У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Утюж Ірина Геннадіївна

УДК 37.013.73

РЕАЛІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПОТЕНЦІАЛУ ОСОБИСТОСТІ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

09.00.03 – соціальна філософія та філософія історії

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата філософських наук

Запоріжжя – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Запорізькому національному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор філософських наук, професор
Таран Володимир Олександрович
Запорізький юридичний інститут Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ МВС України, начальник кафедри соціально-економічних дисциплін.

Офіційні опоненти: доктор філософських наук, професор
Жадько Віталій Андрійович
Запорізький державний медичний університет, завідувач кафедри суспільних дисциплін;

 

доктор філософських наук, професор
Цюрупа Михайло Володимирович
Київський університет туризму, економіки
і права, професор кафедри філософії
і соціальних наук.

Провідна установа: Центр гуманітарної освіти НАН України
кафедра філософії (м. Київ).

Захист відбудеться 06.03.2006 року о _13___ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 17.051.05 в Запорізькому національному університеті за адресою: 69063, м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 66, корп.І, ауд. .

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Запорізького національного університету за адресою: 69063, м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 66, корп. ІІ.

Автореферат розісланий 04.02. 2006 р.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради О.С. Александрова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження зумовлена переходом людства до інформаційної стадії розвитку, розгортанням глобалізаційних процесів та зростанням ролі освіти і науково – гуманітарного знання як чинників соціального розвитку. Процеси, що відбуваються в сучасній Україні, пов’язані зі становленням демократії, ринкової економіки, громадянського суспільства, пошуком духовних основ соціального буття, що вимагає суттєвих перетворень у всіх сферах життя, які б спиралися на об’єктивний історичний духовний та інтелектуальний потенціал українського народу і передбачали розвиток творчих можливостей властивих людині як суб’єкту свободи.

Актуальність дослідження обраної проблеми зумовлена також практичною потребою у використанні інтелектуальних потенцій людини як основної продуктивної сили у вирішенні та розв’язанні визначальних питань функціонування й подальшого просування соціуму шляхом гармонійного розвитку.

На теоретичному рівні реалізації освітнього потенціалу особистості завжди відносилась до головних фундаментальних завдань суспільного й індивідуального буття. То ж цілком очевидно, що від його вирішення залежить свідомий вибір конкретно – історичної моделі соціуму, який би давав об’єктивні підстави для її кваліфікації в якості засобу ефективного й оптимального розвитку суспільства в інтересах конечної людини, оскільки цього вимагає його громадянський статус.

Не випадково сьогодні спостерігається тенденція руху від вивчення об’єктивних характеристик буття, пошуку субстанційних основ світу до аналізу найважливішої якості людини – вміння вдосконалювати свої здібності шляхом освіти, творчості, самотворчості. В сучасних умовах виглядає надзвичайно важливим узагальнення, обґрунтування і подальше дослідження комплексу проблем, пов’язаних з розумінням специфіки самого потенціалу, природи, сутності і структури освітнього потенціалу особистості – цілісного феномена, що обумовлює активне ставлення суб’єкта до світу і самого себе.

Реалізація компаративістського, комплексного за суттю теоретичного підходу дає можливість більш глибоко розкрити механізм становлення і реалізації освітніх потенційних сил людини в життєдіяльності, а також виявити специфіку взаємодії освітнього потенціалу особистості, з одного боку, і політичних, економічних, духовних умов суспільного життя, з іншого. Таким чином, вироблення соціально-філософської концепції, яка б синтезувала проблему освітнього потенціалу в її індивідуальному та соціально-історичному вимірах, є надзвичайно актуальна теоретична проблема, реалізація якої дозволила б соціальним суб’єктам різних рівнів ефективно вирішувати суто практичні завдання, пов’язані з використанням людського потенціалу у розвитку українського суспільства, вибором оптимальної стратегії і тактики подальшого поступу з урахуванням соціальної вартості економічних, політичних та духовних перетворень, що відбуваються.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана відповідно до комплексної цільової програми № 0194У043134 Міністерства освіти і науки України "Вдосконалення змісту і методики викладання філософських дисциплін у вузі як фактор формування свідомості молодого спеціаліста незалежної України" та планів науково-дослідної роботи кафедри філософії Запорізького національного університету.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є визначення сутності процесу реалізації освітнього потенціалу особистості та специфіки його протікання в умовах становлення інформаційного суспільства

Реалізація поставленої мети дозволяє вирішити такі завдання:

- розкрити сутність і зміст понятійної конструкції “освітній потенціал особистості”;

- узагальнити підходи до вивчення проблеми освітнього потенціалу особистості в соціально – гуманітарних науках та визначити її категоріальний статус;

- обґрунтувати методологічні принципи соціально-філософського аналізу феномена освітнього потенціалу особистості;

– виявити загальне й особливе в процесах формування, розвитку і реалізації освітнього потенціалу особистості в умовах становлення інформаційного суспільства у порівнянні з іншими історичними епохами;

– охарактеризувати основні проблеми і тенденції в розвитку і реалізації освітнього потенціалу особистості в умовах трансформаційних змін, пов’язаних із формуванням інформаційного суспільства в Україні;–

з’ясувати фактори та напрямки оптимізації шляхів реалізації освітнього потенціалу особистості в сучасному українському суспільстві.

Об’єктом дослідження є духовний світ особистості як активно – творчого суб’єкта соціально – історичного процесу.

Предметом дослідження – особливості реалізації освітнього потенціалу особистості в інформаційному суспільстві та фактори оптимізації названого процесу на теренах української соціокультурної дійсності.

Методи дослідження. Джерельною базою дослідження є сукупність соціогуманітарних і філософських текстів, присвячених дослідженню та осмисленню феномена освітнього потенціалу особистості, а також умов його реалізації.

Філософська рефлексія реалізації освітнього потенціалу особистості здійснювалась за допомогою ретроспективного, системного, структурно-функціонального, діяльнісного і соціокультурного підходів до об’єкта дослідження.

Вказана методологічна основа соціально-філософського дослідження забезпечила реалізацію принципів: гуманізму, який визначає пріоритет людини як найвищу цінність, заради якої здійснюється освітній процес і становлення інформаційного суспільства; соціальності як сутнісного начала людини, сполученого як із людяністю у відношенні до неї самої так і до світу в цілому.

Окрім того, в дисертаційній роботі автор спирався на принципи зв’язку, розвитку, причинності, а також загальнонаукові методи, зокрема єдності соціальної теорії і практики, аналізу і синтезу, сходження від абстрактного до конкретного, єдності логічного й історичного, об’єктивності та конкретності істини тощо.

Наукова новизна одержаних результатів обумовлена вибором теми дослідження, яка ще не набула системного висвітлення, змістом цілей і науково-теоретичних завдань. Наукова новизна полягає в філософській рефлексії процесу реалізації освітнього потенціалу особистості, в розкритті природи, сутності, механізмів становлення, розвитку й актуалізації досліджуваного феномена в історичній перспективі. Результати дослідження, що резюмують наукову новизну і виносяться на захист, можуть бути сформульовані у вигляді окремих тез:–

вперше освітній потенціал особистості визначено як духовно-діяльнісний феномен, що має інформаційно-енергетичну природу, включає її здібності, можливості, ресурси, а також потреби, мотиви, інтелект, волю, інтереси, ідеали, установки, цінності, норми, переконання, виступаючи рушійною силою становлення інформаційного суспільства і водночас передумовою реалізації сутнісних сил людини, здійснення нею власної стратегії життя; –

поглиблено науково – теоретичні уявлення про освітній потенціал особистості як соціальну якість, що проявляється і фіксується у певній трудовій, пізнавальній і комунікативній культурі особистості; –

розроблено модель структури освітнього потенціалу особистості, в якій діалектично пов`язані об`єктивний і суб`єктивний, особистісний і суспільний, цілеформуючий і цілереалізуючий моменти;–

запропоновано теоретичну конструкцію соціально зумовленої реалізації освітнього потенціалу особистості, яка органічно корелює з такими параметрами соціуму, як характер, зміст і форма праці, специфіка культурно-духовних цінностей і політичних інститутів, місце країни в світових координатах розвитку, спрямованість світоглядних орієнтацій особистості;–

визначено основні напрямки оптимізації процесів формування і реалізації освітнього потенціалу особистості в інформаційному суспільстві в сучасній Україні, а саме: удосконалення освітнього законодавства, запровадження новітніх технологій навчання, розробка і практичне запровадження на державному рівні концепції безперервного навчання, сприяння реалізації програми євроінтеграції у сфері вищої освіти, посилення ролі “національної домінанти” у виховному процесі.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони можуть бути використані при розробці концептуальних засад освітньої, культурної та соціальної політики української держави для проведення подальших соціологічних, політологічних, культурологічних досліджень життєдіяльності особистості в інформаційному суспільстві. Матеріали дисертації можуть використовуватися при підготовці та читанні вузівських курсів з філософії, соціальної філософії, соціології, політології, культурологіі, при розробці державних і відомчих культурно-виховних програм, планів нормативних і спеціальних освітніх курсів для студентів вищих навчальних закладів.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження обговорювались на кафедрі філософії Запорізького національного університету. Принципові ідеї, теоретичні положення і висновки дослідження було викладено в доповідях на наступних конференціях: Студентська регіональна наукова конференція “Спадщина Г.С. Сковороди в контексті розвитку сучасної української духовності” (Запоріжжя, 2002 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція “Основні тенденції розвитку сучасного світу як виклик глобалізації” (Запоріжжя, 2003р.); Міжнародний семінар “Релігія і громадянське суспільство: на шляху до глобального етносу” ( Ялта, 2003 р); Міжнародна науково-практична конференція “Суспільство і влада: можливості діалогу” (Сімферополь, 2004 р.); Перший Міжнародний конгрес “Національна перлина Запоріжжя: впровадження інноваційно-інвестиційних технологій гармонізації біоекосистеми о. Велика Хортиця” (Запоріжжя, 2004 р.); Всеукраїнська науково-теоретична конференція “Методологія соціального пізнання: здобутки і проблеми” (Запоріжжя, 2005 р.); наукові конференції викладачів та аспірантів Запорізького національного університету (Запоріжжя, 2003-2005 рр.).

Публікації. Основні результати дисертації викладені у 10 наукових публікаціях, серед яких 6 – у фахових виданнях. Всі праці написані без співавторів.

Структура та обсяг роботи. Структура дисертаційної роботи зумовлена метою та головними завданнями дослідження. Дисертація складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, переліку використаних джерел. Дисертації містить 173 с. основного тексту та 16 с. списку використаних джерел (206 найменування).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У ВСТУПІ розглядається актуальність дисертаційного дослідження, обґрунтовуються мета і завдання, а також способи їх вирішення, конкретизуються об’єкт, предмет і методологія роботи, визначається теоретичне і практичне значення отриманих результатів, їх наукова новизна, формулюються основні положення, які виносяться на захист, вказуються форми апробації результатів дисертаційної роботи і публікації з теми дослідження.

Розділ перший – “РОЗРОБКА ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПОТЕНЦІАЛУ ОСОБИСТОСТІ В ІСТОРІЇ СВІТОВОЇ ТА ВІТЧИЗНЯНОЇ ФІЛОСОФІЇ” – складається з двох підрозділів. В підрозділі 1.1 – “Стан розробки теоретичних засад реалізації освітнього потенціалу особистості в історії світової філософії” зазначається, що досліджувана проблема завжди була у центрі уваги філософів. В історико – філософській ретроспективі спостерігається тяжіння до двох альтернативних тенденцій – релігійно – сакрального та науково – раціоналістичного бачення проблеми. Як суспільне явище реалізація освітнього потенціалу особистості стає предметом аналізу в античній філософії (Сократ, Платон, Аристотель, Плотін), у філософії Середньовіччя (Августин), Відродження (П. Мірандолла, Данте), Нового часу (Дж. Локк, Л. Фейєрбах, О. Конт, А. Шопенгауєр, Ф. Ніцше), в філософії ХХ століття (З. Фрейд, А. Бергсон, Дж. Дьюї, Т. Парсонс, А. Маслоу, Ю. Габермас та інші). У радянській суспільствознавчій думці склалася традиція розглядати проблему освітнього потенціалу особистості в рамках соціоцетричної парадигми людини (К. Д. Ушинський, А. С. Макаренко, В. А. Сухомлинський, Т. Є. Коннікова, Л. І. Новікова, Ш. А. Амонашвілі, В. Ф. Шаталов, С. Н. Лисенкова та інші).

У підрозділі 1.2 – “Специфіка підходу українських мислителів до розвитку проблеми реалізації освітнього потенціалу особистості” – зазначається, що спроби аналізувати проблему освітнього потенціалу особистості простежуються ще за часів Київської Русі, коли її розглядали з позиції самовдосконалення духовних і фізичних сил людини, необхідності її самоосвіти, самовиховання, які мали спрямовуватись на користь власного народу. У поглядах українських просвітителів ХV–ХVII століть сформульовано настанови молоді вивчати науку, щоб прогнозувати своє майбутнє та знайти своє місце в житті (П. Русин, Ю. Дрогобич та ін.). У творах подальших періодів увага акцентувалася на потребі готувати молодь до майбутнього, на важливості в цій підготовці таких чинників, як спрямоване виховання, навчання, приклад батьків, врахування національних традицій і звичаїв, утвердження взаємозв’язку між морально–етичною поведінкою людини та її розумовим розвитком тощо. Вітчизняні просвітителі висловлювали думки про природовідповідність виховання як одного з головних чинників підготовки людини до активної участі на благо держави, наголошували на потребі формування з раннього віку позитивних звичок як необхідного підґрунтя доброчинності, розуміння психології особи через “прочитання” її – особи – емоційного стану й коригування особливостей характеру (С. Полоцький, С. Славинецький та ін.). Підхід до досліджуваної проблеми через “сродну” працю аналізується в творчості Г. С. Сковороди, О. В. Духновича, І. П. Котляревського, М. О. Максимовича, Т. Г. Шевченка, К. Д. Ушинського, .Г. Короленка, М. О. Корфа, М. М. Коцюбинського, М. І. Пирогова, І. Я. Франка. Велика роль у реалізації освітнього потенціалу особистості, на їх думку, належить розвитку самостійності, критичного мислення, творчої активності з урахуванням природних задатків кожного індивіда. Дисертант зазначає, що радянське суспільство продукувало форми освітнього потенціалу, у якому були змішані традиційні і модернові, доіндустріальні та індустріальні тенденції. Тому освітній потенціал особистості за своєю цільовою спрямованістю був спрямований на загальні справи, на виконання волі держави і партії. У результаті здійснювалися новації, які визначалися “зверху” і насаджувалися владою. Творчість на макросоціальному рівні обмежувалася, а в конкретних видах діяльності, у сферах, що не зачіпали базових цінностей, надавалися певні можливості для її розповсюдження. Принципово нової якості постановка і вирішення цієї проблеми набувають в умовах розбудови української державності. Дисертант підкреслює, що досягнення цієї мети можливе лише за умови поєднання в українському соціокультурному просторі європейських стандартів з національними традиціями і національною специфікою українського суспільного життя. Саме з цих позицій певні сторони феномена реалізації освітнього потенціалу особистості тією чи іншою мірою висвітлюються в творах сучасних українських філософів, серед яких В.П. Андрущенко, В. П. Бех, Є. К. Бистрицький, В. І. Воловик, В.Г. Воронкова, Л.Д. Кривега, В.Г. Кремень, В. О. Лозовий, В. І. Лозова, В. А. Жадько, Л. В. Сохань, В. Табачковський, В.О. Таран, В. В. Шкода та ін. Автор вважає, що і практичний, і філософський аспекти цього питання потребують

подальших досліджень.

Другий розділ – “ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПОТЕНЦІАЛУ ОСОБИСТОСТІ” містить три підрозділи. У підрозділі 2.1 “Методологічні підходи щодо аналізу феномена освітнього потенціалу особистості та умов його реалізації” розглядається зміст вихідних науково-філософських принципів і понятійний інструментарій даного дослідження. Якщо говорити про вихідні науково-методологічні принципи, то вони представлені сукупністю наступних підходів:

1) ретроспективного або історико-філософського аналізу проблеми, коли освітній потенціал особистості розглядається як таке явище, що формується і реалізується відповідно до певних періодів розвитку суспільства;

2) системного, згідно з яким освітній потенціал особистості розглядається як комплексне соціальне явище, складові якого досліджуються як частини єдиного цілого;

3) структурно-функціонального, в рамках якого визначається сутність і змістовна спрямованість соціальних функцій освітнього потенціалу особистості;

4) діяльнісного, який в межах функціонування освітнього потенціалу особистості дає змогу простежити механізм і напрямок перетворення його можливостей у дійсність;

5) соціокультурного, який дозволяє поєднати різноманітні детермінанти матеріального і духовного характеру, що впливають на розвиток і реалізацію освітнього потенціалу особистості.

Підрозділ 2.2 – “Теоретичні основи формування поняття “освітній потенціал особистості” присвячений аналізу категоріального ряду, який наповнює базове поняття конкретним змістом. До них, на думку автора, у першу чергу належать наступні: потенціал, здібності, “механізм внутрішнього конструювання”. Поняття “потенціал” тлумачиться автором як притаманна матеріально-духовним системам сукупність параметрів, які визначають і водночас забезпечують наявність у цих системах певних можливостей, здібностей, ресурсів для здійснення ними тих чи інших умов, спрямованих на самозбереження і саморух, а також перетворення умов і характеристик середовища. Досліджується “механізм внутрішнього конструювання” особистості, зазначається, що освітній потенціал особистості безпосередньо пов`язаний із закладеним в людині комплексом об’єктивних можливостей і здібностей, проявлюваних в освітньому процесі, який обумовлюється як характером індивідуальної та групової суспільно-історичної діяльності, так і конкретно-історичними соціокультурними детермінантами.

У підрозділі 2.3 – “Зміст і структура освітнього потенціалу особистості” дисертантом аналізується поняття “освітній потенціал особистості”. Дається його визначення як можливість і здібності до отримання знань, а також наявності мотивації до її отримання. Підкреслюється важлива роль умов, що розвивають творчі можливості людини і дозволяють їй збагачувати форми своєї життєдіяльності. Дисертант вважає, що за своєю сутністю освітній потенціал особистості – це результат природної і соціальної активності людини, зовнішнім проявом якої виступає праця як доцільна діяльність, що включає пізнавальну і комунікативну складові. Зазначається, що здатність до освіти невіддільна від здатності до праці; освітня активність історично виникає з трудової активності, формуючись і розвиваючись на її основі. В освітньому потенціалі особистості діалектично пов`язані об`єктивний і суб`єктивний, особистісний і суспільний, цілеформуючий і цілереалізуючий моменти. Він передбачає наявність цілепокладання, планування і передбачення. Аналізуються такі компоненти освітнього потенціалу особистості, як інтелект, воля, потреби, інтереси, ідеали, установки, цінності, норми, переконання.

Розділ третій – “ОСВІТНІЙ ПОТЕНЦІАЛ ОСОБИСТОСТІ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ” – складається з двох підрозділів. Підрозділ 3.1 – “Специфіка реалізації освітнього потенціалу за умов інформаційного суспільства” – присвячений дослідженню місця і ролі інформаційного суспільства як передумови ефективної реалізації освітнього потенціалу сучасної людини.

Дисертант зазначає, що інформаційним вважається суспільство, в якому політична, соціально-економічна сфери тісно пов’язані з науковими знаннями і способами використання інформації, тому перспективи розвитку соціуму дедалі більше пов’язуються з переходом до інформаційного суспільства, де “гра з речами” поступається “грі між людьми” (Д. Белл). Тобто, на перший план виступають взаємовідносини між людьми, де творчість цінується не сама по собі, а як засіб розвитку духовного світу особистості, як найбільш органічний прояв реалізації її власного освітнього потенціалу. Реалізація освітнього потенціалу особистості в умовах інформаційного суспільства стає важливим чинником зростання добробуту та соціально-економічного розвитку суспільства

В підрозділі 3.2 – “Роль освіти та професійної підготовки в реалізації освітнього потенціалу особистості в інформаційному суспільстві” – дисертант зазначає, що потреба суспільства в людині як високорозвиненій особистості реалізується через систему освіти, через укорінення принципу гуманізму у відносинах між людьми, через зростання вагомості творчого начала, а, врешті-решт, - через культуру. Підкреслюється, що освіта як елемент соціокультурної реальності має необмежені потенційні можливості щодо збереження і нагромадження знань, культурних цінностей і норм, їх оновлення й передачу. Освіта відіграє провідну роль в ідентифікації суспільства загалом, кожної окремої особистості зокрема. Дисертант зазначає, що вона вирішує два соціально-економічних завдання: по-перше, внаслідок формування освітнього та професійно-кваліфікаційного рівнів населення відтворює пропозицію на ринку праці; по-друге, створює необхідні умови для розвитку особистості, отже, робить суттєвий внесок у суспільний прогрес. Автор підкреслює, що освіта – це цілеспрямований процес виховання і навчання в інтересах людини, суспільства і держави, спрямований на досягнення громадянином установлених освітніх рівнів.

Розділ четвертий “ОСВІТНІЙ ПОТЕНЦІАЛ ОСОБИСТОСТІ В КОНТЕКСТІ ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА” має два підрозділи. В підрозділі 4.1 “Реалізація освітнього потенціалу як шлях формування особистості” розглядаються об’єктивні та суб’єктивні фактори становлення особистості в контексті українського суспільства, аналізується її входження в різні соціальні структури шляхом реалізації власного освітнього потенціалу. Визначається, що формування людини як особистості зумовлюється тими якісними перетвореннями, які сприяють її життєстійкості, життєспроможності і духовній реалізації, а також її соціальній адекватності поведінки на всіх рівнях індивідуального буття. В цьому відношенні формування особистості аналізується як досягнення ідеалу в реалізації освітнього потенціалу. Воднораз звертається увага на проблему визрівання “інформаційного авангарду” в Україні, яке відбувається в умовах одночасної дії цілого “ансамблю” факторів різно векторної спрямованості, що ускладнює цей процес.

У підрозділі 4.2 – “Шляхи оптимізації реалізації освітнього потенціалу особистості в умовах становлення інформаційного суспільства в Україні ” зазначається, що успішна реалізація освітнього потенціалу особистості потребує вирішення наступних завдань: посилення ролі “національної домінанти” у виховному процесі; більш широке залучення наук гуманітарного циклу в навчально-виховний процес; спрямованість навчального процесу на формування критичного мислення; запровадження дистанційної освіти; формування системи безперервної освіти дорослих тощо.

Автор зазначає, що освітній потенціал особистості слід формувати, з одного боку, на базі передових технологій, в тому числі освітянських, з іншого – гнучко реагувати на нові потреби суспільства в специфічних знаннях, реалізація яких забезпечує розвиток найбільш перспективних напрямків суспільного прогресу.

Робиться висновок, що системне широкомасштабне використання знань дозволить створити адекватну сучасним світовим вимогам інформаційно-телекомунікаційну базу, що буде сприяти зростанню масштабів реалізації освітнього потенціалу вільної особистості, розвитку освіти, здатної підготувати високопрофесійного фахівця, для напруженої праці в умовах конкурентоспроможності.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми, що виявляється у визначенні сутності реалізації освітнього потенціалу особистості як рушійної сили становлення інформаційного суспільства та здійснення її сутнісних сил.

Висновки дисертаційного дослідження можуть бути сформульовані таким чином:

1. Проблема реалізації освітнього потенціалу особистості в умовах формування інформаційного суспільства в Україні зумовлена недостатньою теоретичною розробленістю, а також її практичною значимістю для українського суспільства.

2. Єдність ретроспективного, системного, структурно – функціонального, діяльнісного та соціокультурного підходів створює найбільш повну методологічну базу для соціально – філософського аналізу реалізації освітнього потенціалу особистості. Особлива роль при цьому належить співставленню соціоцентричної та біоцентричної тенденцій щодо розуміння сутності людини. Надаючи належне кожній із вказаних тенденцій, у дисертації доводиться, що найкориснішим для ґрунтовного розуміння досліджуваної теми є біосоціальний підхід. Він дозволяє знайти різноманітні об`єктивні соціокультурні детермінанти самодіяльності, творчої самореалізації особистості, а також враховувати роль індивідуально-специфічних рис самої особистості в процесі формування і реалізації її освітнього потенціалу.

3. Категорію освітнього потенціалу особистості слід розуміти як духовно-діяльнісний феномен, що при збереженні певної цілісності має інформаційно-енергетичну природу, складну внутрішню структуру, характеризується змістовно-історичною мінливістю, в якому духовна складова і дієздатність набувають специфічного змісту, спрямованості, а творчі акти мають сталу ритміку протікання.

4. Доведено, що визначення освітнього потенціалу особистості ґрунтується на діалектичній єдності буття, існування та сутності людини. Він безпосередньо пов`язаний із закладеним в людині комплексом потенційних можливостей і здібностей, які проявляються в освітньому процесі. Його формування і реалізація обумовлюється як характером індивідуальної та групової суспільно-історичної діяльності, так і конкретно-історичними соціокультурними детермінантами. Освітній потенціал особистості – це така соціальна якість, яка проявляється і фіксується у праці, пізнанні і спілкуванні. Освітній потенціал особистості формується в діяльності як згусток людської активності, виражається і реалізується в предметній формі.

5. Компонентами освітнього потенціалу особистості є цілепокладання, планування і передбачення. До значущих елементів освітнього потенціалу особистості автор відносить здібності, можливості, ресурси, а також потреби, мотиви, інтелект, волю, інтереси, ідеали, установки, цінності, норми, переконання. В ньому органічно пов`язані об`єктивний і суб`єктивний, особистісний і суспільний, цілеформуючий і цілереалізуючий моменти.

6. Теоретична модель соціально зумовленої реалізації освітнього потенціалу особистості передбачає актуалізацію процесу її ідентифікації. Остання визначається як необхідність формування здатності особистості до ломки застарілих стереотипів мислення та діяльності з метою досягнення ефективної соціалізації в суспільному просторі. Це спричиняється посиленням уніфікаційних і стандартизаційних тенденцій в суспільстві, а також наслідками розгортання глобалізаційних процесів, що поки що змінює роль і місце людини, вимагаючи від неї постійного пристосування до мінливих умов життя і знаходження свого місця у світі.

7. Аналіз реалізації освітнього потенціалу особистості вказує на нього як на багаторівневе явище в контексті соціально-історичних і культурних умов розвитку людини і соціуму. Характер суперечностей стосовно механізму розвитку, актуалізації і реалізації освітнього потенціалу особистості обумовлений змінами цивілізаційного характеру, і, зокрема, процесом формування інформаційного суспільства, в якому підкреслюється визначна соціальна цінність інформації, її обробка та використання стають головним видом діяльності. В ньому структури, технічна база і людський потенціал пристосовані для оптимального перетворення знань в інформаційний ресурс, а провідною галуззю економіки утверджується інтелектуальне виробництво. Основним суб’єктом соціальної активності стає вільне співтовариство, а політичною системою - демократія участі; соціально-економічні успіхи соціуму та особистості все більше залежать від наявності та ефективності національної, регіональної, локальної або корпоративної системи інновацій, у тому числі й від налагодженої системи безперервної освіти, яка є запорукою ефективної реалізації індивідами їх інтелектуальних і творчих можливостей на користь власного суспільства.

8. Основними напрямками оптимізації процесів формування і реалізації освітнього потенціалу особистості в умовах становлення інформаційного суспільства в сучасній Україні є:–

створення діючої системи інформаційного законодавства;–

підвищення рівня організації навчального процесу, запровадження новітніх технологій навчання та забезпечення мобільності студентів; –

посилення ролі “національної домінанти” у навчально-виховному процесі, адже проблеми національного відродження, формування сучасної нації європейського типу, особливо демократичної національної держави, не можуть успішно вирішуватися без участі суспільних наук. Тому соціальні й гуманітарні науки повинні бути щільніше включені в освітній процес;–

сприяння реалізації програми євроінтеграції у сфері вищої освіти, тобто приєднання України до Болонської угоди, що дає можливість забезпечити конкурентоспроможність як випускників вищої школи, так і її науково-педагогічний потенціал не тільки в нашій країні, але й за її межами;–

формування освітнього потенціалу особистості, з одного боку, на стратегічних напрямках знань, з іншого – гнучке реагування на нові потреби суспільства в специфічних знаннях, реалізація яких забезпечує розвиток найбільш перспективних напрямків суспільного прогресу;–

сприяння процесу фундаменталізації освіти, особливо вищої, оскільки в умовах триваючої широкої комп’ютеризації освіта дедалі помітніше зобов’язана надавати механічну суму емпіричних знань, концентрувати увагу на формуванні в особистості нові якості мислення, розвитку його творчих складових;–

створення ефективної системи “вищий навчальний заклад – роботодавець”, яка має працювати на всіх етапах, починаючи від добору абітурієнтів до працевлаштування випускників з подальшим забезпеченням їхньої професійної адаптації; –

розробка та практичне запровадження на державному рівні концепції безперервного навчання, в тому числі навчання дорослого населення.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

Статті у фахових виданнях:

Утюж І. Г. Формування глобального інформаційного суспільства – виклик часу // Нова Парадигма: Альманах наукових праць. Випуск 30. – Запоріжжя: Видавництво ЗДУ, 2003. – С. .

Утюж І. Г. Освітній потенціал особистості: сутність, зміст, структура // Нова парадигма: Альманах наукових праць. Випуск 33. – Запоріжжя: Видавництво ЗДУ, 2003. – С. .

Утюж И. Г. Новая парадигма гуманитарного развития в условиях глобализации // Гуманітарний вісник Запорізької державної інженерної академії. – Запоріжжя, ЗДІА. – Випуск №14. – 2003. – С. 178-191.

Утюж І. Г. Віддзеркалення проблеми феномену потенціалу особистості у суспільствознавчий науці // Гуманітарний вісник Запорізької державної інженерної академії. – Запоріжжя, ЗДІА. – Випуск №15. – 2003. – C. 192-200.

Утюж И. Г. Понятие философии образовательной политики // Культурологічний вісник: Науково-теоретичний щорічник Нижньої Наддніпрянщини. – Запоріжжя: Прем’єр, 2004. – Випуск 13. – С. .

Утюж И. Г. Образовательная политика внутри и вне дискурса власти // Ученые записки Таврического национального университета имени В.И. Вернадского. – Серия “Философия”. – Том 17 (56). – 2004. – №2. – С. .

Статті в інших виданнях:

Утюж И. Г. Образовательная политика в современной России: поиск пути // Русская философия между Западом и Востоком. Материалы Всероссийской научной заочной конференции. Екатеринбург, сентябрь-октябрь 2001 г. – Екатеринбург: Издательство Уральского университета, 2001. – С. .

Утюж И. Г. Социально-педагогические условия успешности образования взрослых // Образование взрослых – ключ к XXI веку. Материалы межрегиональной научно-практической конференции 14-16 ноября 2001 г. Екатеринбург, 2001. – С. .

Утюж И. Роль религии в современных условиях // Религия и гражданское общество: на пути к глобальному этосу. Материалы III-го международного семинара 20-24 октября 2003 г., г. Ялта. – Симферополь, 2004. – С. .

Утюж И. Г. Смена парадигмы социального познания // Методологія соціального пізнання: здобутки і проблеми. Матеріали Всеукраїнської науково-теоретичної конференції 25 травня 2005 року. – Київ – Запоріжжя: Просвіта, 2005 р. – С. 99-100.

АНОТАЦІЯ

Утюж І.Г. Реалізація освітнього потенціалу особистості в інформаційному суспільстві. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук зі спеціальності 09.00.03 – соціальна філософія та філософія історії. – Запорізький національний університет, Запоріжжя, 2006.

Дисертація являє собою соціально-філософське дослідження освітнього потенціалу особистості. Розглянуто теоретико-методологічні засади вивчення феномену освітнього потенціалу. Виявлено та проаналізовано категоріальний ряд, що відображає формування та реалізацію освітнього потенціалу особистості. З’ясовано сутність освітнього потенціалу особистості та підходи до його осмислення в суспільствознавстві. Освітній потенціал особистості визначається як духовно-діяльнісний феномен, що має інформаційно-енергетичну природу та складну внутрішню структуру, безпосередньо пов`язану із закладеним в людині комплексом потенційних можливостей і здібностей, що проявляються в освітньому процесі і життєдіяльності.

Ключові слова: освітній потенціал особистості, інформаційне суспільство, наука, освіта, освітня активність, людські ресурси, здібності, можливості, оптимізація, освітня політика.

АННОТАЦИЯ

Утюж И.Г. Реализация образовательного потенциала личности в информационном обществе. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата философских наук по специальности 09.00.03 – социальная философия и философия истории. – Запорожский национальный университет, Запорожье, 2006.

Диссертация представляет собой социально-философское исследование реализации образовательного потенциала личности. Рассмотрены теоретико-методологические основы изучения феномена реализации образовательного потенциала личности как движущей силы социальной активности личности в информационном обществе. Выявлен и проанализирован категориальный ряд, который отображает содержание образовательного потенциала личности. Выяснена сущность образовательного потенциала личности и проанализированы подходы к его осмыслению в обществоведении. Как социальный феномен образовательный потенциал личности проявляется в разных формах жизнедеятельности и фиксируется в системе показателей как объективного, так и субъективного характера. Доказано, что в своём сущностном определении образовательный потенциал личности основывается на органическом единстве бытия, существования и сущности человека. Он непосредственно связан с заложенным в нём комплексом потенциальных возможностей и способностей, которые проявляются в образовательном процессе, а формирование и реализация которого обуславливается как характером индивидуальной и групповой общественно – исторической деятельности, так и конкретно – историческими социокультурными детерминантами; образовательный потенциал личности – это такое социальное качество, которое проявляется и фиксируется в труде, познании и коммуникации. Образовательный потенциал личности формируется в деятельности, и как сгусток человеческой деятельности, выражается и реализуется в предметной форме.

Проанализировано становление информационного общества как предпосылки реализации образовательного потенциала личности. Диссертант особое значение придаёт теоретическому обоснованию и реализации такой модели общественного развития, которая ориентирована на улучшение, в первую очередь, положения личности в государстве, расширения возможностей её самореализации, их конституционное закрепление и правовое обеспечение прав и свобод всех граждан страны. Реализация образовательного потенциала личности должна стать одним из магистральных направлений в осуществлении государственной политики. Таким образом, уровень реализации образовательного потенциала личности – это гарантия экономического и социального благосостояния государства в целом. –

Ключевые слова: образовательный потенциал личности, информационное общество, наука, образование, образовательная активность, человеческие ресурсы, способности, возможности, оптимизация, образовательная политика.

SUMMARY

Utuyzh I.G Implementation of the Educational Potential of a Person in Information Society. – Manuscript.

Dissertation for a degree of Candidate of Philosophic Science on Speciality 09.00.03 – social philosophy and philosophy of history. – Zaporizhzhya National University, Zaporizhzhya, 2006.

The dissertation represents social and philosophical research of an educational potential of a person. The methodological bases of studying of the phenomenon of an educational potential are reviewed. Categories that reflect formation and implementation of an educational potential of a person are singled out and analyzed. The nature of an educational potential of a person and approaches to its understanding in social science are clarified. The educational potential of a person is defined as spiritually-activiting phenomenon that has the informational-power nature and composite inner pattern. It is directly connected with a complex of inborn potentials and capacities of a person that manifest themselves in educational process. The formation and implementation of the latter is stipulated by the character of individual and group social-historical activity as well as by concrete historical and social, cultural determinants.

Keywords: an educational potential of a person, information society, science, education, educational activity, human resources, capacity, capability, optimisation.