У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

УКООПСПІЛКА

ЛЬВІВСЬКА КОМЕРЦІЙНА АКАДЕМІЯ

РУЩИШИН НАДІЯ МИХАЙЛІВНА

УДК 338.46: 339

ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.07.05 - Економіка торгівлі та послуг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі фінансів та кредиту Інституту економіки та фінансів Львівської комерційної академії Укоопспілки

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Вовчак Ольга Дмитрівна,

Львівська комерційна академія Укоопспілки,

завідувач кафедри банківської справи

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Гринчуцький Валерій Іванович,

Тернопільський державний економічний

університет Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економіки підприємств і корпорацій

кандидат економічних наук, доцент

Ященко Олена Іванівна,

Львівська комерційна академія Укоопспілки,

кафедра економіки підприємства

Провідна установа: Донецький державний університет економіки і

торгівлі імені М. І. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, кафедра економіки підприємства

Захист дисертації відбудеться “3” травня 2006 р. о 14.00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 35.840.01 у Львівській комерційній академії за адресою: 79005, м. Львів, вул. Туган-Барановського, 10, ауд. 205.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Львівської комерційної академії за адресою: 79005, м. Львів, вул. Туган-Барановського, 10.

Автореферат розісланий “31” березня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент ___________ Блонська В.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Розвиток ринкової економіки в Україні обумовлює високі вимоги до оцінки ефективності функціонування економічних систем різних рівнів. Найбільша увага приділяється торгівлі як комерційній сис-темі та самостійній ланці національної економіки, яка безпосередньо створює еко-номічні блага. Трансформаційні процеси, які відбуваються в українській економі-ці, докорінно змінили економічне середовище функціонування торговельних під-приємств, що, в свою чергу, привело до залежності ефективності їхньої фінансово-господарської діяльності від багатьох, раніше не досліджуваних факторів. З метою створення належного іміджу та забезпечення успіху на ринку потрібна достовірна оцінка ефективності функціонування торговельних підприємств як комерційних систем, яка б відповідала сучасним вимогам розвитку ринкової економіки.

В ринкових умовах ефективна діяльність торговельних підприємств повинна оцінюватись з позиції досягнення найбільших фінансових результатів за умов повного використання трудових, матеріальних та фінансових ресурсів. У зв'язку з цим виникає необхідність в обґрунтуванні та удосконаленні організаційно-еко-номічного механізму комплексної оцінки ефективності функціонування торго-вельних підприємств, у розробці сучасних методів та методик такої оцінки з врахуванням комплексного та системного підходів, що дозволить приймати обґрун-товані рішення щодо створення сприятливих умов для покращення економічних результатів їх діяльності.

Витоки досліджень економічної оцінки ефективності знаходимо у працях класиків економічної науки: К. Маркса, А. Сміта, М.І. Туган-Барановського. Вагомий внесок у розробку теоретичних і практичних проблем забезпечення ефективності функціонування торговельних підприємств зробили В.В. Апопій, І.О. Бланк, Є.І. Бойко, О.Д. Вовчак, Я.А. Гончарук, В.І. Гринчуцький, В.С. Загорський, В.І. Іваницький, А.В. Калина, І.І. Каракоз, Л.О. Лігоненко, А.А. Мазаракі, В.С. Марцин, Б.М. Мізюк, Г.М. Мельничук, Є.В. Мних, Г.В. Митрофанов, В.О. Мец, С.Ф. Покропивний, А.А. Садєков, Л.Г.Словінська, Л.Л. Теренова, Н.М. Ушакова, А.М. Фрідман, А.В. Шегда, О.Д. Шарапов, А.Д. Шеремет, С.І. Шкарабан, О.І. Ященко, М.І. Яцків.

Водночас не всі аспекти цієї складної та багатогранної проблеми з’ясовані та досліджені. Залишаються дискусійними і до кінця не вивченими питання про кри-терії і показники ефективності як національної економіки, так і окремих її ланок; про сфери, до яких застосовується поняття ефективності загалом і економічної зокрема; про оцінку витрат і результатів в національній економіці і окремих видів економічної діяльності. Подальшого вивчення потребують питання оцінки ефек-тивності функціонування торговельних підприємств з врахуванням комплексного і системного підходів, структуризація чинників формування ефективності, узагальнення крите-ріїв оцінювання ефективності торговельних підприємств як комерційних систем. Суттєвого доопрацювання вимагає і організаційно-економічний механізм комп-лексної оцінки ефективності функціонування підприємств торгівлі, який сьогодні не забезпечує прийняття обґрунтованих рішень.

Об'єктивна необхідність удосконалення механізму оцінювання ефектив-ності функціонування торговельних підприємств, наукового обґрунтування кри-теріїв, показників і методик оцінки ефективності їх діяльності в ринковому середовищі визначають актуальність обраної теми дисертації, її практичну значущість, мету, конкретні завдання та напрями дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисерта-ційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Львівської комерційної академії з тем „Перспективи розвитку споживчої кооперації України в ринковому середовищі" (номер державної реєстрації 0197U0137310), „Обґрун-тування норм втрат у торгівлі і розмірів їх відшкоду-вання” (на замовлення Міністерства економіки України, договір №1 від 30.12.2004 р.), „Стратегія роз-витку споживчої кооперації України до 2015 року" (затверджено Постановою правління Укоопспілки №172 від 08.05.2003 р.), „Функ-ціонування та розвиток економічних систем” (довідка Львівської комерційної академії № 125/022 від 03.11.2005 р.). У межах цих науково-дослідних тем авто-ром проведені дослід-ження, пов'язані з розробкою та впровадженням комплексної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств в умовах ринку.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретико-методологічних положень та практичних рекомендацій щодо вдоскона-лення механізму оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств з врахуванням комплексного та системного підходів.

Відповідно до окресленої мети були висунуті та розв’язані завдання, що мають наукове і практичне значення:

-

дослідити суть та розробити класифікацію торговельних підприємств як комерційних систем;

-

з'ясувати роль та місце торговельних підприємств у розвитку національної економіки;

-

визначити та систематизувати чинники, що впливають на ефективність діяльності торговельних підприємств;

-

розглянути критерії оцінювання та види ефективності функціонування торговельних підприємств;

-

провести техніко-економічну, фінансово-економічну, соціально-економічну та інтегральну оцінку ефективності функціонування торговельних підприємств;

-

вдосконалити механізм комплексної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств з врахуванням системного підходу;

-

розробити економіко-математичні моделі прогнозування ефективності функціонування торговельних підприємств на рівні окремих областей України.

Об'єктом дослідження даної роботи є фінансово-господарська діяльність тор-говельних підприємств України в ринкових умовах.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та прикладні аспекти визначення ефективності функціонування торговельних підприємств в умовах розвитку національної економіки.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є теорія науко-вого пізнання, методологія та загальнонаукові принципи проведення комплексних досліджень. У процесі проведення дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, наукової абстракції, аналогії і порівняння (дозволили уточнити еконо-мічну суть торговельних підприємств як комерційних систем, здійснити їх класи-фікацію та дослідити теоретичні засади ефективності функціонування торговель-них підприємств); економіко-математичного моделювання, зокрема метод аналі-тичного вирівнювання за рівняннями тренду (у процесі прогнозування фінансово-економічних показників діяльності торговельних підприємств Львівської, Терно-пільської, Закарпатської областей).

Обробка статистичних даних діяльності торговельних підприємств Львів-ської, Тернопільської, Закарпатської областей України здійснювалась за допомо-гою системного і структурного (трендового) аналізу, аналітичних групувань, статистичного порівняння та даних анкетного опитування покупців і підприємств торгівлі у трьох областях західного регіону України, проводилась шляхом вибір-кового спостереження, рядів динаміки, обчислення середніх і відносних величин, використання графічного методу.

Теоретичною основою дослідження були фундаментальні положення світо-вої економічної науки, наукові досягнення сучасної зарубіжної і вітчизняної думки, дослідження провідних фахівців у галузі економіки торговельного підпри-ємства, а інформаційною базою дослідження – законодавчі, нормативні та інструк-тивні документи, періодичні видання, офіційні статистичні та аналітичні дані, матеріали науково-практичних конференцій та семінарів, результати проведеного анкетного опитування покупців та обстеження торговельних підприємств Львівської, Терно-пільської і Закарпатської областей.

Наукова новизна. У дисертації проведено комплексне дослідження ефективності функціонування торговельних підприємств, що дало змогу одержати теоретичні і практичні результати, які мають наукову новизну, зокрема:

вперше:

-

запропоновано організаційно-економічний механізм комплексної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств, який ґрунтується на принципах системного підходу і основних напрямах дослідження ефективності з позиції техніко-економічної, фінансово-економічної, соціально-економічної і інтегральної оцінок;

-

розроблено економіко-математичні моделі прогнозування узагальнюючих показників ефективності діяльності торговельних підприємств, які враховують умови їх функціонування в ринковому середовищі;

удосконалено:

-

визначення економічної сутності торговельних підприємств як комерційних систем та доповнено їх класифікацію, яка враховує нові критерії характеристик функціонування торговельних підприємств в ринкових умовах;

-

систему показників та критеріїв техніко-економічної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств і методику проведення фінансово-економічної оцінки їх ефективності з врахуванням факторів ризику та концепції вартості грошей в часі;

-

алгоритм інтегральної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств з врахуванням факторів загального і індивідуального характеру;

одержали подальший розвиток:

-

систематизація чинників формування, критеріїв оцінювання та видів ефективності функціонування торговельних підприємств;

-

системний підхід в оцінюванні ефективності функціонування торговельних підприємств;

-

система показників соціально-економічної оцінки ефективності функціону-вання торговельних підприємств з врахуванням внутрішньої і зовнішньої (регіональної) компонент.

Практичне значення одержаних результатів. Реалізація пропозицій та рекомендацій, викладених у дисертації, на практиці дозволяє ефективно здійсню-вати комплексну оцінку ефективності функціонування торговельних підприємств.

Одержані наукові результати використані в практиці діяльності підпри-ємств торгівлі Львівської області: рекомендації щодо удосконалення методики соціально-економічної оцінки ефективності функціонування торговельних підпри-ємств, яка є перспективним засобом активізації діяльності та дає змогу визначити прогнозні показники розвитку торгівлі на перспективу, впроваджені в практику роботи торговельних підприємств Львівської області (довідка Управління з питань координації торгівлі та послуг Головного управління економіки Львівської облас-ної державної адміністрації, 26.10.2005 р. № 50-50-1-3305); методика проведення комплексної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств з використанням економіко-математичних методів впроваджена в діяльність торго-вельних підприємств Львівської обласної спілки споживчих товариств (довідка про впровадження від 04.10.2005 р. № 01/32); система показників та методика фінансово-економічної оцінки ефективності діяльності торговельних підприємств, а також модель прогнозування фінансово-економічних показників ефективності діяльності підприємств впроваджені в діяльність аудиторської фірми „Львів-Інформ-Аудит" (довідка про впровадження від 05.09.2005 р., №12).

Теоретичні узагальнення та методичні рекомендації автора використову-ються в навчальному процесі Львівської комерційної академії при викладанні дисциплін „Фінанси підприємств", „Економіка торговельного підприємства", „Аналіз інвестиційних проектів", „Інвестування" (довідка про впровадження № 125/022 від 03.11.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно вико-наним науковим дослідженням. Усі розробки та пропозиції, що в ній містяться, належать особисто авторові.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертації доповідалися та обговорювалися на семінарах кафедр фінансів та кредиту, економіки підприємства та щорічних наукових конференціях викладачів та аспірантів Львівської комерційної академії.

Окремі положення та висновки дисертаційної роботи доповідалися на всеукраїнській науково-методичній конференції "Формування нової парадигми економічної теорії в Україні" (23-24 листопада 2001 р., м. Львів), науковій конфе-ренції викладачів і аспірантів ЛКА за результатами наукових досліджень за 2001р. (12-18 травня 2002 р.), II міжрегіональній науково-практичній конференції „Проблеми розвитку малого бізнесу. Тіньовий бізнес" (22-26 листопада 2002 р., м. Харків), II всеукраїнській науково-практичній конференції "Економічні проб-леми ринкової трансформації України" (19 листопада 2003 р., м. Львів), міжна-родній науково-практичній конференції "Облік, аналіз і аудит у сучасному бізнесі" (27-28 травня 2004 р., м. Львів), IV міжнародній науково-практичній конференції „Кон-курентноздатність національної економіки в умовах глобалізації: проблеми й шляхи її підвищення" (24-25 жовтня 2005 р., м. Донецьк), міжнародній науково-практичній конференції "Обліково-аналітичні системи суб'єктів господарської діяльності в Україні" (25-26 березня 2005 р., м. Львів).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 13 одноосібних наукових працях загальним обсягом 4,67 д.а., із них 11 статей у фахових виданнях (3,93 д.а.).

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Зміст роботи викладено на 195 сторінках комп’ютерного тексту. Матеріали дисертації містять 36 таблиць і 26 рисунків (з них 13 таблиць та 2 рисунка займають площу цілої сторінки). Список використаних джерел з 175 найменувань подано на 14 сторінках, 14 додатків на 40 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і завдання дослідження, відображено наукову новизну, практичне значення, особистий внесок здобувача та апробацію одержаних результатів.

У першому розділі „Теоретико-методологічні основи дослідження ефек-тивності функціонування торговельних підприємств" висвітлено теоретичні засади та методичні підходи до дослідження діяльності торговельних підприємств як комерційних систем, окреслено роль та місце торговельних підприємств у розвитку національної економіки, структуровано чинники формування ефектив-ності їх функціонування, узагальнено критерії оцінювання та класифікацію видів ефективності за різними ознаками.

В умовах ринкової економіки функціонування торговельних підприємств передбачає вирішення комплексу завдань, пов’язаних з їх комерційною та фінансово-господарською діяльністю. Реалізація цих завдань вимагає оцінювати діяльність підприємств як цілісних систем, що функціонують у сфері комерції.

В економічній літературі ототожнюються поняття “торгівля” і “комерція”. Головною структурною одиницею торгівлі є торговельні підприємства, які вико-нують низку торговельних (комерційних), технологічних, економічних і соціаль-них функцій. Водночас обсяг і характер функцій, які виконують торговельні підприємства, залежать від багатьох чинників, основними з яких є: тип і розмір підприємства, ступінь господарської самостійності, технічна оснащеність, місце розташування та інші.

У роботі доведено, що торговельне підприємство одночасно виступає як соціальна, торгово-технологічна та організаційно-економічна відкрита система. Виходячи з означених характеристик торговельного підприємства, нами визна-чено, що торговельне підприємство – це складна комерційна система, характер-ними рисами якої є відкритість, самоорганізація, впорядкованість, яка в результаті реалізації товарів створює додану вартість за допомогою праці членів трудового колективу та ефективного менеджменту і перебуває в стані постійного дина-мічного розвитку.

Враховуючи існуючі характерні ознаки торговельних підприємств як комер-ційних систем, у роботі узагальнена класифікація торговельних підприємств з виділенням таких ознак: товарна спеціалізація, контингент споживачів, форми обслуговування, види і особливості побудови підприємства, функціональні особли-вості, форми власності, місцезнаходження, розмір, тип споруд, тематичний нахил, рівень цін, склад основного контингенту покупців, організаційно-правова форма.

Важливими характеристиками функціонування торговельних підприємств, що визначають їх роль у національній економіці, є кількість та масштаби діяль-ності. Як свідчать статистичні дані, за 2000-2004 роки кількість підприємств роздрібної торгівлі зменшилась на 24,7 тис. одиниць, у тому числі у Львівській області на 1,9 тис. одиниць, у Івано-Франківській на 1,0 тис. одиниць і у Волин-ській області - на 0,4 тис. одиниць (рис. 1).

При цьому у західному регіоні України найбільша кількість підприємств роздрібної торгівлі зосереджена у Львівській області на кінець 2004 року – 5,4 тис. одиниць. Загалом в Україні у 2004 р. з розрахунку на десять тисяч населення припа-дало 17 підприємств роздрібної торгівлі, що на 4 підприємства менше, ніж у 2000р.

Зменшення кількості підприємств роздрібної торгівлі зумовлено прийняттям законодавства про спрощену систему оподаткування та збільшенням у зв’язку з цим частки фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності в загальній кіль-кості суб’єктів підприємництва, що займаються роздрібною торгівлею. Разом з тим, за досліджуваний період (2000–2004 рр.) обсяги роздрібного товарообороту підприємств торгівлі загалом по Україні і областях західного регіону України суттєво зросли (табл. 1). При цьому найвищі темпи зростання даного показника досягнуті в Закарпатській (2,8 рази) та Рівненській (2,7 рази) областях. Темп зростання товарообороту загалом по Україні становив 2,3 рази, що відповідає загальній тенденції його зростання у більшості областей.

В умовах конкурентного середовища торговельне підприємство повинно забезпечувати свою конкурентоспроможність, рентабельність, ліквідність, впро-ваджувати маркетингові дослідження, застосовувати сучасний фінансовий менедж-мент і на базі цього – забезпечувати ефективне функціонування. Ефективність функціонування торговельних підприємств при повній самоокупності, економіч-ній самостійності і самоуправлінні стає головним орієнтиром їх оцінки як суб’єк-тів ринкових відносин, на що звертають увагу багато економістів.

Таблиця 1

Динаміка роздрібного товарообороту підприємств торгівлі в Україні і в областях західного регіону за 2000-2004 рр.*

(млн.грн.)

Роки

Показники | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | Відхилення 2004/2000

(+,-) | Темпи зміни 2004/2000 (рази)

Роздрібний товарооборот усього по Україні:

- в порівняльних цінах 2004 р. | 32294,56 | 38650,29 | 44572,77 | 56142,7 | 67556,1 | 35261,54 | 2,1

- у фактичних цінах: | 28757,4 | 34417,0 | 39690,8 | 49993,5 | 67556,1 | 38798,7 | 2,3

у т. ч. в областях західного регіону:

Волинська область | 575,1 | 683,6 | 795,5 | 1005,4 | 1337,6 | 762,5 | 2,3

Закарпатська область | 744,9 | 907,1 | 1074,1 | 1458,1 | 2068,3 | 1323,4 | 2,8

Івано-Франківська область | 588,0 | 659,4 | 719,9 | 861,2 | 1106,1 | 518,1 | 1,9

Львівська область | 1820,4 | 2054,7 | 2456,6 | 3085,8 | 4009,8 | 2189,4 | 2,2

Рівненська область | 473,9 | 610,7 | 812,9 | 990,2 | 1262,8 | 788,9 | 2,7

Тернопільська область | 385,5 | 470,7 | 563,2 | 723,9 | 962,1 | 576,6 | 2,5

Чернівецька область | 478,6 | 561,1 | 674,3 | 872,5 | 1103,3 | 624,7 | 2,3

* За даними Держкомстату України.

Оскільки розрахунок ефективності, як правило, передбачає зіставлення ефекту і витрат, пов’язаних з його досягненням, у роботі систематизовано види ефекту, і, відповідно, різні види ефективності щодо діяльності торговельного підприємства.

Обґрунтовано, що система показників ефективності торгівлі повинна забезпечити таку оцінку результатів і систему стимулювання, які націлювали б на виконання її соціально-економічних функцій – максимальне задоволення соціальних потреб у необхідних товарах з одночасною максимізацією економічної вигоди власників. Водночас така система оцінки повинна відображати витрати усіх видів ресурсів, задіяних підприємством; створювати передумови для виявлення резервів підвищення ефективності його діяльності; стимулювати використання всіх виявлених резервів; забезпечувати базу даних для системного аналізу на усіх рівнях управлінської ієрархії; виконувати критеріальну функцію в рамках визначення правил інтер-претації їх значень.

Визначено, що важливе значення для розкриття суті категорії ”ефектив-ність” має встановлення критеріїв її оцінки, однак серед економістів у цьому питанні немає одностайності. Більшість із них притримуються думки відносно єдиного критерію ефективності, який повинен характеризувати не тільки функці-онування підприємства в цілому, але й окремі аспекти цієї діяльності. На практиці складно розробити єдиний узагальнюючий показник ефективності діяль-ності підприємства, що враховував би усю сукупність параметрів, і тому більш перспективною є розробка сукупності якісних та кількісних показників ефектив-ності діяльності торговельної системи загалом та окремих її рівнів, які б забезпечували найдостовірнішу оцінку ефективності діяльності підприємства з позицій комплексного і системного підходу.

Виходячи з такого підходу, ефективність фінансово-господарської діяль-ності торговельного підприємства у кінцевому підсумку буде характеризуватися відповідною кількістю показників оцінки, що узагальнюють численні первинні показники за ступенем їх важливості й впливовості на складові ефективності – результати та витрати.

Отже, запропонована оцінка є більш повною на відміну від традиційного підходу, оскільки дає можливість для фінансовостійких торговельних підпри-ємств розрахувати фактори, які позитивно впливають на фінансовий стан, а для торго-вельних підприємств з фінансовими труднощами – відшукати резерви підвищення їх ефективності.

У другому розділі „Дослідження ефективності функціонування торго-вельних підприємств в умовах ринку" здійснена техніко-економічна, фінан-сово-економічна, соціально-економічна та інтегральна оцінка ефективності функ-ціонування торговельних підприємств України та зокрема Львівської, Тернопіль-ської і Закарпатської областей. Зауважимо, що на результати оцінки суттєво впливають динамічні зміни ринкових процесів і тому про точність оцінки можливо стверджувати лише для визначеного проміжку часу.

Техніко-економічна оцінка забезпечує кількісну і якісну характеристику діяльності торговельного підприємства і охоплює всі сфери функціонування та використання ресурсів.

У роботі на основі статистичних даних функціонування торговельних підприємств України за сформованою системою показників проведена техніко-економічна оцінка ефективності їх функціонування (табл. 2).

Таблиця 2

Динаміка показників техніко-економічної оцінки ефективності діяльності торговельних підприємств України за 2000 - 2004 рр.*

Роки

Показники | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | Відхилення 2004/

2000 рр.

(+, -) | Темпи змін 2004/

2000 рр.

(рази)

Товарооборот, млн.грн. | 248366,5 | 371044,0 | 418914,9 | 556756,6 | 767989,8 | 519623,3 | 3,09

Чистий дохід (виручка) від реалізації, млн. грн. | 210431,2 | 311542,0 | 347130,8 | 460586,2 | 628041,5 | 417610,3 | 2,98

Середньорічна вартість основних фондів, млн.грн. | 10404,5 | 13839,9 | 15186,1 | 17454,4 | 20443,6 | 10039,1 | 1,96

Торгова площа, тис. м2 | 7029 | 6515 | 6054 | 5896 | 5976 | - 1053 | 0,85

Коефіцієнт фондовіддачі | 20,23 | 22,51 | 22,86 | 26,39 | 30,72 | 10,49 | 1,52

Коефіцієнт ефектив-ності використання торговельної площі, грн./м2 | 29,94 | 47,82 | 57,34 | 78,12 | 105,09 | 75,15 | 3,51

Кількість торговельних підприємств на 10000 чоловік населення, одиниць | 21 | 20 | 19 | 18 | 17 | -4 | 0,81

* За даними Держкомстату України.

За 2000-2004 рр. в Україні із зростанням товарообороту торговельних підприємств на 519623,3 млн. грн., чистого доходу – на 417610,3 млн. грн. спостерігається збільшення середньорічної вартості основних фондів сфери тор-гівлі з 10404,5 млн. грн. до 20443,6 млн. грн.

При цьому, коефіцієнт фондовіддачі зріс у 1,52 рази, тоді як розмір торгової площі торговельних підприємств за досліджуваний період зменшився на 1053 тис. м2, відповідно, зменшилась забезпеченість населення України у розрахунку на 10000 осіб торговельною площею на 173 м2. Водночас коефіцієнт ефективності використання торгової площі зріс з 29,94 грн./м2 в 2000 році до 105,09 грн./м2 у 2004 році, тобто у 3,51 рази, що свідчить про більш раціональне використання торгових площ. Аналогічні розрахунки здійснені за статистичними даними діяльності торговельних підприємств Львівської, Тернопільської, Закарпатської областей.

Більш детальне дослідження ефективності використання основних фондів як складова техніко-економічної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств проводилось за даними анкетного обстеження 120 торговельних підприємств Львівської, Тернопільської, Закар-патської областей на основі коефіцієнтів експозиції площі, завантаженості торговельної площі, використання площі складів, використання об’єму складу. При цьому визначені середні значення показників, обчислені довірчі межі з ймовірністю 0,95 і відповідною похибкою по кожному показнику. Використання запропонованої системи техніко-економічних показників дозволяє більш мобільно адаптувати торговельне підприємство до потреб ринку, а також застосовувати її для управлінського контролю.

Методика фінансово-економічної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств базується на системі узагальнюючих фінансових показників (табл. 3). Аналіз даних таблиці 3 свідчить, що у період 2000-2004 рр. торговельні підприємства України працювали прибутково, однак у 2000 та у 2003 роках зазнали збитків у сумі 21,4 млн. грн. та 641,5 млн. грн. відповідно.

Внаслідок цього діяльність торговельних підприємств на основі узагальню-ючих показників ефективності у 2000 та 2003 рр. характеризується як збиткова, окрім рентабельності операційних витрат, яка зросла у 1,33 рази із 9% у 2000 році до 12% у 2004 році. Окреслено складові фінансово-економічної оцінки та їх вплив на загальну ефективність діяльності підприємств торгівлі.

Соціально-економічні аспекти функціонування торговельних підприємств в ринковій економіці доцільно визначати з позицій зовнішньої та внут-рішньої оцінок. Зовнішня соціально-економічна оцінка визначається з огляду на розміщення торговельного підприємства в певному регіоні або населеному пункті.

Аналогічні розрахунки здійснені за статистичними даними функціону-вання торговельних підприємств Львівської, Тернопільської, Закарпатської областей за 2000-2004 рр.

Оцінка локального ефекту пов'язана з визначенням впливу торговельного підприємства на вирішення місцевих соціально-економічних проблем. Критерієм соціально-економічної ефективності функціонування торговельного підприємства в ринкових умовах є зростання товарообороту, який є соціальнозначимим показником.

Таблиця 3

Динаміка фінансово-економічних показників оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств України за 2000 - 2004 рр.*

Роки

Показники | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | Відхилення 2004/

2000 рр.

(+, -) | Темпи змін 2004/

2000 рр. (рази)

Чистий дохід (виручка) від реалізації, млн.грн. | 210431,2 | 311542,0 | 347130,8 | 460586,2 | 628041,5 | 417610,3 | 2,98

Чистий прибуток, млн.грн. | - 21,4 | 1391,6 | 3084,8 | - 641,5 | 4292,3 | 4313,7 | 201,57

Середньорічна вартість активів, млн.грн. | 92945,1 | 129736,0 | 161503,5 | 191797,8 | 237650,5 | 144705,4 | 2,56

Середньорічна вартість оборотних активів, млн.грн. | 76059,9 | 104220,1 | 131841,9 | 153829,2 | 190278,1 | 114218,2 | 2,50

Власний капітал, млн.грн. | 9113,9 | 14014,7 | 20168,1 | 20873,8 | 32892,0 | 23778,1 | 3,61

Прибуток від операційної діяльності, млн.грн. | 2184,1 | 4717,6 | 6737,9 | 4264,4 | 10172,0 | 7987,9 | 4,66

Середньорічна вартість основних фондів та немате-ріальних активів, млн.грн. | 10404,5 | 13839,9 | 15186,1 | 17454,4 | 20443,6 | 10039,1 | 1,96

Витрати від операційної діяльності, млн.грн. | 24322,1 | 45958,7 | 45114,1 | 61662,1 | 84743,5 | 60421,4 | 3,48

Інвестиції в основний капітал, млн.грн. | 6215,1 | 9336,5 | 10507,4 | 15920,6 | 21489,4 | 15274,3 | 3,46

Рентабельність товарообороту, % | - 0,01 | 0,45 | 0,89 | - 0,14 | 0,68 | 0,69 | Х

Рентабельність активів, % | - 0,02 | 1,07 | 1,91 | - 0,33 | 1,81 | 1,83 | Х

Рентабельність оборотних активів, % | - 0,03 | 1,34 | 2,34 | - 0,42 | 2,26 | 2,29 | Х

Рентабельність власного капіталу, % | - 0,23 | 9,93 | 15,3 | - 3,07 | 13,05 | 13,28 | Х

Рентабельність операційних витрат, % | 9,0 | 10,3 | 14,9 | 6,9 | 12,0 | 3,0 | Х

Рентабельність інвестицій, % | - 0,34 | 14,9 | 29,36 | - 4,03 | 19,97 | 20,31 | Х

Рентабельність основних фондів, % | - 0,21 | 10,05 | 20,31 | - 3,68 | 21,0 | 21,21 | Х

* За даними Держкомстату України.

У роботі проведено соціально-економічну оцінку ефективності функціону-вання торговельних підприємств на основі анкетного опитування 100 покупців у кожному із 120 торговельних підприємств Львівської, Тернопільської, Закарпат-ської областей за сформованою системою показників, а саме: середні витрати часу в очікуванні обслуговування покупців, витрати часу на придбання одиниці товару, час перебування покупців у торговельному підприємстві при купівлі товарів. Для оцінки відповідності асортименту товарів смакам споживачів розраховано коефі-цієнт попиту на товар, коефіцієнт задоволення попиту та показник незадоволеного попиту (який надає можливість визначити структуру незадоволеного попиту). За даними показниками у всіх областях відслідковано розмах значень розрахованих коефіцієнтів, визначено їх середнє значення з ймовірністю 0,95 та оптимальні межі (табл. 4).

Таблиця 4

Оптимальні межі значень показників соціально-економічної оцінки ефективності функціонування обстежуваних торговельних підприємств Львівської, Тернопільської, Закарпатської областей України

Області

Показники | Львівська | Тернопільська | Закарпатська

Середнє | Похибка | Нижня межа | Верхня межа | Середнє | Похибка | Нижня межа | Верхня межа | Середнє | Похибка | Нижня межа | Верхня межа

Середні витрати часу в очі-куванні обслуговування (хв.) | 13,27 | 0,41 | 12,86 | 13,68 | 13,31 | 0,40 | 12,91 | 13,70 | 13,04 | 0,40 | 12,64 | 13,43

Затрати часу на придбання одиниці товару (хв.) | 13,39 | 8,39 | 5,00 | 21,78 | 12,09 | 5,99 | 6,10 | 18,08 | 4,33 | 5,15 | -0,82 | 9,48

Всього на обслуговування (хв.) | 52,43 | 7,15 | 45,27 | 59,58 | 64,13 | 7,16 | 56,96 | 71,29 | 56,88 | 6,95 | 49,92 | 63,83

Коефіцієнт асортименту | 1,44 | 0,05 | 1,40 | 1,49 | 1,44 | 0,05 | 1,40 | 1,49 | 1,43 | 0,06 | 1,38 | 1,49

Коефіцієнт попиту | 2,42 | 0,17 | 2,25 | 2,59 | 2,43 | 0,15 | 2,29 | 2,58 | 2,37 | 0,15 | 2,21 | 2,52

Коефіцієнт задоволення попиту | 0,88 | 0,01 | 0,87 | 0,90 | 0,87 | 0,01 | 0,86 | 0,88 | 0,89 | 0,01 | 0,87 | 0,90

Коефіцієнт попиту на певний товар | 2,95 | 0,11 | 2,84 | 3,05 | 2,98 | 0,11 | 2,87 | 3,09 | 2,91 | 0,10 | 2,81 | 3,02

Коефіцієнт додаткових послуг | 0,05 | 0,01 | 0,04 | 0,06 | 0,05 | 0,01 | 0,04 | 0,06 | 0,05 | 0,01 | 0,04 | 0,06

Запропонована методика соціально-економічної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств сприяє пошуку резервів підвищення ефективності, є перспективним засобом активізації діяльності торговельних підприємств та дає змогу розрахувати прогнозні показники розвитку торгівлі на перспективу.

Інтегральна оцінка ефективності функціонування торговельних підприємств розширює і доповнює вже існуючі методи оцінки. Суть інтегральної оцінки полягає в об'єднанні можливостей техніко-економічної, фінансово-економічної та соціально-економічної оцінок. Інтегральна оцінка досить ефективна і здій-снюється у випадках, коли необхідно врахувати вплив різних факторів на економічні процеси. Крім того, вона дає можливість порівнювати ефективність функціонування торговельного підприємства з іншими підприємствами і в дина-міці. Суть її полягає в інтегруванні значень різних показників ефективності.

Нами запропонована послідовність проведення інтегральної оцінки та визначені її етапи. Розраховано інтегральні показники ефективності функціону-вання торговельних підприємств методом добутку, сум, середньої геометричної та обґрунтовано використання вагового коефіцієнту j-го напряму оцінки як най-більш суттєвого. Наближені до оптимальних значення розрахованих показників простежувались на торговельних підприємствах Закарпатської області, оскільки за 2000-2004 рр. підприємства області функціонували найефективніше.

У третьому розділі „Удосконалення механізму оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств у ринкових умовах" адаптовано механізм проведення комплексної оцінки ефективності до сучасних умов функціонування торговельних підприємств, обґрунтовано необхідність використання системного підходу в оцінюванні ефективності та вдосконалено методику побудови та використання економетричної моделі комплексної оцінки, на основі якої розраховані прогнозні показники ефективності діяльності торго-вельних підприємств досліджуваних областей.

У сучасних умовах трансформації економіки України проблема комплекс-ної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств є визначаль-ною умовою прийняття адекватних управлінських рішень, закріплення їх позицій на ринку і підвищення конкурентоспроможності. Конкретний зміст комплексної оцінки ефективності визначається її метою, завданнями, особливостями прове-дення, інформаційною базою та системою показників. Комплексна оцінка є системною за своєю суттю, тобто розглядається як організаційна форма систем-ного підходу, який проявляється у комплексному вивченні економічних процесів та явищ. Комплексна оцінка ефективності функціонування торговельних підпри-ємств ґрунтується на певній методиці її проведення, яка шляхом прямого узагальнення показників ефективності використовує методи динамічного порів-няння, прогнозування, просторового порівняння, групування та визначення ефек-тивного режиму. Отримані результати не дають можливості надати їм якусь однозначну характеристику і вимагають подальшої інтерпретації експертами. Проте широкий діапазон отриманого аналітичного матеріалу дає можливість використовувати його для різних напрямів оцінки та управлінського впливу.

Дисертантом запропоновано організаційно-економічний механізм комплекс-ної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств, що ґрунту-ється на застосуванні сучасних підходів щодо вибору напрямів, видів і завдань оцінки, використання системи показників, методів оцінки та інформаційного забез-печення. Найбільш дієві методи та методики комплексної оцінки можна одер-жати за використанням економетричних моделей. Економетричні моделі можуть використовуватись при вирішенні окремих поглиблених напрямів оцінки. Процес побудови та використання економетричної моделі комплексної оцінки ефек-тивності функціонування торговельних підприємств включає такі етапи (рис. 2).

Рис. 2. Етапи побудови та використання економетричної моделі комплексної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств

На основі статистичних даних торговельних підприємств Львівської, Тернопільської, Закарпатської областей за 2000 – 2004рр. в розрізі економічних показників, що характеризують ефективність, нами побудовано та проаналізо-вано моделі трендів різних типів, а саме: лінійна - ; параболічна - ; степенева - ; експоненціальна - , де х- період часу. Для усіх моделей обчислено коефіцієнт детермінації R2.

Прогнозні розрахунки економічних показників, що характеризують діяльність торговельних підприємств Львівської області, здійснені за побудованими на основі статистичних даних графіків залежності показників та моделями тренду (табл. 5).

Аналогічні моделі тренду побудовані для фінансово-економічних показників торговельних підприємств Тернопільської і Закарпатської областей.

Для відбору достовірного прогнозу по кожному показнику скористались найбільш характерною для кожного показника лінією тренду, дослідженою на достовірність за допомогою кореляційного аналізу.

Прогнозні розрахунки фінансово-економічних показників діяльності торговельних підприємств Львівської, Тернопільської, Закарпатської областей західного регіону України на 2005-2007 рр. презентують роботу торгівлі на перспективу як таку, що є рентабельною у Львівській і Закарпатській областях та за прогнозами нерентабельною у Тернопільській області.

Застосування розроблених теоретико-методологічних, практичних положень і рекомендацій щодо комплексної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств сприятиме активізації їх діяльності за всіма напрямами та удосконаленню механізму впливу на кінцеві техніко-економічні, фінансові, соціальні результати.

ВИСНОВКИ

У дисертації поглиблено теоретико-методологічні засади оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств і запропоновано організаційно-економічний механізм комплексної оцінки ефективності діяльності підприємств торгівлі, який базується на принципах системного підходу. Виконана робота дає підстави сформулювати висновки теоретичного, методологічного та прикладного характеру.

1. Дослідження трактувань вітчизняних і зарубіжних вчених дало підстави стверджувати, що торговельне підприємство як комерційна система – це складна економічна система, яка характеризується відкритістю і самоорганізацією та в результаті реалізації товарів створює додану вартість за допомогою праці членів трудового колективу та ефективного менеджменту і перебуває в стані постійного динамічного розвитку. Розглядаючи підприємство як систему, слід дослідити ефективність з позиції системного підходу.

2. Досліджено сучасний стан, роль, місце торговельних підприємств як комерційних систем в економіці України та окреслено специфіку їх функціонування за 2000-2004рр. в цілому по Україні та в областях західного регіону. За умов ринкової економіки кожне торговельне підприємство повинно забезпечувати свою конкурентоспроможність, рентабельність, ліквідність, впроваджувати маркетингові дослідження, застосовувати сучасний фінансовий менеджмент і на базі цього забезпечувати ефективне функціонування. В умовах до корінних змін, пов'язаних з розвитком ринку, ефективність функціонування торговельних підприємств при повній самоокупності, економічній самостійності і самоуправлінні стає головним орієнтиром їх оцінки як суб’єктів ринкових відносин.

3. Окреслюючи суть та характеристику ефективності торговельних підприємств, нами визначено чинники формування, критерії оцінювання та узагальнено класифікацію видів ефективності з врахуванням функціонування торговельних підприємств в умовах ринку. Запропонована класифікація видів ефективності на практиці дозволяє більш глибше вивчати резерви підвищення ефективності торговельних підприємств та вносити певні корективи в їхню діяльність.

4. Здійснено техніко-економічну оцінку ефективності функціонування торговельних підприємств загалом по Україні та у Львівській, Тернопільській і Закарпатській областях. На основі статистичних даних проведена оцінка ефективності використання торговельної площі та основних фондів. За даними анкетного опитування 120 торговельних підприємств Львівської, Тернопільської і Закарпатської областей проведено аналіз коефіцієнтів, що характеризують завантаженість торговельної площі, використання площі складів, використання об’єму складу. На основі побудованих графіків за допомогою рівнянь парної лінійної і параболічної регресії досліджено вплив факторів на зміну техніко-економічних показників.

5. За побудованою системою показників, яка враховує концепцію вартості грошей в часі, проведена фінансово-економічна оцінка ефективності функціо-нування торговельних підприємств в Україні та Львівській, Тернопільській, Закарпатській областях за 2000-2004 рр. Окреслено складові оцінки, динаміку фінансово-економічних показників та їх вплив на загальну ефективність діяль-ності підприємств торгівлі.

6. Розкрито суть та етапи соціально-економічної ефективності функці-онування торговельних підприємств та виділено основні складові локальної (регі-ональної) та внутрішньої соціально-економічної ефективності. Проведено соціально-економічну оцінку ефективності функціонування 120 обстежених дисертантом торговельних підприємств Львівської, Тернопільської, Закарпатської областей. Окремі показники соціально-економічної оцінки, а саме: середні витрати часу в очікуванні обслуговування покупців, витрати часу на придбання одиниці товару, час перебування покупців на торговельному підприємстві при купівлі товарів – проаналізовані на основі анкетного опитування 100 покупців у кожному із 120 торговельних підприємств, а також розрахованих коефіцієнтів попиту на товар, задоволення попиту та незадоволеного попиту на певний товар.

7. Інтегральна оцінка ефективності доповнює і розширює існуючі можливості її аналізу. Інтегральний метод є ефективним у випадках, коли необхідно враховувати вплив факторів на економічні процеси та усунути неоднозначність їх впливу. Запропоновано послідовність проведення інтегральної оцінки та визначені її етапи. Розраховані інтегральні показники рентабельності торговельних підприємств Львівської, Тернопільської і Закарпатської областей методом добутку, сум, середньої геометричної та обґрунтовано використання методу вагового коефіцієнта j-го напряму оцінки як найбільш суттєвого. Зроблено висновок, що найкращі значення за інтегральною оцінкою мають торговельні підприємства Закарпатської області.

8. Обґрунтовано системний підхід до комплексної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств з врахуванням чотирьох тематичних напрямів оцінки (техніко-економічної, фінансово-економічної, соціально-економічної, інтегральної) та використанням економіко-математичних методів. Це дозволяє здійснити узагальнену оцінку ефективності діяльності, виділити визначальні фактори та дослідити їх сукупний вплив.

9. Вдосконалено організаційно-економічний механізм комплексної оцінки ефективності діяльності підприємств сфери торгівлі, який базується на принципах системного підходу із виокремленням основних напрямів дослідження ефективності. Метою застосування такого механізму є виявлення факторів впливу на забезпечення економічного зростання торговельних підприємств як ефективних суб’єктів національної економіки. Досягнення мети можливе за умов використання усіх напрямів комплексної оцінки та елементів механізму її проведення.

10. Побудовано прогнози фінансово-економічних показників ефективності діяльності торговельних підприємств Львівської, Тернопільської, Закарпатської областей на 2005-2007рр. з використанням лінійних, параболічних, експоненціальних, степеневих моделей тренду, які дають підстави спроектувати на перспективу ефективність функціонування торговельних підприємств.

Застосування розроблених теоретико-методологічних положень та практичних рекомендацій щодо комплексної оцінки ефективності функціонування торговельних підприємств сприятиме активізації їх діяльності та удосконаленню механізму впливу на кінцеві техніко-економічні, фінансово-економічні, соціально-економічні результати.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у фахових виданнях України:

1. Рущишин Н.М. Економічна природа торговельних підприємств як комерційних систем // Торгівля, комерція, підприємництво: Збірник наукових праць Львівської комерційної академії. – 2002. - № 5. - С. 120-122.

2. Рущишин Н.М. Про деякі показники техніко-економічної оцінки ефективності функціонування комерційної системи // Науковий вісник: Збірник науково-технічних праць. Вип. 12.8. -Львів: УкрДЛТУ, 2002. - С. 248-253.

3. Рущишин Н.М. Комерційна система як елемент ринкової


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТЕРИТОРІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ТЕЛЕІНФОРМАЦІЙНОГО КОМПЛЕКСУ В УКРАЇНІ - Автореферат - 27 Стр.
СЕЛЕКЦІЙНО-ГЕНЕТИЧНІ АСПЕКТИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПОПУЛЯЦІЇ БУРОЇ ХУДОБИ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 29 Стр.
КОНСТРУЮВАННЯ ЦЕНТРІВ АДСОРБЦІЇ ХОЛЕВОЇ КИСЛОТИ НА ПОВЕРХНІ ВИСОКОДИСПЕРСНОГО КРЕМНЕЗЕМУ - Автореферат - 23 Стр.
ЗАПАЛЬНІ ЦИТОКІНОВІ МЕХАНІЗМИ ТА ІМУНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПОРУШЕНЬ ЛІПІДНОГО ОБМІНУ ПРИ СИМПТОМАТИЧНІЙ АРТЕРІАЛЬНІЙ ГІПЕРТОНІЇ - Автореферат - 28 Стр.
механізм управління якістю трудового життя - Автореферат - 30 Стр.
ДЕМОДУЛЯЦІЯ ШИРОКОСМУГОВИХ СИГНАЛІВ З ОЦІНКОЮ ПАРАМЕТРІВ НЕСТАЦІОНАРНОГО РАДІОКАНАЛУ АДАПТИВНИМ ФІЛЬТРОМ КАЛМАНА - Автореферат - 22 Стр.
ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РІШЕНЬ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВАМИ ТРАНСПОРТУ - Автореферат - 23 Стр.