У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ університет ІМЕНІ іВАНА ФРАНКА

Вдовин Мар’яна Любомирівна

УДК 339’562’564:35.075.5:519.86](4-01)

МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ

В УПРАВЛІННІ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ

Спеціальність 08.03.02 – економіко-математичне моделювання

а в т о р е ф е р а т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Львівсь-кого національного університету імені Івана Франка Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник_ | доктор економічних наук, професор
Вовк Володимир Михайлович,
Львівський національний університет імені Івана Франка, завідувач кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук

Сергєєва Людмила Нільсівна,

Запорізький національний університет,

професор кафедри економічної кібернетики

кандидат економічних наук, доцент
Маханець Любов Леонідівна,
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, доцент кафедри економіко-математичного моделювання

Провідна установа - | Київський національний університет імені Тараса Шевченка, кафедра економічної кібернетики.

Захист відбудеться “14” березня 2006 р. о 15.30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.051.01 у Львівському національному університеті імені Івана Франка за адресою: 79008, м. Львів, пр. Свободи 18, ауд. 115.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Львівського національного універси-тету імені Івана Франка, м. Львів, вул. Драгоманова, 5.

Автореферат розісланий 10 лютого 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради _________________ Панчишин С. М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У період глобалізаційних процесів зовнішньоторговельна діяльність країн набуває особливо важливого значення. Визначення її напрямку є одним з основних завдань керівництва будь-якої країни світу. Проте в особливих умовах знаходяться постсоціалістичні країни Центральної та Східної Європи, у яких виникла необхідність докорінно змінити економічну політику та процес проведення експортно-імпортних операцій. Потреба цих країн в інтеграції у світовий економічний простір дедалі зростає, як і вимоги, що ставлять до них світові інтеграційні об’єднання.

Різні аспекти міжнародної торгівлі вивчали відомі зарубіжні вчені. Зокрема аналіз зовнішньоторговельної діяльності зустрічається ще у працях представників класичної школи політекономії (А.Сміт, Д.Рікардо). Значним у розвиток теорії міжнародних торговельних відносин, практичного застосування методів математичного моделювання та прийняття рішень є внесок українських вчених Білоруса О., Бураковського І., Вітлінського В., Вовка В., Лисенка Ю., Макогона Ю., Маханець Л., Савельєва Є., Сергєєвої Л., Сіденка В., Черняка О. та ін.

Однак в сучасних умовах напрацювання в галузі розроблення методів організації зовнішньоторговельної діяльності, а також вибору оптимальної стратегії її розвитку на основі методів економіко-математичного моделювання є недостатніми і потребують подальшого вдосконалення.

Про актуальність цієї проблеми на сучасному етапі розвитку економіки України свідчить необхідність інтеграції в економіку світової спільноти, що в свою чергу робить необхідним подальше поглиблення теоретичних досліджень і методологічних підходів задля вдосконалення механізму здійснення експортно-імпортних операцій країн Центральної та Східної Європи.

Важливість питань удосконалення аналізу зовнішньоторговельної діяльності країн, недостатня теоретична і практична розробленість даної проблеми та її велике значення для країн Центральної та Східної Європи в сучасних ринкових умовах господарювання, відсутність конкретних вітчизняних методичних розробок у сфері управління зовнішньоторговельною діяльністю України обумовили вибір теми, мету і послідовність наукового дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційну роботу виконано відповідно до плану наукових досліджень кафедри економічної кібернетики Львівського національного університету імені Івана Франка, зокрема до таких науково-дослідних держбюджетних тем:

1.

Ек 78Б “Математичні методи оптимізації управління складними економіко-виробничими і фінансовими системами”, № ДР U001438.

2.

Ек 221Б „Методи оптимального управління господарською і фінансовою діяльністю складних економічних систем”, № ДР U002123.

Мета і завдання дослідження. Основною метою наукового дослідження є аналіз і розвиток теоретичних, методологічних підходів та побудова адекватних моделей управління експортно-імпортними операціями країн Центральної та Східної Європи, розроблення стратегії поведінки постсоціалістичних країн на світовій арені для досягнення ефективного функціонування їх сфери зовнішньоекономічної діяльності.

Для реалізації цієї мети в роботі поставлені та розв’язані такі завдання:

- дослідити рівень розвитку зовнішньої торгівлі країн Центральної та Східної Європи;

- проаналізувати принципи зовнішньоторговельної діяльності та інструменти її організації;

- дослідити особливості та необхідність використання методів економіко-математичного моделювання у вирішенні задач управління міжнародною торговельною діяльністю;

- проаналізувати зв’язок між зовнішньоторговельною політикою країн Центральної та Східної Європи та макроекономічною ситуацією в цих країнах;

- побудувати дерево цілей для визначення рівня розвитку зовнішньої торгівлі в країнах Центральної та Східної Європи;

- сформулювати задачу і розробити економіко-математичну модель оптимізації стану конкурентоспроможності країни на світовій арені;

- оцінити ризики при здійсненні експортно-імпортних операцій;

- сформулювати та розробити економіко-математичну модель оптимізації рівня валового внутрішнього продукту країн Центральної та Східної Європи;

- розробити інструментарій оптимізації стратегії здійснення торговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи;

- сформувати задачу та розробити економіко-математичну модель оптимізації вибору експортних та імпортних програм;

- побудувати економіко-математичну модель мінімізації витрат на здійснення торговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи;

- розробити математичну модель прогнозування успішності здійснення експортно-імпортних операцій країн Центральної та Східної Європи на основі застосування теорії нечіткої логіки.

Предметом дослідження є методологія та інструментарій оптимізації управління зовнішньоторговельною діяльністю країн Центральної та Східної Європи.

Об’єктом дослідження є процеси управління експортно-імпортними операціями країн Центральної та Східної Європи.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою досліджень стали праці провідних вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів, у яких розглянуто сучасні наукові погляди на економічні проблеми управління зовнішньоторговельною діяльністю країн Центральної та Східної Європи, а також праці провідних аналітиків, присвячені проблемам і методології моделювання зовнішньоторговельної діяльності та оптимізації експортно-імпортних операцій, комплексні підходи, що базуються на поєднанні економічного аналізу та методів економіко-математичного моделювання. При вирішенні поставлених завдань використовувались методи системного аналізу, економіко-статистичні та економіко-математичні методи.

Інформаційну основу досліджень становлять законодавчі та нормативно-правові акти, статистичні довідники, монографії, періодичні видання та матеріали науково-практичних конференцій.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

вперше:

- сформульовано задачу і розроблено економіко-математичну модель оптимізації вибору ефективних рішень для збільшення рівня валового внутрішнього продукту країн Центральної та Східної Європи;

- побудовано економіко-математичну модель мінімізації витрат на здійснення торговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи;

- сформульовано задачу та розроблено економіко-математичну модель оптимізації стану конкурентоспроможності країни на світовій арені;

- здійснено постановку задачі та побудовано економіко-математичну модель максимізації доходу від реалізації продукції підприємств країн Центральної та Східної Європи;

- побудовано дерево цілей для визначення рівня розвитку зовнішньоторговельної діяльності країни;

- сформульовано задачу та розроблено економіко-математичну модель оптимізації вибору експортних та імпортних програм;

- розроблено математичну модель прогнозування успішності здійснення експортно-імпортних операцій країн Центральної та Східної Європи на основі застосування теорії нечіткої логіки;

удосконалено:

- методи управління зовнішньоторговельної діяльності країни;

- методи оцінювання ризиків при здійсненні експортно-імпортних операцій;

отримали подальший розвиток:

- методи прогнозування процесу здійснення експортно-імпортних операцій;

- дослідження функцій належності як елементів теорії нечіткої логіки.

Практичне значення отриманих результатів полягає у розробленні економіко-математичного інструментарію та практичних рекомендацій, які можуть бути використані країнами для вдосконалення їх зовнішньоторговельної діяльності.

Основні теоретичні та аналітичні результати дисертаційної роботи були використані при аналізі та плануванні зовнішньоторговельної діяльності підприємств ТзОВ „Спільне підприємство СІГМА” (довідка №60/1 від 18.11 2005р.) та ТзОВ „Техмаркет-ІМЕ” (довідка №04/01/22 від 22.11. 2005р.). Результати досліджень використовуються у навчальному процесі Львівського національного університету імені Івана Франка при викладанні дисциплін „Моделювання макроекономічних процесів”, „Економічний ризик” (довідка №3179-4 від 16.09 2005р.).

Особистий внесок здобувача Дисертаційна робота є результатом самостійного наукового дослідження. Опубліковані наукові праці містять положення, висновки і пропозиції, сформульовані особисто здобувачем наукового ступеня і відображають конкретний особистий внесок дисертанта у розвиток економіко-математичного інструментарію оптимізації експортно-імпортної діяльності країн Центральної та Східної Європи.

Апробація результатів дисертації. Результати наукових досліджень доповідались і обговорювались на міжнародних науково-практичних конференціях: „Системний аналіз та інформаційні технології” (м. Київ, 1-3 липня 2003 р.), „Ринкова трансформація економіки України: теорія, практика, перспективи” (м. Львів, 24-25 жовтня 2003р), „Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (м. Донецьк, 9 грудня 2003 р.), „Менеджмент у ХХІ столітті: розвиток організацій та управління персоналом” (м. Львів, 16 квітня 2004 р.), „Економіка посткомуністичних країн в умовах глобалізації” (м. Львів, 23-24 квітня 2004 р.), „Економічна система України: минуле, сучасне, майбутнє” (м. Львів, 21-22 жовтня 2005р); на міжнародних наукових студентсько-аспірантських конференціях: „Економіка пострадянських країн: стан та перспективи розвитку” (м. Львів, 7-8 травня 2003 р.), „Інтеграція країн з перехідною економікою у світовий економічний простір: стан та перспективи” (м. Львів, 13-14 травня 2005р.); на всеукраїнській науково-практичній конференції „Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології в науці, економіці та освіті” (м. Черкаси, 21-23 квітня 2003р.); на звітних наукових конференціях Львівського національного університету імені Івана Франка за 2002-2005 роки та наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Львівського національного університету імені Івана Франка (2002-2005рр.).

Публікації. Основні результати досліджень відображено в 14 публікаціях, з них 6 статей у наукових фахових виданнях та 8 тез доповідей у матеріалах науково-практичних конференцій. Загальний обсяг публікацій, які відображають основний зміст дисертації і належать особисто авторові, становить 2,47 друк. арк.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Основний зміст роботи викладено на 189 сторінках машинописного тексту. Робота містить 10 таблиць, 18 рисунків та 4 додатки. Список використаних джерел налічує 185 найменувань.

Основний зміст дисертаційної роботи.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано предмет, об’єкт і методи дослідження, висвітлені наукова новизна, теоретична та практична цінність роботи.

У першому розділі „Теоретико-методологічні основи експортно-імпортних операцій та їх значення в світовій економіці” з’ясовуються суть та значення експортно-імпортних операцій країни і способи управління ними, здійснюється характеристика основних показників розвитку міжнародної торгівлі, проводиться аналіз рівня розвитку зовнішньоторговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи та оцінка їх конкурентоспроможності.

Міжнародний торговельний процес реалізує експортно-імпортні операції між суб’єктами міжнародних економічних відносин. Експорт та імпорт – одні з найважливіших показників розвитку міжнародної торгівлі, бо вони є основою для розрахунків інших показників. Покращення показників розвитку міжнародної торгівлі сприяє зростанню ролі країни на світовій арені.

Основними способами управління зовнішньоторговельною діяльністю країн є тарифні та нетарифні інструменти міжнародної торгівлі. Нетарифні інструменти поділяються на три типи: кількісні, приховані та фінансові. Найбільш традиційним способом управління зовнішньоторговельною діяльністю країн є митний тариф, що виконує протекціоністську, фіскальну та регулятивну функції. Важливу роль в регулюванні зовнішньоторговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи відіграє Світова організація торгівлі, яка сприяє лібералізації торгівлі товарами та послугами.

Специфіка розвитку зовнішньої торгівлі в країнах Центральної та Східної Європи полягає в тому, що у цих країнах панувала командно-адміністративна система, в якій економіка була централізованою та директивно-плановою і всі економічні процеси країни були під жорстким державним контролем. Зіткнувшись з аналогічними економічними проблемами, нині вони мають різний ступінь розвитку зовнішньої торгівлі, причиною чого є перш за все різні стартові умови при входженні у ринкове середовище.

У другому розділі „Особливості застосування економіко-математичного моделювання у вирішенні задач міжнародної торговельної діяльності” розглянуто доцільність застосування методів економіко-математичного моделювання у регулюванні міжнародних торговельних процесів.

У період існування в Україні та інших країнах Центральної та Східної Європи командно-адміністративної системи забезпечити оптимальний режим функціонування економічних об’єднань було неможливо. Але світовий досвід управління зовнішньоторговельною діяльністю підтверджує доцільність використання економіко-математичних методів у регулюванні міжнародної торговельної діяльності.

Особливу увагу в дослідженні приділено порівняльному аналізу методів та моделей оцінки ефективності здійснення експортно-імпортних операцій. В умовах ринкової трансформації економіки використання цих методів суттєво ускладнюється, оскільки більшість із них абстрагуються від аналізу неринкових ризиків.

В дисертації також обґрунтовується доцільність використання інструментарію теорії нечіткої логіки для прогнозування успішності здійснення експортно-імпортних операцій та прийняття рішень в умовах невизначеності. Основними перевагами нечіткої логіки в даному випадку є можливість оперувати вхідними даними, заданими нечітко, що неперервно змінюються в часі (динамічні задачі) та значеннями, які неможливо задати одночасно (результати статистичних опитувань і т.д.). Крім цього, до переваг можна віднести можливість нечіткої формалізації критеріїв оцінки і порівняння, можливість проведення якісного оцінювання як вхідних даних, так і вихідних результатів та можливість проведення швидкого моделювання складних динамічних систем і їх порівняльний аналіз із заданим ступенем точності. Оперування принципами поведінки системи, які описані нечіткими методами дає змогу скоротити витрати часу на з’ясування точних значень змінних і на упорядкування рівнянь, що їх описують, а також дозволяє оцінити різні варіанти вихідних значень.

У третьому розділі „Задачі оптимізації зовнішньоторговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи” здійснюється економіко-математична постановка задач оптимізації експортно-імпортної діяльності країн Центральної та Східної Європи та подається інструментарій їх розв’язання та аналізу.

У країнах Центральної та Східної Європи, показники подушного валового внутрішнього продукту значно нижчі за відповідні показники в країнах Західної Європи та США. Важливим при цьому є розгляд впливу зовнішньоторговельної діяльності на ВВП.

У дисертаційній роботі пропонується економіко-математична модель задачі вибору ефективних рішень для збільшення рівня ВВП.

Необхідно знайти такі числові значення шуканих величин, які забезпечать максимальний показник рівня ВВП.

Цільова функція (1) виражає обсяг валового внутрішнього продукту країни.

Обмеження (2) забезпечує досягнення позитивного сальдо зовнішньоторговельного балансу.

Обмеження (3) показує, що національне споживання дорівнює різниці між сумою виробленої й імпортованої продукції та експортом готової продукції

Обмеження (4) забезпечує перевищення імпорту капіталу над експортом капіталу.

Обмеження (5) забезпечує необхідний рівень імпорту в країні.

Обмеження (6) та (7) забезпечує пріоритетність експорту готової продукції над експортом факторів виробництва і відповідно імпорту факторів виробництва над імпортом готової продукції. Причиною цього є пріоритетність виготовлення з наявних імпортованих ресурсів готової продукції і продаж її за вищою ціною. Це сприяє отриманню додаткового прибутку.

Обмеження (8) забезпечує врахування обмеженості використання ресурсів.

Обмеження (9) забезпечує перевищення імпорту капіталу над імпортом готової продукції.

Розв’язання задачі вибору ефективних рішень для збільшення рівня ВВП дасть змогу визначити кількість продукції, яку необхідно виробляти, експортувати та імпортувати, для досягнення його максимального рівня, а отже, для покращення економічного стану країни, причому приділяючи найбільшу увагу саме її зовнішньоекономічній діяльності та доцільності здійснення експортно-імпортних операцій.

В роботі також пропонується економіко-математична модель задачі максимізації доходу від реалізації продукції підприємств країн з трансформаційною економікою. Суть її полягає у наступному. Якщо прийняти, що в країні здійснюється випуск видів продукції (, - номер окремого виду продукції) і для випуску цієї продукції використовується видів ресурсів (, - номер окремого виду ресурсу). Витрати -го ресурсу на виробництво одиниці -го виду продукції . Загальний обсяг ресурсів, що витрачається на випуск продукції становить (). Використовуються також ще такі позначення: - обсяг експорту -го виду продукції,- обсяг імпорту -го виду продукції, - національне споживання -го виду продукції,- кількість країн,- кількість -го виду продукції, яка вироблена -ю країною, - кількість продукції -го виду, що є на світовому ринку,- попит на продукцію-го виду, - дохід від реалізації продукції.

Умова (11) забезпечує врахування обмеженості ресурсів.

Обмеження (12) забезпечує необхідність досягнення позитивного сальдо зовнішньоторговельного балансу.

Ця модель дає змогу визначити кількість продукції, яку необхідно експортувати, імпортувати та споживати в країні для досягнення максимального доходу від реалізації продукції.

Розроблені також задачі вибору проектів при впровадженні експортної та імпортної програм. Цільові функції виражають мінімальні витрати, пов’язані з впровадженням проектів. Задачі містять обмеження на ресурси, обмеження, що забезпечують, щоб обсяг експорту та імпорту відповідної продукції при впровадженні відповідного проекту повинен перевищувати мінімальну потребу країни в цьому виді продукції та обмеження, яке показує обрання відповідного проекту для впровадження.

Слід зазначити, що торговельна діяльність спрямована на виконання функцій обміну між виробниками та споживачами товарів. Вона регулює виробництво товарів першої необхідності, надає можливість придбання необхідних благ, сприяє підвищенню ефективності виробництва та зростанню добробуту населення. Раціональне управління торговельною діяльністю включає в себе вивчення та цілеспрямоване регулювання поведінки покупців, аналіз їх потреб та смаків.

Для мінімізації витрат на здійснення торговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи в рамках СОТ пропонується економіко-математична модель задачі, суть якої полягає в тому, щоб знайти оптимальний обсяг та структуру зовнішнього та внутрішнього товарообігу країн Центральної та Східної Європи при обмежених ресурсах.

Цільова функція (19) виражає мінімальні витрати на здійснення торговельної діяльності, причому включаючи як внутрішні витрати на товарообіг всередині країни, так і витрати на зовнішній товарообіг.

Обмеження на трудові ресурси та капіталовкладення представлено нерівностями (20) та (21) відповідно.

Обмеження (22) забезпечує перевищення зовнішнього та внутрішнього товарообігу в -й країні з -ої товарної групи в -му році над сукупним попитом на-ту товарну групу в -му році.

Обмеження (23) та (24) забезпечують перевищення товарообігу в -й країні з-ї товарної групи в -му році над найменшим значенням товарообігу в -й країні з-ї товарної групи в -му році (в межах країни) та перевищення обсягу зовнішнього товарообігу в -й країні з-ї товарної групи в -му році над найменшим значенням зовнішнього товарообігу в -й країні з-ї товарної групи в -му році.

Ця модель дасть змогу визначити обсяг внутрішнього та зовнішнього товарообігу в -й країні з-ї товарної групи в -му році з мінімальними затратами на здійснення торгівельної діяльності країн Центральної та Східної Європи.

Запропонована задача оптимізації стану конкурентоспроможності на світовій арені. Суть її полягає в покращенні економічного становища країни, посилення її конкурентоспроможності. Критерієм оптимальності є дохід країни. Задача містить обмеження на ресурси, на досягнення позитивного сальдо балансу, обмеження, що показує, що національне споживання дорівнює різниці між сумою виробленої й імпортованої продукції та експортом готової продукції, обмеження, що показує, що кількість ресурсів, що йде на виробництво продукції складається з національних ресурсів та імпортованих ресурсів та обмеження, що забезпечують, щоб обсяг виробленої продукції, використаних ресурсів, обсяг експорту та імпорту повинні знаходитись в певних межах.

Особливе значення має запропонована методика прогнозування успішності здійснення експортно-імпортних операцій за допомогою теорії нечіткої логіки.

При визначенні успішності здійснення експортно-імпортних операцій взято до уваги основні кількісні та якісні параметри, зокрема сальдо зовнішньоторговельного балансу, зовнішньоторговельний оборот, роль країни на світовому ринку, географічна структура торгівлі, товарна структура торгівлі, обсяг експорту, обсяг імпорту, індекс диверсифікації експорту, індекс чистої торгівлі, індекс географічної концентрації експорту, індекс товарності, показник рентабельності експорту, відкритість економіки, коефіцієнт імпортної залежності, умови торгівлі, ВВП, індекс конкурентоспроможності експорту, ступінь інвестиційної привабливості, ефективність технологій країни, рівень використання національних ресурсів, стан зовнішньоторговельних відносин між країнами, внутрішньополітична ситуація, показник стабільності законодавства, політичні відносини крани з іншими країнами світу, міжнародні дії до країни, політика МЗС та Мінекономіки, природні умови, форс-мажорні обставини, рефлексивні дії: процес, що самопідсилюється та процес, що самокоректується, час прогнозування. Параметри - кількісні, для їхнього опису використовуються офіційні статистичні дані. Інші параметри, крім , - якісні, для їхнього опису було запропоновано використовувати умовну шкалу від 0 … 100. Крім цього, для опису всіх параметрів використовується лінгвістична оцінка у вигляді термів. Для параметра , який характеризує “час прогнозування”, були введені терми, що відповідають періодам складання короткострокових прогнозів в 1, 2 та 3 місяці.

Успішність здійснення експортно-імпортних операцій пропонується визначати так: - значно поліпшиться; - поліпшиться;  - не зміниться; - дещо погіршиться; - значно погіршиться. Задача моделювання полягає в тому, щоб кожному поєднанню значень вхідних параметрів поставити у відповідність один з розв’язків: .

Для раціоналізації вхідних параметрів у моделі впроваджені додаткові лінгвістичні змінні: - рівень економічного сприяння в країні, який залежить від значень і , де: – стан зовнішньої торгівлі країни ; – стан конкурентоспроможності країни ; - рівень політичного сприяння в країні, який залежить від параметрів ; - рівень природного сприяння в країні, який залежить від параметрів ; - рівень рефлексивних процесів, який залежить від параметрів ; - рівень періоду прогнозування, який залежить від параметра .

Для оцінювання значень лінгвістичних змінних , , , , , пропонується використовувати єдину шкалу якісних термів із діапазоном від 0 до 100, де: Н - низький, НС - нижче середнього, С - середній, ВС - вище за середній, В - високий. Кожний терм поданий нечіткою множиною із відповідною функцією належності.

Дана модель дає змогу враховувати найсуттєвіші кількісні та якісні чинники, які впливають на успішність здійснення експортно-імпортних операцій.

ВИСНОВКИ

У дисертації подано теоретичне узагальнення і нове розв’язання наукового завдання управління зовнішньоторговельною діяльністю країн Центральної та Східної Європи.

Основні висновки, які одержані в дисертації, зводяться до наступного:

1. Аналіз економіки країн Центральної та Східної Європи показав різний ступінь розвитку зовнішньої торгівлі в цих країнах. У таких країнах, як Угорщина, Чехія, Словенія, Словаччина та Польща достатньо високий рівень розвитку зовнішньої торгівлі, і це пояснюється тим, що ці країни є членами Європейського Союзу. Таким країнам, як Молдова, Албанія, Боснія та Герцеговина і Сербія та Чорногорія вдасться досягти рівня згаданих вище країн ще не скоро. Проте всім країнам Центральної та Східної Європи слід поліпшити становище на світовому ринку та підвищити рівень конкурентоспроможності, бо попри всі проблеми кожна країна прагне бути активним членом світового економічного простору.

2. Обґрунтовано доцільність застосування методів економіко-математичного моделювання у міжнародному торговельному процесі та необхідність впровадження комп’ютерних технологій в управлінні експортно-імпортними операціями країни. Моделювання міжнародної торгівлі дозволяє прослідкувати динаміку розвитку країни, знаходити залежності між параметрами, які характеризують економічний стан суб’єктів міжнародних економічних відносин.

3. Проведений аналіз існуючих методів оптимізації міжнародної торговельної діяльності та моделей управління міжнародним торговельним процесом показав, що всі вони мають свої переваги та недоліки. Крім цього, використання кількісних методів аналізу міжнародного торговельного процесу ускладнюється в умовах високого ступеня невизначеності.

4. Країнам необхідно розробляти виважену зовнішньоторговельну політику, а також вміло поєднувати політику вільної торгівлі та протекціонізм, бо світовий досвід показує, що без державної підтримки неможливе створення ні конкурентноспроможних фірм, ні галузей промисловості.

5. Аналіз зв’язку між зовнішньоторговельною політикою країн Центральної та Східної Європи та макроекономічною ситуацією конкретної країни дає можливість визначити наскільки активно країна бере участь у міжнародному торговельному процесі та скільки уваги приділяється розвитку її зовнішньоторговельної діяльності.

6. Розв’язок сформульованої задачі вибору ефективних рішень для збільшення рівня ВВП сприяє посиленню економічної позиції країни в світі та підвищенню рівня життя населення. Це допомагає визначити обсяг виробництва, експорту та імпорту продукції для досягнення максимального рівня валового внутрішнього продукту. На сьогоднішній день показники подушного валового внутрішнього продукту країн Центральної та Східної Європи значно нижчі за відповідні показники в країнах Західної Європи та США.

7. Максимізація доходу від реалізації продукції країн з трансформаційною економікою дає змогу поліпшити стан торгівлі товарами та послугами.

8. Розв’язування задачі мінімізації витрат на здійснення торговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи допомагає визначити оптимальний обсяг внутрішнього та зовнішнього товарообігу при мінімальних затратах. Це дає можливість підвищити ефективність виробництва та збільшити добробут населення цих країн.

9. Оптимізація стану конкурентоспроможності країн Центральної та Східної Європи на світовій арені сприяє підвищенню рівня конкурентоспроможності цих країн та покращенню їх економічного становища в світі. Нині у міжнародних рейтингах конкурентоспроможності Україна відноситься до країн з підвищеною політичною та економічною нестабільністю, несприятливим інвестиційним кліматом і надзвичайно високим ризиком господарської діяльності, що вимагає врахування цього в рішеннях стосовно зовнішньоторговельної діяльності.

10. Математична модель прогнозування успішності здійснення експортно-імпортних операцій на основі теорії нечіткої логіки дозволяє ефективно прогнозувати показники розвитку міжнародної торгівлі і може бути адаптованою до різних країн.

Список опублікованих праць за темою дисертації

статті у наукових фахових виданнях:

1. Вдовин М.Л. Оптимізація зовнішньоторговельної діяльності України. // Вісник Львівського національного університету імені Івана Франка. Серія економічна. – Вип. 32. – Львів, 2003. - С.305-312.

2. Вдовин М.Л. Моделювання стану конкурентоспроможності країн Центральної та Східної Європи. // Вісник Львівського національного університету імені Івана Франка. Серія економічна. – Вип. 33. – Львів, 2004. - С. 257-266.

3. Вдовин М.Л. Моделювання зовнішньоторговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи. // Вісник Львівського національного університету імені Івана Франка. Серія економічна. – Вип. 34. – Львів, 2005. - С. 251-257.

4. Вдовин М.Л. Задача максимізації валового внутрішнього продукту // Держава та регіони: науково-виробничий журнал. Серія: економіка та підприємництво. - Запоріжжя: Гуманітарний університет „ЗІДМУ”, 2005. - №3. - С. 37-40.

5. Вдовин М.Л. Формування стратегії зовнішньої торгівлі в країнах Центральної та Східної Європи. // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. пр. Вип. 203: В 4 т. Том III.- Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. - С.914-923.

6. Вдовин М.Л., Данилюк Л.Г. Задача мінімізації витрат на здійснення зовнішньоторговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Регіональні суспільні системи. Зб. наук. пр. Вип.3 (XLVII).Частина 2. - Львів: Інститут регіональних досліджень НАН України, 2005. – С.48-54.

за матеріалами конференцій:

7. Вдовин М.Л. Визначення оптимального обсягу імпорту // Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології в науці, економіці та освіті. V Всеукраїнська науково-практична конференція. – Черкаси, 21-23 квітня 2003 р. – С.12-13.

8. Вдовин М.Л. Задача оптимізації експортно-імпортних операцій пострадянських країн // Економіка пострадянських країн: стан та перспективи розвитку. Міжнародна наукова студентсько-аспірантська конференція. - Львів, 7-8 травня 2003 р. - С. 33-34.

9. Вдовин М.Л. Розрахунок ефективності митного тарифу // Системний аналіз та інформаційні технології. V Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених. – Київ, 1-3 липня 2003 р. - С. 27-28.

10. Вдовин М.Л. Проблеми трансформації економіки пострадянських країн // Ринкова трансформація економіки України: теорія, практика, перспективи. Міжнародна науково-практична конференція. - Львів, 24-25 жовтня 2003 р. - С.43-44.

11. Вдовин М.Л. Вплив нетарифних торгівельних бар’єрів на міжнародну торгівлю // Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання. Четверта міжнародна наукова конференція студентів та молодих вчених. - Донецьк, 9 грудня 2003 р. - С.118-119.

12. Вдовин М.Л. Економіко-математичне моделювання управління експортно-імпортними операціями країн // Економіка посткомуністичних країн в умовах глобалізації. Міжнародна наукова студентсько-аспірантська конференція. - Львів, 23-24 квітня 2004 р. – С. 47-48.

13. Вдовин М.Л. Оцінювання конкурентоспроможності країн // Інтеграція країн з перехідною економікою в світовий економічний простір: стан та перспективи. Міжнародна наукова студентсько-аспірантська конференція. - Львів, 13-14 травня 2005 р. – С.43-44.

14. Вдовин М.Л. Ризик в міжнародній торгівельній діяльності. Економічна система України: минуле, сучасне, майбутнє. Міжнародна науково-практична конференція. - Львів, 21-22 жовтня 2005 р. - С.53.

АНОТАЦІЯ

Вдовин М.Л. Математичне моделювання в управлінні експортно-імпортними операціями країн Центральної та Східної Європи. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук по спеціальності 08.03.02 – економіко-математичне моделювання. – Львівський національний університет імені Івана Франка. – Львів, 2006.

У дисертації досліджуються питання оцінки ефективності здійснення експортно-імпортних операцій

Представлено теоретичні та прикладні аспекти економіко-математичного моделювання оптимізації здійснення експортно-імпортних операцій країни. Розроблено модель підвищення конкурентоспроможності країн Центральної та Східної Європи, стратегію зовнішньої торгівлі, сформульовано задачу вибору ефективних рішень для збільшення рівня ВВП, задачу мінімізації витрат на здійснення торговельної діяльності країн Центральної та Східної Європи і задачу максимізації доходу від реалізації продукції. Також розроблена модель прогнозування успішності здійснення експортно-імпортних операцій на основі теорії нечіткої логіки.

Ключові слова: експортно-імпортні операції, зовнішньоторговельна діяльність, країни Центральної та Східної Європи, економіко-математичне моделювання.

АННОТАЦИЯ

Вдовын М.Л. Математическое моделирование в управлении экспортно-импортными операциями стран Центральной и Восточной Европы. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – экономико-математическое моделирование. – Львовский национальный университет имени Ивана Франко. – Львов, 2006.

В диссертации исследованы вопросы оценки эффективности экспортно-импортных операций.

Рассматриваются теоретические и прикладные аспекты экономико-математического моделирования оптимизации проведения экспортно-импортных операций страны. Сформулирована задача выбора эффективных решений с целью увеличения ВВП, задача минимизации расходов на проведение торговой деятельности стран Центральной и Восточной Европы, задача оптимизации конкурентоспособности страны и задача максимизации дохода от реализации продукции. Разработана стратегия внешней торговли и модель прогнозирования успешности проведения экспортно-импортных операций с помощью теории нечеткой логики.

Ключевые слова: экспортно-импортные операции, внешнеторговая деятельность, страны Центральной и Восточной Европы, экономико-математическое моделирование.

ANNOTATION

Vdovyn M.L. Mathematical modelling in export-import transactions management of Central and East European countries. The manuscript.

The thesis applying for the scientific degree of the Candidate of Economic Sciences by specialty 08.03.02 - economic-mathematical modelling. - Ivan Franko National University of L’viv. – L’viv, 2006.

The questions of export-import transactions efficiency estimation are investigated in the thesis.

The theoretical and applied aspects of economic-mathematical modelling of export-import transactions optimization are given in the dissertation work. The problem of effective decisions choice for increase in gross domestic product, the problem of minimization of Central and East European countries trade activity costs, the problem of country competitiveness optimization and the problem of product marketing profit maximization for the countries with transformation economy are formulated in the thesis. These models could improve the economic position of Central and East European countries in the world. The models give us the opportunity to optimize the foreign trade process, intensify the connections between Central and East European countries and to choose good trade partners. It is also worked out the foreign trade strategy and model of export-import transactions forecasting with the help of fuzzy logic theory. To forecast the export-import transactions process, using the fuzzy logic theory, is very important, because it takes into account the quantitative and qualitative parameters. It is offered the new approach to risks estimation of export - import transactions. All international economic relations have to be formed taking into account the risk, that’s why the risks classification is considered in the thesis. The purposes tree, which helps to determine the level of foreign trade development, is considered. Worked out models of export and import program project choice help us to improve the export-import transactions process.

Key words: export-import transactions, foreign trade activity, Central and East European countries, economic-mathematical modelling.

Підписано до друку 22.12.2005. Формат 60 90/16.

Умовн. друк. арк. 1.0. Тираж 100. Зам. № 40

Надруковано у видавничому центрі

Львівського національного університету імені Івана Франка

м. Львів, вул Дорошенка, 41.