У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

РОМАНОВСЬКА ЮЛІЯ АНАТОЛІЇВНА

УДК 658.012.23

Формування організаційно-економічного механізму

створення стратегічного потенціалу

підприємств легкої промисловості

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління

підприємствами

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ).

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Калінеску Тетяна Василівна,

Східноукраїнський національний

університеті імені Володимира Даля

Міністерства освіти і науки України,

завідуюча кафедрою оподаткування.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Червова Лідія Георгіївна, Інститут економіки промисловості Національної академії наук України, завідуюча відділом проблем управління виробництвом (м. Донецьк);

кандидат економічних наук, доцент Ветрова Наталія Мусіївна, Національна академія природоохоронного та курортного будівництва Міністерства освіти і науки України, завідуюча кафедрою економіки підприємства (м. Сімферополь).

Провідна установа – Харківський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економіки, організації та планування діяльності підприємства (м. Харків).

Захист відбудеться 1 червня 2006 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: м. Луганськ–34,
кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: м. Луганськ – 34, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розіслано 27 квітня 2006 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Завершення структурної перебудови промисловості, розвиток її пріоритетних галузей, захист власного товаровиробника є відповідальним етапом при переході до ринкових умов господарювання. За цих умов підприємство виступає провідним суб’єктом господарювання, і для зміцнення конкурентних позицій йому не обійтися без якісних стратегій розвитку. Реалізація різноманітних стратегій можлива за умов якісного та логічного стратегічного управління. Максимально повну реалізацію потенційних можливостей підприємства в умовах обмеженості ресурсної бази можливо забезпечити при використанні в його діяльності стратегічного потенціалу, який є основою розробки будь-яких стратегій. Особливого значення при дослідженні стратегічного потенціалу набуває аналіз інструментів його створення, яким і виступає організаційно-економічний механізм.

Аналіз наукової літератури, яка присвячена формуванню організаційно-економічного механізму, показав, що такий механізм щодо створення стратегічного потенціалу підприємства, як у теоретичному, так і в практичному аспектах не розглядався. Тому вирішення такого завдання дозволить здійснювати стратегічне управління з максимальним врахуванням внутрішніх можливостей підприємства. Це зумовлює актуальність досліджень, спрямованих на вирішення науково-практичного завдання з визначення ролі стратегічного потенціалу в стратегічному управлінні та формування інструменту його створення. Доцільність дослідження підприємств легкої промисловості зумовлена їх значним потенціалом і досить високою питомою вагою його в промисловості країни. Але такий аспект діяльності підприємств легкої промисловості, як стратегічний потенціал, практично ще не розглядався.

Необхідність теоретичного обґрунтування й розробки практичних рекомендацій щодо формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості зумовила вибір теми дисертаційної роботи та її актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до тематики держбюджетних науково-дослідних робіт Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Результати дослідження використано при виконанні теми ДН-39-03 “Дослідження і формування механізму забезпечення стійкості фінансових і промислових компаній регіону” (номер державної реєстрації 0103U000419, 2003-2005 рр.). Внесок автора полягає в уточненні місця й ролі стратегічного потенціалу, визначенні впливу дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу на результати діяльності підприємств легкої промисловості.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу та виявлення впливу його дії на результати діяльності підприємств легкої промисловості.

Для досягнення поставленої мети вирішено такі наукові та практичні завдання:

розглянуто сутність стратегічного потенціалу підприємства та його роль у стратегічному управлінні підприємства;

проаналізовано інструменти створення стратегічного потенціалу підприємства;

визначено галузеві особливості створення стратегічного потенціалу підприємства;

досліджено фактори, що впливають на формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості;

розглянуто принципові підходи щодо формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості;

сформульовано показники оцінки впливу дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу на результати діяльності підприємства за допомогою аналізу різноманітних видів ефективності.

Об’єктом дослідження є стратегічне управління. Предметом дослідження є принципи, методи та практичні аспекти формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є сукупність способів наукового пізнання, методів і прийомів, що використовувалися в процесі дослідження, та загальнонаукові принципи проведення досліджень. Теоретичною основою роботи послугували фундаментальні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі стратегічного управління.

Правове поле дослідження склали чинні законодавчі та нормативні документи, що регулюють діяльність підприємств в Україні. Інформаційною базою дисертаційної роботи є офіційні статистичні матеріали, дані первинного обліку та звітності підприємств легкої промисловості, результати власних досліджень і спостережень.

У роботі використано методи наукового аналізу (при визначенні місця й ролі стратегічного потенціалу в стратегічному управлінні підприємством), системно-структурний аналіз (при дослідженні впливу особливостей галузі на формування механізму створення стратегічного потенціалу), факторний і кореляційно-регресійний аналіз, прийоми структурування й угруповання (при визначенні впливу факторів на формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства), математичного моделювання (при формуванні моделі формування механізму створення стратегічного потенціалу), методи експертної оцінки (при виявленні наявності елементів організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства), методи економічної оцінки (при дослідженні впливу механізму створення стратегічного потенціалу на результати діяльності підприємства).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дослідження полягає у формуванні організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу й оцінці впливу його дії на результати діяльності підприємств легкої промисловості, що базується на використанні принципів і методів теорії та практики стратегічного управління підприємством і факторному аналізі.

Наукова новизна результатів дослідження, що виносяться на захист, полягає в такому:

уперше:

доведено необхідність розробки організаційно-економічного механізму для створення стратегічного потенціалу підприємства, який забезпечує закономірний керований перехід у нову якість сукупності елементів стратегічного потенціалу в процесі їх взаємодії, що приводить до соціально-економічного розвитку підприємства;

розроблено структуру організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості, що складається з блоків, які відповідають за вирішення певного кола завдань механізму;

уточнено:

роль і призначення стратегічного потенціалу підприємства, який розглядається як основа стратегічного управління, як база для розробки різноманітних стратегій підприємства;

вплив галузевих особливостей на створення стратегічного потенціалу підприємства, що дозволяє врахувати їх при формуванні організаційно-економічного механізму його створення та надає підприємству довгострокових конкурентних переваг;

дістало подальшого розвитку:

класифікація видів і структура факторів, які враховуються при формуванні організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості, та оцінка впливу цих факторів на такий механізм, що дає можливість сформувати перелік вимог до його формування;

удосконалено:

процедуру оцінки впливу дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу на результати діяльності підприємства за допомогою показників ефективності.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в дисертації підходи, способи й отримані результати та рекомендації являють собою комплекс методичних матеріалів для формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу на підприємствах легкої промисловості.

До числа результатів, що мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

визначення характеру впливу факторів на елементи блоків організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості;

процедури оцінки впливу дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу на результати діяльності підприємств легкої промисловості.

Результати дисертаційної роботи використовуються в практичній діяльності підприємств Луганської області, що підтверджується відповідними документами, які містяться в додатку: ВАТ “Сватівська швацька фабрика “Сватівчанка” (акт упровадження № 01-478 від 20.01.05), ЗАТ “Лугань” (акт упровадження № 67 від 14.09.2005).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведеного автором дослідження в галузі створення стратегічного потенціалу підприємства. Внесок автора в колективно опубліковані праці конкретизовано в списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати наукового дослідження, висновки та пропозиції доповідалися, обговорювалися і схвалені на Міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка наукових досліджень” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), Регіональному науково-практичному семінарі “Ринок господарського механізму Луганського промислового регіону” (м. Луганськ, 2004 р.), V Міжнародній науковій конференції “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємство, стале економічне зростання” (м. Донецьк, 2004 р.), V Міжрегіональній науково-практичній конференції “Оподаткування в промисловому регіоні: теорія, практика та перспективи розвитку” (м. Донецьк, 2004 р.), V Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспекти” (м. Запоріжжя, 2005 р.), науково-практичній конференції “Проблеми організації та планування інноваційної діяльності підприємств” (м. Харків, 2005 р.).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано в 14 наукових працях, серед яких 3 статті – у наукових журналах, 4 статті – у збірниках наукових праць, 7 публікацій – у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій – 3,5 д. а., у тому числі 3,1 д. а. належить особисто автору.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 195 сторінках друкованого тексту. Матеріали дисертації містять 10 таблиць і 25 рисунків, які подано на 22 сторінках. Список використаних джерел із 212 найменувань уміщено на 18 сторінках, 7 додатків – на 11 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на основі проведеного автором дослідження захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Теоретичні основи створення стратегічного потенціалу підприємства. Ефективне господарювання промислового підприємства в умовах постійної мінливості ринкового середовища вимагає розробки різноманітних стратегій функціонування та розвитку. Це можливо досягти за допомогою послідовного та якісного стратегічного управління суб’єктом господарювання, у межах якого розробляються різноманітні стратегії. Як основу для формування стратегій пропонується розглядати стратегічний потенціал.

Матеріальною основою динаміки соціально-економічного розвитку підприємства є його потенціал, кількісні і якісні характеристики якого відображають упорядковану сукупність ресурсів, що складаються з матеріально-технічної бази, фінансових і нематеріальних активів. На сьогодні при дослідженні видів потенціалу приділяється значна увага ресурсній стороні, при тому, що його цільова спрямованість, необхідна для перспективного функціонування підприємства, залишається без достатньої уваги. Тому актуальним є завдання щодо вивчення такого виду потенціалу, який би об’єднував ресурсну та цільові властивості підприємства, тобто стратегічного потенціалу.

У роботі стратегічний потенціал розглядається як перспективне об’єднання послідовно організованих ресурсів і можливостей, що характеризуються цільовою спрямованістю. Саме такий потенціал досліджується в роботі як якісне та результативне підґрунтя розробки реальних стратегій підприємства, а його місце в стратегічному управлінні зображено на рис. 1. Стратегічний потенціал визначає характер стратегічних рішень і тим самим впливає на стратегічне управління на підприємстві. Підприємство від початку свого існування володіє певними ресурсами й можливостями, що є основою створення стратегічного потенціалу. А він визначає характер розробки різноманітних стратегій підприємства.

У практиці управління підприємством існує певна кількість інструментів, за допомогою яких здійснюється дослідження економічних явищ. Не є винятком і стратегічний потенціал. Для його створення в роботі вибрано такий інструмент, як організаційно-економічний механізм, що зарекомендував себе як комплексна управлінська категорія. Організаційно-економічний механізм – це система формування цілей і стимулів, що дозволяють перетворити в процесі трудової діяльності рух матеріальних і фінансових потреб підприємства в його кінцеві результати, спрямовані на досягнення цілей його діяльності. Організаційно-економічний механізм створення стратегічного потенціалу є гнучким до мінливих умовах середовища, тобто він, набуваючи нових рис, не змінює при цьому своєї сутності. Розроблений підхід до формування такого механізму складається з дослідження та розробки – мети, завдань, функцій і методів його побудови.

На основі формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємство орієнтується на певні подальші напрями свого розвитку – зменшення витрат, спеціалізацію, інноваційний розвиток або диверсифікацію, що значно підвищує рівень його життєдіяльності в умовах конкуренції.

Розділ 2. Дослідження передумов формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства. Особливості галузей промисловості необхідно обов’язково враховувати при формуванні стратегічного потенціалу, а саме: розмір ринку; інтенсивність конкуренції, що носить локальний, регіональний, національний чи глобальний характер; темп зростання ринку та стадія життєвого циклу, на якій знаходиться галузь; кількість конкурентів і їх розмір; кількість покупців; рівень рентабельності галузі в порівнянні з іншими галузями та ін. Підприємства легкої промисловості також мають певні галузеві особливості, які потрібно враховувати при створенні стратегічного потенціалу:

орієнтація на дані про попит населення на конкретні види виробів і напрями моди, що дозволяє оперативно реагувати на їх зміни. Тому суб’єкти господарювання випускають лише ту продукцію, що може бути реалізована. Окремим підприємствам легкої промисловості властива патіентна (нішева) стратегія. Незамінність продукції пов’язана з формуванням іміджу престижної продукції або її унікальністю;

залежність від соціально-економічного розвитку регіону, країни, де планується реалізовувати вироби;

невелика тривалість виробничого циклу (при наявності моделі, технічного опису на модель сам процес виготовлення партії (серії) виробів складає 1,5–2 місяці), що підвищує інвестиційну привабливість галузі.

Зазначені галузеві особливості враховано при формуванні організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу. Це дає можливість підприємствам легкої промисловості чітко і якісно планувати стратегічні переваги та формувати значні резерви для дальшого розвитку.

Для якісного та логічного формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості необхідно досліджувати та враховувати вплив низки факторів, які можуть позитивно або негативно впливати на нього. Аналіз факторів, які впливають на формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості, здійснено за допомогою таких методів, як структурування, угруповання, класифікація, вивчення кількісних і якісних характеристик факторів. За допомогою методів і прийомів факторного аналізу в роботі досліджено характер їх впливу (табл. 1), встановлено причинно-наслідкові зв’язки між факторами, що впливають на формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості.

Ураховуючи те, що на результат формування механізму створення стратегічного потенціалу впливає не один, а кілька факторів, між якими існують складні взаємозв’язки, їх дію не можна розглядати як просту суму ізольованих впливів. Тому пропонуємо використовувати багатофакторний кореляційно-регресійний аналіз, який дозволяє оцінити ступінь впливу на досліджуваний результат дії механізму кожного з уведених у модель факторів при фіксованих на середньому рівні інших факторах. За допомогою такого аналізу встановлено відсутність функціонального зв’язку між досліджуваними факторами, і рух впливу одного фактора викликає змінювання впливу іншого чинника на формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості.

Запропонований у роботі порядок аналізу впливу факторів на побудову механізму створення стратегічного потенціалу дає змогу визначити принципові підходи до його формування. Процедура формування такого механізму враховує перелік вимог і послідовно відображає кроки його розробки. Організаційно-економічний механізм створення стратегічного потенціалу – це закономірна керована система переходу в нову якість сукупності елементів стратегічного потенціалу в процесі їх взаємодії, що приводить до соціально-економічного зростання підприємства. Для ефективного господарювання підприємству необхідно побудувати структуру формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу, яка представлена на рис. 2. Формування досліджуваного механізму створення стратегічного потенціалу має забезпечити реалізацію вибраного підприємством напряму функціонування при визначених цілях розвитку його виробництва. Наведений механізм діє протягом усього розвитку підприємства. Він має блочну структуру у вигляді підсистем, які вирішують певне коло завдань діяльності підприємства, що представлено на рис. 2. Запропоновані блоки організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу складаються з сукупності взаємопов’язаних елементів. Наприклад, блок економічної підсистеми вміщує такі елементи, як фінансові ресурси, підприємницькі можливості; блок моніторингу – внутрішні негативні дії, зовнішні негативі дії та форс-можорні обставини.

Спочатку вступає в дію блок 1. Наступним етапом роботи запропонованого механізму є послідовне застосування блоків 2, 3, 4, 5 і 6. Протягом функціонування кожного з них постійно функціонує блок 7. Блоки 4 і 5 діють у тісному взаємозв’язку один з одним. Перший блок передбачає на основі визначення місії підприємства формулювання і встановлення цільових установок підприємства, що окреслюють шляхи його функціонування та перспективного розвитку. Другий блок охоплює обробну систему механізму створення стратегічного потенціалу. Ця підсистема здійснює функцію обробки вхідних потоків інформаційних ресурсів, що надходять на підприємство, та вихідних результатів. Третій блок передбачає дію підсистеми технічно-ресурсного забезпечення. Вона виконує функції забезпечення безперебійного функціонування стратегічного потенціалу. Четвертий блок містить організаційну підсистему. Вона виступає як комплексна система використання організаційних здобутків і навичок підприємства, її сутність – застосування наявних і нових методів і форм організації виробництва та праці. П’ятий блок представлений економічною підсистемою. Вона характеризує стан корпоративних ресурсів (капіталу, персоналу, інформації та технології, техніки й устаткування, прав) і підприємницьких можливостей, за якого гарантується найбільш ефективне їхнє використання для стабільного функціонування та перспективного розвитку. Шостий блок – це підсистема аналізу. Підґрунтям її дії виступають рішення загальної системи управління підприємством, інформація про стан зовнішнього середовища, а також дані про результати роботи попередніх блоків і виконання функцій аналізу щодо виробництва продукції та досягнення бажаних цілей соціально-економічного розвитку підприємства. Сьомий блок передбачає дію підсистеми моніторингу. Вона оцінює різноманітні впливи й загрози, що формують подальші напрями життєдіяльності підприємства як при нормальному стані довкілля, так і при потенційно небезпечних (негативних) ситуаціях.

Запропонована структура організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу як основа якісного стратегічного управління підприємством дасть можливість забезпечити фінансову ефективність його життєдіяльності, фінансову стійкість і незалежність і досягти конкурентоспроможності технологічного потенціалу; забезпечити високій рівень кваліфікації персоналу та його інтелектуального потенціалу.

Розділ 3. Оцінка дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства. Протягом усього функціонування механізм створення стратегічного потенціалу підприємства піддається значному впливові з боку зовнішнього середовища. Тому суб'єкт господарської діяльності має здійснювати постійне спостереження, контроль і нагляд за процесом реалізації механізму, оцінювати поточні результати (відхиляння) і вносити корективи під час дії такого механізму. Отже, очевидною й актуальною є проблема запровадження моніторингу дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості. Ця система реалізує такі функції: спостереження за динамікою дії механізму; накопичення нових знань про середовище та джерела впливу на неї; діагностику стану відхилянь фактичного стану середовища від норми; коригування цих відхилянь. Користь від моніторингу полягає в систематичному, постійному контролюванні й оцінюванні дії механізму створення стратегічного потенціалу підприємства, що забезпечить безперервне просування до задоволення інтересів усіх учасників процесу формування механізму.

Доцільність формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу на підприємствах легкої промисловості вирішується за допомогою оцінки дії такого механізму. Вважається за раціональне здійснювати оцінку дії досліджуваного механізму в певній послідовності, а саме: 1-й крок – усвідомлення цілей оцінки, збір і підготовка вхідних даних для розрахунку необхідних показників; 2-й крок – аналіз перспективності стратегічного потенціалу, оцінювання толінгової діяльності; 3-й крок – розрахунок показників рентабельності підприємства; 4-й крок – результати. В ринковій економіці доцільність вкладення ресурсів (капіталу) визнається здебільшого критерієм максимізації прибутку, тобто співвідношенням між витратами та результатом. Тому особливу увагу в роботі приділено дослідженню показників рентабельності, які було розраховано для низки підприємств легкої промисловості Луганської області, що є типовими представниками цієї галузі.

Наявність елементів блоків механізму створення стратегічного потенціалу на конкретному підприємстві можна відобразити у відсотках, якщо всі елементи блоків прийняти за 100%. За допомогою експертів, що представляли досліджувані підприємства, було виявлено співвідношення наявності елементів механізму до повного їх обсягу. Аналіз показав, що простежується певний позитивний вплив наявності елементів організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу на показники рентабельності на досліджуваних підприємствах. Тобто чим більше є елементів досліджуваного механізму, тим вищими є розрахункові показники рентабельності підприємства. ВАТ “Стиль” і ЗАТ “Лугань” мають, відповідно, 62% і 35% наявних елементів організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу, що, можливо, зумовило досить високий рівень показників рентабельності на цих підприємствах. У ВАТ “Елегант” і ВАТ “Свердловська швацька фабрика” менше елементів такого механізму – 16% і 17%, що, ймовірно, призводить на практиці до порівняно невисокого рівня показників рентабельності.

Збільшення або зменшення кількості елементів організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу впливає на показники рентабельності функціонування суб’єктів господарювання, що підтверджується проведеними розрахунками. На таких підприємствах, як ВАТ “Кіфадо”, ВАТ “Стиль”, АТ “Текстильконвеєр”, ЗАТ “Лугань”, ВАТ “Свердловська швацька фабрика” було досліджено та враховано позитивний вплив наявності елементів пропонованого механізму. Це сприяло дальшій роботі підприємств щодо зростання кількості певних елементів організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу.

Оцінювання ефективності результатів роботи підприємств легкої промисловості під впливом дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу набуває особливо важливого значення, оскільки за його допомогою керівництво може проаналізувати всі параметри стратегічного потенціалу й на цій основі приймати виважені управлінські рішення.

Визначальну роль в об’єктивному та реальному оцінюванні ефективності механізму створення стратегічного потенціалу відіграє послідовний аналіз його елементів. Буде логічним усі потенційні можливості та ресурси підприємства поділити на чотири групи: матеріальні, трудові, фінансові, кошти в розрахунках. Ефективність використання ресурсів оцінюється за допомогою таких показників, як фондовіддача (FAT), коефіцієнт забезпеченості запасами поточної діяльності (Sd), коефіцієнт оборотності (Invt), продуктивність праці (Le), оборотність коштів у розрахунках (ARt), тривалість операційного циклу (Doc), ефективність використання ресурсного потенціалу (TRT), ефективність поточних витрат (TCc), оборотність оборотних активів (CAt). Результати аналізу вибраних показників в оцінці впливу наявності елементів механізму створення стратегічного потенціалу дозволяють стверджувати, що чим більше елементів організаційно-економічного механізму є в управлінні підприємством, тим більш ефективними є результати його діяльності (табл. 2). І навпаки, якщо з певних причин зменшилася кількість елементів даного механізму, то простежується зниження ефективності результатів його діяльності за більшістю показників (табл. 2).

Основні положення щодо оцінювання ефективності впливу наявності елементів організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства було використано при розробці стратегічних напрямів розвитку Сватівської швацької фабрики ВАТ “Сватівчанка”, що дозволило забезпечити розробку її стратегічного потенціалу.

Різноманітність показників ефективності діяльності суб’єктів господарювання припускає відповідне розмаїття узагальнюючих та індивідуальних показників оцінювання впливу дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу промислових підприємств, що визначає актуальність побудови системи такого оцінювання. Запропоновані показники оцінювання впливу дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства дозволяють на прикладі підприємств легкої промисловості побачити реальну результативність і доцільність формування такого механізму. За його допомогою спостерігається позитивна тенденція зростання більшості наведених показників оцінювання ефективності, що спонукає до прогресивних змін як у виробництві, так і у стратегічному управлінні підприємством.

Можливо, запропонований підхід до оцінки ефективності організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу не є бездоганним, але він є припустимим з огляду на наявність часового розриву між реальним проявом ефективності такого механізму (в майбутньому) та рішенням про його розробку, що має прийматися сьогодні.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне обґрунтування та вирішення науково-практичного завдання щодо формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості. Це вирішення полягає у визнанні нового призначення стратегічного потенціалу, що розглядається як основа стратегічного управління, і розробці інструменту його створення – організаційно-економічного механізму. Основні висновки та результати, які одержані в ході проведеного дослідження, зводяться до такого.

1. Умовою розвитку кожного суб'єкта господарювання є його стратегічний потенціал. Усвідомлення його сутності як процесу, що визначає послідовність дій підприємства щодо розробки й реалізації стратегій, як інструмента тривалої життєдіяльності підприємства в сучасних економічних умовах зумовлює дослідження поняття “стратегічний потенціал”. Такий потенціал виступає як основа якісного та послідовного стратегічного управління підприємством. Стратегічний потенціал розглядається як перспективне об’єднання організованих ресурсів і можливостей, що характеризуються цільовою спрямованістю.

2. Інструментом створення стратегічного потенціалу вибрано організаційно-економічний механізм, що зарекомендував себе як комплексна управлінська категорія. Запропонований підхід до формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства включає визначення та дослідження мети, завдань, функцій і методів його розробки, що дає можливість підприємству досягти бажаних цілей розвитку.

3. При створенні стратегічного потенціалу потрібно обов’язково враховувати особливі умови тієї галузі промисловості, до якої належить підприємство. Такий підхід дасть змогу якісно й повно охопити всі аспекти стратегічного розвитку суб’єкта господарювання. Як вирішальний критерій створення стратегічного потенціалу на підприємствах легкої промисловості вибрано показники прибутку – темпи приросту чистого доходу від реалізації продукції та прибуток від звичайної діяльності. З урахуванням усіх досліджених критеріїв у роботі розроблено алгоритм відповідності стратегічного потенціалу певним умовам.

4. Аналіз факторів, які визначають формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства, передбачає встановлення позитивного або негативного характеру їх впливу. З огляду на те, що на запропонований механізм створення стратегічного потенціалу впливає сукупність факторів, у роботі за допомогою багатофакторного кореляційно-регресійного аналізу встановлено певну залежність між досліджуваними факторами.

5. Запропонована структура організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості, що складається з блоків – підсистем, допомагає забезпечити фінансову стійкість, отримати технологічну незалежність, досягти високої конкурентоспроможності технологічного потенціалу, опанувати ефективний менеджмент і відповідну організаційну структуру управління підприємством.

6. Моніторинг дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості можна визначити як відстеження процесів, що протікають на підприємстві в режимі реального часу; зіставлення оперативних звітів про результати роботи за найбільш короткі проміжки часу (день, тиждень, місяць); порівняння цільових результатів з фактично досягнутими. На основі такого порівняння формулюються висновки про сильні та слабкі сторони стратегічного потенціалу, динаміку їхньої зміни, а також про сприятливі й несприятливі тенденції розвитку зовнішніх умов, у яких підприємству доводиться працювати.

7. Наведений підхід до оцінки дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості дає змогу отримати узагальнене уявлення про доцільність його створення. За допомогою досліджених показників оцінки можна говорити про результати діяльності підприємства, необхідність упровадження нових видів продукції, доцільність виходу на зовнішні ринки та посилення конкурентної позиції на внутрішньому ринку, що актуально для галузі легкої промисловості.

8. Аналіз впливу дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу на результати діяльності підприємств легкої промисловості базується на аналізі всіх ресурсів виробництва, які логічно поділити на чотири групи: трудові, матеріальні, фінансові, кошти в розрахунках. Результати аналізу свідчать про позитивний вплив запропонованого механізму створення стратегічного потенціалу на кінцеві результати життєдіяльності суб’єкта господарювання.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових видання

1. Калінеску Т.В., Романовська Ю.А. Принципи побудови моніторингу реалізації механізму розвитку стратегічного потенціалу підприємства // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2004. – № 8 (78). – С. 271-273.

Особистий внесок здобувача: розкрито принципи побудови моніторингу дії організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства.

2. Романовська Ю.А. Визначення факторів розвитку стратегічного потенціалу підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць Дніпропетровського національного університету. Вип. 195. Т. . – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С.679-685.

3. Романовська Ю.А. Критерії оцінювання розвитку стратегічного потенціалу підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць Дніпропетровського національного університету. Вип. 196. Т. . – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 51-58.

4. Романовська Ю.А. Формування моделі організаційно-економічного механізму розвитку підприємств легкої промисловості Луганської області // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2005. – № 2(84). Ч. 2. – С.191-197.

5. Романовська Ю.А. Використання показників рентабельності для оцінювання стратегічного потенціалу підприємств // Прометей. Регіональний зб. наук. праць з економіки. Вип. 1(16). – Донецьк: ТОВ “Юго-Восток, ЛТД”, 2005. – С. 191-193.

6. Романовська Ю.А. Етапи побудови системи оцінювання організаційно-економічного механізму розвитку стратегічного потенціалу підприємства // Економіка і регіон. Наук. вісник Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка. – 2005. – № 2(5). – С. 155-158.

7. Романовська Ю.А. Структура організаційно-економічного механізму розвитку стратегічного потенціалу підприємства // Економіка: проблеми теорії і практики. Зб. наук. праць Дніпропетровського національного університету. Вип. 205. Т. . Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. С. 494-501.

Друковані праці наукових конференцій

8. Антипов О.М., Романовська Ю.А. Спеціальні податкові режими – основа розвитку стратегічного потенціалу підприємства // Материалы V-ой межрегиональной научно-практической конференции “Налогообложение в промышленном регионе: теория, практика и перспективы развития”. – Донецьк: ДонДУЕТ ім. М. Туган-Барановского, 2004. – С. 201 – 205.

Особистий внесок здобувача: проаналізовано вплив спеціальних податкових режимів на стратегічний потенціал підприємства.

9. Калінеску Т.В., Романовська Ю.А. Щодо оцінювання ефективності механізму розвитку стратегічного потенціалу промислових підприємств регіону // Матеріали Регіонального науково-практичного семінару “Розвиток господарського механізму Луганського промислового регіону”. – Луганськ: ДУ НДІСТВ, 2004. – С. 238-242.

Особистий внесок здобувача: досліджено вплив дії організаційно-економічного механізму розвитку стратегічного потенціалу на результати діяльності підприємств легкої промисловості.

10. Романовська Ю.А. Система оцінювання організаційно-економічного механізму розвитку стратегічного потенціалу підприємства” // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспекти”. Т. 3. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С.71-73.

11. Романовська Ю.А. Модель механізму розвитку стратегічного потенціалу підприємства // Матеріали V Міжнародної наукової конференції “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємство, стале економічне зростання”. Ч. 1. – Донецьк: ДонНУ, 2004. – С. 332-335.

12. Романовська Ю.А. Розвиток стратегічного потенціалу підприємства // Матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції “Фінансово-економічні проблеми регіонів України”. Т. 2. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 157-160.

13. Романовська Ю.А. Про механізм розвитку стратегічного потенціалу підприємства // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Динаміка наукових досліджень – 2004”. Т. 48. Економіка підприємства. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С.16-18.

14. Романовська Ю.А. Інноваційна складова організаційно-економічного механізму розвитку стратегічного потенціалу підприємства // Матеріали науково -практичної конференції “Проблеми організації та планування інноваційної діяльності підприємств”. – Харків: ХНЕУ, 2005. – С.6.

АНОТАЦІЯ

Романовська Ю.А. Формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2006.

Досліджено поняття потенціалу підприємства та його види. Визначено місце й роль стратегічного потенціалу та показано, що саме він є основою стратегічного управління підприємством. Обґрунтовано необхідність створення стратегічного потенціалу підприємства та проведено аналіз інструментів його побудови, серед яких основну увагу зосереджено на організаційно-економічному механізмі. Досліджено особливості стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості та проаналізовано їх вплив на формування організаційно-економічного механізму. Проведено аналіз чинників, що впливають на формування такого механізму створення стратегічного потенціалу підприємств легкої промисловості, розроблено вимоги до його побудови. Виділено принципові підходи до формування організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства та запропоновано структуру його побудови. Вмотивовано необхідність постійного моніторингу цього механізму. Запропоновано здійснювати оцінку організаційно-економічного механізму створення стратегічного потенціалу підприємства шляхом аналізу показників рентабельності. Проаналізовано вплив дії досліджуваного механізму на результати діяльності підприємства та показано переваги його дії на підприємствах легкої промисловості.

Ключові слова: стратегічний потенціал, стратегії, організаційно-економічний механізм, легка промисловість, оцінка.

АННОТАЦИЯ

Романовская Ю.А. Формирование организационно-экономического механизма создания стратегического потенциала предприятий легкой промышленности. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Восточноукраинский национальный університет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2006.

Потенциал предприятия в работе рассматривается как совокупность организованных ресурсов, которые с учетом внутренних и внешних условий направлены на достижения целей деятельности предприятия. Он зависит от количества трудовых ресурсов, качества их профессиональной подготовки, объема производственных мощностей предприятия, областей, а также степени развития областей производственной сферы, достижений науки и техники, ресурсов. Актуальность исследования стратегического потенциала обусловлена поиском предприятия оптимального пути развития, основой которого выступает стратегическое управление. Стратегический потенциал рассматривается как перспективное объединение организованных ресурсов и возможностей, которые характеризуются целевой направленностью, и выступает основой стратегического управления на предприятии. Обосновано, что в качестве инструмента его создания необходимо использовать организационно-экономический механизм. Организационно-эконо-мический механизм создания стратегического потенциала – это закономерная управляемая система перехода в новое качество совокупности элементов стратегического потенциала в процессе их взаимодействия, которое приводит к социально-экономическому развитию предприятия. Показано, что на основе действия организационно-экономического механизма создания стратегического потенциала предприятие выбирает определенное направление свого функционирования: уменьшение затрат, специализацию, инновационное развитие или диверсификацию.

Рассмотрены особенности предприятий легкой промышленности, которые были учтены при создании стратегического потенциала, а именно: ориентация на данные о спросе населения на конкретные виды изделий и направления моды; зависимость от социально-экономического развития страны; сравнительно небольшая продолжительность производственного цикла. Разработаны требования к созданию стратегического потенциала. Это целевые критерии; внешние и экологические критерии; реципиентные критерии; критерии научно-технической перспективности; коммерческие критерии; производственные критерии; рыночные критерии; критерии региональных особенностей предприятия. Анализ показателей прибыли как критерия создания стратегического потенциала был осуществлен в виде таких индикаторов, как темп прироста чистого дохода от реализации.

Показано, что на результативный признак влияет не один, а несколько факторов, между которыми существуют сложные взаимосвязи, поэтому их влияние нельзя рассматривать как простую сумму изолированных действий. Поэтому предложено использовать многофакторный корреляционно-регрессионный анализ, который позволяет оценить степень влияния на формирование исследуемого механизма конкретного фактора при зафиксированном влиянии других факторов. При этом важной есть отсутствие функциональной связи между факторами.

Исследована процедура формирования организационно-экономического механизма создания стратегического потенциала на предприятии, которая дает возможность четко определить проблему и цель формирования такого механизма, выбрать правильный объективный способ исследования сложных экономических процессов производства; построить и обеспечить ресурсами действие этого механизма. Разработана структура организационно-экономического механизма создания стратегического потенциала предприятия, которая имеет блочную структуру в виде подсистем. Подсистемы отвечают за определенный круг задач деятельности предприятия, обеспечивая реализацию избранного предприятием направления стратегического развития.

Предложено оценку действия организационно-экономического механизма создания стратегического потенциала предприятий легкой промышленности осуществлять в определенной последовательности её элементов. На первом этапе происходит осознание и отбор целей. Второй базируется на перспективной оценке. На третьем этапе проводится анализ вариации показателей рентабельности. На четвертом исследуются преимущества, полученные в результате проведенных действий.

Раскрыто назначение экономической оценки эффективности действия организационно-экономического механизма создания стратегического потенциала, которая базируется на анализе всех ресурсов предприятия: трудовые, материальные, финансовые и средства в расчетах. Это дает возможность всесторонне изучить влияние такого механизма на результаты деятельности предприятий легкой промышленности. Проанализировано влияние действия организационно-экономического механизма создания стратегического потенциала, которое лучше всего раскрывают такие показатели, как фондоотдача, оборотные активы, запасы и производительность труда. Это доказывает целесообразность действия исследуемого механизма на примере предприятий легкой промышленности, который является основой эффективного стратегического управления, что позволяет предприятию планомерно и систематически наращивать свой потенциал.

Ключевые слова: стратегический потенциал, стратегии, организационно-экономический механизм, легкая промышленность, оценка.

ANNOTATION

Romanovskaya Y.A. The formation of the organizational-economical mechanism of strategical potential creation of the light industry enterprises. – Manuscript.

The dissertation is for acquisition of scientific degree of the candidate of economical sciences in specialty 08.06.01. – Economics, organization and management of enterprises. – Eastern Ukrainian National University named after Vladimir Dal of the Ministry of education and sciences of Ukraine, Luhansk, 2006.

The definition of the enterprise potential and its varieties has been investigated. It’s been determined the place and the role of the strategical potential and observed an aspect of it as it is a fundament of strategical management of the enterprise. It is proved the necessity of the creation of strategical potential of the enterprise and it’s been conducted the analysis of the instruments of its construction among which the general attention is focused on the organizational-economical mechanism. It’s been investigated the peculiarities of the strategical potential and its influence upon the formation of an organizational-economical mechanism. It’s been investigated the factors which influence upon the formation of such mechanism as a mechanism of the strategical potential creation in the field of the light industry and the development requirements up to its construction.

It’s been distinguished the principal approaches to the formation of the organizational-economical mechanism of the strategical potential creation and suggested the structure of its construction. It’s been estimated the necessity of constant monitoring of this mechanism. It’s been suggested to give an evaluation of an organizational-economical mechanism of the strategical potential creation by means of the indexes of the enterprise efficiency. The investigated mechanism was analyzed and it’s been searched its influence upon the results of the enterprises’ activities and enlightened the


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРАВОВИЙ СТАТУС АРБІТРАЖНОГО КЕРУЮЧОГО - Автореферат - 26 Стр.
ЗВ’ЯЗКИ З ГРОМАДСЬКІСТЮ ЯК ІНСТИТУТ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ - Автореферат - 29 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ НАДАННЯ ВИЩИМИ НАВЧАЛЬНИМИ ЗАКЛАДАМИ ДОДАТКОВИХ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ ОБДАРОВАНИМ СТУДЕНТАМ - Автореферат - 24 Стр.
РОЗМІЩЕННЯ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ ПІСЛЯ РІЗНИХ ПОПЕРЕДНИКІВ, СИСТЕМ ДОБРИВ І ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ ТА ЇЇ ПРОДУКТИВНІСТЬ В ПІВНІЧНОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 23 Стр.
ЗАСВОЄННЯ УЧНЯМИ СТАРШИХ КЛАСІВ КОМУНІКАТИВНИХ СТРАТЕГІЙ У ПРОЦЕСІ РОБОТИ З НАУКОВО-НАВЧАЛЬНИМИ ТЕКСТАМИ ПРЕДМЕТІВ ГУМАНІТАРНОГО ЦИКЛУ - Автореферат - 35 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ HBV-ІНФЕКЦІЇ У ВАГІТНИХ І ПРОГНОЗУВАННЯ МОЖЛИВИХ УСКЛАДНЕНЬ - Автореферат - 29 Стр.
ЕРГОНОМІЧНІ ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ АРХІТЕКТУРНОГО СЕРЕДОВИЩА РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ЦЕНТРІВ - Автореферат - 24 Стр.