У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Рудзінська Ольга Володимирівна

УДК 621.129

УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ В ПРОЕКТАХ СЕРТИФІКАЦІЇ ДОРОЖНІХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ

05.13.22. – управління проектами та програмами

Автореферат

Дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ-2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному транспортному університеті, Міністерства

освіти і науки України, м. Київ.

Науковий керівник: заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор Левковець Петро Романович,

Національний транспортний університет,

проректор.

Офіційні опоненти: заслужений працівник освіти України, доктор технічних

наук, професор Сахно Володимир Прохорович,

Національний транспортний університет,

завідуючий кафедрою „Автомобілі”.

кандидат технічних наук Ґедз Юрій Миколаєвич, “

ТОВ “Ілта”, м. Київ

начальник відділу технічної підтримки та контролю якості

Провідна установа: Національний аграрний університет, кафедри “Трактори і автомобілі”, “Технічного сервісу ім. М.П. Момотенко”, Кабінету Міністрів України, м. Київ.

Захист відбудеться 07.04. 2006 року о__13____ годині

на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.059.01 в Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ-10, вул. Суворова, 1

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного транспортного унівеситету за адресою: 01003, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42

Автореферат розісланий 03.03.2006р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої

ради Мельниченко О.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах прискорення темпів автомобілізації гостро постає проблема забезпечення дорожньої та екологічної безпеки, вирішення якої спрямоване на охорону життя та здоров’я людей, довкілля. З переходом до ринкових відносин в Україні змінився порядок поставлення на виробництво продукції заводів автомобільної галузі. Держава не контролює, як було раніше, процес розроблення та випробування нових дорожніх транспортних засобів (ДТЗ). У такій ситуації єдиним бар’єром, який може запобігти появі на ринку ДТЗ незадовільної якості, які мають конструктивні параметри, що не відповідають вимогам безпеки та охорони довкілля, є система сертифікації ДТЗ. Оскільки у дорожньо-транспортних пригодах гине велика кількість людей, система сертифікації ДТЗ та їхня якість є важливим елементом забезпечення національної безпеки держави.

Україна має стратегічний напрямок, який передбачає гармонізацію законодавчої та нормативної бази з міжнародною та європейською. Прийняття прогресивних стандартів та норм - ще не вирішення проблем безпеки транспортної галузі та її конкурентоспроможності. Світовий досвід ринку транспортних послуг (сертифікація) свідчить про те, що сильними сторонами конкурентоспроможних організацій є: якість і технічні характеристики послуг; технологічні переваги організації послуг; надійність виконання послуг; вартість послуг. Сьогодні якість є одним із головних чинників у конкуренції, що має економічне, екологічне та соціальне обґрунтування. Тому проблема підвищення результативності систем послуг з сертифікації ДТЗ за рахунок удосконалення системи управління якістю в цій сфері діяльності й обумовлює вибір і актуальність теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконнано відповідно до науково-технічної програми Міністерства транспорту та зв’язку України від 30.04.2003р. № 332 „План науково-дослідних робіт на 2003 рік”, „План науково-дослідних і науково-технічних робіт за напрямками загальногалузевих і комплексних транспортних проблем на 2004 рік”, Комплексної програми утвердження України як транзитної держави у 2002-2010р.р. (Закон України від 07.02.2002р. № 30022-ІІІ), планів науково-дослідних робіт ДП „ДержавтотрансНДІпроект”, планів НТУ.

Метою роботи є підвищення результативності роботи органу з сертифікації ДТЗ (ОС ДТЗ) за рахунок розроблення та впровадження методик процесного підходу в системі управління якістю послуг і на цій основі поліпшення вихідних показників роботи ОС ДТЗ. Для досягнення поставленої мети в роботі було вирішено такі завдання:

- проведено аналіз сучасного стану систем якості в галузі послуг з сертифікації;

- розроблено методологічні принципи системи управління якістю в проекті сертифікації ДТЗ;

- визначено методи і моделі підходів з позиції процесів при сертифікації;

- проведено експериментальну перевірку застосування моделей процесів при впровадженні системи управління якістю послуг з сертифікації ДТЗ.

Об’єктом дослідження є процеси управління послуг з сертифікації ДТЗ.

Предметом дослідження є управлінські процеси якості забезпечення послуг органу з сертифікації ДТЗ.

Методи дослідження – при вирішенні завдань у роботі використано методи теорії ймовірностей та математичної статистики, елементних оцінок для аналізу результатів моніторингу процесів управління послуг з сертифікації ДТЗ, методи імітації інформаційного моделювання при розробленні управлінських процесів ОС ДТЗ.

Наукова новизна одержаних результатів полягає:

- у визначенні та удосконаленні якісних зв’язків управління людськими та інформаційними ресурсами систем сертифікації автотранспортних послуг;

- у розробленні концептуальної моделі процесного підходу до реалізації послуг;

- в обґрунтуванні процесно-функціональних структур ОС ДТЗ.

Практичне значення одержаних результатів полягає у запропонованих до впровадження методик побудови системи управління якістю ОС ДТЗ, оцінки чинної системи якості, які спрямовані на запобігання помилкам управлінських процесів, а не контроль кінцевого результату процесу. Розроблені методики впроваджено в ДП „ДержавтотрансНДІпроект” Міністерства транспорту та зв’язку України.

Особистий внесок здобувача. Обґрунтовано застосування методу процесного підходу до проблем сертифікації ДТЗ [1]; розроблено методику оцінки рівня якості послуг як з боку замовників, так і персоналу ОС ДТЗ з використанням статистичних методів [3]; розроблено інформаційні моделі процесів системи управління якістю ОС ДТЗ [7]; розроблені методики щодо управління засобами моніторингу в ОС ДТЗ [5]; обґрунтовано методологічні підходи щодо поліпшення якості послуг, етапів забезпечення якості та способів документального оформлення систем управління якістю при сертифікації ДТЗ [6].

Апробація результатів дисертації. Основні результати наукових розробок, що виконані у процесі дослідження, було викладено у доповідях на наукових конференціях професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету (м. Київ, 1999-2004р.р.), на 7-му Міжнародному симпозіумі українських інженерів-механіків (м. Львів, травень 2005 р.).

Реалізація роботи. Матеріали дисертаційної роботи використано для розроблення стандартів підприємства в ДП “ДержавтотрансНДІпроект” при створенні і впровадженні системи управління якістю цієї організації.

Публікації. Матеріали дисертаційної роботи надруковано у 7 статтях, з них 5 одноосібні, у спеціалізованих виданнях, що входять до переліку ВАК України як фахові.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який містить 116 найменувань. Загальний обсяг дисертації – 208 сторінок, з яких 128 - сторінок основного тексту, а решту становлять 29 таблиць та 62 ілюстрації.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації з підвищення результативності систем послуг з сертифікації ДТЗ за рахунок удосконалення системи управління якістю в проектах цієї сфери діяльності, сформульовано мету і завдання роботи, викладено методику досліджень та дані про наукову новизну практичну цінність, апробацію та впровадження результатів дослідження.

У першому розділі виконано аналіз історичного розвитку сертифікації як процесу встановлення відповідності, установлено, що оцінювання однотипної продукції за різними параметрами є технічною перешкодою у наданні послуг між державами. Визначено принципові відмінності сертифікації ДТЗ від інших видів послуг, на які поширюються процеси підтвердження відповідності. Обґрунтовано підходи до розроблення та впровадження більш ефективних процесів підтвердження відповідності ДТЗ, переорієнтованих на процедури затвердження типу колісних транспортних засобів (рис. 1).

Виходячи з певних підходів до підтвердження відповідності, повинні бути переглянуті і впроваджені більш ефективні процедури послуг в проектах з сертифікації ДТЗ у напрямку удосконалення управління якістю цією діяльністю.

Аналіз досліджень щодо еволюційного вирішення проблем забезпечення якості (рис. 2) дозволив зробити висновок про те, що найсуттєвішим недоліком усіх систем і підходів управління якістю є їхня спрямованість на послугу, а не на споживача, його потреби та ступінь задоволення його вимог. Управління якістю як науковий напрямок став формуватися тільки в 50-ті роки минулого сторіччя, вбираючи в себе результати багатьох досліджень у галузі загального менеджменту.

Особливістю процесів сертифікації ДТЗ є те, що відповідність отриманої в її результаті послуги не піддається простій перевірці звичайними методами, і такі процеси називаються спеціальними. Щоб отримати бажаний результат в управлінні якістю таких процесів, пропонується застосовувати методологію Едварда Демінга, головним методом підвищення якості в якій є цикл контролю (рис. 3) – складання плану; виконання роботи у відповідності до плану; перевірка відповідності отриманого результату запланованому; прийняття необхідних дій у випадку відхилення результату виконання від запланованого.

Застосування моделі – коло Демінга як елемента цілісної процедури наведено на рис. 4. Кожен процес проходить коло Демінга до повної оптимізації.

Рис. 1 . Структурна схема процесу підтвердження відповідності, який базується на процедурах затвердження типу колісних транспортних засобів, предметів обладнання та частин до них

Рис. 2 . Еволюція вирішення проблеми забезпечення якості

Рис. 3 . Коло Демінга

Рис. 4 - Типова мережа взаємодіючих процесів

Аналіз застосування класичного елементного підходу до системи якості в проектах сертифікації ДТЗ показав, що не забезпечується динамічність в управлінні роботами, а одже, не виключений певний ризик невизначеності результативності та ефективності в управлінні якістю, тому пропонується новий підхід до управління якістю цими роботами, який включає такі принципи, як орієнтація на замовника, лідерство, залучення всіх працівників, процесний підхід, системний підхід до управління, постійне поліпшення. Застосування цих принципів у розроблюваних методиках проекту сертифікації ДТЗ і є напрямком наукового дослідження.

У другому розділі визначено та запропоновано методологічний підхід для удосконалення системи управління якістю процесами в проекті сертифікації ДТЗ, в основу якого покладено незначне поліпшення окремих кроків при великій серії постійних покращань якості послуг, що забезпечує необхідний ефект при обмежених ресурсах (незначних інвестиціях).

Розроблено методологію побудови кожного етапу управління якістю в проектах сертифікації ДТЗ – планування, контролю та поліпшення якості. Встановлено взаємозв'язок планової стратегії поліпшення якості з діяльністю ОС ДТЗ (рис. 5).

Рис. 5 . Взаємозв'язок планованої стратегії поліпшення якості з діяльністю організації.

Методичні особливості організації робіт з сертифікації ДТЗ з позицій процесного підходу є однією з наукових передумов щодо забезпечення управління якістю в цієї сфері діяльності. Система управління якістю розглядає процес як будь-яку організовану діяльність, сплановану генерувати попередньо встановлений для визначеного користувача вихід, забезпечивши при цьому необхідний вихід процесу. Визначено чотири групи процесів за сферою застосування: організаційно-управлінські; життєвого циклу послуги – основні; забезпечення ресурсами; вимірювання, аналізування та поліпшення.

Важливим методичним аспектом забезпечення якості в проектах сертифікації ДТЗ є визначення та вимоги до документації. Встановлено, що структура документації СУЯ ОС ДТЗ повинна мати сім рівнів.

Перевірка системи якості – це незалежний, систематичний аналіз, який дозволяє визначити, що діяльність у галузі якості та результати відповідають запланованим заходам, дійсно виконуються, придатні для досягнення цілей ОС ДТЗ. При складній процесно–функціональній структурі, якою є орган з сертифікації, декілька відділів можуть одночасно бути задіяні у виконанні одного процесу.

Відповідно вплив кожного відділу на якість виконання процесів може бути різним. Розроблено методику виявлення і вивчення зв'язків для об'єктивної оцінки функціонування СУЯ та вироблення обґрунтованих управлінських рішень. Створено матрицю об'єктів аудиту, як комбінації функцій і пов'язаних з ними процесів, включаючи підпроцеси всіх рівнів. Об'єкти аудиту утворюють множину А = {а1, а2,... ак}, K ? М Ч N, М – кількість ключових процесів; N – кількість елементів організаційної структури верхнього рівня.

Для встановлення відповідності кожного об'єкта аудиту з множини А з даним набором X різних (зокрема кількісних показників) використовують узагальнений показник у вигляді геометричного середнього значення :

(1)

За умови, якщо отримано всі значення узагальнених показників об'єктів ак, можна розрахувати узагальнений показник відповідності СУЯ у цілому:

(2)

Одним з етапів контролю якості є планування аудиту, одною з головних цілей якого є зменшення помилки аудиту.

Для оцінки джерел розсіювання деякої випадкової змінної , що характеризує узагальнену оцінку відповідності об'єкта аудиту верхнього рівня, може бути використаний метод дисперсійного аналізу. При проведенні перевірок необхідно так вибрати об'єкти аудиту, щоб результати оцінки не залежали від неоднорідностей, викликаних професійними й особистими якостями аудиторів. Це досягнуто застосуванням методів планування блокових експериментів.

Розробляється рандомізований повноблочний план, при якому кожний аудитор перевіряє всі об'єкти аудиту.

Таблиця 1. План перевірок

Аудитори | Об'єкти аудиту

1 | 2 | ... | і | ... | К

1 | У11 | У21 | Уі1 | ... | укі

2 | У12 | У22 | Уі2 | ... | КК2

... | ... | ... | ... | ... | ... | ..

j | У1j | У2j | ... | Уij | ... | УKj

... | ... | ... | ... | ... | ... | ...

O | У1O | У2O | ... | УiO | ... | УKO

Модель розглянутого плану експерименту має вигляд:

(3)

при,

де: — результат вимірювання;—

математичне очікування загального середнього;

— ефект і-го об'єкта аудиту верхнього рівня;

— еффект j-го блоку;

— випадкова помилка.

Передбачається, що м — фіксована постійна й що помилки — незалежні, нормально розподілені випадкові величини з нульовим середнім і однаковою дисперсією.

У третьому розділі розроблено процесну модель органу з сертифікації ДТЗ щодо процедур процесів системи управління якістю та методику оцінки чинної в ОС ДТЗ системи якості, яка зорієнтована на врахування потреб замовників, вивчення думок працівників органу щодо задоволення їхніх потреб та очікувань.

При моделюванні діяльності ОС ДТЗ враховано, що будь-яка теоретична модель – це гіпотеза, і якщо вона та ситуація, яку вона описує, є достатньо простою, то практично доцільно застосовувати інформаційні моделі. Побудову інформаційної моделі удосконалення ОС ДТЗ (рис. 6) спрямовано на реалізацію процесного підходу щодо управління процедурами сертифікації виробничих процесів та розроблення процесів системи управління якістю.

У галузі надання послуг якість повинна заохочувати замовників очікувати найвищих стандартів, а персонал - навчатися відповідних навичок та мати мотивацію з надання послуг лише щодо найвищих вимог.

Розроблено опитувальну анкету, яка пропонує за бальною системою оцінити результативність роботи ОС ДТЗ щодо визначених в анкеті чинників. Встановлено два критерії – важливість того чи іншого чинника і задоволеність зацікавлених сторін (ЗС) виконанням того чи іншого чинника. Після оброблення анкет обчислюють середнє значення оцінок стосовно кожного чинника і відносну частоту подій щодо задоволеності ЗС виконанням чинника. Далі визначають інтервал довіри з використанням номограми Ларсона. Для зручності побудови і наочності числові значення відносної частоти події і меж інтервалів довіри слід наводити у відсотках.

Рис. 6. Процесна модель ОС ДТЗ

Для визначення та подальшого аналізування найважливіших і таких, що викликають найбільше незадоволення ЗС факторів, а також для встановлення цілей щодо підвищення рівня задоволеності ЗС виконанням найважливіших для неї чинників будується діаграма Парето (приклад, рис.7).

За результатами аналізу зроблено поділ діаграми на три частини у відсотковому співвідношенні до загальної кількості чинників.

Встановлення цілей щодо підвищення рівня задоволеності потреб та очікувань персоналу здійснюють шляхом побудови в Декартовій системі координат діаграми встановлення цілей (рис. 8).

Рис. 7. Діаграма Парето (оцінок важливості для персоналу)

Рис. 8. Діаграма встановлення цілей для задоволення потреб та очікувань персоналу

Перший квадрант (позначається – 1) характеризується найбільшою результативністю виконання чинника і важливістю для персоналу. Оціночне значення чинника в цьому квадранті є оптимальним.

Другий квадрант (позначається – 2) характеризується високим показником результативності виконання чинника, але низьким показником важливості чинника для персоналу. Коли оцінка даного чинника потрапляє в другий квадрант, то можно зробити висновок, що чинник виконується добре, але він неважливий для персоналу, тобто є потенційні резерви для перерозподілу ресурсів.

Третій квадрант (позначається – 3) характеризується низьким показником важливості для персоналу і низькою результативністю виконання чинника. Коли оцінка даного чинника потрапляє в третій квадрант, то можна зробити висновок, що чинник неважливий для персоналу і рівень задоволеності його виконанням низький.

Четвертий квадрант (позначається – 4) характеризується низьким рівнем виконання чинника, який є важливим для персоналу. Коли оцінка даного чинника потрапляє в четвертий квадрант, це є сигналом для перегляду цілей щодо рівня задоволеності потреб та очікувань персоналу з метою його підвищення.

За результатами дослідження визначено методику розроблення процесно-орієнтованих процедур замість функціонально-орієнтованих.

Важливим етапом розроблення є встановлення критеріїв ефективного управління процесом та методів і засобів вимірювань цих критеріїв.

Основна вимога – вони повинні доводити спроможність процесу досягнення запланованих результатів. При цьому мається на увазі визначення: очікуваних та небажаних характеристик процесу; умов, за яких починається і закінчується функціонування процесу; вимірюваних показників, необхідних для моніторингу (постійного спостереження за процесом), вимірювання та аналізування; функцій управління процесу, що визначаються за необхідності; періодичності моніторингу та вимірювання показників процесу. Для забезпечення функцій управління процесом та його результативності визначино класи характеристик та показники функціонування процесу, які оцінюють за встановленими критеріями. Показники процесу є реальними, вимірюваними, відтворюваними, здатними реагувати на зміни в процесі, стійкими до впливу зовнішніх чинників, зрозумілими, економічно обґрунтованими та взаємопов’язаними з цілями у сфері якості. Критерії процесу, які використовують як еталон, визначає власник процесу. Їх прикладами можуть бути вимоги до процесу, такі як результативність, ефективність, тривалість, продуктивність, відповідність вхідних і вихідних потоків процесу.

Для процесів системи управління якістю рекомендовано встановити такі стадії розроблення: ідентифікація процесу системи управління якістю; визначення послідовності та взаємодії з іншими процесами СУЯ; первинний аналіз відповідності процесу вимогам стандарту; визначення критеріїв і методів, необхідних для забезпечення результативності функціонування процесу та управління ним; визначення ресурсів й інформації, необхідних для забезпечення належного функціонування та моніторингу процесу; встановлення і впровадження заходів щодо моніторингу, вимірювання та аналізування процесу; встановлення і впровадження заходів, необхідних для управління процесом (досягнення запланованих результатів) та постійного поліпшення процесу; розподіл відповідальності і повноважень у межах процесу; документування процесу; перевірка результативності розробленого процесу.

Четвертий розділ присвячений питанням практичного впровадження моделей удосконалення управління якістю в органі з сертифікації ДТЗ.

Залежно від вимог досягнення мети ОС ДТЗ розроблено ідентифікацію процесів управління якістю та визначено рекомендований перелік ключових процесів, неналежна організація яких або недотримання вимог до виконання яких може становити фактичну або потенційну небезпеку для забезпечення якості наданої послуги.

З метою підвищення ефективності праці в ОС ДТЗ визначено види діяльності щодо забезпечення моніторингу та вимірювань, а також засоби моніторингу, необхідні для доведення відповідності продукції встановленим вимогам. Моніторинг, в наших дослідженнях - це діяльність, яка включає спостереження за функціонуванням процесу з проведенням вимірювання й оцінювання одного або декількох показників цього процесу, що здійснюється з установленою періодичністю для визначення того, чи досягнуто відповідність установленим вимогам згідно з критеріями функціонування процесу.

Моніторинг задоволення споживачів організацією, що надає послугу, є одним з основних і дозволяє визначити невідповідність процесів на ранніх стадіях, а також проводити розробку коригувальних дій з метою постійного покращення. Цільові показники задоволеності замовників оцінюють за 12- бальною шкалою.

Моніторинг процесів щодо тривалості надання послуги має на меті встановити, чи є процес стабільний та статистично керований, тобто чи зумовлено варіабельність тільки випадковими чинниками. Визначено прийнятий рівень варіабельності процесу, і тоді будь яке відхилення від нього є результатом дії особливих чинників, які виявлено, послаблена їх дія. Для моніторингу за результатами досліджень був обраний метод "контрольних карт Шухарта". За допомогою контрольних карт було визначено вагомі відхилення середнього значення тривалості надання послуги (µ) і статистичного відхилення (у) від заданих (базових) значень (рис.9). Межі контрольної карти для середнього значення Х часу надання послуги визначалися:

ВКМ – верхня контрольна межа;

ВПМ – верхня попереджувальна межа;

СЛ – середня лінія;

НПМ – нижня попереджувальна межа;

НКМ – нижня контрольна межа; ,

де , - розрахунковий коефіцієнт при об’ємі вибірки Vn = 7, і які дорівнює 0,974, 0,741.

Аналіз контрольних карт дозволив виявити причини варіабельності показників якості процесу й ужити заходів щодо зменшення цього відхилення.

Вимірним показником, за яким здійснюють моніторинг процесів надання послуг, є інтегральний показник помилок (Р), допущених виконавцями (експертами відділів).

Р = T / S, де: T - приведена кількість помилок, допущених виконавцями відділу протягом місяця; S - приведена кількість перевірених комплектів документів із сертифікації, виконаних виконавцями відділу протягом місяця;

Т =Тi, де: Тi - приведена кількість помилок, допущених і - м виконавцем протягом місяця; m – кількість виконавців відділу.

Тi = ( Nij * ki ) , де: Nij - кількість помилок j - го виду, допущених і - м виконавцем протягом місяця; kj - коефіцієнт вагомості помилки j - го виду; n – загальна кількість видів помилок (прийнято 17 видів).

Приведена кількість перевірених комплектів документів із сертифікації, опрацьованих виконавцями (експертами відділів) протягом місяця: S =Si, де: Si - приведена кількість комплектів документів із сертифікації, опрацьованих виконавцями відділу протягом місяця.

Приведена кількість перевірених комплектів документів із сертифікації (Si), опрацьованих i - им експертом:Si = ( Nia * fa ), де: Nia – кількість перевірених комплектів документів із сертифікації а - го типу, опрацьованих i - им виконавцем протягом місяця; fa - коефіцієнт приведення a -го типу комплектів документів із сертифікації; b – кількість типів комплектів документів із сертифікації.

З метою оцінки роботи кожного із виконавців відділу визначають також інтегральний показник помилок, допущених i -им виконавцем, який розраховують за формулою:

Рi = Ti / Si, де: Ti - приведена кількість помилок, допущених і - м виконавцем протягом місяця; Si – приведена кількість перевірених комплектів документів із сертифікації, опрацьованих i - им виконавцем протягом місяця.

Дослідження управлінських процесів у системі управління якістю ОС ДТЗ, впровадження комплексу стандартних програмно-інструментальних засобів, нестандартних методик, основних технологічних систем управління, що орієнтовані на безперервне удосконалення організації, сприяло підвищенню стабільності функціонування ОС ДТЗ та покращення його економічного стану.

Розроблені методи забезпечення якості на етапах проектування та розроблення процесів послуг із сертифікації, статистичне регулювання якості з використанням контрольних карт, форми і методи роботи із замовниками обумовили позитивну динаміку виконання обсягів робіт відділами ОС ДТЗ та динаміку їхньої продуктивності праці за 2001-2004 роки. З 2001 року по 2004 рік обсяг робіт зріс у 2,28 раза, а продуктивність праці - у 1,9 раза.

ВИСНОВКИ

1. З аналізу досліджень щодо вирішення проблеми забезпечення якості встановлено, що застосування класичного елементного підходу до систем якості в проекті сертифікації ДТЗ не виключає ризик невизначеності результативності та ефективності в управлінні якістю, тому необхідний новий підхід.

2. Визначено принципи відмінності сертифікації ДТЗ від інших видів послуг, які полягають у міжнародному характері цього виду діяльності, в тому, що ДТЗ є найбільш небезпечний засіб виробництва у світі, в міжнародній кооперації та інтеграції, що й обумовило необхідність дослідження та створення специфічних методів і моделей управління проектами сертифікації ДТЗ.

3. Розроблено методологію побудови етапів управління якістю в проекті сертифікації ДТЗ – планування, контролю якості процесів та встановлено взаємозв’язок планової стратегії поліпшення якості з діяльністю ОС ДТЗ, в основу якої покладено цикл Демінга – PDCA; SDCA.

4. Запропонована концептуальна модель процесного підходу до реалізації послуги з сертифікації ДТЗ є унікальною і відбиває процеси на детальному рівні, але охоплює усі вимоги системи управління якістю, необхідні для проведення в подальшому моніторингу, вимірювання й поліпшення характеристик процесів.

5. Розроблено та реалізовано оригінальну методику оцінювання чинної системи якості ОС ДТЗ, в основі якої - застосування методу розшарування, діаграм Парето, контрольних карт Шухарта і яка орієнтована на врахування потреб замовників, узгодження діяльності виконавців і керівників у межах удосконалення управління якістю в проекті сертифікації ДТЗ.

6. Доведено доцільність створення і підтримки системи оцінювання функціонування програми постійного поліпшення якості проекту послуг та ефективності всього циклу виконання, яка враховує характеристики оптимального поліпшення, зміни у потребах ринку, відхилення від установлених параметрів якості послуг, резерви зниження витрат на поліпшення якості.

7. Впроваджено проект досконалих управлінських процесів, методів забезпечення та статистичного регулювання якості, форм і методів роботи із замовниками в системі управління якістю ОС ДТЗ, який має чіткий термін початку, з визначеними етапами розробки та закінчення, що і обумовило позитивну динаміку продуктивності праці, виконання обсягів робіт відповідно у 1,9 та 2,28 рази за час впровадження результатів дослідження.

список опублікованих праць за темою дисертації:

1. Левковець П.Р., Рудзінська О.В. До питань менеджменту систем якості послуг з сертифікації дорожніх транспортних засобів // Збірник наукових праць. Вісник НТУ-ТАУ. – К.- 2001, № 5.- С.263-267.

2. П.Р. Левковець, О.В. Рудзінська Процесний підхід і покращення процедур послуг з сертифікації ДТЗ. // Збірник наукових праць НТУ.-К.,-2002, № 7. – С.163-169.

3. Рудзінська О.В. До методики самооцінювання задоволення потреб та очікування персоналу підприємства. // Збірник наукових праць. НТУ.- К.,-2002, № 14.-С.89-98.

4. О.В. Рудзінська До аналізу застосування статистичних методів при визначенні якості послуг в автотранспортній галузі. // Автошляховик України. -2003.- № 5.-С.10-11.

5. Рудзінська О.В. Моніторинг процесів у галузі автомобільного транспорту. // Автошляховик України. -2004.- № 5.-С.18-21.

6. Рудзінська О.В. Методологічні підходи до системи управління якістю при сертифікації дорожніх транспортних засобів. // Вісник Північного наукового центру Транспортної академії України. – К.,-2005. – Випуск 8. – С.218-220.

7. О.В. Рудзінська Управління якістю процесів в органі з сертифікації дорожніх транспортних засобів (ОС ДТЗ) з використанням статистичних методів. // Автошляховик України. -2005.- № 6.-С.14-18.

АНОТАЦІЯ

Рудзінська О.В. Удосконалення управління якістю в проектах сертифікації дорожніх транспортних засобів. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.22 – управління проектами та програмами- Національний транспортний університет, Київ, 2006.

Дисертація присвячена підвищенню результативності діяльності органу з сертифікації дорожніх транспортних засобів (ОС ДТЗ) за допомогою розроблення та впровадження методик процесного підходу в системі управління якості послуг і на цій основі покращення вихідних показників роботи.

Розроблені процесна модель управління якістю в органі з сертифікації ДТЗ, методика оцінки чинної системи якості, методологія побудови управління якістю в проекті сертифікації ДТЗ – планування, контролю якості процесів, встановлення внутрішніх та зовнішніх взаємозв”язків процесів. Методологія орієнтована на розвиток організації методами управління проектами. Розроблена оригінальна організаційно-структурна схема управління проекту сертифікації в ОС ДТЗ.

Дослідження управлінських процесів в системі управління якості ОС ДТЗ, впровадження комплексу програмно-інструментальних засобів моніторингу, нестандартних методик, що орієнтовані на безперервне удосконалення організації, сприяло підвищенню стабільності та результативності фунціонування органу з сертифікації та покращення його економічного стану.

Рекомендації щодо форм та методів роботи обумовили позитивну динаміку виконання обсягів робіт відділів ОС ДТЗ та динаміку їх продуктивності праці за час впровадження проекту у 2,28 та 1.9 рази.

Ключові слова: проект, управління, якість, модель, сертифікація дорожніх транспортних засобів, моніторинг, результативність, орган з сертифікації.

Аннотация

Рудзинская О.В. Усовершенствование управления качеством в проектах сертификации дорожных транспортных средств. –Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22 – управление проектами и программами. Национальный транспортный университет, Киев, 2006.

Диссертация посвящена повышению результативности деятельности органа по сертификации дорожных транспортных средств (ДТС) за счет разработки и внедрения методик процессного похода в системе управления качеством услуг и на этой основе улучшения выходных показателей работы.

Разработаны процессная модель управления качеством в органе по сертификации дорожных транспортных средств, методика оценки действующей в организации системы качества, методология построения управления качеством в проекте сертификации ДТС – планирование, контроля качества процессов, установки внутренних и внешних взаимосвязей процессов. Методология сориентирована на развитие организации методами управления проектами. Учтены основные положения поведенческой концепции управления, когда производительность труда сотрудников определяется не только повышением заработной платы, но и изменением отношений между персоналом и руководством предприятия, повышением удовлетворенности работающих своим трудом и отношением в коллективе. Внедрение методики оценивания системы управления качеством позволило учитывать степень удовлетворения потребности заказчиков и сотрудников в органе по сертификации дорожных транспортных средств (ОС ДТЗ) относительно их запросов и ожиданий. Разработана оригинальная организационно-структурная схема управления проектом сертификации в ОС ДТЗ.

Исследования управленческих процессов в системе управления качеством ОС ДТС, внедрение комплекса программно-инструментальных средств мониторинга, нестандартных методик, которые ориентированы на беспрерывное усовершенствование организации, способствовало повышению стабильности и результативности функционирования органа по сертификации и улучшению его экономического состояния.

Рекомендации относительно форм и методов работы обусловили положительную динамику выполнения объемов работ отделов ОС ДТС и динамику их производительности труда, за время внедрения проекта, соответственно в 2,28 и 1,9 раза.

Ключевые слова: проект, управление, качество, модель, сертификация дорожных транспортных средств, мониторинг, результативность, орган по сертификации

ABSTRACT

Rudzinska O.V. Improvement of quality management in road vehicle certification projects. – Manuscript.

Thesis submitted for obtaining the PhD in technical sciences on speciality 05.13.22 – management by projects and programs. – National Transport University, Kyiv, 2006.

Thesis is aimed at increase in effectiveness of road vehicle certification body activity by means of development and implementation of process approach methods for service quality management system resulting in improvement of output indices.

The process models of quality management in road vehicle certification body, as well as the technique for quality system evaluation and methodology for quality management in road vehicle certification project have been developed. The above methodology covers the following: planning, quality process control, process interrelation and aimed at improvement of project management methods. Organizational and structural scheme for certification project management in road vehicle certification body has been developed.

Application of the developed methods in the course of project implementation resulted in 2.28 increase in volume of work performed by departments of the road vehicle certification body and 1.9 rise in their productivity.

Key words: project, management, quality, model, road vehicle certification, monitoring, effectiveness.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕХАНІЗМ ГРАНИЧНОГО ЗМАЩУВАННЯ ПОВЕРХОНЬ ТЕРТЯ З ЧАСТКОВО РЕГУЛЯРНИМ МІКРОРЕЛЬЄФОМ ТА ЇХ ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Автореферат - 25 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИТРАТ БУДІВЕЛЬНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ З ПЕРЕСУВНИМ РЕЖИМОМ РОБОТИ - Автореферат - 24 Стр.
РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА У ТРАНСФОРМАЦІйній ЕКОНОМІці - Автореферат - 22 Стр.
СИСТЕМНЕ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 24 Стр.
перебіг та виходи гострого інфаркту міокарда З ЗУБЦЕМ Q У ХВОРИХ ПОХИЛОГО віку ТА ЇХНІ ЗМІНИ в СУЧАСНИХ УМОВАХ ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 26 Стр.
СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 25 Стр.
Роль чутливості мітохондріальної пори до індукторів її відкриття та експресії bax в розвитку функціональних змін серця при старінні - Автореферат - 28 Стр.