У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Сірко Володимир Олександрович

УДК 336.225

ПОДАТКОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВА

08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Дніпропетровськ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Міжнародному університеті бізнесу і права Міністерства освіти і науки України (м. Херсон).

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент,

Буряковський Вадим Всеволодович,

Дніпропетровський національний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри фінансів

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Воробйов Юрій Миколайович,

Кримська академія природоохоронного та

курортного будівництва, (м. Сімферополь),

завідувач кафедри фінансів і кредиту

кандидат економічних наук, доцент,

Ватченко Олександра Борисівна,

Дніпропетровська державна фінансова

академія Міністерства фінансів України,

завідувач кафедри економіки підприємств

Провідна установа: Одеський державний економічний університет

Міністерства освіти і науки України,

кафедра фінансів

Захист відбудеться “ 06 ” липня 2006 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 08.804.01 у Дніпропетровському державному аграрному університеті за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ – 27, вул. Ворошилова, 25, корпус 1, ауд. 342.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Державного аграрного університету за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ – 27, вул. Ворошилова, 25.

Автореферат розісланий “ 06 ” червня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Р.М. Миронова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Побудова ринкової моделі економіки зумовлює необхідність глибокого дослідження низки важливих складників фінансової системи, зокрема фінансів підприємств. Провідне місце у фінансовому забезпеченні їх діяльності належить прибутку. Він найповніше характеризує ефективність господарської діяльності підприємств, їх фінансові можливості й у кінцевому підсумку визначає рівень фінансової стабільності в державі та є джерелом підвищення рівня суспільного добробуту населення.

Прибуток – це певний гарант соціально-економічного прогресу, а його відсутність - найяскравіший доказ регресу та соціальної напруги.

Становлення й розвиток податкової системи України свідчить про її активну роль у формуванні й розподілі фінансових ресурсів держави. Однак найбільш істотно система оподатковування впливає на функціонування й ділову активність підприємницьких структур, що створюють економічний потенціал країни. У такій ситуації необхідна зважена політика підтримки підприємств на основі збалансування фіскальної й стимулюючої функцій податків. Посилення нестабільності умов господарювання перехідного періоду, прагнення до поповнення бюджету при зменшенні реального валового внутрішнього продукту, недотримання принципу економічної обґрунтованості податкових реформ призвели до надмірного навантаження на виробників. Дохід, який держава одержує суто фіскальними методами, не компенсується економічним збитком, що завдається суб'єктам ринкових відносин.

Адаптація підприємств до змін податкового середовища вимагає системного обліку багатьох факторів: державних нормативів, ринкових механізмів розподілу податкового навантаження, кваліфікованої внутрішньої організації процесу регулювання оподатковування, упровадження оптимізаційних моделей і методів управління податками. Усе це зумовлює необхідність поглибленого дослідження теоретичних і методологічних проблем податкового регулювання механізму формування прибутку.

Проблеми оподатковування завжди привертали увагу вчених, що прагнули зробити внесок у їх вирішення. Найбільш вагомими роботами в теорії податків є праці А.Сміта, Д.Рикардо, В.Петті, Дж.Кейнса, А.Лаффера.

Значний внесок у розвиток теоретичних засад фінансової системи, у тому числі податкової, зробили В.Андрущенко, Л.Бабич, І.Бланк, В.Буряковський, О.Василик, В.Вишневський, В.Геєць, А.Загородній, С.Каламбет, К.Ковальчук, І.Луніна, А.Соколовська, В.Суторміна, В.Федосов, М.Чумаченко та інші. В умовах переходу до ринкових відносин вітчизняні вчені в основному досліджують питання державного регулювання оподатковування на макроекономічному рівні. Розглядаються також окремі питання формування податкової політики підприємств, проте, в працях провідних учених і фахівців з питань податкового регулювання механізму формування та розподілу прибутку підприємств наукові положення висвітлюються недостатньо.

Певною мірою питання оптимізації податкового регулювання діяльності підприємств досліджені російськими вченими: Е.Балацьким, С.Нікітіним, С.Мовшовичем, В.Пушкарьовою, С.Сутиріним, Д.Черніком, Т.Юткіною та іншими, але їх наукові праці в основному містять вибірковий аналіз одного-двох податкових параметрів. Деякі мікроекономічні аспекти теорії оподаткування, представлені в розробках закордонних учених Дж.К.Гелбрейта, Дж.Е.Стиглиця, А.Самуельсона та інших, не адаптовані до вітчизняних умов господарювання.

Наукова концепція, що висувається, та її реалізація направлені на часткову ліквідацію цього недоліку. Теоретичні напрацювання попередніх років вимагають модифікації з урахуванням сьогоднішньої ситуації в економіці України, оскільки на практиці концепція саморегулювання ринкової економіки, що зараз реалізується, не виправдовує себе, тим часом, як концепція регульованого економічного зростання дозволяє з найбільшою повнотою використати податкові важелі реформування й розвитку підприємництва в Україні.

Вирішення проблеми вдосконалення методів регулювання механізму формування прибутку підприємства в нестабільному економічному середовищі, вибір способів її реалізації обумовили актуальність дисертаційного дослідження, його мету, завдання та логіку побудови.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Міжнародного університету бізнесу і права за пошуковою темою „ Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіонів України”, за якою автором визначені основні тенденції розвитку податку на прибуток в Україні й закордонних країнах, досліджені переваги та недоліки прибуткового оподаткування. Також наукові результати та висновки дослідження були одержані в ході виконання на кафедрі фінансів Дніпропетровського національного університету теми „ Фінансово-економічні проблеми становлення та розвитку підприємництва в Україні” (номер державної реєстрації 0103 U 00050), у межах якої автором запропоновані методичні підходи до податкового регулювання прибутку підприємства. Також дисертаційні дослідження знайшли відображення в господарчо-договірних темах “Розробка пропозицій з удосконалення бюджетно-податкового планування і прогнозування з врахуванням природно-ресурсного податкового потенціалу і екологічних фондів в області. Методологічні і методичні підходи до планування та прогнозування податкового і природно-ресурсного потенціалу” (госп.\договір № 250, 2001р.) та “Комплексна фінансова діагностика підприємства та розробка проекту інформаційної системи для ефективного вирішення завдань обліку, контролю і управління” (госп.\договір № 282, 2002р.), під час виконання яких автором запропоновані підходи щодо визначення рівня податкового навантаження на підприємство.

Мета й завдання дослідження. Основною метою дисертаційного дослідження є розробка податкових методів регулювання механізму формування прибутку підприємства в нестабільному податковому середовищі з урахуванням ринкових механізмів розподілу податкового навантаження.

Цільова спрямованість дисертації обумовила необхідність постановки й вирішення таких завдань:

- проаналізувати просторово-часові трансформації оподаткування прибутку підприємства з позицій впливу на рівень прибутковості підприємницької діяльності;

- проаналізувати основні тенденції розвитку системи податків закордонних країн з метою виявлення методів та інструментів регулювання процесу формування прибутку;

- обґрунтувати необхідність регулювання механізму формування прибутку підприємства;

- запропонувати методику визначення впливу податків на кінцеві економічні показники діяльності підприємства;

- визначити вплив податку на додану вартість на прибуток підприємства;

- обгрунтувати напрямки реформування механізму функціонування податку на прибуток;

- розробити напрямки податкового стимулювання збільшення прибутковості підприємств.

Об'єктом дисертаційного дослідження є процеси формування прибутку підприємства в діючому податковому середовищі.

Предметом дослідження є методи податкового регулювання діяльності підприємства.

Методи дослідження. Теоретико-методологічну основу роботи становлять положення економічної науки, зокрема теорії податків і податкового менеджменту, закордонний і національний досвід оподатковування підприємницької діяльності.

У роботі застосовані методи: системного аналізу - при дослідженні просторово-часових трансформацій податкових систем, метод критичної точки - при розробці методичних підходів визначення впливу податків на кінцеві економічні показники діяльності підприємства; абстракції - при аналізі характеристик податкової системи й формалізації податкових параметрів; економіко-математичної моделі парної лінійної регресії - при визначенні впливу податків на прибутковість підприємства.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі й нормативні документи, що регламентують питання оподатковування підприємств в Україні, а також офіційні статистичні матеріали та звітні матеріали підприємств Запорізької області.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукові положення в сукупності вирішують важливу проблему – розвиток науково-методичних основ податкового регулювання прибутку підприємств з метою забезпечення ефективної фінансово-господарської діяльності.

У дисертації вперше :

- запропоновано використання методу критичної точки для обґрунтування ставок податків, що дозволяє визначити загальний рівень оподаткування в Україні залежно від структури доданої вартості підприємства;

- запропоновано методичний підхід до регулювання прибутку підприємства через застосування регресивної ставки податку на прибуток, що дозволить підвищити прибутковість підприємства й забезпечити фіскальні потреби держави.

Удосконалено:

- пропозиції з реформування механізму дії податку на прибуток, що передбачають модифікований підхід до визначення результатів господарської діяльності підприємств і оподаткування частки реалізованого прибутку з метою підвищення ефективності діяльності реального сектора економіки;

- методичні підходи визначення впливу податків на прибуток підприємства з метою удосконалення методики розрахунку ставок податку на прибуток і податку на додану вартість й впровадження шкали ставок, диференційованої за галузями національного господарства залежно від рівня та структури створеної доданої вартості.

Дістало подальшого розвитку:

- теоретичні положення й методичні підходи до податкового регулювання в умовах трансформації економіки на основі обґрунтування об’єктивної необхідності його використання для ефективного управління процесом формування прибутку на мікрорівні, що забезпечує зростання прибутковості суб’єктів господарювання.

Практичне значення отриманих результатів. Практичне значення результатів дослідження полягає в розробці пропозицій і рекомендацій щодо податкового регулювання механізму формування прибутку підприємства в умовах розвитку ринкових відносин в Україні.

Запропоновані ідеї, методичні підходи та інструментарій регулювання механізму формування прибутку підприємств можуть бути використані фінансовими органами місцевого самоврядування (у випадку надання їм відповідних повноважень) або включені в доповнення й зміни до проекту Податкового кодексу України.

Реалізація розроблених наукових положень органами законодавчої та виконавчої влади, суб’єктами господарювання, науковими установами дозволить зменшити втрати держави від неефективного використання податкових важелів мобілізування наявних резервів через зниження рівня податкового навантаження на суб’єкти господарювання, підвищення ефективності національного виробництва, розширення бази оподаткування.

Наукові розробки здобувача щодо оцінки податкового навантаження та відповідно проведені розрахунки знайшли використання при організації податкового планування на ВАТ „Енергодарбуд” (акт впровадження №053/2015 від 24.03.06). Розроблені пропозиції щодо можливості використання методичних підходів регулювання податковими методами прибутку підприємства впроваджені в діяльність з управління податковими платежами на підприємстві ТОВ „Буденергомонтаж” (довідка про впровадження № 1317/16 від 26.01.06).

Понятійний апарат і характеристики, що містяться в дисертації, використовуються в навчальному процесі при викладанні курсів „Фінанси підприємств”, „Податкова система”, „Фінансовий менеджмент” у Міжнародному університеті бізнесу і права (довідка №387 від 25.01.06).

Особистий внесок здобувача. Особисто здобувачем обґрунтований ефект взаємного впливу податків і його роль у прогнозуванні прибутковості підприємства; розроблена методика визначення впливу податків на кінцеві економічні показники діяльності підприємства; розроблена методика стимулювання підприємств для підвищення прибутковості з урахуванням фіскальних інтересів держави; обґрунтовані податкові напрямки удосконалення механізму формування прибутку підприємства. Здобувачем також виконано розрахунок надходжень податку на прибуток на прикладі ВАТ “ Енергодарбуд” на основі запропонованого підходу. Наукові положення, розробки, висновки й рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно. Особистий внесок у роботах, що опубліковані у співавторстві, наведено в списку опублікованих праць.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертаційного дослідження повідомлено на засіданнях кафедри фінансів і банківської справи Міжнародного університету бізнесу і права, кафедри фінансів Дніпропетровського національного університету, 9 міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях, у тому числі: Всеукраїнській науково-практичній конференції “Шляхи зміцнення фінансово-економічної самостійності регіонів України” (Дніпропетровськ, 2000), науково-практичній конференції “Проблеми і перспективи розвитку фінансової системи України на рівні регіонів та шляхи її кадрового і професійного забезпечення” (Дніпропетровськ, 2000), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону” (Дніпропетровськ, 2001) VII Міжнародній конференції “Франція та Україна, науково-практичний досвід у контексті діалогу національних культур” (Дніпропетровськ, 2001), VIIІ Міжнародній конференції “Франція та Україна, науково-практичний досвід у контексті діалогу національних культур” (Дніпропетровськ, 2002), ІV Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (Дніпропетровськ, 2003), Міжнародній науково-практичній конференції „Економіка та правові аспекти інтеграції України в світове господарство” (Херсон, 2005), Міжнародній науково-практичній конференції „Громадсько-державний механізм прискорення розвитку підприємництва (регіональний аспект)” (Дніпропетровськ, 2006), ІV Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих учених “Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України” (Дніпропетровськ, 2006).

Публікації. Теоретичні й практичні результати дослідження, методичні розробки, висновки й пропозиції автора відображені в 14 публікаціях загальним обсягом 3,5 ум.- друк. арк., з яких 2,72 ум.- друк. арк підготовлено особисто автором, у тому числі 7 робіт у наукових фахових виданнях.

Обсяг та структура дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, викладених на 156 сторінках, списку використаних джерел зі 163 найменувань на 14 сторінках. Робота містить 18 таблиць та 24 рисунки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, об’єкт і предмет дослідження, сформульовано завдання дослідження, визначено методику та методологію вивчення проблеми, відображено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі „ Соціально-економічне та фіскальне значення податку на прибуток в умовах розвитку ринкових відносин в Україні” досліджено розвиток податку на прибуток в Україні, визначено переваги та недоліки прибуткового оподаткування, досліджено основні тенденції розвитку податкових систем зарубіжних країн, наведено аналіз теорій оподаткування.

Формування нової системи господарювання та вирішення в ній складних соціально-економічних завдань потребує від держави, її органів, з одного боку, чітко визначеного економічного курсу та ефективної цілеспрямованої підпримки цих процесів, а з іншого, - виваженої бюджетно-податкової політики.

Виходячи із значущості податкового складника соціально-економічного розвитку держави, до основних напрямів державного регулювання цих процесів запропоновано додати методи податкового регулювання формування й використання прибутку підприємств.

Аналіз сучасних досліджень українських учених-економістів й закордонних фахівців показав, що невизначеним і складним питанням при оподаткуванні прибутків (доходів) є проблема формування оптимальної податкової ставки.

У ході дисертаційного дослідження визначено, що при встановленні ставки податку необхідно враховувати реальні потреби держави у витратах і можливості платників щодо наповнення дохідної частини бюджету.

Результати дослідження показали, що формування оптимальної ставки необхідне й для стабільного надходження коштів до бюджету. При цьому навіть її скорочення може забезпечити збільшення дохідної частини, через розширення бази оподаткування.

При цьому необхідно враховувати, що на розмір ставки впливає в кожній державі безліч чинників, що діють із своїми специфічними особливостями.

У цьому контексті важливим завданням є теоретичне обґрунтування і розробка методів практичної реалізації проблеми визначення критичної межі ставки податку.

Проведений аналіз розвитку діючого механізму податку на прибуток дозволив зробити висновок про те, що він в повній мірі не відповідає завданню стимулювання національного виробника, легальними методами підвищення прибутковості його діяльності. Тому необхідна розробка дієвих інструментів податкового регулювання, яка була б спрямована на підвищення ефективності виробництва в Україні.

Аналіз закордонного досвіду показав, що важливим фактором визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток є відносини власності. Реальність такого підходу пов’язана з тим, що суб’єкти власності й суб’єкти праці не збігаються. Це покладено в основу системи оподаткування юридичних і фізичних осіб у країнах з розвинутою ринковою економікою. Крім того, фактором поділу прибуткового оподаткування на два види ( податок на прибуток корпорацій й прибутковий податок) є різні умови сплати податку. Це пояснюється тим, що доходи юридичних і фізичних осіб, маючи однакову економічну природу - додану вартість, відрізняються за характером використання, виконуючи різні функції.

Діючий на сьогодні в Україні податок на прибуток підприємств має значну зовнішню схожість з податком на прибуток корпорацій зарубіжних країн. Але в країнах з розвинутими ринковими відносинами цей податок є одним із основних регуляторів виробничо-господарських процесів. Використання податку на прибуток як регулятора економічних процесів здійснюється шляхом дотримування чи порушення критерію його нейтральності відносно прийняття конкретних фінансово-господарських рішень як на мікро-, так і на макрорівні. За допомогою податку на прибуток можна регулювати: вибір тієї чи іншої правової форми організації бізнесу; направлення розподілу прибутку (накопичення чи споживання); вибір методів фінансування інвестицій; розподіл трудових і матеріальних ресурсів між окремими сферами господарської діяльності; розподіл і перерозподіл ВВП; темпи економічного зростання на макрорівні тощо. Інший аспект вияву регулюючої функції податку на прибуток розглядається у взаємозв’язку з діючою між промислово розвинутими країнами податковою конкуренцією.

Прибуткові податки тісно пов’язані з оздоровленням фінансово-кредитних відносин, забезпеченням дохідних частин бюджетів різних рівнів. Разом з тим вони не повинні зводити нанівець зацікавленість підприємств у економічній активності. У роботі доведено, що саме цим і повинен визначатися зміст і основні напрямки удосконалення механізму функціонування податку на прибуток в Україні.

Таким чином, з урахуванням теоретичних надбань й досвіду країн з розвинутою економікою, механізм податку на прибуток повинен стати дієвим інструментом регулювання економічних процесів.

У другому розділі „ Аналіз впливу податків на результати економічної діяльності підприємства” показана роль податку на прибуток у формуванні дохідної частини бюджету, проаналізовано вплив податку на прибуток на результати економічної діяльності на прикладі прибуткового підприємства, запропоновано методичний підхід визначення впливу податків на кінцеві економічні показники діяльності підприємства, виконана оцінка впливу податків на прибуток підприємства із застосуванням моделі парної лінійної регресії.

На основі узагальнення методів фінансово-економічного аналізу й практичного досвіду їх використання в роботі зазначено, що досить часто виникає необхідність визначити бар'єрне (критичне, гранично допустиме) значення деякого параметра. Під бар'єрним значенням параметра розуміється така його величина, перевищення якої приводить до позитивного або негативного кінцевого економічного результату в рамках деякої виробничої або фінансової системи. У проведеному дослідженні метод бар'єрної точки був застосовуваний і для визначення податкових ставок.

Запропонований методичній підхід до проблеми податків дозволив визначити бар'єрні точки для податкових ставок, тобто ставок, при яких виробнича діяльність втрачає економічний сенс, встановити вплив податків на величину бар'єрного випуску продукції й визначити узагальнений податковий тариф.

Для вирішення поставленого завдання - визначення бар'єрних значень податкових ставок – була визначена залежність стосовно ставок податку на прибуток й податку на додану вартість. При цьому під бар'єрними (критичними) податковими ставками в роботі запропоновано розуміти такі розрахункові розміри ставок Т (податку на прибуток) або N (податку на додану вартість), при яких чистий прибуток буде дорівнювати нулю при всіх інших заданих умовах; інакше кажучи, податки будуть дорівнювати прибутку. З цього випливає, що для збереження економічного сенсу податкові нормативи повинні бути менші відповідних бар'єрних ставок.

У роботі запропоновано бар'єрне значення ставки податку на прибуток визначати за формулою

Tk = 1 - g/p N = 1 - (1 + a/p) N, (1)

 

де Тk - бар'єрне значення ставки податку на прибуток;

g - частка доданої вартості у вартості продукції.

p - відносний розмір прибутку до сплати податків;

а - питома вага в ціні продукції елементів доданої вартості (заробітна плата, амортизаційні відрахування);

N – норматив податку на додану вартість.

Ставка податку на прибуток, менша бар'єрної, створює можливість для одержання чистого прибутку. З наведеної рівності випливає, що позитивне значення бар'єрної ставки існує тільки при умові N < p/g. Якщо ж N p/g, то весь прибуток іде на сплату ПДВ.

Аналогічним чином визначене бар'єрне значення ставки ПДВ за умови, що заданою є ставка податку на прибуток

Nk = p/g (1 - T) (2)

Проведене дослідження й виконані розрахунки показали, що подвійний принцип оподаткування доданої вартості має суттєві недоліки, наслідком яких є: різке збільшення нарахованих та сплачених податкових сум; можливість повного поглинання прибутку податками навіть при відносно низьких податкових ставках; нестійкість у визначенні податкових сум, оскільки останні залежать від структури доданої вартості продукції.

Визначені бар'єрні ставки податків на прикладі ВАТ „Енергодарбуд” істотно нижче, ніж діючі в нинішній час.

Із застосуванням запропонованого в дисертації методичного підходу розраховано шкалу бар'єрних ставок ПДВ і податку на прибуток для галузей національного господарства. При цьому галузь приймалася як одне велике агреговане підприємство даної сфери діяльності.

Розрахунки показали, що більш матеріалоємні галузі мають більш низькі бар'єрні значення податкових ставок, а діючі ставки податків не суттєво відрізняються від критичних. В умовах погіршення кон'юнктури ринку, підвищення цін на сировину, матеріали, енергоресурси й спаду норми прибутку значення Тк і Nк можуть бути істотно понижені, а це у свою чергу може призвести до спаду прибутковості виробництва.

Проведене дослідження дало змогу зробити висновок, що в сучасних умовах розвитку економіки ставки податків на прибуток і ПДВ повинні бути диференційовані за галузями народного господарства залежно від структури доданої вартості. Критичні значення податкових ставок повинні служити орієнтиром для діючих ставок податків.

Запропонована шкала ставок для ПДВ та податку на прибуток наведена в табл. 1

Таблиця 1

Запропонована шкала ставок ПДВ та податку на прибуток

Галузь | Ставка ПДВ, % | Ставка податку на прибуток, %

Добувна промисловість | 15 | 17

Обробна промисловість | 12 | 16

Сільське господарство | 15 | 20

Будівництво | 15 | 15

Транспорт, зв’язок | 18 | 20

Інші види економічної діяльності | 15 | 18

Для виявлення впливу податків на результати фінансово-господарської діяльності підприємства в дисертації було проаналізовано значення чистого прибутку підприємства, загальної суми нарахованих податків, нарахованого податку на додану вартість, податків, що входять до собівартості продукції та найбільш вагомого серед останніх – нарахувань на фонд оплати праці. Розрахунки проводилися на підставі даних бухгалтерської звітності ВАТ “Енергодарбуд” за 1996-2005 рр. із застосуванням економіко-математичної моделі парної лінійної регресії. Виконаний аналіз вказав на істотну залежність між діючою системою оподаткування підприємства та значенням чистого прибутку.

Виконані розрахунки дозволили зробити висновок, що перша необхідна умова підвищення стимулюючої функції податків полягає в тому, щоб зробити податок на прибуток головним у системі оподаткування. Цього можна досягти, по-перше, знизивши ставку податку на додану вартість і податку з доходів фізичних осіб, а також відрахування до Пенсійного фонду, а по-друге, підвищивши рентабельність підприємств та масу одержаного прибутку.

У третьому розділі „ Методичні підходи податкового регулювання механізму формування прибутку” досліджено податкові методи стимулювання підприємництва в Україні, систематизовано фактори підприємницької активності, визначено недоліки механізму функціонування податку на прибуток та запропоновано шляхи їх усунення, запропоновано напрями реформування податку на прибуток.

Базуючись на систематизації поглядів щодо побудови сучасного механізму регулювання підприємницької діяльності, у дисертації зазначено, що він повинен грунтуватися на використанні певних принципів, а саме: ефективність дії механізму; справедливість; відповідальність; послідовність; простота. На підставі вищезгаданих принципів регулювання підприємницької діяльності необхідно розробити податкові важелі впливу на розвиток підприємництва в Україні.

У роботі з метою побудови системи оподаткування, адекватної вимогам розвитку підприємництва, запропоновано форми поєднання стимуляційного впливу на загальний стан підприємництва в поєднанні із забезпеченням надійних і достатніх джерел формування коштів державного бюджету.

Дослідження показало, що державне податкове регулювання в системі управління прибутком підприємства повинно бути направлене, у першу чергу, на розподіл і використання прибутку. Введення такого порядку розподілу прибутку й сплати платежів до бюджету вимагає змін в обліку звітності щодо витрат виробництва та реалізації продукції, а також формування прибутку. Водночас такий диференційований підхід до оподаткування прибутку підприємства дозволить регулювати ефективність виробництва, його прибутковість, процеси споживання та накопичення.

У дисертаційному дослідженні запропоновано підхід щодо визначення результатів діяльності підприємства, який об’єднує переваги касового й методу нарахувань. Пропонується застосовувати той самий метод нарахування, але дещо модифікований із застосуванням таких нових понять, як нереалізований прибуток. При цьому, якщо покупець сплачує заборгованість не одноразово, а частинами, то в дію вступає принцип першочерговості, згідно з яким спочатку відшкодовуються всі витрати виробництва та реалізації, а вже після цього визначається реалізований прибуток. У свою чергу компенсація витрат виробництва та обігу, потім витрати на заробітну плату, потім податкові та інші обов'язкові платежі, і, нарешті, амортизаційні відрахування. Такий порядок встановлюється з метою підвищення ефективності управління грошовими потоками. Тільки після того, як платежі повністю покриють собівартість виробленої продукції, розраховується сума прибутку. У випадку, коли цей платіж менше суми нереалізованого прибутку, нарахування податку здійснюється тільки на суму фактичного покриття нереалізованого прибутку.

У запропонованому методі визначення фінансових результатів втілюється принцип відповідності активів і пасивів. Нереалізований прибуток – це однозначно частина дебіторської заборгованості за відвантажену продукцію, інші ТМЦ, виконані роботи, послуги. Цей факт має ключове значення в проведенні політики розподілу та використання прибутку. Отже, пропонується визнавати, що розподілу та використанню підлягає тільки реалізований прибуток.

З метою здійснення ефективного контролю за формуванням та використанням реалізованого прибутку на підприємстві повинен організовуватися оперативний облік та аналіз руху оборотних активів з тим, щоб відокремити кошти, спрямовані на рефінансування оборотних виробничих фондів, фондів обігу та кошти в частині нерозподіленого реалізованого прибутку.

Проаналізувавши фінансово-господарську діяльність підприємств Запорізької області, у роботі дійшли висновку, що діюча система оподаткування взагалі та механізм оподаткування прибутку підприємств не сприяють зростанню ефективності виробництва, і як наслідок, не забезпечують необхідного рівня податкових надходжень до бюджетів різних рівнів. Під цим кутом зору економічні методи трансформації оподаткування прибутку вбачаються, з одного боку, у необхідності забезпечення мінімальної фіксованої суми коштів, які повинні надходити до бюджету, а з іншого боку, треба зберегти стимулюючу роль механізму оподаткування, маючи при цьому на увазі інтереси не тільки (і навіть не стільки) держави, скільки виробників продукції. Стимул у вигляді фіксованої ставки збереження для власних потреб частини одержаного прибутку (75%) недостатньо дієвий з причин високого загального рівня податків і відрахувань та фіксування ставки незалежно від результатів діяльності.

Слід зауважити, що під тиском обставин, у тому числі громадської думки, уряд пішов на поступки роздрібним торговцям, встановивши для них фіксований податок, механізм дії якого має стимулюючий ефект, що визначається пониженням ставки оподаткування в міру зростання прибутку. Але така схема є тимчасовою й вимушеною у зв'язку з неможливістю проконтролювати прибуток роздрібних торговців.

У сфері виробництва контроль прибутку підприємства можливий, і тому застосування аналогічної схеми оподаткування навіть не розглядається.

У дисертаційному дослідженні для реалізації такого підходу запропоновано систему оподаткування прибутку на регресивній основі. Тобто сума прибутку повинна бути фіксованою величиною на підставі даних податкового обліку за попередні три роки (наприклад, найбільша). При збільшенні прибутку ставка оподаткування повинна понижуватися регресивно, створюючи зацікавленість у зростанні ефективності виробництва, у тому числі за рахунок збільшення його обсягів, тобто інтенсивне та екстенсивне зростання одночасно. У разі спаду прибутку ставка податку повинна залишається на рівні 25%.

Таким чином, порівняно з механізмом оподаткування, який діє сьогодні, запропонований є більш ефективним. У міру поліпшення показників господарювання, насамперед збільшення прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства, посилюється стимулювання виробника та стає можливою легалізація тіньового обігу. Оскільки чистий прибуток підприємства зростає дещо швидше, ніж оподаткований, це і є додатковим стимулом зростання ефективності виробництва.

Запропонований механізм оподаткування прибутку передбачає його застосування для підприємств з різною стартовою рентабельністю продукції. Це досить важлива умова, що дозволяє диференціювати підприємства за рівнем ефективності їх роботи. На добре працюючих підприємствах регресивний податок на прибуток стимулюватиме зростання прибутку, що лишається в їх розпорядженні, для погано працюючих – стане стимулом покращання їх фінансових результатів. Підхід до трансформації всієї системи оподаткування, який пропонується, має цілісний та достатньо виражений напрям на підвищення ефективності виробництва за рахунок поступового зниження загального рівня податків при відмові від їх значного скорочення.

Фактичне зниження ставки оподаткування прибутку не має директивно встановленого характеру, а цілковито й повністю залежить від ефективності господарювання самого підприємства.

ВИСНОВКИ

У дисертації виконано теоретичне узагальнення та запропоновано нове вирішення актуальної проблеми податкового регулювання прибутку підприємства з метою забезпечення ефективної діяльності суб’єктів господарювання.

Проведене дослідження впливу діючої системи оподаткування підприємства на результати його діяльності, дослідження особливостей податкового регулювання механізму формування прибутку в умовах ринкової трансформації економіки дало змогу дійти таких висновків:

1. Об’єктивна необхідність державного регулювання соціально-економічного розвитку України пов’язана з особливостями сучасного перехідного етапу від жорсткої адміністративно-командної до економіки ринкового типу, недостатнім розвитком ринкового механізму саморегулювання та кризовим станом всіх сфер суспільного життя країни.

Завдання державного регулювання економіки України на сучасному етапі її розвитку вбачається в прямому та опосередкованому коригуванні дії ринкового механізму, у формуванні стратегії, пріоритетів і основних завдань економічної політики та впливу на соціально-економічні процеси розвитку переважно за допомогою економічних важелів. Необхідність податкового регулювання прибутку зумовлена існуючим рівнем рентабельності значної частини підприємств в Україні й значним тіньовим обігом.

2. У перехідний період важливе значення у формуванні взаємовідносин між виробництвом, суспільством і державою мають податки, які є виразниками пріоритетів суспільних інтересів і регулюють найбільш важливу сферу - фінансові відносини.

В Україні у зв’язку з відсутністю вітчизняного досвіду побудови податкової системи, яка б відповідала вимогам ринкової економіки, та наукового забезпечення переходу країни до економіки ринкового типу, діюча податкова система не виконує в повній мірі притаманних їй функцій, крім фіскальної. Обгрунтовано, що в період переходу від централізовано керованої до ринкової економіки, в умовах кризи соціально-економічного розвитку податки мають виконувати не тільки фіскальну, але й стимулюючу та регулюючу функції.

3. Керуючись визначеними принципами та вимогами до податкової системи, розроблені підходи удосконалення системи управління механізмом формування прибутку підприємства. Головна її відмінність від існуючої полягає в тому, що ставки податку на прибуток підприємств і податку на додану вартість, які є основними складниками чинної податкової системи, пропонується визначати з урахуванням бар’єрної точки, після досягнення якої підприємства не можуть отримувати прибуток. Основним елементом нового механізму функціонування податку на прибуток повинна стати шкала ставок, яка пропонується в роботі залежно від галузевої приналежності підприємства та рівня рентабельності.

4. З метою стимулювання інвестиційної діяльності обгрунтована необхідність державного регулювання розподілу та використання прибутку підприємств. Для цього запропоновано диференційовані ставки податку на прибуток, що спрямовується на реальні інвестиції.

5. Аналіз діючого в Україні механізму податку на прибуток показав, що він має ряд недоліків, які стосуються визначення фінансового результату діяльності підприємства, його оподаткування й використання.

З метою реформування системи оподаткування підприємства пропонується модифікований метод, в основу якого покладено принцип першочерговості із застосуванням поняття “реалізований і нереалізований прибуток”.

6. Запропонований механізм оподаткування прибутку з використанням регресивної ставки податку передбачає його застосування для підприємств з різною стартовою рентабельністю, а рівень оподаткування повністю залежить від ефективності господарювання самого підприємства.

Переваги запропонованого механізму функціонування податку на прибуток полягають у тому, що він не тільки зменшує податкове навантаження на товаровиробників, але й забезпечує збільшення податкових надходжень до бюджету за рахунок розширення бази оподаткування.

7. Реалізацію реформи державного регулювання податкової системи, комплексний підхід у її реформуванні та узгодженість податкового законодавства з іншими законодавчими актами пропонується забезпечити впровадженням Податкового кодексу як основного системоутворюючого чинника податкового законодавства.

 

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Каламбет С.В., Сірко В.О. Реформування податку на прибуток: переорієнтація фіскальних функцій на стимулюючі // Вісник законодавства України. - № 38. - 2000. – С. 27-29.

2.

Сірко В.О. Роль прибутку в ринковій економіці // Тези доповідей Всеукраїнської наук.-практ. конф. “Шляхи зміцнення фінансово-економічної самостійності регіонів України”. – Д. : Наука і освіта, 2000. - С. 89-90.

3.

Сірко В.О. Удосконалення механізму формування прибутку в ринковій економіці // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб.наук.пр.– Д. : ДНУ, 2000. – Вип. 64. - С. 65-69.

4.

Сірко В.О. Визначення податкового навантаження методом критичної крапки // Матеріали VII Міжнародної конференції “Франція та Україна, науково-практичний досвід у контексті діалогу національних культур”. – Д. : ДНУ, 2001. – Т. 2. - С. 126-127.

5.

Сірко В.О. Удосконалення системи управління механізмом формування прибутку підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб.наук.пр. – Д. : ДНУ, 2002. – Вип. 121. - С. 175-179.

6.

Сірко В.О. Порівняльний аналіз теорій оподаткування // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб.наук.пр. – Д. : ДНУ, 2002. – Вип. 132. - С. 188-192.

7.

Сірко В.О. Вплив структури доданої вартості на рівень оподаткування // Матеріали VIIІ Міжнародної конференції “Франція та Україна, науково-практичний досвід у контексті діалогу національних культур”.– Д. : ДНУ, 2002. – Т. 2. - С. 101-102.

8.

Сірко В.О., Парасюк В.О. Формування прибутку підприємства в діючий системі оподаткування в Україні // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб.наук.пр.– Д. : ДНУ, 2002. – Вип. 135. - С. 58-65.

9.

Сірко В.О. Методика визначення впливу податків на кінцеві економічні показники діяльності підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб.наук.пр.– Д. : ДНУ, 2002. – Вип. 138. - С. 178-183.

10.

Горб В.А., Сірко В.О. Удосконалення факторів підприємницької активності // Матеріали ІІІ Всеукраїнської наук.-практ. конф. “Підвищення ролі фі-нансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону”. – Д. : Наука і освіта, 2002.- С. 54-56.

11.

Антонов А.В., Сірко В.О. Напрями удосконалення регулювання інвестиційного процесу // Матеріали ІV Всеукраїнської наук.-практ. конф. “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України”.– Д. : Наука і освіта, 2003. – Т. 2. - С. 105-106.

12.

Каламбет С.В., Сірко В.О. Податкові методи стимулювання підприємництва в Україні // Тези доповідей міжнародної наук-практ.конф. „Громадсько-державний механізм прискорення розвитку підприємництва (регіональний аспект)”. – Д. : Вид-во ДУЕП, 2006. – С. 5-6.

13.

Сірко В.О. Податкові методи стимулювання підприємництва в Україні // Матеріали ІV Всеукраїнської наук.-практ. конф. молодих вчених “Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України”.– Д. : Наука і освіта, 2006. – Т. 2. - С. 101-102.

14.

Буряковський В.В., Сірко В.О. Розвиток податкових методів стимулювання підприємництва // Экономика и управление. – 2006. - №1. – С.75-77.

АНОТАЦІЯ

Сірко В.О. Податкове регулювання прибутку підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит. Дніпропетровський державний аграрний університет. Дніпропетровськ, 2006.

В дисертації розглянуто теоретичні положення і методичні підходи до податкового регулювання в умовах трансформації економіки на основі обґрунтування об’єктивної необхідності його використання для ефективного управління процесом формування прибутку на мікрорівні, що забезпечує зростання прибутковості суб’єктів господарювання. Досліджено вплив податків на прибутковість підприємства з використанням методу критичної крапки через обґрунтування ставок податків, що дозволяє визначити загальний рівень оподаткування в Україні в залежності від структури доданої вартості підприємства. Запропоновано методичний підхід до регулювання прибутку підприємства через застосування регресивної ставки податку на прибуток, що дозволить підвищити прибутковість підприємства й забезпечити фіскальні потреби держави. Розроблено пропозиції з реформування механізму дії податку на прибуток, що передбачають модифікований підхід до визначення результатів господарської діяльності підприємств і оподаткування частки реалізованого прибутку з метою підвищення ефективності діяльності реального сектору економіки.

Ключові слова: податкове регулювання, формування прибутку, прибутковість, ставка податку, оподаткування, додана вартість, реалізований прибуток.

АННОТАЦИЯ

Сирко В.А. Налоговое регулирование прибыли предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 – финансы, денежное обращение и кредит. Днепропетровский государственный аграрный университет. Днепропетровск, 2006.

В диссертации рассмотрены теоретические положения и методические подходы к налоговому регулированию в условиях трансформации экономики на основе обоснования объективной необходимости его использования с целью эффективного управления процессом формирования прибыли на микроуровне, что обеспечивает возрастания прибыльности деятельности субъектов хозяйствования.

Проанализирована пространственно-временная трансформация налогообложения прибыли предприятия с позиции влияния на уровень прибыльности субъектов хозяйственной деятельности. Проанализированы основные тенденции развития системы налогов зарубежных стран с целью выявления методов и инструментов регулирования процесса формирования прибыли. Обоснована необходимость регулирования механизма формирования прибыли предприятия.

Исследовано влияние налогов на прибыльность предприятия с использованием метода критической точки через обоснование ставок налогов, что позволяет определить общий уровень налогообложения в Украине в зависимости от структуры добавленной стоимости предприятия. Используя предложенный в диссертации методический подход рассчитана шкала барьерных ставок НДС и налога на прибыль для отраслей национального хозяйства.

Для выявления влияния налогов на результаты финансово-хозяйственной деятельности предприятия в диссертации было проанализировано значение чистой прибыли предприятия, общей суммы начисленных налогов, начисленного налога на добавленную стоимость, налогов, которые входят в себестоимость продукции. Расчеты проводились на основании данных бухгалтерской отчетности ОАО “Енергодарстрой” за 1996-2005 гг. с использованием экономико-математической модели парной линейной регрессии.

Предложен методический подход к регулированию прибыли предприятия через применение регрессивной ставки налога на прибыль, которая стимулирует повышение прибыльности предприятия и обеспечивает фискальные потребности государства. Предложеный подход к трансформации системы налогообложения носит целостный и достаточно выраженное направление на повышение эффективности производства за счет постепенного снижения общего уровня налогов при отказе от их значительного сокращения.

Разработаны предложения по реформированию механизма действия налога на прибыль, которые предусматривают модифицированный подход к определению результатов хозяйственной деятельности предприятий и налогообложение части реализованной прибыли с целью повышения эффективности деятельности реального сектора экономики.

Ключевые слова: налоговое регулирование, формирование прибыли, прибыльность, ставка налога, налогообложение, добавленная стоимость, реализованная прибыль.

ANNOTATION

V.A. Sirko. Fiscal regulation of income of enterprise. – Manuscript.

Philosophiae Doctor


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПОТЕНЦІЙНА ПЛОДОНОСНІСТЬ І ЇЇ ЕФЕКТИВНЕ ВИКОРИСТАННЯ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ І ВИРОЩУВАННЯ ВИСОКОГО УРОЖАЮ СОРТІВ ВИНОГРАДУ З ГРУПОВОЮ СТІЙКІСТЮ В ПЕРЕДГІР'Ї КРИМУ - Автореферат - 26 Стр.
УПРАВЛІННЯ ДИВЕРСИФІКАЦІЄЮ ВИРОБНИЦТВА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 27 Стр.
ОЦІНКА ВПЛИВУ УРАЗЛИВОСТІ ПІДЗЕМНИХ ВОД НА ЕКОЛОГІЧНУ БЕЗПЕКУ ЦЕНТРАЛЬНОГО ДОНБАСУ В УМОВАХ ЗАКРИТТЯ ВУГІЛЬНИХ ШАХТ - Автореферат - 31 Стр.
ДИСПЛАЗІЇ СУГЛОБІВ КІНЦІВОК У СОБАК (етіологія, патогенез, діагностика та лікування) - Автореферат - 46 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ УЩІЛЬНЕННЯ ЛИВАРНИХ ФОРМ І ПРОГНОЗУВАННЯ ДЕФЕКТІ-В ВИЛИВКІВ. - Автореферат - 30 Стр.
Інноваційна діяльність як системний процес у конкурентній економіці - Автореферат - 50 Стр.
РОЗРОБКА СПОСОБУ АНАЕРОБНОГО ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД З ВИКОРИСТАННЯМ ЗАЛІЗОВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ БАКТЕРІЙ - Автореферат - 27 Стр.