У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ УКРАИНЫ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

СЕВАСТЬЯНОВ РОДІОН ВІКТОРОВИЧ

УДК 658.153

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНИХ КОШТІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГІРНИЧО-МЕТАЛУРГІЙНОГО КОМПЛЕКСУ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління

підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Кривий Ріг – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Запорізькій державній інженерній академії Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Семенов Григорій Антонович,

Гуманітарний університет „Запорізький

інститут державного та муніципального

управління”, завідувач кафедри економіки

підприємства та маркетингу.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Долгоруков Юрій Олександрович

Дніпропетровська державна фінансова академія

Міністерства фінансів України,

професор кафедри економічного аналізу та обліку;

кандидат економічних наук, доцент

Варава Лариса Миколаївна

Криворізький технічний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри економіки, організації та

управління підприємствами.

Провідна установа: Інститут економіки промисловості НАН України,

відділ проблем економіки підприємств, м. Донецьк.

Захист відбудеться „31” травня 2006 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 09.052.01 у Криворізькому технічному університеті за адресою: 50002, м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна, 37, ауд. 300.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Криворізького технічного університету за адресою: 50002, м. Кривий Ріг, вул. Пушкіна, 37.

Автореферат розісланий „25” квітня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Короленко С.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Оборотні кошти підприємства - фінансово-економічна категорія, в якій переплітається багато теоретичних і практичних питань. Оборотним коштам належить особливе місце в структурі підприємства, тому що вони є одним з важливих факторів, які обумовлюють стійке фінансове становище, кредитоспроможність, інвестиційну привабливість підприємства.

Від ефективності управління виробничо-господарською діяльністю підприємства, раціонального планування виробництва, спрямованих на збільшення оборотності, скорочення обсягу виробничих запасів, управління дебіторською заборгованістю, залучення альтернативних джерел фінансування залежить можливість адаптації підприємства до умов нестабільного економічного середовища та закладення основи його стратегічного розвитку.

Питання ефективності використання оборотних коштів підприємств гірничо-металургійного комплексу (ГМК) мають важливе значення для подальшого розвитку економіки України. Багато вчених-економістів, таких як Амоша А.І., Бланк І.А., Білейченко О.Г., Булєєв І.П., Долгоруков Ю.О., Драгун Л.М., Кірейцев Г.Г., Ландик В.І., Морозова І.В., Нусінов В.Я., Пан Л.В., Радіонов А.Р., Семенов Г.А., Темченко А.Г., Турило А.М., Філімоненков А.М. відзначають в своїх працях необхідність подальшого дослідження економічної категорії оборотних коштів.

Актуальною залишається проблема підвищення ефективності використання оборотних коштів на підприємствах ГМК. За останнє десятиліття цій проблемі приділялося недостатньо уваги, незважаючи на те, що місце оборотних коштів у структурі підприємства в ринкових умовах істотно змінилося, з’явилися якісно нові вимоги. Це зумовило вибір теми дослідження, її актуальність та визначило мету і завдання дисертаційної роботи.

Зв’язок дисертаційної роботи з науковими програмами, планами, темами.

Робота виконана автором в рамках держбюджетних науково-дослідних робіт Запорізької державної інженерної академії МОН України: 13-1Г/00 "Концептуальні і методологічні основи розробки програм підвищення ефективності інвестиційних процесів розвитку економіки" (2000-2002 рр.) № державної реєстрації 0100U004904, у рамках якої автором виконано розділ „Підвищення ефективності використання оборотних коштів”; 13-1Д/2003 „Розробка концепції контролінгового механізму та визначення оптимальної стратегії підприємства на основі інноваційного розвитку” (2003-2005 рр.) № державної реєстрації 0103U003545, де автором виконано розділ „Розробка нових підходів щодо оцінки ефективності оборотних коштів підприємств”.

Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних, методичних положень та практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності використання оборотних коштів гірничо-металургійних підприємств в умовах конкуренції і нестабільності зовнішнього середовища. Для досягнення зазначеної мети автором поставлено та вирішено такі завдання:

? розкрито економічний зміст оборотних коштів, досліджено стан оборотних коштів підприємств гірничо-металургійного комплексу;

? розроблено класифікацію факторів, що впливають на ефективність використання оборотних коштів підприємства;

? встановлено залежність між показниками ефективності використання оборотних коштів підприємства;

? удосконалено методику аналізу ефективності використання оборотних коштів;

? узагальнено вітчизняний і закордонний досвід оптимізації управління запасами й розроблено рекомендації щодо підвищення ефективності їх використання.

Об’єктом дослідження є процес підвищення ефективності використання оборотних коштів при виробництві та реалізації продукції.

Предметом дослідження є методологічні, методичні та практичні аспекти ефективності використання оборотних коштів підприємства.

Методи дослідження. У дисертаційній роботі використано такі загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: логічного узагальнення і абстрагування – для вивчення закономірностей динаміки оборотних коштів на підприємствах; наукового обґрунтування – для визначення сутності оборотних коштів і використання виробничої системи канбан; системного підходу – для дослідження зв`язку оборотних коштів з основними фондами, а також дуалізму оборотних коштів, дебіторської заборгованості та коефіцієнту оборотності; порівняльного та факторного аналізу – для оцінки факторів, які впливають на структуру оборотних коштів, і оцінки ефективності використання елементів оборотних коштів.

Теоретичною та методологічною основою роботи є фундаментальні положення загальної економічної теорії, наукові досягнення вітчизняних і закордонних вчених. При написанні дисертаційної роботи використано матеріали досліджень з питань управління оборотними коштами, анкетування посадових осіб досліджуваних підприємств і особистих спостережень автора.

Наукова новизна отриманих результатів. Результати наукового дослідження в сукупності вирішують важливу наукову проблему – підвищення ефективності використання оборотних коштів. До найбільш суттєвих результатів, які характеризують наукову новизну дисертації, належать такі:

вперше:

встановлено закономірності використання оборотних коштів на підприємствах гірничо-металургійного комплексу України, які полягають, зокрема, у зменшенні питомої ваги товарно-матеріальних цінностей і збільшенні складової дебіторської заборгованості в структурі оборотних коштів з тенденцією до більш тривалого перебування оборотних коштів на стадії обігу в порівнянні зі стадією виробництва;

запропоновано показники точкової та дугової еластичності рентабельності продажів за коефіцієнтом оборотності оборотних коштів та їх елементів, які дозволяють оцінювати залежність між величиною коефіцієнта оборотності оборотних коштів і рентабельністю продажів як відношення темпів зміни залежної змінної (рентабельності) до темпів зміни незалежної змінної (оборотності оборотних коштів – ознаки фактора);

запропоновано мінімально допустимий норматив ефективного використання оборотних коштів підприємства для методики аналізу, нормування і планування оборотних коштів, який дозволяє встановити мінімальний граничний обсяг оборотних коштів та їх елементів із усіх альтернативних варіантів випереджальних темпів зростання обсягу виробництва над темпами зростання оборотних коштів;

удосконалено:

модель оптимізації управління виробничими запасами, яка, на відміну від існуючих, в сукупності враховує витрати на закупівлю, транспортування, відстань між постачальником та підприємством, проміжок часу між двома поставками, витрати на збереження запасів;

дістали подальшого розвитку:

класифікація факторів, що впливають на ефективність використання оборотних коштів підприємства з виділенням їх у групи зовнішніх і внутрішніх , що дозволило оцінити вплив зовнішнього і внутрішнього середовища на оборотні кошти досліджуваних підприємств.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані результати є певним внеском у розвиток економічної теорії та практики раціонального використання оборотних коштів підприємств гірничо-металургійного комплексу. Теоретичне значення отриманих результатів роботи полягає в тому, що вони розширюють методичну базу для проведення поглибленого аналізу ефективності використання оборотних коштів підприємств, дозволяють удосконалити модель оптимізації управління виробничими запасами та визначити фактори, що впливають на їх склад та структуру.

Розробки автора впроваджено на ВАТ „Дніпроспецсталь” (довідка № 102/ил-33 від 22.03.2005).

Теоретичні та науково-практичні рекомендації, розроблені в дисертаційній роботі, впроваджено в навчальний процес Запорізької державної інженерної академії Міністерства науки і освіти України за такими напрямами: підготовка конспектів лекцій, методичних рекомендацій з курсів „Управління потенціалом підприємства”, „Планування діяльності підприємства”, „Внутрішній економічний механізм підприємства” (довідка № 5/63 від 21.01.2005).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійних наукових досліджень. Результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані автором висвітлюють особистий погляд на теоретичні і методологічні аспекти підвищення ефективності використання оборотних коштів. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використано лише ті ідеї і положення, які є результатом особистих досліджень здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні результати виконаних досліджень доповідалися на Міжнародній конференції „Наука і освіта 2001” (Дніпропетровськ 1-15 лютого 2001р.), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції „Теорія і практика перебудови економіки” (Черкаси, 23-25 жовтня 2001р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених „Економіка підприємства: проблеми теорії і практики” (Дніпропетровськ, 25 лютого 2003р.), IV Міжнародній конференції молодих вчених „Економіка і маркетинг у ХХІ сторіччі” (Донецьк, ДНТУ, 17-19 травня 2003р.), Міжнародній науковій конференції (Черкаси, 24-26 вересня 2003р.), ІІ Міжнародній науково-практичній конференції „Динаміка наукових досліджень” (Дніпропетровськ, 20-27 жовтня 2003р.).

Публікації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження викладено в 9 статтях у фахових журналах і збірниках наукових праць, у 9 тезах наукових доповідей на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях. Загальний обсяг публікацій складає 5,9 друк. арк. Особисто автору належить 3,5 друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури зі 135 джерел (11 сторінок) і 5 додатків (5 сторінок). Робота викладена на 195 сторінках машинописного тексту, містить 28 таблиць, 42 рисунка.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі „Роль оборотних коштів промислових підприємств в умовах перехідної економіки” - на основі аналізу наукових джерел виявлено економічний зміст і теоретичні основи функціонування, склад і структуру оборотних коштів, а також особливості їх формування в сучасних умовах.

Оборотні кошти є об'єктивною економічною категорією, суть якої багатовимірна і неоднозначна. Можна констатувати наявність дуалізму в оборотних коштів, що безперечно повинно враховуватися при вирішенні проблем їх аналізу, планування і оптимізації. Оборотні кошти повинні забезпечувати безперервність виробничого процесу відповідно до вимог ринку, постійно сприяти мобілізації внутрішніх виробничих резервів, а також повно і своєчасно забезпечувати фінансування діяльності підприємства. Економічно невиправдане відволікання оборотних коштів є однією з причин дисбалансу відтворювальних процесів і диспропорції в структурі оборотних коштів на промислових підприємствах України.

В економічній літературі використовуються поняття оборотного капіталу, оборотних засобів, оборотних активів, обігових та оборотних коштів. В роботі використано поняття „оборотні кошти”, яке на думку автора, більш повно відображає сутність цієї економічної категорії.

Оборотні кошти в процесі кругообігу послідовно набувають грошової форми, форми виробничих запасів, незавершеного виробництва, готової продукції і знову повертаються до форми грошей, яка є водночас початком і кінцем кругообігу. Сукупна вартість авансується в грошовій формі і, пройшовши процес виробництва і обігу, знову набуває цієї форми. В умовах інфляції авансована вартість не повертається в первинному розмірі, особливо це стосується гірничо-металургійних підприємств з тривалим виробничим циклом.

Співвідношення власних і позикових джерел формування оборотних коштів доцільно забезпечувати таким чином, щоб постійна потреба формувалася за рахунок власних, а змінна - за рахунок позикових.

В дисертації розглядаються складові використання оборотних коштів в такій редакції: визначення складу і структури оборотних коштів, встановлення загальної потреби в них кожного підприємства, визначення джерел формування оборотних коштів, система фінансування і кредитування оборотних коштів, раціональне розміщення між сферами виробництва і обігу, маневрування оборотними коштами та їх перерозподіл, контроль за ефективним використанням оборотних коштів, аналіз ефективності використання оборотних коштів.

Запропоновано таке визначення: оборотні кошти - це кошти, вкладені в оборотні виробничі фонди і фонди обігу, що розподілилися на певний момент на всіх стадіях кругообігу.

Підприємство, яке використовує тільки власні оборотні кошти, має високу фінансову стабільність, але обмежує темпи свого розвитку, оскільки не може забезпечити формування необхідного додаткового обсягу активів у періоди сприятливої кон'юнктури ринку.

У методології нормування оборотних коштів розрізняють поняття мінімальний запас і оптимальний запас. Оптимальний запас розраховується за відповідними критеріями і формується за рахунок власних і позикових джерел. Мінімальний запас еквівалентний оптимальному, тому вартісне вираження мінімального запасу покривається з власних оборотних коштів. З теоретичної і практичної точок зору випливає, що накопичення будь-яких товарно-матеріальних запасів у сфері виробництва та у сфері обігу веде до появи додаткових витрат, пов'язаних з необхідністю їх фінансування і утримання. Для встановлення закономірностей використання оборотних коштів в роботі розглянуто структуру оборотних коштів на промислових підприємствах України (табл. 1).

Таблиця 1

Структура оборотних коштів на промислових підприємствах України, %

Елементи оборотних коштів | Рік

1995 | 1996 | 1998 | 2000 | 2002 | 2004 | 2005

Оборотні кошти: | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100

- товарно-матеріальні цінності | 48,5 | 44,2 | 42,0 | 36,4 | 28,4 | 24,8 | 24,2

- товари відвантажені і надані послуги | 26,9 | 17,0 | 22,3 | 11,6 | 4,2 |

2,3 | 2,9

- грошові кошти | 7,0 | 5,9 | 2,1 | 1,8 | 2.0 | 2,2 | 2,2

- дебіторська заборгованість | 14,1 | 28,3 | 29,1 | 47,5 | 62,1 | 67,1 | 66,9

- інші оборотні кошти | 3,5 | 4,6 | 4,5 | 2,7 | 3,3 | 3,6 | 3,8

Дослідження дозволило виявити закономірності зменшення питомої ваги товарно-матеріальних цінностей і збільшення складової дебіторської заборгованості в структурі оборотних коштів з тенденцією до більш тривалого перебування оборотних коштів на стадії обігу в порівнянні зі стадією виробництва.

Важливим показником ефективності використання оборотних коштів є співвідношення між оборотними коштами, що перебувають у сфері виробництва та у сфері обігу. В умовах стабільної економіки на стадію виробництва припадає близько 70 % всього часу кругообігу оборотних коштів. В економіці України спостерігається більш тривале перебування оборотних коштів на стадії обігу порівняно зі стадією виробництва. Це є однією з особливостей розвитку економіки України кінця XX початку XXI століття.

Організаційно-технічний рівень виробництва, його технологія, а також особливості постачання і збуту зумовлюють відмінності в складі і структурі оборотних коштів, які характеризують специфіку галузі. Розподіл оборотних коштів між сферою виробництва і сферою обігу на підприємствах ГМК України наведено в табл. 2.

Таблиця 2

Розподіл оборотних коштів між сферою виробництва і сферою обігу на підприємствах ГМК України в 2002-2005 рр.

Рік | Питома вага оборотних коштів, % | Тривалість

обороту, дні | сфера виробництва | сфера обігу | 2002 | 35,82 | 64,18 | 192,29 | 2003 | 34,83 | 65,17 | 210,12 | 2004 | 23,63 | 76,37 | 291,67 | 2005 | 22,71 | 77,29 | 295,37 |

Встановлено, що збільшення абсолютного розміру оборотних коштів відбулося у всіх галузях економіки України. У роботі відображена тенденція скорочення питомої ваги товарно-матеріальних цінностей і одночасного збільшення частки дебіторської заборгованості в структурі оборотних коштів.

У сучасній економічній літературі використовується поняття “управління дебіторською заборгованістю”. Під цим терміном розуміють жорсткий відбір клієнтури з високою кредитоспроможністю, підвищена активність при стягненні боргів з покупців, пошук шляхів прискорення повернення боргів і зменшення безнадійних боргів, а також вибір умов продажу, що забезпечує гарантоване надходження грошових коштів. Управління дебіторською заборгованістю вимагає ухвалення рішень - чи варто надавати кредит, кому, на яких умовах і на яку суму.

Багато чинників трансформації економічної системи - інфляція, відсутність механізму поповнення оборотних коштів, відсутність управління фінансовими ресурсами підприємства - негативно вплинули на формування оборотних коштів підприємств.

У роботі проаналізовано наукові джерела з проблем оборотних коштів і відзначено, що вони вимагають подальшої розробки методів аналізу, використання оборотних коштів підприємства на основі вітчизняного і зарубіжного досвіду з урахуванням сучасних тенденцій розвитку економіки України.

У другому розділі „Аналіз ефективності використання і управління оборотними коштами підприємств гірничо-металургійного комплексу” розглянуто моделі фінансового управління оборотними коштами, кожна з яких значною мірою спирається на суб'єктивну оцінку подальшого розвитку подій, тому їх успіх багато в чому визначається саме досвідом керівників.

В роботі розглянуто класифікацію факторів, що впливають на склад і структуру оборотних коштів підприємств ГМК, наведену в табл. 3.

Таблиця 3

Зовнішні та внутрішні фактори ефективності використання оборотних коштів підприємств ГМК України

Група факторів | Найменування факторів

Зовнішні | 1. Загальна економічна ситуація в країні.

2. Особливості податкового законодавства.

3. Темпи інфляції (дефляції).

4. Рівень ставок банківського кредитування.

5. Тенденції розвитку інвестиційного ринку (інвестиційний

клімат).

6. Економічний потенціал регіону.

7. Розташування контрагентів.

Внутрішні | 1. Організація складського господарства.

2. Масштаб діяльності підприємства (малий бізнес,

середній, великий).

3. Кількість і різноманітність видів ресурсів, які споживаються.

4.Темпи зростання виробництва і реалізації продукції.

5. Частка доданої вартості в ціні продукту (за винятком

податку на додану вартість).

6. Облікова політика підприємства.

7. Якість роботи топ-менеджерів і персоналу підприємства.

Автором запропоновано систему заходів, спрямованих на підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємств і посилення режиму економії в структурних підрозділах, яка включає:

- відповідальність начальників цехів за планування потреб у матеріалах, що комплектують з обов'язковим обліком їх залишків на цехових складах і виділенням незавершеного виробництва на перше число кожного місяця;

- розробку структурними підрозділами додатково до загальнозаводських заходів переліку конкретних дій цехового характеру, які спрямовані на виконання цехами доведених лімітів витрат на виробництво;

- налагодження оперативного планування виробництва як оптимальної системи обмеження обсягів запасів і незавершеного виробництва;

- впровадження планування виробничих процесів для виконання контрольних графіків з мінімізацією застосування понаднормативних робіт у виробничих цехах.

В роботі досліджено проблеми використання оборотних коштів на підприємствах ВАТ „Запорізький металургійний комбінат „Запоріжсталь”, ВАТ „Дніпроспецсталь”, ВАТ „Запорізький алюмінієвий комбінат”, КП "Запорізький титано-магнієвий комбінат", встановлено особливості використання оборотних коштів на цих підприємствах.

В таблиці 4 наведено порівняльну структуру оборотних коштів досліджуваних підприємств.

Таблиця 4

Порівняльна структура оборотних коштів металургійних підприємств за 2005 р., %

Елементи оборотних коштів | ВАТ „Запорізький металургійний комбінат „Запоріжсталь” | ВАТ „Електрометалургійний завод „Дніпроспецсталь” | КП “Запорізький титано-магнієвий комбінат” | ВАТ “Запорізький алюмінієвий комбінат”

Виробничі запаси | 28,88 | 26,15 | 19,03 | 67,87

Малоцінні та швидкозношувані предмети | 0,87 | 3,18 | 2,13 | 0,42

Готова продукція | 1,30 | 4,78 | 11,25 | 1,09

Незавершене виробництво | 9,89 | 14,40 | 36,04 | 21,50

Дебіторська заборгованість | 38,04 | 32,93 | 21,05 | 7,61

Грошові кошти | 20,09 | 17,30 | 9,92 | 1,00

Інші оборотні кошти | 0,93 | 1,26 | 0,58 | 0,51

Разом | 100,00 | 100,00 | 100,00100,00 |

Серед особливостей використання оборотних коштів розглянутих підприємств необхідно відзначити високий відсоток виробничих запасів у структурі оборотних коштів ВАТ “Запорізький алюмінієвий комбінат”, а також порівняно велику частку незавершеного виробництва в структурі оборотних коштів КП “Запорізький титано-магнієвий комбінат”.

В дисертаційній роботі досліджено кореляційний зв'язок між такими показниками, як коефіцієнт оборотності та рентабельність продажів з урахуванням галузевих особливостей підприємств ГМК України. Кореляційна залежність між коефіцієнтом оборотності та рентабельністю продажів досліджуваних підприємств гірничо-металургійного комплексу знаходиться в діапазоні від 0,69 до 0,85. З метою оцінки міри впливу величини оборотності на рентабельність продажів автором запропоновано показник еластичності рентабельності продажів за оборотністю оборотних коштів в такій редакції:

,

де - коефіцієнт еластичності рентабельності продажів за коефіцієнтом оборотності;

- відповідно - коефіцієнти рентабельності продажів досліджуваного та базового періодів;

- відповідно - коефіцієнти оборотності оборотних коштів досліджуваного та базового періодів.

Окрім того запропоновано розраховувати показник дугової еластичності рентабельності продажів за оборотністю оборотних коштів:

.

Показник точкової еластичності рентабельності продажів оборотних коштів за коефіцієнтом оборотності оборотних коштів дозволяє оцінити залежність між величиною коефіцієнта оборотності та рентабельністю продажів, що являє собою відношення темпів зміни залежної змінної (рентабельності продажів) до темпів зміни незалежної змінної (оборотності – ознаки фактора). Показник дугової еластичності рентабельності продажів за коефіцієнтом оборотності оборотних коштів та їх елементів використовується для оцінки випадків значного коливання показників більш ніж на 10%, який враховує вплив величини коефіцієнта оборотності на рентабельність продажів як відсоткове вираження зміни середньої рентабельності продажів і середньої оборотності.

В роботі проаналізовано діяльність та розглянуто основні методи підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємств гірничо-металургійного комплексу.

У третьому розділі „Розробка науково-методичних рекомендацій для підвищення ефективності використання оборотних коштів” – розглянуто основи управління власним капіталом підприємства. З метою забезпечення ефективного управління цим процесом на підприємствах зазвичай розробляється спеціальна фінансова політика, яка спрямована на залучення власних фінансових ресурсів із різних джерел відповідно до потреб його розвитку в подальшому.

Політика формування власних фінансових ресурсів є частиною загальної фінансової стратегії підприємства, яка полягає в забезпеченні необхідного рівня самофінансування його виробничого розвитку.

В основу методики аналізу ефективності використання та планування оборотних коштів покладено нерівність, яка висвітлює важливий принцип ефективності використання оборотних коштів:

ТП / ТП* > ОС / ОС*,

де ТП*, ТП – товарна продукція базового і досліджуваного періодів відповідно;

ОС*, ОС – оборотні кошти базового і досліджуваного періодів відповідно.

На підставі узагальнення досвіду організації, фінансування і ефективності використання оборотних коштів підприємств автором удосконалено методику аналізу, нормування і планування оборотних коштів підприємства, розроблено відповідний математичний і графічний апарат. Методика включає якісний, кількісний та факторний аналіз і дозволяє виявити чинники першого порядку, які впливають на ефективність використання оборотних коштів, чинники другого порядку - центри відповідальності (посадові особи) за ухвалення рішень.

Для оцінки ефективності використання і планування оборотних коштів в роботі запропоновано відповідний алгоритм. В скороченому вигляді алгоритм викладено на

рис. 1.

ні

так

Рис. 1. Алгоритм оцінки ефективності використання і планування оборотних

коштів

Розроблений в роботі мінімально допустимий норматив ефективного використання оборотних коштів підприємства (Noc) розраховується за формулою:

Noc ? ТП • ОС * / ТП*.

Норматив дозволяє встановлювати мінімальне значення обсягу оборотних коштів і їх елементів в досліджуваному і прогнозованому періоді.

В роботі для удосконалення моделі управління запасами на базі моделі Уілсона (EOQ) запропоновано при визначенні загальних витрат враховувати такі основні складові:

3заг = 3с+3т+3х+3n ,

де 3с – витрати на закупівлю матеріалу, грн.;

3т - витрати, пов`язані з доставкою матеріалу на підприємство (транспортні), грн.;

3х – витрати, пов`язані із збереженням матеріалів на складі, грн.;

3n– витрати, пов`язані з виконанням підготовчо-заключних операцій, грн.

Саме така сукупність складових розглядається у зв`язку з тим, що усі витрати, пов`язані з відправкою та отриманням матеріалів, зазвичай важко зафіксувати через брак інформації за елементами витрат.

При розкритті складових показників загальновизначених витрат модель набуває такого вигляду, грн.:

Ззаг = ,

де q – середньодобове надходження матеріалів (обсяг партії), т;

Q – кількість матеріалів, що надійшли на підприємство протягом періоду S, т;

- оптова ціна 1 т матеріалу, грн.;

D – відстань до постачальника, км;

СТ - транспортні витрати, грн./т;

t – проміжок часу між двома постачаннями, год;

Сu - витрати, пов`язані із збереженням матеріалів на складі за одиницю часу,

грн./т;

Сn - витрати на виконання підготовчо-заключних операцій, грн.

В той же час при визначенні оптимального розміру партії матеріалу (виходячи з умови, що Ззаг>Зmin) за допомогою диференціювання Ззаг по q запропонована модель набуває вигляду:

Зґзаг = =0 ,

,

.

В точці q0 функція має екстремум, підставляємо значення q0 у другу похідну:

>0

Визначення інтервалу між поставками розраховується за допомогою диференціювання Ззаг за t:

Зґзаг = ,

В дисертації удосконалено критерій, який оптимізує витрати виробництва (інтервал між постачаннями і обсяг партії) при плануванні матеріально-технічного постачання і збуту. На відміну від інших розробок запропонована методика відрізняється більш повним обліком фактичних витрат. Крім того, вона універсальна як для постачання матеріалів, так і для збуту продукції.

Також в роботі розглянуто і обґрунтовано концептуальні напрями політики управління запасами, яка охоплює аналіз запасів товарно-матеріальних цінностей; визначення цілей формування запасів; оптимізацію обсягу основних груп поточних запасів та загальної суми запасів товарно-матеріальних цінностей, які включаються до складу оборотних коштів; реальне віддзеркалення у фінансовому обліку вартості запасів товарно-матеріальних цінностей в умовах інфляції, формування ефективних систем контролю за рухом запасів на підприємстві.

Автором розроблено рекомендації щодо управління оборотними коштами ВАТ „Електрометалургійний завод „Дніпроспецсталь”, ВАТ „Запорізький металургійний комбінат „Запоріжсталь”, КП “Запорізький титано-магнієвий комбінат”, ВАТ “Запорізький алюмінієвий комбінат”.

Пропозиції, рекомендовані для застосування на цих підприємствах, дозволять вивільнити з обігу значну суму оборотних коштів.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі узагальнено теоретичні та методичні положення, розроблено практичні рекомендації щодо підвищення ефективності використання оборотних коштів промислових підприємств.

Основні висновки:

1. Досліджено економічну сутність оборотних коштів та встановлено закономірності використання оборотних коштів в економіці України, які полягають у більш тривалому перебуванні оборотних коштів на стадії обігу порівняно зі стадією виробництва, зменшенні питомої ваги в структурі оборотних коштів складової товарно-матеріальних цінностей і збільшенні дебіторської заборгованості. На основі чого запропоновано таке визначення: оборотні кошти - це кошти, вкладені в оборотні фонди та фонди обігу, що розподілилися в даний момент на всіх стадіях кругообігу.

Виявлено особливості використання оборотних коштів досліджуваних підприємств: ВАТ „Електрометалургійний завод „Дніпроспецсталь”, ВАТ „Запорізький металургійний комбінат „Запоріжсталь”, КП “Запорізький титано-магнієвий комбінат”, ВАТ “Запорізький алюмінієвий комбінат”. Запропоновано систему заходів, спрямованих на підвищення ефективності використання оборотних коштів промислових підприємств і посилення режиму економії в структурних підрозділах.

2. Встановлено кореляційну залежність між показниками оборотності оборотних коштів і рентабельністю продажів. Для проведення поглибленого аналізу ефективності використання оборотних коштів промислових підприємств запропоновано розраховувати показники точкової та дугової еластичності рентабельності продажів за коефіцієнтом оборотності оборотних коштів, що дозволяє встановлювати наявність залежності між показниками оборотності та рентабельністю продажів на підприємствах гірничо-металургійного комплексу.

3. Запропоновано алгоритм оцінки ефективності використання і планування оборотних коштів та мінімально допустимий норматив ефективного використання оборотних коштів підприємства. Застосування удосконаленої методики аналізу, нормування і планування оборотних коштів підприємства дозволяє оцінити ефективність використання оборотних коштів, коригувати планові показники використання оборотних коштів на основі закону випередження темпів зростання обсягу виробництва над темпами зростання оборотних коштів і спрямувати її на постійну мінімізацію витрат, що припадають на одиницю кінцевих результатів виробництва.

4. Удосконалено методику аналізу, нормування та планування оборотних коштів підприємства, яка на відміну від існуючих враховує мінімально допустимий норматив ефективного використання оборотних коштів підприємства та алгоритм оцінки ефективності використання і планування оборотних коштів. Методика ґрунтується на економічному законі випередження темпів зростання обсягу виробництва над темпами зростання оборотних коштів, спрямованому на постійну мінімізацію оборотних коштів, що припадають на одиницю кінцевих результатів виробництва.

5. В результаті проведених досліджень обґрунтовано, що ефективність оцінки дебіторської заборгованості підприємства виявляється в синергетичній взаємодії процедур її постатейного аналізу, визначенні витрат на її фінансування, а також розрахунку оптимального терміну скорочення оборотності дебіторської заборгованості залежно від поставлених перед організацією стратегічних цілей (фінансових, технологічних, соціальних та ін.). Пропонується не розглядати високий рівень дебіторської заборгованості як виключно негативне явище, зважаючи на такий аргумент: якщо середній термін погашення такої заборгованості укладається в рамки кредитної політики, застосування якої виправдане з позиції довгострокового зростання прибутку, тоді збільшення дебіторської заборгованості не може розглядатися як негативне.

6. Удосконалено критерій, який оптимізує витрати виробництва (інтервал між постачаннями й обсяг партії) при плануванні матеріально-технічного постачання і збуту. Запропонована в дисертації модель оптимізації управління виробничими запасами є чотирифакторною, і в сукупності враховує витрати на закупівлю, транспортування, відстань між постачальником та підприємством, витрати на підготовчо-заключні операції та на збереження запасів. На відміну від інших розробок запропонована методика відрізняється більш повним обліком фактичних витрат. До того ж вона універсальна як для постачання матеріалів, так і для збуту продукції.

У світовій практиці накопичено значний досвід управління запасами сировини, матеріалів, комплектуючих виробів і інших матеріальних цінностей. Наявність на промисловому підприємстві виробничих запасів є необхідною, проте, як свідчить світовий досвід управління запасами, мінімізація цього виду витрат можлива і є життєво необхідною умовою функціонування підприємства в умовах ринку.

7. Класифіковано основні фактори, які впливають на ефективність використання оборотних коштів гірничо-металургійних підприємств. Зазначено, що до зовнішніх факторів необхідно віднести загальну економічну ситуацію в країні, особливості податкового законодавства, темпи інфляції (дефляції), рівень ставок банківського кредитування, тенденції розвитку інвестиційного ринку (інвестиційний клімат), економічний потенціал регіону, розташування контрагентів. Серед внутрішніх факторів треба виділити організацію складського господарства, масштаб діяльності підприємства, кількість і різноманітність споживаних видів ресурсів, темпи зростання виробництва і реалізації продукції, частка доданої вартості в ціні продукту (за винятком податку на додану вартість), облікову політику підприємства, якість роботи топ-менеджерів, персоналу підприємства тощо.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. | Севастьянов Р.В., Семенов А.Г. Оборотные средства предприятий в условиях переходной экономики // Економіка: проблеми теорії і практики. Зб. наук. праць. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. - № 76. - С. 38-43.

Особистий внесок: визначено основні характеристики оборотних коштів в умовах трансформації, уточнено визначення оборотних коштів.

2. | Севастьянов Р.В. Особливості нормування оборотних коштів в умовах нестабільності // Держава та регіони. Серія „Економіка та підприємництво”. - Запоріжжя: ЗІДМУ, 2001. - № 2. - С. 126-129.

3. | Семенов Г.А., Севастьянов Р.В. Управление дебиторской задолженностью // Економіка: проблеми теорії і практики. Зб. наук. праць.- Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. - № 77. - С. 3-9.

Особистий внесок: визначено основні способи оптимізації дебіторської заборгованості, запропоновано заходи щодо реструктуризації дебіторської заборгованості.

4. | Севастьянов Р.В. Организация формирования оборотных средств на предприятии // Економіка: проблеми теорії і практики. Зб. наук. праць. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. - № 156.-С. 75-84.

5. | Севастьянов Р.В. Международный опыт управления запасами // Економіка: проблеми теорії і практики. Зб. наук. праць.- Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. - № 154. - С. 120-130.

6. | Севастьянов Р.В. Использование аналитических инструментов для оптимизации использования оборотных средств предприятия // Економіка.Фінанси.Право. Щомісячний інформ.-аналіт. журнал.- К.: "Катан", 2003. - №2. - С. 13-14.

7. | Севастьянов Р.В. Развитие и использование системы "канбан" // Економіка.Фінанси.Право. Щомісячний інформ.-аналіт. журнал.-К.: "Катан", 2003. - №3. – С. 15-19.

8. | Семенов Г.А., Севастьянов Р.В. Підвищення ефективності використання оборотних коштів у КП „Запорізький титано-магнієвий комбінат” // Держава та регіони. Серія „Економіка та підприємництво”. - Запоріжжя: ЗІДМУ, 2004. - № 2. - С. 192-196.

Особистий внесок: визначено організаційні й техніко-економічні заходи щодо прискорення руху оборотних коштів для зменшення потреби в оборотних коштах.

9. | Севастьянов Р.В. Особливості використання оборотних коштів у ВАТ „Запоріжтрансформатор” // Економіка промисловості. – Донецьк: Інститут економіки промисловості НАН України, 2004. - № 4 (26). – С. 161 – 168.

Публікації за матеріалами конференцій

10. | Семенов Г.А., Севастьянов Р.В. Аналіз використання оборотних коштів на прикладі ЗАТ "Запоріжкран” // Гуманітарний вісник ЗДІА. -Запоріжжя: ЗДІА, 2002. - № 8. - С.147-157.

Особистий внесок: запропоновано удосконалену модель аналізу ефективності використання оборотних коштів підприємства на основі індексного методу.

11. | Семенов Г.А., Севастьянов Р.В. Управление оборотными средствами: проблемы, рекомендации // Тези доповідей IV Міжнародної конференції "Наука і освіта 2001". - Том 5. Економічні науки. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. - С. 15-16.

Особистий внесок: запропоновано використання елементів інформаційних систем канбан та MRP.

12. | Семенов Г.А., Севастьянов Р.В. Проблеми бухгалтерського обліку оборотних коштів // Матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції "Теорія і практика перебудови економіки". - Черкаси, 23-25 жовтня 2001. - С. 194-196.

Особистий внесок: визначено шляхи вирішення проблеми запізнювання бухгалтерського і оперативного обліку.

13. | Севастьянов Р.В. Стимулирование и анализ снижения затрат на предприятии // Матеріали Всеукраїнської наук.-практ. конф. молодих вчених "Економіка підприємства: проблеми теорії і практики". - Дніпропетровськ, 25 лютого 2003. - С. 106-108.

14. | Семенов Г.А., Севастьянов Р.В. Ефективність використання оборотних коштів промисловості // Матеріали IV Міжнародної конференції молодих вчених "Економіка і маркетинг в ХХІ сторіччі". - Донецьк: ДНТУ, 17-19 травня 2003. - С. 106-108.

Особистий внесок: встановлено закономірності використання оборотних коштів на окремих промислових підприємствах України.

15. | Севастьянов Р.В., Стефаненко Ю.В. Расчет объединенного экономического эффекта от оптимизации использования оборотных средств на примере ЗАО "Запорожкран" // Матеріали ІІ Міжнародної наук.-практ. конф. "Динаміка наукових досліджень 2003". Том 21. Економіка.- Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. - С. 76.

Особистий внесок: запропоновано розрахунок економічного ефекту від вивільнення оборотних коштів та їх вкладення в короткострокові фінансові інструменти.

16. | Севастьянов Р.В. Проблемы использования оборотных средств в КП "Запорожский титано-магниевый комбинат" // Соціально-економічні наслідки ринкових перетворень у постсоціалістичних країнах. Збірник матеріалів Міжнародної наукової конференції. 24-26 вересня 2003 року. - Черкаси: ЧНУ, 2003. - С. 228.

17. | Севастьянов Р.В. Влияние производственных факторов на состав и структуру оборотних средств // Збірник доповідей учасників конференції. Впровадження нових інформаційних технологій навчання. - Запоріжжя, ЗДІА, 2004. - С. 119-122.

18. | Севастьянов Р.В. Удосконалення аналізу ефективності використання оборотних коштів підприємства // Економічний вісник Донбасу. Науковий журнал. – Луганськ: „Альма-матер”, 2005. - № 1 (2). - С. 64-69.

АНОТАЦІЯ

Севастьянов Р.В. Підвищення ефективності використання оборотних коштів на підприємствах гірничо-металургійного комплексу. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Криворізький технічний університет, Кривий Ріг, 2006.

В дисертації досліджено питання підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємства в умовах жорсткої конкуренції та нестабільності зовнішнього середовища, визначено основні тенденції зміни складу і структури оборотних коштів в Україні. Проаналізовано природу та сутність оборотних коштів, виявлено основні чинники, які впливають на їх склад і структуру, з`ясовано особливості їх формування. Окрім того встановлено закономірності зміни структури оборотних коштів на сучасному етапі на підприємствах гірничо-металургійного комплексу України. В роботі запропоновано визначати показник точкової та дугової еластичності рентабельності продажів за коефіцієнтом оборотності, удосконалено модель оптимізації управління виробничими запасами.

В дисертаційному дослідженні обґрунтовано методи підвищення ефективності використання оборотних коштів, запропоновано нові підходи щодо управління оборотними коштами, що дозволяють підвищити ефективність використання ресурсів в умовах нестабільності економічного середовища. Визначено основні закономірності зміни складу і структури оборотних коштів в Україні. Розглянуто діяльність гірничо-металургійних підприємств: ВАТ „Електрометалургійний завод „Дніпроспецсталь”, ВАТ „Запорізький металургійний комбінат „Запоріжсталь”, КП “Запорізький титано-магнієвий комбінат”, ВАТ “Запорізький алюмінієвий комбінат”.

Ключові слова: оборотні кошти, ефект, ефективність, управління запасами, канбан, аналіз, планування, еластичність, рентабельність, виробничий цикл, фінансовий цикл.

АННОТАЦИЯ

Севастьянов Р.В. Повышение эффективности использования оборотных средств на предприятиях горно-металлургического комплекса. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управления предприятиями. – Криворожский технический университет, Кривой Рог, 2006.

Диссертация посвящена вопросам повышения эффективности использования оборотных средств предприятий горно-металлургического комплекса.

Определены основные тенденции изменения состава и структуры оборотных средств промышленных предприятий в Украине. Исследовано природу и сущность оборотных средств, выявлены основные факторы, которые влияют на их состав и структуру, уточнены особенности их формирования. Обоснованы направления повышения эффективности управления оборотными средствами в условиях трансформации экономической системы путем совершенствования организационных и методических основ формирования оборотных средств, управления запасами, обобщен мировой опыт по управлению оборотными средствами. В диссертации предложены методы повышения эффективности использования оборотных средств предприятий. Предложены новые подходы к управлению оборотными средствами, которые позволяют повысить эффективность использования ресурсов в условиях нестабильности внешней среды.

Уточнено определение оборотных средств как средств, вложенных в оборотные производственные фонды и фонды обращения, которые распределены в данный момент на всех стадиях кругооборота. Выявлены особенности использования и организации оборотных средств исследуемых предприятий. Предложена система мероприятий, нацеленных на повышение эффективности использования оборотных средств промышленных предприятий и усиление режима экономии в структурных подразделениях.

В работе предложен показатель точечной и дуговой эластичности рентабельности продаж по коэффициенту оборачиваемости с целью оценки степени влияния коэффициента оборачиваемости на рентабельность продаж. Также разработан алгоритм оценки эффективности использования оборотных средств предприятия с математическим и графическим обеспечением и усовершенствована модель оптимизации управления производственными запасами.

Проанализирована деятельность предприятий горно-металлургического комплекса, в частности ОАО „Электрометаллургический завод „Днепроспецсталь”, ОАО „Запорожский металлургический комбинат „Запорожсталь”, КП “Запорожский титано-магниевый комбинат”, ОАО “Запорожский алюминиевый комбинат”.

Ключевые слова: оборотные средства, эффект, эффективность, эластичность, управление запасами, анализ, планирование, собственные средства, канбан, производственный цикл, финансовый цикл.

ANNOTATION

Sevast`yanov R.V. Increase of efficient use of current assets at the enterprizes of metallurgical complex. – Manuscript.

Dissertation on getting scientific candidate degree in economics in subject 08.06.01 – Economy, organization and management of enterprises. – Krivoy Rog Technical University, Krivoy Rog, 2006.

The dissertation investigates the problems of efficient use and planning of current assets at the enterprise under strong competition and instability in external environment. The basic tendencies of current assets structure change in Ukraine are determined. The nature and the essence of the current assets are investigated as well as the major factors that affect their structure and the nature of their emerging are specified. The efficiency management of current assets that tends to increase in the transition economy is proved. This fact resulted from improvement of managerial and methodical grounds that


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОБОТА ЗБІРНО-МОНОЛІТНИХ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ КОНСТРУКЦІЙ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ПУСТОТНИХ БЛОКІВ ПРИ ВПЛИВІ КЛІМАТИЧНОГО І ПОЖЕЖНОГО СЕРЕДОВИЩА - Автореферат - 31 Стр.
Обгрунтування параметрів висувної секції з вертикальною фрезою для обробітку ґрунту в садах інтенсивного типу - Автореферат - 20 Стр.
ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З СИНДРОМОМ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ, УСКЛАДНЕНИМ ГНІЙНО – НЕКРОТИЧНИМ ПРОЦЕСОМ - Автореферат - 26 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ МАШИН ШЛЯХОМ МОДЕРНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ГІДРООБ’ємного рульового керування - Автореферат - 27 Стр.
ПРОСТОРОВО-МОДУЛЬОВАНІ СТАНИ В ДІЕЛЕКТРИЧНИХ КРИСТАЛАХ З НЕСПІВМІРНОЮ ФАЗОЮ - Автореферат - 44 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ підвищення ЕФЕКТИВНОсті УПРАВЛІННЯ ПАРКОМ будівельних МАШИН - Автореферат - 22 Стр.
МЕТАФІЗИКА ВСЕЄДНОСТІ В РОСІЙСЬКІЙ РЕЛІГІЙНІЙ ФІЛОСОФІЇ - Автореферат - 25 Стр.