельскохозяйственных предприятий, разработанная на основе метода имитационного моделирования. При этом, в качестве результирующего показателя была использована чистая современная стоимость проекта. Использование данной методики позволяет определить степень риска конкретного инвестиционного проекта сельскохозяйственного предприятия, что дает заинтересованным лицам возможность оценить вероятность провала проекта и избежать убытков.

Как правило, после проведения оценки риска инвестиционного проекта, инвестор разрабатывает комплекс мероприятий по его снижению. Поэтому в диссертационной работе проведен анализ способов минимизации инвестиционных рисков.

В работе также проанализировано целесообразность и эффективность государственной поддержки отрасли сельского хозяйства в Харьковской области, а также предложены перспективные направления активизации инвестиционной деятельности в сельском хозяйстве региона, способствующие притоку


Сторінки: 1 2