У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

міністерство аграрної політики україни

Подільський державний аграрно-технічний університет

СТЕПАСЬ Андрій Володимирович

УДК: 633.71:631.543 (477.43)

Вплив строків садіння розсади на продуктивність тютюну різних сортотипів в умовах південної частини західного Лісостепу України

Спеціальність 06.01.09 – рослинництво

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата сільськогосподарських наук

Кам’янець-Подільський – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Подільському державному аграрно-технічному університеті Міністерства аграрної політики України

Науковий керівник: доктор сільськогосподарських наук, професор, Ковтуник Іван Миколайович, Подільський державний аграрно-технічний університет, завідувач кафедри селекції, насінництва і генетики сільськогосподарських культур

Офіційні опоненти: доктор сільськогосподарських наук, професор, Зінченко Олександр Іванович, Уманський державний аграрний університет, завідувач кафедри рослинництва і кормовиробництва

кандидат сільськогосподарських наук, Кузьмич Володимир Миколайович, Хмельницька державна сільськогосподарська дослідна станція УААН, старший науковий співробітник

Провідна установа: Полтавська державна аграрна академія, кафедра рослинництва, Міністерства аграрної політики України, м. Полтава

Захист відбудеться “ 20 червня 2006 року о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 71.831.01 при Подільському державному аграрно - технічному університеті за адресою: 32316, вул. Шевченка, 13,

м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Подільського державного аграрно-технічного університету за адресою: 32316, вул. Шевченка, 13, м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

Автореферат розісланий “ 11 ” травня 2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Гойсюк С.О.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Серед агротехнічних заходів, спрямованих на підвищення урожайності та якості тютюнової сировини, важливе місце посідає вибір сорту та оптимального строку садіння розсади. Відсутність вітчизняної сировини тютюну сортотипів Вірджинія і Берлей, різкий спад (на 80-85 %) виробництва тютюну типів Крупнолистий, Американ, Соболчський і Дюбек поставило тютюнові фабрики України в повну залежність їх від імпорту. Найбільшим попитом тютюнової промисловості користується сировина одержана при вирощуванні сортів тютюну типів Вірджинія і Берлей.

В умовах південної частини Західного Лісостепу України більшість господарств висаджують розсаду тютюну починаючи з першої декади травня і закінчуючи третьою. Як наслідок, недостатньо вивчені оптимальні строки садіння ведуть до значних втрат у продуктивності та якості тютюнової сировини. Таким чином, проблема дослідження оптимального строку садіння розсади тютюну своїх власних українських сортів типів Вірджинія і Берлей в даних умовах є науково цінною та актуальною.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до тематичного плану Подільської державної аграрно-технічної академії, є складовою частиною науково-технічної програми держбюджетного замовлення Міністерства аграрної політики України "Розробка технології вирощування напівароматичних сортів тютюну" на 2001-2005 роки (номер державної реєстрації – 0101U003330).

Мета і завдання досліджень. Метою досліджень було виявлення залежності формування продуктивності різних сортотипів від строків садіння розсади в умовах південної частини Західного Лісостепу України. У зв’язку з цим були поставлені такі завдання:

1. Виявити особливості росту і розвитку рослин тютюну при різних строках садіння нових сортів – Тернопільський 14, Берлей 38, Вірджинія 27 в умовах південної частини Західного Лісостепу України.

2. Провести порівняльну оцінку урожайності і якості сортів тютюну різних сортотипів залежно від строків садіння.

3. Встановити оптимальний строк садіння розсади тютюну для досліджуваних сортотипів

4. Дати економічну та енергетичну оцінку розробленим елементам технології вирощування тютюну.

Об’єкт досліджень – процеси росту, розвитку та формування продуктивності тютюну залежно від різних строків садіння розсади та сортотипу тютюну.

Предмет досліджень – моделі технологій вирощування тютюну та шляхи їх оптимізації за рахунок строків висаджування розсади.

Методи досліджень. Польовий – візуальний – для реєстрації фенологічних фаз і асортименту сировини; морфо-фізіологічний – визначення біометричних параметрів рослин; підрахунковий – встановлення урожайності тютюнової сировини і її технологічної якості з облікових ділянок; лабораторний – проведення хімічного аналізу тютюнової сировини та визначення вмісту нікотину, вуглеводів і білків; порівняльний – встановлення відхилень від контролю; методи математичної статистики: дисперсійний, кореляційний і регресійний – визначення відповідності результатів польових дослідів, моделювання і прогнозування урожайності та якості тютюнової сировини; розрахунково-порівняльний – оцінка економічної і біоенергетичної ефективності елементів технології вирощування рослин тютюну.

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше встановлено оптимальні строки садіння розсади сортотипів тютюну для сортів Тернопільський 14, Берлей 38 і Вірджинія 27 в умовах південної частини Західного Лісостепу України;

Виявлено залежність продуктивності тютюнової сировини від впливу гідрометеорологічних умов та строків садіння розсади.

Запропоновано удосконалення технології вирощування тютюну різних сортотипів залежно від сортової специфіки та вибору строку садіння.

Визначена економічна та біоенергетична доцільність застосування розроблених моделей технології вирощування тютюну.

Практичне значення одержаних результатів полягає в удосконаленні елементів технології вирощування різних сортотипів тютюну в південній частині Західного Лісостепу України, які забезпечили приріст урожайності сировини тютюну на 0,48-0,55 т/га та підвищення технологічної якості вищих товарних сортів до 76-79%.

Удосконалена технологія вирощування різних сортотипів тютюну впроваджена протягом 2004-2005 років у виробничих умовах Української дослідної станції тютюнництва (смт. Мельниця-Подільська, Борщівського району Тернопільської області): сорт Вірджинія 27 на площі 2 га, урожайність 2,60 т/га, прибуток склав 9506 грн.; Селянське (фермерське) господарство “Левада” (смт. Мельниця-Подільська, Борщівського району Тернопільської області) сорти Тернопільський 14 та Берлей 38 на площі 3 га, урожайність відповідно 2,44 та 3,31 т/га з прибутком 6159 та 12860 грн.; ЗАТ “Тютюн Імпекс” (м. Борщів Тернопільської області) сорти Берлей 38 (20 га) та Вірджинія 27 (5 га), урожайність відповідно 3,40 та 2,45 т/га з прибутком 178660 та 26755 грн.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом трирічної дослідницької роботи здобувача; наукові положення, які виносяться на захист, одержані особисто дисертантом. Автором проведений інформаційний пошук, аналіз вітчизняної та зарубіжної наукової літератури за темою дисертаційної роботи, розробка програми досліджень, проведені польові досліди та лабораторні аналізи, математично обґрунтовані результати досліджень і сформульовані висновки та рекомендації виробництву. Дисертація виконана самостійно, що становить понад 85% від загального об’єму виконаних робіт.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися на наукових конференціях професорсько-викладацького складу Подільського державного аграрно-технічного університету (2001-2005 роки), міжнародних науково-практичних конференціях: „Проблеми степового землеробства і рослинництва та їх вирішення в реформованих сільськогосподарських підприємствах” (2003 рік) у Миколаївському державному аграрному університеті та „Стан, проблеми та перспективи виробництва зернових і технічних культур” (2004 рік) у Подільському державному аграрно-технічному університеті.

Публікації. За результатами досліджень згідно теми дисертації опубліковано шість наукових статей у фахових виданнях.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація викладена на 162 сторінках машинописного тексту, включає 29 таблиць, 34 рисунки, 15 додатків. Складається із загальної характеристики роботи, п’яти розділів, висновків та пропозицій виробництву. Список використаних джерел містить 158 найменувань, в тому числі 7 латинських назв.

ОСНОВНИЙ Зміст роботи

(огляд літератури)

У розділі подано короткий аналіз результатів досліджень вітчизняних і зарубіжних авторів з питань вибору сорту та оптимального строку садіння розсади тютюну. Показано вплив цих факторів на продуктивність тютюнової сировини. На основі здійсненого аналізу літературних джерел визначені питання, які ще недостатньо вивчено, і обґрунтована необхідність проведення нових досліджень.

Агрокліматичні умови і методика проведення досліджень. Дослідження за темою дисертаційної роботи проводили протягом 2001-2003 рр. на дослідному полі Подільського державного аграрно-технічного університету в сівозміні кафедри рослинництва.

Ґрунт дослідного поля – чорнозем типовий малогумусний середньо суглинковий, із середнім вмістом гумусу (за Тюріним) – 4, низьким вмістом лужногідролізованого азоту (за Корнфільдом) – 9 і середнім – рухомого фосфору та калію (за Чириковим) – 17 та 19 мг-100 г. ґрунту. Сума вбірних основ в орному шарі ґрунту становила 31 мг/екв. на 100 г. ґрунту, гідролітична кислотність – 1,8 мг/екв. на 100 г. ґрунту, ступінь насичення основами – 93%, реакція ґрунтового розчину близька до нейтральної, рН сольовий – 6,8.

Об’ємна маса ґрунту складала 1,22 г/см3, вологість стійкого в’янення – 9,4%. Щільність твердої фази ґрунту 2,58 г/см3. Загальна шпаруватість 53%.

Клімат зони помірний, сума активних температур, в середньому, складає 2765оС. Кількість опадів в регіоні коливається в межах 495-645 мм.

Погодні умови різнилися за температурним режимом та атмосферним зволоженням періоду вегетації рослин тютюну. В цілому 2001 та 2002 роки характеризувались сприятливими умовами для вирощування високопродуктивної тютюнової сировини. Середньодобова температура повітря за цей період була вищою середньобагаторічної на 1 0С. Кількість опадів в ці роки становила 485 та 445 мм, що було на 16,8% більше від норми. Проте, рослини останнього строку садіння потрапили в менш сприятливі умови, що вплинуло на продуктивність тютюнової сировини.

Умови погоди 2003 року досліджень були екстремальними для росту і розвитку рослин тютюну. Середньодобова температура повітря в період вегетації була сприятливою – вищою на 0,8 0С за середньобагаторічну, але кількість опадів за цей період була меншою на 24% від норми. Крім цього, встановився тривалий засушливий період, з квітня по червень (40 мм проти норми 162 мм), який несприятливо впливав на останній строк висаджування тютюну.

Дослідження проводились згідно з методикою дослідної справи за Б.О. Доспєховим (1985) методом рендомізованих ділянок та методикою польових агротехнічних дослідів з тютюном і махоркою (1978). У дослідах використовували зареєстровані і перспективні сорти тютюну. Площа облікової ділянки – 50 м2, при чотириразовому повторенні.

Садіння розсади тютюну на дослідних ділянках провели згідно схеми досліду вручну із шириною міжрядь 70 см та відстанню в рядках 35 см. Висаджували в три строки: третя декада квітня, перша та друга декади травня. Щорічно проводили підсадку рослин – в середньому 8-9%.

У дослідах проводили такі спостереження, дослідження і аналізи:–

фенологічні спостереження проводили за описом періодів та фенологічних фаз росту і розвитку рослин тютюну;–

вологість ґрунту визначали перед садінням розсади тютюну термостатно-ваговим методом;–

висоту рослин тютюну визначали по фазах росту і розвитку за допомогою мірної лінійки;–

площу окремого листка визначали розрахунковим способом за методикою В.Ф. Мойсейченко, В.О. Єщенко (1994);–

вага сирої маси тютюнової сировини визначалась методом суцільного збирання і зважування з кожної ділянки;–

оцінку технологічної якості тютюнової сировини проводили відбором пробних шнурів, які зважували для визначення сухої маси, після чого їх розсортовували листки згідно ГОСТУ 8073-78; –

вміст білків у листках тютюну визначали за Кельдалем, вуглеводів – методом Бертрана і нікотину – за Шмуком;–

математичну обробку даних проводили методами математичної статистики: дисперсійним, кореляційним та регресійним аналізами за Доспєховим Б.О., В.Ф. Мойсейченко, В.О. Єщенко (1994); –

економічну оцінку технології вирощування тютюну проводили за методикою Г.Д. – Бьялковської та методикою проведення польових дослідів з тютюном;–

біоенергетичну ефективність вирощування тютюну проводили за методикою Жученко А.А. і Афанасьєва В.Н. (1988).

Вплив строків садіння розсади на ріст і розвиток рослин тютюну. Як показали наші дослідження, найкраща вологоємкість активного шару ґрунту (0-40 см) була в період першого строку садіння розсади – третя декада квітня. Вміст доступної вологи ґрунту становив 76-97 мм. Рослини тютюну цього строку садіння мають оптимальний режим ґрунту, найбільш повно використовують запаси доступної вологи і не потребують, за винятком 2003 року, додаткових поливів розсади. В 2003 році вологість ґрунту в останній строк садіння (друга декада травня) зменшувалась до 58 мм, що відповідало 49% повної польової вологоємкості. Незважаючи на полив, низька вологість ґрунту і висока температура повітря спричинила до значної загибелі рослин. Тому нам довелося провести підсадку 20% розсади тютюну третього строку садіння.

Рослини пізніх строків садіння одержують менший запас ґрунтової вологи, більш високу температуру повітря на початку періоду вегетації і нижчу в кінці, дозрівання листків тютюну затримується через меншу довжину світлового дня. Тому, період вегетації рослин тютюну, висаджених в першій і другій декадах травня збільшувався на 8-11 та 18-27 днів, порівняно з садінням в третій декаді квітня.

Результатами досліджень встановлено, що на висоту рослин тютюну впливали строки садіння розсади (рис. 1).

Рис. 1. Висота рослин, см (в середньому за 2001-2003 рр.)

Ранній строк висаджування збільшив висоту рослин по сортах: Тернопільський 14 на 9-36, Берлей 38 –7-22 та Вірджинія 27 – 10-38 см. Методами математичної статистики підтверджено одержані результати. Встановлено сильний кореляційний зв’язок між вмістом доступної вологи в ґрунті та висотою рослин – r = 0,71. Тому, можна стверджувати, що низькорослість рослин останнього строку садіння пов’язана з менш сприятливими погодними умовами.

Строки висаджування розсади суттєво не впливали на кількість технічно зрілих листків на рослині (табл. 1).

Таблиця 1

Основні морфо-біологічні ознаки сортів тютюну залежно від строків садіння

(в середньому за 2001-2003 роки)

Строки садіння | Висота рослин, см | Кількість зібраних листків з однієї рослини, шт. | Площа листової поверхні, см2 | Вегетаційний період, днів

Тернопільський 14

ІІІ декада квітня | 166 | 25 | 14625 | 97

І декада травня | 158 | 25 | 14011 | 105

ІІ декада травня | 130 | 24 | 11243 | 124

Берлей 38

ІІІ декада квітня | 186 | 24 | 24941 | 112

І декада травня | 179 | 24 | 23783 | 123

ІІ декада травня | 164 | 23 | 20522 | 135

Вірджинія 27

ІІІ декада квітня | 164 | 22 | 15637 | 133

І декада травня | 154 | 22 | 14438 | 143

ІІ декада травня | 126 | 21 | 11725 | 151

Залежно від строку садіння вони становили по сортах: Тернопільський 14 – 24-25, Берлей 38 – 23-24 та Вірджинія 27 – 21-22 шт. Проте, площа листкової поверхні рослини була чутливою до строку садіння. Запізнення з висаджуванням розсади тютюну веде до зменшення площі листкової поверхні, і чим пізніше садіння, тим істотна різниця. За роками досліджень, при садінні в першій та другій декадах травня вона зменшувалась по сортах: Тернопільський 14 – на 4,2-23,1, Берлей 38 – 4,6-17,7 та Вірджинія 27 – 7,7-25,0%, порівняно з третьою декадою квітня.

Урожайність та якість тютюнової сировини залежно від строку садіння розсади. Відповідно до формування листкового апарату відбувається зростання урожаю тютюнової сировини. Інтенсивніше цей процес відбувався в усіх досліджуваних сортах при садінні розсади в третій декаді квітня. Найбільшу урожайність тютюнової сировини забезпечив сорт Берлей 38 – 3,02 т/га, а сорти Вірджинія 27 та Тернопільський 14 відповідно 2,48 та 2,36 т/га (рис. 2).

Рис. 2. Урожайність тютюнової сировини, т/га (2001-2003 роки)

Продуктивність тютюнової сировини залежала від строків садіння. Так, спостерігалось зниження урожайності при садінні в першій та другій декадах травня по сортах: Тернопільський 14 – на 0,09-0,50, Берлей 38 – 0,14-0,48 та Вірджинія 27 – 0,17-0,55 т/га.

Результатами досліджень встановлено, що строки садіння розсади тютюну відіграють вирішальну роль в одержанні якісної тютюнової сировини. В зв’язку з тим, що розсада тютюну останнього строку садіння погано приймалась, потребувала додаткової підсадки, а також дозрівання тютюнової сировини припадало на період з низькою температурою, технологічна та хімічна якість знижувалась. Тому, вихід вищих товарних сортів (І + ІІ) був більшим при садінні в третій декаді квітня, що забезпечило вихід тютюнової сировини по сортах – Тернопільський 14 – 75,9, Берлей 38 – 78,6 та Вірджинія 27 – 77,5 % (табл. 2).

Таблиця 2

Вплив строків садіння розсади тютюну на технологічну якість тютюнової сировини

Строки садіння | Вихід вищих товарних сортів (І+ІІ), %

2001 р. | 2002 р. | 2003 р. | середнє

Тернопільський 14

ІІІ декада квітня | 65,2 | 75,2 | 87,4 | 75,9

І декада травня | 67,0 | 68,7 | 83,7 | 73,1

ІІ декада травня | 63,1 | 60,8 | 80,1 | 68,0

Берлей 38

ІІІ декада квітня | 84,8 | 73,9 | 77,0 | 78,6

І декада травня | 72,0 | 66,9 | 74,0 | 71,0

ІІ декада травня | 67,5 | 60,3 | 68,6 | 65,5

Вірджинія 27

ІІІ декада квітня | 77,8 | 71,9 | 82,7 | 77,5

І декада травня | 68,2 | 63,6 | 74,9 | 68,9

ІІ декада травня | 63,1 | 57,6 | 70,2 | 63,6

Вихід тютюнової сировини вищих товарних сортів з рослин останнього строку садіння був нижчим в сортах Тернопільський 14, Берлей 38 та Вірджинія 27, відповідно на 7,3, 8,4 та 12,5%, порівняно з першим.

Результати кореляційного аналізу свідчать, що вихід вищих товарних сортів залежить від вмісту доступної вологи в ґрунті - r = 0,94.

Ще разючішу картину маємо з впливу строків садіння розсади тютюну на вихід низькоякісної сировини (четвертий сорт). Вихід низької якості сировини був прямопропорційним пізнім строкам садіння тютюну (перша і друга декади травня) (табл. 3).

Таблиця 3

Вплив строків садіння розсади тютюну на вихід сировини

низьких товарних сортів

Строки садіння | Вихід продукції низької якості (ІV сорт), % | Відхилення

2001 р. | 2002 р. | 2003 р. | в середньому

Тернопільський 14

ІІІ декада квітня | 1,6 | 2,6 | 2,2 | 2,1 | -

І декада травня | 9,1 | 12,5 | 5,8 | 9,1 | 7,0

ІІ декада травня | 17,2 | 20,2 | 10,2 | 15,9 | 13,8

Берлей 38

ІІІ декада квітня | - | 3,1 | 3,5 | 2,2 | -

І декада травня | 3,7 | 10,5 | 10,8 | 8,3 | 6,1 | ІІ декада травня | 21,0 | 12,7 | 18,2 | 17,3 | 15,1

Вірджинія 27

ІІІ декада квітня | 5,9 | 1,3 | 3,2 | 3,5 | -

І декада травня | 14,1 | 15,7 | 8,5 | 12,8 | 9,3

ІІ декада травня | 29,9 | 28,3 | 17,8 | 25,3 | 21,8

Тому аналізуючи одержання тютюнової сировини низької якості, слід відмітити, що в середньому за роки досліджень ми одержали більший вміст тютюнової продукції цього технологічного сорту пр садінні розсади в другій декаді травня. Висаджування в цей строк підвищило вихід тютюнової сировини низької технологічної якості в сортах Тернопільський 14, Берлей 38 та Вірджинія 27, відповідно до 15,9, 17,3 та 25,3%.

Хімічна якість тютюнової сировини також залежала від строків садіння. Дані свідчать, що найбільший вміст нікотину в сировині тютюну ми отримали в усіх сортах при висаджуванні в другій декаді травня. В середньому за роки досліджень в сорту Тернопільський 14 він становив 1,3%, що на 0,4% більше, порівняно з третьою декадою квітня. Відповідно в сортах Берлей 38 і Вірджинія 27 він збільшувався при останньому строці садіння з 1,2 до 1,6 та з 1,0 до 1,4% порівняно з першим. Загалом, сировина тютюну сорту Тернопільський 14 має слабкий та середній вміст нікотину, а сорти Берлей 38 та Вірджинія 27 – середній. Достовірність цього впливу підтверджена кореляційним аналізом. Виявлено сильний зворотний кореляційний зв’язок між кількістю нікотину та вологістю ґрунту – r = -0,83. Висаджування розсади тютюну в другій декаді травня знижує число Шмука в сорту Берлей 38 з 0,74 до 0,42, порівняно з третьою декадою квітня. Аналогічна залежність спостерігається в середньому по роках досліджень і в сортах Тернопільський 14 та Вірджинія 27.Так, число Шмука знижується в сорту Тернопільський 14 з 0,83 до 0,45, а в Вірджинії 27 – з 1,04 до 0,65. Кореляційний аналіз підтвердив вплив вологості ґрунту на число Шмука – r = 0,78.

На основі одержаних результатів досліджень, можна стверджувати, що урожайність тютюнової сировини, її технологічна та хімічна якість були вищими в усіх досліджуваних сортотипах при садінні розсади в третій декаді квітня.

Економічна та енергетична ефективність різних строків садіння розсади тютюну. На підвищення економічної ефективності вирощування рослин тютюну впливає урожайність і якість одержаної продукції. Тобто, вирощування тютюну потребує великих затрат праці, але при високій урожайності, рентабельність виробництва буде вищою. Поряд із кількістю зібраного тютюнового листка, на рентабельність вирощування впливає його якість.

Так, тютюнова сировина поділяється на чотири товарних сорти: ГОСТ 8073-77. Тому, одним із основних шляхів покращення показників економічної ефективності є збільшення урожайності тютюнової маси вищих товарних сортів. Враховуючи ці особливості, нами були проведені дослідження з впливу різних строків висаджування розсади на економічну ефективність вирощування рослин тютюну (табл. 4).

Таблиця 4

Економічна ефективність елементів технології вирощування тютюну

Строки садіння | Реалізаційна ціна 1 ц, грн.. | Собівартість 1 ц., грн. | Прибуток, грн./га | Рівень рентабельності, %

Тернопільський 14

ІІІ декада квітня | 411,6 | 286,6 | 2776 | 42,6

І декада травня | 395,8 | 293,7 | 2101 | 33,4

ІІ декада травня | 380,2 | 321,5 | 934 | 16,9

Берлей 38

ІІІ декада квітня | 417,5 | 257,0 | 4398 | 61,8

І декада травня | 398,0 | 262,5 | 3700 | 50,6

ІІ декада травня | 380,4 | 277,1 | 2425 | 36,1

Вірджинія 27

ІІІ декада квітня | 407,8 | 279,0 | 3048 | 45,3

І декада травня | 386,9 | 288,4 | 2107 | 33,0

ІІ декада травня | 365,8 | 314,7 | 846 | 15,1

Зниження якості та урожайності тютюнової сировини при пізніх строках садіння призвело до зменшення реалізаційної ціни за один центнер продукції. Так, нашими дослідженнями встановлено, що в сорту Тернопільський 14 при висаджуванні розсади в другій декаді травня вона зменшувалась на 31,4 грн./ц, порівняно з третьою декадою квітня. Така ж залежність була і в сортах Берлей 38 і Вірджинія 27. Ціна за центнер тютюнової сировини зменшувалась відповідно на 37,1 та 42,0 грн.

Результати досліджень встановили, що собівартість одного центнера тютюну підвищувалась в усіх сортах при останніх строках садіння розсади. Так, висаджування розсади в другій декаді травня збільшило затрати на центнер тютюнової сировини в сортах Тернопільський 14, Берлей 38 та Вірджинія 27 відповідно на 34,9, 20,1 та 35,7 грн./ц порівняно з третьою декадою квітня.

Результати розрахунків економічної ефективності елементів технології вирощування тютюну свідчать, що найвищі економічні показники одержано у варіантах з садінням тютюну в третій декаді квітня по всіх сортах. Затримання з висаджуванням тютюну на 10-20 днів призвело до зменшення прибутку по сорту Тернопільський 14 на 675-1842, Берлей 38 – 998-2273, Вірджинія 27 – 941-2202 грн. в перерахунку на гектар. Раннє садіння розсади тютюну забезпечувало вищий рівень рентабельності, коли без додаткових затрат, а лише при правильній організації праці і своєчасному садінні тютюну можна додатково отримати з кожного гектара від 1842 до 2273 грн. чистого прибутку.

Виробництво тютюну в Україні, як і будь-яка інша галузь сільського господарства, здійснюється зі значними енергетичними затратами. Тому найголовнішим шляхом економії енергоресурсів є використання високоврожайних сортів рослин. Відомо, що чим високопродуктивніший сорт, тим більш вимогливий до умов вирощування. Тобто, недосконале вивчення впливу умов вирощування на нові високопродуктивні сорти тютюну, призводить до значного збільшення енергозатрат. Як показали розрахунки, залежно від сорту, строку садіння та вмісту біологічної енергії в продукції тютюну змінювався коефіцієнт енергетичної ефективності. Так, найбільшим він був при садінні розсади тютюну в третій декаді квітня в сортів Берлей 38 та Вірджинія 27, відповідно 0,21, а в сорту Тернопільський 14 – 0,17. При пізніх строках садіння розсади він знижувався відповідно до 0,16, 0,17 та 0,13.

Енергетичний аналіз свідчить, що тютюн є надзвичайно затратною культурою. Для виробництва тютюнової сировини з одного гектару потрібно затратити в 5-8 разів більше енергетичних ресурсів, ніж отримаємо з урожаєм.

Розсада тютюну висаджена в оптимальний строк (третя декада квітня) збільшує енергетичну ефективність в середньому на 22%, а впровадження високоврожайних сортів – ще на 21%.

Висновки

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що полягає в удосконаленні моделі технології вирощування тютюну, виявлені залежності формування продуктивності різних сортотипів від строків садіння розсади в умовах південної частини Західного Лісостепу України.

1. Встановлено вплив строків садіння розсади тютюну на тривалість міжфазних періодів та вегетаційного періоду в цілому. При садінні розсади тютюну у першій і другій декадах травня тривалість періоду вегетації збільшувалась на 8-11 та 10-27 днів у порівнянні з ділянками першого строку висаджування – третя декада квітня. Так, у сорту Тернопільський 14 при пізніших строках садіння він був більшим на 8-27, Берлею 38 – 11-23 та Вірджинії 27 – 10-18 днів.

2. Висота рослин тютюну залежала від строків висаджування розсади. Рослини пізніх строків садіння одержують менший запас ґрунтової вологи, більш високу температуру повітря на початку періоду вегетації та низьку в кінці, меншу довжину світлового дня при дозріванні середнього та верхнього ярусу листків. Тому, висота рослин сорту Тернопільський 14 при садінні розсади у третій декаді квітня в порівнянні з першою і другою декадою травня, була більшою відповідно на 8-36, Берлею 38 – 7-22 і Вірджинії 27 – 10-38 см. Встановлено, що низькорослість рослин тютюну пізніх строків садіння пов’язана з менш сприятливими погодними умовами. Виявлено високий рівень залежності між вмістом доступної вологи в ґрунті і висотою рослин (r = 0,71).

3. Встановлено, що різні строки садіння розсади тютюну не впливали на кількість листків на рослині, але на площу листової поверхні справляли істотний вплив. Запізнення з садінням розсади тютюну веде до зменшення площі листової поверхні. За сортами тютюну: Тернопільський 14 – площа листової поверхні зменшувалась на 4,2-23,1, Берлею 38 – 4,6-17,7, Вірджинії 27 – 7,7-25,0 %, відповідно з садінням в першій і другій декадах травня.

4. Встановлено, що від висоти рослин і площі листової поверхні, залежить рівень урожайності листків. При цьому коефіцієнт кореляції складав r = 0,96. Тому, запізнення із строками висаджування розсади тютюну призводить до значного зниження урожайності. При розриві у 10-20 днів урожайність знижувалась у сортів: Тернопільський 14 на 0,09-0,50, Берлей 38 – 0,14-0,48 і Вірджинія 27 – 0,17-0,55 т/га. Вищу урожайність при трьох строках садіння розсади забезпечили сорти Берлей 38 і Вірджинія 27, у порівнянні з сортом Тернопільським 14.

5. Встановлено, що строки висаджування рослин тютюну впливали на отримання більш якісної сировини. Виявлено позитивний вплив на технологічну якість листків тютюну раннього строку садіння. Тому, найбільший вихід вищих товарних сортів (І і ІІ) одержано при садінні тютюну в третій декаді квітня. Ця різниця у порівнянні з першою і другою декадами травня відповідно становила: Тернопільського 14 – 2,8-7,9, Берлею 38 – 7,6-13,1, Вірджинії 27 – 8,6-13,9 %. В зв’язку з цим, вихід нижчого товарного сорту (ІV сорт) збільшився в сорту Тернопільський 14 на 7,0-13,8, Берлею 38 – 6,1-15,1, Вірджинії 27 – 9,3-21,8%. Кореляційний аналіз показав сильний зв’язок між вмістом доступної вологи в ґрунті та виходом вищих товарних сортів – r = 0,94.

6. Відмічено, що від строку садіння розсади тютюну залежить вміст нікотину в сировині. Найменшим він був у всіх досліджуваних сортах при садінні в третій декаді квітня – 0,9-1,2%. Запізнення з висаджуванням призводить до збільшення вмісту нікотину в листках тютюну. Достовірність цього впливу підтверджена кореляційним аналізом. Виявлено сильний зворотний кореляційний зв’язок між кількістю нікотину та вологістю ґрунту – r = -0,83.

7. Виявили пряму залежність між одержанням сировини вищих товарних сортів і числом Шмука. Вуглеводно-білкове відношення (число Шмука) було вищим при садінні в третій декаді квітня в сортах Тернопільський 14, Берлей 38 та Вірджинія 27 відповідно на 0,38, 0,32 та 0,39, порівняно з другою декадою травня. Кореляційним аналізом встановлено сильний вплив вологості ґрунту на число Шмука – r = 0,78.

8. Визначено економічну ефективність різних строків садіння тютюну для трьох сортотипів. Найвищі економічні показники одержано у варіанті з висаджуванням розсади тютюну у третій декаді квітня за всіма сортотипами. Затримання на 10-20 днів призводило до зменшення чистого прибутку Тернопільського 14 – на 675-1842, Берлею 38 – 998-2273, Вірджинії 27 – 941-2202 грн. в перерахунку на гектар. Реалізаційна ціна одного центнера сировини прямопропорційно залежить від строків садіння рослин тютюну і визначає рентабельність даного агрозаходу. Ранні строки садіння розсади тютюну забезпечували і вищий рівень рентабельності. Найбільшим він був в сорту Берлей 38 при садінні в третій декаді квітня – 61,8%, меншим в сортах Тернопільський 14 – 42,6 та Вірджинія 27 – 45,3%. Садіння розсади в другій декаді травня знижує рентабельність у всіх досліджуваних сортах до 15,1-36,1%.

9. Біоенергетичний аналіз свідчить, що тютюн є надзвичайно затратною культурою. Для виробництва тютюнової сировини з одного гектару потрібно затратити в 5-8 разів більше енергетичних ресурсів, ніж одержали з урожаєм. Тому, додержання оптимальної технології вирощування тютюну значно покращує енергетичну ефективність – розсада тютюну висаджена в оптимальний строк (третя декада квітня) збільшує енергетичну ефективність в середньому на 22 %, а впровадження високоврожайних сортів ще на 21%.

- На основі проведених польових і лабораторних досліджень та результатів виробничої перевірки в умовах південної частини Західного Лісостепу України рекомендуємо агроформуванням різних форм власності висаджувати розсаду тютюну сортів Берлей 38 та Вірджинія 27 в перший строк – третю декаду квітня та другий – першу декаду травня.

публікації за темою дисертації

1. Степась А.В. Продуктивність різних сортотипів тютюну в умовах південно-західної частини Лісостепу України //Збірник наукових праць ПДАТА. Кам’янець-Подільський: Абетка, 2001. – Вип. 9. – С.158-160.

2. Степась А.В. Продуктивність тютюну сортів Берлей 38 та Тернопільський 14 в умовах південно-західної частини Лісостепу України //Збірник наукових праць ПДАТА. – Кам’янець-Подільський: Абетка, 2002. – Вип. 10. – С.53-55.

3. Степась А.В. Вивчення впливу строків посадки розсади на продуктивність тютюну сортів Вірджинія 27 і Берлей 38 //Збірник наукових праць ПДАТА. – Кам’янець-Подільський: Абетка, 2003. – Вип. 11. – С.103-104.

4. Степась А.В. Різниця в продуктивності сортів тютюну Берлей 38 і Тернопільський 14 залежно від строків посадки //Збірник наукових праць ПДАТА. – Кам’янець-Подільський: Абетка, 2004. – Вип. 12. – С.103-105.

5. Степась А.В. Урожайність тютюнової сировини залежно від строків посадки //Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2003. – Вип. 3 (23), Т. 1. – С.232-235.

6. Степась А.В. Зміна урожайності тютюнової сировини при різних строках посадки розсади //Збірник наукових праць ПДАТУ. – Кам’янець-Подільський: Абетка, 2005. – Вип. 13. – С.110-112.

Анотація

Степась А.В. Вплив строків садіння розсади на продуктивність тютюну різних сортотипів в умовах південної частини Західного Лісостепу України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.09. – рослинництво. – Подільський державний аграрно-технічний університет, Кам’янець-Подільський, 2006 р.

У дисертаційній роботі викладено результати досліджень з питань особливостей процесів росту, розвитку та формування продуктивності тютюну залежно від різних строків садіння розсади та нових сортів – Тернопільський 14, Берлей 38, Вірджинія 27. Проведена порівняльна оцінка урожайності і якості сортів тютюну різних сортотипів, дана економічна і енергетична ефективність розробленим елементам технології вирощування.

За результатами досліджень удосконалено елементи технології вирощування тютюну та запропоновано їх для господарств усіх форм власності, що забезпечить формування максимальної продуктивності тютюнової сировини в умовах південної частини Західного Лісостепу України.

Ключові слова: тютюн, сорт, садіння розсади, строк, сортотип, продуктивність, якість, тютюнова сировина, економічна ефективність.

аннотация

Степась А.В. Влияние сроков высадки рассады на продуктивность табака различных сортотипов в условиях южной части Западной Лесостепи Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата сельскохозяйственных наук по специальности 06.01.09 – растениеводство. – Подольский государственный аграрно-технический университет, Каменец-Подольский , 2006 г.

В диссертационной работе изложены результаты исследований по вопросам особенностей процессов роста, развития и формирования продуктивности табака в зависимости от разных сроков высадки рассады новых сортов Тернопольский 14, Берлей 38 и Вирджиния 27. Произведена сравнительная оценка урожайности и качества сортов табака разных сортотипов, дана экономическая и энергетическая эффективность разработанным элементам технологии выращивания.

Исследованиями установлено, что высота растений зависела от сроков высаживания рассады. Растения поздних сроков высаживания получают меньший запас почвенной влаги, более высокую температуру воздуха вначале периода вегетации и пониженную в конце, меньшую продолжительность светового дня при дозревании среднего и верхнего ярусов листьев. Поэтому высота растений сорта Тернопольский 14 при высаживании рассады в третьей декаде апреля в сравнении с первой и второй декадами мая была больше соответственно на 8-36 см. Такая же зависимость отмечалась и по сортах Берлея 38 – 7-22 и Вирджинии 27 – 10-38 см. Установлено, что низкорослость растений табака поздних сроков высаживания связана с менее оптимальными условиями внешней среды. Выявлено высокий уровень зависимости между содержанием доступной влаги в почве и высотой растений (r = 0,71).

Сроки высаживания рассады табака не влияли на количество листьев на растении, но на площадь листовой поверхности существенно влияли. Опоздание с высаживанием рассады табака ведет к уменьшению площади листовой поверхности. По сортах табака Тернопольский 14 она уменьшалась на 4,2-23,1, Берлея 38 – 4,6-17,7 и Вирджиния 27 – 7,7-25,0%, соответственно посадке в первой и второй декадах мая.

Максимальные уровни урожайности табачного сырья получены при высаживании рассады всех исследованных сортов табака в третьей декаде апреля, то есть в период, когда имеется достаточный запас доступной почвенной влаги. Высаживание рассады в более поздние сроки уменьшает количество табачного сырья сортов Тернопольский 14 на 0,09-0,50, Берлей 38 – 0,14-0,48 и Вирджиния 27 – 0,17-0,55 т/га.

Более высокое содержание табачного сырья высшего качества формировалось при высаживании рассады в ранний срок. Поэтому количество листьев табака высших товарных сортов (І+ ІІ) в этот период составляло у сортов Тернопольский 14, Берлей 38 и Вирджиния 27 соответственно 75,9, 78,6 и 77,5%. Результатами исследований была установлена корреляционная связь изменчивости качества табачного сырья от уровня доступной влаги почвы – r = 0,94.

Поздние сроки высаживания рассады понижали не только технологическое качество табачного сырья, но и химический состав листьев. В связи с этим, высадка рассады в третьей декаде апреля повышает число Шмука в сортах Тернопольский 14 на 0,38, Берлей 38 – 0,32 и Вирджиния 27 – 0,39, а количество никотина снижается соответственно на 0,4% сравнительно с высаживанием во второй декаде мая.

За результатами исследований усовершенствовано элементы технологии выращивания табака и предложено их для хозяйств всех форм собственности, что обеспечит формирование максимальной продуктивности табачного сырья в условиях южной части Западной Лесостепи Украины.

Ключевые слова: табак, сорт, высаживание рассады, срок, сортотип, продуктивность, качество, табачное сырье, экономическая эффективность.

summary

Stepas A.V. – The sowing terms of seedlings influence on tobacco of different sort types in conditions of West Forest-Steppe southern part of Ukraine. – Manuscript.

Candidate’s thesis on agricultural sciences for the specialization – vegetable cultivation – Podilsky State Agrarian- Engineering University, Kamyanets-Podilsky,2006.

The research result of peculiarities of growing process, development and formation of tobacco depending from different terms of sowing seedlings and new sorts – Ternopilsky 14, Berley 38, Virdzhydiya 27.

The comparing estimation of productivity and quality of different sort types is conducted, economic and energetic efficiency of growing technology developed elements is given.

According the results of research the tobacco growing technology elements are improved and recommended for the enterprises of all ownership forms, what will provide the formation of tobacco raw material maximum productivity in conditions of Forest-Steppe southern part of Ukraine.

Keywords: tobacco, sort, seedlings sowing, term, sort types, productivity, quality, tobacco raw material, economic efficiency.