У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність теми дослідження

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

СТОЛЯРСЬКИЙ ОЛЕГ ВАСИЛЬОВИЧ

УДК 341.232.2:343.57

МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ СПІВРОБІТНИЦТВО У БОРОТЬБІ З

ВІДМИВАННЯМ ГРОШЕЙ ВІД НАРКОБІЗНЕСУ

Спеціальність: 12.00.11 – міжнародне право

Автореферат

дисертації на здобуття наукового

ступеня кандидата юридичних наук

КИЇВ – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі міжнародного права

Львівського національного університету імені Івана Франка

Науковий керівник: кандидат юридичних наук, професор

Репецький Василь Миколайович,

завідувач кафедри міжнародного права,

Львівського національного університету

імені Івана Франка

Офіційні опоненти: доктор юридичних наук, професор,

член-кореспондент Академії правових наук України

Буроменський Михайло Всеволодович,

професор кафедри міжнародного права та державного права

зарубіжних країн Національної юридичної

академії України імені Ярослава Мудрого

кандидат юридичних наук, доцент

Мацко Анатолій Степанович,

доцент кафедри міжнародного та порівняльного правознавства

Київського університету права НАН України

Провідна установа: Харківський національний університет внутрішніх справ

МВС України

Захист відбудеться “23” жовтня 2006 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої

вченої ради Д 26.001.10 в Інституті міжнародних відносин Київського

національного університету імені Тараса Шевченка за адресою:

04119, м. Київ, вул. Мельникова, 36/1.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського національного

університету імені Тараса Шевченка за адресою:

01017, м. Київ, вул. Володимирська, 58, к.10.

Автореферат розіслано “15” вересня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради М.М. Гнатовський

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. З кожним роком зростає ступінь суспільної небезпеки й збільшуються розміри вчинення такого злочину міжнародного характеру, як відмивання “брудних” грошей. Переважною більшістю держав визнано, що відмивання грошей складає серйозну загрозу не лише для нормального функціонування фінансово-кредитної системи, але й підриває демократичні системи влади та управління. Внаслідок відмивання “брудних” грошей відбувається суспільно-небезпечна концентрація економічної, а з її використанням – і політичної влади в руках як окремих злочинців, так і їх груп. Допустити безкарне відмивання грошей сьогодні означає зробити вигідною торгівлю наркотиками, контрабанду, бандитизм та інші корисливі злочини, які є джерелами отримання “брудної” готівки.

Серед усіх таких джерел найбільшу загрозу для життєдіяльності суспільства вже протягом десятків років представляє незаконний обіг наркотиків. Злочинний наркобізнес випереджає за обігом світовий нафтовий ринок і поступається першістю тільки міжнародній торгівлі зброєю.

Поряд із тим, що незаконна торгівля наркотиками є одним із основних видів злочинної діяльності, яка має великі масштаби, загалом цей злочин створює цілий пласт соціально-економічних проблем, що негативно впливають на всі сфери суспільного життя. Однак, найбільшим злом, що приховане в наркобізнесі, міжнародне співтовариство визнає відмивання грошей від обігу наркотиків і наступне використання таких грошей для фінансування організованих кримінальних структур, у тому числі й терористичних угруповань. Запобігання фінансуванню тероризму – одне з головних завдань, що поставлені перед світовим співтовариством.

На відміну від відмивання грошей від наркобізнесу, що безперешкодно і без зволікань користується перевагами нових технологій і можливостей, механізми боротьби з ним розвиваються не так швидко. У зв’язку з тим, що відмивання грошей від наркобізнесу стало явищем міжнародного рівня, національне право жодної країни (в тому числі й України) не може самостійно дати відсіч цій загрозі. Названа обставина й визначає необхідність розробки адекватних міжнародних механізмів боротьби з цим явищем у світі загалом, вдосконалення нормативно-правової бази України і розвитку її співробітництва з іншими державами та міжнародними організаціями в зазначеній сфері зокрема. Це пов’язано також і з тим, що власний досвід України у боротьбі із відмиванням грошей від наркобізнесу є досить обмеженим, оскільки такого роду фінансових операцій (отримання коштів від незаконної торгівлі наркотиками) в Україні, порівняно з країнами Північної і Латинської Америки, Азії та Африки, небагато. Проте останніми роками намітилася загрозлива тенденція до поширення цього явища в нашій державі.

Таким чином, актуальність обраної теми дисертаційного дослідження зумовлена важливістю наукового аналізу стану міжнародно-правових проблем співробітництва держав в боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу та необхідністю теоретичного обґрунтування напрямків подальшого розвитку національної системи протидії цьому злочину в Україні.

Стан наукової розробки теми дисертації. Попередні дослідження проблем боротьби з відмиванням грошей є досить різноманітними. Вони торкаються правових, політичних, економічних, соціальних та інших аспектів даного явища суспільного життя.

Певний внесок у дослідження окремих питань протидії відмиванню “брудних” грошей здійснили такі українські вчені, як О.О. Дудоров, М.І. Мельник, М.І. Хавронюк, А.С. Мацко, В.Т. Білоус, А.І. Римарук, В. Бутузов, І. Андрущенко, А. Музика, В. Корж, Г. Усатий, Є. Фесенко, А. Волобуєв, А. Литвинов, Л. Доля, В.М. Дрьомін, Є.Л. Стрєльцов, Н.А. Зелінська, М. Ларіч, І. Туркевич, С. Шапченко, Є. Ковалевська, а також вчені інших країн СНД: Ю.М. Лисенков, В.В. Капустін, А.В. Наумов, С.А. Синявський, Л.Н. Галенська, Є.Г. Ляхов, Л.Н. Анісімов, Б. Болотський, А. Волеводз, Є. Воронов, Б. Калачев, Н. Іванов, Б. Волженкін, В. Михайлов, А. Федоров, В. Алієв, С. Бородін та інші.

Відповідний доробок у безпосереднє розроблення проблеми боротьби з відмиванням грошей зроблено кандидатськими дисертаціями А.С. Беніцького (досліджувались проблеми кримінально-правової кваліфікації легалізації (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом), М.В. Бондарєва (аналізувались кримінально-правові аспекти відповідальності за легалізацію грошових коштів та іншого майна, здобутого незаконним шляхом), та В.О. Романюка (досліджувались проблеми міжнародного співробітництва в боротьбі проти незаконного обігу наркотиків).

Окремої уваги заслуговує кандидатська дисертація О.В. Київець “Міжнародно-правове регулювання боротьби з відмиванням “брудних” грошей”. У першому розділі автор досліджувала проблеми становлення міжнародної системи в боротьбі з відмиванням грошей, у другому – проблеми виникнення і розвитку міжнародної інституційної системи в боротьбі з відмиванням грошей, в третьому – подано аналіз рівня законодавчого регулювання протидії відмиванню грошей по регіонах (держави Європи, Азії, Америки, Африки). Також О.В. Київець досліджувала стадії і методи відмивання засобів в фінансовій системі держави, методи відмивання грошей за кордоном, підпільні банківські системи як один із методів відмивання грошей, а також роль міжнародних спеціалізованих організацій в боротьбі з відмиванням грошей (на прикладі ФАТФ).

Дослідження міжнародно-правових проблем боротьби з відмиванням грошей вимагає звернення до цілого ряду загальнотеоретичних питань міжнародного права. При цьому було використано праці провідних українських та російських вчених, зокрема В.Н. Денисова, В.І. Євінтова, Л.Д. Тимченка, В.Г. Буткевича, І.І. Карпеця, Р.А. Каламкаряна, Р.А. Мюллерсона, В.Н. Кудрявцева, І.П. Бліщенка, В.І. Муравйова, О.О. Мережка, Г.І. Тункіна, О.Ф. Висоцького, І.І. Лукашука, Г.В. Ігнатенка.

Разом з тим, до цього часу на монографічному рівні недослідженими залишилися питання міжнародно-правового співробітництва у боротьбі з відмиванням грошей саме від наркобізнесу та, зокрема, участь України у такому співробітництві.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано у відповідності з планами наукових досліджень кафедри міжнародного права Львівського національного університету ім. Івана Франка (№ 01024003572). Напрямки дисертаційного дослідження відповідають основним положенням Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 року № , Концепції розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму на 2005-2010 роки, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2005 р. №315-р, а також цілям програми проекту TACIS “Правничі студії в Україні: Київ та окремі регіони” EuropeAid/111910/C/SV/UA.

Мета і завдання дисертації. Мета дослідження полягає в тому, щоб на основі теоретичних положень наук міжнародного та національного права, існуючих міжнародно-правових норм та чинного національного законодавства, узагальнення практики їх реалізації визначити актуальні проблеми міжнародно-правового співробітництва у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу та запропонувати шляхи їх розв’язання, сформулювати теоретичні положення та практичні рекомендації, спрямовані на розвиток співробітництва України з іншими державами та міжнародними організаціями щодо запобігання цьому явищу.

У рамках даної роботи були поставлені наступні завдання:

проаналізувати взаємозв’язок між торгівлею наркотиками та відмиванням грошей як злочинами міжнародного характеру;

дослідити основні підходи щодо визначення поняття злочину відмивання грошей, запропонувати власну його дефініцію;

визначити специфічні особливості злочину відмивання грошей, отриманих від наркобізнесу;

охарактеризувати роль міжнародної інституційної системи у протидії злочину відмивання грошей від наркобізнесу;

оцінити ефективність міжнародно-правових та національних-правових засобів боротьби зі злочином відмивання грошей;

визначити вплив імплементації норм міжнародного права на розвиток національного законодавства України в сфері боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу;

розкрити особливості національної системи запобігання злочину відмивання грошей від наркобізнесу в Україні та запропонувати основні напрямки її розвитку;

виявити найбільш суттєві фактори, що визначають необхідність міжнародного співробітництва України з іншими державами та міжнародними організаціями в сфері боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу.

Об’єктом дослідження є міжнародно-правові відносини, які виникають у сфері співробітництва держав щодо боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу.

Предмет дослідження – норми міжнародного та національного права в сфері боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу, теоретичні та практичні аспекти застосування юридичних засобів протидії цьому злочину.

Методологічну основу дисертації складають використані загальнонаукові й спеціальні методи дослідження, а саме: діалектичний, системного аналізу, моделювання, індукції, дедукції, логічний, структурно-функціональний, історико-правовий, формально-юридичний, порівняльно-правовий та інші. Зокрема, застосування діалектичного методу наукового пізнання дозволило дослідити взаємозв’язок окремих елементів предмета дослідження в єдності їх соціального змісту і юридичної форми, всебічності та об’єктивності; за допомогою історико-правового аналізу охарактеризовано розвиток норм міжнародного та національного права щодо боротьби з відмиванням грошей; завдяки методу системного аналізу встановлено схожість і відмінність підходів до визначення поняття “відмивання грошей”; застосування методу моделювання дало можливість виділити окремі стадії злочину відмивання грошей; функціональний метод надав змогу з’ясувати роль та місце міжнародних організацій у боротьбі з цим злочином; за допомогою формально-юридичного методу досліджено зміст міжнародних і національних правових норм, які регулюють питання боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу; логіко-правовий метод дозволив визначити основні причини відмивання грошей; з використанням порівняльно-правового методу проаналізовано участь України у міжнародному співробітництві щодо протидії відмиванню грошей від наркобізнесу.

Комплексний підхід та використання всіх зазначених вище методів наукового дослідження дозволили всебічно розглянути основні проблеми міжнародно-правового співробітництва у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу.

Наукова новизна дисертації. Ця робота є одним із перших у вітчизняній науці монографічних досліджень міжнародно-правових проблем співробітництва держав у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу та участі України у такому співробітництві.

У процесі роботи основна увага була зосереджена на недостатньо досліджених аспектах проблеми боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу. Наукову новизну роботи визначає вибір теми дослідження, сформульовані в ній висновки, запропоновані рекомендації та пропозиції з конкретних питань протидії відмиванню грошей від наркобізнесу.

Відповідно, на захист виносяться наступні положення дисертації:

встановлено, що від моменту виникнення терміну “відмивання грошей” розвиток боротьби з цим злочином був найпомітнішим у сфері організованої торгівлі наркотиками. Доведено, що взаємозв’язок злочинів торгівлі наркотиками й відмивання грошей полягає в тому, що, з одного боку, наркобізнес породжує необхідність розвитку системи відмивання грошей, а з іншого – прибутки, отримані від торгівлі наркотиками, є головним чинником функціонування індустрії наркобізнесу;

обґрунтовано, що застосування поняття “відмивання грошей” породжує низку концептуальних проблем, оскільки в сучасній юридичній науці не існує його загальноприйнятого визначення з огляду на складну та багатопланову сутність відповідного соціально-економічного явища. Запропоновано авторську дефініцію злочину відмивання грошей, відповідно до якої він є сукупністю послідовно-логічних дій, що за своїм змістом становлять операції з доходами злочинного походження їх власником або його довіреними особами у фінансово-банківській системі однієї або кількох країн з метою приховання істинних джерел походження даних доходів, надання їм легального вигляду;

встановлено, що у сучасному міжнародному праві сформовано цілісний механізм міжнародно-правового співробітництва у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу, який має нормативну та інституційну складові;

доведено, що нормативна складова механізму міжнародно-правового співробітництва у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу складається із загальних та спеціальних міжнародних договорів. Зокрема, до загальних відносяться окремі положення міжнародних конвенцій з питань боротьби з наркобізнесом (наприклад, Конвенція ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин 1988 р.), а до спеціальних – конвенції, присвячені протидії злочину відмивання грошей (наприклад, Конвенція Ради Європи про відмивання, виявлення, вилучення і конфіскацію доходів від злочинної діяльності 1990 р.);

визначено, що інституційну складову механізму міжнародно-правового співробітництва у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу становлять універсальні органи загального (зокрема, Комісія ООН з наркотичних засобів, Комітет ООН з контролю за наркотиками тощо) та спеціального (наприклад, Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей – ФАТФ) характеру, а також регіональні органи (Європейський комітет з питань злочинності, Підрозділ Європолу з питань наркотиків тощо);

встановлено, що особливості національно-правового регулювання боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу в різних державах обумовлені низкою факторів, основними з яких є: історико-національні особливості правових систем держав, ступінь поширеності відмивання грошей від наркобізнесу в конкретній державі, ступінь і вчасність усвідомлення суспільної небезпеки проявів відмивання грошей законодавцем і його волевиявлення щодо їхньої заборони, а також щодо інших способів правового регулювання протидії цьому злочину і прийняття державою міжнародно-правових зобов’язань шляхом приєднання до міжнародних конвенцій і відтворення цих норм у національному законодавстві;

встановлено важливість і значення міжнародно-правових норм в боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу. По-перше, у міжнародно-правових нормах акумульований, системно відображений та закріплений досвід протидії відмиванню грошей від наркобізнесу, накопичений і апробований світовим співтовариством. По-друге, відповідні норми є імпульсом до розвитку й удосконалювання національно-правових норм, а саме світове співтовариство є ініціатором цього процесу. По-третє, міжнародно-правові норми, як універсальні, так і регіональні, закономірно та поступово інкорпоруються у внутрішньодержавне законодавство, чим забезпечується їх національно-правова імплементація;

обґрунтовано, що необхідною передумовою для створення та ефективного функціонування національної системи запобігання та протидії злочину відмивання грошей від наркобізнесу є імплементація норм міжнародного права в цій сфері в законодавство України;

доведено, що важливість міжнародної співпраці України з іншими державами та міжнародними організаціями у сфері боротьби зі злочином відмивання грошей від наркобізнесу обумовлена браком відповідного досвіду нашої держави, високим ступенем сучасної інтеграції фінансових ринків, а також тим, що відмінності правових систем різних держав створюють передумови для уникнення відповідальності за вчинення злочину відмивання грошей.

Теоретичне значення дисертації полягає в тому, що її положення та висновки можуть сприяти вирішенню відповідних теоретичних проблем співробітництва держав у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу, а також участі України у такому співробітництві.

Результати дисертаційної роботи можуть бути використані студентами і викладачами вищих навчальних закладів при вивченні окремих тем з нормативної дисципліни “Міжнародне публічне право”, спецкурсів “Міжнародне кримінальне право” та “Міжнародно-правове співробітництво держав у боротьбі зі злочинністю”.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх можна використовувати для активізації участі України в міжнародно-правовому співробітництві у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу, вдосконалення та практичної реалізації концепції національної системи запобігання цьому злочину, а також для підготовки та перепідготовки юристів, працівників правоохоронних органів, що займаються практичною роботою в цій сфері.

Апробація результатів дисертації. Окремі положення дисертаційного дослідження обговорювалися під час доповідей автора на конференціях і семінарах, зокрема:–

Міжвузівській науково-практичній конференції “Проблеми зниження тінізації економіки в умовах ринкових перетворень” (м. Львів, Львівський інститут внутрішніх справ при НАВС України, 6 травня 2003р.);–

Всеукраїнській науково-практичній конференції “Економічна безпека України: стан, проблеми, перспективи” (м. Львів, Львівський інститут внутрішніх справ при НАВС України, 6 червня 2003 р.);–

Міжнародній науково-методичній конференції “Міжнародне право після 11 вересня 2001 року” (м. Одеса , Одеська національна юридична академія, 23-24 квітня 2004 р.);–

Інформаційно-консультаційному семінарі “Зовнішньоекономічний контракт в практиці суб’єктів господарської діяльності” (м. Львів, Міжрегіональна академія управління персоналом, 13-14 травня 2004 р.);–

Міжвузівській науково-практичній конференції “Актуальні проблеми протидії економічній злочинності, тінізації економіки та корупції в Україні” (м. Львів, Львівський інститут внутрішніх справ при НАВС України, 4 червня 2004 р.).

Окрім цього, окремі результати дослідження були використані для написання випускної роботи “Боротьба з відмиванням грошей, одержаних злочинним шляхом, за законодавством України (у контексті європейського права) програми проекту TACIS “Правничі студії в Україні: Київ та окремі регіони”.

Публікації. Основні положення та результати дисертації відображено у дев’яти наукових статтях, шість з яких опубліковано в вісниках, що входять до переліку наукових фахових видань, та у тезах трьох доповідей на науково-практичних конференціях.

Структура та обсяг роботи. Структура дослідження обумовлена його метою, завданнями, об’єктом та предметом. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновку та списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи – 186 ст., із них список використаних джерел – 13 ст.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовується вибір теми, доводиться її актуальність на даному етапі розвитку науки та ступінь її розробленості, формулюється мета та завдання дослідження, його методика, аргументується наукова новизна дисертації, визначаються основні положення, які виносяться на захист, теоретичне і практичне значення отриманих результатів, їх апробація та наукове впровадження.

Перший розділ – “Загальна характеристика відмивання грошей як злочину міжнародного характеру” складається з двох підрозділів.

У першому підрозділі першого розділу – “Міжнародно-правові проблеми співвідношення наркобізнесу та відмивання грошей” характеризується ступінь суспільної небезпеки наркобізнесу в різних сферах життя. Автор намагається встановити специфічні особливості даного злочину, виявити критерії співвідношення злочинів торгівлі наркотиками зі злочином відмивання грошей та визначити місце останнього серед інших джерел походження “брудних” грошей. Робиться висновок, що незаконна торгівля наркотиками є основним джерелом походження “брудних” грошей, небезпека якої полягає не тільки в створенні серйозної постійної загрози життю, здоров’ю та гідності мільйонів людей, здатності зруйнувати генофонд нації, підривати фундаментальні основи суспільства та держави, а також в тому, що “наркогроші” в результаті відмивання завдають удару по легальній економіці, використовуються для фінансування злочинних формувань тощо.

Встановлено, що взаємозв’язок наркобізнесу й відмивання грошей полягає в тому, що, з одного боку, наркобізнес породжує необхідність розвитку системи відмивання грошей, а з іншого – отримані від торгівлі наркотиками прибутки в результаті відмивання стають головною умовою і двигуном індустрії наркобізнесу.

У другому підрозділі першого розділу – “Поняття відмивання грошей у міжнародному та національному праві” досліджуються основні підходи вітчизняних та закордонних вчених щодо визначення поняття відмивання грошей. Автор здійснює аналіз положень міжнародно-правових та національних актів різних держав в яких визначається поняття відмивання грошей. В результаті цього зроблено висновок, що в сучасній юридичній науці не існує загальноприйнятого поняття відмивання грошей, а підходи до його визначення породжують ряд концептуальних проблем та подано власну дефініцію відмивання грошей, згідно з якою це сукупність послідовно-логічних дій, що за своїм змістом становлять операції з доходами злочинного походження їх власником або його довіреними особами у фінансово-банківській системі однієї або кількох країн, з метою приховання істинних джерел походження даних доходів, надання їм легального вигляду.

Другий розділ – “Міжнародна інституційна система у протидії відмиванню грошей” складається з двох підрозділів.

Перший підрозділ другого розділу – “Міжнародно-правові питання боротьби на універсальному рівні з відмиванням грошей від наркобізнесу” складається з двох пунктів.

У першому пункті першого підрозділу другого розділу – “Діяльність органів ООН у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу” досліджуються особливості впливу Комісії ООН з попередження злочинності і кримінального правосуддя, Комісії ООН з наркотичних засобів, Міжнародного комітету ООН з контролю за наркотиками на протидію відмиванню грошей від наркобізнесу. Окрім цього, аналізуються положення Конвенції ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин 1988 р., Типового закону ООН “Про відмивання грошей, отриманих від незаконного обігу наркотиків” 1993 р., а також Конвенції ООН проти транснаціональної організованої злочинності. Робиться висновок про те, що вищеназвані органи та міжнародно-правові акти є своєрідним механізмом боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу на глобальному рівні. Проте ці питання й надалі залишаються актуальними для ООН і вимагають розробки окремої загальної конвенції про відмивання грошей, яка б охоплювала усі аспекти проблеми.

Другий пункт першого підрозділу другого розділу – “Співробітництво держав в межах ФАТФ у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу” присвячений характеристиці діяльності Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (ФАТФ). Автором проаналізовано правовий статус та основні завдання цього міжурядового органу та положення “Сорока Рекомендацій” ФАТФ, які визначають загальні засади заходів боротьби з відмиванням грошей, а також досліджено порядок застосування санкцій до держав, які неналежним чином протидіють цьому злочину.

Встановлено, що ФАТФ є однією з провідних установ в сфері боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу, а в “Сорока Рекомендаціях” знайшли відображення позиції, узгоджені її членами щодо даної протидії. Основним елементом у боротьбі з відмиванням грошей є необхідність моніторингу систем держав на предмет їх відповідності вимогам міжнародних стандартів. Взаємна оцінка, проведена ФАТФ стосовно розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, є надзвичайно доцільним механізмом забезпечення ефективної імплементації “Сорока Рекомендацій” ФАТФ всіма державами і сприяє розвитку міжнародної взаємодії в зазначеній сфері.

Другий підрозділ другого розділу – “Проблеми боротьби на регіональному рівні з відмиванням грошей від наркобізнесу” включає в себе три пункти.

У першому пункті другого підрозділу другого розділу – “Діяльність органів Ради Європи у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу” досліджуються особливості співробітництва держав Європи у протидії зазначеному злочину. Автором проаналізовано специфіку діяльності Європейського комітету з питань злочинності, Комітету міністрів Ради Європи, Комітету експертів та основні положення Конвенції Ради Європи про відмивання, виявлення, вилучення і конфіскацію доходів від злочинної діяльності 1990 р. Встановлено, що це є необхідні елементи інституційного та нормативного механізму запобігання та боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу.

Другий пункт другого підрозділу другого розділу – “Роль органів Європейського Союзу у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу” присвячений характеристиці діяльності підрозділу Європолу з питань наркотиків та аналізу положень Директиви ЄС “Про запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей” 1991 р. Окрім цього, автором визначено вплив Рамкового Рішення про Європейський ордер на арешт та діяльності Євроюсту щодо боротьби із відмиванням грошей від наркобізнесу. Встановлено, що їх особливістю є істотні зрушення в природі судової співпраці в ЄС і відмова від класичних схем співробітництва “єдиної території правосуддя ЄС”. Також проаналізовано положення проекту Договору про Конституцію для Європи, що стосуються протидії злочинності, та зроблено висновок, що саме прийняття Конституції дозволить суттєво підвищити ефективність політики в зазначеній сфері.

В третьому пункті другого підрозділу другого розділу – “Боротьба в межах СНД з відмиванням грошей від наркобізнесу” досліджуються особливості міжнародного співробітництва учасників СНД у протидії цьому злочину. Автор аналізує основні положення Конвенції СНД про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 р., “Програми спільних заходів для боротьби з організованою злочинністю”, затвердженої в 1993 р. Радою глав урядів СНД та модельного закону “Про відповідальність за легалізацію доходів від злочинної діяльності”, який увійшов у “Перспективний план діяльності Міжпарламентської асамблеї по розробці модельних законодавчих актів і рекомендацій на 1996-1998 роки”. Окрім цього, автор характеризує діяльність Координаційної Ради Генеральних прокурорів, Ради міністрів внутрішніх справ, Ради керівників органів безпеки і спецслужб щодо боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу. Також, проаналізовано положення Міждержавної програми Спільних заходів боротьби із злочинністю на період 2000-2003 років, затвердженої Радою глав держав співдружності в 2000 р. Зроблено висновок, що зникнення єдиної правоохоронної системи на пострадянському просторі призвело до неготовності новоутворених держав здійснювати боротьбу з міжнародною злочинністю, в тому числі й з відмиванням грошей. Ця обставина значно знизила ефективність протидії таким злочинам зусиллями однієї держави. Це, в свою чергу, створило необхідність у підписанні главами держав-учасниць СНД відповідних конвенцій, прийнятті програм спільних заходів у боротьбі зі злочинністю тощо.

Третій розділ – “Участь України у міжнародному співробітництві по боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу” складається з двох підрозділів.

У першому підрозділі третього розділу – “Імплементація норм міжнародного права щодо боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу в національне право України” характеризується стан національної системи протидії відмиванню грошей від наркобізнесу в Україні та визначається необхідність впровадження норм міжнародного права у внутрідержавне законодавство. Розкривається механізм імплементації зазначених норм та аналізуються його наслідки. Зокрема, автором детально досліджується, в якій нормі національного законодавства знайшло своє відображення те чи інше положення міжнародних конвенцій. Встановлено, що внаслідок імплементації норм міжнародного права в законодавство України з питань боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу значно активізувалася робота з удосконалення національної системи запобігання цьому злочину. З одного боку, чинні правові норми спрямовані на боротьбу з відмиванням грошей, а з іншого – є відповіддю на міжнародно-правові документи з питань протидії даному явищу. Ця обставина є важливим кроком до реалізації стратегії інтеграції України до Європейського Союзу. Адже стратегія щодо ЄС передбачає адаптацію законодавства України (в тому числі в сфері боротьби із злочинністю) до законодавства ЄС шляхом реформування та поступового приведення її правової системи у відповідність з європейськими стандартами. Важливим чинником реформування цієї системи є імплементація норм конвенцій ЄС та Ради Європи, які встановлюють однакові підходи до боротьби із злочинністю загалом.

Другий підрозділ третього розділу “Характеристика співробітництва України з іншими державами та міжнародними організаціями щодо запобігання відмиванню грошей від наркобізнесу” присвячений дослідженню необхідності такої співпраці. На думку автора, важливість співробітництва України з іншими державами та міжнародними організаціями у сфері запобігання та протидії злочину відмивання грошей від наркобізнесу обумовлена браком відповідного досвіду нашої держави, високим ступенем сучасної інтеграції фінансових ринків, а також тим, що відмінності правових систем різних держав створюють передумови для уникнення відповідальності за вчинення злочину відмивання грошей. У роботі визначаються підстави міжнародного співробітництва України в зазначеній сфері, аналізуються основні форми його здійснення та робляться пропозиції щодо їх впливу на розвиток національної системи протидії відмиванню грошей від наркобізнесу.

ВИСНОВКИ

У висновках узагальнено результати проведеного дослідження, які розкривають особливості відмивання грошей від наркобізнесу та основні проблеми міжнародно-правового співробітництва у боротьбі з цим злочином. Зокрема, зроблено наступні основні висновки:

На сучасному етапі розвитку світового співтовариства пріоритетного значення набуває міжнародний аспект боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу. Відмивання грошей розцінюється як злочин міжнародного характеру. Глобальний — міжнародний і транснаціональний — масштаб відмивання грошей від наркобізнесу викликає необхідність відповідного правового регулювання боротьби з ним, здійснення такої боротьби за допомогою спільної діяльності правоохоронних органів, установ, організацій і відомств зацікавлених у цьому держав і міжнародних організацій.

Серед найбільш тривожних тенденцій сучасності у всьому світі останнім часом значне місце посідає зростання незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, що призводить не тільки до соціальних негативних явищ, але ще й значною мірою впливає на економічний розвиток держав. Це обумовлюється тим, що гроші, отримані від незаконного обігу наркотиків, згодом через легалізацію (відмивання) використовуються надалі у легальній економічній діяльності. Аналіз стану боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу у світі свідчить про те, що із запровадженням нових правових норм, формуванням сучасних підходів та розробкою нових методів побудови протидії цьому злочину удосконалюються схеми, механізми як самого незаконного обігу, так і “відмивання” грошей, отриманих від нього.

Виникнення проблеми відмивання грошей прямо пов'язане з діяльністю організованої наркозлочинності. Через “відмивання” грошам, одержаним від наркозлочинів, надається вигляд законних засобів, щоб у подальшому впровадити їх в економічні та фінансові структури держав. Тому боротьба з відмиванням грошей від наркобізнесу визнається більшістю країн одним із найважливіших заходів протидії організованій злочинності. З допомогою відмивання грошей злочинці не тільки отримують можливість користуватися засобами, формувати економічну базу організованої наркозлочинності, але й впливати на інші сторони життя суспільства: політичну, соціальну тощо. Тісний зв’язок відмивання грошей з організованою наркозлочинністю бачиться в тому, що злочинні формування прагнуть вкласти доходи від наркобізнесу у високоприбуткові легальні підприємства, щоб поступово встановити контроль над цілими галузями підприємницької діяльності, засобами масової інформації, органами влади. Оскільки небезпека відмивання грошей полягає в посиленні впливу на організовану наркозлочинність, то протидія процесу відмивання – в усуненні сприятливих умов її існування.

Проаналізувавши особливості злочину відмивання грошей від наркобізнесу, слід зазначити, що навіть найідеальніша національна система боротьби з ним не буде ефективною за відсутності міжнародного співробітництва. Важливість міжнародної співпраці в цій сфері полягає в тому, що схеми відмивання грошей повною мірою користаються з відкритості кордонів та сучасної інтеграції фінансових систем і, в той же час, активно використовують відмінності правових систем різних держав для уникнення відповідальності.

Основними формами міжнародного співробітництва у сфері боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу є: організаційно-правова (діяльність міжнародних органів) та нормативно-правова (укладення та виконання міжнародних договорів). В процесі міжнародного співробітництва держави вирішують завдання узгодження кваліфікації окремих діянь, координації заходів по їх припиненню та запобіганню, визначення юрисдикції, забезпечення невідворотності покарання, надання правової допомоги з кримінальних справ тощо.

Діяльність міжнародної інституційної системи у зазначеній сфері є важливим чинником успішного розвитку світової спільноти і відіграє помітну роль у протидії відмиванню грошей загалом. Основоположна роль в таких заходах належить: Комісії ООН з попередження злочинності і кримінального правосуддя, Комісії ООН з наркотичних засобів, Міжнародному комітету ООН з контролю над наркотиками, ФАТФ, Європейському комітету з питань злочинності, підрозділу розвідки Європолу з питань наркотиків.

Правовою основою взаємодії держав щодо боротьби із відмиванням грошей від наркобізнесу є міжнародні договори і національне законодавство. Правові норми, що містяться в основних міжнародних договорах, акти відповідних міжнародних органів та організацій, а також правові норми національного законодавства слід віднести до основних підвалин міжнародного співробітництва світової спільноти у зазначеній сфері. Практика їх ефективного застосування є важливою запорукою здолання відмивання грошей від наркобізнесу.

Неодмінними вимогами ефективності протидії відмиванню грошей від наркобізнесу на національно-державному і міжнародному рівнях є: по-перше, визнання пріоритетними міжнародно-правових норм; по-друге, приведення національного законодавства у відповідність з цими міжнародно-правовими нормами, що забезпечить єдиний правовий фундамент подолання зазначеного виду злочинності; і, по-третє, забезпечення кожною державою точного, повного, всебічного і безперешкодного застосування національних правових норм, що відповідають світовим стандартам, у власній практиці й у відносинах із правоохоронними та іншими державними органами й іншими організаціями держав, що взаємодіють. Отже, для ефективного співробітництва в сфері боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу державам необхідно привести національне законодавство у відповідність з міжнародно-правовими стандартами. В епоху транснаціональної злочинності неможливо обійтись без узгоджених заходів. У цьому зв’язку в міжнародного співробітництва виникає такий новий аспект, як розробка типового імплементаційного законодавства.

Протидія відмиванню грошей повинна здійснюватися не лише шляхом укладення міжнародних договорів, міждержавних програм, прийняттям законодавчих актів, а й постійною розробкою механізмів їх реалізації, методів відстеження, розслідування та аналізу у сфері банківської, фінансової, бухгалтерської, підприємницької діяльності. Ці заходи у кінцевому підсумку викривають гроші від наркобізнесу, сприяють притягненню винних до встановленої чинним законодавством відповідальності, конфіскації злочинно здобутих коштів, придбаних предметів нерухомості, попередження використання “наркогрошей” у легальному бізнесі тощо.

Брак практичного досвіду боротьби з відмиванням грошей в Україні зумовлює вітчизняних фахівців вивчати іноземний досвід в сфері протидії відмиванню грошей. Дослідження закордонних методів боротьби з легалізацією дають широку аналітичну базу як для розробки норм антилегалізаційного законодавства, так і для реалізації практичних заходів протидії відмиванню грошей в Україні. Крім того, транснаціональний характер, що властивий сучасним схемам легалізації, обумовлює необхідність інтеграції України в глобальну, загальносвітову систему боротьби з відмиванням грошей. А це, у свою чергу, тягне за собою необхідність вивчення досвіду міжнародного співробітництва для створення в Україні механізмів взаємодії вітчизняних суб'єктів фінансового моніторингу з аналогічними міжнародними організаціями. Досвід розвинених країн у протидії відмиванню грошей від наркобізнесу повинен використовуватись нашою державою з урахуванням особливостей побудови державного устрою, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, фінансової, податкової та банківської системи, стану розвитку цивільного, адміністративного, кримінального законодавства, розгалуженості правоохоронних органів, громадської активності суспільства тощо.

Відзначене свідчить про актуальність і дуже високу ступінь значимості міжнародно-правового аспекту дослідження проблем боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу. У цьому переконує і особистий досвід України щодо співробітництва в сфері боротьби з цим видом злочинності на практичному і науково-методичному рівнях. Таким чином, в умовах становлення національної економіки та процесу інтеграції з міжнародними фінансовими системами як ніколи гостро постає питання розвитку міжнародно-правового співробітництва у протидії відмиванню грошей від наркобізнесу.

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ ОПУБЛІКОВАНО ТАКІ РОБОТИ:

Столярський О.В. Боротьба з легалізацією (відмиванням) доходів, отриманих злочинним шляхом в межах ООН // Вісник Львівського університету. – Серія міжнародні відносини. – 2002. – Вип. 9. – С. 132-143.

Столярський О.В. Співробітництво держав у боротьбі з легалізацією (відмиванням) доходів, отриманих злочинним шляхом, в межах ФАТФ // Вісник Львівського університету. – Серія міжнародні відносини. – 2004. – Вип. 11.– С. 145-155.

Столярський О.В. Діяльність органів Ради Європи у боротьбі з легалізацією (відмиванням) доходів, отриманих злочинним шляхом // Вісник Львівського університету. – Серія міжнародні відносини. – 2004. – Вип. 14. – С. 182-192.

Столярський О.В. Легалізація (відмивання) тіньових доходів – загроза економічній безпеці держави // Вісник Львівського юридичного інституту МВС України: Збірник / Гол. Ред. В.Л. Ортинський. – Вип. 1. – 2004. – С. 393.

Столярський О.В. Боротьба легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних незаконним шляхом в Україні // Актуальні проблеми економічної безпеки України. Збірник (додаток 1). За матеріалами “круглого столу” і науково-практичної конференції. – Львів: ЛЮІ МВС України, 2004. – С. 73-81.

Столярський О.В. Відмивання доходів, здобутих злочинним шляхом, як наслідок тіньової фінансово-господарської діяльності в Україні // Актуальні проблеми економічної безпеки України. Збірник (додаток 1). За матеріалами “круглого столу” і науково-практичної конференції. – Львів: ЛЮІ МВС України) 2004. – С. 235-240 (тези доповіді).

Столярський О.В. Міжнародно-правові основи механізму легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом // Актуальні проблеми протидії економічній злочинності, тінізації економіки та корупції в Україні. Збірник (додаток 2). За матеріалами науково-практичної конференції. – Львів: ЛЮІ МВС України 2004. – С. 125-131.

Столярський О.В. Діяльність органів Європейського Союзу у боротьбі з відмиванням „брудних” грошей. Международное право после 11 сентября 2001 года: Сб. науч. статей / Под ред. М.Ф. Орзиха, М.Е. Черкеса. – Библиотека журнала “Юридический вестник”. – Одесса: ФЕНІКС, 2004. – С. 211-219.

Столярський О.В. Боротьба у межах СНД з легалізацією (відмиванням) доходів, отриманих злочинним шляхом // Вісник ЛЮІ МВС України. – 2005. – №1. – С. .

АНОТАЦІЇ

Столярський О.В. Міжнародно-правове співробітництво у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.11 – міжнародне право. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. – Київ, 2006.

У дисертації досліджено загальнотеоретичні та практичні питання міжнародно-правового співробітництва у боротьбі з відмиванням грошей від наркобізнесу. Проаналізовано міжнародно-правові проблеми співвідношення злочинів торгівлі наркотиками та відмивання грошей. Розкрито поняття відмивання грошей у міжнародному та національному праві. Визначено вплив міжнародної інституційної системи на протидію відмиванню грошей від наркобізнесу на універсальному та регіональному рівнях. Встановлені проблеми імплементації норм міжнародного права щодо боротьби з відмиванням грошей від наркобізнесу в національне право України. Охарактеризовано співробітництво України з іншими державами та міжнародними організаціями щодо запобігання відмиванню грошей від наркобізнесу.

Ключові слова: злочин міжнародного характеру, відмивання грошей, “брудні гроші”, наркобізнес, наркозлочинність, міжнародне співробітництво, міжнародна інституційна система, імплементація міжнародно-правових норм.

Столярский О.В. Международно-правовое сотрудничество в борьбе с отмыванием денег от наркобизнеса. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.11 – международное право. – Киевский национальный университет имени Тараса Шевченко. – Киев, 2006.

В диссертации исследованы общетеоретические и практические вопросы международно-правового сотрудничества в борьбе с отмыванием денег от наркобизнеса. Определены характеристики уровня общественной опасности таких преступлений международного характера, как незаконная торговля наркотическими средствами и отмывания денег, проанализированы международно-правовые проблемы их соотношения. Исследовано понятие отмывания денег в международном и национальном праве. Дана авторская дефиниция преступления отмывания денег от наркобизнеса. Выявлено роль международной институциональной системы для противодействия отмыванию денег от наркобизнеса на универсальном и региональном уровнях. Она имеет в наличии международные органы по борьбе с отмыванием денег (специальные) и органы по противодействию преступности в целом (общие). Исследованы особенности механизма международно-правового регулирования борьбы с отмыванием денег от наркобизнеса. Проанализированы нормы международного и национального права в этой сфере, приведены аргументы в пользу их значимости. Изучены проблемы имплементации в национальное право Украины норм международного права, касающихся борьбы с отмыванием денег от наркобизнеса, а также ее значение для развития эффективной национальной системы противодействия отмыванию денег от наркобизнеса. Охарактеризовано сотрудничество Украины с другими государствами и международными


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МАЛІ КОМІЧНІ ФОРМИ В ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКИХ ЛІТЕРАТУРАХ ВИСОКОГО СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ І РЕНЕСАНСУ - Автореферат - 30 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНИМИ РЕСУРСАМИ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ - Автореферат - 28 Стр.
СОРБЦІЯ ІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ НА ГІДРОКСИЛАПАТИТІ ТА ЙОГО МОДИФІКОВАНИХ ФОРМАХ - Автореферат - 24 Стр.
Аналітичні та комп’ютерно-графічні моделі нетрадиційних систем проекціювання та їхніх проекціювальних поверхонь - Автореферат - 19 Стр.
СТАЛЕЗАЛІЗОБЕТОННІ БАЛКИ ІЗ ЗОВНІШНІМ ЛИСТОВИМ АРМУВАННЯМ - Автореферат - 23 Стр.
ЗБУДНИКИ ЗЕЛЕНОЇ ПЛІСЕНІ (TRICHODERMA SPP.) ЛІКАРСЬКОГО ЇСТІВНОГО ГРИБА ШІІ-ТАКЕ /LENTINULA EDODES (Berk.) Pegl./ ТА БІОЛОГІЧНЕ обҐрунтування заходів ОБМЕЖЕННЯ ЇХ РОЗВИТКУ - Автореферат - 31 Стр.
ТОВАРНИЙ БРЕНДИНГ ПІДПРИЄМСТВ ТА ШЛЯХИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО ЕФЕКТИВНОСТІ - Автореферат - 27 Стр.